Dell kondigt 2-in-1-laptops met Intel Tiger Lake-cpu of AMD Ryzen 5000U aan

Dell brengt in mei twee nieuwe Inspiron 14 2-in-1 laptops op de markt, een met een Intel Tiger Lake-processor en een met een AMD Ryzen 5000U. De laptops komen vanaf 4 mei beschikbaar in de VS vanaf omgerekend 610 euro. Het is onbekend wanneer de laptops naar Nederland komen.

De Dell Inspiron 14 5410 2-in-1-laptops zijn beide even groot en zien er hetzelfde uit, schrijft Liliputing. Ze hebben standaard een 54Wh-accu, al is er ook een lichtere versie beschikbaar met een 41Wh-accu. De 14"-laptops hebben een touchscreen met een resolutie van 1920x1080 pixels en een 360-gradenscharnier, waardoor de laptop in tabletmodus gevouwen kan worden. De afmetingen van alle modellen zijn 32,1cm hoog, bij 21,1cm breed en 1,3cm dik op het dikste punt aan de achterkant. Het standaardgewicht is 1,65kg, al verschilt dat gewicht per configuratie.

Het verschil tussen de twee modellen zit binnenin; er kan gekozen worden tussen een Intel- en een AMD-cpu. De laptop kan geleverd worden met een Intel Core i3-1125G4, een Core i5-1135G7 of Core i7-1165G7, met aanvullende ondersteuning voor een Nvidia GeForce MX350-gpu in een aantal configuraties, of met een AMD Ryzen 5 5500U- of Ryzen 7 5700U-cpu. Deze AMD-processors zijn gebaseerd op de Zen 2-architectuur van Ryzen 4000-cpu's van vorig jaar, in plaats van de Zen 3-architectuur van de Ryzen 5 5600U en Ryzen 7 5800U.

De meeste configuraties bieden de keuze voor maximaal 16GB DDR4-3200 geheugen en tot 2TB PCIe NVMe-solidstateopslag. De goedkopere AMD-modellen kunnen ook worden geleverd met 8 of 4GB ram. De nieuwe generatie Inspiron 14 2-in-1-laptops zijn nog niet te vinden op de Nederlandse webshop van Dell, maar al wel op de Japanse webshop.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

14-04-2021 • 14:56

47 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (47)

Wijzig sortering
Chapeau dat jullie er altijd bijzetten dat de Ryzen 5700u inderdaad nog de Zen2 architectuur bevat ipv de nieuwe Zen3 van de (bv) 5800u.

Edit: dat schept duidelijkheid in een ondoorzichtige naming policy van AMD.

[Reactie gewijzigd door Maarten21 op 14 april 2021 15:07]

Helemaal mee eens. Ik merk dat ik steeds meer een AMD-fanboy begin te worden vanwege hun goede werk in de FOSS community, maar hun marketing en naamgeving kan me af en toe het bloed onder de nagels vandaan halen.

Ben benieuwd of Dell ook nog een Zen3 variant gaat aanbieden.
maar hun marketing en naamgeving kan me af en toe het bloed onder de nagels vandaan halen.
En Intel heeft schone handen? Ik kan me herinneren dat ze jarenlang marketing maneuvers uithaalden om OEM's met hun CPU's te voorzien.

Wat AMD nu doet is ook geen nette manier van marketing en ik kan me er inderdaad weinig van voostellen dat die afdeling dat niet wist, maar CPU's zou je toch ook niet door een groenteboer laten bestellen?

Natuurlijk komt Dell met een Zen3, waarom niet? Zelfde AM4 socket. Kwestie van lege beloftes maken met een "chip shortage".

[Reactie gewijzigd door Xorifelse op 15 april 2021 11:08]

Ik weet niet waar je op reageert, maar noch Maarten21 noch ik hebben het over intel. We kunnen er nog wel meer bedrijven bij halen die dingen fout doen, maar mijn reactie op Maarten21 ging specifiek over de naming policy van de producten van AMD. Je kan veel zeggen over intel, maar volgens mij hebben ze hun naming policy van hun CPU's strakker geregeld dan AMD.

En wat betreft Zen3; "Waarom niet" is niet echt een goed onderbouwde reden IMMO. Er zijn genoeg chips die "dezelfde socket" hebben, en toch zie je bij veel laptops ( Dell, maar ook andere merken ) dat er maar een select aantal SKUs wordt aangeboden. En dat zal hier niet anders zijn.
het is wel een zen2+ architectuur want het is geen 100% rebranding zoals bij GPU gedaan wordt. Er zit optimalisatie in van geheugen, cache en power
Op zich mag er dan ook wel een toelichting voor de Intel processors bij.
Ik ontdekte namelijk dat de i3 ULV processors kennelijk niet altijd dual core meer zijn.
Tot mijn verrassing is de Intel Core i3-1125G4 namelijk een quadcore (met HyperThreading).
Verwarrend is het wel, want de i3-1115G4 -klinkt als maar ietsje trager- is dus wel een dual core.
Klikbaar linkje

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 14 april 2021 16:05]

Zou dit nieuws (icm het XPS OLED nieuws van gisteren) het aannemelijk maken binnenkort ook een XPS met Ryzen 5xxx Zen3 aangekondigd zal worden?

Deze nieuwe Inspiron 14 2-in-1 is weldegelijk al via de Nederlandse webshop te bestellen. De geschatte verzenddatum komt dan uit op 26 april: https://www.dell.com/nl-n...on-14-5415-laptop/cn51103

[Reactie gewijzigd door Rvanlaak op 14 april 2021 16:05]

Ja en op de website van Dell, staat bij de voordeligere modellen dat er een 5500H CPU in zit |:( Ik gok even een foutje bij Dell in dit geval, aangezien (zover de website van AMD zelf reikt) dit model niet bestaat.

Wel weer jammer dat AMD modellen niet met 16GB te bestellen zijn... zag het gisteren ook al bij de aankondiging van de Surface 4 Laptops... erg jammer dat AMD zo beperkt wordt / afgescheept als budget alternatief..

Wat ik me wel afvraag over de GPU opties..
AMD heeft de Vega GPU ingebakken, die voor mobiele CPU's 'ok' presteert maar ook niet bijzonder (zover ik weet).
Intel had de UHD die waren niet geweldig, maar heeft tegenwoordig de Xe Graphhics die juist voor een mobiele processer best goede prestaties levert. Of heb ik dingen verkeerd gelezen? correct me if i'm wrong!

Maar waarom zie ik met regelmaat een Intel variant met MX350 / MX450 aanvullende videokaart, en moet AMD het altijd met zijn eigen ingebouwde GPU doen? Is de ingebouwde Vega GPU dan toch beter dat het voordeel te klein is? ik dacht dus juist dat de GPU van AMD wel een steuntje kon gebruiken ten opzichte van de Xe Graphics... Hoop dat iemand hier iets kan verhelderen.
Je moet de GPU verhoudingen ongeveer als volgt zien:

Intel UHD -> 2
AMD Vega -> 3 (Vega 3) tot 7 (Vega 8)
Intel Iris Xe -> 9

Daarbij moet je ook als kanttekening plaatsen dat voor louter kantoorwerk zelfs de Intel UHD voldoet.
Maar als je ook lichte games wil spelen, ben je uiteraard beter af met AMD of Intel Iris Xe.

Dus om op je vraag te antwoorden, je hebt het wel degelijk juist gelezen.

Waarom ze Intel vaak combineren met een lichte losse grafische kaart heb ik het raden naar. Ik denk dat je met een MX450 zo'n tweemaal de prestaties kunt halen van de Intel Iris Xe, bij een MX350 zal het nog wat minder zijn. Sowieso is het toevoegen van een budgetkaart (alles wat minder presteert dan de MX450 valt daaronder) discutabel. Want een aparte videokaart gebruikt extra energie, (dus kortere batterijtijd, al kan zoiets als Nvidia Optimus wel helpen), genereert extra warmte en kost extra. Daarom kan je beter een laptop met Iris Xe Graphics halen, zonder losse videokaart, dan bijvoorbeeld dezelfde laptop met een Radeon RX 640 GPU. Want die gpu presteert in het beste geval hetzelfde, vaak zelfs minder.

Dus als je het aan mij vraagt, ik vind het niet erg dat AMD het met de ingebouwde GPU moet doen. Ja, de grafische prestaties zullen lager zijn dan die van een Intel Iris Xe, zeker als die laatste ook nog uitgerust is met een MX450. Maar anderzijds betaal je dan ook niet voor iets wat je toch maar zelden gebruikt. Want als je een MX450 koopt om te gamen, zul je toch enigszins teleurgesteld zijn.

Edit: Het was hier niet nodig om van die 8 en dat haakje een smiley te maken, maar dat terzijde)

[Reactie gewijzigd door LievenD op 14 april 2021 21:45]

Is dat inderdaad dezelfde inspiron? Lijkt dat deze niet 360 graden kan draaien
Jammer dat je tegenwoordig het RAM op de meeste laptops niet meer kan upgraden. Ik wil een nieuw compact laptopje maar wil wel 32 GB RAM erin en het liefst plek voor 2 SSDs
Dan moet je beter zoeken, eind vorig jaar toevallig nieuwe laptops besteld en er goed op gelet dat je zelf het geheugen en de storage kon vervangen. Afhankelijk van de leverancier hebben ze wel/niet net iets andere modellen waarbij dit wel kan.
Mag ik vragen welke?
Want ik heb al heel goed zitten zoeken, maar de combo: 32GB, 2TB, Ryzen en QHD scherm ben ik nog maar amper tegengekomen.
Ik kwam bij Lenovo uit met een Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 AMD Ryzen-5 4500U (niet voor mezelf), het broertje daarvan heeft al het RAM op het mobo gebakken.

Kijk eens naar een pricewatch: ASUS ROG Zephyrus G15 GA503QS-HQ003T
Heeft 32GB RAM, (twee sloten, eentje vast, de max van 32GB is al behaald).
Heeft 1TB SSD, maar de SSD blijk je te kunnen vervangen (volgens review en heeft een tweede M2 slot.
Ik kan er geen handleiding van vinden om de claims van de reviewer te bevestigen.
Bedankt.
Beide had ik al gezien.
Ik zoek eigenlijk geen game laptop, zwarte videokaart heb ik niet nodig en drijft prijs een gewicht op.
Ik hoop op de nieuwe ThinkPads en de ThinkBook, maar ze zijn nog steeds niet uit.
Die Lenovo heeft maar max 8 GB RAM en ik wil geen gaming laptop. En het liefst ook niet 1 van richting de 3000 euro... Hoef ook geen 3080 videokaart dus dat scheelt dan weer
Waar lees je dat het RAM van deze niet geüpdate kan worden?
"De meeste configuraties bieden de keuze voor maximaal 16GB DDR4-3200 geheugen"
Dat kan. Sommige moederborden bieden geen ondersteuning voor hogere aantallen werkgeheugen. Specifiek bij laptops. Maar als je dus een 8GB laptop koopt, kun je later zeer waarschijnlijk gewoon upgraden.
Wat een interessantere vraag is, is of het geheugen vastgesoldeerd zit of losse modules zijn.
Ok misschien heb ik me enigszins slecht verwoord, ik vind het jammer dat veel laptops tegenwoordig een maximaal geheugen van 16 GB hebben
Hoe verhoudt deze Nvidea GeForce MX350-gpu zich tot andere lijnen van Nvidea en AMD?
Geen idee, want ik weet niet wat Nvidea is ;)

Maar als je Nvidia bedoelt, dan is MX350 niet al te snel, langzamer dan een GTX1050 van aantal jaar geleden (is zelfde chip maar dan met 64 bits geheugen (2gb) en deels uitgeschakeld).

Voor spelen van lichte spellen zoals World of Warships en dergelijke, zal het voldoende zijn, mist je niet de aller hoogste settings verwacht!)
Haha, ik deed inderdaad een copy paste van het artikel en zie de fout nu ook.
En weer alleen Windows zo te zien? Teleurstellend.
Eckte Tweakers hebben 10 USB's klaarliggen met 10 verschillende Linux Distro's ;) Zo gepiept
Gaat hem denk ik eerder om de prijs? :)
Die 5 tot 10 euro die Dell daarvoor betaald...
Maar die 50 euro die wij ervoor betalen.... :)
Misschien eerder een principe kwestie? Waarom draait alles om het geld?
Omdat jij ook niet werkt voor niets, zelfs als je niet werkt krijg je nog geld van de staat...
Snap ik maar dat gaat het hier hoogstwaarschijnlijk niet over...

Meer het feit dat er standaard altijd een commercieel OS met monopoly positie je door de strot geduwd krijgt.
Ja, het wèrkt ook wel, maar het gaat met name om de officële ondersteuning, en het feit dat je een signaal af kan geven dat je Linux wilt. Als Dell geen Linux verkopen ziet in hun shop omdat iedere Linux gebruiker expliciet NIET de Linux laptops koopt, maar voor de beter ge-spec-te Windows machines en daar zelf Linux op zet, dan zullen ze nooit de trigger hebben om meer machines met Linux aan te bieden. Iets met een vicieuze cirkel.
Of 1 USB met Ventoy en 10 Linux Distro's :)
Wow!! Thanks dat je me dit hebt laten zien, dat ga ik gebruiken! Heb nu 4 verschillende USBtjes
Tja, voor Linux (Ubuntu) zullen we moeten wachten op nieuwe XPS of Precision modellen denk ik…
En zelfs van die is de keuze in de Nederlandse shop wel heel beperkt. Wat houdt ze tegen? Ik snap dat die markt kleiner is, maar ik zou zelfs akkoord gaan met dezelfde prijs als de Windows-versies, zouden ze ervoor zorgen dat de hardware-support en updates gewoon goed werkt in hun Linux-versies.
Wat ik vooral niet snap is dat die dingen toch allemaal in zuid-oost Azië gemaakt worden, wat maakt het Dell uit of ze nou naar de VS of de EU verscheept worden ? Sterker nog; de hardware is hier vaak gewoon identiek aan de VS-versie, alleen is hier Ubuntu bij sommige modellen opeens geen optie meer ? Zal wel iets met wet- en regelgeving te maken hebben. Of gewoon geld.
Het probleem is dat Microsoft ze zo goed als betaald om windows bij te leveren en dat deze laptop met linux dus eigenlijk duurder zou moeten worden omdat ze dan ook nog de linux ondersteuning moeten regelen. Windows licenties kosten echt niets eigenlijk.
en dat laatste houdt ze dus tegen. Jij wil hardware support, en dat is bij windows dus iets eenvoudiger
Laat dat nu net het probleem van Linux zijn. Driver support.

Als het niet in de mainline kernel zit kun je gaan klooien. Je hebt tegenwoordig geen eens meer videoversnelling in de webbrowser zonder geklooi.
Ik heb gewoon videoversnelling in de webbrowser op Linux out-of-the-box (Intel). Misschien moet je het probleem bij jezelf zoeken in plaats van bij Linux.
Ik heb het niet op mijn msi leopard pro laptop en heb al aardig wat tutorials geprobeerd. De schuld ligt ook niet bij linux of de gebruikers maar bij de hardware fabrikanten.
Neem gewoon de Intel+nvidia variant en zet daar zelf lunux op, wat is het probleem.
Ben ik de enige die deze laptops er niet uit vindt zien als Dell laptops? Lijkt meer op de gemiddelde Lenovo laptop. Zeker aangezien er geen duidelijk zichtbare Dell logo's op de cover zichtbaar zijn.
Ik dacht inderdaad even dat het om een Lenovo laptop ging. 8)7

Vooral het toetsenbord lijkt enorm op die van Lenovo laptops.
Nvidea GeForce MX350-gpu
Dat er in een comment zo'n fout staat oké, maar in een artikel? :o
Oh shit. Lekkere typo inderdaad. Aangepast!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee