Meer goud in oude mobieltjes dan in ruwe erts

Er kan meer goud aan oude en afgedankte mobieltjes onttrokken worden dan er uit ruwe erts te halen valt. Oude gsm's bevatten grote hoeveelheden metalen, die een aanzienlijke marktwaarde vertegenwoordigen.

Uit een ton ruwe erts die in mijnen gewonnen wordt, kan gemiddeld iets meer dan 5 gram goud gevonden worden, terwijl uit een ton afgedankte mobieltjes meer dan 150 gram goud kan worden gehaald, bericht persbureau Reuters. Diezelfde hoeveelheid mobieltjes bevat onder meer ongeveer 100 kilogram koper en 3 kilogram zilver.

Door de hoge prijs van metalen, is de markt voor het recyclen van apparatuur flink gegroeid. Goud bereikte vorige maand bijvoorbeeld een recordprijs van 1031 dollar per ounce, al is deze nu weer gedaald naar 890 dollar per ounce. Ook de prijzen van andere metalen zoals koper en zilver liggen hoger dan gemiddeld.

Een Japans bedrijf dat gespecialiseerd is in het recyclen van metalen haalt per maand tot 300 kilogram goud uit afval, eenzelfde hoeveelheid als een kleine goudmijn. Het gerecyclede goud heeft een waarde van minimaal 6 miljoen dollar en wordt gewonnen uit apparatuur, geheugenchips en kabels.

Goud gewonnen uit afval

Door Robin Vreuls

Doktersteam

28-04-2008 • 14:40

64

Reacties (64)

64
58
20
9
0
0
Wijzig sortering
Een ton mobieltjes, uitgaande van 200 gram per telefoon, is dus 5000 mobieltjes. Dat levert 150 gram goud op, oftewel $5000 maximaal. Dus $1 per mobieltje.

$1 lijkt me niet genoeg om zo'n telefoon te verzamelen en te strippen? Zelfs als de totale waarde dubbel zoveel zou zijn door het zilver/koper...lijkt me alsnog geen vetpot.

[Reactie gewijzigd door Xandrios op 23 juli 2024 05:36]

En niet te vergeten 1550 usd was een aantal jaar geleden indrukwekkend heden ten dagen met een usroepie is dat ook niet meer zo aantrekkelijk. Misschien vanwege dat Reuters die gevestigd is in de US en dus ook met de US werken dat het interessant is maar voor de Europese markt is dit een prijzige aangelegenheid. Overigens is het niet zo dat men oude mobieltjes naar Afrika bv stuurt voor hun telefoonnetwerk? En nu wilt men dezelfde mobieltjes uit elkaar trekken door..? Voor 1550 usd kun je misschien een Amerikaan 150 uur laten werken maar ik betwijfel of je 5000 mobieltjes zo effecient kunt sorteren.
Anoniem: 26230 @Xandrios28 april 2008 14:52
Wat als ze 1 of ander subsidie krijgen voor het verwerken van milieu schadelijke stoffen?
Rentabiliteit is hier een belangrijk woord. Jouw oud papier is ook de moeite van het ophalen niet waard. Maar als ik gelijk de hele straat even meepak dan valt het wel weer mee. Zo ook voor electronica. Bij het grootschalig verzamelen van plastic en metalen kun je dat zeker rendabel doen.

De kosten van het strippen zullen niet heel hoog zijn aangezien je voor een mobieltje misschien 2 minuten nodig hebt. Met een uurloon van $20 of iets dergelijks is de helft al winst.
Wist je dat het oud papier dat hier opgehaald word grotendeels naar china gaat waar het zorgvuldig word gerecycled (kinderarbeid). Het semi-afgewerkt product komt dan terug naar hier. Per vliegetuig en per boot
Anoniem: 64607 @g4wx328 april 2008 17:21
De vraag is hoe lang dit rendabel blijft... met A: de stijgende olieprijs en B: het stijgende uurloon van een chinees, zou het best wel eens kunnen gebeuren dat dergelijk acties niet meer rendabel zijn
En bovendien is het uurloon, zelfs in een sociale werkplaats in Nederland, al lager dan 20 dollar. Laat staan als je het strippen in een lage-lonen-land laat doen. Zij produceren veel afval dat hiernaartoe verscheept wordt, dan is het niet meer dan logisch dat ze ons afval ook weer terugkrijgen om te verwerken.
Maar ze halen dan ook koper en zilver uit deze telefoontjes.

Als je alles bij elkaar optelt kan het best wel interessant worden.
En tantalium natuurlijk, dat wordt veel in miniatuurcondensatoren gebruikt en is ook een duur/zeldzaam metaal waarvoor het erts normaal onder slechte omstandigheden gewonnen moet worden.
Inderdaad, maar mobieltjes zijn wellicht veel gemakkelijker te verkrijgen dan erts. Hiervoor moet je effectief mijnen laten werken, in plaats van de mobieltjes ergens naartoe laten sturen.
200gr per telefoon? beetje te zwaar denk ik zo.
Gemiddeld wegen ze zo'n 100gr incl. accu, afhankelijk van model en ouderdom.
De Nokia 3210 weegt "maar" 150gr incl. accu.
Weet niet of ze bij het gewicht in het nieuwsbericht ook de accu's erbij hebben zitten.
150 gram per 100.000
Niks te strippen, het geheel wordt ingezet in de hoogoven.
je oude mobieltjes en computers en andere electronica worden allemaal gedumpt in china en andere 2e wereldlanden. Guiyu in China is de hoofdstad op dat gebied, waar zowat de hele populatie van het dorp leeft van het recyclen van e-waste. Alle metalen worden met giftige chemicalien uit de kapotte electronica losgeweekt, om weer hergebruikt te worden in nieuwe producten. Die chemicalien zijn natuurlijk niet algeheel gezond voor de mens, maar dat boeit ze niet, want de bevolking verdient best redelijk in vergelijk tot wat ze normaal zouden verdienen.

Een interessant artikel die dit allemaal (in het engels) uitlegt staat hier: http://www.usatoday.com/t.../02/25/computer-waste.htm
Hmm, dat gaat vooral over de VS. Maakt het niet minder erg natuurlijk, maar weet iemand hoe het hier in Nederland zit? We betalen tegenwoordig toch bij veel elektronica verwijderingsbijdragen, en kunnen sommige zaken inleveren bij de gemeente(o.a. chemokar) en winkels?

Je mag toch hopen dat de verwijderingsbijdrage daadwerkelijk gebruikt wordt om het product op een relatief verwantwoorde manier te verwerken. Of is het (deels) een mooi verhaal en belandt ons elektronica-afval alsnog in landen als China?
Ik vind het goed dat dit vertelt.
Iedereen zou op de hoogte moeten zijn van het onrecht dat we andere landen aandoen. Wij staan niet machteloos. Iedereen kan iets doen aan deze situatie, maar het heeft pas effect als iedereen meewerkt.
Op dit moment is zelf is Afrika het stort van de wereld aan het worden. De chinezen zijn zich aan het "opwerken" en alle vuil vetrekt nu naar Afrika. *opwerken s mischien niet de juiste term, inhudelijk bedoel ik dat de welvaard gemiddeld toeneemt voor een individuele chinees. Dat betekent niet dat ze op dezelfde manier welvaart ervaren, laat staan op de zelfde manier "dingen zien", zoals tibet.
Anoniem: 64623 28 april 2008 14:44
Of het goed is voor het milleu zou ik niet te snel zeggen.
Er zal waarschijnlijk een behoorlijke hoeveelheid heftige chemicalien nodig zijn om het goud te verkrijgen uit die mobieltjes.
Dat chemicalien nodig zijn opzich hoeft niet erg te zijn. Wel hoe ze ermee omgaan.
Het ligt er maar aan hoe je met die heftige chemicaliën omgaat. Heb thuis ook heftige chemicaliën onder de gootsteen staan, pas als ik die door het putje mik is het niet vriendelijk meer...
En waar wordt goud dan precies voor gebruikt in een mobieltje?
Anoniem: 239217 @S1W28 april 2008 14:46
Voor veel dingen, een daarvan is als 'coating' van de antenne's. Het heeft betere eigenschappen dan koper-oxide die altijd op koper te vinden is. Dus, om het koper ervan te weerhouden te oxideren doet men er een beetje goud op.
Een dielectrisch laagje op de antenne is slecht voor het ontvangst.

Goud blijft altijd netjes goud.
niet-oxiderende contacten. Goud oxideert niet en is een goede geleider, vandaar.
Ik neem aan contactjes enzo
De contacten met de simkaart ook geloof ik. maar zal wel een coating wezen. Niet vol goud. ;)
De hoge prijzen hebben dus een positief milieueffect tot gevolg. Echter zal de prijs niet veel zakken door het recycelen van mobieltjes. Want 1 ton aan mobieltjes is veel duurder dan 1 ton ruwe erts lijkt mij.

edit @ rooneyz en NHJ BV: Ik heb inderdaad ook geen bronnen, maar om metaal uit ruwe erts te halen heb je veel energie en milieuvervuilende stoffen nodig denk ik. Maar daartegenover staat inderdaad ook dat recyclen niet 100% milieuvriendelijk is.

het is kiezen of delen helaas.

[Reactie gewijzigd door kami124 op 23 juli 2024 05:36]

Anoniem: 155329 @kami12428 april 2008 14:46
Helaas, heb er geen bron van maar bij veel fabrieken waar deze metalen worden gerecycled onstaan vervuilde gebieden omdat de manier waarop dit recyclen gebeurd niet bepaald milieuvriendelijk is.
Ik heb er ook niet direct een bron van, maar de chemicalien die gebruikt worden kunnen zelf ook weer gerecycled worden (iets waar procestechnologen steeds meer op letten) en hoeven dus niet in het milieu te verdwijnen. Bovendien, wat ook al elders gezegd is, zijn goudmijnen ook niet supervriendelijk voor het milieu en moet je ook steeds dieper hakken/graven.
Goudmijnen gebruiken ook behoorlijk giftige stoffen om het te winnen/te reinigen geloof ik, dus welk van de twee schadelijker is zou ik niet durven zeggen.
Goud lost op in kwik. In (bijvoorbeeld) de regenwouden van Suriname komt goud voor in de grond. Daar wordt door goudzoekers grote hoeveelheden kwik de grond in gepompt, om daar vervolgens het goud weer uit te halen.
Je kan je voorstellend dat dat enorme milieu schade veroorzaakt.

Het wrange is, dat deze goudzoekers hiermee maar net genoeg verdienen om te kunnen rondkomen, ze er zelf natuurlijk ook grote (gezondheids)riscico's bij lopen en de enige die er rijk van worden, de goudhandelaren verderop in de keten zijn. Met andere woorden: niemand schiet er iets mee op en het milieu leidt er ontzettend onder.
Het kwik wordt echt niet in de grond gepompt hoor, veel te lastig om het er weer uit te halen. Wel wordt goudhoudende grond met kwik "gewassen", waarbij het goud inderdaad in het kwik oplost. Als de kwik verzadigd is met goud, wordt het boven een open vuur (soms een bunsen-brander) afgedampt in de open lucht. Hierbij komen dus kwikdampen vrij met alle bijbehorende risico's.
Klopt. Goudmijnen gebruiken bijvoorbeeld grote hoeveelheden Cyanide om goud uit het erts te halen.
Altijd nog beter dan het ook veel gebruikte kwik.
Een bron: National Geographic Magazine Januari 2008(online verise van het artikel)

[Reactie gewijzigd door jmzeeman op 23 juli 2024 05:36]

je mag gerust je gedacht herzien hoor! In Hoboken bij Antwerpen staat één van de grootste recyclagebedrijven ter wereld, en volledig conform de europese en vlaamse wetgeving terzake. zie maar op http://www.preciousmetals.umicore.com/home/
Je kunt je oude mobieltje gratis opsturen naar de apenheul. Die zorgen er dan voor dat de mobieltjes gerecycled worden. Ze verdienen er zelf ook een beetje mee en je helpt er het leefgebied van oostelijk laagland gorilla’s te beschermen (in dat gebied wordt een grondstof die gebruikt wordt in mobieltjes gewonnen).
Wil je niet naar de apenheul sturen, google even. Recyclen is 'altijd' beter dan in de prullenbak of bosjes knikkeren.

[Reactie gewijzigd door Who Am I? op 23 juli 2024 05:36]

[goudkoorts] Is hier niet een soort omgekeerde inkoopactie van te maken? Verzamel een pallet oude mobieltjes en bied die aan bij een partij die het aan die Japans (of een vergelijkbaar) recyclebedrijf aanbiedt?[/goudkoorts]
Er zijn al genoeg instanties die oude GSM's verzameln ten behoeve van vaak een goed doel. Die wil jij nu ook nog even van hun inkomsten beroven? Trouwens hoeveel denk je dat je overhoud aan een verzamelaktie waarbij een ieder zijn deel wil opeisen? Doneer dat ding toch lekker...
het is wel de ultime reclying ,, het goud er uit en de reststoffen kunnen dan goed verwerkt worden , o.a andere bestanddelen die ook hergebruikt kunnen worden.
De vraag is hoeveel en wat voor chemicaliën er worden gebruikt om dit edelmetaal uit de mobieltjes te extraheren. Als dit niet op een natuur vriendelijke manier gebeurd heb je alsnog niets aan de recycling... :)
En hoe goed dacht je dat het winnen van gouderts voor het milieu was? Dan is recyclen toch al gauw verantwoord. Bovendien zijn er zelfs al beperkte mogelijkheden om metalen uit afval te winnen met behulp van bacterieen.
...je hebt altijd het geld.
vroegere baas van me heeft een exportbedrijfje. copper scrap cable werd toen richting china gestuurd waar die in een fabriek met een paar duizend werknemers werd gestript en terug verkocht aan de industrie.

BAKKEN vol geld is er met recycling te verdienen, kapitalisten trekken zich nu eenmaal nix aan van het milieu
de edele metalen worden gerecycleerd via pyrometallurgische processen. In een hoogoven, met andere woorden, waar de edele metalen gecollecteerd worden in lood of koper.
Jammer dat het in Nederland niet gerecycled wordt, het zou bijv. ook leuk zijn om ze in te kunnen leveren voor recycling. Het beste zou nog zijn als je er wat voor terugkreeg
Er wordt in Nederland wel gerecycled, waar dacht je dat die mobieltjes heen gaan die je kan of kon inleveren voor een goed doel? En veel telecomwinkels hebben ook een bak voor oude mobieltjes.

Een deel daarvan wordt ongetwijfeld opgeknapt en tweedehands (in armere landen bijvoorbeeld) verkocht, wat nog beter is dan verschroten omdat het een vorm van recycling is die minder energie kost. Wat er overblijft wordt wel verschroot en ik mag aannemen dat de kostbare grondstoffen dan ook gewoon teruggewonnen worden.
In Amsterdam zijn ze bij de afvalverbrandingsinstallatie wel degelijk bezig met het scheiden van metalen uit het verbrande afval. Het schijnt dat de pilot zo goed loopt dat deze zichzelf terugverdient met het goud, zilver en koper dat uit de bodemassen wordt gehaald...

Zie de site van het AEB.
kijk eens op deze site, en zoek de filmpjes eens op, deze organisatie zamelt ongeveer 50-60%van alle afgedankte ict-apparatuur in, en daarvan word 98% gerecycled... http://www.ictoffice.nl/?ch=MIL&id=4993
In Nederland misschien niet (of in beperkte mate), maar in Belgie staat één van de grootste recyclagebedrijven ter wereld waar het Ag, Het Au maar ook Pt en Pd gerecycleerd wordt tot 99.99% zuiver metaal. Klaar voor hergebruik!

[Reactie gewijzigd door Dvamber op 23 juli 2024 05:36]

Als ik zo mijn oude 3410 uitelkaar haal geloof ik best dat er veel goud valt te winnen uit oude telefoons.
Alles is verguld. Maar in nieuwe telefoons is dit een stuk minder.
Anoniem: 189171 28 april 2008 16:12
Veel gsm`s worden hergebruikt en in Europa gerecycled.
De inruil die je krijgt bij de aanschaf van een nieuwe gsm is misschien wel te weinig. ;)

http://www.fonebak.be/Learn3.aspx

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.