Ik denk dat het minder met marketing te maken heeft, maar meer met productie. Wat er gebeurt als Intel chips maakt is dat er nog al een variatie inzit. Stel dat je 4 core, 6 core, 8 core chips maakt. Bij een deel van de Chips werket een aantal cores niet. Door een aantal cores uit te schakelen tot er weer een even aantal ontstaat, kan je ze toch verkopen. Bij sommmige chipt zijn ze misschien gedwongen de hyperthreading uit te schakelen, enz.
Je kan echter een 6-core waarvan 2 cores stuk zijn niet onder dezelfde noemer verkopen als een 4-core waar alles werkt. De eigenschappen zijn toch weer anders en hebben waarschijnlijk ook andere drivers nodig, dus hebben ze een uniek modelnummer nodig. Het is niet zo als bij visverkoop waar een blik Sardientjes allelei verschillende vissoorten van verschillende leeftijd kan bevatten met ongeveer dezelfde maat. Als ie maar in het blikje past.
Ook al werken alle elementen van de chip, dan er zit nog een groot variatie in energieverbruik bij individuele chips van het zelfde model. Sommige chip worden dubbel zo heet als anderen en verbruiken ook meer energie. Intel scheidt die chips en verkoopt ze als verschillende versies, die op verschillende frequenties geklokt worden (via de drivers) en verschillende turboboost hebben. De krachtigste chips die het minst heet worden kunnen als overklokversie verkocht worden tegen een meerprijs.
Dit is al lang zo, Ik kijg wel het idee dat Intel nu nog veel meer aan het uitsplitsen is op producteigenschappen dan vroeger. Mijn bejaarde i7 wordt bijvoorbeeld nooit warmer dan 35° onder full load terwijl ik las dat bij anderen de idle temparatuur al stukken hoger is. Tegenwoordig zouden ze dat liever als verschillende types verkopen, met verschillende prijzen. Dat is geen marketing gedreven door klantenwensen maar producteigenschappen. Net als een boer moet Intel steeds de nieuwe oogst maar afwachten.
Intel heeft een periode achter zich heeft met forse productie problemen. Dat betekent twee dingen: Slechte yields met veel onvolmaakte chips en meer variatie. Ten tweede dat Intel weer wijzigingen aanbrengt om de yields te verbeteren. Zo ontstaan er nog meer nieuwe producttypen.
Dat verklaart het ongelooflijk aantal nieuwe typen dat steeds wordt uitgebracht. Je wordt er gestoord van. Dat heeft niets meer met goede markteting te maken, want het ondermijnt de herkenbaarheid door de grote variatie in prestaties van bijvoorbeeld een i3 of i5. Je kan niet meer zeggen Celeron is genoeg, of I3 garandeert genoeg prestaties, of je hebt minstens een i5 nodig. Dan zit je nog met al die generaties en moet je dus voor elk chipje gaan uitvogelen wat ie precies presteert.
Nee, dit een bijgevolg van de problemen waar Intel mee worstelt. Dat ze niet genoeg kunnen leveren beketent in praktijk ook dat ze minder willen weggooien. En dat ze de eisen aan chips wat lager stellen dan voorheen om toch aan genoeg aantallen te komen. We zaggen eerder al dat dit binnen de organisatie tot verwarring leidt en
er tegenstrijdig naar buiten wordt gecommuniceerd.
De enorme prijsverlaging die Intel pas heeft doorgevoerd op sommige modellen (halvering), lijkt mij eerder een paardenmiddel om klantenverlies te voorkomen. Het is erg tegenstrijdig als je niet genoeg kan leveren om prijzen te verlagen. Waarschijnlijk hopen ze op die manier kracht uit te stralen en belangrike klanten te verlokken de aankoop uit te stellen of genoegen te nemen met lange levertijden.
Voor mij is het samen eerder een teken dat het nog steeds niet zo lekker loopt bij Intel.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 8 oktober 2019 01:48]