Android Fast Pair krijgt redesign en ondersteuning voor meer dan 100 apparaten

Fast Pair, de Android-functie voor het snel verbinden van bluetooth-apparaten met een enkele tik, is officieel in gebruik genomen met een redesign van de UI en ondersteuning voor meer dan honderd verschillende bluetooth-apparaten. Fast Pair werkt via Google Play services.

Fast Pair is een nieuwe manier voor bluetooth-accessoires om verbinding te maken met Android-apparaten en werkt voor meer dan honderd verschillende apparaten zoals koptelefoons, horloges en oordopjes van onder andere JBL en Sony. Dat heeft Google bekendgemaakt op Twitter.

Fast Pair werd aangekondigd in 2017 en is in december al stilletjes in gebruik genomen, merkte 9to5Google op. De nieuwe gebruikersinterface moet het gemakkelijker maken om via een pop-up snel verbinding te maken met bluetooth-accessoires door een enkele tik op de 'connect'-knop. Fast Pair vervangt daarmee het gebruikelijke verbinden met bluetooth-apparaten via de bluetooth-instellingen. De pop-up lijkt op de pop-up op iPhones voor het verbinden met Air Pods.

De feature is in principe beschikbaar voor alle Android-apparaten die de recentste versie van Google Play services draaien en Bluetooth Low Energy ondersteunen. Fast Pair is gekoppeld aan een Google-account om zo eenvoudig verbinding te maken met andere apparaten. De nieuwe interface vervangt de standaard notificatiepop-up die Android tot voor kort gebruikte voor Fast Pair. Android zegt meer dan honderd verschillende apparaten te ondersteunen, maar heeft nog geen lijst online gezet van ondersteunde apparaten.

Fast Pair gebruikt Bluetooth Low Energy om nabijgelegen apparaten te ontdekken zonder dat gebruikers actief hoeven te zoeken naar bluetooth-apparaten en zonder dat het veel extra accuduur kost. Accessoires kunnen alleen gebruikmaken van Fast Pair als ze ondersteund en geregistreerd zijn bij Google. Zo probeert het bedrijf te beveiligen tegen het spoofen van de public/private-keycombinatie die gebruikt wordt om te verbinden.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

14-04-2021 • 15:35

36 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (36)

Wijzig sortering
Als ik het goed begrijp is dit iets anders dan de Quickpairing die gebruik maakt van NFC?
ja zoals Apple het in iOS doet met bijv. Airpods:
https://youtu.be/rBqXGw1nsSo?t=25
Ja dit lijkt meer op wat je hebt met Sony apparatuur en app, Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple e.d.
Ja, ik dacht al, dit kan ik al gewoon met mijn telefoon als het gaat om mijn router en mijn headset. Dacht dat het een standaard iets was in android, maar is dus gewoon vendor-specifiek of dit werkt. The more you know.
Zei je dat ook toen Apple widgets ging gebruiken nadat Android dat als sinds Android 2.3 had? ;)

[Reactie gewijzigd door Luca op 14 april 2021 17:31]

Ik weet nog dat dat een hele hype was, en dat ik op een gegeven moment mijn oudste smartphone erbij pakte en liet zien dat dat niets nieuws was, omdat ik het zat was šŸ˜‚. IOS deed het wel beter dan Android 2.3.

Maar ja, wel fijn dat ze nuttige functies van elkaar overnemen toch? Zo verbeteren ze elkaar!
Je vergeet dat Apple 9/10 diƩgene is die ideeƫn van de concurrent kopieert. Dus ik snap niet waarom je nu op je teentjes getrapt bent nu Google dit een keer doet.
Dit is deels zeker waar. En functionaliteit overnemen is ook onontkoombaar. Kijk bijv. naar Clubhouse, iedere grote social-dienst heeft dit al overgenomen.

Maar om klakkeloos het ontwerp over te nemen voelt gewoon zwak imo. Beetje hetzelfde als Huawei, dat is gewoon niet eens tof meer. Maargoed, dat is mijn mening
Tja precies hoe het gaat, soms kopieert de een soms kopieert de ander. En dan kunnen de fanboys weer van stal komen om te zeggen dat het stelen is.

Feit is dat er nu eenmaal beperkte mogelijkheden zijn op een telefoon, en 1 schermpje heeft al helemaal beperkte mogelijkheden. Waarom zouden ze het dan rond maken met een roze vuurwerkanimatie als het ook gewoon een simpel wit vlak kan zijn. Want laten we eerlijk zijn, van allebei is een wit vlak met de foto van het apparaat nu niet iets waar iemand jaaaren ervaring voor nodig had.
Hopelijk zorgt dit er voor dat mijn telefoon sneller verbindt met mijn auto radio.
Dit gaat over pairing, ik denk niet dat je elke keer opnieuw je telefoon pairt met je auto? Hoe lang het duurt voor je auto je telefoon gevonden heeft, dat zal eerder aan je auto radio liggen. Mijn telefoon is al verbonden met mijn auto als ik het portier open (het boordsysteem van de auto schakelt ook niet echt uit, ik vrees wel een beetje voor de levensduur van de accu). Met mijn vorige auto (Volvo V40 2012) kon ik al rustig een stukje rijden voor die mijn telefoon vond.
Ik rij een oude vw golf uit 2003. Zit gewoon een radio in die ik zelf heb gekocht.
Ik weet niet of het aan de radio ligt. Als ik naar mijn instellingen ga zie ik hem wel staan zodra ik het contact aan zet, maar verbinden duurt vaak toch wel 30 tot 60 seconden.
Zou mooi zijn als dit op protocol niveau gedaan kon worden. Nu moet je weer ā€œAndroid compatibleā€ apparaten hebben hiervoor.
Daar zal de Bluetooth SIG uiteindelijk wel mee op de proppen komen. Maar zoiets laat denk ik nog jaren op zich wachten.
Ja dit is mijn grootste ergenis met bluetooth apparaten. Dat pairing een vervelend proces is en voor ieder apparaat wel anders werkt. Zeker als je ook nog eens telkens van apparaat moet wisselen.

Ook leuk bijvoorbeeld als je op kantoor bent waarbij je even door enkele tientallen apparaten moet scrollen
Mijn ervaring voor alle bluetooth devices is pairing mode tot nu toe hetzelfde: lang de aan knop inhouden.
Nou dat gaat niet werken hoor bij een autoradio, om maar iets te noemen. Bluetooth-muis en toetsenbord kan ook flink verschillen.

Meestal kom je er wel snel uit, dat is wel waar.
Hoop dat we snel weten welke 100+ apparaten dit zijn. Hoop dat mijn oortjes/koptelefoon er tussen zitten
Weer iets buiten AOSP/core Android om wat alleen maar werkt via Play services, ze zijn nog steeds lekker functionaliteit daarnaartoe aan het verschuiven...
Het is kiezen tussen twee kwaden:
 • In AOSP/Core Android inbouwen resulteert erin dat men moet wachten op een Android-update die velen nooit zullen zien.
 • In play services zorgt er voor dat het niet zonder play services werkt. Bovendien jammer voor het opensource-idee van Android. (Maar goed, het is dan ook niet van Android dan, maar van Play Services.)
Vrijwel elke eindgebruiker in Europa en de VS hebben zelf meer aan het laatste optie. Het handjevol mensen dat "ont-Google't" rondloopt weegt niet op voor het benadelen van de grootste groep.

Beste zou een oplossing zijn waarbij het zowel in AOSP en Play Services wordt ingebouwd. Als je dan geen Play Services hebt, kan je terugvallen op de AOSP-implementatie. (Mits die beschikbaar is op je toestel)
Het staat het open source project toch vrij daar ook dingen mee te doen? Hij lijkt me dat google voor een hoge adoptierate wil gaan. Dan heb je er geen fluit aan dat het alleen in aosp zit. Dat is leuk voor je eventuele volgende android telefoon, maar niet voor de huidige.
Accessoires kunnen alleen gebruikmaken van Fast Pair als ze ondersteund en geregistreerd zijn bij Google. Zo probeert het bedrijf te beveiligen ook informatie over je accesoires te krijgen om aan je profiel toe te voegen...
Fixed that...

Klinkt altijd goed maar ondertussen. Ik heb nooit problemen ondervonden met pairen, wat je sowieso niet dagelijks hoeft te doen toch? Oplossing voor een niet bestaand probleem...
- Toch wel - mijn Huawei oortjes verbinden nu automatisch - nog slechts 1 tik bluetooth aanzetten - heel snel.
- Mijn Samsung Level On (4/5 jaar oud) nog steeds 2x tikken en ook nog eens traag in dit proces (niet compatibel met deze nieuwe techniek)

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 15 april 2021 08:51]

Maar dan heb je het over 'verbinden', dat is wat anders dan pairen. Als ik mijn bluetooth oortjes aanzet verbinden ze automatisch, zonder dat ik wat hoef te doen. Omdat ik ze ooit, lang geleden, heb gepaired. En dat dat sporadisch pairen (nieuwe telefoon, nieuwe accesoires) wat in 3 tikken en 10 seconden zoeken en bevestigen gebeurd in plaats van 1 tik. Al kost het me 20 minuten, voor die 1x perjaar of zo... en wat er tegenover staat: nog meer data naar Google weegt daar niet tegenop (in mijn geval).
Kom op Tweakers, @TheVivaldi, laten we het goede voorbeeld geven.
een enkele tik op de 'connect'-knop
Tikken doe je met je nagel op een resistive touchscreen. (<= 2010)
Tappen doe je met je vingertop op een capacitive touchscreen. (>= 2011)

Tikken is het aantikken en heeft iets hoorbaars; volgens het etymologisch woordenboek is het een klanknabootsend woord.
Licht slaan, Licht treffen, Zwak een kort geluid geven.
Voorbeeld: de regen tikt op het dak.


Tappen is het aanraken en heeft iets stils; het zachtjes bedienen van een aanraakscherm.
Voorbeeld: tappen op een touchscreen.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 15 april 2021 03:14]

Eh, ik heb het artikel niet geschreven en als ik dat wĆ©l had, had ik inderdaad geen "tikken" gebruikt. Maar gezien ik het niet geschreven heb, snap ik niet waarom je mij vermeldtā€¦
Excuses! Ik bedoelde @SirRosencrantz. Ik denk dat ik per ongeluk twee regels te laag heb ge-copy-paste, waar jij als nieuwssubmitter staat vermeld.
Naar goede gewoonte in mobiele OS-land, toch? iOS van Android, Android van iOS, en die beiden weer van oudere OS'sen.
Niets nieuws onder de zon. :)
Helaas wel inderdaad. Functionaliteit van elkaar overnemen is op zich niet zo erg. Maar was het zo moeilijk je eigen designers de opdracht te geven iets unieks te bedenken?

Dat snap ik nooit helemaal.
Omdat iets unieks bedenken niet altijd mogelijk is? Ander zouden Macs en pc's van andere merken dan Xerox bijvoorbeeld ook geen muis hebben gehad. En auto's geen wielen, want die hadden koetsen toch ook al? Om maar een paar dingen te noemen.
Met een vierkant wiel kun je inderdaad ook niet rijden. Maar we hebben het hier ook niet over een wiel.

Het gaat hier om een stukje user interface, wat je in 1000-en manieren kan vormgeven. Ik vond altijd zo tof van Microsoft hoe hun, hun Windows Mobile designde. Weliswaar zijn daar meningen over verdeelt of dat perse goed was. Maar hun brachten wel een compleet nieuw en frisse blik hoe hun naar mobiele UI's keken.

Wil er overigens ook niet zo'n groot probleem van maken. Maar vind het wel jammer dat zulke grote bedrijven niet het iniatief nemen uniek te zijn, terwijl de mogelijkheid en de middelen er sowieso zijn. Er zit gewoon niet zoveel zorg in Android producten, blijkt dan.
Soms hebben overeenkomsten in design ook te maken met gebruiksvriendelijkheid (UX) en dat in dit geval de manier hoe Apple het heeft geĆÆmplementeerd, wellicht gewoon de meest gebruiksvriendelijke is. Uniek zijn puur om uniek te zijn slaat nergens op en is iets wat vaak van non-designers komt. Klinkt hard, maar zo bedoel ik dat verder niet. Je wil iets zo maken dat een gebruiker direct begrijpt wat de bedoeling is en iets wat natuurlijk aanvoelt. En dat is nou juist waar Apple goed in is.

[Reactie gewijzigd door Luca op 14 april 2021 17:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee