Samsung start massaproductie oledpanelen voor laptops in februari

Samsung start halverwege februari met de massaproductie van oledpanelen voor laptops. Het gaat om schermen met een diagonaal van 15,6 inch en een resolutie van 3840x2160 pixels, bedoeld voor high-end laptops.

De maximale schermhelderheid van het 15,6"-oledpaneel bedraagt 600cd/m² en de minimale helderheid bedraagt 0,0005cd/m². Daarmee voldoet het scherm aan de DisplayHDR True Black-specificatie die standaardisatieorganisatie VESA begin deze maand aankondigde voor oleds met goede zwartweergave. Volgens Samsung kan het 15,6"-scherm de volledige dci-p3-kleurruimte weergeven en is er standaard verminderde weergave van blauw licht.

Volgens Samsung gaan verschillende fabrikanten het oledpaneel voor premiumlaptops gebruiken. Enkele daarvan waren al te zien tijdens de CES, zoals Tweakers constateerde. HP toonde daar een Spectre x360 15, Razer een Blade 15 en Lenovo een Yoga C730 met 15,6"-oledpaneel. Dell gaat oleds gebruiken voor de XPS 15, Alienware m15, G5 en G7.

Over eventuele technieken om inbranden te voorkomen meldt Samsung niets. Waarschijnlijk moeten fabrikanten zelf voor eventuele softwarematige aanpassingen zorgen om inbranden te voorkomen. In het verleden waren er al initiatieven om oled naar laptops brengen, maar vooral de hoge prijs was een struikelblok. Nu Samsung de massaproductie in gang zet, daalt de prijs wellicht tot een betaalbaar niveau.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-01-2019 • 14:02

86 Linkedin

Reacties (86)

86
85
44
5
0
30
Wijzig sortering
Wat, geen Qled schermen? Dacht dat Samsung zo anti OLED was..
Dat zijn ze niet. Echter kan Samsung voor TV formaat niet op tegen LG's oplossing en het patent van LG daarop (witte OLED met een kleurenfilter). Dat is simpelweg veel goedkoper en beter geschikt voor massaproductie en gaat langer mee. Daarom bedacht de marketing afdeling van Samsung QLED.

Voor kleine formaten (telefoons en nu dus ook 1 laptopschermpje) gebruiken de 3 of 4 OLED fabrikanten gewoon meerdere kleuren OLEDs. Voor TVs is dat niet economisch haalbaar gebleken.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 januari 2019 14:32]

Dacht dat Samsung zo anti OLED was..
Hoe kom je daarbij? De Galaxy S2 had al een Super amOLED scherm.
De galaxy S2? Mijn Omnia Pro B7610 had al een amoled scherm, en die heb ik daar destijds speciaal voor gekozen :), sindsdien komt er geen non-oled telefoon (daily) meer in mijn handen. (Omnia > S2 > Note 2 > Note 4 > nu de Note 8 ).

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 23 januari 2019 15:27]

De Nokia N85 had al OLED.

Maar dat zegt niks want OLED was toen lang nog niet volwassen.

Pas de laatste 2 a 3 jaar kan OLED echt concurreren met LCD want daarvoor had het teveel kinderziektes en imperfecties.
Samsung wil ook weer OLED TV (QD OLED) op de markt brengen ondanks dat ze LG en z'n OLED TVs zwart wil maken. Dat heeft te maken met het feit dat OLEDs het erg goed doen bij high-end TVs waar Samsung steeds meer terrein verliest wat de komende jaren alleen maar erger wordt....vandaar de Samsung MicroLEDs en QD OLEDs.

https://www.oled-info.com...samsungs-qd-oled-tv-plans
Microled en QD LED staat echt al jaren op de agenda bij Samsung, laten we niet doen of dat een paniek reactie is (er is vast wel paniek maar die jaren oude plannen komen daar niet uit voort).
Samsung heeft op eigen advies OLED enkele jaren geleden stop gezet omdat het te duur zou zijn. Nu heeft Samsung als consequentie van dat advies nog maar weinig aandeel in de high-end markt waar LG OLED het erg goed doet.

Er staat vanalles op de agenda bij die manufacturers, overal gaat wat geld naartoe dat is normaliteit, maar je kunt ervan uitgaan dat Samsung nu actief QD OLED en MicroLED ontwikkeling aan het pushen is vanwege de teloorgang van Samsungs aandeel high-end TV markt. Ik denk dat de QD OLED test productie daarmee te maken heeft.

https://www.reuters.com/a...m-tv-market-idUSKBN1I24K2
Als Samsung niet bij LG moest zijn voor goede TV panelen (vanwege het witte OLED patent) dan had Samsung ze ook al jaren.

Net zoals dat ze al jaren OLED panelen in hun Galaxy telefoons gebruiken.
Over eventuele technieken om inbranden te voorkomen meldt Samsung niets. Waarschijnlijk moeten fabrikanten zelf voor eventuele softwarematige aanpassingen zorgen om inbranden te voorkomen.
Samsung gebruik OLED al veelvuldig in hun Galaxy S lijn en daar leidt het gebruik van OLED ook niet opvallend tot structureel inbranden.
Als ze dezelfde techniek gebruiken voor laptopschermen dan valt dat dus misschien wel mee.
telefoonschermen kan je qua brandtijd natuurlijk niet vergelijken met laptops. laptops staan veel langer met het scherm aan en een stilstaand beeld dan telefoons.
Ik denk dat gemiddeld gezien mensen langer op hun telefoon bezig zijn dan op een laptop (werk uitgezonderd) :)

Zelf game ik alleen maar op mijn laptop (daarvoor aangeschaft), dus over inbranden zou ik me geen zorgen maken, op de telefoon overigens ook nooit last van gehad (niet dat dat perse wat zegt).

Maar denk dat de meer prijs wel hoger zal zijn dan dat ik er voor over heb.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 januari 2019 19:20]

Mogen die wel inbranden? Of bexoel je dat een laptopscherm langer achtet elkaar wordt gebruikt?
yep dat bedoel ik! mijn laptop (zakelijk) staat zowiezo 9 uur per dag aan....het scherm van mijn telefoon....misschien een uur (en das al veel)
Ik heb een S2, een S5 en een S8 gehad. En alle drie vertoonde ze inbrandverschijnselen na 1 jaar. Meestal de statusbalk of het toetsenbord. En m'n scherm ging gewoon automatisch uit en de helderheid stond ook op automatisch.
Bijzonder. Ik heb de S2, S4, S6, en nu de S8+, gehad zonder ook maar iets van een inbrandingsverschijnsel.

Edit: Sterker nog, , de S6 wordt tot de dag van vandaag gebruikt door m'n moeder, wat bijna 4 jaar zal zijn schat ik.

[Reactie gewijzigd door Nolimit89 op 23 januari 2019 14:53]

Ik heb een S3 die door de vorige eigenaar vrij intensief is gebruikt, zodat er een balkje, ik denk van facebook ofzo, zichtbaar was. Nouja, zichtbaar.. Als je ging zoeken, zag je dat het er zat. In de meeste beelden volstrekt onzichtbaar en dus nooit hinderlijk. Ik heb hem nu zelf al meer dan een jaar in gebruik met relatief weinig statische beelden, en het lijkt wel alsof het inbranden minder zichtbaar is. Oftewel hij was zo weinig ingebrand dat je met een jaar gelijkmatige slijtage al verschil ziet.
Kijk eens via een andere kijkhoek dan zie je echt wel inbranding van de statusbalk.

kan bijna niet dat er geen inbranding is te zien.

[Reactie gewijzigd door erwinwernars op 23 januari 2019 15:36]

Kijkhoek maakt niet uit bij OLED. Ik weet uit ervaring (n=1) dat een OLED-scherm na 6 a 7 jaar nauwelijks ingebrand hoeft te zijn. Ik heb zelfs het idee dat het bij mij weer gelijkmatiger slijt (weinig statische beelden en meestal op de laagste helderheidsstand) in vergelijking met de vorige eigenaar. Het is dus net hoe je hem gebruikt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 januari 2019 21:07]

kijkhoek maakt bij inbranding wel uit, als ik namelijk mijn telefoon horizontaal leg en mijn ogen er dus langs heen kijk ipv op het scherm dan zie ik toch echt op mijn S5 een inbranding. heel lichtjes maar het is er wel.
Op mijn s6 edge plus heb ik mijn navigatie altijd aan staan. In mijn volgende telefoon geen oled meer.
De vraag is hoelang gebruik je uw gsm aan 1 stuk per dag?
Mijn laptop gebruik ik voor mijn werk en deze staat 9 uur per dag op met de browser open.
Dus de taakbalk van Windows en de werkbalken van mijn browser blijven statisch op hetzelfde staan 9 uur lang.

Mijn gsm gebruik ik ook veel maar dit is nooit langer dan 10 minuten aan een stuk waarbij ik ook nog eens steeds andere zaken doe. Zoals whatsapp, facebook, internet, sms, bellen. Allemaal andere apps die alles op het beeldscherm veranderen.

Hoe goed het beeld ook gaat zijn. Ik sla OLED toch over voor mijn volgende laptop.
Na een S5 en S6 zonder inbranden heb ik nu een S8 waar boven aan keurig de balk van whatsapp is ingebrand.
Ik was ook sceptisch over de berichten over inbranden op Samsung toestellen maar heb het nu zelf ook sinds paar maanden.
Hier een S2, S4 en S6 gehad. Alleen de S6 vertoont inbrandverschijnselen, op de statusbalk.
Hier van 't zelfde. S2 en Note 2, allebei met duidelijk ingebrande taakbalk na ongeveer een jaartje. Op mijn OnePlus 3 nog nauwelijks een spoor van inbranden (enkel zichtbaar met testsoftware bij maximum helderheid, en zelfs dan is het bijna niet te zien) na ongeveer 2 jaar, dus dat scherm valt beter mee.
Heb hier een S8 waarmee ik het bericht intik. Ingebtand toetsenbord, kapotte cameramodule(moet je eerst hard schudden voordat deze scherpstelt), het voedngsdeel veroont kuren, de accu doet af en toe vreemd. UI hapert bij schermrotatie en spelende video bijvoorbeeld. Altijd zuinig geweest op het toestel, vertoont nauwelijks gebruiksporen. Nu wordt alles wel keurig onder garantie vervangen, maar ik vraag me toch echt af of m''n volgende telefoon een Samsung wordt.
schudden is niet zo heel goed hoor, gewoon effe tegen de camera aan pieken zoals je vroeger deed met knikkeren is veel beter, de OIS, blijft hangen (gebeurde bij mij ook vanaf dag 2)
Goede tip, klopt natuurlijk geen zak van. Kapotte onderdelen worden binnenkort vervangen ... Na een week al kuren met de camera, na een week eerste inbrand verschijnselen, nat twee week een rood toetsenbord. Was er alert op, keurig het scherm uit na 10sec of deed hem zelf uit. Gelukkig wordt de boel vervangen.
Ik denk dat je je eerder af moet vragen of je wel zo zuinig op je toestel bent als je beweert.
Of je hebt een dramatisch exemplaar te pakken. Gebruik de S8+ vanaf launch en nog tegen geen enkel issue aangelopen. Ja dat hij te groot is voor m'n handen maar dat is wat anders :')
Jij bent zeker de leukste thuis, nolimit in het bruin zeker?.... De telefoon ziet er nog als nieuw uit, hoes er om heen en een screenprotector. Het mocht allemaal niet baten, de telefoon vertoont kuren door de ondeugdelijke componenten, helaas. Hoop dat anderen dit bespaard is gebleven .....
Ik probeer alleen aan te geven dat als jij een S8 hebt die allerlei kuren vertoond, zelfs al heb je er heel zuinig mee hebt gedaan zoals je aangeeft, het niet betekent dat dan elke S8 een drama is. Misschien heb je dus één of ander slecht exemplaar. Ik heb mijne vanaf launch en ben nog nooit ergens tegenaan gelopen.
Anoniem: 315662
@TWyk23 januari 2019 14:41
Bij (in ieder geval de nieuwere) schermen in telefoons wordt er wel softwarematig wat aan gedaan, zo verplaatst de plaats van de knoppen onderin en op het always on display verplaatst de informatie zich ook. Het is dus wel zo dat er softwarematig nog iets aan wordt gedaan. Het is volgens mij ook wel weer zo dat schermen tegenwoordig daar een stuk beter tegen inbranden beschermd zijn dan de eerdere schermen (zoals in de S2 etc.)
zo verplaatst de plaats van de knoppen onderin en op het always on display verplaatst de informatie zich ook.
Maar op een Windows machine moet je elementen stevig verplaatsen om effect te hebben. Grotere gelijkkleurige elementen zoals de taskbar kan je niet eens verschuiven zonder hele vreemde effecten. Ik ben nog steeds geen van van OLED. Ik heb er denk ik wel 4 gehad nu en zonder uitzonderingen hadden ze allemaal probleempjes. Inbranden, verlies van gelijkvormigheid in kleur en helderheid etc. Allemaal dingen die ik op LCD gewoon niet zie.
Ja dat is zo, maar bijvoorbeeld een Windows knop is vrij eenvoudig te doen denk ik. Daarnaast kan het natuurlijk ook dat de UI gewoon anders moet worden ontworpen voor OLED, maar ergens moet er een begin aan komen dan.
Ja denk ik dan wel persoonlijk, ik heb sinds de S3 een OLED scherm in al mijn telefoons en echt nog nooit een probleem gehad.
De Windows task bar is volgens mij nog niet het grootste probleem. Het gaat om ALLE applicaties die Windows draait op de GUI.. Het beste zou dus zijn om Windows te laten regelen hoe applicaties OLED inbranden tegen gaan
Screensavers? Maar in moderne vorm.

Vista of 7's aero icm dreamscene kan daar best wel eens een oplossing voor zijn.
Ik heb de taakbalk (op een LCD trouwens) op automatisch verbergen staan. Scheelt weer ruimte, zeker als je hem dubbelhoog zet.
ik moet zeggen dat ik er pas op gewezen werd met mijn s7 edge, dat het scherm toch lelijk in gebrand was.
Zolang je er niet op let valt het niet op maar als je er naar keek zag je het erg goed.
Zou ik toch wel bang voor zijn met een laptop
Een telefoon scherm heb je volgens mij niet uren achter elkaar aan.
Mobiele touch-based besturingsystemen kennen doorgaans een stuk meer beweging dan een grote Windows desktop.
Hoe weet jij of het niet leidt tot inbranden?

Het is een van de grootste nadelen van OLED.

Zo kan je ook stellen dat het contrast van LCD niet zo slecht is ondanks dat dat geroepen word. Het is echter een feit dat het contrast van LCD slecht is net als het een feit is dat OLED inbrand.
Hoe mooi ook een oledscherm en de technologie er achter is (heb meerdere OLED producten in huis), OLED is uitermate ongeschikt voor statische beelden. Het inbranden van OLED televisies lijkt al vaker voor te komen. Laat staan op een laptop waar 90% van de consumptie uit statische beelden bestaat. Ik zou in ieder geval nooit €1000 euro of meer uitgeven aan een laptop met een oledscherm juist vanwege de beperkingen dat OLED ook heeft.
Het lijkt mij vooral ook om uitzondering te gaan. Wat we niet gewend zijn omdat plasma ,schermen altijd na het zelfde aantal uren inbranden.

Daarom vind ik de burn in tests maar weinig zeggen. Net zo iets als een Toyota kopen en de rem testen en zeggen "de remmen doen het prima". Dat zegt niks over de complete productie.
Ik heb de test gezien. maar wat ik wil zeggen dat er schermen zijn die erger ingebrand zijn, bij minder intensief gebruik.
Waar het om gaat: oled brand altijd in bij statische beelden, dus niet geschikt voor laptops.
Het lijkt mij niet geschikt voor laptops (of uberhaupt computers) die veel gebruikt worden.

Ik heb een laptop voor 'erbij' omdat ik op vakanties of onderweg ook goede prestaties bij me wil hebben. Deze laptop heeft in een jaar tijd misschien 250 uren gemaakt en wordt op zo'n moment dan eigenlijk ook altijd gebruikt voor gaming, films, en de desktopomgeving. Erg lang een statisch beeld is er dan niet bij.

Op kantoor of andere setting waarin een laptop veel voor éénzijdig werk wordt gebruikt kan ik mij voorstellen dat als de hele dag de taakbalk in beeld staat of een ander statisch iets (de 'ribbons') dat heel snel een 'probleem' gaat worden.

Screensavers gaan nog weer eens een dingetje worden :).
Screensavers niet zo zeer. Ik zie eerder de aero glass van Vista of 7 terugkomen. Dat icm met dreamscene (infeite een screensaver als desktop achtergrond) kan misschien wel eens een goede oplossing zijn.
gewoon het scherm uitzetten is een betere oplossing. met screensavers slijt het scherm nogsteeds onnodig in helderheid.
Niet zo zeer voor momenten dat je niets doet. Meer voor de statistische elementen in een GUI. Dat doorzichtbaar wordt met Aero Glass en welke 'beweegt' dankzij de bewegende achtergrond van Dreamscene.
Ah zo, ja dat zal zeker handig zijn.
Tsja, maar dan zijn telefoon OLED panelen al snel +€90 duurder per stuk. Ga jij meer betalen voor je 'erbij' laptop?
Dat ligt er aan hoeveel meer. Ik hoef er niet voor krom te liggen, dus voor een mobiel (waar ik veel youtube en netflix kijk) vind ik het scherm + de beste prestaties heel belangrijk.

