Intel Core-processor met 10.000-aanduiding verschijnt in benchmarkdatabase

In de 3DMark-benchmarkdatabase is de naam Core i5-10210U verschenen. Dat lijkt eerdere berichten te bevestigen dat Intel komende processorgeneraties van een 10.000-achtervoegsel gaat voorzien.

De Core i5-10210U is in de 3DMark-database aangetroffen door Twitter-gebruiker Apisak, die vaker over komende cpu's en gpu's publiceert. Het gaat om een quadcore in de zuinige U-serie met een tdp van 15W en een kloksnelheid van 1,6GHz. Waarschijnlijk gaat het om een chip op basis van Comet Lake U die Intel nog steeds op 14nm produceert.

Het is niet de eerste keer dat de naam van een Core i-processor met 10.000-achtervoegsel online verschijnt. Eerder kwamen details over de Core i7-10710U, Core i7-10510U, Core i5-10210U en Core i3-10110U online, al is niet duidelijk of deze informatie authentiek is. De Core i7-10710U zou een processor met zes cores en kloksnelheid van slechts 1,1GHz zijn. Volgens Twitter-gebruiker Komachi zijn warmtegeneratie en de invloed op de accuduur een probleem bij deze chip.

Verder wijst ComputerBase op het noemen van de Core i7-1065G7 op een Taiwanees forum. Dit zou een op 10nm geproduceerde Ice Lake-processor zijn met daarin een igp met 64 execution units en ondersteuning voor ddr4-3200 en avx-512.

Intel brengt momenteel processors met een 9900-naam uit, waarmee de overstap naar 10.000-opvolgers logisch lijkt. In het verleden heeft het bedrijf zijn naamgevingsschema weleens op de schop gegooid. Zo verschenen Core 2 Duo-, Quad- en Extreme-chips met vier cijfers en opvolgers van de Bloomfield-, Lynnfield- en Nehalem-generatie met drie cijfers, zoals de Core i7-920.

Volgens een Intel-roadmap die Tweakers in handen heeft, brengt Intel de Comet Lake U-processors in het tweede kwartaal van 2020 uit. In het jaar daarna zou de Rocket Lake-generatie volgen, die weer op 14nm wordt gemaakt. De codenaam Rocket Lake was tot voor publicatie van de roadmap nog niet bekend, maar Twitter-gebruiker momomo_us ontdekte dat er op de Intel-website documenten over Rocket Lake staan. Deze zijn echter alleen te downloaden door klanten die ook een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen.

Roadmap Intel Stable Image Platform Program
Roadmap met Comet Lake U, mogelijk de Core i 10000-serie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-04-2019 • 10:39

70

Reacties (70)

70
69
32
1
0
30
Wijzig sortering
Dit is logisch en prima te begrijpen voor de consument. Hoogste cijfer is nieuwste generatie.
En daar stopt ook enige logica, is een 10200 bv sneller dan een 9700? Of een 8400 tov 10500?

Net als Nvidia en AMD al jaren hun nummering hoger laten, is dat niet per definitie sneller. (een 290X is marginaal trager dan een 480/580).
Dat zal hier zeer waarschijnlijk ook zo zijn. Een 9700 is bijvoorbeeld het 700 model uit de 9de generatie. Een 10200 het 200 model uit de 10de generatie.

Ik zie niet hoe daar de logica stopt. Een 9th gen top model kan logischerwijs zeker beter presteren dan een 10th gen instapper.

Het zou pas onlogisch worden als de 10200 onder iedere workload de 10900 zou verslaan.
Hij doelt waarschijnlijk op het feit dat je vaak beter een ouder topmodel kan kopen in plaats van een nieuwe mid-end CPU. Athans dat is vaak bij videokaarten ook een slimmere investering, zeker op lange termijn. ;)

Stel: een Core i5-10210U is even duur als een Core i7-9700K. Hoe ga je dan het onderscheid maken?
En daar stopt ook enige logica, is een 10200 bv sneller dan een 9700? Of een 8400 tov 10500?
Sinds wanneer is een type-nummer direct gerelateerd aan de prestaties?
Het is maar een labeltje, een naam, je moet er niet al te veel achter zoeken.
Sinds de nummering de plek in de product stack bepaalt. Hoger is beter. Zo waren er een i7 4770 en een 4790. Daar is wel wat uit af te leiden. Niet veel, maar toch. Ze hadden ook voor 4719 en 4012 kunnen gaan...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:41]

En toch wacht ik op de BFC-10000
dan heb je nog corecount, threadcount, power-rating en software die specifieke instructies gebruikt, waardoor heel het boeltje dermate complex is dat je quasi enkel nog maar kan benchen met de software die je zelf gebruikt, maar dan heb je meestal geen 10 cpu's en 4 verschillende moederborden voor je tot een aankoop over gaat :/
Uhuh maar is een i5-10000 beter dan een i7-8000? En hoe verhoudt dat zich tot een i7-10000 U? Er is alsnog weinig over te zeggen behalve binnen een bepaalde reeks, en volgens mij hebben ze gewoon teveel SKUs, teveel fijne onderverdeling wat een logistieke hel oplevert, en chaos voor consumenten. AMD doet het wat dat betreft handiger met nog niet de helft van het aantal types.
Er is denk ik geen nummering denkbaar waarin je alle nuance van de verschillende SKU's kunt uitdrukken. Hangt ook te veel van je use case af. Is meer cores bijvoorbeeld beter? Niet als je weinig multi-threading doet, dan heb je aan minder maar snellere cores veel meer. Denk ook uberhaupt niet dat je 'beter' en 'slechter' kunt uitdrukken in een modelnummer. Wat is "beter" uberhaupt? Wat doe je met je machine?
Voor de gemiddelde consument is een 4-8 core met een goede single-core performance denk ik altijd de logische keuze. Dan kun je 'hobbymatig' toch wel praktisch alles probleemloos doen.

Wanneer je een 'specifiekere' functionaliteit nodig gaat hebben van een CPU, ben je er waarschijnlijk professioneel genoeg mee bezig om daar een speciale PC voor te builden en dan onderzoek je het toch wel lijkt me.... toch?
Klopt. Dus voor een gemiddelde consument is het ook niet echt heel relevant om te snappen wat "i5 10210U" precies betekent. Hooguit voor de mensen die hun eigen systeem in elkaar zetten of consumenten adviseren over wat ze nodig hebben. Dat maakt de hele discussie over hoe begrijpbaar het modelnummer is dan ook soort van overbodig.
Voor de gemiddelde consument is een dualcore (met hoge turbo) een logischer keuze - weinig mensen die zware multithreaded toepassingen draaien, en voor hen is accuduur en een koel/stil systeem waardevoller.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 13:41]

Ik heb een duo core i5 1,7ghz in mijn macbook air en deze is voor de gemiddelde consument al meer dan genoeg.
Tja in de amd serie heb je exact hetzelfde daar is niks aan te doen.

En als je een desktop cpu zoekt zal je al nooit bij de U chips uitkomen omdat die in laptops zitten net als dat je tenzij ze achterlijk veel geld uit geeft je nooit een desktop cpu in een laptop zal zien.
En als je zo veel geld uitgeeft word je gewoon geacht wat research te doen.

Iedereen die wat mis vind aan deze namen is gewoon naar redenen aan het zoeken om te klagen.


Edit: Wups reactie moest 1 hoger geplaatst worden.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 13:41]

Klopt, maar de meeste mensen weten dat sowieso al niet. Je kunt wel makkelijk vergelijken op generatie en op i5, i7 enz en dan houdt de verdere kennis voor de meesten wel op.
Hou er ook rekening mee dat een boel van de Intel Sku's er eigenlijk alleen zijn om de OEM markt volledig te kunnen bedienen.

De vraag is natuurlijk of AMD wanneer zij weer echt in beeld gaan komen op diezelfde OEM markt of zij dan niet ook een boel meer Sku's in De markt gaan zetten.
"beter" is geen exacte definitie en subjectief.
Ach welnee, er is nog altijd geen kaas van te maken voor 'de consument'. Je moet onderhand een tweedaagse cursus doen om alle Intel conventies in je hoofd te rammen. Vergeet even niet dat er zo onlangs nog enkele lettertjes bij zijn gekomen. Een gewoon desktop platform heet nu kennelijk 'S' (de S van wat?!). Een Core CPU zonder IGP heet nu een 'F'... (de F van.... geen Fideo? of van 'we don't know what the F*^K we're doing').

Het is gewoon treurige misleiding alom, dat typenummer is daarin weinig boeiend. Het zegt nog altijd bijna niets.

Gewoon, voor de lol, scroll even van boven naar beneden. Dit wordt de consument dus geacht te weten...
https://www.intel.com/con...rs/processor-numbers.html

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 13:41]

Maar een hoger getal is niet per se meer performance. Ik durf m'n hand ervoor in het vuur te steken dat een i9-9900K sneller is dan een i3-10300 ofzo. De gemiddelde consument (voor zover die naar CPU typenummers kijkt...) snapt dit niet, en weet mogelijk ook het verschil niet tussen i9, i7, i5, i3, Pentium, en Celeron.
Klopt, maar als je echt gaat vergelijken, kijk je daar natuurlijk wel eerst naar. Stel je weet dat een bepaalde feature die je nodig hebt, in de 9e of 10e generatie geïntroduceerd werd, dan filter je daarop. Dan hoef je geen oudere i5's te overwegen. Etc.
Het lijkt me niet dat de gemiddelde consument in staat is features van CPU's te filteren.
Misschien niet, maar iemand die gedegen zijn huiswerk doet alvorens een nieuwe computer te kopen, wil hopelijk wel weten met welke soort processor hij/zij het beste uit is.

Zo wilde ik destijds graag de voordelen van Skylake, icm met een 17" scherm en een NVME m2 SSD. Dat was de basis van mijn zoektocht naar een nieuwe laptop.

Ik weet ook dat veel mensen gewoon naar de winkel gaan en vragen of Office en Facebook er goed op draaien :+
Iemand die gedegen zijn huiswerk doet alvorens een nieuwe computer te kopen, is geen normale consument. De meeste consumenten zien volgens mij drie keuzes voor zich:
1) Ga naar de dichtstbijzijnde Coolblue* en zeg "ik wil een nieuwe pc", in de hoop dat de verkoper de juiste wedervragen stelt en tot een passend advies komt. Wat jij zegt dus :)
2) Ga naar Dell.com** en pak een pc die binnen je budget valt, met de aanname "het is tegenwoordig toch allemaal wel okay".
3) Bel je zoon/neefje/broer/kameraad*** en vraag hem iets voor je te regelen.

Alleen tweakers, fanatieke gamers (ook niet alle), hobbyisten, en dat soort lui, weten precies wat ze willen tot op de componenten nauwkeurig.

* Andere winkels zijn ook beschikbaar
** Andere websites zijn ook beschikbaar
*** Andere geslachten zijn ook beschikbaar


Maar volgens mij zijn we het al met elkaar eens :)
Volgens mij merkt de "gemiddelde consument" dat zelfs gezien het prijsverschil , wed ik
Ja klopt, met de aanname dat prijs in verhouding staat tot performance. Maar zo eenvoudig is dat niet.
De gemiddelde consument kan je vrij makkelijk voorlichten. Lukt ook met een audi a-zoveel, ziet er allemaal hetzelfde uit maar een hoger nummer is een hoger segment. De types daarbinnen, daar begint het probleem.
Een koekblik is een koekblik.
A1-3 voor wannabes, A4 van de zaak, a5 als je t goed doet voor de zaak en a6 als je t gemaakt hebt.

Er zijn teveel modellen met te weinig verschil.
Nou zijn er ook nogal wat opties, 4x #kores, 3x cache hoeveelheid, 2x ht of niet, 2x igp type, 3xh extra snel, normaal, u extra traag,. (Al 144 typen) Dan hoeven er niet nog 30 stappen van 100 mhz te zijn voor elk.
"De gemiddelde consument" snapt dit niet, maar is wel slim genoeg om af te leiden dat een BMW 135i meer 'poeier' heeft dan een 518d ?

Lijkt me meer een kwestie van 'niet willen' dan 'niet kunnen'.
Ook niet. Voor BMW kenners misschien. Maar bedenk je wel dat er VEEEEEL meer mensen zijn die wat van auto's weten, dan computers.

Het is misschien moeilijk in te zien, maar idd, de meeste mensen willen niets van computers kennen. Het is gewoon niet interessant. We hoeven ons niet op onze teentjes getrapt te voelen ook - wij zijn gewoon een minderheid. Het is gewoon primitief monster dat kan schaken*. Een auto is een statussymbool, een stuk moderne en een stuk mechanische techniek. Dat raakt veel meer mensen.

Anyway, stoppen met vergelijken met auto's graag. Dat wordt te vaak gedaan en heeft inmiddels een baard van hier tot aan de maan en terug. Vergelijk es met, weet ik veel, keukens. Of wasmachines. Of CV-ketels. Gaat je argument dan nog steeds op?

* Dat is een filmquote
Zo logisch is de overstap naar de 10.000 reeks niet meer. Het gaat hier om een laptopCPU met een TDP van 15 watt (vandaar de 'U' achter het nummer). De meest recente reeks is de Whiskey Lake van Intel , en dit is de 8xx5u reeks (i5-8265u bijvoorbeeld). Dit is de opvolger van de Kaby Lake Refresh en de Kaby Lake die 8xx5u had (i5-8250).
Alledrie behoren ze tot de 8th generation van Intel; te herkenen aan de 8xxxU partnummer

De 7th generation heeft als partnummer 7xxxU.

Dus waarom Intel nu voor laptops niet naar de 9xxxU gaat is erg onduidelijk en verre van logisch... Er is immers nog geen 9th gen Intel CPU voor de laptopmarkt.
Er is immers nog geen 9th gen Intel CPU voor de laptopmarkt.
Intel® Core™ i9-9980HK Processor
Intel® Core™ i9-9880H Processor
Intel® Core™ i7-9850H Processor
Intel® Core™ i7-9750HF Processor
Intel® Core™ i7-9750H Processor
Intel® Core™ i5-9400H Processor
Intel® Core™ i5-9300H Processor
Vraagje : ik weet wat H(high perf) en K(unlocked) betekent maar hoe weet je dat die chip mobile is? (buiten opzoeken uiteraard ;))
Omdat de H alleen voor mobile gebruikt wordt... (en staat voor High Perfomance Graphics)
https://www.intel.com/con...rs/processor-numbers.html
Wat betekent Unlocked? Dat je 'm kunt overclocken?
In principe kan, met een goed moederbord, je elke CPU (lichtjes) overclocken maar de multiplier is bij de "K" versies is unlocked waardoor je een véél bredere range krijgt in combinatie met snel geheugen xtra koeling , ...

Unlocked processors, denoted with a k at the end of the model number like the Skylake Core i7-6700k and Haswell-E Core i7-5820k, are made with an unlocked clock multiplier. This means when paired with the proper chipset like the Z-170 and in the hands of a knowledgeable techie, unlocked processors can be Overclocked for faster than factory core speeds.
https://www.velocitymicro...ed-vs-unlocked-processor/

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 13:41]

De 'techniek' die erachter zit word gebruikt voor de generatie, niet hoeveelste CPU van de desbetreffende 'doelgroep' het is.
Er zijn alleen nog geen 9th gen U modellen. De mobiele H Sku's zijn er al wel.
Dit zijn gen 10 Intel Core dies, is dus logisch dat die geen gen 9 benaming krijgen, dat zou raar zijn.
De naamgeving word niet makkelijker erop om uit te spreken/te typen/snel te lezen. Misschien hadden ze beter een dash ofzo kunnen introduceren, i5 10-210U dus. Marketing is er denk ik nog niet overheen geweest (denk ik?), kan zijn dat ze toch zoiets doen...

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 22 juli 2024 13:41]

Voor marketing is het gewoon een i5 gen 10. Dat staat op het doosje. De rest van de cijfers staan meestal alleen op de sticker met barcode.
Misschien de uitspraak; ten, two-ten U.
Net als Windows 2000 wat men toen Windows 2K noemde etc...

Maar om zo snel te lezen is het inderdaad niet makkelijker geworden, in verhouding dan.
Dat klinkt als de naam van een Chinese keizer van een dynastie of wat terug.
knijpt scouter fijn
Het is veel te snel gegaan. Waar we meebegonnen met de 086 en nu al bij de 10.000 uitkomen is wel erg snel gegaan. Er zijn een hoop benamingen overgeslagen, denk aan de Pentium D 805 bv dus hadden ze niet een makkelijke naam kunnen kiezen zoals Intel A1 [typenummer]. Dat lijkt mij logischer. Het is nu al puzzelen met alles en zeker met de Xeon lijn waarbij veel onduidelijkheid is. Zeker met Vx serie erachter steeds.
We hadden ooit de 80286, 80386 en de 80486. Nu hebben we de 10210 :P
Vergeet de sx, dx toevoegingen niet ;)
Inderdaad niet heel raar, gezien nu het eerste cijfer de generatie aan geeft en het gen 10 zou worden.
Maar goed dat ze niet de Nvidia logica nemen en verder gaan met de 20 000 reeks. :d
Gelukkig is het geen 10 nm chip, dat zou te gek zijn...
Anoniem: 1096417 30 april 2019 00:10
oooh weer een nieuwe " skylake" met minimale verbeteringen, daar zitten we nu echt nog op te wachten. De rek is er al een tijdje uit... zo lang intel aan deze verouderde architectuur blijft vastklampen zoveel te meer dat ze zichzelf de put in graven.
alles leuk en aardig, maar met al die nieuwe nummeringen gaat de consument door de bomen het bos niet meer zien en die laat het dan ook lekker over aan de fabrkanten.

Inmiddels zijn we aangeland dat zo ongeveer elke CPU meer dan genoeg power heeft voor dagelijkse taken (ik type dit zonder probleem op een AMD-A8, zo ongeveer het langzaamste wat je de afgelopen jaren in budget land kon krijgen)

Chip fabrikanten staan nu voor dezelfde marketing hel als de wasmiddel fabrikanten (nu nog schoner).
Persoonlijk zou een zeer zuinige processor zonder zut met een TDP van 100-300mW in een systeem dat gewoon 2-3 dagen op een accu doet meer waarde hebben dan een super snelle top of the line processor die 99% van de tijd niets staat te doen. (Oh wacht...ik heb er 1 in mijn zak zitten, staat alleen geen Intel op). Als je het nodig hebt huur je het wel.
Zie de parallel met auto's. In de jaren 80 moest het sneller, groter een meer vermogen. Tegenwoordig moet het zuinig, licht en vooral een lange range hebben.
Maar.. we willen beide. Juist het voorbeeld van Auto's laat dit zien met de ontwikkeling en populariteit van bijv. Tesla.

Sneller, groter, meer vermogen, maar ook zuinig, autonoom en long range.

Het één sluit het ander niet uit ;) Als een processor kleiner, zuiniger en minder warm wordt, dan betekent dit dat je óók verder kunt pushen op performance voordat je aan de thermal/voltage limit zit.
Fascinerend dat zo'n oprechte "we hebben toch genoeg met de huidige snelheid?" comment na al die jaren toch nog heel casual onder een Tweakers artikel kan staan.

De classic "ik heb X en dat is oké, dus het is voldoende voor iédereen" rondt het helemaal af.
nuancering: "we hebben toch genoeg met de huidige snelheid?"-->voor de meeste standaard en zelfs minder standaard taken.

Lezen is ook moeilijk:
Als je het nodig hebt huur je het wel.
. m.a.w. als je een case hebt om snelle hardware te kopen, be my guest, of dat nou prive gaming of weermodellen zijn maakt mij niet uit.

In mijn omgeving (HPC, Cloud, BigData - met een redelijk bumpy vraag) is huren meestal voordeliger dan zelf aanschaffen want geen 24/7 demand. Grootste bottleneck is eigenlijk nog de data opslag en snelheid.
Andere bottleneck is software optimalisatie-->geen tijd/mankracht voor, dus maar meer hardware.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.