'Apple Pay is vanaf woensdag beschikbaar in België'

Apple gaat woensdag de eigen betaaldienst Apple Pay uitbrengen in België, meldt De Tijd. Volgens de krant houdt BNP Paribas Fortis woensdag een persevenement, waarbij de bank de beschikbaarheid van de betaaldienst wereldkundig zou maken.

De Tijd meldt dat het van niet nader genoemde bronnen heeft vernomen dat BNP Paribas Fortis Apple Pay op woensdag zal presenteren. De betaaldienst zou in eerste instantie alleen beschikbaar zijn voor klanten van deze bank, al is onbekend voor hoe lang deze exclusiviteit geldt.

Vorige week leek een nieuwsbrief van supermarktketen Aldi al te suggereren dat Apple Pay binnenkort is te verwachten in België, al werd daarbij geen officiële datum genoemd. Een eerder gerucht stelde dat Apple Pay 'enkele weken' exclusief beschikbaar zal zijn voor klanten van BNP Paribas Fortis.

Google bracht zijn Pay-dienst anderhalf jaar geleden al uit in België. Apple en Google Pay zijn beide niet beschikbaar in Nederland. Of deze betaalsystemen ook naar Nederland komen, en zo ja wanneer, is onbekend. Over de komst van Apple Pay naar Nederland gaan al langer geruchten.

Apple Pay

Door Joris Jansen

Redacteur

27-11-2018 • 13:57

254

Reacties (254)

254
242
106
7
0
101
Wijzig sortering
Google Pay niet in Nederland beschikbaar? Dat is echt het eerste wat ik daarvan hoor. In ieder geval kan ik als Belg zijnde gewoon betalen met Google Pay in Albert Heijn, Media Markt en dergelijke, nog nooit problemen gehad in Nederland.
Beschikbaarheid van Google Pay en Apple Pay hangt af van de bank van de consument, niet van de terminal. Voor de terminal ziet alles er gewoon uit als een contactloze Visa/Mastercard/Maestro. Je kan perfect betalen met Google Pay en Apple Pay in Nederland, maar je kan geen Nederlandse kaart toevoegen aan Google Pay of Apple Pay.
Mijn Belgische kaart (van ING) ook niet, het zijn maar een paar banken die meewerken met Google Pay. Best jammer. Krijg je constant meldingen van Google of je Google Pay niet wilt instellen, geef je al je gegevens in & krijg je leuk de melding dat het niet met jouw bank werkt (en ING is toch ook niet bepaald de minste).
De Belgen doen het beter.... alweer ;-)
Ik vind dat 'onze' iDeal en contactloos pinnen al een goed alternatief zijn voor Apple en Google pay. Ik vind het eigenlijk wel fijn dat er niet een 'middleman' tussen zit.
iDeal *is* de middelman :P

Ik heb nu een paar dagen Apple Pay en vind het nu al enorm relaxt en snap dat iPhone-gebruikers het zo graag willen en waarom sommige Android-gebruikers er al geruime tijd bij zweren. (NFC betalen bedoel ik dan in 't laatste geval, niet Apple pay :P) Als m'n rijbewijs nu ook eens legaal digitaal kan (eg: opslaan in een app zoals Stocard of eventueel gewoon een app van de overheid zelf) dan heb je aan je telefoon voldoende. Vergeet je een keer je portemonnee dan is dat enkel nog een probleem als je de grens over moet, maar verder heb je alles bij je.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:23]

Aan het rijbewijs digitaal op je telefoon wordt gewerkt, o.a. door nederlandse RDW & UL.
https://www.aamva.org/mobile-drivers-license/
Yup. Zou fijn zijn. In Engeland willen ze daar trouwens ook Apple’s Wallet app voor gebruiken en dat zou dan als ‘t goed is Apple Pay kunnen leveragen om te bevestigen dat het legitiem is dmv NFC. Zou mooi zijn als dat hier ook kan.
Contactless vind ik eigenlijk net zo makkelijk werken. Of je nou je telefoon of je pinpas pakt om te betalen zo veel tijd scheelt het niet. Elke keer als je een nieuwe pinpas krijgt moet je ook weer opnieuw registeren voor Apple Pay...
Persoonlijk heb ik veel meer tijd nodig om mijn pinpas te pakken. Moet ik mijn portemonnee pakken, dan opendoen, proberen pas eruit te krijgen... Telefoon heb ik vaak toch al in mijn hand.
Oh ja, maar bij de telefoon moet je ook eerst de telefoon activeren en de juiste Apple Pay kaart kiezen, als je zoals ik er meerdere hebt
Je telefoon activeren binnen een seconde gedaan. Ik gebruik Apple Pay sinds een paar dagen en het scheelt dus echt. Portmonnee pakken. Je pinpas tussen je andere passen pakken....
Ik hoef eigenlijk geen bankpassen meer _/-\o_
Nou ja, als het mij niet boeit welke contactless pinpas er gebruikt wordt hoef ik mijn pas niet eens uit de portemonnee te halen. Maar goed, voor mij, pakt de Underground niet altijd mijn Apple pay toen ik het uitprobeerde:

Immers, je moet je telefoon pakken, vervolgens voor je gezicht houden immers Face ID, en dan naar Apple Wallet om de juiste pinpas kiezen.
Telefoon zit in binnenzak (is dus in een poep-en-een-scheet gepakt). Dan dubbel tik zijknop- face-ID scan. Voila.
Ja, als je één pinpas hebt. Als je er meerdere (bijv. werk, enkele privékaarten) hebt duurt het nagenoeg even lang als gewoon je portemonnee pakken. Apple Pay van kaart wisselen is best irritant :)
Je kan ook één kaart als betaal-bij-Appie-of-Dirk op je phone gebruiken :-)
Anyway; ieder zijn/ haar voorkeur _/-\o_
Ik heb een Apple Watch. Als ik aan de kassa sta is het niet meer dan 2x op de zijknop drukken en tegen de terminal houden. Meestal ben ik sneller dan de kassier(ster), want ik sta meestal te wachten op de terminal om klaar te zijn voor mij. Het is haast nooit omgekeerd.
Voor mij gevoel is niet veel sneller 🤷‍♂️

In theorie is het portemonnee pakken op de reader leggen en klaar. Alleen als je meerdere pinpassen hebt en je persé een bepaalde wil gebruiken bijv. je werkcreditcard is het lastig. Maar hetzelfde geld voor als je Apple Pay gebruikt. Van kaart wisselen met Apple Pay vind ik niet zo eenvoudig.


Maar contactloos betalen is bij beiden sneller dan echt pinnen :D
Ik heb 3 passen, een Belgische, een Duitse en een Spaanse. Mijn Spaanse bank heeft wel Apple Pay, maar geen contactloze chip in hun pasjes. Mijn Belgische en Duitse wel. Ik gebruik alle 3.

Dat betekent dat ik regelmatig mijn portefeuille moet bovenhalen, zoeken naar het juiste pasje, en afhankelijk daarvan ofwel tegen de lezer houden, danwel moet invoeren en code moet intoetsen. Contactloos moet ik ook boven de 20 euro een code invoeren.

Bij Apple Pay is de authenticatie je gezicht of vingerafdruk, en moet je dus geen code invoeren, ook niet bij bedragen van meer dan 20 euro. Bovendien swipe ik zo door de verschillende kaarten maar is mijn Spaanse wel de default pinpas. Op de Apple Watch is het echt gewoon van links naar rechts swipen, en tegen de terminal houden.

Dus naar mijn gevoel win ik tijd bij het zoeken naar het juiste pasje of het proberen van mijn portefeuille uit mijn veel te kleine broekzakken te halen. Bij >20 euro ook nog eens het invoeren van de code die niet hoeft, waardoor ook niemand even kan meekijken.
Alleen gaan telefoons vaak stuk en worden ze regelmatig gestolen.
En dan is het helemaal niet zo handig meer
Vaak ?
Al mijn 3 voorgaande telefoons over een periode van +/- 6 jaar, heb ik allemaal in bijna nieuwstaat na 2 jaar gebruik kunnen doorgeven aan mijn zus (die hem dan in 6 maanden tot een jaar helemaal naar de sodemieter hielp).

Hopelijk leren mensen ook dat als het een wat belangrijker deel is van hun leven, ze er ook wat voorzichtiger mee doen. Maar als je er mee gaat gooien of een paar keer laat stuiteren kan ik me voorstellen dat ze "vaak" stuk gaan.

Ieder zo zijn ervaring uiteraard.
én zevende van de telefoons wordt gestolen of raakt zoek.
https://www.phonextra.nl/...sduur-van-een-smartphone/
En dan gaat gaat er ook nog eens veel stuk.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 22 juli 2024 17:23]

Want? :) Dan heb je je fysieke pasjes nog of natuurlijk* gewoon een backup van je telefoon die je op een nieuwe kan herstellen.

Ik vind het aanvullingen op elkaar dus een en/en constructie, niet dat het een het andere uitsluit.

* = natuurlijk voor ons Tweakers, hoop ik...

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:23]

Vaak zijn die apps gekoppeld en als je je pas laat blokkeren kan het zijn dat je ook geen betaling kan doen online, zeker niet met de fysieke pas want die is geblokkeerd.
Ik had het deze zomer, pas kwijt en laten blokkeren. Thuis gekomen zag ik een rekening die ik nog moest betalen, dat ging niet want dat is gekoppeld aan mijn pas. (Belfius)
Die kaarten worden niet gekoppeld aan je telefoon maar aan je account. Als je je telefoon kwijt raakt moet je dus gewoon even inloggen op je nieuwe toestel en je hebt je kaarten terug.
Met Apple Pay niet hoor. Je kaart moet je dan gewoon weer opnieuw registreren op je telefoon.
Mwah... Behalve 1 keer toen ik mijn telefoon in de wasmachine stopte (en die was niet waterdicht...) is mijn telefoon nog nooit overleden. En gestolen ook nog nooit!

Bankpasjes gingen bij mij vroeger (toen ik ze nog veel gebruikte) daarentegen wel vaak stuk.... Diefstal heb ik gelukkig nog nooit uberhaupt meegemaakt. Maar als ik in mijn omgeving kijk hoor ik meer over gestolen portemonnees dan gestolen telefoons. Een telefoon is ook niet zo interessant om te stelen. Is op afstand te blokkeren en voor de kruimeldief ook een risico dat hij getraceerd wordt.
Ach ik ben mijn bankpasje ook weleens verloren. Ook wel eens beschadigd- kon ik niet meer pinnen
Yariva Moderator internet & netwerken @TWyk27 november 2018 14:35
Je heb een punt, maar tegelijk kan een portemonnee ook gestolen worden. En kan je rijbewijs kaart ook beschadigt raken.
Het zou echt zo fijn zijn als je je baseert op feiten, in plaats van dat je er een Apple-bash in gooit. Ik gebruik Apple Pay nu d.m.v. de bunq-bank al een paar maanden. Er is een transactielimiet van €25,00 of €30,00 per betaling en er is ook een daglimiet. Als je nou toch onverhoopt alles misplaced, kan je via bunq met een paar klikken je virtuele Apple Pay-pas toch blokkeren.

Je verhaal over kraken raakt ook nog eens kant noch wal: volgens mij heeft iOS in het verleden juist bewezen dat er sneller telefoons geblokkeerd raken, dan zat ze gekraakt worden. Los van dat je na foutieve inlogpogingen een device kunt laten wipen.

Een fortuin? Je hebt geen idee waar je het over hebt.

[Reactie gewijzigd door Martijntj op 22 juli 2024 17:23]

Voor contactloos betalen hoef je niks te kraken. Werkt zo al... Tot een maximum bedrag van ik dacht 50 euro (2 x 25) per dag. En daarvoor ben je verzekerd bij je bank. Eén telefoontje met de bank en je blokkeert de boel. Niks aan het handje. Ongeacht of je betaalt met pas of mobiel.
Voor contactloos betalen op Android moet je je telefoon ontgrendelen, dus da's al een extra veiligheid. Ze kunnen niet zomaar een betaling doen met je telefoon in je broekzak :-)
Ik heb alleen ervaring met de ABN Amro Wallet app, maar bij deze hoeft je telefoon niet ontgrendeld te zijn om te betalen, enkel het scherm aan.
Nee hoor. Daarvoor hoeft de telefoon niet ontgrendeld (gelukkig!). Deze moet enkel aanstaan (en daarmee is het stiekem afschrijven vanuit de broekzak wel uitgesloten).
Als je je iPhone op verloren zet (moet je wel Zoek mijn iPhone aan hebben), wordt Apple Pay eveneens geblokkeerd.

https://support.apple.com/en-us/HT201472
Turn on Lost Mode. Using Lost Mode, you can remotely lock your device with a passcode, display a custom message with your phone number on your missing device's Lock screen, and keep track of your device's location. If you added credit, debit, or prepaid cards to Apple Pay, the ability to make payments using Apple Pay on the device is suspended when you put your device in Lost Mode.

[Reactie gewijzigd door Geronimous op 22 juli 2024 17:23]

Daar heb je vaak een bankpas voor nodig. De grap met Apple en Google pay is dat je telefoon voldoende is.
Dat is niet zo. Apple Pay is gekoppeld aan een creditcard bij je eigen bank.
Apple Pay link je aan een betaal kaart, dat hoeft geen credit card te zijn, lijkt dat Nederlanders niet helemaal begrijpen hoe betaalkaarten juist werken
Juist, maar alsnog is het dus aan een betaalkaart gekoppeld, dus niet
De grap met Apple en Google pay is dat je telefoon voldoende is.
Nee hoor je kunt bij de grote banken gewoon je telefoon gebruiken ipv je pas.
Ik heb Rabobank en Bunq, maar met mijn iPhone kan ik niet mijn boodschappen betalen hoor...
https://www.rabobank.nl/p...loos-betalen/rabo-wallet/
De Rabo Wallet is op dit moment alleen beschikbaar voor Android telefoons. Apple geeft nog geen toegang om de zogenaamde NFC chip op iPhones te gebruiken.
Ik zou het heerlijk vinden als ik veel zaken zonder pas kon doen en gewoon met mijn iPhone of Apple Watch: In-/uitchecken voor OV, een koffie kunnen halen, zelfs boodschappen betalen lijkt me super. Even mijn horloge tegen de terminal en klaar...
Wanneer je Bunq gebruikt kan je via een simpele handeling ook gebruik maken van Apple Pay. Kijk hier:

https://bunq.love/nl/
To use Apple Pay at bunq you should order a new (Italian or Spanish) card. You don't need to travel to one of the supported countries, since you can order it from your couch in your home country.
... daar haak ik al af ...

[Reactie gewijzigd door iMars op 22 juli 2024 17:23]

Hoezo? Dat is enkel digitaal, de pas komt gewoon naar je NL-adres (als je de instructies goed volgt) en maakt verder nul verschil; enkel de koppeling in de back-end heeft een andere vlag (ha...).
Hoezo? Dat is enkel digitaal, de pas komt gewoon naar je NL-adres (als je de instructies goed volgt) en maakt verder nul verschil; enkel de koppeling in de back-end heeft een andere vlag (ha...).
Ik hou niet van omwegen. Het moet gewoon "native" werken. Daarnaast moet er gebruik gemaakt worden van BunqDesktop, waarvoor je authenticeert via API of Oauth, waar je beide een Bunq Pro voor moet hebben (7,99 p/mnd) wat ik niet heb en ook niet wil...

[Reactie gewijzigd door iMars op 22 juli 2024 17:23]

Je moet sowieso een Pro account hebben voor Apple Pay, als je dat niet hebt gaat de vlieger sowieso al niet op :P Je had Vrijdag een gratis pro (met bestedingslimiet) rekening kunnen krijgen ivm Black Friday. Zo heb ik het ook genomen. :P

Ja het moet native werken, maar dat doet het hier niet omdat het er officieel niet is. Dus dat er een workaround voor nodig is is nogal logisch... Beetje hetzelfde als je Netflix regio tijdelijk wijzigen om een bepaalde film of serie te kunnen starten die hier niet beschikbaar is. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 17:23]

Sorry wat? Gratis Pro op Black Friday, hoezo wist ik dat niet :(
Ja met een bestedingslimiet van €250/maand. Uitstekend voor incidentele betalingen, maar uiteraard geen volledige vervanging voor een bankrekening.
Nee, daarom juist. Heb wel Bunq, voor de kleine zaken en wil geen 8 euro per maand betalen om enkel Apple Pay te gaan gebruiken. Jammer dat ik hem gemist heb :(
Werkt alleen als je nog geen bunq account hebt. Heb bunq gecontact maar konden niks voor mij betekenen helaas. Account verwijderen doen ze niet aan.
Heb mijn chat nog een keer bekeken. Ze willen mijn account niet verwijderen om vervolgens een black friday deal te kunnen gebruiken.
Als Apple zou toestaan dat app makers de NFC chip mogen aanspreken dan was dat ook mogelijk geweest. Ik zie het alleen niet zo snel gebeuren dat Apple dit toestaat, tenzij het opgelegd wordt vanuit de EU bijvoorbeeld.
Wat is eigenlijk de reden dat Apple de NFC chip niet vrijgeeft?
Puur om monopoly op Apple Pay te krijgen wanneer dit beschikbaar gaat zijn of zijn er nog concrete redenen voor?
Hoe Apple met hun NFC betalingen tewerk wil gaan, en hoe dat in zijn werk gaat, kun je hier vinden/lezen.
Het stuk waar het NFC gebeuren in uitgelegd wordt begint op pagina 47 van dit gelinkte stuk, en het stukje wat puur over de Payment authorization = betaling's machtiging gaat, is op pagina 50 van dit stuk te vinden/lezen, het gehele stuk is overigens deze maand vrijgegeven, dus da's ook nog mooi recent.
;)

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 22 juli 2024 17:23]

Dat is geen antwoord op waarom nfc op de iphone niet beschikbaar is voor apps...
Omdat Apple voor elke betaling een fee wil incasseren, en dat kan alleen als het via het eigen betaalsysteem Apple Pay gaat.
Helaas is het voor de meeste mensen alsnog geen optie om geen portemonnee mee te nemen, aangezien iedereen ouder dan 14 zich moet kunnen legitimeren. Dit geldt zeker als je achter het stuur zit. Totdat ze daar een oplossing voor hebben bedacht vraag ik me af hoeveel je er echt baat bij hebt in plaats van dat het gewoon 'geinig' is om te hebben
Dat zou je kunnen bewerkstelen met bijvoorbeeld een digitaal paspoort dmv DigiD.
Tuurlijk heb ik mijn portemonnee gewoon bij me, maar het is gewoon makkelijker om snel even mijn horloge tegen de lezer aan te houden. Ja ik weet het, gemakzucht, maar dat is nou precies waar dit allemaal om draait,...
Daar is een oplossing voor. De politie heeft zelf een mobiel systeem waarin ze feilloos kunnen opzoeken wie er een rijbewijs hebben. Zelfs als je wel je rijbewijs kunt laten zien wordt dit systeem alsnog geraadpleegd, want het rijbewijs kan ongeldig zijn verklaard.

Dat je alsnog je rijbewijs fysiek bij je moet hebben is pure pesterij, het is helemaal nergens voor nodig. Zodra de politie weet wie je bent weten ze ook of je een geldig rijbewijs hebt. Daar moet ook nog iets op gevonden worden, het is toch niet meer van deze tijd dat je naast je telefoon ook nog met allerlei pasjes moet sjouwen. Die nog eens onbeveiligd zijn ook. Ik moet mijn id-kaart verplicht bij me hebben, maar als deze gestolen wordt ben ik wel de sjaak (identiteitsfraude). Waarom is er nog geen app om je electronisch te kunnen identificeren, achter een pincode of andere beveiliging?
Ik betaal toch echt mijn boodschappen met mijn Apple Watch of Iphone, mag dan via een omweg zijn, maar het werkt ontzettend fijn!
Dat is het probleem van je iPhone en Apple. Niet van de Rabobank ;-).

Of nou ja probleem de schuld van.
Ik wet niet of je Nederlands of Belgisch bent. Hier in België kan ik prima betalen met een iPhone. Dat komt omdat Bancontact op de terminals een keuze aanbied om met zowel NFC als ook een QR code te betalen. De QR code komt dan op het scherm van de pin terminal te staan en die scan je met de Bancontact of je bankapp. Nu is dat niet handiger dan een NFC bankpas maar het is iets.

Er gaat heel veel tegenwoordig naar de smartphone. In Londen zie je iedereen zo in/uitchecken in de metro. Betalen bij de winkels, android en iPhone maakt niet uit.
Tegenwoordig al je klantenkaarten erop, je kunt ermee betalen. Ook je auto openen>beheren (Tesla Model 3) gaat voornamelijk via je smartphone. Ook als je wat verder gaat met smarthome etc. Dan is je telefoon toch het instrument.

Dus goed je telefoon bewaken en vooral niet kwijtraken. Ik ben er zeker niet op tegen, maar nog enigszins sceptisch in sommige gevallen.
Waarom heb jij met bunq geen Apple Pay?
Alleen op Android, niet op iOS. Daar heb je Apple Pay nodig voor NFC-betalingen
Anoniem: 1092407 @VirinR27 november 2018 14:42
Kleine aanvulling: daarop eist Apple dat je hun eigen betaalplatform gebruikt. Ik begrijp uiteraard heel goed waarom mensen graag vasthouden aan een iPhone. Maar als je echt heel graag betalingen wilt kunnen doen met je telefoon dan koop je een Android telefoon en doe je mee in de vaart der volkeren. Dan is die NFC functie in je telefoon toegankelijk voor derde partijen en krijg je er een stukje functionaliteit bij.

Ik laat het allemaal aan me voorbijgaan. Ik hecht iets teveel waarde aan mijn privacy. De bank en zeker Google hoeven niet te weten waar ik mijn geld dagelijks aan uitgeef. Daarbij vind ik contante betalingen ook lekker overzichtelijk. Ze zijn tastbaar en geven me een goed idee van m'n uitgavenpatroon. En als je het gewend bent, is het bijna even snel als pinnen. Meteen goed om dat hoofdrekenen op peil te houden. ;)
Tja, dan heb je dus te maken met de 'grillen' van je bank en alle beperkingen die daarbij komen kijken. Je kunt alleen maar tot 25 euro contactloos betalen, daarboven heb je een PIN nodig.

Doe mij dan maar gewoon Apple Pay (of Google Pay, of Garmin Pay), die hebben die beperking niet.
Die beperking is natuurlijk vanwege veiligheid. De beperking die Apple oplegt aan ontwikkelaars en gebruikers is van technische aard en is i.t.t. die grens van 25 euro bij contactloos pinnen een bewuste beperking van de keuzevrijheid door Apple. Dat mag overigens, want het is immers hun eigen platform. Het bedrijf geeft bewust, om wat voor redenen dan ook, geen toegang tot de NFC functie. Het zijn uiteindelijke de gebruikers die deze beperking accepteren.

Alles heeft uiteindelijk een beperking en of je dat als een handicap ervaart, is heel persoonlijk. Verschil is dat je met een Android telefoon hoe dan ook meer keuzevrijheid hebt dan met een Apple device. Keuzevrijheid is voor consumenten doorgaans een groot goed en het valt mij op dat heel veel mensen door een merk-trouwheid zichzelf die keuzevrijheid ontnemen door geen Android device te gebruiken.

Waarmee ik niet de zoveelste merkenoorlog wil ontketenen. Iedereen gebruikt maar wat hij of zij het fijnste vindt. Ik heb inmiddels 3 operating systems actief gebruikt in al mijn jaren van mobiel gedrag. Apple zit daar niet tussen omdat het voor mij persoonlijk te beperkt was. Dat is nu niet per se meer zo maar Apple biedt ook niets extra's om mij te bewegen een iphone te kopen.

Zou ik behoefte hebben aan contactloos betalen met mijn telefoon dan zou ik zonder twijfel ervoor zorgen dat ik een Android toestel op zak had als dat nog niet het geval zou zijn. Zou Apple Pay de enige optie zijn dan zou ik in dit hypothetische geval serieus overwegen om een iphone te kopen. Kwestie van je aanpassen aan de situatie lijkt me. Maar jaren wachten tot een specifieke optie zich aandient terwijl een alternatief allang up and running is, is dan niet zo handig natuurlijk. Want dat is nu de grote beperking van Apple Pay: het wordt niet aangeboden en bestaat de facto dus gewoon niet. En aangezien het medewerking van banken vereist, kan dat nog wel wat jaren onderhandeling vergen.
Die beperking heeft natuurlijk alles met schijnveiligheid te maken, want als men je bankpas steelt (en je pincode) dan kan men ook je bankrekening leeg halen. Bij Apple valideer je standaard gewoon met je vingerafdruk/gezichtherkenning (of bij de watch door de PIN die je invoert als je het horloge omdoet). Dat komt natuurlijk gewoon overeen met het invoeren van je pincode op je bankpas (bij een pasbetaling).

Met het enige verschil dat je dan wel gewoon contactloos kunt betalen, wat natuurlijk gewoon de toekomst is. Ik heb overigens zelf ook jaren Android en andere mobiele platformen gebruikt maar moet zeggen dat ik wel heel erg blij ben met de 'smoothness' waarmee Apple zijn features uitrolt. Apple Pay werkt gewoon. Overigens neemt dat niet weg dat ik naar Apple ben overgestapt ivm Apple Pay, ik zit daarvoor al op het iOS platform.

Zodra Android ook in Nederland Google Pay gaat ondersteunen heb je op Android pas hetzeflde betaalgemak als wat je nu dus al met Apple Pay kunt ervaren. Je hebt er duidelijk geen ervaring mee, aangezien je de huidige implementatie van onze bank apps vergelijkt met iets als Google of Apple Pay.

Die twee zaken zijn niet te vergelijken. NOuja, waar je het wel mee kunt vergelijken. Met het Nederlandse PIN, het Belgische bancontact of het Duitse Girokarte. In Nederland hebben we onze 'eigen NFC betaaloplossing' net zoals wij vroeger PIN hadden (en de Belgen en Duitsers nu nog steeds bancontact en girokarte). Tja....met de betaalpas standaard zijn wij al jaren over op een 'internationale standaard', iets wat wij dus met onze smartphone betaal apps ook wel zouden mogen doen. Gewoon aanhaken met wat de rest van de wereld gebruikt, want de infrastructuur ondersteund het gewoon he...want het zijn gewoon maestro/mastercard betalingen....
Heel fijn dat jij blij bent met Apple, maar voor mij zelf wil ik geen Apple wegens de keuzevrijheid wn betaal ik al ruim 2 jaar met mij smartphone eerst met een note4 en nu met een S8. Ik zie Apple in deze als een enorm hebberig bedrijf dat echt nooit genoeg heeft, en het zogenaamd goed met de gebruikers voor heeft. Wake up, Apple kan het helemaal niets interesseren zolang zij masr blijven cashen. Zelfde geld overigens ook voor Google, Samsung, LG enz enz.
Ik wil gewoon native mijn bankpas in Apple Pay of Google Pay kunnen zetten, ik wil niet een extra app van de bank hoeven te installeren die minder gemak geeft dan Apple Pay of Google Pay.
Ik stop nu gewoon mijn bankpas achter het hoesje van mijn iPhone, lijkt het net alsof ik Apple Pay heb ;-)
Tja, dan heb je dus te maken met de 'grillen' van je bank en alle beperkingen die daarbij komen kijken. Je kunt alleen maar tot 25 euro contactloos betalen, daarboven heb je een PIN nodig.

Doe mij dan maar gewoon Apple Pay (of Google Pay, of Garmin Pay), die hebben die beperking niet.
Die beperking is allereerst een terminal beperking. Die wil dat je vanaf €25 een vorm van verificatie aanbiedt. Als je dat met je telefoon doet zal die door moeten sturen dat jij je succesvol geverifiëerd hebt.

En dit staat niet stil op de pas. De biometrische pas is al flink in ontwikkeling: https://www.theverge.com/...er-credit-card-mastercard of https://www.youtube.com/watch?v=mpC4qmZ7FHk
Eh...volgens mij is dat geen terminal beperking, maar een beperking die de banken opleggen (gezamelijk). Apple, Google en Garmin Pay kunnen die authorisatie wel doen, dus waarom zouden in theorie de bank apps dat ook niet kunnen?
Die beperking is in de terminal geconfigureerd in Nederland, anders zou de terminal niet weten bij welk bedrag er wel om een pincode gevraagd moet worden. En dat zal vast een afspraak met de banken zijn ivm wie het risico bij fraude draagt.

En als Apple Pay of Google Pay data aanbieden waaruit blijkt dat er geen (on-device) verficatie heeft plaatsgevonden zal de terminal de transactie afkeuren >€25. Ik ken de technische details van de berichtenstroom naar de terminal van Apple en Google niet, maar ze zullen echt wel ingevuld hebben dat er op het apparaat aan verificatie is gedaan. En wellicht is dat samen met de telefoon-verificatie al geregeld.

edit: Als het nog als hieronder werkt, dan klopt wat ik vertel. Google Pay gebruikt de unlock van de telefoon als verificatie methode:
Keep in mind, according to Google, you also pay for purchases under £30 without unlocking your phone (the screen just needs to be on).

[Reactie gewijzigd door celshof op 22 juli 2024 17:23]

Apple gebruikt iets vergelijkbaars. Je TouchID of FaceID op de iPhone en de PIN op je Watch (zodra je hem om je pols doet), daarom voelt die laatste echt als 'easy' aan. Want als je met een Watch wilt betalen is het alleen maar dubbelklik op de knop aan de zijkant en je kunt betalen.
Ja want de bank weet natuurlijk helemaal niet waar jij je geld aan uitgeeft. Tenzij je alles contant doet (wat schier onmogelijk is) weet de bank echt wel waar jij je geld aan uitgeeft, hooguit hebben ze niet een volledig beeld. Maar waarschijnlijk al meer dan jij wil.
Zelfde geld overigens voor Google.
Anoniem: 1092407 @911GT227 november 2018 15:56
Ik doe inderdaad vrijwel alles contant. Zelfs de huur en de stroom betaal ik contant. Overigens moet ik wel opmerken dat ik niet in Nederland woon. Geen idee hoever je hiermee in Nederland nog kan komen. Maar waar een wil is, is een weg dus je kan het altijd proberen. ;)

Overigens vind ik dergelijke vaste lasten niet zo spannend. De bank weet toch wel waar ik woon. Het gaat mij meer om alle losse uitgaven elke dag en uiteraard kun je die prima contant doen. Zelfs m'n vliegtickets reken ik contant af bij een reisbureautje hier in de buurt. Zij rekenen een klein beetje commissie, doen het uitzoekwerk voor mij zodat ik gewoon thuis m'n uren kan maken en dan hebben zij ook een baan. Win-win.

Het scheelt natuurlijk als je in een land woont dat nog gewoon is ingesteld op contant geld. Dan heb je makkelijk praten. :P Maar ook als ik in Nederland ben, betaal ik gewoon alles contant. Heel bewust, niet uit gewoonte. Hoewel het daar met alle camera's ook wel steeds moeilijker wordt om echt anoniem te bewegen. Blij dat ik hier woon. ;)
Ik denk datje hierin een uitzondering bent.

Maar: ik begrijp niet hoe betalen met contant geld jou een beter inzicht in je uitgaven geeft. In tegendeel lijkt me: ik zie in mijn ING of RABO app exact waar al mijn geld naar toe gaat. Behalve voor die enkele keren dat ik nog contant geld opneem: dan moet ik zelf onthouden waaraan ik het heb uitgegeven.
Overigens moet ik wel opmerken dat ik niet in Nederland woon.
Dus je hebt niet te maken met kassa's waar je alleen kan pinnen of Picnic of HelloFresh etc etc. Nee contant geld is old news.
klopt. dus er is weer een extra dienst nodig omdat Apple weigert mee te doen met de rest
Precies en die oplossing komt dan toevallig van Apple, lijkt wel toeval :Y)
Enkel op Android kan dit. Apple heeft de NFC chip niet vrijgegeven aan andere ontwikkelaars. Dus de betaal apps van banken werken niet op Apple.
Met ING bijvoorbeeld heb je ook een app om contactloos te betalen. Ben zelf overgeschakeld en nog geen problemen mee, weer een pasje minder in je portemonnee.
Contactloos pinnen werkt ook met een telefoon of horloge, ook buiten Nederland trouwens. Bij een bakkertje in Frankrijk. Daar heb je geen pas voor nodig.
Bij Apple Pay is zelfs je horloge voldoende en kun je je telefoon thuislaten.
Een horloge meenemen is voor mij meer moeite dan een pasje meenemen.
Een horloge om je pols is moeite?
Voor iemand die al tien jaar geen horloge meer draagt wel ja. Een horloge is voor mij een verder totaal nutteloos object.
Veel meer moeite dan een pas in een portemonnee.
Nope, je hebt totaal geen internet nodig. Bron: ikzelf :P
Tot je de grens over gaat en iDeal/Pinnen niet aangeboden worden, maar de anderen wel.... ik vind het irritant dat de NL banken het monopolie van iDeal/Pin in stand houden en ons buitensluiten van alternatieven als Android Pay en Apple Pay.
In welk land kun je dan niet pinnen?? Heb nog nooit meegemaakt dat je ergens niet kon pinnen...
En, zoals al eerder gezegd zijn het niet de banken die Apple Pay en Google Pay tegenhouden... Apple en Google hebben er (blijkbaar) geen belang bij het in Nederland uit te rollen.
In Zurich kon ik bijvoorbeeld niet afrekenen met pin bij de parkeergarage noch in een restaurant. Gelukkig had ik ook een creditcard mee, die werd wél geaccepteerd.
En ik kon in Zurich dan weer gewoon contactloos betalen, zelfs met m'n telefoon. Grappig. (ING)
Ik heb dan 7 jaar geleden enorm veel gedonder gehad met ING(NL) in België. Zelfs geld opnemen bij het kantoor kon niet want ik was buitenlands. Ze verwezen me door naar een automaat van BNP, dat werkte wel. Ook in sommige winkels had ik problemen met betalen, dreamland bijvoorbeeld.

Geen idee hoe dat tegenwoordig zit want toen ik in België ben gaan wonen zeg je je dan buitenlandse banken op.
Ik ook ING :/ Parkeergarage in het centrum. Qua prijs nog erger dan de bijenkorf Amsterdam trouwens :+
Volgens mij ligt dat dan meer aan betreffende individuele garage/restaurant die hopeloos achterloopt?
Ik betaal in Duitsland altijd alles met PIN. Evenals in Frankrijk, Blegie, Spanje, Italie, Engeland.... Overal waar ik kom gewoon! Werkelijk nog nooit meegemaakt dat er ergens geen pin geaccepteerd werd....
Zwitserland is geen EU-land, wellicht maakte dat het verschil. ;)
Ook buiten de EU heb ik altijd alles gewoon gepind... Ik ken dit fenomeen echt totaal niet! Zelfs in Azië, Afrika, Amerika.... Overal altijd gewoon met PIN betaald.
Inderdaad. De creditcard, die in Nederland niet echt gewaardeerd wordt, is in de rest van de wereld wel gangbaar. Ons pinpasje is mondiaal gezien de uitzondering als het op betalen aankomt. Vaak meegemaakt dat een Hollander tevergeefs met zijn pinpasje staat te zwaaien om een paar euro per jaar uit te sparen op een creditcard.
Wonderlijk... Totaal niet mijn ervaring. Kom best wel redelijk de wereld over (al is het tegenwoordig vooral Europa) en nog nooit problemen mee gehad! Ik pin altijd alles, overal. In welk land ook....
Dat is dan weer een foutief wereldbeeld. Ga maar eens met een kredietkaart naar Duitsland, Frankrijk, ... ga je evenveel of zelfs nog meer moeite moeten doen om handelaars te vinden die het aanvaarden. En West-Europese landen zijn zeker niet alleen. Probeer maar eens met een kaart te betalen in Japan. Ook daar zijn kaartbetalingen een uitzondering.
Dat is dan weer een foutief wereldbeeld. Ga maar eens met een kredietkaart naar Duitsland, Frankrijk, ... ga je evenveel of zelfs nog meer moeite moeten doen om handelaars te vinden die het aanvaarden.
Wat een onzin. Frankrijk is hét creditcard-land bij uitstek! Probeer maar eens te pinnen bij de tolpoort. Gaat ‘m niet worden: dat is toch echt de creditcard gebruiken.

Scandinavië bijvoorbeeld, daar is de creditcard de norm. Buiten Europa is de creditcard bovendien het meest geaccepteerde elektronische betaalmiddel.

Dus nee, helaas, ik vrees dat jouw eigen beeld niet klopt.
Mee eens. Maestro/VPAY is zo achterhaald. Heb veel liever de optie om een debit mastercard/visa te krijgen dan een pinpas zoals we die hier kennen. Ook online veel makkelijker dan iDeal imho. Maar goed, heb een volwaardige credit card wat handig is qua verzekering enzo, maar dan nog.
Toch, grappig, welke bankencombi is dat dan?
Ik heb binnen europa nog nooit gedonder gehad, en ik ben toch geregeld over de grens.
Deze alternatieven zorgen er waarschijnlijk wel voor dat je bank kaart duurder wordt.

Voor een bank wordt het steeds minder interessant om particulier geld te hebben. Ze moeten het direct naar andere overmaken. (dus geen tijd voor rentes). Ze kunnen weinig verdienen aan transacties.

Mogelijk moeten ze straks voor dergelijke acties betalen.

Ik weet niet of het "tegenhouden" wel zo slecht is. Ik denk ook niet dat het actief wordt tegengehouden. Maar ze hebben hun zaakjes goed op orde waardoor er in Nederland mogelijk er lastig voet aan de grond te krijgen is.

Want ik heb niks te klagen over de manier van betalen.
Alleen is iDeal echt een domme methode van betalen van producten in het buitenland: Wordt het niet verzonden, ben je je geld kwijt want je bent niet verzekerd.
Dit heb ik ook altijd al raar gevonden. Een PayPal account of creditcard is op dit moment verzekering technisch gezien een betere manier om een aankom online te doen.
Behalve met SNS, daar zit standaard een aankoopverzekering bij iDeal en overige betalingen.
Maar er is geen systeem bij iDeal voor het terughalen van een betaling, waardoor de bank dus uiteindelijk de rekening krijgt en de verkoper nog steeds geld gestolen heeft. Al wordt iets niet verzonden bij PayPal dan komt de verkoper's rekening gewoon in het rood te staan, dan is verkoper uiteindelijk verantwoordelijk, zoals het hoort.
Correct voor wat betreft de rekening die niet bij de verkoper komt te liggen maar bij de bank, cq eigenlijk de (her)verzekeraar.

De stelling was dat het voor een koper veiliger is om Paypal / CreditCard te gebruiken bij een online aankoop. Dat is niet juist doordat SNS een aankoopverzekering biedt bij de betaalrekening.
Voor de koper maakt het dus niet uit of hij/zij met Paypal betaald of met SNS betaalrekening.
Dan zou ING wel de rijkste bank moeten zijn, dat duurde vroeger (of nog steeds) veel langer dan andere bank om van/naar over te maken :P

Minder verdienen aan transacties is dan jammer, maar goed, ze hebben als het goed is toch al heel veel geld om mee te investeren? Dat is waar ze aan verdienen.

Tegelijk wordt het voor particulieren minder interessant om geld op de bank te zetten, je krijgt er niks meer voor: je betaalt al praktisch meer om een rekening te hebben dan dat je kan verdienen aan rente. Een ouwe sok levert net zoveel op.
Waar in het buitenland heb jij ooit ervaren dat je niet kunt betalen met een betaalpas?
Als ik hier kijk zie ik maar 5 landen waar het écht niet zou werken.
In enkele landen kun je niet met je Betaalpas betalen of geld opnemen. Dit is het geval in Syrië, Noord-Korea, Sudan (voormalig “Noord-Sudan”), Iran en Cuba.
Daarnaast zijn er wat landen waar een specifieke betaalkaart (V PAY of Mastercard) niet wordt geaccepteerd bij óf een geldautomaat, óf betaalautomaat, maar beide type kaarten werken wel op een van de twee.
Maar dan zit je met een middleman er tussen, hoogstwaarschijnlijk Maestro. Ik ben een Belg dus ik ken de situatie niet echt in NL maar als je in het buitenland kan betalen met je kaart dan wil dat zeggen dat het niet uitmaakt of er nu Apple Pay of Maestro of welke middleman dan ook er tussen zit.
Behalve dan dat Maestro als middleman aan wat meer regelgeving moet doen dan Apple.
Daardoor vertrouw ik Maestro nét iets meer dan Apple (of Google, of Microsoft).
Spreek je als consument of als handelaar want ik zie niet goed in wat je bedoelt met het feit dat Maestro aan meer regelgeving moet voldoen dan Apple Pay. Het is gewoon betalen en klaar. Maakt niet echt uit dus of het aan meer regelgeving voldoet want eens betaald is het product dat je kocht van jou. Het is niet zo dat ik met een Maestro een extra verzekering heb op wat ik koop.
PIN is al bijna 10 jaar uitgefaseerd. In het buitenland gebruik je gewoon Maestro, wat trouwens ook al gebeurde toen in Nederland PIN nog wel gebruikt werd.
Anoniem: 1146359 @celshof28 november 2018 06:39
Wat is PIN? hahaha, ik dacht altijd dat Pinnen gewoon het woord was dat Nederlanders gebruiken voor betalen met een kaart ..

https://nl.wikipedia.org/...nlijk_identificatienummer

PIN is doodeenvoudig de afkorting voor Persoonlijk Identificatie Nummer , bij je bankkaart krijg je een PIN code zodat je geld kan afhalen van een ATM of een betaling doen in een winkel .. jullie Nederlanders hebbben hier een werkwoord van gemaakt , "pinnen"
Wat is PIN? hahaha, ik dacht altijd dat Pinnen gewoon het woord was dat Nederlanders gebruiken voor betalen met een kaart ..

https://nl.wikipedia.org/...nlijk_identificatienummer

PIN is doodeenvoudig de afkorting voor Persoonlijk Identificatie Nummer , bij je bankkaart krijg je een PIN code zodat je geld kan afhalen van een ATM of een betaling doen in een winkel .. jullie Nederlanders hebbben hier een werkwoord van gemaakt , "pinnen"
allebei waar, je moet namelijk ook nog even op deze pagina kijken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Currence#PIN
PIN was een Nederlandse debetkaart die in 1990 werd geïntroduceerd door De Nederlandsche Bank. Later werd het eigendom van Currence. Per 1 januari 2012 is het merk opgeheven.

[Reactie gewijzigd door celshof op 22 juli 2024 17:23]

Contactloos betalen werkt ook in het buitenland. Zelfs met mijn telefoon in Barcelona af kunnen rekenen. Welke grens heb je het dan over?
Buiten Europa zoals in Zuid Oost Azie, VS, Stille Oceaan eilanden, Nieuw Zeeland, Websites/Apps in die delen. Net een wereldreis achter de rug.
Ik weet niet waar jij je begeeft in enige reguliere mate maar als je naar een land gaat waar men (contactloos) pinnen niet kent zal er ook wel geen Apple Pay zijn.
Binnen europa heb ik nooit moeite met (contactloos) pinnen, in ieder geval niet in Engeland, Belgie, Duitsland, Spanje en Frankrijk waar ik dat tot dusver heb geprobeerd.
Ik ben ook geregeld Mexico, daar werkt dat inderdaad niet om even met je pasje te tikken, maar daar hoef je bij een supermarkt ook niet met je Apple watch en Apple Pay aan te komen. Ik trek daar echter wel gewoon geld uit de muur met mijn kaaskoppen pinpas en/of creditcard.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 17:23]

... ik vind het irritant dat de NL banken het monopolie van iDeal/Pin in stand houden
Dat iDeal inderdaad nog niet in Europa is ingevoerd, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar iDeal is één van de weinige betaalmethoden waarbij je als winkelier een fixed bedrag per transactie betaald, alle overige betaalmethoden betaal je ook nog eens een x% over de transactiewaarde.
Aangezien Nederland één van de goedkoopste landen is betreft transactiekosten, denk ik dat het voor banken over de grens niet de moeite is, en liever het eigen initiatief in stand houdt i.v.m. de extra opbrengsten.

Maar even over PIN, dat bestaat niet meer zoals we vroeger hadden ;) Dit is opgegaan in Maestro (MasterCard) of V-Pay (VISA). Je betaalkaart ondersteund één van de 2 en de PIN-terminal moet die standaard ook aankunnen (contract hebben), als beide matchen, dan kan hier gebruik van gemaakt worden in heel de wereld.
Inderdaad ik hoef niet perse alles met mijn mobieltje te doen, pinpas werkt prima zo.
Het mooie van Apple Pay (en o.a. ook Google en Garmin Pay), is dat het ook werkt met een smartwatch. Je kunt dus bij wijze van spreken gewoon je telefoon en je portemonnee thuis laten, en toch (kleine) bedragen afrekenen. Het voordeel van betalen met je telefoon ten opzichte van een losse pinpas begint pas echt te komen wanneer je meerdere bankpassen hebt.
Klopt ik heb een apple watch ligt al weer 2 weken naast de lader, denk dat die ondertussen al weer leeg is.
Ook al zou het kunnen met mijn watch2 straks, ga ik hem er nog niet voor gebruiken.

Portemonnee laat ik niet thuis zit mijn id kaart in, zorgverzekering pas enzo, mijn telefoon zou ik wel eens vergeten ja :)
Die zit er wel tussen, alleen heet deze geen Apple, maar CCV of Adyen.
D'accord, soms is dat ook echt enorm vervelend. Zit je op je bankafschrift te kijken en denk je "Wat is dit nou weer...?". Is het een of andere winkel of een tankstation ofzo. Prima als er iemand tussen zit, maar dan niet de naam en/of locatie van het bedrijf waar je betaald hebt erbij vermelden is super irritant.

Ik ook wel eens gedacht dat iemand toegang moest hebben gehad tot m'n bankrekening. CCV*Blondje BV.
Ik denk verrek, iemand heeft toegang tot m'n account gehad of m'n pas geskimmed en porno besteld; dus ik de boel snel dichtgooien, pas blokkeren, wachtwoord wijzigen, et cetera...
... Blijkt het gewoon de mcDonalds in Utrecht te zijn. :+
Hier zijn afspraken over gemaakt en dit fenomeen wordt aangepakt. Dit gaat niet meteen maar je zal het steeds minder zien terugkomen.
Ja iDeal is vooral geen middle man |:(

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 22 juli 2024 17:23]

Contactloos betalen kan ook in België.
ik koppel graag mijn CC en niet mijn bankrekening. Ik ben nl niet blij met de banken. Kortom het zou een mooi alternatief zijn voor het DOMME iDeal.
Ik ben verhuisd naar Belgie, je mag al blij zijn wanneer je kunt pinnen want hoewel het steeds beter wordt vergeleken met NL is het echt een cash society. Zo kon ik bij de tandarts enkel cash betalen en ook bijv bij de huisarts. Op evenementen kun je pinnen al helemaal wel vergeten, cash cash cash.

Het verbaast me dus echt dat Apple Pay eerst hier komt, zelfs contactloos betalen wordt amper gebruikt hier of het staat in veel gevallen gewoon uit op de pin terminal.
Waarom je bij de tandarts en huisarts enkel cash kan betalen is vrij logisch en weet iedereen hier. Cash wordt niet aangegeven en is niet traceerbaar. Heeft de dokter nu 50 klanten gehad vandaag of waren het er 150 ? Met de bankkaart zijn hun inkomsten zo te volgen, cash wordt rechtstreeks in eigen zak gestoken en betalen ze geen taksen op. Zo simpel is het.
Of de dokter waar je toevallig vandaag enkel met cash kan betalen omdat bancontact (pin) plots niet meer werkt. Dan was vandaag plots iedereen kiplekker en hebben ze geen klanten gehad of slechts 3 of zo. 'Zal ik met overschrijving betalen ?'... 'nee, nee, liever cash'.
Verder moet je het niet zoeken.

[Reactie gewijzigd door Pepsichoco op 22 juli 2024 17:23]

Eh..hebben jullie in Belgie geen zorgverzekering dan, waar een bezoek van de huisarts gewoon door wordt gedekt? Of moeten jullie het doktersbezoek zelf betalen?
Als je aangesloten bent wel ja. Maar als je bij een dokter buitenkomt, ben je, naargelang op welk uur van de dag, zo 25-30 euro kwijt. Als je aangesloten bent bij een ziekenkas (dat noemt hier zo), krijg je daar een flink deel van terug, maar dat kan best 2 weken duren. We moeten het inderdaad wel eerst zelf betalen. En dat gaat dan over een gewoon spreekuur.

[Reactie gewijzigd door Pepsichoco op 22 juli 2024 17:23]

Ik weet niet waar jij aangesloten bent, maar het moment dat ik bij de dokter buitenstap krijg ik de melding dat het ziekenfonds de terugbetaling heeft gedaan en dat staat de volgende dag netjes op mijn rekening...
En bij mijn dokter kan ik ook met de Bancontact app betalen, #handig
weet je wat hashtags zijn? en hoe ze te gebruiken? #dom
Dat kan zeker zo zijn, maar dit is echt niet of nog niet overal. En ook al niet bij een tandarts.
Belachelijk dat mensen nog steeds geloven dat artsen de dag van vandaag in het zwart werken. Artsen worden (in België) voornamelijk betaald door de staat dus elke patiënt die ze niet aangeven krijgt de arts of patiënt geen geld voor. Het enige waarbij dit misschien wel nog werkt zijn niet terugbetaalde behandelingen.
Als je 10 klanten niet aangeeft, heb je zo 300 euro verdiend.
Dat zou kloppen maar als de arts zijn patiënt niet aangeeft kan diezelfde patiënt geel geld terugkrijgen van de ziekenkas. Ik denk niet dat deze arts veel patiënten zal blijven hebben en dat dus ook niet de meest financieel voordelige manier is voor een arts.
Ik weet niet waar jij in België bent terecht gekomen, maar ik ben er geboren en kom in vele delen van het land, en er zijn maar weinig plekken waar je niet met de kaart kan betalen.
En indien dit toch het geval is, dan is dit omdat er geen internet is, of omdat de zaak nog probeert zwart geld binnen te krijgen.
Payconiq, Bancontact, MasterCard, Visa,... ik kan het allemaal gebruiken en heb zo goed als nooit cash geld op zak.
Probeer maar eens naar een bakker te gaan met alleen een bankkaart.
Geen probleem hier(Aalst) kan gewoon mijn broodjes halen met mijn penkaart. Of eigenlijk telefoon want gebruik NFC. Hetzelfde bij de slager. Bij de frituur hier kan ik enkel met cash betalen of via QR met de Bancontact/bank app. Dat werkt dus prima. Ja er zijn ook frituren die enkel cash accepteren, die proberen nog eens wat zwart weg te werken. Ik weet niet welke evenementen je bedoeld maar ook in Nederland is het veelal een pasje waar je geld op moet zetten of bonnetjes. Dat is hier inderdaad niet anders. Maar zelfs hier op de kerstmarkt in Aalst kan ik bij sommige gewoon met pin betalen. Anderen hebben dit inderdaad niet.
Mijn warme bakker aanvaard de kaart zonder probleem. Ook contactloos als ik wil. Mijn kapper en huisarts zijn evenwel een ander verhaal.
Misschien is Limburg zoals met zo veel dingen hier ook een ondergeschoven kindje in.
In Antwerpen centrum dus niet de minste plek, maar zeker je kunt gewoon pinnen bij de meeste retailers, maar bij de KMOs, cafes, frietkotten, koffiebars en individuele beroepen, tandarts, huisartsen etc is het gewoon dramatisch gesteld.

Zwart geld zal zeker de reden zijn ja 100%.
Ik betaal in België anders nog zeer weinig met cash. naar schatting 2 a 3 procent van mijn betalingen, zowel in winkels als tussen vrienden gebeurt nog in cash, ongeveer 80% via mijn smartphone en de rest met de kaart, bij voorkeur contactloos.
Als je naar het bedrag kijkt, kom je zelfs niet aan de 2% van mijn uitgaven die cash zijn :p
De kosten verbonden aan zo'n betaalterminal zijn dan ook buitensporig hoog.
In realiteit houden Belgen van zwart geld, en gaat het niet om de kosten van de terminal :+
Je kent er duidelijk niets van, het gaat alleen om de kosten van de terminal.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 22 juli 2024 17:23]

Jij bent duidelijk geen Belg. Ik kan je garanderen dat de meeste kleine zelfstandigen cash betalingen liever hebben net om die reden. Meestal zijn het ook zaken zoals een kapper, frituur, kebabzaak, ... die geen betaalterminal WILLEN omdat ze een deel van hun inkomsten niet aangeven.
Voor elke gezonde zaak is een betaalterminal maar een kleine kost.
Groot gelijk! Dit was vooral het issue bij de kleine zelfstandige.
Tot voor kort was het enorm druk omdat er een monopolie van BCC was en deze kastjes + abonnement veel te duur waren.

Ondertussen is er een heel leuk concept, dewelke samenwerkt met je smartphone:
https://shop.be.worldline.com/nl/xengo-connect.html
Alleen weten de meeste mensen dit niet. Ik heb hier ook nergens reclame voor gezien.

[Reactie gewijzigd door Rodrigo op 22 juli 2024 17:23]

Er zijn al heel wat jaren andere betaalproviders waar je een terminal van kunt afnemen. Het monopolie van het vroegere banksys is al lang gebroken.
Klopt, maar het leeft nog altijd bij veel mensen. Ze horen er volgens mij niet achter omdat de beleving speelt dat het veel te duur is.
Ik woon in Duitsland, maar hier is draadloos betalen met de bankkaart heel rare ;) moet je nagana hoe dat is. De optie is er mensen weten het vrijwel nooit. Ik heb Spardabank Sudwest je betaald niks voor hun kaart. Maar ik moet dus daarom wel tot 2020 wachten totdat ik contactloos met pinpas kan betalen :(

@Raindeer
Nederland heeft het inderdaad goed vergeleken met andere landen in de EU.
Wat ik zo achterlijk vind in Duitsland is de gewoonte om je bankpas af te geven. De winkelbediende stopt 'm dan in de terminal en laat mij de pincode intoetsen. Het nederlandse systeem is toch veel efficienter, dan hoef je niet telkens die terminal over te geven. Denk maar niet dat ik straks m'n telefoon aan een winkelier ga geven hoor (als Apple Pay er dan _eindelijk_ is voor Nederlandse bankpassen).

En inderdaad, de meeste winkeliers weten niet dat contactloos bestaat want ze duwen telkens die pas erin. Heel irritant. En bij de zeldzame winkels waar je wel zelf de terminal kunt bedienen raken ze compleet in paniek als je contactloos betaalt. Terwijl het gewoon werkt...
Anoniem: 1111801 @mkools2427 november 2018 14:34
Misschien is dat juist wel de reden dat er Apple Pay komt: de banken hebben er zelf baat bij meer cashless te doen.
Dat in tegenstelling tot Nederland waar Apple Pay waarschijnlijk alleen maar aandeel van iDEAL wegsnoept.
Alleen win je niet zoveel met die enkeleing die Apple Pay gaat gebruiken. Het kost je als bank geld, de meeste mensen hebben er niets aan want geen compatibel toestel en als de handelaar geen terminal met NFC heeft kan je er nog niets mee doen. Aan de anedre kant hebben meer mensen een Android device met NFC dan dat er iPhones met NFC zijn en zie je dat ook daar de adoptie heel laag is in België. Zelfde voor contactloos met de kaart zelf betalen.
Dit is precies de reden dat het in Nederland niet werkt, en in België bijvoorbeeld wel. In Nederland moet altijd alles zo goedkoop mogelijk zijn. Er bestaat echter ook nog zoiets als service: een klant een extra service verlenen. In België snappen ze dat blijkbaar wel, gezien het feit dat Apple Pay daar wordt uitgerold.
Zie niet helemaal in waarom Apple Pay een aandeel van IDeal zou wegsnoepen. Het ene is een variant van contactloos betalen en de ander een online betaalmethode...
Anoniem: 1111801 @Nees27 november 2018 22:19
Apple gebruikt ook NFC. Volgens hetzelfde protocol als Android en alle contactloze passen in zo'n beetje de hele wereld. Daarom werkt het ook gewoon als je telefoon geen verbinding heeft. Er is werkelijk niks uniek aan Apple Pay. Dat het niet kan (of kon) ligt puur aan het feit dat er geen overeenkomst was met de banken.
De Bancontact werkt niet op IOS devices omdat ze niet toelaten NFC te gebruiken. Deze users moeten dan de QR code scannen ipv hun telefoon langs de terminal te houden.

Dank U Apple! Die -1 komt weer van Apple fans natuurlijk, maar tzijn feiten dat ze niet willen zien en ik was perfect on topic :)
Ja, nu hopen dat je er dan ook overal mee kan betalen.

Het is de laatste jaren wel beter geworden en misschien is het nu 100% opgelost, maar er waren in België tot niet al te lang geleden nog veel winkels waarin a) helemaal geen pinautomaat was of b) je alleen maar kon betalen met Bancontact-kaarten...
Ja zie mijn reactie hieronder, in NL kun je zelfs pinnen bij de friettent. In Belgie vergeet het maar, eerst langs de geldautomaat.
Toch niet overal hoor.
In mijn ouderlijk boerendorp en nu hier in de stad gewoon de gsm op de pinautomaat. Als ik recent mijn gsm heb ontgrendeld met de vinger of gezicht gaat hij gewoon instant door naar de betaling.
In Ikea deed hij zelfs 550€ mijn Huawei, beetje eng zo een groot bedrag zonder pin code.
Maar ik verwacht dat deze automaten ook gewoon met de iPhone zullen werken als alles is uitgerold.
Hier in het dorp (NL) zijn ook nog een aantal friettenten waar je niet kan pinnen, alleen cash... Raar maar waar
Je kunt zelfs pinnen op de groentemarkten of zelfs bij de collectes soms (NL).
Hangt van de plaats af. Sommige doen het via de Bancontact app, wat dus via de QR-code is. Anderen hebben gewoon een apparaat staan en anderen willen nog wat zwart werken. In Nederland kun je ook echt niet bij elke frituur met pin betalen.

Bancontact heeft juist een erg goede app en integratie met alle banken hier. Enkel Beobank loop nog altijd gigantisch achter op de rest met hun app.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 22 juli 2024 17:23]

overal waar je contactloos kan betalen in België en Nederland kan je nu al met Apple Pay betalen, dus daar zit het wel ok hoor. Ik woon in Schotland en heb Apple Pay via Royal Bank of Scotland en kan daar gewoon in België en Nederland mee betalen.
We zullen dan maar niet beginnen over de gratis volwaardige rekenig, gratis VISA/MasterCard, ... die je bij zowat elke Belgische bank kan krijgen.
ik heb nou al een tijdje Apple Pay (via Bunq)

en ik denk dat het ING Rabo en/of ABN-AMRO is, die de zaak aan het vertragen zijn!
Nee hoor. ING en Abn-Amro zitten er al klaar voor. Rabo is kritisch, maar werkt het ook niet tegen.
Apple weigert vooralsnog gewoon het in Nederland uit te rollen.
Hoe weet jij dat ING en ABN-Amro al klaar zitten? Ik heb juist ooit vernomen (vorig jaar) dat er wél tegengewerkt wordt met als reden dat ze allemaal hun eigen 'betere' alternatief op de markt willen zetten (oa Tikkie Pay) om mensen binnen hun ecosystemen te houden of te trekken (zie PSD2). Apple Pay (en Google vast ook) trekt ze juist uit het ecosysteem van de banken.

Maargoed, de connectivity van een Apple of Google pay ga je denk ik nóóit krijgen als bank.
Mwah... Mijn mobiel bankieren app werkt volstrekt identiek aan wat Apple Pay / Google Pay doet.... Maar is gewoon van de bank zelf. Vind ik ook wel zo prettig. Zou niet weten wat ik met Google Pay zou moeten!
Dus wat er anders zou zijn qua 'connectivity'? Hooguit dat Google/Apple weet wat je allemaal koopt en je dus meer gerichte reclame kan aanbieden... Maar daar zit ik nou net niet echt op te wachten ;)

Van ING en Abn-Amro heb ik wat inside info. Sowieso houden alle banken het in de gaten, want als het eenmaal uitgerold wordt wil je niet de laatste bank zijn die op de trein springt... Ze willen allemaal juist één van de eerste zijn...
Van ING en Abn-Amro heb ik wat inside info.
Ja same, daarom vroeg ik het juist, ik hoorde andere geluiden. Natuurlijk willen ze dan wel weer de 'Cool kid on the Block' zijn, ik geloof best dat ze er klaar voor zijn, maar dat betekent nog niet dat ze vooralsnog zo lang mogelijk de boot willen afhouden.

De connectivity is vooral dat ik met mijn horloge/telefoon een pinbetaling kan voltooien. Ik dacht altijd dat dat verschil nihil zou zijn tov pinnen, maar het is zó soepel. Ik kan het limiet instellen (nu 100+) waardoor ik nooit in de supermarkt een pincode meer invoer. Haal mijn mobiel of horloge uit mijn zak, druk 2x op 1 knop en tegen de scanner, klaar. Met FaceID hoef ik alleen maar een blik op mijn mobiel te werpen om de betaling te starten. Signaal is sterker dan die van een bankpas (nog nooit een leesfout gehad, wel met bankpas). Daarnaast worden betalingen bij Apple naar mijn idee goed dichtgetimmerd. Zo kan ik niet eens op Apple Pay op mijn telefoon zien wat ik met mijn horloge heb betaald (en andersom); verder wel zichtbaar in de bunq app. Het zijn twee aparte Pay-devices. Daarnaast, Apple heeft geen advertentieplatform, Google wel ;-)
Die connectivitiy heb je met de bank app ook... (enkel in Android dus omdat Apple weigert NFC vrij te geven). Dus de stelling dat de banken die connectivity zelf nooit kunnen behalen lijkt me onzin. De betaal app van de bank doet EXACT hetzelfde als Google Pay / Apple Pay. Maar dan zonder tussenkomst van Apple/Google... Voor mij is dat een stevige plus! (en daarmee voor mij ook een extra reden om geen iPhone te willen... Draadloos kunnen betalen is voor mij een must en ik wil dat niet via een tussenpartij als Google of Apple).
ik zou zo jaloers nog niet zijn, wij betalen voor alle electronica meer geld. En diensten zoals Google Assistant werken altijd veel eerder in NL dan in BE...
En diensten zoals Google Assistant werken altijd veel eerder in NL dan in BE...
Is dat zo?
Eerste beste hit in Google: https://www.tijd.be/tech-...t-in-belgie/10034323.html
Was dus reactie op @aval0ne ....
Inderdaad loopt Nederland bijna standaard voor op België wanneer het techniek aangaat. Mede omdat Nederlanders het wat makkelijker adopteren ook dan Belgen.

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 22 juli 2024 17:23]

Je kan zomaar wat zeggen maar zonder bewijzen blijft het tot nader order onzin.
Euh?? Ik geef een bron? En ik heb hier naast mij de werkende Google Assistant staan in Nederland, die in België aantoonbaar nog niet werkt....? (want je kunt België niet selecteren als voorkeur, enkel Nederland).
Wat voor bewijs wil je nog meer?? Beetje héél bizar om het als onzin te bestempelen en iets dat ik 'zomaar zeg' terwijl het gewoon in de praktijk te controleren is en op tig bronnen (waaronder degene die ik er netjes bij gaf) na te lezen valt.... 8)7

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 22 juli 2024 17:23]

Hoe dat zo? Als het op IT en vooruitstrevendheid aankomt hebben Belgen altijd het nakijken tegenover de Nederlanders. En dat zeg ik als Belg!
De uitzondering bevestigt de regel.
Als je Nederlandse instellingen wilt laten bewegen, moet je zeggen dat "De Belgen" het beter doen. Die arrogante Nederlanders gaan dan opeens wel rennen ;-) Niet voor niets dat er ooit een publicatie over overheidsdigitalisering "De Belgen doen het beter" heette.
Wat hebben de Belgen hiermee te maken? Apple vind het blijkbaar interessant genoeg in België en nog niet in Nederland. Apple is niet echt Belgisch, de laatste keer dat ik dat controleerde ;)
Gok dat dit mede is omdat Nederland nogal voorloopt met contactloos betalen t.o.v. België. In België kunnen ze relatief makkelijk een marktaandeel pakken, in Nederland is dat lastiger. Anderzijds zijn de Belgen weer véél kritischer wat digitaal betalingsverkeer betreft dan de Nederlanders. Dus of het echt een succes wordt?
Misschien is het een test. Ze weten dat ze in Nederland direct een hoop gebruikers gaan hebben;
Het is wss een test case om te zien hoeveel cash gebruikers ze kunnen overhalen en hoeveel nieuwe kleine handelaren er een terminal kopen
Geen idee... Ik denk dat het in België niet heel populair zal zijn... Daar is contactloos betalen uberhaupt nog niet populair.
In Nederland absoluut wel... Maar goed, dan nog... Als in Nederland de helft van alle iPhone gebruikers het zou gaan gebruiken (en dat lijkt me tamelijk optimistisch ingeschat!), dan nog is het voor Apple in absolute aantallen niet heel erg de moeite...
Ja echt wel beter! Vooral dat nu alle transactiekosten naar een bedrijf als Apple gaan! En ook zo fijn van Apple dat ze de nfc van begins af aan zo bechikbaar hebben gemaakt zodat we lekker met zn allen allang contactloos kunnen betalen! Geeft mij echt heel veel vertrouwen enzo </sarcasme>
Apple krijgt van iedere (maestro) transactie maar 0,005 euro ofzo....dus dat valt ook nog wel weer mee.
De Belgen doen het beter.... alweer ;-)

Het is maar hoe je het bekijkt. Ik bedoel dat letterlijk.

Betalen in Belgie is duurder en dus is het makkelijker voor nieuwe diensten om binnen te komen.
In Nederland is betalen een van het goedkoopste ter wereld, en dus draait de 'Ollandse bank elk dubbeltje om. En Apple wil graag wat extra dubbeltjes per transactie hebben, en dus gaat het feest niet door omdat de bestaande systemen minder kosten, en dus de banken niet meewerken.

Zelfde verhaal met de ATM. In de VS zie je in elk klein gat wel tig geldautomaten, waar men in Nederland via wetgeving banken moeten dwingen om minimaal zoveel automaten per inwoners open te houden. Zodra je je pas in de automaat steekt, weet je waarom: gratis flappen tappen in Nederland, waar je in de VS $3 per transactie betaald bij de meeste automaten. In Nederland betaal je die $3 weer aan benzine om naar de volgende pinautomaat te rijden _/-\o_
Anoniem: 328026 27 november 2018 14:08
De grap is dat Apple een gedeelte van iedere transactie binnenharkt. Vanzelfsprekend is dat dit uiteraard gewoon doorberekend zal worden aan de consument. Met andere woorden: bankieren wordt duurder, omdat de bankrekening van Apple gespekt moet worden. Bij Android staan banken vrij om hun eigen oplossingen te verzinnen en de kosten laag te houden. Apple wil duidelijkheid meesnoepen met het bankwezen.

De vraag wordt dan: worden alle producten duurder? Of wordt het bankieren duurder? Of beide?

Wat mij betreft mogen hier wel wetten voor geschreven worden, de economie moet niet op Apple draaien omdat niemand meer een bankpas gebruikt en Apple daarna hun tarieven verhoogd aan de banken. Want in principe maakt Apple eerlijke concurrentie met Apple Pay onmogelijk en heeft zij dus macht over de baken en dus economie binnen een land.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 328026 op 22 juli 2024 17:23]

Een wet? De banken kunnen zelf kiezen of ze wel of niet akkoord gaan met Apple Pay en ondernemers mogen ook zelf kiezen of ze het wel of niet willen aanbieden. Wat wil je dan precies met een wet gaan doen...?

En hoe is dit wezenlijk anders dan PayPal en Credit Card maatschappijen? En daarnaast, voor iDeal moet je ook een x bedrag per transactie afdragen aan de bank. Maar als Apple het doet om hun dienst te faciliteren is het opeens een probleem? :P
Een ideal transactie die betaald is?
Verkapt dan, want bij een overboeking/betaling zie ik toch echt geen extra kosten berekend die niet naar de ontvangende partij gaan.
Ik vermoed dat het dan ook in mijn maandelijkse kosten bij de bank verwerkt zit. (die 4,50 uur voor een bankpas per kwartaal bijvoorbeeld :P )
Apple Pay vraagt per transactie wel een Fee dacht ik, of wellicht een maandelijks abonnement?

Overigens als het met de telefoon betalen net zo werkt als contactloos betalen dan zie ik geen toegevoegde waarde. Immers om de haverklap moet ik alsnog een pincode intoetsen en dus 2 maal de pas pakken/insteken en geldt het maar voor bedragen tot 25 euro.

Je portemonnee thuislaten is er dan dus niet bij tenzij je 2 keer wilt lopen naar de supermarkt :) .
De ontvangende partij betaald meestal ;) Zakelijk dan, de particuliere betaalverzoeken in je bankieren-app zijn meestal wel “gratis”. (Lees: inbegrepen in abokosten. Maar dat zal je ook niet tig keer per dag doen zoals bedrijven :P)

Met Apple Pay hoef je naar mijn weten geen code in te tikken voor boven de €25 transacties.
Partijen als Thuisbezrogd laten je zelfs nog extra betalen voor iDeal transacties ,maar oh nee, er moet nu een wet komen omdat Apple het doet.
Tja, partijen als Thuisbezorgd rekenen dan ook 20% van de bestelling bij de lokale friettent. Ik weet niet of dat inmiddels beter is geworden, maar vorig jaar kreeg ik bij diverse toko's een kortingskaart van 10-15% als ik de volgende keer rechtstreeks bij de toko zou bestellen, dat zegt imo genoeg.
Ja dat is inderdaad nog zo, maar helaas kan je tegenwoordig als restaurant bijna niet maken om niet op een bezorgingsdienst te zitten.
Een website kan kiezen om Ideal te accepteren of andere mogelijkheden in te bouwen. Welke alternatieven zijn er op de iPhone?
Want je kan op een iPhone niet betalen met iDeal, PayPal, Credit Card, etc. of...?
Mocht appel pay straks ook in Nederland komen, heb je inderdaad geen keuze bij de kassa van de AH, als je met je telefoon (lees iphone) wil betalen. Met android heb je de keuze tussen google play en de app van je bank, met een iphone heb je alleen apple pay, geen alternatieven omdat apple de NFC chip niet vrijgeeft.
Nu zul je daar als gebruiker initieel niet (veel) van merken, maar persoonlijk heb ik liever de keuze.
Want in principe maakt Apple eerlijke concurrentie met Apple Pay onmogelijk en heeft zij dus macht over de baken en dus economie binnen een land.
Voor creditcards kan je exact hetzelfde argument maken. Ga er maar vanuit dat er niks verandert in wetgeving.
Het verschil is dat je creditcards optioneel afsluit voor 15-20 euro per maand. Plus dat veel winkels en webshops geen creditcards accepteren vanwegen de extra fee die het hen kost.
Dus als Visa en Amex het doen is het ok maar als Apple het doet moeten er wetten voor geschreven worden |:(
apple is op basis van amex/visa/mc, niet in plaats van.
je bent in de mooie marketing praat van apple gevallen, die het presenteren als 'hun ding' terwijl het in de achtergrond mc/visa/amex/etc. is
Nee dat is niet zo. Graag bewijs van je bewering.
5 jaar werkervaring in het veld van mobiele betalingen, inclusief workarounds rondom de iPhone restricties. Genoeg bewijs?

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 22 juli 2024 17:23]

Ochgerm die banken hebben het ook zoooo slecht... misschien moeten ze volgend jaar geen vijfhonderd miljoen, maar slechts 490 miljoen aan bonussen uitkeren.
Is dat niet zo bij alle payment providers?
Anoniem: 1111801 @digdas27 november 2018 14:38
Ja, natuurlijk. Het is dan ook een onzin argument. Apple Pay is weliswaar een middleman, maar het is een middleman die een deel van het werk overneemt en bovendien concurrentie geniet van andere middlemen.

De bewering is eigenlijk dat een door de banken onderhouden middleman (zoals iDEAL) per se goedkoper is dan een commerciele middleman. Dat zou best kunnen, maar dat moet dan met cijfers aan te tonen zijn.
Als een iDEAL transactie enkele tientallen centen kost en een Apple Pay transactie een percentage van het aankoop bedrag dan is Apple Pay significant duurder.Er is nagenoeg geen online betaalsysteem zo goedkoop als iDEAL.
Ik zie het maar zo, aangezien het alleen door apple gebruikt kan worden, kan er ook niet mee gekloot worden, terwijl dat op android met vrijgegeve NFC tag wel kan.

Of het nu goed of slecht is, ik gebruik het momenteel via een omweg (Boon) en vind het heerlijk, alles via de wallet app ook.
Leuk betoog. Je valt Apple aan op het feit dat zij iets willen verdienen op een service die zij leveren, terwijl de Nederlandse banken de consumenten volledig uitknijpen door steeds minder service te bieden voor een steeds hogere prijs. Daar lijk je dan geen moeite te hebben. De banken hebben immers nog niet genoeg? Daar zit de kern van het probleem.
Apple Pay heeft alleen bestaansrecht omdat Apple de NFC chip in de telefoon niet beschikbaar wil maken --> niets meer dan geld binnenharken dus. Voor mechants (en uiteindelijk dus consumenten) is Apple Pay net zo duur of duurder dan creditcards. Ik zie dit niet snel wereldwijd geaccepteerd gaan worden.
De kosten van Apple Pay worden betaald door de bank, niet door de merchants. En ook niet door de consument. In de voorwaarden van Apple Pay staat dat de bank de kosten ook niet mag doorberekenen. Dat het net zo duur is als creditcard is niet waar. De percentages verschillen per land, maar het gaat gemiddeld om enkele centen per €100.
Volgens mij waren de percentages die rond gingen 0,16%.. dus inderdaad verwaarloosbaar. Vooral op kleine betalingen in de supermarkt en friettent.
Onzin. Uiteindelijk betaald de klant altijd.

Volgens Apple moeten die kosten echter over alle consumenten uitgesmeerd te worden, ipv. alleen die die het daadwerkelijk gebruiken.

Daarbij heeft @S0epkip gewoon gelijk: door NFC te blokkeren, houd je de concurrent (proprietaire bank app) buiten de deur ten gunste van je eigen dienst. Op de laatste kunnen ze een deel afroamen, op de eerste niet...

Edit: kan iemand uitleggen wat aan deze stelling onjuist is, dan wel ongewenst is?

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 22 juli 2024 17:23]

Kom op Bunq make it happen in Nederland
Ligt niet aan Bunq, daar kan het al. Maar dankzij Apple is het nog niet eenvoudig: https://bunq.love/nl/
Hup, nu snel naar Nederland. Kan ik m'n telefoon eindelijk thuislaten als ik ga sporten en nog steeds m'n after-workout-snack betalen zonder m'n bankpas
https://www.abnamro.nl/nl...lpas/wearables/index.html

Diverse mogelijkheden, die soms nog makkelijker zijn dan een telefoon in de sportschool
En het werkt sinds 5uur deze ochtend!
Net Mn eerste aankoop gedaan. Handig. Sneller dan met seqr of Bancontact app. Iets minder snel dan contactloos met de betaalkaarten (maar wel veiliger)
Ook al een paar keer getest nu en valt mij op dat de registratie op watch en iPhone supersnel zijn, maar de terminals in de winkel traag :) .

Blijft toch een enorm gemak dat je gewoon met je horloge rond je pols kan betalen als je ergens bent.
Hier is het al eens fout gegaan. In wallet toonde hij de transactie (onder de kaart). Maar kreeg geen melding en de transactie stond wel niet in mn geschiedenis.

Kreeg tijdens betalen wel de melding dat ik gsm dichter moest houden.
Dan ben ik wel eens benieuwd hoe dat ontvangen gaat worden en wanneer de eerste mythes bij FB-volk weer de ronde gaan doen...
Volgens de onderzoekers zijn Belgen vooral terughoudender in het contactloos betalen door een gevoel van onveiligheid. In de laatste jaren is een aantal mythes ontstaan, zoals de vrees dat een kwaadwillende een ongeoorloofde transactie zou kunnen uitvoeren door eenvoudigweg een betaalterminal in iemands buurt te houden.
Bron
In princpe kan dat toch ook? :P Ja niet meer dan €25 en (althans hier) je bent er tegen verzekerd, maar dan nog... Helemaal een mythe lijkt het me niet? :P
Het is niet zo simpel.
Om draadloos betalen te kunnen gebruiken heb je allereerst een rekening nodig bij een bank die voor draadloos betalen geautoriseerd is.
Dat is moeilijker dan alleen een terminal dichtbij een pas houden.
En daarom dat ik het handig vind met de apple watch dat deze alleen werkt als je 2x het onderste knopje indrukt, dan maakt het niet uit of het onder of boven de 25 euro is, en je gaat echt wel merken dat iemand eraan zit, oh en mocht het horloge los komen van je arm dan kunnen ze er nog niets mee aangezien het dan eerst een code nodig heeft.
0,2% extra betalen (ook al is dat wellicht indirect) dat is niet niks. Je verliest in feite snel een paar honderd€ per jaar aan inkomen - omdat je dat per sé zou willen gebruiken. Daar doe ik wel wat beters mee.
Dus voor mijn kleine uitgaven blijft het cash - voor de grotere de kaart en zeker geen kredietkaart. Ook geen smartphonebankieren en zeker al geen NFC.
Ook Payconiq beschouwen we als iets ongewensts. Zo weinig mogelijk koppelingen en toegangen naar mijn geld. En zo veel mogelijk hindernissen. Mijn bank heeft de eis gekregen dat ze van mij erger moeten zijn dan fort Knox!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.