Google trekt al in april 2019 stekker uit Google+ na recent datalek

Google laat weten dat het eerder de stekker uit Google+ trekt dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dit gebeurt nu in april volgend jaar en is een reactie op een nieuwe onthulde bug, waardoor informatie van 52,5 miljoen accounts tijdelijk was te raadplegen door derden.

David Thacker van Google meldt dat onlangs aan het licht kwam dat sommige gebruikers door een software-update uit november zijn getroffen, waarin een bug zat die invloed had op de api van Google+. Het bedrijf meldt dat de bug binnen een week werd opgelost en dat voor zover bekend geen derde partij de systemen is binnengedrongen. Ook stelt Google dat app-ontwikkelaars die per abuis toegang hadden tot de gegevens, zich daar waarschijnlijk niet van bewust waren en dat er geen bewijs is dat ontwikkelaars misbruik van de situatie hebben gemaakt.

Thacker zegt dat de ontdekking van de nieuwe bug aanleiding is om alle Google+-api's eerder af te sluiten dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dit zal binnen de komende negentig dagen geschieden. Daar komt bij dat de Google+-dienst voor consumenten niet pas in augustus verdwijnt, maar al in april. Thacker meldt dat Google zich bewust is van het feit dat deze stap complicaties voor ontwikkelaars met zich meebrengt, maar dat het beschermen van de privacy van de gebruikers belangrijker is.

Het was al duidelijk dat Google zou stoppen met Google+. Dit maakte het bedrijf begin oktober bekend, nadat bij een onderzoek over toegang tot accountgegevens door derde partijen een ernstige privacybug aan het licht kwam. Deze kwetsbaarheid werd pas maanden na de ontdekking wereldkundig gemaakt.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-12-2018 • 22:08

75

Reacties (75)

75
73
43
1
0
19
Wijzig sortering
Google+ was best leuk maar ze moesten per sé concurreren met de gebruikersaantallen van Facebook. Gmail is ook gewoon groot geworden doordat het een fantastisch product was, mensen vóchten om een invite. Als Google+ gewoon organisch was gegroeid in plaats van ongevraagd rectaal naar binnen geschoven bij iedere YouTube en Gmail gebruiker was het waarschijnlijk in ieder geval nog het "coole broertje van Facebook" gebleven wat het in het begin was. Ik ben echt compleet op Google+ maar eigenlijk ook op Google als bedrijf afgeknapt na die actie. Dat was echt niveautje Microsoft jaren '90.
Gmail is groot geworden omdat het een inbox van 1GB had, terwijl Hotmail jarenlang een limiet van 2MB(!) hanteerde. Pas toen Gmail er kwam en sterk aan populariteit won heeft hotmail zijn limiet opgedreven. Ook had Google toen nog geen slechte reputatie op gebied van (personal) data mining.

Bij Google+ (en andere producten zoals chat applicaties) was die concurrentie en slechte reputatie er wel al.
terwijl Hotmail jarenlang een limiet van 2MB(!) hanteerde. Pas toen Gmail er kwam en sterk aan populariteit won heeft hotmail zijn limiet opgedreven.
Daar zaten gelukkig wel wat stappen tussen. Als ik me goed herinner, dan was de Hotmail limiet ten tijde van de komst van Gmail 200 MB.
Nee hoor, is van 2MB naar 250MB gesprongen kort na de release van Gmail:
https://www.pcworld.com/article/116657/article.html
Kanttekening: Toen iedereen stond te vechten om een gmail invite was Google nog lang niet zo groot (en eng) als toen Google+ gelanceerd werd.
Nou ik was behoorlijk nieuwsgierig wel en ik heb wel een klein beetje moeite gedaan om een invite te krijgen in ieder geval. Netjes allerlei mensen toegevoegd en/of uitgenodigd, in kringen gezet etcetera.
tis niet boeind, we willen allemaal van facebook af maar X zit er nog op en houden we contact mee. Privacy boeit ons wat totdat het geld kost, zo simpel is het. Deze troep zullen we blijven gebruiken jammer genoeg, google+ gaf echter niks extra, waarom zou het me iets moeten uitmaken.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 23 juli 2024 07:38]

Google was niet zo groot als nu, maar ook toen al by far de grootste speler, (meer dan) tweemaal zo groot als de grootste concurrent Yahoo.
En minstens net zo eng, het publiek was gewoon wat naïever ;)
Ik denk dat wat ook meespeelt dat je de overzicht ineens kwijt was, Google is groot geworsen omdat de startpagina van google simpel was en recht toe recht aan.

Nu kreeg je ineens google+ meldingen dat zus en zo met je account was en dit en dat en zelfs iemand die meer dan gemiddelde interesse heeft in software begreep er maar weinig van.

Want hoe kwam je dan op google+ ?

Moest je www.google+.com intikken? Als mensen het al een klein beetje niet meer snappen laten ze het links liggen en dat is wat er is gebeurd denk ik.
met gmail, kan je nog steeds je werk/school/familie/vrienden emailen die niet gmail gebruiken.
met G+ had je er niks aan tenzij je connecties ook op G+ zaten. Vandaar dat Google G+ door je strot probeerde te duwen ipv organische groei.
Heeft niet gewerkt, maar organische groei zou ook een gok zijn en niet zo maar gmail nabootsen in success
Iedereen wou gmail omdat het de eerste gratis mailprovider was die een grote mailbox bood. En google was toen minder eng. En een product zoals email hangt niet af van het aantal andere gebruikers van hetzelfde product, terwijl dat bij sociale netwerken zoals google+ wel zo is. Als niemand het gebruikt, gaat niemand het gebruiken. Ze wouden hun diensten in zetten om mensen aan google+ te krijgen, om het initiele gebruik op te krikken en zo mensen hopelijk over te halen. Maar goed dat heeft dus iets anders uitgepakt.
Tsja. Behalve een paar Google medewerkers zat er toch al niemand meer op. 0,0 invloed, geen buzz, geen nieuws, geen ontwikkelingen - leuk geprobeerd, maar volledig de plank misgeslagen.
Ben benieuwd naar jouw bron hiervoor. Google+ is breder gebruikt dan dat jij nu aangeeft. Het is ook vooral populair geweest als (3rd party) inlog provider (middels OAuth2) voor vele websites. En de groepen op Google+ waren ook altijd érg interessant moet ik zeggen.

Wat dat betreft hebben ze meer van die (en interessantere) groepen dan Facebook, je kon het zo gek niet bedenken of het stond op Google+ in een groep. Ik vond het juist een van de voordelen dat er geen 'Facebookies' rondliepen, waardoor discussies altijd veel beter verliepen dan op Facebook, waar het een en ander al gauw uitloopt op onderlinge, direct op de man gespeelde ruzies die nergens op slaan van het niveau Tokkie, maar omdat men wel zich gauw en hard aangevallen voelt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 07:38]

Maar staat die OAuth2 inlog niet los van Google+? Het is de login functionaliteit van google in het algemeen, en dat gaat al terug naar Gmail. Misschien is de inlog provider iets nieuwer dan dat, maar voor zover mij bekend is dat nooit een deel geweest van Google Plus... meer een ding van Google in het algemeen omdat Google toch al zo veel zaken aan het integreren was.
Een GMail account heb je er niet voor nodig. Een Google account wel en daaraan gekoppeld zit automatisch een Google+. ;)
Ik heb ook een Google (GSuite) account zonder Google+. Neem dan ook aan dat het niet noodzakelijk is.
Het werd wel gepusht, bijvoorbeeld op YouTube: YouTube account == G+ account.
Google Accounts bestonden al ver voordat Google+ werd gelanceerd, en Google's steun voor OAuth (en OAuth 2.0) was er ook al voordat Google+ werd gelanceerd. Dat Google+ bij ieder Google product door je strot werd geduwd betekent niet dat het een soort drijvende kracht achter de adoptie van Google Accounts was.
Het is al tijden (jaren) zo dat je niet automatisch een Google+ account kreeg bij het aanmaken van een Google account, dit moest je expliciet aangeven.
Enkel omdat oauth2 aan de Google+ api zat. Mensen wilden Google authenticatie maar kregen stiekem (wederom...) G+ door de keel gedrukt.

Dat gaat hopelijk binnenkort ook losgekoppeld worden.
Same sh*t met YouTube... Daar zat ook zo'n G+ account aan gekoppeld. Maar weinig die daar op zaten te wachten. En ook wat mensen die hun youtube kanaal kwijtraakten omdat ze dachten hun G+ weg te gooien, maar in plaats daarvan kennelijk hun hele Google Account weglazerden.
Ja het algemeen kunnen inloggen was wél handig, dat klopt. Maar dat is ook het makkelijkste te rebranden en te combineren met Google Authenticator bijv.

Daar hoeft niet zo’n sociaal netwerk aan te hangen.
Klopt als een bus, alles was er te vinden (is)
Define de plank misgeslagen?
We leven in een tijd waarin een app of dienst minimaal de halve wereld moet bedienen... maar je kunt toch ook prima een niche bedienen, ook als grote speler? Dat wás bijvoorbeeld de kracht van Twitter totdat het een roeptoeterplatform werd.
Ik gebruik het zelf niet maar een vriend van me was er ook wel blij mee.
Dat kan inderdaad, maar het probleem daaraan is dat iedereen een ander platform gaat gebruiken en je daardoor aan álle kanten klanten, of eindgebruikers, misloopt.

Voor het meeste van de G+ groepen kun je ook prima Facebook groepen gebruiken (even los van de verzameldrift van Facebook), voor werk-gerelateerde zaken kun je prima op LinkedIn terecht, voor algemene dingen is Twitter uitstekend geschikt, en voor vrienden kun je naar Whatsapp.

Versnippering is er al genoeg. En hoewel iedereen met een Google account wel over G+ kan beschikken zou er één mogelijkheid moeten zijn om álles overal te delen. Dat mist vooral denk ik. Een standaard "share to all" functie. Als ik een foto op Instagram zet kies ik ook meestal om deze direct naar FB te uploaden én op Twitter te zetten, puur door die 2 knopjes aan te vinken. Maar ja, dát is weer alleen voor foto's ...
iedereen met een google account heeft g+.
Ja, maar lang niet iedereen gebruikt het of wil het, kennelijk.
Neemt niet weg dat je het hebt, en daar ging het over.
Dit is niet juist. Dit was een tijd het geval maar is reeds jaren niet meer zo. Het is perfect mogelijk om een Google account te hebben maar geen Google Plus. Bij mij is dit onder andere het geval. Je kan jouw Google Plus account gewoon verwijderen en de rest behouden.
Mijn inziens niet de plank misgeslagen, maar eerder de boot gemist. Google+ kwam vrij laat en toen hadden andere platformen (of eigenlijk één platform: Facebook) al een groot marktaandeel verworven. Ik ben niet een echte Google-fan, maar gezien de ontwikkelingen bij Facebook de laatste jaren (timeline een chaos, reclame all-over, en privacy niet bestaand) denk ik dat ik dat toch liever anders gezien had...
Omdat Google eerst met Orkut, en Google Wave en Google Buzz kwam. Orkut was eigenlijk best ok in het begin tot het vol stroomde met hijgerige Brazilianen. Wave was gewoon veel te moeilijk voor jan met de pet. Buzz kwam al te laat en G+ ook.
Misschien is het elke week rebranden van je product ook niet handig als je wilt hebben dat het mainstream gebruikt wordt. :+

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 23 juli 2024 07:38]

Dat waren gewoon 4 verschillende producten. Zo werkt google. Heel veel teams die simultaan allerlei zaken ontwerpen. Ze mogen ook tijd aan eigen hobbyprojecten besteden, dat was wat Wave eigenlijk was. Het is volgens mij ook nooit uit Beta gekomen. Bovendien bestaat G+ al sinds 2011.

[Reactie gewijzigd door MarkvdKlundert op 23 juli 2024 07:38]

Ze mogen ook tijd aan eigen hobbyprojecten besteden, dat was wat Wave eigenlijk was.
In tegendeel. Het kwam ter wereld als een van de Tier 1 projecten. Absoluut geen hobby project. Dit is een enorme mislukking voor Google want rond 2013 kon je geen conferentie bezoeken zonder dat Google vertelde dat dit de wereld zou veranderen.
Tweakers is kennelijk een site die zich over het multiversum uitspreidt. In mijn universum is wave al in 2010 beëindigd. https://googleblog.blogsp...pdate-on-google-wave.html
Eens. Er is vrijwel niemand die het merkt als het morgen niet meer zou bestaan. Ik verbaas me er zelfs over dàt het nog bestaat. Hun uitrolstrategie zorgde er in ieder geval voor destijds dat ik mijn hakken in het zand zette en er actief voor ging tegenwerken. Dat kan nooit goed zijn, ik was vast niet de enige.
Dat is eerder het gevolg van je eigen Facebook bubble denk ik. Er zijn best actieve gebruikers op Google+ (voor tweakers: oa. Linus Torvalds). Maar idd. president trump en de kardashians zitten er niet op ;-)
Die mogen overál wel wegblijven ;) daar zit ik ook totáál niet op te wachten.
Snap niet dat je gedownvote wordt. Ontzettend waar en on topic.
Ontopic wel, maar waar absoluut niet. Zeker bij Android developers (zoals apps en custom ROMs) is het erg populair maar ook bij anderen is de G+ community alles behalve dood. Al is het nu wel aan het doodbloeden dankzij het nieuws dat ze stoppen.
Maar ik zat er dagelijks en was lid van diverse communities. Het is zeker geen social platform ten grootte van Facebook of Twitter. Maar in zijn soort wel een stuk fijner
Nou ook bij Android developers is het al lang niet meer wat het geweest is. Veel van die gasten zijn toch maar naar Facebook verhuist. De interactie op G+ was ook gewoon vaak kak imho.
Ik ben er ook al een tijdje weg weer omdat het platform slechter en slechter werd na het nieuws dat ze zouden stoppen. Werd ook een en al vol gespammed met reclame en porno. Wel zonde want ik heb geen Facebook en kan dus niet meer makkelijk communiceren met bepaalde developers. Al heb ik er een paar op Telegram.
Android developpers zitten op Google+ voor de integratie met de Google Play Store en de Beta apps.
Tja maar de insteek van Google was een sociaal netwerk (wat uiteindelijk met FB zou kunnen wedijveren?). Ze dachten dat het makkelijk was omdat haast iedereen toch al een G account heeft.

Afgezien van deze privacy bug zal het feit dat het niet breed genoeg aansloeg genoeg aanleiding zijn voor Google om het plat te gooien.
Zo slecht was google plus niet. Minder privacy lekken als facebook, en je data was goed af te schermen (voor zover dat gaat in de cloud). In iedergeval minder reclame... ik vind het jammer dat er een alternatief voor fb verdwijnt. Misschien toch weer terug naar de bekende wordpress sites?
Reddit. (Voordelen: anoniem, multiple accounts, geen gedoe over bloot)

Voor mij waren het vroeger vooral de bbforums waar ik actief was, discussieforums zoals het forum hier op T.

[Reactie gewijzigd door sumac op 23 juli 2024 07:38]

Denk dat als je een vergelijkbare ervaring wilt als social media dat je dan terug naar community forums moet, niet naar iets als Wordpress. SMF, XenForo, myBB, phpBB, Invision - dat soort zaken. :)
Wat mij betreft mag (a)social media in zijn geheel verdwijnen. Het heeft de mensheid meer slecht als goed gedaan. Maar goed, dat is mijn mening. En het zal toch nooit verdwijnen.
Vergis je niet. Waarom zou het nooit verdwijnen?
Dit is, denk ik, ook gewoon weer een fase… "Nieuwe" manier van communiceren: Via internet en op/via elk apparaat dat je hebt.

Tenzij je YouTube of WhatsApp (o.i.d.) ook als social media ziet, dan moet ik je gelijk geven.
Die worden doorgaans ook als social media gezien ja. Youtube en Whatsapp staan zelfs op de nummer 2 en 3 van de meest gebruikte social media op de lijst van Wikipedia

Uiteraard is het heel wat anders dan een Facebook of een LinkedIn (of Google+ maar dan met mensen die het daadwerkelijk gebruiken :') ). Maar het wordt over het algemeen wel in die categorie gerekend.

Eigenlijk was IRC dus al een sociaal medium :D Avant la lettre.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:38]

Eigenlijk was een brief op de post al social media...

Ik verwacht dat het belang van briefpost weer toeneemt als mensen beseffen dat dit nog de enige privacy-vriendelijke manier van communicatie is.

Iets soortgelijks zie je al gebeuren bij The Post Offline.
Niet vergeten je brieven los van een kadootpakket te sturen aangezien ze het postgeheim voor paketten willen aanpassen en dan je brief alsnog zouden kunnen lezen.
Het zal wel de opmaat naar het einde van het briefgeheim zijn. :X
@GekkePrutser en @DigitalExcorcist: Duidelijk. Bedankt!
Dan zal het waarschijnlijk nooit gaan verdwijnen, tenzij internet ooit vervangen zal worden/verdwijnt.
Dan sluit ik me aan bij de groep 'social media zal hooguit (compleet) andere vormen aannemen' om mee te evolueren met het internet/de devices.
Het gaat niet verdwijnen. Zodra je user-generated content op internet kon zetten (discussiefora) was er al sprake van 'sociale media'.

De term is misschien wat gedevolueerd in de loop der tijd. Facebook is nu synoniem geworden voor 'social media' maar de term behelst natuurlijk veel meer. Whatsapp is dan nog redelijk afgeschermd omdat je zelf bepaald wie er in bepaalde groepen zit (of de beheerder van die groep doet dat, maar normaal kom je niet in groepen terecht waar je niks mee te schaften hebt).

De hele wereld kan in principe je Twitter feed lezen of je FB-profiel inzien, hoewel je daar ook weer schifting in kan (en zou moeten) maken.

Alles wat 'user generated content' toelaat, of dat nou een forum op Tweakers is of Instagram, is een sociaal medium. Als anderen erop kunnen reageren dus.
Ik denk ook niet dat het gaat verdwijnen. Maar het zou me niets verbazen als grote groepen mensen zich er in de toekomst van afkeren.

Zoals laatst een grote groep stopte met FB.
Het neemt andere vormen aan wellicht. Maar het interactief delen van informatie, dan bedoel ik dus informatie waar anderen rechtstreeks op kunnen reageren, kun je sociale media noemen. IRC, fora, Whatsapp in zekere mate (hoewel dat grotendeels privé is of in elk geval niet openbaar), zal wel blijven bestaan in een bepaalde vorm.
Ik gebruik twitter dagelijks om het nieuws te volgen, via de bekende outlets maar ook door experts en veteranen op verschillende gebieden waardoor je een veel interessantere kijk op de wereld krijgt.
Daarnaast WeRateDogs en twitter accounts met een humoristische insteek. En verschillende accounts gefocust op muziek.

Social media is echt zo slecht niet. Maargoed ik gebruik alleen twitter en youtube.
Social media is echt zo slecht niet.
Eens, maar het ligt er wel aan hoe je er mee omgaat, en dat is wel een belangrijke nuance.
Kan me nog de enorme bob-spam commentaren herinneren op YouTube vanwege de Google+ intergratie.
Voorbeeldje: Bob

Nou Bob, je hebt weer gewonnen. :Y)
Geweld is dus toch het antwoord. Ik wist het!
Haha geweldig was dat toen.. random videos aanklikken en overal die bob tank spammen, en ook upvoten. Was echt een soort wilde westen :D Het was ook echt een enorm irritante actie van Google.. de eerste ervaring met een product is dat je het verplicht moet aanmaken omdat je anders Youtube niet meer kunt gebruiken 8)7 Slechtste eerste indruk ooit!
Ik denk dat er nog steeds wel een markt is voor een platform als G+.
De groepen waren interessant en het volgen van personen/organisaties was ook best handig.

Ik zie G+ zelf meer als een soort van kruising tussen twitter, pinterest en linkedin. Je heb het uiterlijk van pinterest (de flow layout), het gemak van even een bericht de wereld in schieten als twitter en de optie om een uitgebreid(er) bericht te schrijven zoals linkedin. Beperk het tot dat en je heb een leuke applicatie.

Oftewel, eigenlijk een beetje zoals het nu is. Niet zoals het in het begin was.
Beetje gemengde gevoelens hierover.
Aan de ene kan blij dat het weg gaat want die youtube integratie met het steeds weer Google+ door je strot te forceren was erg irritant. aan de andere kant was het ook wel een grappig systeem wat toch best wel potentie zou kunnen hebben.
Ik dacht toch echt dat ik alle platformen wel kende, maar Google+ kende ik dan weer niet. Was het vergelijkbaar met Yammer?
Het enige wapenfeit van Google+ is dat ze daarmee hebben geprobeerd anonieme youtubers niet meer anoniem te laten zijn. Goddank is dat ook mislukt. F Google.
Yesssss weg ermee. Al jaren af en toe per ongeluk weer mijn account actief gemaakt omdat ik op verkeerde knoppen klikte. Top nieuws dit
Prima. Weg ermee. Ik wilde er nooit lid van worden maar toch gebeurde dat. Spam, meer was het niet voor mij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.