Aldi Talk en Simyo stoppen in België wegens registratieplicht

Aldi Talk België, oftewel Medion Mobile, en Simyo stoppen vanaf 6 juni met hun activiteiten in België. De reden ligt bij de verplichte registratie van prepaidkaarten die in België gaat gelden. Klanten moeten hun tegoed voor 6 juni opmaken.

aldi life musikAldi Talk meldt de verplichte nummerregistratie niet aan te kunnen bieden in zijn winkels en daarom te stoppen met de dienst. Vanaf 7 juni geldt een verplichte registratie en identificatie in België, een antiterreurmaatregel. De telecomaanbieders hebben tot die datum om al hun klanten te registreren, iets dat ze nu al moeten doen bij de uitgave van nieuwe prepaidkaarten. Ook Simyo geeft op zijn site aan te stoppen, per 7 juni.

Eind maart constateerde telecomwaakhond BIPT volgens HLN dat vier aanbieders niet aan de verplichting voldeden. Aldi Talk zat daar overigens niet bij. Tot en met 14 april blijft Aldi Talk prepaidkaarten verkopen, maar de dienst raadt klanten aan over te stappen. Doen ze dat naar Base Prepaid, dan krijgen ze 15 euro tegoed.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop betreurt het stoppen van de dienst vanwege de impact op de concurrentie. "De vraag is nu of er nog andere operatoren zullen volgen die enkel prepaidkaarten aanbieden." De organisatie adviseert voor 6 juni over te stappen en geen nieuw beltegoed te kopen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-04-2017 • 07:51

129

Submitter: pharmacist

Reacties (129)

129
128
113
19
4
10
Wijzig sortering
Niet dat ik de regel niet begrijp, maar het is zo een non regel. De 'terroristen' gebruiken vrij gemakkelijk prepaid kaarten uit India e.d. Die worden en masse geïmporteerd en daar gaan we.

Maar goed, makkelijk verkopen weer als regel als je het woord terrorisme er maar aan vast knoopt....
nou, sterker nog, ALS het systeem het zelfde is als in Frankrijk, dan kunnen mensen nog altijd die zelfde simkaarten gebruiken omdat de registratie niets voorstelt. ok, vooropgesteld het was 4 jaar geleden, maar in 2013 zijn wij namens een virtueel telcom provider in FR tijdens een groot evenement simkaarten gaan verkopen. Onze jongens moesten idd de gegevens van de kopers registreren, naam, adres, geboorte datum, bsn, ID... guess what: ze konden zomaar alles in vullen wat ze wilden. het systeem zit/zat nl helemaal niet verbonden aan een database die het ter plekke controleert, of zelfs later (kregen we te horen). En ik twijfel eraan dat dat ooit zal gebeuren, want dat is nog al gevoelige info wat je dan beschikbaar gaat stellen.

Ook al zal het zover komen dat men verplicht een kopie van ID of paspoort wil nemen (als een soort extra veiligheid): gezien het een prepaid is, kunnen de kwaadwillenden en criminelen (want vergeet niet dat zij dat het meest gebruiken) zo een valse paspoort of ID kunnen maken welk door 90% van winkeliers van echte niet te onderscheiden is, kopie wordt gemaakt, alles wordt geregistreerd, klaar is kees.

Edit:
Nou, kijk, het scannen van ID ervan kan dan wel, maar het belangrijkste is: het moet vast zitten aan een system die dan de gegevens controleert. Dan moet elk belhuis, telefoonwinkel en Street-sales persoon gekoppeld zijn aan een systeem die dus je gegevens kan controleren (je naam, geboorte datum, BSN, ID nummer enz). En DAAR twijfel ik aan: dat DAT zal gebeuren.

En trouwens, vergeet niet dat een groot aantal reizigers (toeristen/zaken lui zowel binnen als buiten de EU) gebruik maken van prepaid simkaarten. Wat gaat men daar mee doen? Hoe gaan ze de gegevens daarvan controleren? Dat kunnen ze niet. Vandaar dat een koppeling aan zo een systeem mij onwaarschijnlijk lijkt.

[Reactie gewijzigd door teddy270us op 24 juli 2024 05:49]

Het is weer zo'n maatregel voor de bühne, om het volk tevreden te houden. In werkelijkheid hebben criminelen allerlei routes om sim kaarten, en andere goederen, aan te schaffen op andermans naam. Genoeg drugsverslaafden die hun rijbewijs verkopen, genoeg jongeren die beïnvloedbaar zijn om hun ID uit te lenen voor geld, etc.
Het is weer zo'n maatregel voor de bühne, om het volk tevreden te houden. In werkelijkheid hebben criminelen allerlei routes om sim kaarten, en andere goederen, aan te schaffen op andermans naam. Genoeg drugsverslaafden die hun rijbewijs verkopen, genoeg jongeren die beïnvloedbaar zijn om hun ID uit te lenen voor geld, etc.
Om het volk tevreden te houden? Dat is wel erg ver gezocht.

Ik denk dat dit soort maatregelen om een veel simpelere reden genomen worden: meer (toekomstige) totale controle over grote massa's mensen ("de" burgers). Oftewel: behoud van macht. Puur natuurlijk "default" egoïsme van de zittende politici/partijen dus.

En als dat het niet is, dan is het volgende wellicht nog meer voor de hand liggend: gewoon andere landen nadoen in hun volledig incompetente "aanpak van terrorisme". Ze doen het in Frankrijk en de VS, dus dan moeten wij het ook doen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 05:49]

"Voor de bühne" ? Ja vast !
Kan een echte terrorist (of crimineel) er niet omheen ? Zeker wel !
Maak je het hen lastiger ? Ja, een beetje ! Maar bovenal het laat sporen na. Een vals ID moet ook gemaakt worden. Een vals ID zal ook geld kosten. Alle kleine hinderingen maken het de terrorist (of crimineel) moeilijker.

Maar helaas niet onmogelijk. Tot zover het rechtse praatje...

Ondertussen zit de gewone eerlijke (!) burger met al zijn relevante gegevens ook weer in nóg meer databases. Elke database is een nieuwe risico op een lek met heerlijke gegevens waar een terrorist (of crimineel) uit kan putten. Een geldig ID maken is makkelijker (originele gegevens en voorbeelden genoeg) Of nog simpeler... zoek een mooie look-a-like foto uit de database en je kunt er gewoon met de identiteit van de ander vandoor gaan.

Een dan hebben we het nog niet eens over een overheid die niet altijd even betrouwbaar is. Nieuwe leiders met verkeerde bedoelingen hebben toegang tot prachtige databases met alles van iedereen. Gebeurt dat niet, zeg je ? Kijk naar Erdohan, Putin, Assaad, Trump of zelfs: wat als IS nu eens een groot militair succes gaat boeken... ?

Het is een afweging van belangen. De impact van terrorisme is groot, maar het feitelijk aantal doden is (in Nederland !) tot op heden op je vingers te tellen. Alleen in de media, en vandaaruit de politiek is het 'groot'.
Voor de bestrijding van criminaliteit heb je waterdichte bewijzen nodig. Dan heb je ook een waterdicht systeem nodig. Er zijn bewijzen te over dat die niet (nauwelijks) bestaan.

Het is net zoals met de verplichte voorstukjes op een DVD. De eerlijke burger heeft er (veel) last van. De oneerlijke burger... nauwelijks. :(
'Het volk tevreden houden' is in veel gevallen wel degelijk het doel, of op zn minst een belangrijk deel van het doel:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Security_theater
Wat nu wel zichtbaar gaat worden is als jij als katvanger 10 simkaarten op je naam hebt staan, dan weet men eigenlijk al meteen dat er iets aan de hand is met dat nummer.

Neem niet weg dat men dan nog steeds niet weet wie de telefoon nu in bezig heeft.
Het is idd een maatregel voor de schijn. Veiliger of onveiliger zal het er niet op worden. De controle door de overheid zal wel alleen maar toenemen.
Niet dat ik het ermee eens ben dat deze registratieplicht er komt, maar ze kunnen dan we het verkeer van en naar die 10 simkaarten gaan volgen om te zien of er iets oneigenlijks mee gebeurt.
En wat als je bijvoorbeeld reviewer bent en daarvoor 10 simkaarten hebt. Of je hebt ze nodig voor IOT devices. Of je wil gewoon veel simkaarten hebben :)

Dan ben je van mobile geek plots veranderd in terrorisme verdachte.
Maar het problem is juist, je houdt het volk niet tevreden. Door deze maatregel maak je dingen alleen maar weer onnodig moeilijk. Hoe kan het volk daar nou tevreden over zijn ?
ik heb 4 maanden in de winkel van een provider gewerkt. Volgens hun procedure vroegen we bij elke registratie de identiteitskaart om die dan digitaal in te scannen. Op die 4 maanden heeft welgeteld 1 persoon gevraagd of dit effectief nodig was (wat dus niet zo was).
Dus naar mijn ervaring denk ik dat de doorsnee burger daar niet zo mee in zit.
In Belgie is de registratie via je electronische identiteitskaart... op zich dus toch wel een vrij goed systeem (tenzij je iemand anders z'n identiteitskaart zou mogen lenen). Een andere methode is electronisch betalen (want ook banken zijn verplicht je rekeningnummer te registeren wat eveneens via je electronische ID is).

Een vals paspoort of ID werkt trouwens niet... daar zit heus geen werkende chip in.
kijk, dit begint er al meer op te lijken. maar dus zoals ik zei wordt iedereen daar aan gekoppeld? alle belhuizen en winkels en zelfs street-sales mensen?

En uitgaande van het feit dat jij dus daar zit (Belgie) of iig meer ervan weet, heb ik een vraag (misschien dat je het weet): hoe zit het met een toerist die daar komt en niet zo een "elektronische identiteitskaart" heeft... ik kan mij niet voorstellen dat zij dus geen prepaid sim kunnen kopen. (dit vraag ik trouwens puur uit nieuwsgierigheid hoor)
Ik denk dat het zo was dat toeristen geen sim kaartjes meer kunnen kopen
En maar goed ook, want net daar zit natuurlijk het gevaar.

Nu hoeft gelukkig geen 1 Nederlander hierom te azijn zeiken daar waar wij veel goedkoper en sneller een bundel aan kunnen zetten om in het buitenland te bellen/smsen/internetten. Daarnaast zit het standaard in elk abonnement binnenkort in Nederland.

Althans, ik zou gek zijn als ik in een Europees land een simkaart+beltegoed zou kopen, kost me alleen maar extra en onnodig geld..

Ik vind het tweakers frontpage volk over het algemeen best wel lachwekkend :D
Eerst zat iedereen te klagen dat je in het buitenland een simkaart+beltegoed moest kopen daar waar je al genoeg geld in NL betaald aan je abonnement.
Nu zijn de abonnementen daar dat je zonder extra kosten in het buitenland kan bellen/smsen/internetten, en gaat men (niet jij, maar heel veel andere als ik dit zo lees) klagen dat je daar geen simkaart+beltegoed kan kopen.

Gelukkig zijn er bar weinig mensen wat hier wakker om liggen en hiernaar luisteren, anders zou het volk gek worden indien de frontpage tweakers het hier in NL voor het zeggen zouden hebben :D

Suh, Amen.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 24 juli 2024 05:49]

De registratie kan je ofwel in de winkel doen of gewoon thuis vanaf je PC (met eID lezer welke de meeste mensen hebben omdat je die ook nodig hebt om je belastingen in te geven). Is dat te ingewikkeld dan kan je nog altijd je bel tegoed opladen via een overschrijving via je bank.

Geen idee of buitenlanders nog een SIM kaart kunnen kopen... misschien mits het voorleggen van een (mogelijk vals) identiteitsbewijs ?

Feit is dat het moeilijker is geworden maar iedere extra drempel is een stapje (spijtig genoeg ook in het verlies van je privacy, al had je die toch al niet met een mobieltje op zak).
Anoniem: 890159 @r250410 april 2017 11:36
En als ik als tourist of grenswerker een Belgisch prepay nummer voor erbij wil? Of kan dat niet?
Anoniem: 668692 @teddy270us10 april 2017 10:43
Je BSN afgeven zou ik niet doen zonder wettelijke basis.
De enige die je BSN mogen hebben is je werkgever, je bank en de overheid.
De belastingdienst verplicht ZZPers om op elke factuur hun BSN te zetten. :')
Ik wou dat het een grapje was, maar dat is de trieste waarheid.
Het is nog erger:

Bron:
[url]https://https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/burgerservicenummer-bsn[/url]

Moet ik als eigenaar van een webwinkel mijn btw-nummer, dat mijn BSN bevat, op mijn website vermelden?

U heeft de verplichting om uw btw-nummer aan uw (potentiële) klanten bekend te maken. In de praktijk betekent dit dat u uw btw-nummer op uw website moet vermelden. De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het verstrekken van btw-nummer en heeft ervoor gekozen dat het btw-nummer van zzp-ers voor een belangrijk deel uit hun BSN bestaat. De AP begrijpt dat dit tot onrust bij zzp-ers kan leiden en heeft hier nadrukkelijk aandacht voor.

Wel fijn natuurlijk dat de overheid hier nadrukkelijk aandacht voor heeft... 8)7

[Reactie gewijzigd door resma op 24 juli 2024 05:49]

Dat moet je gewoon lezen als dat ze er begrip voor hebben als je het niet vermeldt. ;)
Op facturen moet het wel perse staan, wat natuurlijk bizar onveilig is.

Maar t blijft een leip systeem, geef gewoon een uniek BTW-nummer; zoveel moeite lijkt dat me niet. Tis maar een reeks cijfertjes gekoppeld aan rechtsvorm/rechtspersoon.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juli 2024 05:49]

Zorgverleners en verzekeraars vragen daar ook standaard om.
Anoniem: 668692 @mashell14 april 2017 13:29
Goed punt, die was ik vergeten... valt in mijn boekje beetje onder "Banken".

Zorgverleners hebben trouwens niet allemaal bevoegdheid je BSN te verwerken. De opticien heeft dit bij voorbeeld absoluut niet.
Leuk; maar jullie mochten helemaal geen bsn registeren. Net zoals andere telecomproviders daar ook helemaal niets mee mogen. En toegang tot de Basisregistratie Personen al helemaal niet om de gegevens te controleren.

Ik weet eerlijk gezegd niet of deze wet dat aanpast, maar anders is het de zoveelste schein maatregel.
Nou dat is dus het ding. Zo een wet zal in mijn mening never ever helpen in het kader van terrorisme bestrijding in welke vorm dan ook. Niet om lullig te klinken, maar zo een registratie wet was dus al jaren in FR, en het hielp niet.
Dus wat zou de volgende stap zijn? het systeem dusdanig maken dat je de gegevens kan controleren. (BSN, ID nummer, naam, adres enz). Zelfs als we niet er over hebben dat het beschikbaar stellen van zulke gegevens op zo een grote schaal niet bepaald verstandig lijkt, loop je tegen het volgende probleem: hoe ga je dat doen met toeristen? hun gegevens heb je niet. dus hoe ga die controleren?
Oplossing is dan weer: alleen prepaid verkopen aan mensen in je eigen land.
Maar zelfs daar los je niets mee op, want zoals al eerder hier vermeld, er zijn genoeg simkaarten van andere landen die je kan gebruiken.
Dus idd, dit lost helemaal niets op in het kader van "terrorisme bestrijding"... het lijkt mij weer een gevalletje van "onder de mom van terrorisme bestrijding gaan we maar gauw weer iets invoeren wat we anders misschien niet konden".
Kijk ik wil niet zeggen dat je geen dingen moet proberen, maar de dingen wat je probeert moet wel een nut hebben. zo een wet maakt niet eens een deuk (geen eens een kras, laat staan een deuk) in het werk van de terroristen (mijn mening btw). Dus jah...
Het is met id in België en die kan ook digitaal worden uitgelezen.
Kun je dan niet vrij makkelijk na controle de kaart deactiveren en een sms sturen dat de persoon de kaart kan heractiveren door juiste informatie te verstrekken?
Ik snap je probleem niet zo goed. Je zet een API oid op waar alleen verificatie mogelijk is. Ofwel jouw applicatie stuurt een vraag uit ter controle van naam + id, API geeft antwoord terug of er inderdaad een 'match' is. Tevens schakel je de functionaliteit voor het zelf opvragen uit en klaar ben je...
Kan misschien een volgende stap zijn: toegang met prepaid SIM-kaarten uit niet-registrerende landen verbieden.

Dus stap 1: eerst op europees (en wellicht amerikaans?) niveau een registratieplicht invoeren - dan heb je een gebruikersgroep die groot genoeg is dat stap 2 weinig bezwaren oproept.
Dan stap 2: op alle zendmasten instellen dat prepaid SIM-kaarten uit landen die *niet* registreren geen toegang hebben.
Tenzij providers uit die landen meewerken ga je nooit weten welke sim wel en welke niet geregistreerd is. En tenzij er een europese verplichting komt zullen deze landen niet snel meewerken om dat mogelijk te maken. Als je als klein landje dan maar alles gaat weren omdat het onbekend is schiet je jezelf in de voet op gebied van toerisme en zaken.
Die mensen hebben toch ook een visum nodig?
Gewoon sim?nummer op toevoegen, eventueel zelfs IMEI. Hoeft niet meer te zijn dan het USA ding. Gewoon digitaal.
en vervolgens ga jij hun hele bagage doorzoeken naar een 4mm grote Micro sim-kaart "?
En das nog afgezien van waarom de mensen die zelf mee zouden nemen, ipv gewoon per post opsturen.
Je kan wel je providers in eigen land verplichten enkel die geregistreede sim nummers toe te laten op het netwerk. Dan kan je nog een ander SIM kaartje mee smokkelen, je zal er niet veel mee zijn
Er komen er genoeg iedere dag binnen zonder visum. Verder zullen ze niet zo dom zijn dat ze hun terroristen telefoon op zullen geven of niet? 8)7
Denk je niet dat ze zelf even een visum maken ?
Helaas werkt de overeenkomst tussen twee operators om simkaarten toe te laten vaak twee kanten op. Zij mogen hier op het netwerk en de (voor ons) lokale operator mag in India op het netwerk.

Het idee is in basis goed, maar dat zou betekenen dat klanten van operators uit de EU of USA niet meer kunnen bellen in die landen (tenzij ze een lokale simkaart aanschaffen).
Heel mooi als die terroristen met simkaarten uit India lopen. Daar is registratie verplicht met paspoort! Duurt zo'n 3-4 dagen om te activeren.
Anoniem: 668692 @Codeaction10 april 2017 10:45
India is dan niet het beste voorbeeld, maar legio voorbeelden die wel zo werken.
Daarnaast is ID-fraude nog altijd een wereldwijd probleem.
Je vergeet te vermelden dat bijna iedere Telecom winkel in India voor 200 Roepies extra geregistreerde sim kaarten verkoopt. Reden: toeristen willen nu bellen, niet over 4 dagen. Bovendien zijn toeristen over 4 dagen vaak weer ergens anders, heel lastig met dat registreren.

Het hele registratie circus stelt geen donder voor. Zeker niet in een land als India.
Kaarten uit india op nl telcom? Is dat mogelijk dan?
Waarom zou dat niet kunnen? Ik bedoel, ik kan met m'n NL SIM-kaart vast ook wel op het indiase netwerk, als m'n telefoon dat technisch aankan?
IS het als overheid niet mogelijk om een nummer, waarvan de registratie niet te achterhalen is, gewoon te blokkeren op alle netwerken? Niet dat je dat niet makkelijk kunt omzeilen.
Dat is ook wat er vanaf 6 juni gaat gebeuren volgens mij.
En dan kunnen Nederlanders, Fransen en Duitsers niet meer bellen in België? Zonder bronnen te zoeken, durf ik wel te zeggen dat me dat héél sterk lijkt.
Het gaat om Belgische operators. Dus nee, als een Nederlander een anonieme Belgische prepaid heeft kan ook hij niet bellen. Logisch toch?
Maar wat jij bedoeld is roaming, dat is iets anders dan registratieplicht voor Belgische operatoren. Een proximus heeft ook geen toegang tot jouw persoonsgegevens als je met een vodafone prepaid komt roamen.
Ik (en iedereen waar ik op reageerde, naar mijn idee) hadden het inderdaad over roaming, en of de Belgische overheid Buitenlandse simkaarten gaat blokkeren. Dat lijkt me zonder unanieme Europese afspraken onmogelijk.

Leuk dat niet-geregistreerde simkaarten van Belgische providers geblokkeerd worden maar als je in Nederland een simkaart kan halen die het dan nog gewoon doet, zal dat niet bijster effectief zijn.
Voorlopig zal die het dan wel doen, maar tzt zal ook NL die EU-regelingen gaan invoeren.
Ze doen het nu al onder het motto van 'registreer en krijg meer'
Registreren of niet, zolang mensen buiten de eu hier kunnen roamen kan iedereen die kwaad willend is een oplossing vinden. Er zijn genoeg landen waar registratie niet verplicht is. Zelfs al moet je registreren kunnen er ook valse registraties plaats vinden met fake/gestolen id. Je kunt moeilijk elke registratie/toerist/gebruiker controlleren als operator zijnde. Dus weer een zwakke maatregel die enkel veel ellende bezorgt aan de eerlijke burger.
Dat kun je voor een NL simkaart doen maar niet voor buitenlandse sim kaarten.

Hoe stel je je dat voor. Australiër registreert zich met zijn gsm op nl netwerk.
Dan moet er meteen contact zijn met Australië om te zien op wiens naam de kaart staat, oeps dat mag niet zo maar i.v.m privacy.
Het enige dat kan is een ja er is een registratie bekend of nee die is er niet.
In het geval van ja weet je ook niet of het een kloppende registratie is.
Dan moet er meteen contact zijn met Australië om te zien op wiens naam de kaart staat, oeps dat mag niet zo maar i.v.m privacy.
Zo'n connectie is er natuurlijk nu ook al. Hoe denk je dat de belminuten anders doorbelast worden naar jouw prepaid kaart/abo?
Of er daar een naam aangekoppeld is of niet is dan een kleine stap.
Of het een kloppende registratie is, is een probleem van de telecomprovider van de simkaart en dat zal snel gaan kloppen als de overheden complete telecomproviders gaan afsluiten bij problemen...
Belminuten worden doorbelasting op basis van jou simkaart die in een database staat. Dat is een nummer, niets meer niets minder.

Van wie dat nummer is, is privacy en kan en mag niet zo maar worden doorgegeven.

Het zou idd mogelijk zijn om te kijken of er wel of geen naam aan hangt, dus anoniem of niet.

De stap is echter niet zo klein. Dit moet aan alle systemen worden toegevoegd wat dan weer de vraag oproept mogen sim kaarten die anoniem zijn zo maar geblokkeerd worden.
In sommige landen mag dat en andere misschien niet.
Belminuten worden doorbelasting op basis van jou simkaart die in een database staat.
En hoe denk je dat die database werkt?
Dat wordt even gevraagd aan de telecomprovider van de simkaart...
ZIe https://en.wikipedia.org/...cation_register_.28VLR.29
Netwerkelementen bevatten helemaal geen klantdata, en de protocollen laten ook geen overdracht van deze gegevens toe.
Privacy als reden geven dat iets kan is dezer dagen helaas geen goede reden meer.... Als het enige dat tussen de registratie controleren in staat privacy is, dan kun je op je vingers natellen dat dit de gang van zaken kan gaan worden.
Toen ik 4 jaar geleden in india was moest je daar ook gewoon je kaar al registreren, het was net ingevoerd, ze doen dat dus allang voordat ze dit in belgie zijn gaan doen.
India en controle, hoe denk je dat dat daar werkt of eerder niet werkt in zo een groot en toch ook corrupt land.
India is niet alleen, ik heb hier een Spaanse kaart van Orange
Daar moest ik mijn IDnummer voor mailen, voor hij geregistreerd werd.

De kaart is aangekomen met een verkeerde naam ( screw up bij paypal )
Het nummer van mijn IDkaart heb ik @random retour gemaild, en 2 dagen erna was de kaart online.

Nu heb ik geen kwade bedoelingen, maar zo eenvoudig kan het al zijn.
Het is niet zo dat criminelen geen adressen kunnen regelen :+
Het is idd een farce vooral online zoals je schrijft. Kopie van je bulgaarse paspoort sturen, of eentje van internet met knip en plakwerk.

Het enigste dat opvalt wat ik al schreef was iemand die 10 nummers op zijn naar heeft, dat valt op. Normaal heb je er 1 misschien 2.
Maar ja verzien je een id heb die er maar 1 op zijn naar en dat valt pas op als ze de identiteit echt gaan controleren.
Je moet registreren maar bijna iedere Telecom winkel in India verkoopt voor 200 Roepies extra geregistreerde sim kaarten. Reden: toeristen willen nu bellen, niet over 4 dagen. Bovendien zijn toeristen over 4 dagen vaak weer ergens anders, heel lastig met dat registreren.

Het hele registratie circus steekt geen donder voor. Zeker niet in een land als India.
Kaartje uit India was 90 dagen geldig, daarna moet je opwaarderen. Deed het prima in Nederland.
Je denkt te eenvoudig.
Met deze manier van werken kan je heel eenvoudig "verdachte" sim-kaarten opsporen, namelijk: alle kaarten waar de gegevens niet van kloppen.
Identiteit stelen is bijna nutteloos aangezien bijna iedereen een gsm heeft, iemand met 2 of meer kaarten is eveneens verdacht.
Je begrijpt de strekking van mijn punt duidelijk niet.

Hoe kan je verdacht zijn als je niet geregistreerd bent, door bijv. een buitenlandse sim, uit een plek waar je je niet hoeft te registreren.

Wat doe je met de bulk van sim kaarten die verdwijnen...Of denk je dat elk bedrijf zijn _prepaid_ simkaarten zo goed bij houdt dat elke verdwenen kaart gedeactiveerd wordt?

Nee, ik denk juist helemaal niet te simpel...deze maatregel denkt te simpel en is overduidelijk bedoeld om de burgers te volgen en niet om de (buitenlandse) terroristen echt tegen te gaan.
Technisch kan je vrij eenvoudig bijhouden welke sims gebruikt worden. Als een sim die verder niet geregistteerd is actief gebruikt wordt kan dat een schat aan info opleveren (big data) & je kan locatie redelijk precies nagaan. Je stopt inderdaad niet de persoon die m 1x gebruikt voor comm. bij een aanslag, maar als je jezelf toch gaat opblazen kan je op dat moment je eigen sim gebruiken.
Ik heb een multi sim toestel met abonnementen bij meerdere providers.

In veel landen heeft geen enkele provider overal goede dekking. Daarom hebben veel mensen multi sim toestellen. Die zijn een noodzaak. Er zijn toestellen met plek voor drie of vier sims. En die zijn allemaal verdacht?
Anoniem: 890159 @yvez10 april 2017 11:41
En dat voeren ze nu voor "gewoon", makkelijk af te tappen bellen, in. Net nu vrijwel alle messaging programms's voip ingevoerd hebben en veelal zelfs beeldbellen. Een beetje terrorist registreert z'n simkaart netjes en belt vervolgens alleen met Signal, WhatsApp, Viber of Telegram. Succes opsporingsdiensten.
Volgens mij heb je juist in India al veel langer een registratieplicht en mag je zelfs maar één simkaart per persoon hebben.
LOL. Het is India, vergeet dat niet.

Bijna iedere Telecom winkel in India verkoopt voor 200 Roepies extra geregistreerde sim kaarten.

Het hele registratie circus steekt geen donder voor. Zeker niet in een land als India.
Probeer jij eens een sim kaart te kopen in India. Daar moet je je voor registreren. En als toerist is het enorm lastig. (paspoort + visa en vaak vragen ze ook nog proof of residency).
Dus niet het beste voorbeeld wat je gekozen hebt.
Anoniem: 669957 @Kenzi10 april 2017 08:29
curacao dan, daar koop je er 1 voor 2 tientjes zonder registratie etc en de simkaarten werken in NL en NL simkaarten ook daar
Probeer jij eens een sim kaart te kopen in India. Daar moet je je voor registreren.
India was maar een voorbeeld. Als je op grotere schaal misdadig bezig bent zorg je dat je ergen een voorraad simkaarten buit maakt. Je bent terrorist of je bent het niet.
Als je aan wapens en explosieven kunt komen lijkt me zo'n simmetje niet het grootste probleem.
In bijna iedere Telecom winkel in India kan je voor 200 Roepies extra geregistreerde sim kaarten kopen. Reden: toeristen willen nu bellen, niet over 4 dagen. Bovendien zijn toeristen over 4 dagen vaak weer ergens anders, heel lastig met dat registreren.

Het hele registratie circus stelt geen donder voor. Zeker niet in een land als India.
SIM kaarten vermoorden geen mensen. Mensen vermoorden mensen.

Vrij ondoordachte regel die uiteraard niemand zal weerhouden van wat dan ook.
Ik dacht dat terroristen allemaal massaal e2e apps en bel diensten gebruiken.

Wat maakt zo een simkaart dan nog uit ? WiFi en VPN. WiFi tegenwoordig overal
Het is dan ook meer een antivrijheidsmaatregel dan een antiterreurmaatregel. Want natuurlijk willen alleen terroristen anoniem kunnen bellen. Tenzij je journalist bent, of bron daarvan, of klokkenluider, of advocaat, of directielid, politicus of iemand met een geheimhoudingsplicht die het toch echt geheim wil houden:

https://www.aivd.nl/onder...-inlichtingen/afluisteren
‘Verschoningsgerechtigden'
De Wiv 2002 sluit niemand uit bij de inzet van bijzondere bevoegdheden, en kent dus ook het fenomeen ‘verschoningsgerechtigden' niet, zoals dat in het strafrecht wel bestaat. Dat zijn personen die vanuit hun vakgebied een geheimhoudingsplicht hebben, zoals artsen, advocaten en geestelijken. In beginsel kunnen dus ook gesprekken van en met hen worden afgeluisterd. Dit kan zich, bijvoorbeeld in het geval van een advocaat, op twee manier voordoen:

de advocaat wordt zelf afgeluisterd in het kader van de nationale veiligheid: de advocaat kan hierbij zelf in de aandacht van de dienst staan (target) óf hij is de enige ingang voor de AIVD om bij een ander persoon uit te komen (non-target);
de telefoon van een target wordt afgeluisterd, en deze voert een gesprek met zijn advocaat.
Op dezelfde pagina staat ook een stukje over een wetsvoorstel omdat het Europese hof oordeelde dat de Nederlandse staat de persvrijheid schond.

Dit gaat uiteraard over Nederland, maar ik vermoed dat het een paar kilometer naar het zuiden niet veel anders zal zijn en hier is het ook al een aantal keer ten sprake gekomen. En dat terwijl je voor een terroristische aanslag tegenwoordig alleen maar een vrachtwagen oid hoeft te kapen.
Het is gewoon onzin van die registratie. Je kunt gewoon online heel snel die simkaartjes koppelen aan je identiteitskaart met een kaartlezer. Mensen kregen al eind vorig jaar een sms om hun kaartje online te registreren, dus dat is echt een drogreden. Het registreren gaat vliegensvlug en iedere Belgische burger heeft van zijn gemeente wel een kaartlezer gekregen om dat te doen of kan dat even bij de buren met een computer gaan om zijn simkaartje te registreren (als die heel toevallig geen computer heeft).

De echte reden is volgens mij dat net heel toevallig het Europese parlement een week eerder besloten heeft dat de roamingskosten (de echte melkkoe) worden afgeschaft per juni 2017. En bovendien is Telenet ook eigenaar van BASE, het bedrijf waarop de virtuele providers Simyo en Alditalk werken. Dan heb je natuurlijk de ideale duopolie Proximus en Telenet. Dat die kleine luisjes maar letterlijk plat gedrukt worden.

En waarom BASE prepaid: die zijn waanzinnig duur in vergelijking met de concurrent als Lycamobile, Jim Mobile of Scarlet Prepaid ? Natuurlijk: BASE is de provider van Alditalk. Eigenlijk zouden ze een voucher moeten geven van € 15 per simkaartje, die je vrij bij elke provider kunt gebruiken of het beltegoed integraal terugstorten op de rekening, waarvan de laadbeurt is gebeurd (die online is gebeurd). Er zijn mensen die nu tientallen tot zelfs meer dan 100 euro kwijt zijn, gewoon foetsie.
Anoniem: 668692 @pharmacist10 april 2017 10:47
"Er zijn mensen die nu tientallen tot zelfs meer dan 100 euro kwijt zijn, gewoon foetsie."
ook naar belgisch recht kun je dat gewoon terugvorderen.
Ik heb al een mail gestuurd en ze verwijzen naar de algemene voorwaarden dat ze dat gewoon 1 maand op voorhand kunnen doen. Toch klopt hier er iets niet: dat ze al eind vorig jaar een sms stuurden om je kaart te registreren. Ik heb dat netjes gedaan, dus was het in orde. De echte reden is dat Telenet niet genoeg winst maakt, hoe je het ook draait of keert en dan moeten die kleine luisjes Alditalk en Simyo letterlijk dood gedrukt worden. Die beslissing van het EP van het afschaffen van die roamingkosten is volgens mij de doodsvonnis geweest voor Alditalk, niet die registratieplicht, want dat is een drogreden.
Anoniem: 668692 @pharmacist14 april 2017 13:27
Opzeggen kunnen ze inderdaad 1 maand op voorhand, maar als jij daardoor schade lijd... dan is dat bedrijf verplicht die schade ter herstellen.
Ik hoop dat die maatregel heel snel ongedaan gemaakt gaat worden door het Europese hof van justitie. Het is heel hard nodig dat er maatregelen komen tegen het systematisch kunnen volgen van burgers. Als veiligheidsdiensten mensen willen volgen en daarbij bijzondere opsporingsmiddelen mogen inzetten, kunnen ze ook voor technologie kiezen die niet zulke onacceptabele neveneffecten heeft.
Een Nederlandse OvJ wist mij ooit te vertellen dat hij niets in een registratieplicht zag. Zijn argument was dat dit vooral de katvanger problematiek vergrote. Junks en domme tieners die hun ID gebruiken voor registratie van SIM-kaartjes. Het grote voordeel van een no-hit was volgens hem, dat je dan niet meer hoefde te verifiëren of de registratie wel klopte of niet. Stel je voor dat je een SIM-kaartje vindt dat geregistreerd is op naam van W.A. van Buren in Wassenaar, dan ben je als opsporing bijna verplicht om na te gaan of dit correct is en of deze SIM daar in gebruik is. Dit terwijl een bestandsanalyse een veel betere indicatie is. Uiteindelijk kost het najagen van frauduleuze registraties teveel tijd. Niet voor niets hadden we tot voor kort een bewaarplicht voor de gegevens van ongeregistreerde pre-paid gebruikers voor 3 maanden.

Zijn grapje hierbij was dan ook: "Als ik nou nog dacht dat de junks hier zoveel geld uit zouden halen dat auto inbraken gigantisch zouden dalen, dan was het misschien nog de moeite waard, maar dat lijkt me niet".
Ik zal wel dom klinken, maar zo'n plicht vind ik heel zo'N gek idee niet. Ook niet voor ons land. Simkaarten van Lebara en Lyca worden in grote getale 'gekocht' (lees gratis weggegeven) aan criminele originasaties.

Elke actie om dit in te dimmen is er een. Dat er andere manier zijn is logisch, maar het is toch weer een mogelijkheid minder.
polthemol Moderator General Chat @THE_BASE10 april 2017 09:07
het probleem is dat wanneer ik 100 mogelijkheden heb en je 1 mogelijkheid wegneemt, het concreet geen enkele verschil maakt voor mij als ik slechte intenties zou hebben, ik kies wel uit die 99 andere opties die er zijn. Dat maakt het tot een non-maatregel. Wat je wel doet is een hoop andere mensen er last mee bezorgen en in nog wat gevallen bv. journalisten en klokkenluiders in een moeilijker parket brengen.
Anoniem: 890159 @THE_BASE10 april 2017 12:20
Ja, het wordt tijd dat de criminele organisaties en terroristen zich gaan realiseren dat "gewoon" bellen veel te gevaarlijk is en dat ze dat via Signal, Wire of een andere goed versleutelde messenger moeten doen. Misschien wel "gewoon" WhatsApp om op te gaan in de massa.
Hoe vaak lees je wel niet dat ze de verdachte plof idioot al in het vezier hadden. Zo maatregel gaat echt helpen :+ Zelfs met een enkelband kunnen ze ploffen. En het heeft ook niks te maken met een denkbeeldige vriendje :+

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 24 juli 2024 05:49]

Hoe vaak lees je wel niet dat ze de verdachte plof idioot al in het vezier hadden. Zo maatregel gaat echt helpen :+ Zelfs met een enkelband kunnen ze ploffen. En het heeft ook niks te maken met een denkbeeldige vriendje :+
Ik las "Plof Piloot" :P Maar inderdaad, hoe vaak dat je hoort "de man was een bekende van de politie" of "De inlichtingendiensten hielden de man al in de gaten" of juist "Er waren bij de inlichtingendiensten geen aanwijzingen dat..." geeft eigenlijk wel aan dat die hele massa surveillance in ieder geval niet echt iets op lijkt te leveren.
Het levert wel degelijk iets op maar het is gelukkig nog steeds verboden om mensen op te pakken voordat ze iets strafbaars gedaan hebben.

En als je iedereen op de radar een persoonlijke surveillance wil geven dan ben ik bang dat je nettoloon nog "ietsje" minder gaat worden.

Maar maak je geen zorgen er komt nog wel een wetsvoorstel dat mensen die afwijkend gedrag vertonen direkt en zonder reden opgepakt en 4 weken vastgehouden kunnen worden. Want omg terreur en veiligheid.
Een hoop gedoe die verplichte registratie... en het levert alleen iets op in onderzoeken naar kleine criminaliteit. De 'grote jongens' zullen wel slim genoeg zijn om geen telefoon op eigen naam te gebruiken!
En toch hebben die marginalen van de aanslagen in België zo'n kaarten gebruikt
Ja, omdat dat handig en snel is/was.
Nu schakelen dergelijke jongens over op buitenlandse of gestolen simkaarten, of naar (geëncrypteerde) online services. Ik vraag me af wat de speurders dan liever hebben?
Ik vraag me af wat de speurders dan liever hebben?
Je wilt mainstream scheiden van 'verdacht'. Een gestolen buitenlandse sim is een 'extra pakkans'.

Hoe vaak gebeurd het niet dat een crimineel tegen de lamp loopt door iets triviaals? Een rood stoplicht, een kapot remlicht of soms gewoon een grote bek op het verkeerde moment.
Juist door dit soort maatregelen 'dwing' je criminelen/terroristen om hun intenties 'eerder' duidelijk te maken.
Weet je wat ook werkt en 100% effectief is? Iedereen preventief opsluiten.

Zonder gekheid, wat we nu doen is niets anders dan terroristen in de kaart spelen. Onze wereld wordt steeds kleiner, de veiligheid steeds lager (hoewel de maatregelen je het omgekeerde willen doen geloven) omdat steeds meer "instanties" inzicht in je doen en laten krijgen, en de angstcultuur wordt je opgedrongen.
En tegelijk ontneem je 'gewone' mensen weer een mogelijkheid om anoniem te communiceren.
Dan volgt wellicht het argument 'en waarom is dat nodig als je niks te verbergen hebt'.
Wel, dat moet ieder voor zich maar uitmaken. Dat heet privacy.
En tegelijk ontneem je 'gewone' mensen weer een mogelijkheid om anoniem te communiceren.
MOET alles anoniem kunnen? Als jij een paar manieren hebt om anoniem te communiceren is het toch prima? Je kunt bijvoorbeeld ook een brief sturen of een gezellig samenzijn organiseren.

Het hele idee van 'ontnemen' is ook niet waar. Vroeger had niemand een mobiel, dus was dit stuk 'vrijheid' er helemaal niet. Dus ik vind (mening!) dat de overheid, omdat ze natuurlijk op dag 1 niet alles wisten toen de GSM werd bedacht, best later de regels kunnen aanpassen om 'in te passen' in de huidige wereld. Het internet is hetzelfde verhaal, dat bestaat pas 'net', dus de regels zijn misschien gewoon nog incompleet of onvolwassen. Gaan schermen met hele zware termen als privacy, vrijheid van meningsuiting en andere 'grondrechten' is dan ook niet helemaal terecht. De oorspronkelijke rechten zijn niet aangetast, alleen binnen de nieuwe technische mogelijkheden zijn misschien andere 'opties'. Of een email onder het briefgeheim valt is ook zo'n vraag. Je kunt nog altijd die brief sturen, dus een email zou een uitbreiding zijn van je rechten, niet een inperking als het niet onder het briefgeheim valt!

Het is ook niet zo dat we altijd een maximum snelheid hadden in NL. Dus een 'recht' uit het verleden, kan ook gewoon een 'hiaat' in de wetgeving zijn, of voortschrijdend inzicht.
Tot voor kort kon iedereen wel degelijk volledig anoniem bellen: in een telefooncel bijvoorbeeld.
Ik ben het overigens ook niet met je briefgeheim verhaal eens. Het 'voortschrijdend technologisch inzicht' maakt dat de onderliggende techniek veranderd, maar dat veranderd toch niks aan het begrip 'communicatie'?
polthemol Moderator General Chat @TheGhostInc10 april 2017 09:03
ik voorspel vooral een toename in het aantal berichten na een aanslag: "dader was in beeld bij veiligheidsdiensten".
of naar (geëncrypteerde) online services.
Ik vraag me af wat de speurders dan liever hebben?
Ja precies! Je hebt tegenwoordig overal Wifi. Orbot + Orfox op de telefoon, met eventueel nog een VPN voor de ISP. Richochet adres aanmaken voor 2 personen en gaan!
Ik begrijp waarom mensen hier zo fel op reageren, maar realiseer je goed dat je nu enkel door ietwat minder dat te volgen bent, neem maar van mij aan dat zelfs bij ongeregistreerde kaarten overheden een redelijk goed beeld hebben wie bij welke kaart/telefoonnummer hoort op prepaid gebied. En dit geld net zo hard voor annonieme OV chipkaarten en dat puur met die big data agglomeratie.

Persoon x koopt met pinpas x van bank x bij winkel x een prepaidtegoed van provider x en laad deze vervolgens op op simkaart/telnummer x.
Persoon x koopt met pinpas x van bank x bij winkel x een prepaidtegoed van provider x en laad deze vervolgens op op simkaart/telnummer x.
Technisch inderdaad mogelijk. Maar wettelijk verboden. De overheid houdt zich uiteraard aan de wet (als dat niet je uitgangspunt heeft is elk protest bij voorbaat zinloos) dus die koppeling wordt niet gelegd.
In hoeverre is dat wettelijk verboden, de inlichtingendiensten hebben al redelijk laten zien dat deze namelijk erg flexibel omgaan met regeltjes.

De data is er en erg makkelijk naast elkaar te zetten namelijk.
Ik eigenlijk dat de inlichtingendiensten maar erg weinig laten zien van wat ze echt doen en hoe ze dat dan doen. Natuurlijk is er een lek geweest over wat de NSA doet, maar dat is een buitenlandse dienst en bepaald geen lieverdje.
Iemand die anoniem wil blijven betaalt zoiets natuurlijk altijd contant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.