Intel kondigt 10nm-Ice Lake-processors aan - update

Intel heeft tijdens de Computex zijn eerste 10nm-processors aangekondigd. De processors vallen onder de tiende Core-generatie en zullen om te beginnen in Core i3-, i5-, en i7-varianten in dunne en lichte laptops verschijnen.

De Ice Lake-processors hebben tot vier cores en kunnen met maximaal acht threads tegelijk werken. De maximale kloksnelheid ligt op 4,1GHz. Dat is minder dan wat bijvoorbeeld de huidige Core i7-8565U haalt, die een maximale frequentie van 4,6GHz heeft, maar Intel heeft de instructies per kloktik, of ipc, verbeterd. De processorcores, die een eigen codenaam hebben en Sunny Cove heten, zouden daardoor gemiddeld achttien procent sneller moeten zijn dan Skylake.

Naast de cpu is ook de ingebouwde gpu verbeterd en daarbij is Intel aanbeland bij de elfde generatie. De nieuwe gpu tikt op maximaal 1,1GHz en is voorzien van maximaal 64 execution units. Dat waren er bij de vorige generatie nog 48 in het geval van de Iris Plus-gpu's en 24 bij de veelgebruikte UHD620-gpu. Volgens Intels eigen benchmarks is de nieuwe gpu in een 15W Ice Lake-processor gemiddeld tachtig procent sneller dan de gpu in een 15W Whiskey Lake-processor. De nieuwe gpu's zullen ook adaptive sync ondersteunen, waardoor FreeSync-schermen met een variabele verversingssnelheid aangestuurd kunnen worden.

Intel heeft de pch, die nog wel op 14nm gemaakt wordt, ook verbeterd en integreert de voorbereiding voor Thunderbolt 3 en Wifi-6. Voor Wifi-6, of 802.11x, heeft Intel een aantal componenten in de pch geïntegreerd, waardoor het energiegebruik lager wordt. Een companion rf-module is vervolgens nog wel vereist, net als bij Whiskey Lake.

Intel heeft op Computex alleen over de Ice Lake-architectuur en prestaties gesproken, maar nog geen concrete processormodellen bekendgemaakt. Volgens Hardware.Info, dat een achtergrondartikel over Ice Lake publiceert, kunnen onderstaande specificaties juist zijn. De typenaam van de Core i7-processor klopt in ieder geval, want Tweakers kwam op Computex Dells nieuwe XPS 13 2-in-1 tegen, die van die processors voorzien is. Er stond ook een variant met i5-1034 G1-processor. De i7-cpu lijkt een baseclock van 1,3GHz te hebben, terwijl de i5 een baseclock van 800MHz heeft. Vermoedelijk zijn de processors lager geklokt om niet te warm te worden; de vorige generatie XPS 13 2-in-1-laptops was ook van extra zuinige 'Y'-processors voorzien.

Cpu Cores/threads Turbo L3-cache Gpu Geheugen Tdp
Core i7-1065 G7 4/8 3,9GHz 8MB Iris Plus (64eu) Lpddr4x-3733 15W
Core i5-1035 G1 4/8 3,7GHz 6MB UHD (48eu) Lpddr4x-3733 15W
Core i3-1005 G1 2/4 3,4GHz 4MB UHD (48eu) Lpddr4x-3733 15W

Update, 10:50: Bij Dell kwamen we de eerste laptops met de nieuwe processors al tegen, het artikel is met die informatie geüpdatet.

Door Jelle Stuip

Redacteur

28-05-2019 • 09:18

53 Linkedin

Lees meer

Reacties (53)

53
52
31
3
0
17
Wijzig sortering
Ik vroeg mee af wat zijn de werkelijke IPC verbeteringen.

Als je kijkt op dia 5: 18% IPC verbetering, kan je onder aan lezen dat beveligings patche zijn niet toegepast bij deze test. En we weten uit vorige berichten dat nieuwe beveiliging pathes hebben flink inpact op performence..

Hopelijk zien we snel 3th party benchmarks..

Update:

Ik heb nog link gevonden voor benchmarks voor huidige intel cpu patche.
https://youtu.be/SByr0aLqB9A

[Reactie gewijzigd door umbrella1982 op 28 mei 2019 10:05]

Dat is maar afhankelijk van hoe je het bekijkt. Intel heeft met Cascadelake voor Servers (en ook een nieuwe Coffee Lake Stepping voor laptops / desktops aangekondigd) een nieuwe generatie die alle MDS beveiligingen in hardware heeft en in tests veel minder performance lijkt te verliezen en schijnbaar is het ook niet meer aan te raden om HT uit te zetten bij deze hardware beveiligingen. Zie deze review, https://www.phoronix.com/...item=intel-mds-xeon&num=5 pagina 5 t/m 8, vooralsnog is dit volgens mij de eerste review die deze nieuwe generatie/stepping getest heeft. Ik heb in ieder geval nog geen andere reviews kunnen vinden die dit testen met deze nieuwe stepping, wat jammer is daar dit een aanzienlijke verbetering lijkt te zijn t.o.v. microcode patches. Ik had graag gezien dat er ook vergelijkbare testen gedaan zouden tussen bijv een oude en nieuwe stepping 9900K om maar iets te noemen om te zien of ook daar de nieuwe stepping de performance impact te niet doet. Dit kan namelijk voor mensen die in de markt zijn voor een cpu mogelijk een significant verschil maken.

Als oude Sku's dus voor deze test niet getest zijn met de beveiligingspatches, kan de winst voor deze nieuwe generatie nog wel eens groter zijn op papier ;)

Let echter dat er niet staat dat deze resultaten afgenomen zijn op niet gepatchte systemen, enkel dat dit mogelijk kan zijn. Deze zin staat echter sinds januari 2018 standaard onder iedere presentatie, dit omdat er ook zo nu en dan nog resultaten gebruik worden van voor de ontdekking van Meltdown en Spectre. Iets wat hier zeker mogelijk is. Het is jammer dat niet de hele presentatie hier gepost is, daar zit namelijk normaliter ook een sheet bij met de test configuraties en data, dan kun je zo achterhalen of systemen wel of niet gepatched waren ten tijde van testen.

Hier kun je trouwens meer info vinden over de Cascadelake/Coffee Lake steppings met volledige hardwaremate beveiliging voor MDS en de steppings die microcode patches nodig hebben. https://www.intel.com/con...ctions-into-hardware.html

[Reactie gewijzigd door Dennism op 28 mei 2019 10:49]

Offtopic:
Dank je voor uitleeg en bron vermelding :)
Het was zeker leerzaam om te lezen.
Ach, genoeg simpele consumenten die er niet naar kijken en dit gewoon kopen want Intel.

Al is bij de aanschaf van laptops wel wat minder keuze uiteraard maar benieuwd of bijvoorbeeld een HP,ASUS etc. hier rekening mee houdt of gewoon zegt laptops met intel verkoopt beter door de naam dus donderen we er gewoon intel in, ook al is dat onderaan de streep mogelijk duurder en minder performance ipv patches.
Die beveiligingspatches zullen dan ook niet toegepast zijn op oudere processors, dus maakt het verschil werkelijk niet uit. Sterker nog, het kan juist sneller zijn omdat hardware mitigations deze beveiligingspatches sneller, of juist helemaal niet nodig maken. Ook kunnen patches in de toekomst nog verbeteren, zoals met de Spectre en Meltdown patches gebeurd is, waardoor deze twee op 6e generatie+ bijna geen performance problemen meer geven.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 28 mei 2019 11:02]

Zie ook mijn 2 links hierboven, de laatste generatie Intel CPU's (en ook de komende, zoals deze) zijn in hardware beveiligd waardoor, in ieder geval volgens Phoronix, dat HT wat betreft deze kwetsbaarheden geen risico meer is,
In elk geval totdat de kwetsbaarheden in deze hardware maatregelen gevonden worden.
Lijkt op Broadwell Mk.II - dikke iGPU, goede IPC en niet al te beste clocks.
Ben benieuwd of dit ook net zo'n 'stopgap' oplossing wordt als de Broadwell, die tussen Haswell en Skylake viel.
Dikke iGPU??? Dat bedoel je hopelijk sarcastisch, 80% meer grafische performance op wat al weinig performance was, is nog steeds weinig om over naar huis te schrijven ... Voor iGPU die echt wat brengen en toevoegen moet je toch echt bij AMD zijn ....
Jazeker, een dikke iGPU.........voor een onboard en zeker voor een Intel. Zo'n Iris Pro met 48CU uit de Broadwell was toentertijd op niveau GT750M en dat was al een hele prestatie.
Een vernieuwde 64CU iGPU van Intel kan icm. een snelle RAM van 3200+ (de 3733 in het artikel zou echt verdomd goed zijn). kan AMD nog een goede 'run for the money' geven. ALS de drivers maar goed zijn wat bij Intel vaak niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door roonskeep op 28 mei 2019 10:23]

Mensen vergelijken nu eenmaal de prestaties van een geintegreerde GPU van ~15W max met een losse GPU met >200W verbruik, en vinden dan alles slecht.
Volgens mij is het probleem meer dat Intel hun betere iGPU's nagenoeg alleen maar in high-end CPU's stopt. Mensen vergelijken binnen de prijsklasse van het hele systeem en dan komt Intel steeds met oplossingen die zowel qua prestaties als functies extreem beperkt zijn.

Rond Sandy/Ivy bridge was het maximaal 2 schermen en single-link DVI/HDMI1.4 met maximaal 1920x1200 op een i7, terwil AMD's budget APU's al 3 schermen en 1440p (en 4k@30hz?) kon.

Dat zie je nu weer met Ryzen chips, waar degelijke GPU functionaliteit en prestaties in goedkope chips leverbaar is, terwijl Intel i3's levert met de simpelste iGPU.
Dat maakt ze dan ook zuiniger natuurlijk - het is allemaal een afweging.
Gezien het volume wat Intel verkoopt is energieverbuik van zo'n product echt zoeken naar een excuus. Er kan heus wel een variant met de high-end iGPU worden geproduceerd naast de reguliere varianten, maar dat gebeurt niet omdat zo'n product nooit de prijs/prestatie van AMD zou evenaren.
Er worden ook chips gemaakt met een sneller iGPU, de Iris Pro. Uiteindelijk is het maken van een snelle iGPU voornamelijk een zaak van het zoveel mogelijk transistors op de chip duwen, en dat kost geld (minder chips per wafer) en krikt het stroomverbruik op dus ergens wordt het feest afgekapt.
In de prijsklasse waar een goede iGPU verschil maakt voor consumenten produceert intel geen chips met Iris Pro, net als dat bij voorgaande oplossingen niet gebeurde. Er is één high end i5 met Iris pro (met desktop en mobile variant), verder is het i7 & Xeon gebied.

Dat is precies waarom mensen de betere iGPU's van intel alleen vergelijken met add-in kaarten, in die prijsklasse is dat een relevante vergelijking. Iris Pro vergelijken met de Vega zoals te vinden in budget APU's van AMD is zinloos omdat die systemen een hele andere markt bedienen.

Kijk je naar netbooks en tablets is het wel relevant, wat dat betreft is deze line-up een verbetering. Voorgaande generaties waren ook gewoon om te huilden qua grafische prestaties, dan was een ARM-based SOC beter. Ik verwacht dat dit grootendeels zo blijft, maar dat is ook afhankelijk van drivers en gebruikte software.
Je kan er van uitgaan dat de volgende generatie van iGPU's van AMD er nog een flinke schep bovenop doen. Intel heeft zichzelf enorm in de voet geschoten door zo laat te verkleinen. AMD zit op Zen3 op 7nm hun iGPU's gaan niet achterblijven in een performance, die zien deze ontwikkeling echt wel aankomen.

En tja, Intel gebruikt straks AMD GPU's, dat doen ze ook niet voor niets. Hun iGPU's en drivers presenteren al jaren ondermaats, dus dikke iGPU vind ik wel echt net iets teveel credit voor Intel. Ze zijn traag geweest als marktleider en krijgen nu echt last van dat gedrag. Mijn volgende mobo, processor en GPU zijn echt van AMD .....
Mooie reactie op het AMD nieuws...... maar niet super spannend. De naamgeving is weer eens bepaald met een dartbord lijkt wel :')

Maar, fijn om te zien dat AMD ze dwingt om harder aan het werk te gaan.

[Reactie gewijzigd door dmvdberg op 28 mei 2019 10:47]

Ice Lake is een meer in de staat Michigan, USA; Alle Intel processoren worden naar meertjes vernoemd daar in de buurt. En omdat het er duizenden zijn, kan iNtel nog wel even door ermee.
Dat deel van de naamgeving is nog wel te doen. En klopt, dat wist ik toevallig. Het is de cijfer / letter combinatie waar ik zelf helemaal gek van word. Overigens is AMD met hun Radeon lijn net zo erg XD
Ik zie inderdaad het verschil eigenlijk niet tussen de merken, Intel heeft normaliter 4 nummers (misschien straks bij een eventuele 10000 serie 5 nummers), AMD heeft 4 nummers, Nvidia heeft in de regel 4 nummers :)

Ik vind bijv. Intels i9-9900K niet verwarrender dan AMD's R7-2700X, ze hebben eigenlijk allemaal een soortgelijke naamgeving waarbij AMD gekozen heeft om richting die van Intel te gaan met hun naamgeving, ik verwacht dus eigenlijk dat AMD het idee heeft dat die naamgeving verwarrend is, anders hadden ze denk ik wel wat beters verzonnen in plaats van Intel nagedaan :D

[Reactie gewijzigd door Dennism op 28 mei 2019 10:55]

Volgensmij doelt hij op "Core i7-1065 G7"
Mooie reactie op het AMD nieuws...... maar niet super spannend. De naamgeving is weer eens bepaald met een dartbord lijkt wel :')

Maar, fijn om te zien dat AMD te dwingt om harder aan het werk te gaan.
Lijkt mij vooral een actie om AMD niet alleen in het nieuws te laten komen. Deze processor zit natuurlijk al langer in ontwikkeling, maar een datum is er nog niet. Beetje hetzelfde als met de nieuwe i9.
Absoluut. Het is nu echt een kat en muis spel.
Eigenlijk is dit helemaal geen directe reactie op het AMD nieuws, deze producten vallen namelijk precies in het segment waar AMD's nog niet met nieuwe op 7nm gebaseerde apu's komt.
De processorcores, die een eigen codenaam hebben en Sunny Cove heten, zouden daardoor gemiddeld 18 procent sneller moeten zijn dan Skylake.
Ik neem aan dat Wiskeylake wordt bedoeld hier. Skylake is wel héééél oud inmiddels.
In de laatste presentatieslide staat anders toch echt dat ze hem vergelijken met SKL, oftewel Skylake.
De processorkern is sedert Skylake identiek gebleven, dus heel veel maakt het ook niet uit.
Dat maakt vrijwel niets uit welke "Lake" ze daar bedoelen ;)
Tussen Skylake en Whiskeylake is er eigenlijk vrijwel 0 IPC winst geweest namelijk.
Ze zitten toch serieus in de penarie als het nog tot 2021 wachten is voor 10nm op de desktop.
Hadden ze dan beter deze architectuur op 14 nm kunnen bakken voor verbeterede desktop CPUs.
Ik hoop dat ze de Hyperthreading nu beter dichttimmeren.

[Reactie gewijzigd door Xzorby op 28 mei 2019 09:53]

18% hogere ipc (in 1st party benchmarks), maar 11% lagere max boost, en dan komen daar nog de security patches bij. Daarnaast is 18% gemiddeld, ik zie zelfs één van de staafjes die onder Skylake ligt. Mooie refresh weer Intel...

Lijkt er op dat die 18% dus totaal is, lezen is moeilijk. Dan is het op zich wel een mooi getal!

[Reactie gewijzigd door TweakingRens op 28 mei 2019 09:54]

18% sneller in totaal maar wel met 12% lagere clock frequentie.

Behoorlijk indrukwekkende performance gains als die 18% klopt.

Alleen jammer dat ze dit niet kunnen scalen naar een 8 core desktop cpu van ongeveer 95 watt.
Als dat direct zou schalen zou de ryzen 3000 ineens ver achter liggen.
Maar het geeft in iedergeval aan wat er in de nieuwe architectuur verbeteringen mogelijk is bij intel.
Nu zorgen dat ze het werkend krijgt op een desktop chip.
Zijn de beveiligingslekken in deze cpu opgelost?
Nee, op de laatste slide wordt in de kleine letters geschreven dat de security patches hierin nog niet zijn meegenomen.

Desondanks is het een redelijke verbetering en meer dan we de afgelopen jaren hebben gezien tijdens de refreshes. De wet van de remmende voorsprong blijft wel nog steeds van kracht en nu AMD meters begint te maken is het leuk dat Intel weer wat meer gepusht gaat worden (op langere termijn).
Leuk nieuws dat intel naar 4 jaar stunten een nieuwe architectuur heeft.. Beetje jammer dat ze het tegen over skylake presenteren wat voor ons geaks betekend 6e generatie Core i maar ook 7,8,9 ook al noemde intel die anders en bij de presentatie van die generaties wel dood leuk de vorige generatie aanhaalde als commercieel plaatje...

Ik vraag me nu dus ook heel erg af wat hier waar van is. En wat AMD in de pijplijn heeft voor de mobile markt. Want op dit moment vullen ze elkaar goed aan voor dit jaar.
Of ze het nu afzetten tegen Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake of Whiskey Lake maakt in principe in dit geval helemaal niets uit.

Dit sheet laat de IPC winsten zien, en aangezien Kaby. Coffee en Whiskey Lake geen IPC verbeteringen hadden ten opzichte van Skylake kan je deze verbeteringen prima testen tegenover Skylake.

De verbeteringen van Kaby. Coffee en Whiskey Lake t.o.v. Skylake zaten in extra kloksnelheid en meer cores maar niet in IPC.
Ik vind het spannends hoe de thunderbolt controller nu geintegreerd word, voor mobiel is dat wat mij betreft de spannendste ontwikkeling voor enterprise en prosumenten. een poort voor heel veel verschillende dingen, die nu standaard geintegreert zal worden op heel veel laptops. Altans, dat was als ze deze stappen hadden gemaakt voordat AMD z'n harde inhaalslag maakte. ik vrees dat het nu gimmicky zal blijven omdat het niet industry wide geaddopteert word. Jammer, ik hoop dat AMD op een of andere manier het voormekaar krijgt thunderbolt te integreren of een compatibele techniek uitbrengt.
Dat is inderdaad erg leuk - elke el-cheapo tablet of Chromebook/netbook met Intel chip kan zo via Thunderbolt+USB-C een enorme range aan devices aansluiten, van meerdere schermen tot externe GPU's.
Dit vooral, voor Egpu's is het nadeling dat de TB controllers op de PCH zaten en daardoor enorme latency hadden en prestatie verlies.
Meer nog, Ice Lake biedt maar liefst 4 Thunderbolt 3 poorten aan die tegelijkertijd 40 Gbps per poort kunnen verwerken. Met andere woorden, een totaal van 20 GB/s (Gigabyte) aan theoretische I/O bandbreedte. Dan ben ik wel eens héél benieuwd hoe dat in de praktijk gaat werken en wat de reëele maximale throughput is tijdens een stress test.

https://en.wikichip.org/w...ectures/ice_lake_(client)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee