Google voegt ondersteuning voor dweilrobots aan de Google Assistent toe

De Google Assistent biedt voortaan ook standaard ondersteuning voor dweilrobots. Dit stelt fabrikanten van deze apparaten in staat om Assistant Actions voor de spraakassistent te ontwikkelen, zodat gebruikers de dweilrobot met stemopdrachten kunnen bedienen.

De ondersteuning voor dweilrobots is volgens 9to5google identiek aan de bestaande integratie voor slimme robotstofzuigers. Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld stemopdrachten implementeren waarmee de gebruiker het toestel aan het werk kan zetten, terug naar het oplaadstation kan sturen of kan achterhalen waar de robot op dat moment aan het dweilen is.

De Smart Home Mop Guide van Google – 'mop' is het Engelse woord voor dweilen – vermeldt ook een Modes-instelling. Die stelt de gebruiker in staat om de machine met een stemopdracht op een ander type vloer in te stellen. Sommige oppervlaktes in huis moeten gereinigd worden met water en zeep, bij andere vloeren is dat juist niet wenselijk.

Dweilrobots zijn in de apparatenlijst van de Google Assistent te herkennen aan een eigen icoontje. Een stemopdracht als 'Hey Google, schakel de dweilrobot in en reinig de keuken' doet vervolgens de rest.

De iRobot Braava jet dweilrobot (enkel illustratief)

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

25-06-2019 • 11:52

52 Linkedin

Reacties (52)

Wijzig sortering
Wie kan mij het praktisch nut van deze integratie uitleggen? Zo'n robot opzich is handig (ik heb al jaren een Roomba), maar het voordeel voor mij is juist dat ie z'n werk doet als ik er niet ben. Dus een goede timer of eventueel een geo-optie, waardoor ie aangaat als ik van huis rij, is al aanwezig en werkt perfect. Dus waarom tegen een spraakopdracht, wat bijna per definitie betekent dat je thuis bent (en in de Starbucks gaan roepen tegen je Assistant op je telefoon is ook niet echt een oplossing)?
Wie kan mij het praktisch nut van deze integratie uitleggen? Zo'n robot opzich is handig (ik heb al jaren een Roomba), maar het voordeel voor mij is juist dat ie z'n werk doet als ik er niet ben
precies dit. Jouw reactie geeft ook meteen het verschil aan dat je volgens mij bij domotica gebruikers ziet. Of men wil alles zelf nog aan kunnen sturen via knopjes, telefoons of spraak. Of men wil juist niks hoeven doen.Dat laatste ben ik zelf ook veel meer van.

Ik wil niet moeten roepen dat mijn huis gestofzuigd moet worden. Dat moet gewoon gebeuren wanneer ik er niet ben. En over het algemeen zijn dat vaste tijden dus hoef je dat niet 'slim' te doen. Het enige slimme van een robot verwacht ik het algoritme dat het huis schoon maakt. Zelfde met verlichting. Ik wil mijn verlichting aan wanneer de zon onder gaat. Of als het voor langere tijd keihard gaat regenen etc. Of als ik in de keuken stap.
Ik denk dat een combinatie wel mooi is. Voor de gewone reguliere schoonmaak geen interactie, maar als er bijvoorbeeld kinderen met zandvoeten binnenkomen of er iets kapot valt, dan wil ik de schoonmaakmiddelen ook kunnen inschakelen.
Dan is er op vrijwel elk product wel een override aanwezig.
Die je nu dus met je stem kan aansturen.
En daarmee zijn we weg terug bij het onderwerp van het artikel.
Dat is ook de ultieme doelstelling van domotica alleen snappen veel mensen dit niet. Een 'slim' huis past zich aan op jouw voorkeuren zonder dat jij hier iets in moet regelen.

Dit is ook waarom Apple en Google zich ook als hub binnen de domotica wereld willen opstellen. Hun assistent moet je door de hele woning volgen en regelen zoals jij het fijn vindt zonder dat je ook maar 1 woord hoeft te zeggen. Hun zetten de stofzuiger aan als jij de deur uit loopt of brengen je op de hoogte van die file op je standaard woon-werk route (herkenbaar?)
Wij laten onze stofzuiger tekeergaan als we de kinderen in bad gaan doen. Dat is soms om half zes en soms om zes uur (of ergens daartussen). Dus terwijl ik speelgoed van de grond raap, kan ik via m'n Google Home zeggen dat de stofzuiger mag starten. Veel handiger dan starten via de app of naar de stofzuiger toelopen om 'm te activeren. En zo heeft ieder wel z'n redenen om wel of niet stemopdrachten te gebruiken. Voor ons praktisch dus erg nuttig!
Gewoon koffie in het waterreservoir en suiker in het zeepvakje en het wordt bij je bezorgd...
Heeft iemand zo'n ding en werkt dat? En als er gedeeltelijk tapijt ligt, hoe gaat dat dan?
Xiaomi S55 hier, dweil functie is nutteloos aangezien hij ook je tapijt dweilt. Hij heeft wel een tapijt-herken-functie, waarbij hij harder gaat zuigen op tapijt, maar hij is niet 'slim' genoeg om te snappen dat daar dweilen geen zin heeft.
Ik heb volgens mij de S6 (maar de typenummering is niet helemaal duidelijk bij Xiaomi) maar die heeft "gewoon" de mogelijkheid tot maken van no-go-zones.

Wellicht niet helemaal handig als je wel je tapijt wilt laten zuigen, maar mijn kleed is sowieso al te hoog er voor en daar rijdt hij zich meestal vast, dus dat is al een no-go-zone.
Als ik hem laat dweilen specificeer ik dat gebied gewoon zodat hij niet op het tapijt komt.
Bij iemand die ik ken maakt hij vaak de randen van het tapijt nat en blijft ook vast zitten en soms herkent hij helemaal niet dat het laagpolig tapijt zit de dweilen, het is nog niet echt perfect. :+ (iRobot brava)

[Reactie gewijzigd door stewie op 25 juni 2019 12:07]

Mijn iRobot Scooba kruipt niet op de matten en tapijten. De Scooba sprayed ook niet zoals in de foto, maar legt een dun laagje water op de vloer wat het daarna lijkt op te zuigen.

Je moet zo'n dweilrobot nadien proper maken en met water bijvullen. Dus ik zie niet in hoe Google Assistant behulpzaam kan zijn. In tegenstelling tot de Roomba stofzuigers is het een manuelere zaak om zo'n Scooba op te zetten en bedrijfsklaar te maken.

Je zet het eigenlijk gewoon 's morgends op. Want net zoals de Roomba maakt ook de Scooba best veel herrie. En dan s' avonds is je vloer proper(der) en kan je de Scooba even wat reinigen en bijvullen zodat hij ergens verder op in de week nog eens kan opgezet worden (je wilt het niet te vuil laten worden, want dan haalt een enkele Scooba sessie niet zo veel meer uit).
Heb zelf niet zo'n ding maar als je een beetje nadenkt dan weet je dat zo'n veger niets anders doet dan je vloer een beetje nat maken en vlekken vooral niet weg poetst. Zo'n apparaat kan gewoon geen druk zetten waardoor vlekken niet netjes worden weg gepoetst alleen wat oppervlakkig. Wat dat betreft is een stofzuigrobot nog wel het meest handige en die werken gewoon goed tegenwoordig.
Je hebt helemaal gelijk wat betreft de iRobot Brava.
Deze beweegt een natte lap over je vloer, niet meer en niet minder. Nu is dat voor sommige ruimten genoeg dus je hoort me niet klagen, maar echt dweilen zou ik het niet willen noemen. Ze zijn geschikt om de zaak 'bij te houden', maar niet om 'schoon te maken'.
Precies dit. En als het goed wordt bijgehouden door zo'n robot dweil dan hoef je zelf niet heel vaak meer goed schoon te maken. Dat is het voordeel...
Alleen zijn die dingen mij nog te duur. ;)
300 euro valt wel mee toch
Voor alleen de dweil he ;) De dweil is enkel praktisch als je ook de stofzuiger erbij hebt, vanaf 500 euro....
Dus dan is het al een vanaf-prijs van 800 euro. In ieder geval voor mijn bankrekening is dat heel veel centjes.
Nee. Voor de stofzuiger robot die ook kan dweilen. Google s6 360
Ik vrees dat die niet samen gaat werken met Google Assistant ;) Maar wel een leuk ding. Als ik er al een koop wordt het deze of de S55. Maar ik vind het gewoon te veel geld.... De S6 is een redelijk apparaat, dan is 300 euro veel centen.
Nja d'r zit ook amper druk op die doek, waardoor het in feite niks meer doet dan het (echte) vuil een beetje natmaken en uitsmeren.

Zo ook alle robotstofzuigers met dweilfunctie. Grootste onzin :P
Mijn Deebot stofzuiger met dweilfunctie doet het prima, maar het is wel afhankelijk van het type vloer. Onze vloer beneden is niet geschikt (neemt veel water op) maar boven werkt het echt perfect. De stofzuiger zuigt en dweilt tegelij dus vuil wordt niet rondgesmeerd.
En je hebt de naam die je aan je zuig-/dweilbot gegeven hebt ook gelijk maar als nickname op Tweakers gepakt? :+
Tuurlijk werkt dat. Voor de ene beter dan verwacht, voor de ander slechter dan verwacht.
Maar dat ligt aan je verwachtingen en hoe groot je budget is. De goedkopere varianten werken vaak toch net iets slechter.

Op het forum en ook op Google is heel veel te lezen, 100% dat je meerdere ervaringen voorbij ziet komen die aansluit bij jouw vraag.
Ik heb er eentje,
Deze past zich aan op het oppervlak.
Ik heb een harde vloer, maar zodra hij een mat oprijd verhoogt hij de zuigktacht aanmerkelijk
Mooie ontwikkeling. Nu nog ondersteuning voor slimme kranen en je kan geheel op afstand dweilen met de kraan open.
Ik dacht werkelijk: wie had enkele jaren geleden zo'n nieuwstitel verwacht ;)
Die dingen zijn er al een tijdje anders hoor, en Google assistent integratie met van alles en nog wat ook.
De Google-Zamboni voor thuis :)

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 25 juni 2019 12:21]

De latest & greatest van iRobot zijn tegenwoordig op elkaar ingespeeld. Als je vraagt om te gaan dweilen krijg je de vraag terug of je éérst wilt stofzuigen. Indien ja, gaat de Roomba eerst aan zijn zuigronde beginnen. Als dit afgerond is geeft deze een seintje aan de Braava, welke dan aan zijn dweilronde begint. Fantastisch concept! Helemaal met de zelf-legende functie van de Roomba.

Zie hier een demo van dit tweetal (met een focus op de Braava)
Toen ik dit een maand geleden op de markt kwam begon ik serieus naar dwijlrobots te kijken. Roomba zet een redelijk goede standaard en ik verwacht dat we er meer gaan zien.

De Roomba combo is bijzonder prijzig. Met Google Assistent kan je vergelijkbare samenwerking krijgen met goedkopere en mogelijk betere robots.
Absoluut waar, en ja, Roomba is zeer prijzig. Ik zou zelf ook geen Roomba aanschaffen. Ik heb een 360 S6 in huis rondzuigen, bevalt uitstekend! (Lidar, SLAM, etc). De dweilfunctie is érg slecht, maar het is dan ook in eerste instantie een stofzuiger.

Ik heb nog geen goede dweilrobot gevonden welke ook echt betaalbaar is, en daadwerkelijk goed werk aflevert. de Braava zit in een veel hogere klasse qua kwaliteit, maar ook absoluut qua prijskaartje.
Jammer, ik had gehoopt op zo'n betoverde dweil of bezem als in Harry Potter.
Als mijn rolluiken dicht gaan wordt de Thunderbird theme afgespeeld. Met een paar Hue lampen en de Hedwig Waltz kan je je eigen magische ervaring creëren ;)
Geniaal!! Ook eens kijken naar geluidseffecten in mijn thuisautomatisering... :P
zalig idee, ga dit ook eens moeten bekijken :p
domoticz, home assistant, openhab, homey?
Homey.

Fibaro rollershutter switches met soundboard app. Aangestuurd op aanwezigheid en zonsondergang.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 25 juni 2019 19:52]

Dit is natuurlijk super, maar als ze nu eerst eens zorgen dat de routines goed werken en dat je die ook zelf aan kan maken. Op de een of andere manier lukt het mij niet om die optie te activeren.
Weet iemand of ze "Voice Match" al aan de gang hebben op alle Nederlandse toestellen?
Het zou fijn zijn als ze Honeywell Evohome weer aan de praat zouden krijgen. Nu wijzen beide bedrijven naar elkaar,moet je allerlei truukjes uithalen om het weer werkend te krijgen. En ik sta niet alleen....,want het is wel erg fijn als het werkt. Misschien toch maar mijn vrouw overhalen om de nieuwste Homey te kopen....
Wat bedoel je hiermee? Ik gebruik de Honeywell Evohome in combinatie met Google Home en met Homey en dat werkt prima. Er is een aantal maanden geleden een storing geweest, maar die is verholpen.
Ja,erg omslachtig die oplossing. Het blijft bijzonder dat van 1 op andere moment het niet werkt en dat je alles (accounts e.d) moet verwijderen en opnieuw moet aanmaken om het weer werkend te krijgen. Normale manier( toevoegen) werkt niet. En ik ben wat dat betreft te lui en eigenwijs om deze oplossing te doen. Dan maar niet google home en de native apps gebruiken....
Zo'n functie is niet nodig, Google is zelf tenslotte al spyware. Zelf moet ik bij de combinatie Google + "huis schoonmaken" tegenwoordig eerder denken aan alle "slimme" apparaten de deur uit.

Ik weet het, kom maar op met die -1, maar kon het echt niet laten :+
-1 is toch alleen voor trollen, vind mijn en jou reactie niet echt trollen en ongewenst is het ook niet.
Ligt er wel aan wat je wens is natuurlijk :)
In dat geval wordt er flink verkeerd gemoddereert. Gezien ik voor mijn vriendelijke uitleg ook een -1 kreeg.
Zo werd het mij trouwens niet uitgelegd door medewerkers van T.net toen ik een aantal verkeerde moderaties deed.

[Reactie gewijzigd door EasyBoarder op 26 juni 2019 17:21]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee