Aldi opent kassaloze winkel in Utrecht

Winkelketen Aldi opent deze week een filiaal in Utrecht zonder kassa's. Het bedrijf gebruikt camera's en sensoren om te zien wat klanten kopen. Ze rekenen het verschuldigde bedrag met een app en een creditcard af.

Aldi shop & goHet filiaal opent deze week in Utrecht. Aldi noemt de winkel Shop & Go. De winkel heeft geen kassa's. Klanten hoeven hun boodschappen ook niet zelf te scannen op de manier die in sommige supermarkten wordt aangeboden. De winkel heeft 'intelligente camera's in het plafond en sensoren in de schappen'. Klanten kunnen producten uit de schappen pakken en direct in hun tas doen. Uit een faq blijkt ook dat de looproute die klanten tijdens hun bezoek in de winkel afleggen wordt gevolgd. "Het systeem koppelt de beelden van artikelen die uit de schappen worden gepakt met de bewegingen van de klant in de winkel en stelt op basis daarvan de winkelmand samen", schrijft de keten.

Klanten moeten voor hun bezoek een account aanmaken in de Aldi-app. In de app moet een creditcard worden gekoppeld waar het geld van afgeschreven wordt. Klanten die merken dat hun kassabon niet klopt kunnen contact opnemen met de klantenservice. De app wordt ook gebruikt om de winkel in te komen.

Aldi zegt in het privacybeleid dat het geanonimiseerde IP-adressen verzamelt en daardoor geen individuele bezoekers kan achterhalen. Wel gebruikt de app Adobe Analytics dat een uitgebreide fingerprint maakt van apparaatgegevens. De informatie wordt op Amerikaanse servers opgeslagen. Gebruikers moeten ook verplicht hun e-mailadres, telefoonnummer en woonadres opgeven bij het aanmaken van hun account.

Volgens Aldi is de Shop & Go-winkel een experiment. Het bedrijf wil nieuwe technologieën testen, maar schrijft niet of die in de toekomst in andere filialen worden geïmplementeerd. In de winkel zijn wel werknemers aanwezig die vakkenvullen en klanten te woord kunnen staan.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

19-07-2022 • 12:16

334

Reacties (334)

334
328
122
23
0
167
Wijzig sortering
Aldi zegt in het privacybeleid dat het geanonimiseerde IP-adressen verzamelt en daardoor geen individuele bezoekers kan achterhalen.
Dat is mooi!
Wel gebruikt de app Adobe Analytics dat een uitgebreide fingerprint maakt van apparaatgegevens. De informatie wordt op Amerikaanse servers opgeslagen. Gebruikers moeten ook verplicht hun e-mailadres, telefoonnummer en woonadres opgeven bij het aanmaken van hun account.
Ja je hebt wel een App, Account en apparaat nodig die je uniek en herleidbaar maakt.

Ik ben erg benieuwd hoe dit allemaal past binnen de AVG.
Maar ik vermoed dat alles onder "Toestemming" en "legitiem belang" wordt geschoven.


Ik begin steeds meer hekel te krijgen naar al deze supermarkten.
Alles via privacy schendende apps of "persoonlijke" pasjes.
Het klopt dat je het niet hoeft te gebruiken maar als je het niet doet, krijg je geen korting en betaal je een soort boete.
Dit is de trend waar ik erg op tegen ben.

[Reactie gewijzigd door vDorst op 23 juli 2024 17:01]

Als ze de meegenomen boodschappen in rekening willen brengen dan zullen ze toch juist wel individuele bezoekers moeten achterhalen?

En waarom zou dit niet binnen de AVG passen?
Als ik me hier voor aanmeld dan weet ik dat dit boodschappensysteem veel data zal verwerken.
Toestemming, uitvoeren van een overeenkomst en legitiem belang zijn hier dan de juiste grondslagen.

Het zou wat anders zijn als de data ook buiten het boodschappensysteem terecht komt en gebruikt wordt voor andere doeleinden.
Je wordt beboet in de zin van: als je niet wil dat een supermarkt je telefoonnummer, woonadres en allerlei gegevens over je telefoon heeft, je naar een andere supermarkt moet.

Ik ben het volledig eens met @vDorst. We kruipen er langzaam naartoe dat iedereen maar data moet afgeven, niet omdat het formeel verplicht is, en zo komen ze er mee weg, maar in de praktijk wel, want germak en kortingen als je het wel doet. Zij bijv. ook de Bonuskaart van de AH.
Ik kan nog steeds in allerlei winkels dingen kopen zonder klantenkaart en zonder mijn adres te hoeven geven.
De kortingen die je bij een klantenkaart krijgt zullen een verleiding zijn maar mensen kunnen verleidingen ook weerstaan.
En misschien vinden mensen het ook wel een prima ruil; korting voor een adres.

Dat geldt voor winkels in het algemeen, maar mijn post ging specifiek over deze kassaloze winkel.
Die is speciaal opgetuigd om winkelen zo gemakkelijk mogelijk te maken: Pak wat je wil en loop naar buiten.
Dat kan niet zonder data te registreren en verwerken en degenen die daar willen kopen kunnen dat ook weten.
Het hele privacy-statement klopt ook van geen kanten. Als je ip-adressen verzamelt en iedereen moet verplicht met een e-mail adres registreren, dan is dat bij de eerste betaling ook aan je betaalkaart/rekeningnummer gekoppeld. De software moet je ook nog eens door de hele winkel volgen. Dat kan niet door wifi of blue-tooth tracking, want zodra twee mensen dicht langs elkaar lopen is de kans dat dat misloopt erg groot. Het moet dus via camera herkenning, met een centrale opslag. Dat zijn biometrische gegevens en die mag je volgens de AP niet opslaan.

Bovendien moet je volgens de wet nog steeds met contant geld af kunnen rekenen, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat niet toe te staan.

Dat de producten die je koopt aan je rekeningnummer kunnen worden gekoppeld is inmiddels niet meer te voorkomen, maar om dat ook nog IP-adres, email en uiterlijk te koppelen gaat mij wat te ver. Er is ook geen mogelijkheid om die koppelingen te weigeren, anders dan door simpelweg die winkel niet in te gaan.
Ik hoop dat dit soort Orwelliaanse praktijken snel fe kop wordt ingedrukt.
Het koppelen aan betaalkaarten/rekeningnummers mag niet. Daarom dat de AH met de bonuskaart begonnen is.
Betaal met je pinpas en de koppeling is al een feit,
Als ze de meegenomen boodschappen in rekening willen brengen dan zullen ze toch juist wel individuele bezoekers moeten achterhalen?
Maar waarom hebben ze je e-mailadres, telefoonnummer en zelfs woonadres überhaupt nodig? Waarom moet alles ook alweer een app zijn, wat is er mis met gewoon fysieke pasjes? Waarschijnlijk technisch gezien niks maar die pas is dan echt alleen voor boodschappen doen bij de Aldi, dus andere data kunnen ze er niet uit krijgen. Of advertenties/andere "leuke" troep tonen.

Laat klanten bij het aanmaken van hun account (via een normale website) gewoon via iDEAL of iets 1 cent overmaken om hun bankrekening te controleren. Dan weet de Aldi in ieder geval dat ze wel bij je kunnen innen. Je bankrekening weten ze sowieso wel tenzij iemand alleen maar met cash wil betalen, maar dan kun je toch al niet kassaloos winkelen. Die pas kun je dan gewoon opsturen naar een eenmalig opgegeven adres (die dan niet opgeslagen hoeft te worden, eventueel stuur je het gewoon naar een post-ophaalpunt), of je haalt hem fysiek op d.m.v. een controle van je bankpas. Resultaat: ze weten niet meer dan wat ze nu al doen, maar je kunt wel kassaloos boodschappies doen. Ik zie bijvoorbeeld niks over dat de app ook tijdens het winkelen nog wordt aangesproken, scannen van producten is ook niet nodig want dat gaat zo te zien met camera's in de winkel zelf. Dus als het puur voor toegang is, dan voegt het moeten gebruiken van een app daar helemaal niks aan toe.

Ik vraag me nog wel af hoe ze een bepaalde klant weten te koppelen. Misschien dat ze bij toegang je customer ID doorgeven aan het volgsysteem zodat die weet "klant 123 checkt nu in" en weten ze dus ook wat jij specifiek in je mandje doet. Ook daar heb je dan dus geen app voor nodig.

Dat pasjes "vaak" kwijtraken is imo geen geldig excuus; genoeg mensen die hun telefoon wel eens gewoon vergeten mee te nemen, geheel kwijtraken of zo vaak laten vallen dat ze om de zoveel tijd weer een andere moeten (of een paar weken ter reparatie kwijt zijn). De mijne loopt met enige regelmaat een beetje vast, sommige apps werken niet meer en dan moet ik hem geheel herstarten. Ben je zo weer 10 min verder voordat je eindelijk in de Aldi-app kunt.
Ik begin steeds meer hekel te krijgen naar al deze supermarkten.
Alles via privacy schendende apps of "persoonlijke" pasjes.
Het klopt dat je het niet hoeft te gebruiken maar als je het niet doet, krijg je geen korting en betaal je een soort boete.
Herkenbaar, ik heb hetzelfde. Bij sommige supers/vestigingen kan je gewoon een nieuwe willekeurige kaart van de stapel naast de (zelfscan)kassa pakken of doen alsof je jouw kaart bent vergeten.

Helaas zijn ze bij mij in de buurt strenger geworden. Je moet vragen naar een nieuwe kaart en medewerkers weigeren de generieke pas te gebruiken "je moet hem maar opslaan in je telefoon, superhandig" is dan het antwoord.

Bij de blauwe super in kwestie haal ik dan ook enkel nog brood, puur omdat wij die lekker vinden, de rest haal ik elders. Voor het brood heb ik alsnog een pas nodig maar daarvoor kan je diverse websites gebruiken die een willekeurige kaart voor je genereren (bijvoorbeeld https://randombonuskaart.nl/).

Idioot dat je geen zelfscan bij de AH kan gebruiken zonder bonuskaart 8)7 Een kleinere supermarkt (Deka/Dirk) met een nagenoeg identiek systeem werkt het perfect zonder pas. Klantvriendelijk is de AH in ieder geval niet meer te noemen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 juli 2024 17:01]

Je kan bij de AH de producten ook pas scannen aan de zelfscan terminals zonder bonuskaart. Je kan alleen de draagbare handscanner niet gebruiken zonder bonuskaart.
Ik ben wel blij met die bonuskaart want je hebt nu geen bonnetjes meer nodig om het pand te verlaten. Dat is toch geniaal bedacht.
Op een gegeven moment hebben ze de persoonlijke bonus geïntroduceerd, om te belonen dat je je eigen maat gebruikt.
Maar die kan je natuurlijk ook delen 8-)

https://www.reddit.com/r/persoonlijkebonus/

Wel opletten, op de meeste kaarten staan kooppunten aan.
bestaat er ook zoiets voor andere winkels?
Naar Google afbeeldingen gaan, zoeken op “ah bonuskaart” en scannen.
Maar wacht, er is meer!
https://reports.exodus-pr....aldiNord.android/latest/

Adobe Experience Cloud >

Facebook Login >
identification

Facebook Share >

[Reactie gewijzigd door CybernDystopia op 23 juli 2024 17:01]

Wat ik mij meer afvraag is hoeveel mensen die winkel in lopen, niet wetende hoe het werkt zonder de app.

Nou zal zo iemand over het algemeen verward de kassa zoeken, maar hoe gaat dat verder denk ik dan.

En dan doel ik vooral op buitenlandse mensen die Nederlands niet of nauwelijks spreken, ik zie het met dat soort mensen al regelmatig mis gaan bij de lokale supers hier met de zelfscan, dan zal zo'n concept als bij de Aldi nog verwarrender voor hun zijn.
Ik verwacht dat er een scan poort is.
Eerste scannen met de app zodat het poortje open gaat en het systeem weet wie je bent.
Hiermee kan je onwetende mensen tegenhouden.
Jammer dat je niet naar binnen kan met alleen een bankpas.
Ik heb nooit een smartphone bij mij. Die blijft lekker thuis !

[Reactie gewijzigd door phantom09 op 23 juli 2024 17:01]

Dat lijkt mij een logisch idee

Nu maar hopen dat ze daar bij de Aldi ook zo over denken.
Dat is hoe Amazon Go het doet, dus het lijkt me dat Aldi dat ook gaat doen.
Wat ik mij meer afvraag is hoeveel mensen die winkel in lopen, niet wetende hoe het werkt zonder de app.
Is onderstaande zin later aan het artikel toegevoegd?
De app wordt ook gebruikt om de winkel in te komen.
Ik zie het ook nu pas dus misschien wel.
Juist - ik snap dat het een besparing kan opleveren (minder personeel nodig) maar waarom dan meteen dan ook maar de persoonsgegevens erbij halen? Waarom is de app en credit-card (Waarom geen debit-card eigenlijk?) niet voldoende?

Om je naderhand nog te pakken op winkel diefstal? Dat wordt bijzonder...
Er is niemand die jou verplicht een supermarkt binnen te lopen toch? Dat doe je allemaal op vrijwillige basis omdat je alles zoveel mogelijk in 1 keer wilt halen. Ga anders apart naar de groentewinkel, kaasboer, slager en bakker en betaal cash.
In Europa en in Nederland heeft men er voor gekozen om bij de geldigheid van de privacy wetgeving niet te kijken naar of vDorst zijn boodschapjes doet in de betreffende winkel, het geldt voor iedereen.
Omdat je niet meedoet krijg je geen beloning. Het verwoorden van een motivatie waar je zelf tegen bent kun je op verschillende wijzen doen. Uiteindelijk heeft retail enorme baat bij het begrijpen van diens klant en jezelf ook, immers ze weten dan beter wat voor trends er spelen bij bepaalde klantengroepen. Zo zul je in Rotterdam misschien meer shuarma verkopen en in Groningen Goudse kaas.

Echter om voor retail die data te capturen geeft men dus een beloning, voor wat hoort wat. En Nederlanders specifiek zijn gek op bonnetjes, punten en meer van dergelijke grappen. Je hoeft er niet aan mee te doen, maar om dan daarover te klagen is maar mijn inziens toch wel erg krom.
Zo werkt het dus niet. Je krijgt boetes als je je gegevens niet deelt.
De boete wordt alleen verpakt als misgelopen korting.
Dus kort gezegd, prijzen licht verhoogd en dat geld krijg je terug als korting op bepaalde producten als je je privacy opgeeft.
Zo werkt het wel, nogmaals je bekijkt het van de negatieve kant, het is aan jou vrij om aan iets mee te doen. Doe je aan iets niet mee, dan krijg je de voordelen niet. En dan kun je stellen dat je meer betaald, nee je betaals MSRP, niets meer, niets minder. Het zou een ander verhaal zijn dat men inderdaad een klakkeloze opslag publiekelijk erop zou zetten vanwege het niet meedoen aan hun programma.

Dat kortingen opgenomen zijn in de balans is normaal. Immers onder aan de streep heeft AH (en alle andere retailers) een bepaalde verwachting. Zo geven retailers ook kortingen waarbij je twee items tegelijk moet kopen, of ga je dan ook zeuren dat je een boete betaald vanwege dat je slechts een wilt?

Winkelen is een vrije keuze, uiteindelijk zijn zij vrij om commercieel actief te zijn, en jij bent vrij om wel of niet bij hun te winkelen. Dat je vervolgens wat je niet zint negatief inpakt is in alle redelijkheid niet relevant.
Je zegt het zelf al, de korting is ingeboekt, het gaat niet ten kostte van de omzet maar is ingecalculeerd. De korting wordt betaald door de klanten.
Vrije keuze is er niet meer zodra de paar supermarkt ketens die we hebben dit allemaal gaan toepassen. Je zal toch ergens je boodschappen moeten doen.
Wil je je persoonsgegevens niet vrijgeven dan betaal je dus meer. Kortom, een boete.
De Jumbo en andere winkels doen het ook, ook daar ben je te tracken als klant doormiddel van de klantenkaart en app, genoeg mensen die vrijwillig hun gegevens opgeven om "korting" te krijgen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 17:01]

AH had in 2019 dit ook al getest. Geen idee of het een blijvertje was. Ik vind 't wel iets naars hebben, dat je continu gevolgd wordt. Dat gezegd hebbende; als de tracking goed werkt, dan behoort winkeldiefstal wellicht tot het verleden. Maar ik heb wel mijn vraagtekens. Weet niet hoe goed de camera's werken, maar stel je pakt een product, stopt het in je tas, ziet verderop een vergelijkbaar product maar dan de XXL-voordeelverpakking, je legt 't vorige product weer terug en pakt de XXL; verwerkt het systeem dat ook correct?
Winkeldiefstal gaat uit van opzet. Als je wat meer boodschappen in 1 keer doet kun je best wat over het hoofd zien. Met een behoorlijk drama als potentieel gevolg: Albert Heijn winkeldief

Voor mij voldoende reden om zelf-scannen te vermijden wanneer ik meer dan een handjevol spullen haal.
Wel eens gehad ja. Maar in plaats van te paniekeren zei ik "oh jeetje sorry, die moet ik zijn vergeten te scannen, kan ik dat nu alsnog betalen?" En dat kon gewoon. Het product gewoon los afgerekend en ze klikte de gefaalde diefstalcontrole op haar terminaltje weg. Bij de volgende keer boodschappen doen werd ik niet gecontroleerd, wat dus betekent dat ik geen negatieve score heb gekregen door dat akkefietje, wat bijvoorbeeld wel gebeurt als je als minderjarige probeert alcohol te zelfscannen

Het is me ook al eens overkomen dat ik perongeluk de barcode op de fles cola scande in plaats van die op het plastic van de 4 pack. 4 pack los betaald met aftrek voor de fout gescande losse fles
Blijkbaar is dat niet dezelfde barcode, wat ik bijzonder vind gezien 4 pack flessen wel een label hebben waarop staat dat ze deel zijn van een grootverpakking en je ze niet los mag verkopen. Dus een custom sticker hebben ze al, maar geen custom barcode

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 17:01]

haha.. ja.. herkenbaar.. ik ben echt zo ongelooflijk braaf, dus ik schrok me de knetter dat ik een keer werd "aangehouden" door een meisje van 17 (kon ze ook niks aan doen) omdat ik niet alle boodschappen had gescand.

Dus wij kijken.. blijkt dat ik 5 chocoladerepen had gekocht.. 4 melk en 1 melk hazelnoot (had ik niet de gaten). maar ik had die hazelnoot gepakt en 5x gescand. (was dus nog duurder uit ook) :-D.

Alles uit de tas opnieuw scannen en toen kreeg ik 1 euro ofzo terug :-D

maar je voelt je wel uh.. betrapt.. terwijl je je van geen kwaad bewust bent.
Zelf heb ik 2x zelfscan gebruikt jaren gelden, 2x "eruit" gepikt. Klopte allemaal wel, maar vreselijk gedoe en alsnog niet sneller. Ik loop lekker langs de normale band, praatje maken mijn zonde overdenken en cash betalen. Nooit verantwoordelijk voor je eigen scan fouten, heerlijk.
Dat eruit pikken doet de server op basis van een soort score systeem. Als je niet na 2x opgegeven had, had je gemerkt dat je na een stuk of twee positieve controles een heel aantal weken boodschappen kunt doen voordat hij je weer een keer laat controleren. Als je nooit of zelden fouten maakt, dan worden die intervallen steeds langer.

Het helpt trouwens wel als je de zelfscan met je bonuskaart gebruikt, dan kan hij zien dat je een brave jongen bent. Bij anonieme klanten is het systeem achterdochtig afgesteld

Ik vind het zelfscannen persoonlijk ontzettend prettig. Doe het altijd via mijn smartphone. Ik scan de boodschappen gewoon op het moment dat ik het in de kar leg en ik ben me door het zelfscannen gelijk een stuk bewuster van de prijs, omdat je continu een soort bon op je scherm hebt.
Vervolgens piept ie ook nog even als iets in de aanbieding is, met een ander piepje als je bijvoorbeeld pas 1 van de 1+1 gratis hebt. Ben je daar niet van gediend omdat je dat vieze marketing vindt, dan zet je je telefoon even op stil, hij trilt er namelijk niet door.
Bij de deur kan ik bijna zo doorlopen. Ik druk in de app op betalen, scan de code die in beeld komt en hou mijn smartphone tegen de pin waardoor ik automatisch apple pay.

Komt ook nog eens bij dat je van tevoren een boodschappenlijstje kunt maken vanaf de bank en dat hij die sorteert op basis van de optimale route door jouw winkel zodra je daar met de wifi verbindt. Vervolgens tik je in het lijstje op het product en de barcode die je dan scant wordt dan geinterpreteerd als dat product, zodat je ook bij missende voorraad makkelijk een alternatief kunt scannen. Zo heb je kassa en notitie in 1 app en kun je ook terplekke bekijken hoe het product eruit ziet als je iets nieuws moet kopen wat op een recept staat maar je zo even niet weet hoe de verpakking is. Ook is de zoekfunctie specifiek per winkel waardoor je ook gelijk kunt zien wat ze wel en niet hebben.

Echt een heel stuk gestroomlijnder dan bij de kassa alles uitladen, wachten tot alles is gescand, alles weer inladen, betalen en dan pas weg kunnen. Ik hoef echt geen praatje te maken met een of andere meid die daar al veel te lang zonder pauzes zit

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 17:01]

mijn bonuskaart is annoniem... (voor zo ver ze nog niet andere dingen er aan gekoppeld hebben)
maar het klopt wel wat je zegt, je word soms gecontroleerd en dat word minder na een tijdje.
Zelf is het mij wel eens overkomen dat ik thuis zag dat ik maar 1x in plaats van 2x de rozijnen heb gescand, terwijl ik zou zweren dat ik 2x een piep gehoord had. Mischien te snel achter elkaar, ik weet het niet, gelukkig ben ik toen niet gecontroleerd, maar zoiets is dan best wel lastig uit te leggen.
Anoniem: 76058 @bamboe19 juli 2022 16:47
> mijn bonuskaart is annoniem

Geen idee welke winkel je deed maar kan je verzekeren dat die niet anoniem is ( en nooit geweest is)

Werkte vroeger, nu bijna 25 jaar geleden in firma dat die kaartjes maakt voor slagerij's enz zoveel andere winkels. Was altijd een naam op de kaart of een nummer in de csv bestanden gelinkt aan een lidnummer. Je mag zeker zijn dat dit nummer gelinkt was aan je persoonlijk gegevens in die firma's databank. Grappig genoeg, had je soms kaarten met enkel een lidnummer maar we deden ook het rondzenden van de kaarten, waar je ... de naam en adres had van de persoon :P En vergeet niet, we waren een 3de partij dienst dat de kaartjes maakte. We wisten wie een kaart had van de buurt slager, de privé club, de ... Natuurlijk met een NDA in je contract maar toch.

Neem daar nu nog eens 25 jaar als ITer en heb genoeg gezien en kan je verzekeren dat niets meer anoniem is! Er is altijd links of rechts iets gekoppeld aan iets anders. De drang om te weten wat iedereen doet is zo groot bij de firma's. En om eerlijk te zijn, is de winst, de voordelen dat ze halen uit die data eigenlijk enorm weinig. De personalisatie dat ze doen is vaak nutteloos want je krijgt er vaak geen voordelen uit, gewoon proberen te pushen voor meer te kopen. En 80% is pushen van zaken dat je eenmalig koopt maar dan op je nekt zit van "wilt u nog meer olie voor je auto?" Heuu, nee!!!! Je zou denken dat ze slimmer omgaan met die data en in een jaar of zo afkomen: Hebt u olie NU nodig voor uw auto.

En die zelf scan kassa's is gewoon geld besparen voor de firma's en u het werk laten doen. Dat zonder goedkopere producten... In de toekomst: U mag zelf de schappen bijvullen of zo een toestanden ;)

Persoonlijk vind ik de kassa gewoon handiger. Loop er iets mis, geen probleem want mij kunnen ze niet van diefstal beschuldigen als er iets misloopt. Bij de zelfscan is er gewoon meer druk want als je iets vergeet, is het meer uw probleem. En voor wat? Voor de firma goedkoper... Sorry mensen maar neem de gewone kassa en geen die firma's geen extra reden om minder en minder kassiersters aan te nemen. In de praktijk doe je eigenlijk broodroof.
Ik ben wel even benieuwd, heb je hier ook een linkje voor naar iets wat dit bewijst?:
Geen idee welke winkel je deed maar kan je verzekeren dat die niet anoniem is ( en nooit geweest is)
En die zelf scan kassa's is gewoon geld besparen voor de firma's en u het werk laten doen. Dat zonder goedkopere producten... In de toekomst: U mag zelf de schappen bijvullen of zo een toestanden ;)
Dit is niet waar. Ik werk zelf in de automatisering voor zelfscansystemen in winkels. De ontwikkeling kost ten eerste heel veel geld. Het kassasysteem inclusief zelfscanners kost zeer veel geld en is duurder dan een gewone lijnkassa. Onderhoud van de systemen inclusief klaphekje en scanners is veel duurder dan bij een reguliere kassa. Daarnaast heb je personeel die herscan moet uitvoeren, loyaliteitszegels mag toekennen en klanten mag helpen. Ook hier in zitten veel FTE's. Daarnaast is het diefstalniveau bij zelfscanpleinen vele malen hoger, ook dit kost geld.
De voornaamste drijfveer komt vanuit marktontwikkeling (bv concurrentie doet het ook, behoefte van de klant). Maar om te stellen dat dit uit kostenbesparing gebeurt als voornaamste reden is echt onzin en vooral populistisch. Uiteraard kan het wel zo zijn dat bij de grote supers (met bv 5 zelfscankassa's of meer) er een break even point in zit, maar dit geldt voor heel veel winkels ook niet.
Loop er iets mis, geen probleem want mij kunnen ze niet van diefstal beschuldigen als er iets misloopt.
Als je van diefstal wordt beschuldigd omdat je een potje tomatenpuree vergeten bent te scannen, kan je beter naar een andere supermarkt gaan. Ik heb nog nooit meegemaakt dat mensen bij het vergeten te scannen van een artikel als dief worden gezien.
De voornaamste drijfveer komt vanuit marktontwikkeling (bv concurrentie doet het ook, behoefte van de klant). Maar om te stellen dat dit uit kostenbesparing gebeurt als voornaamste reden is echt onzin en vooral populistisch. Uiteraard kan het wel zo zijn dat bij de grote supers (met bv 5 zelfscankassa's of meer) er een break even point in zit, maar dit geldt voor heel veel winkels ook niet.
Ammehoela.

De primaire drijfveer is kostenbesparing, de investering in ontwikkeling van automaten (al gezien bij pinautomaten) is een scheet vergeleken met het onderhoud van een personeelsbestand inclusief vakantiedagen, ziekte, contracten, reglementen, belasting, laat staan dat automatisering beter te overzien, beter onderhandelbaar en op termijn steeds goedkoper is.

Bij elk retailbedrijf met publieke functie is personeel met afstand de grootste kostenpost.
Anoniem: 76058 @Stefan198719 juli 2022 18:05
Ik ben wel even benieuwd, heb je hier ook een linkje voor naar iets wat dit bewijst?:
Grapjas ... Dat was 25 jaar geleden. Die firma bestaat niet meer. Is al lang overgenomen door de NL concurrentie dat veel groter was. Voor de grap is gezocht op het internet voor men oude firma naam en is alsof het een spook is. En dat was de kaart productie, niet de bedrijven zelf. Ik toon ermee aan welke data dat we als 3de partij al hadden in die tijd.
Als je van diefstal wordt beschuldigd omdat je een potje tomatenpuree vergeten bent te scannen, kan je beter naar een andere supermarkt gaan.
Nog geen 5 posten hierboven, iemand met zijn scampis of wat was het weeral. Zoals ik zei, er is een dik verschil tussen zelf scannen en kassa. Bij kassa heb je gewoon geen probleem met zoiets, moet je zelf niet aan denken. Bij zelf scannen heb je de druk, heb ik X wel gescanned, is dat 1 of 2 keer gescanned, ... Het is gewoon niet fijn, terwijl een medewerker op je vingers zit te kijken. En dan zijn er problemen zoals de parkeerschijfje dat bij de kassa gewoon afgeven is, dat je daar dan staat en moet vragen aan de "inspecteur" om dat te doen voor je. Allemaal trager.
behoefte van de klant
Eerst maal dat ik zoiets moet aanhoren. Indien we spreken van 5 artikelen of minder, sure, een zelf scan kassa kan sneller zijn maar in de praktijk smijten de winkels juist hun normale kassa's meer en meer dicht. En dat is geen "gevoel of populisme" maar letterlijk ervaring. Zodra ze zelf scan open doen, daarna begin je minder kassiersters te zien. Met als gevolg lijnen bij beide...

Je gaat me niet zeggen dat bedrijven met plezier geld steken in iets dat hun meer kost met geen voordelen? In Duitsland zie je ze meer en meer uitbreiden met die zelf scan kassa's, waar het vroeger 4 stations waren, word het 8, ... en minder kassa's open. Tot het punt dat een beetje drukte lijnen maakt waar beide overrompeld worden. Want de zelf scan cassa's zijn echt niet sneller in mijn ervaring ( wanneer de limieten omhoog gaan want minder kassa's = ... ), zodra mensen met meer en meer items moeten omgaan.

Weet je wat sneller is? Het Spaanse model van 1 of 2 lijnen en waar je naar de kassa nummer gaat. Geen problemen met overvol / half lege kassa's. Drukte word verdeelt over de kassiersters. Werkt veel beter.
Je gaat me niet zeggen dat bedrijven met plezier geld steken in iets dat hun meer kost met geen voordelen? In Duitsland zie je ze meer en meer uitbreiden met die zelf scan kassa's, waar het vroeger 4 stations waren, word het 8, ... en minder kassa's open.
Ja dat ga ik je wel zeggen :) het heeft maar met 1 ding te maken: marktgebied vasthouden. Nog niet eens klanten winnen, maar vooral geen klanten verliezen. Of denk jij dat het koffiezetapparaat voor klanten er ook staat voor winst? Of het klantenwifi? Of nog beter: e-commerce? Het kost allemaal heel veel geld om een klant vast te houden. Dat is ook de insteek van zelfscan. En nogmaals: natuurlijk is er qua FTE een break even point, maar dat is voor de meeste (buurt) supers niet weggelegd.
Je haalt trouwens duitsland aan. Dat is een traditioneel contant geld land (bv bij veel bakkers kan je überhaupt niet pinnen), zij neem daar veel lijnkassas af, en dan vooral met extra lange loopband. Qua marktgebied dus totaal niet te vergelijken.

-edit-:
Zeker met corona kreeg de vraag naar zelfscan een enorme boost. Dit was een klantbehoefte. Winkels konden dit makkelijker financieren door de extra omzet van de afgelopen 2 jaar.

Resume: roepen dat winkels dit doen uit kostenbesparing en/of minder mensen in dienst te hoeven hebben is echt veel te kort door de bocht.

[Reactie gewijzigd door Stefan1987 op 23 juli 2024 17:01]

Eerst maal dat ik zoiets moet aanhoren. Indien we spreken van 5 artikelen of minder, sure, een zelf scan kassa kan sneller zijn maar in de praktijk smijten de winkels juist hun normale kassa's meer en meer dicht.
Afhankelijk van de winkel kan je een handscanner nemen bij het binnenkomen (typisch moet je je klantenkaart scannen). Tijdens het winkelen scan je je product en steekt het rechtstreeks in je winkeltas of -mand die in je kar staat. Vervolgens ga je naar de zelfscankassa en scan je je klantenkaart zodat de kassa weet welke scanner je gebruikt heb en dus welke producten je in de kar hebt. Afrekenen aan de kassa kost mij zo ongeveer een halve minuut, zonder dat ik mijn hele kar moet uitladen en vervolgens terug moet inladen, en zonder dat de rij achter mij of de kassierster op mij moet wachten. Sinds ze dit systeem hebben in mijn lokale supermarkt (Carrefour) ben ik er niet meer naar een gewone kassa gegaan omdat het zoveel handiger en sneller is.

Bij controle checken ze 3 willekeurige items, dus dat gaat ook vlot.
De ontwikkeling betaal je maar één keer. Er zijn twee grote voordelen: minder personeel nodig (die zijn toch al schaars) en je hebt veel meer kassa's. In mijn plaatselijke supermarktje zijn nog twee bemande kassa's waarvan er altijd maar één in gebruik is en de andere als reserve, en zes zelfscan kassa's. Op de plek van die zelfscan kassa's kun je maar twee reguliere kassa's kwijt.

Dat een zelfscan kassa duurder is dan een reguliere kassa, is onzin. Je hebt geen stoel nodig, geen rolbanden, geen kassa, geen contant geld wat je moet afromen, geen tafel waarover de boodschappen geschoven moeten worden. Een zelfscan kassa is fysiek veel kleiner, en daarmee goedkoper.
Ik gebruik altijd https://bonuskaart-ah.nl/ volgens mij is dat wel redelijk anoniem. Het blijft natuurlijk wel een vieze naaistreek zulke dataverzamelpraktijken te vereisen als je gewoon korting wilt.
Natuurlijk is zelfscanner goedkoper dan caissières neerzetten, maar dat zijn 9 van de 10 keer scholieren die dat erbij doen voor een paar euro per uur.

Het broodroof-argument is nogal gezocht want dan moet je sowieso niet bij een supermarkt om boodschappen gaan, maar naar de slager, bakker, groenteboer, slijterij, melkboer, chocolatier, poelier, koffiebrander, eierboer etc gaan.

Uiteindelijk is zelfscannen goedkoper voor de winkels en dat geeft ruimte om de prijs te laten zakken, als er tenminste genoeg concurrentie is.


Zelfscannen is in de praktijk wel degelijk sneller, want van de 6 kassa’s die onze lokale supermarkt had, waren er nooit meer dan 4 tegelijk bezet, zelfs niet op topdagen zoals vlak voor kerst. Sterker nog, standaard twee open en als het te druk werd kwam er ééntje bij.

Nu zijn er nog steeds twee kassa’s maar bijna iedereen pakt de zelfscanner. Nooit iemand voor je. Nooit iemand die die ongeduldig achter je staat te zuchten. En ja, de eerste maanden wordt je wel eens gecontroleerd en dat is lichtelijk irritant, maar als het steeds voor niets blijkt, worden die intervallen steeds langer. Ben al maanden niet gecontroleerd intussen.

Maar wat Aldi hier gaat testen, gaat veel verder. Veel Nederlanders hebben geen credit card (weet niet hoe het bij de Belgen is). Het lijkt me sterk dat Nederlanders een credit card gaan nemen om aan de Aldi-voorwaarden te voldoen.
Als jij je boodschappen met pin afrekent is er allang een koppeling tussen jou en je bonuskaart gemaakt 😋
Dubieus; die PIN is erger dan een AVG persoonsgegeven. Die mag de PINterminal niet eens verlaten. Zelfs je bankrekeningnummer mag de AH niet zomaar opslaan, dat is namelijk wel een AVG persoonsgegeven. Dat mag wel opgeslagen worden voor specifieke betalingsdoeleinden, uiteraard, maar niet gekoppeld worden.
ik weet het niet, gelukkig ben ik toen niet gecontroleerd, maar zoiets is dan best wel lastig uit te leggen.
Nee, is het niet. Ik heb dit meermaals gehad. Je zegt gewoon "oh sorry kan ik hem alsnog afrekenen?" En dan kan dat
Bij een AH bij mij in de buurt (AH 020 centrum) hangen de Bonuskaarten naast de zelfscan als service voor mensen die hun bonskaart vergeten zijn. Ook bij de kassa's ligt er altijd een bonuskaart. Ik vraag me af hoe het systeem daar dan weer mee om gaat.
Ik merk wel als ik een redbull tussen de boodschappen heb zitten ik super vaak gecontroleerd wordt.
Best apart. Iemand hier ook ervaring mee?
Dit kan zo simpel zijn als statistiek. Misschien heeft het algoritme ondertussen door dat de kans op diefstal hoog ligt bij red bull kopers? Kan natuurlijk, vanwege jongeren.
Dat dacht ik dus ook. Ik weet bijna zeker dat het zo is. Probeer maar eens met 1 RedBull tussen je spullen om 19:00 uur of later af te rekenen. Voor mijn gevoel 8 van de tien keer een hit.
Dan moet je de Red Bull niet scannen. Probleem opgelost 8)7
haha goed idee, zal kijken of dat werkt
Weetje, dat is me de paar euro wel eens waard
let us know, oke?
Het helpt trouwens wel als je de zelfscan met je bonuskaart gebruikt, dan kan hij zien dat je een brave jongen bent. Bij anonieme klanten is het systeem achterdochtig afgesteld
Zou dit de werkelijke reden zijn dat ze bij de AH met vlagen enorm kunnen mutsen als je geen bonuskaart bij je hebt en je vraagt de cassière om er één te scannen?

Ja, je kunt een nieuwe krijgen, maar als je die niet meeneemt gooien ze die gewoon weg :?
Ik denk het wel. Koopinformatie is natuurlijk erg nuttig voor een retailbedrijf. Zeker klantspecifiek. lekker persoonlijke bonus aansmeren zodat je wat meer koopt.

Die nieuwe bonuskaart geven ze je niet mee zodat je de volgende keer je persoonlijke weer pakt.
Ik heb op een conferentie voor software ontwikkelaars wel eens gesproken met mensen die in de UK bij Sainsbury's werken.
Wat ze daar doen is profielen opbouwen van producten die typisch samen gekocht worden (bijv. je koopt een maaltijdpakket dan koopt de gemiddelde gebruiker ook de ingrediënten die er verder voor nodig zijn).
Als je dan een raar boodschappenlijstje hebt, is de kans groter dat je gecontroleerd wordt.

Geen idee of dat in Nederland ook gedaan wordt door supermarkten, maar het lijkt mij wel een logische manier en slim gebruik van de data die ze allemaal in de supermarkt verzameld hebben door de jaren heen.

[Reactie gewijzigd door itavero op 23 juli 2024 17:01]

Ik weet niet of de AH specifiek kijkt of het logisch is wat je hebt op basis van wat je op dat moment koopt.

Ik merk wel als ik iets koop wat ik nog nooit gekocht heb ik vaker gecontroleerd word.
Zo werkt het bij AH ook. Een techneut die met de scanners bezig was heeft het eens uitgelegd omdat ik welgemeende interesse toonde. Als je allemaal spullen koopt voor een pizza, maar géén tomatensaus dan is dat gek en kan ie gaan triggeren. Te lang in een gang rondhangen of een hele vreemde route lopen ook. In de winkel zelf hebben ze verder geen mogelijkheid om een controle te forceren o.i.d.
Kijken ze dan ook of je de week ervoor niet extra saus had gekocht omdat die in de aanbieding was?
Nouja, er zijn ook mensen met wat meer tijd die alle winkels aflopen voor verschillende producten. Ik heb er in de praktijk ook nooit wat van gemerkt. Ook rare routes lopen niet, terwijl ik dat altijd doe omdat ze het zelf hebben bedacht dat alle producten die je bovenop legt vóórin de winkel liggen….
Zelfscan is echt mega fijn. Vaak is het bij de AH waar ik heen ga super druk bij de gewone kassa. Heb daar nul trek in.

Ik heb op een of andere manier wel altijd geluk met controle, het is altijd als ik maar 1 ding heb.
dark pattern, een ongemakkelijke ervaring als je te weinig koopt :)
Even 10 seconden wachten om op betalen te klikken.. de controle trigger je als je heel snel bent... Werkt bij mij altijd.
Ik doe altijd boodschappen met de zelfscan (3x per week) en ik wordt best vaak gecontroleerd terwijl er nog nooit een product is gevonden wat ik niet gescand heb. Ik scan ook altijd mijn jumbo pas dus ze kennen precies mijn historie. Ik heb eigenlijk elke week wel minimaal 1 keer een controle.
Ik heb vorige week nog iets correct gescand maar het systeem maakte een fout. Resultaat? Artikel niet gescand. Word ik er nu vaker uitgepikt?

Wat ik als positief resultaat heb gemerkt is dat ik makkelijker zie voor hoeveel euro ik boodschappen doe. Normaal deed ik dat in mijn hoofd, maar nu zie ik toch een stuk sneller waarom ik bepaalde dingen wil laten liggen.
Leuk score systeem. Ik werk al 25 jaar bij AH en ik wordt elke 3 keer wel eruit gepikt voor controle in m'n eigen winkel met een medewerker voordeel pas. (deel van barcode is AH medewerker)
Dan betekent dat dus dat medewerkers structureel vaker worden gecontroleerd dan normale klanten. Dit staat waarschijnlijk bewust zo ingesteld tegen misbruik, omdat het om een voordeel pas gaat voor werknemerskorting.
Ach ik overdrijf met mijn 3x, maar die medewerker voordeel is na een maand al op de max en het gaat per kwartaal. Dus er zal een andere nuance zijn. Blijft leuke materie.
Er zijn zelfs klanten die denken dat de 1e van onze 5 scan kassa's vaker signaal geeft dan de rest.
Dat krijg je als men niet helemaal snapt hoe het werkt. Bijgeloof. Het feit dat die ene zelfscankassa zelf helemaal niet nadenkt over of hij wel of niet een signaal geeft, dat doet er natuurlijk niet toe ;)
Het zou zo maar kunnen dat uit statistiek blijkt dat aan kassa 1 meer gefraudeerd wordt, en dat het algoritme dus effectief een voorkeur ontwikkelt voor kassa 1.
Opzich helemaal geen idee.
Klopt helemaal! Ik vind het AH-system geweldig!
Anoniem: 551631 @youridv119 juli 2022 16:40
Dat score systeem werkt dus alleen maar (als dat er al is, lijkt mij namelijk redelijk tegen de wet in) als je een kortingskaart gebruikt.

Zowel bij mijn AH als Jumbo begint die controle bel al te loeien voordat mijn pinpas in de terminal zit.
Dus tenzij er al gebruik word gemaakt van gezicht tracing is het een beetje broodje aap verhaal wat je vertelt.
Ja, wat je zegt klopt precies. Dat maakt mijn verhaal geen broodje aap. Je wordt gewoon geidentificeerd aan de hand van welke bonuskaart je gebruikt.

Als je die niet gebruikt, word je daarvoor gestraft met veel controles en meldingen of je hem wil scannen.

Je kunt wel lekker twijfelachtig doen, maar je kunt er gewoon met de ontwikkelaars van de software over praten als je contact met ze hebt. Ik verzin dit allemaal niet zelf hoor :)

Tegen de wet is het absoluut niet. Elke klantenkaart van elke winkel ever heeft als doel om de klant waarvan hij is te profileren. De appie heeft dit niet uitgevonden. Hij verzamelt geen persoonsgegevens.
De appie slaat alleen ook op of je al eens een fout hebt gemaakt, zodat je steekproeven vaker voorkomen totdat blijkt dat je geen fouten meer maakt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 17:01]

Anoniem: 551631 @youridv119 juli 2022 16:53
Naja, ik neem aan dat die hele zaak waardoor de belastingdienst en de politie in de problemen zijn gekomen met betrekking tot profiling ook gewoon voor supermarkten geld.

Ik lees hier (niet alleen van jou) een hele hoop verhalen met allemaal spooktheorieen die volgens mij helemaal niet mogen.

Ja de buurtsuper heeft graag zoveel mogelijk data van je. Maar ik geloof niet dat je vaker gecontroleerd word omdat je bijv. Red bull koopt.

Hieronder schijf jij zelf iets over bijgeloof van mensen die denken dat de 1e kassa vaker controles uitroept.
Dit is echter gewoon logica, deze kassa word namelijk door de meeste mensen gebruikt en de interval zal dus ook vaker getriggerd worden.
Hieronder schijf jij zelf iets over bijgeloof van mensen die denken dat de 1e kassa vaker controles uitroept.
Dit is echter gewoon logica, deze kassa word namelijk door de meeste mensen gebruikt en de interval zal dus ook vaker getriggerd worden.
Hier doe je een flinke aanname. Namelijk dat de interval uberhaupt afhangt van het aantal transacties die dat specifieke scherm uitvoert. Wat heeft het voor nut om dat te doen? Statistisch gezien is dat geen valide metriek om je steekproef interval op te baseren. Dan maak je minder vaak gebruikte schermen makkelijker om bij te frauderen namelijk.

Dat hij kijkt naar wat je koopt en zelfs wat voor looproute je aangehouden hebt (mits je natuurlijk de winkel doorloopt met zo'n mobiele scanner), kun je gewoon verifieren bij de devs die aan deze software werken. Daar is geen geheimhoudingsplicht voor.

Ik heb trouwens ook gewoon bij een albert heijn gewerkt vroeger en de beschrijving van het systeem zoals ik hem gaf heb ik linea recta van de directeur van dat filiaal.

Lees deze comment van elders in de reacties van @Dennisdn :
Zo werkt het bij AH ook. Een techneut die met de scanners bezig was heeft het eens uitgelegd omdat ik welgemeende interesse toonde. Als je allemaal spullen koopt voor een pizza, maar géén tomatensaus dan is dat gek en kan ie gaan triggeren. Te lang in een gang rondhangen of een hele vreemde route lopen ook. In de winkel zelf hebben ze verder geen mogelijkheid om een controle te forceren o.i.d.
Of deze van @itavero
Ik heb op een conferentie voor software ontwikkelaars wel eens gesproken met mensen die in de UK bij Sainsbury's werken.
Wat ze daar doen is profielen opbouwen van producten die typisch samen gekocht worden (bijv. je koopt een maaltijdpakket dan koopt de gemiddelde gebruiker ook de ingrediënten die er verder voor nodig zijn).
Als je dan een raar boodschappenlijstje hebt, is de kans groter dat je gecontroleerd wordt.

Geen idee of dat in Nederland ook gedaan wordt door supermarkten, maar het lijkt mij wel een logische manier en slim verbruik van de data die ze allemaal in de supermarkt verzameld hebben door de jaren heen
De albert heijn is trouwens wel even wat anders dan je buurtsuper...

Maar goed, je roept maar "dat mag helemaal niet". Pak de wet die dit verbiedt er dan eens bij? Link hem eens. Waarom mag dit niet? Alle klantenkaarten doen dit.
Waarom zouden ze anders zo hameren op het hebben van een bonuskaart en het koppelen aan je account? Waarom geven ze je geen nieuwe als je zegt dat je hem thuis vergeten bent?
Waarom vragen ze bij bijna elke retail winkel in heel het land of je al een klantenkaart hebt? Omdat ze willen dat je zegeltjes spaart? Nee, omdat ze geen log van al je transacties bij mogen houden op basis van je rekeningnummer of naam, maar omdat ze wél van een klantenkaart mogen bijhouden waar hij voor is gebruikt. Zo werken spaarkaarten immers.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 17:01]

Vroeger controleerde ze gewoon iedere Marokkaan en schopten ze scholieren de deur uit. Dan vind ik een algoritme beter.
Wat dacht je van alles op de band zetten en je bent de derde in de rij. De eerste wil cash betalen en is aan het zoeken naar een paar verstopte muntjes en de tweede is het niet eens met een aanbieding waardoor de cassiere eerst iemand van de vloer moet bellen voor controle en die moet dan nog heen en weer lopen.

Nee, bij mij gaat alles in het kratje, netjes gestapeld. Dan even bij de zelfscan kassa afrekenen en klaar. En daar heb ik wel eens controle maar dat is tot nu geen enkele keer mis gegaan.
Zelf heb ik 2x zelfscan gebruikt jaren gelden, 2x "eruit" gepikt. Klopte allemaal wel, maar vreselijk gedoe en alsnog niet sneller. Ik loop lekker langs de normale band, praatje maken mijn zonde overdenken en cash betalen. Nooit verantwoordelijk voor je eigen scan fouten, heerlijk.
De snelheidswinst van zelfscan zit ‘em niet alleen in je eigen boodschappen, maar ook van diegenen voor je in de rij.

Ik had een keer trek in een rolletje drop, dacht “voor 1 rolletje ga ik geen zelfscanner pakken”… en vervolgens bij elke kassa minstens 2-3 volle winkelwagens voor me.
Zelf heb ik 2x zelfscan gebruikt jaren gelden, 2x "eruit" gepikt. Klopte allemaal wel, maar vreselijk gedoe en alsnog niet sneller. Ik loop lekker langs de normale band, praatje maken mijn zonde overdenken en cash contant betalen. Nooit verantwoordelijk voor je eigen scan fouten, heerlijk.
Doe es lief. Hoezo heb jij er last van als hij gewoon langs de kassa gaat? Die lacht de winkel vierkant uit als er weer eens ergens een storing in een systeem is.
Precies. Ook een caissière is een mens. Zo kwam ik er laatst achter dat een oudere medewerker vlak bij mij woont en wat hulp nodig had. Intussen is ze een goede vriendin en oppas voor de hond. Twee blij dus. Zie je dat al een scan computer al doen?
Deze Dino is 'pas' 46, en ik vind een normale kasse fijner, ik vind het ook niet erg als mensen de selfscan kassa's nemen. Of het echt sneller is zal de ene keer wel zijn, andere keer niet. En ik ben sinds kort weer terug naar cash ... dan heb je (ik in elk geval) nog een beetje gevoel alsof je geld nog iets waard is.
Geld is niks waard, terug naar de goudstandaard is het beste.
Mij overkomen met bakjes snacks, daar heb je verschillende soorten bakjes met een variateit aan vleesjes, kaasjes en ander spul. Ieder bakje ongeacht smaakje is 2 euro en altijd in de actie (3 voor 5 euro)

Dus eerste keer pakte ik 3 verschillende bakjes, scande er 1 en drukte 2x op het plusje zodat ie op 3 uit kwam. Kreeg wel op mn donder van t kassameisje en moest toch echt even de juiste scan doen :P
Vind je dat echt onlogisch? Ze doen toch ook aan voorraadbeheer 8)7? Als jij 3x een bakje kaasblokjes scant en maar één meeneemt, komen er op een gegeven moment de verkeerde producten binnen.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 23 juli 2024 17:01]

Onlogisch niet toen ik er eenmaal op gewezen werd, had er tot op dat moment alleen nooit bij stil gestaan :),
Och is best begrijpelijk, echt niet de enige.

Er zijn bij ons ook klanten die bij een 2e gratis actie ook maar 1 artikel scannen en dan zeggen: "ja maar de 2e is toch gratis?" toen hebben we maar even bordjes opgehangen. Want de omzet kloptte wel, maar ik zou volgens de voorraad nog wel artikelen in het magazijn moeten hebben...
Vind je dat echt onlogisch? Ze doen toch ook aan voorraadbeheer 8)7? Als jij 3x een bakje kaasblokjes scant en maar één meeneemt, komen er op een gegeven moment de verkeerde producten binnen.
Als klant ben ik niet verantwoordelijk voor het voorraadbeheer. Voor de prijs maakt het in dit voorbeeld niet uit.
Ah, de PLUS.
1 van de filialen hier in 741X heeft ook fijn tussen de "3 voor 5" de iets duurdere snacks met bijna hetzelfde label. Ik vind het niet erg om meer te betalen, maar als je 9 bakjes meeneemt voor € 15 en je moet uiteindelijk 22 euro betalen, dan is dat wel een minder leuke "aanbieding" |:( |:(
Het is nog best wel ingewikkeld ja, zo schijn je bij de Albert Heijn twee verschillende croissants te hebben.

Streepjescodes zijn makkelijk maar dingen als fruit en bakkerij bij de zelfscan is een gedoe.
Idem, ik moest naar de normale kassa gewoon alles op de band leggen. Maakte speciaal een kassa open voor me, tja, prima. Ik snap het wel, ik zal ook wel eens wat te veel gescand hebben, daar zie je dan geen cent van terug als je er niet zelf mee naar de balie gaat :)
Gewoon een kwestie van goed opletten bij het scannen en na het scannen de bon checken. Dan zie je snel genoeg of er iets niet klopt, De scanner kan een keer een artikel niet goed gescand hebben, maar ook een artikel dubbel geregistreerd hebben. Bij een controle zie je dat.
Met een kar val zie je dit dus niet, en het is dus zo dat een casesier mag wel een fout maken maar een klant niet. Hele simpel ik gebruik altijd een cassiere, behalve als ik een paar dingen heb dan doe ik zelf scan kassa ( maar nooit die zelf scan pistolen die je mee neemt in de winkel, daar is een fout nog veel sneller gemaakt.). Als de winkel stop met cassieres ga ik naar een ander winkel.
Ik gebruik ook nooit handscanners maar ga altijd bij de zelfscankassa staan met aan de ene kant mijn mandje of boodschappenkar en aan de andere kant de tas. Dan weet ik precies wat ik scan en check daarna nog even de bon. Werkt altijd prima.
Als een supermarkt zich er makkelijk van af maakt door machines ipv mensen te gebruiken, moeten niet alleen de lusten, maar ook de lasten voor de supermarkt zijn! En van klanten verwachten dat ze alles gaan controleren? Dat gaat echt niet werken, wie neemt daar de tijd en de moeite voor?

De beste oplossing is gewoon een waarschuwingssysteem, hoezo wil je mensen direct met een politiedossier opzadelen? Volgens mij is het probleem met winkeldiefstal veelplegers, niet iemand die is een keer per ongeluk iets vergeet.
Je haalt nu een voorbeeld aan dat duidelijk een bijzondere uitzondering is. Er zijn random controles bij die zelfscan dingen en ik ben ook wel eens wat vergeten. Dat is nooit een probleem. Ik vermoed dat AH deze gang van zaken ook niet leuk vindt en dit is geen regel. Anders zou het klachten regenen natuurlijk en dan is AH snel van zijn klanten af. Om dit als reden aan te voeren niet de zelfscan te gebruiken vind ik nogal overdreven.
Ik denk dat het ook heel erg ligt aan de buurt waar je winkelt.

Bij ons in het dorp kennen best veel mensen elkaar sowieso al en zitten er bijvoorbeeld ook geen scholen in het dorp zelf en we hebben ook niet echt een probleemwijk waar veel gespuis zit.
Voor mijn gevoel is er dan ook weinig sprake van echte diefstal en gelooft men vrij snel dat het daadwerkelijk een ongelukje was.

Zit je in een buurt waar mensen dagelijks opzettelijk van je proberen te stelen als winkel zijnde dan zou ik ook heel wat minder snel die "smoesjes" geloven.
Als het aan de buurt ligt, kan het ook zomaar een gevalletje etnisch profileren zijn. Want ik snap wel waar je heen wilt, en dát is soms het probleem. Als je net iets gekocht hebt, en de kassamedewerker heeft het artikel niet goed over dat anti-diefstalding gehaald en het alarm gaat af, is dat voor mij niet zo erg. Maar als je een kleur hebt of er uitziet als een persoon met een migratieachtergrond (laten we het dan maar helemaal PC zeggen :+ ) kijkt iedereen meteen naar je alsof je een smerige dief bent.
En dat werkt in de AH waarschijnlijk ook zo. Alsof Nederlanders zich nooit vergissen en een persoon van andere afkomst bij voorbaat erop uit is om de boel te tillen. Zo komen we nooit ergens natuurlijk. Ik snap die boze Marokkanen wel. Als je steeds zo bejegend wordt terwijl je gewoon je best doet, heb je er op een gegeven moment ook tabak van.

Nou wil ik hier geen off-topic debat over welke bevolkingsgroep nou het meeste steelt, en ik wil geen enkele misdaad of slecht gedrag goed praten, maar ik zie inderdaad al voor mij hoe iemand met een kleurtje meteen de politie aan zijn broek krijgt en ik niet. Alleen maar omdat ik de juiste kleur heb.
Jammer dat je het dan meteen weer draait richting rasistische motieven want zo was het niet bedoeld

Het is gewoon onomstotelijk bewezen dat mensen uit slechte wijken waar veel criminaliteit en armoede is zelf ook grote kans hebben om de zelfde richting op te gaan. In die zin is het dus ook logisch dat supers rond dat soort buurten er vaker mee in aanraking komen en wantrouwender zijn. Kleurtje en afkomst maken dan niet uit, IEDEREEN is daar verdacht.
Jij woont duidelijk in een stad dat jij bij deze groep meteen aan etnischiteit moet denken. Zelf woon ik op het platteland en denk ik aan het dorp verderop met een woonwagenkamp waar veel arme mensen wonen waarvan ook zeker een kwart wel een strafblad heeft voor een of ander delict en waar ook nog zeker een kwart regelmatig iets uitvreet waardoor ze de politie op de stoep krijgen. Dit zijn veelal gewoon blanke nederlanders maar ook die vallen vaak wel op doorr hun lichaamshouding, gedrag, spraak, en kleding dus daar zijn mensen (en mijninziens terecht) ook veel wantrouwender naar toe.
Ook is het gewoon simpelweg zo dat zogenoemde kruimeldiefstal van bijvoorbeeld blikjes cola of crossaintjes veel meer gebeurt door jonge mensen. Het is niet voor niets dat mensen die dit soort producten in de winkelmand gooien sneller een steekproef krijgen.

[Reactie gewijzigd door Roharas op 23 juli 2024 17:01]

Ik wrijf niemand racistische motieven aan, maar het is heel gemakkelijk om dat te denken en het is ook (helaas) de realiteit. En uiteraard zijn er ook anderen die op een bepaalde manier geprofileerd worden. Inderdaad zal een scholier eerder worden gevolgd door een beveiligingsmedewerker, of een (schijnbaar) dakloos persoon. Alleen lopen die niet met een hele volle kar langs de zelfscanner en vergeten 1 komkommer waarvoor de politie wordt gebeld. Denk ik tenminste.
Ik weet dat het niet altijd zo is, en ik weet ook dat (zoals @divvid aangeeft) de statistieken en onderzoeken die kant uit wijzen. Dat snap ik allemaal; ik leef niet onder een steen. Maar tegelijkertijd is het gewoon de realiteit dat iemand die er niet uitziet als een Nederlander vaak bij voorbaat al verdacht is. En dat stuurt in belangrijke mate de acties van veel (let op: niet alle) beveiligingsmedewerkers.

Ik ontken niets, ik stip alleen een feit aan. Ik heb zelf de juiste kleur voor Nederland, ondanks dat ik toch mijn roots in Suriname en Indonesië heb. En als je aan de donkere mensen van de familie ervaringen met bv politie vraagt, krijg je hete interesante verhalen te horen. Ook met collega's die ondanks hoge school of universiteit, maar geboren op Curacao of in Marokko, anders benaderd worden. En dáár kunnen we ook niet omheen, net als die statistieken. En het is voor die mensen erg vermoeiend om te horen dat ze zich daar niets van moeten aantrekken of dat het wel meevalt. Want dat zeggen de blanke mensen dan weer. Maar inderdaad, het is off-topic, maar ik vond het relevant in het kader van de opmerkingen over politie bij simpelweg vergeten boodschappen.

btw: ik woon in Rotterdam Zuid. Vlakbij Zuidplein.
Helder, verder is etniciteitsdiscussie en de problemen die daar aan verbonden zijn inderdaad offtopic dus laten we het daar bij laten. Wat je zegt zal vast kloppen maar in mijn eigen omgeving ken ik uberhaubt niet veel mensen met andere roots maar de weinige die ik ken zijn verder happy en hoor ik er nooit over dus kan me weinig inleven in hoe het dan is voor mensen die het wel zo ervaren :)


Wel interesant is de opmerking die je maakt over het volle boodschappen karretje.
Het lijkt mij dat mensen die echt weinig te besteden hebben en waarvoor 10 euro per week al een redelijk bedrag is eerder geneigd zullen zijn om op een karretje van 50 euro een artikel of 2 "te vergeten" om zo een paar euro per week uit te sparen die ze dan weer kunnen gebruiken om iets anders/meer te kopen.
Zelf heb ik het idee dat het "toevallig" altijd de dure artikelen zijn die worden "vergeten" zoals koffie, kratje bier, schoonmaakmiddel, dierenvoer, etc maar weet niet of dat echt zo is of dat het de paar keer dat ik het zag toevallig daar om ging.
Helaas zijn de statistieken, zelfs gecorrigeerd, vrij duidelijk. Dat kan je ontkennen, of de oorzaak er van onderzoeken. Ooit opgegroeid in een probleem wijk kan ik je die problemen wel duiden, maar dat is een hele andere discussie

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 17:01]

Bij ons zijn er bij AHs in de mindere buurten geen zelfscankassa's. AH (en andere supermarkten) zullen ongetwijfeld risicoanalyses doen.
Ik denk het ook aanligt hoe jij reageert.

Als je oprecht reageert met ooh sorry. Kan ik het nog aanpassen?
Of ga je meteen in de verdediging.

Laten wij eerlijk zijn zelfs als je naar de gewone kassa gaat, maken ze fouten. Iets te veel aanslaan of iets niet aanslaan. Wij blijven mensen.
Ik ken iemand die een soortgelijk iets had mee gemaakt (ook bij de AH ironisch genoeg)

2 karren vol aan boodschappen met ruim 200 euro aan waarde (inkopen voor kerst) en ze waren vergeten om een fles wijn van paar euro te scannen.

Politie was ook al ingeschakeld, maar toen deze ter plekke kwamen besloten ze niks te doen want diegene wou per direct betalen, plus de politie zag ook dat de medewerkers hem en zijn vriendin steeds de mond gingen dichtsnoeren, wanneer ze beide steeds aangaven dat ze nu voor willen betalen en dat dit "onzin" is.

Ze hadden als ik de topic die je linkte dan wel meer geluk gehad dan diegene, ik denk ook dat de politie in hun geval inzag dat iemand met 2 karren vol aan boodschappen een fout kan maken.

Uiteindelijk zijn ze nooit meer naar die AH gegaan, puur uit protest want een sorry kregen ze niet te horen, sterker nog de boel escaleerde bijna omdat de manager op dat moment zich intimiderend gedroeg tegen hun, vooral toen de politie vond dat er geen probleem is aangezien ze wel voor willen betalen, omdat ze het vergeten waren te scannen.

Dat valt mij dan ook weer op tegenwoordig, hoe makkelijker de dingen worden door technologie en hoe meer verantwoordelijkheid in onze handen wordt geduwd, hoe mee gedoe het eigenlijk oplevert.
Ik snap dat nooit. Ik zie het ook wel eens gebeuren. Tikken mensen voor 100+ af en dan maken ze een foutje van een euro of 2. Hebben zij mega veel gezeik...

Volgens mij is heel dat gezeik duurder dan gewoon een keer "boos" te zeggen wel opletten met scannen en dit nog even afrekenen.

Ik ben een keer door een beveiliger bij de Jumbo eruit gepikt hij moest en zou mijn tas controleren. Niet gewoon waar wij stonden nee achter in de winkel. Waarop ik lichtelijk geïrriteerd reageerde want moest de trein halen, vervolgens klopt heel mijn bonnetje op 1 artikel naar. Die moest en zou ik gestolen hebben. Waarop ik zeg dat kan niet want dit verkoopt deze Jumbo niet. Uiteindelijk was ook de politie daar ik leg het rustig uit. Pakt de agent het artikel loop naar een random medewerker met de vraag verkopen jullie dit? Nee dat hebben wij niet.

Die beveiliger heeft geen seconden berouw getoond voor het feit hij mij een uur bezig gehouden heeft voor niets.

Al met al een uur later pas mijn trein gehaald...
Wacht even...dat Jumbo verkoopt dat ene artikel niet maar toch werd je beschuldigd van diefstal...? Politie ingeschakeld door hunzelf waarna de politie vroeg of dat Jumbo dat artikel het verkoopt en hun antwoord was "Nee, dat hebben wij niet"...? Je gaat echt serieus achter je oren krabben waarom ze je überhaupt hebben eruit gepikt en vervolgens gaan lopen beschuldigen. Ik begrijp zulke onkunde totaal niet, kan er met mijn verstand gewoon niet bij! Niet alleen dat, het is ook maar de vraag hoe de beveiliger het weet dat die Jumbo dat artikel niet verkoopt. Was die beveiliger een vakkenvuller geweest of wellicht een manager geweest en daarna is gedegradeerd tot beveiliger waardoor ie zo nodig iemand eruit moet pikken zonder legit reden?

[Reactie gewijzigd door SilverRST op 23 juli 2024 17:01]

Beveiliger was van een extern bedrijf.

Echter had toen ik zei tegen die beveiliger, van leuk maar dit product verkoopt deze Jumbo niet. De beste man zelf even naar een medewerker moeten lopen om het te controleren. Dat had hij niet gedaan.

Ik denk trouwens dat ik er uitgepikt was omdat hij mogelijk op de beelden dag ik in mijn rugtas zat in de winkel. Had namelijk ook een handje vol lege flessen bij om in te leveren. Maar dit is een aanname.

De manager kwam er veel te laat bij. Toen wist de politie al dat het product niet in de winkel verkocht werd.

Had wel van de manager oprechte excuses gekregen en een waardebon van 100 euro.

Heb ook die beveiliger nooit meer gezien. :+
Wat een ..., zeg! Dus te snel conclusies getrokken.
De beste man zelf even naar een medewerker moeten lopen om het te controleren. Dat had hij niet gedaan.
Daar gaat het dus fout. Iedere beveiliger met enig gezond verstand zou naar een medewerker moeten gaan om het te controleren.
Als je 2 karren boodschappen gaat halen is het misschien handiger om het scannen door een professional te laten doen. Gaat waarschijnlijk ook sneller.
Ik vind het wel lekker dat ze de rij van de kassa niet zo ophouden. Ben ik er ook weer sneller doorheen :+
Het is dus ook makkelijk om het 'vergeten' te scannen af te schuiven op de klant dan op de medewerker. Die verantwoordelijkheid is gewoon totaal anders.
Net zo als je een pak gamba's over het hoofd kunt zien, kun je ook een voetganger/fietser over het hoofd zien: dat kan nog veel grotere consequenties hebben, betekend dat dat je zelf ook nooit meer de weg op gaat?

De hele situatie guybruggeman is gewoon allemaal lekker uit de hand gelopen. Als hij niet eerder met politie in aanraking is geweest en het gros van z'n boodschappen wel heeft betaald, geloof ik niet dat een rechter hier echt een veroordeling aan vast zou plakken. Dit gewoon overduidelijk een vergissing, de opzet die ze zelf al noemt ontbreekt, ik snap ook niet dat de politie dat niet in heeft gezien en is het niet sowieso vreemd dat hier verder geen manager bij is geweest?
Voor zover ik lees kwam de manager wel, maar toen was er blijkbaar al één en ander in gang gezet door een onderchef (boete, aanklacht + winkelverbod enzo) wat de manager niet meer ongedaan kon maken. Uiteindelijk de Officier van Justitie wel, maar ja, dat was al een paar dagen later toen hij moest voorkomen..
Het interessante is, dat bij AH het beleid is dat als de "dief" al uit de winkel is, we hem niet gaan ophalen buiten de winkel. Want dat is als medewerker het domste wat je kan doen. En ook gevaarlijk.
Wat een bizar verhaal. (enkel OP gelezen, niet hele topic) Ik kom vaak wel 2 keer per dag bij de appie. 's ochtends voor werk koop ik lunch en wat drinken, als ik thuis kom spullen voor de avond. Maar vrij vaak kom ik niet toe aan lunch, of eet in een lunchzaak ofzo. Dan heb ik dus 's avonds nog spullen in mijn tas. Nooit een probleem geweest (altijd handscanner, soms controle, maar ze pakken enkel de bovenste 3? dingetjes. Lijkt mij toch niet dat dit strafbaar is? (bon gooi ik altijd weg, en in theorie kan 's ochtends langs de normale kassa en cash betalen (gebeurt héél soms bij mij) dan is er dus ook geen digitaal bewijs vanaf mijn kant). Kan ik dan zomaar in de bak belanden?
Naar verhaal, dat van dat topic. Klein foutje, groot gezeik. Ik ben al niet zo'n fan van zelfscankassa's omdat ik dat weer een extra stap richting onpersoonlijkheid vindt gaan, plus dat het je dwingt om met pin te betalen (bijna nergens een machine met cash-automaat).

En laatst werd ik daar aangesproken door een controleur met de woorden 'meneer, wilt u wel even alles scannen, dit is niet de bedoeling zo', waarna hij mijn boodschappentas controleerde en.... alles klopte gewoon. "Oh pardon, ik dacht dat u de verkeerde kant zat te scannen van een paar producten, maar u scant de 35%-kortingsticker, alles is goed!" en loopt weer weg. Voel je je toch wel bekeken door de omstanders en behandeld als een potentiële winkeldief. Dat had wel wat vriendelijker gemogen. Extra reden voor mij om gewoon weer bij de caissière aan te schuiven, dan is het haar/zijn schuld als er iets niet goed gaat. En ja, ik check het bonnetje altijd :P
Niet alle winkels doen dat, bij de Jumbo krijg je een scanverbod.
Ik heb geen idee hoe goed het bij AH werkt, echter ben ik zelf vaker in een Amazon Go store geweest. Dat werkt echt uitstekend, je kan producten gewoon terugleggen en dat wordt netjes gedetecteerd en verwerkt.

Zodra je naar buiten loopt krijg je het bonnetje in je app en zie je precies hoe lang je in de winkel geweest bent.

p.s. ik heb een hekel aan wachten bij de kassa of aan zelf scannen, dus ik zie deze technologie graag tegemoet.

[Reactie gewijzigd door Jay-v op 23 juli 2024 17:01]

Ik ben voorstander en tegenstander.

Voorstander want super handig.

Tegenstander, je hebt minder door wat je uitgeeft. Je gooit alles maar in je kar/tas en je hebt nergens meer echt het moment van afrekenen waarbij je meteen een gevoel hebt van ooh dat is veel of dat klopt wel.

Krijg je de factuur een uur later via de mail, is heel dat moment niet meer aan de orde. Plus je rekent niet af, waardoor het geld minder waarde heeft in je hoofd.
Dat heb ik ook bij de kassa momenteel, hoezo zo dat anders zijn?
Ik zie deze technologie ook graag tegemoet. maar geheel kassa-loos zie ik niet als een goede situatie.
Mijn oma heeft nog niet eens een smartphone, laat staan dat ze behoefde heeft aan deze zaken.

In mijn ogen zal een winkel altijd een mogelijkheid moeten hebben of traditioneel af te rekenen.
Ook vraag ik mij af hoe dit gaat voor mensen die "onder bewind" vallen. Deze mensen moeten het vaak met xx euro per week doen, en krijgen dat op een "leefgeld rekening" gestort met een pinpas waarmee je alleen kan betalen. (Internet bankieren, laat staan automatische incasso's zijn dan vaak niet mogelijk)
Voor mensen in bewind gaat dat sowieso niet werken omdat je een creditcard moet koppelen aan het account. Een bewindvoerder deactiveert een creditcard heel erg snel
Dat is precies wat ik zeg.
Daarom is een winkel zonder fysieke kassa in mijn ogen niet toereikend voor de huidige samenleving.

Ja dit betreft nu een winkel, maar net als de zelfscan nu nagenoeg alle kassasystemen overneemt, voorzie ik dat dit iets gaat worden wat over enkele jaren toch de standaard zou gaan worden.
(Geen mogelijkheid tot diefstal/foutjes, minder of geen kassa medewerkers nodig. Voor supermarkten is dit de heilige graal)
Nederland heeft héél veel boomers met een pensioen dus ik denk dat de meeste supermarkten altijd wel 1 kassa zullen houden.
Voor mensen zoals jouw oma kan dit juist makkelijker werken als een zelfscanner mogelijk. Een medewerker maakt een account aan voor haar en in het vervolg kan ze gewoon de winkel inlopen, spullen kopen. Allemaal zonder een smartphone of ander scherm te bedienen.
Ik denk het wel zolang je het product maar terug zet in het schap waar je het gepakt hebt. Ieder artikel heeft denk ik een unieke RFID tag en als je deze uit de schap haalt, wordt deze via camera en mogelijk Bluetooth aan jouw winkelmandje gekoppeld. Dus als je het weer terug zet, dan wordt deze weer bijgeboekt aan de voorraad en uit jouw mandje verwijderd.
En waar blijven die rfid tags…precies. In het milieu. Doe mij intussen maar de lokale groenteboer / bakker / slager
Een fractie duurder, maar een stuk gezonder
Kat en muis spel. Er zijn aardig wat subreddits over hoe je het systeem van amazon kan omzeilen. Dat zal hier ook wel het geval zijn.
Het leuke daarvan is dan weer dat de winkel het niet zelf hoeft uit te zoeken. Gedurende de dag reddit in de gaten houden, s nachts de fix bouwen en voor de opening de andere dag uitrollen.
https://www.aldi.nl/informatie/shopandgo.html
Volgens het filmpje met 'hoe het werkt', wel dus.

Waarschuwing vooraf: Ze hebben waarschijnlijk de meest verschrikkelijke stem gebruikt die ze konden vinden :|
Als je het product terug legt registreert hij dat ook :) Amazon heeft ook zo'n winkel in Amerika. Zie deze video: https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc
Stukje uit de plaatselijke krant die ook over deze opzet berichte. Zoals @robertwebbe al aangaf zal via een unieke RFID tag het goed gevolgd kunnen worden. Dit zal denk ik wel de toekomst worden. Aan de ene kant zal wellicht de winkeldiefstal teruggebracht worden. (RFID beschermende tassen zijn er nu ook al uiteraard) en aan de andere kant zal de personeelskosten oplaag gaan)
Ook aan de twijfelachtige consument is gedacht: heb je spijt van die pizza in je mandje? Leg ’m terug in de schappen en hij verdwijnt als toverslag van je rekening.
er wordt dus ook gekeken waar je naar kijkt en zoekt, wat je in je handen hebt etc. neem ik aan Een completer profiel van je koop gedrag. Dat soort data is natuurlijk veel waard.
Ik denk dat het een kwestie van een paar dagen is voor men door heeft wat voor sensoren er gebruikt worden. En ik kan me geen enkele sensor bedenken die niet kinderlijk eenvoudig voor de gek te houden is. De camera helpt dan ook niet echt want als ik een zakje snoep pak en me dan bedenk en een leeg zakje snoep uit mijn tas vis en terug hang (als het gewicht sensors zijn dan met wat zand er in) dan zal het systeem neem ik aan niet beter weten dan dat ik de snoep niet gekocht heb.

Het is zeker mogelijk om dit soort systemen voor de gek te houden en ik kan me echt niet voorstellen dat dit langer dan een paar maanden open zal zijn voor men de pilot weer stopt omdat het niet goed genoeg werkt.
Bedenk dat wat jij kan verzinnen, de fabrikant van dat spul ook wel kan verzinnen. En ik denk dat Aldi zelf ook uitgebreid gaat testen op welke manieren je de boel kunt misleiden. En wat denk ik ook een rol speelt is dat ze doordat er geen kassa meer is en dus minder personeel, een bepaald percentage diefstal dat er alsnog doorheen sluipt accepteren. Je hoeft niet achter elk dubbeltje aan te gaan natuurlijk.
Nou kost zo'n systeem ook het nodige natuurlijk, maar uiteindelijk besparen ze toch wel, anders deden ze het niet. Het doel is altijd meer mensen in de winkel, minder personeel.
Het is vooralsnog een experiment. Als ze doorkrijgen dat er alsnog teveel verdwijnt, stoppen ze er vanzelf mee.
Natuurlijk een fabrikant zal zo veel mogelijk van dit soort dingen proberen af te vangen en te voorkomen dat snap ik ook wel. Maar net zo als de traject controle die niet te verslaan was volgens een van de sales mensen ergens rond 2003-4 blijken de mensen die hun zuur verdiende geld liever niet aan andere geven vaak erg creatief en vinden ze manieren om toch het systeem te bedonderen.

Er is altijd diefstal en die is niet gering, dit is een kostenpost voor elk bedrijf zeker als ze een winkel hebben. De vraag is of de reductie in personeelskosten voldoende zal zijn om de kosten van diefstal die ongetwijfeld hoger zal zijn (al is het maar omdat de pak kans nu nog een stuk lager is dan als er personeel in de winkel rond loopt) te verantwoorden.
Zo wel Aldi als de fabrikant van het systeem denken van wel, en ik heb er zo mijn twijfels over simpel weg omdat bijvoorbeeld de fabrikant van de OV Chip kaart ook riep dat het veilig was en niet zo maar te hacken tot het kinderlijk eenvoudig bleek de systemen te hacken...

Dat een fabrikant een claim maakt zegt heel erg weinig over de werkelijke eigenschappen van een product. Er zijn maar zeer weinig regels die een fabrikant dwingen de waarheid te verkondigen als ze hun product beschrijven en dat is eigenlijk alleen maar voor producten die mensen levens zouden kunnen kosten als er over gelogen wordt.
Het zou me dan ook helemaal niet verbazen als het product eigenschappen is toegedicht door het sales en marketing team die het niet helemaal waar kan maken...
bijvoorbeeld de fabrikant van de OV Chip kaart ook riep dat het veilig was en niet zo maar te hacken tot het kinderlijk eenvoudig bleek de systemen te hacken...
Dat is nu weer een slecht voorbeeld omdat de NS er zelf voor kozen om de goedkoopste chip te gebruiken. De fabrikant raadde dat zelfs af.

Maar goed, ik snap het idee. Uiteraard zegt een fabrikant altijd dat het geweldig werkt. Maar je kunt er ook wel vanuit gaan dat ze op zijn minst het minimale aan testen hebben gedaan. Elk systeem is denk ik wel te foppen, maar het is altijd een afweging tussen de moeite die je ervoor moet doen vs wat het oplevert.

En Aldi is ook niet helemaal gek, dus die gaan ook allerlei mensen inzetten om te kijken of ze iets kunnen pikken. Dus alle scepsis is terecht, maar zoals ik al zei: wat wij kunnen bedenken, kunnen zij ook bedenken. Aldi geeft niet graag haar producten weg, dus als het niet werkt, gaan ze er niet mee door. Maar je moet dit soort dingen wel gewoon proberen, anders weet je het nooit. Als Tweakers een beoordelingsforum zou zijn voor nieuwe technieken, komt er niets op de markt. want er is altijd iemand die denkt dat het niet gaat werken. Build, test, fail, repeat....zó ontwikkel je iets. Niet door vooraf al te roepen dat het niet werkt.
Helemaal waar, maar als iemand met een idee voor een vierkant wiel aan komt zetten dan heeft het weinig zin om dat te gaan testen...

Nu is het heel erg de vraag of dit een vierkant wiel is of niet. In de ogen van velen is het een geweldig idee en in de ogen van velen is het niet zo'n goed plan. Wie heeft er gelijk dat kun je alleen uitvinden door het te proberen, simpel weg omdat dit veel complexer is dan dat vierkante wiel idee. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Dat neemt niet weg dat mensen hun mening moeten kunnen geven en gewoon commentaar kunnen leveren als ze denken dat er bepaalde dingen zijn in een plan die misschien niet helemaal goed zullen werken. Dat is het mooie van een community er is input van heel erg veel verschillende mensen met heel erg veel verschillende ervaringen, achtergronden en denkwijzen. Op die manier zul je ideeen voorbij zien komen die jij misschien ook had maar als onzinnig opzij zette of juist hele nieuwe ideeen waar je misschien iets aan hebt of die je ook gelijk opzij zet omdat je ze onzinnig vind.

Claimen dat mensen hun ideeen niet mogen delen omdat jij het er niet mee eens bent of omdat jij het beter weet is nog al onzinnig, het heeft weinig zin om deel uit te maken van een community als iedereen het altijd met elkaar eens is en allemaal precies het zelfde zegt en denkt.
Dat er altijd mensen zijn die denken dat bepaalde dingen niet werken is juist heel erg goed. Dat betekent dat het een echte community is waar mensen met verschillende denkbeelden zich vrij voelen om hun mening te uiten. Pogen dit soort ideeen als onzinnig, nutteloos en ongeinformeerd weg te zetten met de suggestie dat ze maar beter niet geuit moeten worden is schadelijk voor de community en getuigt naar mijn mening niet van veel inzicht.
Nee, dit gaat niet over het niet mogen delen van je mening. Alleen zijn sommige mensen heel stellig en dat vind ik altijd wat kwalijker. Je kunt je scepsis op 2 manieren uitten: je kunt een vraag stellen, zoals "heeft men wel aan die en die situatie gedacht?" dus in een vorm waarbij je het open laat. Maar wat ik vaak zie is meer methode 2: "Kan niet werken omdat x, y, z".

De tweede manier lijkt de discussie te willen doodslaan. En die hele stellige opmerkingen zie ik soms ook voorbij komen bij onderwerpen waarbij laten we zeggen letterlijk een team van raketgeleerden iets hebben bedacht en dan komt Pietje van Tweakers die roept dat dat helemaal anders moet, want x, y, z...Kan natuurlijk zomaar zijn dat Pietje een punt heeft, maar ik zou met dergelijke specialistische onderwerpen uitkijken met dergelijke uitspraken. Een van de designers van 3D printer onderdelen zei zelfs in een interview dat ie moest lachen om de commentaren van bepaalde mensen nav een nieuw product. Hij zei toen iets als 'we hebben precies dat soort dingen al lang en breed uitgetest want dat was ook het eerste dat in ons opkwam'. Ze zijn niet voor niets een paar jaar bezig geweest met het ontwikkelen van dat product.

Dus ergo: commentaar, kritiek, alles is welkom, maar probeer vragen te stellen, en niet zomaar een stelling te deponeren als lang niet zeker is of het wel zo zit.
Dan heb je toch niet helemaal goed gelezen ik zei en dat is helemaal waar, sensoren zijn eenvoudig voor de gek te houden. Ook camera's zijn leuk maar je kunt je zelf zo positioneren dat een camera niet kan zien wat je nu precies doet, ook geheel waar.

Om die reden denk ik dat, en kan ik me niet voorstellen dat...

Dat is geen stelling dat is simpel weg mijn mening op basis van een klein aantal redenen die zo lijkt mij redelijk algemeen geaccepteerd zijn. Geen van mijn uitingen is stellig nog is het op welke manier dan ook bedoeld om een discussie te stoppen, het is simpel weg mijn mening. Persoonlijk zou ik absoluut geen geld in dit project steken omdat ik totaal niet geloof dat het mogelijk is om een systeem te bouwen dat meer waterdicht is dan het huidige systeem waar ook camera's in de winkels hangen en mensen daadwerkelijk gestopt kunnen worden als ze per ongeluk vergeten dat dure product af te rekenen.

Daar naast ben ik het totaal niet eens met het idee dat alleen een bepaalde manier van je zelf uitdrukken juist is. De manier van spreken verschilt van mens tot mens en natuurlijk zijn er mensen zo als jij zelf schijnbaar die het op prijs stellen als iedereen altijd maar vraagt of hun mening misschien wel juist zou kunnen zijn. Immer om informatie vragen over de werking van een product aan een groep mensen van wie waarschijnlijk geen enkele persoon directe kennis van de werking van het product heeft is onzinnig. Om die reden vind ik (lees geen stelling maar een mening) dat het ook heel erg weinig zin heeft om in de door jouw gekozen vorm mij mening te geven over een product of een service.

Dat neemt niet weg dat ik het misschien helemaal fout zal hebben en dat ik dingen over het hoofd zie die deze oplossing tot een geweldige manier maken om vele miljoenen mensen op deze planeet werkeloos te maken als ze niet meer in de winkel achter de kassa hoeven te werken omdat de machine het allemaal voor hen doet.
De camera helpt dan ook niet echt want als ik een zakje snoep pak en me dan bedenk en een leeg zakje snoep uit mijn tas vis en terug hang (als het gewicht sensors zijn dan met wat zand er in) dan zal het systeem neem ik aan niet beter weten dan dat ik de snoep niet gekocht heb.

Het is zeker mogelijk om dit soort systemen voor de gek te houden en ik kan me echt niet voorstellen dat dit langer dan een paar maanden open zal zijn voor men de pilot weer stopt omdat het niet goed genoeg werkt.
Dat wordt later natuurlijk wel ontdekt. En de camera's hebben precies geregistreerd wie de dader was.
En wat met los fruit?
Nou daar hebben we tegenwoordig toch gewoon die weegschaal voor? Daar loop je langs, en print je zo'n stickertje uit en hij voegt hem toe aan je bon. Je moet alleen wat verzinnen op diefstal inderdaad, maar ten opzichte van zelfscannen en de appel niet eerlijk scannen verandert er met dit systeem feitelijk weinig. Steekproefsgewijs controleren kan nog steeds met dit systeem.
Klanten hoeven hun boodschappen ook niet zelf te scannen op de manier die in sommige supermarkten wordt aangeboden. De winkel heeft 'intelligentie camera's in het plafond en sensoren in de schappen'.
Hoe moeilijk is "met als uitzondering van los fruit en groente" ? Moet het alles of niks zijn?

Als je echt niet kan wachten op antwoord, zou je die aldi ook in kunnen lopen om te kijken.
Er staat 'hoeft zelf niet te scannen' dus het is 'niks' in dit geval.
Utrecht is voor mij ong 150 km :O
Als je echt niet kan wachten op antwoord
Zucht.
Als een item per gewicht verkocht wordt dan staat de voorraad denk ik op een weegschaal. Ieder item heeft een uniek RFID tag en als je er een uitpakt dan wordt het gewichtsverschil van dat item berekend en toegevoegd aan je winkelmandje. Andersom (= terug leggen) kan ook.

Bepaalde items worden voorverpakt geleverd, denk aan een bakje druiven of appels op een schaal van 4.

En als je meerdere items van hetzelfde type pakt, dat telt de software deze automatisch op en maakt daar 1 item van.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 23 juli 2024 17:01]

Alleen voorverpakt fruit verkopen.
Bij het systeem van de Aldi durf ik niet te zeggen wat er gebeurd maar in de winkel van Amazon was het bijzonder moeilijk om het systeem te foppen. Ons is het in elk geval niet gelukt, want dat is toch iets wat je probeert als je een kijkje mag nemen :D
Als je de normale looproute volgt bij AH weten ze ook precies welke produkten er in je kar gaan. Je scanned de producten en doe je bonus eraf trekken en AH weet precies wat je hebt gekocht.
Ik vraag me ook af of het systeem al dan niet ook bij zelfscan gebruikt wordt. Daar staan ook eng veel cameras (die de pincode meelezen?). Het is een kleine stap om daar de scan te vergelijken met wat de cameras zien en als het te onduidelijk is een wroutine steekproef te doen.
In 2018 hadden ze dit al in Amerika: https://www.youtube.com/watch?v=vorkmWa7He8

Daar zag je dat het allemaal goed ging.
stel je pakt een product, stopt het in je tas, ziet verderop een vergelijkbaar product maar dan de XXL-voordeelverpakking, je legt 't vorige product weer terug en pakt de XXL; verwerkt het systeem dat ook correct?
Hopelijk. Maar er zitten ook sensoren in het schap. Dus als je het in het juiste schap teruglegt is dat redelijk te doen. Persoon pakt. Persoon legt terug. Als je dan een poppetje gewoon van boven volgt en alles wat bij die figuur uit het schap pakt op z'n account zet (of eraf haalt) lijkt me dat overzichtelijk.

Maar geen zwangere vrouwen of oude van dagen meer helpen iets uit het bovenste rek te pakken. En wat als mensen voor elkaar langs grijpen? De deur van de koeling open en van links achter pakt iemand ook even een bak champignons? Maar goed, het is een experiment.
Zachtjes uitgedrukt - want vanuit deze informatie kan weer meer worden gedaan dan "persoon X koopt produkt Y" - nu wordt het "Persoon X loopt vaak langs plek A en houdt van produkt Y".

En sinds wanneer moet ik mijn woonadres, telefoonnr, e-mail-adres e.d. opgeven om iets te mogen kopen in de super-markt. Alleen een e-mail adres (alias dus...) zou ik nog mee kunnen leven.

Maar de rest? Nee toch?
Amazon was al eerder in VS met Whole Foods.

Wel grappig dat de hipsters dan mogen beginnen met deze big brother variant van winkelen.
Je moet sowieso je bon controleren is mijn ervaring. Zeker bij de AH. Lidl is nog het beste met de juiste prijzen.
Je kunt wel heel fel reageren, maar arstechnica heeft succesvol dit soort dingen weten te omzeilen. Dus tja. En het feit dat een tech-bedrijf als Amazon er rekening mee houdt en allerlei technieken daarvoor implementeert om het te voorkomen, betekent niet dat dozenschuiver Aldi dat doet, natuurlijk. Ik zeg ook niet dat het niet werkt, ik vraag me alleen af of dit soort dingen wel altijd goed geregistreerd wordt. Sta je net niet goed voor de camera's, kan de RFID niet goed worden uitgelezen door de hardware, etc. Natuurlijk proberen ze er rekening mee te houden, maar zo'n systeem kan niet 100% feilloos werken. Zoals hier verderop ook al aangegeven, er zijn legio aan subreddits om in dergelijke winkels de beveiliging te omzeilen.
Tja, hoe veel mensen nemen geen rol aluminium folie mee als ze bijvoorbeeld kleding gaan passen, of speelgoed gaan kopen? De truck is kinderlijk eenvoudig en werkt nog steeds, een sterke magneet om de beveiliging's tag los te maken en een schaartje om de labeltjes er af te knippen.

Er zijn genoeg van dit soort dood eenvoudige oplossingen te vinden die allemaal heel erg goed werken als je met een extreem klein budget gaat winkelen.

Zijn er ook manieren om dit systeem te verslaan, zeker weten, zijn ze doodsimpel of net even lastiger dan het lijkt, geen idee maar roepen dat het werkt omdat het in de VS werkt bij een van de technologisch meest voor uitstervende retailers op deze planeet is net zo hard onzin natuurlijk. Niet alleen zijn hun systemen ook al verslagen ook kun je er niet van uitgaan dat een Aldi de zelfde hoeveelheid technologische knowhow en mensen aan kan weiden als een van de grootste technologie bedrijven op deze planeet.

Daar naast zijn er in Amerika meer dan genoeg situaties waar mensen simpel weg de winkel binnen lopen pakken wat ze willen en weer naar buiten lopen omdat ze weten dat zo lang ze onder een bepaald bedrag blijven ze toch geen straf zullen krijgen en de politie dus de moeite niet zal nemen er iets aan te doen. (dat bedrag is vrij hoor enkele honderden dollars)
Dat dat in Amerika werkt wil niet zeggen dat je hier het zelfde kan doen (waarschijnlijk wel trouwens), en dat is niets anders dan roepen dat omdat iets in Amerika werkt het ook in Europa zal werken.
Niet zo mijn ding. Als het mis gaat ben jij degene die een softwarefout mag gaan bewijzen tegenover een anonieme helpdesk.

Als men het geld voor minimumloners aan de kassa nog niet overheeft, heb ik ook weinig hoop voor de kwaliteit van hun aftersales. Ze hebben je geld immers al in gijzeling.
Is dat zo?
Als je per creditcard of automatische incasso betaalt dan kun je onjuiste kosten terugboeken.
En als je achteraf betaalt dan laat je dat wachten tot je een kloppende factuur hebt.
Die optie heb ik ook overwogen, daar is beschermt een goede creditcard immers voor. Dat is dan in de regel wel het hele bedrag en niet dat van enkel het foutief in rekening gestelde product. Dat zou mij persoonlijk dan ook niet lekker zitten, immers heb ik dan een hoop onbetaalde producten in bezit.
Kwestie van de communicatie openhouden.
Gewoon de klantenservice mailen dat er een verkeerd bedrag is afgeboekt, je dit teruggeboekt hebt en dat je graag hoort hoe het juiste bedrag betaald kan worden.
Ik weet niet of je de laatste trend een beetje ziet m.b.t. communicatie met (grote) bedrijven maar die is duidelijk niet 'open'.
Of het betreft chat-bots of ze hebben totaal geen contact gegevens (omdat het een beheer maatschappij is bijv. maar ondertussen wel degene die je geld in gijzeling heeft).

En wat als je pecht hebt en het een paar keer gebeurt dat er iets niet klopt? Ben jij dan bij voorbaat niet verdacht? Het grote probleem is dat alle track&trace info aan de kant van het mogelijk falende systeem zit en dat je als klant vrij weinig gegevens hebt - behalve een te hoge afboeking...
Mensen blijven vanzelf weg zodra ze benadeelt worden.
Ik denk niet dat ze daar blij van zouden worden, want een chargeback kost ze zo'n €20
Reden te meer om geen onjuiste afboekingen te doen.
De informatie wordt op Amerikaanse servers opgeslagen. Gebruikers moeten ook verplicht hun e-mailadres, telefoonnummer en woonadres opgeven bij het aanmaken van hun account.
Ik dacht dat dit absoluut niet mocht?
Yes hier verbaas ik mij ook wel even over. Zal wel weer mogen onder de noemer "anoniem" maar daar geloof ik dan werkelijk helemaal niets van dat dit anoniem is.
Het kan ook helemaal niet anoniem. Je moet je verplicht registreren met je persoonsgegevens. Als je de winkel in loopt en je telefoon bij het poortje scant, wordt jij als persoon getracked en daarbij gekoppeld aan je persoonsgegevens, anders weten ze niet welk account ze moeten laten betalen.

Misschien dat Aldi bedoeld dat ze een deel van die gegevens anonimiseren nadat iemand de winkel uit is, om zo van de data te kunnen leren. Maar het systeem is inherent niet anoniem ontworpen.
Anoniem: 80922 19 juli 2022 16:14
Bij de Aldi vind ik dit wel prima als je vanwege kostenconcurrentie lage personeelsbezetting moet hebben, we hebben hier in het dorp pas een nieuwe Aldi. Altijd maar 1 kassa open dus je staat regelmatig lang in de rij, nauwelijks uitloopruimte bij het afrekenen waardoor de klant achter je altijd moet wachten tot jij alles hebt ingepakt. Ongelofelijk dat ze een nieuw gebouwde supermarkt in 2022 nog zo slecht in elkaar zetten bij de kassa.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80922 op 23 juli 2024 17:01]

Eens. En trouwens:

Die kleine uitloopruimte... dat is echt een grote bron van ergernis, en ik heb nog weinig Aldi's gezien waar bijv. 50cm extra ruimte niet had gepast. Die slechte doorstroming kost extra tijd en inzet van kassapersoneel. Snap het idee erachter ook niet.

Kosten? Ze hebben er 3-4 kassa's terwijl er zelden maar 2 open zijn. 3 kassa's met hogere doorstroom 24/7 terwijl enkel met massa's bezoekers met weinig items en 3 ipv. 4 kassa's open het iets trager gaat.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 23 juli 2024 17:01]

Wat je wel ziet is dat supermarkten met meer (bezette) kassa's hogere prijzen hanteren.

Andere variabelen:
  • minder personeel per tijdsperiode
  • personeel dat de winkel bedient (bijvult) kan ook kassa draaien en doet dus afwisselend beide.
  • minder/meer fulltime personeel
  • minder/meer partime personeel
En de ruimte: duurdere supermarkten lijken dus ook meer ruimte te huren - dat kost natuurlijk extra.
Het lijkt een kosten afweging die nadelig kan uitvallen en dus kan leiden tot slechte doorstroming.
Dat waag ik te betwijfelen. De formule van de Lidl draait om het bedienen van een relatief groot achterland waar de inwoners juist voor hun bulk-aankopen naar de Lidl gaan. Ze hebben er minder afzonderlijke producten maar wel in grote hoeveelheden uitgestald.

Wat je dan krijgt is een relatief klein oppervlak vs. het verkoopvolume maar alsnog in de regel grote winkels, veelal groter dan een doorsnee AH of Jumbo.
Ik denk dat die hoeveelheden waar jij het over hebt dan niet voor elke Aldi/Lidl gelden. Want voor bulk inkoop kun je altijd nog beter naar groothandels gaan.
en wat van mensen met een "Unieke" loop-route.

Zoals:
1 de winkel in
2 naar de flessen-automaat
3 naar de gang met drinken
4 zware flessen onderaan de kar.
6 naar de wekelijkse aanbieding gang [non-food]
5 begin vanaf het begin van de winkel voor de gewone boodschappen

is de AI/systeem slim genoeg om dit te detecteren zonder problemen?

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 23 juli 2024 17:01]

Dan ga je er dus vanuit dat de looproute ook maar enige invloed heeft op de correcte werking van het systeem. Die kans lijkt me ontzettend klein.
Dat ze de looproute volgen, wil niet zeggen, dat de implementatie van de techniek ervan afhankelijk is. Het volgen van de looproute klinkt me als iets aanvullends, los van het bepalen wat iemand koopt.
Elke route is 'uniek' een sensor meet gewoon.
*ontwikkelaars van dit systeem*
Oh YEEH! Daar hebben we allemaal niet aan gedacht in de jaren van ontwikkeling. OEPS!

Denk je nu werkelijk dat jij hier een scenario heb bedacht waar ze geen rekening mee hebben gehouden? Dan snel naar Utrecht, testen en een bug bounty claimen!
Anoniem: 486069 @sfc197119 juli 2022 12:33
Dat ontwikkelaars ergens aan debken betekent niet dat iets ook geïmplementeerd wordt..

Dat gezegd hebbende, dit lijkt me zo'n basaal iets dat hier wel rekening mee gehouden moet worden
De looproute volgen lijkt mij vooral ter optimalisatie van de inrichting van de winkel.
Als je allemaal bij het eerste gangpad waar je in komt blijft staan, is dat niet handig bijvoorbeeld.
Dan gaat er een alarm af en komt een bewaker je beleefd vragen naar buiten te gaan en de normale paden te bewandelen... Anarchisten horen niet in de supermarkt en doen maar lekker online boodschappen! :+
Anarchisten doen over het alg. heel weinig boodschappen, zeker als ze allerlei verplichte accounts moeten aanmaken en hiermee (ook buiten de winkel) gevolgd kunnen worden waar en wat ze kopen. :)

Dit systeem had 5 jaar geleden nog 'China! China!' gekrijs opgeleverd...'automatiseringsgemak' went snel kennelijk. :)
Uniek? Dat is iedere keer als ik boodschappen doe met mijn vrouw
In de app moet een creditcard worden gekoppeld waar het geld van afgeschreven wordt
We leven niet in America waar iedereen een creditcard heeft. Waarom niet met automatische incasso?
Anoniem: 454358 @moonlander19 juli 2022 12:29
Maestro stopt in Juli volgend jaar, dan krijgt iedereen een nieuwe pas met credit card nummer, zoals in bijna alle andere landen
Of Maestro stopt weet ik niet.
Maar volgens mij wordt er overgestapt naar V Pay en daar staan geen cc-nummers op in mijn geval in ieder geval.
Klopt, alleen blijft het wel een debitkaart.
Oh echt? Dus dan kan je m gebruiken als credit card?
In België bij BNP heb ik sinds een vorig jaar een gewone bankkaart met geïntegreerde VISA. Het is dan debit ipv credit. Bij sommige betaalterminals zie ik op het scherm dat er via VISA wordt afgerekend, zonder dat ik daar iets voor moet doen.
Je kan hem dan gebruiken als MasterCard of Visa. Maar het blijft een debit card.
Het blijft gewoon een debit card. Je krijgt dan wel een MasterCard of Visa nummer, maar het wordt daarvan niet automatisch een credit card ofzo.

En de uitgifte van nieuwe Maestro en V Pay passen stopt volgend jaar, de huidige passen blijven waarschijnlijk gewoon nog tot de verloopdatum werken.
Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank heeft ruim 55% van de Nederlanders een creditcard. Dat lijkt me toch ruim voldoende voor dit Aldi-experiment.
Dit is dus 1 van de aantal redenen waarom ik die "snel kassa's" volledig boycot. Moet je eens weten hoeveel mensen er wel niet ontslagen worden omdat je overbodig wordt gemaakt door automatisering. Wat is het volgende? drones die de winkels schappen automatisch vullen vanuit de vrachtwagen die straks ook al volledig autonoom naar een vestiging rijden. Goed voor de werkgelegenheid Nederland... Top
Op deze wijze durf ik straks niet eens meer naar de supermarkt mede ook door mijn concentratiestoornis waardoor ik bijna elke keer wel iets vergeet(ook al is het met een lijstje) dan kan ik zowat wel een abonnement nemen bij justitie/gevangenis omdat ze me wekelijks zouden zien.

Op deze wijze koop ik ook liever wel rechtstreeks van de boer zelf als die een collectief initiatief zou opstarten voor bijvoorbeeld een SRV
Op zich is er niks mis met het weg automatiseren van banen.
Hoe sneller we collectief minder of zelfs niet meer hoeven te werken voor geld hoe beter.
Zou ik zeggen.
Waarom vinden we het "goed" dat de meeste mensen het gros van hun leven voor (het geld van) een ander bezig zijn?

Dat er steeds minder werk is en steeds meer mensen komen moet toch vroeg of laat eens wat op bedacht gaan worden.
Maar dat is meer iets voor volksvertegenwoordiging om te regelen. Basis/universeel inkomen is een idee, maar daar is rechts allergisch voor dus zal wel niet (als zodanig) gebeuren.

In ieder geval, de koers dat alles wat we nodig hebben eventueel machinaal plaatsvind lijkt op zichzelf gezien geen slechte.
Als we het gaan forceren dat jantje 40 uur per week dingetjes op een plankje moet leggen terwijl we daar een machine voor kunnen hebben die dat kan doen vind ik dat niet persé positief ook al heeft jantje anders geen werk.
Dan moet jantje maar gewoon geld krijgen als er niets meer te doen is, kan jantje allicht wat meer zijn hart volgen en zich eventueel gaan inzetten bij het plaatselijke asiel ofzo.
ik doe alles via de kassa juf. zo houden we mensen aan het werk en ik gun de dame ook een baan.
ik doe alles via de kassa juf. zo houden we mensen aan het werk en ik gun de dame ook een baan.
Net als taxi-chauffeurs is dat een aflopende zaak. Of je nu wilt of niet. Jouw persoonlijke voorkeur zal daar (op termijn) helemaal niks aan veranderen. Ik vind trouwens dat kinderen van 16..17 niet aan de kassa horen: kinderarbeid. Of max. een half uur per dag.

We moeten m.i. dan ook toe naar kortere werkweken.

Net als vroeger: mensen die handmatig weefden. Allemaal vervangen door weefmachines.
Net als vroeger: handmatig je koeien melken door in de uiers te knijpen.
Net als vroeger: mijnwerkers in steenkolenmijnen. (Althans... dat zou overal zo moeten zijn, willen we niet dat de 2 miljard mensen aan de kust onder water lopen.)

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 17:01]

Net als vroeger allemaal situaties waar geen klant van toepassing is. Als klanten massaal die winkels links laten liggen minder inkomsten dat willen ze niet.

Ikea Eindhoven en Hezemans karting hebben een tijdje pin only gehad. Hezemans had het binnen 3 maand weer cash en Ikea Eindhoven is cash ook weer mogelijk. Zal waarschijnlijk iets te veel inkomsten schelen.
Op lange termijn zal cash betalen bijna overal niet meer mogelijk zijn dus groepje dinosaurussen neemt met de jaren gewoon weer af.
Zullen we dan ook alle kanalen en wegen weer laten aanleggen door mensen met een schop, houweel en kruiwagen?
Weet je wel hoeveel mensen je aan het werk kan krijgen als je die kruiwagen weg doet.
Dit vind ik dan wel een mooi systeem.
Ik heb er een bloedhekel aan hoe dat met die zelfscan gaat bij bijvoorbeeld AH en die gebruik ik gevolgsmatig alleen nog maar als er lange rijen staan bij reguliere kassa.

Ze besparen dan op personeel maar elke drie en halve scheet komen ze kijken wat je afgerekend hebt en of dat klopt.
Dat trek ik heel slecht, vooral omdat ik dat met zorg in mijn tasje gestopt heb en die medewerker dat er dan allemaal weer uit gaat zitten halen.

Of je vertrouwd me, of je zet maar gewoon weer een batterij kassières neer.

Zo'n systeem wat gewoon weet waarmee je de winkel uit loopt en dat in rekening bent zou een oplossing zijn. Wel weer jammer van de zoveelste banengroep die gaat sneuvelen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 17:01]

Vreemd - ik ben eigenlijk nog nooit echt gecontroleerd bij de AH. .. Oh wacht, 2x...en toen keek ze niet eens in de wagen. Achteraf zag ik dat zelfs een artikel niet correct gescand had (met die debiel trage handscanner had ik blijkbaar een plusje gemist)... En dat zagen ze niet eens.

Misschien ligt het aan waar je woont of zie je er onbetrouwbaar uit dat je vaker de sjaak bent 😁
Misschien ligt het aan waar je woont of zie je er onbetrouwbaar uit dat je vaker de sjaak bent 😁
Die kassa bepaald of je gecontroleerd wordt niet de persoon die daar rondloopt dus je eigen voorkomen is als dat goed en neutraal is ingericht irrelevant.

Hoe streng ze controleren zou best wel eens met de buurt te maken kunnen hebben waar ik boodschappen doe maar dat vind ik niet mijn probleem.
Ze kiezen zelf voor de optie van die zelfscan dingen, niets staat ze in de weg normale kassa's aan te houden.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 17:01]

Mee eens, ik vind het ook niet fijn dat de verantwoording van producten scannen bij de klant komt te liggen. Maarja, door die zelfscan kassa's sluiten meer en meer bemande kassa's zodat je daar langere rijen krijgen.

Overigens wil frapant dat klanten gewoon klakkeloos en gratis het werk aan het doen zijn van en kassiëre. Wat wordt het volgende, zelf de producten uit het magazijn gaan halen?

Het zou normaler zijn als de supermarkt zegt: scan zelf je producten en krijg hiervoor xx % korting.
Overigens wil frapant dat klanten gewoon klakkeloos en gratis het werk aan het doen zijn van en kassiëre. Wat wordt het volgende, zelf de producten uit het magazijn gaan halen?
Dit dus. De verantwoordelijkheid voor het scannen wordt gewoon afgeschoven op de klant. Dadelijk moet je een week van te voren aangeven wat je wilt komen kopen om zo te balanceren. Het vullen dient ook FIFO te gebeuren overigens doe je dat niet kan je een boete verwachten.
Minder menselijk contact is mij wel wat waard.
Ik denk dat de supermarkt zegt: scan zelf je producten, dan verhogen we de prijzen niet (of niet nog verder).
Het valt mij op dat ik vaker gecontroleerd wordt als ik een beetje loop te dralen, als ik in de supermarkt nog niet weet wat ik vanavond wil eten. Blijkbaar ziet de AI dat als onzeker gedrag en dan volgt er een steekproef. Wat ik dan wel vreemd vind is dat de AI daar niet van leert, in al die jaren dat ik het gebruik heb ik nog geen enkele fout begaan. Op een gegeven moment zou je dit toch mee laten tellen in de weging voor een steekproef.
Hoe ziet de 'AI' (en vooral welke AI?) dat dan?
Die scanners hebben vast wifi tracking om zo de handscanner te volgen in de winkel.
Daar tegenover staat dus dat de meeste die 'ronddwalen' wel iets meenemen. Ook de selectie producten kan een indicatie geven.
Of de medewerker die je in de gaten houdt via camera's
Die kassa bepaald of je gecontroleerd wordt niet de persoon die daar rondloopt dus je eigen voorkomen is als dat goed en neutraal is ingericht irrelevant.
Dat trek ik heel slecht, vooral omdat ik dat met zorg in mijn tasje gestopt heb en die medewerker dat er dan allemaal weer uit gaat zitten halen.
Tja, dat hoort nu eenmaal bij de selfscan, als je dat niet trekt, gewoon in de rij voor de kassa gaan staan...
Tja... meerdere winkels hier hebben zo ongeveer alle kassa's weggedaan, of nog maar 1 kassa in totaal, en de rest is zelfscan... Ik rij wel naar de volgende supermarkt.
Vind ik dus niet. Als je werk aan mij uitbesteed moet je me daar ook mee vertrouwen.
Krijg je er voor betaald? Nope, dus het is geen "werk". Er wordt je de mogelijkheid aangeboden zelf te scannen zodat jij weer sneller verder kunt met minder wachttijd.
Het is wel werk. Je zit daar iets te doen waar de AH geen personeel meer voor hoeft in te zetten.
Ze doen dat echt niet omdat ze je lief vinden, ze willen gewoon doorloopcapaciteit verhogen.
ja, en het karretje vooruit duwen is dan ook werk. En je producten zelf uit het schap moeten pakken is ook werk. En wat dacht je van de producten ook nog op de band leggen.

Die handscanners zijn er ook gewoon als service naar de klant en je bent niet verplicht ze te gebruiken. Tuurlijk zal dat de doorloopcapaciteit verhogen, maar dat betekend anderzijds ook dat de klant sneller klaar. Win-win dus.

Als ik een snelle boodschap wil doen verkies ik altijd de AH boven andere winkels, ondanks dat ze meestal duurder zijn en er een andere supermarkt dichterbij is. Gewoon omdat ik daar weer snel buiten kan staan.
Deze vergelijking gaat natuurlijk sowieso al scheef op 't feit dat niemand (vaak inclusief ikzelf) weet wat ik wil hebben/ga kopen dus echt een alternatief voor zelf door de winkel lopen heb je ook niet.

Ik snap dat het niet verplicht is maar dan kan ik er nog wel kritiek op hebben.
Zeker als ze, zoals bij mijn plaatselijke AH, het leeuwendeel van de kassa's hebben weggehaald voor die zelfscan en er in de praktijk van die vier fysieke kassa's die er nog wel staan maar één open is.

Dan snap ik dat die zelfscan sneller is ja. Want er is bijna altijd een rij bij de normale kassa. Maar bij een beetje doorloop valt het nog wel mee exact hoeveel sneller die zelfscan is vergeleken met een medewerkster.
Die mensen die de hele dag producten scannen zijn daar toch gehaaider in dan jan doorsnee die eerst de barcode moet opzoeken op de verpakkingen of broodjes moet opzoeken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 17:01]

Deze vergelijking gaat natuurlijk sowieso al scheef op 't feit dat niemand (vaak inclusief ikzelf) weet wat ik wil hebben/ga kopen dus echt een alternatief voor zelf door de winkel lopen heb je ook niet.
Natuurlijk is er wel een alternatief, diverse supers bieden gewoon aan je boodschappen thuis te bezorgen. Dan lopen zij voor je "achter het karretje aan" en doen je boodschappen. Ze brengen het ook nog eens voor je thuis.
Ik snap dat het niet verplicht is maar dan kan ik er nog wel kritiek op hebben.
Natuurlijk mag je kritiek hebben, net zoals anderen kritiek op jouw kritiek mogen hebben...

Maar je kiest er zelf voor om de zelf scan te gebruiken, en daar horen spelregels bij. Als je het niet eens bent met die spelregels.. maak er dan geen gebruik van.
Als je in de rij voor de kassa staat wordt het ook niet gewaardeerd als je voordringt, ook spelregels die er bij horen.
Natuurlijk is er wel een alternatief, diverse supers bieden gewoon aan je boodschappen thuis te bezorgen. Dan lopen zij voor je "achter het karretje aan" en doen je boodschappen. Ze brengen het ook nog eens voor je thuis.
Je moet toch nog steeds aanklikken wat je wil hebben, dat is het digitale equivalent van door de supermarkt lopen.
Verder woon ik op 3 minuten lopen van 2 grote supermarken dus dat hele bestellen van boodschappen bij grootgrotters danwel flitsbezorgers heb ik ook ethische en ecologische bezwaren tegen. Aanzien me niets aan de benen mankeert.
Natuurlijk mag je kritiek hebben, net zoals anderen kritiek op jouw kritiek mogen hebben...

Maar je kiest er zelf voor om de zelf scan te gebruiken, en daar horen spelregels bij. Als je het niet eens bent met die spelregels.. maak er dan geen gebruik van.
Als je in de rij voor de kassa staat wordt het ook niet gewaardeerd als je voordringt, ook spelregels die er bij horen.
Dit doet allemaal niet ter zake.
Je kan wel blijven hameren op het vrijwillige aspect van de zelfscan maar als je mijn originele reactie leest gebruik ik dat ook amper. Het haalt verder niet de kernpunten weg van de waarom ik dat dus niet gebruik.
Zeker niet als ze, zoals ik ook al aangaf, bij de plaatselijke AH in de praktijk nog maar één normale kassa open hebben en dit dus zelfs bij het niet gebruiken van die zelfscan, de zelfscan toch op mijn supermarkt ervaring slaat.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 17:01]

Ik denk dat het systeem niet primair bedacht is om wachttijden te verkorten. Dat kon al met meer reguliere kassa's. Het systeem lijkt primair bedacht om personeel 'uit te sparen'.

En vanwege de mogelijkheid - die overigens ook bestaat bij reguliere kassa's - dat een item niet wordt gescanned (en derhalve niet wordt betaald), is een steeksproef gewijze controle. Maar die is wel vele malen vervelender want het verlengt enorm de wachttijd. En die kans daarop is niet eens zo klein op het moment (misschien dat het aantal checks nog afneemt).
Het systeem lijkt primair bedacht om personeel 'uit te sparen'.
Natuurlijk is dat ook een reden, maar het mes snijdt in dit geval aan twee kanten, het bedrijf bespaart een deel op personeelskosten, en de klant krijgt meer mogelijkheden.
Maar die is wel vele malen vervelender want het verlengt enorm de wachttijd.
Alleen omdat de wachttijd een stuk verkort is, al met al ben ik zelfs met controlle meestal veel sneller klaar dan als ik in de rij voor de kassa ga staan.
En ja, het is even vervelend als je gecontrolleerd wordt, maar het leven is nu eenmaal niet allemaal rozegeur en maneschijn, even een minuutje "doorbijten", vergeten en weer verder gaan met je leven.
Ik stel ook niet dat die controle zo verschrikkelijk is - alleen het typisch het omgekeerde van de reden dat je de zelfscan kiest - namelijk 'ff snel'.

En de controle duurt soms wel degelijk lang omdat je moet wachten op een medewerker en dan kan elders ook bezig zijn.

Ik kan het ook anders stellen: hoe erg is het om even in de rij bij de kassa te staan?
Maar goed; geen/minder personeel is de richting waarin we gaan.
Ze besparen dan op personeel maar elke drie en halve scheet komen ze kijken wat je afgerekend hebt en of dat klopt.
Dat dus, dan lopen er (in grotere winkels) 2 van die medewerkers hier rond bij zelfscan, terwijl ze net 2normale kassa's hebben weg gehaald hiervoor.

Wat mij wel vaak opvalt, en misschien heb ik gewoon pech is dat iedere keer dat ik kleine boodschappen doe, ik heel vaak de pineut ben voor controle, terwijl dit bijna nooit gebeurt als ik grote boodschappen doe.

Dit alleen bij de AH, andere winkels met zelfscan heb ik daar geen last van (niet tot op dit niveau)
Ik heb het ook wel eens met grotere boodschappen gehad, alleen gaan ze dan maar een deel controleren.
Die medewerkers zijn er ook alleen maar mee bezig om die melding uit hun handcomputer te kunnen klikken, ik denk niet dat het ze echt zo mee bezig zijn of er daadwerkelijk meuk in je tas zit die niet op de kassabon staat.

Heb ook wel gehad dat ik nog een chocolade reepje of kindersuprise ei wil meenemen ofzo, die reken je dan los af en dan komen ze dat controleren en niet die 50 euro aan boodschappen die je er net voor hebt afgerekend.
Anoniem: 1028301 @Polderviking19 juli 2022 13:21
Plus dat je een hoop gezeik hebt als er onverhoopt iets met scannen mis is gegaan, zoals we hierboven hebben kunnen lezen.
Ik zal er niet aan mee doen, laat de kassiere maar scannen, als zij een fout maakt is het hun probleem.
Het is te idioot voor woorden dat je hun werk uit handen neemt, waar je niks voor terug krijgt.
Ja - op deze manier wordt personeel bespaard door de supermarkt maar dient te klant meer te doen... eerlijker gezegd heb ik daar ook niet zoveel zin in. De marges mogen misschien niet hoog zijn voor alle produkten maar de winsten die worden gemaakt - over de ruggen van bepaalde leveranciers - die zijn best hoog. Dus ben ik het ook niet helemaal mee eens.
Let wel; ik ben voor vooruitgang en het uitfaseren van mensen is op sommige plaatsen wel goed maar als dat betekent dat je als klant random verdacht bent en meer moet doen dan pas ik daar voor.

Het systeem zoals in dit artikel beschreven lijkt beter - behalve dan de belachelijke hoeveelheid persoonsgegevens die ze denken nodig te hebben (of liever gezegd: ook meteen maar claimen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.