'Prototype Google Home Hub draaide Fuchsia OS'

Google heeft de dinsdag gepresenteerde Home Hub tijdens de prototypefase waarschijnlijk gebruikt als apparaat voor het testen van Fuchsia OS, zijn nog niet gepresenteerde besturingssysteem. Het is onbekend of de Home Hub bij release ook Fuchsia draait.

Google zegt tegen Ars Technica dat de Home Hub draait op een variant van het Cast-platform zoals dat ook in de Chromecast zit. Daarmee wijkt het af van andere 'smart displays' met Google-software die dit jaar op de markt zijn gekomen. Apparaten als de Lenovo Smart Display draaien Android Things met daarop slechts één app, namelijk de Smart Display-app van Google.

Niet alleen de software wijkt af, maar ook de hardware. Waar andere slimme speakers met schermen draaien op een Qualcomm 624 Home Hub Platform, heeft Google een Amlogic S905D2 in de Home Hub gestopt. Dat is een quadcore-soc met Cortex A53-kernen die tot 1,9GHz gaan, bijgestaan door een Mali G31MP2-gpu.

Volgens 9to5Google is de codenaam voor de Home Hub Estelle, een naam die opdook in de Home-app voor Android. Google heeft Estelle eerder genoemd in een commit bij een apparaat dat naast de naam Estelle ook de codenaam Astro heeft en dat dezelfde karakteristieken heeft als de Home Hub, met dezelfde processor en dezelfde schermkenmerken, namelijk een 7"-display met 1024x600 pixels.

Dat betekent niet dat de Home Hub bij release het eerste apparaat met Fuchsia is. Het is eerder gebeurd dat Google een apparaat testte met het ene besturingssysteem en uitbracht met het andere. Zo kwam de Pixel C-tablet uit met Android, maar was het getest met Chrome OS.

Google kondigde de Home Hub dinsdag aan, tegelijk met de Pixel 3-smartphones. Tweakers publiceerde een preview van de smartphones en bespreekt in de podcast van deze week de Google-aankondigingen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-10-2018 • 08:15

47 Linkedin

Reacties (47)

47
47
19
3
0
25
Wijzig sortering
Kunnen we stoppen met alle apparaten 'smart' en 'slim' te noemen als het gaat om een computer? De ene heeft een scherm, de andere een speaker, allemaal een microfoon. Overigens zijn ze eerder dom dan slim: het zijn thin-clients in feite! Noem het dan wat het is. Iemand betere suggesties? (always-on, connected, o.i.d.).
Kunnen we stoppen met alle apparaten 'smart' en 'slim' te noemen als het gaat om een computer? De ene heeft een scherm, de andere een speaker, allemaal een microfoon. Overigens zijn ze eerder dom dan slim: het zijn thin-clients in feite! Noem het dan wat het is. Iemand betere suggesties? (always-on, connected, o.i.d.).
Ik ben dat heel erg met je eens. Jammer genoeg heb ik te maken met lezers die willen weten waarover ze schrijven. Als ik het heb over een 'always-on, always-connected scherm voor in huis met speaker-functionaliteit' is dat erg lang en onduidelijk. 'Speaker met internetverbinding' zou ook nog kunnen.

Daarnaast denk ik dat woorden als 'smart' en 'slim' al zover zijn gesleten dat veel mensen het in de context van apparaten niet langer lezen als 'intelligent', maar als 'verbonden met internet en eventueel voorzien van enige sensoren'. :)
Daarnaast denk ik dat woorden als 'smart' en 'slim' al zover zijn gesleten dat veel mensen het in de context van apparaten niet langer lezen als 'intelligent', maar als 'verbonden met internet en eventueel voorzien van enige sensoren'. :)
Bij de woorden 'smart' en 'slim' moet ik gelijk denken aan 'slecht voor de privacy'.
Dat zeg je omdat een hoop van deze devices worden gemaakt door Apple, Google, Amazon en Facebook. Echter je hebt een hoop open source/non-cloud alternatieven, al dan niet met consumer devices erbij:

Voice: Mycroft en Snips
Hubs: Home Assistant, OpenHab

Deze dragen allemaal je privacy hoog in het vaandel.

Toegegeven, sommigen hebben momenteel nog een hoog Tweakers gehalte (je moet een SD kaart flashen en in een raspberry pi steken). Er zijn echter al een paar kickstarters die werken aan mooie devices hiervoor dus gok dat je binnen een jaar gewoon je Amazon/Bol order kunt ingeven. Op dat moment zie ik buiten het ecosysteem effect geen verschillen meer.
De meeste ‘smart’ apparaten zijn vooral smart voor de uitgever, niet de gebruiker.
Ja, was ook geen kritiek op de auteur :-). Vind het vooral jammer, de marketingmachine gaat zo hard.
En een echt slim apparaat heet nu al een 'Telefoon met AI' (las ik gisteren).
De aanduidingen "smart", "slim" en "AI" devalideren nu snel. Eigenlijk zijn die toestellen allemaal grotendeels afhankelijk van de internet connectie, De grote database die daarachter draait met wat handige algoritmes moeten het werk doen. Met AI kan je een toestel ook "zelf lerend" maken, maar eigenlijk is dat ook niet meer dan een toegevoegd algoritme die nieuwe zaken uit een context kan halen en dat aan de database kan toevoegen.
Dat AI gemakkelijk de mist in kan gaan zie je aan de solicitatierobot van Amazon. De kans dat die een vrouw in de top 5 plaatste was heel gering.
Ik lees hier een daar over "een AI". Zoals in, "deze handelingen worden door een AI afgehandeld".
Inderdaad, in theorie is een smartTV een ConnectedTV, verbonden met internet. Daarna heb je nog een stap waar apparaten een IFTTT-achtige constructie kunnen krijgen (als zonder onder dan lamp aan, of als deur open dan lamp 2 minuten aan, of als hele week niet geregend zondag on 19.00 de sproeiers 2 uur aan of als iemand thuis dan verwarming aan), dat zou ik dan nog een stapje verder durven noemen, controlled of zo, dan heb je nog een stapje verder en dat is dat het apparaat gewoontes gaat herkennen, en dat zou ik wel een eerste stap van smart durven noemen. Echt smart is als een apparaat natuurlijk proactief dingen gaat doen en voorstellen om je leven te verbeteren/vergemakkelijken.

Eigenlijk hetzelfde idee als Autonomie bij auto's: https://www.techrepublic....standing-the-differences/

Level 0: zelf lamp aan doen
Level 1: lamp connected, aan kunnen doen met app
Level 2: lamp connected, gaat automatisch aan als het bijvoorbeeld donker is
Level 3: connected and aware, gaat aan als het donker wordt en als er mensen thuis zijn
Level 4: smart, lamp is volledig zelf in staat om te bedenken of hij aan moet
misschien een Level 5: lamp is bekend met andere lampen in huis en kan bedenken hoe fel elke lamp moet zijn om in elke hoek van het huis een fijne verlichting te hebben

Zoals hierboven is geschetst wordt nergens gesproken over een soort fallback-mechanisme. Lampen van Ikea, Hue e.d. vereisen dat je de lampschakelaar altijd aan laat staan of dat je de schakelaar vervangt door een schakelaar van Hue of Ikea. Als het ware is de lamp zelf 'smart', maar niet het schakeldeel. Ik heb dit zelf opgelost met inbouwschakelaars van klikaanklikuit ACHTER de standaard schakelaar die ik al gebruikte om lampen aan en uit te doen. Daardoor werken mijn schakelaars zoals ze altijd werkten en is het connected deel (via app, zonsondergang en stemgestuurd via google) een wisselschakeling geworden. Dit vind IK persoonlijk een True Level 2 Smart home.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 11 oktober 2018 09:18]

Of omdraaien. Alles is smart tenzij aangegeven.
Marketing heet dat.

Een 'Smart' klinkt al beter dan 'Thin'.

Smartphone, vs Thin Client Phone.
Smart moet je niet lezen als Engels woord maar als Nederlands woord ;)

Het beschrijft onder andere het resultaat als een dienst vroegtijdig beeindigd wordt, zoals je bij Smart TV's al regelmatig tegenkomt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 11 oktober 2018 14:16]

Waarom de lage resolutie, ik verwacht dat een 1080p of 720p paneel aan meerkost tegenwoordig verwaarloosbaar is?
Ik spaar 1 euro uit per stuk op 1 miljoen stuks, hoeveel heb ik uitgespaard?
Ik zit met 1 miljoen stuks aan hubs met slechte specs waardoor men eerder een Alexa Home, LG of Lenovo koopt, hoeveel kost me dat?
Dat snap ik ook niet echt. Langs de andere kant, 10 euro meer is een 15% meerkost in de finale prijs
Op werk hebben we een Echo Show staan. Zelfde resolutie, zelfde formaat. Aangezien je het meestal op enige afstand afleest valt dat absoluut niet op. Het is geen tablet
Wellicht dat typisch gebruik toch op grotere afstand is dan bij een tablet of smartphone, waardoor de kosten van een duurder scherm t.o.v. de prijsstelling toch de doorslag gaven naar een lagere resolutie.
Omdat de lage resolutie niet zo'n probleem is want de kijk afstand van dit soort dingen is ver weg genoeg. Dus valt het niet zo op. En zo'n lage resolutie stelt dan ook minder eisen aan de hardware, waardoor het allemaal goedkoper kan ect
Dat niet alleen. Het is ook de enige die geen camera heeft voor videocalls. Heb het gevoel dat ze hier echt gingen voor zo goedkoop mogelijk, door veel te besparen op hardware.

De Echo Show ziet er een stuk interessanter uit.
Stroomgebruik is tevens ook lager, wel handig bij een apparaat wat veel aan zal staan?
Wat ik mis aan de home hub is een ingebouwde accu zodat je hem overal in huis neer kan zetten. Als ik in de keuken ben en ik wil een recept zien, maar hij staat in de woonkamer dan werkt dat niet. Als hij in de keuken staat en ik wil mijn tv aanzetten dan werkt dat ook niet. Ik was niet van plan 2 van deze dingen te kopen dus een accu was handig geweest.
Desnoods een compartiment voor een paar batterijen, kost niets en het ding is er groot genoeg voor.
Ik heb nog geen foto's van de binnenkant van het apparaat gezien, dus dat het ding er groot genoeg voor is zou ik niet durven zeggen.
Het lijkt mij dat het niets meer is dan een tablet met een grote speaker.
Dat heet een tablet.
De Google Home Hub zal zich moeten bewijzen tegenover een eenvoudige tablet op een kickstand. Voor veel gebruikers zal een tablet handiger zijn. Zelf zie ik de Google home hub toch wel zitten en betwijfel ik of ik nog een nieuwe tablet ga kopen.
Nee een tablet heeft een standaard nodig, zit een minder goede speaker en microfoon in en heeft niet de functionaliteit van een google home speaker. Een home hub als dit met bijvoorbeeld een laadplatteau dat je op een vaste plek neerzet en waar je hem simpelweg van af kan pakken zou naar mijn idee ideaal zijn. Zo kan je makkelijk je muziek meenemen door het huis en heb je alles bij de hand. Koppel een IP camera en je kan vanuit de keuken zien wat je kinderen in de woonkamer aan het doen zijn door gewoon te vragen of je de camerafeed mag zien terwijl je door een recept bladerd zodat je niet met je plakkerige knoflookvingers aan je telefoon of tablet hoeft te komen tijdens het koken.
Bestaat er inmiddels ook een abonnement bij Google waarbij ze niet al je data naar binnen harken? Ik vind het zo vreemd om zulke producten in je huis te zetten terwijl ze alles voor marketing gebruiken.. Want het zal zeker mooi werken.
Nee dat hebben ze niet, ik hoef ook niet z'n product in mijn huis.
Sowieso die hele smart assistent vind ik totale onzin, staat op al mijn apparaten uit.
Wonende in London ben ik voor de Amazon Echo lijn gegaan, en vind het toch erg prettig. Hele appartement heeft Philips Hue spots/lampen, Ring video deurbel, Nest thermostaat, en alles gaat snel en makkelijk met "Alexa....". Vind het super fijn eerlijk gezegd.
Die Philips lampen zijn stervens duur, ik heb gewoon goedkope lampen van de action(wel led enzo).
Ik hoef geen rode/blauwe lampen etc, daarbij even opstaan om je licht te veranderen echt niet erg.
Of als je in bed ligt en je ziet de gang lamp nog branden, is zo erg om je bed uit te moeten ?.

Deurbel heb ik ook gewoon normaal zonder video, waarom zou ik willen weten als de postbode bijvoorbeeld aanbelt ?.
Ik zie ook in de app op mijn telefoon van de post of die is geweest, en zo ja waar mijn pakje afgeleverd is.

Verwarming gaat bij mij niet aangezien ik stadsverwarming heb, daarbij hoeft mijn kachel niet te op afstand te bedienen.
Die paar seconde dat je binnen komt dat even iets kouder is, je zet kachel aan gaat even na de wc/ drinken pakken ofzo/ tas uitpakken en je merkt al niet meer.
Ik ben het met je eens dat het niet voor iedereen interessant is. Punt is gewoon dat smart assistants geen "onzin" zijn, het is gewoon neit voor iedereen interessant. Het staat uit op m'n PC, telefoon, Xbox etc. Puur omdat ik het alleen interessant vind in huis, waar ik de Echo's heb.

Het gaat om gebruiksgemak en of je het er voor over hebt. Is het nodig? Absoluut niet, maar de meeste dingen zijn niet nodig. Ik heb het er voor over, en het maakt m'n leven makkelijker.
Die gekleurde lampen vind ik wel fijn omdat ik dan 's avonds het licht kan dimmen en ook meer oranje maken. Hierdoor word ik sneller moe en dat is fijn omdat ik last heb in slaap te komen. Ook gaan ze 's morgens voor het opstaan langzaam aan.

Die Philips lampen zijn idd duur, maar die van Ikea zijn 10 euro voor de warm wit, en 20 euro voor de RGB (600 lumen) en de instelbare Koel->Zeer warm wit lamp (1000 lumen). Ik gebruik met name die laatste veel, want die kleuren vind ik vooral leuk voor accenten, voor de gewone verlichting heb ik liever de grotere helderheid.
Amazon is net als Google ook geen liefdadige instelling. Hun streven is een monopoliepositie in de supply chain. Dus misschien in gebruik een beter product maar in binnenharken en misbruiken van data net zo vervelend.
Helemaal mee eens. Alleen als ik kijk naar wat Google allemaal nu al doet met m'n data, is dat bij Amazon toch veel minder een probleem. Ik shop voornamelijk op Amazon, dus als ze m'n data gebruiken voor koopgedrag/suggesties op hun eigen site, zit ik daar veel minder mee.
Als ik iets Google, is dat vervolgens overal te vinden op elke social media platform, elke ad etc etc.
ik heb ook Hue verlichting, aan Siri hangen. Dan gaan mijn gegevens naar Apple maar dan gebeurd er in elk geval niets “commercieels” mee. Want ja, met die dure iPad die als homehub fungeert hen ik Siri al betaald.
Dat doen ze ook wel als je niet specifiek die producten gebruikt. Ik kan er zelf niet wakker van liggen vind de Google home echt een handige aanvulling in mijn huis.

Het wordt hier ook chronisch overtrokken vaak.
het erge is tenslotte betaal je voor hun ''product'' dus eingelijk zou je dus verwachten dat ze gewoon dan geen data mogen harken. Als het een gratis product geweest was en je zou het gebruiken had ik nog gezegd. Ja OK ik gebruik mijn privacy als middel voor gebruik.

Maar dat is het dus in dit geval niet, erg jammer. ergens op een VLAN prikken without internet helpt ook niet heb je een dom speakertje geloof ik. Bleutooth etc.
Maar je wilt met zo'n Assistent toch júist dat die software in je mail graaft naar je KLM-ticket, deze in je calendar zet, etc. Als je dat allemaal zelf wil doen heb je zo'n assistent toch ook niet nodig. Maar een assistent moet toch juist bij je gegevens? Zowel een levende assistent als eentje met een stoffen onderkant moet dat. Ik snap best dat sommige mensen niks van Google moeten hebben, dan moet je het ook vooral niet in huis halen. Maar Google is wat mij betreft gewoon consistent met wat ze willen aanbieden.

Net zoals hun zoekmachine inherent relevanter kan zijn dan een anonieme Duckduck Go, want die kent mij niet en zal inherent minder goed weten wat ik precies met iets bedoel.
Dit probleem is niet specifiek voor Google maar ik deel je vraag.
Helaas is het zo dat alleen de betaalde diensten van zowel Google (Gsuite) en Microsoft (Office 365) niets doen met je data. Alle overige diensten waar je niet voor betaald analyseren je gegevens zoals Google Search, Bing, Google Photo's en Outlook.com (prive).

Ik zou graag all-in-one pakketten zien van aanbieders als Microsoft, Apple en Google waarin ze garanderen niets te doen met al mijn data.
Ik mis een beetje in het artikel waarom het ding Fuchsia zou draaien.

Afgezien van de titel en inleiding word er nergens gesproken over Fuchsia terwijl een artikel met dergelijke titel mij dat wel zou doen vermoeden.

Verder vind ik het een nogal teleurstellend apparaat als het om specificaties gaat. Is het de bedoeling dat het minder dan 100 euro gaat kosten? Tenminste, het display is nogal meh en gaat er bij lange na niet zo scherp uit zien als dat plaatje als het 7" met 1024*600 is.
150 euro was volgens mij de adviesprijs. Wat mij nog meeviel, maar ik vind het dan ook een beetje een gek niche-apparaat. Die je óf in de praktijk toch net iets te weinig gebruikt om van nut te zijn, óf toch als een kreupele tablet wordt gebruikt.

Een soort base met een mooie ingebouwde speaker en dit scherm als volwaardige tablet, was m.i. een logischere propositie geweest.
ik zou graag zien dat ze een combinatie zouden maken van de Homey en een mesh (zoals de TPlink DECO) netwerk waarbij er meerdere controllers zijn die alle draadloze protocollen ondersteunen die je verspreid in het huis kan plaatsen.

Nu hebben ze een mooi platform dat nauwelijks iets ondersteund en nog steeds een beperkt bereik heeft.

En nee ik ben een luie Tweaker die zelf niet iets gaat bouwen of programmeren (kan ik ook niet...)
Tip, de nieuwe Google Home apk is te downloaden op apkmirror
https://www.androidpolice...ctions-household-sharing/
Euhm ook vanuit de play store inmiddels ;) .

Nu moet ik zeggen dat home control erop vooruit is gegaan _/-\o_
Ja zeker, moest wel even wennen aan de nieuwe indeling van het scherm

EDIT: Bij mij stond hij overigens nog niet in de play store, dus wellicht dat ik mensen nog help met de apk ;)

[Reactie gewijzigd door galadril op 11 oktober 2018 13:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee