Apple brengt eigen betaaldienst Apple Pay uit in België

Apple is in België begonnen met het aanbieden van zijn betaaldienst Apple Pay. De primeur is voor klanten van BNP Paribas Fortis. Later zal de betaaldienst worden uitgebreid naar andere banken.

BNP Paribas Fortis stelde de samenwerking met Apple Pay woensdagochtend officieel voor. Dinsdagavond had elektronicaketen MediaMarkt al bekendgemaakt dat de betaaldienst vanaf 28 november beschikbaar zou zijn in zijn Belgische filialen. Andere grote ketens waar Belgen voortaan met hun iPhone of Apple Watch contactloos kunnen afrekenen, zijn onder meer Aldi, Burger King, bpost, Decathlon, Total en de elektronicawinkels van Krëfel en Vanden Borre.

Een eerder gerucht dat Apple Pay in België in een eerste fase exclusief beschikbaar zou zijn voor BNP Paribas Fortis-klanten, blijkt te kloppen. Klanten van deze grootbank kunnen hun bankkaart, Mastercard en binnenkort ook Visa aan de betaaldienst toevoegen. Dit is zowel mogelijk via Apple Wallet, een digitale portemonnee binnen iOS, als via de Easy Banking App van BNP Paribas Fortis.

De rechtstreekse concurrent van Apples betaaldienst, Google Pay, was al sinds maart 2017 beschikbaar in België. Ook daar ging de primeur naar BNP Paribas Fortis, maar inmiddels kunnen ook KBC-klanten met hun Android-smartphone afrekenen. In Nederland zijn Apple Pay en Google Pay nog niet beschikbaar. Of deze betaalsystemen ook naar Nederland komen, en zo ja wanneer, is onbekend.

Apple Pay

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

28-11-2018 • 09:46

348

Reacties (348)

348
333
156
19
0
131
Wijzig sortering
Onze banken zijn gierig.. Apple wil een heel klein percentage voor de transactie. Dit willen die banken hier niet missen en moeten wij het daarom met onze plastieken pasjes blijven doen.

Het is heel simpel mogelijk, overal in NL waar ze zo'n contactloos pinapparaat hebben. Als je bunq gebruikt kun je gewoon met je apple watch betalen...
Apple wil een klein percentage voor de transactie, maar voegt verder niets toe. Zij zijn gewoon een middle man, die niets anders doet dan middle man spelen. Ik begrijp volkomen waarom banken dit niet willen.
Dit is niet waar. Ze voegen bijvoorbeeld veiligheid toe: een kaart kan tot de pinvrije basis van 25 euro aangevallen worden op verschillende manieren. Hier merk je niks van.
De manier waarop Apple de betalingen afhandelt is voor alle bedragen gelijk en vereist bewustheid van de gebruiker. Hierdoor is betalen van grote bedragen makkelijk (pin-vrij, via face-id, touch-id of apple watch) en van lage bedragen even veilig. Alle betalingen bevatten de cryptogram-techniek die welbeschreven is.
Daarnaast biedt het platform nog allerlei voordelen voor loyalty cards etc. En banken hoeven in principe geen (dure) kunststof kaart meer te produceren, uit te geven, op te sturen, etc.

[Reactie gewijzigd door HunterPro op 23 juli 2024 08:35]

Dat zijn dingen die de bank prima zelf kan, zonder middle man.
Dat kunnen ze niet, want een bank is geen hardwarebouwer. Een bank is een dienst, en ze kiezen er nu voor om zich niet als dienst te gedragen. Als gebruiker wil ik graag alle diensten die ik afneem, van netflix tot bankdiensten tot overheidsdiensten, via mijn kanaal/device/hardware van keuze afnemen.
Ik kan al tijdenlang met de app van mijn bank betalen via NFC. Ik kan de mate van veiligheid zelf bepalen (vingerafdruk, pincode etc). Waarom zou hier nog een middle man tussen moeten?
Apple Pay is meer dan alleen in de winkel contactloos betalen, het werkt ook online. Je kan dus met al je bankpasjes online aankopen afrekenen, een soort wereldwijde iDeal dus maar dan voor een fractie van de kosten (0.5 cent ipv 30+ cent). Banken lukt het vooralsnog niet om zo een systeem op te zetten buiten de landsgrenzen.

Daarbij kan je met Apple Pay Cash ook geld tussen vrienden sturen (zonder transactie fee bij een debit card)

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 23 juli 2024 08:35]

Dezelfde app die ik van mijn bank heb om via nfc mee te betalen kan ik ook gebruiken om online aankopen mee te betalen. Ik kan ze ook gebruiken om op mijn online banking platform in te loggen. Ik kan met mijn app ook perfect geld naar anderen sturen zonder dat er ook maar 1 fee bij komt kijken.

Ik zie nog altijd niet in waarom ik nog een partij extra nodig heb bij de betaling.
Jij hebt waarschijnlijk maar 1 debit card bij 1 bank.

Stel dat je ook nog wat kaarten van andere banken hebt (bv zakelijk of een tweede rekening, een en/of rekening), of een of een paar creditcards.

Dan is Apple/Google/Samsung pay toch een stuk handiger.

Kijk bv naar stocard. Daarin staan al mijn klantenpassen, dus geen noodzaak om al die pasjes nog fysiek bij me te hebben, ook een stuk handiger dan voor elke winkel hun eigen app te installeren en/of op te starten bij een transactie. Zo werkt Apple pay ook: 1 app voor al je betaalpassen...ideaal toch?

[Reactie gewijzigd door Isheara op 23 juli 2024 08:35]

@Isheara in dat geval kan ik omschakelen naar de bancontact app waar ik al die kaarten netjes in kan verzamelen. 1 kaart kan als default gezet worden om automatisch mee te betalen, anderen kunnen geselecteerd worden.

Opnieuw: er is geen noodzaak aan een bijkomende tussenpartij zoals Apple.
Dezelfde app die ik van mijn bank heb om via nfc mee te betalen kan ik ook gebruiken om online aankopen mee te betalen.
*Mits ze het Nederlandse iDeal ondersteunen bedoel je. Apple Pay werkt overal ter wereld, het grootste gemis wat altijd bij iDeal genoemd wordt.
Ik geef je gelijk tot op bepaalde hoogte, maar je kan echt niet rond de naadloze integratie die apple weet te implementeren. Bij banken duurt het over het algemeen lang voor nieuwe technologiën geïmplementeerd worden. Door een deel van de logica naar apple te verschuiven zal dit verbeteren. Zo ben ik er vrij zeker van dat je bank geen app voor de apple watch zal hebben, terwijl dit met apple pay wel gewoon zal gaan. Door een abstractielaag te voorzien (dmv apple pay), ben je er ook vrij zeker van dat toekomstige apple apparaten de functie zullen ondersteunen.
Het werkt ook online op een Mac. En dat is het issue met Apple, het werkt zoals zij dat willen en niet zoals de banken dat willen.
De 0,5 cent van apple die jij noemt, zijn kosten voor de bank, welke apple verbiedt om door te rekenen aan de eindgebruiker.

Die 30 cent, is voor de winkelier, en kan doorberekend worden aan de consument.

Vanaf het perspectief van de bank is het meer dan logisch dat zijn liever dat tweede zien


Geld overmaken naar vrienden kan ook zonder apple, en tussen Nederlandse banken gewoon kosteloos.
En dat is niet dankzij de bank, dat is dankzij de technologieën en de API op de telefoon zelf. De bank heeft het geld en de app die gebruikt maakt van iets dat vrijwel iedere applicatieontwikkelaar kan gebruiken. Enige verschil is dat ze iets meer aandacht en tijd in de veiligheid ervan steken, iets wat Apple dus al standaard in zijn OS heeft gebakken, in tegenstelling tot Android (die overigens wel in de buurt komt). Nonetheless, willen ze Apple niet hun cut geven voor het wegnemen van deze zorgen, en dus komt Apple met een alternatief.
[...] de mate van veiligheid zelf bepalen (vingerafdruk, pincode etc).
Dat je dat kan is dankzij de telefoon die je bij Samsung, Huawei, Sony, whatever hebt gekocht. Zo dus ook met Apple. Verschil is dat jouw bank z'n app moet updaten naar een OS z'n versie (nog niet te spreken over het feit dat ze hem moeten bouwen met betaalfunctionaliteit, soms verschillend voor andere apparaten/merken en versies), en Apple dit ingebakken heeft in zijn OS. Waardoor er eigenlijk alleen nog maar een interface voor het managen van je bankaccount nodig is, wat er al is.

Waar jij zegt dat Apple geen middle man mag zijn, zeg je dus eigenlijk dat jouw telefoon geen apparaat is waar je je transactie mee maakt. Wat dus volstrekt onwaar is. Apple stelt alleen voor de kosten te verschuiven op gebied draadloos betalen (Van applicatieontwikkelaars en update-teams voor apparaat ondersteuning naar Apple), en dat voor een dubbeltje. Het dan nog niet te hebben over het feit dat Apple Pay meer is dan een simpele app op je telefoon.

Maar waar het hier echt om gaat is mij boven de pet. Dit voelt eerder aan als kleuteren.
Zelf vermoed ik dat Apple dan ook inzicht krijgt over de transacties van klanten etc. Wat natuurlijk een impact heeft op de waarde van de informatie die de banken dan toch al hebben.

[Reactie gewijzigd door sxbrentxs op 23 juli 2024 08:35]

Zelf vermoed ik dat Apple dan ook inzicht krijgt over de transacties van klanten etc. Wat natuurlijk een impact heeft op de waarde van de informatie die de banken dan toch al hebben.
Die impact is er niet omdat sinds Januari van dit jaar banken de verplichting hebben om volgens de Europese PSD2 richtlijn informatie met derden te delen wanneer een klant daarom vraagt. Effectief is die informatie met instemming van de klant dus al publiek.

De reden dat dit proces met Apple zo moeizaam verloopt is omdat Apple haar voorwaarden aan de banken wil opleggen ten aanzien van de betaling van de transactiekosten.

Apple had verwacht ik een makkelijker introductie kunnen hebben als ze die transaction fee gewoon aan haar klanten had doorberekend. Zeker diegenen die met hun Apple devices willen kunnen betalen zijn hiervoor gemotiveerd verwacht ik.

Andersom denkend is het volstrekt onlogisch dat ik als niet Apple gebruikende bankklant moet gaan meebetalen aan de transacties van Apple Pay gebruikende medeklanten. Bij mijn bank (SNS) betalen ook alleen de banken app gebruikende klanten aan deze app. En dat is wel zo straight, vind je niet?
Yes, en bij ABN is het helemaal gratis (voor nu), ING, SNS, en weet ik het wat, vraagt 50cent voor alleen de mobiel bankpashouders en allemaal doen we mee aan iDeal dat wordt betaald vanuit de banken zelf en het bedrijfsleven dat zich hier mee bezighoud.

Waarom dan niet ook Apple Pay? Die paar centen per Apple Pay gebruiker. Dat geld hadden ze anders in R&D moeten stoppen, zoals ik al aangaf, en dat had waarschijnlijk veel meer geweest. Waar jullie nu moeilijk over doen is echt belachelijk. Als we het over alle bankaccounts hebben verwacht ik hier echt minder dan een tiende van een cent per maand per account. Tenzij we met z'n allen massaal overstappen en duizenden euro's uit gaan geven om een Apple product te kopen om het te gaan gebruiken.
[...] omdat Apple haar voorwaarden aan de banken wil opleggen ten aanzien van de betaling van de transactiekosten.
Welke voorwaarden willen ze opleggen? Heeft je een link?

[Reactie gewijzigd door sxbrentxs op 23 juli 2024 08:35]

Genoeg links te vinden hoor, heb ook nog geen redenen gevonden waarom Apple bij Nederlandse banken het spel anders zou spelen, ik denk dat de Nederlandse situatie is te vergelijken met die van Australië:Niet alle Nederlandse banken rekenen hun apps als service door aan hun klanten. Minder straight inderdaad. Wordt vermoedelijk gladgestreken door de aantallen klanten waarover kosten worden verdeeld.

Ideal is door de gezamenlijke banken opgezet voor alle Nederlandse klanten. Alle banken betalen er aan mee, en alle klanten hebben baat. Bij Apple Pay heeft op zijn best een deel van de klanten baat bij de deal, lang niet iedereen gebruikt Apple, en de deal met Apple, zoals Apple die voorstaat tenminste, is niet bepaald wederkerig te noemen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 08:35]

Op android wordt gebruik gemaakt van API's ja, in plaats van dat er gebruik wordt gemaakt van een tussenrekening. Dat is een groot verschil. Google ziet niks van de transacties die ik met mijn Rabo wallet doe, die heeft daar niks mee te maken.

Implementatie van apple pay is ook niet gratis, er moeten afspraken gemaakt worden, betaalterminals moeten compatibel zijn, communicatie naar klanten, en per transactie moet een behoorlijke som worden betaald.
Betaalterminals zíjn compatibel.Als je contactloos kan betalen, kan je ook met Apple Pay betalen.
exact, Apple Pay is ook niet een nieuwe betaalmethode maar een veel veiligere implementatie van de al bestaande betaalmethode NFC.
Niet geheel, want Apple Pay gaat een stuk verder qua privacy en beveiliging dan vergelijkbare NFC dienstverleners.
Wat voegen ze toe? Qua privacy komt er alleen maar een extra partij tussen, en voor beveiliging geldt hetzelfde.
Alos ik mag kiezen tussen Android of iOS, dan weet ik wel welke partij ik mijn gegevens vertrouw. Net als gezichtsherkenning op iPhone of eender welke andere Android smartphone.
Je begrijpt het verkeerd. Bij android heb je de mogelijkheid om de bank een eigen app, compleet buiten google om te hebben. Het enige wat google hier mee te maken heeft is de API die lokaal op de telefoon draait.
Behalve dat dat niet kan op de iPhone, omdat apps geen rechtstreekse toegang kunnen krijgen tot NFC. De enige die daar iets mee kan is Apple, dus voor iPhone gebruikers rest er niets anders dan Apple Pay.
Op Android hebben de meeste banken al een tijd lang contactloos betalen.
En banken hoeven in principe geen (dure) kunststof kaart meer te produceren, uit te geven, op te sturen, etc.
Allemaal leuk en aardig tot je bij een tankstation komt waar je niet contactloos kan pinnen. En bovendien, al die beschreven voordelen zitten al een tijdje op Android en werken in Nederland.
[...]


Allemaal leuk en aardig tot je bij een tankstation komt waar je niet contactloos kan pinnen.
Ik denk dat ik dat tankstation nog niet ben tegengekomen in de afgelopen 5 jaar. Ligt natuurlijk ook aan de populariteit van contactloos betalen - als je in Spanje in een bar wil betalen dan geef je je pinpas aan de bediende met de mobiele terminal, en in plaats van 'm erin te proppen legt het horecapersoneel steevast de kaart op het display, om er dan achter te komen dat mijn bank geen contactless heeft in zijn kaarten (wel Apple Pay trouwens). Mijn bank is dan ook een van de weinige die de fysieke kaarten niét met NFC uitrust, maar wel gewoon Apple Pay aanbiedt.

in België zijn de meeste buitenterminals nog Xenteo's van Atos. Die dingen bestaan al veel te lang en zijn dus nog niet voorzien van contactless, al is er al een opvolger voor die het wel heeft. Contactless is dan ook amper populair in BE, maar dat komt nog wel.

Enige use-case die ik me herinner waar ik niet kon contactloos betalen is in de lucht. Die terminals zijn belachelijk oud vaak en hebben zelfs soms nog cijfers op een random locatie ipv 123 456 789 0.

Transavia biedt trouwens tegenwoordig wel contactloos aan als ik me niet vergis, meen het me te herinneren van mijn vlucht met hun in mei. Voor zover ik weet is dat ook de enige (of voor zover ik dit jaar gevlogen heb). SN Brussels Airlines ondersteunt geen contactloos, Vueling laatst ook niet.
Ik denk dat ik dat tankstation nog niet ben tegengekomen in de afgelopen 5 jaar..
Like I said "in Nederland". Hier is elke 3de station een onbemande tankstation waar je niet draadloos kan pinnen of stations die 's nachts sluiten om alleen 1/2 pompen actief te laten waar je kan pinnen.
Hoe zit dat met GPay dan? Ik lees hier allee over Apple Pay, maar vrij weinig over Google's kant.
Google pay is qua functionaliteit ongeveer gelijk, maar google verplicht je niet om Gpay te gebruiken, en laat toe dat je op een android toestel nfc betalingen doet met de app van je bank.
heel klein percentage op een totaalbedrag ja, maar een gigantisch percentage op de kleine marge die de banken en andere spelers in het ecosysteem hebben.
Ja. Alle bedragen worden groot als je alle kleine transacties doet. Het probleem zit hem er denk ik ook in en dat vinden banken denk ik niet leuk; dat ze heel weinig informatie geven over de transactie. Dat kan je ook lezen op de website van Apple.

https://www.apple.com/benl/apple-pay/
dat bedoel ik niet.

Stel, Apple wilt 0.15% op het totaalbedrag, maar door de EC ingestelde regels zit er al een max van 0.2% op de interchange fee voor debit transacties, dus dat betekend dat bij 0.15% apple al 75% van deze interchange fee opeist. Lijkt mij een dikke vinger waard.
Maar waarom zijn die Belgische banken dan wel akkoord gegaan hiermee?
Ik denk dat Apple zijn percentage flink heeft moeten laten zakken voor de Europese markt, en verschillend is per bank die aansluit..
Wat dit percentage is geworden per bank is natuurlijk lastig te achterhalen, aangezien dit onderdeel een heet hangijzer is van contractonderhandelingen tussen Apple en de banken die willen aansluiten.
Snap ik. Maar dan kom ik toch weer terug op mijn eerste vraag, waarom kunnen Nederlandse banken dit niet dan? Ik doe mee met de wearables test van ABN en tijdens het koppelen van mijn wearable heb ik dit ook aan de mensen van ABN gevraagd. Zei gaven aan dat het digitale betaalsysteem in Nederland net iets anders werkt dan in het buitenland en dat het daarom voor Apple (of Google) lastiger is. Hij kon verder ook niet vertellen wat er dan precies anders is, maar wellicht is er toch (nog) een andere reden dat het nog niet in Nederland is uitgerold.
En terecht dat dat geweigerd wordt. Er is simpel aangetoond dat het op bijv een android telefoon wel allemaal gewoon kan zonder vendor locking.

Apple kan ook heel simpel NFC openzetten zoals dat in android of dergelijke gebeurt.
Maar Apple moet zijn eigen wiel weer even doordrukken.
De meeste mensen zijn geen Apple gebruikers.

Jammer genoeg voor Apple zullen ze er waarschijnlijk zelf geld voor naar de banken moeten gooien ipv x% van elke betaling opeisen.
Een systeem willen implementeren bij banken zonder dat daar een voordeel bij zit of zelfs neutraal is voor deze zelfde banken is toch wel het meest achterlijke idee wat je kan hebben imo.

[Reactie gewijzigd door ErikRedbeard op 23 juli 2024 08:35]

Voor mij als klant is de keuze anders heel duidelijk tussen twee banken, waarvan maar eentje Apple Pay aanbiedt. Dan gaan mijn zaken (en die van een hele hoop andere iPhone gebruikers) mooi naar die bank.

Dat zie je in alle landen gebeuren waar Apple Pay geïntroduceerd wordt, banken worden op sociale media volgespamt met vragen of/wanneer zij het ook aan gaan bieden en banken die het al aanbieden krijgen een golf van nieuwe klanten over zich heen. Dus zo achterlijk is het voor die banken absoluut niet.

Nu kunnen ze in Nederland gezamelijk Apple nog wel buiten de deur houden, maar zodra er een paar fintechs zoals Bunq of N26 het hier aan kunnen bieden zal iedereen zich afvragen waarom ING/Rabo/ABN zo ouderwets bezig zijn. Zal je zien hoe snel ze dan zijn om ook met Apple Pay te komen.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 23 juli 2024 08:35]

Ik ben dan juist zelf precies andersom.
Ik zou juist weggaan bij een bank welke dit gaat gebruiken. Puur omdat ik niet wil meebetalen aan een gesloten systeem als deze.

Er zijn twee manieren zodat ik en waarschijnlijk vele andere non-Apple gebruikers hier geen problemen mee zouden hebben.
  • Ik zou er geen problemen mee hebben als het een open systeem was, want dit heeft dan voor iedereen voordeel ipv alleen voor de minderheid.
  • Ik zou er ook geen problemen mee hebben als Apple niet specifiek de bank het x% laat betalen, maar de gebruikers van de app zelf (dus direct bij de Apple gebruiker zelf).
In beide van deze gevallen hoeven non-Apple gebruikers op te draaien voor een deel van de kosten wat anders wel gaat gebeuren.

Dit is dan ook meteen het grote probleem met dit systeem in mijn opzicht en de reden waarom ik hier fel tegen ben.

[Reactie gewijzigd door ErikRedbeard op 23 juli 2024 08:35]

Wbt. de kosten, dit is alleen een percentage bij creditcard transacties. Bij een Maestro (/PIN) is het een vast bedrag (volgens huidige bronnen 0.5 cent) per transactie. Voor een PIN-transactie vragen Nederlandse banken op dit moment ongeveer 5.6 cent.

Wat ik me afvraag is of banken die 5.6 cent mislopen zodra een transactie via Apple Pay loopt, dus dat ze ipv 5.6 cent te verdienen, 0.5 cent moeten afstaan. Dan snap ik de weerstand wel :p
Ja zover ik weet (gelezen heb) zit het idd zoiets in elkaar.
Maar ik dacht dat Apple het juist op een % hield van de transactie ipv vast bedrag per transactie.

Ze vragen wel geld per transactie, maar hoeveel weet ik zo niet.
En ze willen niet dat de gebruiker deze hoeft te betalen.
Dus de bank moet hier voor opdraaien en deze verrekent dat natuurlijk gewoon in de kosten voor iedereen.

Specifieke bedragen heb ik geen idee van.
Apple verzorgt alleen de transactie tussen je pas en de terminal.

De betaling (en dus de kosten) worden gewoon afgehandeld door de bank of de creditcardmaatschappij. Daar doet Apple niets mee.
-----
Voor mij als klant is de keuze anders heel duidelijk tussen twee banken, waarvan maar eentje Apple Pay aanbiedt. Dan gaan mijn zaken (en die van een hele hoop andere iPhone gebruikers) mooi naar die bank.
-----

Welnee..
Er is meer als Iphone's in de wereld.
Ik denk dat 1 procent overstapt en de rest zal het een worst wezen.
Niet iedereen is hiermee bezig

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 23 juli 2024 08:35]

Dan zou bunq het ook niet doen, dus is onzin. Ik gebruik in nederland gewoon Apple Pay via mijn nederlandse bunq rekeningen. Het duurt gewoon even voordat Apple hier daadwerkelijk juridisch alles in orde heeft.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 23 juli 2024 08:35]

Waarom zou Bunq dat niet doen?

Het is een super marketingstunt dat je in NL alleen via Bunq gebruik kan maken van Apple Pay.
Mijn reactie is op de opmerking dat ‘de banken’ gierig zijn en het daarom in NL niet doen.
Ik zou graag een bron willen zien voor jouw argument dat Apple een klein percentage wil voor transacties, want ik heb juist laatst het tegenovergestelde gelezen dat Apple juist geen percentages krijgt voor transacties...
Deze discussie is hier al eerder gevoerd. Onze banken zijn niet gierig. Ze zijn slim en gaan hun verdiensten niet afstaan aan een partij die niets toevoegt. Erg slim.
"klein percentage" dat kleine percentage is toch wel aanzienlijk als je bedenkt dat pintransacties een vast bedrag kosten in NL (hebben we erg goed voor elkaar in NL) en dat is wat de banken tegenhoudt. Apple stelt namelijk als eis dat die transactiekosten NIET aan de gebruiker mogen worden gerekend.
Niet aan de gebruiker, maar niets dat ze belet het aan de ontvanger in rekening te brengen net zoals iDeal en Credit Card transacties...
Dat is dus exact wat ik zeg en waarom het wordt tegengehouden....
Maar iDeal is een vast bedrag, geen percentage. Dat scheelt enorm dus.

Verder zou ik als ik niet met cc betaal of met Paypal, en de prijs van een artikel is het zelfde en de bestelkosten ook, graag een korting zien als ik met iDeal betaal. Want met een cc of PayPal kost het een winkelier zo 2-4% kosten die je niet hebt bij zelf overboeken of iDeal. Maar dat mag officieel geloof ik niet meer sinds een paar maanden.
Volgens mij gaat het ook vooral om het feit dat de banken buitenspel worden gezet en dat een derde partij inzicht krijgt in de data. Een derde partij dat erg nieuw/commercieel is.
Apple Pay is een vorm zoals ideal, mastercard of paypal. En die vragen ook transactiekosten @AceAceAce .
Ik val een beetje in de herhaling, maar Apple Pay is niet te vergelijken met een Mastercard..
Apple Pay is te vergelijken met de bedrijven die fysieke passen maken (zoals Gemalto, Giesecke&Devrient en Oberthur); wat deze partijen namelijk doen is dat ze een platform aanbieden waarop een betaalapplicatie van MasterCard, Visa of Amex geplaatst kan worden, en deze betaalapplicaties zijn weer op hun beurt gekoppeld aan banken.

I.t.t. Gemalto, Giesecke&Devrient en Oberthur, vraagt Apple een percentage per transactie, in plaats van dat ze geld vragen voor het hosten van een pas.
Prima toch, als Apple een klein percentage wil rekenen de banken dat toch door aan de klant of aan de winkelier die het weer aan de klant doorrekend dus uiteindelijk worden wij er slechter van en betalen we met ons allen mee om Apple nog veel rijker te maken dan ze al zijn.
De bank heeft mij geld geleend waarmee ik mijn woning heb kunnen betalen. De bank heeft mij geld geleend waarmee ik mijn wagen heb kunnen betalen. De bank maakt het mogelijk om veilig geld to ontvangen en te verzenden ipv dat ik met (tien)duizenden euro over straat moet lopen. De bank maakt het mogelijk om ook in het buitenland zonder problemen te betalen.

Wat heeft Apple voor mij gedaan? Het heeft me de mogelijkheid gegeven om muziek te kopen.

Nee, ik denk dat ik meer aan mijn bank te danken heb dan aan Apple.
En voor al die diensten heb je ook mooi betaald, de bank maakt het zeker mogelijk maar je betaalt er ook gewoon voor. Net zoals bij Apple.

Het zijn beide bedrijven die graag meer omzet draaien en meer winst maken.
Apple heeft jouw de mogelijkheid gegeven met een computer te kunnen werken. Apple heeft jouw de mogelijkheid gegeven het internet overal te gebruiken en blijkbaar hebben ze jouw de mogelijkheid gegeven muziek te kopen. Dat kon ik al voor de iTunes Music Store maar goed.

Ik denk dat jij gewoon meer verschuldigd bent aan de bank dan aan Apple ;)
Waarom zouden de banken wel moeten toegeven aan Apple, maar andersom stelt Apple hun NFC chip niet open zodat banken ook hun eigen betaal app kunnen gebruiken. Het moet natuurlijk wel van twee kanten komen.

Daarnaast heeft Apple een geldberg waar je u tegen zegt. Wat hebben wij eraan om het vermogen van het rijkste bedrijf van de wereld nog verder te laten groeien? Ik heb ook niet het idee dat Apple dat voor ons doet. Apple doet vrolijk mee aan het financiële spelletje wat op deze wereld gespeeld wordt waarbij verwacht wordt dat je maar oneindig groeit en alleen maar meer meer meer omzet draait.
En toch scheelt de marktwaarde van Apple en Microsoft niet zo heel gek veel van elkaar hoor, zo is gisteren Apple kortstondig van de troon gestoten door Microsoft, als meest waardevolle bedrijf ter wereld, al had Apple de top positie aan het einde van de dag al weer terug gepakt van Microsoft, maar toch.

"In de afgelopen weken zijn de aandelen van Apple flink gedaald, waardoor het ongeveer 300 miljard dollar aan marktwaarde verloor. Daardoor verloor het bedrijf voor het eerst sinds 2013 zijn eerste plaats qua marktwaarde. Het was ook voor het eerst in acht jaar dat Microsoft meer waard was dan Apple.

Aan het einde van de dag had Apple zijn eerste plaats echter weer terug, met een waarde van 828,64 miljard dollar. Microsoft had toen een waarde van 822,90 miljard dollar. De aandelen van Apple stegen met 1,4 procent en die van Microsoft met 3,3 procent."

Bron = techzine.nl

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 23 juli 2024 08:35]

Dat klopt, aan de andere kant is al het slechte nieuws mbt omzetten van Apple gebaseerd op geruchten en vage berichten uit de supplychain. Nu Apple vanaf volgend kwartaal verkoopcijfers helemaal niet meer zal noemen, lijkt de paniek toegeslagen. Net als vorig jaar met de iPhone x. Bleek later ook nergens op gebaseerd. 1 groot spel van shorters, etc.
Marktwaarde of "meeste waardevolle bedrijf" zegt helemaal niks over de berg geld die ze aan eigen vermogen op de plank hebben liggen ;-)
True, en nu ben ikzelf sowieso niet zo van Apple, en waarom niet, nou aangezien je eerst een product van hunzelf mag gaan lopen aanschaffen, wanneer je hun OS graag zou willen gebruiken. En aangezien nu niet iedereen daar een portemonnee voor heeft, vindt ik het dan ook maar en soort van koppel verkoop wat er bij ze plaatsvind. Met andere woorden, wil je hun OS graag kunnen gebruiken (om wat voor reden dan ook) dan is dat prima, maar schaf dan ook gelijk maar even een belachelijk te duur systeem van ze aan, welke kwa onderdelen die zich er in bevinden, lang niet zo duur hoeft te zijn. En begrijp me nu niet verkeert, het is hartstikke mooi spul wat ze maken namelijk, maar ik vertik het gewoon om er zo belachelijk veel voor te moeten betalen, dus voor mijzelf om die reden dan ook geen Apple, en niet omdat ik het er niet voor over heb, of het niet kan betalen, maar puur omdat dat gewoon voor mijn gevoel een vieze manier van koppel verkoop is, wat volgens de wet verboden is. Het zou ze dan ook erg sieren wanneer ze het OS eens gewoon zouden vrij geven, tegen een redelijke prijs (zeg, ongeveer hetzelfde bedrag als voor Microsoft Windows 10 pro licentie betaalt moet worden, ookal schieten ze zichzelf dan in de voet, klopt) Maar nee hoor, Apple zou toch eens fors meer drivers moeten gaan schrijven en dergelijke om zo elk type setup volledig mogelijk te maken/volledig te kunnen ondersteunen, straks moeten ze nog aan het werk bij Apple, stel je toch eens voor zeg :+

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 23 juli 2024 08:35]

Klopt helemaal.
Maar natuurlijk doet een bedrijf iets om er zelf beter van te worden.
Wat ik grappig vind is dat je al jouw pijlen op Apple richt mbt hebzucht, en dat je onze Nederlandse banken in hetzelfde verhaal probeert te verdedigen. De ironie...
Bij alles wat je koopt help je mee een spaarpot aan te vullen. Het doel van elk bedrijf is winst maken, anders heeft het geen zin. Dat zou dus geen reden moeten zijn om iets wel of niet te doen. Ik snap wel wat je zegt, ik ben ook geen fan van kapitalisme maar dat is helaas hoe nu de wereld werkt.

Wat mij betreft, hoe meer keuze hoe beter. Apple Pay kan een hele hoop makkelijker maken. De NFC-chip in mijn bankpas is kwetsbaar. Wordt die gestolen, ben je hoe dan ook 25 euro kwijt. Dat zal met een iPhone niet gebeuren. De bankpas met die verschrikkelijk achterhaalde 4-cijferige pincode laat je lekker veilig thuis. Daarnaast betaal je online met iDEAL, credit card of Paypal ook extra kosten. Dit zijn ook geen kleine bedragen als je grote aankopen doet. Waarom zou Apple Pay dan gratis moeten zijn? Vergeet ook niet dat pinnen met je bankpas ook niet gratis is, alleen betaal je er maandelijks voor en is het dus minder zichtbaar.

Bovendien is Apple Pay ook een alternatief voor bijvoorbeeld PayPal of Tikkie, je kan er ook online betalingen mee doen. Wellicht dat die concurrentie elkaar aanspoort om een beter product neer te zetten.
Er is niks mis met winst maken... uiteraard is het doel van elk bedrijf om winst te maken. Echter als jaar op jaar die winst hoger moet zijn dan het jaar ervoor, dat is iets waar ik moeite mee heb. Al helemaal als die winst wordt gemaakt door een % van mijn uitgaven 'op te eisen'.

Allemaal heel leuk en aardig als ik daar als klant ook iets van service voor terug krijg (bijv. retourkosten vergoeding bij PayPal of aankoopbescherming bij Mastercard), maar Apple levert er alleen een platform voor dat ze zelf hebben gemonopoliseerd door de NFC chip niet beschikbaar te maken voor derde apps.
Ik gebruik al maanden draadloos betalen met me'n android mobiel. Appje op me telefoon van de bank. Klaar. iPhones hebben NFC maar Apple is te gierig om dit open te stellen voor ontwikkelaars |:(
"Onze banken zijn gierig.. Apple wil een heel klein percentage voor de transactie."

Nou, als er 1 nog gieriger/duurder is dan de banken, dan is het Apple wel. Terecht dat de banken niet Apple ertussen wil die een percentage wil. Normaal is het een vast en heel erg laag bedrag. Dan ga je toch geen percentage uitdelen?
Anoniem: 1128097 @Mr_Viking28 november 2018 14:56
Mijn grootste vraag is:"Waarom wil je apple / android pay als je ook gewoon via de apps kan of via bankpasje?"

Nu snap ik argument dat pasje verder verstopt zit dan je telefoon, maar waarom dan niet via ING apk maar weer door een extra bedrijf ertussen? Je betaald uiteindelijk meer omdat je een partij extra moet betalen. Misschien niet direct maar het wordt heus wel verrekend.
En nu Nederland??? Nou ja... wanneer??
Oprechte vraag:
Wat is het nadeel van ING mobiel betalen t.o.v. apple/google pay?
Dat het niet werkt op een iPhone. Op Android zie ik werkelijk 0,0 toegevoegde waarde van Apple of Google pay. Contactloos betalen met Android werkt al super met bijvoorbeeld de apps van ABN of ING.
In België ook op een paar banken na, hebben ze ook goede app's waarmee je via NFC kunt betalen. Op android. Zelfs Bancontact zelf, de organisatie heeft een prima app waar je kaarten aan kunt toevoegen en mee betalen. Voor Apple was het wat moeilijker, daarmee moest je tot nu op de terminal een QR-code oproepen om zo te betalen. Werkte ook goed maar omslachtiger.
Heb de bancontact app een tijdje gebruikt maar van zodra KBC de mogelijkheid had ben ik overgeschakeld op de KBC app. Wereld van verschil in snelheid. De bancontact app heeft te veel tijd nodig om op te starten.
Dat is zeker waar, hoewel ik daar bij de Colruyt toch lang genoeg in de rij sta om dat klaar te hebben als ik moet betalen :p

Zelf zit ik bij Belfius en die hebben ook een prima app. Beobank daarentegen... |:( Die zouden dit jaar met een nieuwe app komen, ze hebben nog even maar ik vrees ervoor.
Betalen via Google Pay gaat net iets sneller, daarmee kun je na het unlocken van je telefoon direct afrekenen (ook bedragen boven de 25 euro).
Niet sneller dan ING. Met de ING app hoef ik zelfs niet eens te unlocken, alleen te zorgen dat het scherm aan staat.
Maar heeft dat wel een max. van € 25, zonder pincode?
Ja. Maar zit je boven de 25 euro krijg je gewoon netjes de pincode scherm zonder dat je hoeft te unlocken.
Ligt maar aan je bank app. Die van SNS is mijn inziens rap zat, en je kan er ook bedragen mee betalen boven de 25 euro mits je een (zelfgekozen) pincode of vingerafdruk eerst aanbiedt (in dat opzicht heeft Google nog een miniscuul voordeel dat je niet eerst de app hoeft te openen).
De Bancontact app op m'n Android moet ik ook niet openen... die start automatisch op zodra ik m'n telefoon tegen een betaalterminal hou. Het enige wat ik moet doen is een pincode ingeven bij bedragen boven de 25 euro.

Op iPhone maakt Apple het dergelijke apps blijkbaar onmogelijk om via NFC te betalen.
Ik gebruik nu al een jaar Rabo Wallet, oftewel het draadloos betalen systeem van de Rabobank op mijn Galaxy S8 en het is een wonder hoe soepel het werkt, je betaald inderdaad €0,50 per maand (vast bedrag, als je het een maand niet gebruikt betaal je de 50 cent ook niet.) maar voor het gebruiksgemak vind ik het niet erg.

[Reactie gewijzigd door Vagax op 23 juli 2024 08:35]

ING Mobiel Betalen wordt/werd alleen op Android aangeboden, en wordt inmiddels gemigreerd naar de Mobiel Bankier app (op Android).
De Mobiel Bankier app op iOS ondersteund geen betaalfunctionaliteit. Mocht Apple Pay naar NL komen, dan kan zou je wel de betaalpas kunnen aanvragen in je Mobiel Bankier app, maar komt de pas zelf in de Apple passbook te staan en wordt de betaalfunctionaliteit door Apple passbook afgehandeld.
De Mobiel Bankier app op iOS ondersteund geen betaalfunctionaliteit.
Dit komt toch echt door Apple zelf. Ze houden mooi elke vorm van concurrentie buiten de deur om hun eigen dienst aan te bieden waar ze uiteraard zichzelf weer als middle-man bij toevoegen met de bekende Apple Tax erboven op.

Als Google NFC op Android dicht zou zetten voor alle banken ten faveure van hun eigen Google Pay zou de EU er bovenop zitten voordat je 'machtsmisbruik' kan uitspreken. Maar omdat Apple heel slim en bewust dmv prijsverhogingen rond de ~20% à 30% marktaandeel blijft zweven zijn ze geen 'markdominante' partij en mogen ze doen wat ze willen.
Je zou bijna denken dat ze hun toestellen bewust zo duur maken zodat hun marktaandeel rond die ~20% à 30% blijft en ze zo lekker door de mazen van de wet heen kunnen blijven zwemmen.
Bij Apple pay betaald de bank voor het gebruik van de dienst aan Apple. Bij ING mobiel betalen betaald de eindgebruiker voor de dienst aan de bank (€0,50 per maand).
En wie gaat uiteindelijk de bank betalen?
edit- verkeerd gelezen

Kan je met je iPhone betalen in de winkels?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 710428 op 23 juli 2024 08:35]

Ja. Ik kan zelfs hier met Apple pay betalen in de bedrijfskantine. Met iPhone en Apple Watch.
En Albert Heijn, Hoogvliet ook

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 23 juli 2024 08:35]

Hoe heb je je iPhone ingesteld?
Ik zelf gebruik nu bunq, kost mij wel 8 euro per maand maar dan heb je wel 3 gratis passen en veel meer, enige wat je moet doen (via omweg) wat hier verteld wordt https://bunq.love/faq/apple-pay/

Via telefoon moet je Face ID of Touch ID gebruiken, voor Apple Watch druk je 2x op de onderste knop en betaal je gemakkelijk onder of boven de 25 euro :)
Anoniem: 1128097 @Replic28 november 2018 13:40
kost mij wel 8 euro per maand
ff 8 euro per maand betalen om je eigen geld uit te mogen geven. Jemig wat een mindset! Dat is 96 euro per jaar om ff een croissantje te kunnen halen met je horloge lol.
Inderdaad. De betaal- en spaarrekeningen (inclusief creditcard) bij andere banken zijn gewoon gratis... /s
Anoniem: 1128097 @NovapaX28 november 2018 15:55
Gaan we nou 48 euro en 96 euro(dubbele) even als sarcasme wegzetten?

Simpele vraag, je kan 2 precies dezelfde producten kopen, alleen het ene is 2x zo duur, welke neem je?

bron voor 48 euro: https://www.ing.nl/partic...etaalpakketten/index.html
Ik heb het nu echt niet alleen daar voor gekocht hoor :p
+ De app is erg modern
+ Rekeningen openen en sluiten in een hand omdraai
+ Automatisch sparen door bedragen af te ronden
+ Sharen met anderen, bvb handig met je partner of goeie maat.
En nog wel wat meer, wat ik zelf nog aan het ontdekken ben.

En eh... met ING betaal ik met 2 ING kaarten 2.55 euro pm + Creditcard 1.45 pm en 1 euro per maand (50 cent per kaart) aan draadloos pinnen, en dat is dan zonder notificatie, zonder extra rekeningen etc. zonder sharen van bank etc.
Anoniem: 1128097 @Replic29 november 2018 13:06
Gewoon een observatie hoor, maar wat maakt het uit hoe de apk eruit ziet? Zolang die maar snel werkt.
En waarom zou je meerdere rekeningen willen?
En dat automatisch sparen van een paar centjes, hoe hoog is je rente?
Wat bedoel je met sharen?
En met notificaties bedoel je notificaties als je pint of als er een vaste maandelijkse afschrijving plaats vindt?

Maar je hebt ook nog een ING? Dan ben jij 146 euro per jaar kwijt voor 2 keer hetzelfde?
ING ga ik binnenkort sluiten, daarmee kan ik ook niet betalen met mijn telefoon, dus vandaar de overstap naar Bunq.

Met Sharen bedoel ik dat je iemand als contact kan toevoegen aan de rekening en deze zelfs ook kan laten beheren, dit gaat allemaal via de telefoon.
Automatisch sparen is (zover ik het zie) zonder rente, maar elke keer als je bvb iets pint van 2.55, dan wordt er 45 cent naar je spaarrekening gedaan (alles wordt dus afgerond).

Met notificaties bedoel ik als je geld bvb gestort wordt, je kan bvb aangeven of je een notificatie wilt krijgen als er 50 euro is bijgekomen of juist is afgeschreven (door incasso bvb).

Hoe de app eruit ziet vind ik persoonlijk best belangrijk, alles is makkelijk te bereiken, minder knoppen of touches nodig om bij iets te komen.

Meerdere rekeningen kan goed uitkomen door bvb 1 rekening te gebruiken voor alleen alle vaste lasten en de ander voor boodschappen geld, ook kan je ze gebruiken om te sparen, of zoals ik al eerder aangaf, kan "sharen" met een ander iemand.
Anoniem: 1128097 @Replic29 november 2018 14:29
Als je niet met ING telefonisch kan betalen betekent het dus dat jij een iphone hebt. Kan je ING niet de schuld van geven, je wist van te voren dat apple nfc blockt.

Wat is het voordeel aan samen beheren? Hoe vaak gebruik je deze funcite?

En over het afronden overschrijven zonder rente, wat heeft dit dan voor nut, om een beetje getalletjes door verschillende database tabellen heenschuiven?

Het uiterlijk is persoonlijk.

En het nut van meerdere rekeningen zie ik nog steeds niet, maar dat zal persoonlijk zijn, ik weet gewoon precies wat mijn lasten zijn en wat ik nog kan uitgeven etc. Maar niet iedereen zal dat hebben I guess.
- Zeg ik dat ik ING de schuld geef over het niet hebben? nee?

- Voordeel van samen beheren is als je samen woond met je partner, dat alles wat je samen betaald, ook via deze rekening kan (en ja, je hebt gezamelijke rekeningen bij ING en bij Rabo en bij elke andere bank, deze is alleen even wat anders en zit bij het bedrag inbegrepen)

- Sparen zonder rente is nog steeds sparen, ik spaar normaal gesproken niets, nu wordt alles afgerond en heb ik er geen omkijken naar, ipv dat ik elke maand 50 euro of meer weg zou leggen, wat dan net even wat anders lijkt.

Maar goed, ik vind dit persoonlijk beter, jij dat, ieder zijn ding, ik zeg toch ook niet dat je MOET overstappen? ik zeg alleen dat het handig is en ja, het kost 7.99 euro per maand, maar met ING was ik ook al 5 euro per maand kwijt en dit was dan nog zonder gezamelijke rekening (wat dan ook nog is 2.55 euro is bij ING) waardoor ik ook al op 7.55 euro uit zou komen.
Anoniem: 1128097 @Replic29 november 2018 16:46
Ik zeg alleen dat alle voordelen voor het dubbel zoveel betalen beetje op een wankele basis staan. Alles wat je kan met je duurdere variant, kan ook goedkoper. En juist daarom probeer ik te ondervinden waarom je duurder zou willen.
Ik heb net aangegeven dat als ik de functies (die ik nu gebruikt) zou willen gebruiken bij ING of Rabo, dat ik dan practisch het zelfde kwijt ben.

Even lijstje maken:
Bij ING:
- 1x oranje pakket = 1.55 pm
- extra betaalrekening = 1.55 pm
- creditcard = 1.45 pm
- mobiel betalen = 0.50 pm
- gezamelijke rekening = 2.55 pm

Is dus 7.55 euro per maand.

Dus, zoveel duurder is Bunq niet met de producten die ik gebruik :)
Anoniem: 1128097 @Replic30 november 2018 09:42
Dan doe je toch echt iets fout, want ik betaal echt niet 7,55 euro per maand aan de ING.

Maar jah, blijkbaar ben ik te Nederlands om te snappen waarom je voor dezelfde functionaliteit meer zou willen betalen(geen aanval).
Wat betaal jij dan? want dit heb ik altijd al betaald, lol

Also, inmiddels naar een gezamelijke pakket gegaan met Bunq waardoor ik nog maar 5 euro pm betaal :) scheeld weer 3 euro
Anoniem: 1128097 @Replic3 december 2018 11:42
Ik betaal iets van 24 euro per jaar. Ik heb dan ook alleen maar een betaal rekening, pas en cc. Gebruik draadloos betalen niet via mijn telefoon etc.
Ah oke, nja je die extra dingen niet nodig heb, dan zou ik Bunq ook niet nemen.

inmiddels betaal ik 5 euro PM en dat begind volgende maand, dus dat zou voor mij uitkomen op 60 euro PM - 5 = 55 euro pj.

Dus het valt best mee zodra je samen met 3 andere mensen een pack hebt.
Anoniem: 1128097 @Replic3 december 2018 12:00
Is die 5 euro korting omdat je samen met 3 andere bent?
Voor een pack betaal je 20 euro, hiermee kan je samen met 3 andere gebruik maken van Bunq Premium.
Als je net begonnen bent met Bunq, krijg je eerste maand gratis (of de 7.99 premium of 5 euro pack).

Ik heb ook eigenlijk al 2 maanden terug gekregen omdat ik iemand via mij, Bunq heb laten gebruiken, hierdoor kregen wij allebei 10 euro op onze rekening gestort zodra hij zijn eerste betaling gedaan had.

Dus eigenlijk betaal ik dit (plus volgend jaar) in totaal nog maar 45 euro, wat natuurlijk nog steeds iets meer is dan dat jij betaald, maar ik gebruik zelf dan nog een aantal "Features" als gezamelijk rekening en Apple Pay
Anoniem: 1128097 @Replic3 december 2018 14:05
Ahhh, dat klinkt wel nice.

Ik weet nog wel dat Bunq gratis was zonder pasje, en iedereen ermee weg liep omdat het zo goedkoop was, en de volgende move van Bunq was om het super duur te maken hehe. Dickmove all around.
Ik heb dat helaas niet meegemaakt omdat ik Bunq leerde kennen nadat de nieuwe prijzen waren onthuld,

Je kan nog steeds Bunq gratis nemen, maar dan heb je volgens mij alleen een rekening nummer en meer niet (alleen online bankieren).
Anoniem: 1128097 @Replic3 december 2018 14:47
Jupp, je kreeg geloof ik 10 rekeningnummers(waarvan ik het nut toen ookal niet inzag) en je betaalde een percentje elke keer dat je je pas gebruikte met een vast bedrag pm voor je pas.

Ik weet het niet helemaal meer, iig wel een bunq aangemaakt om te kijken. Misschien moet ik die maar eens cancelen.
Gemak. Kosten (in ieder geval in het geval van de Rabobank betaal je een klein bedrag voor Rabo Wallet).

Bij Apple Pay zou ik straks twee keer op een knop op de Watch drukken en dan kunnen betalen. Bovendien kan ik dan meerdere kaarten koppelen, zodat ik niet gebonden ben aan een bank.

Daarnaast heb ik vele malen meer vertrouwen in de uptime en reliability van Google en Apple, dan ik heb in die van mijn eigen bank, bedenk zelf maar eens hoe vaak je je app niet kan gebruiken vanwege DDoS aanvallen. Nu hoop ik dat de Apps van de banken ook lokaal op je telefoon werken, maar dat heb ik niet onderzocht.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 23 juli 2024 08:35]

NFC Apps die banken nu uitgebracht hebben, hebben geen internet verbinding nodig. Dus ook niet gevoelig voor DDoS lijkt mij.
En de bankapp weet van zichzelf dat er nog saldo is? Nfc geeft enkel een seintje naar de app die dan weer contact maar met de bank via het interwebs.
? de app maakt toch niet contact met de bank? Het is toch het betaalstation dat contact maakt. NFC doet alleen maar de authenticatie.

Je betaalpas maakt ook geen internetverbinding met de bank.
Daar zeg je zo wat idd. Toch verwacht ik wel dat er enige controle is via de bank app via internet.
Ik weet niet in hoeverre je een nfc chip in een telefoon ook kunt beschrijven, maar dan lijkt het me dat er een uniek id (gekoppeld aan jou bankrekening) ontbreekt die een pinpas wel heeft. De app zal dit wellicht opvragen via een connectie naar de bank of zo.
de ABN wallet app maakt een nieuwe (virtuele) pas aan vanuit de gegevens van je bestaande bankpas (die scan ik dan via NFC). Die wordt dan geregistreerd bij ABN AMRO online. Ga vanuit dat het betaalstation daartegen kan checken.

Ik geloof er niets van dat er een internetverbinding nodig is. Zal het straks eens uitproberen en m'n dataverbinding uitschakelen, moet toch toevallig wat kleins kopen

Edit: getest en werkt zonder internetverbinding

[Reactie gewijzigd door Boy op 23 juli 2024 08:35]

Als je op android je internet uitzet, werkt de rabo wallet app ook niet. Waarom weet ik niet.
Dezelfde reden waarom jou bankpas ook werkt zonder internet bij contactloos betalen, de terminal doet de controle en niet je pasje.
Dezelfde reden waarom jou bankpas ook werkt zonder internet bij contactloos betalen, de terminal doet de controle en niet je pasje.
Volgens mij zegt ie het tegenovergestelde..
Als je op android je internet uitzet, werkt de rabo wallet app ook niet. Waarom weet ik niet.
Dat zou je denken ja, maar als ik mn internet uitzet, werkt rabo wallet ook niet. Sowieso vind ik het onbetrouwbaar werken, heb regelmatig mn pinpas nodig.
Een bankpas weet ook niet van zichzelf dat er nog saldo is, dat doet de terminal. Maar hoe dat bij de rabo wallet app zit weet ik niet, die heeft wel internet nodig, ook al is dat theoretisch niet nodig.
De NFC app gedraagt zich als een normale bankpas. Jouw bankpas hoeft het saldo ook niet te weten om te werken toch?

Als je gaat gokken moet je het niet brengen als feit.
De nfc geeft een seintje naar de app en de app gedraagt zich zoals de chip op je betaalkaart. Die berekend een cryptografische waarde en stuurt deze via nfc terug waarna de betaalterminal de transactie afhandelt net zoals met een kaart. Voor nfc betalingen is er geen enkele noodzaak om de app te laten communiceren met de bank, anders zou je betaalkaart ook niet werken.
Als de bank gedossed wordt dan heeft de bank algemeen een storing en niet alleen de app..
Het is absoluut geen 2%, dat is krankzinnig veel. Ik heb geen harde bewijzen gezien, want die info is confidential maar ik heb een percentage van 0.02% eerder gezien.
Heb je hier een bron voor? 2% lijkt me nogal veel namelijk
Nee het is 0.5 cent voor een debet transactie. En 0.15% voor een creditcard transactie.

Op 2000 transacties per jaar zou het dus 10 euro zijn.
Apple lijkt de banken 0,15% van de transactie in rekening te willen brengen, daar zit de pijn.
Daar zijn ze uiteraard niet van gediend; de huidige situatie is zo, dat de ontvangende partij - bijv. een retailer - een percentage (in geval van Master/Visa etc) in mindering gebracht krijgt op het aan deze ontvangende partij te betalen bedrag, of een vast bedrag aan transactiekosten betaalt (in het geval van pin-betalingen) aan zijn bank.
Ik gebruik Apple Pay via bunq, en het voordeel van mij tegenover specifieke toepassingen van een bank is dat ik nu met m’n Apple Watch kan betalen en nooit een code hoef in te voeren. Laatst een product van €700 afgerekend met m’n horloge, en geen code hoeven invoeren.
Ja daar hoor ik dus steeds tegenstrijdige verhalen over. De een beweert max €25 en dan wordt de transactie geweigerd, de ander zegt “kan onbeperkt”. Misschien zit er verschil tussen maestro/mastercard ofzo, maar echt veel wijzer wordt je niet van al die mensen die elkaar tegenspreken. :P

Kon hier overigens ook meer dan €25 uitgeven, maar heb nog niets heel erg duurs geprobeerd af te rekenen.
Ja maar die limieten zijn er dus niet met Apple Pay, omdat je de betaling al autoriseert mbv Face ID, Touch ID, of het ontgrendelen van je horloge bij het om de pols doen.
Bij mij werkt het ook via de Apple watch met bedragen ver boven de 25.
Ik heb het net ff nagevraagd bij Bunq. De paslimieten zijn €50/dag contactloos, Apple Pay heeft €0 limiet.
Dat hangt echt van de app en de kaart af. Als de app tevreden is over je identiteit dan zal deze de transactie goedkeuren zonder bijkomende verificatie op voorwaarde dat er geen harde limieten zijn gesteld waardoor de terminal zelf de transactie wenst te valideren.

Er zijn vele mogelijkheden. zo kan ik met mijn debitcard niet boven de 25 euro gaan en moet ik dan mijn kaart in de terminal steken, met de app (die aan dezelfde rekening gekoppeld is) kan het wel en moet ik gewoon extra bevestigen met een vingerafdruk. Als ik Google Pay zou gebruiken dan zal die niet om bijkomende bevestiging komen vragen wanneer je over die 25 euro gaat itt de app van mijn bank. Neem ik mijn kredietkaart en hou ik die tegen de terminal voor een groter bedrag dan zal de terminal zelf om mijn PIN komen vragen.
Ja ik doelde op Apple Pay :) Intussen van Bunq te horen gekregen dat een Apple Pay betaling hetzelfde is als wanneer je de kaart in de terminal zou steken en je pincode intikt, dus is er geen transactielimiet.
Op het moment dat het horloge van de pols wordt verwijderd wordt het horloge vergrendeld. Geen probleem dus. Je moet het horloge ontgrendelen als je ‘m omdoet.
zoalng dat werkt is het wat veiliger..waar reageert dat ding op? Is dat na te maken?
Volgens mij word de weerstand van de huid gemeten, dat of hartslag, maar dat word alleen elke 10 minuten gemeten. wanneer ik de horloge ongeveer 1 cm boven mijn huid hou is deze gelocked

De horloge word pas unlocked als er een code word opgegeven of wanneer de iPhone die er aan gekoppeld is word unlocked
Oh jee, criminelen gaan achter de zwakste schakel aan.
Tot nu toe: PIN-codes, pasjes e.d.
Daar komt nu bij: Telefoons, unlock-codes/patronen.

Ik zie een nieuwe vorm onstaan, bijvoorbeeld: Vingers (voor de afdrukken) en andere zaken (om horloges unlocked te bemachtigen).
Wordt effectief tegengehouden door de banken. Die hebben hier geen interesse in.
Get your facts straight en stop met onzin uitkramen.

ING wil hier dolgraag mee beginnen. ABN AMRO en de Rabobank wachten op het moment dat Apple de betaaldienst ook naar Nederland brengt (bron).
Ook RTLZ heeft hier een artikel over gemaakt: https://www.rtlz.nl/tech/...pay-abn-amro-ing-rabobank. "Je zou je moeten afvragen wat Apple Pay nog toevoegt aan het bestaande palet. Aldus de Betaalvereniging :)"

Vertel mij eens jouw bron waarom het effectief tegen gehouden wordt door de banken? Waar?

Oh ja, downvote mij maar :+
Je uitspraken stroken niet echt met de links die je als onderbouwing meegeeft.
Uit je link:
ING zegt nieuwe ontwikkelingen te volgen. Of de bank in gesprek is om de diensten van Apple en Google beschikbaar te maken, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook een woordvoerder van Rabobank zegt dat de bank de ontwikkelingen volgt.
Dat noem jij dolgraag Apple Pay willen aanbieden? Terwijl ze niet eens aangeven in gesprek te zijn met Apple?

Het kan natuurlijk ook zijn dat de Nederlandse banken zeggen dolgraag Apple Pay aan te willen bieden... tegen hun voorwaarden (lees de banken willen hun dikke verdiensten op pin transacties niet met Apple delen)
Je uitspraken stroken niet echt met de links die je als onderbouwing meegeeft.
Prima, let's analyze:
quote: https://www.iphoned.nl/spotlight/apple-pay/
Uit deze rondvraag blijkt dat ook ING Apple Pay graag wil ondersteunen, maar op groen licht van Apple wacht om de dienst te activeren.
Misschien had ik ipv. dolgraag graag moeten gebruiken.

Andere artikel:
quote: https://www.rtlz.nl/tech/...pay-abn-amro-ing-rabobank
ABN Amro blijft er, net als de collegabanken bij, dat Apple Pay en Google Pay niet beschikbaar zijn in Nederland. En dat de bank er om die reden ook niets mee kan doen.
Ik vat dat op als dat de banken dat graag willen ondersteunen maar niet kunnen omdat Apple pay niet in Nederland beschikbaar is.

De achterliggende reden zouden inderdaad 'voorwaarden' kunnen zijn of hoge kosten, etc. maar dat valt even buiten de scope van zijn orginele zin:
Wordt effectief tegengehouden door de banken. Die hebben hier geen interesse in.
Iets wat imho. in beide artikelen wordt ontkracht. Ik ben daarom enorm benieuwd wie zijn bron is.

[Reactie gewijzigd door Antrax op 23 juli 2024 08:35]

Ik vind niet dat er enorm blijkt dat ze hun best er voor doen. Wat @fsfikke zegt, welke voorwaarden hebben zij, en zijn die realistisch?
En wat eist Apple allemaal?
Hoe verklaar je dan dat je via een omweg (Bunq) gewoon Apple Pay kan gebruiken overal in NL. Apple ondersteunt het dus, de techniek is er, alleen de tussenstap "bank" ontbreekt in deze schakel.
De achterliggende reden zouden inderdaad 'voorwaarden' kunnen zijn of hoge kosten
Als de banken daar niet op zitten te wachten, en 'protesteren' tegen de kosten en daarom niet verder willen onderhandelen (dat is hoe ik de nieuwsberichten de laatste tijd opvat), dan wordt het toch tegengehouden door de banken? Als in; er is er hooguit 1 die door wilt gaan, maar wellicht moet van Apple minimaal 2 of 3 over willen, vanuit commercieel oogpunt. Ook dan is de bank toch de 'blokkerende' factor?
"Je zou je moeten afvragen wat Apple Pay nog toevoegt aan het bestaande palet."

Bewijs dat ze het zelf nog nooit gebruikt hebben...wat het toevoegd is dat we ooit van die stapel rotpasjes afkunnen :P. Ik heb al een tijdje Apple Pay hier in NL en het werkt subliem, overal waar ik contactloos kan betalen werkt het tot zo ver.
Android met NFC app van de bank doet het zelfde, alleen dan zonder een extra partij Apple ;)
Dus. Niet de banken, maar de betaalvereniging? En wie zit er zoal bij de betaalvereniging?


Oooo...

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 23 juli 2024 08:35]

ING heeft naar mijn weten wel interesse - die hebben ongeveer een maand geleden een nieuwsbrief verstuurd dat rekeninghouders punten konden sparen door met Apple Pay betalingen te doen.

Helaas destijds geen screenshot gemaakt van de nieuwsbrief en blijkbaar bestond deze uit actieve content, want toen ik de nieuwsbrief later nog wilde lezen kon dat niet meer, kreeg een melding dat de content niet meer beschikbaar was. Had 'm niet gelijk gelezen i.v.m. haast met op tijd op m'n werk aankomen :P

Misschien een foutje van een stagiair die de content per ongeluk gepusht had waarna het weer offline gehaald is? Misschien een test? Who knows...
Sowieso heeft ING er al eens naar gehint, en Bunq ondersteunt het ook al met een omweg via het buitenland. Andere banken geven al aan er niet op te wachten.
Gelukkig is daar nu PSD2, waardoor Apple dit zelf kan implementeren en de banken wel moeten meewerken.
Dat zou vereisen dat Apple zelf cards gaat uitgeven, die dan via een API onder PSD2 wetgeving gekoppeld worden aan jouw ING/RABO/ABN rekening. Zou kunnen, maar ik zie het niet gebeuren.

Als Apple echt ApplePay in NL wil lanceren dan hebben ze minstens 1 partij die dit gisteren al zou willen: bunq. Ik gebruik het zelf al een hele tijd, via een omweg. Ali Niknam heeft er ook geen geheim van gemaakt dat die omweg er is en heeft die zelfs gepromoot bij de lancering. Apple heeft hem op de vingers getikt en nu is er officieel geen support meer en zijn er zelfs counter-measures in e App ingebouwd (GPS check) om te voorkomen dat je 'illegaal' ApplePay activeert in een land waar er geen officiële AP support is.

Ik weet niet precies wat nu de belemmering is. Enerzijds geloof ik dat het de banken zijn die geen trek hebben in een procentueel percentage afdragen aan Apple (omdat de merchants een vaste vergoeding betalen en er dus met name voor de grotere transacties een gat tussen inkomsten van de merchants en wat Apple verwacht valt), maar gezien het feit dat bunq het wel wil lijkt het erop dat Apple om een of andere reden nog geen trek heeft in Nederland.
GPS check? Wijzigen van regio op de telefoon was voldoende om om die check heen te gaan :P

Het is zonde dat Bunq echt belachelijk duur is (ja ook in een pack. Evt met vreemden, wat je ook maar moet willen.), want verder werkt het best okee en Apple Pay is heerlijk makkelijk om te hebben. :)
Oh, dat adresstukje ja - dat kan via de bunqDesktop app :P Ik heb gebruik gemaakt van die Black Friday deal van Bunq afgelopen vrijdag en meteen Apple Pay geactiveerd. No problemo.

Euh ja en bij Spotify en Netflix krijg ik dan ook redelijk echt waar voor m’n geld, al krijg ik steeds meer twijfels over Netflix, maar dat is een ander topic :P Wat krijg ik bij Bunq precies dat zo super veel beter is dat het zo’n 4 a 5x meer waard is per maand dan andere banken? Voor de duidelijkheid, 25 verschillende IBAN-rekeningen heb ik niet bepaald nodig (sterker nog: dat lijkt me superirritant!) en is die prijs me echt niet waard. Nee in the grand scheme of things is het niet heel veel geld, maar nogmaals: waarom zou ik bijna €100 uitgeven als het ook prima voor €20 elders kan...?

En ja Bunq is relatief nieuw en redelijk vrij van schandalen (ligt eraan wie je het vraagt, er zijn er nog zat pissig over dat de prijs opeen verachtvoudigd werd), nogal wiedes als nieuwkomer. :P Geen bonuscultuur maar de eigenaren doen het echt niet uit filantropische bedoelingen.

Waarom niet delen? Omdat je of overgeleverd bent aan de ander die netjes betaald of je moet opletten dat iedereen jou netjes betaald. Geen zin in. Als het pakket nou €5/mnd van zichzelf was dan had ik het nog wel willen overwegen al is dat echt 100% enkel vanwege Apple Pay wat me wel iets waard is, maar zodra dat ook bij andere banken beschikbaar is is ook die meerwaarde weg. En €8/mnd... Ja sorry hoor, maar voor €1,80 heb ik ook een rekening met alles er op en eraan.

Het enige wat ik Bunq tot nu toe moet nageven is die chatsupport in de app. Dat werkt prima en behoorlijk snel. Maar goed, de ABN heeft bijvoorbeeld weer 24/7 telefonische support en dat werkt ook aardig. (Al is dat voor de rest een achterhaald ouderwetse bank, maarja :+)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 08:35]

Waarom Bunq??

Omdat ik nu makkelijk(er) gezamelijke rekeningen kan maken en bijvoorbeeld de rekeningen van de kinderen kan beheren en controleren.
Dat is met de traditionele banken met hun diverse apps echt lastiger.
En ik heb met een omweg Apple Pay.

Is Bunq perfect? Nee nog niet. Bijvoorbeeld ik zou net zoals ik bij een Apple account Apps moet accorderen in een family systeem ook bij Bunq transacties van kinderen willen accorderen. Bijv. als ze een PIN/overboekeing doen van boven de € 10.

Maar voor de rest is Bunq overzichtelijk en handig. En daar betaal ik graag € 20 per maand voor.
Ah op die fiets, ja :)

Ja natuurlijk mag dat, ik zei ook niet dat het niet mocht - ik zei enkel dat ik het persoonlijk belachelijk duur vind voor wat het nou eigenlijk te bieden heeft.

Laat ik dan een wat uitgebreider scenario schetsen bij ING, met 2 personen:
2x betaalpakket: €3,10
Extra gedeelde rekening met passen: €2 totaal
Twee volwaardige mastercards (1 pp) met elk €2500 limiet en 180 dagen verzekering op al je aankopen: €2,90.
Totaal: €8 per maand, €4 per persoon.

Bij Bunq? €16 per maand en naar die aankoopverzekering kan je fluiten. Dan ben ik dus dubbel zo duur uit voor minder! Dan vraag ik me dus logischerwijs af wat dan werkelijk die meerwaarde is om de dubbele prijs te rechtvaardigen, zeker als ING ook met Apple Pay komt. :)

Ik zie ook niet direct in hoe Bunq de andere banken wakker schudt. Die debit mastercard kan ik wel in meegaan dat het een voordeel is ten opzichte van dat graf maestro, maar daar houdt het ook wel op. Verder is het gewoon just another bank met een bepaald type pakket.

Begrijp me niet verkeerd, het werkt best prima enzo. Ik kan alleen die €8 niet rijmen met wat je krijgt. Was het €5 los of €3 in een pack dan had ik het vandaag nog genomen puur vanwege Apple Pay, maar bijna €100 per jaar is echt te gortig voor verder nul komma nul meerwaarde. (En ja tuurlijk snap ik dat er usecases voor zijn :) Maar hoeveel mensen zullen nou echt 25 rekeningen nodig hebben...? Beetje hetzelfde als €10 extra aan je mobiele abo uitgeven voor unlimited data terwijl je maar 5GB per maand verstookt :P)

Ik probeer je ook niet te overtuigen het niet te gebruiken en ik zeg ook niet dat je het mis hebt ofzo, geef enkel aan dat ik die veel hogere prijzen dan de concurrentie gewoon totaal niet snap.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 08:35]

Mijn vergelijkend warenonderzoek ziet er iets anders uit (deels een repost van een recente reactie van mij op OneMoreThing):

"Je bedoelt dat je bij ING een rekening voor 1,50 euro per maand kan openen met EEN pas (bunq drie passen inclusief MasterCard debit). Bij ING kosten twee passen extra 2 euro per maand dus zit je al op 3,50. Maak je van een van die passen een creditcard dan betaal je al 4 euro per maand. Dat is een euro minder dan wat je via bun-pack voor bunq betaalt (5 euro).

Dan tel ik niet mee dat bunq tot 25 rekeningen levert, dat kost je bij ING 1,55 per maand, dus 37,20 per maand EXTA, bovenop die 4 euro is 41,20. Met bunq betaal je nog steeds 5 (bunq pack) tot 8 (zonder pack, losse rekening).

Daar mag je nog 50 cent bij optellen voor Android Mobiel betalen (NFC), dan zit je op 41,70. En dan vergeet je alle features nog mee te tellen: bunq.me (true: ING heeft het ook), push notificaties (heeft ING niet), het feit dat bunq een schone bank is (geen exorbitante bonus cultuur, geen exorbitante salarissen, geen smerige investeringen in olie en wapens, jouw geld blijft van jou, ze werken niet mee aan systeemondermijnende liborschandalen (Rabobank), etc. Dan vergeet ik voor het gemak ook dat je gratis ApplePay krijgt (via een omweg, maar dat ligt aan Apple en niet aan bunq), dat je automatisch pinsparen kan instellen (pinbetalingen afronden op 1,2 of 5 euro voor stilzwijgend sparen, etc etc.

Als je zo nodig een vergelijking wil maken moet je wel Apples met Apples (pun intended) vergelijken. Dom zeggen dat ING/Rabo/ABN goedkoper is slaat echt nergens op. Maar blijf jij lekker bij je logge systeembank zitten en blijf hopen op simpele dingen als push notificaties. En blijf hopen dat de bank het bancaire systeem niet om zeep helpt"
Als je alle features 1-voor-1 gaat vergelijken en toe gaat passen op een andere (ouderwetse) bank, dan heb je helemaal gelijk.
Feit is dat het gros van de mensen een aantal van die functies (25 rekeningen, etc) niet nodig heeft / wil gebruiken.

Voor mij zou het ook enkel gaan om ApplePay bij Bunq (heb een Bunq rekening, en ben er erg blij mee, maar heb geen verdere toepassingen voor de upgrade naar Pro) en dan is 7,99 gewoon te veel geld.
Prima, smaken verschillen 👍🏻
Mja, maar zo is het ook wel makkelijk rekenen.
Ik kan ook een stuk duurdere auto kopen door allerlei opties toe te voegen die ik totaal niet nodig heb. Op papier ziet het er dan een stuk leuker uit en misschien onder de streep als je alle onderdelen bekijkt zelfs goedkoper dan wanneer je je bestaande auto later gaat upgraden met die features... Sure, dat zal altijd zo zijn. Je hebt er alleen geen hol aan. Je hebt het over Apples met Apples vergelijken in die post, maar dat is imho geen eerlijke vergelijking. Als je genoeg hebt aan een of twee rekeningen met een pasje en/of een credit card dan slaat het nergens op om veel meer te gaan betalen voor "allerlei handige features" die je echt totaal niet nodig hebt tenzij je je in dat niche spectrum van de klanten bevindt.

Serieus, het aantal mensen dat 25 rekeningen opent zal waarschijnlijk heeeeeel erg klein zijn, maar toch tel je het bij elkaar op. Feit is dat je nog steeds duurder uit bent bij Bunq. Dat je er allerlei extratjes bij krijgt die bijna niemand gebruikt is wat mij betreft een vorm van creatief boekhouden met een sausje geniale marketing er overheen. :P "Ja je krijgt 25 rekeningen en daarom is het €33,70 goedkoper. Dat het merendeel alsnog maar 1 of 2 rekeningen opent waardoor in de praktijk Bunq eigenlijk 2 tot 4 keer zo duur is laten we even compleet buiten beschouwing." :P

Ik bedoel een breakdown:
25 Rekeningen: niet nodig
bunq.me: interessert me niets, maar goed ze hebben het inderdaad allebei
Push notificaties: heeft de ING wel voor de functies waar het toe doet
Bunk een schone bank: moeten we nog maar zien of dat zo blijft. Daarnaast zeg je dat Bunq geen schandalen heeft, maar de prijs verachtvoudigen is in de ogen van een aardige groep klanten wel degelijk een flink schandaal geweest. Dat het niet op grote schaal was omdat ze behoorlijk klein zijn doet daar niets aan af. Vanuit dat oogpunt is Bunq dus wellicht ook niet de meest betrouwbare partij en redelijk onvoorspelbaar.
Stilzwijgend sparen: kan ook bij andere banken, zoals ABN

Het is zeker subjectief en relatief aan wat je nodig hebt, maar de prijsvergelijking die jij op deze manier maakt slaat wmb als een tang op een varken en is onrealistisch. :P

Een bijkomend probleem om eerlijk te zijn, en dit is totaal niet als aanvallend bedoelt - we hebben een aantal keer goede en gezonde discussies gehad dus ik denk dat je er wel tegen kan als ik gewoon eerlijk zeg wat ik denk :) - weet niet eens of jij je aangesproken gaat of zou moeten voelen; denk het niet, maar denk ik het zeg het toch maar... Enfin, dat probleem is dat na een paar dagen rondkijken in Bunq Together dat ik een beetje het idee krijg dat het haast een sekte is. Alles qua Bunq wordt helemaal de hemel in geprezen, iedereen die commentaar heeft wordt meteen afgeblaft door andere klanten en je ziet veel van die moreel verheven opmerkingen als "Dan ga je toch naar een andere bank en lekker de wereld verwoesten, wij weten wel beter en denken wél goed na en gaan dus naar Bunq". Dan denk ik jesus christ... Dadelijk als ik een account heb bij Bunq wordt ik nog gezien als een of andere doordrammende activist die geen commentaar duldt en die zichzelf geweldig vindt omdat hij bij een bepaalde f-ing bank zit... Dat heeft een beetje afschrikwekkend effect, want laten we even eerlijk zijn: het is gewoon een bank for crying out loud en zeker niet de eerste, en verre van de goedkoopste, die probeert investeringen en beleggingen zo schoon en eerlijk mogelijk te houden. Maar owee als er dan mensen zijn die iets durven te zeggen over die belachelijke prijzen of als ze bijvoorbeeld een voorstel doen om de interesse van studenten te wekken. Nee Bunq hoeft dat niet te doen, maar als je dan de reacties soms ziet die het idee, en steeds vaker op de man, helemaal afzeiken dan gaan je tenen wel een beetje krom staan... :P

Afijn, gelukkig heb ik daar meestal redelijk maling aan maar het doet wat mij betreft het imago van de bank juist geen goed. Het is een van de redenen dat ik ook jarenlang heb uitgesteld om over te stappen naar Apple ondanks dat ze na een paar jaar horror eindelijk erg op de goede weg waren. (Ik was fel tegen Apple tot ze eindelijk wat normaler gingen doen en een inhaalslag maakte.) Daar wil je liever niet direct mee geassocieerd worden... Intussen wel over en als je dan ook maar iets relativeert wordt je alsnog in het verdomhoekje gepropt door 'tegenstanders', dus wat dat betreft is er sowieso geen winnen aan. :P

Afijn... Ik heb nu die bunq PROMO met ongelimiteerde betalingen behalve met je pinpas/debit card (max. €250 per maand). Zat te twijfelen om toch te upgraden om het uitgebreider te gebruiken, maar helaas zou dat betekenen dat je nooit meer terug mag naar de PROMO die gratis is. Dat is nogal een afweging, zeker vanwege de asociale prijs die Bunq hanteert, dus wordt even goed nadenken of ik dat wel. Had het nou écht meerwaarde en waar voor m'n geld geboden dan had ik zonder twijfel met alle liefde die €8 per maand betaald. Maar er zit nauwelijks meerwaarde aan. De enige meerwaarde die het heeft **op dit moment** is Apple Pay. En helemaal niets meer. En dat is dus omdat ze een monopolie hebben op Apple Pay in Nederland. Voor de rest is er niets aan Bunq dat voor mij de prijs op enige wijze rechtvaardigt noch waarom ik speciaal bij Bunq zou willen zitten. Dat maakt het een lastig verhaal en moeilijk te verantwoorden om zoveel te betalen voor iets simpels als een bankrekening. :)

En ja, ieder z'n eigen afweging :P
Jij vindt het wel helemaal relaxt en dat mag natuurlijk he. :P Even goede vrienden. Ik ben het louter compleet oneens met je vergelijking. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 08:35]

Ze zullen wel goede redenen hebben. Ik kan 1 2 3 niet vinden dat de banken het tegenhouden, ben dan ook erg benieuwd naar jouw bron :)
Even een kleine analyze op een recent RTL-Z nieuwsbericht:
https://www.rtlz.nl/tech/...pay-abn-amro-ing-rabobank
Banken geven dus aan niet in gesprek te zijn met Apple, iets wat wel nodig is. Aangezien er over tarieven gesproken moet worden, en moeten er minimaal 1 (of meer, geen idee hoeveel precies) bank Apple Pay willen introduceren.

Hoe kan Apple (of Google) hun Pay dienst uitrollen als de banken geen behoefte voelen om dit te gaan gebruiken? Dan is de bank toch een blokkade in dit hele verhaal? Als alle banken naar Apple zouden roepen "Wij doen mee!", dan was Apple er allang bovenop gedoken, aangezien Apple hier een commercieel oogpunt heeft.
Ik lees:
"Apple verleent de banken in Nederland nog geen toegang tot die chip en dus kan Apple Pay nog niet ingezet worden door de banken."

en

"Volksbank, het moederbedrijf van onder andere SNS Bank, is niet in gesprek met Google en Apple. De bank heeft het niet nodig en biedt al de mogelijkheid om via een app te contactloos te betalen met Android-toestellen. "Het is nou niet zo dat Apple de gouden innovatiekaart in handen heeft", zegt woordvoerder Sijmen Veenstra.

Daarmee ligt het op één lijn met de Betaalvereniging. "Je zou je moeten afvragen wat Apple Pay nog toevoegt aan het bestaande palet."


In het eert stukje doet Apple zichzelf enorm tekort!
Het tweede stuk laat precies zien wat er mis is bij Apple producten. Innovatie laat te lang op zich wachten..., in 2016 je eerste telefoon met NFC erop terwijl de Nexus S het eerste toestel met NFC was(volgens mij 2010/2011?)

Dus, nu aankomen met een betaalmethode terwijl de rest van de wereld het al lang heeft is een beetje gek, gekker is om te denken dat de banken het dan willen........
Ik heb het idee dat de Nederlandse banken niet zitten te wachten op Apple Pay en liever hun eigen techniek willen pushen. Helaas wordt iPhone niet ondersteund omdat de NFC chip niet toeganglijk is dan vaak het antwoord. Dus kunnen we alleen terug vallen op de NFC simkaarten. :'(
Om een NFC simkaart te laten werken moet je telefoon nog steeds over NFC beschikken. Het NFC deel van je SIM kaart bevat alleen een extra secure element. Dit gaat dus ook niet werken met iPhones.
"NFC" Simkaarten werken anders.
Wat de twee mensen boven me al zeggen: NFC SIM kaarten hebben geen NFC aan boord, maar alleen een secure element. Daarbij is de NFC SIM techniek inmiddels al lang achterhaald en obsolete, geen hond die dit nog afneemt van zijn of haar telco.
Of Apple dwingen om nfc open te stellen. Was de EU hier niet al mee bezig?
Tjah. In bananenrepubliek Nederland nog steeds niet. Ik geloof niet langer dat Apple zelf niet bereid is de dienst beschikbaar te maken in Nederland.
Het heeft te maken met krachten als iDeal, Adyen de banken etc.
En op voorwaarden waar de banken niet in mee willen, voorwaarden waar in andere landen wel mee akkoord is gegaan. Daarnaast zal het de banken ook niet zinnen dat betalingsverkeer via Apple Pay wordt geannonimiseerd. Een dikke plus voor de consument, niet zozeer voor de banken en retailers des lands.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 08:35]

Er komt een extra middle man tussen die zijn handje ophoudt en een deel van de omzet afroomt. Die kosten moeten betaald worden. Daarnaast krijgt je bank zo minder inzicht in je betalingen maar Apple juist meer. Dus dikke plus voor de consument? Die wordt meer getracked door internationale organisaties en betaalt ook nog eens meer. Het is alleen een plus voor gebruiksgemak, op alle andere fronten is het een stap achteruit.

Ik zou liever zien dat Apple Pay geboycot wordt totdat Apple gewoon de NFC-chip vrijgeeft in iPhones zodat dit gewoon bij je eigen bank geregeld kan worden.
Zoals hiervoor ook al is gezegd: Bij Maestro worden je betalingsgegevens gewoon bijgehouden en gebruikt. Bij Apple Pay gebeurd dat niet, Apple houdt geen transactiegegevens bij, staat ook gewoon bij Apple in de FAQ overigens.
Je betaalt ook niets meer dan nu, de transactietarieven veranderen niet, alleen de persoon die een deel krijgt wel.
Voor de consument volgens mij alleen voordelen
  • Kost niets extra
  • Privacy van je transactiegegevens
  • Meerdere betaalkaarten op een mobiel apparaat
  • Veiliger, want geen pincode meer nodig (vingerafdruk/faceid)
  • Makkelijk online gebruiken van je kaarten
Voor de banken en kaartleveranciers zijn er wel nadelen, die zien immers hun inkomsten afnemen.

[Reactie gewijzigd door 25287 op 23 juli 2024 08:35]

  • Het kost wel iets extra's, namelijk voor de bank. En die gaat die kosten natuurlijk niet zelf opvangen, maar gewoon doorrekenen aan de consument. Dat je niets voor Apple Pay betaalt, wil niet zeggen dat het indirect niets kost.
  • Privacy door een derde partij toe te voegen? Lijkt me niet. Als de betaling verloopt via Apple, heeft Apple de mogelijkheid die gegevens in te zien. Dat ze die nu niet opslaan, wil niet zeggen dat ze dat in de toekomst blijven doen (of stiekem nu al doen, zie Google met de locatiegegevens). En het wordt nog steeds gewoon van je rekening afgeschreven dus de bank kan het ook zien, het is niet zo dat Apple Pay je bank vervangt en daardoor dus meer privacy geeft.
  • Inderdaad een voordeel, maar geen direct voordeel van Apple Pay. Dit kan namelijk ook prima zonder Apple er tussen als Apple de NFC chip zou vrijgeven. Op Android is dit namelijk al prima mogelijk, ook zonder Google Pay
  • Een vingerafdruk of faceid is niet direct veiliger dan een pincode. Een pincode kun je namelijk net als een wachtwoord vervangen. Dat kan met regelmaat, of als deze (mogelijk) gekraakt of kwijtgeraakt is. Als iemand een manier heeft gevonden om de vingerafdrukscanner/faceid te hacken of misleiden kun je niet je vingerafdruk/gezicht vervangen, en ben je dus de spreekwoordelijke sjaak.
  • Klopt, maar ook dit is niet direct een argument voor Apple Pay maar voor betalen met je mobiel in het algemeen. Zonder Apple als tussenpersoon kan dit ook prima, als Apple de NFC chip zou vrijgeven.
En als je denkt dat het voor banken en kaartleveranciers nadelen heeft heb je het mis. Banken rekenen het gewoon door (aan de consument, dus hogere banktarieven; of aan de ondernemer, dus hogere tarieven voor producten/diensten). En als vervanger van de kaart zul je er ook gewoon voor moeten betalen, de Rabobank rekent bijvoorbeeld € 0.50 per maand voor het gebruik van je telefoon als betaalmogelijkheid (Rabo Wallet). De enige die hier winst aan heeft is Apple, want als de NFC chip vrijgegeven was kunnen banken dit ook prima maken zoals ze nu op Android al laten zien.
Al je transacties lopen via Apple. Ze vangen er geld voor en hebben potentieel dus informatie over je betaalgedrag. Of ze het opslaan of niet is hierbij helemaal niet relevant - ze hebben zonder enige drempel de mogelijkheid om dat wel te doen.
Zo kun je alles wantrouwen, Apple Pay is zo opgebouwd dat Apple niets weet van je transactie, wordt allemaal uitgelegd op andere plekken op het internet, ze kunnen het niet zien. En de drempel om dat wel te kunnen lijkt me vrij groot aangezien de consument zwart op wit heeft dat er niets bekend is over hun transactie bij Apple. Vele rechtzaken zouden (terecht) gevoerd worden.

Apple zit natuurlijk ook niet in de business van het verkopen van privegegevens zoals Google/Facebook etc, ze verkopen geen advertenties o.i.d.
Als ze het niet kunnen zien, hoe kunnen ze dan ooit een transactieg schiedenis laten zien?

De handelaar zijn terminal krijgt een fictieve kaart te zien, die kan je dus niet meer volgen. Je bank krijgt ook alleen maar te zien dat je betaald hebt via Apple en niet meer waar je iets gekocht hebt. De enige die dus een geschiedenis heeft van je transacties is Apple en je mag er zeker van zijn dat zij dat wel bijhouden.
Bananenrepubliek? Ben je wel eens buiten Nederland geweest? Je kan veel zeggen van banken, maar qua betalingsmogelijkheden valt er weinig te klagen in Nederland. Behalve wanneer je met een iPhone wilt betalen dan. En laten we eerlijk zijn, dat is gewoon een luxe probleem.
Ik vind het maestro/vpay systeem ook maar niets. Veel liever debit mc/visa, daar heb je online tenminste ook nog wat aan in tegenstelling tot het waardeloze stuk plastic wat de pasjes nu zijn. “Ja maar iDeal”, ja iDeal zuigt en is enkel beschikbaar in Nederland :P
Een debit mc/visa is leuk, maar zitten ook weer beperkingen aan. Die worden net iets vaker niet aanvaard dan de credit variant. Kan je beter direct voor de credit variant gaan.
Klopt, bij autoverhuurbedrijven enzo zien ze dat gewoon als exact hetzelfde als een maestro en weigeren ze het. Voor de rest werkt t wel hetzelfde en zitten er ook weer voordelen aan, zoals parkeergarage inrijden, pas erin rammen en uitrijden met je pas - geen gedoe met afrekenen bij een automaat, gewoon hop naar je kaart.

Het is een afweging.
Bananenrepubliek NL haha moet je eens in Belgie gaan wonen net als ik dan besef je pas hoe goed het in Nederland allemaal is geregeld. Hier mag je al blij zijn als je uberhautpt met de kaart kunt betalen.

Leuk Apple Pay, maar slechts bij één bank en dan nog bij een aantal winkels dus wat schiet je ermee op? Daar gaat echt geen hond gebruik van maken (of geen kat zoals ze hier zeggen).

Contactloos betalen doet al niemand hier omdat er in geen enkele winkel geschikte terminals zijn. Als ik m'n pasje langs de terminal zweef kijken ze me verdwaasd aan en zeggen ze oh dat werkt niet hoor dat is niet geactiveerd. Ik zei een keer dat ik NL gewend was waar dat wel overal werkt en kreeg toen een boze blik :+

Dus ja Apple Pay in Belgie, leuk maar ik heb niet het idee dat iemand hier daar op zit te wachten, de winkeliers niet en de consumenten niet.
Nachtwinkels kan ik dan net juist weer wel altijd met de kaart betalen :)

Ik heb zelf overigens ook gewoon bancontact want ik zit bij KBC. Maar ik overdrijf wel een beetje het is inderdaad wel een stuk beter geworden al met 3 jaar geleden toen ik er kwam wonen en de bankapps zijn ontzettend goed en handag van o.a. Bancontact en KBC dus er valt ook een hoop positiefs te zeggen.

Maar als je even niet kan pinnen inderdaad bij de friettent of de pitabar of bij de dokter dan wordt het al snel een ergernis en lijkt het of je nergens kunt pinnen.
Hier kan ik ook bij het frietkot met mijn gsm betalen. Wel enkel via de QR-code met hun gsm. Ze willen hier graag nog wat zwart geld kunnen wegschuiven. Daarom willen ze liever cash. Ik gebruik enkel nog NFC van mijn pas en gsm. De Colruyt groep ondersteunt dit ook gezien de terminals niet verandert hoeven te worden. Dat zijn al veel winkels erbij. Daar betaal ik ook makkelijk, die lopen ook altijd vooraan mee.

Je hebt gelijk dat Bancontact zelf ook een erg goede app heeft waar je alle debit en credit kaarten aan kunt toevoegen en zo betalen via NFC of QR-code van de terminal. Bij dokters, ja de jongeren kun je prima betalen met kaart of gsm. Bij de oudere dokters is het zeker een probleem :X
Mijn eerste vraag waar ik niet direct antwoord op kan vinden...

Kan ik als Nederlander naar België gaan, een account openen bij BNP en Apple Pay gebruiken?
Het kan nu al via een omweg bij Bunq.
https://bunq.love/faq/apple-pay/

Heb deze gister ingesteld en het werkt helemaal prima.
Was hier inderdaad van op de hoogte maar ik vind 8 euro per maand echt onacceptabel voor een bankrekening... Toch bedankt voor je reactie, ik waardeer de intentie ^_^
25 bankrekeningen (en 3 pasjes met multi-pin) en nog meer voordelen. Maar dat is idd alleen interessant als je het ook kan/wil gebruiken ;)
Maar die pasjes boeien niet meer als je het voor Apple pay doet. Ik ben ook nog maar zelden mensen tegen gekomen die 25 rekeningen hebben...
Niet zo gek als je normaal gesproken per rekening moet betalen.

Hierbij is het echter zo, dat een extra rekening aanmaken letterlijk op het +je drukken is.

Je gaat vanzelf wel de gemakken inzien dan. Transactie via Marktplaats afronden? Even een aparte IBAN aanmaken. Met een groep op vakantie? Even een aparte IBAN aanmaken. En als je dan toch bezig bent; gelijk die rekeningen maar toegankelijk maken voor de hele groep.

Misschien allemaal niet noodzakelijk, maar dat geldt voor zoveel gemakken vandaag de dag.
pasjes wil ik juist van af, weet niet wat ik me bij multi-pin moet voorstellen... Maar heb momenteel 2 bankrekeningen en dat vind ik al stervensirritant, dus 25 gaat hem sowieso niet worden. Het zijn in mijn ogen, of wellicht gewoon voor mij, allemaal schijnvoordelen

Mij geen 8 euro per maand waard + de kosten per maand voor een pasje die ik niet ga gebruiken. Lijkt me dat Bunq net als andere banken (weet ik niet zeker hoor) jouw geld gebruiken om te beleggen/investeren/geld te verdienen... Dus sowieso bizar dat je daar maandelijks voor moet betalen (vind ik overigens ook van andere banken)
Ja dat dacht ik in het begin ook, en toch de moeite genomen om het eens te proberen. Na enkele dagen was ik eigenlijk totaal om, 100x beter dan de Rabo en voor de tweakers is de API natuurlijk leuk speelgoed. Daarnaast vind ik het eigenlijk als tweaker een beetje een soort van plicht om dit soort initiatieven te ondersteunen om zo de ontwikkeling verder te laten gaan. Zie eens wat de grote banken allemaal gepikt hebben van bunq, dat zegt denk ik genoeg.
En tja, die 7,99 p/m was voor mij de eerste dagen ook bedenkelijk. Maar als je kijkt dat bunq niet verdient aan je geld door smerige dingen uit te spoken, geen rare verborgen kosten, zeer transparant is, en ga zo maar door. En wat is dan 8 euro per maand vergeleken met alle andere (onzinnige) uitgaven die je per maand maakt?
Ik ben zelf een ICT'er en vind dit totaal, maar dan écht totaal, niet interessant. Ik zie er niets in wat mijn dagelijks leven zoveel makkelijker zou maken dat het mij 8 euro per maand waard is. Wellicht allemaal andere onzinnige uitgaven, kan ik niet ontkennen.. Maar daar haal ik meer plezier uit.

beter dan de rabo app is overigens niet zo'n heel erg grote uitdaging :P ING doet het ernstig goed wat mij betreft. Nu alleen nog Apple Pay.
Haha smaken verschillen natuurlijk enorm, en voor ieder zal dit anders zijn, en iedereen kan en mag dat natuurlijk voor zichzelf beslissen. Voor mij was deels het vernieuwde idee, dus niet-traditionele bank concept een pluspunt. De gevestigde orde even wakker schudden.

Daarnaast kijken we te veel naar de directe kosten i.p.v. de totale kosten.

Als je kijkt wat je indirect betaalt voor je 'goedkope' betaalrekening, dan zie je ineens dat die paar euro per maand extra t.o.v. de traditionele bank ineens een stuk minder zijn. Het probleem bij traditionele banken is dat ze veel kosten niet toonbaar maken, en dus niet direct als bedrag worden afgeschreven maar verborgen in de producten. Zo betaal je toch flink, zonder dat je dit weet/ziet.

Voorbeeld: betaal eens in vreemde valuta en kijk eens naar de wisselkoers die je eigen bank berekend. Het lijkt dan of je geen extra kosten hebt, maar uiteindelijk betaal je flink voor die transactie door alle verborgen kosten die je niet direct ziet (koersopslag ING 2% bijvoorbeeld), en jou het gevoel geeft dat dit niks extra kost omdat dit niet duidelijk ergens staat. Bij bunq met zeroFX kost zo'n transactie niks extra, alleen de zuivere wisselkoers zonder opslag.

Als je nu en dan eens op Alibaba ofzo iets besteld of regelmatig op vakantie ga, dan zou het zomaar kunnen dat bunq ineens een stuk minder duur is t.o.v. je eigen bank (of zelfs goedkoper), ondanks dat het lijkt of per maand bunq juist duurder is.

Mijn geld staat veilig bij de ECB en wordt niet geïnvesteerd in rare zaken. Ja dat kost bunq geld, i.p.v. dat de bank verdient aan mijn geld. Maar daar heb ik echt een paar euro per maand extra voor over.

Daarnaast als IT'er je gehele financiën automatiseren is natuurlijk super leuk via de API, al mijn 'data' is dus altijd beschikbaar in mijn eigen database, en nog real time ook. Ik kan daar allerhande datasets uithalen. Zakelijk heb ik alles aan mijn administratiesysteem gekoppeld. Nagenoeg alle inkomende en uitgaande betalingen gaan automatisch, alleen al de tijdwinst hiervan is natuurlijk helemaal super.

En alle verschillende IBAN's zijn perfect voor het verdelen/budgetteren van je geld. Sinds bunq heb ik veel beter inzicht in alle betalingen door alles netjes op te delen in verschillende potjes (betaalrekening, autokosten, zorgkosten, onderhoud, sparen voor o.a. vakantie, etc.). Als je alles op één grote hoop hebt en nog een losse spaarrekening heb je echt veel minder overzicht.

Kortom, als ik voor mijzelf spreekt, lijkt bunq duur, maar is echt niet veel duurder dan de goedkopere banken en je krijgt zoveel meer inzicht en 'product' ervoor terug. Je financiën doen is nu gewoon leuk, i.pv. een must :)
[quoteAls je nu en dan eens op Alibaba ofzo iets besteld of regelmatig op vakantie ga, dan zou het zomaar kunnen dat bunq ineens een stuk minder duur is t.o.v. je eigen bank (of zelfs goedkoper), ondanks dat het lijkt of per maand bunq juist duurder is.[/quote]
Dit zou HEEL eventueel wel interessant zijn, maar gaat in principe via m'n creditcard (waar ik tot noch toe weinig schokkende verschillen heb kunnen ontdekken) voornamelijk ivm extra verzekering op schade/diefstal etc.
Mijn geld staat veilig bij de ECB en wordt niet geïnvesteerd in rare zaken. Ja dat kost bunq geld, i.p.v. dat de bank verdient aan mijn geld. Maar daar heb ik echt een paar euro per maand extra voor over.
Investeert Bunq 'jouw' geld -helemaal- niet? Dus het ligt werkelijk "in een kluis" en wordt niets mee gedaan?

Daarnaast als IT'er je gehele financiën automatiseren is natuurlijk super leuk via de API, al mijn 'data' is dus altijd beschikbaar in mijn eigen database, en nog real time ook. Ik kan daar allerhande datasets uithalen. Zakelijk heb ik alles aan mijn administratiesysteem gekoppeld. Nagenoeg alle inkomende en uitgaande betalingen gaan automatisch, alleen al de tijdwinst hiervan is natuurlijk helemaal super.
En alle verschillende IBAN's zijn perfect voor het verdelen/budgetteren van je geld. Sinds bunq heb ik veel beter inzicht in alle betalingen door alles netjes op te delen in verschillende potjes (betaalrekening, autokosten, zorgkosten, onderhoud, sparen voor o.a. vakantie, etc.). Als je alles op één grote hoop hebt en nog een losse spaarrekening heb je echt veel minder overzicht.
Dit is juist voor mij een hel haha, ik werk graag in totalen, reken in totalen. Opdelen werkt voor mij averechts... Alleen het automatiseren van bepaalde zaken zou ik prettig vinden. Maar daar heb ik de technische kennis niet voor en de tijd niet voor om me in te verdiepen (Ben zelf werkzaam als User Experience Designer)
Dit zou HEEL eventueel wel interessant zijn, maar gaat in principe via m'n creditcard (waar ik tot noch toe weinig schokkende verschillen heb kunnen ontdekken) voornamelijk ivm extra verzekering op schade/diefstal etc.
En daar zitten dus de verborgen kosten die ik bedoel, je ziet ze niet, maar je betaalt ze wel :) De koersopslag is natuurlijk per bank verschillend, maar ging er vanuit dat jij de CC van ING gebruikt, die heeft een koersopslag van 2%. Geld opnemen zelfs 2% kosten (min. €4,50) + 2% koersopslag!
Investeert Bunq 'jouw' geld -helemaal- niet? Dus het ligt werkelijk "in een kluis" en wordt niets mee gedaan?
Niet helemaal, bunq móet van de Nederlandse Bank een deel investeren. Echter doen ze dit alleen in zeer veilige (staats)obligaties, en dan alleen het minimale percentage wat verplicht is om de bankvergunning te behouden. De rest parkeren ze gewoon bij de 'kluis' van de ECB.
Volgens de website;

Om online een rekening voor privégebruik te openen, moet u als rekeninghouder:

meerderjarig zijn,
in België gedomicilieerd zijn,
beschikken over een geldige Belgische identiteitskaart.


Je zou ook bij N26 een rekening kunnen aanvragen, die bieden ook Apple pay en is een gratis bank met prepaid creditcard en pinpas maar het is mij daar nog niet gelukt Apple pay aan de praat te krijgen.
nadeel daarvan is het pre-paid creditcard gedeelte.. Had er al wel eens eerder over gehoord. Creditcard in Nederland is nogal een issue voor dagelijkse boodschappen
Het is ook geen prepaid creditcard maar een Debit MasterCard, Ik gebruik die verder niet omdat je ook een Maestro kan aanvragen die in Nederland overal werkt.
prepaid krediet bestaat natuurlijk niet. Elke prepaid kredietkaart is gewoon een debit kaart.
Maar Prepaid Mastercard bestaat wel, dus ging ervan uit dat die bedoelt werd.

Toevoeging: En dat is wat anders dan een Debit Mastercard.

[Reactie gewijzigd door Woopdedooo op 23 juli 2024 08:35]

Je kan gewoon een Maestro kaart gratis bij N26 krijgen. Ben nog geen bank of winkel tegen gekomen waar het niet werkt zelfs in het buitenland.
Ik gebruik hem veel voor online shoppen. Heerlijk, ja je moet er aan denken en sommige diensten willen wel eens moeilijk doen over een prepaid cc.
Je hebt volgens mij toch een Belgisch domicilie nodig, je kan in Europa volgens mij nergens zonder domicilie een zichtrekening openen.
In elk land waar ik al gewoond heb, vroegen ze steevast een bewijs.
ja, ik heb in een bank gewerkt. U kan gerust naar een Belgische bank gaan daar u laten aanmaken als klant met uw identiteitskaart en dan zo registreren voor Apple Pay.
ook als NL domicile/NL paspoort?
ook dan. Dit duurt gewoon wat langer en er wordt een kopie genomen van uw identiteitskaart.
Werkt het niet gewoon aan elke Bancontact betaalterminal die ondersteuning heeft voor contactloos betalen ? Daarnet in de Okay kunnen betalen met Apple pay.
Apple geeft op hun site ook aan, dat Apple Pay werkt met elke terminal die het contactloos betalen icoontje hebben. (Dus ALLE contactloze-terminals in NL).

[Reactie gewijzigd door xoniq op 23 juli 2024 08:35]

Alle? Ik heb toch nog best weleens dat contactloos betalen niet kan in bepaalde (kleine) winkels.
Dat klopt, maar ook zij zullen in de komende periode over moeten. CCV (grootste leverancier van bankautomaten voor de retail) zal dat voor medio 2019 sowieso realiseren bij hun klanten.
De grotere winkelketens in Nederland ondersteunen wel het contactloos betalen. De kleinere winkels willen het nog wel eens achterwege laten. Zo kan ik bij een lokale benzinestation (Total) nog steeds niet contactloos betalen.
Ik zie dit ook vooral bij tankstations. Zelfs een lokale snoepwinkel heeft tegenwoordig zo'n terminal die via de telefoon gekoppeld is, waar het perfect op werkt. Of zelfs een kleding kraam op de markt. Die tankstations zullen komend jaar ook over moeten gaan.
de betaalterminal zal een Maestro/Mastercard/Visa logo moeten hebben voordat het werkt, omdat de betaalpas die in je Apple pay komt te staan een Maestro/MC/Visa card is en geen lokaal (landelijk) merk zoals Bancontact.
Wat is het verschil tussen maestro en Bancontact? Beide staan op Mn betaalkaart
Bancontact is de eigen naam die in België aan het systeem gegeven wordt en het zou me niet verbazen dat het in de achtergrond bijna gelijk is aan Maestro (al ziet de terminal wel het verschil tussen de twee). Maestro is wel internationaal bruikbaar, daarom dat de meeste terminals en kaarten het logo hebben om aan te geven dat het ondersteund is.
Het zijn 2 verschillende betaalapplicaties op dezelfde chip.
De Bancontact versie werkt alleen op terminals waar ook een Bancontact logo op staat, en de verbinding in het achterland loopt bijvoorbeeld niet internationaal en is lekker goedkoop voor de aangesloten partijen.
Maar Bancontact is niet wereldwijd ondersteund, dus om ervoor te zorgen dat je pas ook internationaal werkt, staat er ook een Maestro applicatie op, waarbij Mastercard (de eigenaar van het merk Maestro) ervoor heeft gezorgd (met marketing e.d.) dat Maestro wel op veel terminals en geldautomaten wereldwijd geaccepteerd wordt.

Dus:
Bancontact = lokaal (dwz landelijk of misschien een regio van landen) ondersteund = goedkoop voor de banken en winkeliers
MC/Visa/MC = Wereldwijd ondersteund, maar met hogere kosten omdat het opzetten en onderhouden van een wereldwijd netwerk duurder is.
Dus in principe kan ik dan via Apple pay in Amerika betalen terwijl er geen credit card gekoppeld is maar een maestro/Bancontact (debit?) kaart.
Als die daar ondersteund zouden worden op de terminals van de winkeliers, dan wel.
Helaas is de ondersteuning van Maestro in USA bij winkeliers nihil, omdat het debit product van Mastercard dat wel populair in de USA is, MasterCard Debit heet.

Technish: Zowel Maestro en Mastercard Debit zijn debit producten van Mastercard, maar MasterCard Debit heeft dezelfde Application IDentifier als de alombekende Mastercard creditcard (AID: A0000000041010), waardoor ondersteuning op de terminals in de VS veel voorkomender is als Maestro (AID: A0000000043060).

Zie https://www.eftlab.co.uk/...-base/211-emv-aid-rid-pix voor AIDs.
Sorry hoor maar ik kan met mijn ING pas met maestro logo prima betalen in de US. Ook mijn Rabo card wordt prima geaccepteerd.

Meer en meer winkeliers in de US moeten over op nieuwe terminals met chiplezer i.p.v. magneetstrip omdat frauduleuze transacties met creditcards in de US niet langer worden vergoed door de banken als er een magneetstrip transactie is uitgevoerd.

Of begrijp ik je verkeerd?

Zelfs de meeste tankstations, frisdrank automaten en ATM’s in de US kunnen met Apple pay gebruikt worden.
Ik denk dat je gelijk hebt, ik heb tot 5 jaar geleden 2 jaar in de VS gewerkt (en daar kwam mijn statement voornamelijk vandaan) , maar de hoofdmoot van de EMV migratie is pas daarna gebeurd, met nieuwe terminals en (naar mijn verwachting) ondersteuning voor Maestro.

Dank je wel!

Ik blijf wel bij mijn punt dat Mastercard liever Mastercard Debit voert dan Maestro als hun voornamelijke debit product

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 23 juli 2024 08:35]

maestro is wereld wijd, Bancontact is Belgisch https://www.bancontact.com/nl.
Blijf het zo apart vinden dat een land als Nederland waar contactloos betalen zo geïntegreerd is, nog geen Apple Pay of Google Pay heeft.

Werken de banken zo tegen?
Ik kan prima betalen met mijn android smartphone via de app van ING. Aangezien Apple NFC gesloten houdt is dat voor iOs niet mogelijk.

Ik denk dat hier niet de cultuur heerst om meerdere betaalautomaten bij elke kassa te hebben. En vooralsnog kan ik dat zelf niet erg vinden.
Je hoeft helemaal niet meerdere betaalautomaten te hebben. Apple pay werkt gewoon met NFC.

Dat het in Nederland niet van de grond komt, heeft ermee te maken dat hier altijd alles zo goedkoop mogelijk moet zijn. Er bestaat echter ook nog zoiets als service. Dat kost geld, en is dan ook altijd ongergeschikt belang in Nederland. De Belgen weten wel wat service te waarderen, blijkbaar.
Als het "gewoon met NFC" werkt dan zou het ook prima mogelijk zijn om contactloos te betalen met een app van de Rabobank, ING Bank, ASN Bank etc. op een Apple telefoon toch?
De filosofie van Apple is: gesloten systemen en de daarbij behorende voordelen ten aanzien van veiligheid en gemak en gebruikerservaring. De NFC-chip openstellen voor apps van derden, zoals bij Android, heeft bepaalde beveiligingsrisico’s.
Wat fijn en handig dat ze die keus voor de gebruiker maken! En wat fijn dat ze banken en winkels gratis gebruik laten maken van Apple Pay zodat zij geen extra kosten hoeven door te berekenen aan hun klanten (de gebruiker). Alles voor de consument toch?
Jij doet alles gratis voor je klanten? Jij doet je arbeid voor je baas ook gratis? Wat is dat toch, alles maar gratis. Zekerheid (verzekering tegen fraude) en het faciliteren van een dienst kost nu eenmaal geld.
Naar mijn weten is Apple een bedrijf dat telefoons verkoopt. "Zekerheid (verzekering tegen fraude) en het faciliteren van een dienst" lijken mij bij uitstek diensten die ik bij een bank afneem. Apple dwingt de gebruiker deze diensten bij hunzelf af te nemen door andere mogelijkheden te blokkeren. In welke wereld is dit goed voor de consument?
Je bent toch niet verplicht een iPhone te kiezen? Als je voor Apple kiest, dan kies je voor de voordelen van een gesloten systeem: veiligheid en gebruikservaring zijn de kernwoorden. Wil je dat niet en neem je genoegen met minder veiligheid, minder privacy en kies je voor het open karakter, dan kun je een Android kopen. Wat is precies je punt?

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 23 juli 2024 08:35]

Welk gesloten systeem? Voor NFC betalen simuleren ze alleen je bankpas, het grootste deel van de keten werkt net als met een normale pas. Als ze nou om MasterCard/Visa heen werkten voegde het tenminste nog wat toe.
Technisch zou het kunnen, Apple laat toegang tot NFC niet toe voor de banken apps. En is Apple Pay de enige methode om te betalen via NFC met een Apple device.
Omdat, in tegenstelling tot android, NFC op Apple toestellen enkel gebruikt mag worden door Apple zelf. Ze zijn hier niet zo open over ;)
Volgens mij werkt het op Android toestellen zo dat Android niemand belemmert om met de NFC chip te communiceren. Apple eist dat alle payments die worden gedaan via hun secure enclave/element loopt die alleen beschikbaar is voor Apple zelf. Apple neemt om de reden ook een gedeelte van verantwoordelijkheid opzich voor fraudelent gedrag, in ruil daarvoor gaat 0.15% van iedere transactie naar naar Apple. Ik geloof dat vooral dat laatste de nederlandse banken dwars zit.
Zo goedkoop mogelijk is niet echt een argument. Credit card betalingen zijn veel duurder dan pinnen en dat kan ook gewoon op heel veel plaatsen.

Je kan dat inderdaad service noemen. Maar dat banken dat niet willen aanbieden voor een handjevol mensen vind ik ook niet heel vreemd.
Je kan toch al met je pinpas via NFC betalen? Waarom moeten we dan hier in Nederland perse betalen via de mobiele telefoon?
"Je kan toch prima 5 broden voor een stuk koe ruilen, wat moet ik met geld?"
"Je kan toch al prima betalen met contant geld, wat moet ik met een pinpas?"
"Je kan toch al prima betalen met je pinpas, wat moet ik met contactloos betalen?"


Of:

Als je prima met je telefoon kunt betalen, wat moet je dan nog met een pinpas?


Een ander antwoord op je vraag is: Het is aanzienlijk veliger met je telefoon, omdat je daarbij betaalt met een fysiek ding (net als bij de pinpas) en daarnaast je vingerafdruk. Dit in tegenstelling tot je pas met NFC. Je hebt dus eigenlijk de veligiheid van pas+pincode, en de snelheid van contactloos gecombineerd.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 23 juli 2024 08:35]

Je betaald nu ook met je telefoon, dus ik snap niet de meerwaarde van apple pay behalve dat het wat oplevert voor Apple.
Nee, ik betaal nu met mijn NFC pas. Dat is ook lekker snel, maar minder veilig dan het met Apple (of google) pay zou zijn want er is nu nul authenticatie.

De meerwaarde van betalen vanuit een app is veiligheid (er even vanuitgaande dat het goed gedaan wordt door ontwikkelaars, wat nogal een aanname is, maar soit), maar dan lever je weer in op gemak (1. app openen, 2. inloggen, 3.betalen).

De meerwaarde van Apple (of google) pay is dat het zowel snel is (houd je telefoon of watch bij dat ding, net als met je pasje), als veilig (vingerafdruk, net als bij betalen met een app).
Ik begrijp de meerwaarde met betalen vanuit een app, dat doe ik zelf ook. Maar in welke vorm vervangt het de huidige set aan apps die dat al doen? Met mijn ASN-app heeft deze namelijk precies dezelfde voordelen die jij noemt.
Betalen uit een app:
- pak mobiel
- unlock
- betaal

Plus nog dat ik het overal kan doen, itt apple pay die afspraken moet maken met verschillende winkels.

Ik weet niet hoe anders dat zou moeten zijn dan met apple pay? Waar zit daar de snellere versie in? Unlockt die niet? Ik hoef namelijk geen pin in te voeren of ergens op te wachten.
Anderen in deze thread zeggen dat je NIET moet unlocken om te betalen met nfc op android op dit moment (maar men spreekt elkaar tegen en er zijn verschillende systemen en ervaringen...) maar als dat zo is, dan is het :
-Pak mobiel
- Betaal

Dat is exact even snel als met een pasje en exact even onveilig. Dus verder is er geen voordeel tov een pas.

Als het is zoals jij het nu zegt:
Pak mobiel
unlock
betaal

dan lijkt dat inderdaad exact hetzelfde als apple/google pay en is dat inderdaad prima. Namelijk snel en veilig.
Opties zijn prima. Maar ik vind persoonlijk het veiliger financieel gezien om een plastic pasje te pakken dan een mobiel van 1145 euro. Je laatste punt vind ik inderdaad een sterke reden.
Dat is ook waar. Je moet met je telefoon wel weer beter opletten dat je m niet laat vallen als je met je boodschappen staat te hannessen bij de kassa. Gelukkig kostte mijn mobiel "maar" 800 :'( ;)

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 23 juli 2024 08:35]

zodat je je pasje niet meer nodig hebt
Maar ik heb geen telefoon.. en ik betaal trouwens liever a contant
Voor apple pay is geen aparte betaalautomaat nodig en werkt gewoon met de huidige contactloze betaalautomaten. Mensen die het met de bunq-omweg geactiveerd hebben gebruiken het naar volle tevredenheid.

Aangezien Bunq het al helemaal geregeld had, wijst erop dat het technisch kan maar iemand het tegen houdt. Wellict wil Apple het niet lanceren als maar 1 bank het kan/wil? En dus is het wachten tot meer/alle banken het kunnen/willen? Ik zie geen andere reden waarom Apple het niet zou willen uitrollen in Nederland, maar wel in Belgie.

Blijft de vraag waarom Apple niet gewoon die NFC open stelt voor deze doeleinden...maar dan kom je in de hele discussie terecht waarom Apple dingen gesloten houdt. Om een betere ervaring te geven en dat soort dingen. Apple pay werkt bijvoorbeeld echt wel iets anders (lees:sneller/handiger) dan via een app en de watch-integratie is ook wel wat waard. Is het t waard om daar dan zo lang op te wachten? Eigenlijk niet :( Maar goed, Apple wil Apple pay uitrollen, en de banken willen waarschijnlijk die NFC chip beschikbaar hebben. En dus zitten we in een impasse.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 23 juli 2024 08:35]

Denk eerder dat het bij de banken ligt. Wat heeft Apple er voor nut bij om Apple Pay niet beschikbaar te stellen?
Logisch ook. Net als PayPal en iDEAL willen deze uitvoerende partijen een bepaalde provisie op het gebruik van het systeem. (Het draait natuurlijk niet gratis)

Dit moet door de bank gefinanceerd worden en mag niet worden doorberekend naar de klant. (Kan met een omweg wel door kwartaal tarieven iets te verhogen, dat terzijde)
Dus dan ligt de bal bij Apple?
Het is niet een vereiste, maar zou wel handig zijn. Gewoon Apple Watch gebruiken om mee te betalen. Ik verwacht ooit nog wel dat ING en Bunq de eersten zullen zijn die dit gaan ondersteunen. Denk dat er ook serieus mensen zijn die daarvoor zullen overstappen van bank.
Ik wel in ieder geval. De eerste bank die het aanbied heeft aan mij dezelfde dag nog een nieuwe klant.
Als je ING of Bunq hebt denk ik dat je wel safe zit. De Rabobank en ABN Amro hebben al eens te kennen gegeven hier geen nut in te zien, en insinueren dit niet in de nabije toekomst te ondersteunen.
We gaan het zien. Zit nu bij Rabo, maar een andere rekening is zo geopend🤘🏻
Dit kan al een hele tijd hoor, met Boon (in België én Nederland)
https://www.iculture.nl/n...card-instellen-apple-pay/

[Reactie gewijzigd door efari op 23 juli 2024 08:35]

Creeer je dan niet feitelijk een draadloze chipknip? Aangezien je je account moet opwaarderen met tegoed?
Moet jij uw bestaande bankaccount dan niet opwaarderen met tegoed, om uw bestaande debet/creditkaart te kunnen gebruiken? :?
(Ik weet trouwens niet wat een chipknip is)

[Reactie gewijzigd door efari op 23 juli 2024 08:35]

Ik zou graag mijn betaalrekening koppelen, zodat ik altijd kan betalen. In plaats van steeds een bedrag over te moeten maken en plots zonder tegoed op het account te zitten; ookal staat er geld genoeg op mijn betaalrekening.
Er is een optie om automatisch te opwaarderen mbv een bestaande creditcard (bvb wanneer je minder dan 100€ tegoed meer hebt, terug opwaarderen naar 200€; beide getallen zijn vrij te kiezen)
Betalen met Apple watch kan al een hele tijd hoor, in België én in Nederland. Met Boon
https://www.iculture.nl/n...card-instellen-apple-pay/

[Reactie gewijzigd door efari op 23 juli 2024 08:35]

Toch wel jaloers op onze buren dat ze nu Apple Pay zonder omwegen kunnen gebruiken. Ik gebruik het via bunq en ik moet toch zeggen, dat het verrekte handig is. Soms ga ik zelfs zonder mijn pinpas op stap, omdat ik met zowel mijn Apple Watch als iPhone kan betalen bij vrijwel elke winkel waar ik kom. Hopelijk komt het snel naar Nederland (ING)!
Hier ook een Bunq/Apple Pay gebruiker. Onlangs tijdens de vakanties ook gebruikt. Wat verrekte handig, terwijl ik het in eerste instantie maar onzin vond. Enkel jammer dat het inderdaad zo lastig is in te stellen zonder de officiële ondersteuning.

Edit: het is nu wederom vrij gemakkelijk via Bunq. Telefoon dien je in regio Spanje of Italië te zetten, vanuit de Wallet de kaart toevoegen uit de Bunq app. 3 minuten en ‘t werkt.

[Reactie gewijzigd door Redwood op 23 juli 2024 08:35]

Die truuk werkte toch al een tijd niet meer?
Die werkte inderdaad niet meer, echter m.b.v. de klantenservice het toch zojuist op die manier op mijn nieuwe iPhone ingesteld.
Indeed you will have to first go to your phone settings -> language and region -> change the region to Spain or Italy. Then, you should try to add from the Wallet app directly, not from the bunq app
Gaaf, straks eens proberen. Heb het eerder altijd geprobeerd via de Bunq app inderdaad en dat was niet meer mogelijk. Voor de zekerheid ook maar even een VPN via Spanje laten lopen dan.
bunq lijkt inmiddels ook van start te zijn gegaan in Frankrijk, mét ondersteuning voor Apple Pay.

https://together.bunq.com...s-now-available-in-france

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.