Nuance: komt Apple Pay in mei naar België?

Groot nieuws op de sites van Belgische kranten woensdagavond. Na Android Pay zou ook Apple Pay beschikbaar komen in België. De kranten baseerden zich op informatie van twee Belgische banken, maar het blijkt loos alarm.

Het bericht dat Apple Pay naar België zou gaan komen, verspreidde zich snel over Nederlandstalige nieuwssites. De grootste Vlaamse krant HLN plaatste het, naast de zakelijke krant De Tijd. Ook 's Neerlands grootste aan Apple gewijde site iCulture bracht het.

Al die sites baseerden zich op twee brokjes informatie. De eerste was een tweet van het webcareteam van CBC, de Waalse versie van de bank KBC. De tweet is inmiddels verwijderd, maar daarin stond dat Apple Pay vanaf mei bij CBC te gebruiken zou zijn.

Inmiddels kregen klanten van de bank Belfius een mail over een wijziging in de voorwaarden per 2 mei. Die zou nodig zijn om een 'nieuwe manier van contactloos betalen per smartphone' mogelijk te maken, maar de bank noemde geen namen.

Niet zo gek dus dat veel sites claimden dat de langverwachte release van de betaalmethode per iPhone en Apple Watch over een paar maanden zou plaatsvinden in België. Beide aanwijzingen kloppen echter niet. CBC heeft de tweet rechtgezet en zegt dat het sprak over Android Pay. Dat lijkt misschien een smoesje, maar klinkt heel aannemelijk. Google kondigde Android Pay voor België deze week aan en zei daarbij specifiek dat CBC/KBC de dienst binnenkort zou gaan ondersteunen.

Maar Belfius dan? Tweakers bekeek de voorwaarden zoals ze nu gelden en vanaf 2 mei en daarin valt een grote wijziging op: in de tekst staan verwijzingen naar MisterCash. De wijziging in voorwaarden is geen verrassing, want Belfius kondigde ondersteuning voor betalen met de smartphone via MisterCash een paar weken geleden aan.

Apple Pay kan trouwens nog steeds in mei naar België komen. Apple ondersteunt de laatste maanden steeds meer Europese landen en kondigt dat kort van tevoren aan. Maar op basis van deze aanwijzingen is die claim niet te maken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-03-2017 • 10:15

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Ben nog steeds benieuwd wanneer Apple Pay naar Nederland komt. Kan niet wachten :)

[Reactie gewijzigd door mprkooij op 9 maart 2017 10:58]

Het is wel reeds mogelijk via een omweg (3rd party service/app) om in Nederland én Belgie Apple Pay te gebruiken.
Bovenstaande geeft ook een volledige tutorial hoe je dit kan instellen.

[Reactie gewijzigd door efari op 9 maart 2017 14:14]

In Nederland gebruiken we Maestro, volgens mij ondersteunt Apple Pay nog geen Maestro (correct me if I'm wrong).
Op het ING forum wordt dit erover gezegd
Het probleem is alleen dat alle landen die op dit moment Apple Pay hebben het gebruiken via Visa, Mastercard of American Express en dit kunnen zowel debitcards als creditcards zijn. In Nederland zijn deze betaalmogelijkheden totaal niet ingeburgerd en gebruiken we Maestro als betaalsysteem. Het voordeel van Maestro is dat het heel efficient, goedkoop en veilig is. Maar dat zorgt er wel voor dat Apple Pay weinig extra voordelen kan bieden en door marges van Apple zelfs duurder wordt dan Maestro.
In Australië en Canada werkt de betaaldienst nu met zowel credit- als debetkaarten van grote banken. In theorie is Apple Pay dus compatibel met Maestro-passen en laten deze landen zien dat het wel degelijk mogelijk is.
Het heeft er inderdaad mee te maken dus.

[Reactie gewijzigd door thefal op 9 maart 2017 11:41]

België gebruikt ook Maestro hoor.
Apple Pay ondersteunt wel degelijk Maestro.
In welk land dan? Ik heb er een tijd naar gezocht maar kan geen land vinden waar dit het geval is.

[Reactie gewijzigd door Hemmik op 9 maart 2017 13:50]

Australië en Canada
Volgens mij niet waar. Canada ondersteunt wel Interac (vergelijkbaar met maestro maar wel een ander systeem). Australië enkel American Express, Mastercard en Visa. Beide landen ondersteunen wel Debitcards, maar dan van deze aanbieders.
Waarom zou dit goed nieuws zijn? ("helaas: het is loos alarm.") Er worden extra kosten in rekening gebracht door Apple, terwijl er geen concurrentie mogelijk is van andere aanbieders zodat je niet op een andere manier met je toestel kan betalen.
Omdat het een nuttige functie is, er geen standaard voor is met betrekking tot hoe telefoons of andere smart devices dit zouden moeten doen, en omdat het hebben van Apple Pay je niet tegen houdt om ook bijvoorbeeld Android Pay te ondersteunen. Oftewel, meer keuze voor de consument. Dat is toch alleen maar positief?
Die standaard is er wel en heet EMV Contactless. Het werk met NFC en je bent binnen die standaard een provider die de betaling afhandelt. Elke telefoon met NFC functionaliteit kan dit implementeren, alleen het verschil bij iOS is dat Apple het NFC component niet openstelt. Bij Android is dit wel het geval en banken kunnen het prima implementeren in een app, echter gebeurt dat nog niet of nauwelijks.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 9 maart 2017 12:42]

Goed om te weten! Ik zie ook de reactie van MarcoC hieronder.

Als ik beide stukgen informatie combineer lijkt het er op dat Apple een eigen implementatie heeft van EMV, die niet open gesteld is. Het lijkt mij zeer waarschijnlijk dat dit met de secure enclave in iOS apparaten en de hogere focus op veiligheid te maken heeft die iOS in het algemeen biedt.

Android Pay en Apple Pay zijn zo te zien dus in ieder geval deels compatible met elkaar. Dan lijkt het me geen groot probleem en is het alleen een kwestie van support vanuit de banken om dit te laten werken.
Apple heeft geen eigen implementatie van EMV. Je word een provider binnen EMV. Dat is ook de reden dat Apple Pay gebruikers uit andere landen hier in NL al gewoon kunnen betalen bij een groot aantal terminals zonder dat wij hier in NL zelf Apple Pay ondersteuning hebben bij onze banken.
ik snap ook niet goed wat er zo interessant is aan Payconiq (wél al actief in België), Google Pay en Apple Pay. Ok, tof dat je met de smartphone kunt betalen, maar is dit werkelijk een beter alternatief dan via kaart / NFC kaart?
Moet het een beter alternatief zijn? Is betalen niet iets bij uitstek wat je op zoveel mogelijk verschillende manieren moet faciliteren, zodat een ieder voor zichzelf kan bepalen wat het optimale betaalmiddel is?
Ik zou het ideaal vinden om m'n Apple Watch te gebruiken. Die is immers altijd in handbereik.
Ja 1: veiligheid, bij apple pay is altijd je vingerafdruk nodig ....
Dan kun je dus ook geforceerd worden om je pincode af te geven. Dus dat is een moot point.
Je can zelfs geforceerd worden om contant geld af te geven...

Nauwelijks een (dom) argument om de vooruitgang te stoppen.
Klopt, maar bij regulier nfc kunnen ze je op "afstand "beroven ...
is toch weer een drempeltje ...
ik begrijp malleen niet dat een vingerafdruk -1 is ... geef die aan apple als je het er niet mee eens bent, ik ben alleen de boodschapper .... :)
Hoe kan je op afstand beroven?
NFC pas in je zak, loopt iemand met een NFC betaalapparaat tegen je aan (of kort tegen je aan)), en "plng" bedrag afgeschreven...
Apple Pay is gebaseerd op emv, wat een open standaard is die wereldwijd door vrijwel elke bank wordt gebruikt. Het enige "Apple" aan "Apple Pay" is dat zij het uitgifteproces van de digitale betaalpas verzorgen. Dit is een proces sowieso geld kost (misschien nog wel meer als je het zelf doet). Dus ik snap je kritiek eerlijk gezegd niet.
Apple rekent kosten per betaling, kosten die je niet hebt als aanbieders zelf in staat worden gesteld gebruik te maken van NFC op de iPhone.
Pinnen en credircardbetalingen zijn ook niet gratis, maar deze kosten worden geabsorbeerd door de winkelier.
Precies, en nu komt er een partij bij in dezelfde keten die geld wil verdienen aan de betaling.
Currence en Interpay verdienen in die zelfde keten ook geld. Ik zie het probleem niet?
Tjah.. alle partijen die betalingen faciliteren verdienen hier geld aan. Het mooie is dat Apple betere beveiliging/garantie biedt dan creditcards en daardoor minder geld zelf af hoeft te dragen aan de banken. Het verschil met de creditcard (om en nabij) steken ze zelf in de zak. Dus dit is voor niemand slecht nieuws eigenlijk. Niemand betaalt er meer voor.

Dus ik snap je kritiek ook niet helemaal. Volgens mij heb je maar de helft van het verhaal meegekregen.
Zie bijvoorbeeld dit artikel, waarin staat dat Rabobank ermee worstelt met de vraag hoe de kosten kunnen worden doorbelast:
http://www.iculture.nl/ni...k-apple-pay-extra-kosten/

De kosten komen bovenop de huidige kosten, iemand (bank, klant of winkelier) zal die moeten willen betalen.
Apple rekent kosten per betaling, kosten die je niet hebt als aanbieders zelf in staat worden gesteld gebruik te maken van NFC op de iPhone.
En dus? Voor jou kost het geen cent.
Gaat Apple nooit akkoord mee. Daarnaast is het nog maar de vraag of Apple buiten de VS wel verdient aan Apple pay. De deal die ze in de VS hebben gesloten is gemaakt voordat de credit card maatschappijen Tokenization hebben ingevoerd.
Anoniem: 365396
@Tweade9 maart 2017 11:06
Waarom moeten er toch altijd mensen zeuren over dit soort dingen? Een hele hoop mensen zitten hier op te wachten (waaronder ik). Dat je er zelf niets in ziet is niet interessant. Ga door naar een ander artikel en stop met zeuren!
Mee eens, mede doordat ik dan m'n Apple Watch kan gebruiken, scheelt weer van die klote ritjes waar je vriendin net je pinpas heeft gebruikt voor boodschappen en je die niet meer in je jas hebt.
"..waar je vriendin net je pinpas heeft gebruikt.."

You're doing it wrong :+
Hoezo, ik zeg toch niet dat ik 'm heb gegeven? :+
Ik hoop dat Apple Pay heel snel naar Nederland komt! Er was ooit een truc om het al te gebruiken bij bepaalde winkels, maar dat werkt helaas niet meer. Ik vond het betalen met mijn iPhone echt heel ideaal, de telefoon heb ik toch al in m'n hand.
Die truc werkt nog steeds hoor. althans voor mij in België nog.
ik heb deze tutorial gevolgd

[Reactie gewijzigd door efari op 9 maart 2017 14:16]

Dat artikel heb ik gemist! Het blijft wel redelijk omslachtig... Anyhow! Thanks voor de heads-up! :)
Als tevreden Android Pay gebruiker hoop ik echt dat ook Apple Pay zo snel mogelijk naar België komt. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe meer kans op overleven. Ik zou graag op vakantie gaan in Europa met mijn smartphone als betaalmiddel en de kaart als backup.

Meestal worden nieuwe gadgets aangekondigd op speciale events. Voor Android Pay was dat Google samen met de banken. Ik vermoed dat Apple hier graag de aankondiging wil maken en dat de banken contractueel niks mogen naar buiten brengen. Waarschijnlijk zal het dus op 2 mei wel prijs zijn.
Ik gebruik al jaren m'n smartphone om te betalen (mijn eerste toestel waarmee ik dat kon was de Note 3). Dit werkt ook gewoon in het buitenland. Alhoewel in Nederland contactloos betalen inmiddels vrijwel standaard is, hebben winkels in het buitenland niet vaak een dergelijke betaal automaat.
Gelukkig zie ik deze wel steeds vaker, echter kijken verkopers in landen als Oostenrijk en Italië vreemd op als ik dit doe, ze weten vaak niet eens dat contactloos betalen überhaupt op hun pinautomaat kon, laat staan met een smartphone.

Dus het zal nog wel even duren dat je de pinpas slechts als backup kan gebruiken in het buitenland, tenzij je naar Nederland op vakantie gaat. Ik gebruik nog zelden m'n pinpas.
Inmiddels kregen klanten van de bank Belfius een mail over een wijziging in de voorwaarden per 2 mei. Die zou nodig zijn om een 'nieuwe manier van contactloos betalen per smartphone' mogelijk te maken, maar de bank noemde geen namen.
In april komt de Belfius app wel met de mogelijkheid om ook contactloos te betalen.
Belfius integreerde de functie in de eigen app. Voor bedragen kleiner dan 20 euro is geen pin-code nodig, voor grotere bedragen moet die via smartphone ingevoerd worden. Het systeem wordt vanaf april gelanceerd voor "5.000 intensieve Android-gebruikers". Dan volgt een gefaseerde uitrol naar alle klanten met een mobiel toestel dat op Android draait, wat ten laatste tegen juni rond moet zijn. De contactloze betaling is volgens Belfius tweemaal sneller dan de klassieke kaartbetaling.

Banccontact werkte mee aan de ontwikkeling, voegt het bedrijf toe. Bancontact lanceert zelf na de zomer contactloos betalen via de eigen app, die de kaap van vijf miljoen gebruikers rondde.

[Reactie gewijzigd door C-dude op 9 maart 2017 10:32]

Android Pay komt beschikbaar in Belgie, en HLN schrijft over apple pay... |:(
Typisch HLN, de grootste clickbait krant van Belgie.
Taalfoutje Neerlands :)

Is er al een indicatie wanneer Apple Pay naar nederland komt. Anders effe tim mailen :P

[Reactie gewijzigd door Appo op 9 maart 2017 13:36]

Dat is al de 2e keer dat dit gebeurt. Eerste keer in 2015: nieuws: Belgische bank: Apple Pay komt deze zomer -update . Toen werd de tweet van KBC niet verwijderd: https://twitter.com/KBC_BE/status/601038434451460096 . Als we nu de banken al niet meer mogen geloven... ;-)
Natuurlijk mag een bank dat. Je wordt toch niet verplicht om het te gebruiken?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee