Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Google Pixel 3 en 3XL Preview

Intelligent en een tikje eigenwijs

10-10-2018 • 06:00

172 Linkedin Google+

Artikel

Dat het als fabrikant steeds moeilijker is om alle details over je product geheim te houden tot de aankondiging, weten we allemaal. Er is altijd wel een medewerker in een fabriek die snel een foto schiet of een hoesjesfabrikant die te vroeg zijn product online zet. Met Googles Pixel 3 en Pixel 3 XL lijkt echter een nieuw toppunt bereikt; er verschenen niet alleen wazige foto's en video's online voor de officile aankondiging, mensen wisten zelfs toestellen vroegtijdig in handen te krijgen, en uitgebreid te beschrijven en vast te leggen.

Toen wij dinsdag 9 oktober aanschoven bij Googles persconferentie in Berlijn, waren we dus niet zo nieuwsgierig als bij eerdere productintroducties. Toch waren we erg blij daar te zijn, want het was vooral de Pixel 3 XL waar veel over was uitgelekt; de Pixel 3 bleef veelal buiten schot. En belangrijker: dit was de eerste gelegenheid waar we beide toestellen zelf konden gebruiken en ervaren. Samen met extra details die Google tijdens de aankondiging gaf, bleek er gelukkig genoeg nieuws over deze nieuwe Pixels te ontdekken. Vooral op cameravlak is er, net zoals we dat bij veel andere fabrikanten zien de laatste tijd, genoeg vernieuwd.

Grotere schermen, vergelijkbare telefoons

Het grootste verschil tussen de Pixel 3-telefoons en de voorgangers is het grotere scherm. De kleinere variant gaat van 5" naar 5,5" en het XL-model is nu 6,3" in plaats van 6". Google heeft dat gedaan zonder de telefoon zelf groter te maken, maar door de schermen langwerpiger en de schermranden kleiner te maken. Daarnaast heeft het grote model nu een notch, die opvalt doordat hij een stuk hoger is dan de inkepingen op veel andere telefoons. Of dat mooi of lelijk is, mag je zelf beslissen. Geen fan van inkepingen? Dan kun je altijd nog terecht bij de kleinere Pixel 3 die een 'normaal' scherm heeft. Of je zet hem 'uit' in de software.

Waarom heeft de ene wel een inkeping en de andere niet? Volgens Google kopen mensen een grote telefoon omdat ze een groot scherm willen. Het doel bij de XL was dus om zoveel mogelijk van het oppervlak uit scherm te laten bestaan, vandaar de inkeping. Kopers van de kleinere Pixel zouden minder geven om veel schermruimte, aldus de fabrikant. Toch ziet ook de kleine Pixel er flink anders uit, aangezien zijn voorganger ouderwets dikke randen boven en onder het scherm had en die nu flink kleiner zijn. De stap van de Pixel 2 XL naar 3 XL is, afgezien van de notch, minder groot, doordat het model van vorig jaar ook al relatief kleine randjes rondom het scherm had.

Na enige tijd met ze doorgebracht te hebben, inclusief een directe vergelijking tussen de Pixel 2 en Pixel 3, durven we wel te zeggen dat de nieuwe Pixels fijner in de hand liggen. Dat komt door de randen rondom, die wat boller zijn gemaakt.

Pixel 2 Pixel 3 Pixel 2 XL Pixel 3 XL
Schermgrootte 5" 5,5" 6" 6,3"
Lengte 145,7mm 145,6mm 157,9mm 158mm
Breedte 69,7mm 68,2mm 76,7mm 76,7mm
Dikte 7,8mm 7,9mm 7,9mm 7,9mm
Gewicht 143g 148g 175g 184g
Resolutie 1920x1080 pixels 2280x1080 pixels 2880x1440 pixels 2960x1440 pixels
Soc Snapdragon 835 Snapdragon 845 Snapdragon 835 Snapdragon 845
Geheugen 4GB 4GB 4GB 4GB
Opslag 64GB/128GB 64GB/128GB 64GB/128GB 64GB/128GB
Accu 2700mAh 2915mAh 3520mAh 3430mAh

Camera achter

12Mp 1/2,6"-sensor
f/1.8-lens
12Mp 1/2,6"-sensor
f/1.8-lens
12Mp 1/2,6"-sensor
f/1.8-lens
12Mp 1/2,6"-sensor
f/1.8-lens
Camera voor 8Mp, f/2.4-lens 8Mp, f/1.8-lens
8Mp, f/2.2-lens (wijd)
8Mp, f/2.4-lens 8Mp, f/1.8-lens
8Mp, f/2.2-lens (wijd)

Ondanks de kleinere randen zijn ook op deze telefoons weer stereoluidsprekers aanwezig. Een goede keuze als je het ons vraagt; elke telefoon en tablet zou ze mogen hebben. We hebben niet uitgebreid kunnen testen en de demoruimte van Google was nogal rumoerig, maar onze eerste indruk is dat de luidsprekers op de nieuwe Pixels voller klinken en harder kunnen.

Ook dit jaar borduurt Google weer verder op het design dat het met de eerste Pixel bedacht heeft. Bij deze derde generatie Pixels bestaat de achterkant dus weer uit een mat oppervlak met daarin de vingerafdrukscanner en bovenin een flinke strook glas. Waar het matte deel bij de Pixel 2 nog uit metaal met een speciale coating bestond, is de achterzijde van de Pixel 3-modellen compleet van glas. Wel is nog steeds een matte coating aanwezig, zodat de achterkant visueel in twee blokken opgedeeld wordt. Ze zien er dus vrijwel hetzelfde uit, maar zijn waarschijnlijk wel wat breekbaarder. Het is nog steeds mogelijk om Google Assistant te starten door tegen de rand van de telefoon te drukken.

Die glazen achterkant is nodig om draadloos laden mogelijk te maken, want dat is een van de vernieuwingen in de Pixel 3. Daarmee keert Google terug naar een techniek die het jaren terug al inzette bij de Nexus 4, 5, 6 en 7, maar de laatste jaren afwezig was. Het is een fijne toevoeging en met een maximale laadsnelheid van 10W gaat het nog redelijk vlot ook.

Hoewel er niet veel mis is met het ontwerp van de Pixel 3 en 3 XL vragen we ons wel af hoe lang Google nog doorgaat met vasthouden aan ditzelfde design. Dat telefoons twee jaar op rij enigszins hetzelfde eruitzien, zijn we wel gewend, maar met drie jaar zoekt Google de grenzen op. Hoewel het natuurlijk niets zegt over de vernieuwing onder de motorkap, wil het oog ook wat als je als consument weer vele honderden euro's voor een nieuwe telefoon neerlegt.

Camera's: meer aan de voor- dan aan de achterkant.

Terwijl andere fabrikanten het aantal camera's op de achterkant van hun telefoons jaar op jaar verhogen, en we later dit jaar waarschijnlijk modellen gaan zien met maar liefst vier camera's, houdt Google ook dit jaar weer vast aan een enkele camera achterop. Wil je extra wijde foto's? dan zul je een panorama moeten schieten. Wil je sterk inzoomen? Dan ben je genoodzaakt om je foto's te croppen. Dat is jammer, al moet gezegd worden dat Google wat beeldkwaliteit betreft wel het maximale uit die enkele cameraopstelling weet te persen. Zelfs een jaar na zijn introductie staat de Pixel 2 nog steeds zijn mannetje en de Pixel 3 borduurt daarop verder. We kijken er dan ook naar uit om de camera op een later moment het vuur aan de schenen te leggen.

Foto's genomen met de Pixel 3

Aan de voorzijde heeft Google wl een extra camera toegevoegd, bedoeld om betere selfies te maken als je met een grote groep bent. De beeldhoek van die extra camera is daarom een stuk wijder dan die van de normale frontcamera, zo wijd dat er behoorlijk wat vervorming te zien is voordat je een foto maakt. Gelukkig wordt die met het wegschrijven van de foto gecorrigeerd. Het is een fijne feature om te hebben als je veel selfies met je vrienden maakt, of voor een gebouw staat en zowel dat gebouw als jezelf op de foto wilt krijgen. Het feit dat Google wel een wijde camera aan de voorkant plaatst en niet aan de achterkant, vinden we opmerkelijk. Het lijkt daarmee te insinueren dat mensen liever wijde selfies dan wijde reguliere foto's nemen. Of dat voor alle gebruikers opgaat, betwijfelen we.

Camera's: meer features

De camerasoftware kent weer wat nieuwe trucs, waarvan eentje het gebrek aan een telelens moet opvangen. Wanneer een gebruiker digitaal zoomt, neemt de camera diverse foto's, waarbij het licht bewegen van de handen van de gebruiker als voordeel wordt ingezet. Daardoor kunnen volgens Google verschillende foto's genomen worden die net een ander perspectief hebben en dus ander detail vastleggen. Doordat die informatie wordt samengevoegd, ontstaat een foto met meer detail, waardoor de beeldkwaliteit niet hard achteruitgaat als je digitaal zoomt. De filosofie is niet nieuw - onder andere Pentax en Sony bieden het in hun duurdere camera's - maar we zijn het nog niet eerder tegengekomen in een smartphone. Ten tijde van de review zullen we kijken in hoeverre dit zo goed werkt als Google zegt.

Googles camera-app kent op de Pixel 3 ook een nieuwe indeling. Dat laatste is welkom, want wisselen tussen de verschillende modi werkt nu sneller. Niet langer hoef je linksboven het hamburgermenu te openen; je kunt nu gewoon op het camerabeeld naar links en rechts vegen. Er is nu een Photobooth-modus, waarbij automatisch een foto genomen wordt als je bijvoorbeeld lacht, of een gekke bek trekt en de Top Shot-functie moet ervoor zorgen dat uit de foto's die je neemt, automatisch de beste gekozen wordt. Handig als je groepsfoto's zonder dichte ogen wilt. Google liet ook nog een enkel voorbeeld van Night Sight zien, een functie die foto's bij weinig licht moet verbeteren. Hoe? door machinelearning in te zetten, veel specifieker was het bedrijf niet. De feature moet in november naar zowel nieuwe als oude Pixels komen. Een laatste verbetering is motion autofocus, hierbij tik je op een persoon of dier waarna de autofocus er alles aan zal doen om het onderwerp continu scherp te houden.

Foto's kunnen nu ook behalve als jpeg-, als rawbestand weggeschreven worden. Over de videomogelijkheden zei Google verdacht weinig, waarschijnlijk omdat er nauwelijks iets veranderd is. Opnemen gebeurt nog steeds in maximaal 4k met 30fps. Een optie voor 60 beelden per seconde is er niet. Wel kunnen video's nu met de hevc-codec gecomprimeerd worden.

Hardware en scherm

Onder de motorkap is er over de nieuwe Pixels niet veel speciaals te melden. Beide modellen worden aangedreven door een Snapdragon 845 in combinatie met 4GB ram. De Snapdragon 845-octacore is de snelste soc die Qualcomm op dit moment in zijn assortiment heeft, maar de hoeveelheid geheugen komt ietwat karig over. Niet dat je met 4GB niet uit de voeten kunt, maar Xiaomi biedt in zijn Pocophone al 6GB voor een veel lagere prijs. En extra ram is altijd welkom; het zorgt ervoor dat de telefoon meer apps in het geheugen kan houden en je dus minder vaak een app ziet herladen bij multitasking. Over de snelheid hadden we in onze hands-onsessie overigens niets te klagen, al was dat bij de vorige Pixel-generatie eigenlijk ook al geen probleem.

Waar Google vorig jaar een Samsung-oledscherm voor de kleine Pixel en een LG-oledscherm voor de XL gebruikte, lijken beide schermen dit keer bij LG vandaan te komen. Google zegt dat niet letterlijk, maar spreekt in beide gevallen van een flexible oled, een verwijzing die we bij LG-schermen eerder tegenkwamen. Het oledscherm dat voor de Pixel 2 XL gebruikt werd, kreeg nogal wat kritiek te verduren op het vlak van kleurweergave en kijkhoeken. Nu is het altijd moeilijk om dat in een slecht verlichte omgeving en in korte tijd te te checken, maar we hebben de indruk dat de schermen daar in de nieuwe Pixels minder of geen last van hebben. Een bezoekje aan ons testlab zal uitsluitsel moeten geven.

Google heeft twee zelfontwikkelde chips in de behuizing ondergebracht: de Pixel Visual Core en de Titan M. Die eerste zagen we ook al bij de Pixel 2 en kan door ontwikkelaars ingezet worden om bepaalde fotobewerkingen, waaronder Googles hdr+-modus, hardwarematig te versnellen. Gebruikte Google deze chip bij de Pixel 2 zelf nog niet, bij de Pixel 3 doen ze dat wel. Dat is mogelijk ook de reden dat Google Lens, een functie van de camera-app die objecten in beeld kan herkennen, nu ook offline werkt waarbij de rekenkracht uit de telefoon komt en niet uit de cloud.

De Titan M wordt gebruikt om bepaalde gevoelige informatie te verwerken en op te slaan. Denk daarbij aan opslag-encryptie, verwerken van logingegevens en het beveiligen van het vergrendelscherm.

De Pixel Stand; een soort minismartdisplay

Samen met de nieuwe Pixels brengt Google de Pixel Stand op de markt; een houder met ingebouwde draadloze Qi-lader waarop je de telefoon zet. De software van de telefoon herkent dit en toont vervolgens een speciale interface gebaseerd op de Google Assistant of bijvoorbeeld een slideshow met foto's. De demotoestellen van Google deden alleen dat laatste, dus we zullen moeten wachten tot de review voordat we iets kunnen zeggen over hoe handig dit is. Ook kan de Pixel op de Stand fungeren als een soort wake up light; als je een wekker gezet hebt, kan de Pixel net daarvoor een effen vlak tonen dat steeds feller wordt, om zo zonlicht te simuleren.

Tot slot

Wie van plan is een Pixel 3 of 3 XL te kopen, moet daar zijn best voor doen, want in de Benelux komen ze niet in de winkelschappen te liggen. Dat betekent wachten op grijze import en meer betalen of even de grens over rijden naar bijvoorbeeld Duitsland. Daar betaal je voor de 64GB-instappers respectievelijk 849 en 949 euro, wat meer is dan de Pixel 2 vorig jaar bij introductie kostte. Veel geld, maar vergeleken met andere high-end telefoons van de laatste tijd ligt het in de lijn der verwachting.

Voor dat geld krijg je telefoons die op papier niet direct indruk maken. Een Pocophone F1 biedt voor de helft van het geld een telefoon met dezelfde soc, hoeveelheid ram en resolutie als de Pixel 3 XL, met nog een grotere accu ook. Je moet het dan doen zonder de hoogwaardige camera en natuurlijk zonder Googles softwareoptimalisaties, features en snelle updates; juist de aspecten die de Pixels zulke fijne telefoons maken. Maar niet iedereen tilt daar even zwaar aan en de Pixel 3 XL heeft dus wel een aantal concurrenten om tegen op te boksen.

Voor de Pixel 3 is het een ander verhaal. Wie een high-end telefoon wil die makkelijk met n hand te bedienen is, heeft immers niet veel keuze. Vooral nu Google de schermranden sterk verkleind heeft, is de kleinere Pixel 3 nog aantrekkelijker geworden dan zijn voorganger was.

Reacties (172)

Wijzig sortering
High end is alleen de prijs, met elke release worden z.g. high end toestellen steeds minder interessant. Zeker nu je dezelfde SOC kan krijgen voor minder dan een derde van de prijs van deze phone. De middenklasse is tegenwoordig interessanter en met meer features dan de high end. Alleen de camera geeft misschien nog een reden voor een top toestel te gaan.

Hoewel je van het prijsverschil tussen een mid range en deze een hele spiegelreflex uitrusting kan kopen.

Dus nee google, te standaard, te boring en vooral TE duur.
Dit. Waar ik eerder echt uitkeek naar wat fabrikanten nu weer in hun topmodel hadden geplaatst, is het ondertussen voorspelbaarder dan ooit. De s9 was saai, gewoon een s8 met een vingerafdrukscanner op de plek waar die hoort. De nieuwe iphones zijn saai, een nieuwe X en grotere X. En deze pixels zijn ook saai. En met name de iphones en pixels zijn zo belachelijk duur (samsungs dalen nog leuk in prijs), dat de phones gewoonweg nog onaantrekkelijker worden. Eerder kon ik mijn high end phones nog voor een leuk bedrag doorverkopen, echter, de afschrijving op deze extreem dure telefoons is nu belachelijk hoog. Een iphone X, release oktober 2017, gaat op vraag&aanbod nu voor 750 en 850 euro (64 /256 gb). Dat is 410 en 510 euro afschrijving in 1 jaar! Kan je zo'n pocophone, of bijna een oneplus van kopen.

Nee meer kijk ik uit naar wat de midrange telefoons doen. Hoe goed is de nieuwe nokia met snapdragon 6xx of 710 soc, wat doet de moto g7 straks. Waar blinken ze uit, waar hebben ze op moeten bezuinigen. Bij high end is het echt wachten op de vouwbare schermen.
Het lijkt wel alsof de hoge prijs een selling point is geworden.
Mariginale vooruitgang t.o.v. de vorige modellen, maar wel net zo duur of nog duurder.
En veel mensen trappen er in. Zo van 'Het toestel is duur, dus high-end, dus vernieuwend, dus goed'.

Ik denk dat als Google de Pixel toestellen 200 euro goedkoper zou maken, minder mensen het toestel kopen.
Want dan is hij ng makkelijker te positioneren tegenover de goedkopere concurrentie. En dan zie je waar je voor betaalt: Een hoop gebakken lucht.

Zelf zou het mij niets verbazen als de algehele smartphonemarkt volgend jaar een tik krijgt. Dalende verkopen, meer mensen die low- en midrangetoestellen kopen. Want zker de goede middenklassers kunnen lles wat die overpriced vlaggeschepen ook kunnen.

Hopelijk komt er ooit een tijd dat fabrikanten niet meer lk jaar nieuwe toestellen de markt op slingeren. Beter voor je bankrekening, n beter voor het milieu. Maarja, welke fabrikant durft dit als eerste te doen?
Want als je gn nieuw toestel uitbrengt, stapt men naar de concurrent die dat wl doet. Zelfs als je op dat moment een toestel koopt dat helemaal niet beter is qua specs dan je huidige toestel. Mensen kopen gewoon om het kopen...
Mee eens, de hoge prijs is zeker een selling point. Een hoge prijs, ook indien deze niet waardig is, geeft een beeld van schaarste en exclusiviteit, of zelfs kwaliteit (vaak ten onrechte).

Probleem bij de Pixels is dat ze er basic en goedkoop uitzien, dus na het kopen van een dergelijk toestel kun je niet echt effectief uitstralen dat je een dure smartphone hebt. Dat klinkt oppervlakkig, en is het ook, maar de meeste mensen willen toch echt wel dat een dure phone op die manier tot zijn recht komt. De luxe appeal is er gewoon niet in dit geval.

Omtrent innovatie: we zijn verwend. Ik denk dat de technische innovaties die plaatsvinden juist enorm zijn. De hardware innovatie om steeds meer kracht en nieuwe functionaliteit in zo'n oppervlakte te duwen is hightech van de bovenste plank. Dat we dat als saai ervaren betekent niet dat het niet innovatief is. Zelfde geldt voor software, ongekend wat zowel Google als Apple klaarspelen met deze speelgoedcameras om toch een mooi resultaat te krijgen. Ook dat vinden we saai.

Met deze "saai" pet op kun je inderdaad stellen dat het feestje over is omdat er weinig echt revolutionaire features nog te verwachten zijn. En dat is niet erg, het produkt is volwassen en heeft zijn plek gevonden in de wereld. Laten we juist de plek van de smartphone terug in balans brengen, naar normale en gezonde waardes.

Het enige wat ik echt nog als probleem zie om op te lossen is batterijduur. Waar blijft in godsnaam de smartphone die dagen meekan, in plaats van uren?
Mee eens, de hoge prijs is zeker een selling point. Een hoge prijs, ook indien deze niet waardig is, geeft een beeld van schaarste en exclusiviteit, of zelfs kwaliteit (vaak ten onrechte).
Schaarste en exclusiviteit? De duurste telefoons komen van Samsung en Apple... dan kan je totaal niet over schaarste en exclusiviteit spreken. Het is puur en alleen 'mode'... en plat gezegd 'de pats factor', niet meer niet minder. Als mensen een telefoon echt met hun verstand zouden aanschaffen dan werden er geen iPhone Xs en Galaxy S9 en Note9 verkocht.
Deels mee eens, deels ook niet. Er zijn mensen die ver gaan in het patsen en bijzonder oppervlakkig zijn.

Maar ook bij gewonere mensen is uitstraling een factor in het geval van een hoge prijs. Wanneer je bijvoorbeeld 40K neertelt voor een fatsoenlijke auto, wil je niet dat die er uitziet als het goedkoopste Chinese boodschappenautootje.

Is dat patsen? Misschien. Maar het is een normale en brede verwachting.
Revolutionaire features komen wel weer hoor! Opvouwbare telefoons zijn bijvoorbeeld al in aantocht. Alleen op dit moment lijkt er een luwte in de innovatie te zijn omdat veel dingen nog niet klaar zijn voor massaproduktie.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 11 oktober 2018 11:44]

Ik denk dat als Google de Pixel toestellen 200 euro goedkoper zou maken, minder mensen het toestel kopen.
Nou, dat denk ik eigenlijk niet. Kijk naar de Nexus 5. Die zag je een stuk meer dan de Pixel telefoons nu. Gewoon omdat die wel een prima prijs/kwaliteit verhouding bood.

Veel mensen die ik ken dachten wel over de Pocophone maar de software blijft daar gewoon achter. Een pixel voor 100 euro meer had prima gelopen denk ik.
Het noemen van de LG Nexus 5 is niet helemaal eerlijk in dit opzicht omdat het een toestel betrof wat gewoon breed verkrijgbaar was in Nederland... dat zijn de Pixels nog niet geweest. In de VS was de Pixel een relatief populaire telefoon maar daar buiten totaal niet.
De vergelijking gaat prima op.
Dat de pixel hier niet verkocht wordt ligt aan Google en niet aan de consument.
Dan gaat die vergelijking nog steeds niet op.
Het is logisch dat je iets meer ziet als het ergens ook verkocht wordt.

Model X van Tesla zag je in de states al lang geleden. Als ik daar was zag ik ze continu, terwijl er hier nog geen enkele was.
Dit was niet omdat die 100 euro goedkoper moest zijn maar gewoon omdat hij hier nog niet geleverd werd.


Ik begrijp heel de discussie over prijs niet. Google moet toch helemaal geen goedkope telefoons gaan maken. Waarom mogen ze geen high end telefoon maken?
Niet vergeten dat de Pixel 2 (XL) bij de meeste tech reviewers die een android telefoon gebruikte de favoriet was.
Ik zie dus niet in waarom ze een zo populaire telefoon als een koopje in de markt moeten zetten.

Bij publicatie
Samsung S9 : 849 euro
iPhone 8: 809 euro
iPhone X: 1.159 euro
Huawei P20 Pro: 899 euro
LG V30: 900 euro


Maar de Pixel moet verkocht worden voor 700 euro? 8)7

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 10 oktober 2018 16:31]

Ja, want de pixel levert simpelweg NIET genoeg om de prijs te rechtvaardigen.
Laten we wel wezen, de pixel 2XL had enkelt de beste camera in de meeste gevallen maar werd verder op vrijwel alle vlakken getrumpd door de OP6 die bijna de helft koste en overal te krijgen was.

Niet net doen alsof de Pixel heel bijzonder is en dat het importeren en de schaarste ervan op straat hem mytisch maken.
De prijs rechtvaardigen doen ze in mijn ogen allemaal vrijwel niet.
Hangt er vanaf wat je er mee doet en hoe intensief je het gebruikt.

Mooi voorbeeld, 5 jaar geleden betaalde men nog lachend 200 euro voor een instap navigatie die nooit up-to-date was. Die taak vervuld de smartphone met een beetje scherm nu vele malen beter. En dat bespaar je.

Natuurlijk kan dat ook op een 250 euro smartphone maar naar mate je ermee mee doet en je waarde hecht aan top prestaties dan heb je een duurdere machine nodig, zeker als je veel opslag wenst, een fatsoenlijk scherm en dito accu.
Maar 1000 euro uitgeven is niet nodig, dat heb je enkelt als je alle toeters en bellen wilt en vooral direct het nieuwste toestel wilt hebben.
Helaas is de Akku bij veruit de meeste high end phones bijzonder low end qua SOT , voor de grootste akkuduur moet je bij de middenklasse kijken. Uitzonderingen zoals de P20 pro daargelaten
Als je die discussie wil starten... wat maakt dan dat bijvoorbeeld een Apple Xs of een Galaxy S9 of Note9 wel de hoge prijs waard? Zelfde verhaal toch? Neem dan alles mee in de discussie... duidelijk is dat telefoons als die van OnePlus laten zien dat high-end zeker niet gepaard hoeft te gaan met een prijskaartje van rond de 1000 euro.

Ik ben het in grote lijnen helemaal met je eens, waarom zou je zoveel geld moeten neerleggen voor een telefoon terwijl er alternatieven zijn die vrijwel hetzelfde leveren voor minder geld? Op het moment vind ik persoonlijk dat er sowieso eigenlijk geen toestellen op de markt zijn die zo vernieuwend zijn dat ze de hype en de hoge prijs rechtvaardigen.
Het is een kwestie van keuzes, heel simpel.
Welk wil je ? Android of iOS ..

iOS , dan heb je niet veel smaken als je een recent toestel wilt met wat geheugen erin, en kruip je al snel naar de 1000 euro.

Android, naar mate je alles wilt valt ook veel af want lang niet alle toestellen hebben een SD card slot, bijna geen 1 een audio jack, top scherm, top camera, etc etc etc. En je kruipt wederom naar de 1000 en goedkopere modellen vallen af.

Men heeft het altijd over OP maar die heeft geen waterproof rating, geen SD slot/Dual SIM, geen wireless charging, en zo zijn er wel puntjes waardoor dat niet de keuze voor eenieder is.

Als je keuze is om vrijweo alles top te hebben dan zijn er niet legio keuzes en red je het niet met 500 euro.
OnePlus6 heeft wel dual sim.
Ja enkelt dual SIM maar geen SD of Dual slot zoals vele anderen.
Niemand zei toch hoeveel hij moet kosten? Persoonlijk geef ik niet meer dan 500 uit voor een telefoon dus de pixel telefoons zou ik niet overwegen. Maar dat mag iedereen voor zichzelf bepalen.

We hadden het er alleen over of hij beter zou verkopen als hij goedkoper was. En dat denk ik wel. De Nexus 5 was echt de populairste telefoon van die tijd. Niet omdat hij zo premium was, want de bouwkwaliteit was zelfs voor die tijd belabberd. Goedkoop plastic, letters die er af vielen, en de scherpe randjes waren irritant. Maar hij was gewoon razend goede waar voor je geld en had de belofte van lange updates (die uiteindelijk helemaal niet zo lang zijn doorgegaan maargoed :X)

Trouwens gaat die vergelijking hierboven een beetje scheef want iPhone 8 en X zijn van vorig jaar. Die kan je niet tegenover de Samsung S9 zetten, maar wel tegenover de S8 die ik net voor 440 euro heb gekocht.
Ik heb introductie prijzen vermeld. Hun launches liggen niet gelijk. Want de S9 is niet de concurrent van de nieuze iphone, dat gaat de s10 zijn.
Omdat het introductieprijzen zijn waar ik over sprak maakt dit ook op zich niet echt uit. Zolang je maar niet te ver terug in de tijd gaat want toen waren telefoons van een andere prijsklasse.
Dat jij nu een S8 gekocht hebt voor 440 euro heeft ook weinig te maken met introductieprijzen.

En ik begrijp je punt wel over de nexus en zijn prijs. Maar wat heel belangrijk is, en wat je zelf ook schrijft, is dat het een toestel was van een totaal andere bouwkwaliteit.
De oneplus 6 is ook meer dan 200 euro meer dan de oneplus 1. Maar zijn bouwkwalitieit is ook van een ander niveau.
Mijn punt was gewoon dat er best veel gezeurd werd over de prijs van de pixel terwijl dit gewoon in lijn is met andere toestellen van deze klasse.
Ik ben het helemaal met je eens. De Pixel 3 vind ik persoonlijk erg aantrekkelijk, niet in het minste om zijn afmetingen. Maar de prijs, die is echt buiten proportie.
De prijs is niet buiten proportie. Zie boven.
Wat mij betreft wel. Ik kom van een Nexus 5x en had als alternatieve oplossing een Oneplus 3T (die ik iets te groot vind). Als ik dan zou overstappen naar de 3 128GB betekent dat een verdubbeling van budget.
Dat betekent dat de pixel boven het budget ligt dat jij aan een telefoon wilt geven.
En hier ben ik het volledig mee eens. Zoveel wil ik ook niet aan een telefoon geven.

Maar daarmee is die niet buiten proportie geprijsd he.

Ik zou hem ook liever voor 300 euro hebben. Maar dat is nu eenmaal niet hetgeen dat je krijgt voor 300 euro.
juist ik heb als dagelijkse phone een Xiaomi redmi note 5 en vind hem prettig dan de s9+ die ik een weekje op bezoek heb gehad. Let wel : prettiger, niet beter. Wel een betere prijs prestatie verhouding , by far.
Wat is prettiger, maar niet beter?

Nu is het enige wat je zegt dat je prijs belangrijk vind..
Geen bloat fijnere schil over android zeer lange akkuduur infrarood zender behuizing van metaal gestures ipv die vreselijke soft buttons Vingerprint sensor is sneller , en ja natuurlijk ook de prijs
Dat klinkt toch als dat hij beter is :)
nou ja objectief gezien moet ik natuurlijk ook vermelden dat de camera minder is, de SOC ook en het een lcd scherm betreft ipv oled, verder geen wireless charging en dat was het wel geloof ik
Het lijkt wel alsof de hoge prijs een selling point is geworden.
Inderdaad, Apple begon ermee, en Samsung en Google volgden. Dus deed Apple er nog een schepje bovenop, en weer volgden Samsung en Google.

Geen idee waar het eindigt, ik weet in ieder geval dat ik heel goed kan leven met een iPhone van minstens een jaar geleden. Bijna net zoveel telefoon voor veel minder geld!
De Pixel lijn is de iPhone geworden binnen het Android segment voor hen die zich persee moeten onderscheiden.
Je ziet dat overal, met autos, kleding, schoenen, etc. Er zijn altijd mensen die niet mainstream willen zijn en graag iets kopen wat anders is omdat het anders is. Niet persee omdat het beter is maar meer voor bragging rights.
De Pixel toestellen doen dat goed binnen het Android segment want mensen met enig verstand betalen niet de hoofdprijs voor een pixel die absoluut niet op alle fronten punten scoort.
Veel mensen denken van zichzelf dat ze de volgende beroemde vlogger gaan zijn. Of dat ze de beste camera nodig hebben om hun instagram etc. 'Alleen het beste is goed genoeg voor mij' is de heersende gedachte. Dus het is makkelijk geld verdienen nu voor fabrikanten.

Ik koop dankbaar de 2dehandsjes met de kop eraf zodra de kudde zich weer op het nieuwste model stort.
Mensen willen ergens bij horen. En een dure telefoon is ondertussen gewoon een status symbool geworden. Dus ja daar maken fabrikanten graag misbruik van :p
Ff reageren op een quote van uzelf in dit topic.

Als 850 euro geen premium geld is, maar je top mag verwachten in:

Camera
Speakers
Scherm
Chipset
Opties


OK de Pixel 3 voldoet aan al uw eisen. Toptoestel = check, 850 = check, camera = check, speakers = check, scherm (1080p) = check, chipset = check... En alsnog is het terug niet OK! De iPhone Xr had voor dit bedrag geen OLED en 1080p en dus ook niet OK. Nu zijn ze allemaal saai... 8)7 Maar ik begin te snappen wat uw probleem is, je wilt een BMW i8 voor de prijs van een Nissan Micra. Het is inderdaad wachten op vouwbare schermen, maar je zal deze ook afbreken want zal wellicht niet binnen het budget zijn.
Nee de verbetering ten opzichte van de vorige generatie pixels is gewoonweg marginaal. En dat is saai.

Dat de pixel 3 een completere telefoon is als de iphone XR, heb je goed gezien.
Mwa, De s9+ is nog altijd als enige, de meest complete toestel op de markt. Ja, het ontwerp is niets vernieuwend t.o.v. de S8 en naar mijn mening is het upgraden van een S8 naar de S9 het ook niet waard...maar degenen die de S9+ kopen hebben wel zo goed als elk belangrijk feature op 1 telefoon welk geen ander flagship ook maar heeft. Denk aan 1 van de beste stereo-speakers, veel intern opslag, SD-kaartje kan er in, 3,5mm jack support, normale camera & een tele-camera, OLED-scherm met een lange accuduur. Een combinatie als dat biedt de concurrentie niet aan. Heb je letterlijk elk belangrijk feature nodig? Dat hangt af van de koper. Als je dit vergelijkt met de Pixel 3XL valt de Pixel alleen op een paar key-features plat. Het enige wat noemenswaardig is van de 3XL is de camera. En het meest afschuwlijk is naar mijn mening is het scherm met een veels te hoge notch (een kleine notch zoals op de iPhones is prima) en te grote onderkin.
Once you go stock Android, you never go back. En daar zie ik geen enkele concurrent voor Google. En hardware, tja potato-potato denk ik daarover. Het gaat om de gebruikerservaring en de software. Die is vreselijk op een Samsung. Mijn Pixel is aan vervanging toe, ik vervang om de 2 generaties. Geef mij eens een andere phone met en deftige prestaties, updates wanneer ze uitkomen, een zeker gevoel van veiligheid (100% veiligheid bestaat niet, ook niet bij Google) en goede software?.
Ik heb de Galaxy Nexus en de Nexus 4 gehad. Vervolgens had ik een Google-edition Galaxy S4 en als laatst de Google Pixel. Bij elk Google-toestel dat ik had is er 1 ding dat gelijk staat over allen. Dat is hun onbetrouwbaarheid bij updates. Ja, de updates krijgt die snel (en daarmee loopt het eindelijk weer bij met bijv. de Samsung Experience) maar 9 van de 10 keer gaat er iets goed fout. Zoals, bootloops, no-sleep, telefoon altijd warm...en dan na een maand of 2, nadat je een paar bugfixes gehad hebt loopt het eindelijk weer. Ik vind dat maar een magere ervaring. Altijd loop je achter op functies t.o.v. de concurrentie (hide nav-bar, hide status-bar in de browser etc) maar je krijgt wel als eerst de laatste Android versie...Ben uiteindelijk maar naar Samsung overgestapt en het is toch een fijner gevoel aangezien alles, altijd blijft werken, ook na een grote update. Dat is dan mijn ervaring, kan van pech en geluk spreken, maar het is wat het is.
Niet mee eens de software van Samsung inclusief het updatebeleid is zeer matig te noemen genoeg reden om niet voor een Samsung te kiezen. De software bepaald toch de gebruikservaring wat mij betreft het belangrijkste aan een telefoon.
Volledig mee eens... alleen vouwbare schermen "justifyen" een prijs van 1000 euro "voorlopig".
Vind ook in de toekomst dat 1000 euro gewoon te veel is.
Ik ben het met je eens. De laatste week kijk ik rond voor een vervanger van mijn Pixel 2 XL, en ik kom tot de conclusie dat ik een Pocophone/Honor 10 van 300-350, een Huawei/Sony/LG van bijna 600-800 en nu deze nieuwe Pixels van bijna 750-1050 ongeveer allemaal even aantrekkelijk vind.

Er zijn uiteraard wel verschillen, maar eigenlijk niets waarvan ik zeg: daar heb ik 500 euro extra voorover. Misschien dat ik de aankondigingen van de Mate 20 en 6T nog even afwacht en dat een totaalplaatje mij toch bij een duurder toestel doet uitkomen, maar ik kan nu al vaststellen dat het niet de nieuwe Pixel wordt.

De hardware lijkt zich steeds langzamer te ontwikkelen. Of beter gezegd: de ontwikkelingen zijn voor de gebruiker minder spannend dan voorheen. Als kunstmatige intelligentie en software de onderscheidende factoren worden kunnen sommige merken het nog wel eens moeilijk krijgen vermoed ik.
Je kijkt teveel naar de specs en te weinig naar de feitelijke kwaliteit. Kwa soc is er natuurlijk geen verschil tussen een Pocophone en je Pixel 2. Maar op andere onderdelen wel. Fotos op de Pocophone wordt gewoon een stap terug voor je in vergelijking met de Pixel 2. Niet alleen is de sensor in de Pixel 2 een top model. De lens is dat ook. En daar lees je niets over op de spec sheet. Laat staan over de software die gebruikt wordt om de RAW data van de sensor om te zetten naar een foto op je scherm. Ook die verschilt significant. En zo heb je op andere vlakken gelijksoortige verschillen. Zo ben ik laatst weer een leuke tegengekomen: Fox Sports Go werkt niet op mijn OnePlus 3T. Ligt waarschijnlijk aan een licentie die Oneplus niet betaald heeft voor mijn telefoon, waardoor bepaald DRM materiaal niet afspeelt op de telefoon…. Hmm...
De verschillen zijn me niet onbekend. Maar ik vraag me af of die het grote prijsverschil waard zijn. Voor veel mensen vermoed ik van niet.
Wellicht. Maar het zijn ook verschillen die ontzettend lastig kunnen zijn. Ineens niet meer goed fotos kunnen maken, of niet kunnen streamen zijn wel lastige dingetjes. Zomaar aannemen dat het allemaal wel zal werken op basis van de spec sheet kan leiden tot een miskoop.
RAW software is gelijk, want dat doe je op de PC... zonder RAW opslag mogelijkheid is geen enkele telefoon echt interessant als je van foto's maken houdt. Hoe je een foto wil ontwikkelen is erg persoonlijk. Voor snelle mooie kiekjes is het verschil niet zo groot om de prijs te rechtvaardigen.
Volgens mij ga jij ervan uit dat wat in de DNG file zit een 1-op-1 read out van de sensor is? Dat is niet het geval. Het is geheel mogelijk om daarop in te grijpen alvorens je de data opslaat. En dat gebeurd ook.
Dan is een die DNG geen RAW dus. Als er correcties op toegepast zijn is het geen RAW maar eerder een losless compressed formaat, opgeslagen in een DNG. Dat kan met RAW uiteraard ook.....
In dat geval bied geen enkele camera een RAW file aan, want er is geen camera waarbij deze data niet in bepaalde vorm is gemanipuleerd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Raw_image_format

"When a camera saves a raw file it defers most of this processing; typically the only processing performed is the removal of defective pixels (the DNG specification requires that defective pixels be removed before creating the file). Some camera manufacturers do additional processing before saving raw files; for example, Nikon has been criticized by astrophotographers for applying noise reduction before saving the raw file"

Een goed voorbeeld is de vergelijking tussen de RAW bestanden van verschillende cameras die allemaal dezelfde (Sony en Nikon bijvoorbeeld) sensor hebben. De bestanden zijn niet helemaal gelijk doordat de fabrikanten een minimale manipulatie doen en omdat er naast de sensor nog andere hardware meewerkt bij de creatie van het RAW bestand.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 11 oktober 2018 11:41]

Mag ik vragen wat niet werkt van Fox Sports Go dan? Ik heb ook een OP 3T en daar werkt het gewoon goed op namelijk.
Nou, ik kan niks streamen. Maar dat is wel vreemd dan. Want ik neem aan dat we dezelfde OS versie, etc hebben. Ik krijg doodleuk een DRM error op mijn scherm. Op mijn iPad en op mijn PC werkt alles gewoon.
Jup is helemaal up-to-date, wel raar dan. Niks op internet te vinden?
Nee. Helemaal niets. En bij Fox Sports Support lijken ze het ook niet te weten.
De laatste week kijk ik rond voor een vervanger van mijn Pixel 2 XL,
Waarom zou je die willen vervangen? Toestel is pas jaar op de markt (okt 2017), over consumptie of wegwerpmaatschappij gesproken.....
Ik vervang elk jaar mijn Android telefoon en om het jaar mijn iPhone. Heeft niks met wegwerpen te maken hoor. Die van mij gaat meestal naar mijn vrouw, die van haar naar een van onze ouders, dan weer naar neefjes/nichtjes, en zo schuift het de familie (en soms vrienden) door. Zelfs de originele iPad 1 is nog in gebruik binnen de familie.
Ah, ik snap het!
Ik heb een Pixel 2 en zie in geen een enkel toestel een reden om te upgraden. De soc is nog snel genoeg. De kwaliteit van de foto's i behoort nog steeds bij de top van alle toestellen. En we krijgen nog 2 jaar OS updates. Ieder ander toestel zou voor mij meer aanvoelen als een sidegrade dan een upgrade. Tenzij je echt een notch wil hebben. Maar dan ben je beter af bij Apple, want Android telefoons hebben meestal naast een notch ook nog een behoorlijke kin.

Sla een jaartje over, en dan zul je bij een telefoon die je over een jaar koopt veel grotere verbeteringen zien.
Ik ben mee eens dat de prijs is aan de hoge kant, maar toch geen verassing, inmiddels zouden we al gewend moeten zijn met de Pixel pricing, maar twee toestellen vergelijken alleen omdat de de zelfde SoC hebben is te kort door de bocht, vooral als je bedenkt dat voor de consument het eigenlijk niet zo veel uit maak meer, een 630 of een 660 heeft de kracht van een 820 ongeveer en in het dagelijks gebruik merkt een gebruiker toch niet zo veel van tussen een 820 en een 845.

Je betaalt niet alleen voor de SoC, maar voor een betere display, betere microfoon, betere camera (hardware en software) etc... Dit zijn toch punten waar een poco of zelfs een OnePlus te kort in komen, niet iedereen vindt dat belangrijk maar dat is weer aan ieder de keus te maken van wat wil je in je telefoon hebben en wat je budget is.
Je hebt gelijk, maar SoC's zijn zo enorm belangrijk voor alle features. Veiligheid, wifi, 3g/4g, ontvangst, bluetooth, foto's, AI, snelheid van het systeem, batterij, etc. etc.

Niet voor niets maakt Apple zn eigen chips en is Google bezig het zelfde te doen. Vorig jaar met de visual core. Dit jaar met een security chip. Die Google SoC komt vanzelf.

Het is dus echt heel onhandig dat Google aan het einde van de cyclus van de Snapdragon lijn zn toestellen uitbrengt. Niet voor niets is net de pocophone gelanceerd aan het einde van de cyclus. De Snapdragon 845 zullen significanty goedkoper zijn dan afgelopen april.
Je hebt gelijk ij beide punten.

De SoC is veel meer dan de cpu en gpu, gelukkig hebben de nieuwe generatie socs wel betere modems en dsps voor betere connectiviteit en betere foto processing, de huidige 660 zijn gewoon 2CA, ik met mijn pixel 2xl met T-Mobile komt bijna nooit in een 3CA arrangement.

Ik ben van mening dat Qualcomm (en bij default Samsung) de release van hun SoCs moet gaan aanpassen, de duurste en betere mobieltjes komen na de zomer, wanneer Apple en Huawei met nieuwe SOC komen met of gebaseerd op de nieuwe arm designs, terwijl alle andere OEMs moeten doen met een SoC van half jaar oud
Hij zegt ook niet dat een SoC onbelangrijk is maar een SoC van 2,3 jaar oud is voor de gemiddelde gebruiker snel zat. Ik vergelijk het met PC's. Vroegah was hij eigenlijk alweer verouderd bij aanschaf. Mijn huidige PC is een i7 uit 2012 en hij is anno 2018 nog steeds snel zat.
Deze camera komt qua specs anders totaal niet in de buurt van de Huawei P20/P20 pro.

Sensor is veel kleiner en hij heeft geen aparte camera voor zwart wit zonder rgb filter.
Qua specs misschien niet, maar er is meer aan een smartphone camera als specs, je kan pas vergelijken als je foto's gaat vergelijken
Deze Soc is in Smartphoneland eigenlijk geen high-end stock meer. De SD855 komt er dit eindejaar aan en je weet dus dat je eigenlijk een eindereeks model koopt waarvan de prestaties binnenkort te vinden zullen zijn in midrange segment. Zeker tegen de tijd dat de Pixel 3 hier beschikbaar wordt.

Als je de Apple A12 soc er nog eens bijneemt is de 845 eerder verouderd met een hoger verbruik, veel lagere single core prestaties, veel lagere multicore pretstaties en vooral een GPU die tot de helft trager is dan die in de A12. Wetende dat we in een AR-tijdperk zetten, dat interfaces, browsers en media editors, heel fel rekenen op een snelle GPU. Zoek maar eens een SD845 die 4K 60pfs kan filmen zonder kwaliteitsreductie.

Zie hier het verschil tussen de Note9 (SD845) en de iPhoneXs bij het editeren van een video.

" in het dagelijks gebruik merkt een gebruiker toch niet zo veel van tussen een 820 en een 845." Het gaat hier wel over een High-end smartphone die vaak door power users gebruikt wordt. Je wil ook dat de zwaarste taken vlot verlopen.

Een tijdje geleden werkte ik even op een Samsung Exynos 7 Octa, een 1.6ghz Octacore, die is vergelijkbaar met de SD625 en die is echt merkbaar trager dan wat ik gewoon ben als dagdagelijkse telefoon en die is inmiddels ook al 3 jaar oud.

Het was veel beter geweest dat Google nog een paar maanden zou wachten op de SD855 zodat de premium price ook een premium spes gevezeld worden. De SD855 zal een stuk sneller zijn en vergelijkbaar A12.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 10 oktober 2018 10:20]

De camera van de pixel is enkel de software en die is al jaren geport. Je kunt gewoon de pixel camera app met hdr+ op een pocophone zetten zonder root access: https://youtu.be/9XcPDciilVA

Qua hardware heeft de pocophone camera bijna hetzelfde in huis: 12 MP, f/1.9, 1/2.55", 1.4m, dual pixel PDAF

[Reactie gewijzigd door nzweers op 10 oktober 2018 11:31]

Het gekke is ik merk weinig verschil met die app ten aan zien van de standaard die erbij zit.

Heb Nokia 7+ en 8 welke camera app ik ook pak Nexus 5X maakt betere foto's dan Nokia. Terwijl die al jaren op de markt is. Pixel 3 foto's gezien die zien er ook goed uit. Vergelijkbaar met Nexus 5X.
Dat ligt denk ik vooral aan de camera sensor. De Nexus 5X heeft een 1.55m f2.0 camera terwijl de Nokia 8 1.12m f2.0 heeft. De Nexus vangt daardoor 1,9x zoveel licht op. (1.55 x 1.55 / 1.12 x 1.12)

[Reactie gewijzigd door nzweers op 10 oktober 2018 15:21]

Al ergens te vinden wat voor waarde heeft de Pixel 3 met m? In specs hierboven niet te zien helaas.

Fragma is in elk geval 1.8 ipv 2.0. Dat is ook al beter.

Maar hoe dan ook nieuwe tel is de camera (Nokia VS Nexus 5x) dus een achteruitgang.
Ik ben het niet echt eens met je stelling dat ze "meer" features hebben; ze maken andere keuzes. De meeste midrange telefoons zijn bijvoorbeeld niet waterdicht, en hebben vaak geen NFC. Daarentegen hebben ze wel een headphone jack en aardig ruime accu's.

Voor de rest helemaal mee eens. Telefoons worden alleen maar duurder, maar de ontwikkeling is ver te zoeken. Apple heeft de trend gezet, met ieder nieuw toestel +/- 100 erbij, maar aan interessante (hardware) features wordt de laatste tijd weinig gedaan. Ik wacht met smart op de in-screen fingerprint reader, meer dan het 100% scherm, dat lijkt me alleen maar weer te kwetsbaar worden en gaat wat mij betreft niks toevoegen aan mijn gebruikerservaring. Zo groot zijn mijn handen ook weer niet.
De laatste zin: is dat niet met alle laatste high-end toestellen zo? Vindt ze allemaal 1 in een dozijn waardoor het inderdaad niet de prijs rechtvaardigt voor mij
Tja alles wordt duurder auto's, boodschappen etc. dat is nou eenmaal zo maar je betaalt hier ook voor de software he, hoeveel R&D en hoeveel manuren zitten er wel niet in die ontwikkeling dat moet terugverdiend worden. Het gaat allang niet meer om de hardware want dat zit toch wel goed bij al die telefoons, sofrware maakt het onderscheid iets waar Samsung hard aan moet werken nu.

De XL boeit me niet maar ik zou zo zonder enig probleem 850 euro wegleggen voor de Pixel 3. Design boeiend er gaat toch een hoesje omheen. Het gaat mij om de pure Android ervaring, snelle updates en innovatieve software.
Voor mij is de camera de reden om toch voor een high end telefoon te gaan. Daar boet je toch het meest op in als je voor een middenklasser gaat.
Als die pocophone dus een goeie camera zou hebben was mijn keus gemaakt. Maar ja, dan zou het ding ook een stuk duurder zijn...

Het lijkt er voorlopig op dat mijn volgende een Huawei p20 pro wordt. Aangezien die binnenkort wordt opgevolgd zakt-ie hopelijk een beetje in prijs de komende tijd.

Goeie tweede op mijn eisenlijstje is trouwens de accuduur. Die is toch nogal deplorabel over het algemeen. Ook bij high end.
Nou, een hele spiegelreflex uitrusting niet, kost je wel een paar duiten meer dan dat.
Mijn 85mm 1.2L lens heeft mij 1900 euro gekost. Ik ben er zeer tevreden van, maar ik loop we niet elke dag mee rond.

Ik vind het dus niet erg om mee te betalen voor een betere camera.
Ik zie dan weer links en rechts dat de Pixel vergeleken worden met andere Android hardware en dat de Pixel dus minder features heeft, maar dat is het juist de punt van Google.

Kwa hardware, de Pixel is saai en basic, enige wat naar boven komt is de dual selfie camera, en dat is iets wat een gebruiker WEL belangrijk zou vinden.

De rest is allemaal in software, Google is een software bedrijf uiteraard en verwacht dus geen hardware innovatie in Google hardware.

Persoonlijk had ik graag wat meer gezien, ze hebben dat grote en hoge Notch in de 3 XL maar geen face-biometrics, betekent ook dat Android nog steeds geen native ondersteuning voor dit soort zaken krijgt, en je kunt dus een iris of een gezichtsherkenning hardware nog niet gebruiken voor de zaken die je nu de InPrint API kan gebruiken, zoals login bij apps, betalingen van de play stores etc... Houdt ook aan dat we nog niet weten wat zou de eisen van een "inFace" API zijn... dus geen garantie dat hardware die vandaag de dag aanwezig is ooit gaat werken met een toekomstige Android gezichtsherkenning API.

Maar terug in de Pixel, jammer dat het nog niet in Nederland wordt verkocht, vooral de Pixel slate.

Wordt weer importeren voor wie het wilt hebben.
Dat klinkt interessant, maar dat is geen excuus. Apple kan met dat excuus wegkomen, omdat het de enige is die iOS leverd.

De Pixel blijft gewoon een Android device, behalve een ander skin, is het gewoon hetzelfde als andere Android phones op gebied van software (hun geweldige camera app kan je ook op andere phones zetten - aanrader).

Wat blijft er dan over? Een overdreven dure telefoon met een absoluut verschrikkelijk design (imo lelijkste telefoon met een notch op de markt), die op gebied van hardware features achterloopt. Simpel? Fingerprint in screen is erg simpel, maar gaat ook mee met hardware trends bv. Het enige sterke punt van deze telefoon, is dan ook gelijk erg sterk, en dat is de camera.

Als je deze telefoon nu koopt, dan loop je op gebied van hardware al achter, voor zo'n prijs, niet echt te verantwoorden.
Amen ! Eindelijk iemand die het ziet voor wat het is ... Niks meer en niks minder.

Apart om te zien dat binnen het Android segment Google maar altijd verdedigd moet worden en het lijkt erop dat de Pixel inmiddels de iPhone geworden is binnen het Android segment dat door sommigen gepresenteerd wordt als een nieuw wereld wonder van mythische proporties. Het is zoals hierboven mooi verwoord is gewoon een Android phone.
Daar raak je een goed punt, het is inderdaad de iPhone van Android devices geworden. Wordt erg hard verdedigd, en mag je amper bekritiseren.
Net zoals het overrated 'stock' Android ... Of moet ik zeggen 'vanilla' want dat klinkt nog meer hardcore.
Gebruikers die van een andere Android phone komen missen vaak veel handige functies en moeten alsnog van alles downloaden. Tevens zijn steeds meer functies vanuit diverse schillen inmiddels in Android opgenomen net alsof het nieuw is.

Alles wat de hoofdprijs kost mag best kritisch naar gekeken worden en puur omdat het Google is krijgen ze van mij niet automatisch een 'pass'

Ga ook niet quasi interessant lopen doen door nu opeens het design best mooie te vinden want de 2012 design achterkant is nu opeens lekker simplistisch en het gehele Glassback is nu opeens cool. Oh enne draadloos laden ! Ja, anno bijna 2019 toch best bijzonder.

Lijkt wel alsof Google 1 jaar achter Apple aan loopt. Komen jaar later met Jack delete, nu mega Notch, nu opeens wireless Charge en waterproof, nu Glassback.
Laat me raden, 2019 face ID achtig unlock en kin delete.
Maar dan gaan we weer in de fout in vind ik, vergelijken de pixel met andere Android toestellen.

De pixel speelt imo veel meer tegen de iPhone dan tegen andere Android toestellen, het wordt de Google's iPhone genoemd en dat is niet zo maar, mensen die een Pixel kopen is het vaak omdat ze gehoord hebben dat een Google toestel is die net zo goed als de iPhone is maar met een magische camera.

Kwa gebruikersvriendelijkheid speelt de Pixel ook in een andere niveau, hier een voorbeeld,

In de instellingen van een Huawei toestel heb je net als in andere Android toestellen de optie van backup and restore, maar omdat dit een Huawei toestel is, niet alles wordt daar gebackuped, de rest (instellingen, sms'en en andere Huawei apps) kun je aanpassen via de menu Huawei Cloud, het is een losse app die soms gepdatet moet worden, dan krijg je een melding om die app te updaten, klik je op okay, wordt de apk gedownload, dan word je geprompt met de instructies om hoe je de instalatie via unknown sources moet aan zetten voor de Huawei installer, kom je in die scherm dan zie je een waarschuwing over veiligheid risico's van aanzetten van installatie via onbekende bronnen. En Fin een circus die herhaalt zich op ieder Huawei, Samsung, Xiaomi en op mindere maten toestellen van OEMs met minder bloat en aanpassingen, ik heb geen probleem mee, gebruikers die niet Tech savvy zijn kunnen daar niet zo goed omgaan.

Ik ga dan te veel off-topic, maar in het kort die mensen die een pixel kopen, kijken vaak ook niet naar de hardware specs, ze willen een telefoon die doet wat ze willen en verwachten, en dat krijgen ze gewoon met de pixel.

Voor de budget lijn, Google heeft HDM, een bedrijf die alleen maar Android One toestellen leveren, dus alleen maar Google services, heeft Google geen gedoe om een budget lijn uit te brengen, support voor moeten geven en dan ook nog marketing moeten doen, de naam Nokia verkoopt van zelf bijna.
Sorry maar nu maak je er echt iets van dat het absoluut niet is. De Pixel is gewoon een Android toestel, een van de minst innoverende daarbij. Pixel telefoons zitten vol met Google bloatware, hebben hun eigen unieke apps en launcher... klinkt zoals de meeste andere OEM's? De tijden van de Nexus zijn voorbij.

Om een telefoon echt te zien als de iPhone van de Android toestellen, moet hij ook erg succesvol zijn, de realiteit is dat alle merken die jij opnoemt, Samsung, Huawei, Xaomi veel succesvoller zijn, een veel groter publiek en bereik hebben. Dit omdat de eerste redelijk veel innoveert en bijzonder bouwkwaliteit en schermen bied, en de andere twee vaak goede prijzen bieden en ook innoveren.

Google doet hier niets van en dat reflecteerd ook gewoon in de verkoop. Als Google de Pixels als de iPhones van de Android toestellen wilt zien, dan hebben ze nog een hele lange weg te gaan, want dat is veel te hoog gegrepen voor ze.
De tijden van toestellen met AOSP apps zonder al te veel Google troep zijn lang voor de pixel voorbij, Google heeft al lang AOSP apps vervangen voor eigen apps gentegreerd met je Google account.


Het is maar de derde generatie pixel, die in beperkte aantal landen wordt verkocht, verkoop cijfers van de ene vergelijken met de andere is een beetje onzin vind ik.

Stap gewoon uit de technische bubble en kijk de commentaren over de pixel op forums en sites waar minder Tech savvys zitten.
Wederom, de hele "ervaring" pitch werkt slechts deels. Het is en blijft een Android product, niet ChromeOS bv. Wanneer ik nu van mijn Galaxy S8 (eerst Samsung device) overstap wil ik een telefoon die met de tijd mee is. Ik praat niet eens over de snelste processor etc, maar ik praat wel over een fantastisch scherm, een goede camera en features die er voor zorgen dat ik wel het gevoel heb dat het een betere telefoon is. Feit dat qua hardware de Pixel 3 (praat niet over de processor hier) als een stap terug zou voelen is niet acceptabel voor deze prijzen.

Een Vivo Nex S die de helft kost is veel innovatiever, draait ook gewoon Android met een skin en z'n eigen bloatware. Dit is slechts een voorbeeld, maar hoop dat je m'n punt begrijpt. Voor de meeste mensen is Android gewoon Android, en je wilt vooruit met je nieuwe high-end aanschaf.

Iig, succes meet zich uiteindelijk wel gewoon in verkoopcijfers. OnePlus begon in een beperktere markt en verkocht als een gek.
Voor de meeste mensen, ze weten niet eens wat Android is.... Ze kennen Galaxy en iPhone.

Dat de ervaring verkoop punt voor jou niet een belangrijke punt is, begrijp ik, het is voor mij ook niet echt belangrijk, de reden dat ik van iOS af ben gestapt toen de 3GS was juist omdat het systeem te eenvoudig en weinig opties had. En ik vind de pixel nogal te kaal kwa software. Wat hardware betreft, enige wat is mis is een wide angle camera achter, en een oordopje aansluiting. Ik vind de randen in de 3 en 2XL just prima.

Wat ik over had, wij praten hier in NL over de pixel bij Tweakers omdat de pixel hier niet verkrijgbaar is, maar in de VS, na de lancering van de Pixel en Pixel 2 hadden ze op normale TV programma's van nationale en lokale zenders over "de iPhone van Google", de competitie van de iPhone, etc etc... In de media werd het gewoon tegen de iPhone gehouden, in de hipster websites had je oneindig video's en posts van iPhone users tries the Pixel, why I switched to the Pixel...

Heb vandaag nog niet zo veel gebrowsed online maar ik durf te zeggen dat het is weer tijd, waar de pixel beschikbaar is, mensen het tegen de iPhone gaan vergelijken, Google gaat de marketing richten voor iPhone users in de VS, zoals ze al gedaan hebben.

Over OnePlus, vooral in de eerste twee releases, veel meer hype dan verkoop en het was niet zo restrict kwa beschikbaarheid, daarnaast de echte verkoop cijfers van de pixel is niet bekend.

Het zit een verschil hier van wat we vinden hoe het moet zijn en hoe het zit.
Zijn de toestellen duur? Ja.
Is dat een miskoop? Daar moet je kijken wat de gebruiker wilt van zijn telefoon.
Is de strategie van Google slecht? Blijkbaar niet, want ze zetten het al voor de derde generatie zo door.
Ervaring is zeker wel een belangrijk punt, maar dat is volledig subjectief. Persoonlijk vind ik de software op de Xaomi telefoons geweldig, en AOP Android verschrikkelijk saai, maar ik ben daar absoluut niet de standaard in.

Ik weet dat er veel wordt gemarket door Google, ook hier in Engeland (woon in London), niet op niveau zoals Samsung of zelfs Huawei dat doet, maar absoluut veel.

Ik ben het er mee eens dat Google zich daarop richt, dat het een deels werkt en het is goede marketing. Neemt niet weg dat ze al weten dat het geen sales monster zal worden, en ze dat ook niet nodig vinden (Google's eigen woorden). Het daarom de iPhone van de Android toestellen te noemen is veel te veel lof.
Het is slimme marketing waar mensen toch enigszins worden misleid dat het meer is dan een Android toestel. Even tussendoor, werk voor een groot tech bedrijf waar we altijd alle gadgets hebben, ik praat echt uit ervaring over het gebruik van de toestellen. Heb de Pixel 2 (vanwege de camera) een tijdje als werktelefoon gehad.
Maar dan kan die prijs ook omlaag, zoals ze ook eerst begonnen met de Nexus lijn, goede hardware, basic maar gewoon goed met een kaal besturingssysteem voor een zeer scherpe prijs (wat naar mijn mening heel goede concurrentie was).

Wegens de stijging van van de prijzen van alle andere merken is google mee gegaan zonder iets echt aan die filosofie te veranderen. Het klopt dus ook inderdaad dat de vergelijking met andere android telefoons totaal onzinnig is. Ze staan nu in de markt hoog aangeschreven omdat het merk Google er aan hangt en men weet dat er voor betaald gaat worden.
De prijs is hoog, maar dat is wel in de trend van wat je overal ziet, als we de 3 Nexus die goedkoop waren buiten laten (ook omdat die devices maar beperkt populair waren voor een kleine doelgroep) mijn Galaxy Nexus koste 600 destijds en mijn Nexus 6 was iets van 700 voor de 64GB variant.

Ieder flagship die destijds 600 koste zit tegenwoordig ook tegen de 800 aan, met de downside dat de Pixel, net als iPhones en OnePlus geen enkel officile price drop zien voor dat de volgende versie gereleased wordt.

Wat de targeting betreft, ik denk dat Google het wel goed doet, ze target gewoon de iPhone doelgroep en de Android gebruikers die de duizenden opties en functies van een Samsung beu is. Ze maken een telefoon met eenvoudige design als doel, zowel software als hardware.

Er is ook een kleine groep puristen die ook voor de pixel gaan, maar Nexus of power users is niet de doelgroep dat Google wilt hebben, en de Pixel is ook niet een budget vriendelijke device. Als Apple een toestel met 720p scherm voor 800 kan verkopen, kan Google een FHD toestel voor het zelfde prijs doen.
Mbt selfie camera, snap ik niet dat Google niet voor alleen de wide camera gekozen heeft. Met de software kunnen ze het prima corrigeren om de gewone beeldhoek software matig op te lossen. Dat werkt bij mijn lg v20 al fantastisch, dus dat moet Google zeker chic kunnen oplossen, dan had de notch wat kleiner gekund.
Quote:
Ondanks de kleinere randen zijn ook op deze telefoons weer stereospeakers aanwezig. Een goede keuze als je het ons vraagt; elke telefoon en tablet zou ze wel mogen hebben.

Of je gebruikt je telefoon onderweg voor muziek en gaan luister je waarschijnlijk via oortjes. Of je kijkt in ov een film en dan doe je dat ook met oortjes. Op andere momenten kies je toch voor een ander apparaat om geluid weer te geven omdat een telefoon altijd waardeloos zal klinken (in ieder geval in mijn oren).

Ik begrijp de meerwaarde van stereoluidsprekers op een telefoon niet. Zal vast een goede reden voor zijn om dit wel te hebben. Wat mis ik?

Edit.
Met dat ik op verzenden druk weet ik er 1. Als je alleen slaapt kun je voor het slapen gaan YouTube filmpjes kijken die dan misschien net iets verstaanbaarder klinken.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 10 oktober 2018 06:31]

Ik loop er met mijn S7 regelmatig tegenaan dat als ik een (grappig) filmpje wil laten zien aan collega's/vrienden/kennissen dat het geluid vaak niet eens harder word dan het omgevingsgeluid. Door het lullige kleine onder speakertje te "cuppen" met je hand wordt het beter, maar het is nog steeds geen super goed geluid.

Ook YouTube'n op de bank of bij wijze van spreken Netflix in bed zijn ook scenario's waar ik niet zo veel trek heb in oortjes: vandaar dus dat ik persoonlijk stereo wel een fijne optie vind. Daarnaast zal het ongetwijfeld ook gedaan zijn ivm de Google Assistant functionalitiet zodra de telefoon gedocked staat. Op die manier kan je de telefoon overal horen, met een klein mono speakertje in de S7 gaat dat moeilijker.
Ik kijk inderdaad veel YouTube of Netflix op mijn Pixel 2. De stereo speakers zijn hiervoor ideaal. Als ik nu een andere telefoon gebruik valt meteen op dat de balans weg is.

Maar ik luister ook veel muziek via de speakers, gewoon omdat dat handiger is dan altijd maar oordopjes in doen. Vooral als je thuis bent. Ook voor muziek of podcasts zijn deze stereo speakers veel beter en gebalanceerder dan alle andere telefoons die ik gehad heb (vrijwel elk jaar een ander)
Tot dat je goede stereo luitsprekers gehoord hebt snap je het nut denk ik niet.
De HTC M7 en M8 hadden echt top speakers dat geluid was echt heel erg goed voor een telefoon.

Zelf gebruik ik best regelmatig de luidspreker van de telefoon helaas is die van mij niet zo goed.
Oortjes heb ik ook niet altijd bij me soms wil je gewoon even snel iets kijken en dan is het ideaal.

Het is voor mij geen musthave maar ik zou graag goede speakers willen zoals de M7 en M8 dat hadden.
https://youtu.be/x2lbVRqBFdY

Iets meer achtergrond info over dat Android van je.
Zit er een 3.5mm jack op ?
Usb-c to 3.5 mm jack zit erbij geleverd
Denk dat het op zich prima SmartPhones zijn. Maar dan niet voor de gevraagde prijs. Als het alleen om camera's gaat zijn ze misschien wel de betere met hun eigen camera chip.

@gcwitte wat ik heb begrepen is, omdat het qua taal nog niet ondersteund wordt. Het dus daarom nog niet in NLD wordt verkocht.
Maar daar komt verandering in. Al

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 10 oktober 2018 06:21]

Ze hebben geen eigen chip. Waarschijnlijk gebruiken ze gewoon weer een Sony sensor. En anders een van Samsung maar ik ga uit van Sony.
De software is het geen wat de camera tegenwoordig goed of slecht maakt en google is daar gewoon heel erg goed mee. De sensor is natuurlijk niet on belangrijk maar met een goede sensor en slechte software kom je niet ver (dat is waar Sony Smartphones helaas door de mand vielen. Ze hadden de beste sensoren maar de software was niet genoeg genoeg)
Je kunt gewoon na gaan hoe belangrijk de software is, de BlackBerry KeyOne had het zelfde sensor als de Pixel OG, wel met een andere lens, maar de lens was niet wat de kwaliteit benvloede.

De Pixel gooit voor een kant en klare, Instagram ready HDR processing dat meeste mensen super vinden.
Met eigen chip bedoelt hij waarschijnlijk de Pixel Visual Core, dit is een dedicated chip voor image processing
Dit is echt de meest lelijke notch die ik tot nu toe heb gezien |:( . Wat heeft Apple met de iPhone X toch voor een hele hoop lelijke namaak gezorgd :( . En allemaal zon lelijke kin waardoor ze compleet uit balans zijn estestisch gezien.
Hij is verschrikkelijk. Alleen de notch is al reden genoeg om hem links te laten liggen. Ik vind deze telefoon een redelijke wanprestatie. Hierbij ook de prijs meenemende.
En zo onnodig ook he. Kijk bij Apple krijg je er tenminste FaceID voor terug maar geen van de android rip-offs hebben uberhaupt enige echte innovatie in de notch verwerkt.
Ook dat inderdaad. De kin, daar heb je ook gelijk in, wat is die esthetisch onverantwoord. Over smaak valt niet te twisten, maar nu snap ik waarom het design van apple zo gewaardeerd wordt nu je dit ziet. Alles is uit verhouding. Ik vind een telefoon niet snel lelijk, maar deze verdient wel dat predicaat.
Ik heb zelf een mi8 gekocht, ook met grote notch, maar wat is dat een beauty vergeleken bij dit ding. Google zou zich echt moeten schamen om dit eind 2018 op de markt te durven zetten. We mogen blij zijn dat deze niet in NL uitkomt ;-)
Quote uit het artikel: "Een Pocophone F1 biedt voor de helft van het geld een telefoon met dezelfde soc, hoeveelheid ram en resolutie als de Pixel 3 XL, met nog een grotere accu ook."

Sterker nog, de Pocophone biedt mr ram met 6gb versus 4gb! Verder leuk weer eens een telefoon review van Wout te lezen!
Eerder in het artikel noemt Wout wel dat de Pocophone 6gb heeft: "Niet dat je met 4GB niet uit de voeten kunt, maar Xiaomi biedt in zijn Pocophone al 6GB voor een veel lagere prijs."

Maar de helft van het geld klopt ook niet helemaal. De pocophone kost 320 euro bij amazon en wordt gratis in Nederland bezorgd. Dan is de Pixel 3 met zijn 950 euro 3x zo duur.
Haha, precies. De Pocophone is zelfs nog een betere deal dan het artikel al suggereert ;)
Kan iemand mij uitleggen waarom een telefoon niet in de Benelux (met name niet in Nederland) wordt uitgebracht? Is het zo simpel als een te klein land qua afzetvolume?

Thanks voor de review.
Ze brengen hem alleen uit in Google Home / Assistant enabled (Fully Supported) landen.

Al zal er in November ook in ons land Google home komen.
Dat kan ook het moment zijn dat ze hier officieel op de markt komen.

Ps. Het is een preview.

[Reactie gewijzigd door jqv op 10 oktober 2018 06:58]

Desgin kon veel beter. Vooral van de Pixel 3, nog steeds te dikke randen aan de boven en onderkant. Vingerafdrukscanner aan de achterkant vind ik eigenlijk niet meer kunnen zo eind 2018. Maar de een vindt dat weer de beste positie voor ontgrendeling. Had liever een touch id onder scherm gehad.
Ik snap je opmerking, maar ik ben zo gewend aan de scanner achterop dat ik hoogstwaarschijnlijk zal moeten wennen aan de scanner voorop.

Daarnaast voor Touch ID moet je bij de buren zijn.
Ik noemde voor het gemak touch id weet inderdaad waar ik moet zijn voor touch id:)
Waar ik momenteel het nerveuste om ben is het scherm. Als dit daadwerkelijk LG is hoop ik van harte dat er minder problemen (color shift/ burn in)zijn dan vorig jaar. Het Pixel 3 XL scherm is tot nu toe wel bekroond tot (het beste? Een van de beste? OLED schermen op de markt . Zie linkje hier: https://mobile.twitter.co...tatus/1049697295996989440 )

Al met al wel genteresseerd in de telefoon, voornamelijk de non-XL maar de prijsstelling zoals deze momenteel is kan ik het simpelweg niet veroorloven. Binnenkort maar eens de accu vervangen in mijn S7 en een factory reset. Hopelijk word hij daar weer wat sneller van :)
has earned our Highest A+ Rating
Houd alleen in dat het scherm de hoogste score haalde. Niet dat het scherm ook de best op de markt is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True