'Samsung gaat oled-panelen voor laptops en monitoren produceren'

Samsung Display zou van plan zijn oled-panelen voor laptops en monitoren te gaan fabriceren. De fabrikant zou gebruik gaan maken van een inkjettechniek, waardoor de panelen goedkoper te produceren zijn dan voorheen.

Volgens het Koreaanse ET News heeft Samsung aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van inkjettechniek voor oled-panelen. De techniek zou het produceren van rgb-oleds een stuk goedkoper maken, waarmee gebruik voor laptops en monitoren binnen handbereik komt.

Samsung gebruikt al rgb-oleds voor smartphones en tablets, maar ook voor onder andere zijn Galaxy Book, met 12"-scherm. Het bedrijf voorspelde in 2008 dat in 2015 meer dan een kwart van de laptops een oledpaneel zou hebben, maar de productie van grote panelen bleef duurder dan verwacht, waardoor de adoptie niet van de grond kwam.

Het bericht volgt op eerdere geruchten van MyDrivers dat Samsung 4k-laptoppanelen van 13,3", 14" en 15,6" gaat maken en die gaat demonstreren op de CES 2019. Samsung zou onderhandelen met HP, Dell en Lenovo over de levering van de schermpanelen.

Volgens ET News overweegt Samsung ook de inkjettechniek voor oledpanelen met quantumdot-laag voor televisies in te zetten. Daarbij zouden de rode en groene oleds via die techniek aangebracht worden terwijl voor blauwe oleds een andere techniek gebruikt wordt die voor een langere levensduur zorgt.

Samsung Galaxy Book 2

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-01-2019 • 12:49

133 Linkedin

Submitter: dmantione

Reacties (133)

133
133
78
6
0
34
Wijzig sortering
Ben benieuwd of ze het inbranden onder controle hebben?, bij computers is dit natuurlijk een veel groter probleem dan op tv's (of je moet 24/7 naar dezelfde zenders kijken... dan heb je andere issues denk ik ;)).

Er waren wat websites bezig met een OLED inbrand test op tv's kan ik me herinneren, heb hier echter nooit meer wat van gehoord sindsdien?.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 1 januari 2019 12:58]

RTINGS heeft een duurtest lopen die in januari 2018 begonnen is en nog steeds gaande is. De resultaten daarvan zijn op het eerste gezicht positief voor vier van de zes tv's (CNN uitgezonderd).
https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test
Het gaat om LG OLED modellen uit 2017.

Edit: ze hebben ook een extremere test nog steeds lopen. Bovenstaande is 5u aan, 1u uit; 4 cycli per dag. De andere test is 20u aaneengesloten aan, 4u uit. Deze loopt al een jaar langer en is vanzelfsprekend met een OLED model uit 2016. https://www.rtings.com/tv/learn/permanent-image-retention-burn-in-lcd-oled

[Reactie gewijzigd door Gyrrack op 1 januari 2019 13:24]

Maar in een pc omgeving heb je vooral bij veel desktop gebruik wel veel statische elementen zoals de taakbalk.

Ben benieuw hoe zo'n scherm er dan na een jaar gebruik uit ziet.

Maar ik zou graag een oled scherm hebben voor de pc. Ik speel toch veel games en ook best wat verschillende. En HDR is op een oled erg mooi en indrukwekkend. Helaas zijn die schermen nog heel erg duur.

Maar dat geld ook voor de LCD monitoren met FALD backlight.

In dat opzicht zijn tv's verhouding gewijs een stuk goedkoper.
Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat er op mijn scherm (LG-C7) nog steeds niks van inbranden te merken is. Hij is gekocht in november 2017, is aangesloten aan mijn pc voor wat 3rd person games en racen met controller. Daarbij kijk ik veel films en download en surf best veel op de bank.

Ik laat ook wel eens vlc aanstaan of gewoon mijn desktop background. En dat allemaal uren achter elkaar.

Moet wel erbij zeggen dat ik de ingebouwde functie "pixel referesch" elke 2 maanden ofzo gebruik. Dan doet de tv als je hem uitzet een uurtje ofzo wat technische snufjes om banding etc te voorkomen. Dit heb ik in de 1e week na aanschaf wel gehad, een soort donkere streep van boven tot onder in het scherm. Die banding verdween met de tijd en was eigenlijk alleen zichtbaar met donkere achtergrond.

Ik heb mijn tv op elke soort output gecalibreerd, hdr, dolby vision en sdr zijn allemaal veel in gebruik. Xbox, PS, en pc staan uren achter elkaar aan in een goed verlichte ruimte. Dus mijn helderheid staat tot het donker is echt hoog.

Lange reactie, hoop dat iemand er wat aan heeft. Nogmaals dit is mijn persoonlijke ervaring, ik heb genoeg gelezen dat t wel gebeurd, net zoals bij mijn oude plasma.

Ik neem het risico graag omdat het beeld toch echt veel beter is dan een qled (die heb ik thuis side by side kunnen vergelijken) dit was een Samsung ks7000. Personal preference again ;)

[Reactie gewijzigd door indospartan op 2 januari 2019 08:33]

Ik denk met een thuisopstelling zou ik goed met een mooie OLED overweg kunnen omdat ik meerdere monitoren gebruik. Als ik dan lang in Excel oid aan de slag moet kan ik een IPS in het midden schuiven, en voor gamen of bewegende beelden de OLED. Lijkt me ideaal.
Lijkt me dat je startblok, achtergrond en de - en x kruisje(van de rechts bovennhoek) wel snel inbranden
Ala ik aan het gamen ben doe ik dat eigenlijk nooit in 'windowed' mode. Net als met video kijken. Bijna altijd doe ik dat full screen. Dus in mijn voorbeeld heb ik bij beiden geen kans op inbranden.
Want in-game heb je geen statische elementen zoals een HUD?

Ik denk dat je dit niet moet onderschatten.
Dat is zeker zo, vooral als je bijna altijd hetzelfde spel speelt. Dat zal enorm per persoon kunnen verschillen. Voor mij persoonlijk is dat geen probleem, maar dat kan voor een ander inderdaad andersom zijn.
Anoniem: 22438
@Tortelli1 januari 2019 13:17
Ik vind het inbranden op de Samsung mobieltjes ook niet acceptabel. Ik heb zelf een S7 Edge, en iedereen die ik ken met een S7 Edge, heeft verkleuringen op het scherm (zeker 5 personen) ik zelf heb geen verkleuringen omdat ik vanaf dag 1 zoveel mogelijk alles zwart heb gemaakt op mijn mobiel. Ik vind het al onacceptabel dat je je mobiel na 2 jaar moet vervangen door dit soort slechte kwaliteit voor een premium prijs, maar als je je laptop of monitor of zelfs tv moet vervangen na 2 jaar, is dat gewoon ridicuul.
Voor zover ik weet is dit niet inbranden, maar de blauwe led die sneller aftakelt dan de rode en groene. Je hebt dan een permanente blauwlicht-filter, bij wijze van. Wel goed voor je nachtrust, zeggen ze.

Dit probleem heeft overigens vrijwel elke OLED Samsung telefoon. Ik had het ook bij m'n Note 4.
Maar waarom zou je scherm een blauwe zweem krijgen dan. Ik zou het tegenovergestelde verwachten...
Het is juist gelig.

In RGB wereld maak je geel met rood en groen, blauw komt erbij voor wit. Maar goed, de blauwe degradeert eerder dan de andere twee. Dus des te meer wit, des te minder fel blauw gaat branden (met tijd). Bij RGB heb je geen geel als primaire kleur, dus wordt dat 'gemaakt' met rood en groen.

Aangezien blauw het minder doet, krijg je later bij wit groen, rood en een beetje blauw. Geel krijgt daardoor de overhand.

Een blauw licht filter zet de blauwe ook minder... check maar eens op je foon als je de functie hebt.
Nee inderdaad, daarom. Saven claimde dat na verloop van tijd het juist blauwer werd, daar had dat ook mee te maken.
Ik heb m'n Galaxy s6 al een hele tijd maar het scherm is nog helemaal perfect. Persoonlijk nog nooit in brand effecten gezien.
Vergelijk 'm maar eens met een nieuwer oled- of lcd-scherm. Je bent gewend geraakt aan de kleurverandering, maar na X schermtijd wordt je oled zeker wat grauwer/blauwer. Maar dat is inderdaad iets anders dan inbranden.

[Reactie gewijzigd door Saven op 1 januari 2019 13:44]

Gezien blauw het hardste slijt zou je denken dat het juist minder ipv meer blauw wordt...
Zou door software kunnen komen die overcompenseert voor de slijtage.
Bij mij is hij na 3 jaar wel wat geler geworden, maar juist zeker niet blauwer. Wit is geen echt geweldig wit meer, en mijn balk onderin is ingebrand (geel, terwijl die vooral zwart weergeeft normaal. Waarom hij geel inbrand weet ik niet)
Inbranden is een extreme vorm van verkleuring. De poster boven je heeft het meer over kleurechtheid en consistentie over heel het scherm
Anoniem: 310408
@BikkelZ1 januari 2019 16:14
Inbranden is een extreme vorm van verkleuring. De poster boven je heeft het meer over kleurechtheid en consistentie over heel het scherm
Edoch, hij schrijft "Ik vind het inbranden op de Samsung mobieltjes ook niet acceptabel. Ik heb zelf een S7 Edge,"
Zet hem eens op een donkergrijze achtergrond 's avonds in het donker dan zie je het ongetwijfeld wel

Ik had een S7 waarbij al snel een donkere band ontstond door gebruik van het always on display. Hij verspringt welk steeds van lokatie maar alleen verticaal, daardoor krijg je verticale banden.

Vooral met gebruik van Apps met donker thema 's nachts bij lage helderheid was het erg storend.
Ik heb daar bij mijn S6 Edge ook nooit last van gehad. Bij mijn S8 was flitsmeister na een half jaartje al een permanent ding in mijn scherm (2x 30m / dag). Recent is mijn S8 vervangen (reparatie was niet mogelijk of te duur) dus eens zien of dat bij deze S8 weer hetzelfde is.
Na anderhalf jaar is er op mijn Samsung S8 nog geen enkel spoor van inbranding...
Anoniem: 22438
@Arthurky1 januari 2019 13:46
Misschien was het dan een probleem voor de S7Edge... alle personen waarbij ik het gezien heb, hadden dat toestel. Ik hoop het, want verder vind ik het beeld van Oled erg mooi.
Dat kan best zijn, want ik ken andere personen die ook geen problemen ondervinden met het inbranden. Volgens mij gaan ze er wel oplossingen voor vinden, maar het is afwachten _/-\o_ .
Ik heb een S8+, binnen een jaar op normaal gebruik ingebrand, 3 tinten rood.
Je hoeft je mobiel niet te vervangen hoor, maar het beeld is gewoon niet meer zoals nieuw. Dat je dit onacceptabel vindt zou ook opgelost zijn door het gewoon te accepteren. Scheelt je een hoop stress!

Ik bedoel overigens niet dat je het leuk hoeft te vinden dat je scherm verkleurt, natuurlijk is dat niet leuk. Maar als je praat in termen van onacceptabel en nieuwe telefoon moeten kopen krijg ik meteen het idee dat het leven een stuk leuker zou zijn als je blij bent met wat je hebt.

Gelukkig 2019!

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 1 januari 2019 15:31]

Als je een premium prijs betaalt wil je ook een premium toestel. Ik vind het dan heel begrijpelijk dat je niet accepteert dat het scherm binnen die tijd al tekenen van veroudering vertoont en de blauwe oleds merkbaar verminderen.
De oplossing van Samsung duur nu een goedkopere methode te gaan gebruiken voor het produceren van de rode en groene oleds is natuurlijk vreemd. Omdat de rode en groene oleds langer meegaan kan je ze met een goedkopere methode maken waardoor ze wel sneller slijten, maar omdat de blauw oleds dat toch al doen zal niemand dat merken.
Wat mij betreft is OLED nog geen volwassen techniek zolang er nog problemen zijn met inbranden en dermate snelle slijtage dat daardoor de gebruiksduur van een mobiel of telefoon wordt bekort. Een telefoon moet gewoon 5 jaar mee kunnen gaan (zeker de duurdere klasses) en een tv 8 tot 10 jaar. Met ouderwetse beeldbuizen en lcd schermen was dat ook geen enkel probleem. Waarom zouden we dan van de duurdere oled-schermen een veel kortere levensduur accepteren?
In de jaren 80 was alle computers en elektronica duur.

Dat had een reden, dingen werden toen zorgvuldiger geproduceerd.

Dat je nu veel geld betaalt maakt het niet een premium prijs, vergeleken met de prijzen van de jaren 80 is het goedkoop.

Dus je moet niet denken dat je iets duurs hebt gekocht en dat het dan lang moet meegaan.

Als je echt kwaliteit wilt dan zouden toestellen 2000 euro moeten kosten, echter doen fabrikanten dat niet omdat er altijd een race to the bottom is en er altijd een merk is die net weer wat goedkoper zal proberen te verkopen met minder kwaliteit.
Duur hoeft niet altijd te betekenen dat het ook lang meegaat, maar als je er € 800 of meer aan een smartphone uitgeeft, wil je dat hij na 3 jaar nog doorgegeven (of verkocht) kan worden. Met midrange toestellen met een lcd scherm is dat geen probleem. Wel raar dat de duurdere toestellen er na 3 jaar een stuk slechter uitzien.
Een TV koop ik echt niet voor 3 jaar. Mijn huidige tv stamt nog uit de tijd dat full hd er nog net niet was. Vervanging door een oled is voor mij nog geen optie, juist om die snelle slijtage. Voor minder geld heb je iets minder mooi beeld, maar wel een toestel wat na een jaar of 8 nog steeds een goed beeld geeft. Het oled scherm is dan echt niet zo mooi meer.

Fabrikanten vinden het natuurlijk prachtig dat een steeds grotere groep mensen genoegen noemt met steeds duurdere apparatuur die steeds korter meegaat.
>smartphone uitgeeft, wil je dat hij na 3 jaar nog doorgegeven (of verkocht) kan worden.

Eh. Spreek voor jezelf. Dat maakt mij echt niets uit.
Je hoeft je niet aangesproken te voelen...
Kunnen doorgeven of verkopen betekend geen verplichting.
IK heb inderdaad moeite met de toenemende weggooi maatschappij.
"als je er € 800 of meer aan een smartphone uitgeeft, wil je dat hij na 3 jaar nog doorgegeven (of verkocht) kan worden."

Je bedoelt dus wil ik, niet wil je.

Vervelend dat je problemen hebt met vooruitgang. Daar heb ik persoonlijk niet zo'n last van.
Ik denk dat we meer een ander idee van vooruitgang hebben. Persoonlijk vindt ik dat de wegwerp maatschappij te ver doorschiet. De aarde zou er erg mee gebaad zijn als we wat zuiniger met (fossiele) energie en grondstoffen omspringen. Ik ben geen milieufreak, maar de doorlooptijd van "moderne" elektronica vindt ik zo langzamerhand te gek worden.
We zouden er goed aan doen om nieuwe technologie niet alvast massaal te omarmen als de duurzaamheid nog niet goed is. Het hoeft allemaal niet zo degelijk en onverslijtbaar als voor de tweede wereldoorlog. Een jaar of 5 voor een mobiel en 8 voor een TV lijkt mij helemaal niet zo gek. Dat zou eigenlijk voor alle prijsklassen moeten gelden.
Natuurlijk heb je tegen het eind van de levensduur een wat verouderd model (al mis ik niets aan mijn 10 jaar oude HD-ready tv), maar misschien kan je er dan nog iemand anders een paar jaar blij mee maken. Al die elektronica kost ook steeds meer en niet iedereen kan dat betalen.
Waarom denk je dat talloze fabrikanten de afgelopen jaren uit de TV markt zijn gestapt?

Omdat de winstmarges enorm omlaag zijn gegaan, je kan 1500 euro wel veel vinden voor een TV maar dat is het niet als je kijkt naar de techniek die erin zit.

Maar er kan niet dezelfde bouwkwaliteit worden gegarandeerd en dus zal die niet 20 jaar meegaan zoals in de jaren 80/90.

Jij denkt dat 800 euro veel geld is maar dat is het dus niet, de zal hoe dan ook moeten bezuinigen op de kwaliteit en dat is de reden dat zoveel apparatuur het zelfs tijdens de garantieperiode het begeeft.

Fabrikanten mogen het leuk vinden dat duurder apparatuur steeds korter meegaat maar dat zou impliceren dat er veel geld te verdienen valt wat dus niet zo is.

Philips is uit de markt gestapt juist om de lagere winsten, net als Pioneer, Grundig enz enz

Alleen als je echt heel groot bent en de panelen andere fabrikanten verkoopt kan je meekomen, of je moet een Chinees fabrikant zijn die genoegen neemt met minder winst.

Dus dat het voor jou persoonlijk veel geld is wilt niet zeggen dat dat ook zo is in het algemeen.
1500 euro voor een tv is veel. Dan heb je wel een mooi oled scherm en alles erop en eraan. Als je tevreden bent met iets minder, dan heb je voor €1000 een leuk toestel. Je hebt dan wel op alle vlakken iets minder, maar wel een toestel vat na 5 jaar nog steeds hetzelfde beeld geeft. Bij de Oled ligt dat aan de manier van gebruik.
De marge is overigens niet heel slecht. Zeker bij de lcd schermen is de marge best redelijk. Samsung en LQ hebben het voordeel dat ze zelf de schermen maken (Sharp overigens ook, maar die produceert niet voor anderen). Niet alle merken kunnen met het oled geweld mee en zonder topklasse tv in het assortiment kan je er beter helemaal uitstappen of echt specialiseren in de onderkant van de markt. Daar een aantal fabrikanten net zo denken als ik (oled is nog niet volwassen) stappen ze uit de markt. De marges zijn wel kleiner geworden, maar er is wel winst te halen. Dat geldt niet alleen voor de TV's, maar voor de hele consumenten elektronica.
Het is heel relatief. Er zijn TV's van 15000€ en er zijn TVs van 1500€ en van 150€. Of 1500€ veel is verschilt van persoon tot persoon. Ik denk wel dat mensen nu met de 65" hype zeg maar wat meer besteden aan een TV dan 10 jaar terug.

Ik heb in 2010 een 42" LG LCD TV gekocht voor 269€, wat een idioot goede actie was, ik geloof dat het zomaar het dubbele had kunnen kosten toen.

Heb vorige maand een 65" Philips gekocht voor bijna 2500€ (500 cashback gaat er nog af). Dus voor mij is het duurder geworden :-) maar vind het niet idioot duur op zich, 2000€ voor één van de beste TVs die je kunt kopen tegenwoordig. Dat is een half tot een heel maandsalaris. Mijn ouders waren in de jaren 80, toen ze in dezelfde levensfase zaten, relatief meer geld kwijt voor een 55CM tv die goed was....
Anoniem: 22438
@SpazzII1 januari 2019 14:27
Ik ben het helemaal met je eens. Bij mijn mobiel zijn er echter andere problemen, de jack plug doet het niet meer, de geheugenkaart wordt niet meer gezien door de mobiel etc. (en dat terwijl hij al een keer gerepareerd was daarvoor).

Ik zou mijn mobiel niet zomaar omwisselen, maar vind het gewoon onacceptabel dat een apparaat dat nieuw meer dan 800 euro in de winkel kost, na twee jaar of vaak zelfs binnen twee jaar, dit soort defecten toont. Nou gaat sowieso op den duur de accu eraan (ik kom de dag niet meer door zonder opladen) dus mobieltjes zijn sowieso al ervoor gemaakt om ze na 2 of hooguit 3 jaar te vervangen. Bij een laptop of een tv vind ik dat echter onacceptabel.
De batterij is gewoon voor een paar tientjes te vervangen, als de capaciteit afneemt en je dr last van hebt maar niets aan doet zegt dat niets over de levensduur maar vooral dat je houdt van klagen om te klagen.
Ik heb daar navraag over gedaan, maar hier in Portugal kost me dat net iets meer dan 100 euro bij een officieel service punt. Dat vind ik niet een paar tientjes.

Sowieso, zoals ik al zei, ook mijn jack plug doet niets meer en ook de geheugenkaart wordt niet meer gelezen.

Als je dat klagen om te klagen vindt, ok ieder zijn eigen mening...
Tot nu toe nog nooit een telefoon gekocht zonder zelf makkelijk verwisselbare batterij (behalve de eerste iPhone die ik 11 jaar terug kocht). En zal er binnenkort ook wel een keer aan moeten, maar vind dat een heel jammer punt.
De meeste laptops en tv's hebben een veel lagere gebruiksintsiteit dan een telefoon. Als je ziet hoeveel klappen een telefoon krijgt, hoe vaak aangezet, bediend en opgeladen dan is het (iig voor mij) onvergelijkbaar met elk ander elektronisch apparaat dat ik gebruik . Bij een nieuwe flagship telefoon weet je ook dat betaald voor de nieuwste techniek, niet de meest duurzame/betrouwbare techniek, het is namelijk pas net beschikbaar met relatief weinig tests. Iemand die een duurzame Mercedes wil koopt ook een 200cdi motor ipv een de meest gekieteld AMG versie.
Ik heb mijn s7 edge al 2 jaar. Niks bijzonders gedaan voor mijn scherm. En speel veel spelletjes er op. Ik heb nergens last van. Ook mijn vrouw heeft de zelfde en ook 2 jaar en ook nergens last van. Ik denk dat het misschien een maandag ochtend batch is die je hebt en misschien als ie geen 2 jaar oud is heb je recht op garantie
Ik heb een Note 4, al vier jaar, alleen op een egaal wit scherm zie ik wel wat verkleuring, ik ga niet zuinig met de helderheid om. Ik vind het zelf zeer acceptabel, want ik zie het effect niet in normaal dagelijks gebruik.
Wat zegt een burn in test?

Ik ben van mening dat het ene scherm sneller inbranden dan het andere. En dat er uitzonderingen zijn/misproducties.

Mijn vader heeft inmiddels een nieuwe paneel van lg gehad. Die heeft dingen in gebrand gehad die vrij kort in beeld zijn geweest. Zoals RTL boulevard wat hij bijna nooit kijkt.
Ik neem aan dat hiervoor Windows ook met updates moet gaan komen. Iets waarbij statische objecten dynamischer moeten worden, zowel in plaats als helderheid, misschien zelfs kleur. Burn in is ook sterk afhankelijk van het contrast van de objecten. Dat kan ook dynamisch gemaakt worden. Als een rand van een venster een of twee pixels verandert merk je dat nauwelijks. Dit dan alleen na x tijd dat bepaalde pixels op hetzelfde plekje blijven steken.

Ik denk wel dat de pc wereld hier op zit te wachten, ook al is het al eens eerder in laptops gebruikt meen ik. Dat lg daar nog niet op ingesprongen is, aangezien zij succesvol hele grote oled tv's maken. (ik snap dat monitoren anders zijn)
Het zou tof zijn als er door deze techniek ook kleinere tv's met OLED schermen zouden verschijnen. Een OLED scherm wil ik wel, een 65 inch tv niet.
Je hebt nu toch ook 55 inch?
Dit is niet extreem groot voor een 4K TV dus vandaar dat deze maar ook heel gangbaar is.
De kans is erg klein dat er bv 42 of 48 inch TV schermen gemaakt worden.
Bij computer monitoren zie je ook een trend naar grotere formaten.
Wie wil er nog er 15 inch monitor?
Laptops is uiteraard een ander verhaal, daar gaat het om mobiliteit.
kheb een 40 inch tv en dat is echt meer dan voldoende voor ons. Zou mooi zijn als dat ook een oled mocht zijn, maar 55 inch is voor mijn gebruik en smaak te fors.
4k hoeft van mij eveneens niet per sé, daar zie je toch niet echt een enorme verscherping van op 40 inch

Los van resolutie en schermformaat biedt Oled voor een bepaalde doelgroep dus weldegelijk toegevoegde waarde
Ik acht de kans heel klein dat er een 40 inch OLED met alleen HD komt.
4K al helemaal niet. Die doelgroep is gewoon te klein.
Ik hoop het wel!
Heb nu een 40" VA 4K monitor en kan niet wachten op OLED. Helemaal met de 4K 120hz panelen van LG. Helaas gebruiken ze die waardeloze hdmi poorten(en waarschijnlink ook op hun 2019 modellen) waardoor je maar max 4k@60hz kan halen.
Om het eerlijk te zeggen vind ik de omvang van mijn 55" OLED-televisie het grootste nadeel. Natuurlijk ben ik er zeer tevreden mee, maar hij had best een maatje kleiner gemogen.
dat mag je niet zeggen, dat vindt men hier irrelevant
Ik heb nu een 40 inch 4K TV waar ik blij mee ben. Het zou nog mooier zijn als het ook nog een OLED scherm was.

De reden dat er geen OLED schermen kleiner dan 55 inch worden gemaakt heeft niet zozeer met de markt te maken maar met de kosten/productie uitdagingen die daar bij komen kijken.
En daarmee de kostprijs die hoger komt te liggen dan bij een 55" model, en daarmee de bijzonder kleine markt van mensen die meer willen betalen voor een kleinere TV (wat bij de oude mobieltjes nog heel normaal was, hoe kleiner hoe duurder).
Idd, al zou je mss ook al een 65" 4K oled in vieren kunnen delen en 4 32" fullhd oleds kunnen maken.
Zullen we nu eindelijk de befaamde 4k OLED schermen met hoge refresh rate krijgen? Dat zou nog eens een mooie upgrade zijn voor menig battlestation!
Ik weet persoonlijk niet zeker of ik een OLED als PC scherm zou willen. Teveel statische objecten en gevaar op inbranden verwacht ik persoonlijk.
Ik zag het al na een half jaar op m'n Galaxy S8: een duidelijke verkleuring bij de statusbalk. Dit zullen ze inderdaad eerst eens goed moeten oplossen, voordat ik me ga wagen aan groot OLED scherm.
Eigenlijk wel apart dat ze OLED gebruiken op hun Galaxy's, terwijl ze op hun nieuwste TV's QLED aanbieden...
Voor de duidelijkheid: QLED is een tegenwoordig gewoon een LCD variant met LED backlight. Dat is dus oudere techniek. Vaak zie je dat nieuwe techniek vooral op kleinere modellen wordt toegepast; logisch dus dat ze van telefoonschermen nu opschalen naar tabletschermen en dergelijke. TV's komen misschien ook nog wel aan de beurt als ze geen niet-LCD variant van QLED ontwikkelen die beter voldoet.
Welnee is gewoon niet zomaar uit te vergroten, het zou pas apart zijn als dat wel zomaar kan, veel te duur namelijk (en daar lijkt verandering in te komen volgens een artikel). Daarom heeft Samsung wel een keer een OLED tv gemaakt maar die was veel te duur om te maken.
LG kan dit wel door een patent van kodak was het dacht ik.

Niemand was destijds geïnteresseerd. LG heeft het patent voor een prikje gekocht en is nu marktleider op oled panelen hierdoor.
Klopt maar ook dat is dus niet hoe Samsung zijn OLED panelen maakt.

Samsung is nog altijd marktleider op gebied van OLED panelen trouwens. Waarschijnlijk bedoel je TV specifieke panelen dan is het idd LG.
Samsung maakt voor zijn tv toch geen Oled maar Qled wat er op zou moeten lijken maar net niet is
qled is gewoon lcd en een heel goed marketingverhaal, heeft niets met oled te maken
Nee hoor ik heb het simpelweg niet over een tv ;)

En wat is QLED net niet? Het is gewoon niet OLED met alle voor/nadelen die daar bij komen kijken.
Correct. Op vlak van grote panelen. En Samsung op kleine panelen. Alleen verkoopt Samsung veel meer kleine panelen dan LG er grote verkoopt.
Zijn ze ook marktleider op m2 aan OLED? Zal haast wel maar er gaan heel wat mobieltjes uit 1 77" TV :-D
Toch blijf ik het vreemd vinden dat Sony/Panasonic een ideale methode had die gewoon goedkoper te produceren was dus dat zou je dan ook in de verkoopprijs moeten terugzien. Hebben ze dat uiteindelijk laten varen en ik denk dan waarom in hemelsnaam. Want extra concurrentie is nooit verkeerd en als het ook nog eens beter is voor de consument?
Hoe heel de markt oled zo lang van zich heeft afgehouden vind ik vooral vreemd. Ze zoeken altijd excuses voor een nieuwe tv aan je te verkopen. Nu hebben ze eindelijk echt een geldige reden. Willen ze deze niet.

Natuurlijk. Ontwikkelen kost geld. En bedrijven willen geld. Investeren om geld te verdienen is een vreemde gedachte de laatste tijd.
Risicomijdend gedrag is de verklaring. Bedrijven zoeken graag excuses, maar tegelijkertijd willen ze zo min mogelijk veranderen en doen wat ze altijd deden. Daarom investeerden ze bijvoorbeeld wel in 3D, dat was een relatief kleine aanpassing aan de televisie. Pas nu LG enerzijds bewezen heeft dat OLED technisch betere televisies oplevert en anderzijds demonstreert dat consumenten er geld voor over hebben, wordt de rest van de industrie wakker.
Zeer mooi uitgelegd.
Dat heeft te maken met een patent van LG of zo.
LG = grote oled panelen
Samsung = kleine oled panelen

Altijd al grappig gevonden.
LG maakt ook kleine OLED panelen. Volgens mij zelfs voor de iPhone maar weet dat laatste niet zeker.
Nemen die niet bij Samsung af?
sommige beweren hoog en laag dat inbranding niet vaak voorkomt.
En als je googled zie je dat inbranding op oled tv nog steeds een issue kan zijn. En persoonlijk wil ik bij tv kijken daar niet mee bezig houden.
Op mijn telefoons (ik heb meerdere OLED schermen gehad) heb ik nooit problemen gezien. Mijn TV geeft ook zo goed als nooit een statisch beeld weer. Ik kijk nooit gewone TV en deze staat dan ook alleen aan als ik een serie/film kijk vanaf mijn eigen server. Daar maak ik me niet druk om :)
Dat jij het probleem niet gehad hebt betekent natuurlijk niet dat het niet relevant is (of niet bestaat).

Inbranden is wel degelijk een probleem bij (am)oled schermen. Zo hadden mijn ouders beide een Galaxy S5. Bij de ene na 2 jaar nog vrijwel geen problemen (heel licht ingebrand). Bij de andere telefoon waren er heel duidelijk inbrandsporen (bepaalde spelletjes die veel gespeeld werden).

Hoe erg dat probleem bij een tv is hangt af van het gebruik. Je geeft zelf al aan dat je hem niet veel gebruikt voor normale tv en dan ook nog alleen on demand (geen zenders met logo). Dat is natuurlijk ook wel het meest best case scenario wat je kunt bedenken ;).

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 1 januari 2019 17:06]

Dat is natuurlijk ook wel het meest best case scenario wat je kunt bedenken ;).
Dat is het inderdaad en ook precies mijn punt :)
OLED schermen kunnen absoluut inbranden, ik zeg enkel dat ik er nooit last van gehad heb omdat ik weet dat het use-case afhankelijk is. Daar houd ik rekening mee in mijn gebruik. Uiteraard zou het ideaal zijn als micro-led (als ik me niet vergis) uiteindelijk een uitkomst zou kunnen bieden.
Tenzij je de hele dag oranje logo's in één hoek hebt, zal je zelden problemen hebben met een moderne OLED. Bij een smartphone kan het een dingetje zijn maar ook die hebben hun scherm vaak uit, en je ziet een hoop UI truukjes (meekleurende statusbar bijvoorbeeld...) die uitgehaald worden...
Ik lees zat op diverse forums dat consumenten er toch last van hebben ook al beweren ze geen gekke dingen gedaan te hebben. Aangezien ik zelf een OLED smartphone had en op 35% helderheid had kreeg ik na een paar maanden toch inbranding. Ik ga op mijn eigen ervaring af. Je kan nog zoveel truukjes uithalen maar je logo statusbar ga je toch echt niet zomaar kunnen verschuiven. Inbranding blijft een issue ook al zien sommigen het blijkbaar niet.
OLED als TV hoeft totaal geen probleem te zijn. Het echter wel volledig afhankelijk van het gebruik. Een paar burn-in testen zijn al een paar keer aangehaald. Daar kan je best wel nuttige info uit halen.

Gebruik je TV waar deze ooit voor ontwikkeld is (TV kijken). Dan is er in feite niets aan de hand. Ben je een fanatieke gamer en vooral 1 game. Dan wordt het al een ander verhaal.

M.a.w. OLED wil goed zolang er maar weinig statisch materiaal gebruikt worden.
Het hangt van het doel af: Voor tekstverwerken is LCD prima en zie ik weinig meerwaarde voor OLED. Maar als je spellen gaat spelen, dan kun je de bewegingsonscherpte van LCD's missen als kiespijn.
En dit is beter op oled dan op een snel TN paneel?
Volmondig ja. De reactietijd van OLED-panelen ligt tientallen malen lager dan die van LCD-schermen, dus zelfs als je een snel LCD-scherm hebt, zal dat niet snel met OLED kunnen concurreren.
Mooi mooi. Dit wist ik totaal niet. Ik kijk alvast uit.
Ook voor tekstverwerken is het prettiger. Een scherm met backlight voelt namelijk meer als het kijken in een zaklamp als een zelf oplichtend scherm van organische LEDs. Dit resulteert in een vermindering van je oog vermoeidheid, wat toch wel prettig is.
Liever microled, want die heeft het inbrand probleem niet.
Zeker interessant, maar het zal denk ik nog best lang duren voordat de afmetingen van microled schermen klein genoeg zijn (met een gangbare resolutie) voor een monitor of laptop. En dan hebben we het nog niet eens over de prijstechnische haalbaarheid ervan.
Dan gaan we terug in de tijd van screensavers misschien. En daarboven op een nieuwigheid introduceren als "feature" door bijvoorbeeld software en games dat zichzelf af en toe van interface veranderd op vlak van positie en kleur.

Daar heb ik een leuk marketing label voor om op te plakken: Oled-ready of Oled-friendly :D Wat denk jij en mijn mede-tweakers daarvan ? (Neem dit niet serieus ik zeg het maar voor de humor :+ )

[Reactie gewijzigd door Silversatin op 1 januari 2019 13:04]

Dan gaan we terug in de tijd van screensavers misschien.
Ik heb het meer over het normaal gebruik. Als ik een beetje zit te browsen, zal mijn taakbalk altijd zichtbaar zijn. Ik heb er een bloedhekel aan om deze automatisch te laten verbergen namelijk haha.

@dmantione Voor games zie ik de meerwaarde absoluut! Ik speel daar echter te weinig voor relatief gezien in mijn complete PC gebruik.
Dan speel je te weinig verschillende games :P
Ieder OLED-scherm brandt op den duur in bij lange static content. Ongeacht of dit nu een telefoonscherm is of een TV. Mensen die claimen dat er op hun TV of telefoon niets te zien is draaien of heel veel verschillende content, of hebben nooit een fatsoenlijke uniformiteitscheck gedaan, of hebben simpelweg slechte ogen. Een telefoon waar android op draait en veel wordt gebrowsed per dag brandt uiteindelijke altijd in op de statusbalk, aangezien de icoontjes daar behoorlijk static staan en altijd in contrast met de achterliggende kleur.

Dit is een manco van OLED aangezien elk individueel ledje dezelfde lifespan heeft, maar wanneer hij één RGB-kleur heel veel aanspreekt tov de andere kleuren, dan wordt dat ledje minder fel door slijtage, waardoor hij uitsteekt tov de andere ledjes -> ingebrand.

Als de ledjes een "oneindige" lifespan zouden hebben was dit fenomeen simpelweg niet aanwezig.
Je kunt hetzelfde schrijven over beeldbuizen, toch hebben we jarenlang met beeldbuizen gewerkt, zonder dat we angstig waren voor inbrandproblemen. Dat het bestaat, betekent nog niet dat het in praktijk een hindernis is.
We hebben zo lang met beeldbuizen gewerkt omdat de particulier toen ook geen alternatief had. Inbrandproblemen van een CRT waren sowieso veel minder groot dan die van een plasma of OLED. Toen mensen een Panasonic plasma kochten in 2010 tijdens de WK-voetbal aanbiedingen regenden het klachten dat het logo van de zender permament was ingebrand (geen retentieprobleem). OLED kent dit inbrandprincipe in mindere mate misschien, maar reken maar dat er straks heel wat startmenu's ingebrand gaan staan in OLED-panelen. Dus ook in de praktijk gaat men hier zeker wel tegenaan lopen.
Had voor mijn vriendin ook een Panasonic Plasma geadviseerd en in 2011 gekocht en als ik er op bezoek ga ben ik nu in 2019 altijd nog verbaasd over het beeld nl kleuren prachtig en een mooi rustig beeld en goeie zwartwaarde
Jij begrijpt het.
Extreme omstandigheden en laboratoriumtesten geven een scheef beeld van de werkelijkheid.
Daarmee doe je geen recht aan de normale kijkomstandigheden.
Dit geldt voor iedere techniek welke je aan testen wil onderwerpen.
Wel apart, Samsung geeft al jaren af op OLED TV’s (vooral LG) dat ze zouden inbranden.
Nu gaan ze zelf straks grote OLED panelen fabriceren.
Hiermee ondermijnen ze dus hun eigen QLED LCD TV’s, want juist die modellen zetten ze als concurrende TV tegenover LG.
Kleine OLED schermen is toch wat anders dan grote panelen produceren.
Groter'e', zijn nog 55" panelen. Weet niet hoe dat zit met licenties e.d. wellicht mag alleen LG deze maat produceren? Daarnaast laat Samsung ons wennen aan QLED ( nu nog de nep-lcd versie), maar als straks de echte QLED schermen gaan komen, wanneer is de vraag, dan zouden deze wel eens superieur qua contrast en kleuren (nu zijn de schermen van Samsung dat al) kunnen zijn.
Er is geen enkele reden waarom Samsung geen grote panelen mag produceren, maar ze doen het niet, omdat hun panelen op basis van RGB-techniek mislukt zijn.

Rond "echte QLED", dus zelfoplichtende QLED's, is het zeer stil. Zo stil, dat ik niet denk dat Samsung daar op afzienbare tijd mee gaat komen, als het überhaupt geen stille dood gestorven is. Waar Samsung wel mee bezig is, is QD-OLED, dat zijn blauwe OLED's met een quantumdotfilter ervoor en dat worden panelen met een omvang voor televisies. Daar gaan ze dit jaar proefproductie mee starten. Ik denk dat het te vroeg is om concrete televisies in de winkel te verwachten, maar wellicht gaan we prototypen zien.
je bedoelt microleds? Die komen pas over een paar jaar. Maar we gaan waarschijnlijk op CES alweer wat ontwikkelingen zien. Vorig jaar hadden ze een prototype met mankementen.
Nee, ik bedoel geen microleds. Bij microleds is er voldoende activiteit te zien, het is nog lang niet marktrijp, maar het is duidelijk dat men er aan werkt. Zelfoplichtende quantumdots, waarbij de quantumdots dus zelf de pixels zijn, is iets wat Samsung in het verleden voorgesteld heeft als de toekomstige beeldtechniek. In het QLED-marketingverhaaltje werd ook gewezen op zelfopluichtende quantumdots als einddoel. Het is evenwel doodstil op dit gebied.
LG gebruikt een andere techniek om OLED panelen te maken, volgens mij heeft dat niet met de grootte van het scherm te maken. Als Samsung betere OLED panelen wil gaan maken dan Samsung hebben ze wel een flinke uitdaging voor zich.
Nee, QLED is een platform. Samsung heeft het ooit omschreven als een platform voor de ontwikkeling van beeldschermtechniek op basis van quantum dots. Nu is QLED nog LCD met een quantumdotlaag maar men heeft aangegeven dat dat uiteindelijk gaat evolueren naar steeds betere technieken op basis van quantum dots. Ze waren van plan die nieuwere schermen ook QLED te noemen. Echter omdat ze de naam QLED ook zijn gaat gebruiken als marketingtruc kan het zijn dat ze die naam uiteindelijk toch niet meer gaan gebruiken.
QLED is gewoon een slecht gekozen naam.
Verwarrend ook omdat niemand precies begrijpt wat er bedoeld wordt.
LCD is een naam die wel bekend is.
Bij het ontwikkelen van nieuwe technieken die niet meer LCD zijn moet je dus ook een nieuwe naam bedenken.
Dat is iets voor de marketing afdeling. Je moet er rekening mee houden dat slechts een heel beperkt deel van de mensen uberhaupt op de hoogte is van de verschillende technieken en mensen die wel op de hoogte zijn kunnen dan ook onderscheid maken tussen het huidige LCD-QLED en het eventuele latere QLED op basis van betere technieken.
Je kunt van de gemiddelde consument inderdaad niet verwachten dat ze op de hoogte zijn van de techniek die gebruikt wordt om een TV of monitor te maken.
Juist de marketing afdeling zou dit als geen ander moeten begrijpen en om die reden geen vreemde namen als QLED te introduceren. Dit zegt de gemiddelde consument namelijk weinig en de overeenkomst van deze naam met OLED is dan ook te groot.
Uiteindelijk koop je een TV of monitor om de best mogelijke beeldweergave waarbij de prijs uiteraard ook meetelt.

[Reactie gewijzigd door HoppyF op 2 januari 2019 11:50]

Ik denk dat het een bewuste zet was van de marketingafdeling om de naam QLED op de markt te gooien, juist om verwarring te zaaien.
"Juist de markering afdeling" :)
Een QLED is een LCD. De bedoeling is dat mensen denken dat het een nieuwe TV technologie is zodat mensen bereidt zijn om er meer voor te betalen...QLED als alternatief voor OLED.
Tja dat doen ze ook alleen maar omdat ze niet in staat zijn om hun oled schermen tegen een prijs te produceren die concurreert met LG.

If you can't beat them...

Samsung ziet zelf ook wel dat zo'n beetje alle top tv's oled zijn en dat de prijzen ook steeds lager worden.

Zelfs met de beste wil van de wereld gaat het ze niet lukken om genoeg mensen wijs te maken dat qled beter is.
Bovendien kan het zijn dat geprinte rode en groene OLED's korter meegaan dan de reguliere, want de blauwe willen ze met andere techniek maken, vanwege de levensduur. 8)7
Niet te hopen dat deze dan ook werken met PWM zoals al hun Smartphone schermen
Want ik heb daar toch last van deze manier van brightness control...(knipper uit en aan...)

Zoek altijd zelf naar PWM vrije schermen.

https://www.notebookcheck...ts-with-PWM.163979.0.html

Was ooit zo belangrijk voor de ogen en gezondheid, maar niemand maakt het schijnbaar meer uit.
uhm, dat gaat over lcd schermen , sommigen gebruiken pulse breedte modulatie (pwm) om de helderheid van de backlight te varieren. Oled doet dit niet, want er is geen backlight ;)

overigens, als je pwm op een hoog genoege frequentie doet, dan kan je het helemaal niet zien.
Pardon Oled doet dat niet?
Wellicht even je huiswerk doen.

Alle oled schermen van de Samsung smartphones gebruiken PWM.

Hoe kom je er toch bij dat oled hier geen gebruik van maakt???
Juist deze techniek wordt vaak gekozen voor Oled schermen om de uniformiteit te behouden van de schermen bij dimming etc.

Tuurlijk zijn er enkele van niet net zoals dat ook bij LCD kan zijn.

Genoeg oled schermen met deze techniek hier

https://www.notebookcheck...ts-with-PWM.163979.0.html

Zoek op S8 of S9 IPhone X etc etc.
Het verhaal van maximale brightness en het niet meer knipperen klopt ook niet voor alle schermen!

Zet een iphone X('s) maar eens op max helderheid en maak een slowmotion video van het scherm en je hebt je antwoord

[Reactie gewijzigd door EdvanAl op 3 januari 2019 10:09]

Als ik mijn fotocamera instel op zo kort mogelijke sluitertijd, dan kan ik geen flikkering in de televisie waarnemen. Conclusie is dat de televisie ofwel geen PWM gebruikt, of dat het zo snel gaat dat zelfs de camera het niet kan waarnemen. Misschien een verschil t.o.v. telefoons?
LG TV"S hebben het niet.
Maar alle oled schermen van Samsung wel.
Vandaar mijn reactie
PMW? ook google leert mij er nauwelijks wat over
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pulsbreedtemodulatie
Wel een goed verhaal over blokspanning, maar niets over gezondheidsrisico's
Mja, ik heb ook een balk van google maps ingebrand op mijn s8+. Heb het zo'n 3 uur aan gehad als navigatie.
Kan je zeggen "eigen schuld". Maar ook ik wil me daar eigenlijk niet mee bezig houden en gewoon dat doen wat het apparaat kan.
Wat betreft monitor, ik heb nog wel eens dat mijn scherm niet uitschakelt bij inactiviteit.Of even weglopen en spel in het menu laten staan. Afgeleid/kopje koffie etc etc.
Nee, zelfs voor een nieuwe tv twijfel ik tussen een oled of een lcd 4k. Wel van vergelijkbare prijsklasse natuurlijk.
Samsung Galaxy Book 2?? De afbeelding is toch echt een Microsoft surface pro...
Toch echt niet :)

Ten minste als ik dat Samsung ding online zoek vind ik precies dit plaatje. Hij lijkt uit wel veel op de surfaces pro van MS zelf.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 januari 2019 16:59]

Microsoft heeft Samsung op hun stylus staan?
Dit is toch niet zo'n neppe markerting truc van QLED = OLED??

Ik vraag me zelfs af of dit werkelijkl wel OLED schermen zijn met het patent of dat ze het zo noemen maar de techniek het net niet is.
Tinfoil hat time! :+ (Oled is oled, er is geen andere techniek want dan heet het gewoon geen oled)
En het staat vast wat oled is.
In principe wordt het afgeraden om een OLED scherm als computerscherm te gebruiken vanwege het inbrandgevaar. Ook als je bijvoorbeeld alleen programma's met logo's kijkt of alleen games speelt kun je beter een LCD gebruiken.

Onderdeel van de Samsung QLED strategie is het om mensen te ontmoedigen om een OLED te kopen.
https://www.youtube.com/watch?v=JhgC3cfC4Eo

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee