Wordt verwacht

Fractal Design Define R6 Black Review

9 september 2019, laatste update op 18 september 2022, 2.430 views Rapporteer
Product geleend +3

De alweer uit begin 2018 uitgebrachte define R6 computer kast. Is en blijft een zeer multifunctionele kast met heel veel mogelijkheden. Tevens een zeer mooie fraaie kast om te zien dat hier en daar verbetert is ten opzichte van de voorgaande modellen. Maar toch 2 steken heeft laten vallen.

Pluspunten

• Fraai, mooi en strak uiterlijk
  • Gemaakt van premium materialen
  • Ruime kast voor ATX, EATX, MATX en ITX moederborden
  • Standaard geleverd met 2x 140 mm front fans en 1x 140 mm fan aan de achterkant, maximaaal uitbreidbaar tot 9 fans
  • Zijkanten gaan nu gemakkelijk open dankzij magneet klik systeem inclusief bovenkant
  • Stof filters aan de voorkant, onderkant en bovenkant
  • apparte Lucht tunnel voor voeding
  • 6x 3,5 inch harddisk brackets uitbreidbaar tot max 11, 2x 2,5 inch ssd brackets uitbreidbaar tot 4

Minpunten

• Deurtje aan de voorkant van de kast gaat niet lekker dicht je moet het 2 keer aandrukken
  • Maar een extra meegeleverde moederbord stand off schroef
  • Plaatsen van voeding is iets lastiger geworden door de lucht tunnel

Fractal_defsign_define_r6_002B

Inleiding

Ik steek het niet onder stoelen of banken ik ben nogal een fervente fan van fractal design define computer kasten. Na het aanschaffen van mijn eerste define r3 kast ergens in 2012 was ik al snel helemaal aan verknocht. Het strakke uiterlijk, De vele inbouw mogelijkheden, de vele ventilator aansluit mogelijkheden, en laten we niet vergeten de grote capaciteit aan harddisks dat je kunt inbouwen. Ook de geluiddempende lagen die aan alle kanten zorgvuldig zijn aangebracht aan de binnenkant van de kast. Uiteraard heb je al snel behoefte om na een paar jaar een nieuw en sneller systeem uit te zoeken en te bouwen. Daarbij als er een nieuwer model uit is en ook eens verbetert is. Is een nieuwe Define computer kast ook een must have. En dat was ook zo. De Define r5 computerkast dat ik in 2016 aanschafte. Was ook op een aantal punten verbetert. Nog steeds dat mooie strakke uiterlijk. Een tikkeltje hoger en breder. Hierdoor kwam er meer ruimte vrij voor nog grotere en meerdere ventilator aansluitingen. Een verbeterde harddisk drive bay systeem. Meer mogelijkheden voor ventilators aan de bovenkant. Een bredere kabel geul aan de achterkant van het moederbord. De harddisk drive bays zijn volledig te verwijderen hierdoor komt een zee van ruimte vrij voor de fervente gamers onder ons die graag gebruik maken van flinke gamings videokaarten.

Uiteraard zijn er ook altijd opmerkingen en of verbeter punten te vinden. De plastic pinnetjes van moduvent afdekplaten aan de bovenkant van de kast zijn erg fragiel. Als je ventilators aan de bovenkant van de kast wilde bevestigen werd het niet beschermt met een stoffilter. Ondanks dat de kast is voorzien van verbeterde geluid dempend materiaal gaat dit ten koste van de koelingsprestaties van de kast. Zelf ben ik nog steeds erg tevreden met de define r5 kast en heb ik voorlopig nog geen behoefte aan iets nieuws.

Maar als er een gelegenheid langs komt om de nieuwere define r6 eens van dichterbij te bekijken sla ik dat niet af. Een kennis van mij vroeg aan mij om hem te helpen bij het bouwen van een nieuwe computer. En uiteraard adviseerde ik hem om de Fractal design define r6 kast aan te schaffen. En zo kwam ik in de gelegenheid om de kast goed van binnen en van buiten nader aan de tand te voelen.

Ondanks dat de kasten van Fractal design niet de goedkoopste zijn en de define r6 nog eens zo’n 20 tot 30 euro duurder zijn dan hun voorgaande modellen van de afgelopen jaren. Weerhield mij dat niet in de aanschaf ervan. Ik moest er wel even langer voor zoeken naar een webshop die deze kast scherp geprijsd in hun etalage had staan. Ik kwam hiervoor uit bij de webshop all-in one systems. Deze bood de define r6 voor € 119,90 aan. Niet wetende dat het bedrijf in België gevestigd is en het 3 werkdagen duurde voordat ik de kast in huis had. Dan nog heeft deze webshop het aardig snel allemaal geregeld. Wat wel weer jammer is dat ze de kast niet meer in hun assortiment hebben.

Specificaties

Mogelijke videokaart inbouw opties

Fractal_design_define_r6_specificaties_graphics_card

Link Fractal design define r6 black specificaties

Unboxing

Mijn kennis en ik zijn voor de standaard zwarte uitvoering gegaan. De define r6 is in de volgende kleuren te verkrijgen. In zwart, gunmetal grijs, wit en zwart met volledige zwarte afwerking aan de binnenkant. Daarbij is dedefine r6 ook nog in variaties te verkrijgen met usb –c aansluiting op de bovenkant van de kast. En met een glazen zijpaneel.

Net als de voorgaande define kasten is ook deze op precies dezelfde manier netjes verpakt in een grote doos. Voor mij is het wel eventjes voorzichtig uitpakken en de doos voorzichtig met de geopende kant naar de grond toe omdraaien en zo komt de kast verpakt in piepschuim blokken er zo uitschuiven.

Eenmaal ontdaan van de plastic en piepschuim blokken. Kunnen we de kast in volle glorie bekijken. De kast komt met een uitgebreide handleiding. Als we even alvast het linker zijpaneel eraf halen vinden we een doosje met accessoires in een van de harddisk brackets. Het doosje met accessoires bestaat uit diverse soorten schroeven en kabel binders. Die je nodig zult hebben voor het bevestigen van alle componenten.

Buitenkant

Als we nu de buitenkant van de kast gaan verkennen. zien we dat de kast in uiterlijk nagenoeg op zijn voorgaande model lijkt de r5. Alhoewel er wel kleine details zijn verandert. Zo zitten er standaard 2 140 mm ventilators aan de voorkant. En zo zijn de lucht invoer inkepingen op de stoffilter aan de voorkant van de kast in uiterlijk verandert. Als laatste zitten er geen 2 5.25 inch sloten meer in de kast maar eentje. Dat was misschien wel te verwachten immers is de populariteit van devices voor 5.25 inch sloten de laatste paar jaar flink gedaald. Mocht je nog een dvd brander en of blue ray brander willen inbouwen met een ventilator hub met led verlichting dan gaat dit niet meer lukken en zul je een keuze moeten maken.

Ook het klik systeem van het deurtje lijkt te zijn verandert in deze r6 kast. Waar ik niet helemaal blij mee ben. Ik vind het sluiten van het deurtje niet lekker gaan. En moet ik 2x keer op het deurtje drukken om het goed af te laten sluiten.

Aan de linker zijkant zit er geen ventilator inbouw mogelijkheid meer deze is volledig verwijdert. Bovenop de kast vinden we de aan en uit knop. Waarvan aan de rechter zijde de 4 usb poorten begeven. waarvan er 2 voor usb 3.0 zijn. Aan de linker zijde vinden we de standaard hoofdtelefoon aansluiting met microfoon aansluiting en de reset knop.

DDe achterkant is voorzien van een enkele 140 mm ventilator. Laten we niet de nieuwere bevestigings opening vergeten voor de voeding. En de standaard inkepingen voor de aansluitingen van het moederbord en de pci express poort aansluitingen. Als laatste en wat ook nieuw is zijn de 2 verticale pci express poort aansluitingen. Dit laatste is om grote videokaarten verticaal in de kast te bouwen. Dit kun je bewerkstelligen door het apart aan te schaffen van een riserkabel.

Op de bovenkant van de kast vinden we het totaal vernieuwde moduvent afdekplaat en het vernieuwde mechanisme om het te openen. Er zit namelijk nu op de achterkant links boven een grote druk knop. Eenmaal ingedrukt gaat de gehele moduvent afkeping op de bovenkant van de kast open. Dit vernieuwde mechanisme ziet er veel steviger uit dan op de R5 kast. En werkt ook nog eens veel simpeler en beter dan bij alle voorgaande modellen.

Binnenkant

Als we het linker zijpaneel gaan verwijderen en de 2 schroeven eruit halen valt het mij op dat het zijpaneel een nieuw mechanisme heeft om het paneel aan de kast te klemmen. Door het nieuwe mechanisme is het paneel ook een stuk makkelijker er op of af te halen. Wat wel een stuk meer gemak en eenvoud oplevert.

Als we eenmaal de binnenkant bekijken. Lijkt het op een aantal punten compleet verandert. Onderin de kast is de kast voorzien van een windtunnel voor de voeding. Deze afscherming dekt de kabel toestanden van de voeding af. De harddisk drive cage is netjes weggewerkt achter een metalen grote klep. Eenmaal de metalen klep weggehaald doormiddel van het verwijderen van 2 schroeven. Vinden we de vernieuwde drive cage. De 3.5 inch drive cage bestaat niet meer uit 2 delen maar is een geheel. Tevens lijken de harddisk brackets waar de harddisks op gemonteerd dienen te worden op een nieuwe manier bevestigd aan de drive cage. Het nieuwe inschuifsysteem voor het bevestigen van de harddisk brackets in de drive cage is even wennen. Bij nader inzien voelt en ziet het er wel stevig uit. Waarschijnlijk zal dit nieuwe inschuif systeem meer het geluid en de vibraties dempen.

De windtunnel voor de voeding is te verwijderen door een aantal schroeven aan de onderkant van de kast te verwijderen. Hierdoor creëer ruimte voor ventilators die je eventueel op de bodem van de kast wilt monteren. Tevens is de volledige 3.5 inch drive cage ook uit de kast te demonteren. Alhoewel je veel meer ruimte hierdoor creëert om grote videokaarten in te bouwen. Heb je dan geen enkele mogelijkheid om een 3.5 inch harddisk meer in te bouwen. Alhoewel je wel de achterkant van de drive cage kunt demonteren en toch terug kunt plaatsen in de kast. Hierdoor kun je toch nog 2 stuks 3.5 inch harddisks plat tegen de achterkant van de plaat aan bevestigen. En tegelijkertijd meer ruimte in de kast creëren voor grote videokaarten.

klik op het plaatje om alle foto's in het groot te zien.

De inkepingen waar men de kabels naar achter de kast dient weg te werken zijn ook verandert. Er zijn meer inkepingen en ze zijn wat groter geworden. Wat het makkelijker wegwerken van de bekabeling bevordert. En als laatste kun je net als bij de voorgaande modellen 2 stuks 2.5 inch harddisks aan de achterkant van de moederbord backplate bevestigen.

Als laatste valt het op dat er een soort van ventilator hub aan de achterkant van de kast zit waar men tot 9 ventilators aan kan koppelen. En dat gevoed word via een sata stroom kabel aansluiting. Hoe deze hub werkt kom ik later in de review nog op terug.

Ventilator & Stof filters

Eenmaal aan de achterkant van de kast links boven vinden we een ronde knop. Als we die indrukken klikt er een mechanisme in werking waardoor de moduvent afdekplaat aan de bovenkant van de kast los komt. Waar voorheen bij de define r5 de moduvent afdekplaat nog uit 3 delen bestond gaat nu de hele bovenkant van de kast open. Dit laat de optie voor het inbouwen van koeling met een enkele ventilator of zelfs 2 wat lastig. Het kan natuurlijk wel maar het staat iets minder mooi. Je zult gauw een koelsysteem aan de bovenkant willen inbouwen met 3 ventilators.

In de afdekplaat zit de stoffilter verstopt deze dien je uit de moduvent plaat te drukken en terug in de boven kant van de kast te klikken.

De stoffilter aan de onderkant van de kast lijkt nog hetzelfde te zijn als bij de define r5. En kun je simpelweg aan een kleine handgreep aan de voorkant van de kast uit de kast trekken. Het klik systeem van de stoffilter aan de voorkant van de kast is ook hetzelfde gebleven en door het zachtjes neerdrukken en tegelijk naar voren halen haal je de filter simpel uit de kast.

klik op het plaatje om alle foto's in het groot te zien.

Fractal design heeft niet bezuinigt op de ventilators in deze kast. Er zitten nu standaard 3 stuks 140 mm ventilators in de kast. 2 aan de voorkant en 1 aan de achterkant. Allemaal van het type Dynamic X2 GP-14 met een maximale toeren van 1000 rpm. Deze zijn niet via pwm te reguleren.

Inbouwen

Nu zijn we op het punt gekomen dat ik alles in de kast ga monteren. De kennis voor wie ik deze computerkast ga inbouwen. Heeft gekozen voor de volgende onderdelen:
  • Asrock H370m pro 4 moederbord (Micro ATX socket 1151)
  • Intel i5 9600k processor
  • Sycthe mugen 5 rev B processor koeler
  • 16 GB Corsair valueselect 2666 Mhz geheugen
  • Corsair force MP510 480 GB Nvme ssd
  • 4 stuks Western digital blue WD60EZRZ 6 TB harddisks
  • Corsair RM550x 550 watt voeding
  • LG GH24NSD1 dvd brander
Moederbord

Bij het vastschroeven van het moederbord in de kast ontdekte ik dat er bij deze r6 kast wel wat verandert is ten opzichte van de define r5. Op een aantal plaatsen zijn de zogenaamde moederbord stand off schroeven al vooraf op plaat gemonteerd. Maar voor een Micro ATX bord zijn de stand off schroeven niet op alle plekken al aanwezig. Op zich niks mis mee dat deze stand off schroeven op sommige posities op de plaat vooraf zijn bevestigt. Het scheelt mij weer wat extra werk en tijd. Maar er ontbraken nog op 2 plekken stand off schroeven voor het bevestigen van een Micro ATX moederbord. Helaas krijg je in het accessoires doosje maar een extra stand off schroef mee van Fractal design. Ik dacht ik schroef een van de stand off schroeven op de posities van een full ATX moederbord af en verplaats ze naar de ontbrekende Micro ATX posities. Helaas Deze vooraf gemonteerde stand off schroeven zijn vast gelast aan de backplate.

Ik vind dit nogal een raar gedoe. Dit was wel anders bij de define r5. Waar je gewoon genoeg losse stand off schroeven mee kreeg in de accessoires doosje en je gewoon alle schroeven zelf op de backplate dient te bevestigen. Nu had ik gelukkig nog zelf wat reserve stand off schroeven achter de hand. Ik vind het ook raar dat dit bij niemand is opgevallen. Gelukkig zijn de andere benodigde schroeven voor het inbouwen van componenten wel genoeg aanwezig.

Fractal_design_define_r6_025B

Fractal_design_define_r6_026B

Voeding

Het is eventjes iets anders hoe je te werk moet gaan als je een voeding in deze define r6 kast wilt plaatsen. Waar ik bij mijn eigen define r5 gewoon de voeding in de kast deed en tegen de achterkant van de kast aanduwde. En vervolgens vast schroefde en dan de kabels een voor een in de voeding plugde mits het om een volledige modulaire voeding ging. Nu gaat dat niet meer op die manier. Tenzij je de luchttunnel uit de kast monteert en er uit laat. Nu moet je even 2 schroefjes aan de achterkant verwijderen. Er komt dan een metalen bevestigingsring los van de kast. Dan dien je alle kabels mits je een volledige modulaire voeding hebt aangeschaft in de voeding te bevestigen. De kabels en voeding in de achterkant van de kast erin te duwen. Dan het bevestigingsringetje er op zetten en vast monteren met de 2 schroeven. Vervolgens schroef je de voeding vast aan de bevestigingsring.

Vervolgens gaat het aanleggen van de voedingsbekabeling redelijk. Alhoewel de atx voedingskabel wel redelijk makkelijk naar het moederbord is aan te leggen. Via de kabelgoot en de kabelinkepingen in de backplate. Is de atx voedingskabel van deze Corsair rm550x nogal stug bij het buigen om het op de atx voedingsaansluiting van het moederbord te bevestigen. Maar de kabel goot in deze r6 is ruim genoeg voor alle voedingskabels en de kabels door de inkepingen te krijgen van de moederbord backplate gaat ook een stuk makkelijker dan voorheen.

Fractal_design_define_r6_027B

Harddisks

De nieuwe harddisk drive bay is even wennen. De harddisk brackets zitten nu niet meer vast geklikt in de drive bay maar ze zijn met een schroefje vast gemaakt. Eenmaal de schroef verwijdert moet de harddisk bracket schuin naar links duwen en dan eruit trekken. De harddisks zelf moet je nog steeds op dezelfde manier met 4 schroeven op de harddisk bracket vast schroeven. En laten we niet de vertrouwde harddisk gommets vergeten. Deze dien je nog steeds schuin in de inkepingen van de harddisk bracket aan te brengen alvorens je de harddisk op de bracket vast schroeft.

Wat me nog wel even opviel is dat je nu standaard bij de r6 kast 6 brackets hebt om 6 stuks aan 3.5 en of 2.5 inch harddisks in te bevestigen. Dat zijn 2 harddisk brackets minder dan je bij de r5 kreeg. Alhoewel er totaal 11 harddisk brackets in de drive bay passen. Zul je de overige harddisk brackets apart bij moeten bestellen via de fractal design website.

Fractal_design_define_r6_028B

Fan hub

De fan hub biedt grote voordelen maar er zit ook een min puntje aan. Ten eerste de fan hub biedt aansluitingen voor 9 ventilators. Waarvan er 3 pwm geregeld kunnen worden. Dat houdt in dat je de snelheid van de ventilators kunt aansturen. De eerste aansluiting is de input aansluiting voor de pwm aansturing en dient op het moederbord op de cpu fan aansluiting te worden aangesloten. Dan heb je de 3 output pwm aansluitingen de eerste is voor de ventilator van de processor koeling en de overige 2 kunnen voor andere koelings systemen gebruikt worden.

Aan de linkerkant van de fan hub zitten 6 stuks zogenaamde 3 pins ventilator aansluitingen en zijn dus niet te reguleren in snelheid. Hier op dien je de 3 stuks Dynamic X2 GP-14 ventilators op aan te sluiten. Ik wilde wel netjes de ventilator op de processor koeler op de hub aansluiten. Maar ik werd gehinderd door het fijt dat ik de ventilator stroom kabel tekort vond en het niet op het moederbord vast kon zetten. Misschien had ik de processor koelblok als laatste in de kast moeten monteren. Anders zit het behoorlijk in de weg als je de bekabeling wilt leggen. Lekker slim van mijzelf nou ja. Het minpuntje is dat het jammer is dat de overige 6 ventilator aansluitingen niet in snelheid zijn te regelen. En dus de ventilators van de kast maar op een snelheid draaien en dat is op 1000 rpm.

Fractal_design_define_r6_029B

Koeling en Geluid

Helaas ben ik niet in het bezit van de nodige middelen om de geluidsproductie en de koeling van de kast te meten. Daarvoor zal ik je moeten verwijzen naar de review hardware.info over deze define r6 computerkast. Ik zal hieronder wel een kleine opsomming maken van hardware.info test resultaten.

Geluidsproductie

Voor de hardware.info geluidstest zijn de volgende componenten gebruikt. Te weten:
  • Fractal design define r6 tempered glass edition
  • Scythe Mugen 2 CPU-koeler
  • Scythe Gouriki 700W voeding
  • Een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf
De test resultaten zonder casefans aan. Maar met Voeding en Harddisk aan.
31,3 dB. Dat is 1 Decibel hoger dan de Define r5. En dat komt hoogst waarschijnlijk omdat de test is uitgevoerd op de define r6 met glazen zijpaneel. En dus de glazen zijpaneel geen geluid dempend materiaal bevat.

De testresultaten met Voeding, Harddisk en cpu ventilator en case ventilators allemaal aan. Maar alle ventilators op 7 volt. Dat is de laagste rotatie snelheid.
32.3 dB. Ook hierbij Zou je 1 dB eraf moeten halen om tot het resultaat te komen van de define r6 zonder tempered glas zijpaneel.

De testresultaten met Voeding, Harddisk en cpu ventilator en case ventilators allemaal aan. Maar alle ventilators op 12 volt. Dat is de hoogste rotatie snelheid.
38.7 dB. De test resultaten voor de define r5 komen hierbij uit op 35.9 dB.

Koeling

Testresultaten bij verbruik 200 watt en alle ventilators op 12 volt. Dat is de hoogste rotatie snelheid.
25 graden

Testresultaten bij verbruik 400 watt en alle ventilators op 12 volt.
31,7 graden

Link Hardware.info testresultaten koeling en geluid

Deze Fractal design define r6 kast is weer op een aantal puntjes verder verbetert. De kast ziet er nog altijd mooi en strak uit. De kast is gemaakt van premium materialen. Alle wanden zijn van binnen voorzien van geluiddempend materiaal. Ten opzichte van het voorgaande model de define r5 heeft deze kast een verbetert mechanisme voor het openen van de moduvent aan de bovenkant van de kast. Tevens het mechanisme voor het openen van de zijpanelen zijn vernieuwd en verbetert. Waar de define r5 nog 2 ODD drive bays had. Oftewel de zogenaamde 5.25 inch sloten. Is er bij de r6 een 5.25 inch slot verwijdert om meer ruimte te creëren voor de harddisk drive bay en voor een betere lucht doorstroming inde kast.

De kast wordt nu standaard geleverd met niet 2 maar 3x 140 mm ventilators met een maximale rotatie van 1000 rpm. Fractal design heeft extra aandacht besteed aan de binnenkant van de kast. Zo is er een lucht tunnel aan de kast toegevoegd. Die de voeding en alle voedingskabels weg werkt. Zo is het harddisk drive bay compleet vernieuwd. En kunnen nu zelfs tot 11 harddisks in gehuisvest worden. Daarbij is het hele mechaniek voor het bevestigen van de harddisks in de nieuwe drive bay ook vernieuwd. Maar nog steeds zijn alle onderdelen er uit te schroeven om extra ruimte te creëren voor grote videokaarten en betere lucht doorvoer.

De kast lijkt in het koel houden nog op dezelfde niveau te zitten als zijn voorganger en iets op vooruit te zijn gegaan in het dempen van het geluid. Daartegen Is het inbouwen van de voeding ietsjes bemoeilijkt. Je zult een iets andere methode moeten hanteren om de voeding in de kast te monteren. Maar dat mag de pret niet drukken. De zogenaamde intakes om de bekabeling weg te werken naar de achterkant van de kast lijken iets groter te zijn geworden en er zijn er meer van in de kast te vinden. Waarddoor dit klusje ook iets makkelijker vergaat.

Nog altijd is deze mooie kast voorzien van grote stof filters een aan de onderkant van de kast en een aan de voorkant. Daarbij is nu ook een stof filter te vinden in de moduvent bovenop de kast. De moduvent openingen aan de bovenkant van de kast bestaan niet meer uit 3 delen zoals bij de r5 maar is een hele grote moduvent. Ik weet niet of iedere systeem bouwer hier blij mee is Vooral de personen die graag een klein koelsysteem aan de bovenkant willen monteren zullen dit misschien niet echt waarderen.

Wat ik zelf van stond op te kijken dat ik bij het monteren van het moederbord een tekort had aan stand off schroeven om alle aansluitingen van een micro atx moederbord goed vast te monteren. En dat ik uit mijn eigen reserve potje eentje erbij moest halen. Daarnaast viel het mij op dat het deurtje aan de voorkant van de kast niet lekker meer dichtgaat. En dat je niet alleen aan de bovenste kant op het deurtje moet drukken om de deur dicht te doen. Maar ook nog een keer aan de onderkant van het deurtje moet drukken.

De kast is inhoudelijk bij de tijd en oogt mooi strak en overzichtelijk. Het is alleen jammer dat deze define r6 kast gemiddeld 20 tot 30 euro duurder is dan zijn voorganger. Daartegenover krijg je wel een extra 140 mm ventilator er voor terug. De kast is ook nu in meerdere variaties verkrijgbaar zoals met glazen zijpaneel met of zonder usb c connector in kleuren zwart, wit, zwart volledig en gun metal. Voor de computer bouwers onder ons is en blijft de Fractal design define r6 een must have computer kast om in huis te hebben.

Addendum

Ik hoop dat jullie genoten hebben bij het lezen van mijn review. Mocht je mijn review goed vinden geef het dan een mooie waardering. Ik vind het altijd leuk om iemand anders zijn of haar waardering te ontvangen. Mocht je nog vragen en of opmerkingen hebben laat het mij hieronder weten. :P

Bekijk eventueel een van mijn andere uitgebreide reviews:

Samsung 65Q85R Zwart Review
Corsair Force MP510 480GB Review
Microsoft Wireless Desktop 900 (Qwerty Int'l EN) Review
Ziggo Mediabox Next Review
Google Pixel 3 XL 128GB Zwart
TP-Link Wi-Fi Smart Plug HS100
WD Red WD60EFRX, 6TB
Fractal Design Define R5 Zwart
Denon AVR-X2200W Zwart

Heb jij ook een Fractal Design Define R6 Black?

Fijne review; goed leesbaar en prima opgebouwd. Heb zelf de R5
Ik heb zelf ook de r5 nog steeds zeer tevreden mee
Leuke Review, sluit ik mij helemaal bij aan. !

Heb 3 weken geleden na het nodige lees en vergelijk werk, ook deze R6 met de extra USB3.1 Gen 2 aansluiting op de buitenkant aangeschaft en een nieuwe PC gebouwt.
Bij jouw kast is die USB 3.1 gen 2 niet aanwezig, dit is eigenlijk een "ouder" model kast. Hierover is in revieuws al het nodige over geschreven (gemopperd voor een kast met zo'n prijs) waarna Fractel een update panel uit heeft gebracht die separaat gekocht kon worden en in de loop van 2019 de extra USB 3.1 Gen2 aansluiting, standaard in de kast heeft gezet. Er zijn dus ook nog steeds kasten te koop zonder deze USB 3.1 gen 2 aansluiting.
Als moeder bord de ASUS Z390-E gaming gekozen, deze heeft een extra uitgang op het bord voor de USB3.1 gen2 aan te sluiten. (de Asus Z390-F gaming heeft alleen een extra USB3.1 Gen 1)

Mijn extra pluspunten naast die jij al noemde waren:
-De USB, Mic en koptelefoon aansluitingen op de bovenkant, met als extra de USB 3.1 Gen2 aansluiting, die bij jou kast "helaas" ontbreekt.
-Toch nog één drivebay aan de buitenkant voor de DVD/brander, die mooie weggewerkt zit.
-Mooi wegwerken van eventueel een SSD op de achterkant van de moederbord houder.

Mijn deur sluit en opent prima zonder problemen. Openen bij de inkeping op de zijkant / bovenaan.
Op de foto van jouw inbouw zou je de grijze/blauwe SATA kabeltje meteen op de aansluit plaats van het MB door de openingen naar achter kunnen geleiden.

Je schreef dat je problemen had met de kabel lengte van de ventilatoren die al in de kast zaten.
Ik had dit ook maar heb meen ik één van de ventilatoren in de voorkant uitgebouwd en een kwart slag gedraait waardoor de uitgang van de kabel van de ventilator dichter bij de hub komt waardoor hij wel lang genoeg was om netjes weg tewerken.

Ook schreef je dat je de ventilatoren niet kunt regelen.
Zelf heb ik de Proccesor koeler ventilator uitgang van het moederbord op de hub aangesloten als "master". Via de bios van ASUS kun je middels QFAN de koeling van de processor regelen die dan de 3 case fans bestuurd en mijn 2 Scyth Mugen ventilatoren voor de processor bestuurd. (2 fans op de koeler aangesloten met splitter kabel die bij de Scythe wordt meegeleverd)
Hierdoor gaan alle fans in de kast harder of zachter draaien afhankelijk van de belasting van de PC.

Samen met een Cosair 850RM voeding waarbij de Fans stilstaan tot iets van 400W is de PC bij gebruik voor werk 0dB. ( ook de ASUS RTX2080 kan de fans uitzetten bij desktop werk)

groetjes en veel plezier met je Fractal kast
Toppertje bedankt voor het compliment en je extra toevoeging
Ik ben zelf opzoek naar een nieuwe kast en dan is het fijn dat dit soort reviews bestaan.

Makkelijk te lezen en duidelijk/overzichtelijk opgebouwd. :)
Fijne review. Heb deze kast ook gekocht (mede door deze review) en mij vielen een paar zaken op. De stand off schroeven lijken bij mijn model wel te verplaatsen te zijn. In de handleiding staat dit ook aangegeven. Vreemd dat dit bij jouw model niet kan.
Met betrekking tot de ventilatoren, ik ben niet tevreden over de Fan hub. Wanneer je ze volgens het boekje aansluit gaan de fans meedraaien op basis van het PWM signaal voor de CPU koeler (die je ook doorlust op de hub). Echter, omdat dit nogal belastingsafhankelijk is hoor ik daardoor alle fans de hele tijd opspinnen bij de minste of geringste belasting. Heel irritant en het maakt de kast erg lawaaiig. Ik heb gelezen dat het mogelijk beter is om de hub op de chassis fan aansluiting van het moederbord te zetten, zodat deze apart te regelen is via een fan profile in het bios. Ik ga dat vandaag proberen om te bekijken of het probleem zo is opgelost.
Beetje een late reactie van mij maar ik vroeg me af of het je gelukt is om de fractal design fan hub aan te sturen door de fan hub op je moederbord aan te sluiten. Aangezien er op de fan hub maar 3x pwm 4 pins fan aansluitingen zitten. Zou je alleen die 3 toch kunnen aansturen.
Uiteindelijk na wat gerommel heb ik besloten alle fans op het moederbord aan te sluiten via extra pin headers die daar nog op zaten en deze in het bios een apart profiel te geven
(met een zo laag mogelijke draaisnelheid in de onderste regionen en maar langzaam oplopend). Moet zeggen dat sindsdien het zaakje een heel stuk stiller draait. Ik denk dat het via de fan hub ook had moeten lukken, maar aangezien ik geen zin heb alle bedrading weer om te leggen laat ik het nu maar zo. Maar conclusie is wel zo dat ik in elk geval niet kan aanraden het zomaar op de CPU fan aansluiting door te lussen, aangezien dat een temperatuur geregelde koeling is die veel gevoeliger is dan noodzakelijk voor de aansturing van enkel de fans in de kast.
Ik heb de kast zelf ook en wat de handleiding niet zegt is dat er in wezen aan de bovenkant ook een uitvoering: Arctic Liquid Freezer II 420 420 Radiator in past, alhoewel met passen en meten. De externe drivebay ben je dan ook kwijt.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 23 juli 2024 01:07]