HP blokkeert met firmware-update huismerkcartridges bij Officejet-printers

HP heeft voor 25 printers in de Officejet-serie een firmware-update uitgebracht die het gebruik van huismerkcartridges blokkeert. Een webwinkel die huismerkcartridges levert probeert via de rechter een verbod op dergelijke updates af te dwingen.

Webwinkel 123inkt zegt tegen Tweakers in de afgelopen dagen honderden klachten gekregen te hebben van gebruikers die nieuwe huismerkcartridges hebben gekocht en niet meer kunnen printen. Als klanten de cartridge in hun printer stoppen krijgen ze een foutmelding. Het gaat om cartridges van het type HP 903, 907, 953 en 957.

Voor de 25 printers die deze cartridges gebruiken is recent een firmware-update verschenen. Op de supportpagina van bijvoorbeeld de Officejet 6950 is te zien dat deze update op 16 april is uitgebracht. Op de website staat omschreven dat de firmware 'dynamische beveiligingsmaatregelen' bevat die ervoor kunnen zorgen dat 'onderdelen' met niet-oorspronkelijke HP-chips niet meer functioneren.

Volgens 123inkt verschijnt op de betreffende printers een melding op het scherm dat er een update beschikbaar is. Bij die melding staat: "Er is een update beschikbaar waardoor de printer beter werkt. Wilt u de update installeren?". Ook als gebruikers automatisch updaten uit hebben staan wordt de melding getoond. Gebruikers kunnen de update dan wel weigeren.

De betreffende firmwareversie 19 blokkeert huismerkcartridges niet als deze al in de printer zaten voordat de update is geïnstalleerd. Alleen op het moment dat gebruikers een nieuwe huismerkcartridge in de printer stoppen, komt de melding in beeld. Er staat dan: "Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges".

Het is niet voor het eerst dat HP huismerkcartridges blokkeert met een firmware-update. Datzelfde gebeurde in 2016, maar deze werd daarna door de fabrikant zelf teruggedraaid na klachten van gebruikers. Sinds december 2016 zit er op de doos van HP-printers een sticker waarop staat dat 'cartridges zonder HP-chip mogelijk niet werken en dat cartridges die vandaag werken, in de toekomst mogelijk niet meer functioneren'.

Naar aanleiding van de perikelen in 2016 heeft 123inkt destijds een stichting opgericht waarin klanten zich verenigen. De stichting neemt de juridische kosten op zich van een zaak die is aangespannen tegen HP. Begin 2017 startte de stichting een procedure om de firmware-updates tegen te gaan, maar de rechtbank Amsterdam wees een verbod af omdat HP had toegezegd dergelijke firmware-updates niet meer uit te brengen voor printers van voor december 2016 en omdat de schade voor klanten niet voldoende duidelijk zou zijn. De stichting ging in hoger beroep en op 12 april vond de zitting plaats. De uitspraak van het Hof Amsterdam wordt eind juni verwacht.

Eerder deze week bleek dat de Hoge Raad een patent van HP op een chip in printercartridges ongeldig heeft verklaard. Die uitspraak betekende het einde van een juridische strijd tussen 123inkt en HP die in 2014 begon. De webwinkel levert huismerkcartridges met een chip die volgens HP een patent schendt, maar de Hoge Raad oordeelde net als de rechtbank dat het patent niet geldig is. Webwinkel 123inkt mag dus cartridges met de chip blijven verkopen. Het ging daarbij overigens niet om de huismerkcartridges die HP nu blokkeert.

123inkt gaat zijn huismerkcartridges voor de getroffen printers van een nieuwe chip voorzien, die de beveiliging in de nieuwe firmware-update omzeilt. Die nieuwe huismerkcartridges zouden vanaf volgende week beschikbaar zijn.

HP Nederland geeft geen inhoudelijk antwoord op vragen van Tweakers over het blokkeren van de huismerkcartridges. Een woordvoerder deelt een statement met algemene uitleg over de 'dynamische beveiliging' die de fabrikant toepast. HP zegt dat te doen 'om de kwaliteit van onze klantervaring en intellectuele eigendommen te beschermen' en om 'namaak van HP-printbenodigdheden en garantierisico's te verminderen'.

HP-printers die de betreffende firmware-update hebben gekregen
Officejet 6950 Officejet Pro 6970 Officejet Pro 8210 Officejet Pro 8715 Officejet Pro 8725
Officejet Pro 6860 Officejet Pro 7720 Officejet Pro 8218 Officejet Pro 8715e Officejet Pro 8725e
Officejet Pro 6950 Officejet Pro 7730 Officejet Pro 8700 Officejet Pro 8718 Officejet Pro 8728
Officejet Pro 6951 Officejet Pro 7740 Officejet Pro 8710 Officejet Pro 8719 Officejet Pro 8730
Officejet Pro 6960 Officejet Pro 7740WF Officejet Pro 8710e Officejet Pro 8720 Officejet Pro 8740

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-04-2019 • 14:26

320

Reacties (320)

320
306
206
17
0
20
Wijzig sortering
Als HP op de verpakkingen, en in de gebruiksovereenkomst en handleiding hun printers duidelijk aangeeft dat cartridges van andere fabrikanten mogelijk niet werken, dan heeft HP in mijn optiek alle recht om dit soort firmware toe te passen.

Ga je in zee met HP door een printer van hen aan te schaffen, dan ga je ook akkoord dat je waarschijnlijk aan hun (prijzige) cartridges vastzit. Wil je dat niet, dan koop je gewoon een ander merk printer.

Let wel, bovenstaande gaat alleen op als de fabrikant de klant bij aanschaf voldoende en duidelijk informeert hierover.

[Reactie gewijzigd door Niekleair op 23 juli 2024 05:19]

Dit heet koppelverkoop en is meestal niet toegestaan, ook al zet je het nog zo netjes op de doos.
Koppelverkoop is juist meestal wèl toegestaan zie ook je eigen link:
Koppelverkoop is alleen verboden voor ondernemingen met een economische machtspositie.
Pas bij een marktmonopolie gaan er strengere regels gelden. Als koppelverkoop sowieso niet was toegestaan krijg je zaken als dat je schoenen alleen zonder veters mag verkopen en dat je alleen kale besturingssystemen zonder enige vorm van andere software mag verkopen. Microsoft heeft de kwestie Internet Explorer enkel gekregen vanwege haar dominante marktpositie. Daarom kan Apple op Mac OS ook nagenoeg doen wat het wil, het heeft toch een marginaal aandeel, relatief gezien.
Geld in dit geval dan niet dat je kartelvorming zou kunnen hebben als alle grote printerfabrikanten (HP, Samsung, Xerox, Lexmark, etc) samen afspreken dat ze allemaal zulk soort koppelverkoop inbouwen in hun producten om zo de klant te indoctrineren dat dat de 'gang van zaken' is?

Ik snap sowieso printers nauwelijks. Heb er 5 bij mij op het kantoor staan maar als ik kijk hoeveel papier er bij ons in de papierbak beland dan schaam ik me dood. En dan hebben we het dus nog niet eens over het feit gehad dat je gewoon met een alternatief ontwerp printers zou kunnen maken waar je gewoon door middel van 4 gaten nieuwe inkt/poeier in kan gieten om ze bij te vullen wat vele malen goedkoper zou kunnen dan zo'n hele plastic unit met chips etc erop.
Kijk in ons geval zijn het Lexmark printers en krijgen we geld terug voor het inleveren van lege cartridges.. maar nog kan ik me niet voorstellen dat er niet een goedkopere oplossing technisch mogelijk moet zijn. Dat een fabrikant die niet WIL toepassen snap ik omdat ze aan de inkt cartridges verdienen en nauwelijks aan de printers.. maar ik blijf het schandalig vinden eigenlijk net zoiets als plakken kaas kopen die dan individueel in plastic verpakt zitten wanneer je ook gewoon een blok kunt kopen.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 juli 2024 05:19]

Als er geen samenzwering is tussen de partijen is het een praktijk die iedereen doet, maar niet opeens een kartelvorming. Daar zit ook een winsterdelend component die ontbreekt in dit verhaal, zoals wel bij de bouwfraude of bijvoorbeeld bij de OPEC zo is.

Bij HP en bij vrijwel elk merk kan je geld krijgen voor je oude cartridges. Het verdienmodel zit hem gewoon op de verbruiksgoederen en niet op de printer zelf, net als bij talloze andere productsoorten gebruikelijk is, denk aan elektrische tandenborstels.
Het is ook een vorm van monopolie, je moet wel hele dure inkt bij hun gaan aankopen (afpersing dus ook want je kan niet ergens anders en je toestel is nutteloos geworden).
Bovendien blijken de fabrikant catdriges en printers geprogrameerd te zijn om na een bepaalde tijd niet meer goed te werken.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 05:19]

Het is ook een vorm van monopolie,
Dat is geen monopolie, een monopolie is ten opzichte van de totale markt (printers, dus, in dit geval), niet ten opzichte van klanten van printers van merk X.
afpersing dus ook want je kan niet ergens anders en je toestel is nutteloos geworden
Dat heet gedwongen winkelnering.
Niet akkoord jij zegt dat het over printers gaat, maar het artikel gaat over inkt.
En voor een monopolie te bewaren op hun "inkt verkoop" veranderen ze de printers firmware.
HP heeft een monopolie op helemaal niks. Een monopolie is als jij (bijna) de enige aanbieder bent van een produkt. HP is niet de enige aanbieder van printers of van inkt. Ze zijn de enige aanbieder van hun eigen produkten, maar dat is nogal wiedes.

Dat zij hun eigen klanten (willen) binden aan hun eigen inkt maakt ze geen monopolist. Als jij geen HP inkt wilt kopen kun je een andere printer kopen met andere inkt.
Dit is toch onzin. Hoezo concurrenten uitschakelen? Wie houdt je tegen om een printer van de concurrent te kopen?

Daarbij heeft HP een goede reden om alleen eigen cartridges toe te staan: garantie.
Garantie op een product dat al geeneens fabrieksgarantie meer heeft? Het gaat hier immers om printers vanaf 2016...
Laat ik het anders verwoorden: printer gaat stuk door niet-ondersteunde cartridges. Dan is het een waardeloze printer en is HP een waardeloos merk.
@M14 02:33: Zou je bij auto's / bezine ook deze mening hebben...?
Ja, uiteraard heb ik een mening. Bij auto's en benzine is er sprake van een bepaalde requirement waarvan de autofabrikant garandeert dat de auto functioneert bij brandstof van een bepaalde kwaliteit. Dat is niet te vergelijken.

Verder, een vergelijking met een auto is niet helemaal mogelijk. Immers is een auto best modulair: Verschillende componenten van verschillende merken kunnen leiden tot een veilig en functionerend product. Bepaalde fabrikanten maken bijvoorbeeld helemaal geen remmen of vering, maar kopen het in. Zo ook met slijtage-onderdelen. Is een bepaald onderdeel voor de toepassing goedgekeurd, dan kan het worden gebruikt.

Ik vind dat bij een printer iets anders. Een fabrikant hoeft helemaal niet te garanderen dat onderdelen van anderen functioneren.

Wat ik erg interessant vind: Apple heeft ook een hele tijd echt z'n best gedaan om accessoires van anderen te blokkeren. Exact hetzelfde als wat HP nu doet, maar daar hoor je uiteraard niks over want Apple.
Is er geen printer waarvan de fabrikant de functionaliteit van de printer garandeert bij inkt van een bepaalde kwaliteit?

Printers zijn verder toch ook hartstikke modulair?

In ieder geval koop ik geen HP meer (al had ik geen inktproblemen), ik snap HP hier ook niet zo goed in. Dit is toch een public relations nachtmerrie?

Is het ook niet raar dat er niet een inkt-standaard is?

[Reactie gewijzigd door Siaon op 23 juli 2024 05:19]

Als je stelt dat HP de enige is die HP printers en HP inkt verkoopt dan hebben ze daar inderdaad een monopolie op. Zoals Iknik al zei: nogal wiedes. Zij zijn de enige HP namelijk.

HP is niet de enige printer fabrikant en ook niet de enige printer inkt leverancier. Ook hebben ze niet het overgrote deel van die markt in handen. In dat opzicht geen monopolie dus.
Sebastiano, je kunt redeneren wat je wilt, maar Iknik heeft toch gelijk. De manier waarop jij het beschrijft is geen monopolie.

Simpele vraag: Zijn er anderen die hetzelfde product of dezelfde dienst aanbieden?

Antwoord: Ja

Monpolie? Nee dus. Je kunt immers een andere printer kopen.

Een vendor lockin is iets anders dan een monopolie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vendor_lock-in
Je wilt het niet begrijpen he?
HP verkoopt alleen eigen merkt inkt? Dus hoe kom je überhaupt bij monopolie op inkt? Als ik een ander merk printer heb kan ik niet eens vrijwillig inkt van HP kopen, laat staan gedwongen.
Vendor lockin veroorzaakt geen monopolie. Je kunt immers een andere vendor kiezen voor je printer en de daarbij behorende inkt.
(afpersing dus ook want je kan niet ergens anders en je toestel is nutteloos geworden).
Afpersing is een misdrijf waarbij de dader door middel van geweld of bedreiging het nadeel doet afgeven.
Wat HP doet is dus geen afpersing... tenzij je dat even wil verduidelijken...
Ik gaf de definitie van afpersing. HP maakt zich niet schuldig aan afpersing. Het gebruik van het woord in de media is irrelevant. Afpersing is een term uit het strafrecht, wat inhoudt dat er aan de definitie voldaan moet worden voor men iemand (of een rechtspersoon) ervan kan beschuldigen.
Sorry, maar nee. Ook in de omgangstaal (buiten het gerecht) heeft afpersing geen andere betekenis. Afpersing is wat het is, er zijn geen dubbelzinnigheden. Het is niet omdat jij het fout gebruikt dat het plots correct is.

Je kan zeggen dat HP zijn gebruikers op een onrechtmatige manier dwingt om merk-inktpatronen te gebruiken, maar meer ook niet. Er is bedreiging noch geweld en er is geen sprake van diefstal.
Precies. Ja HP heeft een zekere vrijheid. Maar koppelverkoop heeft best wat raakvlakken met oplichting. Je koopt een goedkope printer, maar zit vast aan de peperdure inkt.
Anoniem: 51637 @P_Tingen26 april 2019 18:04
Koppelverkoop is in veel gevallen juist wel toegestaan, behalve door bedrijven met een economische machtspostie. Staat nota bene in het door jou gelinkte artikel.
Als HP op de verpakkingen, en in de gebruiksovereenkomst en handleiding hun printers duidelijk aangeeft dat cartridges van andere fabrikanten mogelijk niet werken, dan heeft HP in mijn optiek alle recht om dit soort firmware toe te passen.
Ga je in zee met HP door een printer van hen aan te schaffen, dan ga je ook akkoord dat je waarschijnlijk aan hun (prijzige) cartridges vastzit. Wil je dat niet, dan koop je gewoon een ander merk printer.
Lijkt mij niet. In het algemeen geldt dat leveringsvoorwaarden nooit een inbreuk mogen maken op rechten die consumenten volgens de wet hebben. Doen ze dat toch, dan zijn ze ongeldig. HP mag stickers plakken wat ze willen, de printer is eigendom van de eigenaar, die mag daarmee doen wat hij wil. Hij heeft recht op een goed werkend product, als HP het op afstand onbruikbaar maakt dan doen ze afbreuk aan dat recht. Aantal jaren geleden heeft HP hetzelfde gedaan, ze hebben in een aantal landen zelfs schadevergoeding (50 dollar) aan consumenten moeten betalen. Ze zijn er mee weggekomen door toe te zeggen het niet meer te doen.
Bij consumenten is het inderdaad zo dat dit 'illegale' praktijken zijn, het is een geforceerde vendor lock-in. Voor bedrijven ligt dat toch iets anders, zo mag een vendor geen garantie maar wel support weigeren als de eindklant bijvoorbeeld een ander merk geheugen of HDD/SSD in zijn laptop/desktop/server/storage stopt. Ook als bijvoorbeeld de vendor branded memory DIMM het begeeft terwijl er een non-vendor branded HDD in zit. In zo'n geval kan enkel remote warranty worden geclaimd.
Er is een verschil tussen support weigeren en ervoor zorgen dat het product niet meer werkt zonder dat daar een technische reden voor is
Goed; maar voor het geval van HP heeft de leverancier wellicht wel een goede reden; andere cardridges kunnen potentieel voor problemen zorgen. Daarnaast is het moeilijk voor HP om support te geven als ze er niet vanuit kunnen gaan dat de cardridges die gebruikt worden in hun printers daadwerkelijk van HP afkomstig zijn.
Andere cartridges kunnen potentieel voor problemen zorgen, maar ten eerste is dat niet de reden waarom HP dit doet en ten tweede is dat verantwoordelijkheid voor de eigenaar, niet van HP.
Nee, hoe zie je het voor je dat er schade ontstaat bij een andere cartridge?
Dit is geen steekhoudend argument.

Dit is het gedrag van een bedrijf dat monopolistische aspiraties heeft.
Echter kan HP niet met 100% garantie bepalen welke printers bij een bedrijf staan en welke bij een consument.
Als ik wil kan ik een grote bulkprinter met 300 grey-prints per minuut als consument aanschaffen, en vervolgens bepaalde consumentenrechten claimen.
Of ik iets aan de printer heb is een 2e....
Anoniem: 51637 @Eager26 april 2019 18:22
Ik denk dat wanneer HP op zijn verpakking zet "Let op, dit produkt werkt alleen met originele HP-cartridges" ze daar wel degelijk mee weg komen.
de printer is eigendom van de eigenaar, die mag daarmee doen wat hij wil
Natuurlijk. Hij mag er ook mee proberen de oceaan over te vliegen. Alleen is het niet de verantwoordelijkheid van HP om te garanderen dat dat ook lukt.
Hij heeft recht op een goed werkend product, als HP het op afstand onbruikbaar maakt dan doen ze afbreuk aan dat recht.
Maar het is een goed werkend produkt, mits je er originele cartridges in stopt. De vraag is volgens mij of niet-originele cartridges onderdeel zijn van dat goed werkende produkt, en dus of het de verantwoordelijkheid is van HP om te zorgen dat die blijven werken (of het recht om dat te dwarsbomen). Dat HP zegt 'nee' snap ik wel. Dat consumenten (en white-label cartridgeverkopers) 'ja' zeggen snap ik ook wel. Maar ik denk dat zolang HP geen monopolist is, HP gelijk heeft. Als je dat niet wilt kun je immers gewoon een printer van een ander merk kopen. Maar dan moet het dus wel vantevoren duidelijk zijn dat HP printers niet werken met niet-originele cartridges.
Nee want, de cartridges zouden werken als HP geen speciale maatregelen had genomen om te zorgen dat ze niet zouden werken.
MAW als je een auto koopt kan de fabrikant wel aangeven dat er een bepaalde soort brandstof geschikt is. Maar ze kan niet een apparaat installeren dat de auto alleen laat werken met shell premium benzine.

Dit is wat HP wel doet.
Als consument klagen bij HP helpt, in 2016 hebben ze toen de changes terug gedraaid.
Het is allesinds smerig.
Stel je voor dat Bakkers ook messen verkopen, en dat ze er voor zorgen dat je hun brood enkel met hun mes kan snijden. ..duidelijk een vorm van monopolie voor klanten te kunnen afpersen met enorm hoge inkt prijzen.
Het feit dat HP dit opnieuw doet, voor de zoveelste keer, na jaren aan controverse, geeft aan dat klagen bij HP niet helpt. HP heeft totale lak aan de consument en bewijst dit keer op keer met dit soort schandalige acties.
Dit heeft niets, maar dan ook niets, met het personeel en verschuivingen hierin te maken. Een bedrijf heeft documentatie, regels, langetermijnsplannen... die zaken veranderen niet zomaar. Bovendien blijft de absolute eindverantwoordelijkheid bij de CEO van het bedrijf, en die verandert niet zomaar.

Daarnaast.. mensen die bij HP werken en verantwoordelijkheid krijgen om beslissingen te maken over dit soort zaken, dus het doelbewust verhinderen van gebruik van cartridges van derde partijen, die mensen weten echt wel van de basisgeschiedenis van het bedrijf. Die weten echt wel dat HP het al vaker geprobeerd heeft en voor een deel ook met success. En zelfs al was dat in het uiterste geval niet zo: dit is en blijft een doelbewuste beslissing.

Ik snap niet waarom je het probeerde, maar je kan dit gedrag van HP echt niet rechtvaardigen.
Lapjespoes ik vermoed dat jij mij niet goed begrepen hebt.
Ik heb niets rechtsvaardigd van HP al mijn andere posts in deze thread bewijzen dat.
Ik aanzien deze vorm van commercieele activiteit als een pure oplichterij van printer bedrijven.
Dat is natuurlijk niet waar. Als er "mogelijk" staat en ze achteraf doelbewust een bepaalde cartridge gaan weigeren die eerst wel werkte, is dat gewoon sabotage.

Met "mogelijk" is het onmogelijk een goede afweging te maken. Immers, de keuze om die bepaalde printer te kopen kan MEDE zijn bepaald doordat bekend is dat een op dat moment leverbaar alternatief voor de inkt gewoon werkt. Als ze achteraf die inkt gaan blokkeren heb je als klant dus geen goede afweging kunnen maken.

En ook "waarschijnlijk" is een term die niet vol te houden is. Op het moment van aanschaf, is er niets "waarschijnlijk".

De enige wijze waarop een fabrikant mogelijk recht van spreken heeft is wanneer ze op de verpakking en in alle reclame uitingen heel duidelijk aangeven dat "we actief zullen proberen te voorkomen dat inkt van niet door ons goedgekeurde leveranciers kunnen worden gebruikt."

Pas dan kan je als consument besluiten dan maar een ander merk te gaan kopen.
HP heeft dat geintje in het verleden ook met hun Procurve switches uitgehaald. (hoewel dat tegenwoordig een ander bedrijf is)
Waar je voorheen, jarenlang, zonder problemen allerlei SFP modules van andere merken kon gebruiken, was dat na een firmware update ineens niet meer mogelijk. De modules stopte simpelweg met werken, en je kreeg een waarschuwing over incompatible module inserted.
En uiteraard zijn de HP branded SFP modules zo'n beetje 4x de prijs van een identiek product met een andere sticker.
Ook met laptops, ik heb hier een HP laptop met alleen een 2,4ghz wWiFi module. Intel 6300 module gekocht er in gestopt. Het Bios geeft dan een no go en de laptop is niet meer te starten omdat HP in al hun wijsheid vind dat die hardware niet ondersteund word.

Ook vanuit mijn werk hoop gezeik met HP systemen en HP is in de meeste gevallen niet genegen om de bewezen bugs op te lossen.

HP komt er hier thuis in ieder geval niet meer in. Ook de laatste HP printer is de deur uit vanwege het niet meer kunnen printen met huismerk cartridges en niet kunnen printen van zwarte tekst (Ook in de driver puur zwart wit aangegeven) als de printer vind dat magenta te leeg is, en een printer met separate inkt tankjes aangeschaft.
Ik vraag me zo langzamerhand wel af wat een fabrikant allemaal met een product mag doen d.m.v. opmerkingen op de doos of bij eerste opstarten. Er zijn steeds meer uitwassen, met 'informatie' die steeds minder beschikbaar is vóór aanschaf omdat je noch doos noch licentiescherm tevoren te zien krijgt.

Geven dit soort zaken een recht op gratis retour zenden? (Waar de winkel dan natuurlijk niet blij van wordt.) Zou er wettelijk een verplichting moeten komen om licenties / disclaimers op de productpagina van de fabrikant te vermelden? Of iets dergelijks? In elk geval iets wat de marketing verplicht streken die gebruikelijke consumentenmogelijkheden inperken net zo zichtbaar te maken als hoe fantastisch het product is. (Zeg maar zoals sigaretten en alcohol hun verplichte waarschuwingen bevatten, maar dan op de voor deze producten effectieve plek.)
Allemaal lief leuk en aardig, maar als ik een printer koop, dan is dat apparaat van mij en niet meer van HP.
Ik lease niet ik koop, dus mijn eigendom, dan mag ik er mee doen wat ik wil. Als ik er dan een eigen merk cartridge in stop en hij print, mogen zij MIJN printer niet ineens onklaar maken, zodat hij niet meer met eigen merk cartridges print. In hun voorwaarden staat alleen dat je je garantie kan verspelen als je andere cartridges gebruikt.

Dit is moedwillig mijn aangeschaft apparaat vernielen en mij dingen opdringen wat ik niet wil, na de aankoop. Ze verkopen de printers al met winst en willen ook nog eens dik verdienen op het vloeibare goud genaamd inkt... Het is ook nog steeds gewoon belachelijk dat fabrikanten zoveel geld mogen vragen voor 3 - 21 ml inkt..

Daarnaast hebben bijna alle printerfabrikanten een programma draaien die onnodig inkt verspilt bij het opstarten van de printer. (het zogenaamde reinigen). Ik heb het b.v. met canon meegemaakt dat nieuwe originele cartridges al leeg waren na 5 foto printjes, puur door dat achterlijke reinigen elke keer.

Het zal tijd worden dat printerfabrikanten eens hard aangepakt worden wegens oplichting en het onzinnig verbruik van het vloeibare goud...
Ik lees hier vooral reacties waarin wordt aangegeven dat ze het hier niet mee eens zijn. Maar aan de andere kant is het voor HP onmogelijk om te garanderen dat niet-HP cartridges werken met hun printers. Ze kunnen ook geen garantie geven dat hun eigen product hierdoor niet meer werkt (kortsluiting o.i.d. in de cartridges zelf waardoor de printer defect raakt).

Als dit gebeurd, moet HP opdraaien (mits binnen garantie) omdat de printer zelf defect is. Dit proberen ze te voorkomen op deze manier. Het is misschien niet netjes, en zeker niet consument vriendelijk maar ik kan wel begrijpen.

Edit:
Dit is nou het mooie aan het advocaat van de duivel spelen, het geeft geweldige beargumenteerde tegen antwoorden _/-\o_
Ik wil alleen even 1 kleine toevoeging maken, als een HP printer defect raakt door hun eigen cartridge, dan moeten ze dat (naar mijn mening) repareren zo niet vervangen door een nieuw exemplaar. Ze zullen dit ongetwijfeld vaker niet doen dan wel.

Wie denk je die de gemiddelde consument de schuld geeft als hun printer na een tijd gebruikt te hebben echt defect raakt. Dan niet door zo'n firmware update maar een elektronisch defect. Ik verwacht dat de fabrikant (HP) de schuld krijgt in de meeste gevallen. Door dit van te voren te blokkeren met een firmware update voorkomt HP in ieder geval nog 1 van de vele dingen die ze beter kun doen. (lees: nu gewoon faliekant fout doen.)

de kleine toevoeging is iets langer geworden dan verwacht

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 23 juli 2024 05:19]

Er zijn ook producten die zeggen "dit accessoire is niet origineel, bij gebruik hiervan vervalt de garantie". Eerlijk, to the point en geheel te verdedigen. Maar het woord "oprechtheid" schijnt bij HP niet in de mission statement te staan.
HP == Harde Productsturing?
Natuurlijk niet. Ze hoeven niet te garanderen dat het (goed) werkt. Dat is de verantwoording van de leverancier van de niet originele inkt.

Ze mogen best IN de printer met die chip van ze registreren dat er niet HP inkt/cartridge is gebruikt. En wanneer het defect terug is te leiden naar de gebruikte inkt, kunnen ze dat prima uitsluiten van de garantie. Maar als bijvoorbeeld de WIFI het begeeft, is dat niet een gevolg van de inkt en dus binnen de garantie.

Ik snap dat je tegenwicht probeert te geven, maar dat gaat in je omschreven verhaal niet op.
Dus als jou elektriciteitsleverancier je straks verplicht al je elektronica bij hun te kopen (aan veel duurdere prijzen) omdat het anders misschien kortsluiting geeft en men de werking niet kan garanderen dan kan je dat ook begrijpen 8)7
Als je olie in je auto gooit die niet volgens spec van de fabrikant is en je auto gaat stuk, dan kijk je je merkdealer toch ook boos aan en niet de oliefabrikant?
In het geval van printerfabrikanten zijn die specs alleen niet bekend of gestandaardiseerd :p

Ik snap het vanuit 2 kanten wel vanuit HP, ene stukje is commercieel, andere inkt blokkeren == profit, maar minder klantvriendelijk. Maar op het moment dat er inkt uit die printer komt stromen, of prints volledig mislukken, dan kijkt de klant ook naar de printerfabrikant en niet de inktleverancier.

Zelf een tijd alternatieve inkt in mijn Canon printer gestopt, ging even leuk, maar printer ging strepen en uiteindelijk naar de klote. Of dat een hard- of software (printer merkt alternatief, gaat pesten) ding is weet ik niet. Nadat een latere All-in-one printer niet meer wilde scannen ivm "inkt op" heb ik inkt-based printers afgezworen en staat er een cheape laserprinter.
De vraag is wanneer iets wel, en wanneer iets niet op spec fabrikant is. En als mijn merkdealer dan aangeeft dat de olie niet aan de specificaties voldoet, dan ga ik wel degelijk naar de leverancier van de olie, want ik let erop dat de olie geschikt is voor mijn auto.

Dat is precies wat een leverancier van een niet-origineel product doet: hij geeft aan dat inktpatroon X geschikt is voor printer Y. En als dat niet goed is, mag-ie daar uitleg over geven. Ik heb exact dat aan de hand gehad met een niet origineel Canon toner cartridge: netjes erin gedaan, en dat ding begon me een partij te lekken. Foto's gemaakt, cartridge opgestuurd en de schade is vergoed door de leverancier zonder echt te moeten zeuren.

Saillant detail: dat in tegenstelling tot een vriend van me die ongeveer eenzelfde probleem had met een originele Canon cartridge, en waarbij Canon nergens van wilde weten en nog niet eens het cartridge wilde vervangen. En dat terwijl wij beiden waarschijnlijk al vaker toner gewisseld hebben dan dat een gemiddelde 40 jarige man luiers verwisseld heeft - we weten dus waar we op moeten letten bij het vervangen van toner.

Ik vind de houding van HP idioot: als ik een product koop dan is het van mij. Het is geen eigendom meer van HP, dus ze mogen er niets over zeggen. Maar als ik het niet volgens hun regeltjes gebruik, dan accepteer ik ook dat ik geen garantie heb. Dit is het verkopen van een product en de functionaliteit ineens veranderen.
naja het gaat hier niet om veel specs he het gaat gewoon om inkt en inkt is inkt . mss kan een goedkopere inkt een iets mindere kwaliteit geven of minder mooie kleuren ,. maar het kan ook juist betere kleuren geven ofzo. dit wat hp doet is gewoon gestoort. en dit geld trouwens voor alle printer fabrikanten . ze maken printers goedkoop om monster prijzen voor inkt te vragen . als je per liter inkt gaat tellen betaal je voor een liter orginele hp inkt of orginele welk merk dan ook inkt gewoon 3000 euro per liter inkt . dat zijn prijzen niet van deze tijd hoor.dus ik vind het niet gek dat er veel 3e partijen zijn die inkt verkopen.. en ja mss geeft bepaalde inkt minder goeie resultaten dat mag hp best vermelden , maar andere inkt maakt niet zomaar de printer kapot. dan maken ze de printers maar wat duurder maar om ander merk inkt te verbieden en zelfs te saboteren dat zijn pure mafia praktijken.
"aan de andere kant is het voor HP onmogelijk om te garanderen dat niet-HP cartridges werken met hun printers."

Dat hoeft ook niet. Ze hoeven het enkel voor hun eigen producten te garanderen. Verantwoordelijkheid voor gebruik van nit-HP cartridges ligt bij de eigenaar en enkel de eigenaar.
Als dit gebeurd, moet HP opdraaien (mits binnen garantie) omdat de printer zelf defect is. Dit proberen ze te voorkomen op deze manier. Het is misschien niet netjes, en zeker niet consument vriendelijk maar ik kan wel begrijpen.
BS! HP is er super sterk in alles de schuld te geven behalve hun eigen producten, het eerste wat een HP monteur roept als deze vermoed dat er niet originele cartridges zijn gebruikt is dat het daardoor komt en het niet onder garantie of het support contract valt. Dat flikte ze 15 jaar geleden ook gewoon al, dat is nu echt niet veranderd.

Het is een groot voordeel dat we tegenwoordig niet zoveel meer printen, maar bedrijven zoals HP en Xerox maken er een enorm potje van, ook al heeft Xerox erg mooi spul. Ik vind het jammer dat een Dell uit de printer markt is gestapt, ik was zeer te spreken over hun range laser printers.
Niet mee eens.
HP neemt via deze update jouw printer in gijzeling.
Je kunt op je verpakking zetten wat je wilt, maar na aanschaf is het mijn printer en niet die van HP.
Door een update ter beschikking te stellen en erbij te vermelden dat het een update met beveiligingsupdates is, zal de normale gebruiker dit direct accepteren, met een niet werkende printer als gevolg.
Nu ik er even over nadenk, ik vind een "beveiligingsupdate" voor een printer wel heel dubieus. Wat voor ongelooflijke klunsware moet je in een USB flutprinter proppen om hem onveilig te maken?
Helaas zijn vrijwel alle dit printers verbonden met wifi (internet) met een mogelijkheid om buitenshuis ook nog te printen.
Brr... Een printer die een brug kan maken door mijn router heen. Moet er niet aan denken. Zeker met die brasware die in dat soort apparaten zit om dat mogelijk te maken...
Dit soort bruggen hebben meer apparaten dan je denkt. Dit komt omdat de gemiddelde gebruiker niet genoeg kennis heeft om bepaalde poorten te forwarden in een netwerk, dus dan worden er alternatieven verzonnen en vaak gaat dat gepaard met grotere risico's omdat de verantwoordelijkheid bij de developers van de software komt te liggen en niet bij de eindgebruiker.
Even uit de ouden doos: ik zat een paar jaar geleden in het inkoopteam van een groot bedrijf en die kochten voor kleine buitenkantoortjes OfficeJets en een collega had de besparing bedacht over te stappen op een huismerk van een grote office supplies leverancier. Dit ging soms goed, maar vaak liep de inkt in stromen de printer uit, met als gevolg veel herinvesteringen en heel veel gezeik. Zolang ze duidelijk zijn (kies je voor ons, dan kies je ook voor de toner), dan is het helder en kan je daar voor opteren, of niet. Ze worden wel aangekeken als de leversduur of de printkwaliteit daar onder lijdt, dus ik kan op zich wel begrip opbrengen voor hun houding. Sommige huismerken mogen goed zijn, het probleem is gewoon dat je het niet in de hand hebt.


edit: taalvaudten

[Reactie gewijzigd door Takkie2024 op 23 juli 2024 05:19]

Maar toch is het raar. Ik kijk Calvé toch ook niet aan als de Jumbo-pindakaas tegenvalt?
Bedrijdsprocessen die stil komen te liggen kan je toch niet vergelijken met pindakaas?

Je weet gewoon vantevoren niet of en waar het fout kan gaan, dat is het probleem
Wel als je de Calvé pot blijft gebruiken, verwacht dat er Calvé pindakaas uit komt, en het dan Jumbo pindakaas blijkt te zijn (die overigens vast wel goed zal smaken ;-) )
Ik gebruik al jaren voor zowel mijn thuiskantoor als mijn ontvangstkantoor de neppers van 123inkt zonder enig probleem, met supersnelle levering ......en bij elke levering twee hele mooie (en waarschijnlijk spotgoedkope) balpennen erbij.
"Ja er zijn natuurlijk uitzonderingen van huis-inktfabrikanten die slecht zijn, maar dat betekend niet dat ze allemaal slecht zijn"

nee, maar ze zullen niet allemaal super zijn,. Maar reken maar dat er mensen tegen HP gaan klagen over de printkwaliteit als dit tegenvalt,. En wat doe je met garantie?

" dus HP heeft geen recht om voor jou dan te beslissen welk materiaal je in hun printer gaat gebruiken, wat is de volgende stap, enkel HP papier mogen gebruiken?"

Ik ben er ook geen fan van, maar belangrijk is (IMO) dat het helder is: koop mijn printer en mijn toner, en dat kost je X. Je moet goed kunnen zien wat het kost.
De 'beveiligingsupdate' is voor een bepaalde vorm van beveiliging. Bedenk dat er veel verschillende soorten beveiliging zijn. Soms moet je de stekker er in steken voor beveiliging, soms moet je ze er juist uit halen. Wees creatief en bedenk wat voor vorm van beveiliging deze hp-marketing-prutsers bedoelen.

De beveiliging is tegen gebruik van cartridges die niet door HP zijn gecontroleerd. En dus die mogelijk niet zo ''perfect' werken als HP beloofd.
De 'beveiliging' is tegen gebruik van cartridges die niet door HP worden verkocht. Als de consument andere cartridges wenst te gebruiken draagt hij zelf de verantwoordelijkheid, terwijl HP deze nu op zich neemt met anti-competitieve maatregelen. Trap er niet.
Alsnog vind ik het niet kunnen. Veel mensen hebben er amper verstand van en willen alleen maar kunnen printen bij de aanschaf van zo'n ding. Er word vaak niet gelet op hoe duur de cartridges zijn en wat daarover op de doos staat want er zit vaak ook een setje inbegrepen.

Daarnaast in winkels zoals de mediamarkt staan de producten UIT de doos als showmodel en er zijn niet veel mensen die vervolgens de doos gaan inspecteren voor eventuele "bijzondere voorwaarden".
Er word vaak niet gelet op hoe duur de cartridges zijn en wat daarover op de doos staat want er zit vaak ook een setje inbegrepen.
Tja, als iemand zichzelf handelingsbekwaam genoeg acht om zijn eigen aankoopbeslissingen te nemen mag je ook wel verwachten dat zo iemand weet wat 'ie eigenlijk koopt, toch? Als het argument om wetten in te voeren is "jamaar mensen zijn te dom" weet ik er nog wel een paar.
Het is vrij standaard om tijdens de ontwikkeling van een product of dienst er van uit te gaan dat de enduser dom is. Zeker bij een product als een printer die toch vijwel iedereen in huis heeft.

Iemand weet dat hij een printer koopt. En voor de meeste mensen moet hij het gewoon doen en dan achteraf cartridges die eerst wel werkte, blokkeren is gewoon uitmelken.

Kleine lettertjes op de doos of in een handleiding word vaak niet gelezen. Dat HP op allerlei manieren probeert de consument uit te melken (en ook in dit geval) laat precies zien wat voor bedrijf het is.

Zo kan je het natuurlijk niet in de wet omschrijven maar de rechter zou in dit geval HP moeten terugfluiten vind ik.

Een product moet gewoon blijven werken op de manier zoals je hem kocht.

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 23 juli 2024 05:19]

denk dat dat je het verkeerd heb als hp verklaard :dat cartridges van andere fabrikanten mogelijk niet werken is wat anders dan een update uitbrengen die dat cartridges van andere fabrikanten blokkeerd
Helaas is het wel zo dat je de gebruiksovereenkomst niet voor je aanschaf krijgt maar nadat je dat doet. Dit soort informatie kan alleen rechtsgeldig zijn wanneer het je verteld word voordat je het product aanschaft
Beetje kort door de bocht, er zijn meer producten dan alleen printers waarbij klanten onderdelen van andere fabrikanten gebruiken dan elkeen fabrieks onderdelen. Neem auto’s. Zou wat zijn als Renault of ford ineens zegt. Ja je kan andere onderdelen installeren op de auto die niet van ons zijn maar mogelijk kan het zo zijn dat je auto niet meer start.
Los van de verboden koppelverkoop ook kul, zowel in woord als in geest.

taalkundig: Het is niet dat het 'mogelijk niet werkt' - het is actief onklaar gemaakt. Dat is echt wat anders.

Wat HP hie rnu doet is in feite de uitspraak van de rechten op die patenten omzijlen. Das niet meteen onwettig, maar wel duidelijk tegen de bedoeling in (patenten zijn er immers, mits toegekend, om wel dat alleenrecht af te dwingen - als je dan in het ongelijk wordt gesteld is het niet de bedoeling dat je dat dan via een andere weg nog gaat doen dunkt me)

HP hoeft er niet actief voor te zorgen wat mij betreft dat spul van andere merken wel werkt, maar prima alternatief spul express saboteren is weer het andere eind.
HP zou eventueel wel garantiebeperkingen kunnen toepassen (niet omdat ander spul is gebruikt maar omdat dat andere spul minderwaardig was - moeten ze dan wel bewijzen IMO - zodat daardoor de schade is opgetreden).

Punt is gewoon dat die inkt echt schandelijk duur wordt gemaakt. Vul al jaren zelf na (zowel met hp als andere merken), is nooit een probleem en kost nog geen kwart. Das niet een paar opcenten, das pure afzetterij. Dat is mij het beetje extra werk wel waard. Print je wat minder of houd je van gemakt of wil je HP steunen of.... dan staat het je natuurlijk vrij om wel echte merkcartridges te kopen.

Ben zoiezo geen voorstander van al die licentie flauwekul, waarbij ook na de verkoop producenten allerlei rechten menen te moeten houden. Ik heb de printer gekocht en dus is ie van mij om mee te doen wat ik wil. Als ik er andere inkt in wil stoppen is dat mijn ding. Ik koop toch ook geen auto waar alleen shell benzine in mag, of een bepaald type motorolie.

Maar das een bredere discussie dan alleen printers.
Wat is duidelijk, pagina 57 van de handleiding?

Roll back die driver.
Het is helaas echter geen driver maar firmware (software in de printer zelf, welke functioneren van de printer regelt ;-))
Dus als een autofabrikant zegt dat er alleen maar diesel van BP in mag is het ook goed?
Want daar draait het in feite om
Nee maar als je bijv E10 gebruikt terwijl je fabrikant zegt dat de motor er niet tegen kan vraag ik me af of je een garantie claim kunt doen bij je dealer.

Als je merkloze inkt wilt gebruiken moet je gewoon een leverancier/merk nemen die daar niet moeilijk over doet.

Ik heb een oude Xerox kleurenlaser. Zeurt wel dar de cardridge/toner een ander merk is maar print prima door (ik heb alleen geen indicatie meer hoe vol of leeg de toner is).
Nee dat mag HP niet.
HP heeft voor zijn nieuwste printers een nieuwe manier gevonden om de consument 'te beschermen' tegen compatible cartridges.

Door een instelling in de printer worden niet-originele cartridges als schadelijke indringers behandeld en weigert de printer ze te gebruiken. In de wet is echter vastgelegd dat HP de consument niet mag verbieden om compatible cartridges te gebruiken, en ze hebben dan ook conform diezelfde wet een mogelijkheid ingebouwd om de consument weer baas over eigen printer te maken.
bron: https://www.secondlife-inkjets.nl/protection-uitschakelen
In de wet is echter vastgelegd dat HP de consument niet mag verbieden om compatible cartridges te gebruiken, en ze hebben dan ook conform diezelfde wet een mogelijkheid ingebouwd om de consument weer baas over eigen printer te maken.
Lekker geloofwaardig dat HP in de wet staat. :+ daarnaast, fijne bron.. zo'n goedkope inktboer.
Ik kan de originele uitspraak niet zo snel vinden.
Tweakers heeft er toen ook over bericht.

Waarom zou "zo'n goedkope inktboer" daarover liegen.
Men zou nooit meer bij hem kopen.

Internetrecht door Arnoud Engelfriet: Mag HP haar printers geen huismerkinkt meer laten accepteren?
Maar hier staat hoe men De functie Cartridgebeleid in- of uitschakelen moet doen.
https://support.hp.com/be-nl/document/c04671887

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 23 juli 2024 05:19]

Dan verkoopt hij maar 1x iets aan jou en daarna niets meer aan jou en je kennissen.

Weet niet hoe jij zaken doet, maar men verdient meer aan een trouwe klant.
En als jij een huis koopt met hypotheek, dan heeft de bank in mijn optiek alle recht om jouw huis ontoegankelijk te maken.
Nee, want er staat ongeveer letterlijk in de wet dat dat niet mag, tenzij je de aflossing niet betaalt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 23 juli 2024 05:19]

Hebben die chips in de cartridges eigenlijk uberhaupt één voordeel voor de klant? Vroeger zag je dat een kleur op was en was je hooguit enkele papieren kwijt. Nu besluit de chip opeens dat een halfvolle cartridge "leeg" is...
Die chips zijn er alleen voor de fabrikant! :(

Heb zelf een Epson en deze begint te protesteren, en strepen te maken, als ik Action-carrtridges gebruik.
Het status-scherm blokkeert de printjob de eerste keer. Op kwaliteit "hoog" doet de printer het prima, maar zal wel meer inkt verstoken.
Heb het anders opgelost, print zo weinig dat bij lege cardridges ik naar de Media Markt rij, voor een paar tientjes een nieuwe printer haal en de oude gooi ik in de kliko. Neem niet eens meer de moeite om hem naar gemeente te brengen. Cardridges rond € 50,00, nieuwe printer, € 35,00. Of ik nu nieuwe cardridges koop of een nieuwe printer, bij nieuwe cardridges zijn ze vaak toch opgedroogd wanneer ik ze nodig heb. En door oude printer weg te gooien heb ik gelijk nieuw stuk techniek in huis.

En foto's, die doe ik wel bij de printshop dat is goedkoper.
Ten eerste is dat natuurlijk waanzinnige verspilling. Ten tweede ben je een dief van je eigen portemonnee.

Die cartridges die je bij een nieuwe printer krijgt bevatten meestal maar iets van 1/5 van wat de normale cartridge bevat. Dus welbeschouwd betaal je steeds 35 euro voor 1/5 van de inkt die je voor 50 euro krijgt.

Bovendien koop je natuurlijk meestal gen 'echte' inkt, een normale cartridge van een huismerk kost iets van een 10tje.

Geen HP kopen dan natuurlijk :-) En als ie het doet, nooit internet access geven zo'n ding.

[Reactie gewijzigd door aldieaccounts op 23 juli 2024 05:19]

Een oude printer mag niet in de kliko, maar moet worden ingeleverd als elektronisch afval, informeer bij je gemeente naar het hoe en waar.

De meeste particulieren zouden beter af zijn door helemaal geen printer te kopen, maar voor die enkele keer dat ze iets willen printen een gedeelde printer te gebruiken. Moeten bijvoorbeeld de supermarkten dat alleen nog even eenvoudiger maken.
Voor de 'dagelijkse' print gebruik ik gewoon mijn zwart/wit laser. Die doet al heel lang naar behoren zijn werk. Voor foto's ga ik naar de winkel, die doen het 10* zo snel, ziet er fantastisch uit en kost naar verhouding weinig. Maar, zo nu en dan moet er iets geprint worden in kleur en dat doe ik niet op het werk of via een print service, of bij een bekende of familie, en daar heb ik zo mijn redenen voor. En dan kom ik er meestal achter dat de inkt is opgedroogd, en om dan nieuwe cardridges te kopen om deze dan te laten verdrogen is ook zonde. En namaak inkt koop ik ook niet, al meerdere keren gehad dat printer en bureau opeens onder de inkt zat van lekkende cardridges, of dat de kleuren ook niet helemaal zuiver zijn, strepen bij afdrukken waarna je dus 5 keer een A4 foto papier moet overdoen voor het er goed uit ziet. Printer die kapot gaat door nep cardridges, nee, bij mij komen ze er niet meer in.
Sorry, maar ik vind je 'oplossing' werkelijk weerzinwekkend. Hufterig zelfs. Na mij de zondvloed en bekijk het allemaal maar is niet illegaal maar zou het wat mij betreft wel moeten zijn.
Ik denk eerlijk gezegd dat dat toch meer aan de inkt ligt. Of wellicht aan de kop, bij veel printers zit de printkop aan de cartridge vast.
Bij de meeste consumenten printers (Canon, Epson) zit de kop in de printer zelf. Vandaar dat ze ook over die chipjes praten.
Inktpatronen met de printkop er in hebben praktisch ook geen last van uitdroging.
Dat zegt misschien ook iets over een verkeerde combinatie.
Want de Epson die bij mijn vader staat doet het prima met cartridges van de Aldi (duitsland), terwijl ik de Action cartridges bij zowel HP als Canon echt nooit meer zal kopen door gelijke problemen.
Ik had vroeger ook zelf flessen staan om mijn inkt zelf bij te vullen. Dat werkte ook altijd prima, Helaas beslist zoals je zelf zegt de chip wanneer de cartridge leeg is.
Ik heb een paar keer toen ik zelf twijfels had, er een gaatje in gemaakt. Een gele vlek op mijn bureau bevestigde mijn vermoeden 8)7

EDIT: TYPO

[Reactie gewijzigd door JBVisual op 23 juli 2024 05:19]

Als je het met flessen wil doen, zo werkt mijn Epson printer. Zit gewoon een klein reservoir in dat je vult vanuit een flesje. Waar je dat flesje vandaan haalt moet je zelf weten, komt geen chip aan te pas.
daar hadden ze toen chip resetters voor . ff chip resetten en weer gaan met die banaan? je had ook hele systemen met een buten unit en een slangetje naar de cardridge .. dat was goedkoop printen . liter fles eraan voor paar euro per kleur en je kon eigenlijk zoveel printen dat als de inkt op was de printer ook wel versleten was . en een liter inkt is veeeeel. dit heeft oa epson goed opgepakt die verkopen ook printers met buitenunits waar je met een inkt flesje gewoon een kleur kan bijvullen.
printer is wel wat duurder maar uiteindelijk goedkoper. en dit is eigenlijk de manier waarop het zou moeten . en niet steeds orginele patronen moeten kopen voor de hoofdprijs.
Je hebt ook chipresetters! Maar ik zou gewoon een laserprinter kopen, van al het gelazer af.
Ook daar heeft HP een teller op zitten. En die is steeds lastiger te omzeilen.
Alleen voor de klanten die aandelen HP hebben.
Het wordt tijd dat we een groot gat voor HP gaan maken om ze heel diep te begraven.
Neem gewoon een Brother printer, deze hebben geen chips in hun cardridge zitten.
Werkt perfect en je kan elk eigen merk cardridge gebruiken die je wil.
Anoniem: 685404 @rexxor28 april 2019 08:34
Dit zocht ik. Thanks :)
HP naar de stort, ik ga eens een Brother proberen.
Dus ze verliezen een rechtzaak waardoor ze minder van hun eigen cartridges gaan verkopen.

Dan lossen ze het dus zo op.

Trieste zaak van HP
Er lijkt geen direct verband te zijn tussen deze twee zaken. De uitspraak van de Hoge Raad was op 19 april en gaat specifiek over een situatie in Nederland en over andere printers/cartridges dan die nu worden geblokkeerd. De firmware-update waar dit over gaat is op 16 april uitgebracht, ook in andere landen.
ik denk wel degelijk dat er een verband is.
Vanaf 2016 zetten ze een waarschuwing op de doos, dat lijkt (als ik het hierboven zo lees) een wettelijke voorsortering te zijn.
Dan wachten ze erop of ze de zaak wel/niet winnen. Als ze winnen, hoeven ze zelf geen impopulaire maatregelen te nemen, want dan moet 123inkt de inktpatronen sowieso uit de handel nemen.
Maar ze verliezen, dus hebben ze hun impopulaire maatregel (update die de boel vergalt) al klaar staan.
naja hp kan doen wat ze willen en op een doos zetten wat ze willen. maar dit is in feite mismanagement. zo gaan de verkopen vanzelf een keer achteruit. en voor de service hoef je het ook niet meer te doen hoor. want hp is kwa service niet meer wat het jaren geleden was.
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @Xtuv26 april 2019 14:41
Misschien zag HP het wel aankomen en vooruit lopend op de uitspraak hebben ze deze firmware gemaakt
Kan, maar dan zou je denken dat ze dat doen voor de printers/cartridges waar die zaak over ging. Ik wil niet beweren dat er geen verband is, maar het is wel goed om te weten dat er duidelijke verschillen zijn tussen de twee gevallen denk ik. Aanvankelijk leek het mij ook een één-tweetje, maar het gaat over verschillende producten.
Anoniem: 302359 @Xtuv26 april 2019 15:46
maar het gaat over verschillende producten.
Van het zelfde bedrijf.
Goed om te weten. Dat is goed om uit elkaar te houden. Nevertheless lijkt het me onwaarschijnlijk dat het los staat van elkaar. Dat soort bedrijven geeft kapitalen uit aan corporate strategen die dit soort dingen plannen en dan ook weer genoeg zand strooien om nep-onschuldig met de ogen te kunnen knipperen.
Wellicht geen direct verband, maar deze geintjes spelen (naar ik aanneem) ook in andere landen. Enkel de genoemde Nederlandse uitspraak zal niet leidend zijn voor de betreffende updates die internationaal van toepassing zijn, maar de basis is eender.

Los van de juridische inval, vind ik het te gek voor woorden dat wanneer ik een apparaat koop, en dus in eigendom heb, het mij onmogelijk wordt gemaakt om andere componenten te gebruiken. Bij een auto kan ik ook andere olie dan voorgeschreven erin gooien, zonder dat de auto dan plots weigert. Voor eventuele nadelige consequenties of het in de soep lopen van de motor wordt terecht gewaarschuwd, maar het blijft mijn keuze en verantwoordelijkheid wat ik erin gooi. Bij inkt zijn er waarschijnlijk geen of bijna geen risico’s op schade door een ander merk inkt. Het kunstmatig blokkeren van die optie beschermt dus enkel het economisch belang van de fabrikant en niet mijn belang. Willen ze dat per se, dan zou dat mogelijk moeten zijn door mij het apparaat cadeau te doen of in bruikleen te geven.

Off topic:
Kijk in naar aanleiding van dit verhaal naar een kleurenlaserprinter, kom ik deze tegen: pricewatch: Oki C3450N bij Mastertools. Echter het blijkt een waterpas te zijn dat Mastertools aanbiedt :o Helaas zit er geen knop waarmee je melding kunt maken van een fout in of misbruik van de Pricewatch :?

[Reactie gewijzigd door Edddd op 23 juli 2024 05:19]

Helaas zit er geen knop waarmee je melding kunt maken van een fout in of misbruik van de Pricewatch :?
Hover over de totaalprijs. ;)
Haha, dat is nog eens humor }> die waterpas
Helaas zit er geen knop waarmee je melding kunt maken van een fout in of misbruik van de Pricewatch :?
Houd je muis boven de prijs en je krijgt een popup waarin je de fout kunt melden.
Bij inkt zijn er waarschijnlijk geen of bijna geen risico’s op schade door een ander merk inkt.
En zelfs als er een keer een printer sneuvelt; je koopt een nieuwe (inktjet) printer voor zowat hetzelfde als een complete set merk-cartridges; dus zelf als namaak inkt een 20% kans zou hebben op schade aan je printer is het nog steeds goedkoper :+ Zeker in een tijd waarin we het milieu belangrijk (zouden moeten) vinden kan dit echt niet meer; wat mij betreft maken ze de printer zelfs een stuk duurder en de inkt goedkoper.

Niet dat ik nog zelf een printer heb; het enige wat ik eigenlijk nog print zijn e-tickers voor uitjes/evenementen; tegen een kleine vergoeding bij de bibliotheek is veel goedkoper dan :P

@consolefreak 9/10 keer neem ik die inderdaad digitaal mee :P Er zijn echter nog wel wat organisaties die uitsluitend op papier accepteren.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 05:19]

Waarom druk je die überhaupt nog af? Vanaf je telefoon werkt ook gewoon.
Er zijn zat plaatsen waar internet en/of mobiel niet gewenst is of zelfs helemaal geen optie. Ik ben op locaties binnen Nederland geweest waar dit soort zaken dus totaal geen optie zijn, waardoor print de enige oplossing is.
Precies! Het is nobel dat 'ie nog weinig print, ik print zelf ook niet veel meer. Maar in de huidige wereld moet er toch nog wel eens iets geprint worden, daar ontkom je (nog) niet aan.
Je kan het ook anders zien, ongeacht de uitspraak, HP heeft hun zin (voorlopig)
Bij positieve uitspraak voor HP kunnen ze de update verdedigen met de uitspraak.
Bij negatieve uitspraak voor HP frustreren ze 123inkt die dan moet wachten op de uitspraak van eind juni.
HP was, is en blijft (vrees ik) altijd te arrogant voor woorden.
Het verdienmodel van printers is al sinds jaar en dag cartridges. De printer krijg je voor een tientje of twintig. De vraag in deze is proprietary. Veel fabrikanten kunnen cartridges en inkt veel goedkoper aanbieden dan HP. Het zal duidelijk zijn dat het uitbrengen van een firmware update om onder een gerechtelijke uitspraak uit te komen vanzelfsprekend weer binnen een bepaalde tijd door een rechter wordt omgedraaid. Maar dit zal HP wel in staat stellen om een nieuw systeem te verzinnen welke niet makkelijk te kopieren is.
De enige echte rechterlijke uitspraak is het al dan niet verbieden om printer ecosystemen gesloten te houden (of juist niet).

/edit - bij een Senseo mag je ook imitatie pads gebruiken en dat is vroeger ook via een rechtszaak beslist. Lijkt mij dat bij een printer dan hetzelfde zou moeten gelden.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 23 juli 2024 05:19]

Aanvulling: Het zal voor HP geen enkel probleem zijn om hun cartridges tegen concurrerende prijzen aan te bieden. Het zal vooral een kwestie van niet willen zijn.
Snap sowieso niet dat het fenomeen inkjet nog populair is gebleven, met tegenwoordig goedkope laserprinters. Iets duurder in aanschaf, goedkoper in gebruik. En laserprints zijn tenminste over 10 jaar nog leesbaar, itt. inkjetprints.
Dat is wellicht zo met originele inkt van de fabrikant, maar zeker niet met "nep" inkt. Ik ben teruggegaan naar inktjet omdat de kwaliteit van een instapper inktjet vele malen beter is dan die van een instaplaser. Met mijn set inktpatronen (5 kleuren voor 7,50) kan geen laserprinter daar tegenop. Of de kwaliteit over 10 jaar bepalend is, geldt voor mij niet. De afgelopen maanden heb ik nooit iets ingezien wat ik 10 jaar of meer geleden geprint heb. Overigens - wat meer ontopic - kan deze truc van HP natuurlijk ook met toner, dat staat volledig los van wat je als beter ervaart.

Wellicht dat HP dit eerst even "test" om te commotie te ervaren om te kijken of ze dit breder kunnen inzetten. Welnu HP, als de printer bij mijn vader dit aangeeft ... (die rücksichtloss op "updaten" drukt), dan gaat die met een grote boog het raam uit ....

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 05:19]

Met mijn set inktpatronen (5 kleuren voor 7,50)
Welke set is dat?
Ik mag vast geen reclame maken, maar dat is een set PGI525/CLI526 voor 7,50 ... Ik gebruik deze set al vele jaren tot volle tevredenheid. Ik PM de details wel even ...
Nadeel van inkt is voor mij dat als ik eens moet printen dit zo lang sinds de vorig print is dat ik een half uur bezig ben de opgedroogde kopschopper te krijgen... bij een laser printer heb je daar geen last van.

Ik mijn laser denk ik al 10 jaar en een 3/4x nieuwe toner in gedaan. De laatste set doe ik ondertussen al 3 jaar mee aangezien ik steeds minder print.
Anoniem: 1092407 @Orion6426 april 2019 14:46
Een all-in-one koop je al voor letterlijk een paar tientjes. De goedkoopste kleuren laser all-in-one kost iets onder de 200 euro. Dat noem ik niet iets duurder in aanschaf. Voor mensen zoals ik die sporadisch iets printen is de keuze dus snel gemaakt.
Mensen die sporadisch printen zullen telkens verstopte inkjetkoppen hebben.

Dan ben je juist beter af met een goedkope laserprinter.
Anoniem: 181786 @andreetje26 april 2019 14:59
Hierom heb ik dus een goedkope laserprinter gekocht. Was er helemaal klaar mee om steeds kleur x te moeten kopen terwijl ik enkel tekst wou printen en dat cadtridges onterecht als leeg werden gemakeerd. En dus het verstoppen van de printkop waardoor je weer reinigings programma moest draaien. Het lijkt een criminele handel.

Foto's laat ik wel afdrukken bij een fotoservice.
Hoe zit het met de geur / stank die een laserprinter produceert?
Goed verluchten als je veel print? Zelfde als je een scheet laat.
Bedankt voor je reactie! Dan lijkt het me beter dat een laserprinter wat verder van de werkplek staat. Ik hoopte dat ze dit probleem opgelost hadden.
Mijn (oude Dell 2350DN) staat 2tal meter achter me. Heb er eerlijk gezegd nog niets van gemerkt.
Maar je moet jezelf er al mee opsluiten in een bezemkast denk ik, om gevaar te lopen

Ozone hazards
As a normal part of the printing process, the high voltages inside the printer can produce a corona discharge that generates a small amount of ionized oxygen and nitrogen, which react to form ozone and nitrogen oxides. In larger commercial printers and copiers, an activated carbon filter in the air exhaust stream breaks down[citation needed] these noxious gases to prevent pollution of the office environment.

However, some ozone escapes the filtering process in commercial printers, and ozone filters are not used at all in most smaller consumer printers. When a laser printer or copier is operated for a long period of time in a small, poorly ventilated space, these gases can build up to levels at which the odor of ozone or irritation may be noticed. A potential for creating a health hazard is theoretically possible in extreme cases.[32]

https://en.wikipedia.org/wiki/Laser_printing#Ozone_hazards
Ok, dat klinkt geruststellend. Ik bedoelde het niet als kritiek, maar wil me informeren voordat ik mijn huidige inkjetprinter vervang door een laserprinter.

Edit:
In een review van een kleine Canon laserprinter las ik dat je de printer ruikt. Vandaar mijn zorgpuntje.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 23 juli 2024 05:19]

Ik zag het ook niet als kritiek hoor ;)
Als particulier heb je er weinig last van denk ik. Iets anders is de printer in een kantoor, die hele dag draait. Daarom staan die meestal in de hoek of aparte kamer

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 05:19]

En ik denk dat die grote apparaten filters hebben.

Maar goed, voor een particulier die één keer per week een paar afdrukjes maakt, zal het dus geen probleem zijn. En mocht ik een keer wat meer printen, dan zet ik het raam open.

Bedankt voor je reacties! :)
Is dat bij moderne inktjets ook nog aan de orde ja? De fabrikanten beweren dat ze allemaal nieuwe technieken hebben geïmplementeerd om dat tegen te gaan. Ik hoor er eigenlijk ook nooit meer iemand over klagen.
Mijn laatste twee inkjetprinters raakten allebei verstopt. HP Officejet 9100 en Canon Maxify. :(
fabrikanten van B ecel 'beweren' dat het goed is voor hart en bloedvaten. Ondertussen mag dan niet meer maar ...
Anoniem: 1092407 @andreetje26 april 2019 14:59
Nooit last van..
Mensen die sporadisch printen zullen telkens verstopte inkjetkoppen hebben.

Dan ben je juist beter af met een goedkope laserprinter.
Ik gebruik een Canon MP610, al 10 jaar ofzo.
Heb er 2 jaar terug een nieuwe printkop voor gekocht (~€110). Omdat ik wist wat ik aan die Canon had!
Betrouwbaar adres: ceins.de

Het bleek dat de zwarte photo-ink dichtgeslibt was (onherstelbaar). Vermoedelijk was dit het gevolg van foute inkt. Ik gebruik altijd goedkope cartridges.
Dat niet alleen, de toners van een laserjet printer zijn redelijk duur omdat je er veel mee kan printen. Maar de meeste mensen printen deze toner niet zo snel op. Waarschijnlijk doen ze er mogelijk jaren over om de toner op te gebruiken , met als resultaat dat de toner slecht word voor je hem opgebruikt krijgt.
Spreek je hier uit ervaring of wat je gelezen heb? Wat ik weet is dat toner onbeperkt houdbaar is. Het droog niet uit of klont niet samen (of je moet het verhitten). Zelf ken ik hele oude printers die na ruim 5 jaar niks doen nog goed kunnen printen.
Toner gaat heel erg lang mee als het droog blijft. De lichtgevoelige film die op de drumkit zit alleen niet zo. Na een aantal jaren vergaat deze organische laag.
met als resultaat dat de toner slecht word voor je hem opgebruikt krijgt.
Toner bederft toch niet?
laser printers zijn voor briefpapier wat factuurtjes en briefen het goedkoopste optie veruit. dus als je zo nu en dan wat standaard spul print (5% dekking) en zo nu een dan een fotootje is laser goedkoop. maar voor ful collor kleuren prints is laser ontzettend duur en is inkt het goedkoopste als je andere inkt merken kan gebruiken . met orginele patronen word ook inktjet heel duur om fotos te printen.
Hoe wordt toner 'slecht' ? Dat is bij mijn weten fijn poeder
Cartridges kunnen ook een 'houdbaarheidsdatum' hebben. De driver stuurt de datum naar de printer, die dus weet hoe laat het is. Toner/inkt te oud en de printer meldt 'helaas voor het beste resultaat moet u even naar de winkel'.
Ja, die printer dus niet kopen dan...

Ooit een luxe Epson gehad. Kleur leeg, ik er een nieuwe cardridge in stoppen, sorry over de datum....

Printer meteen de deur uit gedaan en sindsdien op laser overgestapt.
Heb voor tekst een HP 1600DN Laser staan, Voldoet, toner doe ik al 6 jaar mee, is de toner die er vanaf fabriek bij zat. En voor kleur koop ik gewoon de goedkoopste bij de MM wanneer de inkt op is (of opgedroogd). Cardridges koop ik niet, duurder dan de printer.
Toen in een printer uitzocht wilde ik een all in ons printer. Dus ook 1 die goed foto’s kon printen. Iets wat toen dus niet gedaan kon worden met laserprinters (misschien is het nu anders) op hoogglans foto papier
Je krijg hele goede resultaten als je het uitprint met lazer en dan lamineer. Dan lijk het soms net een echte foto. Al is de kleur wel een beetje afwijkend. Heb zelf nog geen laserpinter gezien bij de bedrijven waar ik gewerkt heb die geen kleur afwijking hadden. Maar dan is het ook weer als je het weet.
Dat is inderdaad de enige toepassing, en toch zou ik dan gewoon prints online bestellen bij de Hema af profotonet.
Zelfs met de veel duurdere cartridges van HP zelf, print ik met onze AiO HP Officejet Pro goedkoper per pagina dan met een laserprinter.
Dat zou met bijv. de veel goedkopere 123inkt cartridges nog goedkoper zijn.
Daarnaast biedt de printer veel meer functionaliteit dan vergelijkbare (geprijsde) lasers.

Daarom.

En OT: we kregen op dezelfde dag dat Tweakers dit bericht publiceerde al de mail van 123inkt over de update:
nieuws: Hoge Raad verklaart patent van HP op chip voor printercartridge ongeldig

En mijn reactie met de mail: Piet91 in 'nieuws: Hoge Raad verklaart patent van HP op chip voor printercart...
...bij bedrijven....
Zelfs met de veel duurdere cartridges van HP zelf, print ik met onze AiO HP Officejet Pro goedkoper per pagina dan met een laserprinter.
NO .....WAY ....
De prijs per pag tekst is veel véééél goedkoper met Laser

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 05:19]

Mijn zoektocht naar een nieuwe printer: Nieuwe All-in-One printer
Foto's bijvoorbeeld. Daar haal je wel voordeel uit. Voor tekst en dergelijke een laser.
Ik heb thuis zelf zo een fotoprinter staan van HP, dat is goed genoeg.voor een foto om in een kadertje te zetten. En een zwart/wit laserprinter als ik mijn boekhouding moet doen.
mwah, hoe vaak print je foto's uit? laatst zooitje foto's laten printen bij de HEMA was een paar euro kwijt, scheelt een hoop inkt en bespaart je geld voor aanschaf van fotopapier. kwalitatief beter (naar eigen ervaring) dan zo een "foto" printer.

Ik snap wel dat HP/Canon/Epson etc graag willen verdienen aan hun inkt want de printers geven ze weg alsof het niets is, soms is het zelfs goedkoper om een nieuwe te kopen tijdens een actie dan een inkt pakket van hun.

Ik vind dat dit soort onzin gestraft moet worden want voor het milieu is het ook niet bepaald gezond.
mwah, hoe vaak print je foto's uit?
Dit is kritiek. Als je het af en toe doet dan verstoppen je printkoppen met inkt.

Ik heb zelf een 15 jaar oude LaserJet (alleen zwart, dubbelzijdig) van HP staan. Met huismerk toner kost een dubbelzijdig printje iets van 1-2 cent. Goedkoper kan niet, en de boel raakt niet verstopt als ik maar af en toe print. Kleurenfoto's laat ik wel in de winkel printen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:19]

Is die 15 jaar oude HP nog compatible / drivers voor?
Is die 15 jaar oude HP nog compatible / drivers voor?
Alle HP printers snappen standaard Laserjet drivers :D
Is die 15 jaar oude HP nog compatible / drivers voor?
Als iets werkt met CUPS, dan blijft het werken met CUPS. Printer wordt via CUPS op het netwerk aangeboden. Voor Linux clients zijn er bijbehorende PPD bestanden, en voor Windows clients zijn er HP's universele printdrivers die perfect werken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:19]

Misschien niet op Windows, maar op Linux werken ze vaak nog prima.
Pcl of PostScript werkt vaak prima via een RAW printer poort.
De standaard "generic" laser jet PCL5/6 drivers komen een heel eind.
En als je een printer neemt met ethernet poort dan kan iedereen erbij
Is die 15 jaar oude HP nog compatible / drivers voor?
Jazeker! Ik print nog vaak met Laserjet 5L. Year of introduction: 1995.
Toen ik Windows Vista ging draaien was ineens het interne geheugen (1Mb) te klein. Heb er toen zo'n 8MB module bij geplaatst.
Er was ook geen parallelle printerpoort meer. Daarvoor heb ik een USB-adapterkabel gekocht.
Een laptop verder, nu onder Windows10 krijg ik probleemloos de goede drivers voorgeschoteld.

Ooit was HP dus echt goed bezig. Ik heb een reserve HPlaserjet5L veiliggesteld. Zo lang er cartridges (2500 prints!) voor te koop zijn blijf ik hem gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 05:19]

Interessant ....Ik gebruik zelf al paar jaar een Dell 2350DN.
50 euries geleverd met bijna volle toner(5000pag) en nog kleine 25000 voor de drum, te gaan :9

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 05:19]

Mijn vriendin wltt altijd foto's, dus elke maand wel een paar. En voor een foto of 5 a 10, gaan we niet effe naar Kruidvat voor ofzo

Yups dat is zo, heb zo ooit een printer gekocht was 49 euro ofzo toen bij Aldi. De 2 cartridges vervangen was toen duurder... echter bij aankoop heb je cartridges die maar halfvol zijn. Die praktijken zouden effectief echt mogen stoppen
Van de kinderen voor op het bord te hangen
Heb je voor de gein eens gezocht op de prijzen van toner voor kleuren laser printers, die zijn ook niet echt goedkoop.

Ik heb paar maanden terug bijv bewust ouder model brother gekocht waar je goedkoop kleurentoner voor kan krijgen.

Veel nieuwe hp modellen kun je bijv nog geen compatible toner voor krijgen.
En ook die zal hp blokkeren, ik heb destijds bewust gezocht naar een printer en merk waar daar geen issues mee waren.
Toner is ook niet echt goedkoop. Dan zit je ook al gauw richting de retail prijs van een goede MFC (€400) voor een setje toner alle kleuren.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 23 juli 2024 05:19]

in sommige lazer printers zit er ook een chip die zegt dat de toner leeg is na 1 jaar.
zelfs al heb je maar 5 pagina's uitgeprint.
Nog nooit van gehoord.
Bron? Welke merk / model?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 05:19]

was bij ons op het werk een aantal jaren geleden.
het waren HP's maar welk merk & toner kan ik niet meer zeggen. We zijn al meer dan 10 jaar veranderd van merk.
er stond ook een houdbaarheid datum op die toners en eens die overschreden werkte de toner niet.
De kleine bureau printers hadden dat probleem niet.
Overigens heb je tegenwoordig ook Ecotank printers: met relatief goedkope inktflesjes kan je die eenvoudig bijvullen. Wat veel mensen NIET weten is dat deze vaak helemaal geen removable waste ink tank hebben en wordt de inkt gewoon gedumpt in een grote spons onderaan de bodem van de printer. Bij intensief gebruik raakt die vaak in een paar jaar vol. En wat toevallig dat het net na de garantieperiode van van 2 jaar vol raakt: het opsturen naar de fabrikant om de printer uit elkaar te halen en de printer te reinigen en de spons te vervangen en de teller te resetten kost een fortuin....Tja, een nieuwe Ecotank printer lonkt dan, want het verschil tussen laten repareren of een nieuwe is dan wel erg klein geworden. Hoe zo: ECO ???

Bij Epson kan je gelukkig met wat handigheid die inkt afleiden naar een extern flesje: zeker doen als je dat kunt, want je zult je dit niet spijten als het zo ver komt als de printer zegt dat de printer aan het einde van zijn levensduur is.
Ik begrijp helemaal niks van wat je zegt. De waste ink is een probleem bij Epson (en wellicht ook bij andere merken). Dit wordt echter softwarematig bijgehouden. Dus de waste ink omleiden naar een extern flesje gaat helemaal niets uithalen: de software telt nog steeds de waste ink en zal nog steeds de printer blokkeren als hij denkt dat de spons vol is. Of zit er een functie in de software waar je kunt vertellen dat je een extern flesje gebruikt?

Ik begrijp ook niet dat printerfabrikanten hier geen vervangbaar onderdeel van maken. Verkoop die sponsjes gewoon los en ontwerp de printer zodanig dat de consument deze zelf kan vervangen. Fabrikant winst op sponsjes (o wacht, die worden dan ook weer nagemaakt), consument blij omdat hij gewoon lan blijven printen, milieu blij omdat er niet onnodig goed werkende printers worden weggegooid...

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 23 juli 2024 05:19]

Dit komt bij alle printers voor. Bij Piezokop printers zoals Epson en Brother, waarbij de techniek veel inkt verbruikt om de printkop te primen is die spons zeer snel vol in vergelijking met de bubblejettechnologie (Canon en HP). De printer ZIET niet dat je een extern flesje gebruikt. Het is gebaseerd op wat er door de printkop wordt gejaagd aan het aantal ml's die de printer bijhoudt en gedumpt heeft en aan de hand daarvan dus zegt: nu is die vol. Er is echter voor de Epson printers een tool beschikbaar, waarbij je die teller weer op 0 kunt zetten (dat ook gedaan wordt bij de servicecenters van Epson).

Uiteraard bestaan er van die los verkrijgbare sponsjes voor bepaalde modellen vooral de semi-professionele en professionele printers. Dat noemen ze vaak met een eufemistisch woord: onderhoudscartridge Uiteraard hebben ze een chip ingebouwd, want zelfs op afval moet er geld worden verdiend.
Graag een linkje naar de Tool van Epson.
google is your friend. Zoek op reset tool Epson waste ink counter.

Bij modernere printers moet je betalen per reset (5 euro), maar dat is te overzien.
Is dit alleen bij Epson dat je de teller moet resetten? hoe zit het bij andere merken? volgens mij komt het daar niet voor?
Bij Canon (oudere reeksen) kan je die resetten door een knoppencombinatie in te duwen. Je moet eens kijken op printerknowledge.com voor meer informatie.
of je haalt de spons eruit:)
"Nice" move, HP. Maken ze zo weinig winst met hun eigen cartridges, dat ze die van de concurrenten maar gaan verbieden?

Straks kunnen we in een Samsung telefoon alleen nog maar oordopjes pluggen van Samsung. |:(
"Nice" move, HP. Maken ze zo weinig winst met hun eigen cartridges, dat ze die van de concurrenten maar gaan verbieden?
Ze moeten het geld juist verdienen met de inktpatronen. Printers zelf worden verkocht met geen tot zeer weinig marge waarna de inkomsten moeten komen uit de verkoop van extra inktpatronen.

HP wil dus logischerwijs niet dat zij de printer regelen waar ze niets op verdienen of zelfs verlies op maken en dat daarna de inktpatronen van een andere leverancier worden afgenomen.
Anoniem: 1128097 @Dennism26 april 2019 15:37
Maar dat is toch niet het probleem van de klanten? Dan maak je de printer maar wat duurder...
[...]
HP wil dus logischerwijs niet dat zij de printer regelen waar ze niets op verdienen of zelfs verlies op maken en dat daarna de inktpatronen van een andere leverancier worden afgenomen.
inderdaad, moeten ze maar niet hun printers met geen winst of verlies verkopen. dan hebben ze dat probleem niet.
"Nice" move, HP. Maken ze zo weinig winst met hun eigen cartridges, dat ze die van de concurrenten maar gaan verbieden?
Nee. De printers worden verkocht tegen extreem lage marges c.q. verlies. Vervolgens wordt er serieuze winst gemaakt op de inkt (as in, 5000 USD / liter ofzo). Dat business model werkt enkel zolang er geen concurrenten zijn die die inkt voor normalere prijzen verkopen...

Overigens heb ik zelf 10 jaar terug bij ibood een kleurenlaser voor 70 euro op de kop getikt en daar maak ik nog altijd gebruik van. Mooie aan toner is dat 't niet kan uitdrogen, en als ze toners wel op zijn heb je kans dat ik voor een vergelijkbare prijs (mits ik een dergelijke aanbieding zie), gewoon weer een heel nieuwe printer koop.
nieuwe laserprinters, kleur hebben tegenwoordig starterset toner, d.w.z minder dan de helft. Zo maken ze het ook goedkoop.

Wat je beter kan doen is oud model kopen. voor oudere modellen is er meestal al compatible toner. Is de printer nog ouder kun je op ebay vaak ook restpartij scoren tegen lage prijs.
Nee. De printers worden verkocht tegen extreem lage marges c.q. verlies. Vervolgens wordt er serieuze winst gemaakt op de inkt (as in, 5000 USD / liter ofzo). Dat business model werkt enkel zolang er geen concurrenten zijn die die inkt voor normalere prijzen verkopen...
Dank voor deze uitleg.
Over Samsung gesproken die hebben dus de Samsung Printerdivisie afgestoten en ondergebracht bij HP. :'( Ik hou mijn hart vast voor mijn Samsung Xpress SL-C480W die ik naar grote tevredenheid gebruik. :X
Als er een firmwareupgrade beschikbaar komt ga ik hem dus mooi niet updaten. Dan loop ik maar "veiligheidsrisico's" op.
Of Opel rijdt alleen op benzine van Opel.
Of de Senseo alleen met originele Senseo padjes.. en de pc enkel met Microsoft muis lol
Of de Senseo alleen met originele Senseo padjes..
Ik weet niet of je serieus bent of niet, maar het Amerikaanse merk Keurig heeft dit dus geprobeerd met hun Keurig 2.0 koffiemachine, die alleen eigen merk capsules accepteerde. Heeft het merk geen goed gedaan.
Volgens mij heeft dat het management precies de feedback geleverd die ze nodig hadden. Heb ik ook met HP gedaan. Er is een bepaalde mate van tunnelvisie in deze organisaties die allemaal denken dat ze het kunstje van Apple wel kunnen herhalen, het engie dat ze snappen is een enorme omzetdaling...
Dat zeg je nu wel over Senseo, maar dit speelde dus echt in de VS met machines van Keurig (daar marktleider): keurig coffee pod lockout
Is voor hun niet zo goed afgelopen :+
Precies dit haha. Ben benieuwd hoelang HP deze blokkade nu gaan volhouden.
Geen idee,

Maar ik heb mijn HP omgeruild voor een Epson dus de eerste gebruiker zijn ze al kwijt
dit is natuurlijk een n=1
_/-\o_ verander de wereld, begin met jezelf dat is het enigste dat je kan doen.
zelf kan ik helaas niet mee doen want heb al een jaar of 5 geen printer meer.
Ben ik de enige die van mening is dat HP hier juist handelt? HP moet hun kwaliteit kunnen waarborgen. Als iedereen de cartridges van de bekende cowboys gebruikt, en er komen problemen met de printers, krijgt HP van de consument als eerste de schuld. Het geklungel met cartridges etc levert alleen maar problemen op. Als ik telefoon krijg en het betreft printerproblemen en ik verneem dat er namaak cartridges zijn gebruikt, adviseer ik om origineel te kopen.
HP moet derden wel in de gelegenheid stellen om huismerkcartridges in licentie te kunnen produceren. Dat doen ze helaas niet.
Dat zou wel een oplossing zijn. Zo kan HP in ieder geval de richtlijnen voor kwaliteit bepalen.
HP mag best waarschuwen dat de printkwaliteit minder kan zijn of dat de printer sneller kapot kan gaan als niet-originele cartridges worden gebruikt. Maar de printer volledig blokkeren en daar niet voor waarschuwen ("Deze update maakt het onmogelijk om huismerk-cartridges te gebruiken") leidt tot problemen bij mensen. Je zult maar op zondagavond een verslag moeten printen dat de volgende ochtend moet worden ingeleverd. Je hebt overal om gedacht: voldoende papier, voldoende reservepatronen. En dan pikt de printer opeens je patroon niet. Dat is extreem gebruikersonvriendelijk. Bij mij betekent dat meteen een ban op alle toekomstig aan te schaffen apparatuur van dat merk.

Natuurlijk kan een printer ook uit zichzelf kapot gaan, maar dit is ingebouwde en geplande onbetrouwbaarheid. Als HP dit soort dingen doet moeten ze duidelijk op de doos zetten dat de printer niet werkt met huismerkpatronen en dat ook consequent afdwingen. Dan kan iedereen zelf de keus maken, een HP met dure patronen of een Epson met goedkope patronen :)
... Als HP dit soort dingen doet moeten ze duidelijk op de doos zetten dat de printer niet werkt met huismerkpatronen en dat ook consequent afdwingen. Dan kan iedereen zelf de keus maken, een HP met dure patronen of een Epson met goedkope patronen :)
Dat heet koppelverkoop en is verboden. Ik applaudisseer staande als de ACM meer werk zou maken van het handhaven van wetgeving. Kei- en keihard afstraffen dit soort praktijken. Te beginnen met een boete van 10% van de jaaromzet en bij herhaling een verkoopverbod op alle HP apparatuur. ACM, leest u mee?
Je hebt dus niet overal over nagedacht.
Neem bijvoorbeeld een andere lamp in je Philips wake up light, andere LED's in je Philips ambilight of andere scheermesjes op je Philips scheerapparaat.

Als je apparaat daardoor stuk gaat, dan zal Philips je ook geen garantie geven.

In het geval van HP komt het gewoon ENORM vaak voor dat er 3e-rangs cartridges worden gebruikt en daardoor hun apparaten stuk gaan. Dit gaat ook ten koste van de reputatie.
Ja, je bent de enige. HP moet de kwaliteit van hun EIGEN cartridges waarborgen. Niet die van anderen. Bovendien saboteert het bedrijf doelbewust andere cartridges. Jij gaat er tevens onterecht vanuit dat inkt van derden per definitie slecht is, terwijl dit meestal gewoon goede inkt is.

Bij welke copyshop werk je? Dan voeg ik die direct even toe aan mn blacklist. Degelijk advies lijkt me behoorlijk onbetrouwbaar.
Het gaat niet alleen om de inkt, die soms te vloeibaar is, of niet vloeibaar genoeg, het gaat ook om de chips die de hoeveelheid niet altijd evenredig afmeten of de cartridges die niet altijd even goed passen etc.

Cartridges van 3e partijen hebben gewoon meer problemen en dat is niet te ontkennen.
Ontkennen is het probleem niet zozeer. Wel door wie de problemen veroorzaakt worden. En er zullen heus cartridges zijn die van mindere kwaliteit zijn, maar dat is zeker niet de regel en er is ook geen enkele reden waarom dit zou moeten zijn. De problemen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door doelbewuste maatregelen van de eerste partij die enorme moeite doen om te verhinderen dat consumenten andere cartridges gebruiken of hervullen. Als excuus wordt er dan gezegd dat ze dat doen omdat deze zogenaamd voor problemen zouden zorgen, maar dat is niet eerlijk want die problemen veroorzaken ze zelf.
Ik heb nete uitgelegd dat daar wel degelijke heel veel redenen voor zijn, nog buiten het winstoogmerk aan.
Ik werk niet bij een copyshop, gelukkig.
Anoniem: 365220 @Amens26 april 2019 19:33
Je bent niet de enigste die vind dat HP juist handelt.

Ik heb zelf nooit met de onzin van refill cardridges of zelf vullen meegedaan.
Altijd de originele cardridges gekocht van het merk van de printer.
Verder alleen de duurdere topmodellen van de inktjet printers gekocht (deze verbruiken ook minder inkt).

Hoor veel mensen klagen dat hun printkoppen uitdrogen, de afdrukken strepen etc...
Met diverse engineers van groot formaat printers van meerdere merken gesproken.

Die geven aan dat de inkt niet zo simpel is als men denkt en dat door de eigenschappen van de inkt onder andere de kleurechtheid en levensduur van de afdrukken goed is. Ook uitdroging van de koppen, slangen en cassettes dan niet snel gebeurd.

En de kosten van stilstand bij productie is zeer kostbaar.
Koop daarom ook alleen origineel.
Bye bye HP, dit betekent voor mij simpelweg dat ik nooit producten van HP zal kopen.
Er zijn genoeg alternatieven.

Bij mijn studenten zijn er 2 printers van Epson met de Ecotank in gebruik. Die leveren geen top-notch kwaliteitsafdrukken, maar je ben niet failliet als je eens 50 pagina's wil drukken. Die inktflessen zijn goedkoop en gaan echt wel heel lang mee.
Precies, ik heb een ecotankprinter al twee jaar staan met dezelfde potten inkt, is prima voor gewoon printen. Voor fotowerk heb ik toen ook maar een Epson gekocht ipv een HP. Brand loyaty kun je snel kwijt raken als je zo doet.
Inderdaad dit soort nieuws zorgt ervoor dat ik ook zelfs bij een volgende laptop niet eens naar HP zal kijken.

Klanten zo benadelen, jammer genoeg komen ze er altijd mee weg en is natuurlijk al lang uitgerekend wat men met dit soort praktijken verliest aan klandizie vs wat deze maatregel oplevert.

Misschien iets voor de EU om maatregelen tegen te nemen? Of zijn ze er recent alleen voor nutteloze stemmingen over het internet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.