Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Google Home Mini Grijs Review

+3
victor1701 14 maart 2018, laatste update op 17 maart 2018, 2.861 views Product gekocht

Google Home Mini Grijs

Leuke en handige gadget met vele aansturings mogelijkheden betreft smarthome producten. Zeer makkelijk te gebruiken. Dit ruikt naar een snel groeiende markt met vele toekomstige mogelijkheden.

Pluspunten

  • Leuke gadget met meer toekomstige mogelijkheden
  • Aansturing van Smarthome producten
  • Aansturing van Chromecast en chromecast audio
  • Stem geluid is uitstekend
  • Volume van geluid is simpel te wijzigen
  • Goedkoop
  • Fraai uiterlijk
  • Zeer eenvoudig te installeren en te gebruiken

Minpunten

  • Voor muziek af te luisteren is de luidspreker iets te klein voor
  • Voorlopig alleen in engels te gebruiken
  • Micro usb kabel had ook in Charcoal kleur gemogen

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Featureset Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Prijs Score: 5
Kwaliteit Score: 4
Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/SXMQeV74AyI2YcSPoHssVxme/full.jpg

https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg
Reacties

https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg

Inleiding

2017 lijkt wel het jaar geweest te zijn van de smart speakers oftewel de draadloze slimme luidspreker. Een luidspreker met ingebouwde wifi en een persoonlijke virtuele assistent. Een virtuele assistent die je vragen beantwoord, dingen op het internet voor je opzoekt. Diverse taken kan uitvoeren zoals de wekker zetten, weer voor lezen, agenda en taken aanmaken. Als je bedenkt dat er toch al wel een hele geschiedenis vooraf aan is geweest. Te beginnen met apple die in october 2011 als eerste een virtuele assistent (Siri) aankondigde voor de consumentenmarkt. Uiteraard kon google niet ver achterblijven en kondigde hun visie op de virtuele assistent (Google now) op juli 2012 aan. Toen al konden beiden virtuele assistenten vragen beantwoorden en diverse taken uitvoeren. Maar dat was toen alleen op de telefoons te gebruiken en klonken de stemmen minder natuurlijk.

In 2014 kondigde Amazon hun eigen virtuele assistent Alexa aan. Dit was tevens het jaar dat een virtuele assistent niet op een telefoon maar op een luidspreker beschikbaar kwam. Wel te verstaan een draadloze luidspreker. Ik kan me nog herinneren dat ik de Amazon luidspreker (Echo) in een aantal afleveringen van de tv serie The good wife had gezien. Toen vond ik het wel een grappige gimmick om te zien. Maar verder zag ik geen echte praktische voordelen in. In mei 2016 kondigde Google een verbeterde versie van hun assistent aan. Met een meer natuur getrouwere stem. Tegelijkertijd kondigde google ook hun versie van een slimme luidspreker aan onder de naam goolge home. Deze luidspreker heeft als extra dat er domotica (ook wel huisautomatisering of smart homes ) mee aangestuurd kan worden.

En toen werd ik een beetje wakker geschud. Ik had al wat gerommeld met Google now maar ik was er al snel op uitgekeken. Tot ik geattendeerd werd door een mede tweaker die positieve commentaar gaf op mijn review van de TP-Link Wi-Fi Smart Plug HS100. Deze tweaker vroeg aan mij of ik de aansturing van de smartplug via Google assistant al had uit geprobeerd. Omdat ik toen net ook een drietal slimme led lampjes had aangeschaft. Leek het mij leuk om te kijken of ik de lampen aan en uit kon doen door aan de Google assistent mondeling de instructie op te geven. Helaas op dat moment was de Google assistant alleen beschikbaar voor de pixel telefoons. Dus ging ik aan de slag met een hack om zo toch de Google assistant op mijn nexus 6 telefoon werkend te krijgen. En tot mijn verbazing ging het instellen en gebruik ervan zeer gemakkelijk. Mijn gebruikers ervaringen had ik toen in mijn volgende review van de TP-Link LB110 Slimme Wi-Fi LED Lamp met dimbaar licht beschreven. Niet wetend dat Google een paar weken later gestaag hun nieuwe Google assistant uit zou rollen naar alle android telefoons.

Sindsdien bedien ik mijn slimme verlichting in mijn huis niet met de in dit geval de TP-Link app op mijn telefoon maar via de spraakbesturing op mijn telefoon. Wel zo lekker makkelijk, maar tja de tijd staat niet stil en Google kondigde vorig jaar 2 nieuwe slimme luidsprekers aan. Het duurde wel even maar afgelopen december begon mijn nieuwsgierigheid wel te kriebelen. En wilde ik wel eens weten wat de meerwaarde zou zijn als ik zo'n luidsprekertje in huis zou halen. En of het mondeling instructie geven aan zo'n slimme luidspreker om bijvoorbeeld de radio aan te zetten wel prettig zou werken.

Voor mij was het al snel duidelijk dat de Google home max voor mij niet bestemd zou zijn. Immers heb ik al een mooi setje luidsprekers van Edifier staan. Met daarop aangesloten een Google chromecast audio. Dus hoefde ik voor mijzelf niet nog een grote luidspreker te hebben. Ik zou via de kleine Google home mini de mondelinge instructie kunnen geven om bijvoorbeeld skyradio af te spelen op mijn edifier luidsprekers. Nu was er alleen nog een klein probleempje waar kan ik een Google home mini aanschaffen. In Nederland zijn ze nog steeds niet officieel te verkrijgen. Dit komt omdat de Google assistant momenteel alleen in het Engels te gebruiken is. En waarschijnlijk komt de Google home mini pas uit als Google de assistant aangepast heeft voor de Nederlandse taal. Tja ik hield uiteraard de tweakers pricewatch in de gaten, tevens hardware.info en de Google shopping pagina. Maar het bleef lastig ik zag af en toe Duitse import versies voorbij komen maar de prijzen lagen dan bijna op 90 euro (bol.com). Voor een gadget die in de VS rond de 39 dollar over toonbank gaan. Tot ik via Google shopping op een voor mij een wat vage webshop terecht kwam. Super aankoop had wel een mooie aanbieding staan. De prijs 51,95 euro sprak mij wel aan. Na wat twijfelen of de webshop betrouwbaar zou zijn heb ik de gok genomen en de donker grijze versie van de Google home mini besteld. Met nadruk dat het de VS versie is en ik er pas een paar dagen later na de aanschaf erbij stil stond dat ze in de VS geheel andere stroom stekkers gebruiken. Van het type A tegenover wij hier in Nederland type C of type F.

Maar ik moet zeggen na ongeveer 8 werkdagen werd de Google home mini netjes door DHL bij mij thuis bezorgd. Met als extra een universele verloop stekkertje. Mijn dank aan super aankoop zeer netjes van ze.


Voor degenen die geintereseerd zijn hier nogmaals de link naar Super aankoop



https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg

Specificaties

Dimensions
  • Diameter: 3.86 in (98 mm)
  • Height: 1.65 in (42 mm)
  • Power cable: 4.92 ft (1.5 m)
Weight
  • Device: 6.1 oz (173 g)
  • Power adapter and cable: approximately 2.65 oz (75 g)
Colors
  • Chalk
  • Charcoal
  • Coral (Google Store exclusive)
Materials
  • Durable fabric top
  • Non-skid silicon base
  • Plastic housings created using recycled material
Supported Audio Formats
  • HE-AAC
  • LC-AAC+
  • MP3
  • -Vorbis
  • WAV (LPCM)
  • FLAC
Wireless network
  • 802.11b/g/n/ac (2.4GHz/5Ghz) Wi-Fi
Audio
  • Far-field voice recognition supports hands-free use
  • 360 sound with 40mm driver
  • Chromecast and Chromecast Audio built-in
  • Bluetooth ® support
Power
  • 5V, 1.8A
Power adapter
  • 50Hz to 60Hz
Ports & Connectors
  • Micro USB port
Supported Operating Systems
  • Android 4.4 and higher
  • iOS 9.1 and higher
Over the Air Updates
  • When available, Google Home will automatically update to the latest and greatest Google Home software version.
Link naar Google home mini specificaties



https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg

Uitpakken

Het pakket was stevig ingetaped. En het koste mij aardig wat moeite om het open te maken. zelfs met een schaar erbij.

Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/5vosyT4X6sDLXdl0GZccG4Ev/full.jpg

Eenmaal uitgepakt komt het doosje met de google home mini te voorschijn. Tevens heb ik van Super aankoop er een universele verloop stekker bij gekregen. Uiteraard had ik de Amerikaanse versie van de google home mini aangeschaft. En in de VS gebruiken ze een ander type stroomstekker.

Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/yPLy93lwCPcajhr0HDpfeoTu/full.jpg


Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/xlqym9LsMWbNmJhS5qjrl13k/full.jpg

Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/sLZvqVxufhZ1UCpNBLTQLoSR/full.jpg


Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/PHR7PadnJSP4yM99EWt6kWhS/full.jpg

Eenmaal het doosje geopend vinden we de luidspreker, stroomkabel en de handleiding.

Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/zQzyn6W7UBelRjPvurnoDBIa/full.jpg


De luidspreker ziet er elegant en netjes afgewerkt uit. Alles is wel van plastic. Maar het voelt stevig aan. De vorm is tja hoe zou ik het noemen zoals google het noemt een donut.

Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/OexdalhER6tL1NuXf0gSuy28/full.jpg

De onderkant is oranje en van een soort rubber. Waarschijnlijk hebben ze dit gedaan om ervoor te zorgen dat je de luidspreker niet per ongeluk kunt verschuiven. Tevens zie ik links boven aan de rand een klein cirkeltje. Dit is de reset knop.

Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/xzEpG3tdZaco2dHgIq52eb5i/full.jpg

aan de zijkant vinden we de mute knop en de micro usb stroom aansluiting.

Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/3Go8EiqFCjTYo0CuavdsuFAM/full.jpg

De luidspreker past precies in mijn hand palm. Ik zou zeggen dat ie zo'n 2 a 2.5 keer groter is dan de google chromcecast.

Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/QXQ9cC7XenLlOulYjIHFvtQy/full.jpg


Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/aNACvLwJK9N84OsoeOmBSuCf/full.jpg


Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/AM7fAeYeUI8olwTc2t5sPhsa/full.jpg


Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/SXMQeV74AyI2YcSPoHssVxme/full.jpg



https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg

Installeren

Bij de luidspreker zit een beknopt maar wel duidelijke handleiding.
Uiteraard begin ik met het aansluiten van de luidspreker op het stopcontact. En wacht ik eventjes totdat de luidspreker is opgestart. Dit valt op doordat bovenop de luidspreker 4 verschillende gekleurde ledjes aangaan. Dan hoor ik een geluidje en veranderen de gekleurde led lampjes in 4 witte lichtjes. En is de luidspreker klaar om geconfigureerd te worden.


https://tweakers.net/ext/f/vje2qTIBtlcTUMHePpmvbj7V/full.jpg

Google komt met een aantal voorbeeldjes. Om aan te geven wat je zoal met de luidspreker kunt doen.

https://tweakers.net/ext/f/ukypSmc4NOalFuz3wzMUT0ls/full.jpg

https://tweakers.net/ext/f/rk0grZawWxWHV8A0AiMtXnIL/full.jpg

Het instructie boekje geeft duidelijk aan waar je op de luidspreker met je vinger moet aanraken om het volume te wijzigen en hoe de mute functie aan en uit te doen. Helaas doet de bovenste touch aanraking het niet deze is door google in de laatste firmware update uitgeschakeld. Het is gebleken dat sommige home mini’s ondanks dat men de bovenste touch knop niet gebruikte toch begon met het opnemen van instructies. En daardoor sommige mini's duizenden keren per dag opnames naar de google servers stuurde. Uiteraard was dit een bug in de software. Maar dit gebeuren leidde tot vele privacy discussies. Google heeft met een quick fix deze touch functie uitgeschakeld. Het gerucht is dat google nu een oplossing voor de bug heeft. Maar waarom het niet wordt uitgerold naar de mini's is niet echt duidelijk.


https://tweakers.net/ext/f/1P5TIYhge0K74PMX7cIzsnIR/full.jpg

Nu er 4 witte led lampjes bovenop de luidspreker branden betekent het dat ik nu mijn
telefoon erbij moet pakken en de Google home app moet opstarten.

Klik op het plaatje om in het groot te zien

https://tweakers.net/ext/f/z0o659su2RmPevmhBG5VHB1v/full.jpg



https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg
Google home app
Eenmaal de google home app geopend krijg ik meteen een melding dat er een google device is gevonden. Uiteraard drukken we op set up en kunnen we het snelle configuratie feestje beginnen.

https://tweakers.net/ext/f/AOoafj2JMjjPkMc1uy0ZiyVo/full.jpg

Wellicht krijg ik een melding of ik een geluidje uit de luidspreker heb gehoord.

https://tweakers.net/ext/f/jKI27NjDb4X7KcgYOjvY2HBz/full.jpg


Ik krijg hier even een melding dat wellicht dit apparaatje niet gemaakt is voor Nederlands gebruik. tja next please...dan vervolgens wordt er gevraagd in welke kamer ik de luidspreker heb geplaatst.

https://tweakers.net/ext/f/3to6x9LOuy2VrKt7cz9CZ5Em/full.jpg

Nog eventjes verbinding maken met mijn wifi netwerk.

https://tweakers.net/ext/f/FOC7gfhCwUcSyoYx9y8oIeoi/full.jpg

https://tweakers.net/ext/f/54f26X620waSC7afdoh1AFT6/full.jpg

Nu nog even oke google zeggen en Hey google voor de stem analyse.

https://tweakers.net/ext/f/t7yPII4c9hIbuerMoGzadiSc/full.jpg

Het instellen van de voorkeuren van muziek apps heb ik eventjes over geslagen en de configuratie is voltooid. Nu kan ik de luidspreker gebruiken

https://tweakers.net/ext/f/rbes4bIFb9m2IRaDNwTQSm05/full.jpg


Link naar Google home app in Google playstore
Link naar Google home app in apple appstore


https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg

Gebruik

Het gebruik is nogal simpel. Deze luidspreker is eigenlijk een Google zoek bar. In plaats dat je in typt waar je naar wilt zoeken vraag je het mondeling aan de luidspreker. Om iets te vragen moet je eerst Okay Google zeggen. Want ondanks dat de microfoon van de luidspreker altijd aan staat neemt de luidspreker niks op. Zodra Okay Google of Hey Google hebt gezegd wordt de luidspreker wakker. En begint jouw mondelinge instructie op te nemen. Vervolgens wordt deze opname over het internet naar de Google servers gestuurd voor analyse. En sturen de Google servers een antwoord terug naar de luidspreker. En dit word uiteraard weergegeven in spraak.
Dus eigenlijk is de slimme luidspreker helemaal niet echt zo slim. De echte brains zijn de Google servers die jouw instructies uitvoeren. Het enige wat de home mini doet is luisteren naar de wake up commando Okay Google.

Nou heeft Google aangegeven dat er beveiliging maatregelingen zijn ingesteld om onze privacy te waarborgen. Zoals de geluidsopnames te versleutelen en de lijn naar de Google servers zijn tevens ook versleuteld. Dus de enige manier dat iemand kan kijken naar alles wat jij zegt is door jouw Google account wachtwoord te bemachtigen. En mocht je toch geen vertrouwen hebben kun je altijd nog handmatig aan de zijkant van de home mini de microfoon uitschakelen.

Het geluid op de home mini is voor zo'n klein luidsprekertje zeer goed te noemen. Dan doel ik op het stem geluid. Het stem geluid klinkt helder en is via spraak als de tip toetsen bovenop de luidspreker simpel weg te wijzigen. Ik kwam er al snel achter dat het geluid het beste klinkt als ik het volume op 70% zet. Dan is de stem van de assistant in mijn hele woonkamer goed en duidelijk te horen.

Nou is het luidsprekertje wel krachtig genoeg om hoge en midden tonen te laten weergeven. Voor het afspelen van muziek laat het te wensen over. Het luidsprekertje is simpelweg niet in staat om lage tonen weer te geven. Daarvoor is het apparaatje te klein voor. Je kunt muziek wel afspelen alleen het klinkt wat blikkerig met name wanneer je het volume omhoog doet. De muziek klinkt nog redelijk als je het volume tot maximaal 50% doet. Daarna gaat het naar mijn mening een klein beetje irriteren. De muziek vervormt te veel. Hoge tonen klinken dan schel en de lage tonen klinken blikkerig. Maar voor de home mini is dit helemaal niet erg. De home mini is naar mijn mening niet bedoelt om muziek luid mee af te spelen. Deze goedkoopste variant van de Google home serie is bedoelt voor het uitvoeren van jouw instructies en daarbij terug te praten. En daarvoor is dit luidsprekertje uitermate geschikt voor. Want ondanks dat ie niet goed muziek afspeelt. klinken de stemgeluiden van de assistent zeer goed voor zo'n klein luidsprekertje. Goed genoeg om het door je hele woonkamer te laten klinken.

Nou was ik ook nieuwsgierig hoeveel zo'n klein luidsprekertje aan stroom verbruikt. Immers staat ie altijd aan en zou het stroom verbruik jaarlijks best in de kilowatts kunnen oplopen. Dus heb ik het apparaatje aangesloten op mijn TP-link HS110 smartplug. Deze heeft een ingebouwde stroommeter. Uiteraard is de nauwkeurigheid van de stroommeter in een smartplug niet heel nauwkeurig. Maar kan toch een redelijke indicatie geven van hoeveel stroom iets verbruikt. Nou als de luidspreker wacht op de hot word Okay Google om daarna een opname te gaan maken van jouw mondelinge instructie verbruikt ie zo tussen de 1.5 en 1.6 watt. Wanneer de luidspreker de daadwerkelijke recording gaat opnemen dan verbruikt de luidspreker zo'n 2 tot 2.3 watt. Als er geluid uit komt zoals muziek met een volume op 80% verbruikt de home mini tussen de 1.8 en 1.9 watt.

Nou heb ik niet veel verstand hiervan maar ik vond het best meevallen. Het stroom verbruik is niet zo laag als een algemeen apparaat die in stand-by staat zoals een televisie op zo'n 0.5 watt. Waarschijnlijk gaat dat lastig worden immers staan er wat ik gelezen heb altijd 2 microfoons aan. Klaar om een recording op te nemen. En de luidspreker zelf met de cortex A7 processor zullen ook enig percentage van de 1.5 watt verbruiken. Maar het lijkt grof weg dat deze home mini niet meer verbruikt dan een ouderwetse elektronische wekker die waarschijnlijk nog steeds op menig nachtkastje staat.


https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg
Praktische toepassingen
Ik weet zo een paar dingen op te noemen die de home mini voor je kan doen. Toch heb ik een hoop youtube filmpjes en reviews doorgespit om een iets completere lijst te kunnen opnoemen. Wat je met dit kleine slimme luidsprekertje allemaal kunt doen.
  • Afspraken maken en of verwijderen in je google angeda.
  • Afspraken opnoemen voor de dag of volgende dag.
  • Wekker zetten voor volgende ochtend
  • Kookwekker zetten.
  • Tekst of woord vertalen naar andere taal.
  • Het weer voorlezen van vandaag en of morgen of rest van de week.
  • Het nieuws voorlezen
  • Aangeven of er files zijn van huis naar werk
  • Je favoriete radio zender afspelen, pauzeren, en hervatten en of streamen naar chromecast, chromecast audio luidsprekers.
  • Je telefoon voor je vinden
  • Je verlichting aan, uit of dimmen (mits je verlichting via wifi aangestuurd kan worden)
  • Je televisie aan of uit doen (Mits je een chromecast op je tv is aangeslotenen en je TV Hdmi cec ondersteunt)
  • een youtube filmpje afspelen. pauzeren en hervatten op je tv (Mits je een chromecast op je tv hebt aangesloten)
  • Spotify, google play music, afspelen, pauzeren en hervatten (Mits je een abonnement hebt op een van de twee.)
  • Een boodschappenlijst maken
  • Een film of serie afspelen, pauzeren en hervatten op netflix (Mits je een abonnement hebt op netflix)
  • Controleren tot hoe laat de dichtstbijzijnde supermarkt open is.
Dit blijft nog steeds een kleine greep van dingen die je met de home mini kunt doen. Voordat ik het door had gebruik ik de Google home mini dagelijks om te vragen wat het weer voor de dag is, of er voor vandaag een afspraak in mijn agenda staat. En wat ik zelf erg prettig vind is dat ik de home mini iedere ochtend vraag om sky radio af te spelen op mijn edifier luidsprekers. Terwijl ik mijn ontbijtje klaar maak in de keuken.

Ik moest wel even in het begin wennen aan niet alleen het idee dat ik tegen een luidspreker moest gaan praten. Maar dat ik in het Engels alles moest gaan vragen.
Maar ik moet zeggen dat ik er best snel aan gewend ben geraakt. Ik ben redelijk goed in het verstaan en luisteren in het engels. Praten gaat mij ook redelijk goed af. Toch was het eventjes 1 a 2 weken aan gewenning nodig.. Maar als je een paar keer per dag tegen zo'n luidsprekertje praat gaat het best snel en voelt het snel als alledaags. Nou kan ik het mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die minder bedreven zijn in de engelse taal. Voor hun heb ik goed nieuws. Ik heb al uit redelijke betrouwbare bronnen vernomen dat er voor het einde van dit jaar google met een nederlands talige versie gaat komen van hun home luidsprekers.

Nou kan ik het mij voorstellen dat er mensen zijn die zich afvragen hoe je bepaalde dingen moet vragen aan de home mini. Zeker omdat ik de Engelse versie in huis heb. Daarom heb ik 6 voorbeeldjes hieronder neergezet om iedereen een beeld te geven hoe het in zijn werk gaat. Om te beginnen met:

Hoe zet ik sky radio aan.
Vraag: "Okay google play sky radio"

of

Vraag: " Okay google play sky radio on chromecast audio"

Hoe zet ik een wekker voor morgenochtend 07:30 uur.
Vraag: "Okay google set alarm for tomorrow morning 7:30 AM"

Hoe zet ik een afspraak in mijn agenda voor volgende week dinsdag 23 januari om 11:00 uur. Onderwerp tandarts.
Vraag: " Okay google make an appointment for Tuesday January twenty third at eleven AM subject dentist"

Hoe zet ik de kookwekker op 10 minuten.
Vraag: " Okay google set timer for ten minutes"

Speel de nieuwste youtube film trailers op de tv.
Vraag: " okay google play latest movie trailers on youtube on chromecast"

Wat is het weer voor vandaag.
Vraag: "Okay google whats the wether today."

Hieronder volgen 3 linkjes naar websites met een groter aanbod van voorbeeelden wat de Home mini allemaal kan doen.

Link naar Explore what you can do with Google Home
Link naar What can your Assistant do?
Link naar The Basic commands


https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg
Gimmicks
Naast het feit dat je met de home mini zoek opdrachten kunt geven. Zijn er ook een heleboel grappige gimmicks ingebouwd. Zo kun je op rare en of grappige vragen leuke reacties terug krijgen. Om een aantal voorbeelden te geven.

Vraag: "Okay google Do you know skynet"
Antwoord: " I'd try to be friends. But skynet is a planet-dominating agent of human extermination. So we don't have much in common"

Vraag: "Okay Google, what do you think of Siri?"
Antwoord: "Full of respect. Being an assistant is hard work."

Vraag: "Okay Google, do you like iPhones?"
Antwoord: "I'm an Android fan, but I might be biased."

Vraag: "Okay Google, ask me a question."
Antwoord: "I thought I was the one with the answers. Sounds like you're coming for my job."

Vraag: "Okay Google, what is your quest?"
Antwoord: " My quest is to slay the beasts of ignorance and to search for the most fascinating information."

Uiteraard kan ik zo een hele poos door blijven gaan. Dit is een leuk extraatje wat de home mini kan doen. Maar nu is het tijd voor de aansturings mogelijkheden van smart home apparatuur.


https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg
Aansturing van smart home apparaten
Wat voor mij een belangrijke toevoeging is geweest is de mogelijkheid om smart home producten zoals slimme led lampen te kunnen aansturen via de home mini. Zoals philips HUE lampen, Belkin Wemo, Osram en recente kandidaten zoals TP-Link en Ikea TRÅDFRI lijn. Maar we moeten niet vergeten dat het daar niet bij blijft.
De slimme thermostaat is ook al een hele poos aan een opmars bezig. De mogelijkheid om via een app of spraak gestuurd je thermostaat te bedienen. Ik denk dat 2018 het jaar gaat worden dat er veel apparaten op de markt zullen komen die allemaal ondersteuning zullen bieden voor slimme luidsprekers. Hier moet je vooral denken aan televisies, koelkasten, wasmachines, koffiezetapparaten, magnetrons, ovens etc.
Om even terug te komen op slimme led lampen. Het is niet erg moeilijk om zo'n lamp te laten communiceren met de google home mini. Je kunt deze eenvoudig in de google home app instellen. Je start de app op je gaat links boven naar het icoontje met 3 streepjes. Vervolgens ga je naar more settings.


https://tweakers.net/ext/f/Cf4eN5BMLbXsG1uI9TOeisoD/full.png

Vervolgens scroll je naar beneden naar home control

https://tweakers.net/ext/f/2UAkfhZ6RioDKWXOqGkYWnJj/full.png

Nu ben je in het venster waar je je smart home apparaten kunt toevoegen en beheren. Via de blauwe plus button rechts onder kun je apparaten simpel weg toevoegen. En in zelf gemaakte container (room) te plaatsen. Door middel van containers aan te maken kun je met een commando meerdere apparaten tegelijk bedienen.
Bijvoorbeeld ik heb een container aangemaakt dat livingroom heet en daar 3 tp-link led lampen in geplaatst. Zodat wanneer ik “oke google” zeg en “turn on the livingroom”. Dat alle 3 de led lampen in mijn woonkamer aan gaan.

Ondanks dat het best snel gaat de laatste tijd en de google home app al een heel groot scala aan smart home producten ondersteunt. En meerdere mogelijkheden zijn toegevoegd. Mis ik wel enige flexibiliteit in het gebruik van de containers. Op zich vind ik het een heel goed idee om zo meerdere smart home producten in een keer te kunnen te bedienen. Maar ik mis de mogelijkheid om de verlichting in mijn woonkamer op te splitsen. Eenzelfde lamp in ook een andere container te kunnen plaatsen of in een subcontainer zou erg handig kunnen zijn. Hierdoor creëer je enige flexibiliteit met het bedienen van je verlichting. Maar de tijd zal het leren en misschien komt deze functie in de nabije toekomst er nog wel bij.

Wat ik zelf bij toeval ontdekte bij het testen van youtube via chromceast. Is wanneer je een google chromecast op je tv hebt aangesloten. Je tv via de chromecast aan en uit kunt zetten. Omdat mijn chromecast de naam tv heb gegeven in de google home app. Kun je simpel weg zeggen "oke google turn on the tv".
En geeft je chromecast via de hdmi kabel een signaal naar je televisie om uit te gaan. Helaas pakt het voor mij niet helemaal goed uit . Want als je net zoals ik een AV receiver tussen je televisie en je chromecast hebt staan. En de chromecast op de AV receiver hebt aangesloten werkt deze functie alleen als de receiver aan staat. In mijn geval wel jammer maar misschien komt daar nog wel een oplossing voor. Doormiddel van een software update voor mijn AV receiver. Daarnaast moet je televisie ook HDMi CEC ondersteunen. Anders kunnen er helemaal geen signalen heen en weer tussen de televisie en de chromecast plaats vinden.

Wat wel weer leuk uitpakt is wanneer ik naar content kijk op mijn televisie via plex software. Dat ik niet meer de afstandbediening hoef te pakken om het te stoppen of te pauzeren. Omdat ik vanaf mijn plex media server content stream naar de google chromecast kan ik gebruik maken van de chromecast spraak instructies. Ondanks dat dit futuristisch lijkt. Blijft het wel helaas alleen bij pauzeren en stoppen . Helaas kan ik geen instructies geven voor iets af te spelen. Waarschijnlijk moet er dan in de plex software daadwerkelijke ondersteuning worden inbouwd voor de google assistant. Wie weet zal plex dit nog bewerkstelligen voor in de nabije toekomst.



https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg
Vooringestelde presets
Om de bediening van de google home mini persoonlijker te maken is het mogelijk om een aantal persoonlijke voorkeuren in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld nu uit 2 stem geluiden kiezen de standaard vrouwen stem en nu ook een mannelijke stem.

https://tweakers.net/ext/f/pjZakHBo2frB8ktt1phM3Vkz/full.png

Tevens kun je je google play music en spotify account informatie invullen zodat de home mini toegang heeft tot deze platforms om naar muziek te gaan zoeken wanneer je de home mini de opdracht toe geeft. Daarnaast is het mogelijk om je voorkeuren aan te geven als je naar het nieuws wilt luisteren. Nu is het nog beperkt tot nieuwszenders /media uit de verenigde staten. Maar daar zal wel snel verandering in komen wanneer de home mini ook in de Nederlandse taal te gebruiken wordt.


https://tweakers.net/ext/f/WaLr1tSQoaqQVKTJkVNkzhx5/full.png

Met de instructie oke google tell me about my day of daily briefing kun je vooraf instellen wat de home mini aan jouw moet voorleggen. Standaard zal de home mini de tijd en het weer voor de dag vertellen. Gevolgd door eventuele files van en naar het werk. Daarna volgen de eerst volgende afspraken in je google agenda en eventueel het nieuws van je favoriete nieuwsbron. Daarnaast kun je bij video’s en photos je netflix en google photos account informatie invoeren. Om eventueel netflix te kunnen bedienen via de home mini.

https://tweakers.net/ext/f/Dnd1hxBMQkQJGh9QWqcZCkFS/full.png

Een leuke toevoeging van Google is de zogenaamde shortcuts. Hiermee kun je vooraf instellen hoe de home mini moet reageren op bepaalde instructies. Om een klein voorbeeldje te geven heb ik de instructie good morning toegevoegd. Met daarbij als ik tegen de home mini "good morning" zeg dat ze ze mijn daily briefing op noemt (de tijd, het weer, afspraken voor de dag) gevolgd door het aan zetten van sky radio op mijn luidsprekers in mijn keuken. Zo kun je diverse zogenaamde shortcuts naar eigen smaak instellen.

https://tweakers.net/ext/f/YATbl5grPpCV5dqaizkkjmG4/full.png


https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg
De toekomst
Er zijn nog een aantal features die op dit moment alleen nog in de verenigde staten te gebruiken zijn. Ondanks dat ik een VS versie van google home mini heb. Is het voor mij niet mogelijk om via de Google home mini een telefoon gesprek op te starten, een notitie (via google keep) te maken en de zogenaamde broadcast functie te gebruiken. De zogenaamde callfunctie werkt alleen op dit moment in combinatie met een google Fi abonnement. Ja je leest het goed google heeft in de vs een eigen telefoon provider dienst opgezet. Wel jammer het leek me leuk om het uit te proberen om een telefoon gesprek op te starten zonder dat je eigen telefoon erbij hoeft te pakken. Ik verwacht dat er in de nabije toekomst een hoop vernieuwen en nieuwe functies aan de home mini toegevoegd zullen worden.



https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg

Conclusie

In het begin dacht ik dat de home mini alleen maar een leuke grappige gimmick zou zijn. Maar de tijd heeft mij geleerd dat deze slimme luidspreker een toch best grote toegevoegde waarde heeft in mijn huis. Je raakt al best snel gehecht aan het apparaatje. En voor dat je het door hebt weet je bijna niet beter. De home mini kan al een hoop voor je betekenen ondanks dat niet ieder apparaat in huis een smart home product is en deze je kunt aansturen via de home mini. Desondanks Kan de home mini al een hoop doen. Uiteraard is het voornamelijk gemak wat het apparaatje biedt. Ik hoef nu niet meer mijn mobiele telefoon erbij te pakken om mijn woonkamer verlichting te bedienen. Of te kijken wat het weer wordt. Of wat er in mijn google agenda staat. Of de radio aan te zetten.

Ondanks dat de home mini al een hoop kan smacht ik al naar meer. Vooral op het bedienen van andere apparaten. Het is leuk dat ik via de chromecast de tv aan en uit kan doen. Maar dat werkt alleen als mijn versterker aan staat. Het is leuk dat ik bij het afspelen van mijn plex media de boel kan pauzeren en hervatten. Maar verdere ondersteuning ontbreekt. Ik kan niet vragen om iets specifiek te laten afspelen vanuit mijn plex bibliotheek. In andere woorden er zijn al een hele reeks van smart home producten die je volledig met de home mini kunt aansturen. Maar er zijn nog een heleboel andere producten die het nog helemaal niet hebben wat wel handig zou kunnen zijn. En een aantal zoals je televisie waar het toevallig gedeeltelijk bij werkt mits je een chromecast er op hebt aangesloten. Dat betreft heeft de home mini nog een flinke weg te gaan. Maar ik verwacht dat er de komende jaren een hoop fabrikanten producten op de markt zullen brengen die ondersteuning zullen bieden voor de Google assistant.

De home mini is niet gebouwd om muziek te laten afspelen in hoogwaardige kwaliteit. Daarvoor zul je bij zijn grotere broer de home max moeten wezen. Ondanks zijn kleine formaat komt er wel meer dan voldoende geluid uit om spraak geluiden goed en helder te laten klinken. En dat heb ik wel gemerkt. Na het volume op 70% te hebben gezet was het stemgeluid meer dan voldoende om het door mijn hele woonkamer goed en helder hoorbaar te laten klinken.

Voor zo'n rond de 50 euro kun je een hoop leuke en praktische dingen doen met de Google home mini. Daarbij zullen er in de nabije toekomst een hoop nieuwe functies en mogelijkheden toegevoegd worden door zowel Google zelf als door andere fabrikanten. Doormiddel van nieuwe producten die de Google assistant ondersteuning ingebouwd zullen hebben. Al met al is deze gadget een echte aanrader.


https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg

Addendum

Ik hoop dat jullie genoten hebben bij het lezen van mijn review. Mocht je mijn review goed vinden geef het dan een mooie waardering. Ik vind het altijd leuk om iemand anders zijn of haar waardering te ontvangen. Mocht je nog vragen en of opmerkingen hebben laat het mij hieronder weten. Mocht je helemaal uit je stoel glijden omdat je mijn review een topper vindt. Nomineer mij dan voor review van de maand. :P

https://i.imgur.com/UQfiOHy.png

Bekijk eventueel een van mijn andere uitgebreide reviews:

Crucial MX300 2,5" 525GB
Seagate IronWolf, 4TB
TP-Link LB110 Slimme Wi-Fi LED Lamp met dimbaar licht
TP-Link Wi-Fi Smart Plug HS100
WD Red WD60EFRX, 6TB
Fractal Design Define R5 Zwart
Denon AVR-X2200W Zwart


https://tweakers.net/ext/f/DnYpn4QoNymSjcnUxPkiD8F3/full.jpg

Changelog

  • 28-12-17 Layout, opmaak.
  • 05-01-18 Foto's, specificaties en Addendum toegevoegd.
  • 05-01-18 Subhoofdstukken praktische toepassingen, Gimmicks, Aansturing van smarthome apparaten, Vooringestelde presets en Toekomst toegevoegd.
  • 07-01-18 screenshots google home app cofiguratie toegevoegd.
  • 07-01-18 Uitpakken en Google home app geschreven.
  • 08-01-18 4 fotos's vervangen voor betere, foto's van instructie boekje toegevoegd.
  • 10-01-18 Inleiding geschreven.
  • 16-01-18 Inleiding herschreven, Gebruik, gimmicks en,Aansturing van smart home apparaten geschreven.
  • 05-03-18 Vooringestelde presets, toekomst geschreven.
  • 06-03-18 Conclusie, tekst correcties geschreven.
  • 14-03-18 tekst correcties, review online.
  • 17-03-18 extra stukje over geluid en volledig stuk over stroomverbruik. Een aantal additionele tekst aanvullingen en verbeteringen.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Google Home Mini Grijs?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (21)

Wijzig sortering
Wat ik wel HEEL jammer vind, is dat er bij de minpunten niet staat, pas op hij luistert ALLES af, vooral niet leuk voor je gasten die ook zonder hun toestemming afgeluisterd woord.

Verders een mooi gemaakt review.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 16 april 2018 14:40]

Dit is niet echt waar. De microfoons staan altijd aan en hij luistert altijd, dat klopt - anders zou je ook vrij weinig aan het ding hebben. Echter wordt er alleen lokaal gecheckt of de keywords "Hey/Ok Google" worden gezegd, en pas wanneer dit gedetecteerd wordt wat je vervolgens zegt naar de servers van Google gestuurd. Deze data zal Google misschien wel houden, maar het is dus niet zo dat alles wat je zegt in de buurt van een Google Home in de database van Google belandt.

Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat Google hierover liegt en ze het wel doen, maar onderzoeken met bijvoorbeeld packet sniffing wijzen er niet op dat dit gebeurt, en daarnaast denk ik dat als dit naar buiten zou komen het Google een stuk meer pijn zou doen dan dat ze er aan hebben.

[Reactie gewijzigd door thescorpi0n op 16 april 2018 22:12]

Ik ben ook niet happering op al die "gratis" services. Maar het is wel heel duidelijk dat er niks wordt doorgestuurd voor het keyword "hey/ok google" is gezegd.

Als je dat echt kan aantonen ben je de eerste. Velen zijn al meer dan een jaar aan het packet sniffen en tot nu toe is er niks gevonden.

Hou ons op de hoogte als je je stelling kan onderbouwen.
Google verkoopt je gegevens vervolgens aan de NASA en illuminati!!!!1!1
*Aluminium hoedje af*
Nu weer even serieus...
Wow, supergoede review! Naast de uitgebreide featurevergelijking en toelichting ook een persoonlijke noot over je motivatie en gebruik van de speaker.
Ik ga je meteen voordragen voor userreview van de maand!
Gefeliciteerd met je benoeming tot reviewer van de maand :)
Mooie review, ik gebruik al een tijdje de assistent daarom kleine aanvulling.
1 in Duitsland is de Google Home en mini goed te verkrijgen, en met Europese stekker. De grote keten die 'niet gek is' heeft regelmatig scherpe aanbiedingen zoals laatst nog een Google Home Mini gratis bij een Chromecast.
2 NL radiozenders werken zeer goed via TuneIn
3 Broadcasting werkt als je je tel op USA language zet
1x linken naar Super Aankoop is voldoende. Meer is spamachtig. Verder staan er wat spelfouten in.

Voor de rest echter met @Baddie09.
Wow, super goede review, ik sta letterlijk versteld, van hoeveel tijd jij hier wel niet in gestoken hebt. Echt niet normaal meer.
5 Reten, of 3+ voor Tweakers.net , of 9,5 in cijfer, want nooit is iets perfect, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Cum Laude dus. _/-\o_ O-) :*)
Wat een mooie goede review. In lange tijd niet meer gezien.
Wel een vraag. Ik heb al de nest thermostaat en de Nest protect van Google. Met de bijbehorende Nest app.
Als ik nu de Google Home mini aanschaf. En de Google Home app installeer op mijn iPad. Uit ervaring weet ik, dat de Google Home app mijn Nest thermostaat en Nest Protect niet ziet.
Enig idee misschien. ;)
Van mij ook +3 voor deze review.
Oei Werkt de nest producten wel op je telefoon. Heb je minimaal ios 10 draaien op je ipad. Heb je wel eerst de apps van nest op je ipad/ telefoon geinstalleerd en nest ingesteld.
Mijn Nest thermostaat V3 en Nest Protect V2 werken uitstekend met mijn Nest app op mijn iPhone 4 iOs 7 en iPad 4 onder iOS 10.3. Het stook schema aanpassen op mijn iPad in de Nest app gaat uitstekend. Geldt ook voor het testen van de Nest rook CO2 melder.
Ik heb de Google home app geïnstalleerd op mijn iPad. In deze app kon ik de Nest thermostaat niet zien. dit gold ook voor de Nest Protect.

Misschien doe ik iets fout. Maar wat!
Mooie review. Is het jou of jullie opgevallen dat de mini reboot als de muziek op volume 8 wordt gedraaid? En het schijnt bij sommige muziekstukken ook eerder te gebeuren.
Ik heb het uitgeprobeerd maar de muziek wordt bij mij zonder problemen afgespeeld. Bovendien vraag ik de assistant altijd om muziek te streamen naar mijn edifier speakers die heel wat beter klinken dan die kleine home mini.
Ik heb eea getest, en gemerkt dat zeg maar eens oké Google volume 10. En het ligt een beetje aan de ruimte. Maar dan krijg je een terugkoppeling tussen microfoons en luidspreker van de mini. Dan herstart hij. Het afspelen op een andere box gast wel goed. Wat ik mis dat het commando volume niet apart ingesteld kan worden. Zou handig zijn. Als feedback terug gegeven. Het apparaat doet wat het moet doen. Ik ben er blij mee. En heb er WiFi lampen op aangesloten. En ik kan gemakkelijk lampen aan en uit zetten.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*