Samsung 65Q85R Zwart Review

victor1701
20 april 2020, laatste update op 15 juni 2023, 8.866 views Product gekocht

Samsung 65Q85R Zwart

Doormiddel van Qled techniek weet samsung een televisie neer te zetten die prachtige kleuren kan weergeven. Uitgerust met een full array led achtergrond verlichting verdeeld in 100 zones zijn de beelden heel erg helder. De 4 core ai processor schaalt full hd beelden netjes en scherp op naar 4k.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit is fantastisch en mooi vloeiend
  • Goede kijkhoeken
  • Upscaling van full HD kabel tv naar 4k
  • Door de One connect box heb je maar een flinterdunne kabel naar je tv scherm
  • Tizen menu is lekker overzichtelijk en vlot
  • Voor een televisie is het geluid aardig goed met sound mode amplify aan
  • Luxe aluminium afstandsbediening
  • Goede heldere led achergrond belichting dat mooi evenredig verdeeld is over het gehele scherm

Minpunten

• Met de default instellingen is tv kijken minder prettig
  • Op het eerste gezicht oogt de one connect kabel wat kwetsbaar
  • Nadeel van een grote 65 inch tv is dat het zeer opvalt als je slecht beeld materiaal bekijkt

Inleiding

Lcd, Qled, Oled, edge lid, full array local dimming. Dit zijn pas een aantal begrippen uit het televisie land wat om de hoek komt kijken als je op zoek bent naar een nieuwe televisie. Want we hebben ook nog full hd (1080p), 4k, 4k HDR, HDMI arc en HDMI cec. En niet allen even belangrijk of even handig om te hebben. Wat heb je nou eenmaal nodig en wat is handig om erbij te hebben. Hoe ga je nu aan de slag om jouw ideale televisie te vinden. Allemaal goeie vragen wat het zoekwerk alleen maar lastig en zelfs voor sommigen verwarrender maakt.

Ik ben zelf absoluut geen expert in televisies. Ik weet er wel wat van af. Maar ook ik moet bij een speurtocht naar een nieuwe televisie een beetje achter mijn oren krabben. En ben dan toch op een aantal punten aangewezen van wat anderen hebben uitgeplozen en op het internet hebben gezet. Zelf ben ik nogal een tv serie en film fanaat. En heb ik al een hoop gezien. Dus stel ik best wel hoge eisen aan een nieuwe televisie scherm. Mooie kleuren, helder beeld, Hoog contrast, Goede kijkhoeken. Ik ben volgens mij niet de enige daarin. Iedereen wil dit wel. Je komt dan al snel uit bij of een Qled televisie van samsung of een Oled scherm dat uit de fabrieken van LG komt. Alhoewel tegenwoordig vele andere merken televisie modellen uitbrengen met een oled panel van LG. Valt er best wel wat te kiezen. Ondanks dat Oled toch bij velen het televisie scherm technologie is met de beste resultaten als het aankomt op mooiste kleuren, hoogste zwartwaarden (contrast) en laten we niet de kijkhoeken vergeten. En het oog wil ook wel wat Oled televisie schermen zien er behoorlijk gelikt uit Dunne schermranden en dunne achterkanten maken van dit gegeven een algeheel mooi plaatje.

Waarom samsung geen oled televisies in zijn assortiment heeft laat ik even achterwege. Samsung heeft de beslissing genomen om de al langer bestaande lcd techniek verder door te ontwikkelen. Met interessante positieve resultaten als einddoel. Qled is hun marketing naam voor een techniek Dat een extra filter laag op hun televisies zit waarddoor een hoger kleurbereik bereikt kan worden dan bij conventionele lcd technieken. Daarnaast is samsung ook aan de slag gegaan om het contrast te verbeteren. Waarbij bestaande lcd televisies van tegenwoordig voorzien zijn van edge lid achtergrond verlichting. Hierbij zitten led achtergrond verlichting in de randen van het scherm verwerkt. Maar ondanks dat je betere achtergrond verlichting hebt en helderdere beelden op je tv scherm krijgt. Kun je bij lange na geen goede zwartwaarden op je scherm krijgen als die bij een oled scherm. Waarom is contrast nou zo belangrijk. Simpel gezegd is de contrast ratio het verschil tussen de lichtste en de donkerste elementen van het scherm, of tussen wit en zwart. De hoeveelheid kleurtinten die zich tussen wit en zwart bevinden wordt gebruikt om de ratio aan te duiden. Zo betekent een contrast ratio van 1.000:1 dat er tussen het witste wit en het zwartste zwart 1.000 verschillende kleurtinten zitten. Hogere contrast ratio’s leveren witter wit en dieper zwart op en een grotere hoeveelheid grijstinten daar tussenin. Omdat bij oled iedere pixel zelf licht geeft en dus uit kan is het contrast op een oled nagenoeg oneindig en levert dat bij donkere beelden zoals het weergeven van een sterrenhemel prachtige beelden op. Waarbij de sterren helder en duidelijk zichtbaar zijn tegen een perfecte zwarte achtergrond.

Ook hier heeft samsung een antwoord op. Zei hebben in hun nieuwste premium modellen de edge lid led achtergrond verlichting vervangen door een volledige scherm dekkend raster van led lampen. Deze full array local dimming zou het gat tussen lcd en oled moeten verkleinen. De full array local dimming raster bestaat uit zones van led verlichting. Hoe meer zones er aanwezig zijn hoe hoger contrast het zou moeten kunnen halen. Het topmodel van samsung de q90r heeft 480 led zones als achtergrond verlichting. Waarbij de q85r serie tot 100 led zones heeft. De vraag nu is of dit genoeg is om het hoge contrast resultaat te behalen als dat van een oled scherm. Zijn de verschillen dan nog wel op te merken.

Waarom nog überhaupt verder kijken en gewoon een oled scherm kopen. Nou tot nu toe heb ik je een beetje de indruk gegeven dat oled de onvermijdelijke keuze is. Maar er kleven ook nadelen aan oled. Omdat iedere oled pixel zelf licht geeft zijn ze ook gevoelig voor inbranden. Bijvoorbeeld als je voor lange tijd het scherm een statisch beeld laat vertonen. Nou is de techniek al aardig doorontwikkeld en is de inbrand gevoeligheid aardig afgenomen. Maar volgens mij blijft er toch een redelijke kans dat oled pixels sneller zullen slijten dan wenselijk is. Daarnaast om die zelfde reden dat individuele pixels zelf licht geven kunnen oled schermen geen hoge helderheid behalen. Wat weer van belang is bij het kijken naar 4k content met HDR.. Ook hebben oled schermen meer last van reflecterend licht op de schermen wat ook weer voor ergernis kan zorgen.

De laatste jaren zijn 4k televisies al behoorlijk ingeburgerd en behoren de wat oudere full hd schermen tot het uiterste budget segment. Waar eerst nog bijna geen 4k content te vinden was zijn er nu wel diverse streaming services zoals Netflix, Prime video en Google play films en diverse andere die allen een redelijk aanbod hebben van films en series in 4k kwaliteit. Waar op papier 4k een 4x keer hogere beeld resolutie biedt en je zou zeggen 4x beter beeldkwaliteit. Is dat in de praktijk afhankelijk of je dit terug kan zien. Aangezien je hoe dichter je bij je televisiescherm zit en hoe groot je tv scherm is. Vanaf 55 inch tv schermen binnen een afstand van 3 meter is de betere beeld kwaliteit van 4k beduidend goed zichtbaar. Ondanks dat er nog geen 4k tv zenders zijn is het toch aan te raden om wat meer geld te investeren in de aanschaf van een 4k televisie. Daarbij zal het niet lang meer duren voordat de eerste 4k tv zenders er aan komen. En dezer dagen zijn 4k televisies helemaal niet zo duur meer. En kijk je eenmaal naar 4k beeld materiaal dan merk je direct dat de beeldkwaliteit beduidend scherper en met meer zichtbaar meer details mooier is. Wat resulteert in meer kijk plezier.

Als allerlaatste punt met nieuwe technieken als hdmi cec zou de wirwar van welke afstandsbediening je nu moet oppakken om een van je meerdere aangesloten apparaten zoals media players en av versterkers te bedienen. Een stuk gemakkelijker moeten zijn. Mits de technieken goed in de apparatuur geïntegreerd zijn en instelbaar zijn.

Deze samsung Q85r Qled televisie bezit een hoop van deze nieuwe net besproken technieken. De vraag is nu of deze zogenaamde geüpdatete veredelde lcd televisie nog bij de tijd is. En de concurrentie strijd met oled aan kan.

Specificaties

Tuner/broadcasting
  • Digital broadcasting 2x T2CS2X (T2 ready
  • Analoog Ja
  • 2 tuner Ja
  • CI (Commoninterface) CI+ (1.4)
  • Data broadcasting HbbTV 2.0.1 (IT,GB,DE) HbbTV 1.5 (CZ,SK,AT,FR,ES,FI,EE,GR,SI,HR) HbbTV 1.0 (PL,HU,CH,BE,NL,LU,PT,DK) / MHEG 5 (GB,IE)
  • TV key Ja
Eco feauture
  • Eco sensor Ja
Energie
  • Lichtnetaansluiting AC220-240V 50/60Hz
  • Energieverbruik (standby) 0.50w
  • power consumption(energy saving mode) 73.9w
  • power consumption (typical) 176w
  • Luminantie verhouding 81%
Accesoires
  • Remote controller model TM1990c
  • Batterijen voor afstandsbediening Ja
  • Samsung smart control (included) Ja
  • No gap wall-mount wordt ondersteund
  • Mini wall-mount support Ja
  • Vesa wall-mount support Ja
  • Handleiding Ja
  • E-handleiding Ja
  • Stroomkabel Ja
Link naar Samsung QE65Q85r specificaties

Gebruikte technieken

Hieronder kun je de uitleg vinden van de verschillende gebruikte technieken waarmee de Q85r samsung televisie is uitgerust. Ik wil hierbij tevens benadrukken dat ik voor 99% de uitleg heb geplukt van de website Homecinemamagazine.nl.

Quantum dots

Quantum dots zijn halfgeleider kristallen met een afmeting van 2 nm tot 6 nm. Hoe klein is dat? Een menselijk haar is ongeveer 20 tot 100 µm groot, dat is 20.000 tot 100.000 nm! Die piepkleine kristallen hebben een unieke eigenschap: ze zetten invallend licht om naar licht van een andere kleur. De gegenereerde kleur hangt af van de grootte van de quantum dot. De allerkleinsten leveren blauw licht, en de grootste leveren rood licht.

Bovendien zijn die kleuren erg puur. Met andere woorden; als we ze op een spectrumdiagram uittekenen (zoals hierboven), hebben ze de vorm van een nauwe piek, het licht bevat slechts een beperkte selectie frequenties. Omdat men de afmeting van die quantum dots zeer precies kan bepalen, kan men dus ook zeer precies kiezen welke (zeer pure) kleuren er gecreëerd worden. En dat is net een erg gewilde eigenschap voor onze televisies.

Die pure kleuren zijn een vereiste als we televisies willen met een groter kleurbereik.
Elke pixel op je televisie is onderverdeeld in drie subpixels, een rode, groene en blauwe. Die basiskleuren vind je terug op het chromaticiteitsdiagram als de punten van de driehoek die het kleurbereik bepalen. De televisie kan alle kleuren creëren die binnen de driehoek liggen.

Als we de vereiste basiskleuren van Rec2020 bekijken, de kleurstandaard waar we naar toe willen, merk je dat de drie basiskleuren veel dichter bij (of zelfs op) de rand van het hoefijzervormige gebied liggen. En die rand, dat zijn net monospectrale kleuren, oftewel kleuren die exact één frequentie bevatten. Het spectrum van een typisch witte led in een lcd-achtergrondverlichting bevat echter geen drie mooie pieken, maar eerder een blauwe piek en een grote groen-geel-rode piek. De kleurfilters vooraan in het scherm zetten dat om naar blauw, rood en groen, maar die laatste twee zijn minder scherp gedefinieerde pieken (en dus minder puur). Het onderstaande figuur maakt dat duidelijk. Het weg gefilterde deel van het spectrum is gemarkeerd in lichtgrijs. De brede groene en rode piek duiden op minder pure kleuren.

Om echt monospectraal licht te maken hebben we een laser nodig. Maar met quantum dots kunnen we in elk geval al veel puurder licht maken (veel duidelijkere pieken op de volgende figuur), en zetten we een flinke stap in de richting van het Rec2020 kleurbereik.

Voor- en nadelen van quantum dots

De belangrijkste troef van quantum dots is uiteraard het kleurbereik dat ze leveren. Maar in dat opzicht zijn ze niet uniek. Ook OLED levert een groter kleurbereik. En zelfs met een traditionele achtergrondverlichting van witte leds kan men een groter kleurbereik halen. De gewone witte leds (eigenlijk blauwe leds met een gele fosforlaag) worden dan vervangen door blauwe leds met een rode en groene fosforlaag (dat noemen we ‘wide color leds’). Voorlopig lijken quantum dots wel de beste kansen te hebben om het volledige Rec2020 kleurbereik te halen. Maar welke technologie uiteindelijk de rijkste kleuren zal opleveren, hangt af van verdere ontwikkelingen.

Een tweede voordeel: quantum dots zijn relatief eenvoudig in te bouwen in de huidige lcd-schermen. Dat kan op verschillende manieren, daarover verder meer. De verwachting is dat de prijs om quantum dots in te bouwen in de komende jaren gevoelig zal dalen, waardoor ze niet enkel in premium schermen gebruikt zullen worden. Quantum dots hebben een uitstekende levensduur. Ze laten tot slot een hoge lichtopbrengst toe, geen onbelangrijk punt in deze tijden van HDR-tv’s, en op dat gebied hebben ze een voorsprong op oled.

Uiteraard, geen enkele technologie heeft enkel voordelen. In de eerste plaats blijft een tv met quantum dots een lcd-tv, met alle gekende zwakke punten. Dat betekent een beperkte kijkhoek en geen perfecte zwartweergave. Dat zijn dan weer punten waar oled beter op scoort.

Verschillende soorten achtergrondverlichting van lcd led tv’s

Lcd-schermen maken nog steeds het grootste deel uit van de markt, en dat zal voor de te voorziene toekomst vermoedelijk ook zo blijven. De achtergrondverlichting is een belangrijk onderdeel van de lcd-tv en heeft impact op onder meer de beeldkwaliteit. We leggen je uit wat de achtergrondverlichting doet, en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende mogelijkheden.

Vooraleer we halsoverkop in de verschillende types duiken, leggen we graag nog even uit hoe een lcd-tv functioneert en wat de achtergrondverlichting nu net is. De schematische voorstelling hieronder illustreert de belangrijkste onderdelen van een pixel op het lcd-scherm. De achtergrondverlichting creëert het witte licht. De twee polarisatiefilters hebben een verschillende polarisatierichting. Dat betekent dat er geen licht aan de voorzijde van het scherm zichtbaar is. Het lcd-paneel kan voor elke subpixel bepalen of de polarisatie aangepast wordt of niet, zodat het licht toch door het voorste polarisatiefilter geraakt. De drie subpixels van de pixel zijn tot slot voorzien van een rood, groen en blauw kleurfilter.

De achtergrondverlichting zorgt dus voor het licht, en dat licht moet een aantal lagen door voor het al dan niet zichtbaar is. Daarom noemen we een lcd-paneel een transmissief systeem. Een oled-tv noemen we emissief omdat elke pixel zelf licht geeft en er dus geen aparte achtergrondverlichting nodig is.

De achtergrondverlichting (Backlight Unit, afgekort BLU) is een module die op zich uit verschillende onderdelen bestaat: een aantal lichtbronnen (een reeks leds) schijnen hun licht in de ‘light guide plate’ die op zijn beurt het licht verdeelt over het volledige scherm. Op het onderstaande diagram dat een edge led aangeeft zijn de leds te vinden als de oranje balk onder de light guide plate. Een reflector achteraan en een aantal diffusers en optische films zorgen voor verbeterde prestaties (uniformiteit, lichtopbrengst). We geven de constructie mee voor de volledigheid, maar in de praktijk is enkel de plaatsing van de leds belangrijk voor verder begrip.

Opgelet, vroeger werd een achtergrondverlichting opgebouwd met CCFL lampen (zeer fijne buislampen). De huidige schermen maken zo goed als exclusief gebruik van leds. Die hebben een aantal belangrijke voordelen. Ze kunnen energie-efficiënter werken, en ze kunnen vooral zeer snel en nauwkeurig gedimd worden. Alle opstellingen die we hieronder bespreken zijn voor led-achtergrondverlichtingen.

Full array

Omdat een lcd-paneel het licht van een pixel niet perfect kan afsluiten is de zwartweergave en dus het contrast beperkt. Om dat op te lossen gebruiken de allerbeste lcd-tv’s een ‘Full Array’ achtergrondverlichting. De achtergrondverlichting is opgebouwd als een matrix van leds achter het volledige oppervlak van het scherm. De leds schijnen het licht naar de kijker toe. Het grote voordeel van een ‘Full Array’ is dat de televisie elke led (of zone) apart kan aansturen. Zo kunnen de leds die achter de donkere delen van het scherm zitten gedimd worden, terwijl leds achter heldere delen net wel voluit kunnen schijnen. Dit noemen we ‘local dimming’, en het verhoogt het statisch contrast (het contrast binnen één beeld) aanzienlijk. Dit type van achtergrondverlichting wordt daarom ook vaak aangeduid als ‘FALD’ (Full Array Local Dimming).

Wanneer er te weinig zones zijn, kan je soms de zonegrenzen waarnemen op het scherm. Een helder voorwerp op een donkere achtergrond heeft dan een lichte halo die de afgeronde rechthoekige vorm van de zone verraadt. Dat probleem kan onder andere opgelost worden door meer en dus kleinere zones te gebruiken, maar dat maakt het toestel ook duurder. Hoeveel leds of zones er precies in een scherm zitten kan sterk uiteenlopen.

Edge LED

Om het televisiescherm zo dun mogelijk te maken, gebruiken fabrikanten een achtergrondverlichting waarbij de leds in de rand van het scherm zitten, vandaar de benaming ‘Edge Led’ of ‘Edge Lit’. De leds schijnen niet rechtstreeks naar de kijker, maar schijnen in de light guide plate die het licht verdeelt over het volledige scherm.

Edge led-schermen komen in verschillende configuraties. Sommigen gebruiken enkel leds onderaan, anderen gebruiken leds boven- en onderaan, of link en rechts. Omdat de leds hard genoeg moeten schijnen om heel het scherm te verlichten kan je soms wel problemen zien, zoals ‘headlighting’ (ook genaamd ‘flashlighting’). Dat is het effect waarbij in een of meerdere hoeken of ergens aan de zijde waar de leds staan, een lichte schijn waarneembaar is wanneer het scherm donker moet zijn. Om dezelfde reden kunnen edge-led schermen soms problemen hebben met uniformiteit, wat zich soms uit in ‘clouding’ of wolkvorming. Daarbij zie je op een donker scherm lichte zwemen van licht alsof het wolken zijn.

Ook edge-led schermen kunnen gebruik maken van local dimming, maar zijn door hun opbouw uiteraard veel beperkter dan Full Array schermen. Zo kan een edge led over het algemeen enkel dimmen in kolommen (als de leds boven en/of onder opgesteld staan) of in rijen (als ze links en rechts staan). Omdat er vrij weinig zones zijn (van 12 tot zelfs maar 4) is het mogelijk dat je soms een vage kolom/rij ziet, typisch opnieuw in donkere scènes.

Een alternatief dat ook gebruikt wordt is ‘global dimming’. Daarbij worden alle leds samen gedimd op basis van de gemiddelde helderheid van het scherm. Een donker beeld met één helder voorwerp resulteert dan bijvoorbeeld in een betere zwartweergave, maar trekt tegelijk ook de helderheid van het heldere voorwerp naar beneden. Global dimming creëert een hoger dynamisch contrast, maar verandert niets aan het statisch contrast.

Direct LED

Deze schermen hebben over het algemeen ook een veel dikker profiel. En uniformiteitsproblemen (clouding) kunnen makkelijker voorkomen.

De constructie van de achtergrondverlichting heeft invloed op het design en beeldkwaliteit. Full Array met Local Dimming levert de beste beeldkwaliteit, maar is erg duur en creëert een dikker profiel. Edge Led resulteert in ultraslanke schermen, en kan beperkt gebruik maken van local dimming, maar heeft soms last van uniformiteitsproblemen. Direct led is de goedkoopste oplossing, maar heeft weinig potentieel om de beeldkwaliteit te verbeteren en resulteert in dikkere schermen.

Wat is 4K Ultra HD?

Ten eerste is het belangrijk te melden dat Ultra HD ook wel 4K wordt genoemd. De reden hiervoor is dat Ultra HD eigenlijk twee hoge resoluties omvat; 4K en 8K. In de huidige context spreken we alleen over 4K, een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. 8K is een nog hogere resolutie maar dat is nog minimaal 5 jaar van ons verwijderd. Over de naamgeving bestaat zoals je wellicht ziet nogal wat onduidelijkheid en iedere fabrikant heeft zijn eigen voorkeur. De meeste fabrikanten kiezen voor 4K of Ultra HD maar er zijn ook fabrikanten, waaronder Samsung, die liever UHD aanhouden.

Ultra HD is dus een zeer hoge resolutie, viermaal hoger dan het Full HD dat we nu kennen wat een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels heeft. Het komt er dus op neer dat je meer pixels te zien krijgt en hierdoor meer details op je tv kunt waarnemen. Dit is echter ook afhankelijk van de grootte van het scherm en de kijkafstand, waarover later meer. 4K Ultra HD is echter niet compleet nieuw. Zonder dat je er bewust van bent kijk je in de bioscoop namelijk al jaren naar films in deze hoge resolutie. In de huiskamer hebben we tot op heden echter alleen Full HD gehad.

Het grote voordeel van Ultra HD (4K) spreekt dus eigenlijk voor zich; een nog scherpere weergave van beelden, mits de content deze resolutie ondersteunt. Meer pixels betekent meer subtiele details en dus een betere filmbeleving.

Een hogere resolutie op een even groot display betekent dus dat de pixel dichtheid toeneemt. Dit ervaar je vervolgens al scherper beeld. Maar, dit is vooral afhankelijk van de afstand tussen jou en de tv. Zo zie je het verschil tussen Full HD (1080p) en HD-Ready (720p) niet meer op een afstand die groter is dan 4 meter. Zet je een 50-inch 4K Ultra HD tv naast een 50-inch Full HD tv en ga je zitten op een afstand van 4 meter dan is de kans klein dat je nog verschil ziet. Het is dus nog niet zo simpel om te zeggen dat je een veel scherper beeld krijgt zodra je een Ultra HD tv koopt. Om het wat eenvoudiger te maken hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv.

4K upscaling

Je zult het vast gezien hebben op sommige Blu-ray spelers of tv’s; 4K Ultra HD upscaling. Maar wat is dit precies? Simpel gezegd komt het er op neer dat tv’s en Blu-ray spelers die hierover beschikken lage resolutie (HD) content kunnen omzetten naar de hoge 4K-resolutie. Dit wordt softwarematig gedaan en doormiddel van diverse geavanceerde technieken wordt er dus een scherper plaatje van gemaakt. Dit is echter geen ‘native’ 4K-content en zal dus nooit zo indrukwekkend zijn als originele content in de hoge resolutie. Wel maakt dit het mogelijk om je reeds bestaande films en series in wat betere kwaliteit op je 4K Ultra HD tv te bekijken.

Wat is HDR?

Het dynamisch bereik (dynamic range) van onze televisies is nauw verwant met een term die we al heel lang gebruiken: contrast. Contrast definiëren we als de verhouding tussen het donkerste zwart en het helderste wit dat een televisie kan weergeven. Vandaag geeft geen enkele fabrikant daar nog cijfers over omdat die enkele jaren geleden belachelijke proporties aannamen. De reden daarvoor is erg eenvoudig: om de zwartwaarde van je scherm te meten kan je bijvoorbeeld de achtergrondverlichting van de televisie volledig uit zetten. De gemeten zwartwaarde ligt dan zo dicht bij nul dat het contrast naar oneindig neigt. In de praktijk, bij normale beelden, haal je echter onmogelijk dergelijke contrasten.

Dynamisch bereik verschilt op een subtiele wijze van contrast. Ten eerste moet je niet kijken naar het donkerste zwart dat het scherm kan produceren, maar het donkerste zwart dat je op het scherm kunt zien. Dat laatste hangt immers ook af van omgevingslicht dat reflecteert in je beeldscherm. Een perfecte zwartwaarde en diep schaduwdetail heeft geen impact op het dynamisch bereik als het omgevingslicht dat in het scherm reflecteert al het zwartdetail overstemt. Ten tweede moet het beeld ook zonder duidelijke beeldartefacten te zien zijn. Dan hebben we het vooral over ‘banding’ of ‘posterisatie’ die bijvoorbeeld erg makkelijk zichtbaar zijn in de donkerste regionen van het beeld.

Kortom, dynamisch bereik is de verhouding tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat je op het scherm kunt zien, zonder significante beeldartefacten. High Dynamic Range (HDR) staat voor beelden met een uitgebreider dynamisch bereik dan we vandaag (bvb. in tv-uitzendingen, dvd of Blu-ray) kennen. Onze huidige content duiden we tegenwoordig vaak aan als SDR-content (Standard Dynamic Range). HDR wordt mogelijk gemaakt door moderne schermen die een veel hogere helderheid kunnen tonen, en veel gedetailleerdere donkere scènes met meer nuances.

Tot slot, HDR wordt ook steeds in één adem vernoemd met een breder kleurbereik (Wide Color Gamut). In theorie zijn die twee niet met elkaar verbonden, maar in de praktijk maakt alle HDR-content ook gebruik van een breder kleurbereik.

Wat is vereist voor HDR-weergave?

Als we al die kennis bij elkaar zetten, wat is er dan nodig om van HDR te kunnen genieten? HDR is enkel mogelijk met nieuwe content. Filmcamera’s hebben nu al een veel hoger dynamisch bereik, maar het is het mastering proces dat moet aangepast worden en waar nieuwe standaarden (waarover verder meer) nodig zijn. Die moeten rekening houden met een hogere luminantie, de hogere kleurdiepte, het groter kleurbereik en het gewenste detail in donkere beelden.

En ook televisies moeten flink evolueren. Die nieuwe HDR-standaarden houden rekening met een maximale helderheid van 10.000 nits, maar daar zijn onze televisies nog lang niet aan toe. Een degelijk doel voor de nabije toekomst lijkt 1.000 tot 2.000 nits, dat zijn cijfers die in 2017 enkel de beste televisies halen. Een conventionele televisie is beperkt tot ongeveer 350 nits. Televisies die minder dan 500 nits piekluminantie hebben kunnen volgens ons geen echte HDR-weergave garanderen. Ja, ze zijn misschien wel voorzien van de nodige standaarden om de beelden te tonen, maar ze zullen de impact van echte HDR missen. Ook het kleurbereik van de televisie moet groter worden. De huidige standaard voor SDR-content (Rec.709) wordt door bijna elke televisie perfect weergeven, maar bevat slechts 69% van alle zichtbare kleuren. Kleuren zoals auberginepaars en brandweerwagenrood kan je niet correct tonen op zo een televisie. De nieuwe standaard waar we naar streven is Rec.2020 die 99,99% van alle zichtbare kleuren bevat. Maar ook daar zijn televisies nog lang niet aan toe.

Wat is HDMI ARC?

Audio Return Channel is een functie die ondersteund wordt vanaf HDMI versie 1.4, ook wel High Speed HDMI genoemd, en is te vinden op zowel TV’s als receivers en home cinema systemen. Het is in principe een hele simpele functie die het mogelijk maakt audio waarvan de TV de bron is (denk aan de ingebouwde tuner) via een aangesloten HDMI kabel te versturen naar de home cinema set of receiver zodat je het geluid over je luidsprekers krijgt. Dit alles gaat via dezelfde HDMI kabel die audio en beeld van de home cinema set of receiver naar de TV stuurt. Het werkt dus twee kanten op, vandaar Audio Return Channel.

Kortom, je hebt maar één HDMI kabel nodig voor zowel de weergave van beeld via je receiver of home cinema set (denk aan een Blu-ray/DVD films) richting de TV als het beluisteren van de audio die uit je TV komt. Natuurlijk gebruik je dit niet tegelijkertijd; de ene keer gaat het beeld van een film richting de TV en de andere keer de audio van een TV uitzending richting je home cinema systeem. Voorheen moest je een aparte audiokabel van de TV naar je audio installatie leggen om het geluid van TV uitzendingen (via de ingebouwde tuner) over je luidsprekers te krijgen, nu voldoet één HDMI kabel dus.

Bijkomend voordeel is dat je vaak het volume van je set met de afstandsbediening van je TV kunt bedienen.

Audio Return Channel werkt op twee manieren. Ten eerste kan de audio die de TV zelf voortbrengt, via de ingebouwde (digitale) TV tuner of zelfs audio van applicaties die gebruikt worden in een Smart TV platform, naar de receiver of home cinema set gestuurd worden en kun je deze audio dus over je speakers weergeven. Ten tweede kan audio van op de TV aangesloten HDMI bronnen door de kabel gestuurd worden. Wanneer je bijvoorbeeld een digitale TV decoder middels HDMI op je TV aangesloten hebt kun je de audio vanuit de TV weer door laten sturen naar de receiver of home cinema set. De TV dient hier als hub voor de audio doorgave. Deze laatste manier wordt niet door alle fabrikanten geïmplementeerd en wordt ook niet duidelijk omschreven. Helaas is dat vaak een kwestie van uitproberen.

Wat is HDMI-CEC

HDMI-CEC, waarin CEC staat voor Consumer Electronic Control, is een functie van HDMI en is dan ook in het leven geroepen door de organisatie die achter de HDMI standaard zit. Met de functie moet het eenvoudiger worden om apparaten met elkaar te koppelen en vooral ook te laten communiceren. Dit gebeurt door een apart signaal, puur ingezet voor communicatie, via de HDMI kabel die tussen twee apparaten is gelegd te laten lopen. HDMI-CEC wordt door alle HDMI kabels ondersteund maar de implementatie van de functie in hardware ligt aan de fabrikant van de betreffende hardware.

Alle apparaten, waaronder TV’s en receivers, die met HDMI-CEC (in de vorm van een van de bovengenoemde marketingtermen) uitgerust zijn kunnen met elkaar communiceren. Hierdoor is het mogelijk middels één commando met de afstandsbediening meerdere apparaten een taak te laten uitvoeren. Er is dan ook maar één afstandsbediening nodig om meerdere apparaten te bedienen. Daarbij is het mogelijk één apparaat aan te zetten en andere apparaten hierop te laten reageren door ook aan te springen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een Blu-ray speler aan te zetten waarna middels HDMI-CEC een signaal richting receiver en TV gestuurd wordt. Vervolgens springen de TV en receiver automatisch aan, zonder dat je zelf handelingen hoeft te verrichten. Apparaten kunnen ook de juiste inputs automatisch selecteren of automatisch in stand-by stand springen zodra een ander apparaat uitgeschakeld wordt. Daarbij is voor het gebruik van HDMI Audio Return Channel de aanwezigheid van HDMI-CEC vereist.

SimpLink, Anynet+, Bravia Sync, EasyLink, etc Je zult je misschien afvragen wat hebben deze termen met HDMI-CEC te maken hebben maar al deze termen zijn een synoniem voor HDMI-CEC. Fabrikanten verzinnen maar al te graag eigen termen voor standaard features en technieken, al maakt het dit voor consumenten absoluut niet makkelijker. Al bovenstaande termen, en de termen in onderstaand lijstje, houden (grotendeels) hetzelfde in en beschrijven eigenlijk de mogelijkheden van HDMI-CEC.

De voordelen klinken natuurlijk erg goed maar helaas zitten er ook nadelen aan het gebruik van HDMI-CEC. Zo kunnen fabrikanten zelf aanpassingen doen aan de standaard waardoor bijvoorbeeld Anynet niet 100 procent samenwerkt met SimpLink. In de meeste gevallen werken de standaard functies als het in- en uitschakelen van apparatuur zonder problemen maar zijn het de extra functies die problemen opleveren.

Een ander nadeel is dat je vaak geen complete controle hebt over wat er gebeurt. Zo kan wanneer HDMI-CEC geactiveerd is en je een CD in de Blu-ray speler stopt zowel de TV als de receiver aanspringen. Maar, je wilt muziek luisteren en hebt de TV dus helemaal niet nodig. Deze moet vervolgens handmatig weer uitgezet worden.

Unboxing

Een 65 inch televisie is niet niks. En ik had er al rekening mee gehouden dat ik de doos mijn huis kamer in moest gaan slepen in plaats van tillen. Immers weegt het scherm al 25 kg en met alle toebehoren en doos samen zo’n 40 kg. De televisie werd netjes voor de deur afgeleverd. Met een klein beetje hulp van mij natuurlijk. De bezorger was in zijn eentje wat ik op zich zelf wel wat vreemd vond. Maar ach ik heb de mouwtjes opgestroopt en samen met de bezorger de televisie naar mijn kleine bescheiden appartementje op de tweede etage gebracht.

Goh wat is dit een enorme grote doos. Met afmetingen van 162 cm breed, 96,5 cm hoog en 21,5 cm diep kan ik met gerust hart zeggen dat dit niet een alledaags thuis bezorgt pakketje is. Eenmaal de bovenkant van de doos geopend te hebben vind ik de accessoires en de one connect box in nog een eigen verpakking. Vervolgens de hoes van bovenaf afgehaald te hebben komt het scherm en het voetstuk uit de doos.

De volgende accessoires worden bij de televisie geleverd:
  • One connect box
  • Smart remote afstandsbediening
  • Batterijen
  • Set schroefjes
  • Voetstuk van televisie
  • Bevestigingsplaat (Om voetstuk en televisie aan elkaar te bevestigen)
  • One connect kabel (circa 5 m)
  • Kabel houder
  • Stroom kabel
  • Quick start guide
  • Handleiding
klik op het plaatje om alle foto's in het groot te zien.

Het voetstuk dat volledig van metaal gefabriceerd is en tevens er netjes afgewerkt uit ziet. Komt met een gewicht van zo’n ruim 2 kg. Het voorstuk ziet er uit of het van geborsteld staal is gemaakt. En geeft het algeheel een premium uiterlijk. Maar het voetstuk moet ook zeer stevig zijn het moet immers een 65 inch scherm dragen van ruim 25 kg.

Eenmaal de bevestigingsplaat op het voetstuk geschroefd te hebben kan ik beginnen met het voetstuk te monteren op de achterkant van het televisie scherm. Nou moet ik er wel even bij melden dat het wat handiger is dat je dit proces met 2 personen doet. Om voorzichtig het scherm op een tafel te leggen met de nog plastic beschermlaag er om heen en vervolgens na het bevestigen van het voetstuk de televisie op de gewenste plek in je woonkamer te zetten. Is nogal een behoorlijk klusje gezien de enorme omvang van het scherm en het gewicht. Ik was uiteraard nogal eigenwijs en een tikkeltje ongeduldig en heb het klusje in mijn eentje geklaard. En het ging net goed. Mijn rug sputterde de volgende dag wel een beetje.

Dit model samsung televisie is nogal uitzonderlijk. Tenminste dat vind ik. Waar je normaliter zou verwachten dat alle electronica achterin het scherm verwerkt zou zijn. Heeft samsung ervoor gekozen om dat in een kleine aparte box te stoppen. Het voordeel hiervan is dat het scherm zo plat mogelijk blijft. En mocht je het scherm aan de muur willen hangen dan hangt er onder aan het scherm geen wir war van kabels. In plaats daarvan loopt er nu een enkel dun en half doorzichtig kabeltje. Deze wat samsung zelf one connect kabel noemt voorziet dit grote scherm nu van stroom, beeld en geluid.

Op het eerste gezicht ziet deze one connect kabel er fragiel uit. Omdat het zo dun is. Maar deze kabel is zeer buigzaam en daardoor gemakkelijk achterlangs het scherm aan te sluiten. Of de kabel daadwerkelijk kwetsbaar is durf ik niet voorhand uit te proberen. Een klein nadeeltje van deze one connect keuze van samsung is dat je wel ergens ruimte moet hebben om de one connect box fysiek kunnen plaatsen. Je zult de box een plekje in je kast of zoiets dergelijk moeten geven. Maar omdat er ruim 5 meter one connect kabel bij zit kun je de box ook ergens achter je boeken in de kast kunnen opbergen of achter een deurtje. En zo kun je de box voorledig uit het zicht plaatsen. Op de foto’s oogt de one connect box wat groot maar schijn bedriegt met maten van 39 cm breed, 6,6 cm hoog en 13 cm diep. Valt dat reuze mee.

klik op het plaatje om alle foto's in het groot te zien.

Als we de one connect box netjes uitgepakt hebben vinden we aan de achterkant alle televisie aansluitingen.
De box heeft de volgende aansluitingen:
  • 1x One connect aansluiting
  • 4x hdmi 2.0b aansluitingen waarvan aansluiting 3 met hdmi arc
  • 1x 100 Mbit Lan poort aansluiting
  • 1x Optische Digitale uitgang
  • 1x CI slot interface aansluiting
  • 1x Component in (Y/pb/pr) aansluiting
  • 1x Composite in (AV) aansluiting
Eenmaal de one connect box met bekabeling en de televisie op hun vaste plek te hebben neergezet. Kan het feestje beginnen. Nog heel eventjes netjes de one connect kabel achter het grote scherm in de daarvoor aangewezen kabel gootje plaatsen. En we kunnen deze grote prachtige 65 inch televisie aan zetten.

Houdt er wel even rekening mee dat deze televisie geen fysieke aan en uit knop heeft. En je alles via de afstandsbediening moet regelen.

Installatie

De installatie van de televisie is uiterst eenvoudig. Eenmaal de televisie aangezet te hebben komt er al snel een scherm met de taalkeuze. Als je eenmaal je keuze gemaakt hebt. Kun je vervolgens kiezen om de setup vanaf je telefoon verder af te handelen. Je dient dan voor android telefoons vanuit de Google play store de app smartthings van samsung te downloaden en op te starten. En uiteraard voor Apple iphone gebruikers is er een smartthings app van samsung in de Apple app store te vinden. Ik raadt aan om de setup af te ronden op je telefoon. Omdat je dan meteen je televisie kunt koppelen met Alexa of de Google assistent. Mocht je het niet nodig vinden om je televisie via spraakaansturing te kunnen bedienen. Dan raadt ik het toch aan om de setup te vervolgen op je telefoon. Immers gaat het invullen van je wi-fi wachtwoord en andere zaken wat makkelijker af op een telefoonscherm dan met en afstandsbediening.

Eenmaal de menu keuzes om je internet en of je wel of niet ambient smart licht setting aan wilt hebben hebt afgehandeld. Zoekt de televisie zelf vanaf welke bron het tv signaal binnenkomt en stemt zich daarop af.

Link naar smartthings app in de Google play store

Link naar smartthings app in de apple app store

Instellingen

De Tizen software Op deze samsung televisie start je op door op de afstandsbediening op de thuis scherm knop te drukken. Het hoofd menu verschijnt dan razend snel op je scherm. Het hoofd menu ziet er overzichtelijk uit. De tizen software van samsung oogt modern en frist. Door de ring knop op de afstandsbediening te gebruiken als pijltjes toetsen kun je lekker vlot door het menu scrollen.

Op het hoofdmenu staan rechts onder al een aantal apps en aan de linkerkant kun je snel van bron wisselen. Nog een klik naar links krijg je het instellingen menu met een aantal snelkoppelingen waar je onder andere van geluidsbron kunt wisselen.

Samsung heeft al de meest gebruikte apps op de televisie voor geïnstalleerd.Te weten:
  • Live tv
  • Internet
  • Videoland
  • Npo
  • Disney plus

De volgorde van de apps in het hoofdmenu zijn eenvoudig aan te passen. Door simpel weg een app te selecteren en met de pijltjes toets naar beneden te gaan kun je naar wens de balk met apps aanpassen.
Door links op de button apps te klikken kom je snel in een menu waar je uit de samsung app store vele andere apps bij kunt installeren. Eenmaal de instellingen geopend in de samsung app store kun je rechtsboven aan je scherm zien wat de totale opslag capaciteit is van de televisie. Er wordt bij mij aangegeven dat de totale opslag 2,53 GB is en er ruim 1 GB gebruikt wordt door de tizen software en de voor geïnstalleerde apps.

Zelf heb ik niet heel veel ervaring of apps op samsung televisies snel voorzien worden van nieuwere versies. Alhoewel ik wel hier en daar wat over gelezen heb dat het wel wat tegen valt. Over het algemeen ben je in eerste instantie afhankelijk van de ontwikkelaar die de desbetreffende app heeft uitgebracht. Anderzijds ben je natuurlijk ook van samsung zelf afhankelijk of ze nieuwere versies van hun tizen besturingssysteem software updates uitbrengen. Op het moment van het installeren van deze samsung televisie was er wel een nieuwere software update uit die ik meteen geïnstalleerd heb. Vanuit mijn ervaring met mijn oude samsung televisie uit 2016. Komen er hoogstens bug fixes uit voor het besturingssysteem maar geen volledige nieuwere software versies.

Als we op de instellingen button links klikken komen we bij de instellingen. Het instellingen menu is eenvoudig ingedeeld in beeld, geluid, netwerk, algemeen en ondersteuning. Bij beeld vinden we onder expert instellingen de belangrijkste instellingen van het beeld. Over het algemeen stelt samsung de helderheid behoorlijk hoog in. Bij de intelligente modus wordt er met een sensor bepaald hoe helder het omgevingslicht is en daarop wordt de helderheid van het scherm ingesteld. Zelf ben ik niet zo voorstander van en heb deze al snel uitgezet. Het rare is dat de intelligente modus in het menu algemeen staat.

Naast de voor de hand liggende beeld instellingen vinden we een aantal instellingen die als einddoel hebben om binnenkomende beeld signaal te verbeteren. Omdat de meesten onder ons tegenwoordig wel digitale televisie heeft. Vind ik het in eerste instantie een beetje overbodig. Alhoewel er toch nog wel een beetje beeldruis te vinden is kun je de functie clean digital view nog wel een uitkomst noemen. Verderop in mijn review kom ik met meer uitleg en geef ik aan wat naar mijn mening te beste beeld instellingen zijn om een zo mooi mogelijk beeld op deze samsung televisie te krijgen.

Bij geluid vinden we een paar mogelijkheden om dit aan te passen. Uiteraard kun je aangeven of je het geluid uit de televisie luidspreker wilt laten komen of dat het vanuit een andere externe bron zoals bluetooth apparaat of een av versterker moet komen. Bij geluid modus kun je kiezen voor het standaard geluid voor de tv luidspreker of dat je gaat voor de amplify modus waardoor je een tweede zogenaamde subwoofer luidspreker wilt aanzetten. Waardoor het geluid uit de tv meer diepgang krijgt.

Vervolgens kun je bij Wi-Fi setup een draadloze geluidsbar aan de tv koppelen. En in de expert instellingen kun je nog diverse dingen aanpassen zoals geluid vertraging etc.

In het menu algemeen vinden we een aantal opties zoals de mogelijkheid om de intelligente modus aan of uit te doen. Deze modus maakt gebruik van een licht sensor die het omgevingslicht rondom de televisie detecteert. En zo de achtergrond verlichting van het televisie er op afstemt. Ik kan me wel enigszins bij voorstellen dat er mensen onder ons zijn die dat prettig vinden. Ik zelf heb ervoor gekozen om deze functie als eerste uit te zetten. Omdat ik het zelf veel prettiger vindt om bij het kijken naar beeld het scherm op een helderheidsstand te hebben staan.

Voor de rest zijn er keuze mogelijkheden om de spraakaansturing van samungs bixby in te stellen. En nog een aantal andere instellingen zoals de internet instellingen, eco stroom besparende functies. Deze eco besparende instellingen kom ik later nog op terug omdat deze eenmaal aan een behoorlijke negatieve invloed kan hebben op de beeld kwaliteit. Bij de systeembeheer vinden we alle instellingsmogelijkheden zoals de tijd, taal, pin beveiliging en de game modus.

Onder het menu ondersteuning vinden we een aantal mogelijkheden om onder andere te zoeken naar nieuwe software updates. Of problemen op te lossen met de televisie doormiddel van een zelfdiagnose uit tevoeren. Dan hebben we nog een aantal overige opties zoals een e-manual te raadplegen, technische informatie bekijken van dit televisie model zoal serie nummer etc. Bij extern beheer kun je aangeven als je de helpdesk van samsung aan de telefoon hebt of ze toestemming geeft om televisie remote over te laten nemen.

Eerste indrukken & Optimale beeld instellingen

Het beeld dat van deze Samsung televisie komt is ongelofelijk helder. De kleuren zijn prachtig. Maar ik vond de rest van het beeld erg belabberd overkomen. Vooral de details in het gezicht leken weggepoetst te zijn. De scherpte was ook ver te zoeken. Ik begon me er al snel aan te irriteren. Ik heb er een volledige dag aan besteed hoe dit nou kwam. In eerste instantie dacht ik dat de samsung upscale techniek niet lekker zijn werk deed. In de hoop deze functie uit te kunnen zetten heb ik de supportdesk van samsung benadert. Helaas Op dat moment zat Nederland al in een lockdown door de corona crisis en dus was de supportdesk van samsung waarschijnlijk onder bezet. Een aantal uren bleef mijn verzoek via de samsung whatsapp support onbeantwoord. En in mijn ongeduld nog eens gegraven in de review van de consumentenbond. Helaas vond ik niet de informatie waar ik naar zocht. En plaatste ik maar een vraag op de forum van de consumentenbond hoe ik de ai upscaling op deze samsung televisie kon uitzetten.

Uiteindelijk kreeg ik antwoord op mijn vraag op de forum van de consumentenbond. Mijn vraag werd zelfs beantwoord door iemand van het consumentbond team. Het antwoord was wel informatief maar mijn probleem bleef helaas staan.

“Veel beeldmateriaal is tegenwoordig in HD met 1920 x 1080 beeldpunten. Om die mindere hoeveelheid beeldpunten op het hele scherm te tonen, doet de tv aan upscaling. Dat wil zeggen dat de tv uitrekent hoe de mindere hoeveelheid beeldpunten van HD over alle pixels van het scherm 'verdeeld’ worden, zodat het hele scherm gevuld wordt. Anders zou maar een deel van het scherm (een kwart om precies te zijn) beeld tonen en is de rest zwart. Deze functie is niet aan te passen en dat hoeft eigenlijk ook niet. Met upscaling zorgt de tv ervoor dat, ongeacht welk formaat beeldmateriaal u kijkt (SD, HD of 4K/UHD), altijd het hele scherm gebruikt wordt. Hopelijk beantwoord dit uw vraag een beetje.”

Wat er gezegd wordt lijkt mij ook wel logisch. Dus ik moest het ergens anders gaan zoeken. Tot ik me realiseerde dat alles wat ik bekeek op youtube en plex in full hd een iets beter beeld vertoonde. Eenmaal aangekomen aan het einde van de dag kwam ik op het idee dat de ziggo media box next in de instellingen het beeld op 4k stond ingesteld. Zodra ik het op 1080p dus full HD instelde verbeterde het beeld op mijn scherm iets. Nog lang niet tevreden moest ik toch verder gaan zoeken. Immers was het beeld nog steeds niet naar mijn wens. Ik miste nog steeds veel detail en scherpte in de beelden. Uiteindelijk arriveerde ik op het punt dat er toch het een en ander op de televisie zelf aangepast moest worden. Want bij default staan er een aantal beeld verbeteraar functies op deze samsung televisie aan. Die juist averechts effect kunnen hebben als er al goed beeld binnen komt.

Dus heb ik het advies van de consumentenbond maar letterlijk overgenomen. Als het aankomt op de meest optimale beeldinstellingen voor deze Q85r samsung televisie. En eindelijk is het beeld prachtig om naar te kijken. Het beeld is rustig geen beeldruis. De Kleuren mooi niet te verzadigd maar ook niet te rustig precies goed. De gezichten van de mensen op het scherm zijn scherp en gedetailleerd. De beelden zien er nu vloeiend uit.

Hieronder volgen de optimale beeldinstellingen van de consumentbond:

Menu beeld instellingen/ expert instellingen
  • Achtergond verlichting op 18
  • Helderheid op 0
  • Contrast op 48
  • Scherpte op 10
  • Kleur op 25
  • Tint (G/R) op r1
  • Clean digital view ingesteld op auto
  • Auto motion plus ingesteld op scherpte 8 en jitter op 6
  • Led clear motion is uitgezet
  • Lokaal dimmen deze kun je niet uit zetten dus op de laagste stand.
  • Contrast verbetering is uitgezet/li]
Menu Algemeen
  • Intelligente instelling modus op uit zetten
Menu algemeen/ eco oplossing
  • Detectie van omgevingslicht op uit
  • Energiebesparende modus op uit
  • Bewegegingbelicht op uit
Kijk ervaring digitale televisie

Nu ik achteraf terug kijk op het hele gegeven ben ik de eerste 2 dagen nogal rommelig te werk gegaan. Maar gelukkig heb ik nu uitzonderlijk mooi beeld op deze samsung televisie. Ik blijf het wel raar vinden dat samsung bepaalde functies standaard aan heeft staan die juist de kwaliteit van het beeld zo erg benadelen. Gelukkig zijn deze zeer simpel aan te passen in de instellingen. Nu kan ik eindelijk goed kijken wat de beeld kwaliteit is van full hd beeld op een 4k beeldscherm. En het beeld is zeer mooi te noemen. De kleuren zijn precies goed niet te verzadigd. Ik kan geen oneffenheden bespeuren bij snelle bewegingen. De gezichten van de mensen op het scherm zijn nu helder, Scherp en gedetailleerd. De helderheid van het scherm is nu niet meer oog verblindend. Wat eerst wel het geval was toen de intelligente instellings modus aan stond. De helderheid is uiteraard door de full led array stukken helderder te noemen dan op mijn oudere samsung televisie. Daarom heb ik er zelf voor gekozen om de backlight (achtergrond verlichting) op 18 te zetten.

Nou is zo’n groot scherm natuurlijk aan de ene kant heel fijn om naar te kijken alles is groter en beter zichtbaar op het scherm. Uiteraard kan het natuurlijk ook nadelig zijn. Zo ben je meer afhankelijk van goed kwalitatief binnen komend beeld materiaal. Want op een groter scherm valt het sneller op als het beeld van mindere kwaliteit is. Zo viel het me erg op als ik bijvoorbeeld naar het nos nieuws kijk. Wanneer de camera op de studio met de nieuwslezer is gericht is het beeld prachtig helder en veel detail te zien. Maar als het beeld veranderd naar een interviewer in het buitenland of er camera beelden wordt vertoont dat van bijvoorbeeld van een telefoon afkomstig is. Dan zie het verschil in kwaliteit heel erg goed op zo’n groot scherm.

Kijk ervaring 4k (2160p) (HDR) beeld

Er is helaas nog bar weinig tot geen 4k content via digitale televisie te kijken. Bij mijn televisie provider ziggo is er maar een kanaal dat constant 4k beeld uitzend en dat is een test kanaal van ziggo zelf. Waarvoor je ook nog eens het duurste televisie abonnement voor moet nemen om er toegang ervoor te krijgen. Gelukkig zijn er veel apps zoals Netflix, youtube, Videoland, Prime video etc die wel al enig 4k content aanbieden. En van daaruit kan ik concluderen dat het beeld verbluffend mooi is. Op deze 65 inch scherm kun je elk detail van 4k content prachtig aanschouwen. De beelden zien er prachtig uit. De kleuren zijn prachtig, de beelden zijn vloeiend. Maar wanneer je echt wilt genieten van de extra kleur mogelijkheden dat qled technologie te bieden heeft. En natuurlijk de extra helderheidsmogelijkheden van een full array led backlight. Dan moet je toch echt iets gaan kijken in 4k met hdr. Door de high dynamic range optie spatten de kleuren echt van het scherm. Hdr geeft de mogelijkheid om naar nog meer kleuren te kunnen kijken met nog helder beeld. Ik heb naar een aantal natuur documentaires zitten kijken zoals our planet en planet earth 2. De beelden die je dan ziet het lijkt gewoon een geheel andere wereld. Je ziet nu niet alleen een bos of oerwoud. Maar je kunt alle soorten groen nu echt onderscheiden. De nerven op de blaadjes kun je nu haarscherp zien. De veren op de tropische vogels kun je bijna tellen. Als de zon in de camera lens schijnt is het zo helder of daadwerkelijk de zon echt in je gezicht schijnt. Je kunt ook op youtube vele prachtige voorbeeld filmpjes vinden van 4k met hdr. Maar video streamers zoals Netflix, prime video, etc Hebben al een aardige verzameling van films en series in 4k met of zonder hdr

Full array local dimming

Deze premium q85r samsung televisie heeft een bijzondere achtergrond verlichting. Waar we vroeger gewend waren dat lcd televisies uitgerust zijn met ccfl lampen (soort van buislampjes) is dat nu wel anders. Ten eerste geven ccfl lampen minder licht af dan led achtergrond verlichting. Tevens waren ccfl lampen minder energie efficiënt. De wat betere lcd televisies hebben aan de achterkant alleen aan de randen led verlichting. Dit resulteert weer in oneffenheden als het hele scherm een wit of zwart beeld moet weergeven. Tevens als het beeld een zwart beeld moet vertonen het niet overal op het scherm een diep zwarte kleur weergegeven kan worden. Om de best mogelijke zwart waarden te kunnen realiseren zou je eigenlijk moeten kijken naar een televisie dat uitgerust is met een oled scherm. Want hier kan dan iedere individuele pixel zichzelf voorzien van licht. En dus wanneer er een zwart gedeelte op het scherm gecreëerd moet worden het dan ook echt zwart is. Waarom samsung zelf niet is overgestapt op oled technologie is mij een raadsel. Er dwalen wel genoeg verhalen over rond op het internet. Misschien vonden ze oled televisies te moeilijk om te maken of te inbrand gevoelig. Ik weet het niet maar om toch de concurrentie met oled aan te gaan. Heeft Samsung bedacht om voornamelijk hun duurdere televisie schermen te voorzien van een heel raster met led lampen.

Samsung heeft een aantal qled modellen in hun line-up en ieder model is verschillend. Betreft in de hoeveelheid led zones die in de achterkant van het scherm verwerkt zijn. Als ik me goed heb ingelezen is het topmodel van samsung de q90r serie uitgerust met een raster van 480 led zones. Hoe hoger het aantal zones hoe beter de zwartwaarden en hoe helderder het beeld kan gezet worden. De q85r serie van samsung valt daaronder en is uitgerust met ruim 100 led zones. Nou haalt zelfs de q90r het niet bij een oled scherm als het om het weergeven gaat van perfecte zwarte beelden. Maar door de toevoeging van een full array local dimming heeft samsung de lcd televisie een behoorlijke verbetering toegebracht.

Ik heb uitgebreid filmpjes bekeken waar scenes in voor kwamen die zich in donkere ruimtes afspeelden. En het effect van een full array led is toch verbluffend mooi. Als je heel goed kijkt kun je nog een na gloed zien achter de ondertiteling die over een donkere scene heen valt. Maar je moet wel behoorlijk kritisch zijn het valt bijna niet op. Ook als je naar vuurwerk kijkt waar de achtergrond zwart moet zijn. Ziet het er verbluffend mooi uit. Nou moet ik toegeven dat ik nog niet naar het perfecte voorbeeld heb gekeken zoals de film interstellar uit 2014. Waar veel scenes in de ruimte afspelen en hoe het uitpakt met de gezichten van de hoofdrol spelers tegen de zwarte achtergrond. Maar uiteindelijk als ik dit vergelijk met mijn samsung televisie uit 2016. Heeft samsung door de toevoeging van full array local dimming een enorme sprong vooruitgang mee geboekt.

Kijkhoeken

Samsung heeft ook nog iets anders aan hun qled televisies verbetert. En dat zijn de kijkhoeken. Samsung noemt dit Ultra wide viewing angle. Een extra laag in de achtergrondverlichting concentreert het licht zodat er minder lekkage is naar naburige lcd-cellen. Een tweede laag aan de voorzijde van het paneel werkt als diffuser en verspreid het licht in alle richtingen. Met die twee verbeteringen claimt Samsung een verbeterde kijkhoek, zowel voor contrast en zwartwaarde. Omdat ik toch altijd recht voor mijn televisie zit is het me nooit echt opgevallen.Dat lcd televisies slechte kijkhoeken hebben. Voor deze review heb ik het een aantal keer vanuit een andere stoel naar het scherm zitten kijken. En ik vond de kijkhoeken behoorlijk goed. De kleuren waren nog steeds prachtig. Ik kon geen vermindering van de kleuren waarnemen.

Ambient mode

Samsung heeft nog een andere functie toegevoegd aan hun televisies Ambient mode. Dit is een functie die je kunt gebruiken als je geen televisie meer gaat kijken. Het is naar mijn mening niks meer dan een screensaver die mooie plaatjes op je tv scherm vertoont. Waarschijnlijk is het doel hiervan dat als je tv uit staat je niet naar een groot zwart scherm in je woonkamer hoeft te staren. Ik heb de functie uitgeprobeerd maar ik vind de aanwezige plaatjes op de tv marginaal en helemaal niet van hoge kwaliteit en daardoor tevens niet mooi om naar te kijken. Dan heeft de Google chromecast een betere selectie foto’s voor hun screensaver. Daarnaast vind ik het stroom verbruik (100 watt) uitermate hoog voor een tv die alleen foto’s of kleuren weer moet geven. Maar voor mensen die wel een grote televisie scherm willen hebben om tv te kunnen kijken. Maar het afstotelijk vinden om naar een groot zwart scherm te kijken als het scherm uit staat. Zou het een uitkomst kunnen zijn. Mits het je niet afschrikt als je aan het einde van het jaar een enorme hoge energierekening krijgt voor geschoteld.

HDMI cec ondersteuning

Net zoals vele televisies van tegenwoordig is ook deze samsung q85r uitgerust met HDMI cec ondersteuning. Samsung geeft je in de instellingen van deze televisie helaas geen enkele mogelijkheid als het aan komt op om aanpassingen te kunnen maken. Je kunt alleen de HDMI cec oftwel wat samsung zelf noemt Anynet+ activeren of deactiveren. Het is dus niet mogelijk om zelf te bepalen of de televisie alleen reageert op aan of uit zetten of wat de televisie aan cec instructies naar andere aangesloten apparaten mag doorsturen. Dat kan behoorlijk nadelig uitpakken als je van televisie bron zou willen overschakelen. In mijn geval als ik mijn ziggo mediabox next uit wil zetten omdat ik gebruik ga maken van mijn nvidia shield tv. Dan zend mijn ziggo mediabox next een uitschakel command naar mijn televisie en kan ik dus geen gebruik meer maken van mijn nvidia shield tv. Tenzij ik mijn tv weer aanzet. Ik moet zeggen dat ik dat wel een gemiste kans vind en samsung dus flink bezuinigd heeft op de mogelijkheden van hdmi cec. Dus heb ik helaas mijzelf moeten aanleren om de afstandsbediening van de ziggo box te gebruiken als ik klaar ben met tv kijken en alles uit wil zetten.

Anderzijds werkt de hdmi cec op deze samsung tv voor de rest heel goed. Ik kan zonder na te denken willekeurig een van mijn afstandsbedieningen pakken en het geluid aanpassen van de televisie. Tevens als ik mijn nvidia shield tv wil bedienen is dat ook mogelijk met de afstandsbediening die bij deze samsung televisie komt.

Zo zie je maar dat hdmi cec vele mooie mogelijkheden biedt. Maar tegelijkertijd als de fabrikant niet alle bijbehorende toepassingen implementeert in hun producten het nadelig kan uitpakken.

Geluid

Geluid is nogal een dingetje bij platte televisie schermen. Er is immers weinig ruimte voor een goede klankkast in zo’n plat scherm. Dat behoorlijk belangrijk is voor goed geluid. Zeker als we kijken naar midden en lage tonen. Vaak hebben platte televisie schermen ook last van dat het geluid ook niet hard aan kan. En door gebrek aan midden en lage tonen erg blikkerig klinken.

Nou kan ik je vertellen dat ook bij deze samsung televisie het geluid niet erg subliem is. Maar voor luidsprekers dat in een plat televisie zit geïntegreerd zijn ze ook niet slecht te noemen. Het geluid kan behoorlijk hard aan gezet worden. Maar dat is niet het enige Samsung heeft naast de luidspreker die aan de onderkant van het scherm zit. Ernaast nog een soort van subwoofer geplaatst. Deze woofer geeft meer volume aan het geluid. Helaas klinkt het dan nog bij lange niet zo goed als een echte aparte luidspreker. Maar de woofer geeft wel meer volume in vooral de midden tonen. Waardoor het geluid stukken beter klinkt.

Het is bij mij wel een raadsel waarom deze amplify luidspreker niet bij default aan staat als je de televisie aanzet. De amplify functie dien je nog in de instellingen bij geluid nog zelf aan te zetten. Maar over het algemeen klinkt het geluid uit deze q85r samsung televisie best goed. Het geluid is helder en redelijk gedetailleerd. De hoge en midden tonen zijn goed en duidelijk aanwezig. Helaas zijn uiteraard de lage tonen niet of weinig aanwezig. Ben je iemand die echt goed geluid wil hebben bij televisie beeld dan blijf je toch nog aangewezen op het aansluiten van aparte luidsprekers. Mocht je geen hoge eisen stellen aan geluid dan zit je met deze ingebouwde luidsprekers best goed.

Google assistent

Om überhaupt de google assistent of Alexa te kunnen gebruiken op deze televisie zul je toch echt eerst de Samsung smartthings app op je telefoon moeten installeren en instellen. Ik ben er bij het instellen van de televisie de mist in gegaan en had deze stap overgeslagen. Uiteraard kun je achteraf alsnog deze stap zetten. Door simpelweg de smartthings app op je telefoon te installeren en op te starten. Vervolgens dien je een account aan te maken om verder te kunnen gaan.

Link naar smartthings app in de Google play store

Link naar smartthings app in de Apple app store

De volgende stappen gaan bijna vanzelf. De app gaat al zoeken naar Samsung apparaten binnen jouw
wi-fi netwerk. En al snel wordt de Q85r televisie gevonden. Als laatste moet je nog even bevestigen dat het om jouw televisie gaat en dien je een code op je telefoon in te vullen die op de televisie scherm wordt getoond.

Vervolgens kun je een aantal dingen vanaf je telefoon bedienen zoals geluid, zender kanalen, activeren van de ambient modes, switchen van hdmi kanaal en het aan en uit zetten van de televisie. De app lijkt veelzijdig te zijn. Zo kun je er alle samsung apparaten die via Wi-fi verbonden zijn toevoegen en te bedienen.
Het instellen van de samsung televisie in de smartthings app is belangrijk omdat je nu in in staat bent om in de google home app op je telefoon de televisie kunt toevoegen. Wat weer als eind resultaat heeft dat je de Google assistent kunt gebruiken.

Mijn eerste gedachte is leuk ik kan mijn televisie aan en uit doen via spraak commando’s. Maar in de praktijk loop ik toch tegen een aantal obstakels. Zo werken alle spraakcommando’s op de televisie zelf perfect. Je kunt de televisie aan of uit doen via spraak. Zo kun je het volume harder of zachter zetten van hdmi kanaal wisselen het geluid uit zetten en weer aan. Maar zodra je andere apparaten aangesloten hebt op de televisie ga je al snel de mist in. Want deze apparaten moeten ook in mijn geval de Google assistent ondersteunen. Dus mijn Ziggo mediabox next doet dat helaas niet. De mediabox next heeft wel spraak aansturing maar dan een eigen versie die alleen via de Ziggo afstandsbediening functioneert. Ditzelfde geldt als je een av versterker met los staande luidsprekers op je televisie hebt aangesloten.

De spraakaansturing via de Google assistent werkt heel goed. Maar hoeveel toegevoegde waarde dit heeft is behoorlijk afhankelijk van of je apparaten op je televisie hebt aangesloten en in hoeverre ze allemaal compatible zijn met de Google assistent.

Afstandsbediening

De smart controller oftewel de afstandsbediening die bij deze televisie komt is niet zomaar eentje. Waar ik uit eigen ervaring gewend ben dat bij een samsung televisie een standaard plastic afstandsbediening werd geleverd met een hoop functie toetsen er op. Is dat nu heel anders geworden. De afstandsbediening van de Q85r is volledig uit metaal gefabriceerd. Ik zou eerder aluminium zeggen. Zodra je de afstandsbediening oppakt voel je het meteen dat ie een stukje zwaarder in de hand ligt. Het is niet veel maar je voelt het gewoon dat dit een premium gefabriceerde afstandsbediening is. De bediening ziet er ook tevens fraai vorm gegeven uit. De afstandsbediening is smaller en heeft meer rondingen. Een ander ding wat erg opvalt zijn het aantal functie toetsen. Het aantal aanwezige functie toetsen is aanzienlijk ingekort.

Van boven naar onder vinden we maar een paar toetsen te weten de power knop. Dan een drietal toesten voor de … spraakaansturing en activeren van de ambient modes. Vervolgens zijn de pijltjes functietoetsen in de vorm van een metalen ring. Met een grote ok knop in het midden van de ring. Deze zijn zeer belangrijk voor het navigeren door de Tizen software menu’s. Vervolgens Is er een terug knop, een Thuis scherm toets om de instellingen menu’s op te starten.En een play en pauzeer toets om te gebruiken in de diverse streaming apps.

Dan hebben we een enkele volume knop en een enkele channel knop die beiden een dubbele functie hebben. Door de knop omhoog te duwen en omlaag te duwen kun je het volume en van kanalen wisselen. Als laatste hebben we specifieke functie toetsen een voor om Netflix direct op te starten , een voor Prime video en een voor Rakuten tv. Een functie toets specifiek voor Netflix kan ik me wel voor stellen een voor Prie video ook nog wel maar Ikzelf ben niet zo bekend met Rakuten tv. Dus ik vraag me af of deze app wel überhaupt algemeen bekend is en gebruikt wordt in Nederland.

De afstandsbediening moet uitgerust worden met 2 stuks AAA penlite batterijen. Ik kan je helaas nog niet aangeven hoelang de batterijen meegaan. Maar ik verwacht dat het ze wel aanzienlijk lang mee zullen gaan. Aangezien de knoppen op deze afstandsbediening niet oplichten als je de bediening oppakt.

Stroomverbruik

Je zou zeggen dat het stroom verbruik aanzienlijk hoog is op zo’n groot 65 inch scherm. En in eerste instantie klopt dat ook wel. Als je deze televisie aanzet zonder enige aanpassingen te doen in de instellingen verbruikt de televisie gemiddeld tussen de 160 en 181 watt. Afhankelijk van hoeveel omgevingslicht er rondom de televisie aanwezig is. En wat voor beeld er getoond wordt.

Nadat ik de geadviseerde instellingen van de consumentenbond had overgenomen zakte het stroom verbruik behoorlijk naar beneden. Voor het kijken naar:
  • Digitale televisie 1080p verbruikt de televisie tussen de 90 en 114 watt
  • 4k (2160p) content verbruikt de televisie tussen de 90 en 114 watt
  • 4k (2160p) met HDR content verbruikt de televisie tussen de 160 en 217 watt
Het grootste verbruik van stroom is uiteindelijk afhankelijk van hoe hoog of laag je de Led achtergrond verlichting ingesteld staan. Wanneer de televisie detecteert dat er content afgespeeld wordt met HDR zullen er andere instellingen in de televisie actief worden. Voornamelijk de de led achtergrond verlichting zal omhoog geschroefd worden. Daarbij zal de local dimming ook op zijn hoogste stand gezet worden. Het stroom verbruik bij het gebruik van de diverse streaming apps zoals Netflix, videoland, youtube, plex en prime video is nagenoeg hetzelfde. Als bij het kijken van naar full hd beeld zoals ik hierboven heb vermeld. Ik kon daar geen verschil in opmerken.

Als ik het vergelijk met mijn oudere samsung televisie uit 2016 (UE50JU6400). Die rondde 144 watt verbruikte. Zie ik behoorlijke verschillen tussen beide toestellen. Zo was mijn oudere samsung televisie kleiner maar verbruikte het wel meer stroom bij het kijken naar digitale full hd televisie. Ik kan daarbij helaas geen vergelijking doen tussen de twee als er 4k hdr content werd afgespeeld. Want mijn oudere samsung televisie kon wel 4k afspelen maar geen hdr.

Nou concludeer ik heel voorzichtig dat er de afgelopen paar jaar een hoop verbeteringen zijn gemaakt omtrent nieuwere technieken die resulteren in een lager stroom verbruik. Dit zeg ik op deze manier omdat ik uiteraard geen expert ben. Maar aangezien dat het stroom verbruik op deze veel grotere 65 inch Q85r samsung televisie een stuk lager is. Bij het kijken naar digitale full hd televisie zenders. Dan op mijn oudere en kleinere samsung televisie uit 2016.

Is het Samsung gelukt om met hun nieuwe technieken zoals Qled, Full array local dimming en Ultra wide viewing angle. De algehele beeld prestaties van de alweer wat langer bestaande lcd televisies zodanig op te schroeven. Dat het kan concurreren met televisies die zijn uitgerust met de meer recentere oled technieken. Aan de ene kant vind ik dat best moeilijk om dat te beantwoorden. Immers ben ik ook maar een liefhebber en geen expert. Aan de andere kant heeft samsung wel grote sprongen vooruitgang geboekt. Met hier en daar in zodanige hoeveelheid dat ik wel zou denken van ja ze liggen best dicht in de buurt. Misschien niet op alle punten maar wel een aantal daarvan.

Zo heeft samsung met hun Qled technologie een extra laagje toegevoegd aan hun lcd televisie schermen. Doormiddel van deze technologie kunnen samsung televisies nog meer kleuren tonen. En dus halen ze een veel groter kleur bereik dan voorheen. In mijn mening nagenoeg net zo goed als bij een televisie dat is uitgerust met een oled scherm. Nou moet ik er wel bij melden dat ik dit baseer op het feit dat ik zowel deze samsung Q85r model in een winkel heb staan te vergelijken met een LG C9 model. Bij beide modellen kan ik opmerken dat de kleuren zodanig mooi zijn dat het zowat van het scherm afspat. Vooral bij het afspelen van 4k content met hdr. Uiteraard zal menig persoon hierbij een eigen mening over hebben. Een andere vraag of het samsung gelukt is om het contrast te verbeteren met hun Full array local dimming techniek. Dat verschilt natuurlijk per model. Zelf vind ik dat bij dit model de led achtergrond verlichting mooi en evenredig is verdeeld over het gehele scherm. Omdat bij dit model de led achtergrond verlichting uit 100 zones bestaat. Is het contrast hierdoor enorm verbetert. Met name bij de donkere scenes waar veel schaduwen in voorkomen. Of als je kijkt wanneer getoonde gezichten van mensen tegen een donkere achtergrond getoond moet worden. Is er heel veel verbetering waar te nemen. Vooral als ik dit weer vergelijk met mijn oudere samsung 4k televisie uit 2016. Uiteindelijk zou je zeggen uit hoe meer led zones de achtergrond verlichting bestaat hoe beter het contrast. Desondanks zal een ful array local dimming televisie van samsung het op papier het niet halen bij een oled televisie scherm. Dat heeft weer te maken hoe technisch een oled scherm in elkaar zit. Omdat iedere pixel van een oled paneel zichzelf kan voorzien van licht. En hierdoor nog verfijndere verschillen tussen licht en donker kan worden weergeven. Maar Samsung heeft zulke grote sprongen vooruitgang geboekt met hun full array local dimming techniek. Dat er toch een hele hoop mensen zullen zijn die geen tot weinig verschil zullen opmerken tussen de twee.

Samsung introduceerde vorig jaar hun 4 core ai processor. Die de zware taak heeft om al het binnenkomende beeld materiaal.Dat een lagere beeld resolutie heeft dan 4k te opschalen naar 4k. Ik moet zeggen dat het de ai processor goed afgaat. Daarbij heb ik wel een kanttekening. Toen ik de televisie aan deed met de default fabrieksinstellingen. Vond ik het beeld in eerste instantie eigenlijk slecht over komen. De scherpte in de gezichten op het scherm waren ver te zoeken wat best irritant kijk beeld opleverde. Het algehele beeld was simpelweg niet fijn om naar te kijken. Na veel zoek en puzzelwerk kwam ik er achter dat de instellingen van de televisie niet juist ingesteld stonden. Een aantal zogenaamde beeld verbeteraars instellingen deden meer kwaad dan goed. Deze instellingen die als doel hebben om het beeld te verbeteren werkte juist averechts als er al goed beeld binnen komt. Daarnaast had ik ook ruzie met mijn ziggo mediabox . Het beeld dat uit deze box kwam werd al opgeschaald naar 4k. En leverde dus een slecht beeld op. En nu ik naar een veel groter televisie scherm kijk viel het mij dat dus op. Nadat ik het beeld op full hd kwaliteit had gezet op de ziggo box. En de instellingen op deze samsung Q85r televisie had aangepast. Kon ik echt genieten van een mooi en prachtig beeld. Het full hd beeld wordt door de ai processor van samsung netjes scherp en helder opgeschaald naar de 4k beeld resolutie. Uiteraard zal een opgeschaalde full hd beeld hoe goed het ook gerealiseerd wordt. Lang niet zo mooi zijn als je naar origineel 4k beeld materiaal kijkt. Origineel 4k beeld materiaal bevat immers veel meer detail en mooiere kleuren. En dat kan deze televisie ook heel goed weergeven. Na het kijken van origineel 4k beeld materiaal van natuur documentaires tot films en series. Het ziet er allemaal fantastisch uit. En het wordt helemaal echt mooi wanneer je kijkt naar 4k materiaal met HDR. Dan merk je echt wat de Qled technologie en de led achtergrond verlichting voor prestaties kunnen leveren. Dan spatten de kleuren bijna van het scherm af. Alleen al het kijken naar youtube filmpjes in 4k is al een verademing.

Het geluid is nogal een dingetje bij platte televisies. Er is simpelweg gewoon weinig tot geen ruimte voor een goede luidspreker. Dit resulteert altijd tot slecht of minder prettig hoorbaar geluid. Lage tonen zijn er niet de midden tonen zijn meestal slecht aanwezig. Stemmen klinken simpelweg blikkerig. Desondanks was ik toch verbaast over de geluidskwaliteit wat uit deze televisie komt. Vergis je niet het geluid haalt het bij lange na niet bij echte los staande luidsprekers. Maar het is ook niet afgrijselijk om aan te horen. Mits je in de instellingen bij geluid de amplify functie aanzet. Met deze functie maak je gebruik van een tweede luidspreker die als een soort mini subwoofer functioneert. Deze mini subwoofer zorgt dat het geluid veel voller en mooier klinkt. De midden tonen worden hierdoor veel beter vertegenwoordigt. En klinkt het algehele geluid stukken beter. Stemmen van mensen klinken een heel stuk beter door. Waar voorheen het geluid dat uit een televisie kwam niet zo hard gezet kon worden is dat nu ook niet meer het geval. Ik zelf ben best een geluidsliefhebber en heb mijn televisie dan ook aangesloten op een versterker met los staande luidsprekers. Maar ben je iemand die niet al te hoge eisen stelt aan geluid. Dan kun je met het geluid wat uit deze televisie komt best goed mee uit de voeten.

Zoals alle televisies van samsung de afgelopen jaren. Is ook deze uitgerust met samsungs eigen tizen software. De software oogt fris en voelt lekker snel en soepel aan. Het hoofd menu ziet er overzichtelijk uit de apps openen lekker vlot. De indeling van de instellingen menu’s zijn ook strak en overzichtelijk. Alles is redelijk tot zelfs goed vindbaar. De vraag blijft nog altijd staan of samsung regematig hun televisie modellen voorzien van software updates. Verbeteringen en het dichten van beveiligingslekken voert samsung wel uit. Maar volledige nieuwe software releases van hun tizen software dan zou ik nee op zeggen. Want mijn oudere samsung televisie die alweer uit 2016 stamt heeft uiteindelijk de afgelopen jaren hooguit 3 software updates gehad. Die wel verbeteringen bevatten maar geen nieuwe functies.

Ik was het bijna vergeten te melden maar de ondersteuning van spraakaansturing zit ook op deze televisie. De Q85r is zowel te gebruiken in combinatie met de Google assistent als met Alexa. Voor mij houdt spraakaansturing in dat het voor extra gebruiksgemak moet zorgen. Maar in deze tijd is je televisie meestal gekoppeld aan andere apparaten zoals digitale tv boxen, versterkers en eventuele media players. En als een of meerdere van deze aangesloten apparaten spraakaansturing niet ondersteunt of een eigen ingebouwde versie ervan hebben. Levert dit juist niet de extra gebruikersgemak op. Vergis je niet ik heb de Google assistent uitvoerig uitgeprobeerd en het werkt hartstikke goed op deze televisie. Je kunt de televisie aan en uitzetten, het volume verlagen, verhogen en zelfs het geluid uit zetten. Zolang je maar geen apparaten aangesloten hebt op je televisie die geen spraakaansturing ondersteunen. Want bij mij gaat het wat anders aan toe. Mijn aangesloten av versterker van denon waar weer los staande luidsprekers aan gekoppeld zijn. Herkent geen spraakaansturing. Dus het geluid kan ik niet via spraak aansturen. De televisie via spraak aan of uit zetten is geen probleem. Helaas zal ik toch de afstandsbediening moeten pakken om mijn ziggo digitale tv box en mijn av versterker uit te zetten. Ditzelfde probleem komt ook om de hoek kijken als je optimaal gebruik wilt maken van hdmi-cec. Met deze technologie ben je in staat om bijvoorbeeld een afstandsbediening te gebruiken. Voor al je apparaten die via een hdmi kabel op elkaar zijn aangesloten. Bijvoorbeeld je kunt het geluid bedienen op je afstandsbediening van je televisie terwijl je het geluid via een aparte versterker hebt lopen. Of de powerknop op je afstandsbediening van je televisie gebruiken waardoor niet alleen je televisie uit gaat maar ook je andere aangesloten apparaten uit gaan. Uiteraard uiteindelijk heeft dit niet zoveel te maken met samsung of deze televisie zelf. Deze extra functie mogelijkheden zijn prima geïmplementeerd in deze Q85r model en functioneren voor de rest uitstekend. Maar het heeft pas echt een toegevoegde waarde als al je aangesloten apparatuur het ook ondersteund. Dat is weer iets om over na te denken.

Deze QE65Q85r is een prachtig toestel. Na wat beeld aanpassingen is het beeld fenomenaal mooi om naar te kijken. Na het kijken van 4k met hdr beeld materiaal wil je eigenlijk niks anders meer. Het toestel ziet er ook premium uit. Het voetstuk is van staal en het voorstuk van de voet is zelfs van een soort geborsteld staal en oogt zeer fraai. Omdat het hier gaat om een 65 inch groot scherm met afmetingen van ongeveer 145 cm breed en 81cm hoog kun je het best een groot beest noemen. En dien je hier wel rekening mee te houden als je van een niet al te grote afstand naar wilt kijken. Maar nu ik zelf het toestel een aantal weken in huis heb. Wil ik er absoluut geen afstand van doen en geniet ik er iedere dag van als ik televisie kijk.

Addendum

Ik hoop dat jullie genoten hebben bij het lezen van mijn review. Mocht je mijn review goed vinden geef het dan een mooie waardering. Ik vind het altijd leuk om iemand anders zijn of haar waardering te ontvangen. Mocht je nog vragen en of opmerkingen hebben laat het mij hieronder weten. :P

Bekijk eventueel een van mijn andere uitgebreide reviews:

Fractal Design Define R6 Black Review
Corsair Force MP510 480GB Review
Microsoft Wireless Desktop 900 (Qwerty Int'l EN) Review
Ziggo Mediabox Next Review
Google Pixel 3 XL 128GB Zwart
TP-Link Wi-Fi Smart Plug HS100
WD Red WD60EFRX, 6TB
Fractal Design Define R5 Zwart
Denon AVR-X2200W Zwart

Heb jij ook een Samsung 65Q85R Zwart?

Inmiddels TV zo'n 5 maanden in bezit, en begin me nu te storen aan een lichte verticale baan welke met name zichtbaar zijn bij een licht achtergrond en een bewegend beeld, het is een baan van zo'n 3 cm breed.
Zeer moeilijk te fotograferen. Dus ben maar eens gaan googelen, en ik ben niet de enige schijnbaar met een Qled met dit probleem.
Op onderstaande link zijn enkele foto's geplaats, van het issue wat exact hetzelfde is.

Heeft iemand hier dezelfde ervaring, of zou het exemplarisch zijn?

Alvast dank voor reactie
Wat ontzettend vervelend dat dit jouw bij jouw tv gebeurt. Jouw linkje verwijst naar een ander samsung model de q7f. Is dit ook het model wat jij hebt.
Goede review zat nog te twijfelen tussen samsung en lg maar dit geeft doorslag enige puntje waar ik nog mee zit is dat ik de one connect box achter tv kwijt moet ik heb nl alleen sounndbar onder tv.. dus waarschijnlijk iets van muur afhangen en erachter zien te "proppen". Nogmaals dank..
Thanks de one connect box achter het tv scherm plaatsen lijkt me lastige klus. Weet je zeker dat de box alleen daar kwijt kunt. Er zit 5 meter kabel bij de box misschien dat je m ergens anders kunt plaatsen.
Tja is wel een dingetje, op volledige muur hangt nu alleen soundbar en TV als ik de box verder weg zet moet ik ook weer met HDMI kabel naar soundbar. leggen, daarnaast zit SAT kabel ook achter TV, zou ik ook weer moeten verlengen. Ander optie is om voor 65Q80R te gaan, deze heeft geen one connect box, maar mindere specs, nu weet ik alleen niet of ik het verschil zou zien zodra hij eenmaal hangt. Zit er nog over te denken om stuk uit muur te slijpen achter TV, maar of het dat nou waard is...
Er is een wallmount for tv en one connect box maar volgens mij moet je dan een gat in je muur voor hakken zie link https://www.futureautomat...-Frame-Tv-One-Connect-Box

Anders een aparte wallmount voor de one connect box die achter het tv scherm moet komen. Enige nadeel is dat je tv scherm een paar centimeter verder vanaf je muur moet komen te hangen. https://hideitmounts.com/...nt?variant=31564027854980
Thanks, ik ga nog even "live " kijken naar verschil tussen 80 en 85, is verschil zichtbaar dan wordt de het de 85 en box middels hideit verborgen.. Nogmaals dank en houd je op de hoogte.
2 grootste verschillen zijn dat de q80r geen one connect box heeft. Alle electronica zit achterin het tv scherm. En de q80r heeft een full array local dimming achtergrond verlichting dat uit 50 zones bestaat. De helft minder dan bij de q85r. Wat zou moeten resulteren in minder goede zwart waarden (slechter contrast).
Ok beslissing genomen en deze tv besteld scheelde 100 euro met 80R maar vond specificaties verschil te groot. Ik kap wel een stuk uit de muur achter tv voor one connect.. nogmaals dank voor review!
Oh wat goed. Veel plezier met de televisie. Het is een goed tv..
Tja wordt moeilijk beslissing..
Wauw man! Wat een review, echt geweldig!
Dit heeft me enorm geholpen.
Enige 2 vragen die resten, ik zie nergens de term HDMI 2.1 terugkomen, ik ben niet bekend met de alternatieve benaming, maar dat zit er wel op toch?
En na het opvolgen van het instelling advies van de Consumentenbond... Hoe was toen het beeld op 4k met die instellingen, heb je veranderingen moeten doorvoeren of heb je de instellingen zo gehouden?
Thanks het heeft ook wel aardig wat tijd gekost om het te maken. Je eerste punt betreft hdmi 2.1 is voor een 4k televisie overbodig. Want hdmi 2.1 ondersteunt de doorvoer van 8k beelden. Omdat dit een 4k televisie is heb je dus alleen hdmi 2.0b ervoor nodig. Hdmi 2.0b ondersteunt maximaal 4k 60hz met hdr.

Zodra ik de televisie ingesteld had met de instellingen die de consumentenbond adviezeerde. Had ik uitstekende beeldkwaliteit. En heb ze daarom zo gelaten. Behalve de achtergrond verlichting die staat iets hoger ingesteld omdat ik een iets heldere beeld fijner vind om naar te kijken.
Ja dat zie ik, man wat een boekwerk 🙄, petje af.

Maar dat met die 4k 60hz is nu net het probleem, HDMI 2.1 ondersteund voor zover ik het begreep namelijk een maximale resolutie van 4k bij 120hz en dat is met het oog op de next gen consoles wel belangrijk. 4k gamen bij 120hz geniet de voorkeur boven 60hz.
Misschien zijn er televisie modellen van 2020 die wel voorzien zijn van hdmi 2.1 Je zult dan waarschijnlijk snel uitkomen bij 8k televisies.
Haha no need, ik heb deze tv inmiddels gekocht! Tegen de tijd dat ik alles moet instellen ga ik naar hebben bij jouw review/handleiding .
Mooie uitgebreide review! Heb zelf ook zon model, maar dan een treetje lager (niet de q65 85 maar iets in de 70 dacht ik). Mooi om die technieken eens snel door te lezen.

Tip: weet je zeker dat je geen fysieke power knop heb? Bij mij zit er een knop onder het Samsung logo in het midden, waarmee ik ook wat functies zoals source kan bedienen
Thanks en verdraaid ik heb nog even goed gekeken en er zit inderdaad onderaan het scherm precies achter het samsung logo een miniscule druktoets. Eenmaal ingedrukt krijg je een menu met de uitknop en andere instel mogelijkheden.
Hoi @victor1701 mag ik vragen op welke stand jij nu de achtergrondverlichting heb staan? Ik heb namelijk jouw aangegeven instellingen opgevolgd en deze bevallen me zeer goed. Mogelijk dat ik nog wat wil spelen met de achtergrondverlichting. Op hoeveel staat deze nu bij jou?

Langs deze weg mijn complimenten voor je review! Veel aan gehad en super blij met de televisie!
Wat leuk dat je dezelfde televisie hebt aangeschaft. En dat je mijn review nuttig vond. Leuk om te horen. Ik heb de achtergrond verlichting op 18 staan. Let wel dat wanneer je iets in 4k met hdr afspeelt de televisie overgaat naar andere instellingen die bij het afspelen van hdr hoort. Want bij hdr hoort er een veel hogere setting van de achtergond verlichting ingesteld om hdr goed weer te kunnen geven. Speel je iets af zonder hdr dan komen je eigen aangepaste instellingen weer terug. :)
Hoi bedankt Victor! Heb je ook nog aangepaste instellingen voor de spelmodus? Om nog meer uit je televisie icm PlayStation te halen? @victor1701
Wat een uitgebreide review, chapeau!
Ik heb een drie maanden geleden de iets kleinere 55" versie van de Q85R series aangeschaft en kan me prima vinden in jouw bevindingen: de tv heeft haarscherp beeld en fantastisch heldere kleuren, wat met name goed tot uiting komt bij content met HDR.
Ik heb snel een screenshot van jouw instellingen (van de Consumentenbond) gemaakt, deze zal ik morgen eens toe gaan passen.
Op internet heb ik zo snel geen ideale beeldinstellingen kunnen vinden dus bedankt voor de jouwe ;)

Een van de terecht minpunten die je aangeeft is dat de One Connect kabel vrij kwetsbaar is.
Dat kan ik beamen; na twee maanden in het bezit te zijn van de tv kwam er geen beeldsignaal meer door via de hdmi poorten op de One Connect box. Na een herstart van de box en het resetten van de hdmi poorten (beiden op afstand door een Samsung medewerker) bleef het probleem aanwezig, waarna er iemand langs kwam om te kijken waar het probleem zat. Het bleek inderdaad de kabel te zijn die, volgens de reparateur, érg gevoelig is. Een nieuwe kabel erin en het probleem was opgelost.
Alles bij elkaar duurde het 2,5 week voordat het opgelost was, m.i. veel te lang.
Nu viel mijn reparatie ruim binnen de garantie maar mocht zoiets na die periode voorkomen dan zijn het dure geintjes daar zo'n kabel ruim 130 euro kost.
Nee heb de 65Q85R maar is identiek Zelfde probleem..
Ik ga eens opletten of het probleem ook op mijn tv scherm voor komt.