Bunq-klanten klagen over V3-app van de bank

Op internet uitten veel bunq-klanten klachten over de interface van de nieuwe app van de bank en bugs. Tijdelijk waren zakelijke rekeningen niet zichtbaar in de app. Volgens Bunq-oprichter Ali Niknam kost het tijd voor gebruikers om te wennen aan de nieuwe app.

Woensdag verscheen de V3-app van bunq voor iOS en donderdag voor Android. Gebruikers klagen sinds die release over onder andere de grote centrale +-knop waarvan onduidelijk zou zijn waar deze de gebruiker naartoe leidt en verdere onduidelijkheden wat betreft de gebruikersinterface.

bunq V3Gebruikers zouden meer moeten klikken voor veelgebruikte functies en andere functies moeilijk kunnen vinden, zoals de functie om geld over te maken. Daarnaast klagen gebruikers over de prominente plek die bunq op schermen inruimt voor verdiende trophies en de hoeveelheid tijd en CO2 die gebruikers besparen met geplante bomen. Ook waarderen sommige klanten de Us-tab in het ondermenu met berichten van bunq zelf en de Instagram-integratie niet.

Daarnaast melden gebruikers de nodige bugs, waarvan het niet meer kunnen zien van zakelijke rekeningen een ernstige was. Deze bug is inmiddels verholpen en ook de bug dat Android-gebruikers geen gezamenlijke accounts konden zien zou een fix gehad moeten hebben.

Gebruikers uitten de problemen die ze met de app hebben onder andere op het Together-forum van de bank, op sociale media zoals Twitter en op Gathering of Tweakers. Bunq-topman Ali Niknam onthulde de nieuwe app eind mei in een livestream. In een reactie tegen Sprout, dat een overzicht geeft van klachten, meldt Niknam dat het voor gebruikers tijd kost om te wennen omdat de app heel anders is dan V2. "Verandering valt niet altijd bij iedereen even goed. Maar ik denk dat het goed is om te beseffen wat het grotere plaatje is wat bunq aan het doen is. We weten heel erg goed wat onze gebruikers willen, maar het is niet één groep." Volgens Niknam laat vooral de tech savvy-gebruikersgroep zich horen, maar is er ook een stille meerderheid 'die zich door de keuzes die ze maken laten gelden'. Volgens Niknam zal de update niet teruggedraaid worden.

bunq V3

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-06-2020 • 18:46

248

Submitter: JWHtje

Reacties (248)

248
245
167
37
5
39
Wijzig sortering
Wat mij (bunq gebruiker sinds 2015) het meeste stoort is het verwijderen en negeren van alle (terechte) feedback die gebruikers op het Together forum hebben gegeven. Dat zijn gebruikers die tot nu toe heel tevreden waren met bunq, maar zich zorgen maken om de recente ontwikkelingen.

Zo waren er bijvoorbeeld grote fouten zichtbaar in de V3 demo die Ali zelf heeft gegeven in de Update 14 livestream. Fouten die netjes zijn gemeld via verschillende kanalen. Nu is de V3 update gereleased in de diverse app stores, en blijken dezelfde fouten gewoon nog aanwezig. Kijk je nu op Together, dan is de constructieve feedback niet alleen volledig genegeerd, het is zelfs weggemodereerd.

In het huidige feedback topic stromen reacties binnen van andere gebruikers die ontevreden zijn over de V3 update. Niet alleen over het nieuwe design (wat wellicht enkel gewenning is), maar ook met concrete klachten. Ontbrekende functionaliteit. Bugs. Keiharde problemen.

Wat doet bunq? De kleinste bugs aanpakken, de andere klachten wederom wegmodereren, en enkel reageren op het handjevol reacties die beweren uitermate tevreden te zijn met de nieuwe V3 UI.

Dit gaat bunq zeker klanten kosten. Waaronder mijzelf. Ik ben al bezig met een overstap naar een andere bank. Ik vind het alleen zo vreselijk jammer dat bunq een geweldig product, een bank app die alle andere Nederlandse bank apps overtreft, zo vakkundig heeft kunnen vernielen. En er zelfs trots op is.
Het censureren was zelfs zo ernstig dat ze uit hun "eigen" Reddit banned zijn als moderator. Er waren namelijk andere moderators die langer lid waren dan het officiële Bunq Reddit account, en zodoende hebben deze de beslissing genomen dat het censureren echt niet door de beugel kon en ze dus gebanned.

Dat zegt toch wel een hele hoop.

edit: https://www.reddit.com/r/..._a_mod_on_this_subreddit/

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 22 juli 2024 21:34]

Vevolgens is er een post gemaakt door een (onbewezen) ex-bunq medewerker (mirror), toen heeft bunq gedreigd juridische stappen te nemen en daarna hebben de mods deze post verwijderd en hun regels met terugwerkende kracht verscherpt. Bunq heeft dus nog steeds controle over deze subreddit.
als ik dit lees:
Verandering valt niet altijd bij iedereen even goed. Maar ik denk dat het goed is om te beseffen wat het grotere plaatje is wat bunq aan het doen is. We weten heel erg goed wat onze gebruikers willen, maar het is niet één groep
Ze weten verandering valt niet goed maar pech je moet het maar accepteren. Zo lees ik dit bericht.
Van een bank verwacht is stabiliteit en geen arrogant gedrag om gebruikers maar iets door de strot te duwen. Maar ja bunq is modern hip nieuw, geen ouderwetse bank. Soms is dat ouderwetse misschien toch niet zo slecht.
Het zou wel zo kunnen zijn dat er echt een grote meerderheid SuperGreen heeft en dat er een grote groep maar een klein zetje nodig heeft om van Premium (8 eur) naar SuperGreen (16 eur) te gaan. Dat weet alleen bunq en ze delen daar niets over.

Op zich prima, maar mensen als ik die juist de minimalistische hardcore geldstroom gerelateerde features en de app-eerst instelling van bunq waardeerden, die raken ze nu wel kwijt inderdaad. Ik vind het echt jammer, er is echt niet iets wat er in de buurt komt vind ik.
Volgens mij is het een publiek geheim dat dure abonnementen alleen bestaan om het andere abonnement een meer aantrekkelijke keuze te maken. Niet dat er heel veel te kiezen is bij Bunq.
Ik ken het geheim, maar dat is hier niet echt van toepassing want de features bij het duurdere abo zijn wel gaaf, echter kreeg je daar altijd een heel bomen plant gedeelte bij. Dat gedeelte krijg je nu bij het goedkopere abo continu opgedrongen als een groot incoon met "0 bomen" eronder.
Volgens mij heeft het supergreen abonnement van 16€ dezelfde features als het premium abonnement van 8€. Alleen je krijgt een metalen bankpas en gaat af en toe een boom planten ofzo.
Je hebt bij SuperGreen ook bonnen scannen en Zapier integratie. Dat ze dat doen voelt een beetje als het begin van het einde van de coole features voor Premium, bunq kennende.
Zapier wilde ik wel nog is gebruiken, moet je nu op zich Super Green voor hebben.
0 bomen eronder, marketing om je schuldig te voelen ?

Als je straks tanks krijg je dan binnenkort i.p.v liter ook te zien u stoot x co2 uit ?
Wat ik schandalig vind is dat met een nieuwe functie "de mogelijkheid om bonnetjes te koppelen aan transacties" alleen beschikbaar is met het duurdere abonnement.
Ik betaal al een behoorlijk bedrag per maand, en nu willen ze opeens meer dan het dubbele zien.

Ja sure, je krijgt er een metalen betaalpas bij. en je plant zogenaamd wat boompjes.
(van die extra uitgaven per maand kan ik heel wat bomen planten als ik dit geld doneer aan een organisatie die zich hier echt mee bezig houd)

Bunq was al losgeslagen met de verhoging van de abonnementen een paar jaar terug, maar bepaalde functionaliteit binnen de app betaald maken, wat altijd prominent in beeld blijft staan. Daar pas ik voor.
Ik denk ook dat ik binnenkort maar op ga zeggen, en mijn zaken overhevel naar een andere bank.
Ik had een van de eerste accounts bij Bunq. Zowel prive als zakelijk. Je weet wel uit die tijd dat alles gratis was en alles gratis zou blijven. We weten allemaal wat die beloftes uiteindelijk inhielden, helemaal niets dus.

Met de hele zooi naar N26 verhuist, bieden hetzelfde maar dan voor niets. Het kost Bunq ook niets, alle api's zijn gratis en ik kan me niet voorstellen dat de programmeurs zo duur zijn die Bunq inhuurt. Gezien de kwaliteit en de vele bugs had dat beter uitbesteed kunnen worden aan een derde wereld land.
Het enige wat Bunq voor mij een mooie toegevoegde waarde heeft had was het gebruikersgemak.

Nederlandse Bank en dus bank Idin identificatie. IDeal ondersteuning en bovenal ene debitcard die door derden als een echte creditcard wordt gezien.
(Ik heb geen behoefde aan een creditcard waar ik rood kan staan)
En dat allemaal gekoppeld aan de rekeningen die ik beheer.

N26 heb ik overwogen, maar ik kan niet opwaarderen via iDeal, dus bijschrijven zal wel wat langer duren.
Daarnaast ontbreken ook weer functies als Idin en iDeal.
Zover ik weet is bunq helaas nog de enige die deze dienst zo goed vorm gegeven heeft.

Het is jammer dat ze de middelvinger naar hun klanten opsteken.
ik heb ook een van de eerste accounts. Premium is nog steeds gratis voor mij!
Vanaf morgen dus niet meer. Dat zal ze zeker klanten (en daarmee spaargelden) kosten. Waarschijnlijk allemaal om de winstgevendheid te vergroten. De meerwaarde van Bunq is er domweg niet meer; mainstream zonder echte toevoeging.
Same here. Vorige week is er toch ineens lidmaatschap afgeschreven voor het Premium pakket. Vreemdgenoeg bij m'n vriend (nog) niet; terwijl we op dezelfde dag lid zijn geworden jaren geleden.

Ik ben me nu aan het oriënteren naar alternatieven en meld me binnenkort helemaal af bij Bunq.
Het bonnetjes scannen was voorheen ook al mogelijk. Hiervoor had je wel een zakelijk account nodig. Met een premium lidmaatschap had je deze feature dus sws niet.

Het verschrikkelijke aan V3 is dat alles in de app reclame is. Alle features en knoppen zijn voor iedereen beschikbaar, maar zonder het juiste abonnement krijg je alleen maar reclame om over te stappen.
Klinkt als een hopeloos bedrijf dat uit alle macht probeert nog wat geld binnen te harken voor het definitief kopje onder gaat.
Als klant van 3 rekeningen bij 3 verschillende andere banken, schrik ik me helemaal kapot van de tarieven van Bunq.
Het goedkoopste abonnement bij bunq kost 96 euro per jaar, terwijl ik met 3 verschillende rekeningen daar niet eens in de buurt kom.
Serieus? 100 euro per jaar? Ik betaal hoogstens 30 euro bij rabo. Dat is echt wel een groot verschil zeg. Krijg je daar dan nog wel "extra" features bij?
Serieus? 100 euro per jaar? Ik betaal hoogstens 30 euro bij rabo. Dat is echt wel een groot verschil zeg. Krijg je daar dan nog wel "extra" features bij?
Dat is dus precies wat ik ook dacht.
Het verwijderen van de klachten over V3 snap ik op zich wel, together is een support forum en als gebuikers daar naar hulp komen zoeken verdronken ze de laatste weken in klachten over V3.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb auto updates uitgezet en ben echt bang om te updaten terwijl ik altijd na elke update de playstore aan het refreshen was... Bomen en een bunq reclame/lifestyle instagram feed hoef ik niet, laat me dat gewoon uitzetten denk ik dan. Ik had bunq omdat ik echt alles in de app kon doen wat met bankieren te maken had en mijn geld stromen voor mijn gevoel eindelijk goed kon regelen. Ik vind dit echt jammer, maar goed, als ik nu kijk naar de Rabo app heb ik ook onbeperkt potjes en QR code afrekenen voor iDeal. De app lijkt zelfs wel een beetje op V2 met de Overboeken, Betaalverzoek en QR code scannen bovenaan (in dezelfde cirkel icoontjes en kleuren). Misschien heeft bunq zijn functie wel gehad (voor mij iig), de concurrentie laten zien hoe het moet. En dan nu even laten zien hoe het niet moet ;) Ik zou sowieso geen 16 euro per maand gaan betalen en coole dingen als Zapier en bonnen scannen komen ineens alleen beschikbaar voor SuperGreen. Terwijl ze ooit zeiden dat Premium gewoon het abo was met alles erbij (dat was de reden om van het vorige free/more model af te stappen, "eenvoud, gewoon alles"). Ach ja, bunq en ik zijn uit elkaar gegroeid, ik wens ze veel succes.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 21:34]

Wat maakt bunq zo "geweldig" dan? Wat maakt ze zo bijzonder? Een bank is een bank en bij alle andere banken kan ik ook rekeningen openen inclusief pas en soms ook met een credit card. En dat voor een paar euro. Bunq is zelfs duur vergeleken met andere banken.

En het verdelen van potjes kan ook allang bij mijn eigen bank met de app.
Er zijn voor mij een aantal specieke dingen die geen andere bank heeft.

- Zo sync ik al mijn transacties via de API naar YNAB.
- De factuur scanner is beter dan die van welke andere bank dan ook. Vult automatisch bedragen, rekeningnummer etc in. Zelfs vanuit een PDF in mijn email.
- Reken machine is enorm handig bij het splitsen van bijvoorbeeld een etentje. (Je klinkt de transactie aan -> request -> deelt door het aantal personen en klaar)
- Het is de enige bank waar je een betaalverzoek kan betalen met zowel ideal als credit card (gebruikte ik voorheen soms met buitenlandse collega's)
- virtuele creditcards

Nu kan je veel van deze features bij andere banken krijgen. Maar niet alles op 1 plek, en al zeker niet met Nederlands IBAN Ideal en automatische incasso's.

Tuurlijk, het is behoorlijk niche en lang niet iedereen zoekt het, maar ik ben er blij mee.

Ik zit echter ook helemaal niet te wachten op de kant die Bunq met de laatste updates inslaat. Ik hoop echt dat ze zich weer gaan richten op core banking features en me de mogelijkheid geven om de trees e.d. uit te schakelen.
de bunq.me linkjes zijn hier ook nog een mooie toevoeging

[Reactie gewijzigd door Ayyylias op 22 juli 2024 21:34]

Hebben die potjes ook allen een eigen IBAN? En kan je betaalverzoeken direct doorzetten naar een specifieke rekening? En kan je passen direct instant koppelen aan een andere rekening? Of een tweede pincode instellen die gekoppeld is aan een andere rekening? Nee.

Dat zijn gewoon nuttige toepassingen. Ik kan met 1 pas en twee pincodes bepalen of het van de ‘auto’ rekening moet (garage, tanken enz) of van de boodschappen rekening.
Ja, elke rekening heeft een eigen IBAN, iets dat je nergens krijgt (geen 25 stuks iig).
Ik gebruik het voor potjes, zo heb ik voor elk doel een potje en kan ik switchen met de app tussen rekeningen op de bankpas / Apple Pay.

Tevens hebben ze een feature Dual Pin, 2 pincodes op 1 pas. Daarmee Heb ik default de secundaire pincode gekoppeld aan een rekening voor tanken; zo kan ik precies zien hoeveel geld ik nog heb begroot voor brandstof.

Vandaag aan het puzzelen geweest hoe ik van bunq af kan, helaas is er niet één bank die hetzelfde biedt als Bunq qua features.

De reden dat ik ga overstappen, ondanks dat het minder gaat zijn, is een principe kwestie geworden.

Ik ben er vanaf het begin bij, waar je beloofd werd dat het voor altijd gratis zou blijven. Totdat premium kwam en je werd buitengesloten van nieuwe features. Dat heb ik een jaar volgehouden, daarna toch maar gezwicht voor premium; ze waren toen echt nog vooruitstrevend.

Toen ze met Joint kwamen, heb ik mijn vrouw meteen meegenomen hierin; top tijd qua banken!
Echter nu is joint eraf, zonder aankondiging en krijg je drie maand 2x premium voor de helft van het geld; daarna moet je de volle mep betalen.

Dat was nog niet de druppel, maar de nieuwe v3 app is wel echt de druppel.
Ik ben nu zo ontzettend klaar met de manier waarop Bunq omgaat met zijn klanten.

Ik verwacht dat er veel mensen gaan lopen, maar ik denk dat dat bij bunq bekend is en dat ze daar niet rouwig om zijn.
Het is veel meer dan dit, het is vooral het gezwalk in strategie. Het was ooit gratis en betalen per PIN transactie. Dat leverde niet genoeg geld op en toen moest je een vast bedrag per pas gaan betalen waar dan alle transacties in zouden zitten. Ook dat leverde niet genoeg geld op (snap ik best hoor) en toen werd het Netflix (all you can eat) heilig verklaard: 8 euro voor alles. Ook dat bleek niet voldoende, het SuperGreen account (met MEER features dan Premium, waarbij Premium dus geen all you can eat meer was en feitelijk een 'almost-premium' werd) kwam erbij.

En elke keer is het argument "wij hebben een visie, je moet er aan wennen, geef het tijd" maar ondertussen vraag ik me bij V3 af wat die visie dan is. En vooral: ik zoek bij mijn bank rust, helderheid, transparantie en betrouwbaarheid. Verdomd, had ik dat bij ING niet? Zelfs ik, als self-proclaimed bunq evangelist en gebruiker van (bijna) het eerste uur begin nu hardop te twijfelen... Gelukkig heb ik m'n prive ING account nog en komt mijn salaris daar nog binnen (voor de creditcard, want die werkt wél altijd...).
Zelfs ik, als self-proclaimed bunq evangelist en gebruiker van (bijna) het eerste uur begin nu hardop te twijfelen...
Terugblikkend op ons gesprek een paar maanden geleden, ben ook ik erg verbaasd deze post van jouw hand te zien. :P Als zelfs een hardcore fan als jij er aan begint te twijfelen moet het wel écht slecht gesteld zijn en ligt het echt niet aan een negatieve insteek van een paar nay-sayers. Glad it aint just us, zullen we maar zeggen. ;) De vraag is alleen: zou Ali/bunq er gevoelig voor zijn dat ze nu écht iedereen tegen zich in het harnas hebben gejaagd?
Nope. Ik vrees (gebaseerd op de feedback die ik krijg) dat er hier weer sprake is van “een visie” waarbij ingecalculeerd is dat de kritiek uiteindelijk verstomd en een klein deel weg loopt. “Collateral damage”...
tja, ik hoop vooral maar dat het controlerend orgaan wel goed in de gaten houd of het financieel gezond blijft. Al is het bij 'nieuwe' concurrenten (zoals Knab) natuurlijk net zo min duidelijk hoe de financiering werkt.
Errr, nee?

https://www.knab.nl/veiligheid

Aegon staat er achter. Dat is een iets grotere partij dan Ali.
oh, zit dat daar verstopt. ik had gekeken onder "wat is knab". dank. :)
Je zou eens YNAB kunnen proberen. Ik zat tot voor kort ook bij bunq en gebruikte het op eenzelfde manier als jij. Sinds het Joint-debacle terug naar ING en ik mis het geen moment door alleen maar ING icm YNAB te gebruiken.

YNAB zorgt voor alle potjes en het doet me nog bewuster met geld omgaan dan bunq.
Dank voor de tip, jaren terug ynab wel eens geprobeerd, maar het importeren vond ik een crime.
Is er inmiddels een api / simpele verbinding met de bank mogelijk?
Helaas niet met ING, ik importeer het helaas handmatig. Maar ik vind dat het waard, kan goed begrijpen dat niet iedereen dat vindt :P
@JDFS @DeMolT. @Jay-v Het is tijd dat ING Nederland ook Yolt gaat ondersteunen. Het is een app van de ING notabene!

Lijkt me wel fijn: Doet de ene bank raar? Weg ermee, andere bank, zelfde app. Geen bomen.
Het voordeel van bunq is dat ik een van die potjes aan de tweede pincode kan koppelen. Ik heb standaard de 'uit eten' rekening hierop staan, maar binnen seconden is deze te switchen naar een andere rekening..

Ik vind het vooral vervelend dat men in het 'me' scherm geen rekening heeft gehouden met de bottom toolbar waardoor het bedrag van de onderste twee rekeningen niet zichtbaar zijn omdat de toolbar eroverheen staat..

Daarnaast kon je in V2 naar events en dan scheduled payments om je payments te wijzigen. Nu is dat algemene overzicht weg en moet je elk account (ik heb 20 sub-accounts) aflopen, dan klikken op het tandwieltje en dan kun je pas naar scheduled payments.Hetzelfde geld voor geacceepteerde automatiche incasso's. Ik vraag mij nu alleen af hoe ik straks moet zien dat bijvoorbeeld het bedrag van een incasso omhoog is gegaan en daarom een authorisatie nodig heeft. Voorheen zag je dat in het events overzicht, maar dat bestaat niet meer. Ik hoop toch echt niet dat ik elke week die twintig rekeningen moet aflopen...

Het enige overzicht welke ik een verbetering vind het het card overzicht..
Die dual pincode functie was leuk... tot je ApplePay kreeg. Ik betaal *alles* met ApplePay nu, zo vaak dat ik mijn pincode überhaupt vergeten ben en opnieuw zou moeten instellen. Dat kan bij ING niet maar ach, met ApplePay is je pincode zo goed als irrelevant.
Ik ben er vanaf het begin bij, waar je beloofd werd dat het voor altijd gratis zou blijven.
Ondertussen moet het een beetje tweaker toch wel bekend zijn als voor altijd gratis niet bestaat en in het begin gedaan wordt om zo veel mogelijk klanten te trekken.
Heeft men genoeg klanten die tevreden zijn dan komt fase 2 en dat is premium, meer betalen en het schappen van de gratis zaken. Een klein aantal loopt weg maar onder de streep gaat men door de betalende klanten meer verdienen.

Bovenstaand scenario past zo een beetje iedere dienst toe die als gratis begint en eenmaal succesvol overstap naar meer betalen.
Zeker, maar ik denk toch dat menig tweaker toen maar 8 euro (wel met tegenzin natuurlijk, een belofte breken is niet netjes) is gaan betalen. 8 euro, dat is best wat voor een bank, maar dan kreeg je ook echt alle features erbij en alles wat nog zou komen. Tot SuperGreen (16 euro) kwam en we geen zapier kregen, en geen bonnen scannen. En nu? Nu krijg je elke keer als premium gebruiker te zien dat je 0 bomen hebt geplant... Maar ik wil geen bomen, al was het gratis. Ik wil bankieren.
En de vraag is of Premium niet binnenkort afgeschaft gaat worden en je de keuze krijgt: SuperGreen of wieberen.

Ik wacht het niet meer af, de grens is bij mij bereikt.
Ik ga er ook stoppen. Ben ook aan het kijken voor een andere toko die een vergelijkbare feature set biedt. Was er ook vroeg bij, en keek bij elk update event uit naar wat ze nu weer gingen introduceren. Maar echt op alle vlakken wordt het minder, en onoverzichtelijker. Die app wat huge voor mij, maar dat is nu ook een zooi. Die privacy meuk, censuur op kritiek, en ga zo maar door.
Ik ben al weg sinds ze enorm veel geld vragen onder het mom van boompies planten wat ze duur uitbesteden vervolgens. Ik wilde the Bank of the Free, maar die keuzevrijheid had je niet meer of je wel of geen premium wilde.

Toen ze dit bekend maakte dat alle accounts moesten gaan betalen hebben ze ook echt alle kritiek (honderden, zoniet meer) posts verwijdert van FB, Instagram etc..
Wij zijn overgestapt naar Bunq met Joint, omdat we die prijs nog wel acceptabel vonden. Twee maanden na de overstap schrapte ze Joint. Een tweede keer overstappen van bank in korte tijd is echt ruk, omdat de overstapservice dan niet meer meewerkt (terecht IMO). Gelukkig ben ik nu zo ver dat ik de rekening bij Bunq kan gaan sluiten en blijkbaar geen moment te laat, want Bunq (bank of the free) forceert opnieuw iets op de gebruiker wat de gebruiker helemaal niet wil.
En zelfs de free is opgeheven 2 maanden geleden.
Alle toen nog free, kregen 3 maanden premium gratis, daarna zou het betalen worden..

Dat was voor mij de druppel.... Ooit hadden ze de belofte de goedkoopste te zijn en blijven... Want geen kantoren, geen personeel op de kantoren, alles zelf doen via een app...
Anoniem: 1350842 @xoniq18 juni 2020 20:39
Nouja betaalverzoeken doorzetten naar een specifieke rekening heet gewoon de goede rekening selecteren als je het verzoek maakt, niet echt revolutionair.

Bunq heeft inderdaad wel veel nuttige toepassingen, maar dat de oprichter zo'n grote middelvinger op kan steken naar de klanten vind ik wel bijzonder. Aangezien jij een gebruiker bent, is de app echt zoveel slechter geworden? Als ik de screenshot bekijk heb ik geen idee wat er aan de hand is, maar dat zal wel een nieuwe rekening zijn.
Ik denk dat het (als de bugs zijn opgelost) net zo functioneel is hoor, maar je zit dan wel ineens met drie icoonen in je start scherm die zeggen hoeveel bomen je hebt geplant (als je het 8 euro abo hebt is het altijd 0!), hoeveel tijd je hebt bespaard (dat slaat echt helemaal nergens op) en hoeveel geld je hebt bespaard, dat slaat denk ik ook nergens op want dat heeft met TransferWise te maken vziw.

Alles wat met bankieren te maken had en in V2 gelijk te vinden was zit nu onder 1 tab. En er is nu een tab bijgekomen waar je (als je je verveelt?) bunq instagram content kan kijken (veel hippe mensen omringd door felle kleuren). Er is ook een grote knop die soms over content heen hangt en die op elke scherm wat anders doet. Als je pas wilt klik je nu op "Bestel onze geweldige travelcard" en alle opties zijn zo beschreven (als een powerpoint slide van een brugklasser).

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 21:34]

Iedereen heeft natuurlijk andere wensen en voorkeuren, maar wat bunq voor mij geweldig maakte is de directe controle die je hebt over alle bankzaken, samen met de toegankelijkheid van de app.

Bijvoorbeeld: incasso's worden niet standaard uitgevoerd, maar je moet ze actief goedkeuren. Vertrouwde incassanten kan je whitelisten met een maximumbedrag zodat je deze niet meer actief hoeft goed te keuren. Dat is natuurlijk een functie die bij iedere bank aanwezig is (storneren, danwel melding onterechte incasso) maar de werkwijze van bunq vind je bij geen andere bank terug.

Een ander voorbeeld: push notifications voor iedere betaling uitgaand en binnenkomend, met alle noodzakelijke details. Andere banken laten slechts "Er is een bedrag van 123,45 bij/afgeschreven" zien, of zelfs een generieke melding zonder het bedrag te noemen. Bij bunq zie je "Er is 123,45 betaald bij Albert Heijn met pas xyz" of "2000,00 ontvangen van Werkgever B.V. met omschrijving Salaris" of "Incasso van 43,21 betaald aan Energiebedrijf B.V.". Je kan direct zien wat er is gebeurd zonder de app te moeten openen. Ziet het er gek uit, dan kan je direct ingrijpen door bijvoorbeeld de pas te bevriezen.

Heb je meerdere rekeningen, dan kan je je betaalpas op ieder gewenst moment koppelen aan een andere rekening. Zelf heb ik dat niet nodig, maar dat is handig als je bijvoorbeeld een gedeelde rekening hebt binnen het huishouden. Of zakelijke uitgaven die je terug krijgt van de werkgever apart wil houden. Of ... noem maar op. Dan hoef je niet voor iedere rekening een aparte pas mee te nemen.

En dat zijn nog maar een paar voorbeelden. Ja, het zijn allemaal functies die ook in zekere zin beschikbaar zijn bij andere banken. De functies zelf zijn niet uniek. Wat wel uniek is is de manier hoe bunq het presenteert aan de gebruiker en het gebruiksgemak daarvan. Althans, dat is hoe het was in V2.

Wel een unieke feature van bunq is het kunnen betalen van incasso's vanuit een andere rekening. Maargoed, dat heb ik zelf niet nodig gehad, voor mij was één rekening voldoende.

En natuurlijk de API. Geen enkele andere Nederlandse bank biedt een API aan particuliere klanten. Ik gebruikte deze voor de sync naar YNAB. Bij mijn nieuwe bank moet ik dit semi-handmatig doen. Wel scriptbaar gelukkig, maar niet automatiseerbaar, wat ik bij bunq wel kon doen.

Verder noem je de prijs. Klopt, bunq is duur. Maar persoonlijk vind ik het geen probleem om meer te betalen voor een dienst of product, indien ik er zeer tevreden mee ben.

[Reactie gewijzigd door Zr40 op 22 juli 2024 21:34]

Bijvoorbeeld: incasso's worden niet standaard uitgevoerd, maar je moet ze actief goedkeuren.
Ik vrees dat als zoiets breed wordt toegepast er problemen ontstaan die juist zijn opgelost door automatische incasso's. Een incasso bij Bunq is in feite weer een acceptgiro of factuur waar je weer wanbetalers door krijgt (met alle kosten die dat weer met zich meebrengt).

Wat Bunq doet is leuk als niche, maar niet voor mainstream toepassingen.
Hoe dat dan precies? Want je kan bij elke bank no questions asked je automatische incasso's terug laten vorderen he? Dat is bij elke bank zo, dus ik denk niet dat deze aanpak meer wanbetalers veroorzaakt. Bij bunq krijg je vooraf de keuze en je kan daarna het incasso (tot een bepaald bedrag of ongelimiteerd) permanent goedkeuren voor die partij. Het zou ze wel gesierd hebben als ze ook een optie hadden gemaakt om incasso's standaard te accepteren, maar dat hebben ze dan weer niet.
push notifications voor iedere betaling uitgaand en binnenkomend, met alle noodzakelijke details. Andere banken (...) een generieke melding zonder het bedrag te noemen.
Dergelijke functionaliteit is altijd een afweging tussen gemak en veiligheid. Push messages moeten namelijk via de servers van Google (of Apple) verstuurd worden. Dit gebeurt wel over SSL, maar is niet E2EE. Dus kan iemand een gedetailleerd rapport opbouwen van al je notificaties.

Sommige apps kiezen ervoor om hier geen gevoelige informatie in te stoppen. Dat is niet perse slechter, maar gewoon een andere afweging.
Dat hoeft niet. Bij Nextcloud sturen we alleen een generieke ‘er is een notificatie’ melding en dan haalt de app direct bij de server het daadwerkelijke bericht op. Kunnen ze bij Bunq ook doen. Dus het is toch echt een keuze...
I stand corrected. Dat verandert de zaak. Een beetje. Want aan een notificatie kan ik dat niet zien. Bij een generieke notificatie weet je het in ieder geval zeker.
Ja, klopt op zich natuurlijk, maar goed daar moet je de app ook op vertrouwen. Daarom zou het goed zijn als die allemaal verplicht open source waren ;-)

Zeker bankiersapps, het is eigenlijk van de gekke dat we accepteren dat die NIET open source zijn...
BUNQ is inderdaad niet meer zo bijzonder, maar was destijds best innovatief en heeft andere banken aangespoord om grote stappen te maken met hen Apps.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 22 juli 2024 21:34]

Wat maakt bunq zo "geweldig" dan? Wat maakt ze zo bijzonder?
De oorspronkelijk drijfveer voor mij om naar Bunq te gaan was dat zijn bankieren anders benaderen. Bunq wil geld verdienen zoals Spotify - door je voor een maandelijks bedrag een goede technische dienst aan te bieden. Ze willen geen geld verdienen zoals een bank, door jou geld te gebruiken om te investeren in bedrijven en bedrijfsmodellen waar je als klant geen controle op hebt en misschien helemaal niet achter staat. Hoewel Bunq wel geld investeerde hebben ze altijd geclaimd dat ze alleen het noodzakelijke investeren wat het minimum was voor hun bankenlicentie, middels staatsobligaties. Bunq heeft dus een ander bedrijfsmodel dan de andere banken - verdienen aan je abonnement, en niet/minder aan je vermogen. Het zou er ook voor moeten zorgen - in theorie - dat Bunq zich richt op technische innovatie volledig gefocust in een app. Zeker een paar jaar geleden (geldt nu minder) kon de bankenmarkt die richting van technische innovatie goed gebruiken.

Ik vond dit een goed uitgangspunt, en lang leek het ook prima zo te werken. Helaas lijkt het dat Bunq nu echt waanzinnig van het padje gaat door het toevoegen van een infantiele greenwashingcampagne en ook de spirit van een open techproduct weg te halen door criticasters de mond te snoeren.

[Reactie gewijzigd door DCK op 22 juli 2024 21:34]

Als ik nu naar een andere bank kijk dan sta ik echt te kijken waarvoor je allemaal naar de website moet (soms moet je zelfs brieven sturen zoals bij Triodos).

Ik kan bij andere banken niet zomaar rekeningen aanmaken en mijn pasjes of telefoon daar aanhangen bijvoorbeeld, daar wen je snel aan. Op vakantie met zijn allen? Alles op mijn rekening via iDeal via bunq.me, mijn pas eraan, makkelijke pincode die iedereen kan onthouden en klaar. Iemand jarig en geld inzamelen? Rekening maken, bunq.me pagina eraan, hoppa. Met Android via NFC betalen zodat je pas niet mee hoeft, kan zo. Even je telefoon(NFC) of pas aan een andere rekening hangen? Binnen 2 sec gedaan. Voor mijn werk weg: MasterCard aan een nieuwe rekening en alles daarvan betalen, aan het eind van de trip overzichtje naar pdf en declareren maar. Ideal betalen: Kies bunq, scan de QC code, betaalt. Je hebt ook tot 5 online passen, unieke creditcard codes die je aan je verschillende rekeningen kan hangen met verschillende limieten (dus tijdens werk trip hang ik de virtual card die aan Uber hangt aan de rekening die ik voor die trip gebruik). Heel veilig en overzichtelijk. Travel assistant, ook handig, zie per land vrijwel alle info die je nodig hebt om daar geld zaken te regelen. En alles zit netjes in de app zonder in de weg te zitten, best knap hoor. Privacy hoog in het vaandel, kiezen waar ze je geld stallen, spaardoelen, automatische incassos uitstellen, insights (automatische categorisering van uitgaven), transferwise heeft me best wat geld gescheeld op reis ook.

Ik vond bunq wel echt cool hoor, zeker 8 euro per maand waard. Maar hoe ze hier mee omgaan en dat ik bomen en hipster-insta-feeds in mijn tot gisteren zo minimalistische bank app krijg, daar kan ik ook slecht tegen.

Together was ook altijd handig en nuttig en positief, vragen werden/worden vaak binnen een paar minuten beantwoord. Eigenlijk hoop ik dat het weer wordt zoals het was.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 21:34]

Hier hetzelfde - ben nog steeds onder de indruk van de app, v3 ziet er niet zo slecht uit maar ik ben er nog niet diep ingedoken. Ze zullen het naar verloop van tijd ook wel makkelijker en efficiënter maken. Dus ik lig daar niet zo wakker van. Dat het geld kost vind ik ook niet zo verschrikkelijk. Maar de beroerde communicatie geeft me het gevoel dat ze hun zaakjes niet op orde hebben, dat ze niet competent zijn. Dat vind ik eng. Het is tenslotte een bank... ik ben zelf marketing man in een bedrijf waar communities belangrijk zijn dus ik weet hoe het wel en niet kan en moet, het is niet makkelijk maar bunq maakt er een potje van. Dit verwijderen van negatieve posts is bijvoorbeeld echt niet slim...

Maar onze eigen ervaring met Bunq en hun support is niets dan goeds... dus ik blijf nog.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 22 juli 2024 21:34]

Anoniem: 1350842 @Zr4018 juni 2020 20:35
Ik wist eigenlijk niet dat dit aan de hand was, maar dan past de reactie van de oprichter wel helemaal in dat straatje. Mijn eerste gedachte daarbij was namelijk, hoe arrogant kun je zijn dat je gebruikers klagen en jij zegt 'nee je moet gewoon wennen'.
Deels is dat natuurlijk waar, maar als er zoveel mensen klagen dan ben je wel echt een narcist als je zegt 'nee wij hebben het perfect gedaan, jullie zijn het probleem'.
'nee wij hebben het perfect gedaan, jullie zijn het probleem'.
Waar hebben we dat eerder gehoord ?
'you're holding it wrong'

En ook dat is daarna (langzaamaan) alsnog aangepast en verbeterd.
Dus er is nog hoop
Don't you guys [sic] have phones?
Wat maakt Bunq zoveel beter dan?
Ik gebruik het zakelijk, toen ze klanten wilden winnen voor 1 euro. Nu betaal ik 10 euro per maand. Krijg er heel veel extra's bij die ik nooit gebruik. Zakelijke rekeningen (zeker voor kleine vve's) lijken de melkkoe van de banken.

Ik heb het privé ook geprobeerd voor Apple Pay maar ik vind de interface onoverzichtelijk. Allerlei gekke opties kosten bizar veel geld. Feedback of suggesties werden nooit geïmplementeerd. Nee, waarom Bunq?
V3 reviews (5 star) zijn op zijn minst verdacht te noemen..
https://sensortower.com/a...tory?selected_tab=reviews
Ik ben intussen overgestapt naar KNAB.. Niets mis mee.. Hopelijk hebben ze snel apple-pay aan de gang ;-)
Dit is echt knap waardeloos. Sinds begin dit jaar zakelijk + privé overgestapt naar Bunq. Betaal 20 euro per maand voor een Bunq pack. Behoorlijk aan de prijs om je bankzaken te regelen. Maar ik had het er wel voor over: online creditcards, en meerdere rekeningen, Superhandig!

Maar de manier hoe Bunq te werk gaat met de V3 update strijkt mij echt tegen de haren in. Op het Bunq forum is heel veel opbouwende feedback geleverd. Dit hebben ze naast hen neergelegd en de App gewoon uitgebracht.

Tegelijk ontstaat er op het Bunq Forum is sfeer waar de meeste dictators jaloers op zouden zijn. Alles wat niet hosanna is wordt verwijderd. Soms met standaardverhaaltje en soms zonder enige uitleg. Mensen krijgen een ban omdat ze hun mening uiten, hoezo bank of the free?

Vervolgens geeft de CEO nog een interview waarin hij zegt dat gebruikers even moeten wennen aan de app en dat Bunq heel goed weet wat gebruikers willen. Hoe groot kan het bord zijn?

Bovenstaande en het verbouwen van een goede bank app, naar een half gebakken sociaal media platform + opgelegde green life standaard, heeft mij doen besluiten om afscheid te nemen van Bunq.

Een bittere pil, helemaal omdat ik nog een actieve overstapservice heb lopen op drie rekeningen. Het vroegtijdig stopzetten kost je rond de 200 euro per rekening. Absurd!
Klopt, zie hier de reden waarom ik na 2 posts niet meer op Together kon posten.
Ook nog tenenkrommend engels. Krijg je er gratis bij :)

Er zijn toen alle gratis founder accounts geforceerd werden over gezet naar premium accounts recentelijk van social media en het forum ook honderden posts verdwenen. Op zo'n schaal heb ik het zelden meegemaakt zelfs.
Inmiddels zakelijk begin dit jaar over gestapt naar KNAB i.v.m. ontbreken functies, Prive gebruikte ik het meer als secundaire bank en hoopte op uitbreiding van diensten maar dit gaat de verkeerde kant op.

Zal gewoon bij ING blijven en mijn Bunq beëindigen, vind het wel jammer, het idee en eerste weg daarnaar toe was wel toff.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 22 juli 2024 21:34]

Overstapservice stop zetten kan wel als BUNQ hun voorwaarden heeft veranderd. Ik heb geen kosten hoeven betalen voor het annuleren van mijn overstapservice omdat Bunq ineens met Joint gestopt was. Hierbij geldt: aanhouder wint! De klantenservice hield eerst lang vol dat het niet kan, maar uiteindelijk was het ineens gelukt. Ik weet niet of mijn situatie vergelijkbaar is met die van jou, gezien het bij mij om Joint ging (daar zijn ze zomaar mee gestopt) en bij jou om Pack (dat bestaat gewoon nog).
Let wel op dat je niet meteen een nieuwe overstapservice kan starten. Daar moeten 3 maanden tussen zitten. Ik heb het overstappen dus handmatig gedaan, maar ben dan nu eindelijk bevrijd van the bank of the free!
Jammer, er zitten inderdaad een paar problemen in deze beta versie van de app. (Dat het publiek is, maakt het niet minder een beta. Echt niet dat dit een final is.) Op zich werkt het wel en voor een deel zal Ali gelijk hebben dat het wennen is, helemaal mee eens. Een extreme ramp is het niet, op die Us tab na en de enorme hoeveelheid advertenties en hippie gezeik waar echt niemand ene hol om geeft in een bankieren app. Leuk dat bunq zo 'woke' wil zijn, maar dring dat niet aan iedereen op; ik word er knettergek van, het is alsof je de app van de intratuin opent in plaats van die van bunq. Als je als bank, of wat voor bedrijf dan ook, op geen enkele manier naar je klanten luistert: dan gaat het sowieso niet goed komen.

Ik vraag me oprecht af wat ze aan het doen zijn. Met het hele debacle een paar maanden geleden met Joint en More gebruikers begon ik al flink te twijfelen aan de betrouwbaarheid van bunq. Ze kwamen hun beloftes niet na en toen mensen ze daarop wezen heeft bunq snel de documenten en posts aangepast zodat het leek alsof dat nooit beloofd was. (Gelukkig had men nog de screenshots en archive.org ;)) Dat was een enorm smerige move en als je als bank zo wilt liegen en bedriegen: dan vraag je je heel snel af waar ze nog meer over liegen en misleiden. Vervolgens werden mensen zomaar over gezet op nieuwe voorwaarden en kosten - vaak zonder ook maar een mailtje te sturen. Die More gebruikers was beloofd dat ze pas omgezet zouden worden als hun pasje waar ze voor betaald hadden zou verlopen. Mooi niet dus, gewoon laten vervallen en een prijsverhoging van 800%. Alle klanten die er over klaagde werden vakkundig de mond gesnoerd door alles te verwijderen, die klanten te verbannen van Together en meer van dat soort fratsen. Dat is gewoon ziek.

En nu dit weer. Met v3 was er meteen constructief commentaar op meerdere enorm grote probleempunten in de app, waaronder de complete integratie van Instagram. (Hoe verzin je het!? Het is een f-ing bankieren app! Niet een advertentiekanaal voor bunq, dat interesseert niemand iets!) Wat doet bunq ermee? Verwijderen, klanten bannen die er wat van zeiden (als ik Reddit, Twitter en Tweakers mag geloven - en dat geloof ik dus wel ;)) en de bugs...? Die lossen ze niet op. De bugs die gemeld waren zaten bij release gewoon nog in v3. Ongelofelijk.

Het voelt allemaal alsof bunq heel veel geld tekort komt. Dat deden ze sowieso al, maar er wordt nu zo raar gedaan al een paar maanden lang dat het lijkt alsof de nood nu extreem hoog is. Moet je je indenken dat je €8/maand betaald voor een bank die geen tot nauwelijks support levert en als ze het leveren van hele lage kwaliteit is, een middelvinger opsteken naar hun klanten en geen enkele vorm van commentaar dulden en nu een app krijgen die volgeramd zit met advertenties (en trackers). Bunq ziet plan na plan mislukken en nog niet willen ze luisteren naar de gebruikers. De gebruikers die tig oplossingen aanbieden waar veel mensen zich wél in konden vinden, maar bunq weigert zelfs te praten met die mensen. Ali serveert ze af als vervelende horken die de sfeer verzieken en laat ze blijkbaar bannen! :+ Ja, dan kan je je product nooit goed ontwikkelen - en v3 lijkt daar helaas het resultaat van te zijn: geen kritiek dulden, toch je mening doordrammen en vervolgens gaat het he-le-maal mis terwijl je zelf beweert dat alles helemaal goed gaat en "in de lijn der verwachting" ligt "ook qua commentaar". Amehoela. ;)

Ik vind v3 op zich nog niet eens zo heel erg, behalve die Us tab. Die moet eruit. En het kaartenmanagement moet echt terug naar hoe het was in v2. In v3 is het echt geen porem en heel lastig je kaarten (qua kaartsoorten voornamelijk) uit elkaar te houden. Dat is ruk. Oh en niet achter elke knop een advertentie... Gewoon geld willen overboeken? Bam, krijg je alweer een advertentie. Rot toch op. Verder kan ik prima met de app leven en vind ik hem er best mooi en gelikt uitzien! Dat is zeker wel positief. :)

De pest is, waarschijnlijk gaat dit allemaal dus NIET veranderen omdat het bunq/Ali niets interesseert en weigert naar alle vormen van kritiek, inclusief constructief en opbouwend, te luisteren. De klant is niet de koning, dat is Ali en die weet blijkbaar veel beter wat zijn klanten willen, ook al lopen ze met grote aantallen weg.

Het is echt zonde, want het is verder echt een geniaal product met v2 van de app!
Bunq was een heel fijn bedrijf, heel open en transparant. Goede diensten, al is 't voornamelijk een gadget. Maar nu gaat er zoveel fout en lijkt het zo'n crisis bij bunq te zijn, dat ik me serieus begin af te vragen of mijn geld wel veilig staat bij bunq. Ik denk dat het valse hoop is, maar ik hoop oprecht dat Ali een keer het licht ziet en toch gaat luisteren naar zijn klanten die het beste voorhebben met bunq en hem willen helpen het tot een succes te brengen. :) Zijn manier werkt niet, probeer dan die van de klanten eens en luister naar hun wensen en ideeën. ;) Dat zou fijn zijn.

Ik denk zelf dat ik nog niet direct wegga, maar ik hou het heel strak in de gaten. Als er geen verbeteringen komen dan is 't exit bunq. Jammer dan van al die leuke features, maar ik blijf geen €8 betalen aan een bedrijf met deze onethische opstelling naar klanten toe. Komt nog bij, wat helaas met v3 nog altijd een probleem is en dat is ook nog een punt waardoor ik misschien uiteindelijk bij bunq wegga, is dat bunq behoorlijk slecht met de privacy van klanten omgaat imho. Zowel de website als de app zitten ramvol met trackers die je als klant niet uit kan zetten noch expliciet om toestemming voor wordt gevraagd. Daarnaast analyseert bunq zonder het te vragen al je transacties en bouwt daar een profiel van jou mee. Dat is ook heel erg creepy en ook die spionage en aanmaken van een database over jou en jouw handelen en je gaan en staan is dus helaas totaal niet uit te schakelen. Dat soort dingen staat me ook niet helemaal aan. Dus ik ben een twijfelaar en constant dit soort acties en de zieke agressieve opstelling naar klanten toe brengt me steeds meer in de verleiding om alles over te zetten naar een andere bank... Ik hoop echt dat Ali wakker wordt. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 21:34]

Ik ben het met veel eens (het is vooral erg matig hoe ze met joint en more omgingen en dat SuperGreen meer features heeft ineens, meer dan alleen bomen), maar die privacy dingen die je zegt, daar ben ik het niet mee eens.. Ze hebben 1 partner om je te tracken door de App, volgens bunq is dat GDPR compliant en dat betekend dat deze partij niet zelf naar de data kijkt of daar ook maar iets mee doet. Een cookie melding op de bunq pagina's zou wel volgens de wet moeten idd (al vind ik ze zelf ook onnodig).

Maar uh, nu je het zegt, als iedereen wegloopt bij bunq, valt dat ook onder deposito garantie?

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 21:34]

Ze hebben 1 partner om je te tracken door de App
Correctie: Ze hebben 5 trackers. De ING bijvoorbeeld heeft 0 trackers.
volgens bunq is dat GDPR compliant en dat betekend dat deze partij niet zelf naar de data kijkt of daar ook maar iets mee doet.
Nee hoor, in tegendeel, ze zijn allemaal data processors, anders zijn ze overbodig. De GDPR bepaalt dat ze dat netjes moeten vermelden in de voorwaarden die niemand leest, en dat ze de data moeten verwijderen als jij daarom vraagt, waar Bunq tegenin kan brengen dat ze het pas verwijderen als het niet meer relevant is om jou een goede service te kunnen bieden.
Bedoel je dat als wanneer ik mijn Bunq account opzeg, ik hen expliciet moet verzoeken (per mail) om al mijn gegevens te verwijderen?

[Reactie gewijzigd door zork op 22 juli 2024 21:34]

Dat is volgens mij bij bijna elk bedrijf zo. Dat kan je bijvoorbeeld hier doen.

Soms verwijderen bedrijven het automatisch na twee jaar. Zo kreeg ik laatst een email van Samsung, hoewel het volgens mij bijna 10 jaar geleden is dat ik een Samsung telefoon had.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 21:34]

2 trackers in de iOS app voor zover ik kan zien. Amerikaanse bedrijven. Maar om eerlijk te zijn: van een bank die belooft privacy zeer belangrijk te vinden verwacht ik meer dan "GDPR Compliant". ;) (Dat betekent trouwens enkel dat er afspraken zijn gemaakt, zegt niet wat er precies is afgesproken.) Eigenlijk verwacht ik daar gewoon een optie om deze tracking uit te zetten. Als je zegt de privacy van de klant te respecteren, dan moet je het ook daadwerkelijk respecteren ook. :) Maar goed, die trackers zijn niet 't enige dat me stoort. Dat bunq al je transacties analyseert en een profiel van je maakt incl. behaviour analytics vind ik eigenlijk nog veel erger.
Maar uh, nu je het zegt, als iedereen wegloopt bij bunq, valt dat ook onder deposito garantie?
Het deposito garantie gaat er om als bunq z'n verplichtingen niet meer na kan komen en failliet gaat. Dan dekt de overheid tot 100K per persoon. (Niet per rekening, per persoon.) De reden waarom ze failliet gaan maakt daar, voor zover mij bekend, geen enkel verschil in. :)
Dat hele profiel opbouwen stuk is nieuw voor me. Vertel eens?
Deze kant ga ik ook op. Ik wil bunq de kans geven mij als premium gebruiker te respecteren. Voorbeelden is het kunnen hiden van features die voor mij niet van toepassing zijn, zoals Trees en Us. Doen ze dit niet, en daar ziet het naar uit, dan verliezen ze mij als premium klant. Blijkbaar ben ik niet hipster genoeg voor dit bedrijf. Jammer!
Ik heb de V3 app al enkele weken in gebruik en heb tijdens de beta periode de nodige bugs gerapporteerd. Echter, een groot deel van deze bugs is nog aanwezig in de daadwerkelijke release van vandaag, en een deel van de beloofde nieuwe features is nog niet bruikbaar. En dan hebben we het nog niet eens over wat je ook mag vinden van de nieuwe UX.

Het voelt dan ook alsof Ali bunq, op wat voor manier dan ook, deze update de deur uit wou hebben, terwijl ze eigenlijk gewoon de tijd hadden moeten nemen om de release te verfijnen. Ik kan me niet voorstellen dat het team aan developers niet heeft gedacht of geroepen "het is nog niet af, we kunnen niet live!" Nieuwe features lanceren half, en bestaande functionaliteit verdwijnt of werkt niet meer.

Het staat heel onprofessioneel, en het gaat hier om geldzaken van zowel consumenten als zakelijke klanten; je wil tijdens een economische crisis niet ook nog eens gezeik hebben met betalen omdat je bank een prestigeproject de deur uit wil hebben.

De twee weken in beta waren nog veel erger. Had de release een maand opgeschoven zodat het product verfijnd kon worden. Nu zijn er gebruikers boos of teleurgesteld, moeten de support afdeling en moderators weer overuren draaien, en de developers moeten nog steeds dezelfde issues fixen. Allemaal te voorkomen.

Zorg eerst maar dat alles werkt, dan hebben we het later nog wel over de gebreken van de nieuwe vormgeving. :/
Ik kan me niet voorstellen dat het team aan developers niet heeft gedacht of geroepen "het is nog niet af, we kunnen niet live!" Nieuwe features lanceren half, en bestaande functionaliteit verdwijnt of werkt niet meer.
Voor een klein bedrijf als Bunq is een grote update uitstellen kostbaar. Een grote update neemt in waarde af als je hem later oplevert, hij houdt de hele organisatie bezig, en je moet tegelijk twee versies in de lucht houden. Op een "best effort" moment live gaan kan de beste keuze zijn.

Live gaan heeft veel voordelen. Zo wordt duidelijk waar mensen echt om geven. Bijvoorbeeld: de developers bleven de gehele beta feedback over Online Cards negeren. Na release werd ze snel duidelijk dat dit veel gebruikt wordt en ze werken nu aan een fix.

De bedoeling van de nieuwe versie is dat hij makkelijker te leren is voor nieuwe gebruikers. Ik denk dat dit ook zo is.
De kosten van doorontwikkelen zijn zeker afgewogen tegen de potentiele reputatieschade van een buggy app en mogelijk impopulaire UX keuzes. Als ondernemer kan je bepaalde risico's nemen, zeker als de schade beperkt is en de app over het algemeen goed functioneert.

Dit is echter niet de eerste keer dat bunq dit flikt. Ali bunq heeft er een handje van om de extremen op te zoeken en regelmatig te ver te gaan. Zowel op het vlak van wat zijn gebruikers en zijn werknemers pikken. En dit is wat mij[ betreft zo'n geval. "Just the cost of doing business." Heel hard, heel cynisch, maar wel hoe het is. Tegenovergestelde wat ze willen uitstralen met hun bank. Strookt niet met hun communicatie en missie.

In deze hebben ze tot zo ver een verkeerde afweging gemaakt. De vorige keren dat bunq een dergelijke beta test en kapotte launch had was het product veel stabieler dan nu en liepen de gemoederen niet zo hoog op. Of de opzeggingen daadwerkelijk opwegen tegen de aanwas van nieuwe gebruikers zullen we waarschijnlijk nooit te horen krijgen. bunq geeft geen openheid van zaken als het gaat om het aantal gebruikers, of de gezondheid van het bedrijf. Wat natuurlijk weer niet strookt met de claim dat ze een open en transparante bank zijn.
Het was toch een techbedrijf wat een bank wilde zijn? En dan als tech bank de slechste app live hebben staan? Dat is toch gewoon een grote grap? Vooral als je met alle feedback niets doet en duidelijke, opbouwende kritiek zelfs van het forum verwijdert.
Dat is tegenstrijdig met wat bunq beweert, want die hebben de app ramvol gepropt met trackers juist om te zien “hoe iedereen de dienst en de app gebruikt”. Dus, tezamen met die bug reports, wist men allang dat Online Cards gefixt hadden moeten zijn. ;)
Vanuit zeeën aan data de juiste conclusies trekken is nog een hele kunst.
Als je dat niet kan met notabene rapporten erbij, dan is er echt iets grondig mis met de analyse. :+ Maar goed, hopelijk kunnen die trackers er dan nu ook uit als ze toch niets doen. De hele tijd third-parties in je nek hebben hijgen bij je financiën plus bunq zelf die je profileert en al je transacties constant uitpluist is ook niet echt fijn namelijk.
Is niet zo moeilijk. Gewoon een analyse doen op alle verwijderde data.
Anoniem: 9278 @Delay18 juni 2020 20:17
Je moet nooit zo’n drastische verandering doorvoeren. Het strijkt bestaande klanten tegen de haren in. Zeker met grote bugs.
Mensen zijn aan een flow gewend en als je die wilt veranderen doe je dat met hele kleine stapjes over een lange periode.
Anoniem: 1350842 @Ganonmaster18 juni 2020 21:07
Ik kan me niet voorstellen dat het team aan developers niet heeft gedacht of geroepen "het is nog niet af, we kunnen niet live!"
Ik kwam via een Reddit post op Glassdoor, en als de reviews die daar op staan maar voor 25% waar zijn dan kan ik me wel voorstellen dat die developers dachten 'prima, we pushen dit er gewoon uit want ik heb liever nog een inkomen terwijl ik zoek naar een normale werkgever'. Lijkt er vooral op dat het de grote Ali show is en werknemers meer zijn slaven zijn dan echt werknemers.
En dat zie je dan ook terug in producten denk ik, want mensen die het niet naar hun zin hebben doen de moeite niet om een app goed te maken. Je kunt veel van mensen eisen, maar als daar niks voor terug staat krijg je precies wat je verdient.

Ik gebruik zelf bunq niet, maar ze hebben wel gewoon goede functies waarvan ik hoop dat andere banken die overnemen. Maar ik zit wel een beetje dubbel, want ik gun het niemand om zijn baan te verliezen maar ik hoop dat op een gegeven moment Ali krijgt wat hij verdient en hij lekker kan zien hoe hij zijn bedrijf de grond in heeft gewerkt. De push naar een soort social media platform valt voor wat ik lees erg slecht in de smaak, maar de vraag is of genoeg mensen het opzeggen zodat deze extreme narcist (dat is denk ik wel een feit ondertussen) eens door krijgt dat hij niet Steve Jobs is maar gewoon een ventje met een semi-succesvolle online bank.
Steve Jobs stond er toch ook om bekend een goed zakenman/visionair, doch een enorme lul te zijn? Dus als je het zo stelt lijkt Ali best op Steve ;)
Steve Jobs stond er toch ook om bekend een goed zakenman/visionair, doch een enorme lul te zijn? Dus als je het zo stelt lijkt Ali best op Steve ;)
En het ergste is, is dat hij het nog als een compliment zou zien ook ...
Dus die 'eer' geven we hem niet :+
Nou eerlijk is eerlijk, het zou ook een compliment zijn. Je mag Apple een kut bedrijf vinden en Jobs een lul, maar z'n werk deed ie heel goed en 't was zonder twijfel een hele goede zakenman; waarvan akte kijkend naar het aandeel Apple. :P Maar dat je één ding gemeen hebt, een persoonlijkheidtrekje, maakt je natuurlijk nog niet op alle andere vlakken ook gelijk aan die persoon. ;) Jobs zou nooit van z'n lang zal z'n leven (no pun intended) een app uitbrengen die zo verschrikkelijk duidelijk niet af is op alle vlakken. En als iemand dat zou flikken, dan zou iedereen uit dat team eruit geknikkerd worden.
Jobs stond vooral bekend om z’n drang naar perfectie. Een half-af product werd niet gelanceerd onder Jobs.
Voor de mensen die terug willen gaan naar de V2 versie, gevonden op de forums.

This is how you can downgrade your app to V2 on Android:
- Remove the app.
- Download the APK (https://www.apkmirror.com...2-2-android-apk-download/).
- Download APKMirror's bundle installer (https://play.google.com/s...com.apkmirror.helper.prod).
- Install the APK downloaded using the link above.
- Disable auto-update in the Play Store for the bunq app.
- Profit.

Of je het natuurlijk wilt is natuurlijk ook weer een keus.

Bron https://together.bunq.com...your-app-to-v2-on-android
Met iPhone kan dat alleen als je hem Jailbreaked volgens mij. Heb de dag ervoor de knoop diorgehakt het niet te doen en 13.5.1 te installeren die dat tegenhoudt :(
Nee hoor, je kunt gewoon Altstore gebruiken om .ipa's buiten de App Store om te installeren. Geen jailbreak nodig.
Enige nadeel is dat je de app elke week opnieuw moet signen, maar in theorie kan dit met Altstore op je apparaat zelf (zonder een PC nodig te hebben).
Ondertussen hebben ze het topic al afgesloten...
Overigens vraag ik me wel af hoe verstandig het nou is om een app van je bank buiten de officiële stores om te installeren.... |:(
Dat zei ik ook niet, maar dan kan je van de officiële repo een rollback doen
Interessant dat ik hier m'n post ook voorbij zie komen! Op verschillende plekken (ook op sprout.nl) kwam hij voorbij. Ik had gehoopt dat hij open bleef, doordat het nor feedback was, nor een vraag.

In eerste instantie leek het hier ook op, zelfs na de reactie van de moderator. Uiteindelijk heeft dezelfde moderator toch besloten hem te sluiten.

Desondanks; jammer. Had wel verwacht ze de links zouden censureren, dat is dan alleen weer net niet gebeurd. Hopelijk luisteren ze toch op een bepaald punt naar de community.
Ja, dit is nu niet aan te raden voor je banking apps.
Ik weet niet of het slim is om een onofficiele APK voor je bankzaken te installeren
Precies alles wat er staat, echt belachelijk. Die “Us” page is echt een hele rare flex vd bank... leuk dat ze dat ergens bekend maken, maar dat hoeft niet zo prominent in het menu. Die + is ook zo vaag, alsof je op impuls dagelijks een rekening maakt. Dan heb je nog een soort premium-premium functie waarvoor je ipv 10,-/mnd maar 20,-/mnd moet betalen om bonnetjes te mogen scannen.

Ik ben all voor groen en innovatie. Maar ze slaan hier de plank héél erg mis.

Dit heeft niks met wennen te maken, in de kern kan ik me in de navigatie prima vinden, maar er zitten een paar overduidelijke marketing beslissingen in die daar simpelweg niks te zoeken hebben.

Voor mij is dit strike 2 na de introductie van hun nieuwe verdienmodel... Ik ben gewoon weg als ze weer zoiets raars doen.

Een heel sterk, “It’s Ali’s app, we’re just using it”... gevoel

[Reactie gewijzigd door McBrown op 22 juli 2024 21:34]

Voor mensen van <= 2017 was dit strike three.

Iemand op twitter vatte het als volgt samen:
Bunq V1: Bank of the free
Bunq V2: Bank of the fees 💵
Bunq V3: Bank of the fools 🤡
V4 bankrupt?
Jep dat gevoel heb ik ook, bij mij is inmiddels een grens bereikt. Ik had m’n ING rekening nog en ik heb daar zojuist een CJ rekening geopend weer met m’n partner. Ook m’n spaargeld is inmiddels weg bij bunq en de komende week ga ik een overstap van het reguliere betaal verkeer in gang zetten. Vervelend maar inmiddels ben ik er bedreven in.

Bankieren gaat om vertrouwen en hoewel ING verre van perfect is hoef ik bij hen niet bang te zijn dat ze morgen de boel radicaal om gooien. En volgend jaar weer. En volgend jaar weer. En weer. En weer.

Ik heb er inmiddels ook geen vertrouwen in dat Premium niet binnenkort gaat verdwijnen en dat SuperGreen de enige keuze gaat worden. De app is er mee V3 in ieder geval klaar voor.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 21:34]

Ja, het nieuwe ontwerp is niet echt optimaal en niet gemaakt voor snel efficient bankieren.

"Me", "Us", "Profile", "Camera" App is inmiddels net zo onhandig als Snapchat en lijkt meer op Instagram maar nu met bankieren, de vorige versie was niks mis mee. (UI)

Gamefication met throfies, its banking........

Vervolgens ook eerst Money, trees, weeks saved, ik wil eerst graag weten wat er op mijn accounts staat.

Die plus knop is ook echt zeer irritant, en wat moeten we daar nou mee......

Na overwegen, inmiddels gesloten, Het is zo radicaal anders en functies zijn omslagtig geworden of verdwenen en het feit dat ze gewoon actief dus mensen de mond proberen te snoeren terwijl de bank begonnen was met een positieve visie & "Betere Wereld" stond. Ja ja het blijft een bank.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 22 juli 2024 21:34]

Bunq doet veel te erg aan greenwashing daar moeten ze ook mee stoppen. Op dit moment gaat er heel veel fout daar en ik ga ook overstappen.
Ugh, wat een bout ontwerp en dat terwijl het ontwerp prima was!

Die knop promoten ze als een handige feature maar je kan er niks mee, je zou verwachten dat je met een druk op doe knop kan scannen, contacten toevoegen, betaling in kan plannen en dat soort dingen, acties dus. Maar nee, het is een berg zelfpromotie en "bespaar hier en daar". Om daadwerkelijk die dingen te doen moet je zoeken en veel verder klikken.

Het concept van die "addons" is ook een grote faal. Gepresenteerd als dingen die je kan installeren/configureren maar het is alleen een lijst van diensten die integreren met bunq. Via een omweg kwam ik er achter dat mijn Moneybird koppeling blijkbaar ineens pleite is en ik dat opnieuw mag doen.

Geef mij maar weer de oude versie, die was overzichtelijk en snel. Prima moderne app.
Ik betaal bijna €10(!) per maand om bunq te gebruiken en dan krijg ik dit.

Het kost een aantal extra kliks om mijn bankpas te koppelen aan een rekening.

Instagram in een bank app? Waar is mijn privacy?!

Permanente dark mode? Ik wil overdag gewoon een lichte frisse app zoals voorheen.

Waarom wordt de meest prominente plek in de app gebruikt om te tonen dat ik 0 bomen heb gepland?
Waarom staat daarnaast dat ik 3 maanden heb bespaard? Met het openen van de rekening heb ik al een maand bespaard?
En waarom zegt bunq dat ik 93€ heb bespaard door het gebruik van bunq het afgelopen jaar? Met zerofx? Nou, dan tel daar maar eens die €120 abonnementsgelden bij op.

Waarom proberen ze constant up-sells te doen terwijl ik al een flink betalende klant ben?

De app zit daarnaast vol met taalfouten.

Het forum wordt actief gecensureerd.

De dikke plus knop stroomt totaal niet met de iOS filosofie. Er is geen enkele andere app die zo in elkaar zit op iOS. En daardoor voelt het totaal onwennig.

De dikke plus knop in inconsistent. Het is onlogisch welke functies erachter zitten.

Soms zit een functie achter de + soms achter de drie puntjes. En soms nog dieper verscholen ergens.

De app hangt regelmatig vast.

Dubbele pincode werkt niet meer.

Zakelijk account was meer dan een dag niet beschikbaar.

Al die badges en gamification wil ik niet in een bank app. En ik wil al helemaal niet dat die een prominente plek innemen.

Online kaarten zijn niet meer te onderscheiden.

De bankpassen hebben geen afbeelding meer waardoor het heel lastig is om de verschillende passen te selecteren.

Het iPad ontwerp is TOTAAL nutteloos geworden sinds V3

Saldo overzicht kan niet meer aangepast worden zoals voorheen.

Ze plaatsen neppe reviews in de play store van 5 sterren. Maar zijn daarmee gestopt toen gebruikers er achter kwamen.

Zo kan ik nog heeel lang doorgaan...

Dit is de eerste keer dat ik bunq niet meer aanraad aan mijn vrienden. Nu raadt ik het zelfs af.

(Olaf, goed dat je hier een artikel over schrijft!)

[Reactie gewijzigd door Vol Braakzakje op 22 juli 2024 21:34]

Had mij voor de Blackfriday in 2018 actie aangemeldt, met een lifetime BunQ abbo voor maximaal 250 euro per maand. Paar maanden geleden draaide ze dat lifetime per direct de nek om, kan gebeuren, maar niet ergens netjes.

Wat erger is, ze wijzigden hun eigen pagina uit 2018 waar lifetime werd belooft en lieten de pagina verder intact onder het mom van "dat hebben we nooit belooft".

Daar kregen ze onder andere kritiek van mij op, binnen 24 uur was de pagina uit 2018 maar helemaal verwijderd. Past helemaal in het straatje van de rest van BunQ, wat je hier boven leest. Constant besodemieteren ze hun gebruikers en ze censureren erop los.
Toen ik in 2017 lid werd van bunq was het motto 'wij zijn geen bankiers, maar een tech bedrijf'. Een soort bank voor- en door 'nerds'.

Het afgelopen jaar is bunq een faliekant andere weg ingeslagen. Opeens werd alles op alles gezet om 'groen' te zijn. Er kwamen duurdere abonnementen er kwamen tree-counters en er werden allerlei promotieacties opgezet waarbij je bomen kreeg als je mensen aandroeg bij bunq. Als klap op de vuurpijl kwam V3, waar het planten van bomen werd gegamificeerd en er zelfs een social media aan de banking app werd toegevoegd.

Ook in de community is het afgelopen jaar steeds downhill gegaan. Het viel mij op dat veel trouwe klanten steeds minder enthousiast raakten. Vooral bij onbegrijpelijk beslissingen of grote bugs was bunq erg snel met het verwijderen van 'negatieve' reacties of kritiek, in plaats van in gesprek te gaan met de klanten.

Ali (eigenaar van bunq) speelt dit toe aan 'een kleine groep negatieve mensen die luid schreeuwen', maar bunq zou zichzelf een spiegel moeten voorhouden. Onbegrijpelijke beslissingen, unfinished products, en het zonder nadenken verwijderen van topics (en zelfs moderators uit hun rol zetten) leiden nou eenmaal tot kritiek.

Ik hoop dat de huidige situatie de ogen van bunq zal openen, maar voor mij is het te laat. bunq heeft consistent niet geluisterd naar haar klanten en heeft de trouwe community daarmee buitenspel gezet. De ramp van een app die V3 is geworden is de representatie hiervan. Voor mij is bunq geen logische keuze meer, vooral niet nu andere banken qua functionaliteit redelijk in de buurt beginnen te komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.