Google Pixel 3 XL 128GB Zwart Review

victor1701 19 april 2019, laatste update op 18 september 2022, 2.517 views Product gekocht

Google Pixel 3 XL 128GB Zwart

Snelle telefoon met een hoop ingebouwde Google features. Uitmuntende goede camera met veel mogelijkheden. Mooie soepele kale android 9 software zonder bloatware. En die lelijke notch kun je uit zetten !!!

Pluspunten

• Vlotte kale android 9 software
  • Snelle hardware
  • Prachtige camera
  • Snelle android updates
  • Snelle vinger afdrukscanner
  • Mooi groot oled scherm
  • Telefoon is van Premium materialen gemaakt
  • Goede stereo luidsprekers aan de voorkant

Minpunten

• Hele grote notch aan de bovenkant van het scherm
  • Geen 3,5 mm headphone jack
  • Maximale helderheid scherm is onder de maat
  • Zeer hoge prijs

Inleiding

Goh wat heb ik er lang over na moeten denken. Ondanks dat ik niet erg verrast was over hoe de pixel 3 XL eruit ging zien bij de presentatie in oktober 2018. Immers was de telefoon meerdere malen uitgelekt naar de media. Mijn ergernis was vooral de grote notch op de pixel 3 XL. Ik was zo wie zo geen voorstander van een notch. Maar deze was wel heel erg groot. En dan kwam nog de aanschafprijs bij. Die buitengewoon hoog is ala apple stijl.

Ik dacht bij mezelf zou ik dan weer een jaar moeten wachten op de perfecte telefoon van Google. De eerste pixel uit 2016 vond ik een te achterhaald beeld scherm hebben. En een te lelijke achterkant. De tweede pixel uit 2017 was in uiterlijk wel iets verbetert, maar nog steeds te achterhaald. De randen boven en onder waren nog steeds erg groot. En dat gelde ook voor de randen aan de zijkanten van het scherm. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de slechte kwaliteit van het LG oled scherm op de XL variant. Ondertussen hadden concurrerende telefoons zoals de samsung galaxy s9 en zelfs de telefoons van Apple al bijna rand loze schermen. Desondanks was de pixel 2 wel een blikvanger in camera prestaties. Ik vond de nieuwe functies en verbeterde fotokwaliteit zo dusdanig goed dat ik bijna een pixel 2 had aangeschaft.

Ondertussen was mijn oude vertrouwde Nexus 6 al meer dan 3½ half jaar oud maar draaide nog steeds behoorlijk goed op een Lineage OS custom rom gebaseerd op Android 8.1. Ik begon wel onderhand op te merken dat het openen van apps wel wat trager ging. Daarbij begon ik de mate van kwaliteit van de foto’s die ik met de camera van de Nexus 6 kon maken minder te waarderen. Waar de camera van de nexus 6 bijna 4 jaar geleden nog bovenmatig goed vond. Ging ik me wel onderhand irriteren dat het verwerkingsproces van een geschoten hdr+ foto best lang duurde. Voordat ik eindelijk de beslissing kon nemen om een Google pixel 3 XL aan te schaffen. Moest ik toch wel over een reeks van hobbels heen zien te komen. Het aller ergste vond ik de zeer hoge adviesprijs van 1049 euro voor de pixel 3 xl 128 GB. Het overnemen van deze trend had Google van mij mogen overslaan. Daarbij kwam er ook nog eens dat de pixel nog steeds niet officieel te koop is in Nederland. En wanneer er wel een web winkel de pixel 3 aanbood, het nog eens bijna 2oo euro duurder is dan de advies prijs. Daar bovenop kwamen er nogal wat negatieve reviews over snel krassende coating op de achterkant van het toestel. Een trillende achterkant wanneer er geluid wordt afgespeeld door de dual front luidspeakers.

Na al dit gegeven zou je denken we gaan verder kijken naar een andere telefoon. Nou voor mij niet echt een gemakkelijk opgave. Ik ben nogal erg gehecht geraakt aan het idee van een telefoon zonder enige bloatware. Een telefoon met een originele versie van Android er op zonder skins etc. En laten we niet vergeten dat Google ‘s eigen telefoons als eerste nieuwe Android versies krijgen met daar bovenop iedere maand, 3 jaar lang beveiliging updates. En ondanks er nu telefoons uit komen met 3 of zelfs 4 camera’s op de achterkant. De pixel 3 ze aardig bijhoudt in foto kwaliteit met maar 1 camera lens op de achterkant. Ik zie je al denken die gast is gek. Hoe kan een pixel 3 met 1 lens nou betere foto’s maken dan een Samsung Galaxy s10 met 3 lenzen. Of een Huawei p30 pro met 4 waarvan de primaire lens meer dan 3x keer zoveel pixels heeft. Ik moet toegeven dat een telefoon met een aparte ultra groothoeklens en een telefotolens aantrekkelijk klinken. Maar uit alle reviews die ik gelezen heb en de youtube filmpjes die ik gekeken heb. Moet ik toch concluderen dat ik de fotokwaliteit van de pixel 3 vaak beter vind dat van andere telefoons. Het zit m met name in de natuur getrouwe kleuren. En dat concurrenten zoals Samsung en Huawei gebruik maken van agressieve filters waardoor foto’s te bleek lijken en of de gezichten in de portret foto’s een facelift lijken te hebben ondergaan.

Gelukkig is de prijs van de Google pixel 3 sinds begin januari behoorlijk gedaald. En na het lezen van een artikel hier op tweakers.net is de verschrikkelijke notch via een instelling in het instellings menu uit te zetten. Wat blijft er over een toch best nog dure telefoon maar gemaakt van aluminium en glas met uitmuntende software er op, vol gimmicks en volledig getuned op de Google assistant en de camera prestaties.

Specificaties

Link naar Google website store

Unboxing

Na lang twijfelen, wikken en wegen heb ik de Google pixel 3 xl bij Mobiel.nl besteld. jaren lang ben ik al een grote telefoon gewend, immers heeft de Nexus 6 uit 2014 een 5,95 inch groot scherm. Dus was ik erg gehecht aan het grote formaat. Ik had nog nooit wat bij mobiel.nl besteld. Ik moet zeggen dat ze zeer netjes zijn betreft de klant op de hoogte houden van de bestelling. Bij iedere stap krijg je een mail toegezonden over de status. En de bestelling is zoals toegezegd de volgende dag thuis bezorgt.

Ik vond het toch eventjes spannend. Immers was ik een paar weken eerder ik al ingesprongen op een aanbieding bij Max ICT. En kocht ik bij hun voor 760 euro de Google pixel 3 xl de zwart variant. Ik had het eigenlijk kunnen weten dat deze aanbieding net iets te mooi was om waar te zijn. En dat bleek ook waar zo te zijn. 3 dagen later zat ik thuis op de bank met een nee niet de xl versie maar de gewone. En nee niet de 128GB versie maar de 64 GB. maar dat was nog niet zo erg. De telefoon was ook nog eens knal roze...Daar zit je dan als volwassen kerel niet echt op te wachten..

Gelukkig heeft Mobiel.nl de juiste telefoon naar mij toegestuurd en ja dan heb ik het over een mooie zwart kleurig model. De telefoon wordt door Google geleverd in een mooi doosje. Meestal kijk ik er niet zo naar om. Maar Google heeft het netjes geregeld betreft de accessoires. De pixel 3 XL wordt geleverd met een dongle van usb c naar 3,5 mm jackplug. Een goed uitziende pixel buds in-ear oordopjes. En laten we niet vergeten de usb-c kabel en de oplader. Wat het voornaamste bij mij opviel is de verloop plug van usb c naar usb 3. Waar ik helaas nagenoeg niet veel aan heb. Want om de telefoon op je pc aan te kunnen sluiten heb je nog steeds een usb 3 kabel nodig. En de bijgeleverde kabel voor de oplader heeft aan beide kanten een usb c aansluiting. Dus heb ik nog een kabel moeten aanschaffen om mijn telefoon te kunnen aansluiten op mijn computer.

klik op het plaatje om alle foto's in het groot te zien.

Ik moet zeggen dat de telefoon verbazingwekkend lekker in de hand ligt. Uiteraard heeft dit allemaal te maken met het nieuwere 18:9 schermformaat. Om precies te zijn heeft de pixel 3 XL een 18.5:9 scherm formaat.. Nou ja nieuw is het al niet echt meer maar voor mij wel. Want ik ben immers het nog 16:9 scherm formaat van mijn oude Google Nexus 6 gewend. Maar dit smallere langwerpiger formaat ligt veel prettiger in de hand. En dat niet alleen de zogenaamde matte glazen achterkant voelt ook heel erg prettig aan.Zo prettig dat je niet zou denken dat het om een van glas gemaakte achterkant gaat. Omdat de behuizing grotendeels is gemaakt van glas en de zijkanten van aluminium oogt de telefoon niet alleen premium maar op een of andere manier voel je het ook wanneer je de telefoon in je hand hebt.

Het oled scherm is zo donker dat je nauwelijks kunt zien waar het scherm eindigt en overgaat in de aluminium behuizing. Ditzelfde geldt voor de beroemde grote notch aan de bovenkant van het scherm. Alleen in direct scherp zon licht met bijna je neus op het scherm kun je de verschillen pas waarnemen. Voor de rest lijkt de telefoon netjes te zijn afgewerkt. Het glas gaat mooi over in de aluminium rand. Ik kan geen oneffenheden of glas splinters bespeuren op de achterkant van het toestel. Waar de redactie van tweakers nog in hun review spraken over krasgevoeligheid van de matte glazen achterkant. Heb ik zelf nog niet kunnen bespeuren sinds ik de telefoon een paar weken in huis heb. Maar daar moet ik wel bij zeggen dat ik altijd voorzichtig omga met mijn toestel.

Aan de voorkant van het toestel vinden we de dual front speakers met boven aan het scherm de dubbele Sony IMX355 een wide angle en een ultra wide angle f/2.2 aperture 8 megapixel camera’s. Aan de achterkant vinden we de een enkele Sony IMX363 1.4 um, f/1.8 aperture 12.2 MP camera lens met daaronder de vingerafdruk scanner. Aan de rechterkant van het toestel vinden we de volumeknoppen en daarboven de power knop. Ik moet toegegeven dat ik in het begin wel even moest wennen aan de powerknop. Het indrukken van deze knop gaat nogal stroef en moet je toch wat meer kracht op zetten dan ik gewend ben. Aan de onderkant van het toestel vinden we de usb c aansluiting met daarnaast de toegangspoort voor de simkaart.

Een teleurstelling is dat er geen 3,5 mm hoofdtelefoon aansluiting meer zit op de telefoon. Maar Dat was ook al het geval bij de Pixel 2. En het is de laatste tijd een trend geworden om nieuwe telefoons niet meer uit te rusten met een 3.5 mm jackplug. Het is wel netjes van Google dat ze er een verloop stekker erbij hebben gedaan.

Hardware

Omdat Google pas tegen het einde van het jaar hun nieuwe telefoons presenteert. Voelt het ondanks dat het de nieuwste Qualcomm processor in de telefoon heeft zitten voor sommige mensen ietjes gedateerd aan. Het gaat immers in de mobiele processor land behoorlijk snel. De ene processor zit nog nauwelijks in een handje vol telefoons of de volgende snellere en zuinigere processor komt op de markt. Nou mag dat eigenlijk de pret niet drukken. De pixel 3 XL is uitgerust met een krachtige Qualcomm snapdragon 845 processor. De processor is een octa-core cpu bestaande uit 2 clusters waarvan ieder cluster uit 4 cores bestaat. De hele processor is gefabriceerd volgens het BIG little concept op een 10 nm procede. Dat inhoudt dat er 4 grote krachtige cpu cores de verantwoording hebben om de grote taken tot zich te nemen. En de andere 4 minder krachtige maar zuiniger cores verantwoordelijk zijn voor de minder zware taken die zich in de achtergrond afspelen. Bijvoorbeeld wanneer je telefoon uit staat maar de apps die in het werkgeheugen nog draaien wel taken moeten uitvoeren. Zodoende moet dit aanzienlijk stroom besparen. De primaire oftewel eerste cluster van 4 kryo 385 cores draait op een maximale snelheid van 2,8 GHZ. De Kryo 385 cores zijn als we de geruchten mogen geloven gebaseerd op het Cortex A75 ontwerp van ARM. Het 2e cluster van 4 zuiniger cores draait op een maximale snelheid van 1,8 GHz en zijn gebaseerd op het Cortex A53 ontwerp.

Alle 8 cores delen samen 2MB L3 cache en iedere core heeft zijn eigen L2 cache. De Grafische core ook wel gpu genoemd is een Adreno 630 wat volgens Qualcomm lijdt tot 30% betere prestaties dan de voorgaande gpu.

Uit mijn ervaring van de afgelopen weken met de Pixel 3 Xl is dat de telefoon vlot aanvoelt. Het openen en schakelen tussen apps gaan heel vlot. Het scrollen over het scherm gaat snel en de beelden zien er goed uit. Uiteraard kom ik van een 4 jaar oude Nexus 6 vandaan. En dan voelt iedere nieuwe telefoon wel snel aan. Omdat ik geen ander materiaal heb doormiddel van andere telefoons met een snapdragon 845 processor is het lastig om een goede vergelijking te maken. Maar het ziet ernaar uit dat Google goed de software heeft geoptimaliseerd op de processor voor een zo snel en soepele mogelijke ervaring van de telefoon.

De pixel 3 XL komt ook met 4 GB aan werkgeheugen. Nou is het wel iets onder de maat met vergelijkbare high end telefoons van dit moment. Immers komen die met gemiddeld minimaal 6 GB aan geheugen. Maar in de praktijk heb ik hier nog geen nadelen aan ondervonden. Op het lange termijn zou dit wel nadeliger kunnen uitpakken. Immers gaan de vernieuwen van software in rap tempo door en worden apps alleen maar uitgebreider en hierdoor zullen ze meer ruimte van het werkgeheugen vereisen. Maar ik vind dat men met 4 GB werkgeheugen voorlopig wel even mee vooruit kan. Een ander punt wat ik vorig jaar een aantal keren zag voorbij komen is dat er een bug in de software zou zitten Om precies te zijn in het geheugen beheer van de software. Door deze fout zouden apps in het geheugen te vroegtijdig worden afgesloten zelfs als ze op dat moment in gebruik zijn. Nou kan ik gelukkig mededelen dat ik dit niet ben tegengekomen. Dit zou met name toekomen dat Google dit al heeft opgelost met een software update in December van vorig jaar.

Link naar Qualcomm snapdragon 845 specificaties.
Beeldscherm
De Pixel 3 Xl Is uitgerust met een 6.3 inch HD+ resolutie van 2960 bij 1440 pixels. Het scherm heeft een aspect ratio van 18.5:9 en ondersteunt HDR. Waar de Pixel 2 uit 2017 nog een screen to body ratio had van 76% heeft komt de pixel 3 uit op 83%.

Nou was er bij de vorige pixel de pixel 2 uit 2017 nogal wat kritiek op het oled scherm. Het gaat hierom om de Pixel 2 XL variant. Deze zou een oled scherm hebben LG. Waar nogal wat klachten over waren. Zo zou het scherm last hebben van snel inbranden, fletse kleuren en een blauwe zweem. Alhoewel de fabrikant LG wel de beste oled schermen fabriceert voor televisies. Zijn het geen kampioenen in het maken van telefoon schermen. Gelukkig komt dit probleem niet voor bij de pixel 3 XL. Ik was helaas niet in staat om na te gaan van welke fabrikant het scherm afkomstig is. Maarik vermoed dat het gaat om een scherm van Samsung. Hoewel Samsung zeer bekend staat om zijn goede Oled schermen voor telefoons. En deze schermen in steeds meer telefoons te vinden zijn van andere fabrikanten. Behouden ze de beste schermen wel voor hun eigen Galaxy telefoons.

Nu is het niet zo dat er in de Pixel 3 Xl een Samsung afdankertje zit. Het is het tegen over gestelde. Het beeld is ontzettend mooi helder en scherp. De kleuren zijn heel erg natuur getrouw en dus niet te overdreven. Uiteraard is het wat je zelf mooi vind de ene houdt van verzadigde kleuren de ander niet. Maar dit is naar behoefte zelf in te stellen in het menu instellingen – beeldscherm. Maar wat Google net als bij de vorige pixel heeft laten liggen is de maximale helderheid van het scherm. Alhoewel het bij mijn oude Nexus 6 ook onder de maat was en ik überhaupt niet in direct zon licht iets van mijn scherm kon aflezen. is het in vergelijking nu wel een stuk verbeterd. En kan ik nu op de pixel 3 Xl wel redelijk dingen van het scherm aflezen. Een kanttekening is wel dat de helderheid van de pixel 3 XL wel het af moet leggen tegen andere high end telefoons die nu verkrijgbaar zijn. Als ik even informatie uit andere reviews mag doen geloven behaald het scherm van de pixel 3 Xl een maximale helderheid van 362 nits. Waarbij concurrerende telefoons zoals de Samsung Galaxy note 9 en de Iphone Xs max een helderheid behalen van net boven de 600 nits. Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat ik over het scherm heel tevreden ben. Het scherm is heel helder, de kleuren ogen mooi de beelden zijn scherp. De maximale helderheid van het scherm is binnen de normen maar zou wel beter kunnen.

Hieronder kun je 2 foto’s zien van het scherm van de pixel 3 XL die geschoten zijn op een zonnige dag. En daaruit kun je toch opmerken dat het scherm toch redelijk goed is af te lezen.

Vingerafdrukscanner
Nou is dit mijn eerste telefoon met een vinger afdrukscanner. En ben ik niet in staat om een vergelijking te doen met andere telefoons met een vingerafdruk scanner. Maar de vingerafdrukscanner in de pixel 3 XL reageert heel snel. Maar ik ondervind wel vaak problemen om in een keer mijn vinger op de juiste plaats op de scanner te zetten. Nou kan dit natuurlijk aan mij onhandigheid liggen. Immers ben ik er nog niet echt aan gewend om hiervan gebruik te maken. Maar dit valt mij wel op dat ik in praktijk vaak mijn vinger misplaats en dan de telefoon niet ontgrendeld en dat ik een fout melding krijg dat ik het nog eens moet proberen. Het kan ook aan de plaatsing liggen van de scanner. De vingerafdruk scanner zit hoog aan de achterkant van het scherm. En in het begin was ik een beetje bang dat ik de camera lens zou aanraken met mijn vette vingers. Maar nu ik de telefoon een paar weken in huis heb gaat het gelukkig een stuk beter. Nou zie ik dat het inderdaad een stukje gewenning bij komt kijken. En merk ik op dat het ontgrendelen van mijn telefoon doormiddel van mijn vinger stukken sneller en gemakkelijker gaat. Maar ik hoop toch dat de toekomstige nieuwe pixels wel overgaan doormiddel van een vingerafdruk scanner op de voorkant van het scherm. Dat zou toch een stuk fijner zijn. Mits deze scanners veilig genoeg zijn.
Haptic feedback
Nou ben ik zelf nooit een liefhebber geweest van het gebruik van haptische feedback op mijn telefoon. Het eerste wat ik deed op mijn oude Nexus 6 was het uitzetten van de trilmotor op alles van het aanraken van het scherm, bij het gebruik van het toetsenbord en zelfs bij inkomende bel gesprekken. Maar voor deze Pixel telefoon heeft Google veel aandacht besteed aan het ontwerp van de trilmotor. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De tril motor is groter en geavanceerder geworden. Je kunt nu zelf instellen hoe intensief de haptische feedback je wilt hebben. Je kunt nu kiezen uit 3 standen. Standaard staat de Pixel 3XL op hoog. Maar als je deze aanpast naar de laagste stand via menu instellingen – Toegankelijkheid. zijn de trillingen zodanig subtiel dat het tot mijn verbazing juist fijn aanvoelt wanneer je gebruik maakt van je on-screen toetsenbord. Ik heb het nu een paar weken uitgeprobeerd. En ben er zodanig tevreden mee dat ik heb besloten om de haptische feedback aan te laten staan op de laagste stand.
Geluid & Pixel buds
Net als mijn oude vertrouwde Nexus 6 heeft de pixel 3 XL ook 2 stereo luidsprekers op de voorkant zitten. Daarom vind ik het helemaal niet zo erg dat de pixel 3 XL boven en onder het scherm wat dikkere randen heeft. Immers is er dan ruimte voor een stel goede luidsprekers en aan de bovenkant ook ruimte is voor niet 1 maar 2 front camera’s maar daar kom ik in het stuk camera uitgebreid op terug.

In het kort komt het er op neer dat er behoorlijk goed geluid uit de dual front speakers komt voor een telefoon. Het geluid is prettig om aan te horen. Het geluid klinkt vol en de hoge en midden tonen zijn redelijk gedetailleerd. Het geluid kan behoorlijk hard aangezet worden. Ondanks dat het geluid uit de luidsprekers best goed is te noemen zit er wel helaas een kleine kanttekening aan. De verhalen dat de glazen achterkant mee trilt met het geluid klopt helaas wel. In het begin voelt het een beetje raar aan dat de achterkant van de telefoon mee trilt met het geluid. Eigenlijk is het een behoorlijke design fout van Google net als de licht krasgevoelige achterkant van de telefoon. Maar ondanks dat het wel direct opviel zodra ik geluid afspeelde stoorde ik me er niet aan.

Met de pixel 3 XL krijg je ook een setje in-ear oordopjes meegeleverd. Google noemt deze oordopjes Pixel buds. Het zijn fraai uitziende oordopjes. Tot mijn verbazing zitten ze uitsteking in mijn oor en geen kans dat ze tijdens het lopen of zelfs hardlopen uit je oor vallen. Wat nou wel weer jammer is dat het geluid wat uit deze oordopjes komt geen hoofdprijs verdiend. Ik zou het beste kunnen omschrijven als middelmatig. De midden tonen zijn zo overheersend dat de hoge tonen teveel afwezig zijn. De midden tonen klinken wel gedetailleerd. Maar het overal geluid wat uit deze pixel buds komt klinkt een beetje dof. Voor de bas liefhebbers die komen niks tekort en zullen zeer tevreden zijn met deze oordopjes. Maar voor de echte verfijnde muziek liefhebbers zijn deze pixel buds niet echt aan te raden.
Batterij
De Pixel 3 Xl is uitgerust met een 3430 mAh niet verwisselbare batterij. Wat meteen opvalt is dat de batterij een stukje minder capaciteit heeft dan de 3520 mAh batterij uit de pixel 2 XL uit 2017. Waarom Google de pixel 3 heeft uitgerust met een kleinere batterij is niet helemaal duidelijk. Ik vermoed dat er minder ruimte inde behuizing over was na het plaatsen van een grotere tril motor voor de haptische feedback. Daarbij valt het ook op dat als je de grootte van deze batterij vergelijkt met dat van de concurrentie bijvoorbeeld de Samsung galaxy note 9 die uitgerust is met een 4000 mAh batterij. Of de Samsung galaxy S10 plus die een 4100 mAh batterij heeft. Zou je denken dat je het geen volledige dag uithoudt met de pixel 3 XL zonder de telefoon tussen door weer op te laden. Nou ligt dat er helemaal aan wat voor gebruiker je bent. Uiteraard de Pixel 3 XL heeft een batterij capaciteit dat net onder het gemiddelde is van wat je zou willen dezer dagen. Maar daarnaast heeft Google een aantal accu besparende software features op de pixel 3 XL draaien. Hierdoor is de pixel uitermate stroom besparend in de stand-by. En haal je makkelijk de dag als je een minimale gebruiker bent en als je een gemiddelde intensieve gebruiker bent.

De Pixel 3 XL komt met een 18 watt oplader. Die stukken sneller oplaadt dan de oudere conventionele usb laders. Dit komt omdat de oplader van de pixel 3 aangesloten wordt doormiddel van een usb-c connector. Deze usb-c connector is de nieuwe standaard geworden en ondersteunt grotere stroom overdrachten. Alhoewel dit een aardige vooruitgang is in oplaadtijden zijn er concurrerende telefoons die uitgerust zijn met veel krachtigere opladers Een OnePlus laadt op met 20W, een Huawei Mate 20 Pro met 40W en een Oppo Find X met 50W. Met al dat oplaad geweld van andere telefoons wegelaten te hebben mogen we absoluut niet klagen over de oplaadtijd van de pixel 3 Xl. Het is geen kampioen maar valt in oplaad tijd ergens in het midden. Waar ik best tevreden mee ben.

Het opladen van de Pixel 3 Xl vanaf 8% batterij capaciteit is binnen 30 minuten opgeladen naar 55%. Vandaar gaat het opladen een stuk langzamer een duurt het ongeveer 1 uur en 40 minuten totdat de batterij volledig is opgeladen.

Omdat de achterkant van de pixel 3 volledig van glas is gefabriceerd is het nu ook mogelijk om voor draadloos opladen te gaan. Daarvoor zul je wel apart van de pixel 3 ook een draadloze lader voor moeten aanschaffen. Maar als je gaat voor de aanschaf van de pixel stand draadloze oplader kun je tot maximaal 10 watt in snelheid opladen. Daarbij ondersteunt de Google pixel 3 Xl ook draadloze opladers die volgens het Qi protocol opladen. Maar de maximale oplaad snelheid is dan aanzienlijk lager tot maximaal 5 watt. Waarom Google de oplaadsnelheid van Qi laders zo beperkt heeft is helaas een raadsel. Voor mij maakt het niet zoveel uit. Ik vind de oplaadsnelheid van draadloos opladen te langzaam en ben zeer tevreden over de bijgeleverde normale lader bij de pixel 3 XL.
Titan M security chip
Google heeft voor de pixel 3 extra aandacht besteed aan de beveiliging. Naast het feit dat al enige jaren gebruik wordt gemaakt van encryptie om de data op de telefoon te beschermen. Komt Google nu met een eigen ontworpen beveiligingschip die ze Titan M noemen. Deze chip zou zorg moeten dragen voor extra beveiliging bij het opstarten van de telefoon de zogenaamde bootprocedure. Daarbij speelt de chip ook een belangrijke rol bij het opslaan van wachtwoorden van gebruikers. Het ontgrendelen van de telefoon en de algehele decryptie van alle data wordt nu allemaal door de Titan m chip geregeld. Als laatste draagt de chip ook zorg voor een betere beveiliging van transacties van en naar de telefoon van apps van derde partijen.

In de praktijk merk je er helemaal niks van maar de gedachte er achter dat je weet dat al je data veilig via hardware is versleuteld en beveiligt is. Maar wanneer je telefoon verliest of gestolen word is toch wel prettig te noemen. Niet dat ik als gewone gebruiker zulke top secret bestanden op mijn telefoon hebt. Maar dat je privacy in het algemeen goed gewaarborgd wordt. Hier heeft Google naar mijn mening toch een paar stappen vooruitgang mee geboekt.

Hier is een link naar de Google ‘s officiële uitleg over de Titan m chip.

Software

Uiteraard wordt deze pixel uitgerust met de nieuwste Android besturingssysteem. Android 9 ook wel Android Pie genoemd. Heeft weer net als zijn vorige versies een facelift gekregen. Daarbij zijn er een hoop verbeteringen onder de motorkap doorgevoerd. Maar dat is niet het enige wat nieuw is in Android 9. Google introduceert ook een aantal nieuwe functies. Waarvan een grote digital wellbeing of te wel digitaal welzijn is. Maar daar kom ik later op terug. Even een kleine opsomming van nieuwe functies en doorgevoerde verbeteringen in Android 9. Te weten:
  • Meer privacy door apps op de achtergrond te beperken.
  • Ondersteuning voor meerdere camerasensoren.
  • Snelle instellingen-paneel is versimpeld en werkt sneller.
  • Geschikt voor schermen met een notch, een uitsnede aan de bovenkant van een display.
  • Instellingen-scherm is kleurrijker.
  • Indoor navigeren is aanzienlijk verbeterd.
  • Verbeterde notificaties.
  • Android Pie is nog energiezuiniger en biedt betere accuduur.
  • Complete nieuwe bediening met gebaren.
  • Adaptive Battery.
  • Adaptive Brightness.
  • Digital Wellbeing pakt smartphoneverslaving aan.
Als eerste heeft Android 9 een nieuw uiterlijk gekregen de icoontjes van deze zogenoemde quick tiles bovenaan zijn blauw wit geworden. Daarbij zijn de uitklap menu's onder de toggles verdwenen. Dat is helaas toch naar mijn mening een groot gemis. Waar je in Android 8 nog zo bij de bluetooth toggle een device kon aan klikken dat gaat helaas nu niet meer. Het instellingen menu is gegroepeerd in kleuren om het nog wat overzichtelijker te maken.

Het multitaskings menu is volledig verandert. Waar je nog in Android 8 en 8.1 een rollerdex achtig menu had is Google nu overgegaan op een kaarten bak die van links naar rechts scrolled. Daarin worden de apps niet verticaal maar horizontaal weergegeven. Zodat je zo beter zicht hebt wat er in de apps open hebt staan.

Een ander ding wat opvalt is dat het navigatie menu onderin het scherm is vereenvoudigt. De terug knop is er niet meer standaard. Deze komt alleen tevoorschijn als je een app open hebt staan en je het nodig hebt. Om in het multitasking menu te komen moet je met je vinger vanaf het navigatie balk naar boven vegen. En om in de app drawer te komen dien je dezelfde veegbeweging naar boven te doen maar dan 2 keer. Google heeft het minder makkelijk gemaakt om in je app drawer te komen omdat hun visie nu is dat de multitaskings menu belangenrijker is geworden.

Adaptive Brightness & Do not disturb

De automatische helderheidsregeling moet nog slimmer zijn geworden. Waar voorheen er altijd via de lichtsensor werd gekeken hoe helder het scherm moet worden gezet. En dit in de praktijk vaak toch niet altijd op de gewenste setting uit kwam. Zeker wanneer er snel een wolk voor de zon komt en het dus donker wordt. Past de automatische helderheidsinstelling vaak niet snel genoeg aan. En je dus handmatig de setting op de schuifbalk moest aanpassen. Nu Heeft Google een soort AI achtige instelling eraan toegevoegd. Deze zou moeten leren van de keren dat je de helderheid handmatig bijstelt voor de volgende keer. Nou moet ik toegeven dat het enigszins best wel werkt ik heb 2 a 3 keer in het begin de helderheid van mijn telefoon handmatig moeten aanpassen. En daarna kwam het niet meer voor.

De do not disturb functie oftewel het niet storen. Is door Google tot mijn spijt grondig onderhanden genomen. Waar je voorheen nog eigen rules kon maken met verschillende instellingen waaruit je kon kiezen als je de niet storen functie aan zette. Dat heeft Google er nu er volledig uit gesloopt met als doel vereenvoudiging van deze functie. Nu kun je nog maar een regel instelling aanmaken en aan of uit zetten. Gelukkig heb ik zelf een app in de playstore kunnen vinden die een extra toggle in het toggle menu plaatst waardoor je je kunt kiezen uit volledige stilte en aangepaste stilte.

Voor de liefhebbers van de geavanceerde versie van Do not disturb functie. Hier de link naar de app.

Adaptive battery

Bijna bij iedere nieuwe Android versie komt Google wel op te proppen met een leuk bedachte naam om aan te geven dat ze weer vernieuwingen hebben doorgevoerd. Om de accu langer mee te laten gaan. Dit keer noemen ze het Adaptive battery. Deze techniek houdt bij welke apps je niet veel gebruikt en legt zodoende zwaardere restricties op deze apps. Zodat ze nog minder mogen doen in de achtergrond. Google geeft hierbij een afname van 30 % aan van het aantal keer dat de telefoon wordt gewekt door een app in de achtergrond.

Digital welbeing

Google heeft geluisterd naar alle smartphone verslavingsperikelen. En komt in Android 9 met Een antwoord. Digital wellbeing ook wel het digitale welzijn genoemd. Is Google’s antwoord om de telefoon verslaving tegen te gaan. Om dit te bereiken introduceert Google 3 nieuwe features te weten Dashboard, App timer en Wind down. Het Dashboard zegt het al deze toont het dagelijks gebruik per app en hoeveel notificaties je binnen krijgt. Wanneer je op het dashboard een app ziet waarvan je denkt daar zou ik dagelijks minder tijd aan willen besteden. Kun je doormiddel van het gebruik van de App timer een maximale gebruikers tijd instellen. Wanneer je over de maximale ingestelde tijd gaat zal het icoon van de app grijs worden en wanneer je er op aan klikt zal er worden aangeven dat je tijdslimiet hebt overschreden. En dat je de limiet via de instellingen moet uit zetten om de app weer te kunnen gebruiken.

Wind down is bedoelt om je langzaam s ’avonds ertoe te dwingen om je telefoon uit te doen. Om specifiek te zijn is het bedoelt voor de mensen die s ‘avonds in bed nog even wat notificaties lezen en vervolgens een uur later nog naar hun telefoon zitten te staren. Eenmaal deze feature aangezet te hebben en een slaap tijdstip ingesteld te hebben zorgt wind down er eerst voor dat het blauwe licht in je scherm vermindert door de kleuren warmer te maken. Vervolgens wanneer het ingestelde slaap tijd stip nadert zal het scherm langzaam aan grijs worden. Dit zou je ertoe moeten dwingen om je telefoon neer te leggen.

Of de echte telefoon verslaafde hierbij baat heeft. Durf ik niet te zeggen. Alhoewel Het dashboard je wel heel overzichtelijk inzage geeft in je dagelijkse gebruik van je apps. En je hierdoor bewuster wordt van je algehele dagelijkse telefoon gebruik.

Dark theme & Auto-Rotate Button

In Android 9 introduceert Google de mogelijkheid om een donker thema in te stellen. Alhoewel deze mogelijkheid makkelijk is in te stellen via het instellingen menu – weergave. Eenmaal ingesteld wordt het niet overal in Android toegepast. Het toggle menu, de sliders voor het aanpassen van het geluid en de app drawer krijgen het donkere thema. Maar het Instellingen menu blijft met een witte achtergrond. Erg vreemd…Eenmaal de verborgen developers opties zichtbaar gemaakt kun je ook nog eens het donkere thema geforceerd doorvoeren naar je apps. Mits je apps daarvoor ondersteuning biedt. Tot nu toe wordt het donkere thema alleen bij de bel en de contacten app doorgevoerd.
De optie voor het instellen van een donker thema had Google beter kunnen invoeren in Android 9. Het lijkt of het voor de helft is ingesteld. Dit komt natuurlijk ook dat de apps op je telefoon het ook moeten ondersteunen.

Net zoals de terug keer button in het navigatie balk onderin het scherm is verdwenen. Is ook de zogenaamde rotatie button weg. Waar voorheen de rotatie button standaard tevoorschijn kwam als je een app open had staan op je scherm. Komt de rotatie button alleen nu tevoorschijn als je scherm van je telefoon kantelt. Waarschijnlijk is het Google te doen dat buttons met speciale functies zoals deze alleen tevoorschijn laat komen wanneer je ze nodig hebt. Ik weet het niet ik vond het toch wel fijn dat dit soort buttons altijd al aanwezig waren in een app.

Notificaties

Waar sommige functies in Android 9 zijn vereenvoudigt is dat niet het geval voor de notificaties. Je krijgt bij het ontvangen van een bericht nu veel meer informatie en mogelijkheden. Zo is er nu een optie toegevoegd om meteen een bericht te beantwoorden of te markeren als gelezen. Daarbij is er meer ruimte toegevoegd voor tekst van je bericht.

Pixel launcher

Zelf ben ik nooit een grote fan geweest van de standaard ingebouwde launcher apps. Te weinig instel mogelijkheden. Zodra ik dit stuk geschreven had over de pixel launcher. Heb ik de app vervangen door het installeren van de Nova launcher app uit de playstore. De pixel launcher heeft een beperkt aantal instellingsmogelijkheden. Waarvan een aantal wel leuk bedacht zijn en handig kunnen zijn. Google heeft de mogelijkheid toegevoegd om ongelezen berichten van apps op je thuisscherm te voorzien van een fel gekleurd stipje. Volgens mij bestond deze feature al een tijdje in launcher apps die je in de playstore kunt vinden.

Een veeg over het scherm naar links krijg je Google’s app nieuwsberichten scherm voor je. Het is nog steeds niet mogelijk om nieuwe tabs voor het thuisvenster aan de linkerkant van je eerste thuisscherm aan te maken. Ik ben zelf een erg grote fan van meerdere tabs in het thuisvensters aan te maken en op iedere tabblad bepaalde groepen apps icoontjes te plaatsen . En vervolgens zelf te bepalen welke tabblad het hoofdvenster wordt. Wat ik wel een aanwinst vind is de mogelijkheid om de vorm van al je icoontjes te bepalen. Nu is het nogal een mix van alles. Maar met een druk in de instellingen van de pixel launcher kun je kiezen om al je icoontjes rond, vierkant, vierkant met ronde hoeken of zelfs een soort traan figuur te kiezen. Voor de personen onder ons die af en toe van afwisseling houden kan dit een mooie uitkomst zijn. Google heeft ook wat nieuws geïntroduceerd in de app drawer. Naast dat er de laatst gebruikte apps al bovenin je app drawer werden getoond. Is er daaronder ook ruimte gereserveerd voor app suggesties. Hier worden de apps getoond dat google denkt dat je ze vaak zult of nu nodig te hebben.

Als laatste komt de pixel 3 XL met een groot assortiment aan wallpaper keuzes. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s. Zelfs is er een lijst met levende achtergronden. Waarin hele subtiele en levens echte animaties zijn verwerkt.

Android updates

In Android 9 wordt het installeren van updates volledig anders aangepakt. Waar voorheen de update werd gedownload en vervolgens je telefoon opnieuw werd opgestart en voor het opstarten de Android update werd geïnstalleerd. Nu is de installatiemethode volledig over de boeg gegaan. En wordt de update gedownload en geïnstalleerd in de achtergrond terwijl gewoon je telefoon tijdens dit proces kunt blijven gebruiken. Er is dan wel na de installatie een herstart nodig om de update actief te maken. Maar de herstart gaat net zo snel als een standaard herstart van het toestel. Deze nieuwe methode is gevoelsmatig velen maler sneller omdat je niet meer hoeft te wachten tot je je telefoon weer kunt gebruiken.

De notch verbergen

Omdat het bij mij grotendeels de doorslag gaf om de pixel 3 XL aan te schaffen. Wilde ik het even met jullie delen hoe je de notch uit kunt zetten. Als je eenmaal deze instelling activeert wordt de notch zelf daadwerkelijk niet weggehaald. Dat kan natuurlijk niet wat er wel gebeurt is dat het gedeelte van het scherm links en rechts van de notch uitgezet wordt. En je notificatie balk bovenin het scherm verschoven wordt naar onder de notch. Het eind resultaat is dat je wel een balk boven je scherm hebt. Maar persoonlijk vind ik dat veel minder erg. Zeker omdat je het verschil tussen het gedeelte van het scherm dat uit staat en de metalen rand van het toestel niet te onderscheiden zijn.

Om de notch functie zichtbaar te maken zul je eerst de developers options oftewel de ontwikkelaars opties tevoorschijn moeten halen. Dit doe je op deze manier. Je gaat in je instellingen menu vervolgens scrol helemaal naar beneden tot je de optie “over de telefoon” tegenkomt. Eenmaal in de optie over deze telefoon scrol je helemaal naar beneden tot je build nummer tegenkomt.

Druk zo vaak op deze builnummer tot je een melding ontwikkelaarsopties beschikbaar ziet verschijnen. Ga vervolgens weer terug naar het instellingen menu. Vandaaruit kies je systeem. Klik je op geavanceerd.

Nu zie je het menu ontwikkelaarsopties. Open de ontwikkelaarsopties Scrol tot ongeveer halverwege beneden het menu bij het kopje tekening. Daar zie je de optie display cutout. Open deze en kies verbergen. Het scherm wordt meteen aangepast.

Zoals je op de foto's hier boven en hieronder kunt zien is de notch volledig weggehaald.

Speciale pixel 3 features

Active edge

Ieder jaar introduceert Google een aantal slimme features voor hun pixel telefoons. Vorig jaar introduceerde Google onder andere de Active edge functie op hun pixel 2 telefoons. Active edge is niet meer dan een speciale knijp handeling om snel toegang te krijgen tot de Google assistant. Doormiddel van het vast houden van je telefoon met een hand en de telefoon lichtelijk aan weers zeiden te knijpen kun je de Google assistant direct inschakelen. Anders dan vorig jaar kun je nu ook kiezen of je voor het inschakelen van de niet storen functie die alle binnen komende geluiden uit zet.
De Active edge knijp gevoeligheid kun je naar wens instellen via Menu instellingen – systeem – suggesties.

Now playing

Net als de Active edge werd de de speciale feature now playing ook op de pixel 2 geïntroduceerd. En is ook weer beschikbaar op de pixel 3. Het handige aan deze feature is dat via machine learning geluisterd wordt naar het omgevingsgeluid en gezocht wordt naar de naam en artiest van het te horen muziek nummer. En deze via een notificatie op je scherm wordt weergegeven. De functie werkt uitermate goed en kan best handig zijn.

Deze feature kun je activeren via menu instellingen – geluid – now playing

Flip to shhh

Dit is een nieuwe kleine maar handige feature die Google met de pixel 3 heeft geïntroduceerd. Om snel even de niet storen functie te activeren met alle geluiden uit. Hoef je alleen maar je telefoon neer te leggen met het scherm naar onder.

Deze feature kun je aanzetten via menu instellingen – systeem – gebaren en te kiezen voor flip to shhh

Call screening

Google heeft 2 nieuwe en een beetje omstreden features op de pixel 3 geïntroduceerd. Call screening is er een van. Met deze feature is het mogelijk om binnenkomende telefoon gesprekken van wat de bedoeling is binnenkomende telemarketing gesprekken te laten beantwoorden door de Google assistant. Google noemt dit ook wel spam gesprekken. Hoe het werkt is het volgende er komt een onbekend inkomend gesprekk binnen op de telefoon vervolgens krijg je de optie op je scherm om call screening te activeren. Wat er dan gebeurt de is dat de Google assistant het gesprek aan neemt. De Google assistant introduceert zich netje aan de beller. En vraagt netjes aan de beller waarvoor ze bellen. Ondertussen krijg jij een transcriptie van dat gesprek op je scherm te lezen zodat je in stilte het gesprek kunt volgen. Dan legt de Google assistant aan jouw voor waarvoor de beller jouw belt en vraagt de assistant of je interesse hebt om het telefoon gesprek aan te nemen. Zo niet dan legt de Google assistant dat netjes aan de beller uit en wordt het gesprek beëindigt.

Deze functie vind ik wel handig maar is tegelijkertijd ook een beetje omstreden. Zeker als je deze functie gaat toepassen om binnenkomende telefoon gesprekken van mensen aan te nemen die je kent. Dan zou het toch wel zeer onbeleefd overkomen.

Helaas heb ik deze feature niet kunnen testen. Deze call screening is alsnog alleen beschikbaar in de verenigde staten. Wanneer deze functie naar Nederland komt is nog niet bekend.

Google duplex

De 2e feature die Google op de pixel 3 heeft geïntroduceerd is de Google Duplex. Deze feature maakt het mogelijk dat de Google assistant een reservering voor je maakt bij een horeca gelegenheid zoals een restaurant. De Google assistant start het gesprek met "Hi, I’m calling to make a reservation for a client. I’m calling from Google, so the call may be recorded." De Google assistant vraagt aan jouw voor wanneer en hoe laat je de reservering wilt en vervolgens legt dat neer aan de persoon aan de andere kant van de lijn. Vooralsnog heeft de Google duplex functie nog een hoop beperkingen zoals het kan alleen afspraken maken met horecagelegenheden en bijvoorbeeld geen kapper bellen voor een afspraak. Daarbij werkt het alleen nog in een paar steden in de verenigde staten. En is er helemaal niks bekend over of deze functie naar Nederland komt.

Camera

Een van de grootste blikvangers van deze telefoon is de camera aan de achterkant. Het is niet de camera lens zelf maar de samenwerking van hardware en software samen dat deze pixel 3 XL zo bijzonder maakt. En zulk mooie foto’s mee kunt maken. Hieronder volgt even een kleine opsomming van de camera specificaties:

Rear camera Sony IMX363
  • 12.2MP dual pixel
  • 1.4 um
  • Autofocus with dual pixel phase detection
  • Optical + electronic image stabilization
  • Spectral + flickr sensor
  • f/1.8 aperture
  • Field of view 76 graden
  • Video recording 2160p @ 30fps
  • Video recording 1080p @ 30,60,120, auto fps
  • Video recording 720p @ 30,60,120, 240, auto fps
What is HDR+?
Google maakt gebruik van een aantal eigen ontworpen software matige technieken. Laten we even bij het begin starten. Sinds een aantal jaren maakt Google gebruik van wat zei HDR+ noemen. HDR+ is een softwarematige algoritme waarbij bij het maken van een foto eigenlijk een burst shot van een aantal foto’s met verschillende instellingswaarden worden gemaakt. Vervolgens wordt er via een softwarematige algoritme van iedere foto de beste stukken eruit geplukt en tot een foto samengevoegd. Het resultaat is een foto met een hoger dynamisch bereik, met meer realistische en diepere kleuren.

Alhoewel het bewezen is dat met deze techniek je buitengewone mooie foto’s kunt maken met een simpele cameralens. Het nadeel daarvan is dat het relatief veel kracht van je processor vereist voor het bewerken van de foto’s. Ik moest op mijn oude Nexus 6 met een snapdragon 805 processor 3 tot 5 seconden wachten tot het eind resultaat van de foto zicht baar werd. Uiteraard waren toen processors nog niet geoptimaliseerd voor dit soort softwarematige bewerkingen. En uiteraard heeft Google deze techniek verder ontwikkeld en zijn ze gekomen met een geavanceerdere versie van HDR+. Over deze HDR+ enhanced techniek is er helaas bar weinig bekend over gemaakt door Google. Over hoe deze techniek anders dat er bij het maken van een foto ook een burst shot wordt gemaakt van overbelichte als onderbelichte situaties. En dat door Google’s algoritme samengevoegd wordt tot een foto met een nog hoger dynamisch bereik met nog meer natuurgetrouwe kleuren.

Om al dit geweld van softwarematige berekeningen op te vangen heeft Google sinds de introductie van de Pixel 2 een eigen ontworpen chip geïntroduceerd. De Visual core. Is een chip die als enige taak heeft Deze HDR+ en HDR+ enchanced software berekeningen zo snel mogelijk uit te voeren. Volgens Google zou de visual core chip het bewerkingsproces van HDR+ foto’s wel tot 5 keer sneller laten verlopen. Nou in de praktijk kan ik dat zeker bevestigen dat tijdens het maken van foto’s op mijn pixel 3 XL het inderdaad zo snel gaat dat ik het niet eens in de gaten heb dat er een heel scala aan softwarematige berekeningen zich op de achtergrond wordt uitgevoerd.
Portrait mode & super res zoom
Waar Google nog bij de pixel 2 uit de kast deed over de uitmuntende beeldstabilisatie bij het maken van een video. Hebben ze voor de Pixel 3 zich nu meer gefocust op een aantal nieuwe camera features voor het maken van foto’s. Zo hebben ze een feature dat super res zoom heet. Deze techniek zou bij het maken van ingezoomde foto’s de kwaliteit van de foto’s zodanig verbeteren dat de foto’s ondanks dat er digitaal op ingezoomd is toch acceptabel uit komen te zien.

Ook is er een portret modes op de camera te vinden. In deze modus kun je portret foto’s maken met het zogenaamde bokeh effect. Wat inhoudt is dat de achtergrond in de foto softwarematig wazig wordt gemaakt. Waardoor de persoon of object in de voorgrond uitspringt. Dit wordt zodanig goed gedaan dat foto’s heel erg mooi ogen. Dit soort foto technieken was voorheen alleen nog weggelegd voor iemand met een professionele camera.

Hieronder heb ik een reeks van foto’s gemaakt in de volgende standen om een indruk te geven van de foto kwaliteit van de Pixel 3 Xl camera. Te weten van links naar rechts. Eerste foto is geschoten in normale modes , dan portret modes met bokeh effect. Gevolgd door een foto in super res zoom.

klik op het plaatje om alle foto's in het groot te zien.

Nou werkt het blur effect in de meeste situaties heel erg goed. En ziet het er behoorlijk mooi uit. Alhoewel als ik kijk naar de foto die ik gemaakt heb van de kat dan heeft de Google software algoritme toch een klein beetje moeite om het goed te doen. Als je de 2 foto’s goed vergelijkt dan wordt er toch hier en daar een plukje haar van de vacht ook weggeveegd en een snorhaar wordt ingekort. Maar over het algemeen is dit een zeer geslaagde techniek die je foto’s een stuk bijzonderder uit kan laten zien. En waar menig concurrent jaloers op mag zijn.

Night Sight
Night sight is een andere feature die Google iets later heeft geïntroduceerd via een software update. Het is nogal wat om in de avond een redelijk acceptabel uitziende foto te maken. Vaak hebben de camera’s op een telefoon veel moeite om de lens scherp te stellen en genoeg licht op te vangen om een foto te maken waarop je überhaupt nog iets op kunt zien. Daar heeft Google iets op gevonden. Wanneer je een foto maakt met de Night sight feature aan. Wat er dan gebeurt is dat de lens van je camera zo’n 4 a 5 seconden open blijft staan. Om zoveel mogelijk licht op de lens te vangen. Hierdoor krijg je een foto waar veel meer zichtbaar op is. Dan als je op een normale manier een foto maakt. Er is wel een heel groot nadeel bij het gebruik maken van deze Night sight feature. Om 4 a 5 seconden dood stil te staan is nogal lastig. De minste geringste beweging kan resulteren in een foto met vage vlekken er op. Of onscherpe foto’s.

Ik heb om een indruk te geven hoe veel beter avond foto’s worden hieronder een aantal voorbeelden geplaatst. En ja ik heb de foto’s genomen zonder een statief te gebruiken..

HDR+ Enhanced foto's
Ik wilde ook een wat bredere indruk achter laten hoe de foto’s eruit zien als ze genomen zijn in HDR+ Enhanced modus. Omdat ik in een buurt woon waar alleen maar oude lelijke flats staan. Heb ik behoorlijk wat af moeten fietsen om wat redelijke leuke kliekjes te kunnen maken. Ik hoop dat jullie het prijs stellen enjoy..Oh en de foto’s zijn niet bewerkt behalve dat ze iets verkleint zijn zodat ze in dit review passen.

Front camera
Een andere blikvanger van deze pixel 3 XL is de dubbele camera’s aan de voorkant. Ja je hoort het goed niet een maar twee 8 Megapixel camera’s aan de voorkant te weten:

Camera 1 Sony IMX355
  • Ultra Wide angle f/2.2 19mm lens
  • Auto HDR
  • Fixed focus
  • Video recording max 1080p @ 30fps
Hiermee zet Google toch een beetje een nieuwe trend neer. En volgen merken zoals Samsung en Huawei in hun voetsporen met hun eigen versies van een dubbele camera op de voorkant van hun telefoons. Het doel van de 2e 8 megapixel camera is de lens. Omdat het hier gaat om een ultra wide angle lens is het mogelijk om veel meer beeld op een foto te krijgen. Omdat het brandpunt van het nemen van een foto korter is dan bij een gewone wide angle lens. Het doel van Google is dat je nu niet alleen selfies kunt maken maar ook zogenaamde group selfies. Waarbij je een selfie kunt maken met meerdere personen samen opeen foto.

Ik heb met beide lenzen een foto van mijzelf gemaakt om te kijken hoe de foto’s er kwalitatief eruit zien. En het resultaat mag er wezen. De foto’s zien er goed uit. De kleuren zijn mooi en er is veel diepgang. Daarbij kun je goed zien wat het verschil is als je een foto maakt met de Ultra wide angle lens.

Ondanks dat Samsung met hun Galaxy S10 plus twee 10 megapixel camera’s op de voorkant heeft zitten. En de lenzen voor de rest ook nog eens betere hardware specs hebben. Vind ik dat de Pixel 3 XL veel betere foto’s maakt met de selfie camera’s . Uiteraard heeft dit allemaal te maken dat ook bij de selfie camera’s gebruik wordt gemaakt van Google ’s HDR+ software algoritme.

klik op het plaatje om alle foto's in het groot te zien.

Zo zie je maar dat iedere fabrikant zijn eigen weg in slaat om met de beste camera telefoon op de proppen te komen. Waar Google meer prestaties uit een camera lens probeert te halen dan de hardware specs het toelaten. Proberen andere fabrikanten als Huawei het anders te doen door meerdere en krachtigere lenzen in hun telefoons te zetten. Waarbij Apple het anders doet met hun Iphone xs max doormiddel van een tussenweg te kiezen door software optimalisaties te combineren met meerde lenzen. Krijg je uiteindelijk verschillende smaken waaruit je kunt kiezen. Ik heb voordat ik besloot om de Pixel 3 XL aan te schaffen verschillende youtube filmpjes bekeken waar men de fotokwaliteiten van de topmodellen van verschillende fabrikanten werden vergeleken. De pixel 2 uit 2017 was een grote trendzetter betreft het behalen van hoge camera prestaties. De pixel 3 XL gaat op een klein aantal fronten er iets overheen maar niet echt veel. Het lijkt er op dat andere fabrikanten een grote inhaalslag aan het maken zijn en de verschillen in camera prestaties steeds kleiner worden. Alhoewel de Huawei 30 pro op een aantal fronten de Pixel 3 XL is voorbij gestreefd. Met name in zoomlens en telelens prestaties. Ook de primaire lens van de P30 pro laat iets meer details in foto’s zien. Daar nagelaten heeft de Pixel 3 XL nog steeds een groot voordeel op de concurrentie. Ten minste dat vind ik.

Waar fabrikanten Zoals Huawei en Samsung altijd een agressieve filters over de portret foto’s halen waardoor gezichten van mensen vaak verbleekt uit zien en er zelfs detail verloren gaat. Daarbij ogen de kleuren in de foto’s ook verzadigd. Hier op lijkt Google de juiste balans gevonden te hebben. De kleuren van hun foto’s ogen natuurgetrouwer er worden geen agressieve filters op los gelaten waardoor het lijkt of gezichten van mensen een facelift hebben ondergaan. Uiteindelijk is dit puur mijn mening de ene persoon vind dit mooi en houdt van foto’s met verzadigde kleuren de ander niet. Een ding is zeker Google zal wel hun beste beentje moeten voor zetten bij hun volgende pixel om niet op alle fronten ingehaald te worden. Want de oorlog om de beste camera te hebben is in volle gang.

Prestaties

Ondanks dat de Google Pixel 3 XL een Qualcomm snapdragon 845 processor aan boord heeft. En zeer vlot en soepel aanvoelt bij het gebruik van deze telefoon. Krijg ik toch iets lagere benchmark resultaten dan als ik dat vergelijk met andere telefoons die dezelfde snapdragon processor onder de motorkap hebben zitten. Dit fenomeen las ik ook vaak terug in andere reviews. En ook in die andere reviews had men niet echt een antwoord op deze vraag. Anders dat de snapdragon 845 een prima krachtige processor is met uitstekende prestaties. Is er al wel onderhand snellere en zuinigere varianten te vinden op de markt. Bijvoorbeeld Samsungs eigen processor de Exynos 9 9820 die in de Samsung Galaxy S10 zit. Of de nieuwere snapdragon 855 die al in de Xiaomi Mi9 of de LG G8 Thin Q zit. Uiteraard kunnen we Huawei’s eigen Kirin 980 processor niet vergeten. Als je een telefoon wilt hebben met de allernieuwste en snelste processor erin ben je bij de Pixel 3 XL niet op het juiste adres. Dan alsnog is de snapdragon 845 soc in de pixel 3 wel de op een na krachtigste soc en presteert deze hartstikke goed. En zal deze zeker een paar jaar mee gaan.

Hieronder heb ik voor de liefhebbers 2 verschillende benchmarks gedraaid om toch een indicatie te geven van de performance van de snapdragon 845 op deze Pixel 3 XL telefoon.

Antutu benchmark

Geekbench

Bij de introductie van de Google Pixel 3 XL in oktober vorig jaar. Had de telefoon al meteen last van een aantal eigenaardigheden. Een daarvan was de nogal controversiële grote notch aan de bovenkant van het scherm. Daarbij deed de nogal uitbundige hoge adviesprijs van 1049 euro ook geen goed. Na een aantal weken werd het ook duidelijk dat de Pixel telefoons geplaagd werden door software bugs. Men klaagde over abrupt sluitende apps op het scherm tot een buggy camera app. En laten we niet vergeten de krakende geluiden uit de stereo speakers aan de voorkant van de telefoon. Als dat nog niet genoeg was hadden menig reviewer flink wat commentaar op de matte glazen achterkant van het toestel. Deze zou bovenmatig kras gevoelig zijn. En daarbij zou deze achterkant mee trillen bij het afspelen van geluid uit de stereo speakers.

Na al dit negatieve geluid zie ik je al denken deze telefoon maar snel overslaan en wachten op de volgende. Nou eigenlijk niet ten minste niet voor mij. Ik moet toegeven Ik heb me redelijk geërgerd aan de grote notch en de hoge adviesprijs. Maar deze telefoon heeft ook een aantal grote pluspunten. Te beginnen met de camera lens aan de achterkant. Ondanks dat het om een enkele lens gaat op de pixel 3 weet Google via software matige algoritmes er uitermate goede maar ook mooie foto’s te mee te maken. Google noemt deze methode HDR+ en hun verbeterde techniek HDR+ Enhanced. Doormiddel van het maken van een burst shot aan foto’s waarbij iedere shot met een andere belichtings instelling is gemaakt en daarvan de beste onderdelen samen te voegen tot een foto. Is de pixel 3 XL in staat om een foto te creëren met een hoger dynamisch bereik met betere en diepere kleuren. Deze techniek is zodanig goed dat zelfs menig concurrerende telefoons uitgerust met betere hardware matige lenzen aanboort. Moeite hebben om deze kwaliteit te evenaren. Daarnaast zet de Pixel 3 XL een nieuwe trend neer. Doordat de telefoon is uitgerust met niet 1 maar 2 camera’s aan de voorkant. Het gaat hier allebei om 8 megapixel lenzen waarvan de eerste een zogenaamde wide angel lens is en de ander een Ultra wide angle lens bevat. Met die laatste kun niet alleen een selfie foto maken maar is er genoeg ruimte om van een hele groep mensen een foto te maken.

Wat ook niet mag worden weggelaten zijn de vele camera features zelf. Zo kun je met Night shot veel mooiere en betere foto’s maken in de avond als het donker is. En kun je met Super res zoom functie toch ingezoomde foto’s veel beter laten uit zien. Met de portrait functie kun je prachtige portret foto’s maken met bokeh effect. Hierbij wordt de achtergrond softwarematig wazig gemaakt. En zodoende de mens en of dier op de voorgrond in de foto uit te laten springen. Waar Google ‘s eigen telefoons het voornaamste mee bekend zijn is dat hun eigen telefoons als eerste de nieuwste Android versies krijgen. En daar bovenop tot 3 jaar lang gegarandeerd zijn van maandelijkse beveiligingsupdates. Waar tot nu toe nog geen enkele andere fabrikant aan kan tippen. Maar dat is nog niet alles het is vooral de kale Android 9 software op de Pixel 3 XL dat zonder veel onnodige apps is uitgerust. Google heeft de software bijzonder goed getuned op de hardware waardoor de telefoon fijn is om te gebruiken apps openen snel animaties zien er mooi en goed uit. De Pixel 3 XL is ook nog eens uitgerust met een aantal leuke en handige features. Waarvan de now playing feature mijn favoriet is. Hierbij maakt google gebruik van machine learning technieken waar geluisterd wordt naar het omgevingsgeluid en gezocht wordt naar de naam en artiest van het te horen muziek nummer.

Gelukkig zijn de softwarematige bugs die de Pixel 3 XL in het begin plaagde In afgelopen maanden via software updates allemaal opgelost. En laten we niet vergeten dat de telefoon erg prettig in de hand ligt. De Pixel 3 XL is gemaakt uit een aluminium frame waarvan de voorkant en achterkant van glas zijn. Het grootste gedeelte van de glazen achterkant van het toestel is zodanig bewerkt dat het zacht aanvoelt. En dat daardoor de Pixel 3 XL zo prettig is om in je hand vast te houden. De Pixel 3 XL is duidelijk gemaakt van premium materialen. Door de Glazen achterkant is het nu ook mogelijk om het toestel draadloos op te laden via de Pixel stand. Die je wel nog los zou moeten aanschaffen. Of kunt de pixe3 LX draadloos opladen via een zelf aangeschafte Qi lader. Met daarbij een kleine kanttekening via de Pixel stand kun je tot maximaal 10 watt in snelheid opladen. Met een Qi oplader tot maximaal 5 watt. Dat is vergeleken met de concurrentie toch ver onder het gemiddelde. Met de Bij de Pixel 3 XL geleverde 18 watt usb-c oplader kun je de telefoon binnen 1 uur en 40 minuten volledig opladen. Ook hier loopt de Pixel 3 XL wat achter in snelheid op de concurrentie. Maar is wel ruim voldoende.

Waar de Pixel 2 XL uit 2017 nog vele perikelen kende met het beeldscherm is dat nu niet aan de orde op de Pixel 3 XL. Het oled scherm van 6.3 inch groot is helder de kleuren zijn prachtig de beelden zijn scherp. Helemaal niks op aan te merken. Behalve dat de maximale helderheid van het scherm wel een stuk beter had gekund. In direct zonlicht kan het toch wat moeilijk worden om iets van het scherm af te lezen. Ook hier is het bij menig concurrerend telefoon toestel van andere fabrikanten beter gesteld. Telefoons zoals de Samsung Galaxy S10 plus en de Huawei P30 pro zijn de schermen beter af te lezen in direct zon licht. De stereo speakers aan de voorkant van de pixel 3 XL klinken behoorlijk goed voor een telefoon. Helaas het gerucht dat de glazen achterkant mee trilt met het geluid dat uit de stereo speakers komt klopt volledig. En zou je toch wel een flinke design fout kunnen noemen. Maar Het klinkt ernstiger dan het in de praktijk is. Het voelt een beetje raar aan in het begin maar het is geen grote storingsfactor. Voor de notch haters is er gelukkig de mogelijkheid om de grote notch (inkeping) aan de bovenkant van het scherm via een instelling in het menu instellingen uit te zetten. Dit geeft naar mijn mening de telefoon een mooier uiterlijk. Uiteraard is dit heel persoonlijk.

Ondanks de Pixel 3 XL uitmuntende camera’s voor en achter heeft en een prima processor onder de motorkap heeft zitten. Blijft deze telefoon een beetje omstreden niet vanwege de grote notch maar ook om de hoge aanschaf prijs. Maar gelukkig is de aanschaf prijs de afgelopen maanden behoorlijk gedaald. En kun je nu in plaats van 1269 euro de pixel 3 XL bemachtigen voor zo’n rond de 900 euro. Of je dit waard vind moet je zelf maar bepalen. Ik ben met mijn Pixel 3 XL zeer tevreden mee.

Addendum

Ik hoop dat jullie genoten hebben bij het lezen van mijn review. Mocht je mijn review goed vinden geef het dan een mooie waardering. Ik vind het altijd leuk om iemand anders zijn of haar waardering te ontvangen. Mocht je nog vragen en of opmerkingen hebben laat het mij hieronder weten. :P

Bekijk eventueel een van mijn andere uitgebreide reviews:

Samsung 65Q85R Zwart Review
Fractal Design Define R6 Black
Corsair Force MP510 480GB Review
Microsoft Wireless Desktop 900 (Qwerty Int'l EN) Review
Ziggo Mediabox Next Review
TP-Link Wi-Fi Smart Plug HS110
TP-Link Wi-Fi Smart Plug HS100
WD Red WD60EFRX, 6TB
Fractal Design Define R5 Zwart
Denon AVR-X2200W Zwart

Heb jij ook een Google Pixel 3 XL 128GB Zwart?

Vraag & Aanbod

Wat een heerlijke review, met plezier gelezen. Ben zelf ik het bezit van een s9+ maar de pixel lijkt trekt me elke keer weer.
Dankjewel wat is jouw favoriet de kleine of de grote pixel
Ik zou altijd voor de XL gaan, meer scherm is meer beter... koop van alle telefoons de grote variant, je moet wat met grote handen.
Helemaal mee eens je kunt ook meer kwijt op een groot scherm en het leest prettiger.
Wat een uitstekende review die je hier hebt geplaatst +3 voor je erbij.
Dankjewel mede door jouw hulp heb ik de foto's in dit review extra mooi neer kunnen zetten. Mijn dank hiervoor.
Graag gedaan! Het is altijd prettig om mensen op weg te helpen. Of je een beginner of gevorderde gebruiker bent, dat maakt voor mij niet uit.
Mooie review! Genot om te lezen!

Ben sinds enkele jaren al weer overgestapt van Android naar iOS. Op dit moment kan ik mij dit niet voorstellen, maar mocht ik ooit eens terug willen naar Android, dan zou de keuze vallen op zo een Google Pixel.
Mijn dank, ik had er deze keer extra veel werk en tijd aan besteed. Om een zo mooi mogelijk en uitgebreid review van te maken. Het is leuk om te horen dat je het met plezier hebt zitten lezen.
Heel erg bedankt voor deze review. Zelf heb ik de Pixel 3 (het kleine broertje) en daar ben ik heel erg tevreden over. Ik heb helaas nog niet de tijd gehad om daar een review over te schrijven, maar die tijd hoop ik binnenkort wel te hebben. Ik ben ook heel erg te spreken over het ding. Vooral de camera en de software doen het hem voor mij. Ik hoef nooit meer Android met een schil.
Graag gedaan. Altijd leuk om een mede pixel 3 eigenaar te spreken. Photo's maken is stukken leuker geworden met de pixel 3. Ik ben benieuwd met wat voor nieuwe features Google in de toekomst mee aan komt.
Proficiat, uitstekende review! Ben zelf in het bezit van een Pixel XL 2 waar ik erg blij mee ben (ondanks de blauwe waas die me verder niet stoort).
Mijn dank voor de compliment. Ik ben ook heel blij met mijn pixel 3 XL.
Hartelijk bedankt voor je bijzonder uitgebreide en informatieve review! :)

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren