Gerucht: Apple Pay komt snel naar Nederland

Apple Pay komt wellicht snel naar Nederland. Apple heeft de ondersteuningspagina's voor de betaaldienst onlangs in het Nederlands vertaald, wat erop wijst dat een introductie nabij is. ING Bank zou de dienst gaan ondersteunen.

Naast ING Bank zou ook Bunq de dienst aanbieden, meldt One More Thing. Een van de bronnen van de site meldt dat Apple Pay vanaf 2 november werkt in Nederland, maar de andere bronnen kunnen dat niet bevestigen. Apple heeft de pagina's voor de betaaldienst vertaald en op 10 oktober online gezet, zegt OMT.

De introductie op 2 november zou logisch zijn, omdat Apple de release van zijn betaaldienst vaak samen laat vallen met de presentatie van de kwartaalcijfers en die vindt ook op die datum plaats. De volgende kwartaalcijfers daarna zijn pas eind januari of begin februari volgend jaar. ING Bank wil tegenover Tweakers niet reageren. "Apple biedt Pay niet in Nederland aan. Wij houden marktontwikkelingen in de gaten", aldus woordvoerder Eva Hersbach.

Apple biedt Pay aan sinds 2014. Met de betaaldienst kunnen gebruikers van iPhones en de Apple Watch via de ingebouwde nfc-chip betalingen doen bij betaalterminals die dat ondersteunen. Dat zijn in Nederland alle winkels die een pinautomaat hebben met de mogelijkheid voor contactloos betalen. Er is op iPhones en de Apple Watch geen andere manier om mobiel betalen aan te bieden, omdat Apple het voor ontwikkelaars niet mogelijk heeft gemaakt de nfc-chip daarvoor te gebruiken.

Het is al mogelijk om Apple Pay te gebruiken in Nederland, via een omweg. Gebruikers kunnen via de Britse App Store de app Boon installeren, om via die aanbieder een prepaid-creditcard te nemen en daarmee te betalen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-10-2017 • 10:46

349

Submitter: Koploper

Reacties (349)

349
317
160
26
1
92
Wijzig sortering
Een gerucht die door Apple zelf is "bevestigd" ;)
Als je Siri vraagt "Maak €10 over met Apple Pay" krijg je antwoord van Siri, check een screenshot die ik vanochtend maakte (sorry heb er per ongeluk met zwart strepen op gemaakt)
http://tinyimg.io/i/LIQXkjk.jpg
Dat lijkt te gaan over de release van iOS 11.1 die in het najaar komt. Apple Pay Cash zal bij launch alleen in VS beschikbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 01:52]

Klopt, maar zoals gewoonlijk bij Apple gaan die 2 hand in hand, ApplePay Cash kan immers niet geïntroduceerd worden in een land zonder de normale Apple Pay te hebben, kip of het ei verhaal, Als ik alleen ApplePay Cash zou hebben, hoe kan ik dan geld sturen naar iemand anders? Apple Pay Cash werkt immers niet zoals Paypal dat je een rekening hebt die je kan opwarenderen, by Pay Cash kun je alleen betalingen versturen met een voor Apple Pay geschikte kaart. Ontvangen van geld van anderen zou wel mogelijk zijn zonder eigen Apple Pay geschikte betaalkaart, want dan komt het op de virtuele Apple Pay Cash kaart..

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 23 juli 2024 01:52]

Siri NL zegt wel vaker dingen die (nog) niet van toepassing zijn in Nederland.
nou, afgaande op de bronnen van OMT, (onemorething.nl) die dicht op de zaken zitten, neem ik dit keer dit gerucht voor waar aan.
(Daar speelt bij mee dat OMT zeer goede bronnen en contacten heeft in hun netwerk, dus die vertrouw ik wel, ze hebben eerder bewezen bij andere Apple nieuwtjes het bij het juiste einde te hebben. (Bijvoorbeeld de komst van de eerste Apple Store in A'dam in 2012))

Tevens heb ik zelf ook mijn eigen bronnen, en die spreken ook al een tijdje van een op handen zijnde launch van Pay in Nederland met in ieder geval ING. (bron werkt bij ING) Over bunq kan ik niet spreken, enkel dat ook die bank `zich al vaak publiek en privé zéér positief en wel willend' heeft uitgelaten over Apple Pay.

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 23 juli 2024 01:52]

kan, maar toch gok ik dat er dit keer wel meer achter zit. maar we zullen het zien.
Wat is Apple Pay Cash??? Met een telefoon geld uit geldautomaat halen?
person-to-person money transfers via iMessage.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 01:52]

Oh ja, ik weet het weer :) bedankt!
Geen idee wat hij bedoelt. Maar in sommige landen kun je de NFC chip ook gebruiken bij pinautomaten. En bij die automaten werkt Apple Pay ook. Je kunt dus met Apple Pay Cash pinnen :P
Dat is apple pay, niet apple pay cash.

Even lezen dan had je zijn vraag wel goed kunnen beantwoorden..
Kun je ook vragen welke kosten Apple Pay in rekening brengt?
Ik had ooit eens vernomen dat ze een bepaald percentage van het bedrag extra in rekening brengen.
Voor de gebruiker geen extra kosten.
indirect wel, t geld moet ergens vandaan komen. Het slimme aan deze methode is alleen dat nu iedereen meebetaalt waardoor het lijkt alsof apple pay je niks kost als consument.
Nee. Voor een pinpas of of een visa kaart betaal je nu ook al. Voor Apple Pay zijn er geen extra kosten.
Dat is alleen het geval als ze de oude pinpas en visa niet meer accepteeren, nu moeten ze alle systemen betalen en daar betaal je indirect echt wel voor. Het geld zal echt ergens vandaan moeten komen om al die mensen te betalen die het ontwikkelen, dat komt echt niet van liefdadigheid.

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 01:52]

Ja dat zeg ik toch. Dat komt van hetzelfde als het geld dat je nu betaald voor je betaalkaarten. Niemand die daar over klaagt maar als het over Apple Pay gaat, ho maar.
Dat zijn in Nederland alle winkels die een pinautomaat hebben met de mogelijkheid voor contactloos betalen
Je voegt toch een ‘credit card’ toe aan apple pay. Je kan alleen niet bij alle draadloze terminals met CC betalen? Kan dat wel met apple pay?
Je voegt toch een ‘credit card’ toe aan apple pay. Je kan alleen niet bij alle draadloze terminals met CC betalen? Kan dat wel met apple pay?
Je kan zeker bij alle draadloze terminals met CC betalen zolang je CC een NFC chip heeft. Het probleem ligt eerder in het feit dat niet alle winkeliers (zoals sommige supermarkten) creditcards accepteren.

Daarnaast lijkt het me ook gewoon mogelijk om een debitcard te koppelen aan Apple Pay, zou niet inzien waarom dit niet mogelijk zou zijn maar dat zien we zodra ze het lanceren in Nederland.
Tip voor de mensen die boon. zouden willen uitproberen: Je kan beter de Franse route gebruiken, dan heb je geen valutaconversie. Ik gebruik het nu zo'n drie maanden voor op werk (lunch, koffie, snacks), en soms voor een kleine betaling in een supermarkt. Soms met de iPhone, meestal met de Apple Watch.

Boon. werkt prima, maar omdat het prepaid is vind ik het minder geschikt voor bedragen groter dan 5 euro. Betalen lukt in principe bij alle betaalterminals die zowel NFC als mastercard ondersteunen.

Stappenplan in hoofdlijnen:
  • Maak Franse App store account aan
  • Download boon.
  • Zet regionale van je iPhone (en evt Apple watch) op Frankrijk
  • Maak account aan bij boon.
  • Zet de boon. card in je Apple wallet
  • Zet regionale van je iPhone terug op NL
  • Upgrade account naar boon. Plus
  • Zet geld op je prepaid card via creditcard of bank
  • Zet geld op je nieuwe prepaid card
  • Betalen maar :)
Hoe is Boon. op iOS? Op Android is de app nogal slecht.
Anoniem: 983223 @B00st3r19 oktober 2017 19:07
Sorry maar Android (Google) en mijn bankzaken uhm nee dank je.
Laat mij maar lekker bij Apple blijven, stuk veiliger en beter.
Aangezien Android Pay nog niet werkt in Nederland, maar al wel de meeste banken een eigen app met NFC betaling ondersteunen, heeft Google niks te maken met je bankzaken. Daarbij is een betaling via de NFC chip en de Android bank app volkomen veilig.
Zolang een bedrijf je gegevens bezit is t allemaal even (on)veilig. Of dat nu Apple of Google is maakt geen fluit uit.
Hoezo sinds kort?
Ik heb inmiddels mijn derde toestel in gebruik waarmee ik gewoon contactloos mee kan betalen.
Als dit al jaren lang kan dan noem ik dat niet echt sinds kort.
En de grootste bank van Nederland, de Rabobank, heeft absoluut nog geen plannen om dit te gaan supporten. De meeste mensen zullen er dus weer geen gebruik van kunnen maken.

"Rabobank, one of the largest banks in the Netherlands, reportedly hasn't yet taken any concrete steps towards Apple Pay."

https://forums.macrumors....-later-this-year.2078739/

EDIT: rabo is niet de grootste, maar wel in de top 2/3.
"In the Netherlands, Rabobank is the third-largest retail bank by market share, and second largest by number of current accounts at 30%. ING Group is the largest with 40% of current accounts, followed by Rabobank (30%), ABN AMRO (20%), and others (10%).[10]" BRON wikipedia

[Reactie gewijzigd door magnat505 op 23 juli 2024 01:52]

Ik doe mee met de pilot van Rabo Wallet (android). Is niet gekoppeld aan je provider, maar aan de NFC van je telefoon. Moet zeggen, dat deze perfect werkt. Je kan er ook mee parkeren (geen parkmobile etc meer) en je kan je klantenpassen ook allemaal in kwijt, maar ook contactloze betalingen doen. Bedrag boven de 25 euro moet je je pincode op je telefoon intoetsen. Tot nu toe geen problemen ondervonden. Begreep dat deze pilot duurt tot eind november. Zal dan gewoon in de store staan.
Anoniem: 146626 @mikkie119 oktober 2017 15:44
Dit!.

Het implementeren en/of gebruiken van dingen als Google wallet en Apple pay is echt een verloren strijd. De apps van de banken gaan deze functionaliteit op termijn zelf kunnen aanbieden en zijn dan nergens meer van afhankelijk.

Er is totaal geen reden voor andere partijen om hier tussen te zitten (behalve het commerciele belang; een vendor lock-in (Apple))
Ben ik niet met je eens. Er zijn 2 grote telefoon spelers: Apple en Google. Maar er zijn duizenden banken wereldwijd. Alleen al het handjevol banken in Nederland willen allemaal hun "eigen" standaard neerzetten.

Heb je meerdere rekeningen bij verschillende banken, of wil je af en toe van bank switchen, dan heb je dus al evenzoveel apps nodig elk met hun eigen randvoorwaarden (zijn ze al gestopt met de speciale NFC-simkaarten in een telefoon met NFC? :?).

Nee, doe mij dan maar 1 app per platform waar je al je rekeningen en creditcards aan toe kan voegen, waarmee je online betalingen kan accorderen en geld naar anderen kan overboeken.
Doe mij maar de eigen bank app en niet een tussendienst van Google of Apple. Switchen tussen banken moet je ook binnen de Apple Pay/Android Pay doen (binnen de app weliswaar), maar switchen moet je dus sowieso al doen voor je contactloos betaalt.

En ja, ze zijn al af van de speciale NFC simkaarten.
Doe mij maar een bank die weet hoe ze veilig met mijn geld en transacties om kunnen gaan. Die worden getoetst, keer op keer, en moeten aan hoge standaarden voldoen. Daarom heb ik vertrouwen in ze.
Google en Apple willen nu ook graag "bankje spelen" maar het zijn geen financiële instellingen. Daarom kunnen ze hooguit half werk leveren, want een volwaardige bank zullen zo niet worden zolang ze geen bankvergunning hebben.

Moet je ook eens indenken; wat als de halve wereld hun bankrekening gekoppeld heeft aan Google. Wat voor gigantisch doelwit wordt dat dan? Niet dat ze daarom nu meteen gehackt zullen worden, maar met genoeg gebundelde krachten kun je ze het wel heel lastig maken. Als dat langdurig platgelegd wordt heeft de hele wereld een probleem.
Terwijl als iemand nu de Rabobank omlegt, dan gaan we met zijn allen vrolijk naar ABN/ING/SNS en is het bij wijze van een itempje bij acht uur journaal en doorgaan met leven.
Banken hebben bewezen enorm betrouwbare instituten te zijn die weten hoe ze met geld omgaan... Ze moeten zo efficient mogelijk mijn geld beheren, want al hun gepionier in de digitale wereld kost bakken met geld. Vroeger werd je geld bij de bank meer waard, nu minder.

Je weet dat Apple en Google geen "bankje spelen", maar gewoon de rol van Acceptant Payment Service Provider op zich nemen? Dat zijn nu ook gewoon commerciële bedrijven en ik persoonlijk zou niet weten wie van hen mijn geld verwerkt tijdens een aankoop. En zo te lezen jij ook niet.

Enig idee hoeveel betaalopties we inmiddels in Nederland hebben of hadden? PIN, AfterPay, iDeal, Maestro en dan nog apps als MyOrder, Tikkie en de rest van alle initiatieven. De meeste daarvan lopen via derden en niet via de bank zelf. Van mij mogen er best een paar door tech bedrijven goed doordachte en wereldwijd beschikbare opties bijkomen. Buiten Nederland weten ze niet eens wat "pinnen" is, zelfs dat heeft in andere landen een eigen naam.

[Reactie gewijzigd door Ethirty op 23 juli 2024 01:52]

Anoniem: 679534 @Ethirty19 oktober 2017 20:17
Wel eens van Samsun gehoord, je weet wel de veruit grootste smartphone fabrikant ter wereld die voor hun betaaldienst Samsung Pay niets met Google te maken heeft?
verloren strijd? leg uit, argumentatie graag: huidige NFC van banken: onveilig (aftands skimmen etc).
met mijn apple watch kan ik veilig pinnen en grotere bedragen ff kort de vinger op de vingerafdruk scanner ...
Jup app werkt buitengewoon goed van de Rabo, alleen je scherm op laten lichten en betalen maar! Super handig en sneller dan pinpas.
Ik pak wel m'n NFC bankpas. Werkt beter. 8-)
Vind je? Voor betalingen tot 25 euro misschien wel. Daarover heen zijn er 2 situaties:
1. de transactie wordt helemaal afgebroken en je moet opnieuw beginnen door je pinkaart in de sleuf te steken en je pincode in te toetsen.
2. de transactie blijft bestaan maar vraagt om pin-verificatie.

Met Apple Pay zul je elke transactie met TouchID of FaceID moeten bevestigen en dat is in theorie sneller dan een pincode. Een Apple Watch is per definitie (om je pols) geverifieerd en zou direct moeten betalen.
de twee situaties die je beschrijft hebben te maken met verschillende merken EMV-terminal.
Situatie 1 is de CCV terminal waarbij je je pas op het scherm moet leggen. Indien het bedrag hoger is dan €25 of je hebt je limiet van €50 bereikt die dag, of je bent de lul omdat eens per zoveel transacties er een PIN MOET worden gegeven op de terminal. Dus stel 15 mensen voor jou hebben NFC gebruikt, dan ben jij verplicht je pas er in te doen en je pincode te geven.

Situatie 2 is de AtosWorldine Yomani terminal. Hier houd je de pas aan de linkerbuitenkant. Hier hoef je in principe nooit je pas er in te stoppen. Deze vraagt bij een bedrag hoger dan €25 of na je daglimiet van €50 gewoon om je pincode. De terminal zal ook niet vragen om je pas er in te doen en je pincode te vragen als er 15 mensen voor je zijn geweest die met NFC hebben betaald.

Hoe het werkt met Apple Pay weet ik niet. Ik heb me er nooit in verdiept :)

Disclaimer:
Ik werk in de winkelautomatisering.
Hi, best uitgebreide uitleg maar hij bevat een aantal fouten.

Allereerst klopt dit statement niet:
of je bent de lul omdat eens per zoveel transacties er een PIN MOET worden gegeven op de terminal. Dus stel 15 mensen voor jou hebben NFC gebruikt, dan ben jij verplicht je pas er in te doen en je pincode te geven.
CCV terminals ondersteunen zo'n limiet niet.

Ten tweede, als de transactie hoger is dan €25 (deze limiet is van de terminal), zal de terminal om een PIN vragen vragen, zonder dat je je pas in het apparaat hoeft te steken of opnieuw hoeft te tappen. Dit is ongeacht of je met CCV of Atos terminal betaalt.

Ten derde, de daglimiet van €50 (d.w.z. de cumulatieve limiet) is van de bank van de pashouder en wordt door deze bank gecontroleerd, niet door de terminal. Als deze daglimiet bereikt is, wordt de transactie door de bank afgekeurd met een speciale reden. Als de terminal deze speciale reden ondersteund, wordt de pashouder gevraagd om de pas in te steken en zijn PIN in te voeren. Als de terminal deze speciale reden niet ondersteund, wordt de transactie volledig afgebroken en moet de transactie opnieuw gestart worden door de winkelier. Dit is dus wel terminal afhankelijk, maar steeds meer terminals zo niet alle in Nederland ondersteunen deze speciale reden nu.

Disclaimer; ik werk in de betalingstechnologie sector (o.a. pas gedrag, terminal gedrag, bankgedrag)
@AceAceAce Jij zegt dat de CCV's deze functies niet hebben en toch gebeurt het wel, en heel veel ook.
Bij elke CCV installatie met NFC in mijn projecten(duizenden terminals) krijg ik van alle klanten de klacht dat ook hebben ze nog geen NFC betalingen gedaan die dag of afgelopen dagen, de terminal toch om de pas en pincode vraagt. En dit gebeurt alleen alleen als er daarvoor een hoop mensen alleen de NFC functie hebben gebruikt(ik zei 15, maar het kunnen er ook meer of minder zijn).

Dit terwijl ik bij de installaties van de Yomani hier nog nooit iets over heb gehoord. Het wil wel eens voorkomen dat de er iets fout gaat in de transactie, waardoor de betaling moet worden afgebroken, de caissière een wachtbon moet maken, uit de wacht halen en dan weer op EFT moet aanslaan.
Ten tweede, als de transactie hoger is dan €25 (deze limiet is van de terminal), zal de terminal om een PIN vragen vragen, zonder dat je je pas in het apparaat hoeft te steken of opnieuw hoeft te tappen. Dit is ongeacht of je met CCV of Atos terminal betaalt.
Dat zei ik ook :)

Verder, de daglimiet is voor iedereen hetzelfde en bepaald door alle banken met eenduidig limiet voor alle klanten, om verwarring te voorkomen.

V.w.b.t. het afbreken van de transactie boven de €50,00 als er NFC wordt gebruikt is voor zover ik weet alleen bij de Verizon EMV's en niet bij de CCV en Yomani. Die laatste twee ondersteuning gewoon de vraag voor pincode.
Frappant, tijd voor een bug report want zo zijn die CCV terminals niet gecertificeerd volgens de MC regels.

Die €50 cumulatieve limiet is trouwens niet gerelateerd aan tijd, maar alleen gerelateerd aan hoeveel geld er is uitgegeven sinds de laatste correcte invoer van een PIN (of andere authenticatie zoals met vingerafdruk). M.a.w. het uitgegeven bedrag zonder PIN wordt niet gereset na een dag of een week, dus het kan voorkomen dat je zelfs voor een 1 cent transactie na dagen van geen betalingen, toch de PIN moet invoeren omdat die €50 limiet is bereikt.
Mijn ervaring is dat de Atos terminals betrouwbaarder zijn wat betreft ingave pincode, waarbij CCV inderdaad zo nu en dan random een pincode vraagt. Wat mij betreft zijn de Atos terminals dus fijner en kan ik het verhaal van equit ondersteunen.

Disclaimer: ik ben consument en maak vaak gebruik van contactloos betalen.
Situatie 2 is de AtosWorldine Yomani terminal. Hier houd je de pas aan de linkerbuitenkant.
Het nadeel van deze terminals is dat het wat lastig is om je horloge er tegenaan te houden als je hem links draagt. Bij de terminals die hem bovenaan lezen is dat toch net wat makkelijker. Overigens is dat met betalen van pas/telefoon niet anders lijkt me. Hem aan de rechterkant zetten is voor rechtshandige (meerderheid?) toch makkelijker lijkt me (geen specialist).

Waarschijnlijk is er tijdens de ontwikkeling nog niet echt rekening mee gehouden wat handig zou zijn. :(
@vlijmen Er is een trucje bij deze terminals dat veel mensen niet weten.
Je kan namelijk ook aan de binnenkant je pas/telefoon/horloge houden.
Dus aan de linkerbinnenkant.
Dan werkt hij ook :)
Klinkt goed, maar wat bedoel je precies met de binnenkant? Aan de bovenkant en dan links? Of aan de voorkant links?
Bedankt, dat is duidelijk! Zeker voor een pas en telefoon kan dat de beweging een stuk logischer maken. Voor een horloge van de week maar eens kijken of dat te doen is.
no problem :D veel succes.
Geweldig, dat ga ik uitproberen! Ze bekijken mij in België nu al raar de helft van de tijd omdat ik mijn pas er niet wil instoppen :P Veel winkeliers lijken ook nog niet door te hebben dat hun terminal het ondersteunt.
In Duitsland is dit heel erg! Het is daar blijkbaar de gewoonte dat de winkelier je pas aanneemt, 'm in de terminal steekt, die terminal vervolgens aan jou overhandigt voor de pincode, de terminal weer aanneemt, jouw pas er weer uit haalt etc etc etc. Duitsers zijn over het algemeen efficient, maar dit zijn ze ff vergeten. Hierdoor krijg je vaak niet eens de kans om contactloos te betalen, voor je goed en wel doorhebt wat er gebeurt zit die pas er al in en is de transactie al begonnen.

Ik heb 1x meegemaakt dat een winkelier nog aan het uitleggen was dat ik de pas erin moest steken, maar ik had het contactloos-logo allang gezien en voordat hij klaar was met z'n verhaal had ik al betaald. Toen raakte ie een beetje in paniek, hij legde uit dat het geld met contactloos betalen blijkbaar op een andere rekening terecht kan komen en dat hij dus niet zeker kon weten dat hij het geld ook had. Klonk als een broodje aap verhaal, maar wellicht kan iemand die in de sector werkt dit uitleggen?
Dit is met recht een van de beste tips die ik over contactloos betalen tegen ben gekomen, danku danku!
Heel erg bedankt voor de uitleg van situatie 1! Ik vroeg mij al af waarom dat ding voor mijn gevoel gewoon random om een pincode vroeg. Net ook weer: Ik pin voor de eerste keer vandaag bij de Coop. Contactloos, bedrag was €12. PIEP! Pin vereist. En dan moet de pas erin, wordt de transactie eerst geweigerd. Dan pas er weer uit, dan moet de caissière de betaling weer opnieuw doen en dan werkt het pas, super onhandig.

Helaas ben ik optie 2 pas een paar keer tegen gekomen, dat werkt veel beter!
Wat je het beste kan doen bij situatie 1 is als hij om een PIN-code vraagt, gewoon op stop te drukken.
Dan breekt hij de transactie af en hoef je niet tweemaal je pinpas in de lezer te stoppen.
Gaat een stuk sneller !
Goede tip, zal het eens proberen, thanks!
Meestal reageert de caissiere al op de piepjes door af te breken en opnieuw op te starten, en dan is de truuk dus vooral Niet Te Snel je pas erin steken, ook al is dat wel wat de terminal vraagt.
Is het niet makkelijker om gewoon die inferieure terminals aan te passen? }>
Nee tuurlijk niet. Maar waarom is het uberhaupt zo slecht werkend op de markt gebracht? Wie bedenkt er nou dat een terminal iets zegt, wat dan vervolgens niet zo werkt? Dan schaam je je toch dood op de ontwikkelafdeling van CCV? En dit is geen incident, ik heb het al zo vaak gehad, bij verschillende winkels.
Ik weet het. In het begin van nfc betalingen werkte het helemaal nooit om bij initiële weigering alsnog je pin in te tikken. Nu werkt dat soms, niet helemaal voorspelbaar voor mij als klant (want het is niet puur dat het met een soort terminal niet gaat en de ander wel).

Ik ben allang blij dat het meestal werkt, netto bespaart het me een hoop tijd. Maar een betere implementatie is wel voor te stellen ja...
@Jasper Janssen @dehardstyler dit komt omdat veiligheid > functionaliteit is bij pinterminals.
Ik weet niet of jullie het nog kunnen herinneren van jaren geleden toen de banken overstapten van BEANET naar CTAP(oude en huidige protocol).
Toen waren er pas veel fouten en problemen. Transactie spontaan afgebroken, dubbel van de je rekening afgeschreven, pas dagen later afgeschreven... Je wilt niet weten hoe druk de helpdesk afdelingen van retailers het hadden in die tijd. Equens, de huidige payment provider, vroeger Interpay, werd compleet gek van de hoeveelheid telefoontjes ze kregen om transacties te controleren.
Het is een ingebakken security functie, dus een bewuste functionaliteit. Om te voorkomen dat gestolen passen en/of terminals misbruikt worden door nfc. Door random om een pincode te vragen voorkom je grote massa misbruik....
Dat snap ik heel goed. Maar je gaat hiermee niet verklaren waarom het schermpje iets zegt, omdat dan vervolgens niet te doen, dat slaat natuurlijk nergens op.
Ik heb bij beide terminals de ervaring dat als je probeert via NFC te betalen, dat er dan eens in de zoveel tijd staat 'pin vereist'. En het grote nadeel is dan dat de transactie helemaal wordt afgebroken, en de medewerker opnieuw de pin-transactie moet starten. En dat zie ik bij meerdere mensen zo. vooral dat de medewerker de pin-transactie moet starten is vreselijk irritant.
Thanks. De CCV terminals dus maar links laten liggen! ;)
Die CCV terminals hebben ze o.a. bij de Lidl, Spar etc
Bij de Hoogvliet, Albert Heijn en de NS Stations hebben ze de Atos terminals.
In België hebben ze bij de Lidl ook de Atos terminals ;).
In België is Atos sowieso een heel groot bedrijf. In België mogen bijvoorbeeld alleen de uitgevers van EMV Terminals deze installeren. 3rd party Service Providers mogen dit niet.

[Reactie gewijzigd door equit1986 op 23 juli 2024 01:52]

Kennerlijk helemaal waar. Bij onze Albert Heijn staan exact dezelfde terminals als bij de in-store Gall&Gall. Bij de AH reageren de terminals anders bij bedragen boven de 25 euro (pincode intoetsen graag) dan bij de Gall&Gall (transactie breekt af). De Gall&Gall medewerker wist te vertellen dat het een configuratieoptie is die weer af hangt van de achterliggende kassasystemen (die verschillen wel bij de AH en Gall&Gall).
Er zijn binnen de OPOS implementatie verschillende mogelijkheden tot configuratie van afhandeling, maar niet voor dit soort dingen. Deze dingen zijn allemaal vanuit de bank.
Bij retourpinnen wordt er in samenspraak met de retailer en de bank een maximum per kassa,winkel,regio,retailer,dag,week,maand gemaakt. Dit geldt naar mijn weten niet voor betalingen.
Anoniem: 911879 @Odie20 oktober 2017 00:10
Dit klopt inderdaad.
(G)LiPOS (AH kassa systeem) en GallPos zijn dan wel weer aan elkaar gekoppeld qua product database en dergelijke. Maar de configuratie voor de terminals die kunnen verschillen per filiaal, kassa en terminal.

In sommige winkels worden transacties uit “veiligheidsoverwegingen” afgebroken.

Wat daar nog bij komt, is mijn vermoeden dat als er specifieke producten (lees Alcohol en/of Tabak) betaald worden dat hier weer anders mee omgegaan wordt maar hier ben ik dan ook weer niet zeker over.

Bronnen: Ik werk bij de AH
In situatie 2 bij de Atos terminal moet ik ook de pas er opnieuw in doen zoals jij bij situatie 1 omschrijft. Ik heb nog nooit gehad dat ik na het "scannen" direct de pincode kon intypen: De transactie wordt altijd afgebroken.
Verschilt dat misschien per bank?
>> . Een Apple Watch is per definitie (om je pols) geverifieerd en zou direct moeten betalen

Weet jij dan hoe het volgende zit? Ik heb zelf een Apple Watch, maar ik heb geen zin in dat een crimineel even langs mij loopt om bij mij wat geld te jatten door simpelweg iets langs mijn horloge (wat relatief eenvoudig te doen is) te halen?
Je drukt op de knop onder de crown, je card komt in beeld, je houdt je watch voor de scanner.
Zomaar passeren en geld afschrijven kan niet.
Ah helder, thanks :-)
Stel dat dit gebeurt, dan word er maximaal 25 euro van je rekening afgeschreven.Een bedrag dat trouwens 100% vergoed word door de bank! Die 25 euro komt via een terminal waar een contract op zit met een bank. Een contract met een naam en adres enzo. Het geld gaat ook naar een bankrekening met een naam en een adres.

Hoe lang denk je dat die persoon er van kan genieten?
Hoe het zit met een Apple watch weet ik niet. Maar bij hogere bedragen vraagt mijn Android watch, ondanks dat hij al unlocked is, om de pincode/patroon in te voeren en vervolgens hem opnieuw naast de terminal te houden.

Van de ene kant vervelend omdat veel medewerkers denken dat het is mislukt (zo'n geluidje hoor je ook), van de andere kant toch wel prettig die extra verificatie.

@Cilph Wat is er zoveel makkelijker aan een bankpas volgens jou? M'n horloge en telefoon heb ik vaker bij dan m'n portemonnee.
Ik heb mijn portemonnee altijd bij me, maar ik gebruik dan ook geen muntgeld. Je bent toch verplicht altijd een ID kaart op zak te hebben?
Klopt, dat zou volgens de wet moeten. Maar als ik eerlijk ben dan laat ik die meestal in m'n tas zitten (die dan wel in de auto ligt) als ik even snel een boodschap ga doen of bijvoorbeeld de hond uitlaat.
Ga ik op de fiets ergens heen dan neem ik zelden mij portemonnee mee, enkel wanneer ik m'n rijbewijs of id echt nodig heb (gemeente bezoek oid).

édit: Maar de bankpas blijft, hoe klein hij ook is, een extra kaart als je toch de deur niet uit gaat zonder telefoon of horloge.

Edit 2: Waarom is dit een -1? Omdat ik de wet overtreedt om niet 24/7 m'n id bij te hebben? De reacties ging over nut van pinpas VS telefoon. Zie eerste edit en dan snap ik de -1 niet. En voor de volledigheid, ik heb enkel een paspoort, een stuk steviger dan een id en die past toch niet in m'n portemonnee.

[Reactie gewijzigd door vlijmen op 23 juli 2024 01:52]

Het is en blijft een persoonlijk ding. Ik ga nooit de deur uit zonder portemonnee, horloge en secrid.
Telefoon blijft met grote regelmaat thuis, dat is geen kwestie van vergeten maar bewust niet meenemen omdat ik er simpelweg geen behoefte aan heb om dat ding altijd bij me te hebben.
Ben ik het helemaal mee eens, tuurlijk blijft het afhankelijk van persoonlijke situatie en voorkeur wat iemand makkelijker vind.

Het ging er mij om dat er zonder onderbouwing geroepen werd dat een bankpas met NFC beter zou werken. Tot op heden heb ik daar nog altijd geen toelichting op gezien overigens.
Je hebt een rijbewijs toch zeg je. Dus niet enkel een paspoort.
In NL is een rijbewijs ook een geldige legitimatie.
Maar ik woon in België, dus hier heb ik naast mijn Belgische ID (verblijfskaart) mijn Nederlandse paspoort nodig. 8)7
Een paspoort is een ID maar een ID is geen paspoort
Anoniem: 857639 @Cilph19 oktober 2017 13:33
Nee, je hebt enkel een toonplicht als de politie erom vraagt.
Ja en die kans is uiteraard vrij klein dat ze eens vragen mag ik je id zien, net zoals de kans klein is dat je gepakt wordt met whatsappen in de auto.
Maar goed pasje is zo klein kan je makkelijk mee nemen rijbewijs of id kaart.
Ik heb alleen een id kaart aangezien ik niet zo snel de eu uit gaat, en als ik dat wel wil doen kan altijd een paspoort halen je mag beide tegelijk hebben.

En je rijbewijs als je die heb is ook goed.
Ik denk dat je het zelf al beschrijft, bij pinpas kan ik daarna gewoon code intoetsen, bij telefoon moet ik eerst de code invoeren, en vervolgens moet ik hem nog een keer bij de terminal houden. Daarnaast is een pinpas een heel stuk kleiner en minder valgevoelig (oftewel als ik 3 dingen vast heb en moet betalen heb ik liever pinpas op de grond als telefoon op de grond). Nadeel is wel dat je hem vaak uit je portemonee zal moeten halen.
Ik zie daar niet echt een ingewikkelde handeling in hoor, een veeg over het scherm, of vingerafdruk is genoeg. Stukje je arm opnieuw uitsteken en het werkt. Dat kost net zoveel/weinig tijd als je pincode invoeren.

Persoonlijk heb ik niet zo vaak meerdere dingen in mij hand tijdens het betalen, en als het al iets is is dat m'n telefoon (waar je dan net zo makkelijk mee kan betalen). En laten vallen, dat is me (afkloppen) zowel met m'n pinpas als m'n telefoon nog nooit gebeurd hoor.

Denk dat je pas ook wel in je portemonnee kan blijven hoor, nooit geprobeerd maar ging met de OV-chipkaart ook prima.
Je pas kan in portemonnee blijven, mits je maar één NFC kaart hebt en er geen metaal inzit dat het signaal verstoort. Heb je meerdere kaarten dan weet apparaat niet welke kaart hij moet hebben.
Overigens, mooie oplossing tegen het ongewild skimmen van nfc bankpassen :)
En in de praktijk zitten er vaak twee bankpassen, een bankpas en een creditcard (of twee creditcards), een OV chipkaart, een tankpas met NFC of andere kaarten in. Ergo: het werkt voor geen meter.
Als de ING gaat omdersteunen zullen de door ING uitgegeven Mastercards waarschijnlijk ook in Apple Pay gebruikt worden, waarna het voor ICS (visa cards) en AmEx relatief eenvoudig zal zijn om ook de kaarten via ApplePay te gaan faciliteren.

Dan heb je één app voor meerdere passen, en selecteer je per transactie welke card je wilt gebruiken...ideaal.

Bovendien kun je dan in de omliggende landen waar ApplePay al langer werkt ook via de wallet betalen.
Yep, lijkt me ideaal. Ik lees veel “achterhaald” nonsense links en rechts, omdat we in Nederland al NFC in de passen hebben. Maar men gaat voorbij aan de kracht van de Wallet en NFC in combinatie met TouchID/FaceID.
In de US kun je zelfs al bij de meeste tankstations aan de pomp betalen met apple pay. Ook snoep en frisdrank automaten daar zijn meestal voorzien van apple pay. Ideaal, want je hoeft nooit meer kleingeld bij je te hebben!

En dat argument van een lege batterij van je telefoon hoeft met een kleine powerbank in je zak (voor noodgevallen) ook geen probleem te zijn.
Er bestaat geen speciale voorziening voor Apple Pay. Elke automaat die contactloze passen accepteert, accepteert ook betalingen via ApplePay. De automaat ziet niet eens dat het ApplePay is maar ziet gewoon een VISA, Amex of MasterCard. En ja, in de VS kun je met je creditcard vrijwel alles afrekenen, inclusief een rolletje drop in de snoepautomaat. Maar dat kan hier in Nederland bij de moderne automaten met PIN terminal ook (gisteren nog: een een gevulde koek op kantoor, 80 cent, met mastercard) :-)
Niet helemaal juist. Bij sommige bedrijvenbin de US kun je wel contactloos betalen maar nog niet met Samsung, Android of ApplePay.

Denk bv maar aan het consortium van MCX (met het inmiddels redelijk om zeep geholpen CurrentC systeem) van waaruit Walmart nu zelf een eigen paymemt systeem heeft geïntroduceerd en (nog) geen ApplePay ondersteunt.
Je unlocked een Apple Watch als hij om je pols zit met een code of door je iPhone te unlocken. Zolang de Apple Watch om je pols blijft is hij geunlocked.
Bij een iPhone hoef je alleen je vinger op de TouchID te leggen. Hoe het precies werkt weet ik ook niet. Bijvoorbeeld moet je je vinger op het toestel leggen terwijl hij bij de terminal is?
Een Android watch werkt ook zo bij het om doen en blijft unlocked zo lang je hem om houd. Toch moet je bij hogere bedragen verifiëren dat je de betaling wil doen.
Ok. Voor hogere bedragen misschien ook wel zo prettig.
Ik weet dus niet precies hoe dat werkt met Apple Pay.
Iemand forceren om zijn vinger op de TouchID knop te houden lijkt me een stuk simpeler dan het forceren van het intypen van de juiste PIN.
Gewoon je telefoon ergens tegenaan houden en je vinger op de juiste plek klinkt mij ontzettend onveilig in de oren.
Als iemand wil dat jij je vinger op Touch ID sensor legt, kun je snel 5x op de sleep/wake knop drukken waardoor TouchID gedeactiveerd wordt.
Met een pistool tegen je hoofd zijn beide manieren even (on)veilig.

[Reactie gewijzigd door iAR op 23 juli 2024 01:52]

Zit je op iOS 11? Het werkt niet op iOS10.
Druk eens op de sleep/wake knop. Na 5x drukken trilt je iPhone komt het scherm met zet uit, noodoproep en medisch id. Touch ID werkt pas weer als je je code intoetst.

[Reactie gewijzigd door iAR op 23 juli 2024 01:52]

Zit je op iOS 11? Ik weet niet hoe en of het werkt op iOS 10.
Nee, ik blijf voorlopig nog op iOS 10.3.3.
Druk eens op de sleep/wake knop. Na 5x drukken trilt je iPhone komt het scherm met zet uit, noodoproep en medisch id. Touch ID werkt pas weer als je je code intoetst.
Nope, na 5 keer drukken met mijn pink kan ik gewoon unlocken met de juiste vinger.
*sleep/wake*. Niet de home knop.
*sleep/wake*. Niet de home knop.
Heb ik getest, werkt niet (op iOS 10).

Edit:
Waarom word ik beloond met een -1?
Er worden hier zaken aangehaald, ik test ze, ze werken niet en ik meld het.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 23 juli 2024 01:52]

Nee, inderdaad, niet op iOS 10. Maar de goede knop gebruiken is ook redelijk essentieel.
Het is een iOS11 feature lees ik net.
Met "een knop" bedoelt hij de aan/uit knop. Daarna is TouchID geblokkeerd.
Met "een knop" bedoelt hij de aan/uit knop. Daarna is TouchID geblokkeerd.
Zojuist getest, werkt niet.

Edit:
Waarom word ik beloond met een -1?
Er worden hier zaken aangehaald, ik test ze, ze werken niet en ik meld het.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 23 juli 2024 01:52]

Heb je wel de optie "SOS-noodmelding" bij Instellingen?
Heel vreemd. Het moet ergens een setting zijn want bij mij werkt het inderdaad niet. Ik kan niet meer met TouchID unlocken na vijf keer de aan/uit-knop ingedrukt te hebben :)
Waar bewaar jij je pas dan?
Protemonee uit je zak halen, pas eruit pakken, tegen de terminal aan, pincode invoeren... eigenlijk net zo omslachtig.
Gelukkig heb ik mijn Apple Watch om mijn pols, klik, tik, klaar
Anoniem: 857639 @mkools2419 oktober 2017 13:34
Ik ben juist tevreden met mijn Apple Watch.
Nee, die andere Apple Watch, die je elke 2 dagen aan de lader moet hangen en gewoon om kan blijven in de douche met dat mooie design (zonder plastic) die tijdens het slapen wel af gaat ja, vet irritant om met sieraden om te slapen.

Je hebt je betaalpas toch ook moeten pakken, ook al heb je hem bij de kassa al in je handen. Iets met spijkers op laag water zoeken. Als jij lekker wil betalen met je betaalpas, dan doe je dat. Maar je moet het niet omslachtig noemen als het precies dezelfde handelingen zijn.
Ok maar het is en blijft een gimmick dat betalen met je telefoon.
Maar waarom dan?
Dat zegt mijn grootmoeder ook maar van een Tweaker had ik toch een andere mening verwacht. Het is geen gimmick, het is de toekomst.
Want in pionierslanden als China wordt er nog amper met de kaart of cash betaald.
Maar ja, die heb ik niet altijd bij me. Raar hoe de prioriteit van portemonnee naar smartphone is verschoven in de laatste vijf jaar (bij dingen die je niet moet vergeten als je weggaat... :) )
Die prioriteit is bij jou verschoven maar dat wil nog niet zeggen dat dat voor iedereen zo werkt.
Ik heb bijv altijd m'n portemonnee, secrid en horloge bij me maar de telefoon blijft met grote regelmaat thuis achter en ken veel meer mensen die niet dusdanig gehecht zijn aan hun telefoon dat ze die altijd bij zich hebben.
Toch wel, jouw geval is eerder een uitzondering.
Nee hoor, hier blijft de telefoon meestal thuis, alleen als ik langere tijd weg ga neem ik hem mee.
Mijn portemonnee gaat altijd mee, want daar zit ook mijn rijbewijs enz. in.

En een apple komt er hier in huis niet in...

[Reactie gewijzigd door roches op 23 juli 2024 01:52]

Ah persoonlijke anecdotes die daarom meteen geldig zijn voor iedereen. Altijd lachen.
Bij jou misschien ik vergeet nog gerust mijn telefoon, maar mijn portomonee met id bewijs/pinpas niet :).
Rabobank is niet de grootste en is (mijn inziens) helemaal niet bezig met digiale innovatie. Ze hebben de afgelopen jaren zoveel boten gemist waardoor ze het idee wekken zich op andere zaken te focussen.
Nee en dat ze absoluut niets doen vergeleken met ING als het gaat om de digitale innovatie, zorgt ervoor dat ik er sterk aan denk over te stappen naar de ING. Echter is overstappen van bank, niet zo makkelijk als wisselen van supermarkt.
Overstappen van bank is eenvoudiger dan je denkt.
Ik ben 3-4 jaar geleden overgestapt van Rabobank naar ING om de reden dat ik de reader zo zat was (wil je in de trein even snel een online aankoop doen, vergeet het maar, moet je zo'n reader hebben) en internet bankieren app zo zat was (laat met ontwikkelingen en elke design fout die je kan maken, maakten ze).

Je opent een rekening bij je nieuwe bank en vraagt de overstapservice aan. Al je transacties worden 13 maanden lang omgeleid met de opmerking "overstapservice". Je weet dus precies wie je nieuwe rekening nog niet hebben. Online kun je bijna overal zelf je rekeningnummer wijzigen.
Het enige nadeel: het rekeningnummer van de rabo kende ik uit mijn hoofd, mijn ing rekeningen helaas niet.
Voordeel? ING is goedkoper, actiever met ontwikkelingen, heeft een prima app en je kunt een plaatje op je betaalpas zetten :+
Hoe werkt het dan met je rek nr bij alle overheidsinstanties? want dat is voornamelijk het probleem denk ik.
De overstapservice zorgt er veelal ook voor dat bedrijven en overheidsinstanties automatisch het incassorekening nummer aanpassen (want dat heb je zelf aangegeven dmv. de overstapservice).
En anders kan je bij de overheid via Digid / mijnoverheid je rekeningnummer makkelijk aanpassen voor alle instanties.
Klopt, het is eenvoudig. Maar ING is zeker niet goedkoper. Rabobank kost een standaard pakket €. 1,30 per maand. ING betaal je per 1-01-2018 €. 1,55 per maand,
I stand corrected. Hoewel, krijg je daar hetzelfde voor terug?
Het is overigens wel netjes om de prijs van ING nog op 1,45 te zetten het is nog geen 1-1-18.
Klopt, daarom had ik ook "per" bijgezet. Huidig tarief is nog steeds hoger dan Rabobank. Maar ik denk er sterk aan over te stappen naar ING. Ze zijn veel verder met ontwikkeling en features op het digitale vlak. Nu even uitzoeken of dat simpel te doen is.
Overstappen stelt inderdaad maar weinig voor. Ik ben vorig jaar overgestapt van ING naar ASN.
Want waarom niet naast een beter werkende app, geen randomreader & hogere spaarrente, niet meewerken aan een betere toekomst.

Én de app van ASN heeft sinds de laatste update dus de functie om contactloos te betalen met je telefoon i.p.v. je bankpas. Want dat is het onderwerp hier toch. Dingetje is wel dat dat dus voor Android is. :9
Betere toekomst: ? ze inesteren in medicijnen om daar geld uit te zuigen (dat is wat investeren is n.l.) en niet de tabaksindustrie, (die ze wat mij betreft mogen uitzuigen) ...
Inmiddels spelen de genoemde nadelen van Rabobank al een poos niet meer, maar zodra ING Apple Pay (betaalbaar) gaat ondersteunen dan zal ik je volgen.

Alle echte bankzaken gaan bij mij toch via de ABN vanwege de hypotheek.
Op je smartphone had je als het goed is geen reader nodig voor betalingen (ervan uitgaande dat je de app gebruikt), binnenkort ook niet meer nodig op een Windows laptop had ik een keer ergens vernomen.
Anoniem: 983223 @iAR19 oktober 2017 19:12
Uhmm ik heb Rabobank en ik heb geen reader nodig hoor.
Alleen bij bedragen hoger dan €1000, dus geen onwaarheden vertellen!
Op elke bank is wel iets aan te merken, maar ik begrijp de frustratie wel. De financiele wereld is sowieso een complexe wereld, zeker in het digitale domein.
Rekening aanvragen en de bank regelt het voor je.
Rabobank vindt zichzelf geen trendsetter maar een trendvolger.
Dat is een rare perceptie, want Rabobank was juist de eerste bank in Nederland die begon met mobiele betalingen.
Weliswaar werden met de eerste versie maar een select aantal Samsung toestellen ondersteund en met de tweede versie de SIM kaarten van KPN en netwerk-genoten.
Deze maand is Rabobank gestart met de pilot van de 3e versie (play store link), die ondersteuning biedt aan alle Android toestellen met NFC.

Niet alleen voor mobiel betalen zoals de andere banken ook doen, maar ook ondersteuning voor parkeren en klantenkaarten.

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 23 juli 2024 01:52]

Dat is een rare perceptie, want Rabobank was juist de eerste bank in Nederland die begon met mobiele betalingen.
Weliswaar werden met de eerste versie maar een select aantal Samsung toestellen ondersteund en met de tweede versie de SIM kaarten van KPN en netwerk-genoten.
Deze maand is Rabobank gestart met de pilot van de 3e versie (play store link), die ondersteuning biedt aan alle Android toestellen met NFC.

Niet alleen voor mobiel betalen zoals de andere banken ook doen, maar ook ondersteuning voor parkeren en klantenkaarten.
Eens, Rabobank is degene geweest die de geteste technologie van de pilot in Leiden heeft uitgerold. De andere deelnemers (ING+ABN) hebben besloten dat ze liever niet gebruik maken van een SIM voor het uitrekenen van cryptogrammen, maar van HCE (waarbij de host van de bank de cryptogrammen (SUK: Single Use Key) aanmaakt).
Rabobank stapt nu ook over op HCE, dus je zou kunnen zeggen dat Rabo minder innovatief is geweest, maar zeker niet dat het een trendvolger is.
En de grap is dat Apple Pay meer lijkt op de 1e oplossing van Rabobank (embedded SE), dan de HCE technologie die nu voor Android het meest gebruikt wordt.
Alhoewel het er meer op lijkt, is een belangrijk verschil dat de Apple methode (SE op telefoon) onafhankelijk van je bel provider kan. Echter, ook op Android telefoons van bepaalde merken is dit gewoon beschikbaar (nieuwere Samsungs bijvoorbeeld).

Apple heeft hier het voordeel dat zij alles gekoppeld verkopen. Je hebt dus altijd een Apple telefoon met Apple onderdelen en een Apple OS. Maar ik verwacht dat in de toekomst meer Android leveranciers ook met SE op de telefoon zullen komen.
Dat denk ik toch niet, ik weet nog goed dat ik een Siemens M35i kreeg van de Postbank om zo direct betalingen te kunnen doen middels Girotel.
Dat is telefonisch bankieren, niet mobiel bankieren en al helemaal niet mobiel betalen
Het ging via WAP op een mobiele telefoon, dat is toch echt mobiel bankieren. Dus ik weet niet wat jou definitie daarvan is, maar Postbank (ING) was daar toch echt de eerste mee.
Prima, ING de eerste met mobiel bankieren, Rabobank de eerste met mobiel betalen. :)
Nou ... Ik had destijds een swatch van de shell, kon ik al met nfc betalen (wel PIN nodig) ....
ING is veel groter dan de Rabobank, dus de grootste bank van Nederland gaat het gelukkig wel ondersteunen ;)

(Uit mijn hoofd heeft de ING iets van 9 miljoen rekeninghouders)

Edit: je hebt t al verbeterd zie ik :)

Wel heel mooi dat ik eindelijk met m'n iPhone kan betalen :) Ik zit nu nog bij de Rabobank (slapende ING Betaalrekening), maar ga nu wel overstappen. ING is een vooruitstrevende bank die eigenlijk altijd het eerst is met dit soort leuke nieuwe dingen. Ze zijn daarnaast goedkoper en de voorwaarden van eigenlijk alle producten zijn ook beter in vergelijking met die slaperige Rabobank. Voor de rente hoef je het nergens te doen. Daarnaast heb ik ook niet het kapitaal om me zorgen te maken over rente ;)

[Reactie gewijzigd door marhalm op 23 juli 2024 01:52]

Grappig wat Marketing doet, volgens mij is tegenwoordig Rabobank iets voordeliger dan ING. ING heeft laatst weer de tarieven verhoogt en kost nu (oranje pakker) 1,45. Rabobank 1,30.
Ik heb zelf ING (andoid app) en gebruik NFC betalen. Dit kost bij ING 0,50 cent per maand na de proefperiode. Volgens mij is dit bij Rabobank gratis. Even afwachten wat de kosten zijn van Apple pay.

Overigens ben ik super tevreden met de app en mogelijkheden van ING, al zijn andere banken druk bezig om hier ook veel stappen in te maken.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik jaren bij ING gewerkt heb en de boel wat meer van binnen ken. Ik weet dat de ING altijd met nieuwe, innovatieve dingen bezig was.

En dit heeft niets met marketing te maken. Ik heb ongeveer anderhalf jaar geleden alles tot op het bot uitgezocht. Toen was ING in alles goedkoper en waren de voorwaarden van onder andere creditcards beduidend beter (verzekering die twee keer zolang geldig was bv) tegen lagere tarieven. Geen marketing, maar echt uitzoekwerk. Aan jouw post te zien mag ik echter wel weer opnieuw op onderzoek. Ik zou wel kunnen overstappen alleen op basis van Apple Pay. Ik mis betalen met mijn telefoon sinds ik een iPhone heb :)

Edit: ik loop daarnaast vaak tegen de onmogelijkheden van de Rabo app aan. Idealbetalingen waarin je vaak de reader nodig hebt bv. Dat stomme ding altijd bij je dragen vind ik niet meer van deze tijd.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 23 juli 2024 01:52]

Anoniem: 983223 @marhalm19 oktober 2017 19:16
Uit welke tijd komen jullie? Je heb al een hele tijd geen reader nodig hoor bij de Rabobank.
Er zijn altijd nog betalingen waarbij je je reader nodig hebt: te hoog bedrag naar onbekende rekening enz.
Ik heb zelf ook ING naar tevredenheid, maar zie de laatste tijd wel de prijzen omhoog gaan. Daarnaast lees ik op tweakers veel berichten van Rabo ontwikkelingen (IBAN/naam check, Pinpin app voor kinderen, MyOrder etc etc). Voor de concument ook wel goed dat we meerdere goede oplossingen zijn.
Je bent zeker ook al vergeten dat we we met ze allen nog niet zo lang geleden 10 miljard in deze "vooruitstrevende" bank hebben moeten stoppen.
En moet je nagaan dat je met een Oranjepakket alsnog voordeliger uit was bij de ING :)

Edit: of hebben we er stiekem een beetje voordeel van gehad? Gezien de ING het versneld heeft afgelost met 4 miljard aan rente die de staatskas terug heeft gekregen?

[Reactie gewijzigd door marhalm op 23 juli 2024 01:52]

Volgens mij is ING nog altijd groter, maar goed ;)
"ING blijft de grootste bank van Nederland met een balanstotaal van €845 miljard. Met een balanstotaal van €663 miljard en €394 miljard komen Rabobank respectievelijk ABN AMRO op de plekken twee en drie in de Nederlandse bankensector."

Maakt ook verder niet uit, hopelijk gaan alle banken het ondersteunen uiteindelijk.

[Reactie gewijzigd door tcviper op 23 juli 2024 01:52]

Zelfs als ze de grootste zijn (wat je zelf al verbeterd hebt) betreft het niet perse de meeste mensen natuurlijk.
Ing is qua technologie er ook het snelst bij en het beste. Ik snap de functie met de card reader nog steeds niet.

Tan code vindt ik veilig en qua handig zekers.
Rabobank loopt altijd achter met dit soort dingen.
Wat heeft de bank hier mee te maken? Naar mijn idee wordt Apple Pay gekoppeld aan je VISA / Mastercard, niet perse rechtstreeks aan de bank.
Rabo is een van de grootste, niet de grootste (consumenten)bank. Dan zit je bij de ING wel goed, zij zijn ook steeds bezig met vernieuwing (van de app bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door keko12 op 23 juli 2024 01:52]

Volgens mij werkt apple pay samen met het creditcard transactie systeem.
het nederlandse pinnen is stukken goedkoper dan een CC transactie verwerken, dus ik ben benieuwd of de retailers echt staan te springen om dit te gaan ondersteunen.

in de USA krijg je via Apple pay wat goedkopere CC processing fee's omdat Apple pay een stukje veiligheid toevoegt en meer volume toevoegt, dan is het nuttig om in te gaan zetten want je transacties worden goedkoper, maar in NL betwijfel ik dat.

[Reactie gewijzigd door Powermage op 23 juli 2024 01:52]

In Italië werkt Apple Pay met Maestro.
In dat geval zal t wel goed komen, NFC via Maestro is al behoorlijk gemeengoed, zou mooi zijn als de terminals van Atos en CCV dan die NFC ook ondersteunen, dan zal er in NL wel een brede adoptie zijn.
CC acceptatie in NL valt in verhouding behoorlijk "tegen"
Inderdaad is Maestro gemeengoed, alleen (nog) niet in Azië.
Azië??? we hebben het hier over Apple Pay in Nederland en de mogelijke adoptie ervan.
Deze draad begint met een discussie over ApplePay en mogelijk draagvlak in de NL ten opzichte van de wereld. NL, USA, Italië.
"we hebben het hier over....." is dus iets teveel credit voor 1 reactie :? .
Nee, dat is niet correct. Apple Pay werkt inderdaad veel met CC kaarten, maar er zijn inmiddels landen waar het ook met debit kaarten zoals Maestro werkt.

Een andere misopvatting is dat Apple Pay alleen bij geschikte AP terminals werkt, dat is niet zo. Elke terminal die Mastercard ondersteuning heeft zou ook Apple Pay moeten ondersteunen. Op je bon zie je de transactie ook gewoon als Mastercard (als de gekoppelde kaart een Mastercard kaart is). Het ligt volledig in de lijn der verwachting dat als het naar Nederland komt dat het in ieder geval met Maestro zal werken maar ik verwacht dat je kan kiezen voor Maestro of Mastercard (en snel daarna ook AMEX).
what? dat ding heeft een NFC chip die men(ontwikkelaars) niet kunnen aanspreken? ... vreemd

//edit; wat ik raar vind, je hebt stukje hardware, waar je zelf geen gebruik van kan maken

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 01:52]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @fsfikke19 oktober 2017 11:07
Klopt, daarom heb ik ook opgeschreven op die manier.
Er is op iPhones en de Apple Watch geen andere manier om mobiel betalen aan te bieden, omdat Apple het voor ontwikkelaars niet mogelijk heeft gemaakt de nfc-chip daarvoor te gebruiken.
Je kunt de nfc-chip gebruiken voor het simpel uitlezen van tags, maar betalen is een heel andere klasse en vergt een andere mate van beveiliging (uiteraard). Dat kan wel op Android - en onder meer ING en Rabobank gebruiken dat - maar op iOS niet.
Uitlezen van Tags wel maar om daar een specifieke actie aan te koppelen (bijv. lanceer een app of verander een wifi punt) kan dan weer niet in iOS.

Hoe zit het eigenlijk met NFC gebruiken in Android telefoons voor betalingen? De meeste banken in nederland vallen toch terug op NFC chips in simkaarten? Ik heb nooit begrepen waarom zoiets dan ook niet bij iOS kan?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Spam19 oktober 2017 12:59
Hoe zit het eigenlijk met NFC gebruiken in Android telefoons voor betalingen?
Nee hoor, banken gebruiken daarvoor de reguliere nfc-chip in telefoons. De nfc-simkaart is in gebruik voor het OV, bij de test van inchecken in het openbaar vervoer met je telefoon.
Weet je het zeker? De rabo wallet refereert er wel naar: https://www.rabobank.nl/p...tloos-betalen/rabo-wallet
De Rabo Wallet is geschikt voor:

De meeste Android-toestellen mét een NFC SIM-kaart van KPN, Simyo of Telfort. Controleer in het overzicht of uw smartphone met een NFC SIM-kaart geschikt is om de Rabo Wallet te downloaden
Overigens lijkt de Rabobank wel de enige te zijn? Is wel de grootste bank he. Waarom zouden ze dat zo hebben gedaan eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door Spam op 23 juli 2024 01:52]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Spam19 oktober 2017 13:52
Nice find! However, ik gebruik Rabo Wallet al een tijdje met een niet-geschikt toestel zonder nfc-simkaart... Dit is uitermate vaag allemaal.
De NFC-simkaart van KPN is hét voorbeeld van slechte marketing.
Zo zit het:
- Er zit geen NFC (antenne, chip, of wat dan ook) op die simkaart.
- Het heeft alleen een mogelijkheid om een virtuele kaart op de simkaart te zetten
- Deze virtuele kaart kan direct worden aangesproken door de nfc-controller van de telefoon. Hierdoor hoeft het OS niet te worden betrokken, en werkt ook als je telefoon uit staat.
- De (vroegere) Rabo wallet app werkte alleen met telefoons die zo'n nieuwe simkaart hadden of een embedded secure element (naast natuurlijk een nfc chip/antenne in de telefoon)
- De marketing afdeling van KPN dacht dat het een goede naam was omdat NFC toen een hip was, en dit NFC dingen met je telefoon kon laten doen (HCE, Host card emulation, waarbij je geen fysieke secure element (sim kaart) nodig hebt, stond toen nog in de kinderschoenen)
- Resultaat: Verwarring alom, want "ik heb NFC op mn telefoon want ik heb een NFC simkaart".
Dit geldt alleen voor de iPhone 7 (plus) en nieuwer met oudere iPhones kun je geen NFC tags uitlezen helaas.
Da's alleen voor het lezen van NDEF tags, er mist b.v. support voor iso14443a/b. De API lijkt echter wel voorbereid op andere tag types (waarom heb je anders een NFCTagType enum met maar 1 mogelijke waarde). Hopelijk komt wordt dit in een iOS 11.x release verder uitgebreid.
Niet helemaal vrij beschikbaar.

https://9to5mac.com/2017/...hones-nfc-chip-in-ios-11/

Maar los hiervan wie zit er hierop te wachten?
Aangezien Apple er een handje van heeft overal op te willen verdienen zal verkoper en daarmee koper duurder uit zijn.

Waar mensen wel op zitten te wachten is Google wallet, zeker gezien implementatie mogelijkheden voor online verkopers en om dominantie van Paypal te doorbreken.
Nee, ik zit helemaal niet op Google wallet te wachten. Waarom zou ik mijn betaalgegevens willen overhandigen aan een advertentiebedrijf die toch al veel te veel informatie van iedereen verzamelt? Dan liever aan Apple (al zie ik als iPhonegebruiker daar ook niet direct het nut van in) die me tenminste nog als klant in plaats van als product ziet.
Omdat ze een "onafhankelijke" payment processor zijn waarom heen je je eigen wensen kunt bouwen.

Bovendien kun je beter bij 1 partij privacy onderbrengen dan overal en iedereen :)
Gegevens scheiden geeft juist meer privacy. Als AH precies weet wat / waar / wanneer je iets koopt vinden ze dat heel handig, maar als ze ook nog weten wat je bij andere winkels koopt, tegen welke prijs etc en wat je andere inkomsten en uitgaven zijn… Weten ze nog beter hoe ze je uit kunnen melken.
Ik gebruik het wel op mijn android phone met de app van Belfius. Het is een vorm van luiheid misschien om je gsm te pakken en niet je portefeuille. Even snel iets kleins afrekenen gaat net zo simpel met de gsm.

Wat zeker wel handig is van die belfius app, al staat dat los van dit, is dat je snel een QR-code kunt aanmaken voor iemand als die je iets moet betalen. Dat kun je als winkel dus ook gebruiken.
Ja zou makkelijk zijn,

Bank betalen,
Toegang tot de sportschool,
Toegang tot OV
Toegang tot het pand van je werk.
Poortjes op de ski piste enz enz

Zo zijn er heel veel locaties die RFID gebruiken om toegang tot iets te krijgen..
NFC en RFID is toch niet hetzelfde? Ik meen dat RFID remote zijn energie krijgt van het uitleesapparaat en eigenlijk alleen een nummer teruggeeft. En dat NFC zijn energie van een baterij (zoals die van een mobieltje) krijgt en veel complexere dingen zoals challenge reposne kan doen.
Anoniem: 669957 @mashell19 oktober 2017 11:22
Klopt hellemaal, daarom kan je met NFC reader/writer apparaatje (met een antenne) in principe heel wat telefoons in je omgeving (met NFC aan staan zeg maar een 5 tot 10 meter in je omgeving.) kunnen lezen of iets naar toe kunnen schrijven. Ligt er natuurlijk wel aan welke apparaat/antenne/software je gebruikt want binnen nfc zijn er ook nog verschillende chips die op verschillende frequenties praten met andere. Wat je dan krijgt is dat sommige telefoons een groter NFC bereik heeft als andere.
Nee, klopt niet helemaal. NFC kan namelijk prima via een extern device zijn stroom krijgen. Zie maar de huidige bankkaarten.
Anoniem: 669957 @celshof19 oktober 2017 14:05
Ik gaf alleen een voorbeeld. Natuurlijk kunnen ze ook stroom ontvangen van externe apparaten, anders zou het OV niet tot stand kunnen zijn gekomen.
Dan moet je niet "klopt helemaal" antwoorden op de stelling "En dat NFC zijn energie van een baterij (zoals die van een mobieltje) krijgt" ;)
NFC kan zijn energie ook van het uitleesapparaat verkrijgen, zie NFC in de bankpas en in de OV-chipkaart. daar zit echt geen accu in hoor.
Hier een mooi plaatje met uitleg over het verschil tussen RFID en NFC: https://blog.atlasrfidsto...ommunication-infographic/
En als je telefoon kwijt raakt, gestolen zal worden of defect is heb je groot probleem omdat je geheel afhankelijk van dat ding was.

Om maar te zwijgen over je privacy.
dan koop je een nieuwe bij 1 van de 100.000 telefoonwinkels, laad je een backup in en poef, je leven is weer hersteld.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 01:52]

Is NFC softwarematig op een apple ?
Nee. Is gewoon een chip op het logic board zoals bij elke andere telefoon die NFC heeft. Alleen heeft Apple de controle over wie de chip mag gebruiken (alleen hun eigen diensten).
Nee. NFC is gekoppeld aan de Secure Enclave, en een backup zomaar inladen kan dus niet. Je zult bij een nieuwe telefoon ook opnieuw moeten aanmelden & authenticeren bij je bank.

Dat betekent dus minstens toegang tot je mail en je SMS, normaal gesproken. En als je in het buitenland bent en dus niet meteen een vervangende simkaart kan krijgen bij de (veel minder dan 100.000) dichtstbijzijnde Vodafone Nederland (etc) winkel, ben je screwed.
dan koop je een nieuwe bij 1 van de 100.000 telefoonwinkels, laad je een backup in en poef, je leven is weer hersteld.
Poef, daar gaat de droom. Nu tijd om eens na te denken daarover...

Je telefoon ben je kwijt. Je gaat naar de winkel, je kiest je telefoon. Je koopt hem. Je haalt je smartphone boven en je wilt met betalen met de smartphone... Uhm oh wacht. Dàt is net probleem.

Stel dat je bankkaarten daarbij zaten, als we in de toekomst nog wel die bankkaarten gaan hebben? Heb je genoeg geld op je zichtrekening staan. Het is gemakkelijk om dat snel even te verifiëren via de app op je smartphone... Als je hem niet kwijt bent tenminste.

Kortom: het is niet zo simpel als je het voorstelt. Hij is niet zo stom hoor, hij denkt er tenminste over na... Helaas is je verhaal veel te kort door de bocht.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 23 juli 2024 01:52]

Dan pak je die stoffige pinpas uit je la. Er zijn altijd wel backups te verkrijgen. Nu is dat acceptgiro, contant geld & pinpas. Straks is dat ook je telefoon. Misschien dat acceptgiro of contant wegvalt, maar ze halen echt niet alle backups weg. Wat als je telefoon leeg is? Uuuuh

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 01:52]

Inderdaad. Weer een non-discussie. Wat als je je portemonnee kwijt raakt? Oh nee, gingen we maar niet over naar pinpassen!

[Reactie gewijzigd door jeffhuys op 23 juli 2024 01:52]

Dat is nu met m’n portemenee ook zo.
iOS devices gebruiken allemaal full-disk encryptie, en even inloggen met je iCloud gegevens en een uurtje later is je nieuwe toestel helemaal ingericht zoals je oude toestel.
Je kan via iCloud heel die mogelijkheid dan blokkeren.
Je NFC blokkeren ?

Hoe dan?

Heeft jouw icloud toegang tot autorisatiesysteem van werkgever, skipasjes etc...
Nee, bedoelde de Apple Pay mogelijkheid.
Een boel doem scenario's, maar in de praktijk zal je nog altijd een pas mee moeten nemen, telefoons gaan nou eenmaal leeg... hoewel het handig is voor extra kaarten gebruik ik de laatste tijd mijn normale kaart weer meer dan Apple Pay, zit in hetzelfde hoesje en het is gewoon sneller.
Op de skipiste is het alleen maar extra gedoe.
Alle skigebieden die ik ken in Oostenrijk tenminste zijn al vele jaren over op RFID of NFC.
Pasje gewoon ergens in je kleren hebben, is voldoende om gelijk door te kunnen lopen. Zelf heb ik speciale handschoenen met plek voor een kaart. Ik moet er niet aan denken dat ik telkens mn telefoon moet gaan pakken. (Heb zelf ook een apple watch waarmee dat probleem wel weer is opgeheven)

Voor de sportscholen is het inmiddels ook al vrij dichtbij. Toevallig hebben wij zelf een sportcentrum en werken met chips/sleutels van Technogym. En Technogym is samen met Apple nu zo ver dat zij de chip in de iPhone en Watch mogen gaan gebruiken. Wat dus vanzelf betekend dat het niet alleen is om in te loggen op een sporttoestel, maar ook toegang bij de poortjes en het openen van je kastje en het afrekenen van drankjes e.d.

Helaas moet de school dan wel de nieuwste lijn van Technogym hebben. Wij zijn één van de eerste of dé eerste in Nederland, omdat we in 2017 alles hebben vernieuwd. Voor andere kan dat nog 10 jaar gaan duren als ze net in 2016 zijn vernieuwd.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 01:52]

Anoniem: 388974 @Dennisdn19 oktober 2017 11:47
Zou in het onderhavige geval fijn zijn als je vermelde wie "wij" zijn ... (ook al omdat ik opzoek ben naar een goede sportschool en dit zou voor mij een pre zijn ...)
Als de regio Arnhem-Nijmegen in de buurt ligt stuur maar een DM :)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 01:52]

wat is daar zo bijzonder aan? apple geeft wel meer api's niet vrij, of blokkeert het gebruik ervan.
Was een tijd geleden nogal een ophef over Apple Pay en de noodzaak van Apple dat deze inzage kreeg in meer rekeninggegevens dan strikt noodzakelijk. Ik weet nu niet wat daarin veranderd is.

Ik zie persoonlijk het nut er niet zo van in (net als met Samsung Pay e.d) met onze ver ontwikkelde bank apps van de banken zelf. Zelfs vodafone e.d heeft een wallet en eigenlijk zie je daar verder ook niks van terug.

[Reactie gewijzigd door F-I-X op 23 juli 2024 01:52]

Die ophef was vanuit de banken die derden met hun betaaldiensten geen toegang wilde geven , daar zijn zij intussen toe verplicht.
Met een Apple Pay welke juist zeer discreet werkt en geen gegevens deelt hebben de banken minder grip op de betaal gegevens (lees data), welke natuurlijk voor hen voor andere doeleinden zeer waardevol zijn.
Intussen kwamen de banken maar met allemaal argumenten waarom ze Apple of Google maar niet moeten toelaten. Puur om vooral hun eigen betaaldiensten in de markt te zetten.

Apple heeft geen inzage op je rekening, ze houden niet bij wat je koopt en delen je gegevens niet met de verkoper, de klacht vanuit veel winkelketens en banken was dat Apple Pay juist te privé is.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 23 juli 2024 01:52]

En als je Apple Pay koppelt aan je bankrekening dan? Want ik vermoed dat dat de manier is waarop de meeste mensen AP zullen willen gaan gebruiken. De banken krijgen dan heus wel de betaal informatie krijgen, omdat anders de consument niet op hun afrekening kan zien wat er waar gekocht is.

Daarbij, de verkoper heeft nog net zoveel informatie met AP als nu met de betaalpassen, gezien de betaling toch nog echt gesettled moet worden, voordat de verkoper zijn geld krijgt.

Ben dus wel benieuwd naar je bron en in hoeverre dat in Nederland eigenlijk relevant is.
Tuurlijk je koppelt je bankrekening, maar dat zegt nog niet dat je kaart nummer en dergelijke wordt gebruikt tijdens een transactie. De verkoper hoeft dus zeker niet dezelfde info te krijgen. Ook de bank hoeft niet dezelfde info te krijgen, als wat men eerder had (wie , wat, waar)

https://support.apple.com/en-us/HT203027
Ik verwacht dat Apple een token zal gebruiken en niet je bankrekeningnummer. Sterker nog, je link lijkt er op te wijzen dat je bank zelf bepaalt wat de token wordt:
Once your card is approved, your bank or your bank’s authorized service provider creates a device-specific Device Account Number
. Maar een token zegt voor een verkoper net zoveel als dat het nu zegt. Die kreeg nog nooit meer informatie van je dan een nummer en het nieuwe nummer is ook uniek te koppelen.

De bank zal 'wie' sowieso te weten krijgen, want anders weten ze niet wie er belast moet worden (buiten wat hierboven al staat).
'Wat' is ze nu ook niet bekend, omdat het product geen onderdeel is van het betalingsbericht (voor debit althans).

Als ik je link doorlees, dan staat er voornamelijk wat Apple als onderdeel van de betalingsketen niet kan zien. En dat zal zijn omdat ze PCI compliant willen zijn. Daar staat in ieder geval niet in dat Apple voor verkoper en bank zaken geheim zal houden.

edit: mijn verhaal gaat wel alleen op voor de normale Maestro/VPAY/MC/VISA stroom.

[Reactie gewijzigd door celshof op 23 juli 2024 01:52]

Je hebt wel gelijk. In nederland zijn ze al vrij ver met ontwikkelingen op draadloos betalen en andere vormen van makkelijk kunnen betalen.
We hebben al iDeal, PayPal, Creditcards, Debitcards, eigen bank oplossingen en NFC bankpassen en NFC android toestellen.
Helaas ontbreekt de iPhone in dit rijtje :(
Misschien daardoor juist :)
Eindelijk hier zat ik op te wachten :D .

Zou fijn zijn als mijn portomonnee weer wat lichter was en ik niet constant 10 miljoen passen hoef mee te sleuren die ik anders weer nooit bij heb als ik ze eens nodig heb :D

Hopende natuurlijk dat het gerucht klopt!

[Reactie gewijzigd door Rowin268 op 23 juli 2024 01:52]

Denk dat dat weinig met Apple Pay te maken heeft maar meer aan de eindeloze klantenkaarten.
Er zijn tegenwoordig genoeg mensen die aan een OV kaart en één Bankpas genoeg hebben en dit in het telefoonhoesje hebben zitten.

Met Apple pay ben je nog steeds afhankelijk van de support van de winkels. Ik heb mijn twijfels of winkels de meerwaarde en de extra kosten ervan zien in verhouding tot een gewone bankpas met NFC.
Voor winkels maakt het niets uit. Als ze contactloos betalen ondersteunen, ondersteunen ze ook Apple Pay.
Ahh idd maar ze moeten geloof ik wel creditcards ondersteunen als winkel.
Als Apple Pay in Nederland alleen met Creditcards gaat werken wel, maar dit lijkt me onwaarschijnlijk. In Italië werkt het ook al prima met Maestro.
In Italië bedoel je de combinatie van Apple Pay met mobiele Maestro pas?
Je bedoelt: als de merchant een contract heeft voor het type kaart (bijv. MasterCard, VISA, Maestro of VPAY) dat op je telefoon geladen is.
Uiteraard. In NL is dat dus (zo goed als) altijd Maestro en VPAY, en in sommige gevallen ook Mastercard en/of Visa.
Plus dat we ons kunnen afvragen hoeveel van dit soort betalingssystemen nog gaan volgen. Moeten organisaties al deze betalingssystemen gaan ondersteunen? Systemen als Apple pay maken betalen als geheel niet eenvoudiger, hoe handig die betalingstransacties an sich ook lijken te zijn. Consumenten en organisaties hebben geen enkel belang bij de differentiatie van het betalingsverkeer. Het betalingsverkeer zelf heeft alle belang bij een integrale aanpak.

En juist die integrale aanpak is het kind van de rekening van die schermutselingen op de betalingsmarkt. Een hyperveilige database en handige betalingstooltjes veranderen daar weinig aan.

Een heel goed systeem hebben is een ding (geloof ik ook graag dat het goed is) een gevestigde orde meekrijgen is een tweede. Apple pay zou sneller groeien als Apple haar betalingssysteem een meer generieke naam had meegegeven (acceptatie) en als Apple de betalingsmarkt mee zou krijgen bij de definitie van nieuwe betalingsstandaarden. Apples isolationisme werkt dit laatste alleen tegen.
Complete onzin. ApplePay maakt het juist voor klanten/gebruikers én banken super interessant.

Gebruikers kunnen in één app al hun betaalkaarten (debit en credit) kwijt ongeacht hun bank.

Banken hebben een gevalideerde en geauthoriseerde betaling die ze wordt aangeboden vanuit een secure omgeving.

Let wel: Apple zet alleen een communicatie op tussen de terminal van de winkelier en de bank, ze krijgen zelf geen details van de transactie en alle userdata zit in de secure enclave, waar Apple niet bij kan komen.
Laat ik het anders proberen te zeggen. De extensie die Apple pay aan ons betalingssysteem toevoegt is als oplossing heel interessant. De wijze waarop ze nu aan ons betalingssysteem wordt toegevoegd maakt het betalingssysteem als geheel echter complexer en daarom meer kwetsbaar. Dit is gewoon systeemleer. Meer partijen, meer afhankelijkheden, meer variabelen, meer schakels. Apple kan zijn eigen subsysteem helemaal volmaakt opererend maken, dan nog kan ze niet de extra kwetsbaarheid van de communicatie van en naar Apple diskwalificeren.

Onze IT en netwerk verbindingen worden alleen maar sneller en meer alomtegenwoordig. Dat op zich is alleen geen argument om de boel vanuit systeemoptiek gelijk maar complexer te gaan maken, alleen maar omdat het nu kan. Apple bedenkt goede dingen, maar het zit niet in het DNA van het bedrijf dit trachten in te bedden in de bestaande betalingssystemen waardoor de oplossing minder gestapeld kan worden dan ze nu is. Maar Apple is hierin ook niet slechter dan de banken en creditcardorganisaties. Wij gebruikers worden uiteindelijk wel afhankelijk gemaakt van betalingssystemen die door concurrentieafwegingen onnodig complex en kwetsbaar worden.
Volgens mij weet je niet hoe ApplePay werkt.

Apple faciliteert een gebruiker, er is in de transactie alleen communicatie tussen acceptant en bank, net zoals normaal. Apple faciliteert alleen de identificatie en authorisatie van de gebruiker van het device (iPhone of Apple Watch) middels de info die is opgeslagen (na initiele identificatie bij de bank) in de Secure Enclave.

Apple is geen bank/betalingspartij, maar niets anders dan een verificatie partij. In theorie is het een beetje vergelijkbaar met wat de systemen van bv iDeal, of een Adyen, Paypal of Mollie doen: het verifieren en authenticeren van een transactie tussen gebruiker en acceptant.
En je ID kaart? En je sportabbonnement? En je CJP pas? Etc etc...
Ik gebruik de stocard app, daarmee laat je je barcode van je klantenkaart op je scherm scannen door de winkelier of accepatie punt. Werkt prima met allerlei stardaard kaarten en je kunt ook kaarten toevoegen.

Ook FidMe is een prima app voor allerlei klantenkaarten.
Kon je hiervoor wel met draad betalen dan?
Anoniem: 946815 19 oktober 2017 11:15
Apple Pay werkt al jaren in Nederland. Ik gebruik het regelmatig. Die draadloze terminals kunnen Apple Pay ook helemaal niet onderscheiden van een normale Visa of MasterCard.

Wat nog niet werkte is het koppelen van Nederlandse banken, maar dat lijkt me als EU burger steeds minder relevant.
Dus ik kan mijn mastercard uit NL wel gewoon koppelen?
Kennelijk niet. Zelf heb ik geen Nederlandse kaarten meer. Wel buitenlandse. En als je die koppelt dan werk Apple Pay prima, ook in Nederlandse winkels.
Kan inderdaad niet, wel eens geprobeerd. Buitenlandse werken ook lang niet altijd (ook geprobeerd); ligt aan de bank. 🏦
Nee, want de Nederlandse banken ondersteunen 't op dit moment nog niet.

Maar aan de kant van de betaalterminal is Apple Pay gewoon een EMV transactie en dus niet anders dan wanneer je je draadloze creditcard voor de automaat houdt.
Wat is nou eigenlijk het voordeel van Apple Pay ( of de tegenhanger van Samsung )? En is het het extra bedrag waard? Want hoe je het ook went of keert, uiteindelijk betaald de gebruiker dat bedrag. Ik kan nu alleen internationaal bruikbaar bedenken. Wat is verder de meerwaarde tegenover de standaard bank NFC mogelijkheid?
De standaard bank NFC mogelijkheid bestaat niet op iOS. De NFC-chip is niet toegankelijk voor HCE op Apple-apparaten
Maar is dat dan niet iets wat mogelijk kan gaan worden? Nu hebben ze zelf iets bedacht, wat dan ook weer geld kost. Banken gebruiken het ook op Android, dus kan mij haast niet voorstellen dat dat niet veilig is. ( anders zouden banken dat denk ik nooit ondersteunen. )
Heeft niets met veiligheid te maken. Apple zou het prima vrij kunnen geven, maar wil kennelijk geen concurrentie op de eigen telefoons met andere (contactloze) betaalvoorzieningen.
"De standaard bank NFC mogelijkheid" bestaat prima icm iOS, die bestaat namelijk uit een NFC chip op de pinpas.
Ik gebruik de Belfius bank app op mijn Android telefoon en die ondersteunt ook contactloos betalen. Best handig voor als ik even naar de winkel loop of kleine bedragen op deze manier betaald. Daarnaast kun je instellen hoe hogo het geaccepteerde bedrag is dat betaald kan worden ga je daaroverheen is je vinger op de vingerafdruk scanner leggen voldoende om het te autoriseren.
Het is super makkelijk.
Maar alles staat of valt met de kosten.
In meerdere bronnen lees ik dat Apple 0.15% aan kosten per transactie rekent.
Pin je in een jaar €10.000 dan betaal je voor Apple Pay €15.00.

Bij een dure bank als Bunq zal dat hopelijk inclusief zijn.
Maar bij ING verwacht ik dat ze die kosten, net als bij het pinnen met mobiel betalen android extra in rekening gaan brengen. Op android kost mobiel betalen je €6 extra per jaar voor 1 telefoon, ongeacht hoeveel je pint.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 juli 2024 01:52]

Die kosten per transactie zijn voor de merchant dus diegene die Apple Pay als betaalmethode accepteert. Een PIN of credticardtransactie kost trouwens ook geld.
In de praktijk zitten dit soort kosten natuurlijk in de prijzen verwerkt en is het aan de merchant om af te wegen of hij een bepaalde betaalmethode wel/niet accepteert (kosten vs omzetpotentie).

Door nieuwe EU-regelgeving mag er vanaf volgend jaar sowieso geen aanvullende kosten berekend worden naar een klant toe voor betalingen.

Het is inderdaad wel een interessante vraag of banken kosten mogen/gaan berekenen voor het beschikbaar hebben van Apple Pay.

Tevens lees ik dat Apple in hun voorwaarden de regel hanteert dat merchants geen kosten voor Apple Pay mogen rekenen bij transacties (dat is gezien de nieuwe regelgeving dus sowieso niet aan de orde).
Ik mag toch hopen dat je als verkoper Apple Pay niet als betaalmethode kan/moet accepteren of weigeren, het werkt toch gewoon op alle bestaande terminals met contactloos betalen? Dat lijkt me iets tussen ING en Apple.
Als verkoper merk je er iets van, enkel de bank houdt minder over. Normaal gaan alle transactiekosten naar de bank, nu een deel daarvan naar Apple, maar voor de verkoper blijven de kosten gelijk.
Nou, die zullen voor het merendeel niet voor de merchant zijn. Die ziet namelijk alleen welke betalingsbrand wordt aangeboden en betaalt daar dan het tarief voor dat is afgesproken met zijn processor.

Mocht Apple een eigen brand gaan aanbieden die de merchants apart kunnen gaan afnemen, zal dat ongetwijfeld in een par-per-use of abonnementsvorm gaan.
Inderdaad was ik iets te kort door de bocht, Apple Pay doet zich uiteindelijk voor als contactloze betaling met een Visa, MasterCard, Amex, Maestro etc kaart.
De merchant heeft dus te maken met de aan die betalingsbrands gekoppelde fees en keuze om bepaalde betaalkaarten wel/niet te accepteren.
De fee die Apple krijgt wordt via de payment provider en/of bank (ING) doorgesluisd naar Apple.
Uiteindelijk zal de bank en/of payment provider ook geld moeten verdienen dus linksom of rechtsom worden die kosten doorbelast.
Je hebt wel kans dat een early-adapter in Nederland er op gokt dat het voldoende extra klanten trekt om de marges op peil te houden. En extra klanten betekent ook de mogelijkheid extra services te slijten.
Het zou me ook niet verbazen dat Apple een klant ter grote van de ING een flinke bonus geeft de eerste jaren, juist om flink marktaandeel te krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.