Telenet-klanten kunnen hun tv bedienen via Belgische Google Assistent - update

Telenet heeft een toepassing ontwikkeld waarmee klanten met een tv-abonnement hun televisie kunnen bedienen via de Google Assistent. De Belgische versie van de spraakassistent wordt sinds dinsdag gedistribueerd, maar de meeste gebruikers ontvangen de update pas woensdag.

Telenet is een van de bedrijven die Actions on Google ontwikkelen voor de spraakassistent: uitbreidingen die de Google Assistent extra functionaliteit geven. Telenet-klanten kunnen zo bijvoorbeeld hun dataverbruik opvragen, maar ook de decoder van hun televisie bedienen. In een eerste fase gaat het om een aantal basiscommando’s, zoals programma’s zoeken, afspelen, pauzeren, opnemen of het volume veranderen.

In de komende weken en maanden, zo stelt Telenet, worden de mogelijkheden verder uitgebreid. Het moet dan ook mogelijk worden om met een spraakopdracht te zappen en om tips voor films en series op te vragen. Daarnaast zullen klanten via de Google Assistent vragen kunnen stellen met betrekking tot de producten en diensten van Telenet.

Uit een onderzoek van Telenet blijkt dat zo’n 57 procent van de Belgen het vervelend vindt wanneer de afstandsbediening van de tv niet binnen handbereik ligt. Een op de drie Belgen geeft aan dat ze hun televisie graag met hun stem willen kunnen bedienen. Dat moet in België voorlopig wel nog via een smartphone gebeuren, want de Belgische Google Assistent ondersteunt nog geen slimme speakers.

Telenet bracht eind april een nieuwe decoder op de markt die ook met spraak kan worden bediend, via een microfoontje in de afstandsbediening. Deze functie staat echter los van de Google Assistent. Op het moment van schrijven was de spraakassistent overigens nog steeds niet beschikbaar op onze 'Belgische' iPhone en Android-telefoon. Een woordvoerder van Google vertelde aan Tweakers dat daar 'in de loop van woensdag' verandering in zou moeten komen.

Update, 15:56: Intussen is op een aantal van onze 'Belgische' Android-smartphones de Google Assistent beschikbaar gekomen. Tweakers ontdekte ook dat de Belgische spraakassistent gewoon werkt via een slimme speaker als de Google Home Mini, ook al wordt die functionaliteit volgens Google officieel niet ondersteund.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

29-05-2019 • 11:14

73

Reacties (73)

73
69
47
2
0
8
Wijzig sortering
Waarom zou je Google netjes willen aanspreken??
Vooral bij kinderen kan ik me voorstellen dat je gewoon wil dat het een gewoonte is/wordt om altijd beleefd te zijn. Het gaat denk ik dus niet zozeer om het apparaat maar meer om de kinderen. Doordat je praat met het apparaat lijkt het meer op het praten met een mens waardoor ik denk dat als je daar minder beleefd tegen gaat doen dan wordt de stap om dat bij mensen te doen ook kleiner.
Wat mij betreft niet alleen kinderen, ook genoeg volwassenen kunnen wel een extra zetje gebruiken om standaard beleefd te zijn.
Aangezien de minimumleeftijd voor een Google account 16 is in Nederland, vraag ik me af of je wel kinderen op dit platform moet laten.

https://support.google.com/accounts/answer/1350409?hl=nl
Kinderen onder de 16 kunnen ook een account hebben.
Je moet 'm dan als ouder aanmaken en dan gelden er volgens mij ook andere voorwaarden.
https://support.google.com/families/answer/7103338?hl=nl
Waarom zou je dat niet doen? Je vraagt toch om een gunst of dienst, kun je 't net zo goed beleefd doen.
Precies! Het is een soort secretaresse. Tegen een menselijke secretaresse ga je ook niet zeggen "hé mokkel, maak eens ff een kopietje van dat dossier".
Omdat het geen secretaresse is.

Ik vraag de computer niet "zou je deze file willen verwijderen? alvast dank!" als we de vergelijkingen toch willen maken.
Ik vraag dat wel.

Een secretaresse is iemand die allerlei zaken voor je bijhoudt en dingen uitvoert als je dat aan haar vraagt. Google Assistent doet dat ook allemaal, dus is de vergelijking juist.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 15:26]

Dat doet bijvoorbeeld outlook client ook.

Zeg je bedank elk keer als je email stuurt?
Het ging niet om bedanken, het ging om beleefd een vraag stellen.
Fair enough.

Ik ben beleefd tegen mensen, omdat die gevoelens hebben. Machines niet. Dus lijkt mij beleefdheid overboding.

Maar ieder zijn ding.
Totdat de robot overlords de wereld overnemen en ze onthouden hoe je ze behandeld hebt.
Wellicht is de beleefdheid overbodig, maar het kost ook niks extra, en beleefdheid zou je default moeten zijn.
Gewoon helemaal niet tegen machines praten. Probleem opgelost.
Zodra Outlook gaat praten en zegt “ik heb het verstuurd” wel ja...
alsof elke tweaker nog nooit lief over zn pc heeft gestreelt en lief gevraagd heeft om op te starten als de pc kuren heeft.
Er zijn er genoeg die dat doen. Metoo niet meegekregen ;) ?
Omdat je aan computer niet vraagt of het iets wilt doen, maar je geeft opdracht.
En je zegt toch tegen je telefoon ook geen dankjewel als het een mooie foto maakt.
Het verschil zit ‘m in de spraakinterface voor mij...
Volgens mij heeft een computer nog steeds een command prompt.
In het geval van een Google Home, eentje zonder scherm, is dat in de vorm van een gesproken feedback. En dan kun je ervoor kiezen om iets netjes te vragen.
Ik neem aan dat de titel niet klopt en dat het gaat over het bedienen van de Telenet Digibox, maar niet van de TV zelf ? Ik zie niet in hoe Telenet enige controle kan hebben over mijn TV, behalve dan via HDMI-CEC wat toch zeer beperkt is.
Je bedient inderdaad de decoder (Digibox/Digicorder) van de tv. De Sonos Beam met Alexa bedient bijvoorbeeld wél de tv zelf, via HDMI-ARC. Het gaat daarbij om enkele basisfuncties: zet aan, zet uit, volume...
Met HDMI-CEC kom je best ver. Ik heb hier een Ziggo Next box staan die via CEC mijn tv en mijn soundbar kan bedienen.
Eigenlijk veranderd er niet zo veel want ze bedienen alles met een bakske in België, en nu is dat nog steeds een bakske. HDMI sec en dergelijke termen heb ik nog nooit iemand horen gebruiken :)

Dus tja, technisch onjuist ben je dan ook niet zo snel.

[Reactie gewijzigd door Marzman op 22 juli 2024 15:26]

Hiervoor moet je telenet decoder wel aangesloten zijn met netwerk kabel op internet. Doe je dat weet telenet dus meteen ook alles van je, wat je kijkt wanneer je kijkt. die data gebruiken ze dan ook natuurlijk weer voor de (modewoord) gebruikservaring beter te maken.

Heb om die reden mijn decoder dus niet aangesloten op het netwerk, het gaat ze geen zak aan. Afstandsbediening niet binnen handbereik, even zoeken, maar ja je telefoon moet je nu ook altijd binnen handbereik hebben, zie het verschil dus niet echt.

Afgezien daarvan, soms zappen zappen zappen en met zo veel zenders alleen maar bagger op tv. Dus tegenwoordig gewoon opnemen en dat terugkijken. Kun je ook door die irritante reclames spoelen. Dat doe ik zelf als ik programma live wil zien, opnemen en 15-20 minuten later beginnen met kijken.
Ik heb een aantal google home minis dus ik moet mijn telefoon niet bij de hand hebben om mijn TV te bedienen
Ik heb liever totaal geen microfoons in mijn huis. Het gaat bedrijven geen zak aan wat ik doe, wat ik kijk, wanneer of hoe dan ook. Des te minder men een profiel kan maken des te groter mijn privacy.

Voor de gebruikservaring gebruik ik wel de afstandsbediening.
Ieder zijn eigen ding. :)
Gelukkig luistert de Google Home niet voortdurend maar alleen als je 'Hey Google' zegt.
Dan kan je natuurlijk ook niets opvragen uit de TV-Theek..
En vooral, dan kan je niet vanop afstand een programma opnemen, wat bij mij toch de meest gebruikte functie is (als ik op het werk iets hoor van dit of dat, even opnemen met de app). Anyways, van mij mogen ze weten wat ik bekijk. Ze weten ook met wie ik bel, en dat is nog veel privacy gevoeliger.

On topic : Leuke toevoeging! Ben benieuwd hoe vlot het werkt.
Ik heb iedere maand een gratis film, nog nooit gebruikt. Zal vast niet de enige zijn.
Veel moderne TV's kunnen zelf al spraakopdrachten verwerken. Mijn oude plasma TV is helaas niet smart genoeg, maar omdat er een losse chromecast op is aangesloten (met permanente voeding) kan ik de TV wel aan en uitzetten met spraakcommando's. Gezien de lange opstarttijd van mijn oude TV (vanwege authenticatie CI) is dat soms wel handig.
Heb ik ook, best wel chill, bij mij duurt het ook effe (zou wel zijn omdat het een ccfl tv is)
Ziggo lees je mee? Kan de Logitech Hub ook weer de deur uit.
Hoezo ? Ik bedien mn Logitech hub/tv via Siri en binnenkort via snips.
Liberty Global heeft de neiging om eerst een project in een land te testen en als dat aanslaat en het levert niet teveel problemen op, dan rollen ze het uit naar het hele liberty global gebied.

Dus, Ziggo leest niet mee,... ze voeren enkel uit wat LG beslist.
Maar Nederland liep toch zo voorop met dit soort dingen t.o.v. België? Dat is, althans, wat mij keer op keer 'geleerd' wordt hier op Tweakers, dus Ziggo zou dit dan al moeten hebben.
Meestal wel met dit niet?
Tja, doe mij toch maar liever geen datalimiet (op elk abonnement) en nog even wachten op Google Assistant integratie.

Overigens heeft Ziggo wel ook een nieuw kastje uitgebracht waarbij je tegen de afstandsbediening kunt praten. Werkt best goed (voor zover ik bij een vriend gezien heb, heb dat kastje zelf nog niet).
Jullie? Ik ben Nederlands, hoor.
Iemand enig idee of je ook via de nieuwste Amazon Echo Dot, je Telenet decoder kan bedienen? Gisteren 2 Echo Dot's besteld via de iBood hunt..
Het werkt overigs goed..
Ik vroeg voor het volume uit te zetten, zei de assistent ik zet het volume aan en het gesprek was gedaan. 8)7
KPN leest u even mee?
Wanneer gaat LG Google Assistant eindelijk ondersteunen in zijn Oled tv's zoals geadverteerd? De Smart ThinQ service wordt in onze Benelux regio nog altijd niet ondersteund.
Ik voel dat er een teriefverhoging in de lucht hangt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.