Dell introduceert XPS 13-variant met oledscherm voor meerprijs van 300 dollar

Dell brengt een variant van zijn XPS 13 9310-laptop uit met een oledscherm. Het 13,4"-paneel heeft een resolutie van 3456x2160 pixels en een maximale helderheid van 400cd/m². De meerprijs is 300 dollar ten opzichte van een model met full-hd-lcd.

De nieuwe XPS 13-variant is op het scherm na gelijk aan de uitvoeringen die sinds eind vorig jaar in Nederland en België te koop zijn. Het gaat om een compacte en lichte laptop met Intel Tiger Lake-processors en Lpddr4x-geheugen.

Dell gaf tot nu toe keuze uit drie lcd's: een 4k-touchscreen of een full-hd+-scherm met of zonder touch. Het oledscherm is ook een touchscreen en heeft net als de andere schermen een 13,4"-diagonaal en een 16:10-verhouding.

Welke fabrikant het paneel levert, zegt Dell niet, maar vermoedelijk gaat het om Samsung Display. Die schermfabrikant maakte begin dit jaar bekend meer verschillende oledschermen voor laptops te zullen leveren.

Volgens Dell is de oledvariant van de XPS 13 in de Verenigde Staten per direct te koop. De meerprijs voor het oledscherm bedraagt 300 dollar ten opzichte van een versie met full-hd-scherm. Wanneer de XPS 13 met oledscherm in Nederland en België verschijnt en tegen welke meerprijs, is nog niet bekend.

Schermopties XPS 13 9310 Oled 4k-lcd Fhd-lcd Fhd-lcd
Diagonaal en verhouding 13,4", 16:10 13,4", 16:10 13,4", 16:10 13,4", 16:10
Resolutie 3456x2160px 3840x2400px 1920x1200px 1920x1200px
Helderheid 400cd/m² 500cd/m² 500cd/m² 500cd/m²
Contrastratio 100.000:1 1500:1 1800:1 1800:1
Kleurbereik 100% DCI-P3 90% DCI-P3 100% sRGB 100% sRGB
Touchscreen Ja Ja Ja Nee

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-04-2021 • 15:00

87 Linkedin

Reacties (87)

Wijzig sortering
Hoe komt het dat deze 16:10 schermen toch een 16:9 resolutie hebben? Is dit een foutje in de table of zijn de pixels echt rechthoekig? Enkel de 4k kolom lijkt juist te zijn,ik vermoed dat het hier om 1920*1200 zal gaan in het fullhd geval?
Tikfoutje, aangepast :)
Mooie laptops dit. Alleen begrijp ik persoonlijk de OLED nooit hier in. Uit ervaring weet ik dat oled tv's heel snel inbranden. Hoe zit dat met laptops? Je hebt natuurlijk veel vaker een stilstaand beeld. Dat moet niet goed zijn voor die apparaten.

Iemand ervaring hier mee?
Ik heb zelf 2 Oled laptops (beide Lenovo) die 9 uur per dag gebruikt worden voor normale Windows zaken zoals Word, Visio en Excel. Na 4 jaar nog totaal geen burn-in en het enige dat ik heb gedaan is de schermhelderheid niet hoger zetten dan nodig. Ik sta er zelf van te kijken maar het is echt zo.
Ze moeten overigens niet buiten de garantie kapot gaan: een nieuw scherm kost €940,- ex btw.
Hoe zit het met de taakbalk van windows dan? Lijkt mij dat die wel kan inbranden aangezien die toch vrijwel altijd redelijk statisch op je scherm staat.
Tenzij je hem automatisch verbergt. (En alle iconen op het bureaublad verwijdert.)
Ik verberg de taakbalk niet, dat vind ik niet fijn. Wel heeft hij een redelijk donkere kleur. De iconen die er op staan zijn echter altijd wel heel licht en ook daar is bij 100% wit na 4 jaar nog niks waarneembaar.
Mijn iPhone XS heeft ook nog steeds geen enkele inbranding na een paar jaar. Met moderne OLEDs is inbranden erg zeldzaam.
Bedankt voor je inbreng. Dit is wat ik zocht. Goed om te weten dat het dus gewoon werkt en niet snel zal inbranden.

Ja dat is inderdaad een fixxe prijs. Kan je een mooi systeempje voor terugkopen.
Ik gebruik mijn OLED televisie inmiddels een jaar (gedeeltelijk) als PC-monitor. Er zijn vele zaken waar je rekening mee kan houden, maar voorlopig blijf ik 100% vrij van inbranden en ik denk dat ik dat nog wel enkele jaren zal volhouden. Maar je moet er wat voor over hebben als je het veilig wil spelen. :-)

Eigenlijk zou je zo kunnen redeneren: Zal je genoeg gevarieerde content op je beeldscherm nuttigen waarbij Oled echt het verschil kan maken? (kijk je veel films, mooie games, foto-bewerking...) en moet je niet werken in al te felle omstandigheden? Dan kan je gerust OLED overwegen.
Onthoud: veel en vooral felle branduren zullen de OLEDS sneller doen slijten (vooral in rode kleuren). Dus vermijd lang stilstaand beeld op maximale helderheid.

je kan ook afwegen;
OLED: vanaf dag één beter beeld met perfect zwart, maar klein risico om na enkele jaren een beetje burn-in te hebben, ook bij voorkeur te gebruiken in minder heldere omgevingen
LCD: Meer helderheid en 0 risico op inbranden; maar wellicht wat light bleeding en geen perfect zwart vanaf dag één...

Al bij al denk ik wel dat de schermtechnologie al goed genoeg geëvolueerd is om er niet echt meer van te moeten wakkerliggen. Denk dat fabrikanten daarom nu ook genoeg vertrouwen hebben om het als laptopschermen te implementeren.

[Reactie gewijzigd door musback op 13 april 2021 15:39]

Met jouw beredenering over het nodig hebben van oled ben ik het volledig eens. Wel een goede voor menig persoon die een oled scherm overweegt.

Schermtechnologie gaat wel goed inderdaad. Maar 3 jaar geleden hadden ze nog veel last van burn ins. Ook bij bewegende beelden. Bij laptops leek het mij hierdoor nog erger ivm de vast gegeven taakbalk en bepaalde menu's op en in je scherm.

Fabrikanten denken veelal alleen aan het nieuwste uit brengen om up to date te blijven. Heb persoonlijk niet alle vertrouwen in ze wat betreft levensduur van apparaten. Bij de eerdere oleds was het heel vaak zo dat ze inbrandde in het eerste jaar. Daar betaalde je dan makkelijk 5k voor...
Nu een jaar een laptop met oled in gebruik en nog geen spoor van inbranden te bekennen. Wel moet je dan uiteraard functies aan laten staan om je scherm te sparen (bij geen gebruik scherm dimmen/uit, niet op volle brightness felle schermen open hebben staan etc.)
Goed om te horen! Laat je deze ook wel eens op het zelfde beeld staan? Is hij daar adaptive in? Of heb jij gewoon te maken met veel bewegende beelden?
Ik heb alle functies aanstaan om het beeld bijvoorbeeld te dimmen als ik er niet voor zit. Ik heb nooit langdurig hetzelfde scherm voor mijn neus en bij desktopwerk altijd op zeg max 80 procent brightness.

[Reactie gewijzigd door pagani op 13 april 2021 16:10]

En werkt dat automatische dimmen een beetje? Of blijft het hangen zodra je gaat zitten?

80% brightness: is dat werkbaar in een lichte omgeving? Of moet je, je omgeving ook dimmen hier voor?
Nu een jaar een laptop met oled in gebruik
Welke? En hoeveel uur per week gebruik je hem?
Een Alienware m15, gemiddeld een uur of twee per dag in gebruik. Soms een hele dag, soms dagen niet.

[Reactie gewijzigd door pagani op 13 april 2021 16:10]

Mooie laptops dit. Alleen begrijp ik persoonlijk de OLED nooit hier in. Uit ervaring weet ik dat oled tv's heel snel inbranden. Hoe zit dat met laptops? Je hebt natuurlijk veel vaker een stilstaand beeld. Dat moet niet goed zijn voor die apparaten.

Iemand ervaring hier mee?
Wel ervaring met telefoons met amoled/oled, als ze heel lang op een bepaalde scherm blijven staan en vaak dan branden deze ook langzaam maar zeker in. Ik heb dat gehad met de onscreen buttons, deze waren na anderhalf jaar ingebrand.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 13 april 2021 15:05]

Goed om te weten. Zelf heb ik een oled telefoon. Deze doet het verrassend goed. Nu gebruik ik hem ook niet heel vaak. Maar met laptops heb je natuurlijk veelal te maken met langduriger gebruik.

Bedankt voor je reactie! Wat is in jouw ogen trouwens heel lang op een bepaald scherm laten staan? 1 uur? Langer? Korter?
Ik denk dat een uurtje echt niks doet, dan heb ik het wel over een gemiddelde van 6 uur per dag onscreen time. Ik denk dat het inbranden is gekomen door het vaak gebruiken van navigatie en op volle helderheid. Het inbranden van een TV kom ook meerendeels omdat deze in de meeste gevallen op de hoogste helderheid staan. Maar uiteindelijk is het natuurlijk ook weer scherm afhankelijk.
Ik heb 3 jaar lang hetzelfde spel gespeeld uren per dag soms, geen inbranding gehad eigenlijk. Lage(re) helderheid scheelt al heel veel inderdaad! Valt me op dat de mensen die er last van hebben, hun scherm altijd heel fel hebben staan.
Goed om te weten dat het wat langer duurt. Dat geeft al een stuk minder kopzorgen!
TV's branden ook niet snel meer in. Zolang je bewegend beeld hebt gebeurt er niet zoveel.
Vroeger had (in ieder geval LG) geen "screensaver" als het scherm stil stond. Mijn OLED TV nu heeft dit wel, waardoor het scherm uit gaat en er een bewegende screensaver te zien is, hierdoor brand hij niet meer in. Of terwijl, als je met een laptop een screensaver instelt of gewoon instelt dat je scherm uit gaat na een aantal minuten dan krijg je met 99% zekerheid geen burn in meer!
Het screensaver verhaal neem ik zeker mee. Goede tip!

Over de TV's: Ik heb een tijd voor Sony gewerkt binnen de TV branche. (Niet heel lang geleden). Ik merkte dat de TV's toen inbrandde ondanks de bewegende beelden.

Destijds hadden ze een promo video met glasblazers. Deze kwam vaak terug in de loop. Na ca. 12 maanden zag je de vorm van dat geblazen glas er in terugkomen.

Heb jij een oled na deze tijd gekocht? Of hoe ervaar jij dit?
Ik heb de Oled sinds januari dit jaar, dus ik kan er nog niet veel over zeggen. Wel heb ik een 2020 model gekocht. Mijn stiefvader heeft al een langere tijd een OLED TV en dat werkt allemaal ook best goed!
Ik heb zeker niks te klagen. De technieken gaan gelukkig goed vooruit.
Houd er wel rekening mee met dat wanneer de zon op je tv schijnt het wel sneller kan gaan m.b.t. een
burn-in, door de extra warmte van de zon natuurlijk.
Ik houd zeker rekening met de zon. Werken in de tuin zal ik toch niet doen. (Naja buiten de planten water geven dan) Maar gelukkig heb ik daar geen laptop voor nodig haha.
Of terwijl, als je met een laptop een screensaver instelt of gewoon instelt dat je scherm uit gaat na een aantal minuten dan krijg je met 99% zekerheid geen burn in meer!
Werkt dat een beetje, als het scherm elke vijf minuten uit gaat? ;)
@Olaf van der Spek Oeps, beetje late reactie!
Ja dat werkt super goed! Tijdens bewegende beelden gebeurt er niets, zodra hij 10 a 15 minuten op een niet bewegend beeld staat valt het scherm gewoon in de screensaver. Echt perfect!
[...] Uit ervaring weet ik dat oled tv's heel snel inbranden.[...]
Je stelt een goede vraag, maar bovenstaande bewering zien we vaker en dit is al heel lang niet meer juist. Bij normaal gebruik is burn-in geen probleem meer. Als je statische content laat zien, zoals wachtende voor je in een wachtkamer, dan is OLED geen handige keus.

Voor laptops is dat inderdaad anders. Daar staat veel vaker statische informatie op het scherm. Nu werk ik aan een document in Word. Dat zijn normale werkomstandigheden. Ik vraag me ook af in hoeverre dat een probleem is.
Onze werk telefoons laten hetzelfde scherm zien, en als iemand vergeet om deze telefoon te vergrendelen kan je wel wat burn-in zien. Dit is na meerdere uren tot een hele werkdag. Zolang je niet je laptop meerdere uren per dag op hetzelfde scherm zet zou het niet moeten voorkomen.
Zolang je niet je laptop meerdere uren per dag op hetzelfde scherm zet zou het niet moeten voorkomen.
Hoe doe je dat met titelbalk / knoppen en taakbalk?
Auto-hide, screensaver,...

Als dit natuurlijk een laptop is die 10 uur per dag met Excel bezig is dan ja beter niet.
Tja, auto hide, screensaver.. Prima oplossingen natuurlijk, maar ergens is het voor deze prijzen vreemd dat je als gebruiker actie zou moeten ondernemen om te zorgen dat het scherm niet beschadigd. Neem ook eigenlijk aan dat het wel meevalt met inbranden, als ze dit scherm durven te bouwen in een topmodel laptop. De XPS serie heeft een goede naam hoog te houden.
Ik zie geen prijzen, dus hoezo voor deze prijzen?
Staat in het artikel, 300 dollar extra voor dit type scherm. Bovendien is de XPS in de basis al een topmodel (lees: niet goedkoop)
Ok, ik zag de totaalprijs nergens. En €300 vind ik de overweging waard om Netflix oid te kijken. Al is 13" me dan eigenlijk weer veel te klein. Liever 15" of 17".
Maar waarom zou je 300 euro extra betalen voor een OLED scherm als je 10 uur per dag met excel bezig bent ¯\_(ツ)_/¯
Om het donkerste zwart te hebben voor die lijntjes tussen de getallen?
Juiste kleur voor je grafiekjes?
;-)
Zo komt netflix beter uit terwijl je externe scherm de hele tabel beter weergeeft.
Ja ach, wie een laptop als deze koopt voor Excel heeft geld te veel. Een nieuwe zal vast niet erg zijn dan haha
Ben ik toch niet helemaal met je eens. Juist als je de hele dag geconcentreerd moet werken met veel kleine details op het scherm, heeft een goed scherm veel meerwaarde. Werkgevers die beknibbelen op laptops zijn niet verstandig bezig, dit leidt bijna altijd tot een hogere werkdruk bij support, en lagere productiviteit bij werknemers. Wat is 300 euro voor een laptop die in 5 jaar afgeschreven wordt, waar een medewerker achter zit die na een paar uur de 300 euro alweer terug heeft verdiend?
Nou, als je de hele dag met kleine details werkt dan zou ik dat nooit op een laptop doen. Dan zou ik toch echt een goede monitor nemen van 27 inch of meer, in plaats van een 13 inch oled schermpje.
Daar heb je zeker een punt. Is het niet zo dat laptops zelfs in 3 jaar afgeschreven zijn trouwens? Ik dacht namelijk dat het 3 jaar was.

Persoonlijk denk ik niet dat OLED hier echt het verschil in zal brengen. Het is fijn op het moment dat je veel met kleuren bezig bent. Maar voor office toepassingen kan je prima met een fhd ips scherm werken.

Over het prijsverschil ben ik het wel weer eens. 300,- extra is niet heel absurd. Vooral zakelijk gezien. Maar dan zou ik het persoonlijk stoppen in een stoel of ergonomische producten voor mijn personeel.
Oke dat is dus wel een flinke tijd die hij kan verdragen dan. Dan valt het risico op inbranden dus bestwel mee. Goed om te weten. Ik blijf het eng vinden aangezien er een fix prijskaartje aan zit. (De kwaliteit is het wel waard in mijn ogen)
Ik heb nog een oude S8 die best veel burn in heeft rond de taskbar.
Is dat misschien oude techniek? hoe heb jij hem voornamelijk gebruikt? Mijn S8 heeft hier voor zover ik weet geen last van.
De oudere technieken hebben sneller last van inbranding en slijtages. Bij de nieuwere OLEDs zal dit niet zo snel gebeuren.
Weet jij toevallig ook welke tech hier achter zit? Of is dit simpelweg betere oleds?
Ik weet het niet exact, aangezien ik me er niet helemaal in heb verdiept, maar volgens mij was er bij de oudere technieken iets met sneller slijtende blauwe pixels, en daar hadden ze iets mee gedaan om dat te voorkomen/het proces trager te maken. De oudere schermen waren gevoeliger voor gele tinten (lichte, gelijkmatige slijtage) en de burn-ins.
Klinkt wel logisch. Bedankt voor de info!
Luister, betreft OLED is er wel slijtage en uit ervaring? Dan vraag ik mij af hoe. Ik heb een LG E7 sinds ongeveer introductiedatum en die staat voor zeker de helft in de zon (kan ook helaas niet anders) en wordt veelvuldig gebruikt, ook voor gaming. Tot dusver is mijn enige probleem wat greybanding (en mijn vrouw die ziet het niet eens, mazzelpik).

Ik heb al enige tijd het gevoel dat het burn-in idee op OLED iets is doorgeslagen en men zich alleen op doemscenario's richt.
Dit is uit eigen ervaring. Heb heel veel met OLEDS gewerkt. Welk merk ik ook zag had flinke inbranders. Met de flagship van LG als grootste inbrander. Dit hoeft natuurlijk niet bij iedere tv te gebeuren, maar het is zeker wel een flink probleem wat ik nog vaak hoor van vrienden en kennissen.

Ik richt mij ook niet per se op doomscenario's. Maar OLED is toch wel een van de mooiere features op de laptops. Dan ben ik benieuwd hoe mensen dit ervaren. Want ja, inbranden is het grootste probleem bij deze laptops.
Ja, heb een alienware laptop gehad met een oled scherm, geen inbranding tegen gekomen na 2 jaar gebruik. Nu hebben we dell xps13 op het werk en dat lcd paneel is echt lelijk, heeft enorme light bleed. Doet enorm afbreuk aan de verder premium look en feel. Ik zou elke dag van de week bijbetalen voor de oled.

[Reactie gewijzigd door thibaultvdb op 13 april 2021 19:11]

Oh dat is raar, ik hoor niet vaak klachten over de lcd panelen van ze. Komt dit niet ook gewoon door jouw goede ervaring met oled? (Light bleed is wel sh*t natuurlijk..)

Ben hier altijd benieuwd naar.
Het is te zien bij elk scherm, als je xps13 bleed googelt kom je het tegen. Het is een dunne rand rondomrond, geen grote vlekken.
Wel zonde. Ik vind het altijd mooie laptops om te zien en in gebruik. Dan toch maar de oled versie!
Burn-in issues zijn eigenlijk 3/4 jaar geleden al verholpen, OLED was toen nog vrij nieuw, alles wat nieuw is heeft altijd wel issues. Nu is het gewoon de beste kijkervaring op de markt wat gelukkig steeds betaalbaarder word voor de consument. Dus daar zou ik mij geen zorgen meer om maken.
Bedenk je wel dat ook de eerste LCD's ook enorm last hadden van 'inbranden'; sommige moderne LCD's kan je het nog altijd zien (zet een zwart/wit dambord patroon op voor een uur, liefst bij hoge temperatuur, en schakel daarna direct over naar een egaal grijs vlak).
Na verloop van tijd worden er goeie truukjes gevonden (vb bij LCD de aansturing AC doen zodat de kristallen niet "vasthaken in elkaar"); wellicht gaan ze bij OLED in de aansturing een verouderingscurve voorzien om na verloop van tijd wat harder op te lichten om de verzwakking tegen te gaan, zodra je weet hoe de veroudering verloopt kan je dat perfect compenseren (tot je marge op is).
Komt dit ook naar de Developer Editions? Sterker nog… komen de developer editions eens naar de Nederlandse webshop?! Ik ben in de markt voor een high-end laptop, maar ik verwacht voor dat geld dan wel ondersteunde Linux-support.
Ik heb gewoon de Windows versie gekocht en Linux er op gelapt. De hardware is dezelfde, voor garantie maakt het OS dat je draait in principe weinig uit hé. Ik vermoed dat je geen IT support nodig hebt om je Internet te vinden of iets dergelijks, maar eerder een kapot scherm of weet ik wat wil laten vervangen.

Bijkomend voordeel: een vingerafdruklezer in de aan/uit knop die er op mijn 9380 niet zou opzitten moest ik de Linux versie besteld hebben. Nu, dat ding werkt ook helemaal niet op Linux, maar je kan het wel bvb doorgeven aan VMs of evt. als je toch eens Windows gebruikt etc.
Ja, ik weet dat zeer waarschijnlijk gewoon werkt, maar ik wil ook dat het blijft werken, dat ik de firmwares kan updaten vanuit Linux, en dat als er problemen zijn, ik niet eerst Windows moet installeren omdat de figuur van de servicelijn anders niet wil geloven dat het echt een defect betreft. En, last but not least, ik wil gewoon niet betalen voor Windows.
Tip voor iedereen die wel veel verschillende apps gebruikt maar geen burn-in wil op een OLED -> Automatically Hide Taskbar aanzetten
Is voor mij al genoeg reden om die 300 euro extra -niet- te betalen. Ik wil mijn laptop kunnen gebruiken zonder me zorgen te hoeven maken over zulke dingen ...
Fijne toevoeging aan het assortiment. Heb zelf een XPS13 waarbij ik het HDR-scherm heb genomen. Achteraf best spijt van, want je hebt er in de praktijk weinig aan.

De zwartwaarde van zo'n laptopschermpje is gewoon erg slecht, waardoor je bijvoorbeeld bij het kijken naar een HDR-video op Netflix naar een beeld zit te kijken dat lekker fel is en waarbij alles wat zwart hoort te zijn grijs is (die lekkere grijze kleur van backlight bleeding). Komt erop neer dat ik dus juist HDR uitzet, omdat anders de beeldkwaliteit significant achteruit gaat. Leuk bedacht die HDR-optie, maar zonde van de moeite (en de hogere aanschafprijs).

Met OLED heb je eindelijk wel wat aan HDR op een laptop, dus een mooie stap.
Probleem met oled-schermen is, naast inbranden (mn in het verleden) dat deze niet tegen direct zonlicht kunnen (iig de tv’s). Wel een dingetje met een laptop, denk ik zo.
(Net oled tv aangeschaft trouwens)

[Reactie gewijzigd door Deleon78 op 13 april 2021 15:23]

Wat bedoel je met “niet tegen direct zonlicht kunnen”? Met mijn X1 met 500 nits oled is het prima te doen hoor.
De oleds kunnen niet goed tegen zonlicht. Zie het oled-topic :)
Het gaat dus niet om de helderheid. Had ik misschien even expliciet moeten maken, thx :)

[Reactie gewijzigd door Deleon78 op 13 april 2021 15:35]

Je had misschien nog wat explicieter moeten zijn, want ik kon het niet direct terugvinden in 'het OLED-topic' :)

Ik zag wel een onderzoek die inderdaad concluderen dat langdurig (300uur) direct zonlicht, om precies te zijn vergelijkbaar met de UV kracht van de zon in Miami. Maar daar hangt het ook sterk af welke productie techniek er gebruikt wordt.

In ieder geval heeft zonlicht binnen geen effect, want het UV is nagenoeg volledig gefilterd achter glas.

Overigens is hetzelfde effect niet anders met LCD schermen, ook die krijgen schade van hitte en UV licht met dezelfde gevolgen. Ik kan helaas geen wetenschappelijk onderbouwde artikelen vinden die een preciese indicatie geven kwa tijd.

In any case, dit OLED scherm is een optie bij Dell. Als je van plan bent om heel het jaar aan het zwambad in de zon te gaan zitten met je laptop dan kun je overwegen het niet te doen. Ervanuitgaande dat Dell geen UV filter inbouwd in hun scherm (want dat is natuurlijk ook gewoon een optie). Ik kan het je overigens afraden, want die schroeiplekken van je overhitte laptop en die verbrande huid door de zon zijn geen pretje :+

Dit is voor het eerst dat ik hiervan hoor, dat terwijl Samsung al jaren lang telefoons verkoopt met OLED schermen er in en doorgaans worden die toch heel vaak buiten in de zon gebruikt. Ik denk dat de doorsnee gebruiker hier dus ook geen last van zal ondervinden.
In ieder geval heeft zonlicht binnen geen effect, want het UV is nagenoeg volledig gefilterd achter glas.
Ook zonder UV kan het binnen behoorlijk warm worden..
dat terwijl Samsung al jaren lang telefoons verkoopt met OLED schermen er in en doorgaans worden die toch heel vaak buiten in de zon gebruikt. Ik denk dat de doorsnee gebruiker hier dus ook geen last van zal ondervinden.
De meesten gebruiken hun telefoon niet uren achter elkaar..

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 13 april 2021 16:11]

Dont shoot the messenger :)
Het grote oled tv topic maakt meerdere keren melding (incl foto’s) van mensen die door direct dan wel weerkaatst zonlicht (achter ramen/glas) schade hebben aan hun oled tv’s.
Ook ik heb mijn verbazing in dat topic uitgesproken en vond het waanzin dat je een tv kan verkopen wat niet tegen zonlicht kan (in deze tijd waarin iedereen een lichte woonkamer lijkt te willen).
“Het staat in de handleiding, blabla”
Probleem met oled-schermen is, naast inbranden (mn in het verleden) dat deze niet tegen direct zonlicht kunnen (iig de tv’s). Wel een dingetje met een laptop, denk ik zo.
Hoe vaak gebruik jij een laptop in direct zonlicht? Dat zou je sowieso niet in een kantooromgeving mogen doen i.v.m. Arbo, en thuis is dat ook niet comfortabel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 april 2021 15:32]

Wie komt er nog op kantoor?
Maar zowel thuis, kantoor en buiten hebben te maken met zonlicht. Gelukkig maar.
Wie komt er nog op kantoor?
Veel te veel mensen..
Maar zowel thuis, kantoor en buiten hebben te maken met zonlicht. Gelukkig maar.
Te maken met zonlicht is niet gelijk aan direct zonlicht.
Huidige modellen, zeker de Sony OLED modellen hebben een goede anti-reflectie daar voor. Dus nee, dat is geen issue meer.
Wat een gekke resoluties?!
3840x2180 is 200% dpi setting van 1920x1080, maar dit ? 3840 op 13,4 inch, das toch echt te klein

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 13 april 2021 16:05]

2x 1080 komt bij mij op 2160 uit.. en 2160 / 10 * 16 = 3456.
Maar wat maakt het uit?
Ik had over de 16/10 verhouding heen gelezen 8)7
Je kan gewoon UI scaling doen op Windows hoor.
Niet geheel on-topic, maar ik ben benieuwd wanneer en of ze AMD processoren naar de XPS-reeks gaan brengen.
Dat is dus de reden dat ik ondanks goede ervaring met een XPS laptop toch ben overgstapt op een ander merk. De G5 series van Dell heeft overigens wel 7 series AMD processors.
OLED + 60 Hz = Bye OLED.

We leven in 2021.
hoe verhoudt 90% DCI-P3 zich tot 100% sRGB ?
Dat is niet precies te zeggen zonder te weten *welke* 90% van DCI-P3 het Dell scherm toont. DCI-P3 heeft met name meer groentinten dan sRGB, maar als die nou net in de ontbrekende 10% zitten dan zou het best kunnen dat je helemaal geen verschil merkt tussen DCI-P3 en sRGB.

Zie voor meer info https://www.color-management-guide.com/color-spaces.html

In het algemeen is het verschil sowieso alleen maar interessant voor beeldbewerkers en fotografen, en die werken eerder met hardware gecalibreerde high end monitoren dan met laptopschermpjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee