ALDI start volgend jaar met afrekenen via sensoren en camera's in winkel Utrecht

ALDI gaat begin 2022 als test een kassaloze winkel openen in Nederland. Deze winkels moeten gaan werken met sensoren die detecteren welke producten de klant pakt. Met een speciale app kan die vervolgens afrekenen.

De sensoren in de winkel volgen enkel de bewegingen van de klant en de producten, volgens ALDI. Zo wordt geregistreerd welke producten klanten in hun winkelwagens stoppen, waarna er aan het eind van de rit via een ALDI-app betaald kan worden. Het bedrijf zegt dat er door het systeem geen gebruik wordt gemaakt van gezichtsherkenning of 'andere biometrische kenmerken'.

De eerste ALDI-winkel waarin dit concept wordt getest, bevindt zich in Utrecht. Vanaf begin 2022 kunnen klanten bij de winkel met een oppervlak van vijfhonderd vierkante meter op de hoek van de Oudegracht en de Lange Viestraat kassaloos boodschappen doen.

Albert Heijn begon in 2019 in Nederland te testen met kassaloze winkels. Die test was een stuk beperkter dan die van de ALDI. De Zaandamse AH-proefwinkel besloeg veertien vierkante meter, en was nog niet opengesteld voor klanten, alleen voor eigen werknemers. Voor Albert Heijn is de kassaloze winkel nooit veel verder dan die initiële testfase gekomen, hoewel er ondertussen wel met echte klanten wordt getest. In Amerika zijn er meer kassaloze winkels; Amazon opende er in 2018 voor het eerst een. Inmiddels heeft het bijna dertig van deze 'Amazon Go'-winkels in Amerika geopend.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

01-10-2021 • 14:33

266

Reacties (266)

266
257
195
7
0
20
Wijzig sortering
Mijn onderbuik dwingt me om sceptisch te staan tegenover deze hightech oplossing 'omdat het kan', al is het maar vanwege het idee dat je dus op elke vierkante millimeter van die winkel gevolgd wordt. Ik ben overigens benieuwd hoe men iedere persoon perfect kan volgen zonder gebruik te maken van biometrie.
Tegelijkertijd kan ik ook begrijpen dat dit concept geboren is uit een poging om een oplossing te vinden voor het steeds duurder worden van vastgoed/winkelruimte, gecombineerd met de relatief hoge verhouding van het winkeloppervlak dat is toegewijd aan het afrekenen en inpakken bij een traditionele supermarkt. Die oppervlakte spaar je namelijk uit bij dit concept en dat bespaart simpelweg geld. De potentiële tijdswinst door het niet hoeven staan wachten bij de kassa is een mooie bonus.
zelfscankassa ook:

"Ik gebruik dat niet uit principe. Ten eerste.waarom zou ik gratis moeten werken voor de winkel? Zelf scan levert mij niets op. Ten tweede. Die controle is net hetzelfde al zeggende dat je een dief bent. Nu laat ik de winkelbediende het werk doen en kijk ik mijn rekening na en niemand anders. Als er een fout gebeurd ligt het dus niet aan mij. En O, ja. mocht u het niet weten. als u 2 keer per jaar iets vergeten bent te scannen of er een fout gebeurd is staat u op de zwarte lijst."
Hallo, AH servicebalie / zelfscan medewerker hier:

Andere mensen hebben hieronder al verschillende redenen aangegeven waarom ze graag wel van de zelfscan gebruik maken, dus daar ga ik niet verder op in, maar ik wil toch wel even inhaken op
En O, ja. mocht u het niet weten. als u 2 keer per jaar iets vergeten bent te scannen of er een fout gebeurd is staat u op de zwarte lijst."
Dat is dus niet waar. De medewerker heeft (mogelijk na overleg met een leidinggevende/manager) altijd het laaste woord of het wel of niet nodig is om stappen te zetten. Wij zijn ook gewoon mensen, en als het een simpel foutje is of als je een verkeerde smaak chips of iets dergelijks gescand hebt dan is er niks aan de hand en gaat er ook niks gebeuren. Het enige gevolg dat er wel is is dat jouw bonuskaart bij een volgende bezoek een eenmalige gegarandeerde controle heeft.

Als je een tas op de bodem bedekt met wijnflessen, die allemaal niet scant en de tas vervolgens verder vult met goedkope chips, tja... dan is het anders...

Het verschilt ongetwijfeld per filiaal wanneer er aan de grote bel getrokken wordt (ik kan me voorstellen dat een rustig dorps winkeltje veel relaxter is met de regels dan een winkel midden in de stad waar de politie twee keer per week over de vloer komt) maar meteen op de zwarte lijst na twee fouten in een heel jaar? Heh, nope.

Uiteraard: Dit is vanuit het perspectief van de AH, ik weet niet hoe het bij onze goede gele concurrent is, maar ik verwacht niet dat het veel anders is.
In Belgie weiger ik principieel nog de selfscan kassa's te gebruiken. Ik heb geen winkelkaart, ik zal ook nooit een winkelkaart aanvragen. Zonder winkelkaart mag ik max 15 items via de selfscan doen. Zonder winkelkaart kan ik niet afrekenen zonder dat een winkelbediende mijn aankopen gecontroleerd heeft.

In Engeland geen enkel probleem. Aanschuiven, scan scan scan, afrekenen en je bent weg. Geen gezever, geen hekjes die je tegenhouden alsof je op voorhand al als dief bestempeld bent, geen winkelkaart nodig.
Bij de ah in Nederland is het zelfs al lange tijd normaal dat je de aanbiedingen alleen ontvangt met klanten kaart
Bij de ah in Nederland is het zelfs al lange tijd normaal dat je de aanbiedingen alleen ontvangt met klanten kaart
En ook net zo normaal voor de consument om te zeggen dat ze 'm vergeten zijn en deze in de auto of thuis ligt zodat de kassa medewerk(st)er alsnog iets intikt en je de korting krijgt en lukt dit niet, de servicebalie doet dan ook nog vaak wonderen.

Jaren geleden toen je bij de Albert Heijn een spaarrekening op je bonuskaart kreeg de kaart ooit eens afgenomen, maar sinds een aantal jaar geen bonuskaart meer in bezit. Hou er niet van als de winkel mij plotsklaps persoonlijke e-mails gaat sturen met overzichten wat ik in de fysieke winkel gekocht heb (wat toen een Pilot) en heel gauw klaar met die kaart.
Emails? Ik heb nog nooit informatie hoeven afgeven voor die AH bonus kaart. Je hoeft dat formulier niet in te vullen.

De AH tracked toch al wat je koopt. Iets minder persoonlijk, want ze mogen niet aan rekeningnummers of bv gezichtsherkenning koppelen. Meeste mensen zijn redelijke gewoontedieren. Redelijk vaste tijdstippen, bepaalde productencombinaties.

Als je meerdere bonuskaarten door elkaar gebruikt en af en toe een nieuwe neemt, ach. Uiteindelijk maakt het individu niet al te veel uit. Gaat vooral een beetje om de lokale meute/groep vaste klanten.
Emails? Ik heb nog nooit informatie hoeven afgeven voor die AH bonus kaart. Je hoeft dat formulier niet in te vullen.
Hoe het tegenwoordig zit weet ik niet, het is tussentijds enkele malen veranderd. In het begin moest je een formulier inleveren en kreeg je er direct een spaarrekening van de AEGON bij waarmee je via de Albert Heijn geld kon storten/sparen. Ergens rond 2000-2001 al als het niet al eerder was.

In diezelfde periode stuurden ze dus ook gepersonaliseerde e-mails met producten/aanbiedingen die bleven arriveren zelfs na afmelden. Pas na opzeggen van de spaarrekening en dus bonuskaart (2006-2007) zijn alle e-mails ook gestopt.

Ik weet wel dat tussentijds meermaals wijzigingen zijn geweest, het ene moment kon je de kaart anoniem krijgen, het andere moment niet tot aan het laatste moment toen privacy ter discussie stond. Sindsdien is het (voor zover ik begreep) mogelijk om zo'n kaart gewoon ter plekke af te halen.

Zelf doe ik bijna geen boodschappen bij de Albert Heijn aangezien er meerdere concurrenten bij elkaar om de hoek liggen waarbij de AH toch vaak wel als 'de duurdere' naar voren komt.
Ik gebruik die bonuskaarten ook sinds het begin, zijn altijd anoniem geweest. In het begin vroegen ze nog wel om je gegevens in te voeren, maar dat is nooit nodig geweest. De kaart hoefde alleen geactiveerd te worden (hier deden ze dat gewoon direct bij het uitgeven van de bonuskaart, kan per winkel verschillen natuurlijk)

De AH is normaal inderdaad wat duurder dan de rest. Zelf leef ik voor een heel eind van de bonusartikelen en gezien veel bonusartikelen vrij voorspelbaar rouleren, kan je daar goed gebruik van maken. Zoals de ovenpizza's, kaas, bepaalde frisdranken, tandpasta, shampoo's. Met bonus is de AH regelmatig behoorlijk goedkoper of net zo goedkoop als de Aldi of Lidl.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 20:43]

Precies. Consumentenprogramma's en dergelijke bevestigen dat ook regelmatig: AH is wat duurder dan gemiddeld als je nu bij alle supermarkten dezelfde set producten gaat kopen. Maar koop je producten in de bonus / persoonlijke bonus, dan kun je, afhankelijk van hoeveel je inslaat, makkelijk een paar procent besparen.

Voor de persoonlijke bonus-aanbiedingen moet je dan wel een bonuspas / klantenkaart gebruiken.

Ik heb de indruk dat AH je heel bewust een x bedrag aan 'persoonlijk voordeel' laat behalen, per jaar. Dus sla je groot in als de koffie in de persoonlijke bonus is, dan krijg je daarna minder grote persoonlijke kortingen. Maar misschien denk ik dat maar, ik kan het niet testen, laat staan bewijzen.

Wat ik me afvraag is in feite: Heeft het ook zin om er meerdere bonuspassen op na te houden? Dus dat je bijvoorbeeld met een pas een vaste groep producten koopt en met een andere pas een andere groep, zodat AH denkt dat het twee personen betreft en je op je ene persoonlijke bonuspas kortingen voor die producten / x bedrag korting kunt binnenslepen en op je andere bonuspas voor de andere producten.
Op je telefoon even een snelkoppeling naar: https://randombonuskaart.nl zetten, en klaar
Ja, ook op @DarkForce er zijn natuurlijk altijd omwegen maar de vraag is of je dat normaal moet vinden
Onzin. Bij selfscans van Carrefour en Delhaize kan je zonder klantenkaart een volle kar afrekenen, zonder controle.
Regionaal bij jou misschien wel, bij ons staan er mooie blauwe posters met melding van de 15 item limiet in de Carrefour. De controle staat nergens aangegeven, dit heb ik zelf getest toen ik voor de 3de keer op rij de melding kreeg dat ik een winkelbediende moest roepen. 15 keer zonder kaart = 15 keer melding. 9 keer met kaart van vrienden = 0 keer melding.
Ga eens naar de Jumbo? Die zitten ook in Belgie en daar heb je dat probleem niet
Wij zijn ook gewoon mensen, en als het een simpel foutje is of als je een verkeerde smaak chips of iets dergelijks gescand hebt dan is er niks aan de hand en gaat er ook niks gebeuren.
Exact en dat is ook wettelijk vastgelegd. Artikel 310 wetb.v.st zegt dat je niets per ongeluk kan jatten. En dat zit het hem in het stukje "oogmerk". Dus als wij op een verjaardag met een soortgelijke jas aankomen en ik neem per ongeluk die van jou mee dan is dat geen diefstal. Sterker nog als het vrij aannemelijk is dat het meenemen van het goed per ongeluk gegaan is dan is een wettelijke vervolging voor diefstal dus onmogelijk.

Artikel 310 Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 20:43]

Die controle ging vandaag bij mij als volgt: "ik moet een steekproef doen, wilt u drie producten overhandigen?" (was bij een normale kassa, niet bij AH overigens). Dus ik had prima dingen ongescand in mijn tas kunnen doen en alleen drie gescande producten overhandigen. (maar dan had ik vannacht niet kunnen slapen)
1) Het levert jezelf tijd op, want niet meer op de lopende band leggen en dus sneller afrekenen

2) Als je vindt dat de controle hetzelfde is als zeggen dat je een dief bent, moet je toegeven dat de rekening nakijken dan ook hetzelfde is als zeggen dat de winkelbediende je probeert op te lichten.

3) Als je vaker dan 2x per jaar iets vergeet te scannen ben je óf een oplichter, óf het systeem is te ingewikkeld voor je en in beide gevallen kun je je boodschappen beter bij een reguliere kassa afrekenen.
2) Als je vindt dat de controle hetzelfde is als zeggen dat je een dief bent, moet je toegeven dat de rekening nakijken dan ook hetzelfde is als zeggen dat de winkelbediende je probeert op te lichten.
Een fout in de prijs is alleen niet te wijten aan die winkelbediende maar aan het hoofdkantoor of bijvoorbeeld de filiaalmanager.

Vorige week samen met de buurvrouw die slecht ter been is naar de Albert Heijn geweest die na school haar kleinkinderen opvangt en melk wilde halen. In plaats van 24 losse pakken pakten we 2 dozen met dus ieder 12 pakken. Op alleen die dag was er een aanbieding, 2 pakken € 1,25 (normaal € 1,25 per pak). Wat mocht ze afrekenen aan de kassa? € 30,00. Wat bleek, in het systeem was alleen de barcode van de melkpakken verwerkt en niet van een hele doos de kassamedewerker wist niets over de aanbiedingen en dat moest maar worden opgepakt bij de servicebalie enige wat de medewerker wist te vertellen was dat hij meerdere mensen met dozen voorbij heeft zien komen (en heeft afgerekend), je weet wel... lui die net als jij ter goeder trouw zijn en denken dat het bonnetje klopt.

Toch is het blijkbaar goed om je bon altijd even na te kijken als je het niet helemaal vertrouwt, en helaas komt het vaker voor dan je denkt want voor de beste mevrouw ging ik eergisteren boodschappen doen bij de Plus daar er een aanbieding was voor toiletblokken, 5 A-Merk toilet blokken voor € 5,00 en vervolgens werden ze ondanks dat de kortingsbon werd verstrekt de volle prijs gerekend.

Leuk dat jij die winkelbediende (kassa medewerk(st)er) op zijn of haar blinde ogen vertrouwt, maar het is niet aan hem of haar te wijten wanneer je kassabonnetje niet juist is.
Anoniem: 579177 @DarkForce2 oktober 2021 10:52
Leuk dat jij die winkelbediende (kassa medewerk(st)er) op zijn of haar blinde ogen vertrouwt, maar het is niet aan hem of haar te wijten wanneer je kassabonnetje niet juist is.
Jeen. Ik heb in het verleden al vrij vaak meegemaakt bij de Albert Heijn dat de prijzen niet kloppen met wat wordt afgerekend. Zowel gewone als aanbiedingsprijzen. Dan kun je met je bonnetje naar de servicebalie en dan heb je binnen 1 à 10 minuten je teveel betaalde geld terug, afhankelijk van hoe druk het daar is. Wat de winkelbediende aan die servicebalie echter meestal niet doet is de prijs in de kassa aanpassen. Iedereen blijft dus vervolgens teveel betalen. Dat is o.a. waarom ik een hekel gekregen heb aan de Albert Heijn. Je weet dat je daar de hoofdprijs betaalt, er loopt 3x meer personeel rond dan bij een vergelijkbare Aldi of Lidl. Maar zorg dan wel dat dat personeel direct de prijzen aanpast indien er iets niet klopt.
Waarom doe je de aanname dat die dozen zelf geregistreerd zijn. Dat is toch helemaal niet logisch. Standaard wordt melk per pak verkocht en niet per doos. Ik snap de ophef niet en waarom je daar zo'n probleem van maakt.

Dit is echt een eerste wereldprobleem waar duidelijk uit blijkt dat we niks te klagen hebben als we ons hier druk over kunnen maken. Man man man... 8)7
---nvm---

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 20:43]

1) Het levert jezelf tijd op, want niet meer op de lopende band leggen en dus sneller afrekenen
In theorie: ja.. helaas is de praktijk bij onze lokale supermarkt net even anders:

Voor de 'zelfscan-kassa' is de rij over het algemeen het langst. Bovendien moet de kassière ook de haaks er tegenaan gebouwde servicebalie (bloemen, post, tabak. loten) bedienen. Dus in de praktijk vaak om en om een klant helpen aan één van de twee zijden.

Bovendien is mijn ervaring dat ik gemiddeld één op de drie keer een 'steekproef' krijg waarbij je mag hopen dat niet een aantal producten door je tas gesmeten worden. Al met al is de tijdwinst nihil, zeker omdat ook vaak klanten met maar enkele artikelen in hun mandje uitgerekend bij die kassa worden geholpen. Om dan te mogen wachten op zo'n miep die haar bananen niet had afgewogen zoals mij deze week weer overkwam..
Ik heb misschien 1 op de 10 keer een steekproef? En ik heb in het afgelopen jaar maar een keer rij gezien bij de zelfscan (een rij van 1 persoon). 100% van alle gevallen ben ik sneller bij de zelfscan dan de kassa.
Anoniem: 1028301 @P_Tingen1 oktober 2021 16:26
Als tijd een issue is, dan kun je het beter thuis laten bezorgen.
Los daarvan is het kul argument, als je echt tijd wil besparen met winkelen , zijn er beter manieren.
Rustige tijdstippen, lijstje maken op volgorde van hoe het in de winkel ligt, etc.
Het is helemaal geen kul argument. Thuis bezorgen moet ik voor thuis zijn/blijven of ik moet mijn boodschappen al zo ver van te voren bestellen dat ik nog helemaal niet weet wat ik wil of een tijdstip reserveren. Ik vind het veel prettiger om zelf de boodschappen te scannen terwijl ik op mijn gemak door de winkel loop en nadenk over wat ik wil hebben en meteen in mijn tassen stop. Als ik klaar ben sta ik binnen 5 seconde buiten en hoef ik niet eerst al mijn boodschappen uit mijn kar te halen op een lopende band, om vervolgens weer snel alles proberen in te pakken. Om nog maar over de wachttijd in de rij niet te hebben. En niet iedereen heeft de luxe om de tijdstippen te kiezen waarop ze willen gaan.
Het is helemaal geen kul argument. Thuis bezorgen moet ik voor thuis zijn/blijven of ik moet mijn boodschappen al zo ver van te voren bestellen dat ik nog helemaal niet weet wat ik wil of een tijdstip reserveren.
Dat ook, maar er zijn ook diverse supermarkten die een minimum bestelbedrag hanteren. Leuk als je een zak aardappelen, een pakje jus en kaassoufflés wilt kopen, maar je minimaal €30 aan boodschappen moet doen voordat het bezorgd wordt…
Het gaat natuurlijk niet alleen puur om de hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan boodschappen doen. Mensen vinden het over het algemeen gewoon niet leuk om in een rij te staan. Zelf vind ik het daarom erg prettig dat ik tegenwoordig bij de lokale Jumbo een scanner kan gebruiken en zo langs de rijen naar een doe het zelf kassa kan wandelen. Controleren is maar sporadisch en is zo gedaan, ze scannen namelijk niet alles opnieuw maar steekproefsgewijs een paar artikelen.

Overigens is dat laatste natuurlijk ook van belang voor als je vaker 'gesnapt' zou worden met een niet gescand artikel. Als dat 2 keer voorkomt heb je of heel veel pech dat je net die 2 keer gecontroleerd wordt én dat ze net dat artikel controleren, of (waarschijnlijker) je 'vergeet' veel vaker dingen te scannen.
Hangt maar net van de winkel en je eigen situatie af.
Met normale kassa's zou ik bijna altijd in een rij staan, soms lang soms kort. Met zelfscan sta ik nooit in de rij.
Laten bezorgen betekent onderaan de streep voor mij dat ik meer tijd kwijt ben, ik woon naast de supermarkt, mijn koelkast is even ver als de supermarkt zelf (oke, het scheelt 20 meter...) terwijl ik voor laten bezorgen X tijd thuis moet zijn om het in ontvangst te nemen.

Zoals met alles is het afhankelijk van je situatie.
4. Privacy redenen Je kunt niet cash afrekenen, wat is het voordeel voor mij dat de overheid kan zien wat ik koop? Die willen alleen maar totalitaire controle over je leven.
Neem de volgende keer even een rol aluminiumfolie mee…

De overheid kan niet zien wat jij koopt. AH wel, als je er een persoonlijke bonuskaart gebruikt. Anders zien ze een pintransactieID en daarbij een lijst met boodschappen. En elke transactie heeft een nieuw ID.

De overheid kan zelfs niet zien hoeveel jij uitgeeft bij de AH.

De overheid kan alleen via de belastingdienst jouw banksaldo op 01/01 en 31/13 opvragen, evt hypotheekgegevens, pensioenen en verdere relevante gegevens voor de belastingaangifte.

AH deelt echt geen bedrijfsgevoelige data met daarbij het risico dat die in verkeerde handen terecht komen. Net als alle andere ondernemers die info niet delen met de overheid.
Met alle respect voor jou, maar dat jij trager bent dan een caissière betekent toch niet dat iedereen dat is?

Ik ben met de zelfscankassa echt veel sneller klaar hoor.
Heb je wel je aluhoedje op?
Wat zou sneller zijn:
  • Product uit schap pakken, zelf scannen, in tas/kratje stoppen wat in je winkelwagen staat, betalen bij zelfscankassa, naar buiten lopen
  • Product uit schap pakken, in karretje leggen, naar kassa lopen, in rij aansluiten, op de lopende band leggen, door kassière laten scannen, in tas stoppen, naar buiten lopen.
In Nederland is dit inderdaad zo. In veel andere landen (o.a. USA, Canada, Duitsland) werkt het systeem net weer even wat anders. Daar moet je alsnog zelf alles scannen bij de zelfscan kassa. Vervolgens moet je het product op een grote weegschaal leggen. Je kan pas het volgende artikel scannen als het gewicht van het gescande product overeenkomt met het gewicht van het product in de weegschaal.

Dit systeem is vrij langzaam, in sommige gevallen zelfs langzamer dan het op de lopende band leggen en laten scannen door winkelpersoneel.
Ik wil niet zeggen dat zelf scannen niet sneller is maar ik heb wel een paar puntjes.

1: Op de lopende band leggen hoeft niet altijd tijd te kosten. Als jij iemand voor je heb die nog bezig is gebruik je die tijd al om het op de band te leggen. Ben je eerder klaar dan dat je aan de beurt ben dan ben je hiervoor dus geen tijd kwijt omdat je toch al moet wachten.

2: Tenzij ik weinig heb begin ik al met inpakken terwijl de caissière aan het scannen is en ben ik die tijd dus ook niet kwijt. Wel inderdaad wanneer de caissière al klaar is en ik nog niet alles heb ingepakt. Maar over het algemeen is het meeste al ingepakt.

Uiteindelijk kan het bij een lopende band dus minder tijd kosten dan dat jij het laat klinken omdat er dingen gecombineerd worden. Hiermee zeg ik niet dat een lopende band sneller is dan zelf scannen.

3: Bij de AH kan je ook koopzegels kopen. Ik weet niet of dit ooit veranderd was maar toen zelfscannen begon kon ik ieder geval niet de koopzegels erbij nemen daarvoor moest je dus naar de service balie om dit te kopen. Hierdoor zou ik dus ook extra tijd kwijt geweest zijn als ik een lopende band caissière gebruikt. Uiteraard is dit niet voor de meeste supermarkten van toepassing en ook niet voor iedereen die AH gebruikt. Wel zeg ik erbij dat sinds dit jaar de koopzegels digitaal geworden zijn en dat ik verwacht dat de koopzegels er wel erbij zitten.
Er zit een verschil tussen privacy wijsheid en bang zijn dat de overheid wilt weten of Terrestrial volle of halfvolle melk koopt :+
Daarnaast mag je prima tijdens het winkelen producten scannen en in je eigen tas stoppen, wordt bij de meeste supermarkten en reclames zelfs mee gepronkt en als ik voor kleine boodschappen dan de zelfscan gebruik doe ik dit dus ook. Zou zeggen kijk eerst eens wat zelfscan is voordat je bedenkt dat je het haat ;)
Bij zelfscan staan nu geen rijen, daarnaast is het process ook een stuk sneller dus voordat je daar rijen hebt zou je al gauw 4-5 keer zoveel klanten nodig hebben.
Waarom zouden er vaker fouten gemaakt worden? Ben je plots vergeten hoe je moet pinnen als er niet iemand het bedrag oproept voor je?

Als zelfscan zo'n gigantische angst voor je is vanwege privacy zou het geen probleem voor je zijn want je zou dan immers geen boodschappen doen in supermarkten (camera's, pinnen, Bluetooth/wifi tracking en die duivelse bonuskaarten) :')

[Reactie gewijzigd door RGAT op 22 juli 2024 20:43]

Bij de ingang van de supermarkten en het zijn er meerdere staat dat je verplicht een mandje moet gebruiken dus tassen accepteren ze hier niet en dat zou het ook wel heel makkelijk maken om dingen te jatten. Ik heb de zelf scanner ooit uitgeprobeerd maar dat was in de begin periode maar het kon mij niet behagen.

Bluetooth en Wifi en GPS staan standaard uit op mijn telefoon, scheelt enorm hoe lang je dan met je batterij doet. Pinnen doe ik al jaren niet meer, alleen bij uitzondering en bonus kaarten vervang ik ieder jaar. En als je al ergens moet registreren fake gegevens invullen.

Ik ben technisch genoeg. Ik vind een hoop technologie zeker cool maar ik vraag me altijd af. Is het nuttig en wil je het automatiseren en wat zijn de gevolgen voor de privacy. Als je weet hoe eea werkt en er over nadenkt zie ook de gevaren bij misbruik.
Juist, die bordjes dat je een winkelwagen/winkelmandje moet gebruiken hangen er nu zo'n anderhalf jaar, vanwege corona... Heeft verder niets met zelfscan te maken (in de meeste supermarkten, zal er vast wel ergens eentje zijn die het weer anders doet...)
Dus ja, je mag prima tijdens het boodschappen doen je tas vullen, de AH, Jumbo, Plus en Hoogvliet hebben hier al jarenlang over reclames gehad op TV en in de winkel.
Overigens kan je prima zelfscan gebruiken met contant geld, alleen moet je dan bij de balie afrekenen of zoals bij de Hoogvliet bij de kassa. Is alsnog sneller (want je boodschappen zitten al in je tas en je hoeft dus alleen te betalen ipv boodschappen op de band, laten scannen en dan weer inpakken.
Voor alles is een oplossing, niet alles is een rampenscenario ;)
Voor de corona en voor het zelf scannen heb ik ook wel een bord (of sticker, brief of iets dergelijks) gezien bij de supermarkten. Dit was echt wel tegen stelen of perongeluk iets vergeten neer te leggen. Een mandje leg je al weg aan het begin van de lopende band (tenminste bij de supermarkten die ik ken) en een karretje kan de caissière zien dat leeg is. Een tas kan de caissière niet zien of die leeg is. Ja een watermeloen zal nog wel opvallen maar een doosje zalf niet gauw. Natuurlijk had men kunnen controleren of de tas echt leeg is maar als dit een normale (veelal vrouwen) tas is kan daar bijvoorbeeld ook een rolletje pepermuntjes in zitten van de persoon zelf. Dit is natuurlijk lastig te bewijzen of dit dus echt van de persoon zelf was.

Het is wel veranderd sinds de zelfscannen al weet ik niet hoe ze er nu over denken als je het in een tas stopt zonder dat je een zelfscanner hebt.
Mandje of karretje normaal ja, dus ik nam een karretje en daar ging m'n tas in. Hoefde ik er ook niet mee te slepen, ideaal als je ook wat zwaardere producten hebt. Product pakte ik uit het schap, werd gescand en ging gelijk de tas in. (of tijdelijk in de kar, een krop sla onderin je tas werkt niet zo goed)
Het lijkt me wel vermoeiend om continue over je schouder te moeten kijken, is het niet? Oprechte interesse.
Jij hebt nooit gebruik gemaakt van een zelfscan kassa, dat merk je meteen. Zelfscankassa is 10x sneller. Altijd.

[Reactie gewijzigd door B00st3r op 22 juli 2024 20:43]

Dat hangt af van de winkel en de situatie. Bij Lidl moet er medewerker komen indien je alcohol of afgeprijsde producten scant en als het gewicht niet klopt. Er staan vaak geen medewerkers bij de selfscankassa sta je daar toch even te koekeloeren. Bij de action is er bijvoorbeeld een beveiliging dat als je te snel scant de scanner niet 2 keer telt, maar dit wel registreert en zo nodig een medewerker roept.

Elke keer je een medewerker nodig hebt verlies je veel tijd waardoor het niet sneller gaat.
Nou... vriend.. ik zelfscan altijd.
Product, scan, tas.
Product, scan, tas.
Producten, scannen, tas.

Et voila, 3 volle tassen, een krat vol erbij. Paar bierkratten gescanned. Nu naar de kassa. Scan de QR code bij de Jumbo op het scherm. Druk de zelfscan in de muur en betaal met pin.

Feest

In andere gevallen. Alle producten in de kar verzamelen. Vervolgens alles weer op de kassaband. Wachten op het kassameisje of jongen voor alles gescanned is en dan nog eens inpakken. :) je kunt iig merken dat jij 0 ervaring hebt met zelfscan.

Omtrent bonnetje controleren.geen idee hoor.. maar met elke scan zie je het product EN prijs op je scherm. Moeilijk is het niet :-)

[Reactie gewijzigd door Tweakez op 22 juli 2024 20:43]

Anoniem: 1022589 @Tweakez1 oktober 2021 19:50
Ik weet niet hoor hoe goed jij scant maar bij gaat dat niet zo snel. ELK product zelf scannen? Bij een half vol winkel wagentje loopt dat bij mij al gauw in de minuten. Ik ga toch gvd niet bij elk product ff eens kijken waar de streepjescode zit?

Elk. product. weer.
Lekker snel winkelen joh.

Spullen op de toonbank zetten? 20 seconden. Meestal is de cassiere dan ook al weer klaar.

Product, scannnnnnn, tas . x 50 .
Of: Product, tas. Bang klaar. Kassa bij de jumbo is meestal vrij dankzij de mensen die afrekenen bij de zelfscan kassa of hun spullen daar allemaal scannen en of daar fouten aan het herstellen zijn. Heerlijk zo, voor mij dan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1022589 op 22 juli 2024 20:43]

Ik weet niet hoor hoe goed jij scant maar bij gaat dat niet zo snel. ELK product zelf scannen? Bij een half vol winkel wagentje loopt dat bij mij al gauw in de minuten. Ik ga toch gvd niet bij elk product ff eens kijken waar de streepjescode zit?
Exact, dat ligt aan jou, je bent erg langzaam. De rest van Nederland heeft daar geen last van.

En die streepjescode, LOL het is geen rocket science. Dat kost me 3 seconden terwijl ik verplaats naar het volgende product. Dat vrouwtje bij de kassa moet het sowieso doen. Dus die is sneller dan jij? Kom kom...

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 20:43]

Anoniem: 1022589 @nullbyte3 oktober 2021 03:04
Het zal wel een generatieverschil zijn?
Of jullie hebben het over een paar boodschapjes doen.
Maar als het nou 50 producten zijn dan kost dat 50x3 seconden= 150 seconden. Mij kost dat dus 300 seconden of zo. 5 minuten. Echt in mijn stadje : kassa altijd echt altijd vrij wanneer ik winkel. Die cassiere is echt supersnel. Man man ik ga niet lopen klooien met die scanners. No way.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1022589 op 22 juli 2024 20:43]

Omdat uw zelf misschien niet competent genoeg bent betekend dat niet dat een ander het zelfde ervaart.

Sinds de zelfscan kassa was geintroduceerd bij de AH in de buurt zijn mijn weekelijkse tripjes hevig verkort en kosten minder moeite.
Life Hack voor jou, vaak zit er een streepjes code op het schap zelf waar je het product uit pakt. Waar ook de prijs vermeld staat. Die kun je ook scannen.
Geloof me.. ik ben sneller klaar met een lijstje boodschappen dan jij als ik zelfscan ga en jij gewoon naar de kassa. Maar dan wel gewoon normaal boodschappen doen, niet om het haasten.

Durf ik zelfs op te wedden :+
Jullie gaan echt bekend staan als de generatie die hun privacy en vrije wil lieten afpakken

Je privacy ben je al lang kwijt. En ik zou sowieso niet bij de generatie willen horen die doorlopend achterdochtig is en niets of niemand vertrouwt. Wat een leven heb je dan...
Jullie gaan echt bekend staan als de generatie die hun privacy en vrije wil lieten afpakken
Het is schijnbaar jouw generatie die voor alle privacy-vernietigende dingen gestemd heeft, hoor.

Daarnaast, vrijwel iedereen gebruikt in de AH waar ik vaak kom de zelfscankassas. Ik sta misschien op de allerdrukste dagen een minuut of twee te wachten.
Je bedoeld we gaan naar de stembus kiezen iets en vervolgens gaat de grootste partij z'n eigen vriendjes uitkiezen, een heel moeilijk dansje doen en de schijn ophouden, 2e en 3e partijen rustig uitsluiten en ze zijn alle verkiezingsbeloftes meteen vergeten. Ja is echt democratisch allemaal.

ik denk dat het volk helemaal niet gekozen heeft voor privacy vernietigende zaken in het verleden maar omgekochte corrupte politici deze ons hebben opgelegd. Het systeem deugt niet.

En met zo'n overheid hoeft men niet te weten wat ik koop.
ik denk dat het volk helemaal niet gekozen heeft voor privacy vernietigende zaken in het verleden maar omgekochte corrupte politici deze ons hebben opgelegd. Het systeem deugt niet.

En met zo'n overheid hoeft men niet te weten wat ik koop.
Holy shit. Tijd voor een gesprekje met de psych? Je bent zwaar paranoide als dit allemaal denkt.
Waar heb je het toch over?

Bij de Jumbo in ons dorp scan je zelf je product. Mag je direct in een tas / kratje doen. Bij de kassa kun je vervolgens met pin of cash betalen. Ik zie niet in hoe dat je privacy opgeven is.

Naast dat ik denk dat zelfscan sneller is. Vindt ik het vooral erg fijn dat ik niet onzinnig spullen in mijn kar leg, uit mijn kar haal en op een band leg om het vervolgens weer in mij je te leggen. Ookal is de zelfscan niet sneller, ik vindt het veel makkelijker!
Je hebt 2 manieren van scannen: je pakt bij de ingang een handscanner, pakt een product uit het schap, je scant het en je stop het in je tas; dat mag gewoon. De andere manier is je producten verzamelen in je karretje en die aan het einde bij een zuil langs de scanner halen; hier heeft het niet zoveel zin je producten al in je tas te doen. Bij de AH zie je vaak beide soorten in één winkel.

Beide soorten hebben voor en nadelen. De handscanners bij AH zijn retetraag en je moet vaak meerdere keren scannen voordat ie de streepjescode herkent. En wanneer je een bonus artikel scant begint ie luidt te rinkelen (ka-tsjing!!) zodat de hele omgeving weet dat jij voor de aanbiedingen gaat. En tevens verschijnt er een iritante animatie op het schermpje dat er voor zorgt dat je 2 seconden moet wachten voor je de volgende aanbieding kunt scannen. Uiteraard weer vergezeld van een luide ka-tsjing!! Heerlijke ervaring. Dat was de situatie althans tot een jaar of twee geleden, ik gebruik mede daarom die handscanners niet meer.
Het voordeel bij de zuil is dat de scanner veel beter werkt en je hebt op een groot display een goed overzicht van de prijzen. En je krijgt geen vragen als: wilt u koopzegels? Nee. Wilt u voetbalplaatjes? NEE. Spaart u voor de pannenset? NEEE!!
Zelfscan, wat op 2 manieren kan, levert het volgende op:
Bij de kassa zelfscannen:
Wachttijdverkorting. Dus ik krijg tijd terug door inderdaad even iets te doen. Ik doe liever iets om sneller buiten te staan. Er passen meer zelfscankassas in dezelfde ruimte dan normale kassas en dus kunnen meer mensen tegelijk scannen


Zelfscan door handscanner: Bovenstaand voordeel + dat je producten maar 1 keer in je hand hoeft te hebben. Je pakt ze, scant en doet ze in de tas/krat die jij wilt. Als je klaar bent doe je de scanner terug, betaalt en loopt naar de auto/huis. Dat is veel sneller dan het product pakken en in de kar stoppen, daarna weer op de band zetten en dan weer in een tas stoppen.

Dus ik vind je principes niet zo handig. Ik vind deze winkelinnovatie gewoon zeer gewenst. Laat de kar maar scannen wat ik er in stop en ik betaal in 1 keer.
Ik betaal nog graag in cash, zodat ik minder snel teveel uitgeef, het blijft voor mij handiger dan digitale overzichten/limieten. Dus dan ga ik naar de gewone kassa. Mocht ik toch met pin/telefoon willen betalen, ga ik alsnog bij de gewone kassa staan, uit principe want ik wil dat ze blijven.

Bij de Hornbach heb je bijv nog een zelfscankassa met cash-optie, dat mis ik dan bij de supermarkt.

Mijn ervaring is trouwens niet dat ik perse meer tijd overhoud als alles supersnel/efficiënt gaat in het leven. Meer dat ik er ongelukkiger van wordt als elke minuut volgeperst wordt. Sinds een poosje ben ik langzamer gaan leven - dingen minder snel of efficiënt gaan doen, bijv lopen ipv fietsen - en dat levert mij een gevoel van veel tijd hebben op, meer aandacht voor mijn omgeving en bij elkaar een rustiger, overzichtelijker en ook blijer leven. Dus hoera voor de trage kassa :p Maar goed, dat heeft me een flinke burnout gekost om erachter te komen dat mijn supersnelle en efficiënte leventje misschien niet handig is voor mij :)
Wachten in een rij aan de kassa is voor sommigen behoorlijk stressvol. Als je nu gewoon geen bottleneck meer hebt aan de kassa, wordt het winkelen een aangenamere en rustigere ervaring.

Als de dingen die je toch moet doen efficiëntere verlopen heb je meer tijd en energie om meer te genieten van de dingen die je wil doen.

Ik persoonlijk gebruik geen cash meer net omdat ik dan meer uitgeef en geen deftige feedback heb over waar ik nu eenmaal m'n geld aan opsoupeer. Ieder zijn ding natuurlijk maar'k denk dat de fysieke kassa's met cash geld gewoon te duur gaan zijn om te behouden (aankoop, logistiek gepleur met geld etc...).
Wachten in een rij aan de kassa is voor sommigen behoorlijk stressvol. Als je nu gewoon geen bottleneck meer hebt aan de kassa, wordt het winkelen een aangenamere en rustigere ervaring.
Ik hoor van mensen wonende in de binnenstad van Dordrecht toch regelmatig het tegenovergestelde.

Mensen die langer doen over het afrekenen omdat er weer eens een zoveelste steekproef wordt gehouden terwijl ze bij de gewone kassa al lang en breed buiten hadden kunnen staan. En het lijkt mij dat deze steekproeven met de tijd ook steeds vaker gaan plaatsvinden. Op den duur krijg je gewoon een verschuiving van personeel. Minder mankracht achter de kassa, meer die een steekproef gaan doen.
Een steekproef is een steekproef, je neemt dus een deelpopulatie, als het één op tien is die gecontroleerd is zal het al veel zijn.

De systemen waar hier over gepraat wordt, zijn meer als het amazon go project, de winkel weet perfect wat je in je zakken hebt gestoken, steekproeven zijn niet meer nodig.
Ik zelfscan sinds ze zijn ingevoerd bij de AH hier in de buurt. Ja, ik word wel eens gecontroleerd maar het gaat echt wel 5x sneller dan aan de normale kassa. En ik wil geen praatje houden aan de kassa want daar zijn ze niet voor. Mensen die dat doen vind ik al snel egoïstisch als er een rij is.

Contact doe ik al twee jaar niet meer. Eerlijk gezegd, ik mis het absoluut niet maar ik kan mij voorstellen dat sommige mensen beter overzicht houden op de uitgaves met contact (ik weet uit mijn hoofd hoeveel ik heb en wat ik kan uitgeven dus voor mij is bijhouden van mijn 'kapitaal' meer een automatisme dan een bewuste handeling).
Ik mediteer altijd in de rij, of doe ademhalingsoefeningen :)

En cash zal er vast een keer uitgaan, dat geloof ik ook: alles moet snel, digitaal en traceerbaar zijn, dat past niet bij cash. Maar goed, dat zien we dan wel weer.
Ik ben het met je eens dat onthaasten heel goed kan zijn (zelf ben ik naar 5x6 gegaan ipv 5x8, heerlijk). Maar ik wordt echt niet relaxt van bij de kassa staan hoor... Die tijd gebruik ik liever om met mijn hond door het park te banjeren :)
Zelfscan kassa's leveren mij op dat ik niet in de rij sta en het scannen en afrekenen snel gaat, mits ik niet veel spullen heb uiteraard. Met een volle kar is het niet handig, maar daar is het volgens mij ook niet voor bedoeld.

Ik vind het veel prettiger. Alleen wel jammer dat wanneer ik een keer contant wil betalen er dan nog maar één of twee gewone kassa's open zijn en ik dan wel echt moet wachten. Langer dan voor de zelfscankassa's.

(Op basis van mijn ervaringen hier in de omgeving.)
bij sommige winkels heb je dan ook nog een handscanner of een mobiele app die je kan gebruiken, dan is de tijdswinst zeker vele malen groter als je veel boodschappen gaat halen.
Oh ja, die gebruik ik zelf niet, dat kan inderdaad prima bij meer boodschappen.
Met de handscanner heb ik inderdaad jarenlang standaard m'n weekboodschappen gedaan. Het kost je per product een seconde of vijf extra, zeg 2-5 minuten voor je wagen, maar je kan je producten vervolgens gelijk in je tas stoppen in plaats van in je mandje leggen, bij de kassa op de band leggen en van de band vervolgens in je tas doen. En ik heb bij de zelfscan maar zelden moeten wachten, en dan was het op degene die op dat moment aan het afrekenen was. De laatste jaren laat ik bezorgen, dat bevalt me nóg beter moet ik zeggen. :)
zelfscan met name bij AH ideaal: ik scan het product en pleur het gelijk in de boodschappentas. Bespaart me best wel wat tijd, want hoef niet eerst de producten in het wagentje te pleuren, bij de kassa achteraansluiten, vervolgens de boodschappen op de lopende band te deponeren alwaar de cassière het scant en ik het vervolgens in de boodschappentas mag doen.
Nu ga ik naar de kassa, reken af en loop het pand uit, tenzij ik een leeftijdsgebonden product heb of een steekproef krijg, wat overigens lastig is als je 4 producten hebt waarvan 1 los stuk groente zonder streepjescode en er 4 producten gecontroleerd moeten wordne.
Je hoeft niet minmaal vier producten te hebben. Ik had ooit boodschappen gedaan maar was een pak melk vergeten. Terug naar binnen, handscanner gepakt, melk gepakt en gescand en bij de kassa kreeg ik controle. Sta je daar met een halve liter halfvolle melk in je hand :) Controle werd gewoon netjes uitgevoerd
Nee dat snap ik, maar was gewoon 'grappig' 4 items en alles moest gecheckt worden en die ene ging dan dus niet zomaar omdat ik daarvoor de streepjescode op het schap had gebruikt.
Of ik een artikel nu op en van een band pak, of dat ik het artikel langs een scanner trek en in mijn tas doe, volgens mij is dat lood om oud ijzer. Het voordeel van zelfscannen is dat er minder ruimte nodig is en er dus meer mensen tegelijk kunnen afrekenen en mijn wachttijd daardoor ernstig verkort wordt (in de meeste gevallen zelfs niet bestaand is). Er is geen verloren tijd in communicatie met een persoon, geen verloren tijd in het wachten tot de persoon voor je de spullen in de kar heeft geladen, de handtas uit de kar gepakt heeft, de portemonnee uit de tas gehaald heeft, daar de pinpas (of nog erger, het contante geld) uit gevist heeft, betaald heeft, etc.

Al met al ben ik een groot voorstander van zelfservice, ik wil zo snel mogelijk mijn boodschappen kunnen doen en zo min mogelijk tijd spenderen in wachtrijen.

Maar dit soort initiatieven, waarbij een minimale tijdswinst gepaard gaat met een maximale dataverzameling gekoppeld aan mobiele apps, daar pas ik dan voor. Maar dan dus niet vanwege de tijdswinst.

Fouten maken lijkt mij met zelfscannen niet voor de hand liggen, het kan altijd gebeuren, maar twee keer per jaar is al best veel om per ongeluk iets niet of verkeerd te scannen, daarbij zijn de controles op steekproef en maar een selectie van enkele artikelen. Niks mis mee, het is niet alsof ze in je persoonlijke bezittingen zitten te snuffelen. Of er nu een kassamedewerker al je boodschappen bekijkt, of een zelfscanmedewerker enkele artikelen bekijkt, wederom lood om oud ijzer.
Het levert mij ontzettend veel tijd op. Ik zie soms mensen in de rij van de kassa staan als ik de winkel in loop. Ga ik afrekenen dan staan ze net bij de cassiere. en loop ik eerder de winkel uit dan die persoon die fysiek wat wil afrekenen bij een cassiere.
Die controle is net hetzelfde al zeggende dat je een dief bent.
Die controle is een koopovereenkomst en staat bij de uitgang van de winkel omdat dat wel zo praktisch is voor de winkelervaring.
Je bent wel de laatste der mohikanen.

Bij mijn lokale appie, zit de ene overgebleven kassa-medewerker zich kapot te vervelen. Corona heeft het wel een zet gegeven, maar ik pak nu praktisch altijd de handscanner. (mobiel scannen krijg ik niet goed aan de praat) Scheelt mij een pak tijd bij het afrekenen.

Nou is het wel zo dat de bulk van de boodschappen wekelijks bezorgd wordt (ook een corona-geïnspireerd dingetje) dus ik ga doorgaans alleen maar voor een extra pak melk en een zak chips ofzo en loop nooit meer met een volle kar te zeulen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 20:43]

Zelf scan levert mij niets op.
Geen idee naar welke supermarkt jij gaat maar in alle supermarkten waar ik geweest ben kan ik tijdens het zelfscannen mijn eigen tas vullen. Bij de kassa in 30 seconden afrekenen en direct doorlopen. Dit is vele male sneller dan de producten door een medewerker over een bliepje te laten trekken en vervogens de tas in te moeten pakken.
Die controle is net hetzelfde al zeggende dat je een dief bent.
Een controle is noodzakelijk en daarom erg logisch. Zonder controle wordt proletarisch winkelen wel heel makkelijk. Dat jij daar het gevoel bij krijgt dat je een dief is jouw eigen misplaatste perceptie.
Als er een fout gebeurd ligt het dus niet aan mij.
Je kan niet iets per ongeluk jatten. Dit is wettelijk vastgelegd in artikel 310 wetboek van strafrecht. En dat zit het hem in het stukje "oogmerk om het zich wederechtelijk toe te eigenen".

Artikel 310 Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.
Het grote voordeel van zelfscan is natuurlijk dat je de boodschappen minder vaak hoeft te verplaatsen.
Van:
Boodschappen in de kar, boodschappen op de band, boodschappen in de tas, tas in de auto
Naar:
Booschappen in de tas, tas in de auto.

Bovendien hoef je bij de zelfscan kassa ook niet in de rij te gaan staan.

[Reactie gewijzigd door Blackouts op 22 juli 2024 20:43]

1. Ik heb tijdens het winkelen direct inzicht in de totale kosten én de bedragen die ik zelf scan, geen noodzaak meer de bon te controleren
2. Ik hoef de producten maar 1 keer in te pakken. Ik zet het in de winkel in de tassen die in de kar staan. Na het afrekenen kan in de tassen zo in de auto zetten

Deze twee punten zijn voor mij zodanig positief dat ik nooit meer in de rij bij de band zal staan. En die steekproef af en toe neem ik op de koop toe. Als je een steekproef als beschuldiging ziet moet je denk ik vooral naar jezelf kijken. ;)
Interessante kijk...
Ik ervaar de AH scanner en zelfscankassa als beste innovatie van de afgelopen tien jaar in supermarkten.

Mijn bonuskaart staat op mijn telefoon. De scanner krijg ik rap toegewezen. Ik scan mijn producten en gooi ze gelijk in mijn boodschappen tas. Als ik klaar ben leg ik de scanner terug. De zelfscankassa scant mijn tel. Ik betaal met mobiel. Ontvang de bon, laat die scannen voor de poortjes en weg ben ik. Heel af en toe word ik gecontroleerd. Dan scannen ze 4 producten.

Ik bespaar veel tijd en er is zelden een rij.
Jij geeft aan dat je het werk vind om te scannen, maar jij moet juist je producten op de band leggen en zelf weer in je tas of kar laden. Dubbelop werk. In mijn scenario scan ik alleen als ik een product pak en in mijn tas leg.

Ik merk pas hoe traag het is als ik boodschappen doe in een andere supermarkt. Dat is voor mij een reden om naar de AH te gaan. Tijd en gemak is mij iets waardevoller dan bv goedkoop

Update:
Nou mijn is niet uniek haha, had de overige comments nog niet gelezen

[Reactie gewijzigd door seez op 22 juli 2024 20:43]

Het levert mij op dat ik zo min mogelijk last heb van andere mensen.
Ik open de app, scan producten en bij dr kassa werkt de bonus kaart en airmiles gelijk en je betaald ook gelijk let je telefoon.
Ik zie dan andere klooien met in tasjes doen en ik ben in 1 minuut weg en dat zonder gehinderd te worden door andere mensen. Heerlijk, overige vermijd ik winkels al zoveel mogelijk, super irritant het niet kunnen vinden van artikelen en constant mensen die in de weg lopen
Of de inpakruimte kleiner wordt weet ik niet, maar het scheelt in ieder geval de ruimte voor de kassa's zelf. Maargoed, winkelruimte wordt steeds goedkoper, niet duurder (iets met online winkelen?)

De kosten die ze besparen zijn puur het personeel: 1 fte kost je als snel zo'n € 50.000 per jaar en je hebt voor een beetje een winkel toch zeker 5 fte nodig om 6 dagen per week 12 uur per dag open te zijn. Voor dat geld kun je zelfs aan het Damrak in Amsterdam 100 vierkante meter huren.
Anoniem: 1028301 @Alxndr1 oktober 2021 16:30
Een fte 50000 euro, toch niet in een winkel op de werkvloer, manager, bedrijfsleider, etc kan wel.
50000 is wat hoog, maar voor een verkoopmedewerker schatte men in 2019 de totale kosten al op 41.538 (Bron), dus heel ver van de waarheid ligt het ook niet. Personeel is duur. Aan de andere kant, een m2 winkelruimte in Amsterdam kostte in 2020 ook 2250 per jaar (Bron), en met zo'n sensorsuper bespaar je denk ik al snel een 25 m2 aan ruimte voor kassa's e.d. dus dat telt ook al gauw voor 1.5FTE.
Toegegeven ik heb de gemiddelde kosten voor een fte dat ik via google vond erg ruim naar boven afgerond en in een supermarkt zullen vaak jongeren en mensen voor het minimum loon werken, maar daar staat tegenover dat ik ook de duurste winkelstraat (wederom volgens Google) in m'n voorbeeld gebruik.

Ik ben me ook bewust dat die sensoren waarschijnlijk een investering van tonnen met zich meebrengen, maar het punt dat binnen een bedrijf het personeel op de lange termijn toch een van de grootste kostenposten (en daarmee bespaar mogelijkheden) is, blijft staan. We zien niet voor niets al eeuwen lang automatisering en nu zelfs robotisering - als dat economisch niet uit zou kunnen zouden bedrijven het niet doen.
Anoniem: 1028301 @Alxndr1 oktober 2021 23:30
Dat bedrijven willen besparen op personeelskosten is al zo oud als de wereld,
tot hoe ver wil je gaan.
Jumbo lijkt de andere kant uit te gaan, met kassa´s waar je een praatje kunt maken.

Ik zit er niet op te wachten dat er straks alles geautomatiseerd is, robots de rekken vullen, afrekenen, etc.
Tsja, ligt er net aan wat voor winkel het is en wat voor service ze bieden of het de extra kosten waard is.

Voor electronica bijvoorbeeld ga ik niet meer naar een winkel, de verkopers kunnen me niets vertellen wat ik niet al weet zelf uitgezocht heb en pushen enkel de merken waar ze de hoogste marges/commissies op pakken - zo voelt het in ieder geval.

Voor mijn hoeden ga ik wel nog steeds naar Wijting in Groningen, en daar betaal ik met liefde 3 of 4 x de prijs die ik online zou betalen voor advies en een praatje en omdat ik graag wil dat die winkel met antieke echte rinkel kassa er over nog 100 jaar ook nog zit.
Toch zou het me niet verbazen dat we dat mee gaan maken.

Uiteindelijk vindt het publiek de prijs heel belangrijk, vooral als het product waar ze voor komen verder hetzelfde is.

Het is lang niet alleen de vierkante-meter-prijs. Ruim de helft van de Nederlanders woont buiten de stad en daar is de huur veel lager.

Het zijn vooral de personeelskosten. Die zijn fors, zelfs voor de goedkoopste arbeidskrachten waardoor automatiseren op lange termijn al gauw loont.

Ik verwacht daarom dat het een kwestie van tijd is voor caissières overal grotendeels weg-geautomatiseerd zijn.

De Albert Heijn in ons dorp (5000 inwoners, een van de dunstbevolke gemeentes van Nederland) heeft sinds half jaar zelfscanners en nog één kassa. Het verbaast me hoe makkelijk de transitie gaat. Ouderen en oost-europese werknemers mijden de zelfscan maar verder is het al de normaalste zaak van de wereld.

Daarnaast is dankzij corona het supermarkt-bezorgen doorgebroken: AH bezorgt hier (nog) niet maar in een jaar tijd drie andere ketens wél..

Ik zie de stenen winkels niet verdwijnen maar bezorgen zal wel degelijk groeien en daarmee neemt de personeelsbehoefte in de winkel ook eerder af dan dat het toeneemt. Plus dat het waarschijnlijk weer deels te automatiseren is.
je bespaart hier vooral arbeidskosten mee voor kassa personeel.
Arbeidskosten, organisatorische voordelen (geen bottlenecks bij het verlaten), minder oppervlakte nodig voor dezelfde ruimte, blijere klanten wegens betere ervaring, tijdwinst voor de klant enz. Er is meer dan alleen maar de personeelskost die meespeelt. Het is voor mensen die werken, aan het (ver) bouwen zijn en kinderen hebben een zekere meerwaarde.
"blijere klanten wegens betere ervaring" dat is natuurlijk subjectief ;)

Ik vind het prettig om personeel te hebben rondlopen die vragen kunnen beantwoorden. En waar je een babbeltje mee kunt maken.

"Het is voor mensen die werken, aan het (ver) bouwen zijn en kinderen hebben een zekere meerwaarde."

Dat staat los van dit concept, want dat kan ook prima met personeel, zonder zelfbediening.
Kletskassa's bestaan voor een reden, gezien het aantal gepensioneerden goed aandikt zal die hun bestaansreden ook wel nog even in leven blijven.

Je kan echter de efficiëntie niet halen met mensen die je met zo'n automatisch systeem wel hebt. Alleen al de manuele handelingen die de klant moet doen opdat er één voor één gescand kan worden zorgen ofwel voor bottlenecks en rijen ofwel voor een gigantische overdimensionering van je aantal kassa's.

Voor mensen wiens vrije tijd zeer beperkt is wegens een groot aantal verplichte taken/bezigheden waar je niet rond kan is de efficiëntie van andere mensen die die taak moeten uitvoeren wel zeer belangrijk. Dit soort systemen lijkt me zeer rustgevend. Het levert meer vrije tijd op die rustig kan besteed worden aan een babbel te slagen met iemand, dit dan met het voordeel dat er geen andere mensen door gehinderd worden.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 22 juli 2024 20:43]

Je vergeet de vierkante meters van de kassas zelf. Zeker in de binnenstad, waar de eerste winkel zal zijn, zijn de m2's erg duur en kun je die beter gebruiken voor meer producten.
Verder is het ook voor Aldi gewoon erg handig om precies te weten wanneer welke klant een bepaald product koopt.
Op zich lijkt het erop dat je, doordat er geen biometrische data wordt verzameld, niet persoonlijk wordt getrackt en geregistreerd. Dat is natuurlijk onzin omdat je met een app moet afrekenen en die app is aan jouw persoon gekoppeld...
Jouw sceptiscisme is dus geheel niet onterecht.
Als je in een winkel met kassa met een pas betaald worden ook al je boodschappen aan een persoonlijk nummer (je rekeningnummer) gekoppeld. Als je dat wilt voorkomen zal je contant af moeten rekenen.
Afrekenen van spullen die worden gedetecteerd als je ze in je karretje stopt geeft wat dat betreft niet heel veel extra informatie.
Wat wel extra is, is dat men kan volgen hoe het karretje door de winkel gaat en in welke volgorde je de boodschappen in je karretje doet.
Precies en dan moet met contant afrekenen ook nog eens niet je bonuskaart gebruiken want dat is ook gekoppeld aan je bankpas(sen)
Ik vroeg altijd de kassa medewerker om bonuskaart van hun te gebruiken. Werkte perfect.
ja maar betaal je dan ook met cash? Want anders is het lood om oud ijzer.

De grap is namelijk dat jouw bankpas gekoppeld is aan jouw bonuskaart en aan jouw gezin (of thuissituatie) dus het maakt in die zin geen klap uit of je hun bonuskaart gebruikt of die van jou. Het zieet er uit als een vriendelijke geste maar het is een sigaar uit eigen doos. Want er wordt toch data verzameld.
Ja ik betaal met cash anders kan ik net zo goed een eigen bonuskaart hebben. Er is geen link tussen mij en mijn aankopen.
Wat is het verschil met pinnen nu dan?
Als je pint dan betaal je het bedrag en zou daar niet aan gekoppeld moeten zitten wat je hebt gekocht.
Aangezien hier de app dat al bijhoudt is dat hier dus wel anders.
Je loopt binnen, de computer plakt een nummer op je, eventueel de lengte van de persoon, in combinatie met kleur patronen en er kan makkelijk een uniek id op iemand gezet worden voor zolang die persoon binnen die 4 muren bevind. Een prima oplossing

De LIDL staat vooral op goedkoop terrein (in mijn stad tenminste) het is een winkel gericht op een groep mensen met een laag inkomen, zolang ze de prijs laag kunnen houden, kunnen mensen ook 'luxe' shoppen waar toch die extra marge van de winkel zich bevindt. Geen personeels kosten is alleen maar mooi voor de aandeelhouders uiteindelijk, de duurdere mensen zijn toch die volwassenen die overdag moeten werken. s'avonds staat de jeugd bij te vullen, dit zal dan ook alleen maar toenemen.

[Reactie gewijzigd door T-Forever op 22 juli 2024 20:43]

De LIDL is buiten dat het voordeliger is niet alleen gericht op mensen met een laag inkomen. De winkel heeft uitstekende producten die vergelijkbaar zijn met A merken. Beetje kort door de bocht.
Men zegt hier wel zo mooi dat je die besparingen niet ziet in de prijzen en dat alles naar de aandeelhouders gaat. Maar als je kijkt hoe moordend de concurrentie is tussen supermarkten, dan kun je er rustig vanuit gaat dat dit de prijs gaat beïnvloeden op termijn.
Ik ben overigens benieuwd hoe men iedere persoon perfect kan volgen zonder gebruik te maken van biometrie.
Er zit waarschijnlijk gewoon een locatiebepaling in je wagentje.
Dat is niet eens nodig. Op het moment dat jij iets in je karretje doet moet er alleen maar een koppeling gemaakt worden tussen het product en het karretje. Dat kan decentraal (in het karretje) gebeuren. Pas als je af gaat rekenen moet het karretje aan een server doorgeven wat er allemaal in ligt.
Je kan ook een tijdelijke id die gelinkt is aan je account aanmaken op basis van de kleren die je draagt en bij welk karretje je gelinkt bent.

Genoeg opties om te weten wie wat vastneemt.
In dat geval zal je met camera's moeten werken en dan heb je een probleem met de AP.
Ik ben betrokken bij een project in Rotterdam wat zoiets doet bij fietsers in een gebied naast het centrum om de fiets-tijden in de gaten te houden en eventueel de verkeerslichten bij te stellen om fietsers te bevoordelen. Daar was nogal wat overleg voor nodig en garanties van onze kant. Details zijn in Rotterdam netjes in de kranten afgedrukt.
Voor toepassingen in een supermarkt is een veel nauwkeuriger camera-systeem nodig om niets te missen of verkeerd te koppelen. Daar ga je echt geen toestemming voor krijgen.
Het gebruik van camera's is onnodig complex.
Probleem wat je kunt aan zien komen, is dat niet iedereen constant precies achter zijn winkelwagentje staat.

Sommigen lopen door de winkel, anderen gebruiken een mandje. Soms staan mensen heel dicht bij elkaar of pakken tegelijkertijd iets uit een vak, naast of onder elkaar.

Het moet een zeer nauwkeurig systeem zijn met camera’s of andere sensoren vanuit meerdere hoeken, wil je dit behoorlijk vlekkeloos laten verlopen.

Ik begrijp het probleem niet qua AP. Met bijvoorbeeld infraroodcamera’s kun je prima mensen uit elkaar houden zonder beelden vast te leggen zelfs en ze een tijdelijk, anoniem id geven tot ze afrekenen. Als dat al een probleem is kun je niet veel doen en verwacht ik dat de regels wat bijgeschaafd gaan worden.
Als je camera's gebruikt (infra-rood of niet) mag je de beelden niet met meerdere camera's delen. Ze moeten dus allemaal zelfstandig een id aanmaken en eventueel een "beschrijving" delen. Het delen of opslaan van het (infrarood)beeld valt onder opslaan van biometrische gegevens en dat mag niet zonder vrijwillig gegeven expliciete toestemming van de persoon.
Het delen van "beschrijvingen" is wat in Rotterdam gedaan wordt. In de praktijk wordt daardoor maar 20% van de fietsers op een 2e camera herkend. Voor het bepalen van de verkeersstroom is dat voldoende,
Zo'n "beschrijving" mag geen bekende biometrische patronen bevatten (dat zijn de beschrijvingen die voor vingerafdrukken en gezichtsherkenning worden gebruikt) en zijn daardoor niet echt uniek en sterk afhankelijk van de kleding die men draagt.
Je zou infrarood beelden kunnen gebruiken om "eenheden" continu op een kaart weer te geven. Daarmee kan iemand ook worden gevolgd die uit het bereik van een camera komt en bij een andere camera in beeld komt. Met infrarood kan je echter niet zien wat er in het karretje gedaan wordt.
Het volgen van een karretje (bijvoorbeeld door een BT signaal) is veel gemakkelijker. Sensoren in het schap en het karretje kunnen dan samen wel bepalen of er iets gepakt wordt en in het karretje wordt gestopt. Ook als dat andersom en op een verkeerde plek gebeurt moet dat registreert worden.

Ik denk het met camerabeelden überhaupt niet gaat lukken om een waterdicht systeem op te zetten. Mensen volgen gaat nog wel lukken, maar producten die worden gepakt, bekeken en vervolgens teruggezet worden of in het karretje worden gedaan, dat wordt erg moeilijk. Zodra iemand met de rug neer een camera staat (en dat is niet te voorkomen) kan het systeem al niet genoeg meer zien, of je moet wel erg veel camera's ophangen. De hoeveelheid data die verwerkt moet worden is dan gigantisch en or dat in een drukke winkel ook nog lukt is zeer twijfelachtig.

Karretje is eigendom van de supermarkt, waardoor er geen privacy problemen zijn. Privacy problemen kunnen er wel in de app zitten, maar dat is van heel andere orde.

Ik heb overigens wel meegewerkt aan een systeem om de bevoorradingskarren te kunnen volgen. Ook bij het Rotterdamse project ben ik betrokken geweest. Ik ben daardoor redelijk op de hoogte van de technische mogelijkheden, maar ook van de barricades die de privacywetgeving oproept. Die privacy wetgeving hoeft van mij echt niet aangepast te worden. Ik zie hem liever nog wat strenger.
Be that as it may, het is er de winkel wel aangelegen om te zien hoe de mensen door de winkel bewegen. Dat kan door de verschillende product/wagen-koppelingen te volgen, maar er zijn nogal wat wegen naar Rome. Men kan dan de looppaden of de productplaatsingen verbeteren. Maar dit kan ook met een camera natuurlijk.
Met camera's kan het wel, maar dan moet je goede herkenningssoftware gebruiken vanaf een centraal systeem. Gewoon de tijden registreren waarop de verschillende producten in het karretje worden gedaan levert al heel veel informatie op. Eventueel kan ook de afgelegde afstand van het karretje geregistreerd worden of het karretje kan continu gevolgd worden. Camera's met herkenningssoftware binnen een supermarkt gebruiken gaat geheid een boete opleveren van de AP. Die boete gaat fors zijn, omdat klanten onvrijwillig biometrisch data moeten afstaan en omdat ze geen mogelijkheid hebben om aan persoonlijk volgen te ontkomen.

Een camerasysteem is nodeloos complex en ik denk niet dat het gaat lukken om de software zo te maken dat ze altijd en bij iedereen goed kunnen constateren wat er in het karretje wordt gedaan. Er zijn veel simpelere oplossingen te bedenken die grotendeels onafhankelijk van een centrale server kunnen werken. Dat soort decentrale systemen blijft ook bij maximale drukte gewoon werken.
Twintig jaar geleden had men het al over een systeem met een chip in elke verpakking en dan gewoon scannen met een poortje bij de uitgang.

Dat voor elkaar krijgen bij fabrikanten is natuurlijk een enorme operatie, maar je hebt dan geen biometrische data-problemen. Anderzijds zal een systeem met camera’s en sensoren ook duur en complex zijn. En die chips in verpakkingen zullen ook wel weer een privacy-probleem zijn.
Een near-field chip met extra lange antenne kost ongeveer een cent. Ze hebben het formaat van ongeveer 3 bij 3 cm en kunnen als sticker overal opgeplakt worden. Die zijn tot 30 tot 50 cm nog te detecteren (zoals de bekende beveiligingspoortjes doen). Meteen paar sensoren in het karretje zou daar wel een werkend systeem van te maken zijn. Die sensoren vragen maar weinig stroom, zijn klein, goedkoop, werken altijd goed en zijn vandaal proof te maken.
De chips sturen alleen het nummer van de streepjescode uit. Die code is niet uniek, maar voor alle gelijksoortige producten gelijk.
Er zijn al systemen in de handel die van dat soort chips gebruik maken.
Vergeet ook niet het vinden van personeel. Je spaart nu de kassa uit, lange wachttijden en personeel krijgen is momenteel al een probleem.

Dit soort oplossingen laat zien dat je dus met minder personeel hetzelfde kan doen. Voordeel, Aldi zal het ook doen om blijvend met lage prijzen te kunnen werken.
Die trend van besparing op personeelskosten is natuurlijk al ingezet met de zelfscankassa. Dit zal hierop voortborduren omdat je in principe nog minder personeel hoeft in te zetten omdat de kans op problemen bij het afrekenen nog lager is ivm niet meer hoeven scannen, maar ik verwacht niet dat dat verschil de extra investering in sensoren, software etc. rechtvaardigt. Ben trouwens benieuwd of er überhaupt nog wel een personeelslid is in te schakelen bij problemen.
Vastgoed/winkelruimte? Ik denk dat het eerder personeelskost is waarvoor ze hier naar automatisatie kijken.
Ik vraag het me af of ze de personeelskosten eruit gaan halen met de service contracten en vele, VELE reparaties en software updates die er gedaan zullen moeten worden... maar alleen de tijd zal dat bewijzen.
Amazon is hier al geruime tijd mee bezig , experimenteren is voorbij, brede uitrol is daar al begonnen, niet vreemd dat Aldi en anderen volgen. https://techhq.com/2021/0...ept-the-future-of-retail/
Dit zal op lange termijn juist meer voordelen bieden, je kan tenslotte niet in 1 keer een perfect systeem generen; je moet ergens beginnen. Het is goed dat ze bezig zijn en de Amerikanen (lees Amazon) volgen kwa gebruikte systemen. Ik verwacht ook dat dit niet al te ongunstige is voor de privacy en zie dat de nadelen op korte termijn te overzien zijn
Aldi heeft wereldwijd zo'n 8000 filialen. Als je op elk filiaal één of twee kassa's kunt sluiten, en daarmee dus ook minder mensen/fte nodig bent, gaat dat keer 8000. Stel dat elk filiaal 1 fte kan besparen op termijn tegen minimumloon, dan kun je daar met gemak een team van 100 it'ers van betalen, en nog steeds veel goedkoper opereren. En als jij het niet doet, maar de concurrentie wel, dan loop je over 5 tot 10 jaar zo ver achter dat je klanten je ook links laten liggen omdat je niet meer mee kunt doen in prijsconcurrentie.
Gevolgd in de supermarkt gebeurd nu ook al, de zelfscan scanners zijn gewoon een beacon waar je iedereen mee ziet lopen net als je mobiele telefoon, supermarkten weten heel goed wat je koopt en dat zit mooi gekoppeld aan je bonuskaart.
Volgen zonder biometrie is simpel. Bluetooth tracking of UWB zoals bij nieuwere telefoons vaker mogelijk wordt.

Of het wenselijk is, dat is een tweede... Wat mij betreft niet. Ik vraag geregeld wat aan een medewerker of haal graag iets bij de bakkers afdeling en vraag dan wat over de ingrediënten of iets dergelijks. Dit zal steeds minder mogelijk worden met dergelijke ontwikkelingen.

De zelfscan gebruik ik daarentegen vrij vaak. Met name hier in een toeristische regio is het een enorme besparing in tijd (toeristen zijn vaak extra relaxt met het plaatsen en in pakken van hun spullen, tevens kopen ze vaak een gigantische hoeveelheid voor de hele familie waardoor je twee/drie karren soms moet uit en in laden).
Er zijn verschillende methodes waarmee je kan tracken zonder herkenbare data te hebben. Het kan op basis van profiel ten opzichte van de vloer, iedereen heeft een andere hoogte, dikte, etc. Dus daarmee kan je redelijk goed mensen uit elkaar houden. Maar je hebt toch al beveiligingscameras in een winkel, dus je wordt toch al herkenbaar gefilmd. Dus wat dat betreft kunnen ze ook tracken op andere kenmerken. Ik weet niet welke methode Aldi gebruikt, en ik weet ook niet hoe goed dit gaat werken (zullen vast mensen experimenteren met meerdere items tegelijk te pakken).
En dat staat nog los van de impact van alle extra materiaal en energie die dit mogelijk maakt, naar mijn idee niet de beste invulling van de beschikbare grondstoffen. Daar bovenop wordt het sociale aspect van winkelen compleet de nek om gedraaid. Ergens ga ik die korte woordenwisseling en spontane grap met een kassamedewerker missen, zelfs al gaat het 99% van de tijd helemaal nergens over. Hoe lang nog voordat iedereen als een halve zombie met z'n koptelefoon in alleen nog maar interacties heeft met robots, computers en geautomatiseerde systemen?
Ik denk dat het bezorgen van boodschappen met een zuinig elektrisch karretje (zoals Picnic doet) veel meer toekomst heeft dan zelfscannen. Voor zelfscannen moet je nog steeds naar de winkel en heb je per gemeente nog steeds meerdere filialen nodig in plaats van één centraal distributiecentrum. Het bevoorraden van filialen met vrachtwagens is ook nog eens millieu-onvriendelijk en duur. Het reizen naar de supermarkt is dat ook.

Wat pas echt tijd en geld zou besparen is al er een cultuuromslag komt waarbij we het bereiden van maaltijden gaan uitbesteden in plaats van dat ieder huishouden zijn eigen maaltijden bereidt. Dat levert pas echt tijdbesparing en millieuwinst (geen kleinschalige verpakkingen van voedsel meer) op. Natuurlijk kost uitbesteden ook geld, maar door schaalvergroting, het overbodig maken van een eigen keuken en de verminderde afvalstromen hoeft het niet perse duurder te zijn. Bedenk wel dat geen keuken nodig hebben een serieuze kostenbesparing oplevert: bestaande huishoudens besparen ieder 12 jaar uitgave voor een nieuwe keuken van gem. 15.000 euro, je bespaart gas/elektra en je maakt extra woonruimte vrij in je huis.

In Azië is het al vrij normaal dat je niet zelf kookt. De keukens zijn daar veel kleiner en eenvoudiger omdat maaltijden bezorgd worden of onderweg van werk naar huis afgehaald worden. Zelf bereiden is iets wat historisch uit armoede is ontstaan en nu helaas gemeengoed is geworden waardoor we nu dagelijks veel kostbare tijd kwijt raken aan het boodschappen en kookactiviteiten, ons blauw betalen aan een keukeninrichting en daar ook nog eens veel woonruimte voor opgeven. Het kan anders!
Ik ben wel erg benieuwd naar de techniek die er achter zit en wat de vereisten zijn.

Want er wordt specifiek naar een winkelwagentje verwezen, dus dan zal dat specifiek getracked worden?
Een beetje het idee van de Decathlon, gooi al je zooi in een bak en die "herkent" automatisch de artikelen of is de techniek toch anders?
Uit het artikel van Aldi:
In de winkel, van ruim 500 vierkante meter, worden boodschappen automatisch afgerekend dankzij een speciale app en sensoren die registreren welke artikelen de klant in de winkelwagen legt.
Tweakers verzint de camera's er zelf bij...
Inderdaad hetzelfde systeem als bij de Decathlon. Maar dan op wieltjes.

Een stuk beter voor de privacy dan met camera's.

[Reactie gewijzigd door RocketKoen op 22 juli 2024 20:43]

Tweakers verzint de camera's er zelf bij...
Inderdaad hetzelfde systeem als bij de Decathlon. Maar dan op wieltjes.

Een stuk beter voor de privacy dan met camera's.
Op de website van het bedrijf dat de techniek levert staat expliciet dat ze werken met camera's:
Fused into the heart of your business

Trigo applies its proprietary algorithms to ceiling-mounted cameras which automatically crunch and analyze anonymized data on shoppers' journeys and product choices.

Walk in

Shoppers simply walk into the store, while Trigo’s system tags them anonymously and follows their movements and product choices.

Shop

Shoppers simply pick up items the way they usually do, with no scanning needed. The system automatically detects when an item is picked up and identifies it.

Checking out by walking out

The system automatically compiles all items into a virtual shopping list, enabling shoppers to leave the store without stopping at the checkout.
Dus niet het 'Decathlon' systeem zoals jij aanneemt.

[Reactie gewijzigd door emperor3s op 22 juli 2024 20:43]

Kan je bij Decathlon dan zonder kassa afrekenen, ik was er laatst in de zomer nog 2 keer maar weer met lege handen weg gegaan ?.
Ze hadden zoals de zoveelste keer weer geen normale maten hangen, nog een een S en 3XXL enzo maar een normale M of L was niet te vinden wat ik zocht.
Dus maar naar huis gegaan online besteld en 1,5 week moeten wachten, want ook online zijn ze de snelste niet :).

Dus ja in dat op zicht kan je kassaloos winkelen in de Decathlon :+
De Decathlon heeft zelfscan kassa's.
Maar in plaats van alle streepjescodes 1 voor 1 langs een scanner halen kun je alles in een grote bak gooien. Mbv RIFD tags in de prijskaartjes is alles dan in 1 keer gescand.
Ah zou kunnen op 1 of andere manier kom ik nooit tot aankopen toe daar, want dan zijn de M/L maten gewoon van niks te vinden wat ik zoek.
Het kan misschien aan die winkel liggen en andere wel beter voorraad hebben, maar zo in 1 bak gooien lijkt mij wel handig.
Bij de Decathlon moet je eerst afvallen voordat je sportkleding kan kopen. Ik snap het ook niet :P
En ik vermoed inderdaad dat het hier niet anders zou zijn. De techniek zit waarschijnlijk in de karretjes
Haha nou maten als XXL of 3 keer XL liggen er genoeg, dus op zich hoef je niet af te vallen om daar kleding te kunnen kopen :+
jij gaat met een lichaamslengte van 2,05m in een S shirtje lopen?
Nee ik ben gelukkig ook geen 2,05m, maar heb meerdere keren gehad zulke maten XL en groter wel vaak liggen.

Snap ik wel dat deze maten minder hard gaan vergeleken met m/L, maar lijkt wel of ik elke keer mis grijp met deze maten alleen in deze winkel.
Werkt perfect bij Decathlon! Duikspullen gekocht en dat zijn geen kleine artikelen - Duikpak, schoentjes en handschoenen in de bak leggen, afrekenen en je staat in no-time weer buiten.
Je gaat naar zelfscan, smijt je aankopen in de bak. Betaal en klaar.
De iets slimmere kijkt éérst online naar de winkelvoorraad. Dat ligt binnen het uur klaar in de winkel ;)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 20:43]

Nou had het online besteld uiteindelijk en moest nog 1,5 week wachten ;)
Niet als het in je afhaalwinkel in voorraad is. Koop je 1 item dat van andere winkel moet komen ... :O

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 20:43]

Anoniem: 562971 @OxWax2 oktober 2021 11:53
Dart zou ik bij de MediaMarkt niet proberen...
In datzelfde opzicht kun je in iedere winkel kassaloos winkelen, als je niets koopt. 8)7
Proletarisch winkelen is ook kassaloos. :+
Als je niet gepakt wordt wel, zo ja dan wordt het toch ineens heel duur.
Zeggen dat het niet met camera's gedaan word is ook maar een aanname.

Amazon go werkt met camera's en gewicht sensoren in de stellingen zover ik weet, lijkt mij waarschijnlijk dat hetzelfde geld voor Aldi. Voor Decathlon is het veel makkelijker om overal een rfid sticker op te doen dan voor een supermarkt.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 22 juli 2024 20:43]

Als je in bulk koopt kost een RIFD tag met opdruk minder dan een cent per stuk.
Het punt is niet de kosten van de sticker, maar de kosten van het erop plakken.
Dat kan bij de producent al
Voor zo'n pilot store is dat natuurlijk niet efficient. Maar als ze zoiets landelijk invoeren dan wordt het gewoon in de fabriek gedaan. 90% van de LIDL producten zijn toch eigen/exclusief merk.
Dat is het mooie, dat kan ook een fabriek doen, Overal zitten ook barcodes op, wat nu als dat een RFID Sticker is met de barcode daar in verwerkt, wat door de fabriek gedaan kan worden. Om maar wat te te noemen.Of het praktisch is weet ik niet... maar hey, Denken in oplossingen! zoals mijn Teamleider dan zou zeggen.

Buitendat hebben de meeste winkels vakkenvullers die t er op kunnen plakken als je het vult, dit heb je ook met de mooie actie stickers wanneer je een display hebt in de winkel, dan heb je vaak per product ook een sticker (Althans toen ik nog vakken vulde in supermarkten)
Het kan wel, maar voordat je dat erdoor hebt bij al je leveranciers ben je wel even verder. Fabrieken worden niet altijd door de meest vooruitziende mensen gemaakt, een extra station inbouwen op een produktielijn kan een heleboel haken en ogen hebben.
Ja, daar ben ik het mee eens! Maar dat maakt het niet onmogelijk. Of het op korte termijn realistisch is, dat valt nog te betwisten. Fabrieken hebben vaak meer zicht op het zo goedkoop mogelijk voor elkaar krijgen dan innovatie, dat staat vaak net een tandje lager, tenzij die innovatie voor kosten besparing zorgt.
"Een sensor is een kunstmatige uitvoering van wat in de biologie een zintuig wordt genoemd. De meeste sensoren zijn elektronisch of mechanisch uitgevoerd, softwarematige en 'virtuele' sensoren zijn ook mogelijk. ... Een sensor meet een natuurkundige grootheid."

Dus een camera valt daar ook onder.
Iedere camera is een sensor. Maar iedere sensor is geen camera.

Dit soort aannames is precies waarom mensen bijvoorbeeld bang zijn van 5G. Want dat is "straling" en er bestaat ook gevaarlijke straling.
Er zijn best veel video op YouTube te vinden over de Amazon Go winkels. Die zijn hiermee 3 jaar geleden begonnen. Al gaan ze niet echt heel diep in hoe de techniek werkt. Alleen hoe het als klant werkt.
Anoniem: 486069 1 oktober 2021 14:40
Als dan al die dure kassa's en kassamedewerkers weg zijn, worden de boodschappen dan ook goedkoper? :z
Schappen moeten nog steeds gevuld worden.

En ik denk dat software- en hardwaredevelopers om dit te ontwikkelen en onderhouden meer kosten dan kassamedewerkers, dus ik vraag me af of er kosten worden bespaard.

Weet iemand de reden waarom supermarkten zo graag het afrekenen willen 'automatiseren'? Wat is er mis met kassapersoneel?

[Reactie gewijzigd door TimmiX op 22 juli 2024 20:43]

Het is toch niet meer van deze tijd om al je boodschappen in je kar te stoppen, om ze erna weer op de band te moeten leggen en dan weer terug in je kar of tas?
Dat doe ik wel hoor, en ik vind het ook prima. Dan maar niet meer van deze tijd :+
Precies. Alles moet maar met camera’s en herkenningssoftware. Hoe erg is het in verhouding tot de hele winkel experience, inclusief het reizen, om 5 minuten bij de kassa te wachten?
Alles moet zo snel en zo goedkoop mogelijk, het liefst gisteren nog. Ontwikkelingen zijn goed, maar er zijn ook grenzen denk ik zo.
Dus met zelfscan mag je ze ook rechtstreeks in je tas doen?
Oh dat is wel handig, ik dacht altijd, moet het daarna toch in m'n tas doen enzo.
Het is vooral niet meer van deze tijd om "niet meer van deze tijd" te roepen. Die term wordt bij vanalles en nogwat gehaald voor iets dat nog geen lampjes, belletjes en schermpjes heeft. Techniek zet je normaal in om een probleem op te lossen, niet om de techniek maar in te zetten waar mogelijk.
Thuis moet je het toch ook iedere keer pakken? Dit is niets anders dan wat je thuis ook moet doen...

Drinken uit de koelkast > In het glas uit de kast > inschenken > Drinken terug in de koelkast > Verdergaan waar je mee bezig was.

Of heb jij iemand die dat voor je doet? Zo ja, zou ik die persoon van het weekend mogen lenen? :D
Het is steeds moeilijker om aan goedkoop personeel te komen.
De openingstijden worden ruimer (hier is het al iedere dag van 7:00 tot 22:00).
En lange rijen aan de kassa is een van de grootste ergernissen in de supermarkt.
En je kan niet zomaar iedereen achter de kassa zetten. Je moet toch een beetje kunnen hoofdrekenen en ABN spreken.

Daarnaast is zo'n winkel meteen cashloos. Dus er kan geen geld gestolen worden.
En een systeem dat precies weet wat je in je wagentje stopt weet ook precies wat je mee naar buiten probeert te nemen zonder te betalen. Dus ook prima tegen diefstal van koopwaar.
En je kan niet zomaar iedereen achter de kassa zetten.
Tja, als winkels stoppen met de discriminatie naar leeftijd zou dat geen probleem zijn. Maar acht, als 18 jarige ben je al te "oud" voor een supermarkt en nemen ze liever iemand aan van 15 jaar die een keer zo goedkoop is. Want zo werkt dat in Nederland, Leeftijd bepaald hoeveel minimumloon je krijgt, wat voor werk je daar voor doet is minder interessant.

Dat ziet er dan zo uit,
Ik als 20er soliciteerd bij de AH voor een vakantie baantje, AH stuurt een bericht terug "We hebben helaas niemand nodig met jou ervaring, Kennis en ambities" Goh... je zou echt net je handel en commercie studie hebben afgerond. Achja. zoals genoemd, iemand van 15 is VEEL goedkoper. Of hij net zo veel kan als ik is daarbij niet interessant.
Goed punt.

Weet niet of ik rechstreeks mag linken, maar zoek het volgende artikel op de Volkskrant:

"Opinie: Stop de ontmenselijking van de publieke ruimte en offer niet alles op aan efficiëntie, door René Koekkoek, historicus en publicist".

Nu staat menig tweaker aan generzijde van deze discussie, waar ik me pijnlijk bewust van ben, des te beter om zulks hier onder de aandacht te brengen.
Dat is toch al jaren aan de gang net de zelfs zelfscanners bij andere supermarkten. Lekker belangrijk dat ze kunnen zien dat ik op de groente afdeling een bloemkool in mijn wagentje heb gelegd (gaan ze die dan chippen vraag ik me nu af). Vervolgens bij de kassa reken ik die bloemkool af (kassa haalt er 1 van de voorraad). Nu kunnen ze prima aan mijn bankrekening koppelen en mij uniek maken en zien dat ik elke maand 1 bloemkool koop. Maar dat kan ook zonder al deze systemen en met een kassa met iemand erachter die het product scant en op pinbetalingen klikt op die kassa.
Anoniem: 1028301 @TimmiX2 oktober 2021 09:36
Supermarkten willen zo veel mogelijk automatiseren, op termijn zal het goedkoper zijn, blijft er meer geld over voor het vergroten van het markt aandeel, waar ze allemaal mee bezig zijn, sponsoring, uitkeren aan aandeelhouders, etc, etc.

Personeel is lastig voor werkgevers, kunnen ziek worden, blijven geld kosten, krapte op de arbeidsmarkt omdat niemand wil werken voor een salaris waar je niet van kan rondkomen, oproepcontracten etc.
Niet alleen personeel, maar ook contant geld is een kostenpost wat hiermee verder verminderd word.
Als je maar genoeg winkels hebt komt er wel een moment dat het goedkoper zou kunnen worden. Het ontwikkelteam groeit namelijk niet perse mee met het aantal winkels i.t.t. het aantal kassamedewerkers.
In china en japan bestaat dit al, is dus in die zin niet nieuw.
Jij denkt dat op grote schaal ingekochte technologie duurder is dan personeel? Think again... Personeel is (inclusief alle sociale lasten, betaling bij ziekte en al dat soort aanvullende zaken bovenop de kosten van het salaris) voor het gros van de bedrijven een gigantische kostenpost. Daarop besparen is (hoe onvriendelijk dat ook klinkt) één van de belangrijkste manier om winstgevend te zijn / blijven.
- Contant geld is een risico (beroving/verkeerd bedrag teruggeven).
- Geen fraude (er zijn gevallen bekend dat kassapersoneel (bewust) te weinig of niets afrekenen).
- Snelheid van afrekenen (scannen van de boodschappen gebeurd al tijdens het winkelen door de klant en niet tijdens het betaalproces) waardoor je met minder kassa's toch meer klanten tegelijk kan bedienen.
- Programmatuur is altijd beschikbaar, dus een extra terminal bijschakelen bij drukte is zo geregeld. Een extra cassiere moet je weer oproepen.
- Je hoeft je artikelen niet individueel te prijzen, dat doe je op het schap en de kassa is altijd op de hoogte van de laatste aanbieding.

[Reactie gewijzigd door Het.Draakje op 22 juli 2024 20:43]

Een team van ontwikkelaars werkt voor meerdere winkels (filialen) tegelijk, netjes vijf dagen in de week van 9 tot 5. Elke winkel heeft zeven dagen per week gedurende 12 iemand achter de kassa zitten. Daar zit minimaal één persoon, maar in de drukke uren kan dat aantal behoorlijk oplopen. De kassamedewerkers zitten daar meestal tegen het minimum (jeugd)loon of iets daarboven. Een gemiddelde supermarkt heeft 2.3 kassamedewerkers gedurende 92 uur (zondag is de opening korter, maar telt dubbel) per week iemand achter de kassa zitten. Dat zijn dus gemiddeld 211,6 uren.
De investering in een geautomatiseerd systeem is eenmalig een fors bedrag en vervolgens een kleiner maandelijks bedrag voor het onderhoud. Zelfs als je één kassa bemand laat zal je de investering er gemakkelijk uit kunnen halen.
Als het systeem goed werkt registreert het ook de spullen die onder de kleding wordt gestoken en wordt diefstal een stuk moeilijker.
De schappen werden toch al gevuld, dit kosten dus kassière/kassier gewoon hun baan natuurlijk.
Met het kassa personeel is niks mis. Maar ik ga naar een AH waar veel kleine boodschappen worden afgerekend. En met mijn medemens is vaak wel wat mis. En ik vind sociaal contact prima, maar niet met die treuzelende miep bij de kassa die met niemand rekening houd. Nu ben ik supersnel klaar, kan ik op mijn gemak mijn tas inpakken. En er zijn iets van 12 kassa's in een superkleine AH. Als ik echter niemand bij de kassa zie staan ga ik er graag heen, zeker als ik groenten, klein brood en andere onzin bij me heb.
Personeel kost geld, simpel zat. Winkels proberen op alles te besparen en als het goedkoper kan, uiteraard. Dat er vervolgens weer een werkloze op de bank een uitkering trekt van de belastingcenten maakt voor de winkel niet uit, dat zijn hun kosten toch niet.
Duurder, jij denkt dat al die techniek gratis is ofzo? ;) :+
Nee maar als je kijkt wat personeel kost ben je snel goedkoper uit hoor.
Gezien de lange rijen hier altijd en meestal maar 1 kassa en verder niemand te bekennen valt die besparing in Langedijk volgens mij wel mee.

Wel denk ik dat een zelfscan goedkoper is dan overal camera's en eigenlijk hetzelfde kan (afrekenen zonder personeel voor die taak), zelfs de action is daarmee begonnen die te plaatsen en dat kan ik wel waarderen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 20:43]

Dat denk ik dus ook (zelfscan goedkoper). Ik gebruik bij de AH mijn mobiel om boodschappen te scannen. Als je klaar bent barcode op de app inscannen bij de kassa en betalen met je pin.

Dit laatste zou beter kunnen door je te laten betalen met de AH app (ideal) en daarna een digitale bon in de app. Dat laatste mis ik nogal omdat ik nooit een bonnetje vraag of wil, maar mijn vriendin juist wel voor als er iets terug moet worden gebracht :D

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 20:43]

Die digitale bon zit sinds een paar weken in de app, gaat terug tot eind juli. :-)
serieus nog niet eens gezien. Geweldig dit. Bedankt voor de tip _/-\o_

Nu nog betalen met de app (iDeal) bij de zelfscan kassa en ik hoef mijn portemonee niet meer uit mijn broekzak te halen.
Waarom via ideal? Gewoon via de bankapp op je mobiel (via NFC) is toch veel simpeler?

Ik vind het vooral nog zonde dat ik per se een bonnetje moet printen om het poortje te openen. Terwijl de app zelf ook al een code kan tonen (of dat al doet geloof ik).
Hell no, ik heb net mijn mobiel terug van reparatie. Nou ja, misschien kan ik het met mijn IP68 noodtelefoon doen. Maar achteraf scannen bij zo'n stationnetje gaat mij waarschijnlijk beter af, ik vind 1 hand met mandje wel voldoende. Want anders heb ik 1 mandje, 1 telefoon en moet ik de producten met mijn tenen pakken :9
Anoniem: 1028301 @uiltje2 oktober 2021 09:38
ff voor een idee te hebben, hoe lang was je mobiel kwijt door reparatie,
kreeg je een vervangend toestel?
Te lang en nee. Kreeg hem na 3 weken terug van Coolblue, maar ik had nog mijn oude toestel met redelijk gare batterij.

Merk op dat je een halve dag bezig bent om de apps weer te vertrouwen (ze worden wel geladen, maar veel apps vragen toestemming per apparaat etc. - zeker de security gerelateerde apps zoals digid etc.). Om die reden zit ik overigens ook niet op een leentoestel te wachten, te veel risico wat betreft mijn data.
Ik weiger principieel om die zelfscan te gebruiken uit solidariteit met het kassapersoneel.
Goedkoper uit of meer winstmarge.. ben benieuwd :P
Goedkoper uit en/of meer winstmarge.. ben benieuwd :P
Gefixed, kan best een win-win situatie zijn (muv het personeel).
Yeep. De situatie van McDondalds:
Stakingen en vraag naar meer geld.
Wat heeft McDondalds gedaan? Selfcheckouts geplaatst en voila de 50% van McCrew is niet meer nodig.
Just zelfde bij Kruidvat gezien tijdens coronacrisis. Er waren 4 kassa's. 2 zijn selfcheckout geworden.
Selfcheckouts zijn nooit niet ziek en kosten niet zo veel geld als personeel. #money
Commerciële bedrijven gaan misschien iets verder maar het is niks meer/minder dan logisch.

Als ik hetzelfde kan bereiken/krijgen voor minder doe ik dat ook, daarom gebruik ik vergelijkers (pricewatch/independer/gaslicht/breedbandwinkel en een excel voor telefoonabonnementen). Voor uitgaven die ik niet vaak doe en liefst in bulk koop (shampoo/vaatwasblokjes/hondenvoer) wacht ik gewoon op een aanbieding voordat ik het echt nodig heb. Dit zorgt weer dat andere bedrijven er ook in mee moeten gaan en een soort race-to-the-bottom ontstaat, in het voordeel van de consument maar in het nadeel van de (werknemers wat toevallig ook weer consumenten zijn).

Dus ja bedrijven zetten de stap maar als consument/persoon ben ik daar imo ook schuldig aan dat bedrijven daar min of meer in mee moeten. Niet dat ik me daarom schuldig voel, maar een bedrijf dus al helemaal niet ;)

Ik vind staken ook flauw, toen ik vond dat ik niet meer genoeg verdiende voor wat ik deed/kon ben ik opzoek gegaan naar een baan waar dat wel in evenwicht is. Maar misschien is mijn vakgebied dan weer in het voordeel waardoor ik nooit in de situatie ben gekomen dat ik staken als oplossing heb gezien en relatief makkelijk ander werk kan vinden. Ik heb er natuurlijk wel respect voor dat mensen voor zichzelf opkomen!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 20:43]

Ik denk dat dat tegenvalt. Deze techniek klinkt best kostbaar en je zult alsnog, net als bij betaalpalen personeel moeten hebben staan.

Plus een hele technische support afdeling, licenties, helpdesk, beheer, updates etc. Die paar caissières verdienen minimumloon plus een beetje.

Ik vroeg dat weleens gekscherend bij een bank of de it nu personeel bespaard als je (letterlijk) miljoenen per maand betaald aan het in de lucht houden en blijven ontwikkelen van de systemen. Tov gewoon mensen achter een balie en een telefoon zetten.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 20:43]

Ik stel die vraag telkens als de prijs wéér eens fout is of de korting er wéér niet afgaat en ik naar de servicebalie moet.
Niet alleen heb ik hun werk verricht , moet ik hen ook nog eens controleren. :( |:(
Dat controleren moet je dan natuurlijk ook bij de gewone kassa.
Als dan al die dure kassa's en kassamedewerkers weg zijn, worden de boodschappen dan ook goedkoper? :z
Nee dat zal zeker niet gebeuren, en ik zie dit ook niet als iets goeds, ik wil betalen met contant geld, en niet dat je verplicht woord alles met pin of zo te betalen, waardoor ze nog meer controle hebben over je, en dit kost weer dan enorm veel banen, want straks hebben alle winkels dit, niet alleen supermarkten, en ik vind het steeds onpersoonlijker woorden.
[...]
en ik vind het steeds onpersoonlijker woorden.
Speciaal voor u ;)
https://www.omroepbrabant...-een-praatje-willen-maken
Als Nederlander weet je het antwoord al .......
Met hoeveel medewerkers ik in een gemiddelde Aldi zie per keer zal die kosten besparing wel tegenvallen.

Wat ik erger vind is dat er alweer een app voor nodig is.
Ben ik de enige die hier de griezelige kriebels van krijgt? Elke beweging die geregistreerd wordt enz. :'(
Je bent niet de enige, wat mij betreft mogen ze best stoppen met doorontwikkelingen op sommige vlakken. Als je kijkt naar China, het hele menselijke gaat er wel af.
Mwah, dat laatste komt vooral door de wijze waarop de dwingende overheid met dit soort technologieën om gaat. Ik wil daarmee niet zeggen dat het hier zomaar wel 'goed' zal gaan, maar de hele menselijke maat is hier wel totaal anders dan daar.
Das waar maar macht doet vreemde dingen met mensen ;)
Welke beweging? Dat je koek op de koekafdeling in je karretje doet? Als je pint val je sowieso al te volgen.
En daarom betalen we gewoon cash :) .
Zolang je geen bonuskaart gebruikt kan dat.
What year is it? Cash gebruik ik al vele jaren niet meer. Ik heb geen angst voor big brother. Snap de angst ook totaal niet.
2021, hoezo? Buiten wellicht een Scandinavisch land gebruikt de rest van de planeet dagelijks cash en is het voor zover mij bekend niet verboden. Wat heeft het huidige jaar er mee te maken en waarom stel je de vraag niet in je eigen taal?
Ik weet wat een meme is maar ik vraag me gewoon oprecht af waarom 's werelds veruit meest gebruikte betaalmiddel welke niet afhankelijk is van foutgevoelige en traceerbare elektronica op een bijzonder klein deel van de planeet zo gecriminaliseerd en afgeschreven wordt. Er is niets "ouderwets" aan, puur omdat er nieuwe betalingsmethoden zijn die ik in sommige situaties ook gebruik. Er zijn vele betaalmiddelen en ik ontzeg niemand de keuze welke hij/zij wenst te gebruiken, iets dat een hoop mensen hier mij en anderen wel wensen te doen om de een of andere vreemde reden.

Tevens vraag ik me steeds vaker af waarom er onnodig gebruik gemaakt wordt van het Engels, zeker gezien de achteruitgang van de kennis van de eigen taal op deze website en vele anderen. Mijn vragen zijn derhalve oprecht en het enige waar jij mee komt is een persoonlijke aanval, wederom een vraag waard.
Vergeet ook niet de juridische aansprakelijkheid:
Ik vroeg me zo af, nu winkelketens zoals de AH inzetten op zelfstandig scannen en afrekenen, wat doet dat met de aansprakelijkheid? Een vergissing van de kassa medewerker in uw voordeel (of nadeel) lijkt mij opeens heel anders te liggen wanneer je het zelf doet.
https://blog.iusmentis.co...j-een-zelfscansupermarkt/

Het lijkt dus niet alleen dystopisch, als eerlijke burger kun je er ook nog eens bij genaaid worden...

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 22 juli 2024 20:43]

Nee. Ik snap jouw kriebels wel, het lijkt zo steeds meer op: alles wat je doet wordt geregistreerd en dat is natuurlijk ook waar want om de bon te betalen moet je toch weten welke klant het is...
Dan is een bonuskaart o.i.d. toch nog minder erg: daar kan je er voor kiezen deze soms achterwege te laten of deze aan iemand uit te lenen en zo de algortitmes te verstoren.
Lekker ouderwets misschien, maar geef mij gewoon maar een kassa waarbij ik nog sociaal contact met iemand kan houden (tenzij het een ongeinteresseerde puber is). Ik ben eigenlijk ook niet van het zelfscannen, op 1 of andere manier gaat er altijd (soms door eigen schuld) wat mis; zo krijg ik het voor elkaar om hetzelfde product 3 keer te scannen :/

Nee, ik hou het lekker bij winkels met personeel achter de kassa!
Hoe dan? Je ziet precies op het scherm wat je scant en kan het gewoon meteen aanpassen. Als dat al niet lukt…
Ik heb in m'n hele volwassen leven waarschijnlijk 5 keer boodschappen gescand, maar ik vind het gewoon 10 keer niks...
Ik vind het erg dat ik zo ver door de reacties ben moeten scrollen alvorens iemand tegen te komen die ook gewoon sociaal contact wil. Vreselijk idee van Aldi.

Zoals bij McDonalds, die kioskdingen zijn vreselijk. En mensen moeten dan je dienbladje met eten naar je tafel brengen.

Geen enkel sociaal contact, hooguit een smakelijk en gedaan.

Doe maar Aldi, maar dan ga ik wel naar andere winkel waar ik tenminste niet tegen een machine hoef te praten.
Amen to that! Laat de rest maar hun plezier hebben...
Sociaal contact doe je maar in het park. Het is egoïstisch om andere mensen op te houden omdat je per se een praatje wil maken (en als het om een simpele groet gaat dat kan ook bij de medewerker bij de zelfscan kassa. Sterker nog die heeft er zelfs meer tijd voor).
Ik ben toch benieuwd hoe de (achterblijvertjes van) week- en weekend-actieproducten herkend gaan worden.

Die komen dan ongeveer elk (half)jaar weer terug in het schap, maar hebben telkens weer een andere verpakking, grootte, enz.
Daar zorgt een ding voor dat we computer noemen met een database prijslijst. 8-)
Mooie tijdelijke besparing. Ik vind het een goede zaak dat de kassamedewerker verdwijnt want die kunnen dan wat nuttigers gaan doen. Denk echter niet dat we op de lange termijn ook maar een cent voordeel gaan zien. Ik heb ook nooit enige noemenswaardige tijdsbesparing gehad en als we straks allemaal aan de zelfscan moeten dan staat daar ongetwijfeld eenzelfde rij als bij de traditionele kassa.

Om het over de randverschijnselen maar niet te hebben, wordt regelmatig opgehouden omdat ik gecontroleerd moet worden, ik zelf denk omdat ik te weinig koop bij de AH en te onregelmatig, zal het toch eens na moeten vragen welk algoritme ze hebben op iemand die netjes een pakje stroopwafels en een fles cola scant. Nu ik erover nadenk, ik koop alles in de bonus, zou dat het zijn.. ik loop niet in het gewenste patroon dat ik de winkel leegkoop.

[Reactie gewijzigd door cbr600f4i op 22 juli 2024 20:43]

haha jij gaat er vanuit dat die optimalisaties uit het oogpunt van de klant bekeken worden ?
zeker uiteindelijk zijn wij als consument zeker niet beter af, want er moet gewoon verdiend worden (moeten we zelf ook uiteindelijk), het is gewoon een verschuiving van kosten, en welke grote manager daarmee kan scoren bij zijn manager, om zo hoger op te klimmen. Uiteindelijk betalen wij met ons allen het gelag.
Welke sensoren? Rfid?
(beetje weinig info)
Eindelijk. Wat een geneuzel om eerst je kar vol te laden, daarna weer stuk voor stuk uit te laden op de band van de kassa en dan weer in te laden. En daarbovenop een kassierster die alles nog eens lekker vastneemt en de nodige microben verspreidt.

Gewoon je kar volladen. Alle producten een nfc tag aan de verpakking en kar door een tunneltje duwen aan de uitgang.

De nfc’s worden in de tunnel ‘gescanned’ en het slimme systeem weegt via een weegbruggetje ondertussen als de id’s van de producten samen overeenkomen met het totale gewicht van de kar (mensen zouden een tag aan een ander product durven hangen).

Daarna betalen en dan gaat de slagboom open en kun je de winkel uitrijden.

Nog enkele mensen om de schappen te vullen en 1 security aan de uitgang voor troubleshoot. Gedaan met die stomme kassa’s.

Alle tags kun je achteraf terugbrengen naar de winkel en per tag krijg je 10 cent retour. Klantenbinding.
Ben benieuwd zag al dat er een ALDI inderdaad daar kwam een tijdje, ik vind ook hele zelfscan van de AH/Jumbo ook ideaal(En sommige andere winkels).
Het is allemaal zo veel sneller even snel je 1 of 2 dingetjes scannen, telefoon / horloge what ever tegen pin en klaar en naar buiten.

En als je een volle wagen heb het ondertussen met pakken al vast scannen, zodat je alleen nog bij de kassa even moet afrekenen en naar buiten kan.
Dus ben benieuwd hoe dit in zijn werk zal gaan uiteindelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.