Apple Pay is beschikbaar in Duitsland

Apple heeft zijn betaaldienst Apple Pay nu ook officieel in Duitsland uitgebracht. Op dit moment ondersteunen vijftien financiële instellingen de dienst in Duitsland en daar komen er in 2019 nog negen bij.

Op de Duitse website van Apple Pay staat dat onder meer creditcardmaatschappijen als Mastercard en Visa Apple Pay ondersteunen. Datzelfde doen banken als Deutsche Bank, Comdirect en Hypovereinsbank. In 2019 komt daar onder meer de Duitse afdeling van ING bij.

Onlangs kwam Apple Pay al uit in België en Kazachstan, en het was al duidelijk dat Apple de eigen betaaldienst voor het einde van het jaar in Duitsland zou uitbrengen. De release op dinsdag is waarschijnlijk later dan oorspronkelijk de bedoeling was; een Duitse website meldde in 2017 al dat sommige lokale banken tegengas gaven, waarbij de tarieven die Apple voor elke transactie vraagt, een twistpunt zouden zijn geweest.

Momenteel is Apple Pay beschikbaar in 25 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk, Spanje, Zweden, Finland, Denemarken, Polen, Ierland, Zwitserland en Oostenrijk. Het is nog onbekend wanneer Apples betaaldienst naar Nederland komt.

Apple Pay Duitsland

Door Joris Jansen

Redacteur

11-12-2018 • 10:00

286

Submitter: robcoenen

Reacties (286)

286
271
163
25
0
76
Wijzig sortering
Er zal ongetwijfeld veel over te vertellen zijn, maar na het zien van vrijwel alle West-Europese landen verbaasd het me toch wel dat er in Nederland nog altijd geen Apple Pay beschikbaar is. Ergens geloof ik echt niet dat dit aan Apple ligt, ik ga er niet vanuit dat Apple Nederland vergeten is. Logischer is het dat de arrogante banken in dit land er niet uitkomen met Apple.

Of het zo interessant is voor de menigte vraag ik mij af, ik gebruik het al tijden via Bunq, dus ken het gemak. Maar het is ook wel tegenhouden van de ontwikkelingen op deze manier.
Het veelal gehoorde argument is dat we al zoveel alternatieven hebben dat Apple Pay en Google Pay overbodig zijn. Jammer dat banken of bedrijven het nodig vinden om op de consumentenstoel te gaan zitten. Ik zou het prettig vinden om of mijn bankpas óf mijn telefoon te gebruiken voor contactloze betalingen. Mocht een van de twee stuk zijn, dan heb ik altijd nog een alternatief. Ik heb een iPhone dus ik kan helaas nog geen gebruik maken van de mogelijkheid (zonder gebruik te maken van een omweg).

[Reactie gewijzigd door shytah op 26 juli 2024 18:09]

Ik zou het prettig vinden om of mijn bankpas óf mijn telefoon te gebruiken voor contactloze betalingen.
Dat kan al vele jaren onder Android met b.v. ING en wat andere banken. Apple houdt dit echter tegen. Apple vraagt er vervolgens geld voor Apple Pay, het kost je dus (indirect) gewoonweg geld. Binnen Nederland zijn de transactiekosten van een betaling behoorlijk laag, waarom zou je dat willen verhogen?
ING vraagt er anders ook geld voor, al is het maar 6€/jr, maar dan nog...
Maar is dat een probleem? Betalen voor een dienst?
Iets dat Apple liever over alle gebruikers uitsmeert, ook die die het niet gebruiken.
Apple wil als man in the middle gewoon mee afroamen. Iets dat niet kan als je een proprietaire bank app zou ondersteunen.
An sich niet nee, maar je betaald je bank om in de winkel met pin te betalen. Omdat ze een pas bij je maandelijkse kosten zit vind ik het wel raar dat Mobiel betalen dan wel geld moet kosten. Ik kam begrijpen dat het iets van kosten voor ze mee neemt maar ben van mening dat de klant on principe al voldoende betaald.

Dat Apple geld wilt verdienen is niets anders dan iDeal, of PIN, dat kost per transactie ook geld, en ook die betaald de consument niet.
Hmmm, dus voor letterlijk alle landen die ons omringen is het geen probleem, maar specifiek voor Nederland opeens wel. Vreemd hoor.
Denk je dat hierin een punt hebt.
https://www.rtlz.nl/tech/...pay-abn-amro-ing-rabobank
We zijn een klein en dichtbevolkt land en een prima functionerend betaalsysteem waar al veel opties zijn.
Nog een methode extra (zeker als de praktijk uitwijst dat deze niet veel wordt gebruikt) zal niet veel toevoegen. Maar ik geef toe dat ik het als techie ook best zou willen hebben op de iPhone.
Het enige wat ik uit dit artikel haal is dat de banken voor mij willen beslissen op welke manier ik kan betalen.

Het feit dat Android gebruikers het niet gebruiken wil niet zeggen dat dit ook geldt voor iPhone en Apple Watch gebruikers. Het ziet er zo vloeiend uit op de Youtube filmpjes, ik wil dit ook ;)
Niets belet Apple om het op een andere manier te doen. Er zijn alternatieve wijzen waardoor het kan zonder medewerking van de banken. Dat ze dat niet doen lijkt mij dan ook maar om 1 ding te gaan: geld.
Ja want andere diensten zoals visa, mastercard en american express zijn liefdadigheidsinstellingen en doen alles gratis. Komop zeg, gewoon omdat Apple er geld voor vraagt zoals alle andere spelers is het ineens een probleem?
Als Apple zijn dienst liet betalen door de gebruikers ervan was het geen probleem, maar nu draaien uiteindelijk alle klanten van de bank er voor op, want banken mogen het niet aan de gebruiker doorberekenen.
Maar da's geen antwoord op de vraag waarom elk land om ons héén dat wél kan.

Zijn ze bij de banken zo bang dat ze in plaats van 200 miljoen, misschien maar 190 miljoen aan bonussen kunnen uitdelen volgend jaar?
Ik heb het niet helemaal gecontroleerd, maar ik vermoed dat de belangrijkste rede waarom landen om ons heen het wel hebben en wij niet, de prijs is. Net zo goed als dat wij hier in verhouding tot die andere landen relatief weinig creditcard transacties doen.

De Nederlandse "pin" (maestro) betaling is erg goedkoop voor zowel de consument als de winkelier. (totaal ongeveer 7 a 8 cent) Waar creditcard maatschappijen vaak een percentage rekenen.

Ik weet niet hoeveel apple mee wil hebben per transactie, maar ik kan het mij zo voorstellen dat wanneer de transactie kosten hoger liggen als die 7 a 8 cent, winkeliers er inderdaad niet op zitten te wachten.

Kijk zelf maar bij webshops hoe vaak die niet een percentage of een vast bedrag vragen als je met creditcard wilt betalen. terwijl ideal vaak "gratis" is (kosten ongeveer 25 cent) Voor de consument zijn de voorwaarden van een creditcard transactie veel beter, maar kiezen we toch massaal voor ideal omdat die goedkoper is.

Als apple pay veel implementatie kosten met zich meebrengt en daarna ook nog duurder is per transactie, dan kan ik het mij goed voorstellen dat de Nederlandse banken/betaalvereniging/mkb/etc niet zit te wachten op apple pay.
Maar dat zou dan toch ook voor landen om ons heen moeten gelden? Tuurlijk is pingedrag in het buitenland anders dan hier, maar als dat het énige excuus is.... Maestro kun je in het buitenland bijna overal mee terecht tegenwoordig (voornamelijk Duitsland waar ik de meeste ervaring mee heb, de rest weet ik niet precies). Dan moeten die kosten ook navenant verdeeld zijn.
In (bijna) alle landen om ons heen is de pin transactie veel duurder dan bij ons. Meeste wordt gerekend met een percentage.

Wat dat betreft zijn we in Nederland behoorlijk verwend. Ken je die bordjes van "vroeger" nog? Pinnen: 25cent extra. Die zijn in Nederland nagenoeg verdwenen, maar ik kwam ze in Duitsland vorig jaar nog geregeld tegen.
Ik ben regelmatig op pad in Duitsland en het zal je verbazen hoe vaak daar nog geld Cash is King (Bargeld ist König) :)

Tramkaartje kopen in de automaat in Keulen? Alleen met munt of briefgeld. Biertje kopen tijdens een voetbalwedstrijd? Halve stadion door lopen naar één speciale bar waar ze kunnen pinnen. Broodje kopen op het station? Contant graag, want pinnen is zo duur.

In zo'n omgeving kan het best aantrekkelijk zijn om de hele stap van het pinnen over te slaan en direct door te gaan op Apple/Google Pay. Ook in Denemarken was ik verrast dat betalen met je mobiel daar haast normaler was dan contant of pinnen. Maar in NL zijn de voordelen van betalen met je smartphone ten opzichte van het algemeen geaccepteerde pinnen niet zo groot dat winkeliers en banken mee willen in de daarbij behorende kosten.
Heb je daar een bron voor?

De Rabo rekent bijvoorbeeld gewoon extra voor hun Rabo Wallet. Een bank mag dat dus. Tenzij Apple eist dat ze dat niet doen, maar dat ben ik nog niet tegengekomen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1111801 op 26 juli 2024 18:09]

Inderdaad. De banken schepen ons consumenten af met 0,02% spaarrente en laten ons dik betalen voor ons betaalpakketje, en daar hoor je niemand over. Als Apple geld wil verdienen met een betaaldienst, dan vinden veel mensen dat maar raar. Och die arme banken toch.
Hoe kunnen alle gebruikers van een bank voor de kosten opdraaien, als je zelf zegt dat banken die kosten niet aan klanten mogen doorberekenen? Je spreekt jezelf tegen.
Door in plaats van extra transactie kosten te verrekenen op de persoon, juist bij iedereen de rekeningkosten te verhogen.
Anoniem: 1111801 @shytah11 december 2018 17:47
Banken willen hun monopolie op het klantcontact mbt betalingen niet verliezen. Maar zoals we wel vaker zien met dit soort dingen is het slechts uitstel van executie.

Als de rest van de wereld meegaat in dit soort ontwikkelingen en jij niet levert je dat vroeg of laat een achterstand op.

Niet meedoen aan Apple Pay is dankzij de populariteit van de contactloze pas in Nederland goed te overleven. Maar wat is de volgende ontwikkeling waar je niet aan mee wil doen?

Er komt een moment waar je moet concluderen dat je eigen koers varen duurder is geworden dan gewoon meedoen met de rest van de wereld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1111801 op 26 juli 2024 18:09]

In Belgie is dit ook het geval. Banken doen wel contactloos betalen met de eigen app en met ringen en armbandjes enz, maar iets wat de gemiddelde millenial toch al 90% van zijn/haar wakkere uren toch al in de hand heeft, internationaal werkt EN ook nog eens authenticatie vereist (vingerafdruk/code)... man. Eigenwijs.
Anoniem: 1065379 @THE_BASE11 december 2018 10:14
Arrogante banken? Volgens mij is Apple net zo arrogant om enkel hun eigen Pay app te ondersteunen zodat ze zelf geld binnen kunnen harken. Ze hadden ook (geselecteerde) banken kunnen toestaan zodat die hun eigen app konden bouwen voor mobiel betalen, zoals al jaren 't geval is op Android.
Denk niet dat dat de primaire gedachte is. De NFC functie van de NL banken is namelijk een HEEL andere dan de functie zoals hij gebruikt wordt bij Google (en Apple) Pay. Bij de NL banken is het gewoon een 'nfc transactie', bij Google en Apple Pay wordt de betaling gezien als een PAS betaling. Dus je hebt ook niet te maken met de 'nfc limieten' zoals die van 25 eu en dan je PIN moeten invoeren.
Ik weet niet precies wat je bedoelt. Ik kan bij ING op Android gewoon mijn app van tevoren ontgrendelen (met een pincode in dit geval) voor contactloze betalingen boven de 25 euro, in de rij bij de kassa bijvoorbeeld. Sterker nog, het kan ook altijd afgedwongen worden. Dus het is niet helemaal hetzelfde als de betaalmethode via de bankpas.
In de praktijk voor jouw lijkt het anders, maar de NFC betaling via de telefoon verloop grotendeels hetzelfde als die via de pas (al dan niet met nfc) met pin. Alleen de end-terminals zijn anders maar dat maakt niet heel veel uit.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 26 juli 2024 18:09]

Wat is er dan mis met dat systeem? De onderliggende infrastructuur is hetzelfde, dus de NFC-methode is het goedkoopst. Zowel voor de bank als voor de eindgebruiker (die draait er anders toch voor op). Die PIN-code lijkt me sowieso prima, heb me nooit druk gemaakt over de ~3 seconden winst die daar te behalen valt. Ik zie liever dat de Europese Commisie onderzoek doet naar machtsmisbruik omtrent Apple Pay, het blokkeren van de meest logische (en gratis) optie riekt gewoon naar misbruik van hun machtspositie (betalingsverkeer via NFC blokkeren ten gunste van hun (dure en redundante) eigen Apple Pay). Nog buiten het feit dat er wéér een partij is die van je weet hoeveel geld je waar uitgeeft.
En ik er, als niet Apple gebruiker, aan mee moet gaan betalen. Daar zit ik al helemaal niet op te wachten. Of ze zouden bijvoorbeeld mensen die de iOS app aan hun bankrekening koppelen daarvoor moeten laten betalen. Ik vind mijn betaalpakket al duur genoeg in ieder geval, heb er zelf geen cent per maand voor over om mobiel te kunnen betalen. Als het gratis kan is het een leuke service (zie de Android app), anders neem ik gewoon een pasje mee. Kleine moeite. Maar Apple moet gewoon het gebruik van de NFC chip volledig vrijgeven, dan kan de normale app-implementatie gewoon toegepast worden en is iedereen beter af.

En werkt Apple Pay eigenlijk wel met de "headless" NFC terminals op snoep- en koffieautomaten?
Uiteraard, je kan gewoon alles afrekenen. Die 50 euro limiet is er niet.
Bijzonder.... ;-) is dat ooit anders geweest? Ga het gelijk proberen....
Ik betaal al sinds ik een Note 3 heb contactloos met m'n telefoon, en heb nooit een limiet ervaren. Uiteraard heb je de zelfde regels als bij je fysieke NFC-pinpas. (boven €25,- of diverse kleine transacties tot boven €50,- even pincode ingeven). Maar je kan gewoon bedragen van paar honderd euro contactloos betalen met je smartphone. Ik gebruik zeer zelden m'n fysieke bankpas.
Ja oke, je moet dus wel een PIN extra ingeven. Ik betaal voornamelijk met m'n Watch (en daar geef ik alleen een PIN in zodra ik hem om mijn pols doe) en daar heb ik geen aanvullende PIN. Dus het is vergelijkbaar met Apple Pay op je iPhone, daar gebruik je ook TouchID of FaceID voor je betaling.
Mooi verhaal, maar irrelevant voor de genoemde stelling: Apple weigert actief banken met proprietaire betaalapps.
Dat er een ander betaalprocess achter ligt, zal maar weinig consumenten iets schelen en doet weinig af de user experience, om het in het modern Engels te zeggen.
erger nog: het gebruik van nfc compleet blokkeren, tenzij het met een eigen app is.
edit: schijnt sinds kort wel te kunnen ...

[Reactie gewijzigd door PetervdM op 26 juli 2024 18:09]

Waarom een concurrent toelaten op je infrastructuur die daar dan ook nog eens geld voor vraagt?
Ik snap de NL banken wel...

Disclaimer: werk bij een NL bank.
Omdat één van je concurrenten er anders toch wel mee komt. Omdat er vroeg of laat methodes buiten het bestaande systeem om komen als banken niet flexibel zijn. Omdat Apple alleen het laatste stukje van de transactie doet en de fee daarvoor nu ook al naar interpay of wie dan ook gaat en als die in plaats daarvan naar Apple gaat, de betaling in totaal niet duurder maakt.
Als 1 van je concurrenten ermee komt kun je alsnog overstag gaan. Besef goed dat er vrijwel geen concurrentie is in de NL bankensector. Kijk naar ING, schandaal na schandaal, maar hoeveel mensen zijn er nou echt overgestapt? If anything, loopt ING zo ver voor qua digitale mogelijkheden op de concurrentie dat ze alleen maar meer jonge klanten aan zich binden (de enige groep die nog in redelijke aantallen enigszins bereid is om over te stappen...) en daar hebben ze ApplePay niet voor nodig.

De eerste bank die in NL met ApplePay komt zal vast wat klanten binnensprokkelen, maar ik geloof niet dat dit om grote aantallen zal gaan.

Als er geen business case voor is, dan wordt het simpelweg niet gedaan. En in verhouding met andere landen hebben we al prima contactloze betaalmogelijkheden, wat de businesscase gewoon echt minder aantrekkelijk maakt.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 26 juli 2024 18:09]

Wij kunnen hier in België toch ook gewoon contactloos betalen en toch komt applepay er nu bij als optie.
Ik zie het verschil dus niet met Nederland
Overstappen naar een andere bank is een nodeloos ingewikkeld gedoe. Omdat de banken dit actief tegenwerken. Waarom niet net als in de telecom markt nummerportering? Daardoor kun je makkelijk naar een andere aanbieder. Je hoeft nl verder nergens achteraan.
Allemaal waar, voor nu, maar toch denk ik dat ING eieren voor haar geld zal kiezen en ook Apple Pay zal gaan aanbieden. Contactloos betalen groeit nu, zonder Apple Pay, ook heel hard, maar het kan dus nog niet met een iPhone, terwijl in de leeftijdscategorie 12 tot 20 jaar meer dan de helft van de mensen een iPhone heeft.

Mensen zijn vergroeid met hun telefoon en jonge mensen nog meer dan ouderen. Als je met ING niet kan pinnen (want ik denk niet dat we het Apple-Pay-en gaan noemen ;)) met je iPhone, en bij KNAB wél, vrees ik toch een afname in ING-klanten op lange termijn.

Overigens ben ik met mijn bedrijfsrekening 1,5 jaar geleden overgestapt van ING naar KNAB. In mijn eentje kan ik ING niet veranderen maar KNAB kan met hun veel lagere tarief in ieder geval voor € 60 minder domme dingen doen van mijn geld. :)
Ik heb niet de indruk dat het gesponsord is, aangezien je juist moet betalen om het hele artikel te lezen. :D Ik ben benieuwd waarom je denkt dat dit fake nieuws is, heb je bronnen die haaks staan op deze cijfers?
Exactly. In Spanje bijvoorbeeld had Banco Santander de primeur; hun waren de eerste Apple Pay bank. Dit werd groots uitgepakt met een mega marketingcampagne met TV-reclames, billboards, etc.
Apple zal Santander waarschijnlijk een grote korting hebben gegeven om Santander over te halen. De andere banken kunnen natuurlijk niet meer achterblijven, omdat hun klanten dan ook allemaal Apple Pay willen.

In Nederland zal het ook zo gaan. Het enige verschil tussen Nederland en landen als Spanje/Frankrijk/UK, is dat in NL een pinbetaling ongeveer 20 cent kost, terwijl in het buitenland het op ongeveer 1% zit. Bij Apple Pay is de fee standaard 0,15%. Op een aankoop van 100 euro zou de Apple Pay fee dus 15 cent zijn. Pinnen is in NL super goedkoop en ik denk dat daar het grote probleem zit. Je kunt moeilijk Apple 15 cent betalen (op een transactie van 100 euro) als de pinkosten maar 20 cent zijn.

Als Apple Pay naar Nederland komt, dan zal dat eerst bij de Nederlandse creditcards zijn, omdat daar nog marge op zit. Pas later zal het ook naar de pinpasjes komen.

[Reactie gewijzigd door Rex op 26 juli 2024 18:09]

Bij PIN-transacties betaalt de winkelier eerder een vast bedrag per betaling, maar dat gaat bij grote aantallen zoals supermarkten om tienden van centen per betaling.

Bij een vaste internetverbinding wordt er vaak maar rond de halve cent per transactie betaald, afgezien van een abonnement bij de bank en het huren van de betaalautomaat. Maar dat is bij 2000 betalingen per maand vaak maar ± 100 aan vaste kosten. Die betaal je als winkelier / indirect als klant nu ook al.
Dat is min of meer wat ik zei. Bij PIN-transacties betaalt de winkelier vaak een vast bedrag van een 4-6 cent per transactie + een vaste maandelijkse prijs voor de terminal (ongeveer 12 tot 52 euro/mnd). Gemiddeld kom je uit op ongeveer 20 cent/transactie.
Je kunt in Nederland onmogelijk Apple dan 0,15% van het aankoopbedrag aan commissie uitbetalen, als ING aan de verkoper maar 4-6 cent berekend.

Onze PIN-systeem is gewoonweg te goedkoop om Apple van te laten meeprofiteren.
Kijkend naar de tarieven kom ik tot de conclusie dat bij de meeste betalingen, zoals bij supermarkten en zelfs grotere koffiezaken met veel bezoekers en dergelijke, de transactiekosten veel lager uit dan 20 cent per transactie.

Een beetje supermarkt heeft zo 1.000 klanten per dag. Als ze dan € 200 betalen voor een betaal-abonnement zit je op minder dan 0,83 cent per betaling aan abonnementskosten. (Dan neem ik het nog ruim want naarmate je meer betalingen afneemt, wordt het abonnement vaak juist goedkoper) Stel dat ze dan nog 0,15 cent per betaling kwijt zijn aan Interpay of Apple Pay of de Rabo of welke betaalgrossier dan ook, dan zit je steeds maar op 1 cent aan transactie kosten.
Onze PIN-systeem is gewoonweg te goedkoop om Apple van te laten meeprofiteren.
We gaan richting 4 miljard PIN-betalingen per jaar dus zelfs als Apple Pay maar 20% van de betalingen afhandelt en x 0,15 cent per betaling dat nog steeds € 1.200.000. Daarbij: Het is geen core business maar wel wéér een steentje in het eco-sytem, zoals ze ook niet rijk zullen worden van muziek streamen of iCloud backup voor € 1 per maand, maar wat wel redenen zijn om de volgende keer toch maar weer een iPhone te kopen, want anders moet je van alles gaan overzetten.
Tja....en ons PIN-systeem is DEBIT...en bij Debit transacties 'vraagt' Apple maar 0,005 euro dus dat valt ook wel weer mee.
Volgens wikipedia is het percentage alleen voor creditcards, voor debit schijnt het een vast bedrag te zijn.
Ik wist niet dat er een verschil was, maar ik heb nu een paar artikelen gelezen die zeggen dat in de VS 0,5 cent per debit-transactie gevraagd wordt.
Als het zo is, dan valt het eigenlijk nog wel mee. Het komt dus neer op ongeveer 10% van de transactiekosten die ING berekend.
Nee, zo werkt het niet. Apple komt er nog bovenop, die vervangt alleen je pinpas en dat kost maar een paar euro eens in de zoveel jaar. Het totaal gaat dus wel degelijk omhoog.
Waar baseer je dit op? Of je een pinpas hebt / houdt, staat los van Apple Pay. Dat bepaal je zelf. Dat is iets tussen jou en je bank.
https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Pay: " It digitizes and can replace a credit or debit card chip and PIN or magnetic stripe transaction at a contactless-capable point-of-sale terminal."

Je hebt wel gelijk dat je pas strict genomen niet vervangen wordt, ik sprak alleen over het meest gunstige scenario voor de bank waarbij ze geen kosten voor de fysieke bankpas meer hebben.
Ik ben het met je eens dat die plastic pasjes geldklopperij zijn, als je dat bedoelt. Vaak moet je betalen voor het aanvragen van een pasje, dat heet dan bijvoorbeeld 'administratiekosten' maar vooral: Je betaalt meestal per maand of kwartaal wéér x euro, alleen maar om dat pasje geldig te houden. Dat is dan uiteraard naast allerlei ander kosten, zoals de optie om te kunnen internetbankieren. Dat was tenminste zo bij het abonnement wat ik had. Elk overschrijving, elke acceptgiro, elke overboeking werd in rekening gebracht. Nee, ik ben blij dat ik overgestapt ben naar een andere bank. Soberder en een alles-in-één abonnement voor een vast bedrag. Voor mij meer dan genoeg.
Nee, het pasje, dat de Apple "vervangt", is verre weg het goedkoopste onderdeel van de betaalketen is, dat kost maar een paar euro voor vervanging eens in de zoveel jaar. De echte kosten, datgene waar je voor betaalt per maand of kwartaal, zitten in de systemen tussen de betaalautomaat en jouw rekening.

Wat ik bedoel te zeggen is dus dat zelfs als Apple Pay er voor zou zorgen dat de bank geen pasjes meer hoeft op te sturen (wat als ik het goed begrijp niet zo is), de meeste kosten van de betaalketen blijven bestaan. Het wordt dus alleen maar duurder omdat Apple er bovenop komt.
Nee, het pasje, dat de Apple "vervangt", is verre weg het goedkoopste onderdeel van de betaalketen is, dat kost maar een paar euro voor vervanging eens in de zoveel jaar. De echte kosten, datgene waar je voor betaalt per maand of kwartaal, zitten in de systemen tussen de betaalautomaat en jouw rekening.
Er zijn abonnementen waar dat voor geldt (alles-in-één abonnementsprijs). Bijvoorbeeld bij ING privé-rekeningen, ik meen het Oranje-pakket, zit het meeste bij één, vaste prijs per twee maanden of zo, in.

Bij bijvoorbeeld Rabobank Zakelijk is dat NIET zo. Als ik even een oude factuur erbij pak: Je betaalt apart voor
• het aanhouden van je rekening
• internetbankieren
• de pas (12 x € 1,65 = € 19,80 per jaar)
• informatiekosten
• abonnement Rabo Alert
• x cent per acceptgiro / automatische incasso / afschrijving rente provisie kosten / digitale overboeking (via internetbankieren) / digitale overboeking (online bankieren - vraag met niet wat het verschil is) / bijschrijving digitale overboeking

totaal € 35,33 terwijl ik bij een andere bank € 15 kwijt ben.

Kortom je betaalt al apart voor alles en alles en alles. Je betaalt bijvoorbeeld om te 'mogen' internetbankieren en dan ook nog eens apart x cent per overschrijving.

Ik begrijp dat het geld kost een bank-administratie draaiende te houden maar ik begrijp niet waarom een nieuwe, kleine bank het voor de helft kan / een véél grotere bank die al een eeuw bestaat het dubbele meent te moeten rekenen terwijl hun dienstverlening zich juist dramatisch versobert heeft de laatste jaren. (Ik moet nu 20 minuten rijden om bij een filiaal te komen terwijl er vroeger twee 'om de hoek' waren. Ze zijn slechter bereikbaar, er gaat van alles mis, je krijgt nooit de juiste persoon aan de lijn, etc.)
Wat ik bedoel te zeggen is dus dat zelfs als Apple Pay er voor zou zorgen dat de bank geen pasjes meer hoeft op te sturen (wat als ik het goed begrijp niet zo is), de meeste kosten van de betaalketen blijven bestaan. Het wordt dus alleen maar duurder omdat Apple er bovenop komt.
Het wordt niet per se duurder, omdat het stukje van de keten wat Apple Pay op zich neemt, nu ook al betaalt wordt (tegen een paar tiende cent meestal) door een andere provider. Als Apple serieus meer wil hebben, zouden winkeliers dat waarschijnlijk niet willen willen betalen en zou het nergens aangeboden worden. Of hooguit tegen meerprijs, maar dat heb ik nog nergens gezien.
Het wordt niet per se duurder, omdat het stukje van de keten wat Apple Pay op zich neemt, nu ook al betaalt wordt (tegen een paar tiende cent meestal) door een andere provider. Als Apple serieus meer wil hebben, zouden winkeliers dat waarschijnlijk niet willen willen betalen en zou het nergens aangeboden worden. Of hooguit tegen meerprijs, maar dat heb ik nog nergens gezien.
Zoals ik het begrijp hebben winkels niets met Apple Pay te maken. Apple Pay doet alsof het jouw bankpas is die contactloos doet, dus voor de winkel is er geen verschil.

Het punt is niet wat die pas jou kost, het gaat om het totaal van de systemen die betalen met jouw pas mogelijk maken. Met jouw Rabobank voorbeeld krijg je voor die 19,80 niet alleen een fysiek pasje, daar betalen ze ook de contracten/verbinding met Mastercard of Visa van waarover betalingen met jouw pasje binnenkomen, en de systemen die betalingen controleren, goedkeuren en verwerken op je rekening. Apple Pay vervangt alleen dat fysieke pasje, de rest van de kosten blijven. Dat is wat ik bedoelde.
Ik begrijp dat het geld kost een bank-administratie draaiende te houden maar ik begrijp niet waarom een nieuwe, kleine bank het voor de helft kan / een véél grotere bank die al een eeuw bestaat het dubbele meent te moeten rekenen terwijl hun dienstverlening zich juist dramatisch versobert heeft de laatste jaren. (Ik moet nu 20 minuten rijden om bij een filiaal te komen terwijl er vroeger twee 'om de hoek' waren. Ze zijn slechter bereikbaar, er gaat van alles mis, je krijgt nooit de juiste persoon aan de lijn, etc.)
Ja, er is inderdaad versobering, maar vergeet niet dat die nieuwe kleine banken uberhaupt geen filialen hebben (voor zover ik weet). Maar dit wordt een beetje off topic.
Wordt inderdaad redelijk off-topic maar wat ik bedoel is: De prijs van bankkosten kunnen zomaar 100% meer zijn bij een andere bank zonder dat dat goed te verdedigen is. De Rabobank is van 8 naar één filiaal gegaan in een gemeente van 230 km2 en het is een publiek geheim dat zelfs dat filiaal op de nominatie staat om te worden gesloten. Je kan nu al alleen op afspraak terecht en dat kan zomaar twee, drie weken duren voor je terecht kan, waar je ooit gewoon naar binnen kon lopen en het personeel je persoonlijk kende. Toen hoefde je niet eens legitimatie te laten zien om geld op te nemen. Kortom 'versobering' is nogal zacht uitgedrukt.
Het punt is niet wat die pas jou kost, het gaat om het totaal van de systemen die betalen met jouw pas mogelijk maken. Met jouw Rabobank voorbeeld krijg je voor die 19,80 niet alleen een fysiek pasje, daar betalen ze ook de contracten/verbinding met Mastercard of Visa van waarover betalingen met jouw pasje binnenkomen, en de systemen die betalingen controleren, goedkeuren en verwerken op je rekening. Apple Pay vervangt alleen dat fysieke pasje, de rest van de kosten blijven. Dat is wat ik bedoelde.
Hier spreek je jezelf tegen. Eerst zeg je: van je pasje-kosten worden ook verbindingen met visa betaalt. Meteen daarna zeg je 'Apple Pay vervangt alleen het fysieke pasje, de rest van de kosten blijven..

Eén van de twee kan maar waar zijn.

'De rest van de kosten' betaal je al apart, zoals duidelijk blijkt uit de opgesplitste kosten die ik gaf. Kortom (bijvoorbeeld) Rabobank rekent echt 20 euro, puur en alleen voor het gemak van het hebben van een fysiek pasje. Dat kan ik ook bewijzen op een andere manier: Met hetzelfde aantal betalingen, maar dan met twee of drie fysieke pasjes, betaal je 20 of 40 euro extra.
Zoals ik het begrijp hebben winkels niets met Apple Pay te maken. Apple Pay doet alsof het jouw bankpas is die contactloos doet, dus voor de winkel is er geen verschil.
Die winkel heeft te maken met een bank waar ze een contract bij hebben lopen. Als een bank eenmaal Apple Pay aanbiedt, zullen ze dat natuurlijk in hun pakket stoppen. En misschien hebben ze ook wel een soberder pakket zonder contactloos betalen, als daar behoefte aan is. Zoals ik heb begrijp is contactloos betalen mogelijk op basis van een statische NFC-chip, maar is het veiliger om het met een 'actieve' NFC-chip te doen. Verschillende iPhones hebben verschillende NFC-versies. Dit schijnt ook weer uit te maken, niet alleen qua techniek maar ook in de zin dat de dienst die dit afhandelt veiliger is bij dee actieve versie. Daardoor is het risico lager en kan Apple dit voor een lagere prijs aanbieden. Heb ik ook maar op een site gelezen maar het klinkt aannemelijk.
Apple is geen concurrent van een bank, en dat willen ze ook niet zijn. Ze doen niets meer dan de infrastructuur leveren zodat ze transacties kunnen afhandelen. Er zijn talloze bedrijven die dat soort diensten leveren voor banken.
Bijna alle transacties via pin terminals lopen over het netwerk van een payment provider die die pin terminals leveren. Grote ketens zoals Steam of Ali Express hebben contracten met dit soort payment providers die deze transacties voor hun kunnen laten afhandelen met de banken. Apple Pay zou gewoon 1 van deze vele payment providers worden.
Waarom laten ze Visa dan wel toe? Ik snap die NL banken niet.
Omdat er ook nog zoiets bestaat als service naar je klanten toe. Je weet wel, die klanten die ervoor zorgen dat de banken weer als vanouds maatschappelijk onverantwoorde en onuitlegbare woekerwinsten kunnen maken. Klaarblijkelijk zien werknemers van banken dat zelfs niet in. Winstmaximalisatie is het enige dat telt. En alles zo goedkoop mogelijk. Typisch Nederlands.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 26 juli 2024 18:09]

Ik vond het juist arrogant van Apple om transactiekosten te vragen voor een zogenaamde "dienst" waar ze bijzonder weinig doen. Precies wat ApplePay doet, contactloos betalen, is op zo'n beetje op elke pas in NL beschikbaar. Los van het gebrek van toegevoegde waarde zie ik niet in waarom Apple een percentage zou moeten krijgen van een transactie. Als bank lijk je wel gek als je hier aan meedoet.
Je vergeet 1 belangrijk aspect; met mijn Apple Watch kan ik ongeacht het bedrag gewoon de betaling doen. Met contactloos betalen via je bankpas, zit je met een limiet van 25 euro voordat je je pas in het apparaat moet stoppen en je pincode moet opgeven. Bij de Apple Watch is het gewoon 2x de knop aan de zijkant indrukken en bij de terminal houden. Je iPhone hoeft niet eens in de buurt te zijn, hij werkt gewoon standalone.

Ik zou het werkelijk zeer vervelend vinden wanneer Bunq de Apple Pay optie zou stopzetten, na al die misbaksels zoals Chipknip en het huidige contactloze betalen, is dit echt een geweldige oplossing.
Met android telefoons kan je ook contactloos betalen zonder dat hier een limiet aanzit. Werkt in principe hetzelfde als Apple Pay, maar wordt niet door een derde maar gewoon door je eigen bank uitgevoerd.

Persoonlijk hoop ik niet dat er nog partij tussenkomt bij alle transacties.
Fout, als je Apple Pay op je watch gebruikt hoef je alleen 2x een knopje in te drukken en dan maakt het niet uit wat je pint.

Met Android moet je of het scherm nog aan hebben en als het boven de 25 euro is, je pincode invoeren.
Nu zal dit neem ik aan ook wel via vingerafdruk kunnen, wat dan misschien wat sneller is, maar dat van de applewatch vind ik op het moment het snelst en minst moeilijk werken.
Nou dat is niet 'met android' maar 'met de apps van de Nederlandse banken'.

Daarnaast moet je inderdaad je scherm aanhebben, net zoals dat je een handeling op je Watch doet om de boel te activeren. Die 25 euro limiet is iets wat de banken verzonnen hebben en is echt niet iets wat 'moet' op Android.

Ook Google Pay werkt nog niet in Nederland maar die zal waarschijnlijk gelijkwaardig aan Apple Pay werken. En ja, ook de smartwatch zit daar bij.
Ja, het is momenteel bijzonder dat we dit niet hebben op beide platformen terwijl de buurlanden dit nu wel hebben, laten we maar toch hopen dat het uiteindelijk gewoon zonder omweg kan :)
De grap is dat zo'n beetje al het giraal verkeer al via 1 of meerdere derde partijen loopt. Dus ik snap die weerstand niet tegen een nieuwe derde partij.
Ik snap dat wel. Het klopt inderdaad dat het momenteel al via meerdere derde partijen loopt, maar dat is geen reden dat we daar maar mee door moeten gaan. Het zorgt alleen maar voor nog meer overhead. Nog iemand die een percentage van de transactie in z'n zak wil stoppen. Dus ook al is dat nu ook al, betekent niet dat we het nog meer moeten gaan doen.
Het hoeft toch niet gelijk én én te betekenen?
Misschien krijg je wel concurrentie, partij A vraagt 0,01% per transactie en partij B vraagt 0,015%.
Het probleem is dat Apple een vierde partij wordt die vrij weinig toevoegt maar wel geld wil. Hun voorwaarden dat het niet doorgerekend mag worden aan de Applegebruiker (wat logisch zou zijn) zorgt ervoor dat uiteindelijk alle klanten van de bank hiervoor gaan betalen. Nou nee, daar heb ik dus geen zin in.
Ze voegen zelfs helemaal niets toe. De NFC chip zit in je eigen hardware, ze blokkeren gewoon bewust het bestaande, betere (want gratis en 1 paar minder nieuwsgierige ogen) alternatief wat al langer bestaat. Het enige bestaansrecht van Apple Pay zijn de kunstmatig opgelegde beperkingen van hun eigen software. Niet het gebrek aan alternatieven in ieder geval.
Je hoeft de pas niet in het apparaat te stoppen, waar haal je die achterghaalde info vandaan? Als de grens van 25 is overschreden moet je alleen de pinocde in voeren ter voorkoming dat iemand je pas leegrooft.
Idd achterhaald maar helaas ligt het probleem niet zo simpel en is er verschil met de oudere contactloze betaal terminals.
Hier bij de Jumbo bijvoorbeeld moet er wanneer de pincode vereist is wel de pas ingevoerd worden. Bij de appie bijvoorbeeld - latere contactloze implementatie - vraagt die gewoon draadloos om de pincode.
sidenote: Jumbo zou ook de Amex kaart moeten ondersteunen tegenwoordig, helaas bij mijn Jumbo nog niet.
Er is ook een bepaalde grens waarbij je de pas moet invoeren, en de betaling opnieuw geïnitialiseerd moet worden.
Je kunt contactloos betalen zo vaak als je dat wilt. Goed om te weten: er geldt een maximaal bedrag van € 50 dat je achtereenvolgens contactloos kunt betalen. Als dit totaalbedrag wordt bereikt dan wordt er op de betaalautomaat om je pincode gevraagd. Voor contactloze betalingen geldt een limiet van € 250 maximum per dag voor binnen- en buitenland.

(bron: ING)

[Reactie gewijzigd door hamsteg op 26 juli 2024 18:09]

Dat is alleen via contactloos betalen
Met de bankpas. Met de app nog nooit mijn pas hoeven trekken. Gebruik het al geruimte tijd.
Dat klopt, al heb ik het heel vaak wel moeten doen, dan accepteert die pin automaat de telefoon gewoon niet.
Klopt, dat is nodig om je pas weer voor 50 euro te ontgrendelen. In het geval van het plastic pasje wat mij betreft niet verkeerd om daar een beveiliging in te bouwen. Daar heb je immers verder geen manier op om te bewijzen dat het een legitieme betaling betreft.
Met contactloos betalen via je bankpas, zit je met een limiet van 25 euro voordat je je pas in het apparaat moet stoppen en je pincode moet opgeven.
FTFY
Bij bedragen hoger dan €25 is het niet nodig je pinpas in het apparaat te stoppen, wel moet je inderdaad je pincode opgeven.
Je kan helemaal geen betaling doen met je AppleWatch, dat wil je wel, maar het kan hier nog steeds niet.
Anoniem: 1111801 @skaars11 december 2018 12:21
Kennelijk denken banken in bijna elk ander land daar anders over. Jouw redenatie komt dan toch een beetje over als 'iedereen is gek, ik ben de enige normale'.

Waarmee ik niet wil zeggen dat jij gek bent, maar ik vermoed dat je een hoop factoren over het hoofd ziet en je blind staart op die transactiekosten.
Het is inderdaad al vaker benoemd hier volgens mij maar het heeft meedere oorzaken.
In Duitsland betalen veel mensen nog contant, dat maakt het voor Apple Pay interessant om daar te starten.

Hier in Nederland zijn wij eigenlijk allemaal al gewend aan betalen met pin / contactloos betalen. De meerwaarde van Apple pay is als dienst derhalve minder dan in Duitsland.
Apple vraagt daarintegen wel een fee per betaling aan de banken waardoor de dienst de banken dus extra geld kost terwijl ze hier in Nederland prima alternatieven bieden.
Hier in Nederland zijn wij eigenlijk allemaal al gewend aan betalen met pin / contactloos betalen.

Dit moet juist de reden zijn dat Apple Pay hier moet komen! Meer mogelijkheden.. ik durf te wedden dat voor het eind van dit jaar Apple Pay nog in Nederland geïntroduceerd wordt. Mark my words.
Dat zou me serieus verbazen als Apple dat nog in minder dan 3 weken tijd zonder aankondiging zou doen. De aankondiging voor Duitsland kwam meer dan een maand geleden. En jij denkt dat Apple dat hier in Nederland zonder enige aanleiding tot vermoeden dit binnen 3 weken gaat realiseren? Twijfelachtig.
Tja...voor Belgie is nooit een aankondiging geweest, daar was het er gewoon ineens.
Denk dat Hello Bank (Fortis, gratis) er toch wel wat klanten bijheeft hierdoor. Die mensen hebben binnen X tijd wel is behoefte aan een lening en dan zal Hello Bank vermoedelijk hun eerste stop zijn.

Hoop alleszins dat Belfius snel volgt, die proberen nog wat innovatief uit de hoek te komen (één van de betere banking apps).

Ik overweeg ook een gratis Hello Bank rekening te openen enkel voor Apple Pay.
Er waren wel aanwijzingen.
In de info van de bankapps van de BNP-groep verscheen ongeveer 1 maand voor de launch supports Wallet.
bv. https://itunes.apple.com/...app=itunes&ign-mpt=uo%3D4

Voor zover ik weet is er geen enkele Nederlandse bank waarbij dit zo is (uitgezonderd bunq maar das omdat ze dezelfde app gebruiken in gans Europa).
Dat is nogal een belofte haha, ik hoop dat je gelijk hebt. Al maakt het me nu ook niet zo veel meer uit.
Einde van dit jaar? Wie gaat er in de laatste 2 weken van het jaar nog ingrijpende IT wijzigingen doorvoeren? Overal gaat de data freeze periode binnenkort in.
Snap je punt, maar een heel klein stukje van je reactie ben ik het niet mee eens;

“terwijl ze hier in Nederland prima alternatieven bieden.”

Dit is een mening, geen feit. Of ik nou Apple Pay of Android Pay of wat voor betaal mogelijkheid gebruik, zou ik graag met een horloge of soortgelijke wearable betalen. Dus voor ‘mij’ en een handjevol anderen is er momenteel dus geen prima alternatief.

Als ze Apple Pay introduceren zal heel Nederland echt niet massaal overgaan, alleen de mensen die dat willen gebruiken, het is dus goed om het erbij aan te bieden en de consumenten (klant is koning) de keuze te laten maken.
Met een Android smartwatch met NFC kan je prima betalen hoor, die zijn al meerdere jaren op de markt.
In theorie, echter in praktijk werkt dat niet echt. Mijn vriendin heeft een Samsung Galaxy S9 maar ben overal naar smartwatches aan het kijken die evt zouden kunnen pinnen, maar tot op heden nog geen gevonden. Plus de ene watch moet via Samsung Pay, de andere weer via Huawei Pay de andere werkt de bank app weer niet op etc etc etc. Dus als jij een smartwatch weet die daadwerkelijk hier in Nederland kan pinnen via Bunq/ING/ABN, zou ik dat graag horen ;)
U vraagt, wij draaien :)
https://explore.garmin.com/nl-NL/garmin-pay/
Ik heb overigens geen idee of die Garmin dingen ook Android draaien, wellicht had ik het dus semi-fout in mijn vorige post.
Het probleem met Garmin Pay is dat je er (vooralsnog) bijna nergens mee kan betalen. De winkelier moet dan weer een ander abonnement afsluiten bij zijn/haar bank/betalingsprovider (of het moet er in opgenomen zijn natuurlijk).

Stel dat ik een winkel zou hebben, dan zou ik in elk geval niet extra betalen voor die enkeling met een Garmin horloge (ik heb er zelf wel één die geschikt is overigens) en dat die persoon er dan ook nog is mee wil kunnen betalen, zeker omdat ik al een abonnement betaal waar mensen 'gewoon' met hun bankpas kunnen betalen.
Ik kan me het namelijk op 'dit moment' niet voorstellen dat je ook maar meer dan één transactie per jaar zal mislopen omdat je geen Garmin Pay ondersteunt. Ik zie dit wel gebeuren als je in de toekomst geen Google/Apple Pay ondersteunt.
Waar haal je vandaan dat een winkelier een apart abonnement af moet sluiten? Dat moet toch ook neit voor contactloos betalen vanaf telefoons of met Apple Pay?
https://explore.garmin.com/nl-NL/garmin-pay/
Afhankelijk van uw land of regio kan Garmin Pay met vele belangrijke creditcards en betaalkaarten worden gebruikt, waaronder Visa en Mastercard. Als u Garmin Pay in uw winkel wilt accepteren, dient u een terminal voor contactloos betalen te hebben. Neem contact op met uw betaalprovider zodat zij uw terminal kunnen installeren, en zeg hen dat u Garmin Pay wilt accepteren. Neem voor meer informatie contact op met de ondersteuning voor winkeliers.

Het staat er niet woordelijk, maar het feit dat je het apart moet aangeven zegt wel iets, en de betaalproviders kunnen daar dus prima en apart abonnement voor aanbieden. Met je telefoon betalen komt vanaf je bank als product, dus dat zit er gewoon bij in.
Op de plekken waar je contactloos kan betalen kun je in 99% van de gevallen ook betalen met Garmin Pay, Apple Pay een Google Pay.
Volgens mij is Garmin Pay gebaseerd/gekoppeld aan hun eigen prepaid Mastercard dus lijkt het mij dat overal waar je met Mastercard kan betalen dit dus met Garmin Pay kan.
Overigens worden Mastercard en Maestro samengevoegd vanwege niet meer commercieel onderscheiding (genoeg) om het interessant te maken voor het moederbedrijf Mastercard.
Je ziet al Maestro pasjes worden uitgegeven met alleen een nummer op de voorkant en een CVV controlenummer op de achterkant.
Mooi, mijn dank is groot! Nu de aller zwaarste taak; ‘vind ze hem mooi?’ 8)7
Die vraag kan je bij de Apple Watch ook stellen natuurlijk.
Eh....maar welke bank app in Nederland biedt die mogelijkheid dan? Daarbij wil ik graag niet betalen met de beperkingen die de NL bank apps mij geven (max 25 euro anders weer een PIN gebruiken). Ik wil gewoon zonder issues betalen met mijn watch, op een moderne manier. Dus met Apple (of Google) Pay, of Samsung Pay mijn part.

Wel raar dat de banken dus wel Garmin Pay omarmen, waarschijnlijk omdat die (om marktaandeel te vergaren?) geen vergoeding vraagt aan de NL banken?
Dat is wat een alternatief is. Niet precies wat je wil maar een vervanger die (bijna) gelijkwaardig is.

Laten we wel wezen: van de duizenden handelingen die je op een dag uitvoert is een pasje uit je zak of portemonnee trekken, hoewel minder makkelijk, niet echt veel meer moeite dan een wearable gebruiken. Niet ideaal, wel een alternatief.
Persoonlijk vindt ik het contactloos betalen met mijn pas geen alternatief voor een betaling met mijn Wearable. Bij een NFC betaling met een pas moet ik dus elke keer maar weer afwachten of ik wel of geen PIN hoef in te geven (want, elke transactie boven de 25eu of als ik al eerder contactloos hebt betaald en het TOTAAL komt boven de 50eu,). Tja..dan liever iets wat 'voorspelbaar' is....gewoon bij het omdoen de pin van je Watch invoeren..en klaar ben je. Never nooit meer een extra actie om te betalen.
In Duitsland betalen veel mensen nog contant, dat maakt het voor Apple Pay interessant om daar te starten
En dat is toch juist een reden om niet in Duitsland te starten? Het is immers niet dat Duitsers niet electronisch kunnen betalen (dat kan bijna overal) maar ze willen niet. De vraag naar electronisch betalen is er maar beperkt en daarmee zal de interesse voor de Apple pay manier van electronisch betalen waarschijnlijk ook beperkt.
Waarom is de meerwaarde minder? Nederland is best een groot Apple land. Vanuit commercieel oogpunt is het juist interessant. Veel iPhones + veel contactloze transacties = omzet Apple.

Ik heb het vermoeden wat @THE_BASE ook heeft: de grote banken houden het tegen. Bunq is bijvoorbeeld wel type nieuwe bank. Ik kan me voorstellen dat die klantgerichter bezig zijn. ING/Rabo/ABN zijn er, voor mijn gevoel, toch eigenlijk alleen voor het geld.
Apple vraagt daarintegen wel een fee per betaling aan de banken waardoor de dienst de banken dus extra geld kost terwijl ze hier in Nederland prima alternatieven bieden.
iDeal en andere systemen kosten ook geld. Als ik het goed begrijp vraagt Apple niet meer dan andere betalingsafhandelaars. Ik denk eerder dat banken liever iDeal gebruiken omdat ze daar samen ‘in zitten’, het is een gezamenlijk project dat pas tot stand kwam na jaren van versnippering. Ze hebben eerst allemaal hun eigen ei gelegd, dat is allemaal geflopt en samengegaan in iDeal, beetje kort door de bocht gesteld. iDeal is wél een succes en dan komt Apple met een concurrent… tja daar zitten ze niet echt op te wachten natuurlijk.
Dat ja, daarnaast wil Apple uiteraard ook grip op de zaak hebben, en dat zien niet alle banken vooral in Nederland, zitten.
Misschien, maar misschien ook een beetje naïf om aan te nemen dat (veel grotere) buitenlandse banken zich stuk voor stuk een oor aan laten naaien door Apple en dat alleen onze Nederlandse banken te slim zijn voor Apple :p
Dat zou ik eerder andersom denken. Zoals al gezegd is ons betalingslandschap al aardig gedigitaliseerd, in al die landen waar Apple Pay komt is dat niet zo. Dus daar brengt Apple ook iets ter tafel, hier niet. Ik denk dat de Nederlandse banken Apple vooral als een last zien. Ze hebben immers hun eigen netwerken en die werken perfect en zijn voor iedereen en alle devices open. Dus waarom naar de pijpen van een techgigant gaan dansen als je alles al hebt. Daarnaast blijft Apple nog steeds het kleinere marktaandeel hebben. Dus de noodzaak is er eigenlijk helemaal niet zo, lijkt mij.
Rabobank heeft eerder al aangegeven dat ze liever een eigen oplossing hebben, dus deze traineert zoveel mogelijk de boel.
Tja...dan laat Apple de Rabo mooi links liggen. Laat Apple maar met ABN of ING om tafel gaan, die willen wel. bunq doet vanzelfsprekend automatisch mee, want zodra ze ergens live gaan en er is Apple Pay...dan werkt dat ook meteen (zie Frankrijk, Italie, Spanje en Duitsland).
Ik zie het anders. Waarom zouden de banken mee moeten met apple, terwijl ze zelf jaren geleden al tijd en moeite in een eigen systeem gestoken hebben? Het is gewoon een kwestie van geld. ING bijvoorbeeld, wat ik letterlijk al een jaar of 4 (!!) gebruik voor draadloze betalingen met mijn telefoon, vraagt geld voor deze dienst. Zou ING met apple in zee gaan, pakt apple dat geld, niet ING.

Elk systeem heeft voor en nadelen, een groot nadeel van de enorme muur die apple om haar producten en diensten heeft gebouwd is hier pijnlijk duidelijk. Waar de rest van Nederland al jaren via NFC kan betalen, of foto's kan verzenden, of makkelijk een speaker kan koppelen, kan je met je NFC chip in je iphone helemaal niets in Nederland. En je betaald er wel voor, apple stopt die niet gratis in je iphone.

(Schijnbaar kan je sinds iOS12 soort van NFC tags lezen, maar niet programeren? Iets in die richting dacht ik, not sure)
Zou ING met apple in zee gaan, pakt apple dat geld, niet ING.
Maar dat is toch ook terecht? Je telefoon vervangt dan je bankpas. De bank hoeft dus geen pas meer te verstrekken en bespaart dus kosten.

De dag dat Apple Pay hier beschikbaar is, is de laatste dag dat ik mijn bankpas zal gebruiken...
ING wil winst maken op het door hun ontwikkelde 'betaal met je telefoon' product. Dus gaan ze niet zomaar een ander bedrijf, in dit geval Apple, hetzelfde product aan laten bieden aan ING klanten.

Is dat lief van ING? Nee. Maar zo gaat dat. Apple gooit de smartwatch app van Pebble uit de play store, in de week dat ze zelf hun apple watch introduceren. Is dat lief? Nee. Alle bedrijven willen geld verdienen, alle bedrijven zijn agressief, en halen dit soort acties uit. Het is echt compleet bizar om Nederlandse banken het mega gesloten systeem van Apple aan te rekenen. Er is 1 schuldige aan het niet kunnen betalen via NFC met je apple product in Nederland, en dat is Apple.
Maar in alle andere landen, waar Apple Pay wel is uitgerold, is dat geen probleem dan???
In Belgie heeft Apple een (tijdelijk) exclusiviteitscontract met BNP Fortis... Apple verbiedt dus niet alleen dat anderen (zoals Bancontact) de NFC chip gebruiken, maar gaat tevens beslissen met welke bank jij mag werken 8)7

Premium prijzen betalen voor een toestel... en dan nogmaals beperkt worden :(
Het zal vast wel andersom zijn: BNP die exclusiviteit vereist in ruil voor meer geld voor Apple..

Je zou als beursgenoteerd bedrijf dus gek zijn om niet te zeggen: Ok, jullie klanten eerst, gedurende x periode. De prijs per transactie is (wat we overal aanrekenen)*markup, en die blijven jullie gedurende x jaar betalen in ruil voor die exclusiviteit.

Zeker in een kleine markt als België...
correct BNP heeft voor die exclusiviteitsperiode van 6 maanden behoorlijk wat moeten betalen aan Apple. Onder meer ook omdat ze het op geheel eigen wijze zonder enig persbericht van Apple mochten introduceren in het land. Denk aan een klant die uit de school klapt, top econoom bij alle belangrijke tv stations die het doodleuk verteld, ondertussen dit alles tot op heden nog zonder enig persbericht van Apple...

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 26 juli 2024 18:09]

De kosten van een bankpas zijn laag en eens in de zoveel jaar, met Apple kost iedere betaling opnieuw geld, dat wordt gewoon veel duurder.
Helaas, maar dat gaat je niet lukken. Ik gebruik zeker al 5 jaar contactloos betalen via de smartphone, maar soms kom je nog steeds winkels tegen met een ouderwetse pinautomaat. Vooral in het buitenland is het nog geen standaard. Dus toch nog altijd je pinpas meenemen, voor je voor schut staat en niet kan betalen.
Zou ING met apple in zee gaan, pakt apple dat geld, niet ING.

Dat klopt niet helemaal. ING betaald Maestro of V-Pay (van respectievelijk Mastercard and VISA) om gebruik te maken van hun betalingssysteem en daar hun betaalpasjes mee uit te rusten. (om het maar over een monopolie op de pinpas markt te hebben)

ApplePay is niet meer dan een betalingssysteem zoals Maestro of V-Pay. Ik weet niet welk tarief ze hanteren, en of dat in lijn is met wat Maestro of V-Pay kost.
Volgens mij is het geen betalingssysteem, maar meer te vergelijken met een betaalpas die Mastercard Visa of iets dergelijks draagt. Maar zelfs dat is het niet, want apple pay draagt die passen virtueel. Dus eigenlijk is het een portemonnee waar de bank bij elke betaling een beetje betaalt.
Precies. Het gaat om geld verdienen, zoals altijd. Maar goed, ik heb ook niet de indruk dat ING mooiere dingen doet met het geld dat ze aan mij verdienen dan Apple. Van de week nog in het nieuws dat ze nog steeds volop in de fossiele brandstoffen investeren bijvoorbeeld. Dus tja, misschien kies ik dan wel voor Apple Pay i.p.v. pinnen met mn ING pasje want Apple heeft een beter imago wat energie betreft.

Wat NFC betreft: Oók eens, alleen kan ik niks bedenken waar ik tegenaan gelopen ben, wanneer ik het miste. Een foto stuur ik via Whatsapp naar een collega, of anders op tien andere manieren. Ik gebruik zelfs geen ‘Apple methode’ als de ander een iPhone heeft. Ik denk dan ook dat NFC niet zo’n gezochte feature is als je op papier zou denken. Misschien omdat het allemaal veel te lang geduurd heeft en je intussen al allerlei alternatieve ‘oplossing’ hebt voor OV en betaald parkeren en kleine betalingen.
Ik zie het anders. Waarom zouden de banken mee moeten met apple, terwijl ze zelf jaren geleden al tijd en moeite in een eigen systeem gestoken hebben?
Uiteindelijk gaat het niet om ING of Apple, maar om de klant. Als de klant het handiger vindt om met zijn iPhone of Apple watch te betalen dan met het ING pasje, dan zou ING er goed aan doen om met Apple samen te werken om dat mogelijk te maken. In andere landen lukt dat zo te zien wel dus waarom hier niet?

Dat Apple zijn betaal systeem ontwikkeld heeft op een manier die niet compatible is met het model wat banken willen gebruiken (simpelweg de NFC chip in jouw telefoon gebruiken als authenticatie in hun eigen App) kun je leuk vinden of niet, het heeft zowel voordelen als nadelen. Apple Pay is bedoeld als een geintegreerd betaalsysteem dat onafhankelijk is van de bank of CC die er aan gekoppeld is, vergelijkbaar aan bijvoorbeeld Google Pay of Paypal of whatever. Directe pin betalingen via de NFC chip zijn een dienst van jouw bank wat ook weer nadelen heeft (bijvoorbeeld dat je ze niet in de VS kunt gebruiken etc).

Overigens is het ook niet waar dat Apple totaal niet geinteresseerd is om zijn product aan te passen aan een specifieke markt. Ik heb zelf bijvoorbeeld een iPhone uit Japan, waar een extra NFC chip inzit voor het openbaar vervoer en om in elke winkel te betalen die een van de OV chipkaarten als Pasmo, SUICA etc accepteert voor betalingen (en dat zijn er veel). Blijkbaar was die markt groot genoeg voor Apple om zijn product aan te passen. Ik denk dat je zelf ook wel snapt dat ze niet hun hele betaalmodel en de betaal API's in al hun producten willen gaan aanpassen of omzeilen voor die drie banken in NL die om welke reden dan ook nog geen Apple Pay willen of kunnen ondersteunen.
De banken in Nederland willen dol graag met Apple samenwerken om een betaal-app op de iPhone uit te brengen met contractloos betalen. Dat onderhandelen begon al voordat Apple überhaupt een NFC-chip had ingebouwd. Echter kreeg geen één bank dat voor elkaar, Apple laat het gewoon niet toe.
Apple wil er namelijk veel geld mee verdienen, dus dan is een dergelijke samenwerking niet interessant, tenzij de banken belachelijke bedragen willen betalen zodat Apple er toch weer flink van kan profiteren.
Het zal ongetwijfeld zo zijn dat beide partijen er debet aan zijn dat het nog steeds niet geregeld is, maar dat banken 'belachelijke bedragen aan Apple moeten betalen' gaat er bij mij niet in, heb je ook een bron voor deze bewering? Apple pay is er in heel veel landen al wel, waarom zou dit daar geen probleem zijn?

Als ik het goed begrijp betalen banken overigens ook gewoon voor PIN transacties aan Interpay of hoe dat tegenwoordig heet, als er geld naar buitenlandse rekening wordt geboekt, terug naar credit-card bedrijven, etc. Dat zijn gewoon kosten die ze moeten maken om hun klanten meer betaalmogelijkheden te bieden, en Apple Pay is er daar ook een van. En uiteindelijk rekenen ze die kosten gewoon linksom of rechtsom door aan de klant, alleen zie jij daar niks van.
Vertraging van Apple Pay wordt waarschijnlijk veroorzaakt, omdat wetgeving (PSD2) pas sinds 4 December 2018 in de Eerste Kamer is aangenomen.

Nieuwe en innovatieve betaaldiensten mogen bijna de Nederlandse betaalmarkt betreden. Op 4 december 2018 is de Nederlandse implementatiewet van de Payment Service Directive 2 (richtlijn 2015/2366/EU; PSD2) aangenomen door de Eerste Kamer. De deadline voor de implementatie van 13 januari 2018 is dus niet gehaald. Nu de wet is aangenomen door de Eerste Kamer, zal de datum van inwerkingtreding spoedig worden aangekondigd.

https://psd2.nl/dirkzwage...men-door-de-eerste-kamer/
PSD2 zou hier niets mee te maken mogen hebben. Apple maakt daar geen gebruik van maar sluit overeenkomsten met banken om de dienst te kunnen aanbieden. Op die manier verdienen ze er zelf aan.
exact, heeft niks met PSD2 te maken. Apple Pay faciliteert uitsluitend een secure enclave op de telefoon of Watch en daar mogen banken bij de gratie Apple hun pasje op uitgeven. Apple zorgt er voor dat dit veilig en eenvoudig kan en vraagt daar een hele kleine vergoeding voor. Tevens test en promoot Apple ook Apple Pay voor de banken. Logisch dat daar een vergoeding tegenover staat.
In jouw bron staat ook het volgende:

Let dus op: de vergunningplicht voor
innovatieve betaaldiensten komt er op zeer korte termijn aan! Zorg ervoor dat u zo snel mogelijk een vergunning krijgt voor uw betaaldienstverlening (zoals rekeninginformatie- en betaalinitiatiediensten). Anders mist u mogelijke mooie kansen op de betaalmarkt. Neem dus contact op met een PSD2-specialist van Dirkzwager om u te helpen bij het vergunningaanvraagtraject bij De Nederlandsche Bank (DNB).


Als wat jij zegt klopt, zal het met betrekking tot deze wetgeving ook weer lastiger worden voor Apple. Door de benodigde vergunningen zal Apple nog meer tijd nodig hebben om hier “legaal” aan de slag te mogen gaan.
Ik vind het vooral arrogant van Apple dat ze nooit hun NFC chip hebben opengesteld zodat banken contactloos betalen niet gewoon zelf konden implementeren in hun app. Bij Apple wisten ze allang dat als Apple pay ooit een kans zou willen maken ze de NFC voor zichzelf moesten houden, dus als je iemand moet beschuldigen dat je niet op je iPhone contactloos kunt betalen dan is het Apple. Ik snap dat Nederlandse banken geen zin hebben om transactiekosten naar nog een ander een Amerikaans bedrijf te laten vloeien, ik zou zeggen hou dat geld lekker en dwing Apple hun NFC open te stellen zodat we gewoon kunnen pinnen met de mobiel.

[Reactie gewijzigd door josttie op 26 juli 2024 18:09]

Anoniem: 1128097 @THE_BASE11 december 2018 10:37
De eerdere threads hierover hebben laten zien dat de banken wel willen, maar Apple doet ergens moeilijk over. Ik weet niet meer precies wat omdat ik het niet al te interessant vond.
Logischer is het dat de arrogante banken in dit land er niet uitkomen met Apple.
Hoe trek je die conclusie? Zijn de banken in andere landen niet arrogant?
Pinnen is in Nederland gewoon heel goedkoop. Het kost een winkelier ongeveer een dubbeltje per transactie.
In andere landen gaat het veelal om een percentage van de transactiewaarde, net zoals bij een creditcard transactie, daar kan apple op verdienen.
In nederland wil een winkelier echt geen 2% voor een transactie betalen als een gewone pin transactie maar 10 cent kost.
Ik denk eerder dat de banken er niet uitkomen met het arrogante Apple (bijv NFC chip niet openstellen). Onze banken zijn toonaangevend. Dit itt vele banken in Europa die zeer zwak zijn. Met mijn Android betaal ik immers al jarenlang probleemloos. Aan onze bereidwillige banken ligt het dus niet.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 26 juli 2024 18:09]

Als je wilt, kun je allang Apple Pay gebruiken in Nederland via een omweg. Vrij goedkoop via b.v. Boon, maar dat werkt alleen als Master Card. Het gemis zit 'm in Maestro, waarvoor tot nu toe alleen Bunq ondersteuning biedt... en dat dan ook nog tegen best een bedrag en best een omweg.
Om er de 'arrogante banken' de schuld van te geven is denk iets te kort door de bocht. Menig bank geeft tot nu toe als verklaring 'Apple biedt het hier niet aan, dus wij ook niet.' Die tarieven van Apple vallen volgens mij ook wel mee, volgens mij vraagt Apple rond de 0,10 - 0,15% fee per transactie. Da's op grote bedragen inderdaad best geld, maar in andere landen wordt dat gewoon in de prijs van een product verwerkt, of een verkoper heeft dat over voor het extra gemak dat hij klanten kan bieden. Andere modellen zijn ook denkbaar: Boon vraagt immers € 1,50 per maand, daar kun je qua kosten ook een hoop kleine transacties mee afdekken. Banken zouden dat hier ook kunnen doen, of dit in de prijs van hun betaalpakketten kunnen verwerken. Je kunt nee zeggen tegen Apple Pay, of proberen het commercieel naar je hand te zetten. Pin-transacties kosten ook geld, credit-card transacties zelfs meer. Dat word ook geaccepteerd en is ook gewoon ingeburgerd. De voordelen zijn gemak en een zekere mate van anonimiteit. Dat laatste vinden met name credit card maatschappijen overigens minder leuk.
Ik denk ondertussen eigenlijk dat de bal nog het meest bij Apple ligt. Die zal ongetwijfeld naar de markt gekeken hebben, zich zijn kapot geschrokken van ons oeverloze poldermodel en vervolgens bij de buren gaan kijken. :) Uiteindelijk, ALS Apple Pay hier wordt ingevoerd, dan moet het meteen goed werken: dus meteen met alle banken, meteen met Maestro en niet alleen met credit card en de boel moet er niet duurder van worden. Da's nog best een opgave.
Maar inderdaad... 4 jaar na introductie duurt het allemaal wel HEUL HEUL HEUL erg lang...
Via bunq valt het enorm mee en heb je het binnen 3 minuten geactiveerd met de handleiding die staat op bunq.love.

Nadeel is wel dat je het bunq premium pakket nodig hebt. Die kost je 8 euro per maand of 5 euro per maand als je in een pack zit. Plus is dit een workarround om het te kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 26 juli 2024 18:09]

Ik wou net zeggen, de omweg via Boon is veel groter dan via bunq. Het enige nadeel is dat je bij bunq een premium abonnement moet afsluiten. Maar om 5 euro nou een 'best bedrag' te noemen gaat me wat ver. Ja het kost geld, net als Netflix (wat duurder is).
Ja het kost geld, net als Netflix (wat duurder is).
Sorry hoor maar wat is dat voor kromme vergelijking?

Als je reeds bij Bunq bankiert, dan is er m.i. geen drempel om dit te gebruiken. Anders kost het je gewoon € 96 per jaar. Je moet wel erg graag Apple Pay willen gebruiken om die kosten voor lief te nemen.
Hebben hier snel met die Black Friday actie gratis premium accounts aangevraagd, dat was dan nog wel interessant. (Nadeel: pin/apple pay betalingen gelimiteerd tot €250 cummulatief/mnd, rest onbeperkt. Mooi pakket om ff met Apple Pay te gaan spelen :P) Maar ad €7,99 per maand is echt te gortig. :+ Ik vind €5 in een pack al teveel eigenlijk. Het zijn geen wereldschokkende bedragen, maar 4 a 5x zo duur dan andere banken terwijl er eigenlijk niet echt iets extra's tegenover staat (tenzij je om de een of andere reden 25 bankrekeningen nodig hebt.) voelt wel lichtelijk als afzetterij to be brutally honest. :P
Je vergelijkt Appels (no pun) met Peren en de meerwaarde van bunq zit niet alleen in 25 rekeningen, maar ook in heel veel andere zaken. Voor 1.25 krijg jij geen bankrekening met MasterCard bij ING bijvoorbeeld.

Verder lijkt je niet te snappen dat reguliere banken op een andere wijze geld aan jou verdienen, bijvoorbeeld door cross-selling. En het in rekening brengen van additionele kosten voor additionele diensten (zo kost Android Pay of hoe het ook heet bij ING gewoon 50 cent per maand, bij bunq is het allemaal inclusief). Maar zoals ik al zei: deze discussie hebben we eerder gevoerd en we verschillen van mening.
Je vergelijkt Appels (no pun) met Peren en de meerwaarde van bunq zit niet alleen in 25 rekeningen, maar ook in heel veel andere zaken. Voor 1.25 krijg jij geen bankrekening met MasterCard bij ING bijvoorbeeld.
Dat klopt. Het kost €3 per maand bij ING incl een MasterCard credit card met een limiet van €5000 en 180 dagen aankoopverzekering. Bij Bunq is het een debit card zonder aankoopverzekering. Handig voor online aankopen, maar is dat die €5 extra p/m waard? Ehhhh... :)
Verder lijkt je niet te snappen dat reguliere banken op een andere wijze geld aan jou verdienen, bijvoorbeeld door cross-selling.
Niet echt veel last van eigenlijk. Ze hebben ooit 1x gevraagd of ik een (reis)verzekering wilde afsluiten. Vragen staat vrij. Kan er niet wakker van liggen. :P
Ten eerste kan je het krijgen voor 60 euro per jaar. Daarbij is het geen kromme vergelijking: ik zeg dat diensten geld kosten en dat ik 5 euro per maand nou niet 'heel veel' vind. Zelfs 6 tientjes op jaarbasis vind ik niet veel. Ik betaal aan zowel Spotify, Netflix, Apple (iCloud) en andere aanbieders van 'diensten' meer per maand (per stuk).

En nee, niet iedereen zal dat geld er voor over hebben.
Klopt maar als je kijkt wat je voor die 5 euro allemaal krijgt is het zeker het geld waard. Het is wel de vraag of je het allemaal gebruikt.
Arrogante banken in de zin dat, als ze het zelf introduceren ze eerst ook nog een exclusiviteit ding hebben met Garmin (pay). Tenminste de ABN Amro heeft dat gedaan.

Groot raadsel waarom, buiten de obvious money maker.
Boon omweg werkt toch niet meer?

N26 zonder DE-adres werkt in ieder geval niet.
Toch frapant dat een land als ‘Kazachstan’ eerder Apple Pay heeft dan Nederland. Maargoed, ik gebruik het via Bunq al bijna een jaar. 80% van mijn betalingen gaan via mijn Apple Watch, 10% via de iPhone en de overige 10% via het pasje. Zou nu niet meer anders willen. Vooral het betalen via mijn horloge, nooit meer iets uit mijn zak hoeven te pakken, beide handen vrij voor andere dingen, heerlijk.
Dit inderdaad. Ik doe precies hetzelfde ook al sinds Bunq's (unofficial) Apple Pay launch day: Ik gebruik mijn Apple Watch overal, tenzij ik mijn iPhone al vast heb. Mijn pasje(s) gebruik ik alleen nog op het moment dat er geen contactloos beschikbaar is, wat in voornamelijk alleen nog voorkomt in dorpswinkels.

Ook al begrijp ik statements van @THE_BASE hierboven (en o.a. een of andere digibeet/minister economie oid. die een zelfde soort argument had) dat er al genoeg contactloze mogelijkheden zijn in Nederland, maar vind ik dit vooral een scheve vergelijking. Eentje die naar mijn mening on-par is het met het voorbeeld van "Hoezo auto's? Wat een stank, we hebben al paarden, en er is overal gras zat?!": Je kan dit IMO niet echt als feit brengen, totdat je beide echt eerlijk hebt vergeleken in de praktijk.

Goeie voorbeelden:
- Bij de Pathé kan ik mijn popcorn gewoon vasthouden terwijl ik betaal.
- Bij de AH: Afrekenen bij de zelfscan duurt in mijn geval ~20 seconden van begin tot einde (ik activeer Apple Pay van tevoren al op mijn horloge, en heb mijn Bonuskaart op mijn iPhone met 1 swipe vanaf het lockscreen zichtbaar), met als gevolg dat ik ten alle tijde mijn boodschappen vasthouden.
- Bij dineetjes: De betaalterminal wordt op tafel neergezet, ik klik op de betaalknop, en houd mijn pols dichtbij het apparaat. Done.

---

Nu snap ik dat wij in Nederland nog al 'blij' zijn met ons 'betaalgemak', maar IMO, sinds ik Apple Pay heb, vind ik ons betaalgemak hier in Nederland helemaal niet zó gemakkelijk:
- Je hebt je contactloze kaart in je portemonnee (als je een techie bent, waarschijnlijk zelfs een RFID-shielded portemonnee), en moet dus eerst je portemonnee uit je zak pakken.
- Je haalt dan vervolgens de kaart uit je portemonnee (en in sommige gevallen moet je eerst nog even zoeken, vooral als je meerdere betaalkaarten hebt)
- Je haalt die kaart vervolgens vast en houd deze en bij de betaal terminal (en moet vervolgens de helft van de tijd ook nog een pincode invoeren, want 25-euro limiet..)
- Vervolgens stop je die kaart weer terug in je portemonnee (waarmee je loopt te prutsen, omdat sommige gleuven in je portemonnee niet altijd lekker willen..)
- Vervolgens stop je je portemonnee weer terug in je broekzak (in welk geval je soms ook nog even een klein beetje moet opstaan, omdat deze niet altijd lekker je broek in glijd omdat je sleutels of telefoon in de weg zitten, of je portemonnee simpelweg veels te dik/zwaar is..)

Ja, natuurlijk, het is super makkelijk in vergelijking met cash of je kaart in zo'n apparaat douwen, of zelfs een Credit Card situatie zoals in de VS, maar de realiteit is nou eenmaal dat betere technologie inmiddels beschikbaar is en actief wordt ingezet, zelfs in minder technologisch 'voorlopende' landen. Het gevolg is dat ons betaalgemak inmiddels een beetje de 'klassieke manier' begint te worden. Samsung/Amazon/Google en Apple Pay zijn inmiddels beschikbaar in de US, en nu zelfs ook in Duitsland waar contactloos betalen een term is die tot vorige week woensdag niet eens in hun woordenboek voorkwam (ik overdrijf, maar het was er tot nu vrijwel volledig onbekend en ongebruikt).

Een aantal voorbeelden van hoe Apple Pay etc. nou 'echt' werkt in de praktijk:

Apple Watch:
- Ik klik 2x op de zijknop van mijn horloge (en swipe optioneel om een kaart te kiezen)
- Ik houd mijn pols bij het apparaat (en praat in de tussentijd met mijn gesprekspartner), en voel aan de 'tap' op mijn pols (en/of het geluid van de terminal) dat er betaald is.

iPhone:
- Je pakt je telefoon (die je waarschijnlijk al of in je hand hebt, of voor je op tafel ligt, want zo gaat dat tegenwoordig nou eenmaal)
- Je klikt 2x op de zijknop van je iPhone, en houd je vinger op de scanner of kijkt even naar je telefoon (FaceID/TouchID verificatie)
- Je houd je telefoon bij de reader, en hebt betaald.

Natuurlijk zijn er nadelen, maar die komen bijna vrijwel nooit voor, en hiervoor heb ik alsnog altijd een betaalpas bij me:
1. Geen mogelijkheid tot contactloos betalen (zoals ik al eerder zij, dit gebeurt voornamelijk in dorpswinkels)
2. Een lege Apple Watch en iPhone: In dit geval kan ik simpelweg niet meer betalen.
Precies wat je allemaal zegt, dat 25 euro limiet is ook vervelend (kan dit bij bunq volgens mij wel instellen qua limiet, maar alsnog heb je het zelf in de hand).

Bij non-FaceID iphones is het trouwens 2x homeknop ipv zijknop ;)
Mooi verhaal. Fijn dat het al bij Apple werkt en eigenlijk zou ik het ook graag zo willen op mijn Android Watch. En ondanks dat het bij de ABN erop leek dat ze dit snel zouden implementeren hebben ze weer de vage keuze genomen om eerst alleen Garmin Pay te ondersteunen en hun watches. Tevens zijn ze daarna nog bezig om enkel losse NFC accessoires zoals ringen te ondersteunen.

Ik had gehoopt dat ze de wallet app hadden uitgebreid met de NFC betalingen via een horloge.
Het lijkt me in elk geval wel ideal zoals jij het beschrijft.
Ah, dat is wel jammer inderdaad. Maar goed, los van dat het goed werkt is het ook jammer dat ik eigenlijk iedereen die het ziet (en direct enthousiast wordt) ook weer meteen teleur moet stellen omdat het "nog niet algemeen beschikbaar" is in Nederland.

Het lijkt hierdoor eigenlijk enorm op een 'elite'-product, terwijl dit het eigenlijk totaal niet is of hoeft te zijn.

[Reactie gewijzigd door Arckedo op 26 juli 2024 18:09]

Zou je uit willen leggen hoe je je AH bonus kaart tevoorschijn tovert?
Ja hoor. Om het maar heel simpel te zeggen, gebruik ik Apple's PassKit, die location-awareness ondersteund (je kan coordinaten invullen waarbij de kaart automatisch op het lockscreen wordt laten zien). Hiervoor heb je een beetje programmeerkennis nodig en een Apple Developer ID. Alternatief zijn er naar mijn weten online genoeg generators ("passkit generator") beschikbaar waar je iets soortgelijks kunt genereren zonder enige benodigdheden.

En dan voor het lange, gedetailleerde antwoord: Zoals ik al eerder zei, gebruik ik dus Apple's PassKit om mijn AH Bonuskaart in elkaar te zetten. Hierbij heb ik de volgende instellingen gebruikt:
  • "storeCard": Het kaarttype: Je kan bij PassKit meerdere kaarttypes kiezen, maar deze vond ikzelf het mooiste, omdat mij dit toe staat de 'barcode' bovenin te laten zien. (meer hierover later)
  • "locations": Een top-10 lijst van latitude/longitude coordinaten van AH winkels waar ik vaak kom.
  • "maxDistance" Ik heb deze op '40' staan, wat de kaart automatisch op het lockscreen laat zien als ik binnen een acceptabele radius van een van de winkels kom of ben. Nu geloof ik dat de waarde '40' wel vrij hoog is, maar dit heb ik bewust gedaan in verband met dat accurate positiebepaling vaak lastig is in een supermarkt ivm. al het metaal enz. dat daar staat.
De rest van de 'instellingen' van de PassKit kaart zijn grotendeels op voorkeur. Zo heb ik de AH achtergrondkleur gekozen en ervoor gekozen mijn Bonuskaart nummer en (AH) AirMiles nummer onder de barcode te laten zien. Hier is (min of meer) de configuratie die ik gebruik: https://pastebin.com/8Hd9MWXf

Nu heb je met deze configuratie eigenlijk nog geen AH bonuskaart, omdat er een erg belangrijk stukje informatie mist: Tijdens generatie gebruikt PassKit automatisch bepaalde bestanden (icon.png, logo.png, strip.png) om bepaalde delen van de bonuskaart in te vullen. Een van deze bestanden, strip.png, wordt normaal gebruikt om het '"primary field"' te vullen, waardoor je dus de barcode van je bonuskaart groot in beeld krijgt.

Om de AH Bonuskaart strip.png te genereren heb je je bonuskaart nummer nodig, een EAN-13 barcode generator, en afmetingen. Nu heb ik de afmetingen zelf staan op een breedte van 466 pixels, een hoogte van 200 pixels, en een 'padding' van 30 pixels, maar mogelijk is dit even passen en meten door de kaart een aantal keer met verschillende afmetingen te genereren.

Mocht je er niet uitkomen, let me know, dan kan ik kijken of ik mijn AH Bonuskaart generator ergens online kan zetten ;)

[Reactie gewijzigd door Arckedo op 26 juli 2024 18:09]

Niks frapant aan, aangezien de Nederlandse banken al jaren een systeem hebben ontwikkeld waar ze alle functionaliteit van Apple Pay hebben, maar niet een 3e partij die geld pakt. Het werkt alleen niet op iPhones omdat Apple.
Maar bij Apple werkt het tenminste wel op een manier dat het voor de gebruiker heel gebruiksvriendelijk is. Als je op Android je device tegen zo'n kastje houdt en er zijn meerdere apps die NFC kunnen lezen/schrijven begint de pret.
Dit is niet waar, je geeft namelijk zelf aan welke app je wilt gebruiken voor betalingen, die hoef je maar 1x te doen en daarna werkt het altijd met die app.
Maar je moet het wel doen... O-) En dan heb je plots een andere bank-app en kan de typische niet-zo-technisch-aangelegde-persoon weer niet meer betalen.
Wat een onzin, je krijgt gewoon een melding als je de 1e keer wilt betalen. Echt nog nooit een issue mee gehad.
Dat is geen onzin, ik ga gewoon uit van een UX-standpunt voor een modale gebruiker. Je moet stappen elimineren en gebruiker geen keuzes laten maken, maar gewoon aanbieden wat mogelijk is. Het is dan ook handig als het wordt aangeboden door het OS in plaats van bij aparte apps.
Je moet toch ook Apple Pay de eerste keer instellen..
Als ik de ING app download heb ik automatisch contactloos betalen, dit zet ik aan in de app en thats it. Volgens mij net zo makkelijk als bij Apple.
Je kan hier lang en kort over praten (en dat hebben we dan ook gedaan bij het nieuwsbericht over Belgie, recent hier op tweakers) maar Apple pay en ook google pay zijn gebruiksvriendelijker/handiger dan dit laten uitzoeken door de banken en hun app-developers zelf. Leuk dat er mensen zijn die tevreden zijn met hun ING-app, maar dit is geen garantie dat alle banken dit zo goed oplossen (integendeel). We hebben ook banken (zoals Rabobank) die sowieso te lui zijn om native applicaties voor ieder platform te maken, met als gevolg een halfbakken app voor iedereen. 1 systeem per platform (google pay op android, apple pay op iOS) is hier een buitengewoon goede oplossing voor, ook al zijn er misschien een paar banken die het nu ook wel redelijk op orde hebben.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 26 juli 2024 18:09]

Apple ‘pakt’ bijvoorbeeld in België als ik het goed begrijp alleen de commissie van een paar tiende cent die anders net zo goed betaald zou worden, maar dan aan een ander ‘merk’ betalingsafhandelaar. De betaling wordt er dus niet duurder van. Die indruk krijg je wel als je dit soort artikelen en reacties leest.
Die overeenkomsten met die banken zijn eigenlijk ook wel best troebel. In België heeft BNP Paribas Fortis vorlopig een exclusiviteitscontract wat Apple Pay betreft.
https://www.hln.be/ihln/m...kbaar-in-belgie~a19b9a60/

Ik ben vanaf dag 1 Google Pay gebruiker in België en zou ook niet meer anders willen. Af en toe betaal ik nog eens cash om wat wisselgeld te bemachtigen voor op plekken waar het nog niet kan. Met Apple Pay wordt de markt nog wat groten en hebben we binnenkort misschien helemaal geen contant geld meer nodig.

Zelf ben ik geen zelfstandige en heb ik er dus geen baat bij om soms contant te kunnen betalen :)
Ik ben wel zelfstandige (zonder personeel) maar ik doe even goed niks ‘buiten de boeken’ omdat mijn klanten dat niet doen (zover ik weet). Het is in bepaalde beroepen gangbaarder dan in andere. Ik doe vooral SEO ;)
Dat NFC op slot zit bij Apple is een discussie waard... ik keur dat ook niet goed. Anderzijds is het we lzo dat Apple met Apple Pay een eenvoudig, eenduidig en slim systeem heeft. Als ik vanaf de zijlijn (!) de onhandigheid en onduidelijkheid van die NFC betalingen hoor...

Tot slot, ik wil gewoon een systeem dat werkt. Ook bij betalingen boven de 25 euro. Een (Apple) watch is daarbij perfect. Reeds geidentificeerd als mijn horloge en bliep, ik kan betalen.
Maar ik wil helemaal geen systeem dat ontworpen is door een bank die niet eens een echte app kan maken. Laat dan maar zitten.
De banken houden alles tegen en fabriceren dan snel zelf wat om de klanten maar rustig te houden.
(bv draadloos betalen via pinpas. Dacht dat apple en google pay eerder waren qua telefoon. Banken hebben dit toen snel maar ingevoerd.

Denk nou niet dat de banken dit doen voor jou.
Disclaimer: ik heb gister mijn eerste iPhone besteld. Omdat Google. :P

En helaas er niet meer iets is als Windows Mobile 10.

[Reactie gewijzigd door QErikNL op 26 juli 2024 18:09]

Anoniem: 1128097 @QErikNL11 december 2018 16:54
Ik draai gewoon een degoogled android rom ;)
Anoniem: 998261 @slijkie11 december 2018 10:21
Wet van de remmende voorsprong....
Helemaal mee eens en dit zie je ook met andere diensten. Google Carplay bv. Niet beschikbaar in NL maar wel in Guatemala.
Neehoor, slaap er ook mee (sleep monitor), sochtends vaak rond de 60-70% over. Leg hem even op de lader naast het koffie apparaat, bak koffie en hij is weer vol voordat ik mijn eerste bak koffie op heb. Of tijdens het douchen even af. Maar zou dus ook makkelijk 2 dagen&nachten redden.

(Apple Watch 3e generatie)

[Reactie gewijzigd door slijkie op 26 juli 2024 18:09]

Ik doe sowieso m'n horloge elke nacht af, dus om 'm dan nu even op een oplader te leggen maakt niet echt uit.

Grootste probleem wat ik heb met de Apple Watch is dat ie veel te dik is.
Een dagelijkse korte douchebeurt is voldoende om 'm opgeladen te houden.
Wat is het probleem dan?

Voordat ik een Apple Watch had, droeg ik ook altijd horloges en heb er nog nooit mee geslapen. Zie het nut daar niet van in.
Ik zit nu al voor de 3e dag op een lading, momenteel op 42% batterij
(gebruik 'm zelfs 's nachts in combinatie met "AutoWake")

[Reactie gewijzigd door Arckedo op 26 juli 2024 18:09]

Ik denk dat Apple Pay in de buurlanden beschikbaar is omdat jullie nogal verknocht zijn aan jullie iDeal :) Als iets heel hard geïntegreerd is, geeft Apple het misschien een lagere prioriteit om hun alternatief aan te bieden?
Apple Pay is om in fysieke winkels te betalen, iDeal is voor op het internet. Twee heel losse markten.
Niet echt, een vaak vergeten functie van Apple Pay is juist dat het ook online werkt. Net als iDeal, maar dan wereldwijd zonder kosten voor de verkoper met al je bankpasjes.
Voor mensen die Apple Pay al hebben een demo: https://applepaydemo.apple.com/

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 26 juli 2024 18:09]

"Requirements
This demo is built using Apple Pay JS version 3, and requires the following:
iOS devices running iOS 11 or later
Safari 11 on Mac devices running macOS 10.13 or later"

Hiermee prijzen ze zich wel uit de markt voor veel webshops lijkt me?
iOS gebruikers geven gemiddeld bijna 3 keer zo veel geld uit bij het bezoek aan een webshop dan Android gebruikers ($11.54 tegen $32.94 gemiddeld per transactie). bron
Goh nee, want je Apple Pay-kaarten zitten op je Mac opgeslagen en gebruiken TouchID (op je Mac hardware) om betalingen door te voeren.
Nee natuurlijk niet. Dit is een demo he.

Het is een extra betaaloptie die je aan kan bieden aan Apple/iOS gebruikers. Je zou wel een domme webshop zijn als je maar 1 betaaloptie aanbiedt :)
Dat wist ik niet, thanks.
Apple Pay kan je ook in je webwinkel integreren: https://developer.apple.c...tion/apple_pay_on_the_web

[Reactie gewijzigd door Zsub op 26 juli 2024 18:09]

Apple Pay is meer voor in de winkels he, waar iDeal meer is voor online shopping. Apple Pay kan daar ook voor ingezet worden, maar dat heb ik in het wild nog niet gezien.

Ik vind het best jammer dat het hier zo werkt. :P Ik zou veel liever zien dat onze debit cards van MasterCard/VISA waren in plaats van Maestro/VPAY. :) Is dat wat omslachtige iDeal ook overbodig op een paar uitzonderingen na.
Ik zit bij N26 en heb zowel een Mastercard debit als een Maestro debit card :-)
Ja dat kan bij Bunq ook, maar dat is alsnog maar het halve werk helaas, omdat verre van iedere winkel mastercard/visa debit accepteert. ;( Dan weet je nog niet waar je aan toe bent en heb je alsnog 2 pasjes nodig. :P Enkel met je MasterCard-debit of credit card op stap gaan kan dus vervelende gevolgen hebben op het moment dat je wilt betalen. :P Ik word helemaal gek van de lading plastic in m’n portemonnee... Heb een deel al weggewerkt met Stocard, maar daar kan en mag helaas ook niet alles in. (Eg: rij- en kentekenbewijs.)

Uiteraard kan je die debit card dan wel voor online diensten gebruiken. :) Maar ik wacht met smart op de dag dat enkel de MC/Visa debit card voldoende is voor winkel en onlinebetalingen; zonder dat je eigenlijk verplicht ook een maestro/vpay pasje moet hebben voor fysieke winkels.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 juli 2024 18:09]

Ja ik ben het helemaal met jou eens. In Duitsland heb je ook nog een EC-karte nodig omdat sommige winkels geen mastercard/visa/maestro accepteren. En dan heb je ook nog vele winkels die überhaupt geen plastic accepteren 8)7
Maestro is van MasterCard en V-Pay van Visa :)
Dat weet ik, maar het zijn qua werking/functies in de praktijk andere systemen. Ironisch genoeg lijkt het in de back-end wel verrekte veel op elkaar of is het zelfs exact hetzelfde als een normale mc/visa debit, enkel aan de kant van de gebruiker lijkt het een ander systeem te zijn. Door de andere opzet heb je online wel iets aan je mastercard/visa, maar helemaal niets aan je maestro/vpay. Daarnaast worden mastercard/visa verre van overal in NL geaccepteerd bij betaalautomaten/terminals, maestro/vpay wel.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 juli 2024 18:09]

Ons iDeal? Het is nog steeds van de banken hoor. En wat heeft iDeal met betalen via pinpas / telefoon te maken?

En persoonlijk zie ik het nut niet in van apple pay, of ik nou een pasje voor een apparaat hou of een telefoon....
Betaal hier met m’n Apple Watch. Die zit toch al om je pols, dus hoef ook niets te pakken. Was het pasje dan een groot probleem/veel moeite? Nee natuurlijk niet, maar dit is wel makkelijker, sneller en handiger (ha...). Ik vind het ook makkelijker bij afrekenen vanuit de auto, zoals de carwash, bepaalde parkeergarages of incidenteel bijvoorbeeld iets als McDrive. Gewoon je pols uit het raam steken en voila, geen gefrummel om je portemonnee te pakken en weer weg te leggen. Portemonnee een keer vergeten is ook niet direct een probleem, op het rijbewijs na als je de pech hebt om dan toevallig staande gehouden te worden en dhr agent is in een slechte bui. :P

Gemak dient de mens. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 juli 2024 18:09]

Ik begrijp het ook nog steeds niet dat betalen met je telefoon. Je moet toch verplicht een ID enzo op zak hebben en rijbewijs etc heb je vaak ook altijd bij dus kun je net zo goed met een pasje betalen.

Ik zit even te denken maar ik heb vrijwel ook nog nooit iemand met zijn telefoon zien betalen.
Ik doe het nu twee weken. Kan zeggen dat ik nu al niets neer anders wil. Je geeft het zelf aan, je hebt ook ander passen naast je bank oas: rijbewijs, tank pas, kenteken, Credit Card, vooruit je AH kaart, wellicht airmiles, OV Chipknip.
Voordat ik in het verleden de juiste bank pas had, heb ik nu al 3 keer kunnen betalen met iPhone of Apple Watch.
Ook zo bij parkeer automaat. Scheelt weer 8-)
Enige pasjes die ik tot nu toe nog moet meenemen: rijbewijs, kenteken, OV, studentenpas (voor korting :p ), pasje voor m’n appartementencomplex en heel af en toe m’n bunq pas als ik niet zeker ben dat ik contactloos kan betalen. De rest dus in Apple Pay en stocard (ook echt een geweldige app). Heerlijk zo weinig pasjes!
Ja dat is waar ik moet soms ook zoeken naar m'n pasjes maarja meestal sta je toch in de rij bij de supermarkt en heb ik wel tijd daarvoor. En dan hier in Belgie heb je ook nog maaltijdcheques, dus soms heb je 2 pasjes nodig als je saldo niet hoog genoeg is ;)
Weet je wel wat iDEAL is? Dat heeft vrij weinig met pinnen in een winkel te maken.
Je kan met Apple Pay toch ook online dingen betalen? ;)
Denk dat de kracht momenteel vooral ligt bij het fysieke betalen, in winkels. Ik geloof niet dat iDEAL een belemmerende factor is.
Ik hoop dat het hier ook heel snel officieel uitkomt, het is echt heel handig! Ik heb het nu via Bunq, maar Bunq is erg duur voor wat het te bieden heeft, echt de enige meerwaarde is Apple Pay (via een omweg die andere banken dicht houden (blijf me verbazen dat Bunq er gewoon mee wegkomt :P)). Hoe eerder het gewoon bij alle banken kan hoe beter.. :)
Waarom denk je dat Bunq onder andere duur is? Onder andere natuurlijk Apple Pay. Apple vraagt transactiekosten die de andere banken vermijden door een eigen systeem te hebben opgezet.
Nee, Bunq is/was ook duur zonder Apple Pay, en ze bieden Apple pay officieel niet aan in Nederland. Bunq is zo duur omdat ze verder geen geld verdienen met jouw geld, zoals andere banken wel doen.

Het is verder ook zo dat banken ook geld vragen voor pin- of creditcardbetalingen. Ze "vermijden" dus helemaal die kosten niet, maar innen die gewoon lekker zelf. Ik vind bunq ook te duur, maar het lijkt me niet helemaal fair om nu te doen alsof Bunq en Apple iedereen een poot uitdraaien en de andere banken en bedrijven je een dienst verlenen met goedkoop betalingsverkeer. (Dit soort bedrijven https://nl.wikipedia.org/wiki/Equens bestaan niet zomaar)

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 26 juli 2024 18:09]

5 euro per maand is niet duur.
bunq is de duurste particuliere bank van NL. Daar staat tegenover dat bunq uniek is in die zin dat zij niet het gestalde geld belegt in ´dubieuze´ zaken en dus gemaakte kosten op een andere manier moet terugverdienen. In feite eenzelfde model als Apple die beweerd geen geld met door jou gegenereerde data te verdienen (maar wel met de NSA deelt, net als alle anderen overigens).

Daar staat tegenover dat wij in NL gewent zijn aan bijzonder lage kosten voor bankieren en dit in het buitenland vaak factoren hoger is.

Een stelling van 'kost zoveel per maand dus is wel/niet kostbaar' is gezwets zonder argument en daarmee zonder betekenis, tenzij bv wordt vermeld dat dit gevoelsmatig niet kostbaar wordt ervaren, of dat het in vergelijking met ... wel/niet kostbaar kan worden gezien :)
Gaan we weer. Bunq is niet 'niet duur'. Hoogstens vind *jij* het niet te duur. Ik vind bunq geen koopje (5 euro per maand) voor wat ik krijg. Maar die hele discussie hebben we hieronder al eens gehouden. En jij mag een mening hebben, maar alsjeblieft: deponeer het dan als een mening en niet als een feit.
Hallo. Mijn reactie was een KOPIE van jouw reacite hieronder. Je zit heel de tijd te mekkeren omdat men misschien een keer perongeluk zegt dat iets duur "is" in plaats van "vind". Terwijl op de reactie waarin ik netjes "Ik vind bunq ook te duur" zeg, ga jij zeggen
het is niet duur
Dat is nogal hypocriet he. Daarom had ik jouw reactie van hieronder gekopieerd en aan jezelf teruggegeven. Om te laten zien dat je jezelf nogal tegen loopt te spreken. Dus ik zal het nog een keer doen:

Mijn punt is dat ik bezwaar maak tegen mensen die zeggen 'het IS niet duur' of 'het IS niet slecht'. In mijn beleving is het gepaster om te zeggen "ik VIND het niet te duur" of "ik VIND het niet slecht". Wat voor jou niet duur is is voor mij misschien wel duur (en andersom).

zeg maar. Misschien is het nu duidelijk: Ik heb er persoonlijk geen probemen mee als iemand in duidelijke context zegt: "het is wel duur he", zoals hieronder keurignetjes uiteengezet wordt door whatsappHack. Maar aangezien jij daar zo fel op bent heel de tijd, moet je misschien ook even bij jezelf te rade gaan.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 26 juli 2024 18:09]

Gaan we weer. Bunq is niet 'veel te duur'. Hoogstens vind *jij* het te duur. Ik vind bunq een koopje (5 euro per maand) voor wat ik allemaal krijg. Maar die hele discussie hebben we al eens gehouden. En jij mag een mening hebben, maar alsjeblieft: deponeer het dan als een mening en niet als een feit.
Dat je iets het waard vindt, wil niet perse zeggen dat het niet duur is he. :P
Ik bedoel, wij hebben beiden geloof ik een iPhone. Wij vinden dat het geld blijkbaar waard. Maar dat wil niet zeggen dat iPhone's dus niet duur zijn om aan te schaffen in vergelijking met de rest van de markt. ;) Al wil ik die vergelijking niet 1-op-1 doortrekken, Bunq als bank is verre van wat Apple is in de smartphone-industrie.

Voor de gemiddelde mens die gewoon een bankrekening met pinpas wil, is €7,99* per maand gewoon een belachelijke prijs in vergelijking met de rest van de markt. En dat is wel een feit. :P Biedt buiten die 25-rekeningen niet bepaald meerwaarde ten opzichte van anderen.

Ik heb overigens niet gezegd dat het een feit is he. :P Uiteraard is het zoals met alles subjectief en zijn er altijd wel usecases te vinden waarbij het een superdeal is.

* = Ja, je hebt die Packs. Maar die moet je (zeker als leek) maar zien te vinden en het is enorm omslachtig gezeik waarbij de Pack Owner eigenlijk constant risico loopt op geldverlies. Niet bepaald optimaal te noemen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 juli 2024 18:09]

Ik vind noch iPhones noch bunq 'duur', wat een waardeoordeel is en dus heel persoonlijk.
Maar je moet toch in het algemeen er iets over mogen zeggen en vergelijken met anderen? :) Zo snap ik best dat mensen kritiek hebben dat een iPhone €1369 kost, in het algemeen is dat ook gewoon een behoorlijk hoge prijs. Dat mag je toch gewoon benoemen, ondanks dat jijzelf en/of anderen het er wel voor over hebben of een usecase hebben waarbij het wél erg interessant is? :) (Zo is vanwege iOS, beveiliging en encryptie de iPhone mij het waard, neemt niet weg dat een apparaat is met een flink prijskaartje tov de rest. :)) Snap nog steeds niet zo goed wat je daar op tegen hebt. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 juli 2024 18:09]

Mijn punt is dat ik bezwaar maak tegen mensen die zeggen 'het IS duur' of 'het IS slecht'. In mijn beleving is het gepaster om te zeggen "ik VIND het duur" of "ik VIND het slecht". Wat voor jou duur is is voor mij niet duur (en andersom).

Ik vind zelfs de iPhone Xs met 1300+ euro z'n geld waard, ik heb er plezier van, ik zou niets anders willen. Dat dat voor anderen heel anders is snap ik dondersgoed. Same for bunq: bunq IS niet duur, jij vind het duur. Dat mag, smaken verschillen. Voor wat je krijgt vind ik het (zeker voor 5 euro) een koopje en ik betaal het met plezier. Zeker omdat ik weet dat ik bijdraag aan een schone bank, zonder CEO die miljoenen verdient, exorbitante bonuscultuur en s****t hebben aan de klant-cultuur.
Dat iets duur vinden of niet subjectief en afhankelijk van wat factoren is, lijkt me sowieso wel duidelijk. Al helemaal als het om "te duur" gaat, want dat is sowieso persoonsgebonden. Om dan perse "vind" er bij te moeten zetten is imho wat overdreven, het is namelijk *altijd* een mening... Anders zou je nooit mogen zeggen dat iets (te) duur is, schrap het woord dan maar uit het woordenboek. Kom op. :P Duur betekent eigenlijk niets anders dan "hoog geprijsd" en dat is het ook. Of je nou vind dat je waar voor je geld krijgt of niet, het is hooggeprijsd in vergelijking met de concurrent voor de meest gangbare gebruikers-scenarios. Dat is nou eenmaal zo, dus waarom ik niet gewoon zou mogen zeggen dat het duur (hoog geprijsd) is maar "ik vind het [hoog geprijsd]" zou moeten zeggen: dat vind ik maar vaagjes. :)

Bunq is echter geen €5, maar €7,99. Als je actief op zoek gaat naar een Pack, waarvan je maar moet weten 1.) dat het bestaat en 2.) waar je mensen kan vinden om je aan te sluiten, dan kan het voor €5 ja. Wel met het risico voor de houder dat hij/zij zomaar uit een pack wordt gezet of de beheerder besluit ermee te stoppen en voor de beheerder het risico dat er niet netjes €5 wordt betaald of mensen zonder iets te zeggen weggaan waardoor hij/zij de kosten draagt. Allemaal erg omslachtig, niet ideaal en die €5 is dus niet de gangbare prijs die je normaliter voor je kiezen krijgt.
Voor wat je krijgt vind ik het (zeker voor 5 euro) een koopje en ik betaal het met plezier. Zeker omdat ik weet dat ik bijdraag aan een schone bank, zonder CEO die miljoenen verdient, exorbitante bonuscultuur en s****t hebben aan de klant-cultuur.
Dat kan, zoals ik al zei zullen er vast wat scenarios zijn waarbij het een koopje is - in alle andere gevallen is het gewoonweg heel hoog geprijsd voor heel weinig.

En ach, het is maar hoe je het bekijkt. Een "schone bank" kan ook voor een stuk minder per maand. De CEO wil er wel graag miljoenen aan gaan verdienen door een beursgang of een verkoop aan een grote bestaande bank (cash & run). Dat het nu nog verliesgevend is doet weinig af aan de ambities en het doel waarvoor het is opgericht: cashen. Bonuscultuur is het niet. Inderdaad juist niet, wat wel naar boven komt drijven als je de gemiddelde recensie van werknemers ziet die niet tevreden zijn omdat ze o.a. redelijk slechte arbeidsvoorwaarden/salaris en werkomstandigheden hebben. En dat ze je amicaal "vriend" noemen wil niet zeggen dat je niet alsnog gewoon een nummertje bent die geen waarde meer heeft zodra je stopt met betalen hoor. ;)

Marketingtechnisch klinkt het allemaal heel leuk en aardig hoor, dat geef ik grif toe. :) Niknam weet het allemaal erg goed en haast overtuigend te brengen. Maar onder de motorkap blijft het gewoon een bedrijf met uiteindelijk hetzelfde doel als de anderen: dik cashen voor de top, linksom of rechtsom. Daar is niets mis mee trouwens, maar net doen alsof het allemaal zoveel beter is zie ik geen redenen noch bewijs voor. :)

Maarja, we gaan het niet eens worden denk ik. :P
Ik vind het een asociaal hoog bedrag voor een simpele bankrekening, jij vindt het een geweldig bedrag - prima, even goede vrienden. :) Verschil moet er zijn en we geven allemaal wel eens geld uit aan dingen die een ander niet kan snappen. Of het nou een postzegelverzameling, peperdure gitaren, gadgets, smartphones of bankrekeningen zijn; each to their own. Maar we moeten de (te) hoge prijzen wel kunnen bespreken lijkt me. :) Ik vind het overigens niet erg om iets meer te betalen als het echt goed is (al is Bunq dus helemaal niet zo speciaal noch goed), maar 5x de prijs voor vrijwel exact hetzelfde als elders: nope. €2 of €3 per maand had ik direct betaald. Maar €8 per maand...? Nee, dat is gewoon zo hoog dat ik het gevoel krijg opgelicht te worden. :) Het is niet dat ik het niet kan missen, ik vind het gewoon een belachelijke prijs voor een bankrekeningetje... Jij vindt dat niet en hebt er een heel ander gevoel bij zoals uitgebreid beargumenteerd, prima. :) Denk dat we in cirkeltjes verdergaan. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 26 juli 2024 18:09]

discussie verwijderd, het heeft geen zin om met bepaalde mensen in discussie te gaan. Doei.

[Reactie gewijzigd door Odie op 26 juli 2024 18:09]

Jij vindt 5 tot 8 euro niet duur* :+
(Sorry, kon het niet laten. :P)

Voor €8 per maand verwacht ik veel meer dan exact hetzelfde wat ik bij andere banken voor €1,50 kan krijgen. Dus vind ik het veel geld voor weinig. Was het nou €2,50 per maand dan had ik de prijs-kwaliteit verhouding een stuk realistischer gevonden; die euro extra itt andere banken omdat je meerdere IBAN’s mag aanmaken, Apple/Google Pay inbegrepen zit (kosten bij ING: €0,50 per maand) en ze naar eigen zeggen geen slechte investeringen doen rechtvaardigt die euro extra wel en brengt het in lijn met andere (schone) banken. Maar ik vind het absoluut geen €6,50 extra rechtvaardigen - zoveel voegt het echt absoluut niet toe tov de rest. :)

Trouwens, 2 biertjes voor €8 is ook afzetterij. :+ Net als op festivals 3 muntjes (ad €3 per stuk) voor een fucking slap koud pannenkoekje met wat poedersuiker, is ook belachelijk. Dat mogen we best benoemen. :)

Als ik aan de bar kom en men zegt tegen mij “Goedenavond. Dit biertje kost €1,50. Maar ik heb ook dit biertje, het is eigenlijk exact hetzelfde biertje als de ander - maar dan vragen we er €8 voor. Welke heeft uw voorkeur?” - nou, wat denkt u zelf - doe die van €8 maar? ;) Nee natuurlijk niet! :P
Je hebt ergens gelijk dat het niet helemaal correct is om te zeggen dat iets duur "IS", maar gewoon in normaal Nederlands taalgebruik is het natuurlijk prima om te zeggen "Een Porche 911 is duurder dan een Volkswagen Golf", ook al zijn ze allebei waarschijnlijk prima hun geld op hun eigen manier waard, en is het maar net wat iemand voor een dergelijke auto nodig heeft.

Dus inderdaad, het klopt niet om te zeggen "Een iPhone is een dure smartphone". En tegelijkertijd denk ik dat die zin prima is, net als "Een bunq abonnement is best duur". Dit terwijl ik wel geld over heb voor een iPhone, en niet voor bunq. En ik wel 10 jaar bunq kan gebruiken voor de prijs van 1 iPhone. Het is allemaal heel persoonlijk en subjectief en dus zou "Ik vind" beter kloppen, maar Maar bunq is best wel duur. En iPhones ook wel. En een Porche 911 ook.

Tegelijkertijd spreek je jezelf wel ontzettend tegen he... want hierboven typte ik "Ik vind bunq te duur" en jouw reactie is:
5 euro per maand is niet duur.
Bunq is inderdaad veel te duur. Door alle dingen die ze bedenken is het echt fantastisch als betaalrekening, maar mijn normale bank waar ik ook hypotheek en spaarrekening heb, is toch niet te vervangen. Dus dan zijn bunqs features het geld gewoon niet waard.
Waarom is je normale betaalrekening niet te vervangen? Ik doe AL mijn reguliere betalingsverkeer vanaf bunq, inclusief mijn hypotheek.
Grappig, heb al maanden Apple Pay via mijn N26 (Duits...) rekening. Werkt prima.

-edit- Excuses; ik ben een Italiaanse klant en Apple Pay werkt al sinds april 2018:
https://www.carteconto.org/n26-apple-pay/

[Reactie gewijzigd door Neus op 26 juli 2024 18:09]

Apple Pay via een Duitse N26 rekening/creditcard is pas sinds vannacht beschikbaar, dus daar verwissel je iets. Ik heb zelf ook ook een Duitse N26 kaart en N26 bevestigt het zelf ook: https://twitter.com/n26/status/1072375410770485248

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 26 juli 2024 18:09]

Hoe heb je een Duitse N26 kaart gekregen? Ik heb de ApplePay optie niet in de N26 app staan, waarschijnlijk omdat ik een NL kaart hebt.
Kan dat met de gratis versie van N26?
Dus de Amerikanen hebben onze computers, onze telefoons, onze televisie, onze persoonlijke gegevens en straks onze bankgegevens en betalingsverkeer. Dat rijst bij mij de vraag of dat wel zo goede trent is.
Ik vertrouw Apple sneller met mijn gegevens dan mijn bank.
Gelukkig hebben wij hier veel samenwerking tussen de banken, ze delen de betaalautomaten en pin apparaten. Ik was vorig jaar in de UK, daar zag je bij elk betaalpunt 3 aparte pinautomaten met heel groot Google pay/ apple pay/ en een bank.
In NL regelen branches dingen samen en hebben we snel de nieuwe technieken geïntegreerd, daarom komen Amazon en Apple hier niet zo snel aan de bak.
Ik heb in de UK eigenlijk nooit problemen gehad met kiezen tussen pinautomaten bij een betaalpunt, dit zal waarschijnlijk liggen aan de soort plaats waar je komt, maar ik vind het een beetje een loos argument.
Het lijkt me dat Apple pay welkom is in NL maar dan alleen via onze pin automaten, dat gebruikers per transactie 30 cent aan Apple betalen moeten ze zelf weten. Er zal wel weer een status dingetje aan hangen met Apple, mensen hebben blijkbaar zo weinig eigenwaarde dat zulke bling bling nodig is.
Nu raak je mij helemaal kwijt, Apple vraagt geen transactiekosten aan de gebruikers, ze verbieden zelfs expliciet aan de banken die een overeenkomst sluiten om de kosten door te berekenen aan de gebruikers.

Apple is voor mij geen "status dingetje" maar een manier om ten minste nog iets van mijn privacy te houden. En daarbij zou ik liever Apple Pay gebruiken dan iDeal, paypal of contactloos pinnen met de pinpas.
Ik vertrouw Apple sneller met mijn gegevens dan mijn bank.
Apple is voor mij geen "status dingetje" maar een manier om ten minste nog iets van mijn privacy te houden. En daarbij zou ik liever Apple Pay gebruiken dan iDeal, paypal of contactloos pinnen met de pinpas.
Heel leuke opmerkingen over je gegevens/privacy, maar je weet dat de bank gewoon nog steeds je transactiegegevens heeft? Die gegevens komen immers gewoon op je rekeningafschrift te staan. Apple is hierin dus gewoon een extra partij. Dat ze zeggen je transactiegegevens niet te bewaren is natuurlijk mooi, maar dat moet je natuurlijk maar gewoon op hun woord geloven.

Apple Pay gebruiken is dus niet voordeliger voor je privacy. Als ze zich inderdaad aan hun woord houden en geen gegevens opslaan wordt het er ook niet slechter op. Als ze zich niet aan hun woord houden en (eventueel in de toekomst) toch gegevens gaan bijhouden, gaat je privacy er juist enkel op achteruit.

bron: https://discussions.apple.com/thread/7358531
Confirmation of transactions is provided in due course via your card / bank statements (as it would be if you were using the payment card directly).
Heel leuke opmerkingen over je gegevens/privacy, maar je weet dat de bank gewoon nog steeds je transactiegegevens heeft? Die gegevens komen immers gewoon op je rekeningafschrift te staan. Apple is hierin dus gewoon een extra partij. Dat ze zeggen je transactiegegevens niet te bewaren is natuurlijk mooi, maar dat moet je natuurlijk maar gewoon op hun woord geloven.
Ik reageerde daarmee puur op het feit dat Six9 het ernstig vond dat Apple (Een amerikaans bedrijf) zijn gegevens in handen kreeg. Ik zou Apple daarmee eerder vertrouwen dan mijn bank. Dat mijn bank alsnog gegevens opslaat is natuurlijk logisch, die voert uiteindelijk nog gewoon de transactie uit.

Verder is Apple hun grootste selling point nog steeds privacy. (En een beetje gebruikersvriendelijkheid/klantenbinding) Zodra ze dit eruit halen, zal het voor Apple snel teruglopen op de verkopen.
Ik zie nu wel dat er onderhand een Nederlandse support pagina voor het instellen van Apple Pay is aangemaakt, daar waar deze voorheen Engels was (archive.org). Publicatiedatum is ook vandaag. Zie https://support.apple.com/nl-nl/HT204506. Deze link is ook anders dan die voor België, waar nl-be als taal in de url staat. Wel is de inhoud van beide pagina's identiek, dus het kan ook weer helemaal niks betekenen 8)7

[Reactie gewijzigd door bjonnie op 26 juli 2024 18:09]

Die is helaas al eens eerder aangemaakt, een jaar of 2 a 3 geleden. Na een paar maanden werd die weer verwijderd. Zou er niet meteen heel blij van worden. :P Ik zou het graag als goed teken willen zien, maar heb al zoveel goede tekens gezien waar achteraf bleek dat het toch niet gelanceerd werd dat ik nu om teleurstelling te voorkomen er maar geen waarde meer aan hecht en wel zie wanneer het eens officieel verschijnt. :P
Haha iemand zet een vinkje in het CMS bij "deze content voor nl-nl gebruiken" en het internet krijgt gelijk weer hoop! Vergeet het maar. We zitten in een oligopolie in Nederland. Echt tijd voor nieuwe banken en nieuwe telefonieproviders hier.
Heeft iemand het al werkend gekregen met N26?
Ja hoor, kon vannacht al zonder problemen m'n N26 en Bunq kaarten toevoegen.

Heb er vanmiddag in Nederland zonder problemen m'n lunch mee betaalt. Werkt echt makkelijk en snel :)

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 26 juli 2024 18:09]

Mag ik vragen hoe je dit gedaan hebt? Ik krijg het nog niet voor elkaar met mijn N26 kaart.
Je regio moet op Duitsland staan. Mogelijk moet je nog even rebooten (was bij mij niet nodig) Daarna kan je het via de N26/Bunq app doen, of via het +'je in je Wallet.

(Ik heb btw. wel een Duits N26 en Bunq account.)

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 26 juli 2024 18:09]

Bedoel je met Duits account het Duitse Iban nummer of dat je ook in Duitsland woont?
Both, ik heb wonende in Duitsland een account bij N26 en Bunq geopend.
Dan zullen we vast ergens door een controle worden geblokkeerd. Heb de duitse iban, woon in NL. Regio veranderen alleen is denk ik voor ons niet genoeg.
Correct. Ik heb ook een Duitse IBAN, iPhone locatie op Duits gezet maar ik kan de kaart ook niet koppelen.
Hij blijft zeggen dat "your issuer does not yet offer support for this card".

Weet niet wat ik niet goed doe...
Onze ooster- en zuiderburen kunnen al gebruiken van Google Pay en Apple Pay, ben benieuwd wanneer Nederland aan de beurt is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.