Bunq maakt Apple Pay via work-around beschikbaar in Nederland - update

De Nederlandse bank bunq heeft ondersteuning voor Apple Pay in Italië en Spanje aangekondigd, maar de dienst blijkt via een omweg ook voor Nederlandse gebruikers te functioneren. Gebruikers moeten hiervoor de landinstellingen aanpassen.

Dinsdagavond maakte bunq bekend als eerste Nederlandse bank Apple Pay te ondersteunen en zijn diensten in Italië en Spanje aan te gaan bieden. Het bleek daarbij dat Apple Pay officieel ook alleen beschikbaar zou zijn voor komende Italiaanse en Spaanse klanten van bunq.

Onder andere gebruikers van het bunq-forum en iCulture merkten op dat Apple Pay ook voor Nederlandse iPhone-gebruikers is in te schakelen. Die dienen daarvoor over een Maestro-kaart en bunq Premium-account te beschikken. Als ze bij de laatste versie van de bunq-app Italië of Spanje kiezen bij 'Taal en regio' kunnen ze Apple Pay activeren.

Bij de procedure wordt de Maestro-kaart toegevoegd aan de Wallet-app van Apple. Vervolgens kunnen gebruikers de regio-instellingen weer op Nederland zetten, waarna ze in Nederland contactloos kunnen betalen met Apple Pay.

Update, 13.50: Bunq heeft de work-around ongedaan gemaakt, meldt iCulture.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-03-2018 • 08:46

347 Linkedin

Submitter: Yeebo

Reacties (347)

347
336
115
14
1
180
Wijzig sortering
Je hoeft niet over een Maestro kaart te beschikken. Technisch gezien werkt dit ook als je drie MasterCards in je pakket hebt (bij Premium mag je drie kaarten aanvragen en zelf weten hoe je dat verdeelt over MasterCard en maestro).

Je krijgt een vierde virtuele Maestro kaart erbij. Als je al een Maestro hebt krijg je ook een extra virtuele kaart erbij.

Ik gok dat Apple volgende week Nederland gaat aankondigen als land op hun event. Bunq mocht dit nog niet zelf doen.

Aangezien Spanje en Italië al wel ApplePay landen zijn konden ze toch al lanceren en staat Apple voor die week deze omweg oogluikend toe.

Edit: inmiddels is duidelijk dat Apple niet gecharmeerd was van deze publieke hint en dat bunq de boel dicht heeft moeten zetten. Dat baart me zorgen, een lancering in NL is daarmee weer in een klap een stuk onzekerder geworden. Maar ik hou goede hoop op de WWDC van volgende week.

[Reactie gewijzigd door Odie op 21 maart 2018 17:09]

Dit vond ik ook wel beetje opvallend; als je nu Apple Pay probeert te activeren, geven ze gewoon instructies hoe de beperkingen van Apple m.b.t. regio zijn te omzeilen. Normaal gesproken is Apple naar mijn weten niet zo'n fan van dat soort acties.
Jep dat is opmerkelijk. Ook opmerkelijk is dat bunq voor Italië op de support pagina van Apple genoemd was maar nu weer weg is. Ik gok dat dit met toestemming van Apple is met als opmerking "zolang je maar niet zegt dat ApplePay in Nederland gelanceerd is, want dat doen we volgende week met ING".
Volgende week is natuurlijk geen WWDC maar wel een Apple-event. :)
Oh ja dom, 27 maart is geen WWDC nee....
Foutje; je moet in je iPhone als regio "Nederland" instellen, niet in de app. Werkt daarna perfect. Leuk om de koppies achter de AH-kassa te zien! :Y)
Wat is het verschil tussen contactloos betalen met bijvoorbeeld ING en Apple Pay?
Het is inderdaad dat Apple er tussen zit, zoals @Flappiewappie zegt maar er is een ander verschil. Bij ING kun je tot maximaal 25 euro en maximaal 50 euro per dag zonder pincode (of zoiets, heel vaag systeem).
Bij Apple maakt het bedrag niet uit, je identificeert je altijd, via FaceID, TouchID of omdat je een unlockte Apple Watch om je pols hebt.
Je moet alleen wel Apple Pay activeren door op een knop te drukken. Dat hoeft bij een pas weer niet.
Bij de ING app is het mogelijk voordat je de betaling doet om je pincode alvast in te tikken van de app, daarbij hoef je in iedegeval niks in te vullen nadat je hem al tegen de NFC paal gehouden hebt mocht je over de limieten van draadloos zitten. tipje.

overigens is het niet zo dat bij apple pay Alleen als de winkel creditcards accepteert toch?.. want meastro passen kun je niet toevoegen... en alleen winkels in de grote stad willen creditcards, en zelfs dan is het gissen of de winkel het als betaalmiddel wil.... de grote hoeveelheid winkels in NL willen alsnog GEEN creditcard, dus ik zie wel problemen komen.

[Reactie gewijzigd door vooviro op 21 maart 2018 09:40]

Ik denk dat gelijk: dan kun je net zo goed je pas voor de terminal houden en eventueel de pincode intoetsen. Je gaat toch niet eerst je telefoon pakken, unlocken, een app starten, pincode intoetsen om hem dan voor de terminal te houden?
Ik wil echt geen fanboy war starten, maar Apple Pay is in die zin wel beter ontworpen. Dubbelklik op de Watch en voor de terminal houden. Klaar. Geen idee hoe dat met Samsung/Android Pay zit.
samsung pay werkt vrijwel identiek als apple pay daarmee, maar de ING app maakt gebruik van Tap & pay wat weer los van android pay staat, en zijn eigen regels bedenkt, de ING kan dus dit limiet weghalen mochten ze willen

[Reactie gewijzigd door vooviro op 21 maart 2018 09:46]

Ik denk dat gelijk: dan kun je net zo goed je pas voor de terminal houden en eventueel de pincode intoetsen. Je gaat toch niet eerst je telefoon pakken, unlocken, een app starten, pincode intoetsen om hem dan voor de terminal te houden?
Ik wil echt geen fanboy war starten, maar Apple Pay is in die zin wel beter ontworpen. Dubbelklik op de Watch en voor de terminal houden. Klaar. Geen idee hoe dat met Samsung/Android Pay zit.
Bij Android (ik gebruik de Rabobank app), houd je gewoon, net zoals bij Apple Pay, je telefoon tegen de terminal. Je kunt instellen of je, net zoals bij je pas, 25 euro zonder pincode kunt betalen of dat je altijd om een zelf gekozen pincode wordt gevraagd.
Net zo gemakkelijk als Apple Pay dus: geen app opstarten, gewoon direct ertegen houden, zelfs als je telefoon gelocked is en eventueel je pincode intikken op je scherm.

Natuurlijk gaat dit net zo snel als wanneer je je pasje ertegen zou houden, maar ik heb m'n pasje in m'n portemonnee zitten en dat is één handeling meer. Het gemak dient de mens.
Samsung Pay en Android Pay werken ongeveer hetzelfde, echter die twee zijn in Nederland (afaik) niet te krijgen. Iedere bank heeft zijn eigen app ontworpen met een eigen systeem.

Bij de Rabobank kan je gewoon je smartphone tegen de terminal houden, unlocked of niet, het werkt tot een maximum van 20 euro. Boven de 20 euro, of na iedere 50 euro aan pintransacties gecombineerd, moet je je pincode eens invoeren in de app (als je je telefoon tegen de betaalterminal houdt, opent de app vanzelf). Ik heb ergens gelezen dat vingerafdruksupport op de roadmap staat.
Rabobank geeft ook een garantie tot 50 euro, mocht je telefoon gestolen worden.
Je doet dat dus eigenlijk wel (fanboy gedoe), want je zegt dat iets één product beter ontworpen is zonder dat je weet hoe het ander product in elkaar zit.

Als je een Android telefoon op een pinautomaat houdt, dan "triggered" de telefoon gelijk de juiste app en is het betaald tenzij je ingesteld hebt dat je een pincode/vingerafdrukscan eerst wilt gebruiken. Dat werkt dus ook terwijl je telefoon locked is.
Jammer dat je dat zo ziet, en dat ook nog in je post zet met een streep er door...
Het is in ieder geval fijn dat @Dennisjehz toevoegt hoe de andere systemen werken.
Helemaal met je eens, alle systemen werken uiteindelijk het zelfde, het verschil zit hem in de door de banken verschillende ontworpen apps die naast samsung pay en android pay weer van "tap & Pay" framework van android gebruiken die het mogelijk maakt om je eigen apps ervoor te schrijven zonder de android pay / samsung pay diensten te af moeten nemen, dit betekend ook overigens dat je je eigen regels kunt bedenken, die hard limits van 25/50 euro hebben de banken waarschijnlijk gedaan omdat de pas dat zelf ook heeft en ze veiliger vinden.... maar het hoeft niet.

Samsung pay en android pay overigens werken identiek aan apple pay, en alles eraan, enigste verschil tussen deze drie is dat samsung pay MST kan gebruiken en dus ook kan betalen bij een automaat met geen NFC door een magnetisch veld te creaeren waardoor de terminal denkt dat je een kaart door de gleuf "swipte"

ben het ook met je eens dat de reactie boven je waar het doorgestreept is, niet netjes is, maar dat zal altijd zo gaan blijven zo lang mensen het nodig vinden hun kant te beschermen, goed of fout, inplaats van realistisch gebruiken wat ze zelf het beste vinden.
Het gaat er vooral om dat je eenvoudig kunt betalen, veilig maar wel zo efficiënt mogelijk.
Ik ben er doorgaans ook geen fan van, het is net zo makkelijk om mijn pasje te pakken. Maar laat het vandaag nou zo zijn dat ik mijn portemonee thuis heb laten liggen en wel mijn telefoon bij mij heb. Ik wil zometeen wel lunch kunnen halen en dat gaat lukken :Y)
Maestro kun je wel gebruiken met Apple Pay en bunq. Ik heb zelf een Maestro-kaart toegevoegd.
Met de Bunq app werkt het wel met Meastro dat is juist het mooie eraan, bied "hoop" voor de toekomst.
Nee, maestro pas is toegevoegd.
Alle grote ketens accepteren creditcards. Van AH tot H&M tot van mediamarkt tot Apple store .
Probeer dat maar eens bij die winkels buiten een stad... dan is het een heel ander verhaal, bijvoorbeeld bij de Albert heijn.
@j1b2c3 MasterCard is niet per definitie een creditcard, bunq geeft ze als debetcard uit. American Express is ook geen creditcard maar een chargecard (net als VISA die je optioneel als credit of chargecard kunt aanvragen). Grote verschil: een creditcard betaald je rekening en laat jou in termijnen terug betalen, je krijgt dus een krediet. Een chargecard betaalt je rekening en die moet je in een keer terug betalen, maar dat is meestal niet direct. Een debetcard betaalt je rekening en schrijft het direct van je rekening af. Als je het geld daar niet hebt staan dan zal de transactie geweigerd worden.

Creditcards worden bij BKR geregistreerd als krediet, chargecards en debetcards niet.

De AH's die Mastercard accepteren vind je voornamelijk in Amsterdam in het centrum. Verder kun je terecht bij de normale retail winkels etc, maar supermarkten is vooralsnog een no-go. Jumbo is een uitzondering, die accepteert zelfs Amex.

In Nederland kom je zonder Maestro niet heel ver voor je dagelijkse boodschappen. Vreten bij restaurants en de Mac kan prima op je MasterCard.
Bij Rabobank dan. Boven de 20 euro moet je bijna altijd je pincode intoetsen (maar niet altijd??) en heel regelmatig is de transactie mislukt en dan moet ik het ook opnieuw proberen met chip erin + pincode. Beetje frustrerend. Met m'n ABN-pas is dit minder erg :{
Ja, dat heb ik met de ING ook. Soms doe ik al automatisch weer de pas erin, just to be sure.

Dat je de hele transactie opnieuw moet doen, ligt aan de terminal. De terminals bij de AH hoeven dat niet en kun je nog je pincode invullen. De terminals (van CCV, volgens mij) moet de hele transactie opnieuw: vet irritant.
Limiet kun je zelf aanpassen in de app toch?
Als de transactie mislukt, is misschien je pasje niet helemaal lekker. Kun je ook via de app een nieuwe aanvragen :)
Zo vaag is het niet:
zonder pincode hoef je voor een betaling onder de €25 niet je pincode in te toetsen. Dit kun je net zo lang doen totdat je aan de €50 euro komt, dat is de harde limiet van betalen zonder pincode. Als je tussendoor ergens je pincode moet invoeren, bijvoorbeeld bij betalingen > €25, bij terminals zonder contactloos betalen of gewoon lekker ouderwets uit de geldautomaat, wordt de teller weer op €0 gezet. (je hebt immers je pincode ingevoerd)

In de mobiel betalen-app kun je overigens ook aanzetten dat je altijd je pincode moet invoeren. Dus dan kom je uiteindelijk op zo'n zelfde systeem uit als Apple. Je pin vooraf invoeren (als je bijvoorbeeld in de rij staat) is ook mogelijk, zodat je direct kan betalen aan de kassa.
Thanks.. wist de "intelligentie" niet achter de wel/niet PIN code. Was mij niet duidelijk en dat is soms wel hinderlijk als je betaald.
Anoniem: 315662
@iAR21 maart 2018 10:15
Het is niet zo'n heel vaag systeem hoor, 25 euro per transactie tot max 50 euro per dag. Vrij simpel als je er gewoon naar kijkt in plaats van er blind vanuit gaan dat Apple Pay logischer is.

Qua Apple Pay is dat volgens mij iets wat in Nederland nog weinig wordt geaccepteerd toch?
Bij alle terminals waar je nu ook contactloos met Maestro kunt betalen. Nagenoeg overal dus.
contactloos betalen werkt niet op ios, tot vandaag toe was het niet mogelijk op een iphone met nfc te betalen.
Jawel hoor. Alleen niet in Nederland omdat geen enkele bank er moeite voor wil doen.

NFC is vorig jaar al open gezet voor developers op de iPhone 7 en hoger. Het kan dus prima alleen wordt het niet gedaan. Apple Pay is echter een ander verhaal en ook daar zit het hem in de partners die niet echt willen dat het hier komt. We hebben in NL immers al meerdere van dat soort systemen die al ingebakken zitten in de pinpas zelf.
Je mag van Apple geen betalingen buiten Apple Pay om doen, dit is dicht getimmerd. Is geen onwil of luiheid van de banken, het is het Apple Pay verdien model wat niet aansluit bij het verdien model van de Nederlandse banken.
Nou de NL banken willen best graag Apple Pay gaan benutten aangezien ze dan niet zelf de security en afhandeling hoeven af te handelen.
Al jaren wachten we op de komst van Apple Pay Nederland, maar tot op heden laat de dienst op zich wachten. Al meerdere malen hebben we contact gezocht met Nederlandse banken. Uit deze rondvraag blijkt dat ook ING Apple Pay graag wil ondersteunen, maar op groen licht van Apple wacht om de dienst te activeren. Hetzelfde geldt voor banken als ABN AMRO en Rabobank, die wachten op het moment dat Apple de betaaldienst ook naar Nederland brengt.
Was er ook niet de discussie die de banken voerde met Apple over de rekening informatie die gedeeld moest worden met Apple ?
Dacht namelijk dat dat het grootste bezwaar was van de banken.
Neu.. sinds PSD 2 is dit geen argument meer. Is zelfs wettelijk verplicht...
Maar de volgende stap is natuurlijk: Waarom heb je dan nog een bank als ze toch niks doen?

Het is inderdaad zo dat IT bedrijven steeds meer richting de bankzaken gaan. Facebook, Google, allemaal zijn ze er mee bezig. Dat is een twijfelachtige ontwikkeling omdat je wel heel veel informatie op 1 plek concentreert.

Voor een extreem voorbeeld: Zie WeChat, de Chinese chat app die ook voor betalingen en van alles en nog wat wordt gebruikt. Maar wil je een keer met de trein? Dan kan je dat vergeten als je kritisch bent geweest op de overheid.

Natuurlijk, dat zal hier niet zo gauw gebeuren maar reken maar dat er zat bedrijven zijn die heel veel interesse hebben in jouw uitgavenpatroon gekoppeld met je interesses en je internethistorie.
De regels die ze in het artikel geven worden echter ook al jaren toegepast in andere landen. Roken in de trein of zwartrijden wordt ook in NL niet op prijs gesteld.
Dat kan je niet echt met elkaar vergelijken. In Nederland krijg je voor dat soort dingen een boete.

Die 'sociale rating' is afhankelijk van een heleboel dingen, veel meer dan alleen die daar genoemd zijn.

Helaas is de precieze inhoud onduidelijk en daar zit juist een van de gevaren in. De burgers daar worden constant in de gaten gehouden terwijl niet duidelijk is wat er bijgehouden wordt en hoe. Wel is bekend dat WeChat en Alibaba er onderdeel van uitmaken. Ook worden er steeds meer gezichtsherkenningscamera's gebruikt om mensen op straat in de gaten te houden. Uiteraard gaat dat ook gekoppeld worden.

Ook is uit de beperkte informatie die bekend is duidelijk dat bijvoorbeeld journalisten en onderwijzers extra in de gaten gehouden worden.

Natuurlijk is dit China, daar zijn ze sowieso erg extreem vanwege hun Confuciaanse ideologie. Maar de geschiedenis toont aan dat dezelfde dingen ook hier gebeuren, alleen vaak in het geheim en/of achter de schermen bij commerciele bedrijven.
Security afhandeling bij Apple? Misschien, echter ligt het risico voor fraude en andere dingen wel compleet bij de banken contractueel gezien. Apple doet dus wel de security, maar de bank mag opdraaien als er iets fout gaat. Weet niet hoe blij de banken zijn als ze verantwoordlijk zijn voor iets wat ze zelf niet in de hand hebben.
Zij bieden een onveiligere optie aan; contactloos betalen met je pasje..
Ik heb toch mijn bedenkingen bij die uitspraken.
Indien de banken hier echt voor openstaan (we spreken hier over drie grote spelers), dan had Apple hier al lang Apple Pay geïntroduceerd.
Als ik kijk naar de Belgische markt, daar probeert elke bank op zich zelf het wiel weer her uit te vinden. Payconiq, Bancontact, verschillende bank app’s,... ze doen allemaal hetzelfde, maar toch weer iets anders.
Je hebt gelijk, waarom de besprekingen/onderhandelingen steeds stuk lopen is omdat apple pay aan de banken om als "payment proccesor" te functioneren, bijna het zelfde vraagt aan transactie kosten als dat een creditcard doet, dit is voor een bank dus niet lucratief genoeg, vooral wanneer hun grooste markt (android) al lang en breed hun eigen nfc apps gebruiken waar ze zelf geen cent transactie kosten hebben
NFC is open gezet, maar een app die concurreert met Apple Pay gaat Apple zeker niet toelaten in de App Store.
nfc is alleen opengezet als reader, voor betaling is tweewegsverkeer nodig
NFC is op iPhone 7 absoluut niet opengezet. Het is op iPhones mogelijk NDEF tags uit te lezen, andere instructies, of Host Card Emulation is nog steeds niet mogelijk op de iPhone. Hierdoor kan je bijvoorbeeld ook geen paspoort uitlezen via NFC met behulp van een apple toestel, dit (en een bankpas emuleren) kan wel met Android toestellen met NFC maar nog steeds niet met Apple toestellen.
Ja ik heb het gelezen in de documentatie van CoreNFC. Tags categorie 1 t/m 5. Dus idd alleen beacon achtige opties bij tentoonstellingen oid.

Ik las alleen wel dat op termijn inchecken bij OV wel een optie zou moeten worden dus dan neem ik aan dat emulatie van dat soort chips wel mogelijk moet worden.
Niet helemaal waar, via een omweg kon je al met ios NFC betalen. Ik gebruik sinds halverwege 2017 een prepaid creditcard van boon., op zowel mijn iPhone als mijn iWatch. Nadeel daarvan is dat het alleen werkt met betaalterminals die zowel mastercard als contactloos betalen ondersteunen. In sommige vestigingen van supermarkten werkt het prima, soms werkt het niet. Heb dus alsnog altijd een pinpas bij me, maar die pak ik alleen als de transactie niet werkt.

Goed nieuws dat bunq dit gaat ondersteunen, alleen jammer dat premium vrij prijzig is ten opzichte van andere banken voor de extra functionaliteit die ik zou gebruiken. Ik hoop dat andere Nederlandse banken ook snel apple pay gaat uitrollen!
Dat Apple er tussen zit? Zelfs de techniek is (gelukkig) NFC.

Ik betaal nu al een halfjaar met m'n telefoon. Laat m'n pasjes telkens vaker thuis (als ik zeker weet dat je op locatie contactloos kunt betalen). Ideaal. ING gaat vanaf volgend jaar geld vragen als bank aan gebruiker; wellicht dat Apple het juist gaat doorbelasten naar de geld ontvangende kant.
Uiteindelijk ga je het toch zelf betalen. Of door een opslag of verwerking in de prijs van het artikel of de door belasting van de bank.
Met ING kún je niet contactloos betalen als je een iPhone hebt. Maar het is idd precies het zelfde wat we op android al heel lang heel normaal vinden inderdaad.
Maar jullie kunnen nog niet met een Horloge betalen O-)
De ABN was al bezig om ook wearables toe te voegen als identificaties. Daar is geloof ik nu een closed beta mee bezig waarin de ABN zelf een aantal NFC wearables beschikbaar stelt. (ringen en armbanden).

Was helaas zelf niet geselecteerd maar zou het wel graag willen icm met mijn smartwatch. Hoewel op er maar op een beperkt aantal nieuwe Android smartwatches NFC aanwezig is.
3 jaar geleden moest je de koppies achter de AH kassa zien toen het al met Android kon, tegenwoordig kijkt er in mijn omgeving niemand meer van op :P
Je moet ze hier eens raar zien kijken als ik cash betaal met 50 euro en dan ook nog vraag of ze er 15 cent bij willen nadat ze al 50 euro hebben aangeslagen op de kassa en de lade open is....
Iedereen in de rij kijkt waarschijnlijk raar als je met contant geld betaalt.
Moet je in Duitsland hier eens doen, mensen kijken je normaal. Ze kijken je eerder raar aan als je probeert met je mobile te betalen maar het apparaat nog niet geschikt is xD.

We lopen in Duitsland helaas ver / ver / ver achter op de digitale infrastructuur. Zelfs met
- Wegen, lopen landen rondom toch wel voorop op Belgie / Polen (ooste) na dan.
- Treinen, de franse / Nederlandse treinwegen zijn toch wel stukke beter.
- Huizen, old-skool geen nieuwe meer!
We lopen in Duitsland helaas ver / ver / ver achter op de digitale infrastructuur.
Qua pinbetalingen is dat echt een bewuste keuze van de Duitsers (en terecht lijkt me, gezien hun geschiedenis). Cash is nog altijd king in Duitsland. De gemiddelde Duitser heeft €103,- aan cash in zijn portemonnee zitten. Dat is veel hoger dan de omliggende landen.

bron: https://www.daskapital.nl...rop-in-oorlog-tegen-cash/
Ik moest hier inderdaad aan wennen, toen ik hier naar toe kwam om te wonen. Maar nu is dat heel normaal.

Daarnaast in Nederland kan je bijvoorbeeld als je 50 moet betalen, je betaald met 45,- en de rest kan je pinnen. Dat kan dus in Duitsland niet. In begin vaak deze situatie gehad. Maar nu afgeleerd.

Ze blijven nu wel steeds proberen de €500,- biljet te verwijderen. Hopelijk niet want anders wordt het alleen maar meer briefjes voor mij.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 21 maart 2018 09:54]

Het pinnen kost voor winkeliers heel veel geld per transactie. Dus dat is voor veel bedrijven een reden om zo min mogelijk te pinnen. Ik heb het mij wel eens laten uitleggen en begreep dat de infrastructuur voor pinnen in De niet van de banken is.

De=Duitsland!

[Reactie gewijzigd door 377973 op 21 maart 2018 16:27]

Bij welke bedrijven kom je dat nog tegen dan? Vroeger heb ik wel eens gezien dat winkels 25 cent ofzo berekende als je een kleine bedrag pinde. Maar de laatste jaren zie ik juist het tegenovergestelde: bordjes die je aanmoedigen om ook kleine bedragen gewoon te pinnen.
Dit slaat echt nergens op.. Alle "Klein bedrag, pinnen mag." reclame uitingen gemist zeker de afgelopen 5-10 jaar?
Dit ging over Duitsland daar is mijn opmerking een sub draadje van. @volgtweakers
In nederland is pinnen via de meastro pas goedkoper dan cash voor de winkeliers, geld storten kost ze meer, daarom wil in winkel in nederland dat je liever pint
Vooral geirriteerd... Duurt lang :P
Dat valt wel mee hoor. Althans, ik zie geregeld nog mensen flappen tellen bij de Albert Heijn. Om over de omaatjes die op hun gemak kleingeld uittellen nog maar niet te spreken.
Naar mijn weten maakt het niet uit wat een kassamedewerker aanslaat op de terminal, het is puur een hulpmiddel voor hoeveel je terugkrijgt. Zolang de inhoud van de lade maar klopt is er niks aan de hand :)
@Nijl bedoelt dat die rekenwonders van tegenwoordig helemaal van slag raken als je ze na het aanslaan nog wat kleingeld aanbiedt.
Klopt, maar als het als is aangeslagen moeten ze het zelf uitrekenen. Veel jongere kassamedewerkers slaan dan op tilt...
Beetje absurd dat je een -1 krijgt omdat je zijn sarcasme niet begreep. Mensen zijn hier snel van slag de laatste tijd :+ Vast oud AH kassa medewerkers :P
Ik lig er niet wakker van :)
Dat heb ik nu met de Stocard app op mijn smartwatch :D
Same. Erg handig om met meerdere personen in een huishouden dezelfde klantcodes te kunnen gebruiken. Tanken doe ik met de airmiles van mn ouders en dus zou ik daar normaal een extra pas voor moeten meenemen. Tegenwoordig heb ik vrijwel alle pasjes digitaal. Ben ik dan ergens dan heb ik ze toch wel mee in plaats van dattie nog ergens thuis ligt.
Ik betaal al meer dan een jaar met mijn telefoon en er heeft nog niemand gek van opgekeken.
Nou wel als je het met je Apple Watch doet kan ik je vertellen, dat gebeurde bij mij vanochtend al :P
Dan ben je laat, met de Gear s3 betaal ik al sinds begin 2017 draadloos :p met Samsung pay (heb je wel een creditcard/bank nodig die aangesloten is bij Samsung pay)
Hoe heb jij samsung pay in Nederland? Heb 't zelf nog niet voor elkaar gekregen.
Als eerste heb je de juiste Rom, vpn en een creditcard/bank die aangesloten is bij Samsung pay. Daarna zou het gewoon moeten werken. Als je het niet kan downloaden in de store staat of de instellingen van het land niet goed in de Playstore, of de csc van je Rom is niet goed.

Ik woon overigens op Curaçao.

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 21 maart 2018 09:34]

Als je bank het ondersteund heb je helemaal geen Samsung Pay nodig. Mijn S8 met ING app betaald gewoon draadloos zonder tussenkomst van Samsung.
Ja maar dan kan je alleen bij nfc terminals betalen, ik kan ook bij terminals met Samsung pay betalen waar je doorheen moest 'swipen' waardoor de pay terminal niet per se over NFC hoeft beschikken. Bij ING en alle andere wel. Samsung pay werkt namelijk ook met MST.

https://youtu.be/YEZfjF7VplM

Edit: link toevoegd

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 21 maart 2018 09:42]

Jammer dat de ING app er niet is voor de Samsung Gear smartwatches. Dat maakt Samsung Pay toch echt nuttiger.
Gelukkig is de ING app er niet voor de Samsung Gear smartwatches. Gelukkig wel voor de WearOS watches. Ik ben heel erg blij dat ING geen ondersteuning biedt aan ieder merk wat zijn eigen afwijkende dingetje wil doen maar alleen aan de geldende standaarden.
Ah ja, ik zit gewoon op PHN CSC. Dan zal dat vast en zeker weer niet gaan.
Nee, maar je kan de Engelse proberen. Die hebben het wel al bij een aantal banken.
Thanks, ik ga dr naar kijken.
Dit gebeurd toch al jaren met Android pay in Wear OS?
Met dat verschil dat er veel minder Wear OS horloges zijn. Dat zal de reden ook wel zijn dat @DennusB het niet ziet, net als ik.

[Reactie gewijzigd door iAR op 21 maart 2018 09:17]

En daarbij hebben niet alle Wear OS-watches een NFC chip (zoals mijn G Watch R) en zijn er hier in Nederland (voor zover ik weet) geen banken die Android Pay supporten.
Ik zit persoonlijk ook niet te wachten op welke Pay dan ook. NFC op mijn smartwatch voor de standaard bank-app // wallet-app is voldoende. ABN is er al mee bezig met een variant.

Jammer alleen dat de vele 2017/2018 releases van nieuwe Android smartwatches allemaal gebaseerd zijn op waarschijnlijk de zelfde PCB met SD 2100 zonder NFC (en HR/GPS/LTE).
Ik heb het nog nooit iemand zien doen....
Ik heb nog nooit in de rij bij de kassa iemand zien betalen met een telefoon of smartwatch.

Misschien let ik er niet goed genoeg op dat kan, maar ik zie toch vooral pasjes en dan zelfs contactloos betalen wordt amper gebruikt. Lijkt mij echt een gimmick dat betalen met je telefoon of horloge, het voegt echt niks toe in mijn ogen.

Kom eens met echt iets innovatiefs, bijv dat ik boodschappen in m'n karretje gooi en automatisch de totaalprijs berekend wordt van alles wat erin ligt en dat ik vervolgens kan betalen bij een onbemande kassa of nog beter met een automatische incasso oid.

Nu sta je 10 minuten in de rij soms maar je kunt wel 2 seconden besparen door met je horloge te betalen, lekker zinvol :')
Mischien is dat "in het karretje gooien" er nog niet maar letterlijk overal waar ik kom hebben ze handscanners en onbemande kassas waar je zonder te wachten doorheen loopt.....

En betalen met telefoon en horloge vindt ik enorm omslachtig.... Moet je je code invoeren op telefoon of horloge maar je mag niet buiten NFC range gaan anders gaat het weer niet goed..... Dit staat echt nog enorm in de kinderschoenen.
Misschien met WearOS, maar met watchOS is het kwestie van ernaast houden en klaar.
Oh, dat is inderdaad wel prettig dan..... dat skimmers gewoon je watch kunnen plunderen zonder enige moeite te hoeven doen.....

Something you have, Something you are, Something you know. Pick 2.
Als WatchOS inderdaad alleen de watch er naast houden is, heb je geen veilige omgeving meer. Ik geloof dus nooit dat dat alles is wat je moet doen, anders schend Apple de primaire regels van bankieren en is er daarmee een hele goede reden dat ApplePay niet in Nederland beschikbaar is.
Bij WatchOS is het natuurlijk wel zo dat als je deze afdoet deze weer vergrendeld is en dus niet meer te gebruiken door een dief. Om deze weer te ontgrendelen moet je de watch (in principe bij enig welk persoon) omdoen en dan een code invoeren op de watch of de aan de Apple Watch gekoppelde iPhone ontgrendelen met code, TouchID of FaceID. Daarmee zorg je ervoor dat je alleen kan betalen zolang de Apple Watch aan de pols blijft zitten van de persoon waarbij die ontgrendeld is. Lijkt mij dat daarme wordt voldaan aan 2 onderdelen: Something you have en Something you are.
Daar wordt alleen op het moment van omdoen aan voldaan, niet op het moment van betalen.

Dat betekend dus dat iedereen die een NFC betaalapparaat heeft en naast je komt staan, geld van je rekening kan afschrijven.

De horrorverhalen die dus al tijden de rondte doen van NFC-dieven gaan hiermee bewaarheid worden. Met NFC passen kun je heel simpel een wallet kopen die dat voorkomt en dan nog zit je aan een behoorlijk strakke limiet. Met ApplePay is die limiet een heel stuk hoger en is die wallet geen optie.
Ware het niet dat na een aantal betalingen *per terminal* er ook random een pincode nodig is. M.a.w. je kunt dit een paar keer doen met een laag bedrag en daarna is er een transactie met chip+code nodig op de terminal.

Verschilt waarschijnlijk per aanbieder wel. Lijkt me sowieso dat ze ook uitbetaling even kunnen vasthouden als er rare activiteit op een terminal gezien wordt. Uitbetaling is namelijk niet instant.
Moet nog checken, waarschijnlijk is het 2x op de button drukken om de watch klaar te zetten voor betaling en dan gaat het direct. Of hij detecteert een betaling en dan moet je nog een keer drukken ter bevestiging, het is idd niet helemaal alleen er naast houden (idd ivm skimmers), maar code zou niet nodig hoeven zijn
Je weet dat ze al proeven draaien met boodschappen zonder kassa? Innovatieve ideeën bedenken is één ding maar vervolgens deze ideeën wereldwijd toepassen is best een moeilijke opgave.
Interessant, bij de AH waar ik boodschappen doe betaalt nagenoeg iedereen contactloos. Alhoewel de meerderheid inderdaad wel een pinpas daarvoor gebruikt. Maar ik zie wel af en toe mensen met een telefoon betalen.
Ik ga al járen naar de lokale Jumbo, neem bij de ingang een scanner mee, scan al mijn boodschappen voordat ze in het mandje gaan zelf en reken contactloos met mijn smartphone af bij de scankassa (waar nooit rijen staan).
Het is misschien wel zeldzaam, maar het kan al best lang. Maar nu de Apples het kunnen zal het wel breed omarmt worden.
Misschien omdat je niet achter de kassa zit? Een vriendin van zegt dat je jaren regelmatig ziet
tja, en ik heb nog nooit iemand contactloos zien betalen met hun telefoon of smartwatch... dus dat zegt helemaal niets.
Maar het is ook in een flits gebeurd! Even niet opletten; wéér gemist! ;)
Ik haalde een jaar geleden mijn telefoon tevoorschijn om te betalen in Duitsland. Iedereen werd echt helemaal gek en vroeg hoe dat werkte.

Het maakte het extra leuk dat ik vergeten was dat ik al mijn geld op mijn spaarrekening had gestort en ik dus niet kon betalen toen ik wilde laten zien hoe het werkte.
Haha herkenbaar, 1e keer dat ik mn telefoon gebruikte bij de Jumbo zeiden ze nee meneer, uw pasje moet er langs. Nee hoor kijk maar. Oh kan dat ook al?
Nee je moet juist als regio “Spanje” instellen.
In 2016 gingen mensen nog raar kijken, maar nu niet meer... Inmiddels zelfs mijn moeder betaalt met haar telefoon met de app van ABN.
Aparte winkel. Betaal al ruim een half jaar met m'n telefoon alle boodschappen. Kijkt niemand raar van op.
alleen mijn Italiaans is bedroevend slecht. :*) ... gelukkig kan ik alle instellingen dromen
(nog 3 uurtjes wachten om mn eerste lunch met mn iPhone 8 te kunnen betalen)


Bunq (Ali Niknam) is echt een voorbeeld voor andere Banken en ondernemers
Je hoeft alleen je regio op Italiaans te zetten. Je taal blijft Nederlands :) even apple pay aanzetten en regio terug naar Nederland. Kinderlijk eenvoudig.
Alleen de iphone-regio moet op Italy. Je hoeft de taal niet aan te passen :)
aangezien met een android telefoon al jarenlang bij de kassa kan worden betaald, zal het met die koppies wel meevallen :)
Hoe bedoelje leuk om die koppies te zien? Met ING kan ik dit namelijk al 2 jaar.
Ik moest mijn iphone & apple watch op Italië of Spanje zetten als regio. Werkt nu op beiden inderdaad.

Edit; nu inderdaad terug naar Nederland gezet en het lijkt er nog te staan.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 21 maart 2018 10:40]

Werkelijk ongelofelijk! Ik vind dat ze echt extreem innovatief zijn en echt veel moeite doen om hun klanten nieuwe features te bieden.

Ik ben dan ook erg blij met de premium opties en zal echt niet meer terug gaan naar een andere ouderwetse bank.

[Reactie gewijzigd door Vol Braakzakje op 21 maart 2018 09:13]

Extreem innovatief?

Apple pay is toch gewoon precies wat de ING al jaren aanbiedt via de app op de telefoon?
Maar niet voor iOS.

iOS apps hebben beperkt toegang tot de NFC, en een eigen betaal systeem zal dus niet werken.

Bunq is afaik de eerste bank met Apple Pay in Nederland.
Niet op iOS omdat apple weer loopt af te schermen en beperken. Tot en met gisteren betaalde iedere persoon in nederland met een iphone vanaf 2014 voor een nfc chip in zijn of haar telefoon zonder die te kunnen gebruiken. Nou 4 jaar later, kan je er eindelijk iets mee doen, mits je bij een bepaalde bank zit. Nou hoezé mensen, dit is iets om apple op aan te vallen, hoe achterlijk lang het allemaal duurt omdat ze alles zo dichtspijkeren, niet om blij van te worden dat het nu kan.
Wat een bullshit om Apple op af te straffen. Het zijn de banken die iets moeten implementeren om te voldoen aan de consistente flow die Apple wil afdwingen via Apple Pay. Op die manier werkt het onderling netjes samen met je Apple Watch en andere Apple-toestellen.

Ik heb liever consistentie en goeie samenwerking dan dat ik een Android Phone heb die loshangt van m’n Wear watch etc.

EDIT: Netjes, -1 terwijl ik voornamelijk wil aangeven dat het _niets_ te maken heeft met het dichtspijkeren en dat er net een goeie kan zit aan het "closed" aspect van de Pay-uitrol.

Wees blij dat niet elke app zomaar NFC kan gebruiken om geld af te troggelen...

[Reactie gewijzigd door KingFox op 21 maart 2018 11:37]

Nope, de banken zijn zeer bereid om het te implementeren, niet in den minste omdat heel hoger management natuurlijk ook met hun Apple telefoon rondlopen. De eerste vraag die gesteld word als er een android betaal app ontwikkeld word is "Wanneer kan het ook op de iphone?" door hoger management.

De reden dat het er in Nederland niet is is omdat Apple vrolijk een x% aan transactiekosten eist, en de banken dit van Apple contractueel gezien niet mogen vragen aan de consumenten of de winkels.
Die transactiekosten zijn in Nederland en omstreken dermate laag dat ze daardoor verlies zouden leiden op elke apple-pay transactie boven de 20 - 30 euro. Er vanuit gaande dat de transactie naast apple helemaal gratis is (dat is niet zo, ze moeten ook nog een klein bedrag voor alle pin transacties, apple of niet aan andere 3e partijen betalen).

De reden dat dit in Amerika bijvoorbeeld wel werkt is omdat daar 2% tot 3% transactiekosten heel normaal zijn. De verdien modellen van de bank zijn heel anders en dan zijn de kosten die Apple vraagt opeens weer heel realistisch. Zolang Apple dit verdien model niet aanpast zal je Apple pay niet breed zien binnen Nederland, afgezien van wat banken die het verlies voor lief nemen om nieuwe klanten te trekken. Of banken zoals Bunq die het koppelen aan een relatief duur abonnement en het op die manier compenseren.
Dus, niet helemaal waar dat Apple niet wil uitrollen, want het komt erop neer dat de banken niet genoeg erop verdienen.

"Doorrekenen aan de consument", alsof er nog niet genoeg winstmarges zijn...
kennelijk worden die tarieven op andriod apparaten niet gehanteerd. waarom zou apple dat dan wel doen? is toch iets dat ik me afvraag als ik dit allemaal lees.
Natuurlijk wordt daar geen percentage gehanteerd, want op Android kan je als bank een eigen NFC app maken die niet afhankelijk is van een dienst van Google. Er is ook Google Pay waar wellicht wel geld voor gerekend wordt, maar dat gebruiken de meeste bankenapps niet.

Op iOS heb je geen toegang tot de NFC chip dus daar kan dat niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 maart 2018 14:31]

Interessant hoe je alles en iedereen weet af te branden en Apple constant veren weet te geven in je reactie. Zelfs de schuld dat Apple Pay er nog niet is vanwege de kosten leg je direct bij de banken neer. Apple kan daar toch ook een wijziging in aanbrengen? Het is niet dat zij geld tekort komen of niet genoeg marge pakken op de telefoons en horloges die ze verkopen.

Heb je al eens een bank app op Android gebruikt? Ik al meerdere en ze werken allemaal vrijwel hetzelfde, namelijk open de app, inloggen en telefoon tegen het betaalapparaat om af te rekenen. En je opmerking over veiligheid weet ik niet of die terecht is, omdat ik niet durf te zeggen of dat technisch haalbaar is.

Mijn conclusie: Android is niet perfect, Apple is niet perfect en banken zijn niet perfect. Helaas zijn het allemaal bedrijven met winstoogmerk en sommigen slaan daar nou eenmaal verder in door dan anderen.
Lijkt me niet echt mogelijk om als niet-legitieme app een betaling in de winkel af te rekenen met je nfc chip. Dus waarom dat een goede zaak zou zijn?
Alsof "Jan met de pet" bij 30 verschillende banken loopt?

Verder gaat het hier over Apple, dus de play store is niet van toepassing. In de Apple App Store is wel veel controle. Een fake app krijg je daar niet zomaar in.

Ik denk ook niet dat de kosten het enige probleem zijn. Elke electronische betaalmethode kost de bank geld. Denk aan interpay, credit card maatschappijen enz. Dat is ook niet gratis, ook niet voor de bank. De vraag is natuurlijk hoeveel Apple ervoor rekent, ik heb zo het vermoeden dat dit ver boven de norm ligt, en dat gaat natuurlijk wel een probleem zijn. Want als het veel kost dan ga je die kosten zeker terugzien als consument. Of het komt er gewoon niet door.

Bovendien kan het ook aan andere dingen liggen als kosten. De iPhone was in het begin niet beschikbaar in Nederland, de app store ook niet meteen, je hebt heel lang geen films kunnen huren via iTunes, enz. Er zijn ook redenen voor Apple zelf om er geen prioriteit aan te geven.
Nee. Het is apple dat er lang over doet. Even feitjes zoeken voordat je het rijkste bedrijf ter wereld weer gaat verdedigen.

Al jaren wachten we op de komst van Apple Pay Nederland, maar tot op heden laat de dienst op zich wachten. Al meerdere malen hebben we contact gezocht met Nederlandse banken. Uit deze rondvraag blijkt dat ook ING Apple Pay graag wil ondersteunen, maar op groen licht van Apple wacht om de dienst te activeren. Hetzelfde geldt voor banken als ABN AMRO en Rabobank, die wachten op het moment dat Apple de betaaldienst ook naar Nederland brengt.

https://www.iphoned.nl/spotlight/apple-pay/
Ik weet niet heel veel van apple pay af, maar is het niet zo dat apple pay alleen creditcard's wil? mastercard/visa? krijg je dan niet problemen in winkels die niet met creditcard willen? want dan zijn in NL de meeste winkels... alleen in grote steden heb je vaak dat je wel met creditcard kan... dus dan als ik het goed begrijp is het nog steeds afwachten waar je komt of je kunt betalen
Klopt niet. Ik heb zojuist Apple pay aan mijn gewone meastro kaart gekoppeld en al bij de Albert Heijn gepind.
heb mijn bericht gecorrigeerd, blijkt dus dat bunq de nummers van de kaart wel doorgeeft, maar andere nederlandse banken hebben aan de meastro kaart geen debit nummer gekoppeld (of alleen intern bekend) die ze niet zomaar gaan geven.
Ik weet van bijvoorbeeld de SNS-bank dat de nummers vrij eenvoudig te achterhalen zijn.
Je debit card number is 673293 + de 10 getallen uit je IBAN + nog drie cijfers ter controle (meestal 00x).
Op elke pinbon zie je de laatste vier cijfers van dit nummer staan, waarbij de eerste dus het laatste cijfer is van je rekeningnummer en de andere drie ter controle.
er zijn inderdaad trucjes voor, maar de banken blokkeren reqeusts als je die uitvoert met het nummer zelf, alsof het een creditcard is.
Het lijkt erop dat Android Google Pay een soort van vertaling doet naar de betaal systeem die door de automaat ondersteund wordt.

Dat is super goed nieuws, want als die dingen straks allemaal hier beschikbaar zijn, kun je in het buitenland (buiten EU) waar maestro niet ondersteund wordt, nog steeds vanuit je betaal rekening betalen door middel van Apple, Samsung en Google Pay. en vanaf volgende week Huawei Pay ook
En dat is de schuld van ING?

Wanneer apple derde partijen geen toegang geven tot iets wat ze zelf wel gebruiken is dat zeker een onderzoekje waard als je het mij vraag.

Maar ja machtsmisbruik wordt pas onderzocht als het al (veel) te laat is.
Machtsmisbruik? Waar zie jij machtsmisbruik dan? Een bedrijf kan handel drijven met wie het wil. Het is pas als een bedrijf een monopolie bezit dat er sprake kan zijn van machtsmisbruik. Gezien Apple verre van een monopolie heeft op de smartphone markt kan er dus geen sprake zijn van machtsmisbruik.
Door een beperkte api op te leveren waarmee iedereen hetzelfde kan doen. En dat zelf wel doen. Dit terwijl je een erg grote gebruikersgroep hebt.
Alsnog is het aan Apple om hun regels te bepalen.
Zeg jij het maar.... Ik heb niks over ING of andere banken gezegd, ik zeg alleen dat iOS gebruikers in NL hun smartphone/Apple watch niet kunnen gebruiken voor betalen omdat iOS niet over de benodigde APIs beschikt, dus je zit vast aan Apple Pay, die niet in Nederland beschikbaar is, niet officieel tenminste.
Ah kijk, van die beperking wist ik niets af. Wel apart zeg, dus iedereen met een iPhone wacht al jaren op Apple Pay?
Inderdaad, daarom is dat ook groot nieuws.

Al wacht ik ook voor Google en Samsung Pay voor wearable ondersteuning.
samsung pay word al ondersteunt door wearables. eigenlijk bijna vanaf het begin al.
https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS00061420/ het is zelf's te gebruiken als je geen samsung telefoon, maar wel al de gear s3 hebt bijvoorbeeld.
Niet iedereen met een Iphone wacht er al jaren op zie link voor lijst met landen waar het al een tijd ondersteund word (https://support.apple.com/nl-nl/HT207957).

In Nederland wachten we er al jaren op.
Inderdaad, het is precies dezelfde functionaliteit die andere banken al een tijdje aanbieden via hun app op Android telefoons. In dat geval hoeft er ook geen derde partij, zoals Apple in dit geval, tussen te zitten.

Ik begrijp dat iOS gebruikers in Nederland blij zijn dat ze eindelijk toegang krijgen tot deze functionaliteit, maar innovatief is het geenszins. Deze dienst is bovendien ook al langer beschikbaar in andere landen, het is eigenlijk alleen maar een kwestie van wachten tot Apple toestaat dat ze dit gaan doen.
Nee zeker niet. Apple Pay is nog helemaal niet beschikbaar in Nederland.
Ne, Apple pay is niet beschikbaar in Nederland behalve via deze ‘bug’.
"Hey wist je nog dat je rekening 1 euro per maand kostte? Ja sorry, die prijzen houden we niet meer aan. Nu is het 8 euro per maand".

Dat is duurder dan een ING rekening... :/
Tja, Amerikaanse prijzen he. Ik snap dat Bunq de enige is die met de ondersteuning bezig is, want er zijn weinig banken die er baat bij hebben in Nederland. Het bankenklimaat loopt in Nederland voor op commerciële platforms, met minder kosten en meer standaarden. Contactloos betalen wordt door elke winkel ondersteund EN elke bank, waarom dan nog Apple Pay gebruiken wat je amper kan gebruiken?
Ik zou sowieso gewoon geen Apple Pay gebruiken omdat het een gesloten platform is. Apple maakt leuk spul, maar ik heb liever niet dat ze een belangrijke speler in betalingen worden. NFC chip dichtspijkeren en dan hun eigen platform doordrukken... nee bedankt.
Ja graag. Kijk naar wat voor zooitje Android is. Elke bank handelt een NFC transactie anders af met alle implicaties van dien. Apple garandeert hiermee een consistente, goede ervaring voor gebruikers van haar systeem. Geen crashes, geen onverwacht gedrag - een systeem dat iedereen begrijpt en kan gebruiken.
Mijn androids crashen net zoveel als mijn iphone. zijnde 0 maal per jaar. Mijn nichtje van 5, en mijn moeder van 80 snappen android ook en hebben ook een goede ervaring, het is geen wiskunde.
Geloof maar niet dat banken enig risico nemen, dus als we met android al jarenlang al contactloos kunnen betalen dan is dat omdat heel veilig is. Ik heb ook in al die jaren niet gehoord of gelezen in de media over fraude oid.
"Zoon, mijn telefoon staat weer vol. Ik kan whatsapp niet updaten"

killme. Ik raad nooit meer een Android telefoon aan. En als ze het dan toch doen, ik ben geen technische ondersteuning meer voor die dingen.

Off topic, I know, maar crashes zijn niet alles.

[Reactie gewijzigd door jeffhuys op 21 maart 2018 12:49]

Juist bij Android kun je altijd geheugen bij prikken met een sd kaart, bij iPhone dat niet. Ik prik er zo standaard 256gb bij.
Altijd? Ligt toch echt aan je hardware. Bij Apple in elk geval nooit.
Offtopic: "Als je voor een andriod telefoon evenveel betaald als bij een iphone, dan heb je er sowieso geen last van. Als je de prijs van een iPhone halveert dan koop je nog steeds een goed toestel er voor die niet crasht."
Na 1 jaar gaat je telefoon al traag en na 2 jaar krijg je geen support meer, noch security updates. Voor veel mensen een ongeldig argument, maar in realiteit heel belangrijk. Daarom koop je dus geen Android.
Heb zelf ook een Iphone gehad en die werd ook traag.....
Oja, apple klokt ook nog eens de snelheid terug van je telefoon, dus voor mij geen Iphone meer.

Bij android hangt het er gewoon af hoe je er zelf mee omgaat. Dan heb je het tenminste in je eigen.handen hoe snel/langzaam je telefoon wordt.

maar ieder zijn eigen mening over wat hij/zij/overig fijn vind.
Oja, apple klokt ook nog eens de snelheid terug van je telefoon, dus voor mij geen Iphone meer.
Laat wel zien hoe veel kennis je hebt van die issue. Weet je wel wanneer ze dat doen? Android doet dat niet, en dat is een slecht ding. Namelijk telefoons die op 20% al uitvallen. Voor mij geen android meer ;)
Bij andriod heb ik er nog geen last van gehad.
Ik vind t prima dat Apple het doet maar ik vind dat je het dan ook uit moet kunnen zetten maar dat kan niet. Apple bepaalt gwn teveel voor je. Android veel minder.


dankje man mij zwart maken met je hebt er wss veel kennis van. Fijne manier van discussie voeren

[Reactie gewijzigd door ajow op 21 maart 2018 21:12]

Het kan met de huidige beta worden aangepast. Ik ben het ermee eens dat dit standaard had moeten kunnen, maar in de praktijk merk je er niets van. Ik heb verschillende androids gehad, een daarvan had hetzelfde probleem na een paar maanden (uitvallen @20-30%). Androids van mijn directe familie en vrienden hebben ook dat probleem. Is gewoon hoe batterijen werken, ben blij dat Apple het begrijpt en er iets aan doet.

Het spijt me (echt) dat ik zo tegen je deed. Had ik niet moeten doen. De reden is dat ik al ZO vaak mensen hoor zeggen "ja lol apple maakt je iphone bewust trager" zonder dat ze snappen waarom, en dat het alleen bij iPhones met oude batterijen gebeurt, om er JUIST voor te zorgen dat je er langer mee kan doen. Dat is dus het tegengestelde van planned obsolescence.
Apple apps/iOS kan je ook niet updaten als je geheugen vol is hoor... eeuh
Enkel gebeurt dat niet met alleen whatsapp en ruzzle op je telefoon.
Leuk, geef eens voorbeelden. De rabo app werkt prima op android met NFC. Nu ook op elke telefoon.

Mij lijkt dat het goed is dat niet jan en alleman een bank probeert te zijn. Dat maakt het voor de consument alleen maar duurder.
Android implementeert gewoon de NFC standaard. Daar is niets mis mee. Google Wallet garandeert ook een consistente ervaring. Elke bank ook. Jouw probleem is dus dat verschillende platformen niet gestandaardiseerd werken. Apple (en Google Wallet) doet hierin net zo hard mee door een eigen standaard aan te houden.
Ja, want Apple software crasht noooooit 8)7

Apple kon ook gewoon hun Apple pay systeem gebruiken TERWIJL de NFC chip niet dichtgespijkerd zit en niet-Apple-pay systemen ook werken. Maar nee, het is Apple, dus het werkt alleen in hun eigen sandbox. Leuk, maar ik wil absoluut Apple die monopolie niet geven.

Sta je er nou serieus achter dat een Amerikaans bedrijf een beetje dagelijkse banktransacties gaat afhandelen met een gesloten platform dat niet compatible is met andere hardware of software die niet Apple-approved is?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 21 maart 2018 15:33]

Maar dat is apple, en ik vind het ook verschrikkelijk. Ik vind het ook zo appart dat android onder vuur ligt voor het standaard meeleveren van google play diensten en chrome, terwijl er op android concurrentie mogelijk is. Op een iOS device ben je compleet ingesloten op wat apple vindt wat juist is. Ik kan niet eens een bestand via bluetooth zenden vanaf mijn android telefoon naar mijn ipad, zo belachelijk dichtgespijkerd en incompetent is het ding.
Android volgt ook geen standaarden. Sluit eens een gewone USB-stick aan op een Mac, works like a charm. Sluit een Android aan en het werkt niet zonder die achterlijke Android File Transfer...

Misschien ligt het aan Android om bepaalde zaken op een foute manier te doen?
Oh als ik mijn android telefoon op mijn pc of laptop aansluit kan ik direct beginnen met slepen van bestanden. Probeerde laatst voor een vlucht illegaal gedownloade series op mijn ipad te zetten zonder succes, daar was het niet een kwestie van eraanhangen en slepen. Grappig dat ik exact de omgekeerde ervaring heb als jou, ik zit er aan te denken mijn ipad pro te verkopen omdat ie zo achterlijk beperkt is in bijvoorbeeld file transfer.
Heel simpel. Je vinkt in iTunes aan "Beheer muziek en video's handmatig" en het is een kwestie van slepen. Ofwel vanuit iTunes rechtsklik -> kopieer naar toestel (of iets in die trend).

Voordeel: je kan zowel op Windows als op Mac tenminste iets naar je iDevice sleuren. Android volgt voor hun file management niet echt een standaard (?) waardoor het op Mac niet gaat zonder die Android File Transfer. Als je die applicatie ooit hebt open gehad, weet je dat het de totale horror is...

De mooie gedachte erachter is ook om illegale content af te blocken.
Okay itunes nodig dus. Moet ik dat maar gebruiken. Wel sneu dat android op mac en apple op windows een extern kutprogramma nodig heeft voor iets simpels als een bestand overzetten.
Kunt ook 3d party software gebruiken die niet zo “klote” is als itunes. Overigens heb ik pas een hackintosh gebouwd en moet zeggen dat itunes op macos toch heel anders presteert (lees: wel fatsoenlijk).

Ach ja, ik gebruik Apple Pay nu een tijdje icm Boon Plus, maar als ik dit vanochtend geweten had, dan had ik direct mijn Bunq account toegevoegd. Helaas te laat dus. Ach ja, ik gok dat het geen jaren meer gaat duren. Overigens Apple Pay + FaceID is echt super.
Apple Pay zorgt ervoor dat jouw transacties niet door winkeliers is bij te houden.
Mijn bezwaar is dat die Apple cultisten transactiekosten weer introduceren in Nederland. Pinnen is in Nederland gratis en mensen beseffen niet hoe speciaal dit is.
En jij gelooft t? Die transactiekosten zitten tegenwoordig vaak gewoon in de prijs verwerkt. En dan nog al is dat niet zo, ieder bedrijf moet betalen voor pintransacties. De meeste bedrijven kunnen een pakket afnemen (bijv 1000 pintransacties per maand voor een x bedrag). Wij betalen 0.02 cent per transactie. Ja het is goedkoop, maar niet gratis dus.
Je bent je ervan bewust dat al ons betalingsverkeer dat via swift loopt word afgehandeld door een bedrijf en niet door de banken.
veiligheid en gemak!
Maar ik wacht nog wel ff, 96,- per jaar om apple pay te "mogen"gebruiken is me te gortig, en ja ik kan overstappen, maar dan heb ik ruim 50, per jaar duurder uit en mis ik een credit card ....
Mis je dan een creditcard? In het pakket van Bunq krijg je 3 kaarten (dat mogen 3 debit cards zijn, of 2 debit en een credit, of zelfs 3 creditcards dacht ik).

Maar ik vind het ook duur helaas, al vind ik het wel een bank die iets met de toekomst wil en niet in het verleden wil blijven hangen. Mocht Apple Pay hier werken dan hebben ze mij zeker als klant erbij.
Bunq levert geen creditcards, alleen debit kaarten.

De mastercard van bunq is een debit kaart wat wel via hetzelfde platform van mastercard functioneert maar geen krediet optie heeft. Er is ook geen mogelijkheid om op krediet te kopen via bunq.

Bij banken zoals ING, Rabobank en ABN krijg je wel een echte creditcard met kredietlimiet, hiervoor moet je overigens wel in aanmerking komen via een kredietwaardigheids check o.i.d.
Apple Pay zou in principe op alle bestaande contactloze terminals moeten werken, buitenlanders met Apple Pay kunnen dat hier doorgaans gewoon gebruiken.
Alleen als de winkel creditcards accepteert toch?.. want meastro passen kun je niet toevoegen... en alleen winkels in de grote stad willen creditcards, en zelfs dan is het gissen of de winkel het als betaalmiddel wil.... de grote hoeveelheid winkels in NL willen alsnog GEEN creditcard, dus ik zie wel problemen komen.
Vandaag op meerdere plekken getest. Als je pasje draadloos werkt, doet je telefoon het net zo. Het klopt inderdaad dat Apple Pay van oorsprong werkt op basis van een credit card. Sinds Canada zijn er debit cards toegevoegd en is Maestro ondersteuning erbij gekomen. Apple Pay via Bunq werkt via Maestro, en zou dus minstens op alle plekken moeten werken waar je met je plastic Maestro kaart contactloos kunt betalen.
en daar komt samsung pay in. die werkt met nfc en mst. Hierdoor hoeft een betaalterminal niet exclusief ncf aan te biede, maar kan men ook betalen via de magneet strip.
Als je nog 3 vrienden weet te ronselen dan kost het 5 euro pppm via een pack. Echter wat je hier voor terug krijgt kan de ING niet aan tippen. Altijd direct persoonlijke ondersteuning en een geweldige API om als tweaker zelf je bankzaken te automatiseren.
Altijd direct persoonlijke ondersteuning
Je kunt je bank ook gewoon bellen en ING heeft ook gewoon een chat.
een geweldige API
Hier ben ik nieuwsgierig naar. Wat zijn de usecases van dit?
Voorbeeld;

als je loon binnen komt dat de je geld wordt verdeeld naar je diversen rekeningen (je krijgt 25 rekening nummer). Dus je kan potjes maken zoals bijvoorbeeld vaste kosten (waar dan alle automatische incasso's op staan), spaar potje, vakantie potje, huis vesting potje etc..

Als je wilt sparen en van 100 euro per week wilt leven kan je zorgen dat iedere maandag 100 euro krijgt op je betaal rekening (rest gaat in vaste kosten potje en spaar rekening). Mocht je bijvoorbeeld nog 30 euro over hebben van vorige week dan vult die 70 euro aan.

Iedere keer als je pint gaat er 10% of meer van die bedrag van je betaal rekening naar je spaar rekening.

Een grote led matrix bord in je kamer die weergeeft hoe vaak je nog naar de friettent kan voordat je die maand skeer (arm) bent.

als je balans op 0 komt dan weigert al je smart verlichting en smart thermostaat thuis om nog aan te gaan om geld te besparen...

Je doet een elektronische bandje op die je een schok geeft als je op een dag meer dan 3 keer pint..

en zo kan ik nog wel even door gaan :9

[Reactie gewijzigd door Tjahneee op 21 maart 2018 10:01]

Heb je het nu over de grote banken, of denk je werkelijk dat wat je noemt uniek is voor bunq?
Documentatie voor open API van bunq; https://doc.bunq.com/
Kan je me verwijzen naar de open API van een van de andere banken?

Wel dat ik als particuliere afnemer hiervan gebruik van kan nemen en niet alleen als bedrijf zijnde.
En hebben meer dan 1% van de mensen hier behoefe aan?

als je loon binnen komt dat de je geld wordt verdeeld naar je diversen rekeningen (je krijgt 25 rekening nummer). Dus je kan potjes maken zoals bijvoorbeeld vaste kosten (waar dan alle automatische incasso's op staan), spaar potje, vakantie potje, huis vesting potje etc..

dit kan al prima. Oke, niet precies wanneer je loon binnen komt maar je kan gewoon maandelijkse betalingen instellen.

Als je wilt sparen en van 100 euro per week wilt leven kan je zorgen dat iedere maandag 100 euro krijgt op je betaal rekening (rest gaat in vaste kosten potje en spaar rekening). Mocht je bijvoorbeeld nog 30 euro over hebben van vorige week dan vult die 70 euro aan.

zie vorige punt.

Iedere keer als je pint gaat er 10% of meer van die bedrag van je betaal rekening naar je spaar rekening.

Een grote led matrix bord in je kamer die weergeeft hoe vaak je nog naar de friettent kan voordat je die maand skeer (arm) bent.

als je balans op 0 komt dan weigert al je smart verlichting en smart thermostaat thuis om nog aan te gaan om geld te besparen...

hier is maar één nuttige van dat je bij elke pin actie iets spaart. Hoewel ik daar wel ooit iets van heb gehoord bij een bank.
Je bent niks verplicht hoor :)
Niet om de API te gebruiken of Bunq te gebruiken dus ik snap ook niet wat je met je reactie bedoeld.
Dit was echter alleen enkele usercases om te laten zien dat je de API voor diverse doeleindes kan gebruiker mocht je een echte tweaker zijn.
Mijn punt is dat de meerwaarde van de Api mogelijk beperkt zijn omdat de belangrijkste use cases al door bestaande functionaliteit kan worden uitgevoerd.
Ik vind dat je de plank juist misslaat op dat je je loon al automatisch kunt verschuiven, maar niet "precies wanneer je loon binnen komt". Ik vind dat anno 2018 prehistorisch van andere banken dat dat NOG STEEDS niet kan.
Al die usecases die je noemt, draaien om het jezelf helpen met geld om te gaan? Ik zie nogal een patroon :+

Ik heb persoonlijk liever dat mijn geld in 1 grote pot zit in plaats van het moeten schuiven tussen allemaal kleine potjes. Ik heb zelfs geen spaarrekening meer omdat dat toch geen drol oplevert.
Je kunt je bank ook gewoon bellen en ING heeft ook gewoon een chat.
En je kan langsgaan en dan krijg je een gratis flesje water.
een geweldige API
Was er niet zoiets dat APIs verplicht werden voor banken in Europa? Ik kan me vaag herinneren dat ik dat een keer had gelezen maar kan het niet terugvinden
Ja en nee. Als je alleen 1 rekening houdt met 1 pas, dan zeker. Ga je daadwerkelijk de functies gebruiken die erin zitten dan kan je 25 rekeningen aanmaken en in totaal 3 passen voor dat bedrag krijgen. Doe ik dit bij de rabo dan kan ik lekker gaan bijbetalen voor elke pas en rekening. Dan kom ik echt wel boven de 8 p/m.

Ik heb nog geen premium omdat ik tot nu toe alleen nog maar die enkele rekening gebruik. De toevoeging van apple pay geeft mij wel wat meer een reden om misschien toch over te stappen op premium.
In mijn geval is Bunq veel goedkoper dan ING. (Zakelijk)
Daarbij bij Bunq veel meer voordelen, zoals het aantal rekeningen en de debetcard.
Ik bankier liever bij een groene bank zoals ASN Bank of Triodos, die bovendien investeert in een duurzamere samenleving.
Want Bunq is net zo milieuvervuilend als de ING en de anderen? Wellicht even inlezen in Bunq..
Bunq houd het geld vast, en is daarnaast schandalig duur. De genoemde banken investeren het in duurzame dingen, en zijn daarnaast lekker goedkoop.
Mwah, de grotere banken zouden geld investeren in wapens, kolenfabrieken, enorme stallen met vee, en wellicht meer waar we niets van af weten: https://evajinek.kro-ncrv...nd-jouw-geld-aan-uitgeven

bunq heeft dan toch wel een streepje voor bij mij. Ik betaal nog 1 euro per maand, voor een bank waar als het goed is niets dubieus met je geld wordt gedaan. Gecombineerd met de drijfveer om constant te innoveren, maakt het voor nu de beste bank voor mij. En zodra mijn huidige pas verloopt en ik 8 euro per maand moet betalen, blijf ik dat waarschijnlijk ook wel doen.
In hoeverre is jouw comment relevant voor mijn opmerking ?

"Bunq houd het geld vast, en is daarnaast schandalig duur. De genoemde banken investeren het in duurzame dingen, en zijn daarnaast lekker goedkoop."

De genoemde banken zijn ASN en Triodos, die geld investeren in duurzame dingen.

Ik heb nu Bunq gratis, N26.com en Leupay. En betaal nu dus niets per maand. Voor nagenoeg dezelfde functionaliteit.

Op het moment dat ik E 8 moet gaan betalen voor Bunq stap ik over op de ASN ofzo voor E 1,50 pm. Ik heb echt geen zin om E 8 pm te betalen voor een bank die voor mij niets toevoegt.
Excuses, je hebt gelijk, mijn commentketen stopt bij +1, vandaar dat ik alleen de ING uit de reactie van iemand anders daaronder zag staan :) Over die banken heb ik inderdaad ook goede dingen gehoord. Werkt N26 met iDeal in Nederland? Volgens mij kom ik hem echt bijna nooit tegen bij de betaalschermen van diverse betaaldiensten. Ik overweeg ook om daarheen te gaan wanneer de bunqpas naar 8 euro per maand gaat.
Nee, geen IDeal. Dit is echt zo Nederlands dat je het enkel bij NL banken krijgt.

Ik heb nu Bunq, nog gratis met 1 pasje. Als ze de prijzen niet weer veranderen dan kan je Bunq gratis zonder pasje blijven gebruiken. Eventueel aanhouden enkel voor IDeal. Mochten ze prijzen veranderen dan overstappen naar ASN bank voor E 1,50.

N26 heeft Maestro en Mastercard en werkt verder heel fijn.

Ik zie het inmiddels als een sport om te bankieren zonder er ook maar 1 cent aan uit te geven ;-)
Een bank die niets toevoegt, behalve toegang tot je geld? Want dat is je niets waard? 8)7

Zoals gezegd in Mr. Robot: banken zijn een noodzakelijk kwaad ;)
Ik zie het inmiddels als een sport om er niets aan uit te geven. En dat werkt tot nu toe prima. En ik heb ook toegang tot mijn geld ;)
Niet niets waard, maar niet veel. Zeker omdat ze met het beheren van je geld lopen te speculeren. Want als iedereen zijn geld opeens terug wil dan kan dat niet. Dus het is een stuk meer dan 'toegang geven tot je geld'.

Als alle banken 100 euro per jaar zouden kosten zoals Bunq dan zou ik het liever zonder doen.

Ik zie veel meer in een compleet decentraal systeem zoals bitcoin waarbij iedereen zijn eigen bank is. Natuurlijk heeft Bitcoin nog veel problemen maar het staat dan ook in de kinderschoenen. Als betaalsysteem (niet zozeer als speculatie zoals nu gebeurt) vind ik het een super idee.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 21 maart 2018 14:51]

Maar in welke wijze is dat gecheckt? Bunq kan van alles zeggen.. maar of dat de waarheid is...
Bunq houd het geld vast, en is daarnaast schandalig duur. De genoemde banken investeren het in duurzame dingen, en zijn daarnaast lekker goedkoop.
Schandalig duur valt mee, zeker als je pack gebruikt. En je krijgt heel veel functionaliteit, 3 gratis passen, 25 rekeningen, API toegang, etc. Ja en daarmee is het net iets duurder dan een andere bank.
Goedkope ASN rekening kost E 1,50. Bunq heb ik nu nog gratis. N26.com is gratis met creditcard en Maestro pas. Leupay is gratis met 2 Visa cards. Dus de betaalde versie van Bunq is simpelweg E 8 pm duurder. En daar krijg ik niets voor terug wat ik nodig heb of anders niet ergens anders gratis kan krijgen.
Daarom is het ook een keuze. Voor elk wat wils, het moet niet :)

Alleen is (op dit moment) bunq de enige die Apple Pay kan aanbieden op basis van Maestro, waardoor je overal contactloos kan afrekenen. Boon en N26 zijn beperkt tot winkels die ook Mastercard contactloos toestaan.
Bunq is inderdaad relatief duur, maar dat komt omdat dát de enige vorm van inkomsten is voor Bunq. Andere banken gebruiken jouw geld voor investeringen, het verstrekken van leningen, e.d. en daar krijg jij voor betaald in de vorm van rente. Bunq doet dit bewust niet, en is daardoor duurder omdat ze geen winst maken uit leningen en investeringen. Sommige mensen gaan naar Bunq voor de technoligie, API, e.d. Andere omdat ze niet willen dat hun geld o.a. geinvesteerd wordt in zaken waar ze het niet mee eens zijn. Dat is een bewuste keuze die mensen maken, en het is mooi dat dát kan.
Alle respect voor mensen die niet willen dat hun geld wordt geinvesteerd in gekke dingen. Maar dan kan je ook naar de ASN bank voor E 1,50 pm.

En die technologische dingen zijn voor mij niet belangrijk genoeg om E 8 pm te gaan betalen.

Bunq was prima in het verleden. Betalen voor wat je nodig had, gewoon per transactie. Ze doen er 2 creditcards bij die je ergens anders gratis kan krijgen en plotseling kost het E8 pm.

Het verhaal was altijd dat men goedkoop kon zijn omdat men geen bank kantoren had. Een leuk argument. En nu gaan dat soort banken plotseling E 8 pm vragen. Het is niet dat ik daar geen E 8 pm aan kan uitgeven als ik wil. Maar wil er uit principe gewoon niet aan meewerken.
Anoniem: 567735
@Sjeefr21 maart 2018 09:30
Ja, bunq zegt dat ze elke avond afstorten bij de ECB.

Dat is een andere manier om te zeggen dat ze geen verantwoordelijkheid willen nemen voor een deugdelijk duurzaam investeringsbeleid. In plaats daarvan geven ze de ECB maar een vrijbrief om het geld te pompen in wat ze goed dunkt.

Dat is gewoon afschuiven van de verantwoordelijkheid. Bovendien maakt het de diensen exorbitant duur, omdat ze geen geld met geld kunnen verdienen (duurzaam of niet).

De marketing slaat echter wel prima aan, dat moet je ze nageven.
Wellicht even inlezen in Bunq..
Dat heb ik geprobeerd, maar buiten wat schreeuwerige marketing is er op hun website niet veel informatie te vinden.
Niet echt extreem innovatief. Er zijn verschillende banken die dit ook al mogelijk maken door je telefoon op een ander Europees land te zetten.
Zo lang het niet native werkt zie ik niet in wat hier ongelofelijk aan is.

En ja, dat ligt ook deels aan Apple.
Kan het bij ING? Rabobank? ABN? Triodos? SNS? Regio bank? ASN? Knab?

Nope. Apple Pay is in Nederland exclusief bij bunq en ik waardeer de moeite die ze doen om het hier door te drukken. Dat kun je van alle andere Nederlandse banken niet zeggen.
Het is niet alsof ApplePay nou zo baanbrekend of innovatief is. Er zijn voldoende contactloze alternatieven.

Nou ja, wellicht is het innovatief omdat ze, itt het Android platform, alle concurrentie uitsluiten. Wat meteen je vraag beantwoord waarom andere banken dit niet bieden, terwijl ze wel contactloos betalen via Android aanbieden.
De vraag is of je een betaalaysteem open wilt hebben. In Nederland is het ook een Meastro monopoly. Daar klaagt niemand over.

Apple heeft haar systeem zo ingesteld dat het extreem veilig is en er 0,0 informatie word gedeelt. Zelfs de naam van de klant gaat niet naar de verkoper.

Jij staart je blind op je Apple haat, terwijl er echt wel een andere kant aan zit. Anders zouden er noet honderden miljoenen Apple gebruikers zijn hoor.
De vraag is of je een betaalaysteem open wilt hebben. In Nederland is het ook een Meastro monopoly. Daar klaagt niemand over.
Een open betaalsysteem? Ik weet niet wat je daar mee bedoelt. Het gebruik van de NFC chip kan het bijna niet zijn, want dat is maar een stukje algemene technologie.
Trouwens, er is helemaal geen Maestro monopolie in Nederland. Zowel ING als SNS bieden ook VPAY aan en dat wordt ook gewoon overal geaccepteerd. Het staat elke bank vrij om over te stappen van een MasterCard brand naar een VISA brand.
Apple heeft haar systeem zo ingesteld dat het extreem veilig is en er 0,0 informatie word gedeelt. Zelfs de naam van de klant gaat niet naar de verkoper.
Je laat het klinken alsof het heel bijzonder is dat de naam van de klant niet naar de verkoper gaat. Ik kan je verzekeren dat de mobiele betaaloplossingen van de andere banken dit ook niet doen. En sinds een aantal jaar gaat ook niet de gehele PAN of het rekeningnummer meer naar de winkelier, omdat die dat nergens voor nodig heeft en dus verboden is onder PCI DSS.
Jij staart je blind op je Apple haat, terwijl er echt wel een andere kant aan zit. Anders zouden er noet honderden miljoenen Apple gebruikers zijn hoor.
Apple haat? Hoe kom je er bij? Ik ben kritisch en kan onderbouwen waarom. Wellicht moet je zelf even controleren of je bril roze is. Je kunt niet ontkennen dat Apple een deel van de hardware op slot zet voor derde partijen dmv hun eigen software. En met veiligheid heeft dat weinig te maken, want voor een HCE oplossing wordt er lokaal maar verdomd weinig opgeslagen.

Ennuh, dat een boel mensen een Apple hebben betekent niet dat het beter is. Het kan, maar het hoeft niet. Religies hebben ook veel volgers. Vind je dan dat de grootste stroming per definitie het best is?

Wat Apple wel goed doet naar mijn mening is dat zowel de hardware als software zelf ontwikkeld wordt waardoor ze betere compatibiliteit kunnen maken en dat het voor derde partijen in principe makkelijker is om voor alle toestellen software uit te brengen die werkt.
Het kan niet exclusief in Nederland want het werkt met een omweg.
Er zijn buitenlandse banken zoals N26 waarmee je het ook werkend kunt krijgen op deze manier.

Apple Pay werkt gewoon nog niet in Nederland zonder omweg.

Plus waarom zou ik 8 euro per maand betalen aan een bank waar ik niet eens een fysiek kantoor heb? Een Rabobank of ABN-AMRO zijn en een stuk goedkoper en hebben fysieke kantoren waar ik naar toe kan mocht ik iemand willen spreken.

[Reactie gewijzigd door SgtElPotato op 21 maart 2018 10:20]

Zover ik weet kan je bunq niet eens bellen.. als Ziggo 1 zender minder doet.. klaagt men de neten.. maar bank wat meer een bunker is die je onmogelijk face-2-face kan contacten en dan 8 euro dokken wordt hier ineens normaal gevonden...
Onzin, sterker nog.. nieuwe aanmeldingen zijn niet meer mogelijk.
Uuuuh, ik vul even een zakje....
- Bunq is nauwelijks innovatief (het word gewoon leuker gebracht..)
- Apple Pay is natuurlijk niet Bunq's verdienste
Ik wil HEEL graag Apple Pay... Maar voor 7,99 per maand twijfel ik of ik er voldoende gebruik van zou maken. Heb een Bunq account én bunq pinpas. Maar gebruik het NOOIT. Werkelijk, nooit.

Dit was voor mij een reden geweest om mijn huidige bank (ING) te dumpen en 100% over te gaan op Bunq, gooit nu toch een flinke drempel op.

Iemand die enig idee heeft waarom dit verdienmodel zo in elkaar zit?
Tja, dat is dan je eigen keuze. Ik heb geen andere bank meer naast Bunq en Bunq is dus m'n primaire bank, dus ik gebruik het ALTIJD. En het werkt voor mij veel fijner dan andere banken. Dan is Apple Pay "er bij krijgen" (want de prijs is niet verhoogd) dus top!
Ik denkt dat je de essentie van mijn bericht mist :)
Ik denk het niet. Je klaagt over 7,99 per maand, maar wil wel HEEL GRAAG Apple Pay gebruiken. Tja, dan is het toch kiezen of delen. Als je dan nog in een Bunq Pack gaat ook scheelt het je nog 3 euro per maand :)
Een Basis BUNQ rekening met bankpas is gratis als je die al hebt. Creditcards zijn bij veel "banken" gratis tegenwoordig.

Het komt er dus op neer dat je voor Apple Pay bijna 8 Euro per maand gaat betalen.
Dit is mijn beleving dus op dit moment :\
Je betaalt vooral voor het feit dat jouw geld niet geinvesteerd wordt. Jouw geld komt bij de ECB te staan, en bunq moet daar rente over betalen. Daar betaal jij uiteindelijk die 8 euro voor.

Ik vond het ook wat veel, maar uiteindelijk ook volledig overgestapt van ING naar Bunq. Dan is die 8 euro best te doen. Goeie service, goeie app, en ik weet wat er met mijn geld gebeurd. Dat kan je bij de ING niet zeggen ;)

bron: https://together.bunq.com/topic/bunq-sustainable-investments

[Reactie gewijzigd door Rinux55 op 21 maart 2018 12:40]

Waar haal jij deze informatie zo vandaan?

Want een overstap zou voor mij op dit moment puur zijn voor Apple Pay... Maar betekent dat ik 96 euro per jaar voor Apple Pay zou betalen en dat vind ik wat gortig.... Kan verder weinig info of verantwoording vinden op de bijzonder karige website van bunq over waarom het mijn geld waard is :\

Ook als ik in de app op 'Premium' klik krijg ik alleen de mogelijkheid om te betalen (denk ik, durf niet te klikken) maar zie niet wat ik ervoor terugkrijg.
Ik heb de bron toegevoegd in mijn reactie :) Als jij het waard vindt om jouw geld niet te laten gebruiken voor investeringen in wapens e.d., dan staat jouw geld goed bij bunq. Daarbij krijg je ook veel mooie features, waaronder apple pay.
Wat is het kantoor adres voor klanten met problemen?
Net betaald met Apple Watch voor kop koffie op NS station. Twee keer klikken op de button onder crown en je Watch in de buurt van de terminal houden volstaat.
Moet het nog proberen, maar na de update van dit artikel ben ik godsblij dat ik het allemaal gister gedaan heb, ookal was Bunq Together nauwelijks bereikbaar. Heb het gelijk op m'n watch en telefoon gedaan.

Zal dus maar een klein groepje zijn die nu met hun Apple Watch in Nederland kunnen betalen :+
Ik bankier liever bij een duurzame bank zoals ASN Bank of Triodos, die bovendien investeert in een duurzamere samenleving.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 21 maart 2018 08:56]

Bunq is ook duurzaam. Die investeren niet in wanstaltig slechte financiële producten, ze rotzooien niet met mijn geld. Ze leveren een hoogwaardig product en laten mij daar als klant gewoon een redelijk bedrag voor betalen zodat ze daarvan kunnen leven.
Bunq is ook duurzaam. Die investeren niet in wanstaltig slechte financiële producten, ze rotzooien niet met mijn geld.
Dat maakt ze niet duurzaam, het maakt ze neutraal.
Ze leveren een hoogwaardig product en laten mij daar als klant gewoon een redelijk bedrag voor betalen zodat ze daarvan kunnen leven.
Daarin wil ik wel meegaan. Bunq komt op mij over als een bedrijf dat zich primair op het betalingsverkeer richt en niet op allerlei andere zaken. Dat maakt dat ze zich kunnen specialiseren en ook niet een hele tak moeten opzetten voor investeringen/hypotheken/etc, inclusief al het personeel dat daar bij komt kijken.
Dat maakt ze niet duurzaam, het maakt ze neutraal.
Nee, dat maakt ze duurzaam in mijn beleving. Ze dragen bij aan een bancaire sector een stabielere sector aan het worden is die minder gevoelig is voor perikelen in de economie, die geen last heeft van hebzucht en obscure producten, die niet dreigt om te vallen en waarbij geen belastinggeld uitgetrokken hoeft te worden om ze overeind te houden.

Duurzaamheid zit niet alleen in investeringen in groene stroom etc. Duurzaamheid zit ook in verantwoord ondernemen, transparant zijn in je pricing, respect voor privacy van je klant, etc.
ASN bank, oké. Maar Triodos? Ja ik weet dat ze al weer redelijk wat jaren oud zijn, maar toch: https://www.kwakzalverij....s-2010-voor-triodos-bank/

En in hoeverre ik nou technisch een bank gebruikt die bakjes zand in hun kantoren heeft tegen de gevaarlijke 'straling': https://www.kwakzalverij....e-in-helend-zand-gelooft/
Vanochtend ook getest en het werkt perfect zoals je voorheen met je pinpas kon doen. Het is inderdaad geen 8 euro op zichzelf waard, maar Premium op zichzelf maakt het het nu wel waard. Bunq zoekt de grenzen op van wat ze kunnen, dit soort dingen zie ik andere banken gewoon niet zo snel doen.

Via Boon kon dit ook al, echter zaten daar transactie kosten aan vast.
Vanochtend al met m'n Apple Watch betaald door Bunq. Werkt als een trein :) Erg vet!
Geeft het bij de pinautomaten waarbij de NFC lezer aan de linkerzijde geeft niet een probleem met het draaien van je arm? (er vanuit gaande dat je je horloge links draait)
Dan heb je altijd je telefoon nog :P
Dit is een komisch probleem met de boarding pass op je Watch. Bij de meeste check-in gates zit de scanner rechts en je horloge links. We werden begroet met een onderdrukte lach van de Schiphol medewerkers na het maken van een pirouette in het poortje.
Da's een goeie! Zitten altijd links of open op, tegenwoordig zie ik steeds meer links.
Heb ik even geluk dat ik hem om mijn rechter pols heb :P
Net getest bij de Ah To Go. Werkt goed op mijn iPhone! Betalen met mijn Apple Watch lukte niet en gaf een foutmelding.

Ben benieuwd wat Apple hier van vindt. Andere banken hebben het lastiger gemaakt om Apple Pay in niet-ondersteunde landen te gebruiken.
Die dienen daarvoor over een Maestro-kaart en bunq Premium-account te beschikken
Jammer dit. Het had zo mooi geweest voor Bunq om hun alles digitaal motto door te zetten. Uiteraard is het logisch dat zij toch echt ergens geld mee moeten verdienen en als dat niet is aan hypotheken, leningen en aandelen dan moeten transactiekosten en dergelijke direct doorgerekend worden aan de klant.

Anderzijds geeft het ook wel aan hoe verwend wij zijn en dat verwachten dat alles gratis is uiteindelijk niet werkt. In games betalen we met in-app aankopen, op websites betalen we met ons privacy en een klassieke bank gaat over de rug van het volk.

Het zou mooi zijn als Apple Pay ook naar een bank in Nederland komt die investeert in fatsoenlijke projecten. Dan kun je je voor 1,50/m (ASN) of 2,50/m (Triodos) goed voelen over jezelf en gebruik maken van Apple Pay. Ter vergelijking ABN Amro rekent 1,40 per maand.

Edit: Ik heb ASN en Triodos getweet.
ASN: Het is nog niet bekend of, en zo ja wanneer wij dit aan gaan bieden.

Triodos: Goedemiddag Mies. Ik heb dit voor jou nagevraagd en kan je vertellen dat het op korte termijn nog geen prioriteit is. Wellicht dat er een nieuwe afweging komt als ApplePay officieel in Nederland start, wat tot op heden (nog) niet is. Groetjes & fijne dag! ^Kashin

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 21 maart 2018 16:12]

Appels met appels vergelijken. ABN subsidieert jouw betaalrekening met verdiensten uit beleggingen, debetrente, hypotheken en andere producten.

De kans dat ASN en Triodos op korte termijn applepay gaan implementeren lijkt me nagenoeg nul trouwens.
Dat is toch ook wat ik schrijf? Dan je dan een goedkope betaalrekening heb zonder dat je schuldig bent aan het veroorzaken van allerlei leed in de wereld?

Waarom jij twijfelt over de Apple Pay integratie van deze banken is me onduidelijk. Je kan er donder op zeggen dat hier al jaren vergaderingen over gaan en dat er al tijden geheime projecten lopen.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 21 maart 2018 12:00]

Dat is toch ook wat ik schrijf? Dat je dan een goedkope betaalrekening heb zonder dat je schuldig bent aan het veroorzaken van allerlei leed in de wereld?

Waarom jij twijfelt over de Apple Pay integratie van deze banken is me onduidelijk. Je kan er donder op zeggen dat hier al jaren vergaderingen over gaan en dat er al tijden geheime projecten lopen.
Wat ik bedoelde is dat je schreef "Dan kun je je voor 1,50/m (ASN) of 2,50/m (Triodos) goed voelen over jezelf en gebruik maken van Apple Pay. Ter vergelijking ABN Amro rekent 1,40 per maand". Je lijkt hiermee te suggereren dat ABN zo goedkoop is in vergelijking met bunq. En als je alleen naar de oppervlakte kijkt is dat wel zo, maar als je dieper kijkt is het niet zo :)

Wat betreft ApplePay bij de kleinere banken: we zullen zien. Ik gok dat we heel snel ING zullen gaan zien, ABN zal ook wel volgen. Rabo zal als laatste komen en daarna zal het heel lang stil blijven bij de 'rest'.
En als je alleen naar de oppervlakte kijkt is dat wel zo, maar als je dieper kijkt is het niet zo :)
Ja dat snap ik. De projecten van ABN Amro zijn ongetwijfeld een ongelooflijke belasting op de wereld. Die van Triodos en ASN niet. Daarom maak vergelijk ik hen met elkaar, als verschillende goedkopere alternatieven op het bijzondere model van Bunq.

Met "het zou mooi zijn als.." benoem ik ook mijn ideaal, een bank die wel in positieve zin investeert en daarmee goedkoop is maar ook voldoende mee gaat in moderne ontwikkelingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee