'Bepaalde HP-printers accepteren geen huismerkcartridges meer sinds update'

Verschillende bronnen melden dat HP dinsdag een firmware-update heeft doorgevoerd, waardoor bepaalde printermodellen geen huismerkcartridges meer accepteren. Gebruikers krijgen de mededeling dat cartridges beschadigd zijn.

HP logo 2016Een woordvoerder van HP kon desgevraagd geen uitleg of meer informatie geven tegenover Tweakers. Hij kon alleen bevestigen dat er klachten zijn en dat deze uitgezocht worden. Daardoor is onduidelijk welke omvang het probleem heeft en welke modellen precies getroffen zijn. Het bedrijf 123inkt heeft in een mail aan zijn klanten laten weten dat veel gebruikers last hebben van het verschijnsel. De getroffen printers zouden alleen nog originele HP-cartridges accepteren.

Volgens 123inkt is er in werkelijkheid niets mis met de alternatieve cartridges, dat zou blijken uit tests waarbij deze wel werkten in andere printers. Het bedrijf meldt verder dat het probleem wereldwijd lijkt te zijn en dat het plaatsen van een nieuwe huismerkcartridge geen oplossing biedt. De NOS schrijft dat de HP-klantenservice meldt dat er sprake is van een fout en dat de update teruggedraaid zal worden.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

16-09-2016 • 11:06

360 Linkedin

Submitter: joepsel

Reacties (360)

360
337
178
17
1
81
Wijzig sortering
Ik raad iedereen aan om namaakpatronen, zeker voor Canon en HP die gebaseerd zijn op gescheiden printkop en patronen (zoals de CLI-8/CLI-526/364XL etc), absoluut geen namaakpatronen te kopen. De reden is dat de originele patronen een gepatenteerde sponstechnologie toepassen met 2 sponsmaterialen met een verschillende hydrofiliteit en dichtheid, waardoor de inkttoevoer naar de printkop nauwkeurig wordt aangestuurd. Dit procédé mag NIET gekopieerd worden door namaakpatroonfabrikanten, die dus slechts een enkele spons toepassen. Dit is de reden waarom namaakpatronen vaak slecht presteren in inkttoevoer, vooral bij grote en plotseling grote vlakken met dezelfde kleur, waardoor de inkttoevoer hapert. De beste manier -helaas niet voor iedereen- is om de originele patronen te hervullen en wel met de German Durchstich refill methode: deze methode zorgt voor een automatische drukverdeling en juiste verzadigingsgraad van de spons en de chip te resetten. Ik heb altijd met deze methode gewerkt bij mijn oude Canon printers en nog nooit problemen gehad met slechte inkttoevoer of verstoppingen. Namaakpatronen die je kunt kopen bij de Action zullen vroeger of later inkttoevoerproblemen geven, waardoor de printkop het kan begeven. Inkt is immers ook koelmiddel voor de printkop en langdurig afdrukken zonder inkt kan de nozzles doen doorbranden.

Ook hetzelfde geldt voor namaakpatronen voor Epson. De goedkope namaakpatronen maken gebruik van een spons, waar de inkt wordt bewaard. Het gekke is dat Epson gebruikt maakt van een ingewikkeld kamersysteem met kronkels om de inktoevoer en een lichte onderdruk geeft om een soepele inkttoevoer naar de printkop te verzekeren. Bij Epson kan je het beste gebruik maken van navulbare patronen die voorzien zijn van een priming kamer, die je eerst moet primen met een onderdruk, zodat deze verzadigd raakt met inkt. Hierna kan je gewoon met een spuitje de inkt in de hoofdcompartiment spuiten en wordt de inkt vanzelf naar deze priming/bufferkamer gezogen.

Overigens kan je voor Epson gewoon uitstekende watervaste pigmentinkt kopen voor Durabrite printers, die licht- en watervast is. Het gebruik van goedkope navulsets met kleurstofinkt is gewoon rotzooi. Goedkope Epson namaakpatronen bevatten zelden echt pigmentinkt, vaak is het goedkope kleurstofinkt (dye) die uitloopt als het papier nat wordt en bovendien niet lichtbestendig. Dit is de reden waarom het best is een setje navulbare inktpatronen te kopen en die met kwalitatieve pigmentinkt te vullen (zoals OCP of Inktec).

Een ander probleem is dat na een paar jaar de bodemplaat van de printer -afhankelijk van de printintensiteit- volledig onder de afvalinkt zal komen en dan de printer een foutmelding geeft dat "bepaalde onderdelen van de printer aan het einde van hun levensduur" zitten en een servicebeurt nodig hebben. De printer weigert dan verder te printen. Laten repareren kost een fortuin: een nieuwe printer is vaak goedkoper. Om dit probleem om te lossen is het bij veel Epson printers mogelijk om deze open te schroeven en dan in de buurt van de printkop de slangetjes die de afvalinkt, tijdens reinigingen en na elke installatie van nieuwe patronen- af te leiden naar een extern flesje. Wie dit voor de eerste keer doet, zal schrikken van de hoeveelheid inkt die bij installatie van een nieuwe set patronen of bij reinigingen van de printkop wordt gedumpt. Het grote voordeel van zo'n waste ink bottle, is dat je bij die foutmelding na een tijdje een reset utility kunt draaien om de teller op 0 te zetten en de printer kan gewoon verder drukken. Uitsluitend die reset utility gebruiken zonder extern flesje houdt het gevaar in dat de printer begin over te lopen en zelfs kortsluiting kan veroorzaken.

Resumerend:

Canon/HP met gebruik van gescheiden patronen en uitneembare printkop: ALTIJD de originele patronen navullen met goede navulinkt (OCP/Inktec). Gebruik zwarte pigmentinkt (beste is KMP) voor de grote tekstzwart en kleurstofinkt voor de kleuren cyaan/magenta/geel/fotozwart (eventueel: grijs voor 6 patronenprinters). Namaakpatronen kunnen nooit de subtiele en nauwkeurige inkttoevoer garanderen als de orginele patronen, vanwege het gepatenteerde dubbele dichtheid sponssysteem, die namaakpatronen niet mogen maken.

Epson: navulbare inktpatronen die voorzien zijn van een priming kamer die de werking van originele patronen het best benadert en geen namaakpatronen die gewoon een spons bevatten en heel belangrijk is om -indien mogelijk- een waste ink tank aan te koppelen, zodat afvalinkt erin wordt opgevangen, zodat de absorptiekussen langer meegaat dan de levensduur van de printer.

ZEER BELANGRIJK: Nooit firmware upgrades uitvoeren als de printer goed werkt. Firmware upgrades bij printers zijn bedoeld om namaakpatronen te neutraliseren. Dus cryptische omschrijvingen zoals het aanvinken van: Help HP om uw gebruikerservaring van uw printer te verbeteren is dus gewoon: laat HP ongewild uw printer herprogrammeren met de nieuwste printer firmware, zodat je namaakpatronen naar de filistijnen gaan. Ook Epson en Canon proberen op vaak slinkse manieren je te dwingen om de firmware te upgraden, vaak is het zelfs zo dat bij een software upgrade een klein vinkje al staat aangevinkt dat ook automatisch de firmware zal worden bijgewerkt. NIET DOEN, HANG OP en UITVINKEN die firmware upgrade !!!

[Reactie gewijzigd door pharmacist op 16 september 2016 22:03]

of koop gewoon een laser printer en je bent af van het gezeik met inkt patronen die veelste duur zijn en minder lang mee gaan en kunnen verstoppen na lange tijd geen gebruik.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 17 september 2016 00:21]

probeer maar een superieure fotokwaliteit te krijgen zoals mijn Epson Pro 3880, die ik ook gebruik met refillables. Een laserprinter kan gewoon niet dezelfde kwaliteit geven op fotoapapier en daarom zal een inkjetprinter nog altijd nodig blijven.
Zonde van het geld de kwaliteit van het papier waar je op print gaat toch niet lang mee verder zijn er zat laser printers die prima print kwaliteit leveren. Wil je echt high quality foto's die lang mee gaan moet je naar een specialist jou printer tipt daar niet aan.
Nee hoor, heb dat al uitgetest en mijn Epson Pro 3880 print nog altijd veel beter. Op goed papier zoals Hanemühle (zuur vrij katoen) en goede pigmentinkt (licht- en waterbestendig) gaat die zeker 100 jaar mee. Ik print tot A2 met deze printer en de kwaliteit is gewoon geweldig met 9 inktpatronen, waaronder 3 gradaties zwart/grijs. Dit is ook een semi-professionele printer. Nogmaals: laserprinters zijn niet geschikt voor foto's.

Ik denk dat je nog altijd denkt in termen van goedkope printers met goedkope patroontjes met goedkope kleurstofinkt, waarbij de afdrukken in een paar weken behoorlijk zijn uitgebleekt.
Is een Geljet printer dan niets voor jou?
Nee, die printen niet zo mooi als een goede inkjetprinter.
oh... ben jij al ouder dan 100 jaar? kun je nog best goed meekomen :P

/ontopic..
Ik heb altijd wel een beetje het idee dat zo'n bedrijf als HP gewoon probeert met updates het gebruik van niet HP-cartridges te belemmeren. Wanneer er dan teveel mensen klagen dan is het een foutieve update oid en kan het alsnog teruggedraaid worden.

Maar heel erg ongelijk kan ik ze ook niet geven: het lijkt me best iritant als er steeds maar weer van die bedrijven zijn die jouw technologie jatten en een flinke hap uit je winst nemen...
Hier ben ik het helemaal mee eens. Voor het gros van het gebruik volstaat een laserprinter prima, zelf als deze monochroom is. En qua kosten helemaal. Ik heb hier een oude HP Laserjet P3005n staan die ik een keer van een klant van het werk heb gekregen. Printer werkt perfect en kreeg er een volle cartridge bij. Na vier jaar ben ik nog steeds met de eerste cartridge bezig.. Kost geen drol dus deze afdrukken.

Waarom dan kleurenafdrukken maken? Ik fotografeer zelf ook, maar voor die ene prachtige foto waar ik een vergroting van wil ga ik wel naar een foto afdruk centrale, bijv. Hema, waar de kwaliteit uitstekend is en de foto op goed (veelal Kodak) papier wordt afgedrukt. Dit is altijd mooier dan van een inkjetprinter waarvan de kleuren na een tijdje vervagen, ook al heb je nog zo'n dure Epson, Canon of HP inkjet printer. Het kan gewoon niet tippen aan een afdruk van een fotocentrale.
de Epson Pro 3880 waar het hier over gaat is een semi-professionele fotoprinter. Deze staat bij veel fotografen in de winkel voor de snelle afdrukken. Hij zal vast duurder zijn dan een centrale, maar geloof maar dat die hoge kwaliteit en goed houdbare afdrukken maakt. Epson is verreweg superieur op dit gebied.

En inderdaad: laserprinters printen lang niet zo goed foto's als inkjet. Maar er is wel enorm veel verschil onderling tussen laserprinters. En ook veel laserprinters zijn erg duur als er foto's worden geprint. Zelf heb ik erg goede ervaringen met OKI LED printers. Zowel qua kosten als kwaliteit. Een merk dat ook veel in de grafische sector wordt gebruikt. Bij LED printers is de belichting statisch, geen bewegende onderdelen maar een pagina brede LED balk. Dat maakt ook homogeen gekleurde vlakken een peuleschil omdat er geen lenzen en spiegels stoffig kunnen worden.
Inderdaad, daarom dat ik dingen die in kleur moeten zijn gewoon laat printen bij de lokale printshop.
Daar hebben ze afdrukservices voor.
Ik heb een Kyocera laser waar nog een hoop pagina's per cartridge uitkomen en voor foto's en groter zijn er bijvoorbeeld pixum of profotonet.
Dit heb ik dus zelf ook gedaan. Hier heb ik geen spijt van. Eindelijk een printer die gewoon print en niet uitgedroogd/leeg/geen zin heeft. Maar ik wil er direct bijzeggen gaat ik de lader printer cartridges niet echt heel veel goedkoper vindt.
Ik heb zelf nog een HP Officejet inkjetprinter. Ik gebruikte altijd originele cartridges, maar kreeg verstoppingsproblemen die na veelvuldig spoelen oplosten.

Dat spoelen kost veel inkt. Nog even afgezien van dat het altijd weer spannend is of het ding goed print.

Ik vraag me dus af of ik met een laserprinter toch beter af ben.

De fotokwaliteit hoeft van mij niet meer dan redelijk te zijn. Ik neem aan dat dit ook met een laserprinter te bereiken is.

De laserprinter heeft nog een leuke eigenschap: je kunt de afdrukken gebruiken om pcb's mee te maken. Je print op fotopapier, en brengt de toner met een strijkijzer aan op de koperzijde. Dan kun je meteen etsen.
Zeer herkenbaar.. Was voor mij precies de reden om over te stappen op een laser printer. Werkt altijd zonder dat eeuwige spoelen
Welk type gebruik je? Ik ben ook wel benieuwd of de kinderen bijvoorbeeld in een verslag een herkenbare foto kunnen afdrukken.
Ik heb zelf recent deze gekocht: pricewatch: Lexmark CS310dn De printkwaliteit van foto's valt me niets tegen.
Ik heb 4 proef foto's geprint op A4, gewoon papier. Tikje donker wellicht, maar zeer zeker bruikbaar voor verslagen en dergelijke.
Lijkt me een aardige printer! Heeft deze ook ondersteuning voor Windows 10?
Ja hoor.

(Zijn er printers nu nieuw te koop die dat niet hebben dan?)
Ik klikte even door naar de specs van de fabrikant. Daar stond geen Windows 10 bij, vandaar mijn vraag.

http://www.lexmark.com/nl...laser-color/28C0070.shtml
Uiteraard ligt het aan de doelgroep, op werk gaat alles ''officieel'' maar thuis.. Ik heb een hele lange tijd gewoon elke keer een nieuwe printer incl cartridges gekocht. Dit was goedkoper dan nieuwe cartridges (of misschien iets duurder, maar dan heb je wel gelijk een hele nieuwe printer). Gewoon absurd wat ze voor cartridges vragen, gaat helemaal nergens meer over.
Ook 1x imitatie cartridges gekocht die inderdaad fors goedkoper waren maar dat was 1 of 2x printen en was dat ook gedaan. Dus of je volgt het advies van pharmacist en koopt dure, nieuwe en originele cartridges, of je koopt een nieuwe printer.
Dan ligt het er uiteraard aan wat voor printer je gebruikt, is het een printer van een paar 100 euro, ja dan is het zonde om elke keer een nieuwe printer te kopen. Heb je gewoon zo'n simpel ding voor een paar tientjes.. Waarom niet gewoon direct een nieuwe printer incl cartridges kopen?
Heeft mij in ieder geval flink veel geld bespaard in mijn thuis situatie.. Nu heb ik het punt bereikt dat ik thuis gewoonweg geen printer meer heb :D. Die ene keer in de 1 a 2 jaar dat ik privé iets moet uitprinten, doe ik het wel lekker op werk.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 17 september 2016 09:11]

Tja het is van de gekke dat je een complete kleurenprinter+scanner combo kan kopen voor vijf tientjes met inkt er bij en dat ze vervolgens hetzelfde of soms nog meer durven te vragen voor een set cartridges... Moet ik meer printen dan één of twee velletjes dan doe ik het ook nooit meer thuis.
Interessante info. Maar als je gewoon een doorsnee Canon of HP printer/AIO bezit en je print voornamelijk documentjes ben je een dief van je eigen portemonnee als je nog steeds trouw de merk cartridges koopt. Ik gebruik al een paar jaar Action cartridges in mijn doorsnee Canon MP6xx AOI. Nog nooit problemen. Een complete set cartridges (4 kleine + 1 grote) kost daar nog minder dan 1 originele kleine cartridge.

En stel dat mijn AOI het 5 jaar niet meer doet, dan koop ik voor voor de prijs van 1 set originele cartridges een hele nieuwe AOI.

NB: een cartridge van 123inkt heeft bij mij wel eens voor lekkage gezorgd in mijn vorige printer, dusdanig dat het zelfs de printer uitliep.
Het wrange is dat ik altijd originele cartridges gebruikte op mijn HP Officejet printer, maar dat het ding toch telkens verstopte. Het telkens moeten spoelen kost veel inkt.

Na twee Deskjet printers die elk bijna 10 jaar meegingen is dit heel teleurstellend.

Nu heb ik updates uitgeschakeld en gebruik ik 123inkt. Maar HP heeft bij mij wel afgedaan.
Deze reactie mag weg. Ik heb per abuis op de verkeerde reply gelikt 8)7

[Reactie gewijzigd door boolean op 18 september 2016 12:59]

De laatste consumentengids bevat een uitgebreide vergelijking van merk en namaakinkt.
Tot mijn verrassing blijkt de namaakinkt zeer slecht te scoren. Met name die van 123inkt.
Het zou verklaren waarom mijn HP Laserjet na 2 jaar onherstelbaar streperig print; altijd de cardridges vervangen met huismerk inkt.

bronvermelding: https://www.consumentenbond.nl/printer/test-inktcartridges m.d.a. Teijgetje

[Reactie gewijzigd door JJ Le Funk op 16 september 2016 14:48]

We zullen er maar geen reclame-fanfare van maken, maar ik koop al jaren mijn inkt bij goedkope inktboeren. Na 1 of 2 keer vervangen van de totale set aan cartridges heb je je printer er vaak al uit, alles daarna is pure winst. 't Grappige is wel (geeft wellicht ook de marges weer) dat de allergoedkoopste tent die ik gevonden heb in mijn ogen de beste kwaliteit inkt levert, foto's zijn heel erg prima, highres tekst idem. Bulk doe ik op de laser en die gebruikt toner van 1-2-3, ook al jaren tot tevredenheid, alhoewel die in 4 jaar denk ik 2 keer een nieuwe cartridge heeft gehad. :)
Ik heb de hp 5520 (ook bij familie staan) en we kopen allemaal de inkt bij de action. Normaal vind ik de action helemaal niks (op knutselspul voor de kinderen, foto lijm en hdmi kabels na), maar die inkt is evengoed als de originele van hp. En dan 10 euro voor xl cartridges in alle kleuren. Een besparing van 60 tot 75 euro per keer dat ik inkt koop, dat is wel bizar. en van die 10 euro maakt de action waarschijnlijk ook nog wel een euro winst.

Maar inderdaad, je moet wel even zoeken en proberen welke alternatieve het beste is, meestal is het prut.
Ik wist niet dat ze inkt verkochten bij de Action.Ook eens kijken of ze inkt voor mijn model hebben.

Hoe kom je aan een besparing van 60 tot 75 euro? Koop je dan 6/7 cardridges per keer?
Je betaald 10 euro voor de 4 cartridges (van elke kleur 1 zeg maar in de verpakking). Dus 2,50 euro per cartridge (al moet je ze per set kopen).

Er is alleen niet veel keuze, er is 1 voor de HP printers die de 364 XL cartridges gebruiken (o.a. mijn printer de HP 5520) en er is meen ik Canon. Dus je moet echt wel geluk hebben.

Voorheen kocht ik ze bij de Bruna ofzo, betaalde je 20 euro voor een zwarte 364 XL, net op bol.com gekeken en daar kost de hele set 67 euro (wat je dus voor 10 euro bij de Action hebt), zie https://www.bol.com/nl/p/...uggestionType=typedsearch

Dus dat zijn wel heel fijne besparingen omdat de kwaliteit van die Action printerinkt bizar goed is. Bij onze vorige printer wilden wij nooit alternatieve inkt omdat het echt niet goed was of je had minmaal een kleurenverschil, maar deze, ik zie het verschil echt niet en heb het vaak getest (heb die printer al diverse keren voor familieleden gekocht).

Hier die HP inkt van de Action:
http://www.action.nl/inktcartridge-4st-hp-364-xl

En deze is link van de Canon inkt is wellicht handig:
http://www.action.nl/inktcartridge-5st-canon-550-551-xl

He, ik zie ook Epson, bij deze die ook nog (dus 3 merken ipv 2):
http://www.action.nl/inktcartridge-5st-epson-18xl

[Reactie gewijzigd door Hobbykok op 16 september 2016 14:27]

Die cartridges van de action (364xl) zijn inderdaad qua kwaliteit super en kosten geen geld.
Wel vraag ik me af of je nog wel HP printers kunt kopen die met dit type (364xl) cartridge werken.

Als je de nieuwe hp-printers bekijkt hebben ze precies elk hun eigen type-nummer qua inkt. (en nergens zie je nog 364xl) Op die manier maken ze het de consument al aardig lastig.

Door zo'n hoge prijzen voor de inkt te vragen dwingen ze de prijsbewuste consument om eerst te kijken in winkels zoals Action welke inkt ze daar verkopen om vervolgens een compatibele printer te kiezen.

[Reactie gewijzigd door fre_ op 16 september 2016 21:09]

Wellicht is er nog een printer met compatible cartridges van de action te koop van epson of canon? Maar ik vermoed dat die bedrijven al net zoals hp elke keer een nieuw type op de markt brengen...

Maar de action laat wel zien dat je met int van 2,50 per cartridge kwaliteit kan krijgen die 10 keer zo duur is als het eigen merk. Bizar.

[Reactie gewijzigd door Hobbykok op 16 september 2016 22:41]

Dat is altijd al het probleem geweest bij HP, voor elk nieuw model van printer andere cartridges, alhoewel dat de laatste jaren wat aan het verbeteren was.

Ik heb zelf de nr. 363 cartridges die lang zeer populair waren, helaas begint het stilaan moeilijker te worden om ze overal te kunnen aankopen, zowel origineel als namaak.

Daarbij komt nog eens bij dat ze de laatste tijd almaar duurder aan het worden zijn.
Heb al dikwijls met lede ogen moeten aanzien dat de Action geen cartridges verkoop voor mijn printer.
Het tegenstrijdige is dat de originele cartridges duurder worden door de beveiliging die erop zit. Duurder om goedkoper tegen te gaan, dus.
Klopt, zelf ook lang 123inkt gebruikt maar kreeg toch problemen met mijn HP. Ook huismerk van een Belgisch warenhuis (colruyt) bleek weinig succesvol en die patronen leken verdacht snel 'leeg'.
Laatst een setje gekocht bij Action voor 10€ en wat een verschil. Goede afdrukkwaliteit en het zijn meteen ook transparante patronen dus zie je werkelijk ook wat de inhoud er nog van is. Als dit zo goed blijft gaan dan is dat gewoon belachelijk veel waar voor je geld.
Ik koop de inkt voor mijn Canon printer ook in de Action. Werkt inderdaad even goed als de originele inkt en dat voor 10 euro ( voor alle kleuren )
Ik kreeg problemen met de originele cartridges van HP: telkens verstopte koppen. Het zegt dus niks.
Het grote nadeel van een Inkjet printer is dat je hem regelmatig moet gebruiken. Als je hem te lang niet gebruikt, droogt de inkt in de printkoppen op en als je pech hebt helpt "spoelen" met dure inkt ook niet meer en blijf je strepen houden. Heb dit al zo vaak bij de hand gehad met diverse Inkjetprinters van verschillend pluimage in het verleden.

Gebruik nu een (oude) monochrome laserprinter. Spotgoedkoop in gebruik en nooit problemen. Voor foto's ga ik naar de afdrukcentrale. Kost ook niet veel meer en kwalitatief kan daar geen Inkjet tegenop.
Daar heb je gelijk in. Er wordt vaak gezegd dat de laserprinter voor de veelgebruiker is, en de inkjetprinter voor de kleine gebruiker.

Het omgekeerde lijkt waar te zijn:

- de inkjetprinter droogt uit bij af-en-toe gebruik, en zou dus vaker gebruikt moeten worden.

- de afdrukkosten van laserprinters ligt tegenwoordig hoger dan bij inkjetprinters, dus bij hoge volumes ben je beter af met inkjet.

Vroeger had ik overigens met de oude Deskjet 500 (monochroom) en 950 (kleur) weinig problemen, want daar zat de printkop aan de cartridge. En ging er toch iets mis, dan was een vochtig doekje voldoende om de spuitmondjes gangbaar te maken. Die Deskjets zelf waren vrijwel onverslijtbaar.
Inderdaad, heb zelf de HP 550c (kleur) en 500 gebruikt, ze werken nog altijd.
Helaas kan ik ze niet meer gebruiken omdat er geen cartridges meer voor te vinden zijn.
De HP 550c en 500 waren zeer robuuste printers met een stevige kunststoffen behuizing, niet dat goedkope van tegenwoordig.

Oké, ik heb er toen ook 500 Euro voor betaald terwijl ze tegenwoordig rond de 50 Euro kosten.
De printers mogen bijna gratis weg, ze verdienen fortuinen aan de cartridges.

Hier in België was in de jaren 90 een Liberale minister, dacht ik, die de printerfabrikanten op het matje wou roepen om ze te verplichten de cartridges na een paar jaar goedkoper te laten verkopen.
Helaas, zoals met veel dingen hier, is daar nooit iets van terechtgekomen.
De 500 serie waren idd beesten van apparaten.

Lijkt me ook lastig om fabrikanten te dwingen om cartridges na verloop van tijd goedkoper te maken.. Hoe controleer je dat?

Epson brengt inmiddels wat duurdere inkjetprinters met goedkope inkt uit. Het is niet mijn merk, maar ik vind het initiatief wel goed. Zo zie je maar, uiteindelijk doet de markt zijn werk.
Lijkt me ook lastig om fabrikanten te dwingen om cartridges na verloop van tijd goedkoper te maken.. Hoe controleer je dat?

Denk dat dit een van de grote problemen was, de politiek wil dikwijls veel verplichten of gedaan krijgen van grote multinationals, maar uiteindelijk doen die toch wat ze willen.

De laatste tijd zijn er verschillende grote bedrijven die hun deuren willen sluiten of massaal willen afdanken hier in België, tot grote woede van de politiek, maar ik denk, ben er eigenlijk zeker van, dat die multinationals daar geen seconde van wakker liggen.

Epson is ook niet mijn merk maar toch wel interessant wat ze doen, kan in de toekomst wel eens een optie worden.
Klopt, zo'n oude DeskJet 500 heb ik ook nog gehad. Probleem van cartridges met ingebouwde printkoppen is dat deze zeer duur zijn. Bij een ernstige verstopping gewoon even de printkop van de cartridge in een schoteltje met warm water leggen.

Het beste kun je als incidentele printer gewoon een goedkoop monochroom laserprintertje kopen en voor je incidentele fotovergrotingen naar de afdrukcentrale. Welke noodzaak is er eigenlijk om in kleur te printen? Bijna niemand hoeft in kleur af te drukken en al zeker niet voor e-tickets, waardebonnen, kortingscodes, e.d. Eigenlijk zijn kleurenprinters voor niet-fotogebruik door consumenten grote onzin. De meeste kleurenafdrukken verdwijnen weer in de prullenbak. Monochrome afdrukken ook, maar die kosten dan ook minder. ;)
Zit wat in. Kleur is vaak "omdat het kan", maar is zelden of nooit noodzakelijk.
Heb naast mijn HP LaserJet ook nog een OfficeJet 4620 staan die ik een keer van een klant heb gekregen omdat die kapot zou zijn. Er bleek een paperclip in het mechanisme te zitten. Na deze verwijderd te hebben (ff schudden met de printer en hij viel er uit) deed hij het weer. Gebruik hem voornamelijk nog vanwege de scanner en WiFi. Hier gaan goedkope 364XL cartridges van de Action (9,99 euro!) in en doet het vooralsnog prima. Gaat deze stuk, koop ik geen andere meer. LaserJet bevalt prima!
Deze week zijn de cartridges bij ons in Vlaanderen, maar ook in Nederland in promotie bij de Action voor €7.95. ;)

Spijtig dat mijn printer niet ondersteund wordt. ;(
Bedankt voor de tip, heb net even twee setjes gehaald. Voor dat geld kun je ze niet laten liggen. Kan ik het voorlopig weer even uitzingen met die printer. :)
Bedankt voor je info! Ervaringen van anderen zijn altijd nuttig om te horen.
Tja... als je inkt gaat doen in een Laserjet, dat is vragen om moeilijkheden ;)

Maar de test verbaast me eigenlijk wel. Ik gebruik tegenwoordig altijd toner van 123inkt in mijn laserpinter en die doet het nog steeds prima.
Dit is inderdaad waar, er word overal geadverteerd met goedkope ink cartridges, hervulbare inktcartridges, etc, maar er word niet bij gezegd dat de samenstelling van de inkt, evenals het formaat van de 'kruimels' (lees; stofdeeltjes, die bij goedkope cartridges vaak veel te groot zijn) niet echt overeen komt, je kan er wel mee printen, en je bespaart er uiteindelijk wel geld mee (nieuwe printer kost ook geen drol tegenwoordig) maar je sloopt ook je printerkop, wat bij jou dus gebeurd is.

Wat ik je aan kan raden is kijken naar een Epson printer, die doen het net zo goed als een doorsnee HP printer, maar de cartridges (officiële met kwaliteit inkt) voor het overgrote deel van e modellen zijn nog niet de helft van de prijs van de HP cartridges.
Je geeft hier wel een hele rare voorstelling van de test.....

Ten eerste wordt er überhaupt geen toner getest dus wat de test met jouw probleem te maken heeft ontgaat me.
Ten tweede is de inkt van 123inkt in 2 gevallen de "voordelige keuze" ofwel: De beste prijs/kwaliteit verhouding.
Slechts bij één van de vier types komt hij als "slecht" uit de bus.

Al met al is het dus helemaal niet "zeer slecht met name 123inkt". Nog niet de helft van de namaakpatronen wordt als "slecht" gekwalificeerd en van 123inkt wordt er één ronduit "Goed" genoemd en één "slecht".

En nogmaals: Dat heeft geen enkel raakvlak met toner problemen in een laserjet.
Voordelige keus is niet beste prijs kwaliteit verhouding. Het is acceptabele kwaliteit voor lage prijs. Beste koop is beste prijs kwaliteit
De printkop zit in de cartridge, de streperigheid is dan de kwaliteit van de inkt + de printkop. En ja, als je cartridge al twee jaar in het apparaat zit dan moet dat wel strepen geven 8)7
Als een laserjet in strepen print is dit veeleer te wijten aan een versleten (of vuile) fuser.
Het gaat in het artikel overigens om inkt, niet om toner ;)
Koop al jaren inkt van 123inkt, eerst voor een HP laserprinter en vervolgens voor een HP printer die ik ondertussen al drie jaar gebruik (en nooit update, why in godsnaam...)

Geen enkele problemen. Cartridges lijken langer mee te gaan dan de vervangset die ik ooit van HP kreeg.
Inderdaad leuk te zien dat originele HP inkt als beste uit de test komt en 123Inkt dramatisch is en in de test een :( krijgt.
Als printkwaliteit uitmaakt kun je inderdaad beter originele inkt nemen blijkt wel uit de 4 vergeleken cartridges/printers.
Ook de verkleuringstest spreekt eigenlijk boekdelen, waarin Epson en HP superieur zijn.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 16 september 2016 14:58]

Maar de verhouding prijs/kwaliteit is totaal zoek bij die HP-troep. Omgerekend kost daar één liter inkt zo'n slordige € 1500, - En u zult zeggen troep? ja, vooral wat betreft de prijs, HP wordt er stinkend rijk van. Er zijn al heel vaak opmerkingen gemaakt dat de prijzen bij HP EXORBITANT HOOG zijn! Ronduit schandalig!!
Valt mee, zolang je een fatsoenlijke printer koopt.

Als je een goedkoop printertje van 5 tientjes koopt kan je hooguit 200 pagina's printen voor 50 euro aan cartridges. Investeer je iets meer in je printer, heb je cartridges die 2000 pagina's kunnen printen voor minder geld.
Mijn laatste inkjet was een Epson, en omdat de orginele cardridges ook "maar" 10 euro waren (de neppers waren 8 ofzo) heb ik altijd die gebruikt.
Ook hier werd de kwaliteit na een paar jaar steeds slechter tot ik op het laatst het ding alleen nog maar als scanner gebruikte (inkt was voor de zoveelste keer weer opgedroogd, dan maar printen op het werk)
Als iemand die uit de printingindustrie komt en menig printer uit elkaar heeft getrokken, merk je een duidelijk verschil. Het verschil is echter wel pas merkbaar als het te laat is en er kosten gemaakt moeten worden.

Daarnaast zijn strepen veelal problemen met de fuser inderdaad, maar kunnen ook van slechte cartridges komen die bijvoorbeeld opgestopt zitten. De cartridges zijn van mindere kwaliteit en zorgen sowieso al voor interne rotzooi met enige regelamaat. Daarnaast zijn veel slijtageproblemen aan de koppen.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 16 september 2016 18:27]

weet niet hoor maar wat je zegt lijkt niet helemaal te kunnen

1 je spreek over ee HP laserjet
2 een laser printer heeft een toner cartridge geen inkt
3 streperig printen kan bij een laser printer meerdere oorzaken hebben buiten de toner

huismerk toner hoeft niet slecht te zijn
De eeuwige printer en inkt discussie, wie had gedacht dat deze anno 2016 nog gevoerd zou worden. Naar mijns inziens is deze ook helemaal niet meer relevant. Als je geen speelgoed/wegwerp printer hebt (<€200) of minder dan 5 pagina's per dag afdrukt, koop dan gewoon de originele cartridges. De originele inkt droogt niet/minder snel uit en zorgt ervoor dat je kostbare printkoppen in goede conditie blijven.

Ik heb begin 2012 een HP Officejet Pro 8600 Premium aangeschaft en heb deze, nadat de bijgeleverde starterskit leeg was, slechts één keer van nieuwe cartridges hoeven voorzien. Het voordeelpak (HP 950XL/951XL Combo Pack) kost slechts €80 en daarvoor heb je heb je 4 XL (MCYK) cartridges. Als ik in de web interface van de printer kijk, zie ik dat de "First Installation Date" van de huidige cartridges op 2014-11-05 staat en deze zijn nog voor 35% vol. Mijn vriendin is leerkracht groep 8 en wil de thuisprinter nog al eens misbruiken voor haar werk, maar desondanks gaat deze inkt behoorlijk lang mee.

In mijn studententijd heb ik genoeg geëxperimenteerd met goedkope print alternatieven, zowel met toners als inkt cartridges. De ervaring leert dat wegwerpprinters al kuren beginnen te vertonen na de vijfde cartridge/toner wissel, ongeacht de gebruikte vulling (origineel of 3rd party). Je bent dan een dief van je eigen portemonnee als je het originele product aanschaft. Pas bij de wat meer serieuze/degelijke printers loont het om bij de voorgeschreven toner/cartridges te blijven.
Gezien de prijzen van de officiële HP inkt. Kan je liever een nieuwe printer kopen.

Ik heb in mijn schuur nog 6 de zelfde printers liggen van Canon. Was toen der tijd een actie voor €35,- Inc een (volle!) cartridge. Goedkoper dan een losse cartdrige kopen :)

Schandalige actie van HP. Als consument moet je de vrijheid hebben wat voor inkt of papier je in je printer gebruikt. Ze kunnen niet verplichten wat voor merk je moet bijkopen. (Koppelverkoop?)
Gezien de prijzen van de officiële HP inkt. Kan je liever een nieuwe printer kopen.

Ik heb in mijn schuur nog 6 de zelfde printers liggen van Canon. Was toen der tijd een actie voor €35,- Inc een (volle!) cartridge. Goedkoper dan een losse cartdrige kopen :)
Dat soort acties moeten ze vanuit de EU dus grof bestraffen met een milieuheffing. Door die grappen eindigen er hele containers vol met printers van nog geen jaar oud op de vuilstort.
Dat soort acties moeten ze vanuit de EU dus grof bestraffen met een milieuheffing.
Ik vind eigenlijk dat ze het zouden moeten verbieden dat die 'A-merk'-inkt verkocht wordt voor 2000 Euro per liter, want dat is in mijn ogen volkomen absurd. Als je een milieuheffing op die printers gooit ga je in feite een extra belasting heffen op die hardware om de absurde prijzen van inkt in stand te houden, en ondersteun je het 'vendor-lock-in'-verdienmodel dat deze fabrikanten (maar ook andere, zoals scheermesjes) gebruiken. Maargoed, ik denk dat het juridisch lastig wordt om dat voor elkaar te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 16 september 2016 12:08]

Net zoals ze zouden moeten verbieden de printers ver onder de kostprijs te dumpen (om je maar afhankelijk te maken van de dure cartridges). Maar vreemd genoeg hoor je hier niemand over klagen..
Natuurlijk wel ... lees de reactie van Stoney3K.
Het is natuurlijk belachelijk dat je printers gaat kopen en dan maar weer dumpen omdat die inkt prijzen zo bizar hoog zijn (duurder dan goud!)
.
Is weleens bij De Rekenkamer (tv programma) geweest. http://www.uitzendinggemi.../38114/De_Rekenkamer.html

Een cartridge herbruiken door naar China te sturen, te vullen en weer terug kost iets van 19 cent per cartridge ofzo. Een liter inkt volgens de fabrikant is 2000 euro. De navulinkt is 2 euro de liter.

Je moet 't niet gaan omdraaien en de consument dan maar extra belasten om dat te voorkomen, terwijl 't probleem in de prijzen van de cartridges zitten. Dan gaan die prijzen maar omhoog van de printer, prima en geen probleem, als die inkt prijzen maar een hele berg omlaag gaan.

En hoe de printer fabrikanten (met name HP) hiermee omgaan is de reinste oplichting. Zwart printen met kleur erbij, optie om 't uit te zetten eruit halen, zonder 1 kleur de andere kleuren ook niet meer kunnen printen of moeten vervangen e.d. En nu dit weer. Dat soort dingen gebeuren open en bloot.
Een piraatje die wat download wordt vervolgd, maar zulke bedrijven kunnen in 't daglicht mensen oplichten en niemand die er wat aan doet.

Ik koop nooit geen HP meer om de ervaring die ik met deze printer had:
productreview: HP Officejet Pro 8600 Plus e-All-in-One review door xs4me

[Reactie gewijzigd door xs4me op 16 september 2016 12:41]

Niet echt gestaafd door bewijzen, maar ik kan hier aan toevoegen dat ik het heel verdacht vindt dat inkjet printers zo vaak moeten kallibreren en daarmee inkt verliezen. Mijn kleuren gaan er soms zo hard doorheen, dat ik uiteindelijk maar slechts 50 pagina's hebt geprint waarin kleur zit, alvorens ik weer een nieuwe cartridge kan kopen. Soms kallibreert mijn printer 2x tijdens 1 sessie. Dus aanzetten -> kallibreren -> printen...en na half uur nieuwe printopdracht eerst weer kallibreren... ja daaaggggg
Mijn Officejet staat er soms minutenlang inkt doorheen te jagen, dat je je afvraagt of-ie ook nog wat over heeft om te printen.
Je moet ook geen haast hebben.
Ook mijn Epson DX5000 vertikt het om zwart te printen wanneer een van de kleurencartridges leeg is. (En uiteraard kom je daar pas achter op de meest ongelukkige momenten!)
Epson doet t inderdaad ook. Dus die viel ook al af als optie voor mij. Brother en canon doen het een stuk netter in ieder geval.
Is ook weinig reden dat soort dingen te doen als je al zoveel geld op de cartridges verdient.
Tip, print in grijstinten. Dit lost in veel gevallen dit probleem op.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door taeke18 op 16 september 2016 13:42]

Met zwart-wit printen wilde het niet, dus het lijkt me sterk dat het met grijstinten wel gaat werken?
Zwart-wit printen kost je ook nog kleur inkt. Je gebruikt de driver van gemengde kleuren.
Door voor het afdrukken te kiezen voor grijstinten geef je de driver opdracht geen kleur te gebruiken. Anders gebruikt hij voor grijstinten vaak nog de kleuren cardridges (zie dat op mijn hp vaak als een kleur bijna op is en je een andere kleurmenging krijgt).
Door grijstinten aan te vinken gaat de driver grijstinten bouwen door op ouderwetse manier witpuntjes tussen het zwart te houden en gebruikt hij alleen de zwart cardridge.
Note:
To keep the print head clear and ready to print, the printer uses a small amount of ink from all the cartridges whenever it prints. Even if you select Black/Grayscale or Grayscale, some color ink is still being used.
bron

Dus ook bij greyscale wordt nog kleuren-inkt gebruikt.

[Reactie gewijzigd door iceblink op 16 september 2016 22:59]

Dat werkt dus ook niet ... zie andere posts en m'n links.
Het was met geen mogelijkheid uit te zetten om kleur mee te printen.
Toen er vanuit de community een oplossing was gevonden timmerde een nieuwe HP software dat weer dicht (die automatisch werd geinstalleerd, je had geen keuze). Toch belachelijk?
Ook mijn Epson DX5000 vertikt het om zwart te printen wanneer een van de kleurencartridges leeg is. (En uiteraard kom je daar pas achter op de meest ongelukkige momenten!)
Als er een (kleuren)cardridge leeg is dan wordt ik daar dagelijks lastig mee gevallen via popups. Vervolgens kun je daar aangeven dat je al een nieuwe besteld hebt. Misschien de software eens installeren?

Ik heb overigens maanden lang geprint met een "lege" gele cardridge op mijn SX535WD (grijswaarden aanvinken). Wat er gebeurd als je de kleurencardrige helemaal verwijdert weet ik niet.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 16 september 2016 15:37]

Volgens Epson gebruikt de printer ook bij printen met grijswaarden een klein beetje kleureninkt, om te voorkomen dat er luchtbelletjes in de printkop komen.

Ik ken de SX535WD niet, maar met mijn DX5000 gaat het niet. Google zelf maar.
Tja, ik ben inmiddels weer terug van een Samsung CLP500 en nu naar alle tevredenheid een HP Photosmart 5522 die ook fantastisch foto's print.. naast de stapels documenten die er al probleemloos uitgerold zijn.

Maar goed: het succes is dan ook met name te danken aan de ink & print cartridges die bijzonder goed gevuld zijn (21,6ml zwart en 14,6ml cyan/magenta/geel t.o.v. 18ml resp. 6ml van de originele 364XL cartridges) en als complete set bij Action wordt verkocht voor... €9,95.

[Reactie gewijzigd door Trashed op 16 september 2016 13:06]

Waarom print jij en anderen eigenlijk foto's op een printer uit?
Heel leuk allemaal maar ik kan sneller, veel goedkoper en betere kwaliteit foto's online bestellen en heb ze sneller in huis dan jou foto opgedroogd is

Van HP is het een slimme zet om hun omzet te verhogen en tegen de tijd dat de consument het doorheeft wat HP gedaan heeft hebben alle andere fabrikanten het ook al doorgevoerd
Zelf maar weer de originele cartridges bijvullen dan
Knap hoor, bestellen via internet in in enkele minuten thuis hebben..

En ik print geen honderden foto's maar zo af en toe een enkele op groter formaat.. zo goedkoop zijn die dan ook weer niet!
Ik koop nooit geen HP meer om de ervaring die ik met deze printer had:
productreview: HP Officejet Pro 8600 Plus e-All-in-One review door xs4me
Ik heb dezelfde printer thuis, en herken je ervaringen niet.

OT: inderdaad onbehoorlijk hoe HP de alternatieve cartridges buitensluit, maar ook in de navul- en imitatie-cartridges komt veel oplichting voor; al meer dan eens cartridges gehad die niet werden geaccepteerd, omdat ze werden gezien als 'leeg' terwijl de verkoper claimde dat ze 'gereset' waren. Of dat de inkt er domweg uitloopt, waardoor je eindigt met een grote teringbende in of onder de printer...
Misschien gedateerd nu. Zie ook t topic wat ik erbij vermeld. Ik was niet de enige met t probleem ;)

Het gebeurde wel degelijk en aan dit artikel te lezen gebeuren deze praktijken nog steeds. Dat je t misschien niet merkt of erg vind is ook niet zozeer waar ik op doel.
Printen deed die wel en dat deed die zeer zeker goed.

Maar je kunt dit soort praktijken natuurlijk niet gaan goedkeuren.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 16 september 2016 13:21]

Dat je er principieel iets op tegen hebt is natuurlijk helemaal aan jou. Maar ook met dit nadeel blijft het een van de zuinigste printers. Waarbij in zeer veel tests al is gebleken dat hij ook goedkopere laserprinters voorbij streeft, als het gaat om lage kosten per afdruk.
Dit eindresultaat is volgens mij toch uiteindelijk waar het om gaat lijkt mij.
Dat is maar hoe je ernaar kijkt natuurlijk.
Als ik 9 vd 10 keer zw/w print omdat kleur niet nodig is (zal voor de meeste zo zijn met zo'n type printer - die koop je immers niet voor foto afdrukken) en ik betaal dan voor kleur, dan is het verre van 't goedkoopst. Dan is het juist heel duur.
De printer heeft me juist een flinke duit gekost en was ook de primaire reden (naast principe) dat die de deur uit ging. Ik bleef kleuren cartridges kopen. En wat ik ook zo irritant vond is dat ik dan geen zw/w meer kon printen als een kleur leeg was, dan moest ik die weer eerst vervangen. Maakt me dan echt niet uit wat zo'n testje zegt (daarom kocht ik 'm ook), de praktijk is anders (daarom ging die eruit).
Ik ben nu met m'n Canon vele malen goedkoper uit.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 17 september 2016 11:54]

Jep, plots is er ook een "storing" op mijn cardridge en kan ik ook niet meer scannen 8)7
Beste oplossing is gewoon niet printen. Ik heb geen printer en print uit principe niets. :)
Er zijn nog plekken op de wereld waar je dingen op papier in moet leveren
.

[Reactie gewijzigd door teusmeijer op 16 september 2016 22:53]

Net zoals ze zouden moeten verbieden de printers ver onder de kostprijs te dumpen
Klopt, ben ik met je eens. Maar als je fabrikanten op de één of andere manier kunt verplichten hun inkt voor een 'eerlijke' (lees: veel lagere) prijs te verkopen zullen ze het vanzelf wel uit hun hoofd laten om die printers bijna gratis weg te geven.
Succes,

https://en.wikipedia.org/wiki/Freebie_marketing
Freebie marketing, also known as the razor and blades business model,[1] is a business model wherein one item is sold at a low price (or given away for free) in order to increase sales of a complementary good, such as supplies.
Printers van 10 jaar geleden doen het kwa printkwaliteit prima, maar daar loop je tegen het probleem aan dat ze op een gegeven moment toch kapot gaan,
dat fenomeen heet weer https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence
Breekt er ergens een tandje van een wieltje af of stopt een sensor er mee.


Welke maatregel je ook wilt nemen, uiteindelijk komt de prijs te liggen bij de consument en dat is een factor dat heel zwaar weegt waarbij zelden de gevolgen voor lange termijn in overweging worden genomen.


Laat ze een printer zien van 69 euro en de garantie dat hij mogelijk binnen 3 jaar kapot is, en laat ze een printer zien die 219 euro kost met de garantie dat hij het minimaal 5 jaar doet.
Welke maatregel je ook wilt nemen, uiteindelijk komt de prijs te liggen bij de consument
Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Als je dit soort praktijken wilt voorkomen kom je uit op iets waarbij de overheid prijzen moet gaan bepalen, en dat ruikt me dan net weer iets te veel naar communisme ;) Dus in de praktijk zal dit gewoon blijven gebeuren denk ik.
Koop ik gewoon één van 69 en drie jaar later weer één. Ben ik nog goedkoper uiten heb ik de mogelijkheid om bij aanschaf van die tweede eventueel meer vooruitgang in technologie er bij te krijgen ...
Ik heb de indruk dat goedkope printers niet beter worden.

Heb zelf Canon Pixma MP610 waar ik laaiend enthousiast over ben, vooral dubbelzijdig printen en boekjes maken doet ie perfect. En er zit een beregoede scanner in.
Ik gebruik geen Canon inkt, hoewel me die wel beter lijkt.
Tegenwoordig gaat van 123inkt zwart de PG5BK maar niet leeg, maar de CLI8 des te harder...

Vorig jaar liet de printkop het afweten, en heb uiteraard alle reinigingstruucs geprobeerd :)

Omdat ik wist wat ik had heb ik geen nieuwe printer aangeschaft, maar een nieuwe printkop (ca €100).

Het volgens mij enige betrouwbare adres hiervoor was:
http://www.ceins.de/ (TIP!) _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 18 september 2016 09:56]

Dan kies je uiteraard (als consument) de eerste. Zover de cartridges gelijkaardig zijn in kost.
Ik vraag mij eigenlijk af of die "verplichte winkelnering" eigenlijk wel geoorloofd is volgens Europese richtlijnen, en of er geen sprake is van kartelvorming tussen al die printerboeren.
Ik denk eerder tussen printerboeren en OS-boeren. Support betekent voor die club iets meer dan ondersteuning van hardware Tenminste als ik kijk wat voor belachelijke machine-specifieke interactieve configuratie (cups) ik nodig heb op FreeBSD om enkel een tekstbestandje af te drukken terwijl bijv. Debian dat gewoon out-of-the-box doet. Ik geloof er niks van dat dat veroorzaakt wordt door technische factoren. Mijn theorie: FreeBSD geeft teveel vrijheid en openheid aan de gebruiker en blokkeert daarmee de mogelijkheden voor dit soort praktijken. Hetzelfde als met bepaalde graphics- en Wifi-hardware. Ze maken een kunstmatige markt van produkten met een obscure aansturing. In dit geval hebben printers en bijbehorende merk-cartridges blijkbaar een infrastructuur aan boord die deze afzetterij mogelijk maakt. Om dat bruikbaar te houden zonder hard door de mand te vallen met concurrentievervalsing en zonder dat iemand die controle onklaar kan maken moet je het eerst ontoegangelijk maken voor de eindgebruiker, waarvoor je bij de OS-maker moet aankloppen.
Pardon? Als je een peperdure printer koopt met goedkope inkt heb je net zo goed vendor lock-in, want je gaat echt niet zomaar je printer door een nieuwe vervangen. Dat ding moet tot op de draad versleten zijn wil er een nieuwe komen. Krijg je net zo goed gezeik over het feit dat het ding al na 5 jaar de geest geeft, want wat moet zo'n ding nou doen de hele dag?

Het gekanker en gekrijs over dure inkt en calibratie en wat al niet meer vind ik dan ook daadwerkelijk niet om aan te horen. Je wéét waaraan je begint: koop dat stomme ding dan ook niet, en doe je marktonderzoek goed alvorens een leuk ding aan te schaffen. Kijk goed naar prijs per pagina, en nukkigheden bij het opraken van kleuren. Kom op mensen, dit is 2016, niet 2000. Niet de fabrikant de schuld geven van een verder legitiem businessmodel.
Klopt helemaal, als je om wat voor reden dan ook een peperdure printer koopt, dan moet je ook het onderhoud betalen (is voor alles zo) of je neemt eventuele schade voor lief als je het niet juist onderhoud.

Maar voor mensen als mij die privé zeer af en toe iets printen, die kopen een goedkope printer voor 30-40 euro en die voldoet aan alle eisen (zeer basic dus).
Maar wat is dan wijsheid? Nieuwe cartridges kopen voor 50-60 euro, of een nieuwe printer voor 30-40 euro INCL cartridges?

Dat is geen gekanker of gekrijs zoals jij het noemt ( wat een taal gebruik trouwens ), dat is denken met je hersens. Maar goed, het ligt er natuurlijk aan wat je eisen zijn en wat voor printer je koopt. Klagen om dure cartridges a 50-60 euro terwijl je printer 800 euro gekost heeft, nja dat vind ik ook niet terecht. Wel als je een printer voor 30-40 incl cartridges koopt en vervolgens bijna het dubbele moet betalen puur en alleen voor originele cartridges, dat gaat simpelweg NERGENS over.

Mijn oplossing is 1-2 jaar geleden zeer simpel geweest: ik koop géén printer meer, ik print wel op werk die ene keer in het jaar.
Ik zie liever dat men gewoon betaalbare inkt gaat aanbieden, zodat mensen niet tot dit soort noodoplossingen hoeven te komen...
Inderdaad, ik snap niet dat de cartridges van officiele merken zo duur moeten zijn. Ok, bij HP zit de printkop verwerkt in de cartridge, dus die is wel wat duurder. Voor mijn Canon (printkop niet aan de cartridges) heb ik gewoon een pakket No-Brand cartridges besteld via eBay, 25 euro voor 30 cartridges met meer inkt dan de originele, terwijl je daar meer dan 10 euro per cartridge voor mag aftikken! Schandalige prijzen gewoon.
Maar ja, de keuze om de printerkoppen in de cartridges te doen, heeft HP ongetwijfeld gemaakt zodat het lastiger wordt om de cartridges na te maken. Dus dat is onderdeel van dit probleem en geen excuus.

Uiteindelijk zou het voor iedereen beter zijn als dingen gewoon kosten wat ze kosten. Dus de printer is dan zo duur dat de producent er nog een beetje winst op maakt en de inkt ook. Maar ja, de consument ziet met name de eerste aanschafprijs, dus door concurrentie is dit systeem ontstaan.
Datzelfde gebeurt trouwens toch met meer dingen? Consoles die voor de kostprijs of zelfs met verlies verkocht werden, zodat ze daarna winst konden maken op de games.

Ik vind het wel een kwalijke zaak dat opeens andere cartridges niet meer werken, beetje alsof je een auto zou kopen waarbij je opeens alleen nog maar bij Shell zou kunnen tanken.
maar games komen ook wel eens in de kortingsbak , gebeurt niet met inkt..
Oh ja, dit zeker een kwalijke zaak, ik wil het gedrag van HP absoluut niet goedpraten.
Blijkbaar zegt de helpdesk dat dit een fout is en teruggedraaid wordt. Ik vraag me af of dat het complete en eerlijke verhaal is, maar ze gaan het waarschijnlijk wel terugdraaien.
Nee dat is geen onderdeel van het probleem, dat is een keuze die gemaakt is zodat jij bij plaatsing van een nieuwe cartridge een nieuwe printkop hebt. ;)
De prijs verhouding klopt ook helemaal niks van want waarom krijg je van hun wel die extra cartridges (vaak 2 of 3) nou als die dus 10 euro per stuk zouden zijn dan zou als je een printer van 35 euro hebt dus eigenlijk maar 5 euro voor die printer betalen... wat best raar is als je er zo over na denkt
Deels eens: goedkope inkt betekent duurdere printers bij aanschaf.
Ze moeten ergens van bestaan.
En dat is verkeerd omdat?

Wat is er mis met een normale prijs voor een printer, volgens mij kun je geen printer in elkaar schroeven voor 35 euro, en ook nog eens winst maken, voor zowel de fabrikant als de groothandel en de detaillist.
Wat er mis is, is dat consumenten (zoals jij en ik dus) een printer met een normale prijs niet kopen als er ook een in de schappen ligt voor 35 euro.
Wel wanneer je vervolgens weet dat je voor die printer van 100-150 euro daarna gewoon jarenlang inkt kunt kopen voor een normale prijs, ipv woekerprijzen.

Ik geef liever iets meer uit voor een merk/printer die normale prijzen heeft voor de inkt, ipv dat ik een goedkope printer koop maar vervolgens iedere keer 'krom moet liggen' voor 5 nieuwe inkt-cartridges van10-15 euro per stuk...

En volgens mij ben ik daar niet de enige in...
Wat er mis mee is? Het is een verkapt krediet verstrekken, dat is er mis mee. Je betaalt "in termijnen" terug.
Waarom niet, die printer is geen rocket-science. De bijgeleverde cartridge is in kostprijs ook maar een fractie van de verkoopsprijs. Onder de prijs mag je wettelijk niet verkopen.
Hoe kom je erbij dat je wettelijk niet onder kostprijs mag verkopen?

Gebeurt anders al jaren met ontzettend veel artikelen. Consoles kort na een lancering is een mooi voorbeeld.

Mag de overheid zich bemoeien met de prijzen van producten en diensten?

Enkel boeken en bladmuziek zijn wel prijzen bepaald.
Wet op de vaste boekenprijs

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 16 september 2016 16:27]

Waarom zou dat niet mogen?
Daar betaal je toch al een verwijderingsbijdrage voor en die dingen worden toch gerecycled als je ze naar de milieustraat brengt?

Denk dat je met een verbod op het identificeerbaar maken van welk merk een cartridge zou zijn dit probleem veel makkelijker aan kan pakken. Dat men kan concurreren op basis van prijs/prestatie van cartridges dan dat het een verdienmodel is voor goedkope printers die klanten lokken.
universele inktpatronen zou wel een oplossing zijn alleen gaan de printerfabrikanten dat niet uit zichzelf doen.
Helemaal mee eens. Het is afschuwelijk.
Yup, als jij dan die milieuheffing graag betaald...

Ik niet iig

[Reactie gewijzigd door Phoenix_the_II op 16 september 2016 11:56]

Yup, als jij dan die milieuheffing graag betaald...

Ik niet iig
Ik doel dan vooral op het eisen van een milieuheffing van de fabrikant omdat die alleen maar wegwerpproducten maakt en het milieu dus onnodig belast. Niet de consument ermee gaan belasten.

En dan geen milieuheffing per product, maar een boete uitsluitend voor de fabrikant.
Pas op,

Bij een nieuwe printer zijn doorgaans de cartridges maar gedeeltelijk gevuld.
Doorgaans 20-40%.
O ja? En wat te denken van die dure cartridges die na een paar keer printen de vuilnishoop op gaan? Goed voor het milieu zeker? HP geeft geen ene moer om het milieu; het enige wat bij hen telt is omzet en winst, desnoods over jouw rug. Dus heeft Wieriemaster gewoon groot gelijk, want waarom zou hij meer om het milieu moeten geven dan HP? Ze verkopen die printers alleen zo goedkoop omdat inkt via de koppelverkoop, enorme, gigantische winsten oplevert. De consumentenbond heeft eens berekend dat één liter inkt ongeveer € 1500, - op levert. En wie is hier nu gek?
Ik heb dat ook een lange tijd gedaan hoor, ik gebruikte de printer af en toe voor simpel print werk (veelal zwart-wit, af en toe kleur), paar maandjes niks doen en je kan niks meer met dat ding.
Als jij dan als consument de volgende keuze hebt:
Nieuwe printer incl nieuwe cartridges voor 30-50 euro of een cartridge(s) voor 40-70 euro.
Wie moet dan bestraft worden? De inkt maffia of de consument? Vertel het mij maar.
Als ik toch elke keer nieuwe cartridges ging kopen terwijl dat veel duurder was, hadden ze me direct moeten opsluiten, want dan klopt er iets niet bij mij hoor :D
De goedkope printers hoeven ze niet af te schaffen, want het is schijnbaar goed mogelijk om een simpele werkende printer voor 35 euro aan de man te brengen. Ze moeten de fabrikanten van die cartridges aanpakken daar waar die gewoon absurd veel geld durven te vragen.. Waardoor de consument inderdaad goedkoper af is met een nieuwe printer incl cartridge (ik heb het jarenlang gedaan, ik ben geen dief van mijn eigen portemonnee).

Stel een simpele auto kost 500 euro incl een volle tank benzine, stel puur en alleen de volle tank kost je vervolgens 700 euro.. Wat is dan wijsheid? Doe mij maar direct een nieuwe auto incl volle tank :D

Uiteraard, stel je leeft als dummy van de fabrikant, dan behoud je de printer en dan ga je die repareren totdat die van ellende uit elkaar valt en blijf je cartridges kopen tot je een ons weegt.. Niets voor mij.

Oftewel, verkoop die cartridges voor enkele euro's en niet voor een prijs hoger dan de aanschaf van de printer incl cartridges.
Een groter voorbeeld van een wegwerpmaatschappij kun je je niet bedenken.. ;(
Deels heb je gelijk denk ik. Je moet zelf kunnen bepalen wat voor cartridges je er in stopt.

Aan de andere kant kan ik me zo`n firmwareupdate helemaal voorstellen als er te veel garantieaanspraken zijn door gebruik van hervulde en/of imitatie cartridges.
HP garandeert een product in samenwerking met hun inkt die aan bepaalde eisen voldoet.
Gebruik je dus alternatieve goedkope inkt dan zou je imo je garantie kunnen/moeten kwijtraken, gezien dat wettelijk bijna onmogelijk is, is een strengere softwarecontrole op de cartridges een optie.

Mijn Canon MP800 is volgens mij overleden door gebruik van imitatiecartridges. (let wel; volgens mij, is niet bewezen, ik heb nog wel een dubbele set imitatiecartridges over, meer tegelijk was goedkoper. Zijn over te nemen voor weinig. :+ )
Ook voor mijn Epson 7620 geeft 123inkt aan dat de imitatiecartridges hun aanbeveling is. Die zouden kwalitatief hetzelfde zijn.
Dat huismerk wordt ook flink gepushed.
Echter hebben de originele cartridges Durabrite-inkt, ze zijn watervast na opdrogen, de imitatieprints zijn dit niet.
Dus hoezo hetzelfde?
Ik waag mijn printer iig niet meer aan imitatie, dan maar een iets duurder printje ipv een mogelijk kapotte printer (en altijd op het verkeerde moment).
Dat probleem is al jaren bekend met HP eerst met chipies op de cartridges, waar je allerlei truckjes moest uithalen om het werkend herkrijgen en nu dit, ik heb dan ook bewust gekozen voor een Brother printer en geen problemen met 123inkt zolang je maar inkt gebruikt met de juiste viscositeit maar dat geld voor alle alternative inkt en cartridges., viscositeit daar gaat het om.
Geen idee of het alleen aan de viscositeit ligt en waarom je beter originele inkt kan gebruiken. :+

Mijn inkt is én sneldrogend (snel dubbelzijdig), én kleurvast (foto's), en watervast (documenten), en eigenlijk was de printkwaliteit (laser) samen met het watervaste inkt een USP voor mijn inktjet.
Dat biedt een imitatie-inkt me niet.
Voor mij is imitatie dus sowieso geen optie.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 16 september 2016 13:11]

Ik heb het niet zelf verzonnen, een vriend van mij is al twintig jaar drukker die gaf mij dat advies, en moet zeggen dat de praktijk het bij mij in ieder geval bevestigd, mijn printer doet het dan ook al 6 jaar probleemloos met inkt geschikt voor de Brother van Office Center tegenwoordig 123 Inkt.
Maar print hij ook met inktjets?
Sowieso lijkt me dat als je veel drukt de inkt je grootste kostenpost wordt en je daarop wil bezuinigen mits de kwaliteit niet te ver achteruit gaat.
Ikzelf heb wel eea vergeleken qua aanschafprijs, inktprijs en paginaprijs per stuk, wat wanneer goedkoper uit zou pakken.
Maar ik heb grotendeels ook voor de kwaliteit gekozen die mijn printer levert.
Dus print je grote aantallen, en maakt het kwaliteitsverlies, en eventuele problemen, je niet uit dan kan ik me voorstellen dat je over gaat op imitatie.

Al snap ik dan niet dat je niet voor een andere printer hebt gekozen waarbij de paginaprijs lager uitvalt.
Voor die enkele prints kun je je imo beter bij originele inkt houden. (zegt ook de consumentenbond)
Nee natuurlijk niet, daar in de drukkerij (De Bink te Leiden ) gebruiken ze oa. Professionele offset -machines, neemt niet weg dat hij door zijn opleiding en ruim twintig jaar ervaring wel wat verstand heeft van Inkt en de eigenschappen hiervan, consumenten bond kan zoveel zeggen, wat ik zeg is dat ik voor heel veel minder geld voor thuis gebruik goed koper uit bent ook al print in niet veel.
Maar dat is nou net de discussie! De printers worden wel heel erg goedkoop - kostprijs? - verkocht, waarna je je blauw (of in ieder geval cyaan) mag betalen aan de cartridges. het is dus vaak voordeliger de printer vaker te vervangen als de nodig mocht zijn dan originele cartridges te gebruiken. De garantie lijkt me een wassen neus: de fabrikanten zegen dat die vervalt en als ze zien dat de koppen vervuild zijn met andere inkt, heb je zeer waarschijnlijk weinig kans dat je garantie krijgt.
op mijn Canon MP600 alles-in-een printer van al 10 jaar terug die ik zelden gebruik heb ik nu wat verstopping - maar mag het na al die tijd? Voor e-tickets e.d. is het iig. OK. Voor foto's zal ik dat ding weer eens grondig moeten reinigen.
Ik ben jaren geleden al gestopt met inkt, en overgestapt op zwart-wit lezer. Verdroogt je inkt ook niet. Waarom zou ik bovendien een e-ticket in kleur uitprinten? En als ik een foto afgedrukt wil hebben stuur ik hem wel naar een fotoservice...
Ik had in mijn Deskjet 3055A een originele kleurencartridge en een huismerk zwarte.
Toen ging de kleur op en die zwarte was ik niet tevreden over.
Vervolgens kocht ik voor mijn printer een setje nieuwe originele cartridges en wat denk je?
De originele zwarte cartridge van HP werd met geen mogelijkheid meer akkoord bevonden door mijn printer. Gelukkig kon ik de cartridges terug brengen en kreeg ik m'n geld terug (onder het mom van soms zijn ze niet goed, dat komt wel vaker voor).

Vervolgens heb ik dus via Bol een paar namaak gekocht voor 1/3 van het geld en die doen het prima. HP kan er lekker in zakken wat mij betreft met hun beleid.
Je verhaal zou dan ook gelden voor je auto, dus de olie die je gebruikt, de banden die er origineel onder zitten etc.
Of in je Senseo mogen alleen de originele koffiepads etc..
Ja, er is wel degelijk een groot verschil in olie qua additieven. Iets wat speelt als je motor koud is. Goedkope olie kan dus wel je motor meer doen slijten als de motor vaak niet op bedrijfstemperatuur komt (korte ritjes).
Banden wordt ook een maat voor gegeven.
Senseopadjes waren ooit alleen Senseopadjes, tot het patent verlopen was en iedereen ze mocht maken.
Maar bv Keurig heeft ooit ook wel zoiets geprobeerd....
Net als anderen doen, het is gewoon een businessmodel, Gilette anyone??

Maar er zijn zat producenten die hun product alleen garanderen met de juiste vervangingsproducten.
En mij lijkt dat je iets koopt vanwege bepaalde eigenschappen.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 16 september 2016 13:36]

Moa met olie speelt het veel minder. Enige wat je moet doen is de troep van de Action vermijden (ook al zijn sommige er heilig over). Korte ritjes heb je vooral dunnere olie voor die sneller warm wordt, dat is niet per definitie duur, prijzen zijn gewoon gelijk..
Zelf koop ik alles van kroon omdat ik daar tevreden over ben, is het nodig? Waarschijnlijk gewoonweg te duur en kan het veel goedkoper zonder dat het problemen geeft (100%). Ik doe dat dan ook puur voor mijn gevoel, genoeg mensen die mij voor gek verklaren, en de fabrikant (Audi) zegt niet van: je moet kroon of je moet castrol, hun zeggen: het moet type nummer XXX hebben en dan is het goed.

De Ford Fiesta (2015) van moeders zou alleen maar castrol mogen volgens de dealer-garage (Staat ook op de olie dop), ergens op gebaseerd? Nee hoor, gewoon de hoge prijs meer niet (lees: marketing deal tussen Ford en Castrol). Althans hoge prijs, ik vind het allemaal wel mee vallen maar goed.

Zolang je de olie koopt bij een verkoop punt voor auto stuff en hij aan de eisen voldoet (type nummers van je auto) is alles perfect.. Dat kan voor een tientje maar ook voor 50 euries. Dan kan je kijken van pak je een dunnere olie die sneller op temp is of een wat dikkere qua prijs maakt het niks uit, gewoon exact hetzelfde.

Banden, ik mag zelf weten welke band ik onder mijn auto leg hoor, zolang het maar past.. Kan dun zijn, nu heb ik redelijke leuke sport banden maar die kunnen nog groter en breder. Merk? Who cares, of ik nu een China import pak of de Michelin die ik nu heb dat maakt echt niks uit voor Audi.

Gilette klopt volgens mij wel, daar kan je alleen hun eigen zooi op zetten.. Maar goed ik scheer me al jaren niet meer met die overprices mesjes (doe wel lekker elektrisch, 35 euro en doe er al meer dan 4 jaar mee).

Op deze reactie heb ik dus veel vraagtekens, op gebied van printers lijk je wel veel verstand te hebben (daar kan ik niks tegenop brengen :D ).

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 17 september 2016 09:52]

Jij zegt dat het niets uitmaakt, alleen de prijs, maar in olie zit wel degelijk een groot verschil in kwaliteit.
Neem je bv half-synthetisch, synthetisch of minerale olie? Kunnen allemaal dezelfde viscositeit hebben (uit je boekje) maar hebben verschillende levensduren en smeereigenschappen. Of Monograde of Multigrade? En zo hebben de duurdere oliën betere/meer additieven, bv om de nanokrassen in de lagerschalen te vullen en een veel langere gebruiksduur.(Ben je duurder uit met een 2x zo dure olie die 3x zo lang meegaat?)
Dat is een eindeloze discussie en komt een beetje op hetzelfde neer als met printerinkt, want inkt is inkt toch? ;)
Toch test de fabrikant met een bepaalde olie, en waarvoor ze een garantie afgeeft wbt motorprestatie en levensduur.
Hetzelfde met inkt.
Banden geeft de fabrikant een maat voor op zoals ik al zei, iets breder/smaller past meestal wel, ga je naar groter en veel breder dan moet je de velgen aanpassen, nog afgezien van veranderde rijeigenschappen, kilometertelleraangave en wielkastruimte. Ook hier test de fabrikant zijn auto met een bepaalde band en kan een auto met die supergoedkope china-made bandjes in nood/extreme situaties heel anders reageren dan getest met fabrieksbanden.
Wel is een goed bandje een goed bandje, mits hij voor de juiste (weer)omstandigheden gebruikt wordt.

Maar in principe heeft iedereen gelijk, zowel de consument die willens en wetens met goedkope imitatie zijn apparaat qua levensduur en functioneren op het spel wil zetten, en dit zijn recht vindt, als de fabrikant die iets levert van een bepaalde kwaliteit en dat graag zo wil houden.
Nu doet HP het (per ongeluk?) maar een Apple doet het bijvoorbeeld al jaren expres, en gaat dan ook prat op kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 17 september 2016 10:31]

Nja dat heeft met motoren te maken waarbij je inderdaad 2-3 categorieën hebt, dat is hetzelfde als dat ik geen vulpen in mijn printer kan steken; is toch ook inkt? Echter zegt een auto fabrikant niet: jij moet perse deze olie pakken van 60 euro, andere olie zal je auto niet op werken. Nee hun zeggen: het moet aan deze eis (half synt bijvoorbeeld, en dan mag je gerust zonder problemen 10-w40 pakken of 5-w30, dus zelfs daarin heb je speling, en dan kan je kiezen uit tig verschillende merken, zolang het maar aan bepaalde eisen voldoet)voldoen, en zoek maar iets uit, maakt niet uit welk merk.

Ja Apple doet het al jaren, toch zie je imitatie zooi in omloop wat volgens vele gewoon goed zo niet, beter werkt.
Het gaat mij in deze dus om de titel: HP printers accepteren GEEN huismerkcartridges.
Auto's doen dat wel (of het nu om olie, banden of wat dan ook gaat, je bent vrij om zorgeloos een huismerk te pakken).
Apple wilt ook niet dat je imitatie pakt, maar goed je kan ze gerust kopen en het werkt.
HP zegt gewoon: neuh werkt niet.
Zelfde als Audi zegt: koop maar een ander merk behalve het duurste, het gaat NIET werken, je auto zal niet starten en rijden.
Zelfde als Apple zegt: koop maar een imitatie lightning kabel, je telefoon zal NIET opladen.
Praktijk is anders waarbij HP echt gewoonweg vaag bezig is (conform bovenstaand artikel).

Ik begrijp HP wel, maar dan begrijp ik ook alle mensen die een ander merk nemen en elk jaar gewoon een nieuwe printer kopen omdat dat goedkoper is dan de cartridges van HP.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 17 september 2016 11:09]

Gek genoeg zal dit soort praktijken in de autobranche nooit worden geaccepteerd.

Je koopt een Toyota ver onder de kostprijs maar je wordt verplicht om Toyota benzine te tanken die ook nog eens 2000% duurder is dan gewone benzine.
Domme autofabrikanten, zò hadden ze het moeten doen :-)
Bij elektrische auto's zie je toch vaak dat ieder merk zijn eigen laadstations heeft, een tesla kun je niet laden bij een BMW laadstation
Dat lijkt me omdat de technologie nog jong is, en elk merk zijn eigen (high-tech) technologie ontwikkeld onafhankeljk van anderen, met eigen connectors, electronica, software... Compatibiliteit is geen prioriteit en de kosten zijn niet zo buiten-proportioneel hoog als bij printercartridges, gewoon de techniek establishen is al een mooi doel. Het komt niet door pure onwil en sabotage van de concurrentie. Er is ook geen poging om alternatieve cartridges te maken voor e-cars, dus het is niet dat het wordt tegengehouden, eerder dat het gewoon niet gedaan wordt.
Volgens mij kun je tegenwoordig gewoon elke elektrische auto aan een snellader hangen.

https://www.thenewmotion.com/elektrisch-rijden/snelladen/
Ik wil als consument zelf kiezen welk merk cartridges ik in mijn printer stop.
Als daarmee de garantie vervalt is dat een risico dat ik bereid ben te accepteren.
Wij hadden vroeger een Lexmark printer staan. Ook hiervan was de inkt best wel duur, maat weten wij veel. En eenmaal een nieuwe cartridge, konden we dan een pagina of 50 uitprinten. Zo'n 7 jaar geleden overgestapt op een HP C4580, waarvan de cartridges inderdaad niet goedkoop zijn, zeker gezien kleur uit één cartridge bestaat. Maarr, deze cartridges gaan wel langer mee dan een pak A4 papier. Dus al met al valt het reuze mee qua kosten.
Voor pakweg 40 euro een laserprinter (z/w) van Ricog gekocht. Behalve dat de inkt niet uitdroogt, is de laserprinter ook nog eens snel en een pak stiller dan de luidruchtige inkjets.
Heerlijk. Voor mij nooit meer een inktjet printer.
Ik heb een Officejet 8300. Volledige 4 kleuren inkt kost bij de Media Markt rond de 105 euro, maar bij Amazon.de bijvoorbeeld maar 80 euro. Je print 2300 a4'tjes op 1 volle inktjet. 1 XL inktjet is rond de 20/30 euro dus in wezen betaal je nog geen cent per zwart/wit a4tje. Dan zijn de kosten best te overzien, vind ik. :)
Heb zelf een Samsung kleuren laser printer. Inkrjwt zit op een of andere manier altijd verstopt als ik wil printen, spoelen kost me eenklap ikt en kwam er bijna altijd opneer dat ik de cartridge moest vervangen. Laser cartridge kosten veel maar is goedkoper voor mij dan inktjet
Toen bij MediaMarkt gekocht die Lexmark? Aardig wat verkocht van dat merk.
Je weet dat printers NOOIT met volle toners in de winkel liggen? Of heeft de verkoper van de mediamarkt je weten te overtuigen? ;)
Bij de Ricoh laserprinter die ik heb aangeschaft zit wel degelijk een VOLLE toner, tenzei de software die aangeeft dat de toner vol zit liegt. Sommige laserprinters komen dus wel degelijk met een volle toner.
Bij Ricoh kan ik mij het me nog voorstellen. Maar Ricoh heeft geen consumenten lijn geloof ik? Top merk trouwens.
https://tweakers.net/cate...KVbIyNQDyijKTU30z85SsDGoB
Volgens mij wel, die ik heb staat bovenaan voor 42 euro wat puur consument gericht is.
Dat lijkt inderdaad het geval te zijn. Als je een nieuwe printer koopt zijn de cartridges vaak zo leeg. Nieuwe cartridges gaan meestal veel langer mee
Dat lijkt niet alleen zo, dat is ook zo. Zowel bij inkjet- als bij laserprinters zitten er bij levering start-cartridges in.
Dit zijn cartridges welke maar 20 tot 50% inhoud bevatten t.o.v. normale cartridges.
Sommige vendors zijn daar transparant in (bijv. Kyocera), maar het merendeel hoor je er niet over.

Het is overigens al een heel oud iets, maar nooit aangepakt.
Hier is tegenwoordig gewoon een stokje voor gestoken, je krijgt namelijk geen volle cartridges meegeleverd met een nieuwe printer. Daarvoor krijg je tegenwoordig setup cartridges mee. Waar ongeveer 1/3 van de volledige inhoud inzit.

Wel vind ik het heel vreemd dat dit niet nog veel harder aangepakt wordt. Hier moet een regering toch iets tegen doen? Heel de vuilstort vol met 3 maanden oude printers lijkt me toch niet zo'n beste ontwikkeling.
Dit was in het verleden. Hp levert volle cartridges en Brother zelfs cartridges met meer inkt dan de standaard versies.
Oh ja? En deze dan:

http://www.printershop.nl...envy-4520-all-in-one.html

Hier staat toch letterlijk:

Standaard meegeleverd

Inktcartridge (niet volledig gevuld) (2x)
Ik kan je me 100% zekerheid zeggen dat coolbleu verkeerde info geeft. Je kon eerst ook niet opstarten zonder set up cartridges, maar dat is nu ook niet meer. Er zitten gewone, standaard cartridges bij.
Ik snap dat je me niet op m'n blauwe ogen geloofd, maar ik verkoop enkele 100en printers per maand.
Het probleem bij Canon, of toch bepaalde modellen, is dat hun koppen apart moeten vervangen worden en dit kost ook aardig. Al meerdere Canon printers heb ik versleten exclusief gebruikt met originele cartridges dat de kop verstopt was en er geen of weinig inkt door kwam. Dan blijf je cleanen en geld weggooien.

Inkjet is zelden voordelig maar meestal (uitzonderingen daargelaten) kan je er van uitgaan als je printer minder dan 100€ kost dat je hoe dan ook binnen 1 tot 2 jaren ofwel de cartridges moet vervangen omdat ze leeg zijn doordat beperkt gevulde cartridges standaard voorzien worden of doordat je printer regelmatig een "cleaning" doet wat veel inkt neemt.

De enige oplossing is een (kleuren)laserprinter of een goede/duurzame inkjet met een behoorlijk gebruik (meer dan 100 pagina's per maand) zoals de HP OfficeJet Pro reeks. Maar ook kleurenlaserprinters zijn niet allemaal even heilig, zeker Samsung slaagde erin tonercartridges te voorzien die maar enkele honderden pagina's per stuk (een fractie van de concurrenten) konden afdrukken terwijl ze hoge prijzen vroegen.

Lees vooral ook hoeveel pagina's je kan afdrukken met de bijgeleverde cartridges. Zo is er een drastisch verschil in de meegeleverde cartridges tussen de HP M177 en M277, echter kosten deze toestellen maar een beetje meer in aankoop. De prijs heb je er onmiddellijk uit als je meer dan 500 pagina's wilt afdrukken.
Of iedereen zou gewoon een goedkoop laserprintertje in huis moeten halen. Heb dat indertijd gedaan tijdens mijn lerarenopleiding (wat een papiermolen is me dat niet..). Een samsung ml1660 voor 68euro (wel alleen zwart wit) en na 7 jaar hangt deze nog steeds hier als netwerkprinter voor bulk te printen. 1500 blz minimum per vulling en op inkt123 best goedkoop ook.

Snap niet dat de meeste mensen zelfs nog voor inktjet gaan. Niks anders dan miserie en eigenlijk tenzij je hoge kwaliteit drukwerk en/of fotos wenst te drukken helemaal niet nodig :)
Ga naar een random winkel met printers er staan 50 inktjet en misschien 3 laser. En iedereen heeft een inktjet om hun heen dus weten niet beter vaak.
Tja want die zijn goedkoper in aanschaf... maar niet in onderhoud. Zo lang mensen daar niet op letten (en er niet door massamedia op gewezen wordt) blijft dat zo. Misschien maar goed ook, want straks worden laserbakken ook nog 'goedkoop' in aanschaf en peperduur per toner.
Compleet waar ook. Ik vrees dat het enigste wat helpt langzaam de mensen wijzer maken is. Doe dat hier al in de familie en probeer mn cursisten dat ook in de klas bij te brengen.

Je moet het ook zien volgens de winkels he. Inktjet = meer cartridges = meer verkopen. Iemand met een laserprinter zien ze misschien maar om het jaar. Iemand met kinderen die naar school gaan kan goed elke maand binnen komen.
Laserprinters zijn niet heel gezond als je er de hele dag naast zit dacht ik (fijnstof enzo). Als je de juiste Inkjet koopt ben je met een setje eBay cartridges ook heel goedkoop uit. Neem een printer waar de printkop in de printer zelf zit, dan kun je je int halen voor minder dan een euro per cartridge.
Dat is alleen als je veel print. Het grappige is dat een laserprinter ook veel praktischer is bij heel sporadisch gebruik, want dan loop je bij een inkjet constant tegen het euvel aan dat de inkt is uitgedroogd.

Ik heb meerdere inkjet printers versleten in mijn leven, altijd gezeik als je weer iets moest printen (goed, het waren toevallig ook allemaal HP's, misschien dat dat ook uitmaakt). 2 jaar geleden dan maar een keer geïnvesteerd in een fatsoenlijke all-in-one kleurenlaserprinter van €300 (van Canon) en nooit gezeik meer mee gehad. Toner heb ik tot nu toe nog niet hoeven te vervangen, maar we printen dan ook voornamelijk e-tickets.
Tja hier wordt elke week wel een stel pagina's geprint, dus uitdrogen doet het niet. Heb nu een All in One staan die me iets van 80 euro gekost heeft en heb die uitgezocht op 2 dingen: Automatisch dubbelzijdig printen, en cheap ass cartridges te verkrijgen op eBay. 25 euro voor 30 cartridges.
Dat klinkt als een leuke printer, merk/model/(L)ink? O-)
Canon Pixma 5350, geen idee of hij tegenwoordig nog verkocht wordt. Cartridges zijn tegenwoordig wel goedkoper geworden, 40 stuks voor 28 euro: http://www.ebay.de/itm/40...5250-MG5350-/231863377871
Ze zijn nu maar 18 euro voor 40 stuks, bizar weinig. Misschien krijg ik een prijs zonder verzendkosten omdat ik niet op ebay ben ingelogd.

[Reactie gewijzigd door Hobbykok op 16 september 2016 22:54]

Tientje verzending inderdaad, maar echt schandalig wat ze normaal ervoor durven te vragen als je dit ziet.
Meeste mensen willen kleuren prints kunnen maken (ook al is het maar 1 keer per jaar) en baseren daar hun keuze op in combinatie met de prijs.

Voorheen waren toner printers vele malen duurder dan een simpele inkjet... keuze snel gemaakt...
daarnaast werd je als consument helemaal kapot gespamd met reclame voor inkjet... toner was voor zakelijke gebruikers....
Of iedereen zou gewoon een goedkoop laserprintertje in huis moeten halen. Heb dat indertijd gedaan tijdens mijn lerarenopleiding (wat een papiermolen is me dat niet..). Een samsung ml1660 voor 68euro (wel alleen zwart wit) en na 7 jaar hangt deze nog steeds hier als netwerkprinter voor bulk te printen. 1500 blz minimum per vulling en op inkt123 best goedkoop ook.

Snap niet dat de meeste mensen zelfs nog voor inktjet gaan. Niks anders dan miserie en eigenlijk tenzij je hoge kwaliteit drukwerk en/of fotos wenst te drukken helemaal niet nodig :)
Eigenlijk zijn de inkjets steeds goedkoper geworden. Bij de laatste test die ik in de PCM tegenkwam waren de verschillen tov laser niet echt schokkend.

De lasers waren ook altijd een stuk sneller. Vroeger had je een HP 670C met 1.5 PPM (pages per minute). Echter mijn Epson 535WD deed in 2011 al 36 PPM. Je moet dan behoorlijk wat verstoken wil de snelheid een issue zijn.

Ik had vroeger een grote HP laserprinter (3 lades) voor het zwart/wit werk. Lekker snel en lekker veel papier. Echter toen die papier bleef opeten heb ik geen vervanger aangeschaft. De Epson 535WD die ik voor kleur had voldeed namelijk prima. Het drukwerk zag er bovendien wat beter uit.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 16 september 2016 15:52]

Kunnen ze best doen, heb ik ook geen problemen mee, maar dan moet je dat weten bij de aanschaf (dan koop ik wel een ander merk). Nu is het na een update ineens niet meer mogelijk, nogal raar natuurlijk.
Elke merk raadt sowieso af geen ander merk dan het eigen merk te gebruiken.....:)
Afraden is fundamenteel wat anders dan onmogelijk maken.
Als die 35 euro de deal was zou ik die printer dan weer doorverkopen voor een tientje zodat hij in ieder geval gebruikt wordt. Zonde van de schuurruimte, je hebt nog 'goedkopere' inkt en minder afval.

Maar uiteindelijk moet 'de wereld' eens goed kijken naar nut en noodzaak van printen.
Natuurlijk wil ik mijn e-tickets ook op zak hebben voor het geval KLM dwarsligt, maar verder lukt het me al bijna een jaar om geen printer geinstalleerd te hebben op mijn Surface omdat je daar prima op kan lezen en aantekeningen maken. Ik hoef slechts heel af en toe iemand te vragen iets voor me af te drukken als ik er echt niet onderuit kom. Misschien 20 pagina's per jaar, niet meer.
Waarom zou je in hemelsnaam tickets uitprinten?

Mocht je telefoon om wat voor reden niet werken dan kan je altijd nog maar een self service balie. Werkt dat ook niet dan heb je aan alleen een paspoort genoeg om alsnog een ticket van een dame aan de balie te krijgen.

E tickets uitprinten is het meest onzinnige wat er is.
Klopt, helemaal waar, maar als ik op reis ga wil ik geen gezeik dat ik weer langs allerlei balies moet. Liever ontspannen op reis, dus ff hardcopy maken :-)
Behalve dat er maar heel weinig vliegvelden zijn waar je compleet zelf kan inchecken zoals op Schiphol. Bij de meeste vliegvelden moet je voor de bagage afgifte sowieso langs een balie en die kunnen ook meteen je ticket uitprinten.
Geef jij je échte naam op bij etickets? :+
Aangezien etickets worden gemaakt op basis van de gegevens die je op hebt gegeven toen je je ticket kocht heb je weinig keuze lijkt mij.
Mijn hemel hoe krijg je het voor elkaar om dat punt uit mijn reply te halen zeg.. Ik bedoel gewoon iets wat iemand per se op papier moet hebben. Iets met slakken en zout.. :)
Sommige bedrijven accepteren alleen geprinte e-tickets. Zoals bijvoorbeeld het Concertgebouw.
En dan geen HP uiteraard. Die printers nieuw zijn vaak te goedkoop en ook nog twijfelachtig of die inktpatroon wel vol zit, dus dan weet je dat je snel aan een nieuwe toe bent.
Maar dit zou gewoon niet mogen...

Dat je winst wil/moet maken okay, maar die patronen zijn toch gewoon niet waard wat je voor je geld krijgt ? Hoeveel keer gaat zo'n ding wel niet over de kop als je kijkt naar de echte kosten...

[Reactie gewijzigd door bonus op 16 september 2016 12:34]

Tja..
Maar als gebruikers voor een dubbeltje op de eerste rank willen zitten en troep in die printers proppen waardoor die verstopt gaan zitten etc gaan ze wel lopen zeuren over garantie etc... Snap he aan de ene kant wel maar deze oplossing verdient geen schoonheidsprijs . ...
toners/cartridges die bij nieuwe printers zitten zijn geen volle...maar ongeveer halfvolle! ;-)
Nou ja, als je een laserprinter koopt, dan koop je toch liever af en toe een nieuwe cartridge/toner. Bij mij thuis hebben we telkens problemen met de huismerk toners van 123inkt omdat de rollen niet schoon blijven. Dan krijg je bij je print telkens van die "mooie" gekleurde banen over je document. De originele van hp hebben dat probleem niet.

Ze zijn helaas wel een stuk duurder

[Reactie gewijzigd door lololig op 16 september 2016 12:55]

Gewoon een chip resette gebruiken. Gebruik ik ook, mooi cartridges van de Action gebruiken.
Absurd dat je ook daadwerkelijk zo tewerk gaat, extra printers kopen om wat cartridges te kopen... Zo zet je geen klimaatverandering in gang, maar een heuse milieuverwoesting. :/

Ooit gehoord van zelf navullen? Je trekt de sticker van je cartridge af & kunt zo door het schuim de inkt in je cartridge injecteren... :9
Ik heb slecht nieuws voor je, dat soort printers krijgt altijd kleinere of niet volledig gevulde cartridges mee ;)
Van veel fabrikanten mag het maar je bent dan wel je garantie kwijt.
Herkenbaar. Ik had ook nieuwe cartridges nodig (HP in dit geval). Dat kostte me 70 euro.
Een nieuwe printer was iets van 3 tientjes, inclusief cartridges.
Toen ben ik ook voor een nieuwe printer gegaan.

(de cartridges waren wel minder goed gevuld dan de navullingen)

Uiteindelijk maar voor een simpel laserprintertje van Samsung gegaan. Prima dingetje en toners van huismerk doen het prima en zijn een stuk betaalbaarder dan inkt-navullingen.
Over het algemeen zit er in nieuwe printers een soort demo-achtige cartridge, met een lagere capaciteit dan de standaard cartridges..
Dat is een veelgehoord argument: "Je kunt beter een nieuwe printer kopen, dan nieuwe cartridges". Daarbij wordt echter vergeten dat de cartridges van een nieuwe printer meestal maar ongeveer half gevuld zijn. Dat was vroeger zo (tien jaar terug), ben benieuwd of dat nog steeds zo is.
Het ligt overigens niet aan de laatste firmwareupdate!

123Inkt is aan het testen geslagen en heeft ook printers uit de doos getest die niet "aan het internet hingen". Ook die hebben problemen. Het lijkt dus eerder op een tijdbommetje dat door HP is ingebouwd!

Bron: http://www.123inkt.nl/new...erde+HP+printers-589.html
Tjah, de vraag is gaat het hier om moedwillige sabotage of hebben de huismerkcartridges gewoon pech omdat ze niet 100% zijn nagemaakt? In dat eerste geval is het niet netjes, in het tweede kan je het HP moeilijk verwijten.
De alternatieve cartridges zijn gewoon nagevulde en geresette originele hoor. Daarom kan je ze overal inleveren. Natuurlijk heeft HP een manier om te detecteren of een cartridge wordt nagevuld, en natuurlijk willen ze dat je alleen originele gebruikt.

Alleen door alle ophef zeggen ze nu dat het een foutje was. Een bug in het voordeel van de fabrikant, jaja.

Ik wacht nog altijd tot IKEA met een inktjetprinter komt waarvoor het iedereen toestaat er cartridges voor te maken. Dat zou een revolutie in printerland ontketenen, want waarom zou je voor een HP of Canon met inktproblemen gaan als je ook een IKEA printer kan kopen waarvoor je goedkope cartridges letterlijk op elke hoek van de straat kan halen?
Die IKEA printer zou te duur zijn. De huidige printers worden met verlies of vrijwel geen marge verkocht, omdat de winst op de inkt wordt gemaakt. Wanneer de winst op de inkt weg valt (zoals het geval zou zijn bij jouw voorgestelde IKEA printer) moet de marge dus weer op de printer zelf verdiend worden. Dan wordt de printer dus duurder.
Dat de printer inclusief gebruik na een jaar goedkoper is dan andere merken gaan de meeste gebruikers niet uitrekenen. Die zien alleen de winkelprijs: merk X € 100 en IKEA met dezelfde eigenschappen € 200. Het schap er naast met inkt van merk X voor € 75 per set en merk Y voor IKEA voor € 25 is nog niet interessant want er zit al een set inkt bij de printer. Het prijsverschil wordt pas opgemerkt wanneer de inkt op is.
IKEA zou daar dan een OEM voor inhuren. De enige OEM van printers die enigszins buiten de gebaande paden werkt is Funai. Die hebben echter een ander probleempje: ze kunnen geen goud geld verdienen aan inkt, dus ze hebben om nog op prijs te kunnen concurreren, hun printers zo ver wegbezuinigd dat ze al bijna door midden gaan als je ernaar wijst.
Aangezien de cartridges van alternatieve inktboeren van de ene op de andere dag niet meer werken, kun je er van uitgaan dat HP een fout heeft gemaakt, ongeacht of dat nou bewust fout beleid is of simpelweg een technische fout bij het uitbrengen van de update.
Een fout... of een andere vorm van cartridge kwaliteitscontrole. Je kunt ook niet verwachten van HP dat ze alle 3rd party cartridges testen voor een update. Het zou ze wel sieren als ze dit terug draaien natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 16 september 2016 11:28]

Zover ik weet zijn het originele "recycled" toners met namaak-inkt.
En nu blijkt het dus toch bewust fout beleid te zijn. Alleen goed te praten als ze redelijke prijzen gaan vragen voor de eigen cartridges.
Het mag niet zo zijn dat kopers van apparaten die in eerste instantie keuzevrijheid hadden tav de inkoop van consumables, plotseling geconfronteerd worden met verplichte inkoop van (te) dure HP-spullen omdat HP de spelregels tussentijds wijzigt.
Ja of meer redelijke prijzen voor hun printers natuurlijk, het moet uit de lengte of de breedte komen.
Die chips op die toners kunnen niet worden nagemaakt; dus de kloontoners zijn sowieso niet hetzelfde als de originelen.
Het gaat om het verdienmodel dat gebruikt wordt door de fabrikanten (bijna allemaal, niet alleen HP). Verkoop je printers spotgoedkoop en zorg dat je alles verdient via de cartridges. Niks mis met dit model, totdat derden (bijv 123inkt) hier op inspringen en goedkopere cartridges gaan leveren, soms tot 50% goedkoper, maar die voor zwart dezelfde kwaliteit leveren, kleur is een iets ander verhaal.

Dat HP dat niet leuk vind kan ik begrijpen, maar misschien kan HP beter zijn verdienmodel aanpassen ipv de firmware.
Leuk die goedkope cartridges, maar in onze HP werken die voor geen meter.

Ja de cartridges zijn goedkoper, en hij print er idd ook wel mee. Echter is de kwaliteit stukken minder en gaat de inkt er behoorlijk snel doorheen.

Zwart is nog acceptabel, de kleurencatridges zijn echt zwaar onder de maat.

Originele cartridges gaan behoorlijk lang mee en werken gewoon goed.
Ik heb hier 100 HP-printers staan en in allemaal gaat alternatieve inkt. Ik koop niet (meer) bij 123-inkt, maar bij een andere leverancier, maar met beide heb ik erg goede ervaringen en er worden nieuwe cartridges geleverd geen refill. Ook worden de geadverteerde aantallen gehaald.

Er is ook iets als Tonertoday, kost nog minder, maar dat is refill en ga ik zeker niet gebruiken.

Kleur heb ik minder goede ervaringen mee, die kopen we origineel.
Vergeet niet dat die alternatieven gewoon opnieuw gevulde originele cartridges zijn. Daarom zie je in iedere winkel inlever bakken.

Als je ze niet zelf hoeft te produceren scheelt dat al lekker in de kosten. Gebruik je dan ook inferieure verdunde inkt, dan snap je waarom fabrikanten van originele inkt hier nooit tegenop kunnen boksen.
Het gaat om het verdienmodel dat gebruikt wordt door de fabrikanten (bijna allemaal, niet alleen HP). Verkoop je printers spotgoedkoop en zorg dat je alles verdient via de cartridges. Niks mis met dit model, ...
Alles mis met dat model. Het is niet in lijn met de werkelijke kosten en daardoor misleidend.

Je ziet ook dat het werkt voor de fabrikanten. Mensen kopen zo'n printer "want drie tientjes is lekker goedkoop" en vervolgens zitten ze vast aan dure inkt. Als de printers en inkt individueel beter naar kostprijs + marges waren geprijsd dan zouden consumenten mogelijk andere afwegingen maken.

(dat het verdienmodel compleet ondermijnd wordt door concurrentie van andere inktleveranciers is ook een perfecte indicator dat verdienmodel gewoon fout is)
Niks mis mee dat verdienmodel, echter zou het wat mij betreft onder de noemer kredietverstrekking mogen zitten en ook als zodanig vermeld mogen worden bij de verkoop.
Heeft HP ook gepubliceerd waar die update voor bedoeld was, welk probleem moest worden verholpen?
Het probleem dat ze met huismerkinkt konden werken ;) Meer een probleem voor HP dus dan voor de consument ! Want het lijkt meer op een algemene update dan een type gerichte oplossing vwb fout / bug.

Nee serieus, hoelang gaat het nog duren voordat we printer(software) gaan hacken / rooten om dit soort actie's te voorkomen. Dit inktpatronen kosten hun bijna geen drol maar wij betalen echt een vermogen voor zo'n ding.

[Reactie gewijzigd door bonus op 16 september 2016 12:33]

Ik weet niet of je al eens in changelogs gekeken hebt van fabrikanten die bepaalde exploits dichten maar dat word meestal beschreven als stability updates. Lekker vaag en is in principe niet onwaar.

Dit geld voor Consoles, telefoons en dergelijke ook. Als ze een exploit fixen dan staat dat nooit zo in de changelog.

En waarom zouden ze?
Als ze hier aan vasthouden, zullen vele consumenten ander merk kiezen.
Bedrijven minder lijkt me.
HP is niet de enige printerfabrikant bij wie het op deze manier werkt: De printers zijn goedkoop en het geld wordt verdiend door de inkt duur te verkopen.

Dus je kunt als consument wel een ander merk kiezen, maar dan heb je nog steeds precies hetzelfde probleem.
Vaak is de kwaliteit van goedkope cartidges wel ver te zoeken hoor (niet altijd, er zijn ook best een paar goeie)..
Sterker nog: _alle_ consumentenprinterfabrikanten werken op deze manier (veel te dure patronen).
Nee hoor, mijn Brother printer kan ook alternatieve cartridges aan, aangezien er geen chips op de cartridges zitten.

Ik heb extra grote, heel makkelijk en zonder knoeien na te vullen cartridges en kan voor een appel en een ei hele muren vol printen, wat ik ook heb gedaan. :D
Dat is inderdaad omdat de originele zo extreem abnormaal duur zijn. Ik heb toevallig gister nog nieuwe inkt gekocht, heb ze uit eindelijk bij de action gekocht, 4 + een extra zwarte voor 10 euro. Moet alleen nog even kijken of de kwaliteit wel normaal is, maar gisteren 200+ pagina's zwart geprint en dat zag er gewoon goed uit.

Heb gelukkig een Epson dus als ze goed zijn heb ik voorlopig betaalbare inkt _/-\o_
Ik gebruik hier al een hele tijd de versie voor HP (364XL) en die is uitstekend!
Oke mooi, een goed teken dus. Dan zal ik daar waarschijnlijk ook bij blijven voor dat tientje. :D
Zoek het merk ook eens op op internet.. toen ik dat deed kwam ik op hun site terecht waar ik nota bene gratis (niet eens verzendkosten) ook nog eens een reinigingsset kon bestellen die ik prompt in huis had!
Mooie tip, dank je. Ik gebruik trouwens nu de 12e action hp set met inkt en er is nog niks vuil, maar ik bestel er ook eentje.
Hier bezig met de derde of vierde set, ook niks vuil en prima printen, maar je weet maar nooit toch?

Geeft in ieder geval aan dat het bedrijf naast uitstekende kwaliteit een prima service levert! Ik zie HP tenminste nog niet dergelijke reinigingscartridges gratis aanbieden.. ondanks hun buitensporige prijzen van de reguliere cartridges.
Betreft dit alleen cartridges of ook toners? Een fout kan ik het niet noemen, het verdienmodel van dit type printer is namelijk gebaseerd op de verkoop van cartridges.
Daar heb je erg gelijk in.
Dat je een set inkjet cartridges erbij koopt als reserve en dan fijn de melding van je HP printer krijgt, dat de houdbaarheidsdatum overschreden is. Die set kun je dan meteen weggooien. :/ €60,- euri down-the-drain.
Ik hou helaas voor me zelf wel aan, dat ik originele toners/cartridges koop bij mijn printers (thuis), want ik heb niet zo goede ervaringen met off-market inkt. Mogelijk omdat ik de inktjets voor foto's afdrukken gebruikte en niet simpel kleurenafdrukje.
Maar waarom stuur je die foto's niet gewoon naar een fotoservice? Dat lijkt me toch veel goedkoper....?
Waar ik toen woonde, was geen goede fotograaf in de buurt die even meedacht en meekeek met de foto's die je op A4 formaat wilde laten afdrukken. Daarom deed ik dat liever thuis rechtstreeks vanuit Lightroom met gekalibreerde monitoren en profielen.
Nu heb ik een andere woonplaats en een goede fotograaf in de regio die met een eigen labprinter de afdrukken voor je kan doen. Deze kijkt ook mee en "tweakt" nog even als hij een iets andere mening heeft in overleg met jou de bestanden.
Mede omdat mijn foto-print-avontuur redelijk is gestopt, besteden we het nu uit.
Daarom hebben we de HP Photosmart de container in gemikt. € 9,- per 7ml inkt werd ons te gortig als je net 25 tot 20 vellen A4 foto's ermee kan wegdrukken.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee