Hoge Raad verklaart patent van HP op chip voor printercartridge ongeldig

De Hoge Raad heeft bepaald dat een patent van HP op een chip in printercartridges ongeldig is. Daarmee volgt de Raad de eerdere uitspraak die in hoger beroep werd gedaan. De uitspraak is het einde van een jarenlange patentstrijd tussen 123inkt en HP.

In de uitspraak volgt de Hoge Raad het eerdere arrest van het gerechtshof Den Haag. HP heeft nu geen mogelijkheden meer om verder in beroep te gaan en 123inkt mag huismerkcartridges blijven verkopen voor HP-printers. HP moet de kosten die 123inkt gemaakt heeft tijdens de zaak betalen. Het gaat om een bedrag van 66.957 euro. Volgens een persbericht van 123inkt heeft HP zelf in de afgelopen vier jaar meer dan een half miljoen euro aan advocaatkosten uitgegeven.

De zaak begon eind 2014, toen 123inkt door HP werd gedagvaard. De printerfabrikant stelde dat de huismerkcartridges van de webshop inbreuk maakten op een patent van HP. De chips op die cartridges zouden te veel overeenkomsten hebben. Volgens 123inkt was het patent van HP niet nieuw en innovatief en daarin kreeg het van de rechter eind 2015 gelijk.

HP ging in hoger beroep en die uitspraak volgde in 2017. Het gerechtshof Den Haag gaf ook hier 123inkt gelijk. HP was het niet eens met de uitspraak en ging in cassatie bij de Hoge Raad, die nu uitspraak heeft gedaan.

Een soortgelijke rechtszaak tegen Samsung werd eind 2016 door 123inkt verloren. Daardoor moest het bedrijf toners voor laserprinters van de Zuid-Koreaanse fabrikant terughalen. De rechter bepaalde toen dat er twee octrooien werden geschonden.

Update, donderdag: HP laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de uitspraak en deze te bestuderen om de beslissing te begrijpen. HP stelt dat het in andere landen hetzelfde Europese patent succesvol heeft laten gelden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-04-2019 • 20:45

185 Linkedin

Reacties (185)

Wijzig sortering
Man hoe lang speelt dit al? Las hier jaren geleden al over.
Want het zijn toch wel enorme verschillen.
Voor onze printer (pricewatch: HP OfficeJet Pro 8720 AiO)

Setje 123inkt huismerk (zwart, cyaan, magenta en geel): €62,50
HP origineel (zwart, cyaan, magenta en geel: €103,50.

Een verschil van €41 voor 1 keer alle cartridges vervangen. Waarbij de cartridges van 123inkt nog groter zijn ook (zwart 80ml vs. 63,5ml en de kleuren 29ml vs. 20ml.)
Dat zijn wel érg grote verschillen.

Maar ja; we kregen dus een tijdje na aankoop inderdaad bericht dat de 123inkt huismerk cartridges niet werden geaccepteerd door de printer: https://gathering.tweaker...message/54643987#54643987

Dus moesten we alsnog de dure HP cartridges kopen; 123inkt beloofde ons toen overigens wel dat ze een maand later met nieuwe versies van de cartridges zouden komen die wél geaccepteerd zouden moeten worden: https://gathering.tweaker...message/54694115#54694115

Deze nieuwe versies overigens nog niet geprobeerd; want hoewel de cartridges duur zijn gaan ze ook enorm lang mee; uiteindelijk print dit bij ons net zo goedkoop of zelfs goedkoper dan laser.

En daarnaast natuurlijk de horrorverhalen over de 123inkt cartridges die je printer zouden vernagelen lokt aankoop van hun cartridges natuurlijk niet erg uit...

EDIT: maar hoe gaat deze uitspraak in de praktijk uitpakken?
Gaat HP al hun printer een verplichte (firmware)update geven zodat deze alle cartridges gaat accepteren? Of?

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 23 april 2019 22:20]

maar hoe gaat deze uitspraak in de praktijk uitgevoerd worden?
Gaat HP al hun printer een verplichte (firmware)update geven zodat deze alle cartridges gaat accepteren? Of?
Nee, 123 inkt verkoopt cartridges met een chip die ervoor zorgt dat de printer bljft werken. Dat is waar HP de rechtszaak over heeft aangespannen. Dat mag 123 inkt dus nu blijven doen. Mooie van de chip van 123 inkt is dat die met een zelfklevend strookje op de cartridge geplakt zit. Als die cartridge leeg is koop je een cartridge zonder chip en plakt daar de chip uit de oude cartridge op. Scheelt weer 3 euro.

Ikzelf was al lang geleden overgestapt op een laserprinter. Maar ook daar loop je tegen hoge kosten op als de cartridges vervangen moeten worden. Na drie kleurenlasers heb ik nu een zwart wit laser van 100 euro die dubbelzijdig print. Scheelt papier en (kleuren) toner. Als ik echt kleur nodig heb ga ik naar de copyrette.
Bij Aliexpress kun je die chipjes vaak los kopen bij vervangende tonercartridges of zitten ze er zelfs al bij. Mijn simpele Samsung ML2165W (tegenwoordig ook HP ...) is zo voor € 15,- van een nieuwe (hervulbare) toner voorzien.
Dus als ik het goed begrijp; de printer heeft in zijn geheugen/firmware staan welke chips hij accepteert.
Wat 123inkt dus eigenlijk doet is de originele HP chips kopiëren/namaken zodat hun eigen huismerk cartridges door de printer worden geaccepteerd.
Deze uitspraak is dan eigenlijk alleen een uitspraak die ervoor zorgt dat 123inkt hiermee door mag gaan.

Maar hoe zit het dan met het gegeven dat onze printer dus eerst geen 123inkt cartridges accepteert en dat 123inkt dan (mogelijk; ik heb ze nog niet geprobeerd) nieuwe cartridges/chips kan uitbrengen die de printer wél accepteert? Of dat 123inkt cartridges na een (firmware)update van de printer ineens niet meer werken?
Als de printer na zo'n update dan alleen nieuwe chips accepteert dan zouden oude originele cartridges (met de oude chips) dan toch ook niet meer werken? Want als die wel zouden werken zouden de 123inkt cartridges (met die oude chip) ook nog moeten werken.

Sorry; beetje langdradig, mogelijk onduidelijk verhaal maar ik probeer voor mezelf te begrijpen hoe dit nou precies werkt. :+ :P
Hp zal geen firmware aanpassingen doen zodat ze niet meer werken. Dan schieten ze hunzelf in de voet, want oude voorraad, en klanten die gaan klagen. Er zullen ook klanten die niet updaten omdat er geen internet op zit en die zien dan dat origineel niet meer werkt. 123 zal dus hun chipleverancier om een aanpassing hebben gevraagd zodat die chip ook met uw printer kan communiceren.

Als HP toch een aanpassing doet, dan kan 123 weer een (winnende) rechtzaak starten. En dat heeft HP al teveel gekost, plus dat ze een rechts uitspraak dus negeren. Anderzijds kan die chipfabrikant ook gewoon weer updaten, want die chips namaken is niet moeilijk.

De uitspraak is over het doen, niet over dat het mogelijk is.
Toevallig kregen wij vandaag deze mail van 123inkt:
Geachte heer/mevrouw Piet91

U heeft bij ons in het verleden de HP 953 / 957 inktcartridges van het 123inkt huismerk gekocht. De afgelopen dagen ontvingen wij ineens meerdere meldingen over dit model inktcartridge. Bij printers met bepaalde firmware versies (de software in uw printer) lijkt het erop dat de chip op de inktcartridge geblokkeerd wordt. Hierdoor lijkt de cartridge defect, maar dit is niet het geval.

Omdat we hier eerder nooit klachten over hebben ontvangen, viel dit ons direct op. De klachten komen ook van klanten die de cartridges langer geleden hebben gekocht. Onze technische dienst ging direct aan de slag om te kijken wat er aan de hand was en hoe we dit zo snel mogelijk op konden lossen.

Wat is er aan de hand?
Op 9 april heeft HP een update uitgebracht voor printers die de HP 953 / 957 inktcartridges gebruiken. In deze update heeft HP de firmware dermate aangepast dat de printer nieuwe huismerk cartridges niet meer accepteert. Eventuele reeds aanwezige huismerk cartridges kunnen nog wel gebruikt worden totdat ze leeg zijn. Na het installeren van een nieuwe huismerk cartridge geeft de printer echter na de eerste printopdracht een foutmelding.

In het verleden (13 september 2016) heeft HP een soortgelijke truc uitgehaald waardoor wereldwijd in één keer geen gebruik meer van huismerk cartridges gemaakt kon worden. HP is hiervoor in meerdere landen aangeklaagd en heeft onder druk deze update teruggedraaid. Blijkbaar heeft HP deze truc nu in een nieuw jasje gestoken.

Oplossing
Nadat onze technische dienst dit probleem ontdekte, zijn wij direct aan de slag gegaan met het ontwikkelen van nieuwe chips voor deze huismerk cartridges. Deze nieuwe versies worden ook met de nieuwe firmware geaccepteerd en verwachten we op korte termijn te kunnen leveren.

Krijg ik dit probleem ook?
Om te achterhalen of de huismerk cartridges bij u blijven werken, is het belangrijk dat u controleert welke firmwareversie u op de printer heeft staan. Dit doet u als volgt:
(...)

Ik heb in de tweede helft het cijfer 17 of 18 in de firmware staan, wat nu?
Gelukkig staat er een oudere firmwareversie op uw printer, waardoor u probleemloos met de huismerk cartridges kunt blijven printen.

Voorkomen dat uw printer in de toekomst “geïnfecteerd" raakt met firmware tegen het gebruik van huismerk cartridges? Klik dan op de volgende link: https://www.123inkt.nl/update.

HP kan uw firmware dan niet veranderen en u kunt probleemloos met ons huismerk blijven printen.

Ik heb in de tweede helft het cijfer 19 in de firmware staan, wat nu?
U heeft helaas de firmwareversie op uw printer staan die het gebruik van huismerk cartridges blokkeert. De cartridges die u op dit moment in de printer heeft zitten kunt u nog zonder problemen gebruiken, maar na installatie van een nieuwe huismerk cartridge krijgt u een foutmelding. Uiteraard lossen wij dit voor u op!
Zodra de nieuwe versie bij ons binnen komt, ruilen wij uw ongebruikte cartridges om. Ook sturen wij u kosteloos een vervangend exemplaar toe voor de cartridges die niet meer geaccepteerd worden door de printer. Wij willen u vragen om de ongebruikte cartridges te bewaren totdat u van ons de gegevens heeft ontvangen om deze te retourneren.

Om ervoor te zorgen dat u ook daadwerkelijk de vervangende cartridges van ons ontvangt, vernemen wij graag het volgende van u:
- Welke cartridge(s) (typenummer + kleur) heeft u nog ongebruikt in uw bezit?
- Welke cartridge(s) (typenummer + kleur) heeft u geplaatst in de printer en veroorzaken een foutmelding?

Voorkomen dat uw printer in de toekomst opnieuw “geïnfecteerd" raakt met firmware tegen het gebruik van huismerk cartridges? Klik dan op de volgende link: https://www.123inkt.nl/update.

HP kan uw firmware dan niet veranderen en u kunt probleemloos met ons huismerk blijven printen.

Rechtszaken tegen HP
Uw printer is UW eigendom en HP heeft niet het recht om over uw rug de strijd met huismerk verkopers aan te gaan! HP probeert ook op andere manieren een monopolie te verkrijgen op de cartridges voor HP printers. Zo hebben zij in 2014 een rechtszaak aangespannen tegen 123inkt, waarin zij onterecht stelden dat de geheugenchip op de huismerk cartridge inbreuk maakte op hun octrooi. Na vier jaar procederen – waarbij HP drie nederlagen op rij incasseerde en meer dan een half miljoen euro aan advocaatkosten heeft uitgegeven – heeft de Hoge Raad op 19 april 2019 uitspraak gedaan, opnieuw in het voordeel van 123inkt. Het octrooi is nietig en wij mogen de huismerk cartridges gewoon blijven verkopen!

Met vriendelijke groet,
123inkt.nl

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 24 april 2019 22:03]

Interessant! Goed om te zien dat 123inkt dit werk doet voor hun chips, zoals ik al verwachtte. Bedankt voor deze aanvulling!
Ik koop gewoon iedere keer een 2e hands laserprinter op marktplaats met bijna volle toners. Die dingen kosten niets (meestal voor rond de 25,- klaar)...als de cartridge leeg is (meestal na 5000 blz ofzo), gooi ik 'm weg en haal ik weer een nieuwe...
Nou print ik wel erg weinig, met mijn laatste doe ik nu al 4 jaar, maar toch..scheelt een heleboel!
Bij originele Brother cartridges mag ik de lege cartridges gratis terugsturen. Die van het 123inkt-huismerk werken ook, maar die moet ik bij het vuilnis kieperen. Het is misschien vaak een luxe om aan het milieu te denken, maar als het kan, doe ik het liever.
Die 123inkt cartridges moet je helemaal niet bij het vuilnis kieperen. Die moet je netjes inleveren als KCA. Dan worden ze net zo netjes gerecycled als de cartridges bij brother.
Ik kreeg ook een zakje waar ik de 123 cartridges in kon doen en terug kon sturen?
Ik vermelde het gemakkelijk terugsturen als reden voor merktoners in een commercieel gesprek met een 123inkt sales, en zij "begreep het". Ik denk dus echt dat terugsturen (in .be) niet geregeld is bij 123inkt.
Alle oude cartridges kun je in zo'n verzamelbak doen van bijvoorbeeld Stichting Aap. Die vind je in veel kantoren, winkels etc. Je kunt ook zo'n bak laten neerzetten op je kantoor.
voor inkjet cartridges zie ik er zo inderdaad veel. Voor laser toner cartridges veel minder. Wordt dat in .nl ook massaal ingezameld?
Wij hebben een doos staan van eeko.nl; daar gaan ook toners van laserprinters in:

https://www.eeko.nl/inzamelprogramma/
De vraag is wat beter is voor het milieu. Allemaal losse zakjes met de post naar Brother toe die in china opnieuw gevuld worden ( gok ik) of ze weggooien en lokaal laten verbranden.
Ik vul mijn Brother toner cartridges gewoon zelf met toner poeder, volgens de leverancier kan je zo een cartridge een paar maal hervullen.
Het poeder heb ik in de US besteld, omdat je dat hier niet vindt, omdat, tenzij je aantoont dat je een copycenter of drukkersbedrijf hebt bedrijven niet aan jou willen verkopen.
Ondertussen heb ik gezien dat je voor mijn printer ook toner poeder te krijgen is bij Ali-Express, maar enkel te koop in zakken van 1 of 2 Kg, voor een aantal andere printers zijn er ook potjes van 100 of 200 g te koop.
En daarnaast natuurlijk de horrorverhalen over de 123inkt cartridges die je printer zouden vernagelen lokt aankoop van hun cartridges natuurlijk niet erg uit...
Horrorverhalen? Ik kom hier niet om 123inkt af te zeiken, want ik vind de originele toners ook veel te duur, maar wij hebben op het werk meerdere HP laser printers en op een gegeven moment gingen er 3 printers kort na elkaar kapot. De overeenkomst; er zaten opeens toners van 123inkt in. Want die waren goedkoper.
We hadden de printers helemaal schoon gemaakt en originele (dure) toners geplaatst. Toen was het probleem verholpen.
Kennelijk was 123inkt een charmeoffensief begonnen en ze hadden onze inkoper beloofd dat wanneer de toners niet zouden voldoen we ze gratis konden terug sturen. Zij was daar op in gegaan en wederom sneuvelde er een printer.
Wij nemen de gok niet meer voor ~€30 verschil.
hier op kantoor een heel andere ervaring:
- alles draait op 123inkt na de eerste start-toner, al jaren, zo goed als zonder problemen (zie volgend punt).
- 1x een probleem, 123inkt aangesproken, en deze hebben ons een andere toner opgestuurd, met terugnamen van de defecte.

Nog steeds blije gebruikers dus.
Het lef van 123inkt om tegen HP in te gaan en te blijven gaan waardeer ik enorm, daar wordt heel Nederland BV een beetje beter van.
Ik ga mijn volgende cartridges blijven bestellen bij hen, als blijk van waardering zeg maar :)
Precise, ik denk dat er bij ons zo’n 30 cartridges per week doorheen gaan (123inkt) en nooit gezeik.

(Ja, bovengemiddeld gebruik, lang verhaal)

[Reactie gewijzigd door rkatz op 24 april 2019 22:43]

Ik werk zelf in een winkel en 9/10 van printers die kapot gaan komt door namaak inkt.
Zelf ook een tijd lang namaak toners gebruikt van 123inkt. De printer zat na een tijd vol toner poeder en de drum was daardoor heel bekrast. Vanaf toen koop ik gewoon de originele inkt van Brother.

edit:
Maar ik vind ook zelf wel dat de originele inkt veel te duur is!
Daarom raad ik mensen die veel afdrukken een ecotank printer aan. Aankoop is wat duurder maar dat haal je er direct terug uit als je veel afdrukt.

[Reactie gewijzigd door Droxal op 24 april 2019 11:48]

Anoniem: 669783
@Piet9124 april 2019 10:35
Ik heb twee zwarte xl cartridges gekocht bij 123inkt voor mijn HP 3050A en deze werken goed. Overigens vind ik de keuze van HP om cartridges te verbinden aan een enkele printer sad. Koppelen ze de cartridgecode echt aan een IP adres?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 24 april 2019 10:49]

Mooie overwinning voor 123inkt. Het is een lastige situatie voor HP, ze doen de printers natuurlijk voor een klein bedrag weg in de hoop om lang te verdienen aan de zeer dure inktpatronen.

Net als met scheermesjes ontstaan er dan alternatieven omdat de consument niet bereid is om zoveel voor het gebruik te blijven betalen.

Ik kan persoonlijk weinig medelijden hebben met HP. Vanuit Nederland nam ik mijn HP printer mee toen ik verhuisde naar het buitenland. Nadat mijn zwart cartridge leeg was, kwam ik er achter dat ook op inktpatronen regiocodes zitten. Om dit over te zetten naar de nieuwe regio kon ik een uur met support in de chat en moest ik een volledige set aan nieuwe cartridges aanschaffen. De Nederlandse cartridges had ik niets meer aan.
Is dat niet gewoon het ontwijken van vraag en aanbod? In dit geval printtechniek die al jaren gemeengoed is en HP daarom maar probeert de inkt duur te houden met flauwekul.

Jammer dat het plaatsen van chips op cartridges niet in het algemeen als commerciele fraude wordt gezien omdat er geen aantoonbaar technisch voordeel van is, maar het wel het milieu onnodig belast.
De betreffende elektronische circuits die op een afwijkende cartridge "controleren" en eventueel tegenhouden kunnen zonder problemen aan de andere kant van de contactpunten op de cartridge, dus in de printer zelf worden geplaatst...

[Reactie gewijzigd door blorf op 24 april 2019 09:33]

De Nederlandse cartridges had ik niets meer aan.
Wist die printer dan dat hij niet meer in Nederland was? Is het een netwerk printer?
Mijn zwart cartridge was op, waardoor ik een nieuwe (niet Nederlandse) aan moest schaffen. Ik plaatste de nieuwe cartridge er in en de printer gaf een error. De printer wilde alleen functioneren als er cartridges in zaten van allemaal dezelfde regio code en de regio setting matched van de printer.

Daarom kon ik een uur in de chat om de verborgen regio setting van de printer aan te passen. Dit kon alleen via support, want er werd een code aan mijn kant gegenereerd waar zij dan weer een respons code op moesten geven.

Zie dit artikel voor meer info:
https://support.hp.com/us-en/document/c02558798

Mijn alternatief was om Nederlandse cartridges te blijven kopen, maar dat is vanwege shipping kosten niet te doen. De printer zelf was niet bepaald gratis omdat het een multi-function model was. Had ik dit van te voren geweten dan had ik hem destijds in Nederland verkocht.

[Reactie gewijzigd door Zyphrax op 26 april 2019 09:25]

ze doen de printers natuurlijk voor een klein bedrag weg in de hoop om lang te verdienen aan de zeer dure inktpatronen.

Nadat mijn zwart cartridge leeg was, kwam ik er achter dat ook op inktpatronen regiocodes zitten.
Het is niet haalbaar, maar ik zou wel een verbod willen op handelspraktijken die uit gaan van de domheid/ongeinformeerdheid van de klant. Het begint steeds normaler te worden om winsten op te drijven door je klanten een oor aan te naaien in plaats van een beter product te leveren. Het is natuurlijk van alle tijden dat handelaren liegen en bedriegen om hun waren te slijten, maar dit soort chips om onwetende klanten te dwingen vind ik extra smerig.
Nog een extra reden om geen HP te kopen dus.
Het meest frustrerende was uiteindelijk dat de HP printer cartridges uitdrogen. Ik moest er regelmatig mee blijven printen anders kwam de inkt er slecht uit.

Ik kan sowieso van harte een laser printer aanraden boven een inkt printer, ongeacht het merk.

Nu heb ik een Samsung. Later kwam ik er achter dat het eigenlijk HP hardware is met Samsung branding. Het is een kleuren laser. De cartridges zijn ook duur, maar hij blijft printen.
Ik hoop dat dit zeer goed nieuws is. En dat de enorm overpriced cartridges eindelijk wat goedkoper worden voor mijn printer. Jammer dat die prijs zo enorm word hoog gehouden.
Ik hoop dat dit zeer goed nieuws is. En dat de enorm overpriced cartridges eindelijk wat goedkoper worden voor mijn printer. Jammer dat die prijs zo enorm word hoog gehouden.
Nou als jij een Epson EcoTank printer koop betaal je HEEL weinig voor inkt, de printers zijn niet heel goedkoop maar de inkt is wel heel goedkoop.

Dus nee sinds Epson deze printers verkoopt hoef je helemaal niet meer veel geld uit te geven voor inkt, er kan wel tot 10x zo veel inkt in die printers, voor een fractie van de prijs, zelfs de inkt van Epson zelf.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 april 2019 23:33]

Wat is de ervaring met de (vaste?) printkop?

Gaat deze lang mee?
Kan je de kop vervangen voor een redelijke prijs indien nodig?

ik had lang geleden een Epson printer, en na een paar jaren was die printkop gewoon verstopt.
Alle Epson printers hebben altijd een vaste printkop gehad en die gaan ontzettend lang mee.

Elke printkop kan verstopt raken als je er erg lang niet mee print. De inkt droogt op.
Daarom heeft Epson inkt ook bestanddelen die zo'n verstopping kan oplossen. Als je maanden niet geprint hebt en er is daardoor een verstopping, dan moet je even een testprintje maken en de printer een tijdje laten staan. De verse inkt die dan in de kop zit zal de verstopping meestal oplossen.

Het beste voor een inkjet printer is al ie regelmatig even gebruikt word. En met zo'n EcoTank printer is de inkt goedkoper en word ie ook sneller gebruikt.
Zo als mjtdevries al zegt, als hij verstopt is gewoon weer een test printje doen of de kop met de printer schoon maken, het beste is ook je inject printer op standby aan te laten staan, en dan maakt hij zich automatisch ook schoon om de zo veel tijd.
Je bedoelt dat je beter een nieuwe printer kan kopen dan een nieuwe cartridge voor de oude want dat is goedkoper? :)

Het is waar, die printers worden onder de kostprijs verkocht en de winst zit in de toners en onderhoud.
Meestal zit er aanzienlijk minder in de toner/inkt cartridges die er bij zitten ;)

'Merkloze' of huismerk inkt van 123inkt, abcinkt of amazon / eBay zijn veel goedkoper dan een nieuwe printer kopen.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 april 2019 21:16]

Ik dacht ook even een setje te kopen van de Hema, maar daar had mn printer al snel geen zin meer in en weigerde om te printen, want niet hp cartridge... Dat is natuurlijk ook gewoon verspilling van inkt!
En iedere keer weer Akkoord moeten geven voor het gebruik van niet originele inktcartridges... Waarom? Gewoon om mij als klant te treiteren! Wees blij dat ik jou printer wil kopen. En lever je eigen inkt voor een concurrerende prijs. 123inkt geeft zijn inkt niet gratis weg. Die verdiener er ook mee. Dus moet HP dat ook kunnen. Het zijn gewoon asociale graaiers.
Of het verdienmodel is anders dan dat van 123inkt.
De winst zit in de cartridges en de printers worden onder de kostprijs verkocht. Dus graaiers wil ik het niet noemen, het model is gewoon anders.
Het model is ongebruiksvriendelijk. Ik ben printers hierdoor zo beu geworden dat ik zowel particulier als professioneel zo weinig mogelijk print. Dat doe ik niet voor het milieu of uit geldoverwegingen. Een printer moet doen wat ik wil en niet wat de printerfabrikant wil.
Het model is ongebruiksvriendelijk
Nee, het is juist heel gebruikersvriendelijk. Ook hiervoor printte je waarschijnlijk al zo weinig, dat het normale kostenmodel voor jou veel te duur was geweest.
Als je de ink voor een normale prijs verkoopt en de printer ook, dan had je 800 euro voor de printer moeten betalen, waarbij je vervolgens heel weinig betaalt voor de inkt.

Had je dat liever gehad?

Ik kan me die situatie namelijk nog herinneren en zeker toen er nog veel ontwikkelingen in de printer techniek waren, was het huidige verdienmodel veel fijner.
Enkele voorbeelden
 • Niet meer zwart-wit willen printen als een kleur op is (zoals @Arator ook aanhaalde). Dit hebben we op het werk gehad met een printer. Wel leuk dat de Linuxdriver die "feature" niet had...allemaal jaloerse collega's dat ik wel nog op de printer vlakbij kon printen en zij moesten wachten tot er een nieuwe kleurentoner was. :*)
 • Bij een onderhoud/update de firmware bijwerken zodat alternatieve toners ineens niet meer werken en in de vuilbak mogen.
 • Wurgonderhoudscontracten voor professionele printer: dure inkt + duur toestel + duur onderhoud.
 • Veel geld investeren in technieken om alternatieve toners de das om te doen i.p.v. dat geld te investeren in betere printers.
 • Originele toners die volgens de software leeg zijn maar die nog heel lang meegaan maar die je er steeds moet uithalen en mee schudden.
Allemaal voorbeelden die op HP slaan. Koop dan ook geen HP printer!
Die ongein haalt HP al vele jaren uit terwijl bv Epson dat niet doet.

De gemiddelde consument weet dat niet, maar ik had gedacht dat dat op Tweakers toch wel algemeen bekend was.

Die ongein met halfvolle startercartridges haalt HP zelfs uit bij Enterprise printers die tienduizenden prints per maand printen.
Ik spreek uit ervaringen met Kyocera en Konica Minolta. Het is dus niet enkel HP!
Ik ken dat. De printer geeft aan dat het cyaan op is, en wil daardoor niet meer zwart-wit printen. |:(
Het kan best dat grijstinten voornamelijk met een combinatie van CMY geprint worden. Vaak zit er wel een kleurverschil tussen gemengd zwart en echt zwarte inkt, wat in bepaalde situaties goed zichtbaar is (bijv. in foto's, ik heb zelf voorbeelden gezien). Zwarte tekst wordt over het algemeen wel met zwarte inkt geprint. Zie ook https://en.wikipedia.org/...nefits_of_using_black_ink .
Als je hele afbeelding alleen maar grijstinten bevat is dat in principe niet nodig, maar het zou kunnen dat de printer geen aparte settings heeft voor die situatie, waardoor hij altijd alle inkten nodig heeft. Het kan natuurlijk ook dat de fabrikant dit doet om jou te pesten, maar dat zullen we nooit weten.
Bij 123inkt zit de winst echt ook in de cartridge.
Misschien moet je ergens anders goedkope inkt kopen.

123inkt.nl
of MediaHolland (die mijn voorkeur heeft)
En wat te denken voor € 9,95 een complete set bij de Action?? Ik gebruik deze voor mijn Epson en Canon printer. Geen problemen mee.
Die hebben mijn huidige typenr. niet.

Ik kijk als ik een nieuwe printer koop eerst altijd of er wel alternatieve patronen te koop zijn bij mijn favoriete shop.
Ik betaal voor een 10 pack met 15 ml inkt €16,95 incl. verzendkosten.

Foto's met deze goedkope inkt hangen al minimaal 10 jaar aan mijn huiskamer muur zonder te vervagen.
Sommige vroeger gemaakt met hervulbare patronen, maar tegenwoordig gebruik ik wegwerp patronen.
Het schuimrubberen kussentje in een patroon wordt toch langzamer minder en dan krijg je problemen.


reactie aangepast
Bij Epson zelf zou ik voor een 10 pack met slechts 5,5 ml €142 evenveel ml ca. €350 betalen

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 24 april 2019 20:56]

Ik heb een beetje dezelfde ervaringen als @xxxMaverick , je kan pech hebben met de goedkopere cardridges. Bij mijn opdrachtgever gaat aardig wat papier door de printers, en bestellingen gaan altijd via 123inkt. Na een paar keer de budget versie heeft men toch besloten om de wat duurdere versie te nemen om problemen te voorkomen.

Dat wil niet zeggen dat je met de budget spullen altijd problemen hebt, maar meer dat je tegen een rotte cardridge aan kan lopen die gaat vlekken of strepen.

Misschien is mijn stelling wat gechargeerd, maar het blijft een feit dat het geld voor printerboeren in de supplies en onderhoud zitten.
Afhankelijk van printermerk en -model wordt er gemiddeld voor een milliliter inkt al snel twee euro gerekend. Dat komt neer op zo’n € 2.000,- per liter en daarmee is printerinkt vele malen duurder dan goud of olie.

HP zegt ‘sorry’. Niet omdat ze ons al decennialang bij de neus nemen door printers te verkopen voor 50 euro per stuk en de inkt voor 5.000 euro per liter. En niet omdat ze onlangs stiekem de software van die printers hebben veranderd ­zodat goedkopere inkt – van andere ­fabrikanten – plots wordt geweigerd. Nee, ze verontschuldigen zich omdat ze die heimelijke streek van enkele weken geleden ‘niet beter hebben ­uitgelegd’.
https://www.seniorennet.be/forum/viewtopic.php?t=194988
Ik ben het eens met het punt dat je wil maken, maar met 2000 Euro per liter is inkt niet vele malen duurder dan goud.
Een liter goud kost momenteel ongeveer 700.000 Euro en een kilogram goud kost ook nog altijd ruim 36.000 Euro. Wel is printerinkt duurder dan olie. Ruwe olie kost ongeveer 60 Euro per 159 liter momenteel. Dat is 38 cent per liter.
Oh... Het is al laat, stomme fout, reactie gewist...

[Reactie gewijzigd door Knutselmaaster op 23 april 2019 22:31]

Don't shoot the messenger.
Misschien was dit artikel wel lang geleden geschreven? :O
Liter goud? Bestaat dat?
Het smeltpunt van goud is 1337 K, dus ja, dat kan bestaan.
(Dat is 1064 C, maar om d'een of d'andere reden vind ik de Kelvin waarde mooier) ;)
Maar met ruwe olie kun je alleen zwart printen ... :9
Sorry, een gecopieerd stuk tekst waarin printerinkt duurder word genoemd als goud.
Ik wil wel ruilen met je, mijn inkt tegen jouw goud :)
En toch heeft HP een negatief eigen vermogen van 639 miljoen, wat inhoudt dat ze meer schulden hebben dan het bedrijf aan activa bezit. Een gezond bedrijf heeft een positief eigen vermogen, zo goed gaat het helemaal niet met HP.

Natuurlijk doet HP nog veel meer. Epson is wellicht wat meer printer georiënteerd, die zitten op 2.6% netto winst. Het lijkt erop dat de bedrijven veel last hebben van de huismerk inkt. Lastig want het wordt dan een kip ei probleem. Wanneer alleen HP de 'echte' prijzen voor zijn printers gaat rekenen dan koopt niemand meer een HP printer. In ieder geval niet zolang Canon, Epson, enz nog gesponsorde prijzen hanteren.

Op basis van die cijfers is de suggestie dat de consument een poot wordt uitgedraaid via de printers/inkt prijzen in ieder geval niet te onderbouwen. Ik zou me dus maar om andere zaken gaan opwinden. Er zijn ondertussen heel wat producten te vinden waar je echt veel te veel voor betaald. Koop eens een ijsje of een biertje in oost Europa :).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 april 2019 21:57]

Omdat een bedrijf uiteindelijk niet veel winst maakt zie jij bewijs dat ze niet veel te veel geld vragen voor inkt? Bijzondere manier van beredeneten. Vooral omdst Hp nogal meer doet dan printers maken, en met slecht bestuur kan je elk bedrijf verliesgevend maken, ook als ze gigantisch misbruik zouden maken van monopolie posities of veel te veel geld vragen voor bepaalde onderdelen....
Je weet dat HP uit meer dan enkel de printerdevisie bestaat?

En dat ze in het verleden nogal wat domme zakelijke beslissingen gedaan hebben waardoor ze bijna failliet gingen en hard in personeel hebben gesneden etc.
Als ik er maar geen last van heb.
Dertig jaar geleden was er niks beters dan HP. De printers gingen heel erg lang mee.

HP heeft het zelf verprutst door rommel op de markt te brengen. Ik koop in elk geval geen HP inktjetprinter meer.
Het is hoogst dubieus dat printers onder de kostprijs worden verkocht. er zitten geen high end onderdelen in printers.
De bouwkwaliteit is niet hoog. De software,.... daar zijn ook geen hoge kosten aan gemaakt.

Printers zijn low end crap, die kan je voor weinig geld verkopen en toch goede winst maken.
Tijdje terug een Officejet 8210 DOA (pakte z'n setup cartridges niet). Is een printer van 9 tientjes, daar kan je voor hetzelfde bedrag HP 953XL patronen in zetten waarmee je 2000 pagina's zwart en 1600 pagina's kleur kunt printen. Bel de shop op: Doe maar via HP. Bel HP op: zou nieuwe setup cartridges krijgen. Volgende dag hele printer, papiertje in de doos: flikker de oude maar weg, hoeven we niet terug.

Overigens hangt het nogal af van welke printer je neemt. Een Officejet Pro met 953XL of 957XL patronen printen 2.000 pagina's met een set cartridges van 100 euro per set. Pak je een deskjet van 25 euro bij de Kruidvat, heb je cartridges van 30 euro waarmee je amper 100 pagina's kunt printen. Als je pech hebt moet de printer z'n koppen een paar keer schoonmaken en is de cartridge leeg voordat je er 50 pagina's mee hebt geprint :X.

Overigens heeft HP er ook een handje van om regelmatig van inktpatronen of toner te wisselen met een nieuwe serie. Heel leuk bij laserprinters, heb je 2 toners op voorraad, sterft je printer en kan je de toners op V&A zetten omdat het nieuwe model dezelfde cartridges heeft, maar dan net met een nokje op een andere plek.
Weet nog dat ik een Deskjet 610 kocht als vervanging van een defecte Deskjet 670. Plastic houder met uitsparing overgezet van de 670, 1 pinnetje afgeplakt met een klein stukje zwarte tape en dat ding printte met de 40ml cartridges van de 670 terwijl HP liever 20ml cartridges verkocht voor dezelfde prijs.
Vertel eens op basis van welke kennis jij concludeert dat printers niet onder de kostprijs verkocht worden?

Bedenk eens met welke nauwkeurigheid die printkop moet bewegen om een nette print te maken. Dat het er aan de buitenkant simpel uit ziet, betekent niet dat het ook simpel is.
Omdat jij geen basis hebt om anders te beweren :P
Er zijn allemaal restricties vanuit de EU WTO en andere mededingingsorganisaties die dat (verkopen onder kostprijs) tegengaan. Het is heel snel oneerlijke concurentie.
En als iedere printerproducent meedoet dan is er sprake van cartel vorming (er zijn raketeering en cartel verboden bijvoorbeeld in de VS).

You like apples? How do you like them apples?
okay, daar heb je een punt dat er wetgeving tegen zou moeten zijn.
Maar dan zou het kunnen dat ze die dingen zonder winst verkopen. Dat is wel toegestaan.

Maar jij beweert dat ze er goede winst op maken. Dat gedeelte van je bewering is dus nergens op gebaseerd?
Tegen kostprijs, maar dan wel inclusief marketing enz kosten zou wel mogen.

Maar mijn inschatting is dat het met een goede marge wordt verkocht. Als je kijkt naar wat er in zit, ja dan zijn dat geen hoge kwaliteit onderdelen die voor hoge prijzen moeten worden ingekocht.
Simpele microcontrollers, de beweging gebeurd door rubber banden, simpele motortjes.
Ik heb wel een paar printers opengesloopt om te kijken wat er in zit. Het ziet er allemaal heel cheap uit.
En toegegeven ik ben geen expert, maar ik hen ook wel eens mijn grafische kaart op water laten lopen.
Dat ziet er qua complexiteit en kwaliteit van onderdelen toch echt een stuk beter uit.

Ik zit even ter vergelijking te kijken naar harde schijven (de ouderwetse) waar volgens mij een stuk meer precisie engineering inzit dan bij een printer (en ook meer metaal) je hebt een halve terrabyte al vanaf € 16,20 of als je een toshiba wil dan vanaf € 25. Dus ja, dan denk ik ... er zal wel een goede marge op een printer van 30 euro zitten.
Ik koop tegenwoordig steeds nieuwe printers als er een cashback actie is. Print bijna nooit en na een jaar zijn ze meestal wel op. Toevallig dit keer een HP, €19 na €30 cashback incl de inkt. (Nieuwe patronen voor oude printer: €40) Krijg ik een mail dat ik er nog €50 instantink tegoed bij krijg ook zonder abonnementsverplichtingen. :+ Gaat echt helemaal nergens meer over. En nieuwe cartridges voor deze nieuwe printer? Iets van €70 voor zwart en kleur samen. :/
Even gegoogled op Instainkt
De ontvangen cartridges zijn speciale Instant Ink-cartridges. Daar zit meer inkt in dan in HP’s XL-cartridges. Ze hoeven dus minder vaak te worden vervangen.

De cartridges werken echter alleen met een actief abonnement en een actieve internetverbinding. Stopt het abonnement, dan worden de cartridges op afstand onklaar gemaakt en is afdrukken niet meer mogelijk.
|:(
Yup, maar dat kan me weinig boeien. Gratis inkt is gratis inkt, ik heb een prepaid tegoed gekregen. Als ‘t op is ga ik weer kijken naar een nieuwe printer :+ Met dit tegoed kan ik wel langer doen met deze printer, immers moeten ze ook garantie geven als de cartridge niet meer werkt; wat nogal vaak gebeurt als je heel weinig print terwijl er nog zat inkt inzit.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 april 2019 12:17]

Het is waar, die printers worden onder de kostprijs verkocht en de winst zit in de toners en onderhoud.
Eens ergens gelezen dat je als een basis printer koopt van bijvoorbeeld HP voor zeg 40 tientjes, HP pas geld gaat verdienen als je de 2e of 3e cartridge koopt. Dat maakt het ook niet vreemd dat ze zo ver zijn door gegaan met deze rechtzaak. Verder ben ik wel blij dat HP hier niet heeft gewonnen.
Het is waar, die printers worden onder de kostprijs verkocht en de winst zit in de toners en onderhoud.
Dat van de kostprijs was vroeger zo bij de prijzenslag, maar of het nu daadwerkelijk nog steeds zo is betwijfel ik. De kwaliteit van transport/bevestiging is aanzienlijk achteruitgegaan de laatste 10 jaar.
Ik meen te herinneren dat het niet volledig vullen van de inktcartridges die bij de printer geleverd worden toegestaan in.
Printerinkt is per volume-eenheid duurder dan de duurste parfum (Chanel no.5), meerdere soorten Champagne, etc etc. Daar mag best wat aan gebeuren ja...
"...duurder dan de duurste parfum (Chanel no.5), .."

Jij koopt dus nooit dure parfum, dat is duidelijk 😏

Gewijzigd = aanvulling
Natuurlijk is mijn reactie off-topic, maar de kletskoek waarop ik reageer is dat niet 🤭

[Reactie gewijzigd door WimmieV op 23 april 2019 22:50]

Hangt ook af van het land waar je het koopt. In de USA waar merk-parfum ongeveer de helft kost voor een fles die dubbel zo groot is, klopt het absoluut.
Het schijnt af fabriek circa €100 per liter te kosten.
Ik weet niet waar het aan ligt maar mijn Ricoh printer print een stuk mooier met de origjnele Ricoh-cartridges dan met de namaak-123-cartridges die er nu inzitten. Voorheen met de originele cartridges kon ik er daadwerkelijk foto's mee afdrukken, dat kan ik nu wel vergeten - het ziet er gewoon niet uit. Het zou best een bewust ingebouwde incompatibiliteit kunnen zijn maar het is wel duidelijk minder.
Nou, dat zou sneaky zijn, niet een melding dat je niet kan printen maar dan gewoon slechter printen ..
Nee, gewoon omdat de namaak inkt NIET dezelfde kwaliteit heeft als originele inkt.
Dat blijkt keer op keer uit testen. Zeker voor kleurenfotos.

Het is niet zo makkelijk om inkt zodanig te maken dat je nauwkeurig alle kleuren er mee kunt mengen.
En vervolgens is het niet zo makkelijk om inkt ook zodanig te maken dat het niet verkleurt als het een tijdje aan de muur hangt.

Waar orginele inkt met goed papier 100 jaar mee kan, is er namaak inkt dat na 1 jaar compleet verkleurt is.

Er is 3rd pary inkt die wel dezelfde kwaliteit heeft, maar dat zie je ook terug in de prijs.

Deels is die namaak inkt goedkoper omdat zij de goedkope printers er niet meer terug hoeven te verdienen. Deels is die inkt goedkoper omdat het mindere kwaliteit is.
Het ligt er maar net aan waar je belang aan hecht.
Ben het met je eens over die prijzen. Maar de keren dat ik goedkopere cartridges gekocht heb gekocht bleken ze het of niet te doen of zo slecht te printen dat ik direct weer originele cartridges gekocht heb. Blijkbaar zit er toch ergens een kwaliteitsverschil en is het niet alleen de prijs.
Maar waarom die van Samsung wel en HP niet? Je zou zeggen dat het hetzelfde precedent is? Weet iemand dat? (Het gaat hier om een patent en bij Samsung bij octrooien) Wat is het verschil tussen die 2 kwam inhoud?
Er zit geen verschil in. Patent en octrooi worden in Nederland taalkundig door elkaar gebruikt.

Als je wilt weten waarom HP niet en Samsung wel in het gelijk worden gesteld moet je de vonissen lezen door op de links te klikken.
Zo'n vonnis is verdomd ingewikkeld. Maar HP heeft het in deze zaak alleen over de indeling van de geheugenchip, die gewoon een eeprom blijkt te zijn. En een heel verhaal over de parity die de printer in die chip bijwerkt, eerst parity 1 en dan parity 2, of afwisselend.
123 stelt ook nog dat de koper een licentie heeft, en dat vindt de rechter dus ook. "Het is niet de schuld van de inktcartridge dat de printer erin schrijft zoals de printer doet". Dat is een leuke, die kan nog wel eens van pas komen.
Toners werken heel anders dan inktcardridges. Door de toner techniek van Samsung te gebruiken, schend je octrooien volgens de rechter. Als je een chip in een inktcardrigde stopt, is dat niet het schenden van een octrooi volgens de rechter, waardoor 123inkt het in dit geval kan blijven verkopen.

Overigens is het niet erg fraai dat octrooien en patenten hier in één artikel gebruikt worden.
Hmm interessant, ik heb altijd geleerd dat Octrooi Nederlands is en Patent Engels. Dat is dan recent veranderd denk ik?
Als ik er over ga zoeken kom ik wel wat anders tegen wat ik ook nog niet wist: Het is niet volledig een synoniem.
Wat een kul-artikel.

Een patent en octrooi zijn hetzelfde, alleen is octrooi het Nederlandse woord en zijn de eisen, rechten en vereisten in diverse landen verschillend.

Zo kort had die blog kunnen zijn.
Die octrooigemachtigde zou ik dus maar mooi mijden.
Het is dan toch taaltechnisch beter om octrooi te gebruiken in een Nederlandse tekst? Wij spreken immers indien we het over auteursrechten hebben ook niet over copyrights.
Helemaal mee eens. Ik kon er online niet concreet iets over vinden maar heb altijd geleerd dat patent Engels is en niet gebruikt mag worden in een Nederlandse tekst tenzij het een citaat betreft natuurlijk.

In elk geval is zowel octrooi als patent in dezelfde tekst gebruiken geen uniform woordgebruik.
Stijltechnisch wel, en in juridische NL text vereist.
Potato, potàto...aardappel
Het gaat er niet zozeer om dat je "als je een chip in een cartridge stopt" het dan geen octrooi schendt, het gaat erom dat een aangevraagd octrooi of patent enkel en alleen kan, als iets voldoende inventief is. Dat betekent als je de jurisprudentie erop naslaat, een vinding/oplossing niet door iemand met vakkennis als voor de hand liggend mag worden ervaren. Als voorbeeld neem ik altijd het vastmaken van een schommelzitje. Dat kan doormiddel van lassen, maar ook doormiddel van het vastmaken met een moer en bout. Je kan op deze technische vinding geen patent of octrooi aanvragen omdat het nogal voor de hand ligt dat je hem ook op die manier kan bevestigen. Het is dus niet voldoende inventief.

Het kan dus heel goed zijn dat als Samsung een nieuwe manier vindt om inkt op papier te krijgen, of de inktcartridges dermate aanpassen, er wel sprake is van voldoende "inventiviteit" en er dus wel een octrooi op gevestigd kan worden.
In de VS krijg je nogal snel een octrooi toegekend.
Icoontjes met rechthoekige vs afgeronde hoekjes bvb.
Dat is geen octrooi. Een octrooi is enkel mogelijk op een technische vinding. Jij bent in de war met het logo's \ merken dan wel het auteursrecht.
Een patent en octrooi zijn synoniemen van elkaar, ze betekenen dus precies hetzelfde.

Inhoudelijk zal er wel het een en ander verschillen waardoor de rechter deze keer anders besloten heeft. Wat precies weet ik ook het mijne niet van helaas
Samsung's printerafdeling is tegenwoordig eigendom van HP...
Ik ben zelf gewoon gestopt met printen. Ik hoef ook eigenlijk zelden nog iets te printen. De printer inkt verdampt gewoon ook al print je niet. Ik had een nieuwe inktset gekocht voor mijn Canon printer. En ik heb welgeteld destijds 1x iets geprint en toch waren alle cartridges leeg.

Ik snap niet waarom er niets aan de printer fabrikanten wordt gedaan of dat daar geen onderzoek is ingesteld. Er moeten toch prijsafspraken zijn zou je denken. De inkt wordt met mega winsten verkocht en iedereen probeert niet eigen merk cartridges tegen te houden. Ik kan me niet van de indruk onttrekken dat dit alleen maar kan als er geen echte concurrentie is op die markt.
Om deze reden een kleuren laser printer gekocht. Ik moest jaarlijkse nieuwe inkt kopen terwijl ik nauwelijks printte. Ik heb nu nog steeds de toner van toen ik de laserprinter kocht (was incl toner 140), en dat is alweer zo'n 7 jaar geleden. Heb al flink wat bespaard op de inkt, en ik vind de print kwaliteit ook beter.

Tip: Koop een keer een leuke kleuren laster printer als er een goede aanbieding is, en ben af van die inkt maffia.
Jammer alleen dat foto's niet echt mooi afgedrukt worden op een laser.
Dat weerhoudt me om t aan anderen aan te raden, maar heb er zelf wel een.
Als ik foto's wil afdrukken dan doe ik het online. In verhouding echt veel goedkoper dan zelf afdrukken. Ook als je het bij een goede drukker doet en dan is de kwaliteit vaak nog beter dan thuis op speciaal fotopapier.
Ik heb een moderne kleuren laserprinter, en die maakt op fotopapier nog degelijke foto's... groot voordeel is voor mij ook de levensduur van de toners. Inktjet cartridges en printkoppen drogen uit.
Maar in de laserprinter zit een drum unit die slijt. Vaak een dure grap om te vervangen.
de kop van een inktjet slijt net zo goed... vraag is of de drum van een laserprinter slijt door gebruik, of dat deze een beperkte levensduur heeft. Ik dacht alleen door gebruik, en dus heeft de LP voor mij een streepje voor.
Heb zo'n oude dikke HP 3505 van het werk (was daar afgeschreven) en op MP een compleet set vulling gekocht. Prima ding, prachtige afdrukken en nooit last van ingedroogde inkt. Nee geen inktjet voor mij meer. Oo en hij is nog snel ook, alleen is het wel een bakbeest...

Heb nu ook nog een kleine laser staan, compleet set 4 kleuren voor 48 euro (imitatie via E-bay) goed voor 1000 afdrukken gemiddeld. Prima investering denk ik ;)

[Reactie gewijzigd door bonus op 24 april 2019 07:54]

Mijn probleem met mijn Dell 3110CN kleuren laserprinter was niet dat de toner op ging maar dat er geen drivers meer uitkwamen voor windows 10. Nu print hij met de generieke Dell drivers alleen nog maar goed in zwart wit.
Als de Windows 8.1 drivers echt niet wil werken kun je als omweg de *.ppd bestand uit de Windows driver gebruiken om het in een Linux VM (of RPI met linux) te installeren (als het al niet direct werkt) en daarna de printer delen. Als je niet zo vaak print, de VM alleen starten als je moet printen.
EN anders kun je proberen om een docker cups container in te zetten om dit te doen. Iets lichtere oplossing qua hardware requirements.
Je hebt gelijk, ik ga altijd voor het gemak (ouderwets). Moet me eens verdiepen in dat docker, snap er nog niks van.
raspberry pi als printserver ernaast met een of andere linux variant?

of de oudere driver (win7 of 8) werken meestal ook heel goed in win10 (heb ik al vaak moeten doen). Eventueel met compatibility mode opstarten (meestal niet nodig).
Goede tip: Dank je wel!

De Windws 7 drivers pakte hij helaas niet. Had wel een tijdje een Windows 7 VM draaien, maar dat werkte niet zo makkelijk dat ik er veel gebruik van maakte. Dus uiteindelijk een A3+ Epson kleurenprinter er naast gezet, zodat ik toch kleurenprints kan maken.
Hoe zit dat met de geur die van de printer komt? Als je bijvoorbeeld 100 pagina's afdrukt?

Overigens werd vroeger gezegd dat de laserprinter per pagina goedkoper is dan de inktjetprinter.

De situatie lijkt omgedraaid.

Druk je weinig af, dan ben je beter af met een laserprinter (droogt niet uit).

Druk je veel af, dan ben je beter af met inkjet (lagere afdrukkosten en minder kans op uitdrogen).
Heb het niet recent nagekeken, maar van oudsher waren laserprinters in aanschaf een stuk duurder, maar per pagina goedkoper.

Als je veel print kon je dan beter een keer in de buidel tasten en een laser kopen. Dat betaalde zich wel terug. Voor miep die af en toe wat print is een inktjet van 4 tientjes handiger.
Lasers zijn echter wel een stuk goedkoper geworden, en je heb inderdaad niet het nadeel van uitdrogen.
De afdrukkosten variëren flink per printer. Per situatie moet je berekenen wat het goedkoopste is. Ik heb eens gelezen dat met name goedkope printers duur kunnen zijn per afgedrukte pagina.

https://www.thijsschouten...-artikelen/laserprinters/

"Laser printer of inkjet printer
Is een laserprinter goedkoper in het gebruik dan een inkjet printer? Nee, dat is een fabeltje. Veel inkjet printers kunnen laser printers nu goed bijbenen qua kosten per pagina. Toch zijn er goede redenen om een laserprinter te kopen."

Hoe ervaar jij overigens de geur die van de printer komt? Is dat aanvaardbaar bij grote aantallen?
Ik deel je mening. Ik had vorig jaar trouwens een HP OfficeJet Pro 8715 gekocht. Ik had de printer maar een aantal keren gebruikt voor het printen van een paar velletjes, en vervolgens heeft de printer 3 maanden stil gestaan. Tot het moment dat ik weer eens iets wilde printen. Kreeg ik de melding dat de cartridges leeg waren. Toen ik de cartridges eruit haalde en eraan schudde hoorde je de inkt gewoon klotsen. Maar de printer bleef weigeren, ondanks alles.

Ik bestel vervolgens bij 123inkt een set nieuwe cartridges. Niet de originele, maar de huismerk cartridges. Kostte me €53,-. Vervolgens prak ik de nieuwe cartridges op hun plaats, zegt de printer ineens dat de transportwagen kapot is. En dat terwijl ik nergens iets geforceerd had. En het leuke is ook nog eens: als de printfunctie ermee kapt kun je dus de hele machine niet meer gebruiken. Ook de scanfunctie was niet meer beschikbaar. Ik was zó kwaad dat ik de printer uit het stopcontact heb gehaald, naar de tuin ben gelopen en deze splinternieuwe printer met volle kracht tegen de grond heb gestuiterd. Ik had zó hard gegooid dat mijn hele tuin vol met fragmenten van dat kolere apparaat lag. Kun je nagaan hoeveel frustratie dat mij gaf. Nu ik dit tik word ik weer woest! :(

Moraal van dit verhaal: ik koop nooit, maar dan ook NOOIT meer een printer. Uit principe niet meer. Ik wens niet opgelicht te worden door de mafiosi praktijken van de printerboeren die er alleen maar op uit zijn om de consument op een oneerlijke manier geld af te troggelen. Als ik iets te printen heb doe ik het in het vervolg wel op het werk. Kan dat niet, dan ga ik wel naar een winkel waar dat kan. Ik ben er helemaal klaar mee met die bende! Als ik omreken wat één printje mij gekost heeft, dan kun je beter je spullen bij de Copyrette laten printen. En daar zijn je printjes vaak nog mooier ook!

Even een rekensommetje: de printer kostte me, inclusief een setje cartridges, €168,00. Tel daar die €53,00 bij op van die bestelling bij 123Inkt (die ik vervolgens nu ongebruikt heb liggen!) en deel dat bedrag door het aantal printjes dat ik met deze k**machine heb gemaakt. Dat is €221,00 gedeeld door 24 afdrukken. Kosten per gemaakte pagina (schrik niet): € 9,21!!!

Dit filmpje geeft precies trouwens ook precies weer waar ik tegenaan liep: https://www.youtube.com/watch?v=AHX6tHdQGiQ

Het wordt ècht tijd dat er aan dergelijke praktijken iets gedaan wordt. We worden gewoon gigantisch in de zeik genomen door die printerboeren. Het lijkt wel alsof fabrikanten niet meer op een fatsoenlijke manier geld willen verdienen, maar alleen nog maar via misleiding, lock-in-constructies en door te opereren op het randje met vage methodes om hun geld binnen te harken. Ik doe er niet meer aan mee....

Ik wil er ook nog aan toevoegen dat deze gebeurtenis mij zó hoog zit, dat ik besloten heb om nooit meer iets van HP of een afgeleide merk aan te schaffen. Ik kocht voorheen altijd HP en Compaq computers en laptops. Ben inmiddels overgestapt op Lenovo's en Asus.

Niet dat het HP kan schelen, maar aan mij zal HP nooit meer één cent verdienen. Ik heb het merk Trust in 2003 ook al in de ban gedaan, en tot op heden heb ik nooit meer iets van Trust gekocht. Uit principe....

[Reactie gewijzigd door Qalo op 24 april 2019 00:11]

Ik had in het verleden ook altijd een inktjet printer (HP) maar omdat ik om de 3,4 of 5 maanden een printje maakte, droogden de cartridges uit. Na een paar keer nieuwe dure cartridges was ik het zat en heb een laser (Samsung) printer gekocht. Cartridges (123inkt) gaan zo'n 2- 2.5 jaar mee, printer is in 2014 aangeschaft.
Vroeger waren de HP inkjetprinters bijna onverslijtbaar toen de koppen nog op de inktcartridge zaten. De Deskjet, de Deskjet 500 etc. Die gingen zo 10 jaar mee.

Enkele jaren geleden kocht ik de 9100 inkjet met vaste koppen. Wat een drama-printer....

Wat ben je voor een printerfabrikant als je iets op de markt brengt wat nog geen jaar goed print?
Onze HP deskjet 710C : meer dan 15jaar dienst, bijna 20jaar, werkt nog altijd!

Ja de inktpatronen zijn ietsje duurder (maar je krijgt er wel een nieuwe printkop bij elke keer). Ja als je echt lang wacht tussen prints (6 maanden) kan het zijn dat je eerste print niet 100% correct is, omdat het een beetje droog is. Zowel HP inktpatronen als 'huismerken'. Probleem welk niet vaak voorkomt: maandelijkse facturen maken...

Staat nu wel opzij voor een laser-combi, wat sneller is, hangt aan het netwerk (i.p.v. een parallel-kabel), dienst als fax en scanner.

Bij de nieuwere kleine inkjets van HP in de familie: goedkopere inktpatronen, maar wel een vaste printkop -> ik voorspel miserie binnenkort. Maarja die printers zijn zo goedkoop (<50eur) dat het eigenlijk niet zo erg is...
Het is een wegwerpproduct geworden. :'(
ja zoals de oude Epson printers: vaste printkop...

Nuja, wat zijn de ervaringen met de EcoTank printers van Epson tegenwoordig? Duurder in aankoop... maar wat met de levensduur van de kop?

Voor die EcoTank printers kan je nog vrij goedkoop inkt voor kopen...
Hahaha, welkom bij Marketing, Inc. 8-)
Zo maken ze zichzelf kapot uiteindelijk, je verliest niet alleen vertouwen in hun printers maar op een gegeven moment in het hele merk.
Iedere hardwarefabrikant heeft zo z'n dingetje, ook Lenovo. Zo heb ik een laptop van Lenovo waar je niet zomaar een andere wirelesskaart in kunt plaatsen, nee, dat moet een Lenovo-branded kaart zijn. Uiteraard ook een heel stuk duurder.

Voorbeeld: https://forums.lenovo.com...enovo-COME-ON/td-p/952681

Google search over whitelisting: https://www.google.com/se.......0i71j0i19._zbOU-VpIM8

[Reactie gewijzigd door ray0755 op 24 april 2019 08:49]

Vervolgens prak ik de nieuwe cartridges op hun plaats, zegt de printer ineens dat de transportwagen kapot is. En dat terwijl ik nergens iets geforceerd had. En het leuke is ook nog eens: als de printfunctie ermee kapt kun je dus de hele machine niet meer gebruiken. Ook de scanfunctie was niet meer beschikbaar.
Ik was zó kwaad dat ik de printer uit het stopcontact heb gehaald, naar de tuin ben gelopen en deze splinternieuwe printer met volle kracht tegen de grond heb gestuiterd. Ik had zó hard gegooid dat mijn hele tuin vol met fragmenten van dat kolere apparaat lag. Kun je nagaan hoeveel frustratie dat mij gaf. Nu ik dit tik word ik weer woest! :(
Dit filmpje geeft precies trouwens ook precies weer waar ik tegenaan liep:
Je bedoelt deze?
https://www.youtube.com/watch?v=pD2xBXm4y70

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 27 april 2019 00:28]

Ha ha... ja, zo ongeveer. Alleen was mijn printer bij de eerste worp al compleet aan gruzelementen. Achter de frustratie zat behoorlijk wat kracht. Maar ja, in het filmpje werd een printer gebruikt uit de tijd dat het nog een stevige bouwkwaliteit had. Die plastic wegwerpzooi van tegenwoordig gooi je zó stuk. Want dat was die printer: een hoop veel te dure pisbakkenplastic met een printplaat erin en die toevallig kan printen. Meer is het niet. Ha ha ha....

HP is voorgoed een klant kwijt. Ik hoop dat ze blij zijn. Ik hoop ook dat de consument ze op gepaste manier straft. Ik wens ze een snelle faillissement toe. }>
Ik doe al zo’n 4 jaar lang met dezelfde HP cartridges, print nog steeds uitstekend zelfs met tussenpozen van enkele maanden en er is in die tijd al zeker een pak papier doorheen gegaan.

Voorheen een Lexmark, dat was echt om de 20 printjes nieuwe inkt kopen..
Ik heb zelf een HP Color LaserJet Pro MFP M277dw nadat de meegeleverde toners leeg waren heb ik bij 123inkt huismerk toners besteld. De printer melde na het plaatsen dat de toners niet origineel waren. Na ongeveer een half jaar zagen de afdrukken er niet meer uit (heel veel strepen) ik heb ze nog 6 maanden langer gebruikt maar de slechte afdrukken stoorde me steeds meer. Ik stond toen voor het dilemma of een nieuwe printer aanschaffen of alle toners vervangen door originelen HP toners(met als risico dat als het wel aan de printer zou liggen ik een klap geld verspilt zou hebben) Na veel wikken en wegen toch maar voor de nieuwe toner optie gekozen(vond het toch wel zonde om een verder goed werkende printer bij het oud vuil te zetten) Na het plaatsen van de toners en een "schietgebedje" waren de prints weer perfect. Ik blijf er echter een rare gedachte op nahouden. A. waren het slechte kwaliteit toners. B. is de firmware van de printer dusdanig geprogrammeerd dat je na verloop van tijd slechte prints krijgt en je toch de originele gaat aanschaffen.
Ik heb dezelfde ervaringen met een hp 477 laserprinter. De originele toners deden het perfect. Vanwege het grote prijsverschil heb ik twee keer een setje imitatie van 123inkt gehaald, beide keren na verloop van tijd kwamen er gekleurde strepen op alle prints. Sinds vorige week heb ik weer originele dure toner. Tot nu toe gaat dat goed, hopelijk blijft het zo.
Exact mijn ervaring. Inkjetprinter van 123 huismerk was prima, toner was waardeloos. Na de derde gertourneerde huismerkcartridge alleen nog maar de hp toner gebruikt. Kost een stuk meer, maar print wel. Blijft wel gek dat bij de huismerkcartridge altijd strepen ontstaan.
Ik kreeg strepen met de 123inkt in een Canon printer. Geen idee of dat ook gebeurd zou zijn met de originele inkt, maar ik vind het wel verdacht.

Nu heb ik zitten klooien met de speciale reinigingscartridges van 123inkt, maar de blauwe printkop is nooit meer de oude geworden.

De volgende printer wordt waarschijnlijk een laserprinter...
Ik heb exact hetzelfde ervaren, in mijn geval betrof het een MFP M476dw. Ik ben blij dat ik weer terug ben gegaan naar originele cartridges, de prints waren vanaf de eerste afdruk met deze originele cartridges weer perfect, geen strepen en vegen meer te zien en een veel mooiere kleurenweergave. :)
Ik haal voor mijn Epson SX 420 de cartridges altijd bij de Action, kosten in de weekactie een euro of 7 per setje van 5 stuks normaal 9,99€, doen het perfect waarvoor ik ze gebruik.
Same here, voor een heel setje HP 364 cartridges (dus de hele rits CMYK) betaal je een tientje, daarvoor heb je nog niet één enkele kleur origineel HP.

En zelfs op fotopapier printen ze prima.
Voor mijn Canon al vele jaren ESMonline via amazon.de. voor ca 1-1.5 euro per cartridge. Voor geinteresseerden: die met een afbeelding van een adelaar er op.
Vorige Canon heeft het meer dan 5 jaar uitgehouden hierop zonder enig issue en ging door een ongerelateerd mechanisch defect kapot (een losgesprongen veertje - repareerbaar, maar de software drivers wilden ook niet meer op mac).
Toen ik recent een nieuwe printer zocht zag ik dat de meest recente modellen alternatieve cartridges veel duurder zijn dan de cartridges van modellen die al 2 jaar in de markt staan. Zal wel aan de chip-ontwikkeling liggen. Heb daarom een printer gekocht die al meer dan een jaar op de markt was. . Nu ondersteunen ze allemaal airprint, dus mogelijk weer voor een aantal jaren OK met software. En weer 28 euro voor 20 XL cartridges. Die trouwens net zoveel ml bevatten als de gewone cartridges 5 jaar terug.
Dat jullie met inkcartridges werken. Ik heb al vanaf 1999 een laser. en een jaar of 7 geleden vervangen door een canon laser, dubbelzijdig 25 p per minuut, voor 130 euro inclusief volle toner.
Wil je mooi+goedkoop+soms kleur printen, dan kan inkjet nog n zinnige keus zijn.
Moet t mooi zijn (foto's etc), dan moet je vziw wel veel meer uitgeven bij laser voor vergelijkbare afdruk kwaliteit (als ze dat al halen?).
En print je dan ook niet zoveel, dan duurt t mss te lang om die grotere investering eruit te halen, bijv als je niet weet of je over n paar jaar nog dezelfde eisen/projecten hebt.
Maar behalve dat, idd, laser.
Mooi dat 123inkt zich niet af laat schrikken door de juridische afdeling van een reus. _O_
HP wist waarschijnlijk al dat ze dit gingen verliezen met hun Zuidas advocaten. Maar ze wilden het gewoon zo lang mogelijk rekken.
wat heeft "zo lang mogelijk rekken" voor zin voor een bedrijf, het kost alleen maar geld en HP is duurder uit dan 123inkt
Hopen dat de tegenpartij, t.o.v. HP een kleine speler, het opgeeft. Lang rekken zodat een kleine partij zich laat afschrikken door juridische kosten. Nu hebben ze fout gegokt en moeten ze de extra kosten zelf dragen. Die 67.000 Euro vallen in het niet bij een jaaromzet van 58,4 miljard Dollar.
Dat heeft geen zin voor HP, maar des te meer zin voor de advocaten die zijn ingehuurd...
Daar blijf ik me dus ook over verbazen.

Heeft dit advocatenbureau daadwerkelijk een rechtszaak gevoerd om recht te halen, of hebben ze deze zaak aangepakt met de ingeving dat gedaagde niet komt opdagen of opgeeft.

In mijn optiek ben je dan een schande voor je beroep.
Net zo lang doorprocederen tot de kosten te groot worden en de kleine partij, Particulieren en kleine bedrijven, wel bakzijl moet halen of kapot gaat.
En dat voor een fractie van de kosten tov de reus _/-\o_
Wilskracht en creativiteit heeft geen prijs!
Wow fantastisch nieuws, ben hier ontzettend blij mee, ik denk wel iedereen die een (Inkjet) printer heb.
Zoals Einstein al zei (en ik parafraseer mu heel erg): 'Je hebt geen 100 professoren nodig om mij zwart te mlaken; 1 amateur die mijn ongelijk aantoont is genoeg.'
Blijkbaar was 1 simpele advocaat genoeg om HP's ongelijk aan te tonen.
Goed dat het in Nederland nog zo werkt.
Tijd om HP te gaan kopen. :)
Leuk dat we de inkt nu goedkoper kunnen kopen.
Sorry, maar ik ga geen HP printer meer kopen.

De HP software, en de korte tijd dat HP eea ondersteund (consumenten apparaten) vind ik vrij hopeloos.
Als je als gebruiker de HP software download moet je zoveel vinkjes uitzetten dat het niet grappig is.

Daar komt bij dat in de PCL-3 driver van HP een paar irritante bugs zitten (niet kunnen printen vanuit office, geen windows testpagina maar wel kunnen printen vanuit kladblok), die vooral opduiken als je iets met de temp variabelen op een machine doet (deze bug bestaat al sinds 2015).
Heel herkenbaar, bij ons op kantoor (MKB) hebben we 1,5 jaar geleden alle HP printers weggedaan. Hopeloos die drivers.
Inderdaad, hier hetzelfde: ik kreeg na een half jaar na aankoop van mijn Laserjet de mededeling dat de ondersteuning verviel.
Dit is dus mijn eerste en laatste HP; Zo ga je niet met je klanten om.
Ok, dan maar de printshop.
Inderdaad.

Plus het feit dat de cartridge van hp standaard half leeg/half vol is en duurder.

Ik heb nu pas met mijn 2de 123inkt cartridge bezig - en ik weet wel, we printen thuis niet veel maar toch iedere dag een aantal pagina's. Bij de hp was het "fck, nu al leeg" en bij die van 123 lijkt het wel of ze niet op willen.. Gechargeerd natuurlijk maar dit geeft wel aan hoe je bij hp genaaid wordt. Ik kreeg van 123, een week na de ingebruikname van de eerste cartridge, zelfs een belletje of alles naar wens was. Nou - dat heb ik echt nog nooit meegemaakt dat je aftersales wordt gebeld of alles naar wens is.
Eigenlijk zou je bij juridische zaken op de een of andere manier willen hebben dat beide partijen zich op eenzelfde manier kunnen verweren. Neemt de één bijvoorbeeld een enorm team juristen aan, dan zou de ander dat ook moeten doen. Alleen lastig om dan nog te bepalen waar de grens ligt. Voor 123inkt was dit misschien wel het maximale wat ze kwijt konden zonder hun overige bedrijfsvoering in de war te schoppen, dus dan had een verplichting voor hen om een half miljoen uit te geven zeker weten geleid tot "winst" voor HP. Andersom kan je ook niet dwingen dat HP ook maar maximaal 60.000 euro uit te geven had, want dan zouden ze op de achtergrond natuurlijk alsnog stiekem dezelfde mensen bij het proces kunnen betrekken.

Misschien zouden proceskosten naar ratio betaald moeten worden aan de winnaar. In dit geval heeft 123inkt een factor tien minder uitgegeven, dus misschien zou HP dan de door henzelf gemaakte kosten met tien moeten vermenigvuldigen en dát als vergoeding geven? Op die manier is het risico om een zaak te verliezen voor beide kanten naar ratio even groot en kunnen ze zich in de rechtbank allebei net zo sterk laten vertegenwoordigen.
Wat is een eigenaardige fantasie van je. Ik zie de redelijkheid er niet van in. Waarom zou je iemand dwingen hoge advocaat kosten te maken? Dan winnen de gefortuneerde partijen automatisch omdat zij de kosten zo opdrijven dat de tegenpartij het zich niet kan veroorloven. Maar goed, het is een fantasie die geen werkelijkheid zal worden.
Ik zeg juist wat jij zegt; je kunt iemand niet dwingen om meer te betalen en daardoor wint vaak de rijkste partij. Je kan tegelijkertijd ook niet iemand dwingen om minder te betalen, want wat als nét die ene euro het verschil maakt. Stel dat 123inkt precies 66.957 euro had en nog een tikfoutje in een document moest herstellen en dat uurtje advocaatkosten niet meer kon betalen, dan had de uitkomst van dit proces heel anders uitgepakt alleen maar door (het gebrek aan) geld. HP kan het risico wel nemen om een half miljoen er tegenaan te gooien, als ze winnen krijgen ze het terug en als ze het verliezen dan weten ze dat ze écht geen gelijk hadden. Ondertussen drijven ze een kleine concurrent op kosten, wat voor sommige bedrijven sowieso desastreus kan zijn.

Een manier om een eerlijker speelveld te creëren is hoe ik het beschrijf, dat als je 10 keer meer uitgeeft dan de tegenpartij, je ook bij verlies 10 keer je eigen inleg uit moet keren. De rijkste partij moet dan een stuk zekerder van z'n zaak zijn voordat ze naar de rechter stappen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee