Brother: 92 van onze printermodellen werken nog niet met Windows 11 over USB

Printerfabrikant Brother schrijft op een van zijn supportpagina's dat Windows 11 92 van zijn printermodellen niet herkent wanneer die via een USB-kabel zijn aangesloten. Het bedrijf raadt aan om via een ander protocol verbinding te maken met een pc.

"Uw computer updaten naar het Windows 11-besturingssysteem kan ertoe leiden dat uw Brother-apparaat, dat via een USB-kabel werd aangesloten, niet herkend wordt", schrijft de printerfabrikant op een supportpagina. "Hierdoor kan uw computer de printerinstellingen niet wijzigen en kan er slechts één Brother-apparaat tegelijkertijd aangesloten worden via USB."

Brother vermeldt 92 printermodellen die last zouden kunnen hebben van dit probleem en het bedrijf raadt aan om, in het geval van problemen, een andere aansluiting te gebruiken zoals wifi of ethernet.

106 Brother-printers zouden volgens de fabrikant ook foutmeldingen in Windows 11 oproepen. Deze melding kan naar verluidt genegeerd worden maar de printers zullen geen verbinding kunnen maken met diverse instellingenmenu’s zoals Device Settings Tool of Paper Size Setup Tool.

Op de Nederlandstalige website van Brother staat te lezen dat het bedrijf de compatibiliteit van Brother-apparaten met Windows 11 onderzoekt. "Afhankelijk van uw model is het mogelijk dat u uw Brother-apparaat niet via een USB-kabel op een Windows 11-computer kunt aansluiten", staat daar te lezen.

Door Jay Stout

Redacteur

12-10-2021 • 09:53

145

Reacties (145)

145
141
57
3
1
27
Wijzig sortering
Ik mis in dit artikel hoeveel printers er dan wel worden ondersteunt in Windows 11, nu klinkt het net alsof ze bij Brother zaten te slapen toen Windows 11 werd aangekondigd...
Er zijn enorm veel wijzigingen in de Printer aanpak in Windows 11, niet alleen printen via de Cloud maar ook universele printer drivers
Als bedrijf kan je Windows 11 wel voorbereiden, maar dan focus je in het begin op de Printers die niet EOL zijn. Pas als de final-release build komt bij een grote groep van gebruikers, kan je de kleine problemen er uit halen.

Bij Windows 10, zag je dit ook bij tientalle drivers, van camera's tot flash-card lezers.
Universal print is niet het probleem, ik heb al meermaals in reacties geschreven dat ik aan het wachten was op nieuwsartikelen van een hele lading printer drivers die het niet meer gaan doen alsook dat allerhande obscure drivers onder Windows 10 niet meer zullen werken onder 11.

Het probleem met printer fabrikanten is dat ze in herhaling weigeren om hun drivers op orde te houden en pas in actie schieten als het niet meer werkt. Zo zijn PCL drivers nog altijd heel populair zoals PCL 5 en PCL6, dat is printer command language waar versie 5 uit 1990 stamt en versie 6 uit 1995 stamt.

Dat is nog de tijd van de LPT poort waarbij je de computer moest herstarten als je de printer aansloot. Dat houd ook in dat die drivers diep in de kernel draaien omdat de I/O dat toen vereiste. Daar is 25/30 jaar later allemaal geen reden meer voor, meeste printers zitten zelfs gewoon op het netwerk en nog steeds, om gewoon wat TCP verkeer te genereren komen ze af met PCL drivers die in de kernel moeten draaien. Waarom heb je daar zelfs nog een driver voor nodig in de eerste plaats? Dat is hetzelfde alsof ik een driver nodig heb om TCP verkeer naar Tweakers te kunnen sturen.

MS is véél te vriendelijk voor hun enterprise klanten om die situatie maar te blijven laten aanslepen want het is duidelijk dat die fabrikanten niet willen bewegen. Dat er dan security issues ontstaan met printernightmare en dat fixes een heleboel printers slopen, het is allemaal alles behalve verwonderlijk.

Wat Win11 betreft, voor de memory ingretity onder core isolation moeten drivers hiervoor ondersteuning hebben dus alle drivers van het jaar stilletjes die het onder 10 toch nog werkten vliegen er sowiezo uit. Maar ook moeten drivers onder Windows 11 DHC zijn wat inhoud dat ze geen eigen installers mogen aanroepen, geen dll files mogen registreren en indien ze een control app nodig hebben deze verplicht via de store moet. De redenen daarvoor zijn dat drivers achterliggend als system worden geïnstalleerd en dat een driver install enkel nog een driver mag installeren waarbij de control app ver weg van die hoge rechten moet blijven.

Of maw, MS heeft eindelijk met scherp geschoten op printer fabrikanten met hun 800MB bloatware printer driver installers. En dat is goed, dan is het korte pijn want anders blijft dat verhaal maar aanslepen want het is duidelijk dat ze maar bewegen tot waar ze verplicht worden en geen mm verder.

Zie ook https://docs.microsoft.co...principles-best-practices

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 18:54]

Waarom heb je daar zelfs nog een driver voor nodig in de eerste plaats
De driver is niet voor de communicatie, maar om te zorgen dat de opties van de printer beschikbaar/kenbaar worden gemaakt aan Windows. De printerdriver bevat echt geen losse tcp/ip stack of zo. Elke fabrikant heeft zijn eigen hardware. Wees blij dat ze voor de printtaal in ieder geval allemaal pcl of PS ondersteunen. Anders krijg je steeds meer van die windows only printers.
Wees blij dat ze voor de printtaal in ieder geval allemaal pcl of PS ondersteunen. Anders krijg je steeds meer van die windows only printers.
Netwerkprinters hadden PCL of PS ondersteuning en "lichte" printerdrivers, maar veel USB printers hebben hun eigen printertaal en daardoor een "zware" printerdriver nodig.

Tegenwoordig hebben veel printers AirPrint, en dat maakt het mogelijk om te printen zonder een driver te installeren, vanaf alle (Apple) computers en devices in het netwerk.
Allemaal redenen die tegen @sprankel zijn opmerkingen in gaan in ieder geval. Verklaard waarom een driver nodig is. Als men printers net zo goed had gedefinieerd in de standaarden als bijvoorbeeld USB storage class dan was het nu makkelijker geweest. (of misschien hebben printer fabrikanten dat laatste gewoon genegeerd, dat kan ook.)
Dat is ook de rede dat ik alleen nog maar netwerkprinters wilde. Dan hoef ik niet met iedere Windows versie een nieuwe printer te halen. Dat is dan geloof ik wel PCL5, nog steeds.
[...]
De driver is niet voor de communicatie, maar om te zorgen dat de opties van de printer beschikbaar/kenbaar worden gemaakt aan Windows.
Dat is zowel waar als niet relevant. Er zijn namelijk al bijna 20 jaar standaard oplossingen voor. Deze oplossingen zitten in producten zoals HDD/SSD, Elk USB apparaat, videokaarten, monitoren, etc.
De printerdriver bevat echt geen losse tcp/ip stack of zo.
Geen TCP/IP maar dus vaak wel degelijk een protocol stack. Iets wat al 20 jaar de prullenbak in had gekund, maar printer designers gebruiken blijkbaar nog steeds 640nm VLSI chips uit 1998 oid /s
Dat is zowel waar als niet relevant. Er zijn namelijk al bijna 20 jaar standaard oplossingen voor. Deze oplossingen zitten in producten zoals HDD/SSD, Elk USB apparaat, videokaarten, monitoren, etc.
Er is inderdaad een USB printer class net als dat er een USB mass storage class is voor flashsticks en andere dingen. Ik zou het interessant vinden om te horen waarom printer fabrikanten deze niet gebruiken. Lijkt mij dat, dit dingen makkelijker zou moeten maken voor fabrikant en consument.... Je geeft aan dat dit is omdat ze oude hardware gebruiken, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Er zijn zat features aan printers toegevoegd over de jaren die nieuwe hardware vereisten. Maar wellicht hebben ze dat om een oude kern heen gebouwd. Maar ook dat laatste is vaak duurder in onderhoud (op de lange termijn) dan een keertje vers starten.

Het voorbeeld met tcp was alleen omdat sprankel daarover begon als reden voor de driver.
Mijn punt is inderdaad meer dat dit allemaal niet nodig is. Een moderne ARM CPU van 2 euro kan alles wat op dit moment nog door de spooler / driver gedaan wordt net zo snel op de printer zelf. Het idee dat de printer in deze tijd de computer nog moet gebruiken voor storage en rendering (waar de spooler en de protocol stack gebruikt voor worden) is natuurlijk belachelijk. Vooral voor consumenten oplossingen.

Bovengenoemde apple air print is ook gewoon dat. filetje met een standaard layout, gestuurd via een standaard protocol, geleverd aan een standaard interface, afgehandeld via standaard rendering en uitgeprint.
En toch zal er wel een reden zijn. Want als fabrikanten iets leuk vinden is het wel custom ASIC's vervangen door goedkopere ARM CPU's. In een vlugge google kon ik echter geen antwoord vinden.
Mogelijk zijn zeker in die "winprinters" de chipjes nog goedkoper dan jou arm chip en is het afhandelen op de computer gewoon eenvoudiger voor ze?
Het is vooral goedkoper qua hardware- en software ontwikkeling, en verdienmodel.
En zoals @sprankel al aangaf, ze doen pas wat als het hun inkomsten schaadt.

Misschien is het wat beter tegenwoordig, maar in het verleden heb ik al vaker gehad dat bepaalde printers gewoon geen drivers kregen voor een nieuwe Windows. Die printers waren maar 2-3 jaar oud, werden niet meer verkocht en dus blijkbaar EOL. Je moest dus wel een nieuwe printer kopen. En met de voorraad supplies was je snel geneigd weer bij hen te kopen. Bijna altijd was dat Canon, Epson, Samsung en Brother. Nooit een probleem gehad bij bijvoorbeeld Lexmark, Xerox en HP, ook bij hun veel oudere printers - die hadden hun softwareondersteuning gewoon echt op orde. Ik vond dat zo typisch dat ik denk dat het gewoon aan de bedrijfscultuur ligt.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 18:54]

heel helder waarom MS dit doet, maar welke ITer bij de printer fabrikanten hebben dit niet gecommuniceerd naar het desbetreffende management en welke manager heeft er zitten slapen en signalen van de techneuten niet opgepakt?

Ik ben geen MS fan, maar dit was allemaal al lang bekend.

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 18:54]

Nou het is een deel slapen, en een deel kleine driver/firmware teams en een heel groot aanbod aan apparaten. Sommige printers zijn ook minder eenvoudig dan anderen omdat er controllers en chipsets van toeleveranciers gebruikt worden die soms gestopt zijn met ondersteuning of zelfs met bestaan.

Kaartlezers zijn vaak zo goedkoop in de markt gezet dat je eigenlijk nooit software updates krijgt, produceren en vergeten, zelfde verhaal bij goedkopere (series) camera's.

Daarbij is de noodzaak tegenwoordig gelukkig ook steeds kleiner want netwerk/wifi printers, ik ken eigenlijk niemand die nog een USB aangesloten printer gebruikt, alleen nog 1 iemand met een oudere scanner.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 22 juli 2024 18:54]

Gewoon thuis, de Canon printer ondersteunt alleen maar 2.4Ghz Wifi en alles draait hier op 5 Ghz. De hele 2.4 band is gekaapt door de buurt en dus één drama. Een USB kabel werkt prima dus.
En geen optie als je netwerk functionaliteit nodig hebt om de printer te delen met meerdere PC's en/of mobile apparaten. Daarom zit er vaak nog een ethernet poort op...
Dan hang je’m toch aan je rondslingerende raspberry pi?
Daarbij is de noodzaak tegenwoordig gelukkig ook steeds kleiner want netwerk/wifi printers, ik ken eigenlijk niemand die nog een USB aangesloten printer gebruikt, alleen nog 1 iemand met een oudere scanner.
Ik heb nog genoeg klanten die maar 1 pc hebben en daar de printer lekker met USB hebben aangesloten.
Je kan ook een oude printserver kopen waarmee je dan je usb printer aan ethernet kan hangen (als deze geen ethernet aansluiting heeft) Heb zo 2 dymo usb printers op een d-link dpr-1061 hangen. Voordeel ze zitten meteen in het netwerk en werken gewoon met usb.
Helaas verlies je dan de scanner functie als je een all-in-one gebruikt.
(...)
Bij Windows 10, zag je dit ook bij tientallen drivers, van camera's tot flash-card lezers.
En niet alleen bij de overgang naar Windows 10 ;)
Ik kon ooit in een keer m'n flatbed scanner en printer afschrijven toen ik migreerde van Windows 98 naar XP. En sinds de migratie van Windows 7 naar Windows 10 heb ik een oudere en nu werkloze 3D Connexion SpacePilot in de bureaula liggen; die heeft nog wel een tijdje onder W10 gefunctioneerd met een verouderde W7 driver, maar na de zoveelste systeemupdate gaf deze om de haverklap foutmeldingen weer.
Hun site bied nu 93 printers aan (in Nederland), kan ik daarom aannemen dat er maar 1 is die ondersteund wordt op Windows 11 of is dat te simpel bedacht?

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 22 juli 2024 18:54]

De lijst is te bekijken via de link. En wat mij opvalt is dat het allemaal labelprinters en extreem kleine mobiele printers zijn. En zie er geen gewone printers tussen staan. Dus zal specifiek voor deze modelen uit deze lijnen zijn:

Color Labeler
Mobile Printer
Quick Labeler
Stampcreator
Tape Creator

Edit:
En als ik een aantal modellen specifiek bekijk, dan zijn het tot nu toe alleen thermische printers.
Inktjet en laser ben ik nog niet tegen gekomen.

[Reactie gewijzigd door graafie181 op 22 juli 2024 18:54]

Zoals @djexplo al aangeeft, waarschijnlijk een hele berg printers die al EOL zijn, maar nog wel gebruikt worden door veel consumenten. Waarom oude EOL printers ondersteunen? Inktcartridges natuurlijk.
Omdat deze in principe gewoon nog functioneren en totaal geen reden is om deze in de prullenbak te gooien?
Inderdaad. Zolang je inkt kan krijgen, doe je een printer niet weg. En dat is het issue hier. Ik durf te wedden dat een van de niet werkende printers nog een model is die niet standaard in de nieuwe Brother zwarte kleur beschikbaar is.
Hoezo is dat een issue?

De functionaliteit van printers is al zo 20 jaar onveranderd (misschien een paar jaar minder als je WiFi wilt), waarom zou je het ding in de prullenbak gooien als ie het nog goed doet?

Toch verspilling als de fabrikant de drivers niet update voor een device dat functioneel niet achterhaald is. (begrijp het wel vanuit de fabrikant, support kost geld, terwijl een nieuwe verkopen geld oplevert)
@Hobbit13 ligt er aan. Misschien heeft Brother wel extra engineering efforts in de drivers moeten stoppen om backwards compatibility te breken.

@DiaZ_1986 Heeft te maken met de driver generaties en de huidige tendens van bigtech om backward compatible te breken met zeer fundamentele functies zoals die altijd standaard ondersteund werden door UNIX print spooling systems, afhankelijk van vendors mbv CUPS, lpr, LPRng and/or Ghostscript.
Ze moeten zelfs op settinglevel, meestal shared via common backends zoals pcl reegineeren, en alle printerbrands zullen hier wel last van hebben. Beetje dezelfde problematiek als de moeizame overstap naar USB printen.

Toch apart aangezien de data overdracht naar printers zo simpel is. Het probleem zit dus in het Vendor gedeelte en hoe die configuratie standaarden met de industry hebben gemaakt. Die willen hun markten afschermen en hebben daar al hun engineering efforts ingestopt waardoor de data op het scherm en de data op papier niet dezelfde dataflow is en deze dataflow erg vendorcentric is ingericht voor basale dingen als textverwerken. Analoog is dit vergelijkbaar met typesetting en bv. de stempels van de munten, een soort mal, die extreem goed bewaard diende te worden.

Ik denk dat de verschillen tussen PCL 5 and PCL 6 nu weer de problemen zijn want fundamenteel verandert er niet veel, behalve chrono en wat generieke stringmanipulatie functies. Het zal meer te maken hebben met USB, netwerk en modern features zoals de grafische features van PCL6.

cc [@Guus... en belangrijk is ook de opmerking van [@GertMenkel mbt exploits van printerspoolers. CUPS geeft meer inzicht, als soort open source industry implementatie.

Linkje met common problems: https://www.openprinting.org/printer/Brother/Brother-HL-2030
pcl5 vs pcl6: https://pediaa.com/what-i...-between-pcl-5-and-pcl-6/

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 22 juli 2024 18:54]

De functionaliteit van printers is al zo 20 jaar onveranderd (misschien een paar jaar minder als je WiFi wilt), waarom zou je het ding in de prullenbak gooien als ie het nog goed doet?
legacy support houdt ook ooit op en security kan alleen maar een groter issue worden. Maakt jou als gebruiker misschien niet uit, maar de fabrikant wel.
Toch verspilling als de fabrikant de drivers niet update voor een device dat functioneel niet achterhaald is. (begrijp het wel vanuit de fabrikant, support kost geld, terwijl een nieuwe verkopen geld oplevert)
verspilling van tijd die personeel in nieuwe zaken kan steken idd. eens een bepaalde generatie van apparaten een bepaalde leeftijd bereikt en de installbase te klein geworden is om relevant te zijn of de vooraf gestelde product-lifecycle voorbij is, dan focussen ze op iets nieuwers.
Sorry maar dat laatste vind ik echt een bizarre gedachte. Is ondersteuning en voorkomen van afval belangrijker dat tijd van personeel? Als die dingen prima werken hoe moeilijk is het om een driver aan te passen (als dat al nodig is)? Als iets nieuwers een langer product cylce heeft en duurzamer is dan is er nog wat voor te zeggen maar heb toch niet echt gevoel dat de printer wereld op consumenten gebied echt vooruitstrevend is.
dat is het nadeel aan producten die al lang uitontwikkeld zijn en er amper nog innovatie is. Je ziet het niet alleen bij printers, maar ook bij telefoons, wasmachines, lampen, meubels, ... Mensen kopen die dingen niet meer omdat ze vernieuwend zijn, maar daarom stoppen fabrikanten niet met de ontwikkelling van nieuwe producten (en dus moet ondersteuning voor ouder spul ook stoppen). Bedrijven willen omzet draaien en duurzaamheid kost hen rechtstreeks geld dat anders niet wordt uitgegeven.
De producten worden simpelweg ontwikkeld om korte levensduur te hebben. links of rechtsom je betaald als consument toch wel dus laten we alsjeblieft dan meer betalen voor een duurzaam apparaat.
er zijn een paar uitzonderingen, maar daar bouw je niet veel commerciële bedrijven mee uit
Mijn 10-15 jaar oude Brother denkt daar anders over...
Waarom oude EOL printers ondersteunen? Inktcartridges natuurlijk.
En toners. Brother had en heeft ook behoorlijk wat laserprinters.
Jup. Hier thuis nog steeds de hl1110 printer staan. Toners kosten 7,95 euro (1200-1500 pagina’s), Printer kostte destijds 42 euro. Goedkoper dan dit kan ik gewoon niet printen.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 18:54]

Is er een moderne Brother printer die daar een beetje bij in de buurt komt qua kosten? Ik heb hier een Brother DCP-1612W all-in-one die met de brlaser printerdriver en sane-airscan scannerdriver, dus als volgend apparaat weer een Brother nemen ligt erg voor de hand.
Het kunnen 92 printers zijn die niet meer verkocht worden. Dus ja, te simpel gedacht.
Het zijn hoofdzakelijk de ultramobiele printers en labelprinters die thermisch printen als ik het lijstje zo zie.
Dus de overige normale (laser/inktjet) printers werken wel.
Is het nodig voor een printer fabrikant om zoveel verschillende drivers en softwarepakketten te hebben. Het lijkt erop dat elke printer weer een andere implementatie nodig heeft voor een OS. Het is een van de grootste obstakels om een organisatie op Linux over te laten gaan.

Als iemand hier meer vanaf weet ben ik heel benieuwd. Ik heb het idee dat er een gestandaardiseerde API mogelijk zou moeten zijn waarmee je alle basisfuncties beschikbaar kan maken. Uitbreidingen daarop kunnen natuurlijk ook gestandaardiseerde ontwerpen hebben.

Edit: Lees in andere reacties dat die software steeds meer gestandaardiseerd wordt en dat deze blijkbaar buiten die standaarden vallen.

[Reactie gewijzigd door Guus... op 22 juli 2024 18:54]

CUPS doet dat min of meer
Dit is inderdaad opvallend. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat ze vijf of zes "driverfamilies" hebben over driehonderd apparaten en daar één of twee het nog niet van doen op Windows 11, het zou ook zo kunnen zijn dat alle printers net iets andere drivers nodig hebben.

Ik weet de details niet van de printer-API maar ik weet wel dat Microsoft de afgelopen maanden flink heeft lopen sleutelen aan de printerspooler nadat exploit na exploit uitkwam die iedereen administratortoegang tot beheerde PC's gaf. Het was hoog tijd om een nieuwe API te maken voor Windows.

Oo Linux heb ik eigenlijk niet zulke enorme printerproblemen, de meeste printers werken gewoon via generieke PC-drivers, al werken er minder features op dan op Windows. Specifieke instellingen om minder inkt te gebruiken missen soms, bijvoorbeeld, wat enorm uit kan maken bij de scams die printerfabrikanten tegenwoordig proberen. Als die niet werken, werkt IPP vaak zonder problemen, maar dat moet wel over het netwerk en heeft een definitie nodig van de fabrikant. Als laatste heb je nog het verschrikkelijke RAW netwerkprotocol wat 0 features of beveiliging bevat, vaak standaard aan staat en te dom is om niet te werken.
Printer fabrikanten dienen zich gewoon aan een basis set regels te houden, vele printers drivers welke echt handmatig geïnstalleerd moeten worden voor volledige functionaliteit volgen geen standaarden en vallen daarmee terecht uit de boot.
Ik had pas issues met mijn HP printer onder linux. En toen verbaasde het me ook weer hoeveel modellen printers HP heeft: vele honderden. Belachelijk eigenlijk. Maar ja, standaard drivers zou heel fijn zijn.
Ik heb hier een Brother DCP-1612W all-in-one die met de brlaser printerdriver en de sane-airscan scannerdriver, dus als volgend apparaat weer een Brother nemen ligt erg voor de hand. Nu weet ik niet hoeveel verschillende modellen Brother verkoopt en welke drivers ervoor nodig zijn, maar die van mij heb ik alleen een keer getest onder Windows en voor de rest alleen op Android en Linux gebruikt, sinds kort werkt ook de scanner op Ubuntu en Debian via voorgenoemde sane-airscan scannerdriver.
Ik vind in dit bericht vooral het feit dat er zo verschrikkelijk veel printers zijn opvallend. Ergens weet ik wel dat veel fabrikanten steeds maar nieuwe modellen uitpoepen, maar da's toch eigenlijk niet nodig. Minder modellen, minder softwareaanpassingen en dan misschien minder problemen...
Als het een reeks is waarbij ze dezelfde aansturing gebruiken en de aansturing is gewoon niet goed te converteren (of ze zijn (een stukje) broncode kwijt) dan is het vrij lastig. Vooral als het om oudere printers gaat waarbij de mensen die daaraan hebben gewerkt niet meer werkzaam zijn voor het bedrijf.

Overigens vind ik van bij alle vooruitgang in simpliciteit en gebruikersvriendelijkheid de printer aansturing en instellingen het meest abominabel van heel Windows. Er moet gewoon 1 plek komen waar dit gebeuren kan en niet weer allemaal programma's die geinstalleerd moeten worden, maar dat er dan alsnog in windows zelf instellingen verricht moeten worden.

De windows xp wifi opties zijn een goed voorbeeld, waarbij een 3rd party alles over kon nemen, OF het werd geregeld in windows zelf. In eerste instantie waren de 3rd party programs bijna zonder uitzondering beter, maar na verloop van tijd was windows xp er gewoon beter in. Onbegrijpelijk dat ze dat niet voor printers doen, waarschijnlijk dachten ze dat printers toch wel zouden verdwijnen.
Klopt, geheel mee eens, nieuwe revisie snap ik maar er worden inderdaad elkaar nieuwe printer modellen geïntroduceerd terwijl dit niet eens nodig is, de meeste printers gaan zelfs meerdere computer systemen mee.

Maak de printers duurzamer.
Brother verkoopt blijkbaar nog de printer die wij meer dan 5 jaar geleden aanschaften nog steeds. En terecht, er is niets mis mee. Ik zie dat de broertjes van ons model ook nog beschikbaar zijn, dus eentje met alleen USB, eentje met LAN-aansluiting, eentje met WiFi, eentje met iets hogere printsnelheid, eentje paar met LCD-scherm en alle denkbare combinaties van voorgaande opties en dan nog een paar uit dezelfde serie waarvan ik zo snel niet kan zien wat het verschil is. Allemaal eigen type-nummer. Zo kom je wel aan de 93.
Welk type heb je dan, als ik vragen mag?

Ik heb zelf twee MFC modellen gehad en die hadden zowel een netwerk als usb als wifi mogelijkheid, ondanks dat ze tot de goedkoopste multifunctionals behoorden.

Ze zijn trouwens door Brother al lang vervangen door een nieuwere generatie. En die die ook al weer vervangen door een nieuwere generatie. En die is ook al end of life zo te zien.
Een HL-L23xx serie, eenvoudige zwart-wit laser printer.
Hier ben ik het helemaal mee eens, dit zorgt bij printers alleen al voor meer uniformiteit qua onderdelen en cartridges. Ik vind ook dat zoiets voor alle electronica moet gelden. Kijk naar dingen als mixers, hoeveel innovatie zit daar nog in, waarom al die nieuwe modellen?

Volgens mij moeten we vanuit mileuoogpunt alleen al kijken hoe we zaken makkelijker repareerbaar krijgen, waarbij uniformiteit volgens mij een belangrijk onderdeel is.
Vele oudere Brother printers deden het prima onder Windows 10, totdat opeens de drivers niet meer werden aangeboden via Windows Update. Planned obsolescence. Dat vind ik veel erger.
Vele oudere Brother printers deden het prima onder Windows 10, totdat opeens de drivers niet meer werden aangeboden via Windows Update. Planned obsolescence. Dat vind ik veel erger.
Ik heb nog steeds middeleeuwse printers werkend onder de allerlaatste Linux. :Y)

Wat dat betreft raakt hardware bijna nooit "obsolete", anders dan dat er mogelijk beveiligingsissues ontstaan in de originele firmware. Op routers kun je vaak iets als OpenWRT draaien, maar ik heb zelf nog nooit een custom firmware op een printer gezet.
Laatst een Brother MFC-J4510DW die de foutmelding ‘! Inktabsorb. bijna vol Zie problemen oplossen in de gebruikershandleiding’ gaf, herhaaldelijk.

Maar daar staat niets in over dit onderwerp. Dus bij Brother op de site gezocht. Daar staat dat je contact op moet nemen met de klantenservice. Dus gedaan, via formulier want vrijdagavond.

Uiteindelijk krijg je dan bericht dat je hem op moet sturen en laten onderhouden voor € 35 + verzendkosten.

Tja dat is dus al gauw € 50 investeren in een printer die 8 jaar geleden € 200 heeft gekocht. Dat doet natuurlijk niemand.

Uiteindelijk hield hij er zelfs helemaal mee op. Gaf alleen nog deze foutmelding.

Ik heb graag Brother printers, maar dit vond ik een redelijk sneu voorbeeld van broken by design.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 18:54]

Ik draai nu een paar maanden Windows 11 en het enige waar ik tot nu toe problemen mee gehad heb is inderdaad printen via USB. Via de WiFi werkt gelukkig wel gewoon met diezelfde printer.
Ook op windows 10 ging printen bij mij vaak het snelst door het bestand naar mezelf te mailen, op de telefoon te openen en dan via WiFi te printen met iPrint. Nog niet zo veel ervaring met printen in windows 11.
Ik merk op m'n Mac dat Brother en Epson printers via AirPrint (ethernet/wifi) meer opties hebben (bv dubbelzijdig binden lange kant of korte kant) dan via USB. Het lijkt erop dat fabrikanten minder moeite doen om hun USB drivers up to date te houden. En dat is jammer, want USB is vele malen sneller als het gaat om foto's of complexe documenten.
Ik heb een HP printer met hetzelfde issue. Via USB is het ding zo dom als een baksteen, maar via WiFi kan je veel meer. Via USB pakt Windows gewoon zijn standaard drivers en niet de specifieke HP drivers. Als je de hele bloatware van HP installeert is alles beschikbaar.
Wat ik wel uit het item mis, of dit bijvoorbeeld laserprinters zijn en vanaf welk jaartal genomen. Hebben deze printers nog support of betreffen het al oudere modellen. Het is natuurlijk zo dat je op Windows 10 nog steeds naar de oude HPtjes kunt printen op welke manier ook.
Ik ben vooral benieuwd naar de use-case van het verbinden van een printer met USB.
De laatste USB printer die ik heb gehad was ruim 15 jaar terug (die printer was toen al een oud model) en dacht (hoopte) dat het inmiddels wel uitgestorven zou zijn.

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 18:54]

Wat is het probleem met USB printers dan ? Een netwerk printer die nooit geüpdatet wordt ? Leuk voor de pentesters onder ons...
Vanuit mijn oogpunt kun je die vraag beter omdraaien, wat is er geen probleem met USB printers?
- afhankelijkheid van OS/drivers
- afhankelijkheid van PC/Server
- niet centraal benaderbaar (zonder actieve PC/server)
- missende functionaliteit
- kabel tussen PC en printer

Netwerkprinters zijn net als USB printers gewoon te updaten, de vraag is of je het wel of niet doet, dat maakt geen verschil tussen de manieren waarop je het kunt aansluiten.

Nu ben ik misschien een beetje bevooroordeeld, gezien ik sowieso een haat heb aan printers, ben van mening dat we tegenwoordig genoeg digitale middelen hebben om niets meer te hoeven printen.

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 18:54]

Netwerkprinters zijn net als USB printers gewoon te updaten
Alleen indien nog actief ondersteund. Een USB-printer kun je extern goed beveiligen.
Natuurlijk is het fijn dat je veel content digitaal met je.mee kunt dragen, maar Ik vrees dat je onderschat hoeveel mensen het fijn vinden om 'iets op papier' te hebben. Al was het maar omdat ze niet genoeg schermen hebben om een eenvoudige tafel te vervangen, waarop je het papier uitspreidt.

Als ik de repro kosten van mijn baas moet inschatten kom ik al snel op een paar honderd euro x een paar honderd werknemers is een (paar) ton per jaar.
Je lijkt te redeneren vanuit het principe van een centrale printer en/of je eigen ervaring. Laat me die n=1 even counteren met m'n eigen n=1.
- afhankelijkheid van OS/drivers
OS dat je toch al nodig hebt om een tekstverwerker te draaien? Wat als m'n OS toevallig geen driver/protocol ondersteunt dat die netwerkprinter nodig heeft? Of is dat opeens geen stukje software dat ook geschreven en geupdate moet worden?
- afhankelijkheid van PC/Server
Zoals genoemd, die heb je toch al nodig. Als ik nu aan m'n laptop zit en zou willen printen, dan is die laptop er al. En je bent lekker onafhankelijk van een netwerk en het instellen daarvan. USB inpluggen en werkt gewoon.
- niet centraal benaderbaar (zonder actieve PC/server)
Boeiuh. Ik zit hier thuis en ben de enige gebruiker. Computer staat op een vaste plaats. Printer kan vast ingeplugd zitten (evt op dock voor laptop).
- missende functionaliteit
Je hebt het over generieke netwerkprintfunctionaliteit die al die kekke specifieke printerfuncties niet heeft? Ja, heb ik ervaring mee.
- kabel tussen PC en printer
Lekker betrouwbaar en veilig! Goed idee. Dan gaat de buurjongen niet inloggen en al m'n inkt opprinten om 3u 's nachts.
Pas nog zitten kloten met een 2.4GHz-wifi-only Sonos-speaker die af en toe uitviel. Op veel basis-wifi-apparaten werd (wordt?) zodanig bespaard dat er niet eens 5GHz in kwam. Zoek het maar uit.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 22 juli 2024 18:54]

De laatste USB printer die ik heb gehad was ruim 15 jaar terug (die printer was toen al een oud model) en dacht (hoopte) dat het inmiddels wel uitgestorven zou zijn.
Je kan ook van USB-only printers netwerkprinters maken met bijvoorbeeld een Raspberry Pi (Zero) of een router. Door middel van een raw socket of HTTP verbinding kan je dan printen, en daarvoor zijn geen USB drivers nodig.

Dat is uiteraard direct op een netwerk niet veilig, maar daar zijn weer dingen omheen te verzinnen (segmentatie, VPN/SSH socket, HTTPS, ...).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:54]

Bij een oud-werkgever had ik een paar Linux-machines omgezet naar print-servers.
De print-server regelde dan de beveiliging en de communicatie naar de printers.
Nog een oude router/Wifi Access Point op zolder liggen? Dan is deze te gebruiken als veilige printserver: https://beaukey.blogspot....inter-server-openwrt.html
Ik heb een zwart/wit laserprinter uit het jaar 0. Geen gezeik met inkt, navullen toner heeft me 1x €10 gekost. Met de hoeveelheid issues die de gemiddelde printer geeft, zie ik niet in hoe ik mijn USB-kabel zou willen inwisselen voor een draadloze connectie
check,
Hier een HP laser van zo'n 10 / 15j oud.
nieuwe toners kosten rond de 60€ voor 3k pagina's

Wij hebben gemerkt dat we zelden écht kleur nodig hebben.
Willen we dit een keer wel, zal het extern moeten gebeuren ( werk :+ )
Ik heb onlangs helaas afscheid moeten nemen van mijn Xerox P1210 laserprinter uit de prehistorie
Heb dat ding 20 jaar geleden ooit voor 5 euro op een rommelmarkt gekocht, nieuwe tonercartridge a 60 euro er in gestopt, dmv een usb-naar-parallel convertor op mijn nas aangesloten en tot een paar maanden geleden via CUPS kunnen printen. De toner was nog steeds niet op maar het ding was mechanisch gewoon op. Gelukkig hebben we nog een Brother in huis :+
Ik denk dat bij veel particulieren de printer nog via USB is aangesloten. Eigenlijk overal waar ik bij familie kom is de printer veelal via USB aangesloten en staat dus naast de computer.

Het is ook qua installatie natuurlijk veel makkelijker dan via ethernet of WiFi. Misschien niet zozeer vanwege alleen het feit dat je SSID moet invullen, maar omdat er ook verdomd veel mensen zijn die bv. 2 of 3 routers in huis hebben staan voor bv. WiFi beneden en boven, waarbij je dubbel NAT hebt en je vanaf een computer beneden dus in een ander subnet / laag2 segment zit dan de printer op zolder.
Gewoon, als ik moet printen (1x per maand?). Pak ik mijn printer, zet 'm naast mijn laptop, USB erin en alle printjes die in de wachtrij staan komen eruit.
Ik zie niet in waarom niet via USB? Had tot van de zomer nog een HP Laserjet 5MP die nog heeeel wat ouder is dan 15 jaar, en die werkte nog perfect dus waarom upgraden? had em dan wel via een speciale USB kabel aangesloten op mijn PC, want USB was nog verre van gemeengoed toen die uit kwam.
een goeie printer bestaat niet 8)7
Tuurlijk wel, een handheld Dymo labelprinter doet het meestal wel, maar daar houdt het ook op :+
Je mist wel driekwart van alle leestekens zoals een simpele verbindingstreepje of je moet naar de echt dure machines gaan wat weer onzin is voor zoiets simpele als een label printerje
Nou, eigen ervaring bij ons netwerk zegt wel wat anders over die Dymo labelprinter, haha..
Ik heb je een +2 gegeven, want ik ben het 100% met je eens. Altijd gezeik met die apparaten.
Sedert ik ben overgestapt op cis op m'n Workforce, hoop minder gedoe en fractie kosten inkt. :Y)
https://en.wikipedia.org/wiki/Continuous_ink_system
Sedert ik ben overgestapt op laserprinters, nog minder gedoe. Printerinkt lijkt altijd uit zichzelf op te gaan. Als je een half jaar niets print, heb je ineens strepen, uitgedroogde nozzles, de vullingen zijn ineens leeg terwijl je niks hebt geprint, altijd gedoe. Met toner heb je daar geen last meer van. Je kunt je printer gerust een jaar uit laten staan, dan zit alle toner er nog steeds in. Geen strepen, niks aan de hand.
500 Watt doet mijn LP, de inktjet 13 Watt en dat is er nog de resolutie + resistant ink. ( ik kan de originele gebruiken van de Ecotanks 10€ / 8000pag )
Een halve dag niks printen is hier al veel ;)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 18:54]

Een goede printer bestaat niet meer?

Ik heb bijna 30 jaar geleden een een kleine zwart/wit laser printer gekocht van Texas Instruments bij de Vobis voor een prikkie. Een dergelijk goede prijs/kwaliteit verhouding ben ik niet meer tegen gekomen sinds die aankoop. Dat ding heeft het vele jaren uitgehouden en tegen de tijd dat de fuser vervangen moest worden werd duidelijk waarom deze bij de Vobis in de aanbieding lagen, TI was uit de printer markt gestapt...

Jaren later (~20 jaar geleden) met HPs gewerkt die redelijk werkte zolang je geen goedkope namaak toner in propte (de kwaliteit van namaak was toen gewoon slechter dan nu imho) en je ze netjes onderhield. Ook redelijke ervaring gehad met grote Xerox machines.

Sinds die tijd is imho het aanbod HP en Xerox alleen maar duurder geworden voor minder functionaliteit, verscholen achter propriëtaire oplossingen en onderdelen. Waar ik vroeger graag HP Enterprise producten had (printers, monitoren, etc.) vermijd ik deze nu geheel.

Een jaar of 10 geleden begaf Dell zich voor korte tijd ook op de (zakelijke) printer markt, op dat moment uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dat was echter van korte duur, want kennelijk vond ook Dell die markt niet bepaald interessant.

Een jaar of 5 geleden werd het zeker voor het MKB erg lastig om nog fatsoenlijke printers te krijgen tegen een redelijke prijs. Wat je zag was lagere specs voor hogere prijzen dan het model wat wordt vervangen. Al langer geadviseerd voor zoveel mogelijk paperless office te gaan en niet meer in elke ruimte een printer, hoogstens 1 duurdere/goede printer in het pand/etage. En gezien de kosten tegenwoordig zijn veel partijen daar in mee gegaan.

Het enige printer merk waar ik nog bij zweer is Dymo voor de label printers.
Er moet wel eens een stapeltje papier in en zo nu en dan een nieuwe inktpatroon, maar in vijf jaar is dat echt het enige wat de printer vraagt. Verder werkt het altijd als iemand op de print-knop drukt.
Nou, ik had een HP Lasertjet MP5 sinds dat die uit kwam, en die heeft het altijd goed gedaan, moest em achterlaten toen ik dit jaar van werkgever wisselde.
een goeie printer bestaat niet 8)7
Dat is op zich waar, maar een printer waar de inkt heel goedkoop voor is geworden met veel inkt, is wel een grote plus punt, waar je nog na maar zo veel keren printen weer een nieuwe inkt cartridge moest kopen die heel duur waren, heb je nu letterlijk flesjes inkt die je in een tankje giet en je kan weer verder, zo als de Epson EcoTank printers, je betaalt meer voor de printer, maar de inkt is heel goedkoop.
Ik heb nog een oude HP C310 staan, die werkt na tien jaar nog steeds prima. Enige dat ik er een keer mee heb moeten doen is de printkop eruit halen en schoonmaken, maar bij dit model kan dat nog, en verder geen centje pijn.
Ze hebben toch ruim de tijd gehad om updated drivers te regelen lijkt me? Ik snap dit niet. Het is ook altijd wat met printers, is het de driver niet, dan de bloated software wel of gezeik omdat je geen officiele inkt gebruikt. Het is dat ik af en toe wat moet printen anders had ik die van mij allang het huis uitgedaan (alhoewel dat een Epson is die gelukkig wel werkt op Windows 11).
Ik print alles op werk. Middeleeuws gedoe, maar soms helaas nog noodzakelijk.
Jullie hebben een Gutenberg op't werk?
Ik heb afgelopen jaar juist een Brother laser gekocht omdat ik niet meer op het werk kom waar ik normaal mijn incidentele printje maakte. Had ik veel eerder moeten doen, ding werkt super simpel over WiFi, kan ook vanaf mijn telefoon printen, droogt niet uit en met de paar printjes die ik maak gaat het heel wat jaren zijn voor ik überhaupt eens een nieuwe toner zal moeten kopen. Ding staat verder gewoon in de hoek uit, als ik een printje moet maken druk ik op de knop en een paar seconden later is hij beschikbaar, geen omkijken naar verder. En ik heb niet meer dat ik iedere keer thuis denk 'shit weer vergeten op het werk te printen' :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.