Bunq-klanten kunnen betalingen beheren via app van Rabobank

De Nederlandse Rabobank heeft in zijn Rabo Bankieren-app ondersteuning toegevoegd voor bunq-rekeningen. Daardoor kunnen klanten van de 'fintechbank' hun rekening en betalingen beheren via de app van de concurrent.

Rabobank heeft de functie toegevoegd via een update op iOS woensdag. De functie werkt ook op de Android-versie van de app, al staat het daarbij niet in de changelog. Bunq-klanten kunnen rekeningen toevoegen via de menu-optie Zelf Regelen. Daar is een functie Externe Rekeningen Beheren bijgekomen.

Vervolgens kunnen bunq-klanten een bij de 'fintechbank' aangemaakte beveiligingssleutel invoeren voor de koppeling. Rabobank merkt daarbij op dat de klant akkoord gaat met het delen van bunq-gegevens met de Rabobank, om ervoor te zorgen dat klanten hun rekening kunnen beheren via de Rabo Bankieren-app.

Rabobank is niet de eerste die bunq-ondersteuning toevoegt. ING heeft dat ook al. De functie is kosteloos te gebruiken bij een bunq Premium-abonnement, dat 7,99 euro per maand kost. Hoeveel de dienst kost bij andere abonnementen is onduidelijk. De functie maakt gebruik van de bunq-api, waarmee andere diensten koppelingen kunnen leggen met de diensten van de Nederlandse bank.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-12-2017 • 13:56

91 Linkedin

Submitter: maartenbovy

Reacties (92)

92
90
47
4
0
35
Wijzig sortering
Ik geloof dat dit dus is wat de EU wil met PSD2: vrije keuze van je bankzaken. Je hoeft niet meer de app die bij je bank geleverd wordt te gebruiken dalijk.

Bunq kwam eerder in het nieuws dat ze PSD2 API's al opgezet hadden, als eerste. ING en Rabo volgen snel, komend jaar is het verplicht!

Goede zaak die wetgeving, want banken houden het liefst alles onder één hoedje. Zie ook die Peaks app: werkt alleen met een Rabo rekening (is toevallig(!) van de Rabo). Of Tello, werkt ook alleen met Rabo.

Zo sluiten ze concurrerende spaar / boekhoud apps natuurlijk makkelijk uit.

Wordt mooi jaar voor fintech in 2018!
Ik ben toch nog wel enigszins huiverig hiervoor. Wat nu als de Rabo of ING app gehacked worden? Dan kunnen de aanvallers ook de gegevens benaderen van Bunq rekeningen. Fijn joh, dat elke bankier overal bij kan, bij iedereen.

Ik zie hier verder echt praktisch 0 nut in, de meeste banken hebben immers al een eigen app, waarom zou ik dan de app van een concurrent willen gebruiken? :?

Sommige dingen moet je niet per se maar deelbaar kunnen hebben met Jan en Alleman. Mijn bancaire transacties en gegevens zijn daar voorbeelden van.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 7 december 2017 14:42]

het nut van de nieuwe wet zit misschien niet in het kunnen kiezen van een eigen app, maar er zijn nog wel meer voordelen. Zo kan er met de nieuwe api's veel makkelijker een integratie worden gerealiseerd tussen transacties (opgeslagen bij de bank) en de boekhouding van een bedrijf. Nu zijn er op zich al wel koppelingen, maar bijvoorbeeld een KNAB wacht met het maken van een koppeling met Exact totdat de nieuwe PSD2 van kracht is.
De ene app is de andere niet. En het blijft natuurlijk gewoon een keuze. Je hoeft het niet te gebruiken.
Ik zie hier verder echt praktisch 0 nut in, de meeste banken hebben immers al een eigen app, waarom zou ik dan de app van een concurrent willen gebruiken? :?
Ondanks dat mobiel bankieren apps al een tijdje bestaan is de innovatie van features en gebruiksvriendelijkheid niet heel rap gegaan. Omdat de app vast zit aan een bank is concurrentie en marktwerking maar een beperkte motivator voor banken om hun apps te verbeteren. Je wisselt immers niet zo even van bank als je het liefst een net iets betere of andere app had gewild.

Er is nog heel erg veel ruimte voor verbetering op het gebied van bankieren apps. Het zou vreemd zijn dat enkele jaren na het (enigszins) volwassen worden van de smartphone, bankieren apps al uitontwikkeld zouden zijn. Het openen van de markt moet er voor zorgen dat deze last niet op de schouders komt van de banken, die hier toch al niet zo goed in zijn, maar dat derde partijen het in een stroomversnelling kunnen brengen. Hoewel deze ontwikkeling zeker nieuwe privacy en veiligheidszorgen met zich mee brengt, creëert het wel een markt voor apps die bijvoorbeeld betere en gebruiksvriendelijkere financiële overzichten kunnen genereren, helpen met sparen, online betalen vergemakkelijken, etc.

Als je niet tevreden bent met een app/dienst kun je binnen minuten overstappen naar een andere. Appmakers zullen hun best dus gaan doen om te zorgen dat je tevreden bent en hun diensten blijft gebruiken.
Ik ben toch nog wel enigszins huiverig hiervoor. Wat nu als de Rabo of ING app gehacked worden? Dan kunnen de aanvallers ook de gegevens benaderen van Bunq rekeningen. Fijn joh, dat elke bankier overal bij kan, bij iedereen.
Dat kan nu ook. Sommige banken bieden al de mogelijkheid om te checken of het rekeningnummer bij de naam hoort die je hebt opgegeven (en anderen gaan dat later doen). Dat betekent dus dat er een API tussen de banken is. En alles wat aan elkaar gekoppeld is is in principe te kraken.
Ik ben toch nog wel enigszins huiverig hiervoor. Wat nu als de Rabo of ING app gehacked worden?
Dat zal niet snel gebeuren. Ten eerste maakt men (zeer waarschijnlijk) gebruik van gefedereerde authenticatie, waarbij een token wordt uitgegeven met een zeer beperkte levensduur. Wil je langer jezelf identificeren als de identiteit binnen dat token dan zul je dat token moeten verversen, wat niet kan zonder authenticatie. Bovendien zullen ze ook wel zo slim zijn om in eerste instantie geen token uit te geven met volledige rechten om alle acties uit te voeren, maar hooguit alleen transacties in te lezen. Als er een transactie moet worden uitgevoerd dan zal er opnieuw authenticatie moeten plaatsvinden.

Kortom: al met al zal het wel meevallen met dat hacken. En als dat in de praktijk niet zo is dan is dat wat mij betreft een goede reden om de betrokken CSO en architect per direct te laten vertrekken.

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 8 december 2017 15:45]

Wat mij bij Bunq vooral tegenstaat is dat het via de app MOET en er geen website is waar ik kan inloggen. (Via de api is dit natuurlijk wel mogelijk) Een app is leuk, maar ik heb geen zin om een heel IBAN, factuurnummer, etc. over te moeten typen via een touch screen, terwijl ik op een computer gewoon copy-paste kan doen.
Note dat zowel ING als Rabobank (volgens mij, ik heb alleen ING en bunq) vooralsnog alleen maar inzage in transacties geven en geen andere acties mogelijk maken. De bunq API maakt het mogelijk je rekening volledig te beheren, dus inclusief het overmaken van geld. En volgens mij is dat ook het idee van PSD2.

En ja, ik ben een groot voorstander van PSD2 en zie het allemaal niet zo zwart in als anderen dat doen (die vrezen dat PSD2 vooral misbruikt zal worden door de Googles en Facebooks van deze wereld). Uiteindelijk moet je zelf toestemming geven voor het praten met de API van je bank. Geen toestemming is geen genius in je data.
Dit is echt naïef, zeker als je bedenkt dat Google en Facebook al eerder manieren vonden om niet-klanten toch verkoopdata te laten genereren. Hoeveel macht wil je in 1 hand en belangrijker, welke hand? En wie gaat er toezicht houden? De AFM, DNB, Kifid of toch de ACM? Samen met de AP want verwerking van persoonsgegevens. Alsof ook maar 1 van die drieletterinstituties daar klaar voor zijn. We hebben de EU nodig om giganten als Google, Apple en Facebook überhaupt te dwingen belasting te laten betalen, nota bene een belang dat nationale overheden direct in de portemonnee treft. Hoeveel vertrouwen heb je erin dat de overheid financiële belangen van burgers dan succesvol, effectief en tijdig verdedigt tegen de marktmacht van techreuzen?
Dat is niet naïef. Er is maar 1 persoon die toegang tot je bank API geeft en dat ben je zelf. Tenminste als je bij de goede bank zit wel, bij bunq heb ik alles zelf onder controle.

Er gaat niemand in jouw ING rekening prutten zonder jouw toestemming. Echter, de gemiddelde Nederlander geeft ook graag al zn gegevens weg voor gratis aanbiedingen bij de AH. Maar het is echt met je eigen toestemming. Dat is niet naïef, dat is de realiteit.
Het probleem is dat een betaling altijd twee kanten op gaat. Je kan zelf derde partijen de toegang tot je data weigeren, maar als de andere partij in je transactie dat niet doet zijn je gegevens alsnog gedeeld.
Daar heb je misschien wel een punt ja.
Niet meer de app van je bank klinkt leuk maar krijgen we straks dan een naamloze app met misschien wel spyware die dan jou rekening kan leeghalen.

Denk toch dat als je al met apps wil bankieren ze uit een echt betrouwbare bron moeten komen. Als ik nu al zie bitcoin hack hier en daar is digitale beveiliging in de toekomst nog belangrijker en of dat hand in hand met gemak blijft gaan in de vraag.
Je blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk. Net als al die mensen die toen naar IceSave gaan: enig onderzoek mag je wel verwachten.

Daarnaast kun je als je wil natuurlijk gewoon de eigen app van je bank blijven gebruiken.
Leuk voorbeeld, maar die mensen waren dus niet geheel verantwoordelijk ervoor. Die zijn nog gered door de Nederlandse staat, voor 100k.
Dat ze gered zijn, wil niet zeggen dat ze geen blaam treft. ABN en SNS zijn ook gered, maar dat ze op hun muil gingen was hun eigen schuld.

Zowel die spaarders als de banken namen meer risico's voor meer winst. Maar toen ze onderuit gingen, was het huilie huilie hand ophouden.
Verantwoordelijk en blaam treffen is toch wat anders. Volgens mij is verantwoordelijk dat je erop afgerekend wordt en dat gebeurde niet bij de spaarders.
In dit geval lijkt me dat hetzelfde, dat ze de klappen niet op hoefde te vangen, pleit ze niet vrij toch? (van verantwoordelijkeid, dan wel blaam). Hebben ze in de financiele wereld een naam voor: moral hazard.
Tuurlijk pleit dat ze wel vrij. Dan zijn ze zelf niet meer verantwoordelijk, dat is de Nederlandse staat. De blaam treft natuurlijk de spaarders.
Waarom is de Nederlandse staat verantwoordelijk?
De overheid betaalt niets.

Ok, De Nederlandse Bank betaalt de eerste schade maar gaat daarna alles verhalen op de banken. Het zijn dus uiteindelijk de banken (naar rato van marktaandeel en risicoscore) die betalen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Depositogarantiestelsel
Kleine correctie: ABN is nooit op de fles gegaan. Het werd opgesplitst, waarna Fortis o.a. het Nederlandse deel kocht. Fortis ging daarna op de fles, met in de boedel dus ook ABN. Daarna heeft de Nederlandse Staat Fortis Nederland gered, samengevoegd met ABN en het nieuwe geheel ABN genoemd.

Neemt niet weg dat ABN in de aanloop daar naar toe veel fout heeft gedaan ;)
Je blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk. Net als al die mensen die toen naar IceSave gaan: enig onderzoek mag je wel verwachten.
Ja, je hebt gelijk... ik had dus ook onderzoek gedaan naar IceSave... blijkbaar beter dan jij nu hebt gedaan.

IceSave had een volledige Nederlandse bankvergunning, conclusie: IceSave werd door de DNB als betrouwbaar aangemerkt, anders krijgt een bank die vergunning niet.

Enige addertje onder het gras: Formeel moest je naar Reykjavik schrijven en vanwege de blunder heeft de DNB dat via hun laten lopen.

By the way ik heb na het ontdekken van het addertje mijn €10 direct teruggeboekt.

[Reactie gewijzigd door T.C op 7 december 2017 21:06]

Hoe moet je als consument onderzoeken of de bank van jou niet volgend jaar gaat omvallen? Je mag verwachten dat de DNB dat onderzoek doet.
Icesave is geen goed voorbeeld. Die hadden gewoon een Nederlandse bankvergunning. Zelfs het rekeningnummer van de spaarrekeningen was een Nederlands nummer. Je kunt van consumenten dan niet verlangen dat ze dat zelf nog eens gaan onderzoeken. Of neem jij naar de supermarkt altijd een weegschaal mee om te controleren of de gewichten wel juist zijn die volgens de EU richtlijnen op de verpakkingen staan?
Het is niet zo dat maar iedereen een app kan maken die gebruik maakt van psd2. Daar moet je een registratie voor hebben. Dat scheelt een hoop in het risico. Vooralsnog kunnen Facebook en Google dus geen app maken.

"PSD2 lets third party providers of financial services operate in the entire EU as long as they are licensed by their home state’s financial authority."

[Reactie gewijzigd door feranderd op 7 december 2017 22:34]

"PSD2 lets third party providers of financial services operate in the entire EU as long as they are licensed by their home state’s financial authority."
met andere woorden, een licentie uit Bulgarije, Italië is goed voor de hele eu. Voor mij klinkt het toch gevaarlijk aangezien er landen binnen de eu zitten waar corruptie nog heel normaal is en digitaal valt er in de toekomst een boel geld te stelen. Lijkt me dus dat je als het om geld gaat echt 10x moet nadenken als je dat met een andere app wil gaan doen.
Tja. Je kunt overal beren zien. Als je nu iets bestelt in China moet je ook opletten. Beetje boeren verstand heb je altijd nodig.

Ik heb iig zin in de mogelijkheden van psd2.
China, Betalen met creditcard, niet leveren is terugboeking.
Sterker nog, het is geregeld in de bankwet. De datum ben ik kwijt, maar vanaf een bepaald moment moet je vanuit elke bank je rekeningen van een andere bank kunnen beheren.
Nee hoor, niet vanuit elke bank.... elke bank moet de mogelijkheid bieden aan derden om namens jou acties op je bankrekening te doen. Geen enkele bank hoeft gebruik te maken van die mogelijkheid om jou vanuit de bankieren-app (of internetbankieren) ook toegang te geven tot jouw rekeningen bij een andere bank. (maar als ze je die mogelijkheid niet bieden en de concurrent doet dat wel dan heeft diens app natuurlijk voor gemakzoekers wel een streepje voor).

Die derden die toegang verkrijgen hoeven ook geen bank te zijn (er zijn wel wat voorwaarden die gesteld mogen worden aan een dergelijke partij, maar die zijn stukken lichter dan een bankvergunning)
Ik nam ook een rekening bij Bunq voor hun nieuwe verdienmodel. Als je nu wat wil moet je eerst upgraden, maar 7,99 vind ik nogal aan de prijs. Dan kun ik net zo goed een extra rekening openen bij ING.
7,99 per maand is inderdaad een redelijke prijs, maar wat ik begrepen heb is dat Bunq niet belegd met je geld dus ze moeten de meeste inkomsten toch echt ergens vandaan halen om de kosten te dekken en dat is dan ook de reden waarom het wat duurder is dan de andere banken.
Klopt, maar het vervelende van Bunq was dat een pasje eerst 9 euro kostte voor de hele looptijd van het pasje (4 of 5 jaar?), maar dan wel 4 cent per pintransactie.
Prima, als je weinig pint is dat voordeliger, als je meer pint kan dat anders zijn.
Toen kwam het volgende: je kon een pasje bestellen voor 1 euro per maand, onbeperkt pinnen. Dus alweer een hele andere prijsstelling.
Ik had toen al discussie met ze, want ik had bijvoorbeeld een rekening voor mijn dochter net geopend en wilde toen het pasje bestellen, maar kwam toen in het duurdere tarief. Ze pint vrij weinig natuurlijk, dus het andere model was veel beter geweest. Bij de meeste andere banken zijn rekeningen voor kinderen helemaal gratis, maar het nadeel daar is dat kinderen zelf geen toegang kunnen krijgen tot hun eigen rekening (pas vanaf een oudere leeftijd).
Maargoed, geen probleem. 1 euro per maand is natuurlijk prima.
En toen opeens, ging het dus van 1 euro per maand naar 8 euro per maand... Ja, mooi dat je dan 3 pasjes krijgt en van alles en nog wat, maar dat is niet per se wat mensen willen en keuze wordt niet geboden en dat vind ik wel kwalijk.
Het kon eerst voor 9 euro per 4 jaar (+kosten transactie), toen kon het voor 12 euro per jaar en toen opeens kon het toch alleen maar voor €63,92 per jaar. En deze prijsstijgingen dus allemaal binnen een paar maanden!
Daarmee maak je jezelf volledig onbetrouwbaar en kan ik zo'n bedrijf niet meer serieus nemen.
Het hoeft echt niet allemaal gratis, maar zo'n prijsverhoging is absurd, ongeacht de reden of welke dingen (waar je niet om vraagt) toegevoegd worden.
Ik ben bunq premium klant vanaf het begin (en heb eerlijk gezegd ook getwijfeld) en ben sinds de update overgestapt naar bunq pack (19,99 per maand).

Je moet niet kijken waarom bunq duurder is dan je eigen of andere banken, maar bedenken waarom andere banken zo goedkoop zijn. Ze zijn allemaal niet blij met bunq, want ze gaan nu allemaal nadenken om het 1 en andere te wijzigen, want bunq heeft opties die andere banken niet hebben en ook niet snel zullen gaan krijgen. Ik heb nog nooit zo'n fijne bank gehad als bunq.

En mocht je het niet willen zijn er genoeg andere banken die wel bij jou passen en zo achterhaald zijn en verder niets te bieden heeft.
ABN kost bijv. een pas circa 1,60 per maand (48 x 1,60 EUR= 76,80 EUR voor 4 jaar) en dit is maar 1 pas, een BetaalGemak Max pakket kost 5,80 EUR per maand (2,19 EUR goedkoper per maand dan bunq), maar dan heb je niet wat bunq te bieden heeft.

ING is het royaal pakket 6,90 (vanaf januari 2018) en dan komt er nog een 1 EUR bij voor een extra bankpas. dus die is net zo duur als bunq (sponsoren voor giga veel geld als wat het Nederlands Elftal, voetbal, vrouwenvoetbal, honkey etc etc)

het is maar om het even wat je wilt.

Plus dat alle banken zwaar beleggen en je geld investeren waar je niet wilt. bunq doet dit niet (ze hebben wel enige verplichting om een banklicentie te krijgen en dat hebben ze in staatsobligaties gedaan, dit was namelijk het meest veilige en meest vriendelijke dus geen wapens en geen mens en dierenleed.
Ik ben bunq premium klant vanaf het begin (en heb eerlijk gezegd ook getwijfeld) en ben sinds de update overgestapt naar bunq pack (19,99 per maand).
Je bent gek. Zo'n duur abo nemen om gewoon de rekeningen te betalen???
BetaalGemak Max pakket kost 5,80 EUR per maand (2,19 EUR goedkoper per maand dan bunq), maar dan heb je niet wat bunq te bieden heeft.
Wat hééft bung je dan te bieden wat een ander niet heeft?
Ik betaal mn hele leven al met ING, omdat je nu eenmaal een bankrekening moet hebben. En dat is pas sinds een paar jaar niet meer gratis .
Dat jij je op de borst klopt met €19,99/mnd voor iets wat gratis hoort te zijn. Onbegrijpelijk.
Gratis hoort te zijn? Wie zegt dat het gratis moet zijn.

Voor die 19,99 EUR heb ik 3 premium en 1 zakelijk pakket. Wat normaal 33,96 EUR kost. Ik en mijn partner hebben beide nu premium en voor zijn bedrijf ook gelijk een zakelijk pakket. Dus 20 EUR is niet zo heel veel in vergelijking wat het anders had gekost.

Bunq is een bank waar ik achter sta en ben heel blij met de manier waarop gewerkt wordt. Als je je er iets meer in verdiept dan kom je er achter dat het niet zo heel duur is wat je ervoor krijgt.

Laat mij maar de gek zijn die dit betaald voor een bunq pakket. Ik zie de voordelen privé en bedrijfsmatig dus het is mij dubbel en dwars waard.
Gratis hoort te zijn? Wie zegt dat het gratis moet zijn.
Dat zei ik dus.

Betalen moeten we allemaal. Gewoon de prijs in euro's. Dat is het wettig betaalmiddel.
Je kan het cash krijgen uit mn portemonnee.
Als jij (of iemand anders, een instantie) het electronisch wilt... moet je/men mij niet met 'kosten' opzadelen.
Feitelijk zet ik andermans boekhoudwerk voor hem in de computer: ik hoor juist KORTING te krijgen als ik electronisch betaal!!!

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 7 december 2017 22:37]

Voor die 19,99 EUR heb ik 3 premium en 1 zakelijk pakket. Wat normaal 33,96 EUR kost.
Waar haal je die E 33,96 vandaan ?

Een prive rekening kost doorgaans rond de E 1,50 pm bij banken (kinderen gratis), een zakelijke KNAB rekening heb je voor E 5 pm. En het argument dat Bunq anders omgaat met je geld... Als je daar echt zoveel waarde aan hecht dan kan je voor E 1,50 pm ook bij de ASN bank terecht. En voor prepaid creditcards zijn er genoeg gratis aanbieders. Bij een gratis N26 bankrekening krijg je een debit en credit card voor niets, Bij Leupay en Satabank een gratis bankrekening met IBAN en Visa of Mastercard... De enige reden om nog een NL bankrekening aan te houden en daarvoor per maand te betalen is voor IDEAL.

Ik kan me nog een Bunq klant herinneren die klaagde dat hij in een buitenland niet kon pinnen met Bunq waarna personeel van Bunq hem zelf vertelde dat het beter was om in ieder geval minimaal 2 banken te hebben met 2 verschillende pasjes. Dus eigenlijk is alles bij 1 bank onderbrengen niet eens een slim idee.

Jij hebt gekozen voor een makkelijk aanbod waarbij je in 1 keer overal vanaf bent, maar het is zeker niet de beste en meest voordelige keuze.
33,96 EUR
3x premium van 7,99
1x zakelijk van 9,99
Dan kom ik uit op 33,96

Alle banken gaan omhoog in prijs.
Premium bij N26 kost ook 7,99 en dan krijg je pas een credit kaart anders krijg je een debit kaart.

Knab voor 5 EUR mis je nog steeds een hoop functies die bij bunq wel hebt.

[Reactie gewijzigd door provista30 op 8 december 2017 14:57]

Dan kom ik uit op 33,96
Maar dat is dus niet een bedrag dat je kunt gebruiken om een vergelijking te maken met andere banken.
Premium bij N26 kost ook 7,99 en dan krijg je pas een credit kaart anders krijg je een debit kaart.
Nee hoor. Maestro en Mastercard zijn gratis bij een gratis rekening. En bij Leupay en Satabank zijn creditcards ook gratis. Twee zelfs.

Ze hebben een premium optie, met als voornaamste verschil dat daar een reisverzekering bij zit. En je krijgt een zwarte credit card, als je daar belang aan hecht.

[Reactie gewijzigd door dimitrivisser op 8 december 2017 15:41]

Ik snap het ook niet. Bank of the free, een peperduur abbo in een hipster jasje moet ons "vrij" maken?
Wellicht zie ik zakelijke voordelen over het hoofd, maar ik was me niet bewust dat bankieren zo'n ding was voor een mens. Salaris gestort krijgen, pinnen en geld overmaken lijkt me de basis welke overal goedkoper kan.

Maar goed, misschien ben ik dan niet "vrij", daar zal het hem inzitten.
Het gaat mij niet om de kosten, het gaat mij om het idiote aantal prijsverhogingen in zeer korte tijd en het feit dat je geen keuze hebt om een ander of goedkoper pakket te nemen (behalve het gratis pakket maar dan heb je geen pinpas dus dat is niet echt bruikbaar).
Ik vind het wel jammer dat je mij en andere banken dan 'achterhaald' noemt. Bij ING kan ik ook mobiel bankieren, mobiel betalen en alles. En ik heb dus ook twee rekeningen bij Bunq, eentje voor 9 euro per 4 jaar, eentje voor 1 euro per maand.
De goedkoopste optie is Bunq aanhouden. Zolang je pasjes nog werken is het prima. Als die termijn is afgelopen dan kan je BUNQ aanhouden voor IDEAL en het combineren met een gratis N26 rekening met Maestro en Mastercard. Helaas heeft die bank geen IDEAL, maar daar kan je de gratis BUNQ rekening voor blijven gebruiken.
Ja, bedankt voor de tip. Ik heb inderdaad ook al een N26-account.
Ook daar niet omdat het gratis is, maar omdat ik ook inderdaad de vernieuwing bij de bank zoek.
Bunq leek inderdaad vernieuwend en anders, maar dat viel helaas tegen. Er is niets essentieels (voor mij) wat Bunq wel heeft en een ander niet en ik vind het toch vervelend dat het alleen maar op mijn telefoon werkt. Een soort van website erbij blijkt voor mij toch wel onmisbaar.
Verder noemt @provista30 hierboven een aantal voordelen en daarvan spreekt eigenlijk alleen de melding en keuze van accepteren van automatische incasso mij aan. En verder vind ik ook de transactienotificaties van Bunq wel handig. Dus ja, de twee dingen hebben ze voor op de ING.

Bij de ING heb ik het betaalpakket, kost 3,55 per maand en dan heb ik 1 Maestro en 2 Mastercards. Bij Bunq dus ook maar dan voor 7,99 en dat is toch best een verschil. Ik hoop dat ING ook gauw komt met notificaties en betere manier van incasso.

Bij N26 vallen de nieuwigheden ook nog wat tegen, de notificaties zijn wel handig en het ingebouwde huishoudboekje is ook best aardig. Maar vooral als je veel in het buitenland bent schijnen ze heel goedkoop te zijn, geen koersopslag en dergelijke. Maar de meeste van ons blijven toch meestal in de euro-zone, denk ik.

Maar wel leuk dat er wat meer concurrentie is en komt op features. En nogmaals, ik hoef echt niet voor een dubbeltje op de eerste rang, maar de manier waarop early adopters behandeld worden door Bunq, is niet echt fraai.
Ik ben het met je eens dat je bij het gratis account weinig kan doen dan alleen iDeal betalen of overboekingen naar andere. Ik had hier ook graag in gezien dat mensen nog een tussen keuze zou hebben of eventueel tegen een kleine betaling een bankpas erbij kunnen nemen.

Maar het feit is en blijft dat deze bank veel verder vooruit loopt dan andere banken.

Ook ING loopt verder vooruit dan de meeste banken en is ook vrijwel net zo duur als bunq en dan kies is liever voor bunq premium.
Maar het feit is en blijft dat deze bank veel verder vooruit loopt dan andere banken.
Die opmerking die hoor ik heel vaak. Kan je het uitleggen ?

Ik heb ook Bunq maar het is me eigenlijk nooit opgevallen dat ze zoveel vooruit lopen. Behalve dan misschien met de pijsstelling. Hoop niet dat andere banken ze gaan volgen in dat opzicht. Mijn Bunq pasje heeft nog een paar jaar te gaan, maar ik ga daarna echt niet betalen.

Ik heb eigenlijk maar een voordeel gezien van Bunq ten opzichte van andere banken. En dat is met IDEAL betalen zonder extra cardreader. Maar dat is eigenlijk het enige, en het is niet iets waar ik voor wil betalen.

[Reactie gewijzigd door dimitrivisser op 8 december 2017 14:17]

1) dat ik 1 bankpas heb voor al mijn rekeningen.
2) dual pin (direct kunnen kiezen van welke 2 rekeningen te betalen doordat er 2 pincodes ingesteld kunnen worden)
3) alles via de App kunnen regelen (kan ook bij andere banken, maar niet echt alles)
4) geen automatische incasso die mislukken, je krijg een melding dat er iets klaar staat en dan kun je het accepteren of even wachten.
5) rekeningen kunnen connecten met andere mensen, familie of vrienden. Zakelijk is echt fantastisch, schilt weer declaraties.
6) bunq.me eigen website waar je heel snel geld kan betalen en voor bijv een verjaardag of feestje geld kunt inzamelen.
7) 25 bankrekeningen (denk aan budgettering)
8.) persoonlijke api

Moet ik nog meer opnoemen.

[Reactie gewijzigd door provista30 op 8 december 2017 15:00]

1) dat ik 1 bankpas heb voor al mijn rekeningen.
Maar dat wil je toch niet ? Pasje ingeslikt door automaat ? Is mij in buitenland al 2 keer overkomen. Was toch erg blij met meerdere pasjes.
2) dual pin (direct kunnen kiezen van welke 2 rekeningen te betalen doordat er 2 pincodes ingesteld kunnen worden)
Te ondervangen met 2 pasjes ;-)
3) alles via de App kunnen regelen (kan ook bij andere banken, maar niet echt alles)
Geld overmaken ? Kan met alle apps. Nadeel van Bunq: Geen website. Moet je alles op zo'n klein onhandig schermpje doen.
4) geen automatische incasso die mislukken, je krijg een melding dat er iets klaar staat en dan kun je het accepteren of even wachten.
Als je te lang wacht dan wordt de incasso alsnog geweigerd. Bij SNS gaat de incasso gewoon door, maar moet je binnen 3 dagen je saldo aanvullen anders wordt de incasso alsnog geweigerd. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer.
Moet ik nog meer opnoemen.
Nee, tot nu toe vind ik het vergezocht en niet echt spannend ;-)
Jij bent zo iemand die alles negatief ziet, dus ja dan kan ik ook moeilijk iets goed aandragen in jou ogen.

Ik blijf erbij en zo ook heel veel andere mensen. Gelukkig maar.
Ik vraag me af wat het belang van Rabobank (en ING) hierin is, behalve de klantendata die men in feiten al in bezit heeft.
Ik denk dat de banken liever hebben dat je hun app gebruikt voor je bankzaken, en de Rabo als je hoofd bank blijft zien. Als je via de bunq app gaat zie je mogelijk meer van hun reclame en zou je daar misschien meer kunnen gaan doen.
Nu nog zien dat de traditionele banken het omgekeerd ook mogelijk maken. Dan zou je een app van een niet bank kunnen gebruiken voor al je bank zaken.
Vertrouw jij apps die niet van je bank zijn? Ik heb meer vertrouwen in ING bijvoorbeeld dan een shady developer die misschien gehackt wordt.
Zelf heb ik de behoefte niet, maar kan me situaties voorstellen. Bv een boekhoudpakket die direct kan betalen. Of iets waar je je persoonlijke financiën veel breder in kan beheren. Een App zoals https://www.quicken.com
Of deze
https://www.youneedabudget.com/features/
In de USA zijn ze gewend om het zo te doen, ze hebben daar 12k banken beschikbaar om mee te verbinden.

De verschillende two factor oplossingen is wel een dingetje om op te lossen lijkt me.

[Reactie gewijzigd door pauldaytona op 7 december 2017 16:21]

Psd2 werkt alleen met geregistreerde partijen. Dus niet iedereen kan zomaar een bank app maken.
Banken willen graag dat je bij ze blijft. Dus als je je extra rekening in hun app kunt beheren dan is dat een voordeel. Daarnaast blijf je gekoppeld aan het merk Rabobank, in de hoop dat je hun als huisbank houdt.

En misschien heeft Rabobank na al die jaren het licht gezien en gaan ze er helemaal voor op mobiel gebied. Ze hadden natuurlijk een lange weg te gaan van griffel en leisteen tot een app die werkte :Y)
Die krijgen daar waarschijnlijk een vergoeding voor van Bunq.
Waarom? Bunq wil juist dat men volledig overstapt ipv de bankrekening van bunq erbij heeft..
Ik heb Rabo en Bunq, maar zie niet het nut om via de Rabo te betalen met mijn Bunq rekening. Met Bunq heb ik geen raboscanner nodig, die heb ik meestal nooit bij me. Weet overigens niet of je een raboscanner nodig hebt als je wilt betalen met je Bunq rekening via de Rabo App.... Ik hou lekker de Bunq app, deze werkt bij mij prima ;)
Kan ook die ING app gebruiken, heb je het ook niet voor nodig en krijg je gewoon een QR code om te scannen en dan te betalen.
Ik denk niet dat rabo bank hun verificatie mehaniek bovenop de dienst van een ander gaat imlementeren laat staan dat het ook daadwerkelijk kan.
Hoeveel de dienst kost bij andere abonnementen is onduidelijk.

De dienst is het aanmaken make Api keys neem ik aan, dat zit bij alle betaalde abonnementsvormen. Als de schrijver het even had gevraagt op Bunq together zou hij binnen een paar minuten antwoord hebben.
Onzin, ik heb een 'betaald abonnement' maar moet toch echt naar Premium upgraden wil ik dit kunnen.
Jij hebt een legacy abo vermoed ik ;)
Dat “legacy” abonnement is misschien maar 4 maanden oud..

Ik vind Bunq een geweldige bank qua features (gebruik het als enige bank sinds juli dit jaar), maar ik kan er niet bij hoe ze Bunq Premium geïntroduceerd hebben. En dan al die friggin’ positieve emoticons van de medewerkers als ze negatieve antwoorden positief over willen laten komen op het forum.. blegh. Ik had gehoopt dat ze met die laatste update een goedkoper abonnement met 1 pas oid zouden introduceren, maar helaas.
Met bunq pack is het goedkoper geworden. Voor 20 euro heb je 4 premium licenties. Verdeel dit met vrienden en je betaald nog maar 5 euro per maand.
Ja, ben ik het wel mee eens, of introduceer een familie pakket. Pack vind ik een beetje een vreemd product, aangezien er 1 soort hoofd account is en 3 subaccounts riekt het naar de opbouw van een familie echter wil je dan 2 hoofdaccounts en misschien wel meer subaccounts die verder 1 of geen passen nodig hebben. Je moet wel echt close zijn met die 3 anderen, en dat ook op de lange termijn wil je zoiets doen.

Ik zal de doelgroep wel niet zijn. Jammer want het werkt echt geweldig, ik heb altijd wel geld bij bunq alleen maar omdat dat geld veel mobieler voelt. Ik vind bunq zelfs wel meer geld waard dan mijn huidige bank maar ik zou graag met het hele gezin over gaan en dat is nu wel erg duur vergeleken met andere banken.

Nu is het voor mij een bij-bank. Jammer, ik denk echt dat ze hier geld laten liggen idd. Ach ja wie weet, in de toekomst.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 8 december 2017 07:22]

Ja, en jij binnen 2 maanden ook, Bunq kennende. :+
Anders om zou interessanter zijn geweest, naar mijn mening.
Als je net als ik gebruik maak van het rekening wisselen op 1 pas, zie ik ook echt geen reden om hier gebruik van te maken.

Wel mag Bunq iets doen aan hun geintegreerde Touch-ID op iOS dat is af en toe behoorlijk traag.
De functie is kosteloos te gebruiken bij een bunq Premium-abonnement, dat 7,99 euro per maand kost
Dat is het zelfde als scapino zegt:"Betaal 60 euro en kies een gratis paar schoenen uit!"
Kleine aanvulling op de kosten voor premium; verleden week heeft Bunq pack geïntroduceerd, wat kan worden vergeleken met Spotify Family. Voor 20 euro per maand kunnen er 4 'premium licenties' worden verstrekt aan bekende. De prijs van premium is dan 5 euro per maand i.p.v. 7,99.

[Reactie gewijzigd door neonite op 7 december 2017 17:39]

Tsja... Bunq... ik probeer al 2 weken in te loggen in hun app (iOS), maar dat werkt opeens niet meer. Heb al talloze keren met support gemaild, maar mijn probleem schijnt heel ingewikkeld te zijn... Meer mensen last van?
Nope, hier ook iOS en werkt nog steeds als een dolle (geen premium)
Nergens last van hier, gelukkig. Bankier nu uitsluitend nog bij bunq...
Geen problemen hier en mijn ervaring met met support is na meerdere malen alleen maar louter positief. :?
Ik zou zeggen vraag het in het forum, niet hier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee