Fitbit introduceert betaaldienst Fitbit Pay in Nederland

Fitbit-gebruikers die klant zijn bij Rabobank of ABN AMRO kunnen sinds dinsdag contactloos betalen met hun slim uurwerk via Fitbit Pay. De betaaldienst zou op een later moment ook naar België komen.

Om in aanmerking te komen voor de betaaldienst moet de gebruiker bij Rabobank of ABN AMRO over een Maestro-betaalpas of Mastercard-kredietkaart beschikken. De wearables waarmee Fitbit Pay compatibel is, zijn de Charge 3 Special Edition, Versa en Ionic. Gebruikers kunnen hun betaalkaart digitaal toevoegen via de Fitbit Wallet-functie in de smartphone-app.

Om contactloos te betalen moet de linkerknop van de Fitbit worden ingedrukt totdat de digitale betaalpas in beeld verschijnt. Daarna dient de drager een viercijferige pincode in te voeren en het klokje in de buurt van de lezer van de betaalterminal te houden. Transacties met Fitbit Pay maken gebruik van tokenisatie, een technologie voor betalingsbeveiliging die de accountgegevens van kaarthouders vervangt door een unieke digitale id of een token. Dit zorgt er volgens de fabrikant voor dat kaartgegevens van gebruikers niet kunnen worden gedeeld.

Uit onderzoek van Mastercard blijkt dat 24 procent van de Europeanen contactloze betalingen verwacht te gaan doen met smartwatches en andere wearables. "In Nederland gebeurt ondertussen meer dan de helft van de pinbetalingen contactloos", zegt Mastercards country manager Arjan Bol. "Mensen vinden het daarnaast praktisch om met hun horloge te betalen omdat zij die over het algemeen vaker bij zich hebben dan hun betaalpas."

Fitbit Pay wordt inmiddels in ruim twintig landen door meer dan 160 banken en betaalinstellingen ondersteund, waaronder Mastercard- en Visa-netwerken. Opmerkelijk is dat de dienst in België nog niet beschikbaar is. Apple Pay en Google Pay zijn daar namelijk al wel te gebruiken, terwijl dat in Nederland nog niet het geval is. Volgens een woordvoerster komt Fitbit Pay op een later moment wel degelijk naar België: "Er wordt volop naar de mogelijkheden gekeken, maar een exacte datum kunnen we op dit moment niet geven".

Fitbit Pay

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

29-01-2019 • 12:31

131

Reacties (131)

131
128
46
7
0
64
Wijzig sortering
Alsnog dus een token invoeren.

Zie niet de functionaliteit er njet van dan met een gewone kaart.

Maar goed zal aan mij liggen dan
Ik heb een fitbit smartwatch, wat in het artikel staat is onduidelijk: je moet je smartwatch unlocken om te kunnen betalen. Dit unlocken moet je elke keer doen nadat je je horloge uit hebt gedaan, of na 24h. Dus als je je pin code 1x hebt ingegeven kan je daarna naar een andere winkel en daar betalen zonder enige code. Optioneel kan je ook instellen dat je de code direkt na het aandoen van je horloge moet ingeven, hierdoor is je "wallet" altijd direkt bruikbaar.

Op de terminal van de handelaar moet je geen code ingeven voor zover ik weet
Nou, er zijn wel een aantal scenario's waarin het handig is. Met een CC is het vrij makkelijk te frauderen wanneer je de kaart hebt. Immers staat de meest relevante info op de kaart zélf. Zelfs de CVV-code.

Lang niet altijd is een pincode vereist, vooral online wordt vaak niet gevraagd om mijn betaling the authoriseren via de RaboReader. Het feit dat er een pincode is vereist is prima. Mijn kaart kan ik dus thuis laten wat vervolgens de kans op fraude weer kleiner maakt.

An sich vind ik het een leuke ontwikkeling dat je straks je kaarten thuis kan laten. Het is alleen jammer dat elke fabrikant van een Wearable zijn eigen dienst moet hebben. Inmiddels is er al Apple Pay, Samsung Pay, etc. Op die manier zal het, naar mijns inziens, nooit goed van de grond komen.
Waarom niet? :) Gebruikers van Apple nemen Apple Pay. Gebruikers van Android nemen Google Pay of Samsung Pay. Gebruikers van Fitbit nemen Fitbit Pay. En ABN biedt ook dingen aan als NFC ringen voor je betalingen. Zolang de terminals het supporten zal het allemaal werken, het is eigenlijk niets anders dan verschillende banken met hun eigen pinpasje.

Concurrentie in dit vlak lijkt me juist zorgen dat het wél van de grond komt, immers is er vrije keuze qua telefoon, merk en wearable. Ik heb geen Fitbit noch Samsung dus dat interesseert me niets en zal ik niet gebruiken. Wel heb ik een iPhone en Watch, dus gebruik ik Apple Pay. En dat werkt in Nederland prima naar wens.

In de kern activeer je ze ook zowat allemaal via je bank. Dus als de banken ze ondersteunen: dan werkt het. En allen gebruiken Maestro en/of MasterCard (nog niet gehoord van VPAY, maar lijkt me dat dat er ook mee zal werken zodra er een bank is die AP en VPAY heeft.). Dus in dit geval is het allemaal hetzelfde systeem in de basis, maar enkel andere merken die de functie ondersteunen. In dit geval lijkt die “fragmentatie” dus juist mooi, geen enkel probleem en bevordert het juist het gebruik ervan.

Nu nog de mogelijkheid om je rijbewijs in Apple Pay te zetten en het feest is compleet.

Ik vind hoe Apple Pay werkt wel relaxed trouwens. Geen code, enkel een gezichtsscan/touchid - tenzij het een paar keer misgaat: dan eist ie wel je code. Op de Watch werkt het ook gewoon zonder steeds een code in te voeren, die is immers zo beveiligd dat als hij van je pols afgaat dat hij dan blokkeert. Goed als je hand met watch en al eraf gehakt wordt kunnen ze hem gebruiken, maar ik neem aan dat de winkel dan een beetje raar staat te kijken, tenzij het halloween is. Misschien als je bewusteloos bent dat ze het heel voorzichtig voor elkaar zouden kunnen krijgen om de Watch van je pols te krijgen zonder block, maarja... Risico near zero en bij diefstal ben je gedekt.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 23:51]

Hand eraf hakken heeft ook geen nut, dan is er geen puls meer en blokkeert de watch ook.

Waarom duurt het zo lang voordat Google Pay ook naar NL komt?
Was vorige week in de USA en toen aktiveerde Google Pay op mijn watch, alleen alle betaalkaarten (zelfs mijn american express) werden geweigerd omdat ze uit NL komen en de instelling van Google Pay aangaf dat dit nog niet ondersteund wordt voor kaarten uit die regio.

Das eigenlijk toch best raar. De AMEX kaart uit de USA is hetzelfde als die in NL, alleen de 'landcode' in het pasnummer is anders. Systeem erachter is volgens mij ook niet per land uitgevoerd.
“Hand eraf hakken heeft ook geen nut, dan is er geen puls meer en blokkeert de watch ook.”

Ah, dat is weer een zorg minder. :P

“Das eigenlijk toch best raar. De AMEX kaart uit de USA is hetzelfde als die in NL, alleen de 'landcode' in het pasnummer is anders. Systeem erachter is volgens mij ook niet per land uitgevoerd.”

De regio van de pas is idd de limiterende factor. Ik heb een Amerikaanse debit card, die voegt zonder gelazer toe aan Apple Pay, moest alleen ff de regio van het toestel tijdelijk naar VS veranderen voor het toevoegen.

Je ziet dat ook bij Bunq. Je moet een Duitse, Franse of Italiaanse pas met een omweg aanvragen en dan activeert Apple Pay zonder probleem. Heb je een Nederlandse pas dan heb je pech en werkt het niet.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 23:51]

Dat is exact waarom het niet werkt met je NL AMEX. De landcode is hetgeen waar ook Apple het bijvoorbeeld op blokkeerd. Daarom werken ook bij bv. bunq ook alleen de 'Italiaanse, Spaanse, Duitse of Franse' passen en de Nederlandse niet...
Das eigenlijk toch best raar. De AMEX kaart uit de USA is hetzelfde als die in NL, alleen de 'landcode' in het pasnummer is anders. Systeem erachter is volgens mij ook niet per land uitgevoerd.
De BIN (eerste 6 cijfers) is verschillend omdat de issuing bank verschillend is. Jij hebt een contract met American Express Nederland in Amsterdam voor jouw pas, en dat is een ander bedrijf dan American Express in New York. De geldende wetgeving, algemene voorwaarden, valuta van de pas is allemaal anders. De BIN bepaalt ook voor de merchant of het een domestic of internationale kaart is en welke fees er berekend worden.

Contracten om een dienst als Apple/Google Pay beschikbaar te stellen worden met issuing banks gemaakt, dus dan is het best logisch.
Waarom niet? Omdat Apple, Fitbit, Google, Samsung, etc. geen banken zijn. Laat dit lekker aan de banken over. Mobiel betalen via ING werkt uitstekend.
Waarom moet je dat perse aan de banken overlaten? Dat kan ook niet altijd, op iOS en volgens mij ook op FitBit kan je dat niet doen.

Nee ik zie niet in waarom dit via de bank zou moeten. Die haken immers ook in op het netwerk van MasterCard/VISA of anderen.

Daarnaast wil ik misschien wel van verschillende banken support... Bij de een heb ik een rekening en credit card, bij de ander een pasje voor een gedeelde rekening. En dan ook nog zakelijke rekeningen. Ik wil allen kunnen gebruiken op dezelfde snelle en makkelijke manier, niet dat ze elkaar in de weg gaan zitten of allen zo hun eigen methode en/of app vereisen. Bij AP bijvoorbeeld is dat gewoon 2x tikken op de aan/uit knop en het laadt je default pas. Even swipen en hij selecteert de gewenste pas/rekening van de bijbehorende bank...

Als je bij één bank zit voor alles die het ondersteund op je toestel zal het misschien weinig verschil maken, maar anders zie ik er toch echt direct nadelen aan kleven. Daarnaast zal een bank wss enkel pinpasjes accepteren, terwijl bij Apple Pay bijvoorbeeld al wordt gewerkt aan de mogelijkheid om het rijbewijs er in kwijt te kunnen. In de UK loopt daar al een pilot mee vziw, dan “Apple Pay” je met je rijbewijs bij de terminal/smartphone van de agent die je staande houdt ipv dat die de NFC van je fysieke pas uitleest. Lijkt me geweldig, heb je ook een stuk minder gezeik als je je portemonnee verliest.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 23:51]

Een reden waarom banken waarschijnlijk gunstiger zijn voor de consument.
GELD.

En wat bedoel ik. Een systeem voor en door banken betekend dat het geld van transacties bij de banken blijft. Externe partijen gaan hier aan verdienen.

Een consument wordt minder interessant voor een bank en zal meer voor zijn/haar rekening moeten betalen. Of de winkelier gaat extra betalen(en dus de consument).

Als alle partijen gelijkwaardig zijn is concurrentie leuk. Maar in dit geval wens ik echt te betwijfelen of je er als consument iets aan gaat hebben (op gemak na)
Maar dat is nu ook niet zo, immers gaan Maestro/VPAY gewoon via MasterCard/VISA-netwerk en idem dito voor de credit card varianten van die partijen; en daar zitten al kosten aan verbonden. Ik heb zelf nog nooit voor m'n privétransacties hoeven dokken. Dat dit in de prijs bij de verkoper zit inbegrepen zal vast het geval zijn, maar door de komst van dit soort diensten hoeft dat niet duurder te te worden. Zeker niet omdat bijvoorbeeld credit cards ook binnenkort een stuk lager tarief gaan vragen. Die paar procentpunten die dit soort diensten dan vragen is verwaarloosbaar.

Ik bedoel... Kijk eens naar PayPal. Dat bestaat al jaren, heel veel webshops ondersteunen het en ze vragen een behoorlijk hoge fee van 3.3% per transactie ofzo. Toch willen online retailers het maar wat graag hebben omdat het best populair is. Volgens online bronnen kost Apple Pay (die naar eigen zeggen lage fees hebben afgedwongen, wat ik best geloof gezien ze een grote naam zijn en in één klap honderden miljoenen mensen bereiken):
0.15% per credit card transactie
0.5 cent per debit card transactie (ongeachte hoogte)
Eenmalig 7 cent per VISA kaart die toegevoegd wordt aan Apple Pay
Eenmalig 50 cent per MC kaart die toegevoegd wordt aan Apple Pay.
Dat is 1.) Een stuk goedkoper dan PayPal, 2.) Het schijnt dat verkopers procentueel gezien nét iets minder kwijt zijn dan als ze rechtstreeks de credit card zouden swipen...
Met andere woorden: ten eerste wordt het nauwelijks duurder voor de verkoper, ten tweede wordt in het sommige gevallen vooral online zelfs een heel stuk goedkoper én veiliger dan alternatieven.
En voor fysieke winkels? Die halve cent per transactie gaat het grote probleem niet zijn (ik bedoel, dat is €0,50 per 100 klanten die afrekenen. Stel je bent een redelijke supermarkt die 800 klanten per dag krijgt, dan kost het je €4 per dag of €122 per maand. Als je daar wakker van ligt is de supermarkt waarschijnlijk noodlijdend en accepteer je al geen zaken als credit card en PayPal ;)), zeker niet als het omgerekend goedkoper gaat zijn dan los MC accepteren.

Rekeningen zullen mogelijk wel duurder worden ja.
Zeker bepaalde types rekeningen, zie bijvoorbeeld hoe achterlijk duur Bunq is als mooi voorbeeld. (Al is dat nog steeds zo duur als je geen Apple Pay hebt, daar niet van. :+) ING vraagt op het moment €0,50 per maand (dacht ik) voor Mobiel afrekenen. Dat valt alleszins mee. Gekeken naar Apple Pay (als dat dezelfde prijs is) zou je daar 100 pin-transacties per maand voor kunnen doen zonder dat het ze een cent kost. Ik denk dat de gemiddelde consument daar genoeg aan heeft.

Al met al gekeken naar huidige betaalmethodes en de extra kosten voor dit soort betaalsystemen, als ze allemaal vergelijkbaar zijn of zelfs goedkoper dan Apple, denk ik dat dit heel erg meevalt en het wel goedkomt met die kosten. ;)
De fee mag zo ver ik weet niet meer. Dus moet iedereen het betalen. Het is overigens wel heel ontransparant hoe en wat en wie er nu aan verdiend.
Tech bedrijven hebben over het algemeen meer baat bij het implementeren op alternatieve betaalfuncties dan banken zelf
Probleem van dit feest is wel dat iedereen er aan wil verdienen en vooral in landen waar betalingen accepteren traditioneel bijna niks kost (zoals in Nederland) prijzen zullen steigen om de kosten van bijv jouw Apple pay te kunnen dekken.
Apple pay is voor de winkelier goedkoper of gelijk aan creditcards. Als een winkelier er geld voor gaat vragen flest ‘ie je.
Mijn supermarkt accepteerd helemaal geen creditcard. En Nederland betaald ook praktisch niet met creditcards, maar als heel Nederland ineens door Apple pay en frienemies de kostprijs van betalen voor alle winkeliers gaat opdrijven dan gaan we dat op den duur terug zien in de prijzen. Landen waar winkeliers al gewend zijn dat de klant met dure betaalmiddelen betaald hebben dat probleem niet. Maar Europa over het algemeen dus wel.
Apple pay is voor de winkelier goedkoper of gelijk aan debit- en creditcards. Als een winkelier er geld voor gaat vragen flest ‘ie je.
Ja creditcards zijn extreem fraude gevoelig en dat is al tientallen jaren zo.
En wat ook niet helpt is dat mensen héél makkelijk een creditcard gebruiken op het internet want je kunt het toch terugboeken... Ik ben nog zo'n oude lul die alleen zaken doet met bedrijven die ik vertrouw :/

Dit maakt een CC veel duurder dan iDeal.

[Reactie gewijzigd door YangWenli op 22 juli 2024 23:51]

Daarom heb ik voor online betalingen liever een MasterCard/VISA debit gekoppeld aan een eigen rekening dan een credit card; of disposable debit cards zoals Revolut aanbiedt; of dat je de CVC kan wijzigen zoals bij Bunq. Ondanks dat je ongeauthoriseerde transacties idd gewoon terug kan vorderen. Ik vind betalen met een MC/VISA dan ook vele malen fijner dan met iDeal. Bij iDeal weet je zeker dat je het kwijt bent als het oplichters zijn. :P

Met Apple Pay is het imho nog beter. Die deelt überhaupt je credit card gegevens en rekeningnummer niet met de verkoper maar gebruikt die tokens. Dan kan je alsnog veilig je CC gebruiken. In principe kan dat ook door PayPal er tussen te zetten, maar dat heeft weer andere nadelen plus dat leipe arbitrage systeem van ze waar geen touw aan vast te knopen is wat ze beslissen.
Ik betaal al jaren niet meer met mijn kaart. Telefoon uit de broekzak, vinger op de vingerafdrukscanner, en tegen de betaalterminal aanhouden. Je hoeft je beurs niet meer open te doen, je hoeft zelfs de kaart niet meer mee te nemen. Nu is het alleen even wachten tot dit ook naar België komt, dan hoef ik zelfs mijn telefoon niet meer uit de broekzak te halen. Toegegeven, het moeten invoeren van de pincode is wel wat onhandiger dan met de vingerafdruk betalen, dus waarschijnlijk zullen beide nog gebruikt gaan worden naast elkaar.

Het is pas irritant als je in een winkel bent waar nog zo'n oude betaalterminal staat, waar je nog echt de kaart in moet stoppen enzo. Meestal krijgt de winkelier dan ook echt een vieze blik van me. Wat is dit, 2016?
Geef zo'n winkelier dan gewoon ff een fooi van 800 Euro, dan kunnen ze speciaal voor jou er 1 bestellen:
https://www.ccv.eu/nl/betaalautomaten/

Niet elke winkelier verdient genoeg om regelmatig spul te vervangen, en als je een vuile blik geeft maar niets zegt zal dat waarschijnlijk hem/haar ook niet overtuigen een nieuwe automaat aan te schaffen. Ze zullen eerder denken dat je ofwel een slechte dag hebt, of gewoon een eikel bent.
Terminals van vorig jaar en het jaar daarvoor ondersteunen het vrijwel altijd al. Dat RFID de toekomst wordt is al langer bekend en dus worden deze terminals al heel wat jaren voorzien van de chips. Als een winkelier een terminal heeft die het niet ondersteund komt dat ding echt uit 2010 ofzo. Met een beetje normaal boekhouden was deze allang afgeschreven en had je inmiddels wel wat moderners staan.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 23:51]

Terminals van vorig jaar en het jaar daarvoor ondersteunen het vrijwel altijd al. <knip>
Als een winkelier een terminal heeft die het niet ondersteund komt dat ding echt uit 2010 ofzo.
Vraagje dan: welk jaar denk jij dat het nu is?! 8)7
2010 + 5 jaar afschrijving +/- 2016/17/18 had je hem in 2019 dus gewoon echt al hebben moeten staan.
Oké, maar waarom?
De wegwerpmaatschappij viert al hoogtij, een pinautomaat die nog perfect werkt wegdoen omdat hij afgeschreven is, is toch wel raar?
Tuurlijk is contactloos handig, maar alle pasjes kunnen ook gewoon in de gleuf.
Alle pasjes wel, maar alle telefoons en horloges niet...
Gelukkig heeft iedereen ook nog wel een pasje bij ons in de winkel ;-)
En anders sturen we de factuur wel op. Via de e-mail, dat dan weer wel.
Het is niet raar. Want we leven in een wegwerpmaatschappij.

Het is wel te nuanceren vind ik - het is erg dat men hun telefoon, televisie, etc. in prima werkende staat vervangt voor iets met meer toeters en bellen. Consumentenelectronica, vaak gebruikt door een enkel persoon of een enkel gezin. Of van een grotere schaal: de auto. Maar die genieten vaak een tweede, derde, vierde leven voordat ze afgedaan zijn.

Dit is een hele andere orde, een apparaat gebruikt door potentieel vele mensen per dag. Dat is toch minder erg om in werkende staat te vervangen als het meer mogelijkheden brengt.
Dat RFID de toekomst wordt is al langer bekend en dus worden deze terminals al heel wat jaren voorzien van de chips. Als een winkelier een terminal heeft die het niet ondersteund komt dat ding echt uit 2010 ofzo.
Jij gaat nog niet zo lang mee denk ik.
Die toekomst van RFID gaat ook weer voorbij.
Wellicht sneller dan je tegen die tijd lief is.
Ooit ga je leren dat je de vooruitgang moet tegenhouden, zo lang als maar enigszins mogelijk is.
Verandering kost (bijna) altijd geld.
Ik heb, zeker in ICT zelden moderniseringen gezien die mij geld besparen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 23:51]

"Ik heb, zeker in ICT zelden moderniseringen gezien die mij geld besparen."
  • Mijn harde schijven zijn toch wel iets goedkoper geworden door de jaren heen, als men kijkt naar MB/euro
  • mijn mobiele telefoonabonnement ook
  • mijn wachttijden bij het postkantoor of bank om geld op te nemen zijn sinds de uitvinding van de geldautomaat ook afgenomen

[Reactie gewijzigd door theobril op 22 juli 2024 23:51]

Dan moet je wel het hele verhaal vertellen. Je bent niet verplicht om te kopen, je kan die apparaten ook huren. Tussen de 38 euro en 50 euro per maand (inclusief abonnement). Maar je hebt ook een nog goedkopere oplossing, namelijk de CCV Mini. Deze huur je voor 15, per maand. Zie: https://www.ccv.eu/nl/product/ccv-mini-pinautomaat/
Vooral veel kleine winkeltjes kopen 1x zo'n ding en doen daar dan vele jaren mee. Ja, je kan huren, maar als ze niet daarvoor gekozen hebben en het werkt gewoon nog dan zullen ze niet snel switchen. Mijn kapper heeft zelfs helemaal geen betaal automaat, de klanten betalen gewoon nog contant. En de klanten weten dat, dus zorgen ze dat ze contant geld bij zich hebben wanneer ze naar die kapper gaan.
Het is pas irritant als je in een winkel bent waar nog zo'n oude betaalterminal staat, waar je nog echt de kaart in moet stoppen enzo. Meestal krijgt de winkelier dan ook echt een vieze blik van me. Wat is dit, 2016?
Hier in Duitsland moet je dan echt je kaart bij je hebben want echt alleen merken als Aldi / Lidl etc hebben zon contactloos betalen systeem. De rest vaak nog met kaart insteken.

Voor mij was het meer de vraag. Bij contactloos betalen wasrom je nog een pincode moet invoeren. Want dan kom je op het zelfde neer als pinpas insteken en pin code invoeren.
Was dus 2 maal paar dagen in Duitsland afgelopen maand, vooral de dorpen, allemaal nog ‘cash’. Uiterst vervelend als je zelf uit Amsterdam komt waar veel zaken uit veiligheid al maar ‘pin only’ doen.

Uiteraard mijn schuld, gewenning van mijn kant. Dus ging sinds een eeuwigheid weer eens naar een ‘ouderwetse’ pin automaat om papier geld te halen, en dan maar los in mijn zak, want heb alleen een pasjes wallet (secrid). :9
Dit is niet alleen in de dorpen in Duitsland zo hoor, in Berlijn en München ook zat plekken waar het onmogelijk is om met pin te betalen! Echt veel plekken...
offtopic:
Ik overhoorde een gesprek op een terras in Duitsland:
She: Let me pay for this coffee.
He: Do you have cash?????
She: Yes, that's my new thing
...en vreemd genoeg hebben ze daar dan wel Google en Apple Pay, terwijl het gros daar nog cash betaald.
Niet vreemd, de cashloze markt ligt daar nog open, in tegenstelling tot Nederland.
Klopt niet alleen in dorpen maar ook grotere steden en vaak soms ook grote ketens hehben nog steeds geen contactloos betalen.

Hier in duitsland is het dan ook zo dat een gemiddelde duitser vaa 150-200,- op zak heeft. Maar goed denk dat het te maken heeft met een oude denken en niet veel willen innoveren in techniek / pricacy etc etc.
Verbazing van mijn kant: Qua techniek zijn Duitsers toch zeker niet minder dan Nederlanders?
[...]
Voor mij was het meer de vraag. Bij contactloos betalen wasrom je nog een pincode moet invoeren. Want dan kom je op het zelfde neer als pinpas insteken en pin code invoeren.
Daarvoor is dus die vinger op de scanner. Ook bij contactloos betalen met de telefoon moet je bij > 25 euro of bij in totaal > 50 euro je pincode invoeren. Mijn OnePlus 6 laat ook de vingerafdruk toe. Dus als je je vinger meteen op de scanner legt als je de telefoon tegen de terminal aanhoudt, dan hoef je nooit je pincode in te voeren.
Bij Fitbit moet je dan dus (denk ik) zowel een code op de Fitbit als een code op de betaalterminal invoeren. Beetje omslachtig...

-edit-
Dus niet: zelfde als bij pas, behalve dat je wel een code moet invoeren als hij van je pols is geweest. Wat bij mij elke ochtend tijdens het douchen is, dus vooral handig als back-up, behalve dat je daar dan wel voor betaalt...

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 22 juli 2024 23:51]

Beetje gek dat je eerst een aanname doet en daar vervolgens een mening over hebt.
Volledig terechte opmerking :)
Mijn post is inmiddels geëdit.
Dat denk ik niet.
Het zal hetzelfde zijn al betaling via de telefoon, waarbij je alleen je pincode op je telefoon hoeft in te voeren (of vingerafdruk als je dat zo ingesteld hebt). Daarmee autoriseer je automatisch betalingen van >25 euro.
Nee, zo werkt het niet. Je hoeft alleen op de Fitbit maar een code in te voeren. Zie bijv. de instructies van de Rabobank.
Bij Fitbit moet je dan dus (denk ik) zowel een code op de Fitbit als een code op de betaalterminal invoeren. Beetje omslachtig...
Dit klopt niet. Op een Fitbit Ionic voer je alleen een pincode in als-ie van je pols is geweest. Bij betalen alleen linker knop even vasthouden (afbeelding kaart verschijnt op scherm) en bij de terminal houden. Dat is alles. Is instelbaar in de Fitbit-App.
Bij bedragen hoger dan € 25 dient op de terminal wel de pincode ingetoetst te worden, maar dat is bij een gewone pas ook zo. Werkt zo bij Abnamro.
En dat is dus waarom ik het systeem van de Apple Watch beter vind, je hoeft alleen een code in te voeren zodra je je horloge omdoet, meer niet, 2x drukken op een knop en je betaald bij een automaat, ook als het boven de 25 euro is.

Als ze dit dan misschien ook gaan hanteren, zou het al veel aantrekkelijker zijn.
En dat is dus waarom ik het systeem van de Apple Watch beter vind
Dat heeft niks met Apple te maken, dat heet Persistent Authentication en is onderdeel van het protocol. Garmin, Fitbit en anderen gebruiken dit ook.
Bij bedragen hoger dan € 25 dient op de terminal wel de pincode ingetoetst te worden
Waarom zie ik dit continue voorbij komen dan?
Vergeet niet dat kleine winkeliers het apparaat lang terug ‘gekocht’ hebben, en dat het dan een forse investering is om zo een nieuwe terminal te kopen. Bij grotere zaken/ketens verwacht ik het wel, echter de kleinere heb ik wel begrip voor dat ze het nog niet hebben. Jammer, maar het zij zo.
Ik betaal al jaren niet meer met mijn kaart. Telefoon uit de broekzak, vinger op de vingerafdrukscanner, en tegen de betaalterminal aanhouden. Je hoeft je beurs niet meer open te doen, je hoeft zelfs de kaart niet meer mee te nemen. Nu is het alleen even wachten tot dit ook naar België komt, dan hoef ik zelfs mijn telefoon niet meer uit de broekzak te halen. Toegegeven, het moeten invoeren van de pincode is wel wat onhandiger dan met de vingerafdruk betalen, dus waarschijnlijk zullen beide nog gebruikt gaan worden naast elkaar.

Het is pas irritant als je in een winkel bent waar nog zo'n oude betaalterminal staat, waar je nog echt de kaart in moet stoppen enzo. Meestal krijgt de winkelier dan ook echt een vieze blik van me. Wat is dit, 2016?
Wat zoek je eigenlijk nog in een winkel, als je zo "gemoderniseerd" bent???
Een beetje freak regelt zijn zaken online en wacht tot de spulletjes thuis afgeleverd worden, inclusief eten, drinken en escort.
Mooi toch kun je lekker gaan sporten met niets bij je behalve je 'portemonnee' om je pols.
O ja dat is verplicht tegenwoordig, ik dacht al wat loopt hij nou over kaartjes te mekkeren als je ook met je 'horloge' kunt betalen. Maar je hebt altijd inderdaad ook paspoort, rijbewijs of ID-kaart al nodig volgens de wet. Ik voldoe alleen maar omdat ik mijn rijbewijs altijd bij me heb dus denk er nooit zo over na. Dank voor de duideing! :)
Haha precies, en als je die toch al bij moet hebben kan je net zo goed je bankpas ook meenemen toch?

Naja, zo sta ik erin in ieder geval. Ik gebruik mijn Apple watch dus ook niet voor betalen, het scherm is al eens kapot gegaan. No-way dat ik die tegen zo'n kastje aan ga houden :+
Er is geen contact noodzakelijk. Paar CM afstand werkt prima. Het grote probleem met de Watch zijn terminals met zo’n zijkantlezer die extreem dicht op een obstakel staat, gelukkig pakken ze het 9/10 keer alsnog prima, maar toch.
Haha ja dat risico ga ik niet nemen, of ik nou m'n pinpas en id bij heb, of alleen m'n id.. Die paar gram en halve millimeter gaan het verschil niet maken.
Niet als je klant ben van de Rabobank want dat werkt nog niet 8)7 . (Rabobank pas kan niet goed ingevoerd worden in de fitbit app, anders had ik m al gekoppeld)
Om contactloos te betalen moet de linkerknop van de Fitbit worden ingedrukt totdat de digitale betaalpas in beeld verschijnt. Daarna dient de drager een viercijferige pincode in te voeren en het klokje in de buurt van de lezer van de betaalterminal te houden.
In die tijd heb ik ook mijn bankpas gepakt en tegen de betaalterminal gehouden.

[Reactie gewijzigd door Carfanatic op 22 juli 2024 23:51]

Niet als die thuis ligt en je bij de Albert Hein staat.
"Mensen vinden het daarnaast praktisch om met hun horloge te betalen omdat zij die over het algemeen vaker bij zich hebben dan hun betaalpas."
Beetje een non-argument. Als je je Fitbit vergeet kun je ook niet betalen. Als ik m'n autosleutels vergeet kan ik niet autorijden. Etc.
Klopt, maar punt blijft dat het een alternatieve betaalmethode is die in sommige situaties praktisch kan zijn. Ik kan in ieder geval twee voorbeelden bedenken waarin ik het mezelf zie gebruiken:
  • Na het hardlopen even langs de supermarkt lopen om een pak melk mee te nemen
  • Op een werkdag direct naar de bedrijfskantine lopen voor lunch, zonder eerst mijn portemonnee uit mijn jas te halen die aan de kapstok hangt

[Reactie gewijzigd door g0tanks op 22 juli 2024 23:51]

Vandaar de Quote uit het artikel erbij :)
Autosleutels ???
Oja, Sommige merken hebben dat nog he :P
Heb vaker mijn betaalpas bij me dan mijn horloge. ;)

Maar mooi dat er meer mogelijkheden komen. Nu nog Apple Pay in NL aub, dan komt er weer een grote groep bij die er gebruik van kan maken.
Is allang mogelijk via Bunq (omweg). ;)
Ja en? Dus nog niet op een reguliere wijze. Daarnaast ga ik voor alleen Apple Pay niet van bank wisselen.
Sowiso zou ik niet ‘wisselen’ bij Bunq, het is meer voor erbij. Ik zeg mijn ABN Amro rekening ook niet op.

Maargoed, mijn reactie was meer doelend op dat het al ‘kan’. Als jij het liever op je schoot geworpen krijgt ipv er zelf achteraan te gaan, is dat jou goed recht.
Moest je je iPhone ook niet op de Duitse taal instellen als je via Duitsland Apple Pay hebt aangevraagd?
Poeh, geen idee, is al echt heel lang geleden (jaar ofzo?) Ik heb hem op Italie gezet volgens mij. Was toen Introductie Italie en Spanje, en heel makkelijke methode. iPhone en Watch volgens mij op Italië gezet en voila (volgens mij). Nu moet je wat andere stappen doorlopen, zoals op die link.
Maar je hoeft je iPhone niet blijvend op de buitenlandse taal in te stellen? Zo had ik het namelijk vorig jaar begrepen en dat was voor mij re......
Oh nee, laat maar, dat was een andere bank. N26 https://n26.com/en-eu/apple-pay 8)7
Nee, toen was het even over gooien, en alleen op 'regio', dus taal kon gewoon engels. Na het inschakelen direct weer terug naar de Nederlandse regio. Alleen is het nu dus beetje anders. Maar zodra het werkt staat alles gewoon op hoe het zou moeten staan.
Ikke niet, mijn beurs ligt geregeld nog thuis en daar ben ik ook al eens op de pijnlijke manier achtergekomen 8)7

Nu heb ik verder geen fitbit spullen maar Fitbit Pay is een kleine en/of mooie stap in de goeie richting.

Laat Apple Pay maar komen!
Ik hoop eerder dat Apple banken eindelijk toegang gaat geven tot de NFC-chip, zodat er voor de banken geen extra kosten/afspraken met Apple bij hoeven te komen en mensen die Apple kopen ook eindelijk contactloos kunnen betalen.
Ik moet dubbel klikken op mijn apple watch voor een betaling, geloof mij, ik ben minimaal 5x sneller. Plus mijn beide handen zijn (in principe) vrij. En dan hebben we het nog niet over dat de nfc chip in de pasjes weer eens niet goed werken, of slechter zijn geworden door externe factoren. (Precies zoals de chip op die pasjes steeds gaarder werden)

Pluspunt bij de Apple Watch is dan wel dat ik geen pincode hoef in te voeren, ook niet bij 250 euro of welk bedrag dan ook.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 22 juli 2024 23:51]

Tijdswinst is natuurlijk ook niet het unique selling point van betalen via je smartwatch.
Dit klopt niet. Op een Fitbit Ionic voer je alleen een pincode in als-ie van je pols is geweest. Bij betalen alleen linker knop even vasthouden (afbeelding kaart verschijnt op scherm) en bij de terminal houden. Dat is alles. Is instelbaar in de Fitbit-App.
Bij bedragen hoger dan € 25 dient op de terminal wel de pincode ingetoetst te worden, maar dat is bij een gewone pas ook zo. Werkt zo bij Abnamro.
Om in aanmerking te komen voor de betaaldienst moet de gebruiker bij Rabobank of ABN AMRO over een Maestro-betaalpas of Mastercard-kredietkaart beschikken.
Dat zijn vrijwel alle betaalpassen.

bron: https://www.mastercard.nl...products/debit-cards.html
Ik denk dat het punt is dat het niet werkt voor rekeningen zonder pas, want die bestaan ook.
geprobeerd, maar mijn creditcard van de Rabobank wordt niet ondersteund... gek genoeg word ik dan naar een pagina verwezen waar de ondersteunende banken worden vermeld, en Nederland staat er niet tussen...

Leuke introductie dan...

Edit, oh nevermind, mastercard is nog niet ondersteund.

Edit2
dankzij de instructies hier is het gelukt met de normale bankpas

[Reactie gewijzigd door callous op 22 juli 2024 23:51]

Misschien even herstarten en/of nieuwste updates installeren? :)
nee, beter lezen :p

Kheb 2 succesvolle betalingen gedaan gister... yippy!!
handig? niet echt... ik draag mijn horloge links en daardoor moet ik mijn arm uit de kom draaien... :(
Dan mogen ze bij ABN Amro het systeem wel eens fixen. Management van dit systeem is ronduit slecht. Je kan 1 pas op maximaal 2 devices registreren. Nieuwe telefoon, prima, doe ik even. Nee hoor, mag niet (ondanks 1/2 telefoons)! Uninstall werkt natuurlijk ook niet. Enige methode om de pas er dan weer af te halen is om te bellen of langs het kantoor te gaan (waar er steeds minder van zijn).

Aan de ene kant leveren ze mogelijkheid om iets veel makkelijker te maken, om het vervolgens zo moeilijk te kunnen managen, dat je er nog niks aan hebt. Het betalen via de telefoon is echt veel makkelijker, vooral omdat je van te voren je pincode kan invullen, wat ook zeker een voordeel is tov een bankpas. Ook als je op je limiet zit van betalingen zonder pincode is het makkelijker met je telefoon, al die pin apparaten moeten opnieuw ingesteld worden als het met je pas mis gaat.

De winst van een device is wel degelijk de moeite waard tov een pas. Echter mogen ze het een stuk makkelijker maken om dit te beheren vanuit de bank.
Dan betaal je dus aan Fitbit én aan de ABN, want die rekenen ook nog eens € 0,50 per maand voor deze service. Bij Garmin is de service gratis, maar betaal je dus wel aan ABN.
Waar heb je de kosten die Fitbit in rekening brengt? Op de Fitbit Pay pagina lees ik niet over kosten die je aan Fitbit moet betalen, maar wellicht heb ik erover heen gelezen.
Dan moet je je gaan afvragen waroom FitBit fit gaat doen, wat is hun business case? Zijn ze bang dat klanten weglopen bij FitBit en nemen ze het marge verlies voor lief? Of doen ze iets met de data (PDS2?)...
Kan me namelijk niet voorstellen dat het gratis is. Kan zijn Dat ABN en RABO het betalen, maar wie betalen het dan dus...de klant...
Business case van Fitbit is dat je een horloge van Fitbit koopt....lijkt me een vrij legitieme business case en identiek aan de business case van Garmin. Uiteindelijk is het gewoon de NFC chip die je in Fitbit gebruikt, net zoals die in je betaalpas of telefoon. Dit kost geen extra geld.......dus je bent redelijk snel met je conclusie. Overigens betaal je bij de bank wel wanneer je gebruik maakt van een nfc chip van bv je mobiel, maar dat is niks nieuws.
volgens mij zeg ik ook dat het niet willen mislopen van klanten een business case is, maar je moet er iets voor doen wat geld kost...dus als kosten > baten...zou ik er toch een keer mee stoppen...
Ik kan je logica niet volgen. Er zitten tegenwoordig vele functioneliteiten in een Fitbit, waar dit er 1 van is. Een hartslag meter inbouwen kost ook geld, en een mooi schermpje ook. Kost net als een NFC chip geld. Waarom moeten ze dan in jou ogen specifiek stoppen met de Pay functionaliteit, die, zoals het artikel al aangeeft nu in 160 landen is uitgerold.....
al die functionaliteiten kosten geld en dat is dan terug te vinden in prijs van de FitBit. Nu gaan ze iets toevoegen waarbij ze iets extra's moeten doen...zonder de prijs van het apparaat te verhogen (want is al verkocht) of iets in de abonnementen sfeer ( indien fitbit pay = 1 euro p/m extra o.i.d.) ...dus wie betaald dat?

Van mij hoeven ze niets te rekenen, maar voor niets gaat de zon op....
Dit is gewoon een service, net als je product van updates voorzien. Allemaal al gecalculeerd en in je prijs van je Fitbit. Aangezien de hardware al aanwezig was, was het enkel het activeren van de functionaliteit. En ze hopen natuurlijk dat mensen die geen smartwatch hebben nu voor een Fitbit kiezen.
Volgens mij hoef je helemaal geen code in te voeren als je gaat betalen? Ik heb een Versa en als ik daar een veiligheidscode heb geactiveerd dan hoef ik die alleen in te voeren als ik het horloge weer om doe. Maar misschien is het met Fitbit Pay anders, krijg het alleen nog niet geactiveerd... Ik kom er op terug!

edit: Het activeren gaat nog niet heel soepel... Hoop server-errors...

[Reactie gewijzigd door kepler op 22 juli 2024 23:51]

Volgens mij hoef je helemaal geen code in te voeren als je gaat betalen? Ik heb een Versa en als ik daar een veiligheidscode heb geactiveerd dan hoef ik die alleen in te voeren als ik het horloge weer om doe. Maar misschien is het met Fitbit Pay anders, krijg het alleen nog niet geactiveerd... Ik kom er op terug!

edit: Het activeren gaat nog niet heel soepel... Hoop server-errors...
Activeren is mij gelukt via Internet Bankieren via de browser; in de app idd veel server errors.
Nou, ik krijg hier steeds de melding dat het activeren niet lukt... Morgen nog maar een keer proberen
Nou, ik krijg hier steeds de melding dat het activeren niet lukt... Morgen nog maar een keer proberen
Ik neem aan dat je eerst je kaartnummer hebt opgehaald en in de Fitbit Wallet hebt ingevoerd?
Ik heb uiteindelijk de e.dentifier gebruik op de internet site ipv de mobiele app. Dat werkte in 1 keer goed.
Ja, als ik inlog op ABN dan zie ik bij Wearables dat ik mijn Versa moet activeren. Geprobeerd via internet site (e.dentifier) en via mobiele app. Beide geeft een error na invoeren

Ah, ik zie nu een melding van ABN:

Op dit moment is het helaas niet mogelijk om uw wearable te activeren. Onze excuses voor het ongemak.
Ik hoop dat ING na al deze berichten hun houding tegenover dit soort systemen ook nog eens gaat herzien. Eerder hebben ze aangegeven geen plannen te hebben om Garmin pay te ondersteunen, wat een vergelijkbare dienst is.

https://twitter.com/ingnl/status/1070060574153814016
Kom op ING, jullie kunnen nu niet achterblijven.
Hoezo, bij ING kun je allang met NFC in je telefoon betalen..?
Ja, maar dat is toch echt wat anders dan met je horloge.
Er zijn echt wel te veel manieren om te betalen tegenwoordig :)
Straks komen de blockchain apps/creditcards en dat zijn er nog een stuk meer!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.