Test Aankoop eist 150 euro per klant van HP wegens blokkade huismerkcartridges

De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop eist met consumentenorganisaties uit vier andere landen dat eigenaren van HP-printers 150 euro schadevergoeding per printer van HP krijgen. De zaak draait om huismerkcartridges die HP blokkeert.

In de ingebrekestelling eisen de consumentenorganisaties van HP dat het bedrijf stopt met het softwarematig blokkeren van generieke inktcartridges. Daarnaast willen de organisaties dat HP de schadevergoeding betaalt aan eigenaars van HP-printers die door het installeren van een update geen huismerkinktcartridges meer kunnen gebruiken. Mocht HP hier niet mee akkoord gaan, dan wil Test Aankoop een groepsvordering starten bij de rechtbank.

Test Aankoop noemt HP's firmware-updates 'pure geplande veroudering' en noemt die 'illegaal en onverantwoordelijk'. De consumentenorganisatie claimt dat de updates niet alleen 'financiële schade' bij klanten veroorzaakt, maar dat deze ook zorgt voor meer elektronisch afval. Naast Test Aankoop doen consumentenorganisaties uit Brazilië, Italië, Spanje en Portugal mee aan de ingebrekestelling.

In het bericht wijzen de consumentenorganisaties erop dat HP in de Verenigde Staten onlangs akkoord ging met een schadevergoeding van 1,5 miljoen dollar voor Amerikaanse consumenten. Dit zou omgerekend per klant neerkomen op zo'n 83 tot 125 euro. Ook kreeg HP in november 2020 een boete van tien miljoen euro van een Italiaanse mededingingsautoriteit vanwege het blokkeren van huismerkcartridges.

HP begon in 2016 met de firmware-updates die bij bepaalde printers ervoor zorgt dat deze geen huismerkcartridges meer accepteren. Gebruikers zien bij het gebruiken van een niet-HP-cartridge een melding die bijvoorbeeld aangeeft dat cartridges mogelijk zijn beschadigd. De gebruiker moet de cartridge vervangen voor HP's eigen cartridges voor de printer het weer doet. HP-printers hebben sinds 2016 ook stickers op de doos die aangeven dat cartridges zonder HP-chips mogelijk niet zullen werken.

Een Nederlandse rechtbank zei anderhalf jaar geleden dat HP in 2016 onrechtmatig handelde toen het bedrijf die huismerkcartridges blokkeerde. HP zou klanten onjuist en gebrekkig hebben geïnformeerd over de oorzaak en oplossing van de cartridgeproblemen. HP werkt aan technieken om huismerkcartridges bij goedkopere printers te kunnen blokkeren, maar belooft dat duurdere printers nog wel goedkopere cartridges kunnen gebruiken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-05-2021 • 10:46

220 Linkedin

Reacties (220)

Wijzig sortering
Ik heb laatst 20 euro betaald voor 30 witmerk Canon cartridges! Dat is 67 cent per cartridge. HP vraagt ondertussen 13 euro voor voor één cartridge. Dat is 20x zoveel.

Canon witmerk: https://www.amazon.nl/INS...d=1620032835&sr=8-43&th=1
HP officieel: https://www.amazon.nl/HP-...dge&qid=1620032986&sr=8-6
Holy crap dat is nog goedkoper dan in/via Duitsland, thanks!
Als je koopjes zoekt, Hagglezon is een leuke vergelijkingssite die alle Amazon sites vergelijkt. Als voorbeeld de Canon set van hierboven: https://www.hagglezon.com...0INSPIRATION%2030%20canon

Hierlangs is te zien dat deze set omgerekend 17,69 kost in Engeland met gratis verzending is als het goed is geen BTW want het is onder de 22 euro. Het wordt dan 59 cent per cartridge :)
Onder de 22 euro geld ook niet meer, binnenkort wordt dat ook gehandhaafd.
Vanaf 1 juli dacht ik. Als het doorgaat.
Ja klopt, maar dat betekend dat als je nu besteld je nog net op tijd bent met de juiste shipping methode…

Op de site van de belasting dienst staat er niks over (nog de oude regels) ik vind het alleen hier:

https://www.bdo.nl/nl-nl/...en-afkomstig-buiten-de-eu

https://www.belastingdien...tingen_bij_invoer_betalen

[Reactie gewijzigd door mjl op 4 mei 2021 16:30]

Hoe cool is dit niet!
En ik maar steeds switchen tussen amazons, product zoeken,.. |:(
Thanks!
Nice, die gaat in favorites!
Amazon.nl is tegenwoordig goedkoper dan 123inkt, sneltoner en consoorten.
Nog wel, totdat Amazon de meeste concurrentie de kop in heeft gedrukt door dit soort praktijken waarbij producten onder inkoop worden gedumpt. Straks is alleen Amazon er nog en geen concurrentie en betaalt de hele wereld steevast adviesverkoopprijzen aan Amazon.
Amazon.nl is tegenwoordig goedkoper dan 123inkt, sneltoner en consoorten.
Om die reden koop ik al heel veel jaar niks meer bij Amazon. En Bol laat ik ook al heel wat jaartjes links liggen. Uit principe dus. Ik ga niet voor het allergoedkoopste. Ik ben wel prijsbewust, maar niet gek. De smerige praktijken van een Amazon heb ik een grote hekel aan. Spelen met de prijzen is maar een van de voorbeelden. Een ander voorbeeld bestaat uit verkopers van nieuwe producten. Zodra deze producten succesvol worden en goed beginnen te verkopen, maakt Amazon de producten na en gaat ze zelf verkopen. Genoeg ondernemers die deze fout hebben gemaakt en dachten met Amazon een miljoenenpubliek te kunnen aanspreken... Dat miljoenenpubliek sprak Amazon uiteindelijk zelf aan.
daar komt wel bij dat Officieele cartridges eigenlijk nooit lekke en andere kwaliteit hebben.

Waar huismerk duidelijk minder kwaliteit hebben en vaak ook toner lekken aan alle kanten waardoor het op plaatsen komt waar het niet hoort te komen.
Daar heb ik wel eens van gehoord ja. Ik heb het bij Canon inkt echter de afgelopen 10 jaar niet meegemaakt. En ik heb steeds andere witmerken gebruikt.
bij inkt zie je lek idd minder dan bij een toner printer met namen omdat bij toner er een heel transport stuk is waar inkt meer een directe spuit op het papier is. Bij inkt zie je het vaak het rust kussentje of hoe dat ding ook heeft bij de rust stand.

Maar print maar eens een huismerk Zwart / rood / Groen / Bruin vlak tegen elkaar en doe het zelfde met orginele merk dan zie je het meestal meteen.
Huismerk toners/cartridges zijn vaak namaak of gerecycled, waardoor lekken en strepen vaker voorkomen. Voor oude printers of veel interne documenten is het prima, maar voor nieuwere printers hou ik het toch liever bij de echte merken. Ik heb het laatst nog gezien bij een kleurenprinter van HP, de merktoners gaven een mooie strakke effen kleur, de huismerk toners gaven strepen en kleurverschil (donkere/lichtere plekken) over het gehele blad en waren over het algemeen minder mooi qua kleur.

Het verschilt per merk en model, zo had ik er bij mijn oude OKI printer geen last van, maar op een oude en een nieuwe HP weer wel. Maar dat verschilde ook weer of je een MFP had of een simpel klein dingetje. En of het inkt of laser is. Kwestie van proberen, geeft het rommel stap je weer terug over op merk.
Op mijn Xerox 6605 kleuren laserprinter geven de goedkope huismerk toner cartridges van 123inkt een minder scherpe afdruk en ik moet de kleuren opnieuw calibreren. Maar het prijsverschil is zo groot dat ik dat toch maar op de koop toeneem.
Betere inkt en nooit gezeur met je (laser/inktjet) printer weg moeten gooien door lekkage.

Wat mij betreft zijn vallen die alternatieve cartridges (bv. *kuch* 123 inkt) onder 'geplande veroudering' en een verkeerde manier van 'bezuinigen'.
Laat iedereen dat toch zelf beslissen? Mijn HP PageWide krijgt ook altijd originele HP cartridges, maar als iemand anders in zijn of haar printer goedkope cartridges wil steken moet dat toch gewoon kunnen?
Bruh. Daarmee heb je de materiaalkosten er denk ik nog niet eens uit. Dit is echt enorm goedkoop.
Amazon, die verkoopt met verlies om de grootste te worden en dan iedereen weg te concurreren.
Ja, maar dit is een third party seller. Dus dan bepalen zij de prijs.
je doel zal wel zijn dat huismerk goedkoper is dan origineel, maar je vergelijk canon witmerk met hp origineel. misschien moet je dan ook canon origineel vergelijken voor juiste weergave.

https://www.amazon.nl/Can...525&qid=1620045399&sr=8-5
Het verdienmodel rond printers zit dan ook in de eigen cartridges, en niet in de printers zelf. Daarom zijn die apparaten zo ongelooflijk goedkoop (voor 4 tientjes heb je al een Canon Pixma kleurenprinter, daar verdienen ze volgens mij weinig/niks meer aan). Ik ben het er absoluut niet mee eens, maar ik snap dat fabrikanten willen voorkomen dat je goedkope cartridges gebruikt. Gelukkig zijn er rechters die aan de kant van de consument staan.
Poww dat is wel erg goedkoop. De scherpe prijzen worden vaak mogelijk gemaakt door chinezen die de belastingdienst weten te ontduiken. Naast dat is mijn klantenservice ervaring op Amazon slecht. Ik kan het terug sturen maar daarbij is mijn probleem niet verholpen. Zelf betaal ik iets meer maar krijg ik ook service voor. https://www.alleeninkt.nl/canon-pgi-525-cli-526/

Belastingverhaal amazon; https://www.parool.nl/wer...nks-recordomzet~bc343f27/

[Reactie gewijzigd door Hardhill op 5 mei 2021 10:38]

Ik ben het eens met hun standpunt, maar ik vind het argument wel vrij zwak.
Test Aankoop noemt HP's firmware-updates 'pure geplande veroudering'
Volgens mij kun je er veel over zeggen, het blokkeren van andere bedrijven etc. Maar het geplande veroudering deel slaat eigenlijk alleen op de mensen die deze cartridges hadden en ze toen niet konden gebruiken. Volgens mij moet dat niet je insteek zijn bij zo'n zaak, en gaat het er meer om dat je de consument beperkt en insluit in je eigen producten.

Maar het kan zijn dat dat niet illegaal is (zie bijvoorbeeld Apple producten) en dit het 'beste' was waar voor konden gaan, maar het lijkt me dat van alle argument die je kunt verzinnen dit niet de beste is.
Uit hoofd vraagt de HP software of je de firmware wil updaten, ik heb ook begrepen dat sommige printers de setting aan hebben om automatisch de firmware up te daten.
Nu komt het leuke, na de update blijft alles (ook de niet HP cartridges) gewoon werken en pas wanneer je er nieuwe (non HP) in doet gaat de printer koeren.
Dus als je weinig print, kan het zomaar 1 jaar later zijn dat je merkt dat de printer vreemd gaat doen na het vervangen van een cartridge (vaak net buiten garantie).
Nog leuker is echter, dat de printer dan niet de melding geeft: "Storing door niet HP cartridge", maar komt met een vage melding, dat er iets mis is met het "inkt systeem".
Wanneer je HP Helpdesk belt, dan helpen ze je met een aantal "tips", waarna je printer het nog steeds niet doet.
Vervolgens krijg je een aanbod van HP om tegen gereduceerd tarief (bv. -20%) een nieuwe printer bij hun te kopen.
Bovenstaande betreft de zakelijke Officejet All-in-one printers. Zo al meerdere kennissen gehad die onterecht een nieuwe printer hebben gekocht.
Dus ik vind het terecht dat Testaankoop HP op dit probleem aanpakt.

Doordat inktjet cartridges bij weinig gebruik opdrogen, raad ik mensen tegenwoordig All-in-One laserprinters aan (Brother MFC-L3750CDW en Brother MFC-L3770CDW).
Helaas zijn deze sinds de Coronacrisis ruim € 100 duurder geworden.
Toner en drum haal ik bij abctoner.de

[Reactie gewijzigd door Jemboy op 3 mei 2021 13:07]

+1Anoniem: 22438
@Jemboy3 mei 2021 13:24
Als ze nou de printers iets duurder maken zodat er een fatsoenlijke winstmarge op zit, en de inkt zo goedkoop maken dat bedrijven als 123 inkt nauwelijks nog winst kunnen maken, dan is het probleem opgelost. Ik denk dat de inkjet technologie zover is uitontwikkeld dat daar geen research kosten meer aan zitten. Maar nee, ze investeren liever in technieken die de klant laten zitten met een plastic paperweight.

Het enige dat nog ontbreekt is een soort van stichting Brein die mensen achterna kan gaan voor "oneigenlijk" gebruik van hun waren, de gierigheid van de muziek en film industrie (steeds weer het volle pond willen vangen bij nieuwe media en technieken voor hetzelfde) hebben ze al.
en de inkt zo goedkoop maken dat bedrijven als 123 inkt nauwelijks nog winst kunnen maken.
En jij denkt dat printerfabrikanten hun kip , die gouden eieren legt, de nek om gaan draaien, zodat ze voor stuivers per geïnvesteerde euro moeten concurreren met diverse andere printerfabrikanten?
Natuurlijk niet, maar ik vraag me af hoeveel mensen daadwerkelijk cartridges van de fabrikant kopen. Toen ik ooit voor een printerfabrikant support leverde, had bijna iedereen cartridges van een ander merk. Ik denk dat het merendeel de cartridges bij de action haalt of een andere "goedkope" inktleverancier.

Ik denk dat als ze met scherpe prijzen het de cartridgemelkers praktisch onmogelijk maken om winst te maken, dat al die trucs niet nodig zijn en ze uiteindelijk meer verdienen dan nu. Ze creëren zelf nu een markt voor de cartridgemelkers (die zelf nog behoorlijke winsten maken op hun cartridges zonder ook maar 1 seconde support te hoeven leveren aan klanten voor bijvoorbeeld het installeren van printers etc.) en ik denk dat ze er uiteindelijk minder aan verdienen dan 123 inkt en zo.
Ik heb het vermoeden dat de printer fabrikanten al winst maken op de verkoop van de printers, alleen HP en.of de aandeelhouders vind dit niet voldoende.
De inktcartridges zorgen alleen voor extra (veel) makkelijke winst en geen enkel bedrijf geeft zijn "extra" winst vrijwillig weg.
De printer divisie maakte trouwens Q4 2020 een omzet van $4.83 miljard en een winst van $713 miljoen, wat uitkomt op 14,7% voor Q4 2020. Ter vergelijking JAARwinst voorbelasting Shell ligt rond de 10% en Ahold rond de 3% meen ik, Amazon +/- 8% en Google +/- 19%

Bij dit soort dingen denk ik altijd, waarom het gezegde --"misdaad" loont niet --, niet klopt.
Kan me zo het openstellen van de ADSL markt op het netwerk van KPN nog herinneren.
Het was KPN wel duidelijk dat ze uiteindelijk andere providers toegang tot hun netwerk moesten geven, echter ze zijn zo lang mogelijk in beroep gegaan totdat ze niet meer konden.
Hierdoor heeft KPN jarenlang de concurrent kunnen weren en zo tientallen miljoenen extra naar binnen kunnen harken.
Zelfs op dit moment biedt KPN aan zakelijke klanten Internet/telefonie onder KPN EEN aan met een looptijd van 2-3 jaar looptijd (standaard op 3 jaar). Wanneer je dan vraagt waarom dat niet op 1 jaar kan, dan krijg je een smoes, dat de meeste ondernemers het fijn vinden om een langdurige vaste relatie aan te gaan met KPN.
Geef mij 1 jaar en als ik tevreden ben, blijf ik, nu beperkt KPN mijn zakelijke overstapvrijheid, dit terwijl dit voor consumenten maat goede redenen niet mag!
Helemaal mee eens, stop met die weg werp troep van een paar tientjes!
Dat inktjet bij weinig gebruik snel opdrogen is ondertussen ook al een beetje achterhaald.
Ik had ook een Brother DCP-9020CDW, maar die toners kosten uiteindelijk ook veel geld (meer dan 100 euro voor niet originele cartridges 3 kleuren + zwart). Ook is na enkele jaren intensief gebruik er een zweem op de afdrukken. Intensief omdat we deze hier met 5 gebruiken.

Nu overgeschakeld naar een Epson Ecotank ET5800. Goedkopere, betere en snellere afdrukken, kan ook groter volumes aan, dus een aanrader.
Ik geloof jou meteen voor de Brother-printers. Maar als groot HP gebruiker is het probleem bij de HP nooit weggeweest bij de OfficeJet Pro 86xx. Van de 87xx serie heb ik slechts 1 gekocht en daar heb ik nog geen klachten over gehad, het kan echter ook zijn dat ze hem gewoon vaak gebruiken waardoor de inkt niet opdroogt ;)

Misschien leuk weetje:
HP had sinds de HP Laserjet 4000 laserprinters een probleem dat de fuserlaag in de fuser afbrokkeld.
Vroeger gebeurde dit bij sommige printers 1x per jaar. Met de huidige generatie een stuk minder, maar toch al weer 2x meegemaakt op de Mxx series en net buiten de garantie.
Vroegah boden bedrijven zelfs fusers met een metalen fuserlaag speciaal tegen dit probleem.
Consumenten werden in 2016 onvoldoende geïnformeerd. Printers werden van de één op de andere dag onbruikbaar gemaakt vanwege verkeerde cartridges en consumenten werden niet geïnformeerd over de oplossing, namelijk het aanschaffen van merk cartridges terwijl generieke cartridges het jaren goed gedaan hebben. De gebrekkige informatievoorziening leidde tot een de-facto geplande veroudering voor veel consumenten. Zij gooiden hun niet-werkende printer weg voor een nieuwe.

Los daarvan zijn er veel mensen, zoals ik, die alleen printers kopen die generieke cartridges ondersteunen. Als de fabrikant vervolgens de software ongevraagd aanpast zodat dat niet meer mogelijk is dan gaat hij naar de stort en koop ik een printer die dat wel ondersteunt. Ook dit kan als geplande veroudering worden gezien.
Consumenten werden in 2016 onvoldoende geïnformeerd. Printers werden van de één op de andere dag onbruikbaar gemaakt vanwege verkeerde cartridges en consumenten werden niet geïnformeerd over de oplossing, namelijk het aanschaffen van merk cartridges terwijl generieke cartridges het jaren goed gedaan hebben. De gebrekkige informatievoorziening leidde tot een de-facto geplande veroudering voor veel consumenten. Zij gooiden hun niet-werkende printer weg voor een nieuwe.

Los daarvan zijn er veel mensen, zoals ik, die alleen printers kopen die generieke cartridges ondersteunen. Als de fabrikant vervolgens de software ongevraagd aanpast zodat dat niet meer mogelijk is dan gaat hij naar de stort en koop ik een printer die dat wel ondersteunt. Ook dit kan als geplande veroudering worden gezien.
Ja vies spelletje van al die printer fabrikanten, heb ook niks voor niks een Epson EcoTank ET-2650 gekocht, printer is een stuk duurder, maar de inkt is ontzettend veel goedkoper, de inkt flesjes kosten bijna niks, een 70 ml inkt flesje van Epson kost €7,95, en een thuismerk 100 ml inkt flesje kost maar €6,95.

Een goede voorbeeld is een Epson Stylus DX5050 inktcartridge zwart die maar 7,4 ml is, kost je een enorme €12,00, en een thuis merk kost je €5,50 voor 13ml.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 3 mei 2021 23:39]

Geplande veroudering kan zomaar slaan op het bewust niet meer aanbieden van drivers in een nieuwere versie van Windows. Dat komt echt zeer regelmatig voor. Een fysiek goede printer kan dan zomaar onbruikbaar worden, puur omdat HP de driver niet meer updatet.
Niet alleen Windows: HP biedt ook drivers voor macOS en Linux.
Eh nee, onder Linux wordt een printer eigenlijk nooit onbruikbaar. Bijvoorbeeld een Laserjet 4 doet het uitstekend onder een moderne Linux, mits je een parallelle poort weet te regelen. Dat is evenwel de verdienste van de Linuxgemeenschap, die de drivers blijft onderhouden. De verdienste van HP is evenwel dat de Linuxdrivers (HPLIP) open zijn en dus ook door derden onderhouden kunnen worden.
Nieuwere modellen van HP-printers vereisen tegewoordig dat je precompiled binaries installeert. Dat gaat heel vlot via HPLIP, met een eenvoudige druk op de knop, maar open kan je het niet meer noemen voor de nieuwere modellen....
Zo vreemd is dat niet echter zo regelmatig is dat ook niet, dat Microsoft zijn driver model omgooit. Dat is bijvoorbeeld bij Vista wel gedaan, daar door heeft Vista ook zo'n slechte naam gekregen, omdat veel huis, tuin en keuken printer en scannertjes het niet meer deden.

Echter ik geef de betreffende fabrikanten geen ongelijk, het kan namelijk gewoon niet uit om voor dergelijke printers en/of scanners weer opnieuw drivers te schrijven voor een nieuwe drivermodel. Dit kan alleen als men de hardware voor meer gaat verkopen.
Ik denk dat het meer slaat op het feit dat HP vandaag kan besluiten om de cartridges voor een bepaalde serie printers morgen niet meer te gaan verkopen zonder het gebruik van huismerkcartridges toe te staan op die serie.
Sowieso lijkt me het argument wel op te gaan op de al aangeschafte cartridges.
Jaren terug mijn Brother MFC-5890CN gemodificeerd met een CISS (Continous Ink Supply System).
Dat heeft mij toen iets van een €80 gekost. Het Ciss systeem en 4 flessen van 100ml inkt per kleur.
De originele van Brother kosten 10 euro per kleur (5,5ml) en en 16 euro voor zwart (12ml). Prijzen van 123inkt.

100ml inkt is 18,8 kleurencartridges en 8 zwarte cartridges.
Als ik dit bij Brother zou kopen zou mij dat 180 + 128 euro, dus in totaal 308 euro gekost hebben...

Dit systeem heb ik nu 5 jaar en dat werkt tot nu foutloos. Onlangs 4 flessen inkt bijbesteld. Even vullen we zijn weer voor een paar jaar goed...

Voor alle duidelijkheid: deze printer is enkel goed voor wat Office documentjes. Foto's en dergelijke gaan naar een andere printers (dye sublimation) of laat ik doen door een labo...

[Reactie gewijzigd door DinoBe op 4 mei 2021 11:29]

Ik ben het niet eens met HP, maar ik begrijp het wel. Dit wordt puur veroorzaakt door de consumenten die niet de waarde van apparatuur kunnen zien en altijd voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Voordat iedereen gelijk op z'n achterste benen gaat staan en mijn reactie gaat minnen: Hoe normaal vinden we het nou eigenlijk dat het vaak goedkoper is om een printer te kopen en als de cartridges leeg zijn, deze bij het grof vuil te zetten en een nieuwe te kopen, dan dat er nieuwe cartridges in te plaatsen? Vaak zelfs als dit huismerkcartridges zijn?

Die goedkope printers worden al jaren op of onder kostprijs verkocht omdat de consument anders niks wil kopen en de enigste manier om voor een fabrikant nog een beetje te verdienen is via de cartridges.

En ja, die cartridges kunnen een flink stuk goedkoper maar we mogen ook wel eens een beetje naar onszelf kijken met onze collectieve wegwerp- en goedkoop-is-nog-te-duur-mentaliteit.

[Reactie gewijzigd door afterburn op 3 mei 2021 11:05]

Ik denk dat we kunnen vaststellen dat deze praktijk niet in het belang van de consument is, die eenvoudig weg (veel) duurder uit is. Er is dus sprake van een bepaalde misleiding van de consument, ook al heb je gelijk dat die zelf niet nadenkt. Je kunt discussie hebben of de consument beschermd dient te worden of dat hij zelf moet nadenken, maar wat je wel kunt vaststellen is dat de vrije markt hier voor een onwenselijke situatie zorgt waarin printers hun waarde verliezen en snel verouderen en weggegooid worden.

De beste manier om deze ongewenste situatie te beëindigen is dan ook de praktijk te verbieden. Als het aan mij zou liggen zou het weigeren van patronen van derden expliciet in de wet komen als oneerlijke handelspraktijk. Daarmee wordt het vanzelf onaantrekkelijk om printers tegen verlies te verkopen.
Helaas voor veel fabrikanten maakt dit niet uit, zij laten het wereldwijd op rechtzaken aankomen en vijf jaar later krijg je een nieuwe Apple Nano.

Wettelijk moet dit veel verder gaan, zodra een leverancier zoiets verachtelijks doet dient het desbetreffende merk gewoon een Europees import cq verkoop verbod krijgen. Pas wanneer ze direct gemangeld worden zullen ze de lokale wetten respecteren.

Wat boeit het HP dat ze een boete krijgen van een paar miljoen, dat is letterlijk een paar honderdduizend patronen verkopen. Dit treft HP gewoon niet.
Het expliciet onrechtmatig verklaren zorgt ervoor dat procederen een stuk makkelijker wordt: In plaats van touwtrekken of klanten wel of niet misleid zijn, wordt dat dan een hamerstuk wat in een kort geding afgedaan kan worden. Het draagt er daarom wel degelijk aan bij dat ze direct gemangeld worden.

Overigens is de "wet op de oneerlijke handelspraktijken" Europese wetgeving die nationaal is geïmplementeerd. Niets staat dus in de weg om het Europees tot een oneerlijke praktijk te verklaren.
Echt onzin wat je zegt. Als je veel print en dus niet de goedkoopste inkjet printer koopt van HP maar gewoon een hele dure, dan geldt nog altijd precies hetzelfde. HP laat zijn drivers communiceren met een chipje in je cartgidge en als die detecteert dan het geen HP cartridge is, dan weigert hij te printen. Ongeacht de prijs van de printer.
Is de consument in fout omdat de printermensen hun verdienmodel stinkt?
Ik ben het niet met je eens.
Als je als fabrikant een businessmodel kiest dat gewoon niet blijkt te werken: ervan uitgaan dat als je een te goedkope printer verkoopt, mensen je inkt wel zullen afnemen. Dan moet je niet zeuren als in de praktijk blijkt dat je voorspelling niet klopt. Dan moet je gewoon je businessmodel aanpassen.
Het is niet zo dat dit de schuld is van de consument, ook al zijn veel mensen wel geprikkeld door de lage aanschafprijs van een nieuwe printer. Het is ook de keuze van de fabrikant om die printer tegen of onder de kostprijs te verkopen (al betwijfel ik dat laatste als je kijkt hoe goedkoop de onderdelen zijn in zo'n printer). Ze kunnen ook inspelen op het milieubewustzijn van een consument voor een printer die wat duurder is, waar wel een gezonde winst op wordt gemaakt en die een stuk langer meegaat en waar gewoon alle cartridges in blijven werken. Wat mij betreft is het gewoon de keuze van de fabrikant om maxi alle winst uit de te duren cartridges te persen.
Niet mee eens hoor. De prijsstrategie is in dit geval bepaald door HP, niet door de consument. ik heb nergens gelezen dat wanneer deze HP printers 2x zo duur worden, ze niet meer verkocht gaan worden.
Whut!?
Je argumenten gaan mis op twee zaken.

Ik beslis zelf wel wat ik wil, wat ik wil betalen en wat niet. Dat ik bepaalde garanties mis, dat begrijp ik, maar mij verplichten bepaalt merk te kopen als aanvulling is ronduit niet te verdedigen.

Daarnaast, als er 1 bedrijf doet aan de wegwerpcultuur dan is het HP. Een nieuwe printer met half gevulde cartridges is vaak goedkoper dan een nieuwe set cartridges kopen. Dat is een verkooptechniek, met de focus op marktaandeel kopen en promoot het kopen van een nieuwe printer.
gewoon geen printer kopen van HP. Schandalige praktijken daar.
Ik heb al jaren een brother laser printer van 120 euro. Print ik makkelijk 1000 pagina's mee, een nieuwe toner kost me 20 euro. (huismerk)
En toch heb ik hele slechte ervaringen met de huismerk toners waardoor ik voor brother laser printers weer overga op de reguliere.

Ze zijn veel sneller leeg dan de printer herkent en er ontbreken heel snel lijnen. Dat is met name irritant met barcodes die onscanbaar worden.

[Reactie gewijzigd door Isniedood op 3 mei 2021 11:08]

Zelfde met HP huismerk toners. Doen we ook niet meer. Elke toner heeft wel wat. Inderdaad lijnen die ontbreken, of lijnen die er niet horen. Ze 'herstellen' het wel door weer een ander op te sturen, maar was er zo flauw van.

Met originele HP toners geen enkele last.
Kan ook softwarematig zijn. Merken dat er een huismerktoner in zit, en dan je prints maar bewust slechter gaan maken.

Hier ook Brother laserprinter met netwerkaansluiting, originele toner erin, print maar paar pagina's per jaar en ding werkt gewoon meer dan prima. Inkt zou alleen maar uitdrogen en meer kosten.
Ik denk niet dat het software is. Het ontstaat pas na enige tijd, en ene vervangende huismerk toner lost het ook weer op. Ook zie je bijvoorbeeld bij ongewenste strepen de inkt duidelijk op de drum zitten.
Als er toner op de drum blijft hangen, dan is de drum gewoon versleten. Het is een teken dat de huismerkcassette een hergebruikte drum heeft en drums gaan ook langer mee dan een tonerlading, dus is het erg verleidelijk om ze te hergebruiken.

De printer reinigt de drum door deze van elektrische lading te voorzien, waardoor toner afgestoten wordt. Afgezien van wellicht een klein streepje aan de rand hoort de drum altijd brandschoon te zijn, als dat niet zo is dan is de drum niet langer in staat toner af te stoten. Een drum bevat organisch materiaal dat degenereert naarmate de drum ouder wordt.

Een drum gaat in de regel iets van tussen de 15.000 en 25.000 afdrukken mee, ook afhankelijk van absolute leeftijd van de drum en de kamertemperatuur van de ruimte waar de printer staat.
Een resettende timer is natuurlijk ondenkbaar |:(
Dat is inderdaad ondenkbaar en komt in de categorie sjoemeldiesel. Het is het stiekem en doelbewust verpesten van prints, waardoor leveranciers toners moeten omruilen en klanten met mislukte prints zitten. Dat heeft een impact op het milieu en kost de zowel klanten als handelaren in huismerktoners geld. Als dat uit komt levert dat geheid miljardenclaims op..

Never nooit niet dat HP zoiets zou uithalen puur om wat extra 'genuine' toners te verkopen.

Dat is wezenlijk anders dan de truuk die HP nu uithaalt, wat openbaar wordt uitgerold en met een mooi verhaal wordt verdedigd.
Je moet bij toners van derden op een aantal zaken letten:
 • Is de cassette enkel opnieuw gevuld, of is ook de drum vervangen? De drum wordt slechter naarmate de cassette oud wordt en er is een reden dat hij onderdeel van de cassette is. Hij kan vaak langer mee dan één tonerlading, maar de printkwaliteit gaat gewoon achteruit naarmate de drum ouder wordt.
 • Toner en toner is niet hetzelfde, verschillende printers hebben voorkeur voor verschillende toner. Indien de cassette gevuld wordt met toner, waarbij niet gekeken is naar het type toner dat de printer het liefst heeft, leidt dat tot slechtere resultaten.
Indien je een beetje navraag doet bij de verkoper of hij weet wat hij doet, kun je naar mijn ervaring prima slagen. En omdat ook op originele toners een flink prijsopslag zit, is het gebruik van huismerktoners mijn inziens ook essentieel om betaalbaar te kunnen printen.
Tja, wat noem je betaalbaar?
Even voor mijn type printer gekeken naar kosten per print gebaseerd op prijs en aantal pagina's die 123inkt opgeeft:
Originele hoog capaciteit: €0,0225 per pagina
Huismerk hoog capaciteit: €0,0136 per pagina

Voor mijn toepassing (privé gebruik) betaal ik liever het 'dubbele' per print, iets teveel ellende al gezien met huismerk toners.
Mocht je wekelijks een of meerdere toner moeten vervangen dan kan het weer wel lonen
In mijn ervaring haal ik die geclaimde capaciteit van 123inkt dus totaal niet. De kwaliteit gaat vaak dusdanig achteruit dat de toner claimt nog lang niet leeg te zijn maar dat ik hem wel als dusdanig beschouw. Dit is geen incident. Ik heb 4 jaar met diverse toners van 123inkt gewerkt.

Tegelijk blijft het lastig vergelijken natuurlijk. Ik zit niet in excelletjes de geprinte pagina's bij te houden.

[Reactie gewijzigd door Isniedood op 3 mei 2021 14:03]

Dat klinkt als een versleten drum. Valt me tegen van 1-2-3-inkt. Een drum moet in de regel makkelijk een tonerlading mee kunnen gaan (en dat is helaas de reden dat ze hergebruikt worden).
Als ik dat even maal 4 vermenigvuldig (ik heb een kleurenprinter), kom ik op 9 cent per afdruk, nog lang geen inkjetprijzen, maar ik vind dat toch wel de moeite om een goedkopere toner te zoeken (en dat lukt prima).
Zelfde met HP huismerk toners.
Ik had er eentje van Tonershop die niet helemaal vol was. Dwz: hij woog veel minder.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 3 mei 2021 11:37]

Gewicht vergelijken is niet helemaal eerlijk bij dit soort producten. Vaak is het een reverse engineered product waar bepaalde onderdelen zijn vervangen met andere materialen of anders gefabriceerd. Ook worden er soms cartridges gerecycled maar moeten er wel vulopeningen worden gemaakt dan bijvoorbeeld.
Ja dat zal best, maar het kan best zijn dat de fabrikant van die cassettes nieuwe productieprocessen heeft waardoor ze goedkoper en lichtere producten kunnen maken die wel dezelfde inhoud en kwaliteit hebben. Kan gewoon gebeuren.

Kans is dus groot dat er over tig maanden alleen nog maar de lichte varianten gekocht kunnen worden. Weet jij veel.
Mja same, Ik heb alleen maar problemen gehad met huismerk toners voor mijn brother laserprinter.
In een ver verleden repareerde ik hardware, waaronder printers. Zelfs meegemaakt dat huismerk toner cartridges lekten. Lag er gewoon toner in de printer. Dan probeert men dus te besparen op de toner maar is men het drie- of viervoudige kwijt voor het schoonmaken.
Wat toevallig, was net ook van plan een brother laser printer te kopen :) Hoe is het met de software/verbinding ervaring? lees nogal wat wisselende ervaringen daarmee (niet dat er echt een alternatief merk is)
Ik heb net een DCP-L2530DW gekocht en die bevalt prima. Wist niet dat er een toner bij zat (voor 700 paginas) dus ook nog een XL toner erbij aangeschaft (Brother TN-2420 toner zwart hoge capaciteit (123inkt huismerk)) die geloof ik 3300 prints kan maken en een doos papier. Volgens mij heb ik voor 10+ jaar genoeg. Netwerk instellen gaat prima en printjes maken gaat prima. Ik gebruik ook Airprint wat erg makkelijk werkt.
AirPrint is echt een godsend.

Ik snap niet dat dergelijke services op windows en linux nog niet een ding zijn. OS native auto-discovery. Geen gedoe met drivers en utilities, 2 registraties, gratis antivirus en health plugins voor van alles en nogwat.

Gewoon netwerk kabel inprikken en gaan.
Afgezien van het feit dat je op “printer toevoegen” moet klikken werkt het in Windows ongeveer net zo. Druk op de knop en hij vindt zelf de printer, installeert drivers, etc. Ik kan me de laatste keer dat ik zelf printersoftware moest installeren niet herinneren.
Afgezien van het feit dat je op “printer toevoegen” moet klikken werkt het in Windows ongeveer net zo.
En dat is dus precies mijn punt een beetje. Dat doet het niet.

Onder water moeten er compatible drivers nog gedownload worden, moeten dingen goed gezet worden qua config.

Airprint werkt op ieder Apple device binnen het netwerk. Dus ook mensen die even langskomen (zoals je oma, want die is ws al wel gevaccineerd) kunnen snel iets printen.

Sure het is vast makkelijker geworden, maar het laat nog steeds sporen achter op je systeem.

Het mooie van airprint (en CUPS ook overigens) is dat het altijd direct werkt, zonder config, zonder downloaden van drivers, geen installaties, gewoon gas.
Da’s technisch indrukwekkend natuurlijk, maar voor eindgebruikers natuurlijk geen enkel verschil.

Overigens zou ik ook bij Windows graag zien dat het werkt zoals bij airprint, maar voornamelijk omdat ik dan die knop niet meer in hoef te drukken. Wat er onder water gebeurt zal me een zorg zijn.
Voor de eindgebruiker is dat wel degelijk een verschil. Je hoeft namelijk niet in de settings te duiken om een printer toe te voegen. Ook al kun je dat via het dialoogvenster ook wel doen, je moet het wel doen en hij blijft er voor altijd in staan tot je hem weer verwijderd Airprint pakt gewoon de printers in het netwerk op. Als er eerder printers uit staan of niet beschikbaar zijn zie je die verder niet.

Als ik met een werklaptop zou willen printen thuis heb je ook de hele waslijst aan printers van werk er nog tussenstaan en in grote bedrijven kunnen dat er rustig 100 zijn (verschillende locaties , kleur zwart-wit, A3 en dergelijke). Zie dan die van jou er maar tussenuit te halen.

Dat is het punt van Airprint. Usablity is gewoon beter. Als je er mee kan printen kun je hem zien, als ie er niet is zie je m niet.
Mijn "oorspronkelijke" cartridge geeft na 450 pagina's al aan dat 'ie leeg begint te raken (toner low). Verder niets dan lof voor de Brother laserprinters. Airprint gebruik ik niet, alles werkt gewoon zoals ik wil, incl. scannen.
Mijn "oorspronkelijke" cartridge geeft na 450 pagina's al aan dat 'ie leeg begint te raken (toner low). Verder niets dan lof voor de Brother laserprinters. Airprint gebruik ik niet, alles werkt gewoon zoals ik wil, incl. scannen.
Oorspronkelijke toner cartridges die bij laserprinters zitten zijn vaak “demo” cartridges die minder toner bevatten.

Want ook bij de duurdere kleurenlaserprinter verdienen ze vooral aan toner. :)
Misschien een keertje de cartridge schudden, hoewel deze melding mogelijk ook gewoon in de software is ingebakken.
Die had ik precies op het oog! Bedankt!
Paar jaar geleden ook zoiets gedaan, dan de DCP-L2500D. Werkt altijd, toner vervangen (huismerk) werkt perfect. Na jarenlang ellende met vele inktjetprinters een verademing. Na een mooie start als printer-consument in de jaren 90 met een fijne matrix-printer (wel gedoe met dat kettingpapier). nwe toner kostte 10 gulden bij Vobis meen ik. Maar het werkte altijd en nu weer gelukkig en daar gaat het om.
Ik heb een DCP-L2550DN (A4 zwart wit laser, kleuren scanner met document feed). Ding heeft USB en ethernet (geen WiFi) en doet het goed op ethernet. Werkt standaard met Apple (AirPrint support) en ook Windows heeft keurige drivers beschikbaar voor zowel printen (ook via de extra invoer) als scannen (ADF en flatbed).

Antwoord op je vraag: Nog geen enkele klacht m.b.t. connectiviteit maar dat is ook omdat ie geen WiFi heeft.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 3 mei 2021 11:10]

Ik heb zelf een Brother kleuren LED gekocht ivm AirPrint. LED schijnt minder fijnstof te verspreiden en minder toner en stroom te verbruiken dan de Laser. Vraag mij niet hoe.

Toners van Brother zijn prijzig maar je kunt gelukkig tal van alternatieven kopen. Ik doe echter al iets van 2 jaar met de huidige toners (meegeleverde bij de printer).

Ik heb printers van HP, Canon en Samsung geprobeerd. Van HP zijn ze best netjes maar het is zo een strict bedrijf met cartridges en toners. AirPrint werkt er wel top op. Samsung en Canon zijn minder strict maar Samsung werkt zeer slecht en Canon is hit and miss.

Brother werkt gewoon prima, AirPrint feilloos, kwaliteit van prints top en schijnbaar vrij makkelijk met alternatieve toners. (Enkel een melding schijnbaar, maar ik heb het nog altijd niet geprobeerd).
Ik heb al ruim tien jaar een Brother HL-2150N Zwart/Wit netwerk laser printer.
Er zat een toner bij, en deze heb ik een paar maanden geleden vervangen door een 123inkt toner.
Werkt helemaal probleemloos.
Zelf heb ik de Brother HL-3140CW, kleuren laser. Nadelen:
- Via WIFI kan het zomaar 5min duren voor dat een foto print er uit komt. Heb een extra wifi-router geplaatst en vast IP ingesteld om het nog enigzins werkbaar te houden.
- De printer geeft erg snel aan dat een Toner leeg is. Dan moet je weer ingewikkeld doen met bovenklep half open, "secure" en "cancel" tegelijkertijd indrukken, zodat je bij het "geheime" toner reset menu komt.
Zelf print ik altijd met merkloze toners, want zijn 4x zo duur. Maar je moet net geluk hebben of ze goed resultaat geven.
- Na 50.000 pagina's kan je hem weggooien. De onderdelen die je dan moet vervangen zijn duurder dan een nieuwe printer.
Bij veel Brother lasers kun je instellen dat hij doorprint ondanks "leeg" melding. Scheelt je weer het resetten van de counter.
ik heb een DCP-9015 laserprinter met wifi en die draait al jaren feilloos. staat op zolder, matig/redelijk bereik van wifi maar heb er nooit storingen mee.
ook printen vanaf telefoon of tablet werkt vlekkeloos.

+/- 1500 printjes mee gemaakt nu sinds aanschaf

[Reactie gewijzigd door jorisjan op 3 mei 2021 12:24]

HL-3170CDW (kleur, ethernet, wifi). Werkt prima met mac en PC, heb em bedraad omdat er toch een switch naast ligt. Met inkjet was het altijd gezeik met uitgedroogde cartrigdes en die ellende is nu gelukkig voorbij.
Zelf heb ik, al vele jaren, een Brother MFC-9340CDW. Werkt altijd, alleen trekt ie op geen ****** om foto's mee af te drukken (niks dan vegen en slechte kleuren).
Brother levert, in tegenstelling tot de meeste andere fabrikanten, ook Linux-drivers.
Maar canon en HP (oa) draaien vaak wel met de standaard CUPS driver. Dus dan hoef je geen losse drivers te leveren.
Dat is vaak HP Linux Imaging & Printing, inderdaad een CUPS-driver, maar met door HP geschreven backend, is onderdeel van veel Linuxdistributies en werkt uitstekend. Aansturen met standaard PCL- of Postscript backend werkt natuurlijk ook.
Ja precies en daardoor hoef je dus eigenlijk nooit een driver te installeren op linux voor HP printers. Ook omdat men vaak linux servers gebruikte voor printservers. Lekker makkelijk dan.
Volgens mij werken de meeste printers prima in Cups, al dan niet door een extra PPD bestand te downloaden van de fabrikant.
Ik heb een Ricoh sp112, 3 jaar geleden gekocht voor 35 euro bij supermarkt Dirk :D

Tot nu ongeveer 800 pagina's geprint denk ik. Nog steeds niets hoeven te vervangen. Heb ook een HP gehad daarvoor (inkjet), maar na de issues met blokkeren van huismerk cartridges maar over gestapt. Ik heb nu een brother mfp en die bevalt gewoon goed samen met de Ricoh laserprinter
Ik heb 10 jaar geleden een HP LaserJet 2200 gekregen van iemand. Dit apparaat is dus al 20 jaar oud.
Deze werkt nog steeds perfect!

Ik ben ook niet van plan deze weg te doen tot ik deze echt niet meer kan repareren zodra er iets defect is.

[Reactie gewijzigd door Overheid op 3 mei 2021 11:06]

Zelf heb ik o.a. een HP LaserJet 1320 staan van 'slechts' iets van 14 jaar oud. Doet alles wat ik ervan verwacht: duplex printing in enkel zwart. Werkt soepel en slikt alle third-party componenten. Dat ding overleeft volgens mij een nucleaire oorlog, zo robuust is die. Aangesloten op een Raspberry Pi die CUPS draait. Daarnaast heb ik een HP ScanJet 5590 met ADF staan van ongeveer dezelfde leeftijd, die via dezelfde Pi met SANE PDF bestanden kan opslaan naar waar ik wil. Firmware updates? Where we're going we do not need... firmware updates.

Als ik nieuw zou moeten kopen, dan zou ik o.a. kijken naar Brother of Epson laserprinters (beide goede ervaringen mee). HP is een grote nee.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 mei 2021 11:36]

Idem hier. Thuis twintig jaar gebruik gemaakt van een Laserjet 4+ uit 1994. Die doet het nog steeds _/-\o_ , en is zelfs met W10 nog altijd aan de praat te krijgen. Onlangs heb ik een Laserjet 4050 kado gekregen. Daar hoop ik ook weer jaren mee vooruit te kunnen. Hedendaagse HP komt er hier niet in en inktjet ben ik ook helemaal mee gestopt. Je loopt leeg (pun intended) op de cartridges, die meer cleanen dan printen.
Ik heb 10 jaar geleden een HP LaserJet 2200 gekregen van iemand. Dit apparaat is dus al 20 jaar oud.
Deze werkt nog steeds perfect!

Ik ben ook niet van plan deze weg te doen tot ik deze echt niet meer kan repareren zodra er iets defect is.
Ik heb ook (ongeveer) zo'n printer en ben daar heel tevreden over. Ik heb die printer 2e hands gekocht voor een appel en een ei en inclusief een toner die al jaren mee gaat.
Daarbij heb ik gekozen voor een printer gericht op de zakelijke markt. Die zijn wat duurder dan de consumentenmodellen maar wel vrij degelijk. 2e hands is het prijsverschil eigenlijk verwaarloosbaar, 2e hands printers raak je aan de straatstenen niet kwijt. De verzendkosten zijn al snel het duurste deel van de aanschaf.
En als er een redelijk gevulde toner bij zit dan is die meer waard dan de printer zelf.
Bijna antieke maar zeer goed werkende Brother MCF-250C hier, setje van 10 patronen met alle kleuren kost 17 euro 8-) . De kinderen mogen hier printen zoveel ze willen lol :)
Ik maak nog gebruik van een DCP-540CN :D. Gekregen van een familielid om te verkopen, maar ik had hiervoor een moderne HP printer, die me nog meer stress gaf dan een horrorfilm, zoals bij scannen van meerdere pagina's en er opeens middenin na 1/3 scannen errors geven. Daarnaast is de huismerk inkt van die printer nog duurder dan originele inkt van Brother. (alsnog koop ik me huismerk inkt :P ). Ik ben ook er blij dat ik hem heb weggedaan, voordat deze praktijken werden uitgevoerd door HP.
HP is op zich prima, maar je hebt het sjieke spul nodig en dat koop je het best tweedehands: Juist omdat HP sterke merkwaarde heeft kopen bedrijven massaal dure HP-printers en worden ze op de tweedehandsmarkt aangeboden voor wat de gek ervoor geeft.

Ik heb een CP5225DN, een A3-kleurenlaser die dubbelzijdig kan printen. Accepteert gewoon iedere toner die je erin stopt. Nog beter, hij heeft een functie "hou je waffel en printen". Die kun je gebruiken om een toner die officieel leeg is echt leeg te printen en staat je ook toe de kleuren om te wisselen, bijvoorbeeld cyaan en geel verwisselen, handig om te kijken of een probleem de toner of de positie volgt. Tot slot print 'ie dan zelfs als er een toner niet geplaatst is, ook dat is handig als een toner bijvoorbeeld ongewenste strepen en je geen nieuwe in huis hebt, kun je bijvoorbeeld zwart-wit blijven printen.

Dit soort functies stoppen ze keurig in hun sjieke printers, en dat maakt het kopen van een nieuwe printer eigenlijk een vrij slechte investering: Je betaalt meer geld en krijgt vooral iets slechters.
Same here. Ik kan me nog een dure HP printer herinneren die weigerde te printen omdat 1 van de kleuren cartridges te oud was (maar dus niet eens leeg) en vervolgens dus ook geen zwart (=andere cartridge) wilde afdrukken. Met dure HP-cartridges... Hele ding weggegooid want dat soort maffia-praktijken moet worden ontmoedigd.
Daarna nooit meer een HP. Wel Canon, Epson, Brother, Oki. Al hebben inktjet printers soms wel een defecte printkop (lees: verstopt) die 90% kost van de nieuwprijs van een nieuwe printer (zelfde type). Ook dat is niet bevordelijk voor de gebruiksduur (en dus de afvalberg).
Dat je je garantie verliest bij het gebruik van third party cartridges, daar kan ik bij inkomen. Maar het volledig blokkeren van het gebruik ervan is wel echt heel drastisch...
Ik niet. Er is namelijk geen bewijs dat een printer beschadigd raakt met huismerk cardridges.
Daar hebben we in Nederland regelgeving voor toch?
In de eerste 6 maanden bewijslast voor de verkoper, daarna ligt het bij de consument om aan te tonen dat het product niet werkt zoals dat zou moeten werken, en dat dat niet door de consument op welke manier dan ook veroorzaakt is.
Bij Ford staat (stond?) bij de tankdop dat ze BP adviseren om te tanken. Zou leuk zijn als ze vervolgens de garantie intrekken op je auto als je bij de Tango tankt.

"Door een constructiefout breekt de wielophanging af"
"Je hebt ergens anders getankt dan bij de BP, dus je hebt geen garantie, doei."
Benzine is benzine, de chemische samenstelling ervan is vrijwel altijd grotendeels hetzelfde.
Bij inkt is dat anders, ik heb al veel printkoppen defect weten gaan door gebruik van namaak cartridges.
Inkt is inkt. Komt meestal uit dezelfde fabriek.
Er is niet een chemicalie toegevoegd, die de printkop verwoest. Of weggelaten, waardoor deze verstopt raakt o.i.d.

Het is alleen niet leuk voor HP,Canon, Epson etc. dat de consument merkloze inkt koopt voor 0,5045 ct/ml i.p.v. hun eigen inkt voor 3,3014 ct/ml ( vergeleken voor Epson 603xl multipack)

Dus de fabrikanten begonnen het gebruik van merkloze inkt te frustreren met een beperkende chip op de cartridge.

Dat jouw printkoppen defect gaan heeft heel andere oorzaken.
Grootste oorzaak is een hele tijd niet geprint te hebben, want dan droogt de inkt teveel in. Maar dat gebeurt ook bij de eigen merk inkten.
Ik heb zelf jaren lang in een computer winkel gewerkt en vrijwel 95% van alle defecte printers die binnenkwamen voor herstel met defecte printkop/lekkende cartridge waren printers waarbij "witte producten" gebruikt waren.

Ja inkt is duur, ja fabrikanten maken er misbruik van door ze veel te duur te verkopen/chips in te planten. Maar er is wel degelijk een kwaliteitsverschil tussen origineel en niet origineel, al is het maar om de kleur-echterheid ervan, maar dikwijls ook naar oorzaak van defecten toe.
Volgens mij zitten er wel degelijk verschillende in de 'inkten', heb er eens wat over gelezen. Zo is onder andere de viscositeit (vloeibaarheid) van de inkt een factor die bepaalt hoe goed de inkt door de gaatjes in de printkop geschoten kan worden. Daarbij zit er ook verschil in de kwaliteit van de recycled cartridges (geld ook voor toners). De kwaliteit(scontrole) daarbij kan verschillen terwijl het algemene proces hetzelfde is. Dat resulteert in meer producten met problemen, volgens mij is dat de reden dat je vaker hoort dat huismerk toners / cardtridges vaker lekken. (Nee, heb geen statistieken, ga uit van ervaringen met verhalen van familie/vrienden, ik koop zelf ook 123 toners :))
Inkt is inkt. Komt meestal uit dezelfde fabriek.
Ik weet niet wie jou dat wijs gemaakt heeft, maar dat is absoluut niet waar!

Merkloze inkt is wel degelijk totaal anders dan de originele inkt. Er worden uitgebreide test gedaan op kleuren inkt op de houdbaarheid van fotos. Daaruit blijkt keer op keer dat de goedkope inkt daarop extreem slecht presteert. (bv onderzoek door Wilhelm Research)

Totaal niet spannend als je printje alleen maar nodig is voor de vergadering van de hobby vereniging volgende week. Maar wel spannend als je een foto aan de meur wil hangen.
En hoe dan ook een duidelijk bewijs dat jouw bewering dat de inkt meestal uit dezelfde fabriek komt absoluut niet waar is.

Er zijn ook onderzoeken geweest waaruit blijkt dat de originele inkt chemicalien bevatten die de kans op uitdrogen lager maken en opgedroogde inkt weer oplost. En dat dat niet in de merkloze inkt zit. Helaas kun je dat niet online vinden.
Dat indrogen is idd een groot probleem. Eigenlijk zou de driver-software dit in de gaten moeten houden. De PC staat tenslotte wel vaker aan en kan dan waarschuwen. Nu al meerdere printers weggegooid omdat de print-kop verstopt zat... ;(
Originele inkt heeft toevoegingen om verstoppingen te voorkomen en gedroogde inkt op te lossen.
Volgende keer als een print-kop verstopt zit het volgende proberen:
Maak een kleine print met daarin alle kleuren. Je hoeft niet veel te printen, zolang er maar weer verse inkt bij de print kop komt.
Vervolgens de printer gewoon een dag laten staan en de volgende dag een print doen.
Dat geeft de verse inkt de gelegenheid om de doge inkt op te lossen.

Je zult zien dat de verstopping dan grotendeels weg is. Je kan het proces nog een keer herhalen, maar vaak is één cleaning cycle dan voldoende om de verstopping helemaal te verwijderen.
Het is niet aan de fabrikant om te bepalen wanneer de garantie vervalt, consumentenrecht is dwingend recht. Het gebruik van een patroon van een derde partij is geen valide argument om geen garantie te geven, HP (of eigenlijk de verkoper) zal moeten bewijzen dat het inktpatroon de oorzaak is voordat garantie vervalt. Het weigeren van een inktpatroon van derden zou eventueel rechtmatig kunnen zijn als het duidelijk onderdeel van de specificaties van het apparaat is, maar garantie is nooit een argument.
Allemaal mooi, maar zijn klanten ook bereid om veel meer te betalen voor hun printer? Zeg 400 euro voor een printer van 80 euro nu?

Winsten worden gehaald uit inkt verkoop.
Dit is totale onzin en toont een gruwelijke onwetendheid.

Andere merken kunnen het wel, en goedkoop en geen DRM. Epson bijvoorbeeld werkt met inkt uit flesjes, komt geen DRM aan te pas en je kunt iedere inkt gebruiken die je wilt.
Dit is totale onzin en toont een gruwelijke onwetendheid.
Mooi staaltje Dunnig-krugereffect

Vergelijk de prijs van Epsons ecotanks eens met de prijs van Epson printers die dat niet hebben. Die ecotank printers zijn honderden euros duurder.
Klopt dus exact wat honey beweerd.
goedkoopste 6 kleuren A4 foto printer met normale cartridges (claria inkt) €179,99
https://www.epson.nl/prod.../expression-photo-xp-8605
goedkoopste 6 kleuren A4 foto printer met ecotanks (flesjes) (claria inkt) €705
https://www.epson.nl/prod.../for-home/ecotank-et-8500
Ik had de mijne voor 200 euro bij de media markt. Slim shoppen heet dat, wie koopt er in godsnaam van een fabriekssite?
En nu weer even je verstand aan zetten. Als je prijzen vergelijkt dan ga je niet op eenmalige aanbiedingen af of overjarige modellen. Dan ga je geen appels met peren vergelijken. Dus geen 6 kleuren model vergelijken met een 4 kleuren model.

Als ik nu naar media markt ga dan zie ik daar twee ecotank modellen. Voor 225 en 259
Dat zijn 4 kleuren modellen: ET2721 en ET2756
Daar moet je dan de XP-3105 tegenover stellen die bij de mediamarkt 69 euro kost.
Nog steeds dus een groot prijs verschil.

Dat heeft dus niks met slim shoppen te maken, maar met eerlijke vergelijkingen maken.

Die Epson ET8500 staat bij kieskeurig voor € 599,- als goedkoopste in Nederland. Maar jij kan 'm voor 200 vinden? Ik zie graag de url waar die voor 200 te vinden is.
Te koop was, en als jij je verstand even aan zet dan merk je toch al snel dat je het prijs verschil heel snel heb terug verdiend?

Je moet niet lopen zeiken dat als je een gesubsidieerde printer koopt dat je de subsidie terug moet betalen.

Er zijn alternatieven maar niet wie voor een duppie op de eerste rij wil zitten.
Te koop was, en als jij je verstand even aan zet dan merk je toch al snel dat je het prijs verschil heel snel heb terug verdiend?
Daar ging de discussie niet over. Jij zat mensen uit te schelden op basis van oneerlijke vergelijkingen.

Nu krabbel je gelukkig terug. Ik hoop dat je er wat van leert.
laten we wel wezen.. het is ook niet zo dat printer echt geweldig ingewikkelde apparaten zijn die duur om te produceren zijn.
Als het echt alleen maar om het goedkoper maken van de printers ging, waarom zijn de printers van concurrenten met minder zware cartridgebeveiliging dan niet enorm veel duurder? Omdat het helemaal niet hoeft, je verdient sowieso een enorme marge op die cartridges. Een klein deel daarvan is maar nodig om de verkoopprijs omlaag te kunnen brengen, maar de rest is pure winst. Voor een multinational als HP die bijvoorbeeld ook een enorme enterprisetak heeft... Dit is gewoon een slim econimisch model om het meeste aan een productsector te verdienen, en logisch dat men dat met man en macht verdedigt. Maar het heeft nauwelijks wat te maken met het anders peperduur maken van een printer.
waarom zijn de printers van concurrenten met minder zware cartridgebeveiliging dan niet enorm veel duurder?
Omdat daar het risico groter is van het gebruik van nepinkt. Bij HP zitten de koppen in de cartridge. Je hebt dus vrijwel geen kans op het beschadigen van de printer als de nepinkt niet bevalt.
Bij Epson en Canon zitten de koppen in de printer. Als die kopt door slechte inkt verstopt raakt heb je je printer verziekt.
Bovendien was (is?) de resolutie van Epson en Canons hoger waardoor die kans op verstopping ook hoger is.
Is goedkope inkt minder vloeibaar dan "originele" inkt?
Originele inkt heeft specifieke bestanddelen om uitdrogen te voorkomen en om gedroogde inkt weer vloeibaar te maken.

Bij een verstopte kop in een Epson die lang stil heeft gestaan is het daarom ook verstandig om niet een hele lading clean-cycles te doen om de kop schoon te maken, maar gewoon één klein test printje te maken met alle kleuren. En vervolgens het apparaat een aantal uren te laten staan. Dan zit er verse inkt in de kop die de verstopping oplost.
Waarom zou een namaakinkt fabrikant dat ook niet gewoon in hun product stoppen? Zij zijn er toch juist bij gebaat als hun product net zo goed werkt en de klant bij hen blijft? Het klinkt nu een beetje alsof je het WC-eend verhaal van de printerfabrikant napraat die ook op de angst van de consument inspeelt. ("met die namaakproducten weet je nooooit wat je koopt").
Waarom zou een namaakinkt fabrikant dat ook niet gewoon in hun product stoppen?
Omdat het de inkt duurder maakt.
Zij zijn er toch juist bij gebaat als hun product net zo goed werkt en de klant bij hen blijft?
Hoeveel mensen kopen er bij namaal inkt een specifiek merk namaak inkt?
Bovendien hebben veel mensen ook geen idee dat het komt door de goedkopere inkt, maar geven de fabrikant van de printer de schuld dat de koppen zo snel uitdrogen.

Is het onmogelijk dat een namaak inkt er ook dat soort middelen in gooit? Nee, er is de kans dat er eentje is die dat ook doet. Maar welke garantie heb je daarvoor? Ik ken geen plekken die dat testen en de resultaten publiek beschikbaar maken.

Wat betreft jouw claim dat het allemaal wc-eend verhalen zijn.
Op een aantal andere zaken word wel getest. Bv de juiste kleuren en hoe lang het duurt voor de inkt verkleurd. En daarbij zijn verschillen tussen originele inkt en goedkope inkt gigantisch.
Terwijl je ook daar het argument zou kunnen gebruiken" zij zijn er toch juist bij gebaat als hun product net zo goed werkt en de klant bij hen blijft
Er is 3rd party inkt die op die gebieden net zo goed of nog beter scoort als originele inkt. Maar die inkt is dan ook dezelfde prijs of nog duurder dan originele inkt.
Ik heb inderdaad 0 garantie dat het zo is, maar ik heb wel meer dan 10 jaar praktijkervaring van mezelf en mijn omgeving waarbij er geen problemen zijn opgetreden. Het meeste daarvan is gebruik makend van het huismerk van 123inkt. Dus wellicht heb ik daar toevallig een goed alternatief mee gevonden, maar ik vind het dan ook wat te voorbarig om te stellen dat 'originele inkt heeft dit en dat, dat is beter want' alsof dat automatisch betekent dat een namaakinkt dat niet zou hebben. Als het echt zo slecht gesteld zou zijn dan hebben namaakcartridges al zo'n algemeen slechte naam gekregen dat ze nauwelijks verkocht zouden worden, wat ook niet zo is. Ik vind het dan wat logischer om te veronderstellen dat de waarheid (zoals zo vaak) in het midden ligt: origineel zal het altijd goed doen, namaak vaak ook. Your mileage may vary.

Maar wat wel buiten kijf staat is dat je een paar printers kan terugverdienen als je vaak print en daar uitsluitend namaakcartridges voor blijft gebruiken. En dat weegt eenvoudig op tegen het risico dat de printer er misschien iets eerder de brui aan geeft. Maar in de praktijk zie ik dat niet, en gaan de printers om een andere reden de deur uit. Vaak door obsolence (veel pre 2010 printers hebben nooit 64 bit drivers gekregen om maar wat te noemen) of door slijtage en/of falen van de bewegende delen.
Geen idee, maar ik had een HP pagewide, 1x een huismerkcartridge gebruikt en hij wilde niet goed meer printen. Dat was dus een HP met vaste kop en enkel inkt in de cartridge.
klopt, ben het er ook grotendeels met eens. Alleen zou je ofwel de keuze moeten krijgen (of je betaalt de kostprijs van de printer + winst en je pleurt erin wat je wilt, of je betaalt de goedkope printer en zij halen de winst in met de cartridges). Alleen hebben ze hier achteraf aangepast zonder eerst de consument te informeren, en dat is wel degelijk kwalijk te namen (m.i.)
Klopt, mee eens, je kunt niet niet achteraf de spelregels aanpassen.
Ik heb het voor jou even nagekeken.
Mijn printer/scanner heb ik €150 betaald. Als ik een originele set inkt koop van Epson voor 6.000kl, 7.500 z/w pagina's betaal ik €39 aan inkt.

Uw punt was?

[Reactie gewijzigd door cadsite op 3 mei 2021 11:21]

Als het al het geval is dan, ja, je zou moeten betalen voor het product wat je koopt, en het niet moeten betalen met de benodigdheden. Als je minder ineens wil betalen dan lease je het maar. Dit soort praktijken zorgt immers ervoor dat mensen ook eerder een printer kopen, wat lijd tot meer milieuschade. Daar moeten we nodig eens mee kappen.
als ik een printer koop, moet ik toch zelf mogen beslissen wat voor inkt of toner ik daarin doe?
Geen orgineel? Dan geen garantie. Maar weigering van printen? Dat vind ik niet tof.

Gaan ze dit later ook doen voor het papier?

Deze multifunctionele a3 dubbelzijdige kleurenlaserprinter kost slechts 15€, maar print alleen op papier van goud?
Je hebt de keus:
Een printer waarin je goedkope inkt stopt, maar dan betaal je een normale prijs voor de printer.
Een printer die voor lager dan de kostprijs verkocht word, maar dan betaal je meer voor de inkt.

Print je weinig, dan is de tweede optie gunstig voor je. Print je veel, dan is de eerste optie gunstig.
Epson bied je die keus met de ecotank printers.

Maar jij wilt van twee walletjes eten. Dat vinden de fabrikanten niet tof.
Maar jij wilt van twee walletjes eten. Dat vinden de fabrikanten niet tof.
Waar je mis zit is het verschil tussen een 'normale' en een 'lager dan kostprijs'.
Helaas weet je dat niet; en daarom is de inschatting -> wat is een eerlijke prijs <- niet mogelijk.
Als iemand er voor kiest om iets onder de kostprijs aan te bieden, so be it -> daar hoort het product niet van te veranderen.
Helaas weet je dat niet; en daarom is de inschatting -> wat is een eerlijke prijs <- niet mogelijk.
Dat weten we wel degelijk door naar die Epson ecotank printers te kijken.
HP cartridges hebben toch de printkop ingebouwd? Ik zie niet helemaal waarom de garantie op je apparaat moet vervallen als je een andere cartridge gebruikt. Als je nu een vaste printkop hebt valt er iets voor te zeggen dat problemen daarmee niet onder de garantie vallen als je een 3rd pary inkt hebt gebruikt, maar verder?
Dat is bij veel modellen ook niet het geval.
Zelfs geen garantie gaat me eigenlijk te ver. Of bedoel je garantie op kwaliteit van de afdruk?

Als we dit bij auto's zouden doen dan wordt de wereld wel echt gek. Alleen Mercedes banden op een Mercedes, ook al worden die banden gewoon door bijv. Goodyear gemaakt maar komt er een speciaal chipje in. En tesamen met dit chipje gaat de prijs van een band 300% omhoog.

Zelfs als worden die auto's heel goedkoop aangeboden (een 2e hands Mercedes is een stuk goedkoper dan nieuw) - dan nog wordt dit geen acceptabele handelswijze.

Ik hoop dat HP hiermee (eindelijk) zijn eigen [print]voet afschiet...
Mee eens, spijker op z'n kop.

Ik zie te veel mensen slechte producten kopen, 'omdat het toch niets kost'.
Ik heb het een tijdlang gebruikt, maar kreeg steeds meer gezeur met cartridges die het niet deden. Uiteindelijk maar op echte HP cartridges overgegaan om van het gezeur af te zijn. Als ik wat wil printen dan moet het ook werken, maar zuur is het wel dat je gedwongen wordt om dure cartridges te kopen.

Het is dat ik amper print, anders had ik alsnog een laserprinter gekocht.
Ik heb juist omdat ik weinig print een laserprinter gekocht.
Mijn inkjet was op gegeven momenteel helemaal verstopt door het weinige printen en was ook niet meer aan de praat te krijgen, ook niet na het gebruik van clean cartridges, enz.. HP zei dat ik maar een nieuwe moest kopen.
Nu een mooie laserprinter staan die het tenminste altijd doet. Geen gedoe meer met eeuwig cleanen en gedram dat er op een of andere manier altijd een cartridge leeg is.
Ja, ik formuleer het een beetje brak. Ik bedoel eigenlijk: juist omdat ik niet zoveel print, is het een beetje zonde om nu alsnog een laserprinter te kopen als de deskjet het op zich nog prima doet. Ik gebruik nu 2 cartridges per jaar. Voordat ik de aanschaf van een laserprinter weer terugverdiend heb...

Als deze er mee ophoudt (of als ik er écht flauw van ben) komt er een laserprinter
Heb je dan ook een kleuren-laserprinter? Want die vond ik nog wel vrij kostbaar en qua resolutie wat achterlopen bij inktjets. Terwijl kleur (in tegenstelling tot zwart) vaak wordt gebruikt voor foto's. En daar wil je een hoge resolutie (en hoge contrast).
Laserprinters moet je niet nieuw kopen en dan is de combinatie van prijs en resolutie te vinden. Maar het is waar, als je fotorealistisch print heb je een goede laserprinter nodig en die zijn prijziger, dan is een inkjet wellicht te billijken. Mijn CP5225DN kleurenlaser (2e hands 150 euro voor betaald) is 600dpi en dus naar jouw smaak wat te laag in resolutie, maar ik vind ook als ik er foto's mee print het resultaat uitstekend te pruimen.
Dat is een mooi prijsje. :) en 600dpi is zeker goed aan te zien.
Is de printing markt niet een beetje verziekt door al die alternatieve merken? Fabrikanten investeren veel geld in de ontwikkeling van een nieuw product, onderdeel van het verdien model zijn de verbruiksartikelen. Waar naast volume weinig onderscheidend vermogen te behalen valt. Daarnaast is er al veel concurrentie van fabrikanten die printers maken, waardoor de verdiensten op de aanschaf van een printer minimaal is of zelfs verliesgevend. Dan krijg je ook nog eens te maken met profiteurs die van jouw succes een graatje willen meepikken door ook verbruiksartikelen te maken voor de producten die jij hebt ontwikkeld. Als ik een hoop geld geïnvesteerd heb om iets te creëren en partij x gaat er vervolgens met alle eer vandoor zou ik ook manier overwegen om de profiteurs buiten spel te zetten. Of is dat te kort door de bocht? :)

[Reactie gewijzigd door Marchel op 3 mei 2021 11:40]

De print markt is verziekt door het dumpen van goedkope hardware en het geld binnen harken met de verbruiksartikelen. De oplossing is een eerlijke prijs vragen voor de printers én voor de verbruiksartikelen. Dat de aanschaf van een printer dan wat meer pijn doet zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat er minder hardware naar de stort gaat.
Ja eens, wat jij benoemt komt met name door concurrentie tussen de fabrikanten onderling. Meerdere spelers drijft een prijs omlaag. Vervolgens moet het op de verbruiksartiekelen verdiend worden, echter heb je hier weer te maken met bedrijven die deze prodcuten kopiereren en voordeliger op de markt brengen. Wat voor business model heb je dan als alternatief merk, eigenlijk heb je geen bestaansrecht zonder de fabrikanten die printers maken. Als je hier over na gaat denken besef je hoe krom en oneerlijk dit eigenlijk is, ik krijg er een beetje een naar gevoel bij dat er dus bedrijven zijn die A niet zonder een ander kunnen, en B de andere kapot maken omdat ze profiteren van het verdienmodel. Vreemd toch?

[Reactie gewijzigd door Marchel op 3 mei 2021 11:35]

Het is zelfs zodanig erg dat je er bijna goedkoper af komt om een nieuwe printer inclusief toners te kopen ipv enkel de toners.
Hier ook veel gedoe gehad na een firmware update... Altijd huismerk van 123inkt erin gehad en werkte ineens niet meer.
Aantal test toners van 123 gehad maar geen succes. Uiteindelijk om kunnen ruilen voor OEM maar vele malen duurder..
En ergens is dat ook kwalijk, in plaats van dat je dan een goedkope andere printer van een ander merk koopt, geef je HP alsnog meer geld en dus "beloon" je dit gedrag van zo'n fabrikant en heeft deze geen reden om er mee te stoppen.

Desalniettemin is het natuurlijk wel zo dat dit ook slecht is voor het milieu, linksom of rechtsom.
Net als bijvoorbeeld smartphones een jaar langer mee laten gaan, als gevolg zou hebben dat de milieubesparing gelijk staat aan het weghalen van 1 miljoen auto's.

Moreel gezien vind ik het gewoon een slechte zaak. Van heel veel fabrikanten trouwens.
Een printer van een ander merk kopen is helaas ook geen garantie dat dit soort praktijken niet voor komen.

Daarnaast is deze printer pas een paar jaar oud en vind ik het zonde van het geld/milieu om hem weg te knikkeren en een ander te kopen.
Mijn Epson printer gebruikt zelf hervulbare flesjes met inkt, gewoon dop eraf en in spuiten maar. Kan nooit DRM op komen tenzij het ze lukt om op moleculen DRM te zetten, je kan het vullen met welke vloeistof (die door de nozzle kan) je maar wilt.
Ik zie het hen niet onmiddellijk doen, maar er zou best een chip in de fles kunnen zitten die een connectie moet maken om inkt toe te laten in de printer.
HP heeft bijvoorbeeld ook chips op hun cartridges.
Ik kon ook geen (originele) cartridges van de ene lexmark overzetten naar de andere, ondanks dat we vroeger 2 identieke toestellen hadden staan.
Je hebt een klein flesje in de printer zitten aan de zijkant, deze vul je vanuit een grotere fles of dat nu huismerk of eigen merk is gewoon door te gieten. Er is dus geen flesje dat je moet kopen dat precies past of iets dergelijks. Zolang het vloeistof is kan het er in.
Als ze dat echt willen blokkeren zullen ze dat wel doen hoor.
Bijvoorbeeld door max. 100ml toe te laten per unieke fles.
Maar goed, ik zie het bij deze epson reeks niet gebeuren, want de goedkope inkt was net hun verkoopsargument.
Je kunt denk ik best software schrijven die alleen het inktniveau reset als een originele fles gescand is.

Misschien een beetje ver gezocht, maar het kan. Zou dan wel op nieuwe printers zijn alleen.
Ik heb me, mede door deze praktijken, een epson ecotank gekocht.
Die werken met betaalbare grote flessen inkt.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 3 mei 2021 11:46]

Hier ook een Ecotank thuis staan, en wat mij betreft de toekomst van de inkjetprinter!
Naast dat je inderdaad lekker zelf inkt bij kan vullen, gaat een tank zo enorm lang mee dat ik me de laatste keer bijvullen niet meer kan herinneren. :)
Ja, en daarom dus deze eis in het artikel, want eigenlijk kom je er nauwelijks onder uit en is het milieu altijd de grote verliezer.
Maar dit speelt bij heel veel elektronica helaas.
Bekijk bijvoorbeeld reviews op tweakers.net of de website van de consumentenbond.
Je hebt geen garantie, maar de trackrecord van enkele printerfabrikanten is zeker beter dan dat van HP.

tldr: koopt geen waar van HP.

[Reactie gewijzigd door Tukk op 3 mei 2021 11:22]

Boeven zijn het. Dit is mijn laatste HP printer en zal ook nooit meer andere HP spullen kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee