Microsoft test bèta Windows 11 die prestatieproblemen van AMD-cpu’s oplost

Microsoft heeft een bèta uitgebracht van een Windows 11-build waarmee het de L3-cache-problemen van Ryzen-cpu's deels oplost en een bug verhelpt waardoor de Windows 10-taakbalk te zien was bij sommige gebruikers. AMD komt later deze maand uit met een bijkomende fix.

Build 22000.282 is beschikbaar in de Beta- en Release Preview Channels voor Windows Insiders en zou volgens Microsoft de prestatieproblemen bij compatibele AMD-cpu’s aanpakken. Die werden veroorzaakt door problemen in het L3-cache.

In Windows 11 ligt de latentie van het L3-cache van AMD-cpu's drie keer hoger dan bij Windows 10. Dat zorgt ervoor dat programma’s die gevoelig zijn voor memory subsystem acces time-verschillen trager werken dan voorheen. Games zoals esports zouden volgens AMD 10 tot 15 procent langzamer werken op Windows 11 in vergelijking met Windows 10.

De verhoogde latentie van het L3-cachegeheugen was niet het enige probleem dat voor tragere prestaties bij AMD-cpu’s onder Windows 11 zorgde. Er was ook een probleem met de CPPC2 binnen de UEFI van Windows 11. Die bepaalt welke threads door welke cores verwerkt moeten worden en wees onder Windows 11 niet automatisch meer de snelste core toe aan een thread. Voor dit probleem is het nog wachten op AMD dat deze maand met een oplossing zou komen. Naast andere fixes meldt Microsoft ook dat het een bug verhelpt waardoor de Windows 10-taakbalk te zien was bij sommige gebruikers van het Windows 11-besturingssysteem.

Videopreview van Windows 11, op basis van de bèta van afgelopen zomer

Door Jay Stout

Redacteur

18-10-2021 • 10:57

87 Linkedin

Submitter: molens

Lees meer

Reacties (87)

87
79
54
4
0
14
Wijzig sortering
"Games zoals esports"... Welke game is dit dan? Of bedoelen ze alle e-sports games?
Denk dat ze vooral games bedoelen die vooral cpu-bound zijn. AAA-games zijn vaak grafisch heel zwaar, waardoor je eerder tegen de limitaties van je GPU aanloopt dan van je CPU. Bij E-sports gaat het vaak om zo hoog mogelijk framerates, en dan wil je natuurlijk niet dat je CPU gaat bottlenecken omdat die te weinig drawcalls aan de GPU kan leveren
Fout, de nieuwe AAA-games houden ook evenveel van L3 cache (zie komende AMD 3D V cache CPU presentatie).
Dus enkel "games zoals esports" is misleidend want zelf bij AAA-games verlies je ook prestaties wegens dat ik ook AMD cpu gebruikt heb ik zelf getest en ik had verlies van ongeveer 5-10% (getest games waren BF4, metro exodus, fallout 4, no man's sky, etc)... Daarna ben ik gewoon terug overstapt naar windows 10.
Gewoon standaard desktop gebruik merkte ik het al met een 3700x. Heb de patch geïnstalleerd en merk duidelijk verschil.
Nu die rottige SSD performance bug nog.
Klopt helemaal. De meeste PC games zullen de CPU maar deels gebruiken.
Mijn huidige project zit misschien op 30% van één thread, terwijl de GPU helemaal maxed out is.

Alleen als je naar echt hoge framerates gaat (denk 144), gaat de CPU het weer moeilijker krijgen omdat ie ineens bijna 3x zo hard moet werken.
Microsoft is kennelijk nog altijd een Intel-bolwerk... ik snap niet hoe je hier anders voor de release niet tegenaan kunt lopen. En het zegt ook het één en ander over de testzorgvuldigheid.
Waaruit blijkt dat het probleem bij Microsoft ligt? Wellicht heeft AMD hier ook "schuld" aan door niet op tijd een goede driver/implementatie oid. aan te leveren op basis van de testen die ze met vroege W11 builds hebben gedaan?

Als ik lees "Voor dit probleem is het nog wachten op AMD dat deze maand met een oplossing zou komen." dan is jouw reactie volgens mij wel wat kort door de bocht.

Ik heb verder geen onderzoek gedaan, ben wel benieuwd!
Je zou gelijk kunnen hebben, dit weet niemand behalve Microsoft, Intel en AMD zelf en die gaan hierover niet de vuile was buiten hangen. Het is echter algemeen bekend dat Microsoft en Intel al in een vroeg stadium nauw met elkaar samenwerken bij het ontwikkelen van een nieuwe versie van Windows. Specifiek voor Windows 11 is er door beide partijen hard gewerkt om de nieuwe Alder Lake CPU lijn van Intel, met de mix van efficiënte E-cores en prestatiegerichte P-cores, zo goed mogelijk te laten werken door onder andere een nieuwe scheduler te ontwikkelen.

Ik denk dus dat je veilig kunt stellen dat @dmantione er wel eens gelijk in zou kunnen hebben dat AMD niet dezelfde aandacht heeft gekregen van Microsoft om Windows 11 ook zo goed mogelijk te optimaliseren voor hun Zen architectuur.

edit: ik zou er nog aan toe willen voegen dat de engineers/ontwikkelaars van AMD echt niet liggen te slapen als het aan komt op het optimaliseren van software voor hun architectuur. Zo heeft AMD recent nog patches geleverd aan de Linux kernel voor een nieuwe scheduler voor Zen CPU's, die beter omgaat met de "frequency scaling" en energiemanagement features die in de Zen architectuur zitten. Tot nu toe maakt AMD CPU's gebruik van de oude, door Intel ontwikkelde CPUFreq scheduler in de Linux kernel, maar met deze nieuwe scheduler kunnen Zen CPU's beter boosten en zijn ze toch zuiniger met energie, omdat ze veel verder terug kunnen schakelen als ze niet gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 18 oktober 2021 11:27]

Microsoft lijkt Windows 11 vooral snel te hebben uitgebracht om release van Intel Alder Lake chips niet in de weg te zitten aangezien deze Alder Lake chips niet goed zouden performen op Windows 10

Deze hele release van Windows 11 en Alder Lake chips is een 1-2 tje van Intel en Microsoft.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 18 oktober 2021 11:11]

Als ik her en der de geruchten hoor (https://www.tomshardware....not-work-with-older-games) is die Alder Lake ook niet vriendelijk voor oudere spellen; met name degene met Anti Piracy spul erin...

Is dus (in mijn ogen) gewoon een bagger product die ze moeten helpen...

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 18 oktober 2021 11:26]

Het is niet vriendelijk voor de verschillende oude games drm die gebruikt worden. Als makers van oudere spellen een update geven is er niks aan de hand. Om dat nu gelijk een bagger product te maken is eigenlijk best vreemd. Iedereen is tegen drm software, nu pusht Intel developers die dit gebruiken om het of een update te geven of eruit slopen, en is het een bagger product :+
De vraag is dan: Hoeveel developers zullen de moeite doen om dit te fixen of hun games DRM-free te maken? 99% kans dat zo goed als geen enkele developer oudere games DRM-free zullen maken of hun oude games zullen fixen. Waarom? Omdat het in hun ogen waarschijnlijk niet de moeite meer is om tijd, geld en resources in oude games te speken die vandaag de dag niet veel meer opbrengen. Enkel games die vandaag de dag nog populair zijn zullen misschien een fix krijgen.

Ik vind het dus wel een reden om Alder Lake (en eventueel die implementatie ervan in Windows 11) een bagger product te noemen. Als je een nieuwe betere versie van iets koopt, verwacht je ook dat alles beter zal draaien en niet slechter. Als dat wel zo is, dan is er toch iets grondig mis.

[Reactie gewijzigd door MattiVM op 18 oktober 2021 23:41]

De vraag is dan: Hoeveel developers zullen de moeite doen om dit te fixen of hun games DRM-free te maken? 99% kans dat zo goed als geen enkele developer oudere games DRM-free zullen maken of hun oude games zullen fixen. Waarom? Omdat het in hun ogen waarschijnlijk niet de moeite meer is om tijd, geld en resources in oude games te spelen die vandaag de dag niet veel meer opbrengen. Enkel developers van games die vandaag de dag nog populair zijn zullen misschien een fix krijgen.
Vraag is dan of je je geld voor die games terug kunt krijgen.
Vanaf jan 2022 geldt de nieuwe EU richtlijn die stelt dat als games niet voldoen aan de opgegeven systeem requirements ten tijde van koop, dat een geval van non-conformiteit is. Dit gedeelte van de richtlijn geldt als ik me goed herinner met terugwerkende kracht waar er sprake is van continue levering, zoals op een digitaal distributie-platform als Steam.

Kan voor Steam en de andere PC storefronts als Origin en UPlay nog wel eens een flinke domper worden als dat klopt...
Vraag is dan of je je geld voor die games terug kunt krijgen.
Dat denk ik niet. De games waren er langer en werkten perfect op oudere hardware. De oorzaak dat het slechter werkt op nieuwere hardware ligt dan niet meer bij het spel, maar bij de hardware.
Vanaf jan 2022 geldt de nieuwe EU richtlijn die stelt dat als games niet voldoen aan de opgegeven systeem requirements ten tijde van koop, dat een geval van non-conformiteit is.
Er zullen nog heel wat discussies komen over het feit dat voldoen of niet. Dit staat vaak niet zwart op wit. In het geval van Cyberpunk 2077 was het bv. wel duidelijk, maar dat is zeker niet altijd het geval.
Dit zal zeker interessant worden. Ik vraag me alleen af of er veel zal veranderen, want een refund was nu ook meestal al mogelijk.
Ja, ben ik mee eens; maar tot nu toe is Alder Lake en W11 niet het meest vriendelijkst tegen oude(re) hardware.

Waarvan je het meeste W11 kan aanrekenen. Maar is dit niet Windows traditie? Goed , Slecht, Goed, Slecht? :p
Microsoft wil een stap vooruit maken in veiligheid. Het is niet de schuld van Microsoft dat fabrikanten van hardware daar vroeger laks zijn geweest. Veel zaken die nu standaard vereisten worden in Windows 11 dateren al van vele jaren terug, maar zijn pas recent geimplimenteerd.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 18 oktober 2021 12:56]

Daarom kun je ook beter nog een jaartje wachten ofzo voor je hem installeert. Ik doe dat wel iig.
Vraag me af of ik Windows 11 mee ga maken. Vista en 8 heb ik ook overgeslagen.
Ik zit hier nog op Windows 10 2004. Ik upgrade enkel als het echt nodig is en het niet meer wordt ondersteund. Meestal gaat dat dan automatisch.
Ik zit hier nog op Windows 10 2004. Ik upgrade enkel als het echt nodig is en het niet meer wordt ondersteund. Meestal gaat dat dan automatisch.
Gelukkig verbind je jouw windows niet met het internet. Anders zou je vatbaar zijn voor al die gevaarlijke bugs die de afgelopen 18 maanden zijn opgelost in windows. :X
Hoezo ik krijg gewoon security updates?
Microsoft had zichzelf ook kunnen beperken tot een update voor de scheduler in een Windows 10 21H2, dan hoefden ze geen moeite te doen om extra functies in te bakken om er Windows 11 van te maken. Ik vind het een beetje raar om aan te nemen dat het een complot is wanneer het Wintel-pact al sinds 2003 redelijk dood te noemen valt en er prima samenwerking is met AMD.

[Reactie gewijzigd door field33P op 18 oktober 2021 11:28]

Moet je toch beter lezen, er zijn twee problemen. Een ligt bij MS de ander bij AMD.
Nee. Er zijn twee problemen. Één kan door AMD zelf opgelost worden middels een UEFI update die AMD zelf kan verspreiden naar gebruikers. Voor de ander waren ze afhankelijk van de welwillendheid van Microsoft om een wijziging aan de Windows 11 kernel te maken.

Beiden zijn het gevolg van een ingrijpende wijziging die Microsoft (al dan niet specifiek in combinatie met Intel) gemaakt heeft aan hoe Windows 11 omgaat met het schedulen van werk naar de CPU cores toe.
Goed, maar ik zou toch verwachten dat ze dit zelf testen op AMD-hardware, en dan in release-notes eventueel schrijven dat iets nog niet optimaal is? Het is nu niet dat AMD zo'n kleine of exotische speler is. Nu lijkt het er op dat Microsoft zelf geen quality control heeft gedaan op AMD hardware.
Eigenlijk is die schuldvraag niet zo interessant, de vraag die @dmantione stelt vind ik daarentegen wel een heel interessante.

Los van waar de oorzaak zou liggen kunnen we de vraag ook anders formuleren: "Heeft Microsoft van dit performance issue geweten bij het uitbrengen van de Bèta en Release Preview?" of anders: "Zou Microsoft met kennis van de performance problemen de releases hebben vrijgegeven?". Als we beide vragen met nee beantwoorden dan heeft Microsoft dit niet geweten. Dan is de vraag denk ik terecht hoe dit kan.

Van een Bèta kan ik mij een dergelijk issue nog wel voorstellen, al is dit geen goede publiciteit en wijle het als OS bouwer niet meemaken. Wat voor status" Release preview" precies is vind ik wazig. Is het nu een release of niet? Zoals ik het interpreteer schurkt het behoorlijk dicht tegen een definitieve release aan. Dat zou dit issue wel vergroten, omdat het stadium waarin hetgebeurt te laat is.
Nee, want onder de patch staat:

Acked-by: Alex Deucher <alexander.deucher at amd.com>
Wat is het bewijs nu precies?
Dat AMD zijn problemen oplost in Linux?
Zoals ms dat doet in Windows?
Je beweerde dat Linux een Intel-bolwerk is. Op de bugmelding werd aanvankelijk gereageerd door iemand van SuSE, daarna door meerdere mensen van AMD, en geconcludeerde dat SME niet standaard ingeschakeld dient te worden. De patch van de betreffende SuSE-werknemer werd direct geaccordeerd door AMD. Conclusie: Er is geen sprake van een Intel-bolwerk. Niet alleen is AMD direct betrokken, ook kernelontwikkelaars van andere partijen reageren direct op AMD-gerelateerde kwesties.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 19 oktober 2021 12:23]

Dan is Linux natuurlijk ook een intel bolwek?
Ik weet niet hoe ik dit anders kan lezen dan een bewering dat Linux een Intel-bolwerk is.Hoe dan ook maak je gebruik van een discussietechniek om de aandacht af te leiden naar een ander besturingssysteem, "zie je wel, de andere zijn net zo slecht". Dat dit eenvoudig weerlegd kan worden is mooi en houdt de discussie kort, maar wat er bij Linux gebeurt is in beginsel in het geheel niet relevant voor de hoofdvraag: Hoe kan het zijn dat een probleem met deze impact door de kwaliteitscontrole is gekomen?
1: het is een vraag.
2: het is een opmerking binnen een context, lezen dus binnen deze context!
3: als je inhoudelijk wilt discussieren dan kan dat maar dat deed je niet.
Misschien klinkt het ernstiger als het is? Voor sommige toepassingen - esports is waarschijnlijk geen al te grote kritieke groep gebruikers - die je binnen korte termijn kunt fixen ga je geen hele rollout vertragen want dat is enorm duur…

Het probleem is bekend en impact is ingeschat, er komt snel een fix, er vallen geen doden, geen mens heeft er last van, etc…uitrollen die handel en even snel fixen dus.
Misschien principe kwestie?
Van principes kun je niet eten. En al helemaal geen aandeelhouders betalen.

[Reactie gewijzigd door EraYaN op 18 oktober 2021 12:42]

Daar zullen ze vast wel over nagedacht hebben bij het inschatten vd impact voor ze 11 de deur uitdeden...

De aanwezigheid van een vrij bruikbaar service kanaal (windows update) en mogelijk een late levering van AMD's CPPC2 spullen kunnen ook wel meegespeeld hebben...

Ik begrijp best dat ze het zo gedaan hebben - maar ik ben het wel met je eens dat het natuurlijk niet helemaal netjes is gegaan qua communicatie en dat ze eventueel het eea beter hadden kunnen verduidelijken.

fyi: 3700x+5700xt hier => nergens iets van gemerkt, maar ik doe dan ook geen e-sports.

[Reactie gewijzigd door IrBaboon79 op 18 oktober 2021 13:58]

Niemand weet hoe die gesprekken zijn gelopen, logisch dat zij wel volledig met Intel in zee zijn gegaan omdat zij de mensn zijn die een CPU hebben gemaakt met verschillende cores voor verschillende jobs, 1 van de key-features van die hele CPPC2.

Of AMD was nog in ontwikkeling met hun nieuwe CPU's, of gingen daar niet in mee en kreeg je als resultaat dat dit niet helemaal lekker zou lopen op CPU's met generieke cores.
Dit was iets wat met Windows 10 perfect werkte en in de kop van de jaren geoptimaliseerd was. En nu hebben ze dat in windows 11 gesloopt. Dan ben je wel erg slecht aan het testen geweest als je het mij vraagt of er is met opzet niets mee gedaan.

Het is in ieder geval duidelijk dst er wel veel aandacht besteed is aan het optimaliseren van Alder lake ondertussen zijn AMD optimalisaties kapot gegaan.
Heb eerlijk gezegd geen idee hoe de ontwikkeling cyclus van Windows 11 is gegaan. Maar als er optimalisatie slagen gedaan worden in Windows 10 betekend niet dat het gelijk doorgevoerd wordt in Windows 11. Dat het momenteel op AMD wat minder geoptimaliseerd is natuurlijk minder maar wordt waarschijnlijk in de loop van tijd wel gefixt en was natuurlijk mooi geweest als er nooit een probleem was :).
Vandaar dat alle xBoxen van Microsoft op een AMD-soc draaien.

En ook nog windows-based zijn.
Dus ze kunnen deze problemen zelf niet eens gebruiken als de W11 variant naar de XBox komt.

[Reactie gewijzigd door jqv op 18 oktober 2021 12:08]

Precies dit, Microsoft heeft 0,0 belang bij slechte performance op AMD hardware.
Wel komisch dat bij AMD CPU's het daadwerkelijk nooit aan AMD ligt.
Bij Intel is het wel altijd Intel die de schuldige is.

In u geval ook Assumption is the.... en maak het zinnetje maar af. Dat kennelijk mag u pas roepen als u daadwerkelijk kan onderbouwen dat Microsoft een intel bolwerk is. Bent u betrokken geweest bij het testen?
AMD heeft hier een rol in, maar dit hoort een rode vlag te zijn voor het lanceren van een besturingssysteem, het lanceren van een besturingssyteem dat op tientallen procenten van de computers niet goed draait is gewoon volstrekt onverantwoord. Men had dit tijdens het testen moeten signaleren en voor de release moeten oplossen, zo nodig samen met AMD.

Het verwijt aan Microsoft is dan ook gebrekkige kwaliteitscontrole, ik wijs niet met het vingertje naar Microsoft voor de technische oorzaak, die kan zeer goed bij AMD liggen.
Ik vraag mij wel af hoe merkbaar dit probleem nou eigenlijk is, ik draai hier op drie ryzen machines al maanden Win11 via insiders programma en heb werkelijk nergens last van gehad, geen crashes, en merk in de games die ik speel op mijn game pc ook geen vertraging of lag. Misschien dat onderwater ergens een paar procent aan performance weg is, maar ik merk er zelf dus niks van.
Pure AMD gebruiker hier. Wel TPM 2.0, maar cpu is net 1 generatie te oud (ryzen 1500x, terwijl minimum 2000 reeks gevraagd wordt):

Vorige week de gok gewaagd en windows 11 from scratch geinstalleerd, en hij draait hier botervlot. Geen (merkbare) vertragingen, geen crashes, en mijn games lijken zelfs iets vlotter te draaien dan op windows 10.
Windows 11 is ook gewoon nog naar geen enkele AMD cpu uitgerolt, dat gebeurd pas nadat de fixes actief zijn

MS werkt met profielen

als je het zelf manueel installeerd dan neem je zelf de risico's
Microsoft heeft vooral zichzelf hiermee. Het lijkt erop dat het een buggy release gaat worden. Als Windows 11 eenmaal bekend staat als een probleemversie valt hij in het rijtje Windows 8, Vista en ME. En kom daar maar weer eens uit.
En kom daar maar weer eens uit.
Dat doen ze heel eenvoudig door gewoon de stekker uit alle andere versies te trekken.
"En dan moeten mensen wel."
Mensen zijn ook wel heel goed in het vergeten van early XP en early 10... Of gewoon early NT. Het is een nieuwe OS versie dat gaat nou eenmaal gepaard met struggles, vooral als je niet op de latest en greatest draait.
Dat Intel hier een handje in heeft vind ik erg ver gezocht en als dat uit zou komen, zouden ze een groot probleem hebben. Ik vermoed dat ze daar, ondanks dat ze een groot advocatenteam hebben, geen zin in hebben.
Negatief nieuws over amd, hoe klein ook, is positief voor Intel. Wintel heeft al vaker hier een handje in gehad.
Heb je daar bronnen van, dat ze vaker een handje in soortgelijke dingen hebben gehad? Ik ben namelijk wel benieuwd hoe dat eraan toe ging en uit heeft uitgepakt voor (een van) beide partijen.

Deze reactie is niet sarcastisch bedoeld en ik ben oprecht benieuwd.
Kan nog interessant worden als het weer net zo gaat als destijds. Nu weet ik wel dat het ook een lange tijd heeft geduurd tot de performance van de Ryzen CPU's op Windows 10 op orde was. Ik heb zelf een 3700x en heb er niet veel last van gehad, maar voor de 1e en 2e generatie werden specifieke AMD-energieprofielen gemaakt. Ben dan benieuwd of het niet op orde zijn van de performance bij release van de processoren aan Microsoft heeft gelegen of dat AMD hier zelf steken heeft laten vallen.
Intel heeft een boete in de EU gehad

https://ec.europa.eu/comm...orner/detail/en/IP_09_745

Ik denk overigens dat het gewoon incompetentie van Microsoft is. Windows is niet meer echt een speerpunt.
Wat voor belang heeft Microsoft hierbij? AMD is hun partner met Xbox, men zoekt hier teveel achter.
Kan zijn, maar ook op de XBOX draait Windows.
Dat hebben mensen vaak niet door.

Dus MS heeft er geen belang bij om Windows slecht te laten draaien op AMD.
Daarmee benadelen ze uiteindelijk zichzelf als de XBox Win 11 krijgt.
Ik denk ook dat je niet te snel moet redeneren dat sprake is van boze opzet. Wel kun je stellen dat de impact van deze bug dusdanig groot is, dat hij niet in een voltooid besturingssysteem had moeten zitten en dat doet vragen rijzen hoe dit gekomen is. Een Intel-omgeving bij zowel de programmeurs als testafdeling kan een logisch verklaring zijn. Daarmee is niet gezegd dat Microsoft deze kwestie niet serieus zou nemen, de Xbox-belangen suggereren dat men het wel serieus dient te nemen.
Goede bijdrage.
Het kan inderdaad om de opbouw van de ontwikkelomgeving gaan.
Em het hoort er inderdaad niet in te zitten. Al helemaal niet als ze dit hadden kunnen zien aankomen binnen de preview-testers.

Ik heb zelf "veel" feedback gegeven. Maar op een Intel-machine.
Het is gewoon slordig.

[Reactie gewijzigd door jqv op 19 oktober 2021 19:21]

Ik ben blij dat ik heb gewacht met het installeren van Win11 op mijn desktop.
Nu wachten tot er een update komt die dit definitief fixt, want ik heb hier niet zo'n zin in als ik mijn Ryzen machine uitvoer met Win11.
Dit is 1 van de redenen dat ik nog lang niet upgrade. Wat voor voordeel biedt Windows 11 nu echt? Het ziet er grafisch anders uit maar verder zie ik er weinig nut in. Ik stap pas over als er echte voordelen zijn of als drivers / software het gaat vereisen. De komende tijd blijft 10 gewoon de berouwbare stabiele oplossing.
Er zijn genoeg nieuwe features zoals op het gebied van HDR, terminal en natuurlijk ook de UI.

Persoonlijk had ik liever een File Explorer met tabs willen zien, legacy stuff eindelijk eruit of optioneel maken, etc. In mijn ogen is het ook belachelijk dat een kaal OS 60G-80G nodig heeft.
Ik draai zelf op een Ryzen 3800x en ik kan nou niet zeggen dat ik er heel veel van gemerkt heb. Desalnietteplus, fijn dat er aan oplossingen wordt gewerkt! Tot nu toe nog altijd enthousiast over het besturingssysteem.
Zou het issue met de 1000hz polling rate hiermee ook zijn opgelost? (Hoe vaak aan de muis wordt gevraagd of er bewegingen zijn waargenomen).

Dat issue zorgde er bij mij voor dat ik in New World gigantische FPS drops kreeg bij het bewegen van de muis.
Klopt het verhaal dat MS vooral met Intel samengewerkt en daardoor er dit soort problemen zijn met AMD? Zie o.a. het verhaal van deze YT'er: https://youtu.be/UL59VQGSHm8

Het blijft wel vreemd dat ze er pas na de release achterkomen. Ik neem dat je intern toch ook testen uitvoerd en dat ze partners dev-builds beschikbaar stellen? Ik weet dus niet of AMD hieraan (deels) achterlating is geweest of MS er verantwoordelijk voor is.

Verder wacht ik nog even met upgraden, niet alleen omdat ik een Ryzen hebt, maar ik het gevoel heb dat W11 toch wel als unstable/experimenteel nog altijd mag worden bestempeld. De verbeteringen zijn er zeker, maar daarnaast zijn de verplichtingen als TPM (gelukkig aanwezig + enabled)/SecureBoot een doorn in het oog als Linux gebruiker.
Tweakers titel doet overkomen, dat het een AMD probleem is IPV een win11 probleem.
De titel zou dan ook "Microsoft test bèta Windows 11 die prestatieproblemen voor AMD-cpu’s oplost" horen te zijn. (het is een prestatie probleem van win11, niet van amd)
In PCWORLD fullnerd werd de Thread directory (new scheduler) ook besproken. Deze is geschreven voor de nieuwe hybrid cores die gebruikt worden vanaf Alder lake. Als we dan ook nog zien dat Intel, de game developers moet gaan laten zien hoe ze moeten gaan programeren om die hybrid cores en Thread directory efficient te kunnen gebruiken.
bron:https://www.tomshardware.com/news/intel-shows-game-devs-optimizations-for-alder-lake
Dan is het best merkwaardig om de schuld bij AMD of AMD cpus te leggen. De AMD CPU is niet veranderd en is niet langzamer geworden. De nieuwe windows 11 scheduler is misschien gewoon niet zo heel goed geschreven. Wintel op zijn best.

[Reactie gewijzigd door powah33 op 18 oktober 2021 13:19]

"Naast andere fixes meldt Microsoft ook dat het een bug verhelpt waardoor de Windows 10-taakbalk te zien was bij sommige gebruikers van het Windows 11-besturingssysteem."

Eindelijk eens een positieve bug, gaan ze het repareren. Jammer weer hoor
Zo kan je het ook stellen. Zou de taakbalk van voorgaande versies er stiekem ook nog in zitten?

Dat de W11 taakbalk er niet uit komt zou ik een bug willen noemen. Dat dan de W10 taakbalk boven komt drijven zie ik als heel erg slordig en niet eens beta waardig.

Of zit het anders en is het zodanig gebakken/gemaakt/ontworpen dat het met een optie op 1 of andere manier kan omschakelen? Dan hoop ik dat die optie als knop voor de gebruiker beschikbaar komt en niet als build-optie bij microsoft achter blijft.
Volgens mij zit alles, of ten minste veel best wel logisch in elkaar. Het is alleen even wennen aan de nieuwe opzet. Ben eigenlijk voor de eerste keer eens een beetje enthousiast over een Windows versie. Maar terugkomen doe ik niet, game er alleen mee. Linux heeft mijn hartje wel veroverd.
Ik dacht net hetzelfde, die bug had ik dan wel graag willen hebben..
Eindelijk eens een positieve bug, gaan ze het repareren. Jammer weer hoor
Alstu.
ExplorerPatcher is op dit moment niet compatible met deze Windows build helaas:
https://github.com/valinet/ExplorerPatcher/issues/129. MS moet eerste de Debug Symbols publiceren, dit is nog niet gebeurd. Hopelijk heeft MS niet de gebruikte DLL uit deze build gesloopt om de bug te fixen, dan komen die symbols nooit natuurlijk.
damn it, it's not a feature, it's a bug ;(
Ik heb op het insiders forum gevraagd wat ik voor verschil moet merken. Heb een 5900x en mijn games draaien goed. Maar ok..ik doe geen esports.

Wat me wel opviel is dat mijn muis weer reageerde op hogere dpi's. Ik weet niet of dat gerelateerd is.
Ik merk ook geen enkel verschil in mijn games (3700X).
Ik merkte wel degelijk een verschil(Draai zelf ook een 3700X), al moet ik wel vermelden dat ik allee
n gekeken heb naar de performance binnen Mass Effect: Legendary Edition. Voor de patch draaide ik gemiddeld zo 95-100 fps(Mass Effect 1). Na de patch schoot dit omhoog naar +130. Aida64 bencht de L3 cache inmiddels weer zo rond de 11ns waar dat eerst +30ns was.

[Reactie gewijzigd door raider009 op 18 oktober 2021 12:14]

Met deze build zit m'n Level 3 caching nog steeds maar op 60/70% van wat het moet zijn t.o.v. bijv Win10. Dat is al een stuk beter dan de dips naar 10% maar dus nog steeds niet helemaal gefixt.

[Reactie gewijzigd door stx op 18 oktober 2021 12:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee