Bunq: zeker vier accounts konden door migratiefout gegevens van anderen inzien

Een aantal bunq-gebruikers kon door een migratiefout de persoonlijke gegevens en bankinformatie van een voor hen onbekende gebruiker inzien. Bunq zegt dat het van vier gebruikers heeft kunnen vaststellen dat dit gebeurde.

Twee tweakers zeggen dat ze de accounts en transacties van andere bunq-klanten konden bekijken. Het gaat om onder meer de naam, het e-mailadres, het telefoonnummer en het bankrekeningnummer van anderen. Gebruikers konden van rekeningen het saldo en de transactiegeschiedenis inzien. Of ze bij die accounts ook geld konden overboeken, is niet duidelijk. Op Twitter meldt @gijzelaerr nieuwe bankaccounts te zien en @aae19806783 zegt dat zijn of haar account is gekoppeld aan het account van een vriend.

Navraag bij bunq leert dat er bij een migratie maandag twee individuele problemen zijn ontstaan. Bunq zegt dat het in vier gevallen heeft bevestigd dat gebruikers de transacties in konden zien. Hoe dit kon gebeuren, is nog onduidelijk; de bunq-woordvoerder zegt dat het bedrijf onderzoekt 'hoe we dat in de toekomst kunnen verbeteren'. Tegelijkertijd zegt de bank nu 'driedubbel' te controleren of er niet meer accounts getroffen zijn.

Het tweede probleem zorgde ervoor dat zakelijke gebruikers per mail meldingen kregen dat met hun account was ingelogd op een nieuw apparaat. Bunq zegt maandagavond 'een gigantische' accountmigratie te hebben uitgevoerd, waardoor zakelijke gebruikers met hun persoonlijke login al hun accounts kunnen inzien. Nieuwe accounts konden dit al; de oudere accounts werden maandag naar dit nieuwe systeem gemigreerd.

Door deze migratie kregen de gebruikers die 'onjuiste' melding dat met hun account was ingelogd op een nieuw apparaat. Bunq erkent dat dit verwarrend was en zegt klanten later per mail te informeren over deze migratie om de verwarring weg te nemen. Hoeveel gebruikers er maandag zijn gemigreerd, is niet duidelijk.

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-04-2021 • 15:08

151

Reacties (151)

151
149
84
18
1
52
Wijzig sortering
Zowiezo moet je wegblijven bij deze bank:
- Veel fraude bij deze bank source
- Als je op hun eigen forum negatief bent, dan verwijderen ze je posts bron/Bank of Censorship
- Eigen ervaring is ook negatief. 1 Maand na een joint account the nemen, stoppen ze ermee en moet je overstappen naar 2x aparte rekening. Maar dat kost 50% meer. En stoppen kost ook bijna 300 euro omdat je net de overstapservice hebt aangezet.

[Reactie gewijzigd door DRaakje op 22 juli 2024 17:05]

Vooral dit dus. Ik was eindelijk helemaal over met de vorige update, overstap service alles aangezet. Nieuwe update komt, is echt ongelovelijk vreselijk. Zie door de bomen (want ze gaan green) het bos niet meer (ipv mijn saldo zie ik hoeveel bomen ik geplant heb).
- Kan niet meer terug naar mijn oude bank (overstap service).
- Werd genaaid met een joint account.
- Mijn comments werden verwijderd terwijl ik opbouwend kritiek gaf.
Ben blij dat ik na deze maand er vanaf ben

Dit terwijl ik er in het begin erg over te spreken was. Ik kon alle incasso's accepteren, en zelfs kiezen van welke rekening ze gingen. Een gedeelde rekening samen met iemand hebben waarbij je in de plus of min staat. Een pas die je aan elke rekening kon koppelen.

Maar de negatieve dingen krijgen de overhand en mijn vertrouwen is verloren. Jammer

[Reactie gewijzigd door Wauslol op 22 juli 2024 17:05]

Ik heb echt exact dezelfde ervaringen als jij hebt. Elk punt die je aanhaalt, exact hetzelfde.

Om nog even toe te voegen: De belachelijke communicatie. Enkele weken terug werd er een mail verstuurd dat de rente verlaagd werd. In plaats van dat hier harde getallen werden genoemd, werd er enkel genoemd dat ze "nog steeds 9x zo veel rente als een traditionele bank geven!". Ik wil geen marketing praat in de mails van mijn bank, ik wil transparantie en correctie over mijn geldzaken. Not done.
Edit: fout van mij, @gday heeft hieronder gelijk. Alsnog ben ik geen fan van de manier van communiceren, maar wat ik hierboven zei is dus niet juist.

Die overstap service... Ja, ze hadden zo'n mooie actie lopen dat je je salaris kon verdubbelen als je die aan zette. Ik dacht, waarom ook niet, ik gebruik m'n oude rekening toch niet meer. 1 Maand later kwam die verschrikkelijke update die alles veranderde |:(


De features zijn top, maar ze wegen niet op tegen de minnen. Weer terug naar de traditionele bank voor mij.

[Reactie gewijzigd door Sandert98 op 22 juli 2024 17:05]

In diezelfde mail stond letterlijk dat ze 0,09% rente zouden gaan geven.
Bij bunq laat je je geld altijd 9x harder voor je werken. Hoe dat kan? Met MassInterest krijg je een rente die 9x hoger is dan bij traditionele banken!
Alle andere banken hebben onlangs hun rente verlaagd tot 0,01%. Sommige banken zelfs tot 0%. Wij houden ons aan onze belofte om 9x de rente van traditionele banken te bieden. Dat betekent dus dat vanaf 1 maart 2021 de nieuwe MassInterest rente 0,09% zal bedragen.
Salaris verdubbelen? Dat lijkt mij een riante welkomstbonus die linksom of rechtsom moet worden terugverdiend.
Tsja, het was slechts voor één of enkele perso(o)n(en). Maar dat er geld wordt verdiend lijkt me niet vreemd, het blijft een BV.
Al heb ik uiteraard ook liever dat de abonnement prijs zou zakken.
Yes, hier ook vergelijkbare ervaringen. En toen ik mijn prive-account opzegde maar wel de creditcard en de zakelijke rekening zou behouden, hebben ze die ook weggegooid.

Toen ik daar over mailde was het advies een nieuwe account te openen zodat ik via de in-app chat om support zou kunnen vragen. Topics op het forum werden ook weggegooid en ik werd gebanned toen ik problemen had met mijn zakelijke account na de nieuwe app versie. Dat was eens en nooit meer.
wacht ff.... jij werd zakelijk geroyeerd door ze, enkel omdat je je privé bunq opzegde? terwijl je bijv. zakelijk wel wou blijven? (bijv. ivm de api, minder de vreselijke v3 app nodig hebbende enz. enz. e.d. etc.?)
Correct; gelukkig was ik nog bezig met mijn overstap naar Bunq (zonder overstapservice), dus ik kon vrij eenvoudig nog terug naar mijn vorige bank. Ik heb er wel een paar dagen werk aan gehad achteraf.
Vooral die app update heeft het verpest. Toen Bunq nog die 1 euro bankrekening had was het geweldig. Dat zou voor altijd blijven, maar zodra ze genoeg gebruikers hadden zijn ze overgestapt naar een abonnement van 10!! euro per maand.
Daar kwam ook nog die vreselijke update overheen met het "nieuwe" interface. Ik ben vrijwel gelijk overgestapt.
Die bomen zie je nu alleen in community en je profiel en bij beide kun je dit inklappen. De hele interface blijft echter erg onoverzichtelijk.
Anoniem: 477788 @Wauslol14 april 2021 07:17
Ik heb exact dezelfde ervaring. Maar goed nieuws, vandaag is mijn overstap service afgelopen. :)

Het opzeggen werkt alleen niet :'(
Er schijnen geen gegevens aanwezig te zijn, mag ik weer met support proberen contact te krijgen.
Veel fraude bij deze bank source:
Internetbank Bunq moet meer doen om oplichting tegen te gaan, vindt de Consumentenbond. Er komen 'opvallend veel' klachten binnen bij de bond van consumenten die zijn opgelicht via een Bunq-bankrekening.
...
Vaak vindt de oplichting plaats via Marktplaats.
Uhm... Is er dan veel fraude bij de bank of fraude op Marktplaats? Dat er bij de transacties op Marktplaats een Bunq-rekening gebruikt wordt zegt mij niet zo veel... Kan dan net zo goed een Rabo, ING, ABN/AMRO of noem maar op rekening zijn? (Voorbeelden zat: nep-bank-apps etc.) Bank voert toch alleen de opdracht uit die jij ze geeft?

[Reactie gewijzigd door ironx op 22 juli 2024 17:05]

Nee, want bij Bunq is er geen naam/IBAN check
Dit is al ruime tijd wél aanwezig bij Bunq.
Ruime tijd, ruime tijd... Het is eind februari/begin vorige maand eindelijk na jarenlang aanhoudende klachten aangezet. :+ (https://opgelicht.avrotro...naam-nummer-check-ook-in/)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:05]

Misschien idd voor consumenten later, zakelijke rekeningen hadden ze dit iig al ingevoerd sinds de introductie dat je meerdere handelsnamen in één account kan beheren, wat al echt lang geleden is ;-)
Maar juist de consumentenrekeningen worden vaak voor oplichting gebruikt (bijv. geldezels).
enkel vie derden banken, bunq biedt zelf nog niet die optie in hun app via bijv. een melding in het overboek-formulier zoals bij de andere iban-naam-check-deelnemende banken wel het geval is.
Was vorige week in een uitzending over van Kassa. Bunq biedt een api aan die door criminelen wordt misbruikt.

Iedere klant van Bunq krijgt bij het openen van een rekening direct een API-sleutel om de software zelf te kunnen gebruiken op een eigen website. Hiermee blijkt het mogelijk om op een nagemaakte website van de Belastingdienst een betaalmenu te maken dat eruitziet als een betaalmenu van iDEAL op een webshop, terwijl het niet de zakelijke iDEAL versie van iDEAL is die normaal gesproken bij een webshop wordt gebruikt.

https://www.bnnvara.nl/ka...ftware-bunq-voor-misbruik

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 17:05]

Tenzij Bunq het je wel erg makkelijk maakt bijvoorbeeld.
Als je je eigen katvangers aan zou kunnen maken ipv daar echte personen per rekening voor te moeten ronselen, als voorbeeld, niet dat ik zeg dat dat nu mogelijk is, wordt het je toch wel erg makkelijk gemaakt.

[Reactie gewijzigd door crizyz op 22 juli 2024 17:05]

Misschien dat meespeelt dat je bij Bunq heel gemakkelijk veel bankrekeningen met IBAN's kunt openen. 25 geloof ik. Als jij dus wordt opgelicht en het IBAN nummer verspreid dan kunnen ze makkelijk nog een tijdje doorgaan.
Criminelen kunnen bij Bunq op grote schaal bankrekeningen openen op naam van katvangers. Vrijwel geen enkele bank doet zo extreem weinig aan KYC en witwas preventie, als Bunq. Andere fintechs krijgen ook bovenmatige aandacht van criminelen en ook zij hebben naar verhouding meer katvangers in de boeken dan de traditionele banken, maar Bunq overtreft alles en iedereen. Daarnaast lijkt het erop dat Bunq weigert om te leren van de problemen en deze problemen aan te pakken.

En dankzij het falen van Bunq, kunnen criminelen alleen al in NL tientallen miljoenen euro's per jaar wegboeken.
-wordt veel gebruikt door oplichters.
Dus waar laffe criminelen cryptocurrencies gebruiken omdat ze anoniem willen zijn zijn bunq klanten de stoere mensen die gewoon durven op te lichten onder eigen naam :-)
Ik denk eerder onder de naam van de katvangers :)
Dat is mijn ervaring ook inderdaad.
Wij zijn al vertrokken, het begon heel leuk en voordelig (gratis) en met handige app, maar het is nu gewoon een dure bank met enkel een app.

[Reactie gewijzigd door bapemania op 22 juli 2024 17:05]

Ze begonnen me ook ineens aan te rekenen voor een rekening wanneer ik 1x eens geld erop had gezet en dit gebruikt heb om iets te betalen.
- De reviews in de appstore zijn verdacht positief. Zeker naar de lancering van v3, waar ze vooral zelf heel blij mee waren.
- Ik heb enkele bugs al tijden, maar oplossen ho maar. De support is sowieso erg slecht.

Plus dat ze best duur zijn voor wat je krijgt.
Direct na de release van v3 ging de rating van 4 sterren naar 1,3 ster. Een dag later stond deze magisch op 3,5 ster....Daar was wat aan de hand. Ik denk dat Bunq massaal slechte reviews heeft weten te bannen.
Waarschijnlijk door positieve ratings en reviews te kopen. Kan bijna niet anders.
+1

Dezelfde vreselijke ervaring met Bunq. Begon leuk met een Joint account, maar ineens wordt de bestaande abonnementsvorm stopgezet zonder reëel alternatief.

Ik heb zelf bij de klantenservice lopen zeuren en tieren totdat zij de kosten voor het annuleren van de overstapservice gedragen hebben (ik ben nog steeds overtuigd dat dat ook gewoon redelijk en billijk is). Vervolgens de overstap naar de volgende bank helemaal handmatig moeten doen, want na een overstapservice moet er een periode van 3 maanden rust zijn... Veel verhalen gelezen van hoe the Bank of the Free op de manier die je beschrijft hun klanten gevangen houdt.

Ik moet er dus wel een beetje om lachen dat Bunq nu weer zo negatief in het nieuws komt. Ik hoop toch echt dat de hele boel (binnenkort) onderuit gaat.
oh dat niet alleen, er worden ook gebruikers met kritiek zonder meer geroyeerd heb ik vernomen. idd wegblijven van deze sekte
Ze hebben bij mij nu ook - verplicht - mijn zakelijke (BVs) accounts gekoppeld aan mijn persoonlijke account. De reden hiervoor (zeggen ze): we willen betere security en daarom verplichten we nu mensen via hun persoonlijke account hun business account te laten gebruiken.

Echter: ik wil dit NIET. Ik heb heel bewust verschillende accounts, verschillende pincodes etc.

Het mooiste is nog dat ze zeggen: we stroomlijnen de gebruikerservaring, je kan geen opt-out doen.

Voor mij de reden om zakelijk weg te gaan bij BUNQ. Het is de zoveelste keer dat ze dit soort grappen uithalen.
Dit heeft ook mede te maken met nieuwe wet- en regelgeving ingegaan op 1 januari 2021 in Europa. Heb meer ondernemers hierover gehoord. Wil je zaken en privé strikt gescheiden houden bij 'een' bank zal je deze fysiek moeten scheiden.

Edit: Zelfs voor deze wettelijke verplichting waren banken, al mocht dat officieel niet gebruikers aan het 'cross-checken'. Wilde je krediet privé of zakelijk dan werd dit vaak afgewezen en onofficieel tussen de regels door gehint op 'je put maar uit je andere bronnen'. Vandaar, altijd zakelijk en privé andere bank; genoeg voorbeelden voorbij zien (horen) komen de afgelopen 20 jaar.

[Reactie gewijzigd door phubert op 22 juli 2024 17:05]

Dus eigenlijk word je hiermee verplicht om bij verschillende banken te zitten?
Ik was redelijk tevreden bij Bunq, maar wil privé en zakelijk echt strikt gescheiden houden.

En waarom zou ik niet kunnen inloggen als rechtspersoon? Of is dat weer anders?
Ja, of ze kunnen het niet of ze willen het niet. Zie mijn "edit"-reactie.

Edit: Qua inloggen, hoor ik het tegenwoordig ook, waarom geen idee. Compleet idioot.

[Reactie gewijzigd door phubert op 22 juli 2024 17:05]

Dat hebben ze mij ooit eens verteld. Ze gaven aan dat iedere gebruiker die toegang moet hebben tot zakelijke rekeningen, ook een account moeten hebben om mee in te kunnen loggen. Het heeft denk ik ook te maken met de legitimatieplicht, waarbij een rechtpersoon een bedrijf is en zich niet afzonderlijk kan legitimeren, maar de uiteindelijk belanghebbende is een persoon, die natuurlijk wel.
Ik heb ooit de vraag gekregen te informeren naar een Business Creditcard en kwam daarbij uit bij een uitgever. Deze gaf aan dat het 1 bestedingsruimte was met zoveel gebruikers met ieder zijn eigen koppeling, omgeving etc. Ook zou de medewerker die een 'Corporate Card' kreeg zijn identiteit kenbaar moeten maken evenals 06-nummer; maar zou niet worden meegenomen in kredietregistratie. Dus het kan wel, alleen vinden banken het teveel werk?

Het enige dat me bij staat is bij stichtingen/verenigingen/bv/etc de geregistreerde (bij de KvK) 'natuurlijke rechtspersonen' recht hebben op een pas.
Ik heb net contact gehad met Triodos. Zij hanteren een zelfde soort manier.
Er blijkt inderdaad iets gewijzigd. Inloggen met bedrijfsaccount mag niet meer.
Je moet 'persoonlijk' inloggen, zodat de handelingen te herleiden zijn.

Echter: bij Triodos kan je meerdere persoonlijke accounts hebben.
Ik zit privé bij Triodos, maar krijg nu daarnaast een 'contactpersoon' account specifiek voor het zakelijke account.

Bij BUNQ kan dit niet. Zonde...

Nadeel is dan wel: doorlooptijd Triodos 2 MAANDEN!

[Reactie gewijzigd door jdejonge1991 op 22 juli 2024 17:05]

Bij ING kan dat prima, sterker nog, de gebruikersnaam en wachtwoorden zijn per rechtspersoon. Ik heb zelf 1 persoonlijke en 2 zakelijke logins. In de app werkt kan je meerdere keren aanmelden en switchen met de account dropdown, werkt zelfde als Gmail met meerdere accounts.

Ook extra vertegenwoordigers, gemachtigde etc. aanmelden die niet bij ING zitten gaat prima, evenals rechten instellen als gemachtigde met of zonder betalingsbevoegdheid of volledig gemachtigd, helemaal gratis. Bunq is gewoon niet echt een hele goede zakenbank, prima voor de ZZP-er maar niet geschikt als je groter bent.
Dit heeft ook mede te maken met nieuwe wet- en regelgeving ingegaan op 1 januari 2021 in Europa. Heb meer ondernemers hierover gehoord. Wil je zaken en privé strikt gescheiden houden bij 'een' bank zal je deze fysiek moeten scheiden.
Ik heb anders bij de Rabo twee gescheiden omgevingen voor prive en zakelijk.
Ik ook en zelfs verschillende gescheiden omgevingen voor verschillende bedrijven. En onderling precies aangegeven welke medewerkers van bedrijf A bij de gegevens van bedrijf B mogen, welke medewekers bij mijn privérekening mogen en welke zakelijke rekeningen ik wil zien als ik zelf thuis inlog. Geen enkel probleem (al wordt ik simpel van al die UBO-verklaringen).
Ze hebben bij mij nu ook - verplicht - mijn zakelijke (BVs) accounts gekoppeld aan mijn persoonlijke account. De reden hiervoor (zeggen ze): we willen betere security en daarom verplichten we nu mensen via hun persoonlijke account hun business account te laten gebruiken.
Dus verschillende rechtspersonen worden verplicht om één en hetzelfde account te gebruiken? Ik vraag me af of dat wettelijk wel kan/mag.

Maar ja, Bunq, de witwasbank van Nederland, daar kan alles. Onbegrijpelijk dat niet-criminelen hier zaken mee willen doen.
Grote fout van bunq.

Ik, als zakelijke gebruiker heb ook 2 mailberichten gekregen ontvangen, dat bepaalde iphones ingelogd waren met mijn account, en inderdaad was mijn account "ingesteld" op de betreffende toestellen van deze gebruikers (die niet in mijn pack zitten, maar wel inzicht hebben in dezelfde bepaalde zakelijke accounts), dus bekenden van mij. Daadwerkelijk het account opende lukte niet; pincode vereist, maar notificaties van mijn bunq-account kwamen wel door.
Inderdaad, dit had ik ook. Stonden gelukkig geen nieuwe apparaten onder mijn zakelijke account, maar ik schrok wel even.
We zien dat je net bent ingelogd op iOS: iPhone van ** en willen even checken of jij het echt bent. Als je niet onlangs op een nieuw toestel bent ingelogd en denkt dat dit iemand anders is geweest, verander dan zo snel mogelijk je inloggegevens in de app onder Beveiliging & Instellingen. Als je geen toegang meer tot je bunq account hebt, neem dan contact op met ons support team op support@bunq.com.
Inmiddels een verklaring gekregen:
You’ve recently received one or more emails from us about new devices connected to your account. Rest assured, your account and money are 100% safe.

On the 31st of March 2021 we announced a new way of accessing your accounts, enabling you to see your company accounts on the Home screen. As a consequence of this change our system emailed you about the new device.
We’re very sorry about the confusion. All our security systems are in place and you can continue using bunq as usual.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 juli 2024 17:05]

Ik vind dat ze het de laatste tijd slechter doen dan in het begin, maar ik ben nog steeds erg tevreden. Het is erg fijn om met meerdere mensen verbonden te zijn. Prive werken ik en mijn vrouw met verschillende rekeningen en kunnen zo lekker snel schakelen omdat we beide volledig op Bunq zijn overgegaan.

Voor mijn zakelijke accounts (BV en Holding) is het ideaal dat alles in 1 overzicht beschikbaar is en gemakkelijk met elkaar werkt waardoor je voor iDeal meteen de juiste account kunt selecteren en overboekingen zeer snel vanuit een bepaald account kunt aanvinken. Ook handig dat je virtuele creditkaarten hebt, gekoppeld aan de rekeningen die je wilt. En tot slot; de dubbele pincode is ideaal. 1 pincode is voor mijn prive rekening, een andere pincode voor onze gezamenlijke rekening. Handig in de supermarkt :)

De ervaring met de app, het overzicht, de snelheid en het inzicht zijn voor mij echt een grote meerwaarde t.o.v. alles dat ik tot nu toe heb gebruuikt

Alles centraal in een enkel overzicht, in 1 app, zonder gedoe met uitloggen / inloggen en irritant gehannes.

Enige probleem dat ik heb is de focus op die *** bomen en CO2 nonsens. Ik betaal een flink bedrag en dat is wat mij betreft meer dan genoeg. Ik hoef niet continu geconfronteerd te worden met al die groene nonsens-upsells.
Enige probleem dat ik heb is de focus op die *** bomen en CO2 nonsens. Ik betaal een flink bedrag en dat is wat mij betreft meer dan genoeg. Ik hoef niet continu geconfronteerd te worden met al die groene nonsens-upsells.
Als het eenmalig is, nog tot daar aan toe. Het probleem is dat je er geen 'Nee, dankjewel' tegen kunt zeggen. Bij een website had je de CSS aan kunnen passen, maar in een app is de app ontwikkelaar heer en meester.

Verder is voor mij 8 EUR/maand veel geld voor een zooitje IBANs. Zodra een bank als Triodos voldoende features heeft (meerdere IBANs, digitale en analoge debit card de eerste met dynamisch CVC vind ik belangrijk, ook dat je een aparte pas met rekening voor je kind kunt fixen is mooi), ben ik weg. Google Pay en Apple Pay gebruik ik toch niet, zolang NFC maar werkt ben ik al blij genoeg.
Amen. Ik betaal door Pack €5/maand. Dat is al aan de behoorlijk dure kant voor een bank, maar accepteer ik nog vanwege de meerdere IBAN’s en een scala aan virtuele passen die handig zijn voor veiligheid en anonimiteit op internet en handig voor Apple Pay; dat is echt een zwaar relaxte unieke functie. (€8 zou ik te duur vinden overigens. Is maar €3 meer, maar het gaat ook om het principe; €5 is ‘t uiterste al wat ik bereid ben te dokken hiervoor.)

Wel veel problemen met Bunq... v3 is een kut app (ik was heel blij met v2), Bunq gaat nogal slecht om met je privacy (app zit tot de nok vol met trackers die je niet uit kan zetten, ze maken complete profielen van jou en je betaalgedrag zonder opt-out optie (sturen sommige van je statistieken soms doodleuk plain-text per e-mail :+), etc.), en je wordt constant lastig gevallen met die kut bomen en bunq’s social media. En daarnaast is bunq’s support extreem slecht en ook bijzonder moeilijk bereikbaar; wat belachelijk is bij zo’n duur pakket. Als je premium pretendeert te zijn, dan hoort daar een goede service bij. Ipv daarvan is het slecht, ze communiceren echt voor geen meter met de klanten of enkel supervaag PR-geleuter (ook dit was niet aangekondigd) en heeft Bunq meerdere malen keihard gelogen tegen klanten (zelfs juridisch bindende documenten weggemoffeld), beloftes verbroken en zien ze klanten als “expendable” - terwijl ze keihard verlies draaien en klanten weglopen. Het verbaast me soms dat ze nog altijd bestaan.

Langzaam maar zeker overweeg ik ook steeds harder om toch maar weg te gaan, ze hebben toch maling aan klanten. Speel al heel lang met die gedachte, maar doe het steeds niet vanwege 1 of 2 unieke functies die irritant handig zijn. Afijn. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:05]

Ik heb exact het zelfde. Eigenlijk wil ik weg na V3, maar heb nog geen goed alternatief.
Vooral meerdere IBAN's maken budgetteren toch wel heel makkelijk icm dual pin.
En dan virtual cc voor online shoppen.

Verbaast mij eigenlijk dat andere banken zoals ING nog steeds zoveel achterlopen op dit gebied....
dat is nog een reden dat ik er ben weggegaan, kwam m'n neus uit die greenwashing bs. als het kon was ik naar triodos gegaan, die zijn groen maar niet pusherig groen zoals bunq, alleen hebben die geen apple pay nog. tussen station is nu rabo icm revolut.
Revolut is anders ook een waardeloos bedrijf. Vooral de bankkaarten zijn lastig om te krijgen als je eenmaal de kaart laat verlopen. Ik wacht al een half jaar op een nieuwe maar ze sturen het de hele tijd naar een ander adres ofzo.

Volgens mij hebben ze ook gen banklicentie hier in het VK. Hoe ze hun medewerkers behandelen is ook schandalig. Ik zou nog liever bij Bunq zitten dan Revolut

[Reactie gewijzigd door alienfruit op 22 juli 2024 17:05]

Bunq is niet bepaald het schoolvoorbeeld van hoe je medewerkers moet behandelen hoor. Uit recensies van meerdere (ex-)medewerkers komt oa naar voren dat dit aan de hand zou zijn: boze blikken als je naar de WC moest buiten je pauze, boze blikken als je je pauze geheel benut, consistent verplicht overwerken maar er niet voor betaald worden en dreigen als je gewoon naar huis wilde want “geen teamplayer”, sessies waarbij medewerkers ten overstaan van collega’s helemaal de grond ingeboord worden “ter motivatie” en meer van dat soort fratsen, enorme doorloop aan personeel hierdoor en micromanaging to the max. Bij Glassdoor scoorden ze extreem laag en Ali kreeg iets van een 20% approval rating; tot ergens vorig jaar uit het niets opeens heel erg veel positieve reviews geschreven werden.

Je moet voor de lol de recensies van voor die tijd eens lezen als je denkt dat het bij Bunq een feestje is als low-level medewerker. :P Op Reddit staan ook een paar horrorstories. (Bunq probeert trouwens ook steeds de Bunq-sub te verwijderen, omdat de moderators weigerden om ala Together alles dat ook maar enigszins kritisch is weg te censureren. Laatst hebben ze een trademark claim ingediend en gedreigd met een rechtszaak in een nieuwe poging Reddit tot censuur te dwingen, hehe...)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:05]

Anoniem: 710428 @DaveFlash13 april 2021 15:57
moet je eens revolut opzeggen of je ID niet aanleveren. dan is het geen fijne partij meer.
Oh, en andere bankrekeningen werken wel zonder ID ? Banken zijn verplicht die info te hebben en verifieeren.
Nee ik wil het niet meer gebruiken dus ik zeg revolut op
Ze moeten ID hebben om account te behouden en die geef ik niet
Nu krijg ik elke dag 3 e-mails met de vraag om aan te leveren en dit duurt al meer dan 6 maanden.
Fijne boel daar
Dit zijn wettelijke eisen. Heeft te maken met witwassen enzo.
Er zijn genoeg redenen om niet blij te zijn met Revolut. Maar je kunt het ze moeilijk kwalijk nemen dat ze zich aan de wet proberen te houden.
Ze kunnen mijn account gewoon verwijderen of anonimiseren maar dat vertikken ze
en dan over paar jaar zit het in een dataset van een hacker, thx revolut.
Juist. En stel dat ze het zonder toestemming verwijderen dan zal dat voor veel mensen ook een reden te zijn om te klagen ;-)

Je hebt het account zelf geopend (neem ik aan), is het dan echt zo moeilijk om het op te zeggen als je ervan af wilt?
Je hebt het account zelf geopend (neem ik aan), is het dan echt zo moeilijk om het op te zeggen als je ervan af wilt?

Ik vraag serieus meer dan 100x al aan ze om te verwijderen. Kan het niet opzeggen bij hun
Volgens mij look je gewoon een beetje te trollen hier. Ik heb net even gecheckt, Er zit een "Close account" button in the app. Waarschijnlijk is het binnen een paar seconden geregeld.
probeer dan.
oh, nou ik heb revolut al jaren met id bewijs in het begin, als ik het niet meer wens te gebruiken, trek ik die rek. leeg & pleur ik gewoon de app van me foon en zoeken ze het maar uit
Overigens is de Volksbank (ASN, Regiobank, SNS) op alle punten van de Eerlijke Bankwijzer nog iets beter dan Triodos (zie https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/banken/ , hier kun je de 2 banken met elkaar vergelijken).
Grappig, ik vind dat samenvoegen een verschrikking.. Ik heb heel bewust losse pincodes overal voor.

Echter: het loskoppelen kan dus niet. Want: gebruikerservaring is zo beter.
Wat mij betreft niet.
en toen sprak de messias Ali tot zijn kudde: 'gij zult 1 login gebruiken, en dat fantastisch vinden. En de bunq onderdanen waren tevreden.' (NikNahmus 10:5, nieuwe testament) :9~
Überhaupt wel interessant dat een 'gigantische' accountmigratie op een maandag avond wordt uitgevoerd. Kan natuurlijk zijn dat dit laat in de avond is gedaan, maar mocht er iets misgaan dat sta je de eerst volgende werkdag er gekleurd op! Je zou verwachten dat dergelijke migraties in het weekend worden gedaan (minder druk en bij fouten wat meer hersteltijd beschikbaar).
In het weekend is het toch zo'n fuckup als dit toch helemaal niets beter?
In het weekend heb je meer tijd / krijg je meer tijd om het te repareren. We hebben het altijd wel over een 24/7 maatschappij maar bij de meeste systemen zie je nog steeds een dip in het gebruik tijdens het weekend. Vergeet niet dat grote aantallen transacties zakelijk zijn en die worden op doordeweekse dagen uitgevoerd.
Met data wat ~100% beschikbaarheid moet hebben is het helaas niet zo makkelijk als bv een server migratie in een failover cluster, waar je gewoon een server offline kunt halen voor onderhoud.

Meestal worden dit soort migraties niet in, of net voor het weekend gedaan. Mocht er iets fout gaan dan kan je niet van je personeel of leveranciers verwachten dat ze direct klaar staan. En tuurlijk heb je daar SLA's voor, maar in de praktijk werkt dit niet zo met customer facing apps/databases. Hiernaast zijn callcenters en socials zijn meestal niet bereikbaar of zitten met minimale bezetting in het weekend. Wil je het hele circus toch in het weekend doen dan is het zoals je kunt zien een lastige en vooral kostbare opgave.
Mocht er iets fout gaan dan kan je niet van je personeel of leveranciers verwachten dat ze direct klaar staan.
Dat hangt er maar net van af hoe je je project inregelt. Ik heb vaak genoeg grote migraties in het weekend gedaan. Je moet dan wel al je stakeholders er bij betrekken. En de voorbereiding kost in dat soort gevallen heel veel tijd om te voorkomen dat je een stakeholder mist. Bij grote systemen kan je te maken hebben met grote aantallen leveranciers.
Vlak voor het weekend of in het weekend mijden de meeste softwarebedrijven ivm minder of zelfs geen beschikbare medewerkers. Wellicht de maandagavond gepakt zodat ze de rest van de week hebben om de boel te fixen ;)
Vrijdag/weekend vermijden is vooral voor routinematig-onderhoud/releases.

‘Big bang’-onderhoud, wat je sowieso probeert te vermijden, kan prima op een rustig moment in het weekend gedaan worden, maar dan laat je al het mogelijke personeel expliciet aanwezig zijn en/of expliciet stand-by lopen.

Bij financiële instellingen zijn ze wat conservatief, is mijn ervaring, dus ik heb flink wat dure uren gemaakt met koffiedrinken/beetje internetten als beheerder van ondersteunende/aanpalende systemen, terwijl er een belangrijke update plaatsvond.

De trend ook daar is steeds meer naar alternatieven van dat soort onderhoud.
Als een huidige gebruiker van Bunq die het geklungel en constant veranderende voorwaarden zat is... wat is nu nog een goed alternatief dat applepay en virtuele creditcards ondersteund?
Openbank.nl

Nadeel: geen iDeal. Wel ApplePay. En gratis.
Nadeel: geen iDeal.
Toch wel echt een (i)Deal breaker.

In een land waar iDeal een van de meest voorkomende online betaalmethoden is lijkt me dit extreem onpraktisch
Mwah... meeste iDeal sites hebben ook wel creditcard als afrekenmethodiek. En die betaling kun je tenminste storneren bij niet-levering in tegenstelling tot iDeal.
Hoezo? Creditcard werkt vrijwel overal, en het werkt ook nog eens over de grens. Daarnaast werkt ApplePay ook (steeds meer) online en heb je iDeal dus helemaal niet nodig.
Ik gebruik m als en/of rekening, voor boodschappen en vaste lasten. Dat werkt prima. Ik geloof dat er wel aan iDeal gewerkt wordt. Maar iDeal is natuurlijk iets Nederlands en OpenBank is van Santander (Spaans).
En met ApplePay kun je ook (steeds meer) online betalingen verrichten. Dan is iDeal ook geen gemis meer, werkt toch al niet buiten Nederland.
Helaas, zoals door andere ook gezegd. IDeal is wel echt belangrijk, maar ik ga er wel even naar kijken!
Knab over een paar maanden. Apple Pay duurt wat langer dan verwacht.

Edit: hmm misschien toch geen virtual cc's

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 22 juli 2024 17:05]

Wat is het voordeel van virtuele creditcards?
Apple pay werkt bij abn-amro prima, ik heb daar ook een creditcard.
Dit zijn fouten die bij een financiële instelling echt niet mogen gebeuren. Al helemaal niet als het bedrijf een ICT achtergrond heeft.
Dat zou je van elk bedrijf mogen verwachten. Helaas leert de praktijk anders.
Dat is onzin. IT is voor heel veel bedrijven niet hun core bussines. Foutjes en behelpen kunnen beter zijn voor de zaak dan dubbel zoveel personeel en hopen processen om alle risico's te dekken.

Dat geldt evengoed voor een financiële instelling met online presence. Maar dan verwacht je wel degelijk dat alle processen in place zijn om risico's te beperken en fouten te vermijden. Maar ook dan zijn het mensen en mensen maken fouten. Verschil is dat hier een degelijke staart aan hoort, en bij anders geörienteerde bedrijven "oops, sorry" gewoon volstaat.
Ook als IT niet je core business is, moet je IT op orde zijn, net als dat je boekhouding op orde moet zijn als je zelf geen financieel dienstverlener bent. Dat dat bij veel bedrijven helaas geen praktijk is, is een ander verhaal.

Fouten maken is menselijk, maar zeker in het geval van (gevoelige) persoonsgegevens moeten er failsafes en extra checks zijn ingebouwd die dit soort lekken voorkomen als er ergens een fout wordt gemaakt.

En "online presence" vind ik in het geval van bunq ook een beetje eufemistisch, aangezien álle diensten van bunq alleen maar online/digitaal worden aangeboden en ze zich hier zelf ook in hun communicatie nadrukkelijk op onderscheiden ten opzichte van andere banken.

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 22 juli 2024 17:05]

naast dat iedereen natuurlijk wel ook een andere visie heeft van 'op orde zijn'.. het kunnen inzien van iemand anders zijn gegevens in dit geval is duidelijk NIET op order. Probleem is natuurlijk wel, dat hoe goed je ook controleert er altijd een situatie kan zijn waar je gewoonweg niet aan gedacht hebt en dat nou net DIE voor het probleem zorgt, niemand is alwetend. Maar je moet natuurlijk wel zoveel mogelijk doen als humanly possible, maarja, het blijft mensenwerk en mensen maken fouten.
Er is gewoon wet- en regelgeving rondom (o.a.) het veilig opslaan van gegevens waar je je als bedrijf en in het bijzonder bank aan dient te houden. In veel sectoren zijn ook standaarden mbt veiligheid en dataverwerking afgesproken. Dus in die zin is er meestal wel een duidelijke definitie van wat 'op orde zijn' van je IT-systemen dient te betekenen.
En dat heeft er in dit geval dus niets mee te maken.
er is een verschil tussen 'op orde' en 'foutloos'. Het verschil hangt af van het bedrijf waar het om gaat.
IT voor banken is core business, dit is voor ING o.a. ook een hele lange tijd een slogan intern geweest "IT is business"
bunq noemt zichzelf geen bank, maar een IT-bedrijf met een banklicentie. Dat is nogal een verschil met andere financiële instellingen.
Waar gewerkt word, worden fouten gemaakt.

Ook bij een ING of Rabobank komen fouten voor, om voor de andere banken maar te zwijgen ;)
Fouten maken is menselijk, maar je moet een check in je systemen hebben die voorkomt dat na een menselijke fout persoonlijke data uitlekt. Dat er ook wel eens wat bij andere banken mis gaat (ik weet niet of zoiets vergelijkbaars ook bij ING of Rabobank is voorgekomen), is geen excuus.
Als zoiets als nu bij bunq is gebeurd ook bij ING of Rabo of ABN-AMRO zou gebeuren dan is de impact veel groter, domweg door het aantal klanten. Dat was zeker in de publiciteit gekomen. Hier zie je toch een beetje het verschil tussen decennia oude code vs. nieuwe code. De code van de oudere banken is al zo uitgekauwd dat de essentiële processen superbetrouwbaar zijn. Alleen nieuwe front-end zaken gaan nog wel eens fout maar dat is het dan ook wel.
Het komt ook bij andere banken voor, de bank die ikzelf heb. Die heeft 2 jaar terug besloten de internetbankieren template anno 1999 te 'liften' naar 2019 maar zitten een paar zwaar irritante bugs in waar ze werkelijk niets aan doen. De meest irritante, en soms ook gevaarlijke is bij overboeken. Waar ik bij de instellingen de 'Voorkeursrekening overboekingen' goed heb ingesteld verschijnt altijd de verkeerde rekening op het scherm.

Inmiddels 2 jaar, met tussenpozen bezig de bank aan te zetten tot oplossen; wat krijg je letterlijk op de mail te horen. "Zo simpel als u zegt de 'code' aanpassen is het niet, het is bekend, wanneer het opgelost is weten we niet, als dit antwoord u niet bevalt kunt u mail sturen naar directie". 8)7

(Ik zit niet te wachten op een 'iets netter geformuleerde reactie' van de directie met zelfde inhoud, ga me tijd niet steken hierin.)

Zo'n reactie als deze zou voor mij reden zijn per direct op te stappen, maar tot op heden nog geen beter alternatief kunnen vinden. Kortom houdt bij deze bank altijd alles extra in de gaten.
Schrok me ook wild.
Bizar weer, is Les 1: gebruikers informeren bij werkzaamheden.
Ben klant vanaf het eerste uur, in het begin vergeef je ze het nog wel, sympathieke startup. Maar de sympathie hebben ze al lang verspeeld. Het is dat bunq zo goed koppelt met mijn boekhouding, anders was ik allang weg geweest.
ik kreeg een email van hen enige tijd geleden dat ze het zullen doen. controleer je spambox, mensen
heb nog een keer goed gezocht. echt geen email.
Ik heb me overigens wel afgemeld voor de (commerciële) mailinglist, maar dit soort meldingen had ik graag ontvangen.
Bunq en klanten niet (juist) informeren is een terugkerend thema. ;)
Welk boekhoudpakket is dat als ik vragen mag? En wat werkt er zo lekker?
ik gebruik informer online.
real time koppeling voor banktransacties en ook betalingen direct vanuit het boekhoudpakket doen, alleen nog even goedkeuren in de bunq app en klaar.
Maar ook dit pakket kampt met wat tegenvallers. Nieuwe versie waarin veel functie (nog) niet beschikbaar zijn. Support die heel wisselend van kwaliteit is en/of niet reageert. Prijs die opeens omhoog gaat. Nu ik het zo type, sluit het wel aan op wat bunq doet.
Maar per saldo kan ik het zeker aanraden voor een simpele administratie, ik doe mijn holding (BV) en een stichting met dit pakket.
Ik heb mij rekening bij Bunq inmiddels weer opgeheven, eerst lokken ze je met een gratis rekening, eenmaal als je alles overzet hebt, komt Bunq erachter dat gratis rekeningen toch niet zo rendabel zijn en drukken ze een abbo door je strot. Niet betalen = niet kunnen afrekenen / geld overmaken.

[Reactie gewijzigd door Brantje op 22 juli 2024 17:05]

Mag ik vragen welk abonnement ze hebben geforceerd? Zo heb ik ook de gratis bunq TravelCard, en mij 'perongeluk' aangemeld voor bunq Easy Green en moest €16.99 per maand betalen(!). Hier trapte ik in omdat zij dit middels een pop-up hadden gepromoot als gratis, maar later bleek dat de eerste maand gratis was, en je na 1 maand flink moest betalen.

Nu de app een rommeltje is geworden overweeg ik ook om mijn rekening op te heffen.
Het is eigenlijk een standaardpatroon die je in veel sectoren ziet. Als er ergens gevestigde bedrijven zijn die snappen hoe het moet en daar ook een bijbehorend bedrag voor vragen zijn er altijd partijen die denken dat ze het beter en goedkoper kunnen. En vrijwel nooit is dat het geval. Alleen als je iets compleet anders doet (bijvoorbeeld streaming i.p.v. CD's verkopen) maak je een kans. Maar als je uiteindelijk hetzelfde product levert is het gewoon een illusie om te denken dat het beter en goedkoper kan. Vrijwel allemaal lopen ze er op stuk. Nu inderdaad bunq, maar ook Route Mobiel die de Wegenwacht even dacht te kunnen vervangen heeft het niet gered. Je kunt alleen maar goedkoper zijn als je veel minder biedt, of je personeel onderbetaalt (maar dan krijg je gaan personeel).
vier accounts? klinkt niet als een heleboel
Ik lees het als vier mensen hebben zich publiekelijk gemeld en over een paar weken schrijven we wel eens een blogpost.
Kijkend naar Bunq’s historie met het verdraaien van de waarheid en bagatelliseren van problemen, vrees ik dat je gelijk hebt en het werkelijke aantal vele malen hoger ligt dan dat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.