ALDI stopt met kassaloos filiaal, wil technologie wel verder testen

Het kassaloze filiaal van supermarktketen ALDI in Utrecht gaat donderdag dicht. In de winkel werd met sensoren en camera's gekeken naar wat bezoekers kochten. Die moesten het bedrag achteraf met een app en creditcard afrekenen. ALDI wil de technologie wel verder doorontwikkelen.

Aldi shop & goALDI zegt tegen onder andere RTV Utrecht dat het donderdag aan het eind van de dag de deuren van de winkel definitief sluit. Het gaat om een filiaal in Utrecht dat ALDI in 2022 opende, waar geen kassa's te vinden waren. Op basis van honderden sensoren in de schappen en 'slimme camera's' in het plafond hield de winkel bij wat klanten kochten. Dat gebeurde door sensordata van artikelen die uit het schap werden gehaald te combineren met camerabeelden. Klanten moesten afrekenen via de gekoppelde ALDI-app, waar een creditcard aan moest worden gekoppeld. Dat bleek een drempel voor veel gebruikers; later werden ook Apple Pay en Google Pay toegevoegd als betaalmethodes.

De winkel werd nooit erg succesvol, maar dat was ook niet de bedoeling. Het ging vooral om een experiment om de technologie te testen. Het was al bekend dat de winkel zou gaan sluiten; het bedrijf liet in september 2024 weten dat het zou stoppen, al was niet bekend per wanneer dat ging gebeuren. De supermarktketen noemde de winkel 'een leuk experiment waar het veel van heeft geleerd', maar een woordvoerder zei toen ook al dat de investeringen erg groot waren.

ALDI zegt nu dat het het winkelfiliaal sluit, maar nog wel wil doorgaan met de technologie. Dat gebeurt aanvankelijk in Eindhoven, waar een filiaal aan de Aalsterweg sinds vorig jaar is uitgerust met meer platfondcamera's en sensoren. Dat is een 'gewone' winkel, in plaats van enkel een proeffiliaal. Het is nog niet duidelijk wanneer ALDI in die winkel de mogelijkheid wil aanbieden om te betalen zonder door de kassa te hoeven.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-02-2025 • 17:34

105

Reacties (105)

105
101
43
3
0
40
Wijzig sortering
Kleine toevoeging: dit filiaal was al een aardig tijdje niet meer "kassaloos" en ook niet "creditcard only". Ze hadden een soort middenweg gekozen waarbij ze wel de technologie gebruikte zodat je niets hoefde te scannen, maar je vervolgens bij de zelf-kassa (waar je gewoon met pin kon betalen) alleen nog maar hoefde te controleren of het klopte wat het systeem had geregistreerd dat jij pakte.

Dit was al een stuk fijner dan voorheen, want de eerste keer dat ik bij het originele concept winkelde, had het systeem het fout (in mijn nadeel) en kostte het mij het flink wat moeite om thuis achteraf mijn geld terug te krijgen.

Verder bleef het persoonlijk voor mij alsnog geen fijne ervaring. Ik voelde mij hier altijd erg bekeken, en dan niet alleen door de cameras, maar ook doordat de winkel vaak leeg was en hij tegelijkertijd wel op een van de drukste hoekjes van Utrecht zat met veel grote ramen. Had een beetje het idee meer in een marketing stunt te zitten dan een daadwerkelijke supermarkt. Daarom ben ik ondanks dat ik een hekel heb aan rijen in de supermarkt, minder dan 2 handvol keren uiteindelijk naar deze supermarkt gegaan.

[Reactie gewijzigd door Turps op 26 februari 2025 19:08]

Ik denk ook inderdaad dat het meer reclame is geweest met een huurcontract van 2 jaar. Een Aldi hoort helemaal niet op zo'n dure A-locatie te zitten, als je echt wat wilt bereiken had je op een studentenlocatie, zoals Science Park of inderdaad Tech Campus Eindhoven moeten gaan zitten. Daar zit de doelgroep die je wilt bereiken, niet half Utrecht van boven de 50 jaar.
Ik associeer Aldi ook niet direct met apps en creditcards. Maar dat is wellicht een vooroordeel.
Ik associeer Aldi nog steeds met geen winkelpersoneel behalve de ene kerel met de pompwagen en aan de kassa de dames die sneller met 3 cijfercodes jouw boodschappen in konden voeren dan dat de loopband kon verwerken.

Maar tijden veranderen.
U heeft het over de klanten. Terwijl @kaas-schaaf het over de medewerkers heeft.
Klopt. De Albert Heijn paar honderd meter verderop net na A-Mac was wel altijd druk maar dat is een normaal filiaal in die kelder. Bij Aldi heb ik zelf ook nooit echt mensen gezien terwijl je op hoek Oudegracht zit en je aan de wandelroute vanaf centraal ligt.
Is het niet goedkoper als winkels zoals Lidl en Aldi gaan thuisbezorgen?
In Duitsland gebeurd dat al. Dan heb je en een veel lagere prijs dan ah en picknick en dan ook gewoon thuis.
In het Oost-Europese land waar ik woon heeft Lidl (en elke andere supermarkt, mjah, privacy dus als ik die namen deel weet je ook gelijk waar ik woon) deals met verschillende bezorgpartners en het werkt relatief prima. Ik gebruik het voor de wekelijkse boodschappen. Soms zit er een rotte appel o.i.d. tussen, maar ze doen niet moeilijk en daar krijg je dan gewoon store-credits voor je volgende bestelling voor terug. Wat mij betreft ideaal.

Zelfscan bij de winkels zelf is hier ook nog eens een drama, met de "weegschaalmethode" zonder handscanner, bij elke winkel, dus het aantal gebruikers van de bezorgdiensten is ook nog eens relatief hoog. Dat houdt de prijzen laag :) Ik betaal ~5-6 euro voor de bezorging van die boodschappen. Om een idee van de prijzen te geven, 10 "large" eieren kosten hier (omgerekend van lokale valuta) ~€3.80

Ik vergelijk af en toe de prijzen op de verschillende bezorgapps die we hier hbebben met in store prijzen, die zijn (tot nu toe) hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 26 februari 2025 17:46]

Ik weet niet welk oost Europees land u woont, maar hier in Nederland horen we vaak dat arbeid daar veel goedkoper is dan hier.
Hier in een ander Oost-Europees land is er al 1 keten sinds kort bezig met de handscanners. Werkt op zich vrij goed buiten dat ik tot nu toe elke keer toch controle heb, mogelijk omdat er ook drank bij zit en dat ook gecheckt moet worden. Het is maar voor een paar producten en zelfs toen ik een keer vergeten was iets te scannen was dat geen probleem dus het is nog altijd sneller dan in de rij staan en je karretje op de band legen gevolgd door alles er terug inzetten. Zeker als je zoals ik buiten de stad woont en bezorgingsdiensten daar niet komen.

De gewone zelfscan met weegschaal vind ik zelf alleen handig als je maar een paar producten hebt, en zelfs die werkt niet altijd even fantastisch, evenals het probleem dat bepaalde producten geen barcodes hebben.
Ook wel handig als je wat meerdere boodschappen hebt, je zet het boodschappen kratje op de weegschaal, scant het product of met de handscanner legt in het kratje, dan geeft het de prijs pas aan.
Scheelt weer extra in het uitpakken aan handelingen tijdens de boodschappen, je zet het kratje zo in de auto, dan telkens op de loopband bij de kassa weer in het winkelwagent en bij de aito weer uit het winkelkwagentje weer in het kratje stoppen.
Sinds kort bij ons bij de Lidl ook dit soort snelkassa met weegsaal van 6 stuks en ruim van opzet, een handig systeem snelscan met weegschaal..
Je woont dus in Bulgarije gebaseerd op je post history.

TV_NERD in 'Vodafone verdubbelt Unlimited-dagtegoed naar 20GB'

Ongeveer 45% van GDP/capita, geen EUR, wel LIDL, Oost Europa, geen MVNOs.
@Dorank Fout :) Ik zei: "Er zijn ook geen NVMO's die wel met prijzen kunnen stunten". Dus er zijn wel MVNO's, ze kunnen alleen niets vanwege de triopoly

@rko4u Helaas valt dat hier door inflatie nog mee/tegen ;)

Het enige wat dat uurloon aan verschil zou maken zijn de bezorgkosten, daarom heb ik ook de prijs van eieren genoemd, dat geeft een betere indicatie van wat alles hier kost dan het uurloon. Laat in NL, op basis van verschil in minimumloon, de bezorgkosten verdubbelen, dan is NL op basis van GDP/capita nog steeds beter af. En zelfs hier doen de meesten het dus, terwijl het ze netto meer kost. Dat was mijn punt.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 26 februari 2025 18:53]

Nederlandse supermarkten (AH, Jumbo, Plus) bezorgen ook, hoor. Met hun eigen busjes, niet met partners.

Je zit wel aan een minimumorderbedrag vast.
3,80 voor 10 grote eieren is best duur. Kost hier bij de Aldi of Lidl 2,60 ofzo.
Voedselprijzen in Oost-Europa, zeker vergeleken met GDP, zijn inderdaad niet prettig. Ik denk dat de meeste expats hier dan ook zitten met een West-Europees loon.

Aan de andere kant, 20 minuten Uber kost hier nog geen 7 Euro. Services zijn hier goedkoop, goederen duur. Kleding in de H&M bijvoorbeeld is hier letterlijk duurder dan in Nederland, zonder rekening te houden met GDP. T-Shirt wat je in NL voor 8 Euro koopt kost hier 10-ish. Het is wat het is.

Laatste voorbeeld. Huur van een 2 kamer apartment van ~70m2 in de buurt van het centrum in de hoofdstad is hier ~1200 Euro. Sociale huur bestaat (bijna) niet, minder dan 5% van de totale rental stock.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 27 februari 2025 16:50]

Maar de lagere prijzen in Duitsland zijn toch niet het gevolg van de mogelijkheid tot thuisbezorging? De boodschappen in Duitsland zijn altijd al veel goedkoper geweest, ook al voor de opkomst van het internet.
Het verschil was toen wel een stuk kleiner dan nu hoor.
Volgens de Keuringsdienst van Waarde zou dat mede komen door onze 1+1 gratis acties.
Ik denk overigens ook niet dat thuisbezorgen het verschil maakt hoor.
Er zullen wel meerdere factoren zijn die meespelen, zo wordt er ook veel in Duitsland geproduceerd waardoor er bijvoorbeeld minder transport kosten zijn.
(...) Volgens de Keuringsdienst van Waarde zou dat mede komen door onze 1+1 gratis acties.
Ah ja, de glorieuze Teun van der Keuken die wel twintig keer 'sonst werden wir verarscht?' tegen de steeds beschaamder kijkende drogisterijmevrouw zei :D
Maar dan heb je nog altijd personeel in dienst, juist personeel is de grootste kostenpost voor bedrijven.

Ben ik overigens de enige die in eerste instantie kansloos las ipv kassaloos? :$

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 februari 2025 17:40]

Dat kun je toch uitbesteden naar bezorgbedrijven? Wel erg treurig als je als bedrijf overigens geen enkele meerwaarde in personeel ziet. Dan kun je het management en de aandeelhouders ook beter ontslaan en een AI neerzetten die alles regelt, bespaar je nog meer geld omdat je ook geen graaiende aandeelhouders meer hebt.
Dat kun je toch uitbesteden naar bezorgbedrijven?
Dat kan, maar bezorgbedrijven zijn dan weer niet goedkoper dan eigen personeel. Ook dat zijn bedrijven die winst willen maken. Die kosten kun je weliswaar doorberekenen aan de klant, maar Aldi is een prijsvechter/budget supermarkt, dan is meer kosten gaan maken niet echt een oplossing, wat mij betreft. Dat strookt immers tegen het principe in.
Dan kun je het management en de aandeelhouders ook beter ontslaan en een AI neerzetten die alles regelt,
Succes met het ontslaan van een aandeelhouder. Dat is iemand die investeringen doet in het bedrijf en als beloning daarvoor een deel van het bedrijf krijgt (en dus deelt in de winst e.d.). Dat is niet per se iemand die in dienst is bij het bedrijf. ;) En omdat diegene investeert in een bedrijf, wil je die denk ik ook niet wegsturen. Lijkt me een geheel andere werking / context. ;) Het liefste koop je dan dus de aandeelhouders uit, wat ook een flinke duit kost.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 februari 2025 18:32]

[...]Dat kan, maar bezorgbedrijven zijn dan weer niet goedkoper dan eigen personeel. Ook dat zijn bedrijven die winst willen maken.
Postnl denkt daar anders over.
Met eigen personeel heb je te maken met CAO's, arbeidsrecht en dergelijk 'vervelende' kostenposten.
Wanneer je een onderaannemer inhuurt, laat je het aan die onderaannemer over om het voor minder dan een normaal loon uit te voeren of om personeelsleden zetten die ze uitbuiten. Wanneer daar problemen van komen is het de schuld van de onderaannemers en niet de schuld van het grote bedrijf, want dat zegt dat ze aan mochten nemen dat de onderaannemer zijn zaakjes op orde had (ook al wisten ze dat er op een normale manier geen droog brood aan het wurgcontract te verdienen valt).
Mijn comment was dan ook niet serieus bedoelt maar goed, ik zal er de volgende keer wel /s bij zetten. Jij gaf overigens zelf aan dat personeel de grootste kostenpost is. Nu hebben ze een filiaal wat dus alleen maar geld kost en geen personeel heeft, lijkt me nogal het tegenoverstelde van wat ze willen.

In dit geval zou personeel dus geen kostenpost zijn maar toegevoegde waarde, nu kost het juist geld om geen personeel in te zetten....
Aldi heeft toch zelf ook aangegeven dat dit meer een proefballonnetje was en dat men de techniek verder ontwikkelen wil? Dat een bedrijf een budget supermarkt zegt te zijn, betekend niet dat het geen investeringen kan of mag doen, toch? :?
"aandeelhouders ontslaan"?

Volgens mij heeft u niet goed opgelet bij de economielessen.
Een aandeelhouder is geen werknemer maar kun je onder omstandigheden wel afscheid van nemen.

Maar goed schijnbaar was het sarcasme van mijn comment je ontgaan.
Is het niet goedkoper als winkels zoals Lidl en Aldi gaan thuisbezorgen?
In Duitsland gebeurd dat al. Dan heb je en een veel lagere prijs dan ah en picknick en dan ook gewoon thuis.
Goedkoper dan andere thuisbezorgwinkels? Of goedkoper dan Aldi en Lidl nu zijn?

Dat tweede lijkt me namelijk onwaarschijnlijk, want een Aldi of Lidl runnen is niet zo heel duur. Ze zitten meestal niet op de duurste locaties en hebben minder personeel dan, bijvoorbeeld, een Albert Heijn. Bezorgers en bezorgbusjes betalen lijkt me duurder.

Bovendien kiezen de meeste mensen er nog steeds voor om hun boodschappen zelf te doen, dus het lijkt me niet gek dat Aldi en Lidl zich vooral op die markt richten.
In principe kan dat goedkoper zijn, maar in de praktijk zijn er veel problemen, vooral dan voor de klant. Enerzijds ontneemt dat de klant controle over hetgeen ze kopen. als ik een verse mango wil kopen voor in een fruitsla te verwerken, wil ik afhankelijk van de dag dat ik de fruitsla wil maken een meer of minder rijpe mango. Als ik borrelhapjes wil kopen voor een avondje tafelen met vrienden wil ik dat deze minstens tot die dag houdbaar zijn en niet de dag ervoor al vervallen.

En anderzijds worstelen zo'n winkels met de vraag wat er moet gebeuren met producten die niet op voorraad zijn in de winkel. Vroeger zag ik op Twitter geregeld afbeeldingen voorbijkomen van mensen die iets besteld hadden dat niet meer voorradig was bij bestellingen op afstand, waarbij het voorstel van vervangend product totaal niet toereikend was. Ik heb al verhalen gelezen van vrouwen die maandverband bestellen en in de plaats WC papier krijgen voorgesteld; Mensen die speciale koosjere room bestellen voor een Joods gerecht en in de plaats slagroom krijgen; Iemand die 10 citroenen bestelt en 10 flessen schoonmaakmiddel met citroengeur kreeg; en iemand die een zak houtskool voor de barbeque had besteld en een doos babyvoeding met spaghetti bolognaise smaak kreeg.

Het is uiteindelijk wel goedkoper voor de winkel, maar het zorgt voor meer ongemak bij de klanten, waardoor die uiteindelijk zullen stoppen met de dienst te gebruiken.
Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt bij Picnic. Daar krijg je bij bestellen al of het leverbaar is en 10% korting als je een alternatief besteld (ander merk bijvoorbeeld). Heb 1,5j geleden een keer gehad dat iets onverwachts (volgens mij 6*0,33l bier) niet op voorraad was, toen kreeg ik hetzelfde merk maar dan 4*0,5l en mijn geld van het bier terug.

Wat mij vooral tegen houdt om bij AH of Jumbo te bestellen zijn de drempelwaarden en bezorgkosten. Bij Picnic is dat gewoon gratis.
Deze verhalen zijn doorgaans uit Engelse of Amerikaanse contreien. Als je googled op "Weirdest Tesco substitutions" vind je onder andere een hoop Reddit posts uit /r/AskUK, en ook een artikel uit een vakblad over de vreemdste vervangingen.
Is het niet goedkoper als winkels zoals Lidl en Aldi gaan thuisbezorgen?
In Duitsland gebeurd dat al. Dan heb je en een veel lagere prijs dan ah en picknick en dan ook gewoon thuis.
Nee want in een winkel heb je schaalvoordelen. Je rijdt één keer met 1000kg aardapppelen naar de winkel. De reis naar de winkel is het probleem van de klant. Ga je 250 klanten 1 zak aardappelen van 4kg brengen dan heb je 250x logistieke kosten.
Verrast me helemaal niet. Ik woon er in de buurt en loop er meerdere malen per dag langs. Er komt praktisch niemand, en het leek vaker op een modelwinkel dan een echte winkel. Mensen vonden het denk ik eng/moeilijk om naar binnen te gaan, omdat je eerst een app moest downloaden, je moest inschrijven en je creditcard moest koppelen (kon ook niet anders voor zover ik weet). Dus je moest vele stappen ondernemen om überhaupt iets te kunnen kopen. Dan ga ik liever naar de Albert Heijn die 50 meter verderop is gelegen.
je creditcard moest koppelen (kon ook niet anders voor zover ik weet)
Alleen dit al, hoe bedenk je het om in een land als Nederland alleen een CC als betaalmiddel te accepteren voor iets zo generieks als een supermarkt 8)7
Dan sluit je gelijk de meerderheid van de mensen die langs lopen uit als potentiële klant

@mvkdev Omdat toch zeker de helft van de mensen in Nederland simpelweg geen CC heeft? Daarnaast zie ik niet helemaal waarom hetgeen jij omschrijft niet met een normale pin terminal of eventueel iDeal transactie zou kunnen als je toch een app nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door !mark op 26 februari 2025 18:06]

Wat is daar zo gek aan, je wilt met een onbemande winkel bepaalde risico's afdekken zodat ze niet massaal je producten staan weg te graaien.
Omdat het gebruik van credit cards nog niet echt normaal is in Nederland. We zitten nog steeds de standaard maestro/vpay debit cards te gebruiken (ook al worden dit langzaam ook vervangen naar mastercard/visa, maar zelfs toen ik vorig jaar nieuwe pas kreeg was dit nog maestro) Mensen gebruiken een creditcard denk ik eerder voor een vakantie boeken oid, niet om overal mee te nemen en boodschappen te doen (vgm kan je zelfs bij sommige AH's geen creditcard gebruiken).
Geef je liever een doorlopende SEPA machtiging af zodat zij kunnen incasseren wanneer nodig? Een creditcard is wat dat betreft zowel voor de eindgebruiker als de winkelier een mooie tussenweg en daardoor beter geschikt om dit soort zaken te doen.

Ja, je moet dan (ook) een credit card gaan gebruiken, wat ook niet veel extra hoeft te kosten, maar je krijgt er bij (online) aankopen ook extra voordelen bij en bent beter beschermd. Ik begrijp daarom niet helemaal waarom er zo'n grote aversie tegen credit cards nog altijd lijkt te bestaan in NL.
Ik heb ook een CC vanwege de voordelen. De aversie komt denk ik omdat het toch een soort kopen op de pof is. En Nederlanders houden er niet van om voor iets anders te lenen dan een huis. Dat wordt ook vaak met de paplepel ingegoten.
'Achteraf betalen' is anders al jaren heel populair. In principe is dat ook 'kopen op de pof' en dat veroorzaakt soms flinke financiële problemen. Het is dan ook heel logisch dat er kritiek is op de plannen van Klarna om achteraf betalen ook aan te gaan bieden in fysieke winkels.

Dat wil niet zeggen dat een creditcard geen praktisch betaalmiddel is in bepaalde gevallen, maar iemand moet wel het besef hebben dat 'ie die uitgaven achteraf alsnog van z'n banksaldo moet betalen.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 26 februari 2025 20:44]

Ik zie persoonlijk die CC niet als kopen op de pof.
Als ik iets bestel via bv thuisbezorgd dan gebruik ik dar de CC voor.
Wil je met Ideal betalen dan komt er bij het afrekenen €0,25 'kosten' bovenop wat bij een CC niet het geval is.
Zodra ik in het buitenland ben ( wat veel voorkomt als vrachtwagensjoof) dan reken ik alles af met CC.
Los van dat sommigen het misschien eng en moeilijk vinden, is het iets dat je principieel gewoon niet zou moeten willen. Het is eigenlijk gewoon te achterlijk voor woorden dat je een app moet downloaden om van een supermarkt gebruik te mogen maken, laat staan ook nog je n.a.w. gegevens moet opgeven, je bankgegevens, en jezelf moeten opnemen door honderden camera's.
Loop maar eens een gemiddelde Albert Heijn binnen. Denk dat 95 procent een bonuskaart heeft, al dan niet in app vorm (vanwege de extra bonusaanbiedingen).
En stel je voor dat ze je bankgegevens hebben....

(Ik denk juist dat ze je zonder bonus oid kaart je ook prima zouden kunnen volgen aan de hand van je bankrekeningnummer waarmee je betaald.)
Als het goed is klopt hetgeen je zegt niet over bankgegevens bij een pinbetaling.
https://www.pin.nl/consument/betalen-betaalpas/pinbon/
Op een pinbon staan geen gegevens die iemand anders kan herleiden naar de individuele kaarthouder of betaalpas. Zelfs een winkelier kan niet zien en niet opzoeken wie er met welke betaalpas aan de kassa heeft betaald. De kaarthouder blijft volledig anoniem.
[...]
Om het kaartnummer op pinbonnen af te schermen, wordt slechts een klein deel van het hele nummer afgedrukt, doorgaans vier cijfers.
Ik kan gewoon met mijn bonus kaart alleen en de app van albert heijn afrekenen. Dus waar doe je nou precies moeilijk om? Ga jij lekker met cash afrekenen en laat mij met mijn app afrekenen. Het boeit mij niet of Albert Heijn mijn bank kaart gegevens koppelt als ik afreken. Dat doen bijna al mijn apps al met bank of credit dus wat boeit het als ALDI of Albert Heijn die ik stukken meer vertrouw dan AliExpress dat ook hebben?

Ik had zeker gebruik gemaakt van die winkel in ALDI als ie bij mij in de buurt zat en de prijzen vergelijkbaar waren.
Omdat dankzij mensen zoals jij, die geen reet geven om privacy, niemand straks nog de keuze heeft. Want als dit succesvol is zullen alle ketens dit op termijn overnemen.
Je kan ook perfect een andere manier regelen door te betalen aan een normale terminal alvorens je door een draaideur door kan of een of andere slimmere manier.
Want gefilmd worden, is iets dat toch al in elke supermarkt gebeurt.
Beetje minder aanvallend kan geen kwaad hé. Mensen mogen gerust een andere mening hebben en in de kapitalistische wereld zal een bedrijf zich oriënteren naar de massa. Maar dat is nu eenmaal het systeem waar we in leven hier in het Westen, dat is NIET de fout van mensen die gewoon een andere mening dan u genegen zijn... Of die nu komt door te weinig geïnformeerd te zijn of niet.
"mensen zoals jij"? "Geen reet om privacy geven". Ga jij even snel de comment section uit en spoel je mond schoon.

Ontopic: Hier kies je gewoon voor, en dat zou gewoon moeten kunnen. Voor jou blijft er gewoon een markt bestaan waar jij dat nooit hoeft te doen. Dit is letterlijk 1 winkel waar dat kon. Van mij mogen er wel meer van dat soort winkels zijn waar ik niet een kwartier in de rij bij de kassa hoef te staan wachten. Dat ik als ondernemer er voordelen in zie van 2 kanten betekent niet dat jij het moet gebruiken. Laat lekker mensen doen wat zij fijn vinden. Privacy is in mijn ogen sws een beetje te vaak het excuus wat hier op tweakers benoemd wordt terwijl dat super hypocriet is. Je hebt vast ook wel eens geshopt op aliexpress, of een chineze app op je telefoon gebruikt. Wat is er mis met ALDI ineens? Speel je een game geowned door Tencent heb je ook je gegevens gedeeld met China. Gebruik je Google of Microsoft producten deel je ook je privacy door. Heb je social media of zelfs Whatsapp deel je ook je leven op Meta servers. Schei toch uit met je privacy. Ik kies ervoor om er gebruik van te maken, je hoeft mij er niet voor te beledigen.
Zou je het ook niet erg vinden als deze gegevens aan derden verkocht worden? Dat bijvoorbeeld je aankoopgedrag in de supermarkt gedeeld wordt met verzekeraars die op basis daarvan hun premie of dekkingen aanpassen?
Niet downmodden als je het er niet mee eens bent maar hier is mijn kijk hierop:
Denk je dat albert heijn dat in theorie niet al zou kunnen? Ze hebben ook gewoon camera's in de winkel. Daar hoeft ook alleen maar een beetje software overheen. En als ze het toch doen dan ben ik benieuwd welke verzekermaatschappij morgen in het nieuws kan uitleggen dat de premie van piet hoger gaat zijn dan van jan omdat piet gister bij de burger king at.

Laten we aub even niet in extreme doomscenario's denken bij ieder bericht en het gewoon laten bij het nieuws zelf wat feitelijk zichtbaar is.

Ik wordt een beetje spuug ziek van alle angsten die tweakers gebruikers hebben over de wereld. China is ook gewoon onschuldig in 99% van de privacy beschuldigingen die we zeggen over ze met Tiktok en Huawei etc... Maargoed, ome trump begon ooit met die boycot en jullie staan dan net zo goed aan zijn kant om het te blijven roepen dan. We leven ons hele leven al van producten die wereld wijd gedeeld worden en gemaakt worden. We geven onze finger afdruk ook iedere keer als we gaan vliegen naar een nieuw land. Als je niks verkeerds doet dan gaan ze geen interesse hebben in je leven. Maar privacy anno 2025 is een luxe die simpelweg niet bestaat. We hebben wetten die ons beschermen maar ook die hebben limieten. Maar een verzekermaatschappij zal nooit jou eetgedrag een prijs kunnen geven. Dat doe je zelf al door ongezonder te eten en daardoor in het ziekenhuis terecht te komen.

Ps. ik eet gezond. Ik zou dan dus juist een lagere premie moeten betalen dan toch? ;)

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 26 februari 2025 19:52]

Daar zal je dan toch eerst toestemming voor moeten geven, is anders een behoorlijk AVG dingetje.
Als het goed is klopt hetgeen je zegt niet over bankgegevens bij een pinbetaling.
https://www.pin.nl/consument/betalen-betaalpas/pinbon/

[...]
Klopt helemaal. Ik kan op geen enkele manier een betaling herleiden naar een bankrekening. En omgedraaid kan niemand herleiden wat iemand bij mij gekocht heeft - daar lopen ook genoeg aluhoedjes van rond.

De bank kan zien bij wie je betaald hebt. Maar ze kunnen niet zien *wat* je gekocht hebt. Die informatie is alleen bij mij bekend en zal ik vooral met niemand delen. Hardnekkig broodje-aap verhaal.

Maakt het soms ook “lastig” als iemand dan in de geldmaat naast ons 8-900 euro staat te pinnen om het 3 minuten later bij mij uit te geven. “Zo, dan weet Rutte niet welke laptop ik gekocht heb!”. Dat weet hij sowieso niet ;)

Verder prima hoor, je zal mij niet horen over contante betalingen, maar contant afstoren kost mij wel meer dan een pintransactie en kost ook meer tijd aan de balie. Want die stapel briefgeld gaat gewoon door mijn controleapparaat. En dan is het zonde van de tijd en de kosten als iemand om een niet-bestaande-reden (Rutte) perse contant wil betalen.

Ik zie ze ook die met een enveloppe komen met briefjes en muntjes en daadwerkelijk gespaard hebben. M

[Reactie gewijzigd door sus op 26 februari 2025 20:03]

Wel denk ik trouwens dat supermarkten wel redelijk in staat zijn om iemand te vingerprinten op basis van de laatste vier bankrekening cijfers, vooral in bijv. een kleine gemeente. Vier cijfers betekent gemiddeld een uniek nummer voor 10k pinbetalers. Die uniekheid kan gecombineerd worden met bijv. thuisbezorg supermarkt bestellingen (waar bijv. in coronatijd veel gebruik van is gemaakt), i.c.m. vergelijkbare winkelwageninhoud. (Ze zullen niet zo ver gaan, maar in theorie zouden ze zelfs tijdens het bezorgen kunnen checken welke wifi netwerken in de buurt van de klant aanwezigzijn, en vervolgens kunnen kijken welke ssid's de mobiel van de klant probeert te pollen terwijl deze in de supermarkt is. Met dat soort informatie wordt het gemakkelijk om te achterhalen wie een klant is.)
Dat is combineren van data, en dat kunnen ze zeker. Maar dst is dan bij de supermarkt bekend, en niet bij de overheid. Die data zullen ze ook vooral voor zichzelf houden.

Maar, dat schreef ik ook niet, ik heb het over niet kunnen herleiden naar een rekeningnummer. Dat zal - ook met 4 cijfers - nog steeds volledig onbekend zijn en niet te achterhalen zijn *tot* de klant dit zelf geeft.
Zeg je nou dat wanneer iemand iets bij jouw winkel koopt met een pinpas, dat je dan op je bankrekening geen bijboeking ziet met daarbij een bankrekeningnummer van de ander waar het geld vandaan komt?
Dat is precies wat ik zeg ja. Ik zie op mijn pin-overzicht de volgende zaken:
  • Datum en tijd van de transactie
  • Totaalbedrag
  • Transactienummer
  • Invoermethode (bv contactloos)
  • Betaalmethode (bv Maestro)
That's it. Meer zie je als ondernemer niet. Ik heb werkelijk geen idee met welk rekeningnummer je bij mij staat te pinnen. De betalingen gaan dan ook nog eens via een grote paymentprovider zoals CCV, die het de volgende dag als 1 betaling op de rekening storten. Ik heb dus niet dagelijks 10-20 betalingen bijgeschreven, maar gewoon in 1x de totalen van de dag ervoor.
Nochtans zijn er bedrijven die werken met een mobiele app en waar je automatisch punten spaart door gewoon je gekoppelde betaalkaart te gebruiken in fysieke winkels. Ik denk dan meteen aan Lagkagehuset in Denemarken, een keten van bakkers.

Verder werken ook hotels zo - een voorbeeld is Accor hotels - als je in een van hun hotels in bijvoorbeeld het restaurant betaalt met je betaalkaart gekoppeld in je profiel, krijg je hierover gewoon punten zonder verdere ingreep van het personeel.

[Reactie gewijzigd door b12e op 26 februari 2025 20:20]

Volgens mij hoef je je bonuskaart verder niet te registeren hoor.
Ik heb dat in ieder geval nooit gedaan en mijn kaart werkt prima.
Alsnog kunnen ze het wellicht wel met andere dingen linken,
maar dat hou je nooit helemaal tegen.
Je hoeft niet naar deze winkel. Er zijn genoeg winkels waar je zonder app boodschappen kunt doen. Sterker nog: dit was 1 van de weinige waar dat niet kon. En als het bij meer wordt ingevoerd ontstaat er vanzelf een markt voor winkels waar je zonder app boodschappen kunt doen. Maar als we direct alle innovaties gaan plat slaan komen we nooit een stap verder natuurlijk. Maar wel klagen als straks een bedrijf van buiten Europa de technologie zo ver heeft ontwikkeld waarmee ze dan ook weer de boel hier over nemen.
En dat natuurlijk gecombineerd met een format die constant op je vingers kijkt en mogelijk nog wel eens de fout in kan gaan. Ik vraag me af wat er gebeurd wanneer je wordt aangeslagen voor producten die je niet hebt gekocht. Iets dat verkeerd in het rek staat zou ik daar bijvoorbeeld niet durven terug te zetten.
Thanks voor de tip over de AH - kan ik daar meteen een leesbril kopen hoop ik.
Ik las echt 'Aldi stopt met kansloos filiaal, ...' op de homepage 😳
Uiteindelijk zoals in artikel tevens ook staat, zijn Apple Pay / google pay toegevoegd.
Maar dan als nog een app downloaden, je zelf registeren enzo voor een boodschapje nee bedankt.
Eigenlijk zouden we zelf voedsel moeten gaan produceren naar behoefte.

Ben echt wel klaar met oneindige prijs verhogingen, geen inspraak en fratsen als zelfscankassa's waardoor je alles zelf maar moet scannen en dat dit voor irritaties zorgt. Vervolgens gigantische rijen tot ver in de winkel voor de twee nog normale kassa's.

Vervolgens doen ze alsof hun neus bloed en geen idee hebben waar die irritaties vandaan komen. Tijd voor meer inspraak of hele strenge wetten voor supermarkten zoals in Frankrijk.

[Reactie gewijzigd door BlueBird022 op 26 februari 2025 17:46]

Tsja in mijn dorpje ook, dorp van 2200 inwoners, bijzonder grijs. En dan denkt de super handig te zijn door alle kassa op 1 na te vervangen door zelfscan, en de service balie maar op te doeken nu tabak niet meer mag. die ene kassa heeft het heel druk en de zelfscan word amper gebruikt 🙈
Wat de boer niet kent.... Het is mij nooit uitgelegd hoe een zelfscan werkt. Dus ja ik snap die grijze mensen wel. Als er een kassa vrij is met een poppetje dan ga ik daar afrekenen, sneller en zonder controle. En die zelfscan, soms sta je daar ook in de rij terwijl de helft maar open is. Hoe irritant is dat! Ik denk dat ze het hele idee nog wat beter moeten uitwerken. Ook de ruimte die je hebt om je spullen op te bergen is maar beperkt. Dus chips, groente en brood apart leggen zodat je die weer bovenin je tasje kunt stoppen is al weinig plek voor.
Probleem is mensen die hele karren gaan staan scannen bij de zelfscan ipv de handscanner in de winkel gebruiken en alleen even afrekenen, ik heb er zelf geen moeite mee gebruik altijd de zelfscan maar loop dan met handscanner rond als ik meer dan 3 dingen moet halen. Sommigen staan een half uur rustig hun wekelijkse boodschappen 1 voor 1 te scannen op zaterdag....
En dat zijn dan vaak ook nog jongeren, waarvan je zou verwachten dat die geen moeite hebben de technology te begrijpen.

Maar ik snap de winkels op dat punt ook niet. Die hadden dat kunnen voorzien en zouden gewoon plekken moeten inrichten voor mensen die de handscanner of telefoon hebben gebruikt en aparte plekken voor het zelfscannen.

Want als je alles al gescand hebt ben je met 2 minuten klaar. Met twee units heb je dan al voldoende om te voorkomen dat die mensen in de rij moeten staan.
Bij de ah hebben in die begintijd genoeg mensen gestaan om de boel uit te leggen
Tja, ligt een beetje aan de locatie en mensen dus. Ik ben super blij dat die zelfscankassa's er zijn. Ik heb binnen 10min meestal wel alles wat ik nodig heb, en met de zelfscan ben ik met betalen ook snel weer klaar. Vroeger met alleen maar normale kassa's stond je dan nog makkelijk een kwartier te wachten in de rij.
Voor mij hoeft het echt niet terug naar de oude situatie.
Die paar aardappelen en wat groente kun je inderdaad op een redelijke moestuin voor elkaar krijgen. En dan nog is da flink aanpoten. (o.a. water geven, planten opbinden, onkruid wieden etc).

Eieren, vlees en vis wordt al een flink stuk moeilijker. Ik heb echt wel de ruimte voor een flinke kippenhok. Maar iedere dag die beesten te eten geven gaat ook na een paar weken vervelen.

Een biefstuk of varkenskarbonade kun je wel vergeten. (Nog even afgezien van dat gedoe met het slachten).

En uiteraard kun je vakantie naar de zon of de sneeuw ook wel vergeten, want die planten en dieren hebben iedere dag verzorging nodig.
Het is duidelijk dat jij inderdaad niet zelfvoorzienend bent. Kippen? Grote bak die 1 keer per week moet gevuld worden. Planten? Komaan je zit op tweakers.... Paar slangen en sensoren in de tuin en als het te droog is geeft het systeem automatisch water. Bij ons hebben de kippen ook een grote bak water. Vis kan je gewoon in een grote natuurlijke vijver houden. (Mits je dat natuurlijk hebt). Varkentje werd hier vroeger gehouden maar dat is inderdaad veel werk. Voor onkruid raad ik je sowieso eens aan om naar permacultuur te kijken, heel interessant! Toegegeven, als je klein woont is dit allemaal geen optie.
Verkeerde veronderstelling. Ik heb hier in de Tropen inderdaad een boerderij. 10,000 m2. En de schoonfamilie verdient daar nog een leuk 'zakcentje' mee. (Voor mijn begrip). Het is meer dan dat zij van hun pensioen krijgen.

Dieren eten in één keer hun bak leeg. Dat doen de vissen, de honden en dat deden de varkens, kalkoenen en kippen. Behalve als je ze gaat ophokken en iedere dag automatisch een beetje voer laat vallen.

Mijn vissen zitten inderdaad in een grote vijver. En daar gaat best wel wat elektriciteit in zitten, want ja die beesten hebben ook zuurstof nodig. Dus een pomp die 7x24 aanstaat. En dan niet zo'n klein pompje zoals je in een aquarium zit. Dat lukt je niet met een vijver van 20,000 liter. Gelukkig heb ik zonnepanelen. En in tegenstelling tot Nederland heb ik hier wel altijd volop zon.

Leuk die paar sensoren en slangen. Professioneel is dat wel te doen. Maar in een volkstuin? Toen ik nog in Nederland woonde had ik een volkstuin. Raad eens: er werd volop groenten en gereedschap gestolen. En dat was inderdaad een afgesloten terrein omringd met een sloot. Wat denk je dat er gebeurd met die sensoren en slangen?
Ja, dat is ook weer zo inderdaad. Kunnen we vast iets op bedenken.
Ja een mens die door schaalvergroting heel efficiënt heel veel bloemkolen (of whatever) laat groeien en die vervolgens aanbiedt op een globale markt zodat andere mensen niet hun hele dag hoeven te besteden aan tuinieren.

Dat wordt dan gecombineerd met een persoon die langs al die productiemensen gaat om al het etenswaar op een enkele plek aan te bieden zodat je niet megaveel tijd kwijt bent aan het verzamelen van eten.
Ik weet niet bij wat voor winkel jij boodschappen doet maar hier werkt het bij alle AH's en Jumbo's gewoon goed. Voldoende, goed werkende zelfscankassa's en 1 of 2 gewone kassa's waar je vrij snel aan de beurt bent omdat bijna iedereen de zelfscankassa's zonder problemen gebruikt.

Maar waar ga jij het personeel vandaan halen als je geen zelfscankassa's wilt hebben? Iedere sector heeft personeelstekorten, dan is het toch zonde van de menselijke capaciteit om achter een kassa te gaan zitten en extra regels in te voeren voor supermarkten?
Nog idioter als je dan weer zo'n klaag artikel in de krant leest dat mensen zoveel "stelen" bij de zelfscankassa, terwijl is aangetoond dat alle supermarkten door "fouten" te hoge prijzen rekenen. (Consumentenbond volgens mij). Je moest eens weten hoeveel je mis loopt, en je moet zelf het werk nog doen ook. Ondertussen lopen ze te miepen als mensen een keertje iets vergeten te scannen.
Eigenlijk zouden we zelf voedsel moeten gaan produceren naar behoefte.
Wat houd je tegen om dat te gaan doen?

Blijkbaar heb je een probleem hoe jouw supermarkten werken, maar je wilt zelf geen enkele actie ondernemen?
Die van Amazon mislukte ook gigantisch. Daarbij bleek dat er duizenden Indiërs zaten mee te kijken ipv dat alles echt geautomatiseerd ging.

Aldi zal voor die verkooppraatjes zijn gevallen.
Nee hoor. Aldi denkt gewoon vooruit en wilde gaan experimenteren om te kijken of het bruikbaar is. Nu zijn de meeste mensen op een internetforum zo goed dat die nooit iets hoeven te proberen, die weten immers vooraf al dat het niets is, maar andere mensen willen wel af en toe iets proberen.
Ik heb er niks op tegen dat ze dit hebben geprobeerd. Ik herinnerde me gewoon dat Amazon toendertijd nogal hoog van de toren blies, terwijl de technologie overduidelijk niet goed bleek te werken.

Dus dat het hier ook niet werkte verbaast me niet, hoewel de vereisten van een credit card, of google/apple pay ook niet meehelpen natuurlijk.
Jaaren geleden was er eens een supermarkt die het idee had om een lopende band te hebben waar je je boodschappen oplegt en dan door een soort tunnel heen gaat met scanners erin. Wat is daar mee gebeurd?
Doe stond bij Mies Bouwman in de show uiteindelijk
Decathlon heeft nu zo iets. Niet met een lopende band, maar je legt je producten in een bak en die worden automatisch gescand.
Ik vind het huidige systeem van AH veel handiger.
Met die lopende band moet je opnieuw weer alles uit je karretje halen en heel snel weer inpakken in een ander karretje.

Nu leg ik op mijn gemak de spullen in mijn karretje en zodanig dat zware dingen niet op kwetsbare dingen komen. En dan reken ik op mijn gemak heel snel af. En maar heel zelden een steekproef als de inhoud van mijn karretje erg afwijkt van mijn wekelijkse boodschappen of als ik in een andere stad boodschappen doe.
Werkt het systeem goed in de praktijk? Waren er veel fouten, en zo ja, vielen die in het voordeel of nadeel van de klant? Dat zijn de details die ik graag zou willen weten.
Ben wel echt benieuwd wat dit expiriment heeft gekost, een A1 locatie in het centrum, bijna geen klanten, veel technologie, enorme derving van product die over de datum gingen. Uiteindelijk betalen de klanten in de andere vestigingen dit soort expirimenten.
Innovatie kost altijd geld vooraf. Wat heeft het wel niet gekost om te gaan experimenteren met de eerste wielen, die ongetwijfeld lang niet zo goed functioneerde als de wielen die we nu hebben. En de andere klanten van die timmerman die houten wielen ging maken mochten voor zijn proefjes betalen.
@TijsZonderH
De winkel werd nooit erg succesvol, maar dat was ook niet de bedoeling.
>>> "De winkel werd nooit erg succesvol, maar dat was ook niet het doel."
Alles in mijn lichaam schreeuwt hard NEE. Ik ben daarom blij.

[Reactie gewijzigd door CloudPrutser op 26 februari 2025 18:59]

Een tweaker zou toch moeten zeggen JA! Dit zijn toch mooie technische uitdagingen? Maar als jouw houding typerend is voor de Europese techsector is het wel logisch dat we zo afhankelijk zijn van Amerikaanse technologie.
Wat een onzinnige opmerking. Alsof een tweaker maar per defintie voor elke onzinnige uitdaging moet zijn. Ook als die negatief is voor de klant.

Juist een tweaker kan ook zijn gezond verstand gebruiken en inzien waar iets duidelijk gedoemd is om te mislukken.

En al helemaal als er bestaande prima werkende alternatieven zijn die veel klantvriendelijker zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.