Voor een laptop of PC heb ik liever bang for bucks. Een laptop met RGB of een curved scherm ga ik niet voor betalen, maar als het laptop zou zijn die ik veel gebruik om video's mee te consumeren dan zou het mij de prijs zeker waard zijn. Tot een bepaald niveau natuurlijk.
Een laptop met midrange specs en een oled scherm dat 3000 euro moet kosten kunnen ze lekker steken waar de zon niet schijnt.
Hoe feller je het scherm laat branden, hoe sneller je inbranding krijgt. Wat je bij laptops daarom kunt verwachten is dat de helderheid een stuk omlaag gebracht wordt. 600 cd/m² is wat het scherm kan hebben, 100 cd/m² is voor laptopgebruik binnenshuis eerder de norm, dus hebben fabrikanten daartussen nog heel wat speelruimte om een verlichtingsniveau te vinden wat een goed compromis is tussen helderheid, batterijduur en levensduur.
Tsja, eigenlijk waren CRT-monitoren ook niet geschikt voor computers. Toch hebben we ze allemaal wel gebruikt nog. Nouja, als je de vorige eeuw geboren bent zeg maar.

Ik zie dat iemand anders ook al screensavers noemt, die heetten niet voor niets screensavers.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 januari 2019 20:59]

Mooie witte word randen of het wit van websites, is toch prachtig dat je een gemiddelde tijdverbruik van een gebruiker aan zijn scherm kan zien?
Je bedoeld het pornhub logo dat inbrand op je zakelijke laptop hehe :+
Dat is toch maar vijf minuten per dag hooguit?
gemiddelde bezsoektijd van 11 minuten, dus denk dat het vooral het dumpert logo wordt.
Hangt er van af. Zolang dat niet duidelijk gecommuniceerd wordt en/of niet via softwarematige oplossingen proberen tegen te gaan, denk ik dat je best een zaak hebt mocht je scherm ingebrand zijn. Als het gaat om de taakbalk, dan denk ik dat daar prima oplossingen voor te verzinnen zijn.
Ik ben een enorm fan van oled, maar dit zou ik niet in mijn laptop willen. Ik gebruik mijn laptop om op te werken. Binnen een half jaar staat de start balk, en funtie balk bovenaan in word bijvoorbeeld compleet ingebrand in het oled scherm ben ik bang.
Dark theme FTW :+
Betere tech FTW.! Hoeven we ook niet te compenseren xD

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 23 januari 2019 15:07]

tja elke tech heeft zijn voor- en nadelen.
Hisense (of all companies) heeft een leuk nieuw project. Een LCD met OLED-achtige performance.
Hoe? door een 4K scherm te combineren met een grayscale Full-HD paneel. Daardoor heb je eigenlijk een 4K led scherm (met bijbehorende felheid) met 2 miljoen zones van dimming (het Full HD paneel) en dat moet erg mooi zijn.

Maar goed, ook duur nog.
Voor de geintresseerden:
https://www.youtube.com/watch?v=STdZ_kiHYEY&t=53s
Dat brandt ook in, alleen is het dan niet de achtergrondkleur maar de voorgrond(tekst) die inbrandt.
Het was een grapje ;-) maar je kunt natuurlijk de icoontjes roteren, statische text/iconen van locatie laten wisselen, etc etc.

Met smartwatches (die de hele dag hetzelfde laten zien ) kan het ook. En inbranden is vooral een issue met lang dezelfde content. Met games zul je dat al minder snel hebben (tenzij je 8 uur World of Warcraft speelt. Maar met laadschermen in shooters bijvoorbeeld zul je genoeg afwisseling hebben). En kwa beeldkwaliteit kan niets op tegen OLED. Dus als het betaalbaarder wordt, is het voor mensen misschien geen ramp. Genoeg mensen die elke 3 jaar een nieuwe videokaart kopen. Dus elke 3-5 jaar een nieuwe monitor lijkt me ook niet onoverkomelijk voor bepaalde doelgroepen.
Waarom geen Rec. 2020? Of is dat nog te ver van ons vandaan?
OLED's zijn vanwege hun multichromatische eigenschappen inherent goed geschikt voor Rec.2020. Het probleem zal meer liggen in de software: Als programma's in Rec.709 werken, dan zou je er allerlei conversie tussen moeten zetten om het naar Rec.2020 te converteren om te voorkomen dat alles er lelijk uitziet. Die conversie is waarschijnlijk nog niet aanwezig in Linux en Windows, ik zou niet weten waar ik kan instellen dat de monitor een Rec.2020-signaal moet krijgen.
Toch aandoenlijk hoe Samsung op TV gebied de Oled techniek van de concurrent op de hak neemt (inbranden tv's) omdat ze door patenten het zelf niet kunnen maar doodleuk hun trouwe klanten met een laptop opzadelt met deze zelfde techniek en een veelvoud aan statische beelden. 8)7
Tja, in weerwil van bovenstaande commentaren heb ik al 1 1/2 jaar en laptop met OLEd scherm (X1 Yoga) waar ik ~10 uur per dag op werk. Net gecheckt met wit scherm: totaal geen inbranden, helemaal niks. Geen startknop, geen taakbalk, niks aan de hand...
1,5 jaar en 10 uur per dag en geen inbranden van statische beelden?

Kan het gewoon niet geloven.
Zoveel testen op internet die met minder als jouw gebruik gewoon tekenen van inbranden hebben. Maar goed

En probeer eens een grijs scherm ;)

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 23 januari 2019 17:01]

ach ja...mensen roepen van alles. Ik zou zeggen gooi er eens een paar testpatronen tegenaan.
ik zal het morgen proberen met grijs maar met wit was g niks te zien. Kijk er soms ook eens YT op en die filmpjes hebben af en toe ook grijstinten maar heb nooit iets van een startvlag oid gezien. Als er al iets ingebrand is het iig niet veel en zeer moeilijk waar te nemen. Misschien zit er kwaliteitsverschil in schermen? Ik had rekening met inbranden gehouden en vond het acceptabel maar voorlopig ben ik prettig verrast..
Smartphone en tablet ook geen problemen met inbranden hier op mijn tab s toestellen
Voor iemand die dergelijke heldere beelden wil bekijken of bewerken ga je toch niet op het beeldscherm van de laptop werken maar zet je hem in een dockingstation en 1 of 2 goede beelschermen er bij?
Het idee van goede panelen (en dus ook in laptops) is juist dat dát niet meer nodig is.
Als je op je laptop werkt zit je niet op de ideale hoogte (iig tussen toetsenbord en beeldscherm) of er relatief ver van af. Hoe dan ook is werken op een laptop sub-optimaal.
Ja, en werken op n laptop met slecht scherm is nog vervelender dan op n laptop met goed scherm.
Zo lang de meest gangbare maat 15.6 inch is en ook nog eens onder een hoek waardoor je omlaag moet kijken kan er het beste paneel ooit in zitten maar werk ik toch veel liever op een los scherm.

Het is gewoon slecht voor je om de hele dag op een laptop te werken. Dus inderdaad een dock, of gewoon kabeltjes en er een fatsoenlijk display op de goede hoogte en werkbaar formaat en een los toetsenbord en muis eraan.

Eventueel is het scherm nog handig als hij in een standaard staat zodat hij tenminste op de goede hoogte staat maar dan nog is het scherm formaat niet ideaal.
Als je je laptop niet in een hoog dockingsstation plaatst wil je er sowieso niet langer dan een half uurtje op werken.
Welke goede beeldschermen bedoel je dan? Er zijn geen OLED monitoren, behalve een van 55 inch. Er zijn wel HDR monitoren, dat wel.

Verder, in bedrijfscontext, zie ik vaak dat het laptopscherm het betere scherm is, niet het externe scherm. Die worden veel minder vaak vervangen.
[quote]Over eventuele technieken om inbranden te voorkomen meldt Samsung niets. Waarschijnlijk moeten fabrikanten zelf voor eventuele softwarematige aanpassingen zorgen om inbranden te voorkomen.[\quote]

Ik zie nu al het hele gebeuren rond dit. Het ene merk brand volledig in, de andere maar gedeeltelijk of niet. Lijkt me niet echt iets wat je wilt als bedrijf zijnde.
En hoe zit het met de PWM dimming?
Of gebruiken ze nu andere technieken?
Welke frequentie?

Ben er nogal gevoelig voor dus vandaar dat ik deze info graag zou willen weten.

Hun smartphone Amoled gebruiken wel PWM op 260HZ

https://www.notebookcheck...-a-headache.270240.0.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee