Europees Parlement pleit opnieuw voor universele telefoonoplader

Het Europese Parlement pleit opnieuw voor het verplicht stellen van een universele oplaadstandaard voor telefoons. Maandag debatteerden parlementariërs over een plan om wetgeving daarover in te voeren.

Conceptronic Donn USB-C - HDMIZulke wetgeving is al vaker geprobeerd, maar nooit definitief doorgevoerd. Naar aanleiding van het debat maandagmiddag stemt het parlement binnenkort over een motie voor het verplicht stellen van een universele oplaadstandaard voor 'mobiele telefoons en andere draagbare apparaten'. "Een algemene lader zou op alle mobiele telefoons, tablets, e-boeklezers en andere draagbare apparaten moeten passen", schrijft het EP. Hoe een eventuele wet eruit komt te zien is niet bekend, maar de kans bestaat dat het gaat om usb-c, dat nu al op veel apparaten zit.

De resolutie is met name bedoeld om afval terug te dringen en om de gebruiksvriendelijkheid van apparaten te vergroten. Naar schatting wordt er jaarlijks 51.000 ton aan e-afval weggegooid. Het is niet de eerste keer dat het Europarlement over universele laders praat. Dat gebeurde al in 2009. Toen hebben telefoonfabrikanten mede naar aanleiding van de dreigende wetgeving onderling afgesproken om micro-usb te gaan gebruiken. Apple zette geen micro-usb-poort op zijn apparaten, maar kwam wel met een dongle.

De Europese Commissie besloot daarom er in 2014 geen wet voor aan te nemen, maar een delegated act waarbij fabrikanten werden aangemoedigd zelf een standaard op te zetten. "Het doel van de Commissie om de industrie aan te moedigen werkte is niet gehaald. De vrijwillige afspraken tussen verschillende industriepartners hebben niet tot het gewenste resultaat geleid", schrijft het parlement nu. Het is nog niet bekend of dit leidt tot wetgeving, of dat het opnieuw gaat om een vrijwillig beleid.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

14-01-2020 • 10:15

402

Reacties (402)

402
392
310
21
0
62
Wijzig sortering
De insteek vind ik goed, maar de 'downside'; Als er een beter alternatief is (kleiner, sneller, compacter), wanneer mag er dan overgeschakeld worden naar een nieuwe standaard? Het zou innovatie tegenhouden lijkt mij. Goedkeuringen op deze schaal duren altijd lang dus vind persoonlijk het huidige systeem beter werken. Hierdoor is er keuze voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door Riwe89 op 22 juli 2024 17:35]

Op een bepaald moment is iets ook uitontwikkeld. De randaardestekker die aan onze apparaten zit dateert uit 1925 en ik hoor niemand klagen dat hij verouderd is. Op dezelfde manier kunnen we nu ook een zwakstroomaansluiting standaardiseren en over 100 jaar heeft men gegarandeerd nog apparaten die op 5V werken.
Probleem is dat de oplader van bijvoorbeeld een telefoon ook data handelt tegenwoordig. Die standaard gaat nog steeds vooruit.
Er kan veel binnen de huidige connector. Zo zie je dat met USBc er verschillende laadstandaarden zijn, dus fabrikanten hebben ruimte. Uiteraard komt dit standaardisatie weer niet ten goede, maar iig is elke telefoon met elke usb c lader te laden (soms op lagere snelheid)
Ik vraag me af hoe draadloos laden in dit rijtje past.
Als men dan al vooruit kijkt kan het beter een standaard voor draadloos laden zijn.
het grote nadeel van draadloos laden is dat het zo efficient is als water uit de zee halen met een vergiet.
Dus wat dat betreft kunnen ze beter ver weg blijven van een standaard voor draadloos laden.
Draadloos laden inefficiënt, ben benieuwd waar je dat vandaan haalt.
Je verliest wat efficiency omdat er ruimte zit tussen het oplaadpunt en de batterij van de telefoon/apparaat. Een nog groter nadeel wat mij betreft is dat apparaten/accu's warmer worden dan bij het opladen via een stekker bij dezelfde oplaad snelheid (dit laat de batterij sneller degraderen en verhoogd de kans op battery swelling).
Dat zal dan wel aan Qi liggen, want mijn HP Pre 3 en Touchpad werden nooit warmer bij draadloos opladen dan via een stekkertje.
Onder andere hier: https://en.wikipedia.org/...ve_charging#Disadvantages
In het meest optimale geval zit je rond de 80% efficiëntie, in het geval van goedkopere hardware / niet 100% correct uitlijnen toestel of het laden door een hoesje heen zit je rond de 60%... dus nee, draadloos laden is verre van efficient!
De meeste Nederlanders wonen in een huis waar nog wel ergens een enkelglas ruitje/oude koelkast/gloeilamp/horizon setupbox/verouderde auto/zware gamer pc onnodig veel energie staat te verstoken, maar de paar watt die draadloos energieverlies is een probleem? Klinkt een beetje pietluttig.

Ik ben overigens blij dat ik mijn telefoons die regelmatig problemen hebben gehad met kapotte laadpoorten/spookvochtmerldingen een alternatieve mogelijkheid van laden heb en uberhaubt ervoor kan kiezen om minder vaak een stekker in en uit mijn USB aansluiting te halen
Dit is een beetje whataboutism. Alles helpt.
En bovendien suggereert @Carino om er geen verplichte standaard van te maken. Als jij graag draadloos laadt, ga gerust je gang, maar ik bespaar ook graag energie waar het kan, ook al is het soms niet veel.

Een paar Watt maal een paar tiental miljoen telefoons in heel Europa is samen toch goed voor een paar MW continu. Procentueel niet veel, absoluut toch wel wat.
Precies dit!

Ik meen me te herinneren dat er een aantal maanden geleden een bericht geplaatst was (waar weet ik even niet meer, anders had ik een bron geplaatst) dat als iedereen draadloos gaat laden met zijn/haar telefoon we een probleem hebben met het lichtnet. Zal ongetwijfeld wat overdreven zijn en ik geniet ook graag van het gemak om draadloos te laden. Het enige wat ik wilde zeggen, iets wat jij gelukkig wél gelezen hebt, is dat de EU hier geen standaard voor moet definiëren. Het gaat vooral om de enorme wildgroei aan usb laders tegen te gaan vanwege afwijkende aansluitingen.
Auto's zonder airco is zuiniger. Toch overweegt bijna niemand die optie achterwege te laten. Comfort heeft waarde
Niet alleen comfort, ook veiligheid, wat bij een draadloze lader ook een punt kan zijn als je niet over kabels wilt struikelen of je niet gehackt wil worden via een 'dirty' usb poort of kabel (O.Mg kabel bijvoorbeeld)
Telefoon lader kabels thuis (bijna altijd gewoon op de slaapkamer) zijn makkelijk zo te leggen dat mensen er niet over struikelen. Onderweg zou ik ook wireless charging gebruiken maar de meeste oplaad uren gebeuren gewoon thuis.
Maar in de auto is het ook logisch een wireless charger want je zet je telefoon daar toch geen ~8 uur achter elkaar in (meestal maar een uurtje) maar thuis wel in de lader.
Comfort heeft uiteraard een waarde en zo zie ik het precies.

Ik heb bij draadloos laden hetzelfde gevoel als ik de verwarming op max. zet en de buitendeur laat openstaan. Voor mij hoeft het dus niet. Maar aan mijn airco kom je niet :).
Ja, hier ook. Sociale huurwoning en ze hebben een aantal jaar geleden (voordat ik hier kwam wonen) alle ruiten vervangen door A+(+?), maar ze zijn één ruitje in de hal vergeten. Dat is nog een jaren-20-ruitje, dus enkelglas.
Maar is het erg, dat het minder efficiënt is? Het opladen van telefoons is toch maar een heel klein piepje van ons dagelijks gemiddeld energieverbruik?

Het enige wat ik me afvraag is hoe het zit met het warm worden van de batterij tijdens het laden. Ik heb gehoord dat dat wel gebeurt, met draadloos laden?
80% is helemaal niet slecht, bedankt om je eigen uitspraak te ontkrachten.
wow, een mierenneuker...
je begrijpt dat de efficiëntie t.o.v. bedraad vele malen lager is? dat is wat er bedoeld wordt.
voordeel is wel dat jij je poorten niet verkloot zoals bij kabeltjes wel vaak het geval is(planned obselence?).
Ja maar dan heb je vaak nog wireless charging om op terug te vallen (/als backup) en je kan het in veel gevallen oplossen door stof voorzichtig uit de usb port te halen met iets duns (alleen niet tegen de connectors aan botsten). Of een zakdoekje met wat alchohol erop er de connectors (voorzichtig) schoonmaken helpt soms ook al. :)

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 22 juli 2024 17:35]

Lekker belangrijk met die enorme vermogens. De accu heeft ook een rendement van 80% ofzo. En de energie die je steekt in het opladen van je telefoon ga je niet serieus terugvinden op je jaarafrekening.
80% in het ideale geval, vaak is het lager en als je een hoesje hebt wat de meeste mensen hebben op hun telefoon (50-60% efficiency is laag/slecht en het kan nog lager zijn). Wireless charging is soms ideaal als backup oid (in een auto houder ofzo) maar om er altijd mee op te laden is een stap voorruit en 2 stappen achterruit.
Goed punt wat betreft het hoesje, makkelijk om over het hoofd te zien.
Electroboom heeft hier een leuk filmpje over
draadloos laden is zeer zeker inefficiënt.

Hoewel ik snap dat het als een soort van 'nice to have' gimmick beschouwd wordt is het gewoon onmogelijk om een rendement te behalen dat mijns inziens verantwoordelijk is.

Het is echt, gezien het gemak van USB-C connectors, zó weinig moeite om gewoon even die kabel in te pluggen.

Maar ja, ik zal wel ouderwets zijn.. ik heb nog steeds het 'gekke' idee dat dingen die een vaste plek hebben in je huis gewoon aan bedraad internet horen te zitten en niet wifi... vind het dan ook schandalig dat dingen zoals Google Home (mini) ed. allemaal via wifi werken.
Kostprijs van een ethernet poort is hoger dan van een Wifi chip. Daarom hebben zoveel apparaten wel wifi maar geen "wired" aansluiting.

Wifi is een module op het moederbord van een paar euro. Voor ethernet heb je een externe connector nodig en dus een gat in de behuizing die precies afgestemd moet zijn. Dat drijft de ontwikkelkosten flink op voor PCB en behuizing. En de ethernet phy+magnetics+connector kosten ongeveer hetzelfde als die wifi module.

(Die Google home mini is ook nog een stroomvreter...)
Ik heb een draadloze lader en een kabellader, maar als mijn telefoon bijna leeg is, prefereer ik toch de bekabelde variant. Immers bekabeld kan ik nog even gezellig door blijven appen enzo, dat kan met de draadloze lader niet echt. Het zal misschien wel gaan, maar dan is het toch echt behelpen omdat je locatie afhankelijk bent.
Pas echt een uitvinding zou wat mij betreft zijn, je telefoon opladen over-the-air. Bv dat als je in je woonkamer/slaapkamer bent, dat je toestel ongeacht de locatie in die ruimte gewoon oplaad.
Maar ook de draadloze lader heeft stroom nodig. Dus zou er een standaard voor de draadloze lader kunnen komen.
Als je de draadloze lader via de standaard connector aan kan sluiten zie ik geen probleem.
Als je telefoon ook nog eens de standaard connector heeft is dat helemaal mooi, al willen fabrikanten die in de toekomst misschien graag kwijt.
Draadloze communicatie is de toekomst; dat is ook een prima innovatie-richting voor fabrikanten.
Er is m.i. geen noodzaak om gebrek aan innovatie voor communicatie met mobiele apparaten via een draadje, als tegenargument te gebruiken bij het vastleggen van een oplaadstandaard via een draadje.

edit: toegevoegd dat ik met "draadloos" niet opladen bedoel, maar het communicatiedeel. Dat kan best gescheiden worden van de kabel; immers, waarom zou communicatie via een kabel, met een mobiel apparaat, zo onmisbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 22 juli 2024 17:35]

Als draadloos de toekomst is, en er is een standaard voor een kabel-verbinding, wanneer mogen we dan van de draad afstappen? Wanneer is deze wel of niet goed genoeg om dit te doen? En welke standaard wordt het dan; QI of is er een beter alternatief tegen die tijd? ;) :)

Dit is het probleem van een standaard op dit niveau maken en zal het gaan tegenhouden dat alternatieven (goed of niet goed) geïmplementeerd kunnen worden. Liever dat er nieuwe aansluitingen/mogelijkheden komen met de verplichting dat een standaard ondersteund moet worden dmv een adapter/dongle etc. dan een standaard 'standaard' inbouwen en daar aan vast zitten.

[Reactie gewijzigd door Riwe89 op 22 juli 2024 17:35]

In de praktijk kan elk telefoon die draadloos op kan laden ook nog met een kabel opgeladen worden. Binnen USB-C is er heel veel mogelijk en er kunnen zelfs mogelijkheden worden toegevoegd.
Als het USB-C stekkertje ook in het draadloze oplaadstation gestoken kan worden is er evenmin een probleem.
Het draadloos laden werkt helaas nog niet perfect en er zijn meerdere standaarden in omloop die beperkt compatibel zijn. De wereld is dus nog niet toe aan draadloos opladen.
Er zijn al alternatieve draadloze oplaadmethodes. Mijn oude HP Pre 3 en Touchpad gebruikten geen Qi om draadloos op te laden, dus die methode zouden ze prima kunnen hergebruiken.
Draadloos is niet altijd vlekkeloos, zal niet de eerste keer zijn dat je wakker wordt en je telefoon niet opgeladen is, omdat ie 1mm te ver naar links of rechts lag en daardoor niet opgeladen is.

Buiten dat, hoe moeilijk is het om dingen geregeld te krijgen in de EU, wat een gedrocht, drama!
Soms zijn dingen snel te regelen in de eu en soms ja dat duurt het 20 jaar.
Omdat apple en Samsung beloven iets te doen en zich er vervolgens niet aan houden. Deze afspraken zijn al gemaakt maar ze waren zo naïef om te denken dat het wel goed zou komen.

Deze dingen snel doorvoeren. Er is voldoende misbruik van gemaakt.
Omdat industrieen geen zelfregulatie kennen, dit zie je ook terug bij games.

Waar men lulkraak lootboxen etc blijft verkopen, zelfs PEGI is door de ontwikkelaars zelf gemaakt, maar ze maken het wel zo dat lootboxen b.v als kind vriendelijk wordt gezien. Soms moet je een bedrijf sancties opleggen. In mijn ogen mag de EU dat vaker doen, netzoals ik het nog steeds niet snap waarom bedrijven zoveel belasting kunnen onderduiken terwijl wij nationale tekorten hebben
Draadloos opladen voor telefoons, tablets etc. heeft nu nog best wat flinke nadelen die voorlopig nog niet zijn opgelost. Efficiency is lager (=minder duurzaam voorlopig & ietsje duurder), laden is trager en wat mij betreft het belangrijkste apparaten worden warmer bij laden (in de praktijk zal dit de batterij sneller laten degraderen en hogere kans op battery swelling).

edit: ik had je edit over het hoofd gezien

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 22 juli 2024 17:35]

Mijn oude HP Pre 3 en Touchpad werden nooit warmer tijdens het draadloos opladen, dus waar komt dat fabeltje vandaan? Of komt het door Qi (dat gebruikte HP namelijk niet)?
Je zou bijna denken dat persoonlijke anecdotes niet als algemene waarheid kunnen beschouwd worden.
Met USB-C is dat geen probleem, ze kunnen gewoon een nieuw protocol op die kabel zetten, dat heet Alternate mode en is ook hoe o.a. DisplayPort over USB-C werkt.

de enige 'vaste' pinnen zijn die voor voeding, of en hoe de andere pinnen gebruikt worden hangt af van de modes, configuratie en USB 2.0 pinnen mogen alleen voor hun vaste functie gebruikt worden, maar de SuperSpeed pinnen mag je hergebruiken als je dat eerst configureert.

En als het toch echt te beperkt is plaatsen we de extra pinnen er gewoon omheen, met nokjes waar de oude stekker eindigde, de standaard laders passen dan nog steeds maar je hebt wel extra pinnen voor nieuwe doeleinden, zo zijn de USB-B en Micro stekkers ook uitgebreid voor USB 3.0.
Tegelijkertijd werkt diezelfde standaard uit 1925 ook goed genoeg voor bijvoorbeeld data over te transporteren. Je hoeft niet per definitie de hardware aan te passen om 100 jaar later toch nog verbeteringen door te kunnen voeren.

Daarnaast zijn met zaken als wifi en draadloos opladen we toch op een punt aan het komen dat je echt kunt zeggen dat het ontwikkeling van dergelijke bedrading op zn eind is. Ofwel het is goed genoeg waarvoor het gebruikt wordt, of je kunt een andere technologie in plaats ervan (of gecombineerd, bijvoorbeeld draad+wifi+4g tegelijk) inzetten als je per se meer nodig hebt.
Ik zie uiteindelijk alle telefoons via inductie geladen worden. Het is iets minder efficient maar wel re-te-handig, en... geen stekkertje of draad meer die breekt. Mijn vriendin verslindt apple laadkabeltjes.

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 22 juli 2024 17:35]

Voor stroom zijn maar 2 of 3 draden nodig, afhankelijk van het gebruik van een aarde draad. Die zelfde draden kunnen ook voor data overdracht gebruikt worden (daar gebruiken we onze aloude randaarde stekker inmiddels ook voor). De keuze voor een standaard connector hoeft geen probleem te zijn. Met een goede communicatie tussen oplader en telefoon is best veel mogelijk. De datadraden zijn daarbij niet eens nodig,
Men moet wel zorgen dat de toestellen goed backwards compatibel zijn. Dat doet men met de USB aansluiting ook netjes. Een USB-3 stick werkt ook als je hem op een USB-1.1 aansluiting prikt en je USB 1.1 muis doet het op een 3.2 aansluiting net zo goed.
Als je de draadloze lader van dezelfde aansluiting voorziet kan je je telefoon nog steeds met het standaard kabeltje opladen.

Dat de stroomkabels al worden gebruikt voor communicatie is duidelijk bij laptops. Mijn Dell laptop kon ik alleen opladen met een Dell adapter. Met een universele lader vertikt hij het gewoon, ook als de stekker, voltage en wattage exact gelijk zijn.
Die gaat niet alleen nog altijd vooruit, maar die wordt bewust maar een paar jaar gesupport zodat je daarna weer een nieuwe oplader mag kopen omdat je oude oplader niet met je nieuwe telefoon kan communiceren.
Type C kan nogsteeds TB3 of straks USB 4 ondersteunen dat is dezelfde aansluiting maar dan 40GBPS ik denk dat dit voorlopig voor smartphones voldoende is.
Ja alleen op Europees niveau zijn er nog steeds 2 of 3 standaarden. In Nederland zijn er ook 3 verschillende stekkers in de omloop en daar hoor je niemand over klagen.
Ik kan bedenken:
- De Duitse randaardestekker (schuko)
- De Franse stekker met aardpin
- De Italiaanse stekkers met 3 pinnen
- De Zwitserse stekker met 3 pinnen
- De Britse overdesign-stekker

Op zich zijn het er teveel en dat is een argument om de oude standaard overboord te gooien en opnieuw te standaardiseren, maar dat is nooit gelukt. Toch komt het ervan... in Italië zie je bijvoorbeeld steeds meer stopcontacten die ook een randaardestekker accepteren: Het wordt langzaam maar zeker de dominante Europese norm. Maar de regionale verschillen zijn dan ook wel de voornaamste kwestie, anderszins kunnen we prima door met de stekker uit 1925.
Hier een mooi overzicht op Wikipedia: Landenoverzicht_stekkertypen,_netspanningen_en_-frequenties
Dit is nog los van de CEE stekkers (rode en blauwe)
De Britse stekker is vrij goed en kunnen best wat lessen uit worden getrokken (zie mijn reactie verderop) maar er is natuurlijk ook wel wat op aan te merken.

1) Hij is absurd groot zodat je wandcontactdozen ook groot moeten zijn. Inbouwdozen met meer dan twee aansluitingen zie je hier dan ook niet.

2) Het snoer staat altijd haaks op de pennen zodat je a) als je over het snoer struikelt de kabel kapot trekt in plaats van dat de stekker uit het stopcontact komt en b) ik in sommige contactdozen die dichtbij een plint, vloer of muur zitten geen stekkers met dikkere snoeren kan gebruiken omdat er redelijk wat ruimte om de contactdoos nodig is.

3) Zoals een boterham altijd met de pindakaas naar beneden valt ligt een Britse stekker altijd met de punten omhoog, richting je voeten.

Alledrie deze dingen heb ik wel oplossingen voor die niet ingrijpend zijn maar ik ga er niet eens aan beginnen want ze zijn daar hier toch te conservatief voor. De Britten zijn nogal van het ‘If it’s broken, don’t fix it’.
Mijn grootste bezwaar tegen het Britse systeem is dat ze daar werken met een ring systeem voor de spanning. Die stekkers zijn zo achterlijk groot, omdat er een extra zekering in moet passen. Dit omdat ze in de muur dezelfde 2,5 kwadraat gebruiken die wij gebruiken, maar in hun ring configuratie persen ze daar 32A doorheen ipv de 16A waar wij het bij houden.
Dat kan in principe prima, omdat ze twee keer zoveel koper gebruiken, dus de stroom kan links om en rechts om naar een stopcontact. Hier is er maar 1 leiding en valt er niets links of rechts om te gaan.

Maar het gevolg daarvan is dus dat je in een stekker altijd een zekering van max 13A zult moeten hebben. Ze mogen ook kleiner zijn dan dat, daar zijn regeltjes voor.

Het gevolg is wel dat een apparaat dat aan netspanning hangt dan dus op 3 plaatsen gezekerd is. In het apparaat zelf, want dat moet dan van de EU. In de stekker want dat moet van de Britten en nog eens in de stoppenkast waar de groep afgezekerd is.
Succes met zoeken naar waar de boel fout gaat als het een keer fout gaat.

En het britse systeem heeft risico's met bijvoorbeeld hotelschakelingen voor verlichting, waar vanwege het ringcircuit de beide uiteinden van de schakeling onder spanning kunnen staan. Waar dat hier niet kan. Dus dan denk je dat je iets los hebt en krijg je toch een opdonder omdat er vanaf het andere uiteinde toch spanning op stond.
Tja dat ringsysteem is na de oorlog geïntroduceerd om de koperschaarste het hoofd te bieden. Een ring vergt nou eenmaal minder materiaal dan een ster.

Maar ideaal is het inderdaad niet. Ik heb een paar keer een 230V op mijn vingers gekregen omdat hun plafondverbinding voor lampen, wegens de ring, ook onder spanning staat als het lichtknopje uitgeschakeld is 😬.
Kan hier ook gebeuren hoor, afhankelijk van of de schakelaar voor of na de lamp is gemonteerd.
Beter altijd de groep uitzetten, en als het kan even meten.
Of de meest obvious one ooit: je kan hem niet eens omdraaien. 8)7

Als ik nu terug moet naar Micro USB erger ik me weer aan het feit dat ik eerst moet kijken hoe om ik de stekker vast heb. Fijn dat dit in 1925 bij de stroomstekker bij ons al is opgelost.
Dat heeft een reden zodat de fase altijd op dezelfde plaats zit , als je een pomp ofzo aansluit dan pompen ze de verkeerde kant op zoals bij cv ketels

Daarom heeft die belgische ook de aard pin in het midden

[Reactie gewijzigd door maxxer29 op 22 juli 2024 17:35]

Alleen is er niemand in België die bij het aansluiten van een stopcontact rekening houdt met fase links of rechts aan te sluiten.
Haha tja....
Maar ik werk met apparatuur wat het wel opmerkt en heel hard gaat bliepen als het verkeerd om is
Ja ik snap niet waarom deze overdesign wordt genoemd, de Britse stekker lijkt me zeer veilig. Het enige probleem is als je in het donker niet goed oplet en erop stapt ;)
Ik vind het een mooi design, kindervingertjes kunnen het ook niet verkeerd doen. Nu overal thuis van die plaatjes voor mijn stopcontacten moeten plakken.

En ja die pluggen zijn ook nog eens verdomd stevig! Je voet verliest dat inderdaad!
Als je nieuwe stopcontacten hebt dan kan het al heel goed zijn dat deze ook beveiligd zijn. Daarin zit een plaatje voor de gaatjes en die gaan alleen aan de kant als je in beide gaten tegelijk iets steekt. Dus je kunt niet bv een paperclip erin steken. Dat maakt de kans al een stuk kleiner dat een kind er per ongeluk iets insteekt.
Je hebt alleen wel een moker nodig om ze in het stopcontact te steken.
Ha! Ik hoefde niet eens te klikken, maar wist dat die video van Tom Scott is :) (Subscribed)
> - De Britse overdesign-stekker
Hoezo overdesign, dat is gewoon de beste. Met die aardpin die iets langer is dan de rest en die de schuifjes voor de spanningspinnen openschuift.

Als je kleine kinderen in huis hebt (of op een school werkt ofzo) zit je hier altijd te klooien met van die stomme opplak klepjes die niet echt werken.
Wat ik bedoel met overdesign is dat veel aandacht besteed is aan dingen met weinig praktisch voordeel. De schuifjes die je noemt zijn een mooi voorbeeld: Daar zit inderdaad een veiligheidsaspect aan en je kunt de stekker daarom prijzen. Als je onze randaarde evenwel bekijkt, lukt het je vanwege dat de contacten 1cm diep achter het gat liggen, echt niet om je vingers onder stroom te krijgen door de gaten aan te raken. Extra klepjes zijn overbodig tenzij je er schroevendraaiers of zo in wilt steken, maar als je dat gaat doen is de stap naar het openkrijgen van een Brits stopcontact ook geen grote stap meer. Kortom, wij hebben weinig veiligheidsnadeel zonder die complexiteit.

Hetzelfde geldt voor de zekering in de stekker: Britten roemen hun stekker vaak vanwege die zekering. In werkelijkheid is het gewoon een gevolg van hun ringsysteem. Zijn wij minder goed beschermd doordat we die zekering niet hebben? Niet echt, apparaten hebben nog steeds eigen zekeringen en bij een kortsluiting in een aansluitkabel springt de zekering in de meterkast. Dat is zo zeldzaam dat je echt wel kunt afvragen of het voordeel de prijs die ervoor betaald moet worden waard is.

De prijs die betaald wordt, betreffen natuurlijk de produktie die duurder wordt, maar ook de praktische nadelen dat de stekker nogal groot is en altijd een hoek maakt.

Dat is waarom ik de stekker als overdesign beschouw: Stuk complexer dan de onze, weinig voordeel. Dat een telefoonlader lekker compact is en zonder problemen in je broekzak past, is ook wat waard.
> Kortom, wij hebben weinig veiligheidsnadeel ...

Ik denk dat iedereen die met kleine kinderen werkt (of ze zelf heeft) het hier niet mee eens is.

De zekering is inderdaad misschien wat overdreven, maar het systeem met een langere aadrpin die de schuifjes opendrukt is echt een goed idee.

En ja, schroevedraaiers (of andere geleidende voorwerpen) in een stopcontact steken is iets wat kinderen doen.

Nu heb je overal waar kleine kinderen komen van die slecht werkende opplak klepjes.
Ben je bekend met het Italiaanse systeem? Hier een voorbeeld van een stopcontact dat hybride is en zowel Italiaanse als randaardstekkers accepteert:

https://www.vimar.com/it/it/catalog/product/index/code/14210

De groene klepjes gaan alleen open door evenveel kracht op het linker- als het rechterklepje te zetten. Een schroevendraaier in een gat steken lukt je dus niet, je hebt er twee nodig.

Voor mij hoeft het niet, maar als je een stopcontact wilt afsluiten is het wellicht nog wel een beter idee dan het Britse systeem, omdat het het scenario van een peuter die een stopcontact opent door een schroevendraaier in de aardpin te prikken voorkomt. En er passen randaardestekkers in dat stopcontact, dus wij zouden het hier eigenlijk op dezelfde manier kunnen doen, alleen verplichten onze regels het niet.
Ook een theoretisch goed systeem. alleen gaan (in mijn eigen ervaring) die klepjes vaak lastig open en moet je soms hard drukken/ een beetje wrikken.
De moderne (merknaam) Britse stopcontacten hebben datzelfde inderdaad, je moet eerst aarde, en dan de andere twee pinnen tegelijk indrukken anders gaan ze niet open.
Maar compatibel met elkaar. De stekkers vandaag ondersteunen zowel rand- als penaarde dus maakt het niet uit of je een stopcontact hebt met randaarde zoals in NL of penarde zoals in BE. Het zal gewoon passen.
Nou, compleet compatibel niet hoor. Je hebt nog altijd die stekker zonder randaarde, die je niet in een stopcontact kan steken met randaarde.
Verder zijn de stekkers en stopcontacten van Engeland ook niet compatibel met die van NL/ grootste gedeelte van Europa.
misschien een beetje off topic, maar wat is nu precies het doel van die ronde stekker zonder randaarde? Dat heb ik nooit begrepen, wat is erop tegen als je een niet-geaard apparaat in een geaard stopcontact steekt?
Ik vermoed dat je in sommige (bijv. natte) ruimtes alle apparaten geaard wilt hebben, en dit wil kunnen afdwingen.
Tja, als dat de reden is zouden platte ongeaarde stekkers verboden moeten zijn want die omzeilen dat juist weer. Het punt dat ik niet begrijp is dat ze naast elkaar bestaan. Anderzijds worden ronde ongeaarde stekkers volgens mij ook vrijwel niet meer nieuw gemaakt, dus misschien is men inderdaad gewoon tot de conclusie gekomen dat het op deze manier geen zin heeft.
Je hebt een geen aarding nodig als het toestel bestaat uit isolatiemateriaal, wordt soms ook dubbel geïsoleerd genoemd, Als een toestel metalen onderdelen heeft aan de buitenkant of metalen onderdelen komen intern in contact met een vloeistof dan dien je een aarding te hebben. Dit geldt enkel indien het toestel gevoed wordt met meer dan 50V, Bv; een metalen laptop gevoed met een aparte voeding van 18VDC heeft geen aarding nodig als de buitenkant van de voedingsmodule volledig uit isolatie materiaal is gemaakt. Daar en tegen een koffiezet die aan de buiten kant uit isolatie materiaal bestaat moet toch een aarding krijgen omwille van de metalen verwarmingsweerstand en water.
De ronde stekker zonder randaarde is volgens mij een overblijfsel uit de geschiedenis en dient geen doel anders dan dat hij ooit bedacht is. Gezien alle stopcontacten sedert 1995 geaard moeten worden worden is het ding sowieso met uitsterven bedreigd. De officiële aanduiding is "CEE 7/1" en Wikipedia beschrijft hem als inherent gevaarlijk. Dat ben ik met Wikipedia eens, want de stopcontacten ervoor zijn vaak niet verzonken zodat als de stekker toevallig half insteekt kinderen of dieren de pinnen kunt aanraken.

De moderne stekker voor ongeaarde apparaten die wat meer prik nodig hebben is de CEE 7/17 en die past dan ook gewoon in een geaard stopcontact.
Als je tevreden bent met geen aarde dan zijn de pinnen van Europese stekkers wel in Britse stopcontacten te krijgen en werkt het prima. Al zou ik het nooit officieel aanraden :Y)
Vaak moet je dan je sleutel in het bovenste aarde slot duwen, zodat de andere ook open gaan.

Of heel hard duwen :)

Maar ideaal als je geen adapter bij hebt.
Klopt idd, als je een andere UK stekker in de buurt hebt kan je ook de aarde pin daarvan gebruiken om het stopcontact te openen voor je EU stekker :)
Die randaardestekker uit 1925 vind ik ook wel erg oud.

Een universele kleinere socket met elektro-magnetische (zodat je hem digitaal kunt koppelen/ontkoppelen), verbeterde aarde, kortsluiting en standby detectie zodat elektrocutie vrijwel onmogelijk wordt en automatische AC/DC en voltage selectie zodat je elk apparaat zonder voedingsadapter kunt aansluiten.

Maar alle innovatie op een stokje: Ik denk ook dat wetten bij dit soort dingen te ver gaan. Als je al ziet wat er afgelopen 10 jaar aan veranderingen zijn geweest, is het nu te vroeg om dat al te gaan 'locken' binnen een wet.
En zo'n stopcontact kost dan 100 euro per stuk ;)
Ik zie dat juist totaal niet zitten. Dan heeft elk apparaat dat je aansluit ook een stuk meer complexiteit nodig, alsmede de kabels etc.

Doe mij maar dikke analoge 240V AC stekkers met een daarnaast een usb-c socket waarvan de adapter logika in het stopcontact zit.

Het zou wel mooi zijn als de USB Power Delivery standaard (staat los van de data standaard) een verbetering aan power delivery gaat krijgen die gemikt is op dc-dc stroom netwerken.

Dan gebruik je de laatste PoE standaard, die ongeveer 110 watt kan leveren over 100 meter lange kabels met ~54 volt (3x 18), voor in je muren. Heb je in je stopcontact een dc-dc converter met usb-c stekker als output die het naar 18volt omzet (met de 5A die usb-PD nu aankan is dat dus 90 watt), eventueel ook met een ethernet to usb network adapter erbij :) .

DC-DC conversies zijn efficiënter dan AC-DC conversies, en als ik mij niet vergis leveren zonnepanelen ongeever 18V DC stroom. Je hebt dus wat leuke efficiëntie winst als je panelen hebt liggen bij een dc-dc netwerk in huis.

*Ik ben mij er van bewust dat je met bovenstaande visie 1 netwerkkabel in je muur moet hebben per aangesloten apparaat als je de volle 90-110 watt wilt halen. Maar als je de old skool AC grid ernaast houd kan je daar (tegen lagere efficiëntie) de overige stroom uit plukken met een slimme converter.
Ik kan niet wachten op die zwakstroom aansluiting; of evt 2 of 3 standaarden voor 3/6/12/24v

Elk apparaat heeft weer een andere aansluiting met net iets andere spanning en vaak andere connector (maar niet altijd!), en er staat niet altijd op wat het nodig heeft, met merkloze adapters.
Dus nu heb ik een bak vol met adapters voor oude apparaten waarvan ik de meeste waarschijnlijk nooit meer tegelijk gebruik, en van sommige niet zeker weet of het weg kan omdat ik niet weet waar het bij hoort.
Ook voor laptops zou het een uitkomt zijn al je niet per model een andere adapter hebt, zeker in kantoor omgevingen.

Al ben ik bang dat het niet zo makkelijk zal zijn, sommige gebruiken wel dezelfde spanning maar een veel hoger voltage, en dat zeal een standaard adapter/laagvolt stopcontact misschien niet aankunnen. (Bijvoorbeeld mijn Wileyfox telefoon met standaard USB-C connector sloopt Iphone en andere opladers, maar Samsung en budget van Action USB opladers blijven wel heel)
Hoe krijgt jouw telefoon in godsnaam die opladers klein? Trekt hij zich niks aan van maximum amperage ofzo?
Dat klopt, maar de gezien de snelheid van de ontwikkelingen de afgelopen 15 jaar lijkt het punt van "uitontwikkeling" nog niet te zijn bereikt.
Daarnaast gaat het specifiek om draagbare apparaten, waarbij geldt: kleiner = beter. De randaardestekker was inmiddels een stuk kleiner geweest als we hem dagelijks in onze broekzak meedroegen...
Op een bepaald moment is iets ook uitontwikkeld.
Erm... Type F werd ontworpen in 1926, wanneer werd dit de algemeen geaccepteerde standaard? En in het begin zat er geen gat in zodat Type E stopcontacten er niet mee konden werken, dat is pas later aangepast. Hierdoor paste 'vroeger' de Nederlandse stekkers niet op veel van de Belgische wanddozen (extra pin)... Dus er is echt nog wel aan gesleuteld na 1926...

Het issue is dat men weer 1 standaard erbij wil maken, daar is een leuk stripje over: https://xkcd.com/927/

En natuurlijk dat niet elk device overal voor geschikt is, ik zie nu devices voorbij komen die of enorm groot zijn of enorm klein, je kan toch niet verwachten dat deze allemaal op dezelfde manier worden opgeladen...

Kleinste: https://www.kickstarter.c...the-worlds-smallest-phone
Bij de grootste ontstaat de discussie of een tablet met 3g/4g/5g ook hieronder geschaard moet worden...
De randaardestekker die aan onze apparaten zit dateert uit 1925 en ik hoor niemand klagen dat hij verouderd is
Er zijn wel mensen met nieuwe ontwerpen voor een stekker die bijvoorbeeld los schiet als er te veel kracht op staat (zoals magnetische aanslutingen voor mobiele apparaten van oa Apple, maar dan aan de stroomaansluitingkant), maar die niet aan de man kunnen krijgen omdat het niet compatible is met de randaardestekker.
Hij is wel degelijk gedateerd, de Schuko zoals hij genoemd wordt is niet geschikt voor hogere stromen, geeft de mogelijkheid tot aanraking van de polen onderstroom en de kabels zijn ongecodeerd (d.w.z. het is onbekend wat de kabel aan kan).

Dat je niemand hoort klagen ligt geheel aan de mensen waar je mee om gaat ;) Mondiaal gezien is er allesbehalve sprake van een standaard.
Kabels en stekkers zijn natuurlijk verschillende zaken. En de meeste kabels die ik zie hebben gewoon een print erop met voltage en vermogen erop. En mocht je meer vermogen nodig hebben dan zijn er dingen als perilex en die rood/blauwe dingen voor 400v die op zaagtafels e.d worden gebruikt. (geen flauw idee hoe die heten :))
1 stekker hoeft echt niet alles te kunnen. Sterker nog, als je dat wel wilt dan wordt je broodrooster, elektrische tandenborstel, etc duurder omdat er een dure stekker aan moet. Dus dat er geen groter vermogen door een schuko kan maakt hem niet gedateerd.
Even over die andere apparaten: Ik heb drie verschillende draadloze haartrimmers van Philips en de stekkers van de adapters zien er allen exact gelijk uit, ze passen echter niet op elkaar... Een soortgelijke stekker zie ik ook op mijn Kärcher elektrische raamwisser. Het is gewoon een tweepins stekkertje. De spanning die nodig is voor het opladen kan toch niet zoveel afwijken van elkaar? dat moet anders/universeler kunnen.
Al helemaal aangezien de laadcircuits tegenwoordig zo klein en simpel zijn dat die echt niet in het stekkerblok hoeven te zitten
Ik zeg ook niet dat we ze niet meer moeten/kunnen gebruiken? Hetzelfde geldt voor micro-USB.
We worden wijzer in de tijd. Neem bijv. je 400V voorbeeld (rode CEE), daar is men een stuk verder gegaan qua veiligheid: probeer maar eens een pin aan te raken bij het inpluggen of verwijderen van de CEE stekker.

Maar ook daar leert men van, zo is de CEE stekker minder geschikt voor het meermaals in en uitpluggen van de stekker en is de kabel nog steeds het zwakste punt. Ongeschikte kabels of ongeoorloofd door verbinden zijn de grootste oorzaken van ongelukken met elektra.
Onze Europese stekker met randaarde is een veel veiliger stekker dan dat gammele ding dat ze in de VS gebruiken. Hij volstaat voor 99% van onze 230V apparatuur en volstaat daarom nog prima.
De Amerikanen zijn nooit een maatstaf voor dit soort dingen, die leven nog in de 19e eeuw.

Als je bijvoorbeeld de Britse stekker (Type G) bekijkt dan kan ik daar ook wel het een en ander aan afdingen maar zitten er ook wel punten aan waar wij van zouden kunnen leren. Bijvoorbeeld geen verschil tussen wel of niet geaard, ieder stopcontact is in principe geaard en per stekker (oftewel per type apparaat afhankelijk van of aarde nodig is) wordt er dan bepaald of je wel of niet aarde aansluit. Met CEE7 zoals we die bijvoorbeeld in Nederland hebben kun je prima een geaard apparaat in een niet geaard stopcontact stoppen.

Met de Britse stekker heb je ook een redelijke zekerheid op polariteit omdat je hem er maar op een manier in kunt stoppen. Je weet dus 99% zeker welke kant Live en welke kant Neutral is (die 1% onzekerheid is omdat je niet kunt garanderen dat het stopcontact niet verkeerd gemonteerd is).

Kortom, CEE7 zou ook nog wel wat verbeteringen kunnen krijgen.
Alleen is de britse stekker dan weer lomp groot en ik zou er niet blij van worden als alle apparaten een dergelijk grote stekker hebben.
CEE7/1 en 7/2 zouden niet meer gebruikt moeten worden.

Je hoeft niet te weten welke pin live/neutral is. Beide moeten niet aangeraakt worden en voor het aangesloten apparaat maakt het geen verschil (behalve wat brak ontworpen audio apparatuur, daar wil het omdraaien van een stekker in een zeldzaam geval een brom verminderen).

Ik vind de shuko (CEE 7/3 en 7/4) icm de euro stekker superieur aan de Britse stekker. Verglijkbaar met USB micro en USB-C -> de Britse kun je niet omdraaien en heeft geen voordelen tov de shuko. Het is wel jammer dat oude varianten zoals de CEE 7/1 en 7/2 nog steeds toegestaan zijn. Ook is het jammer dat niet alle verdeeldozen en verlengkabels 16A rated zijn, dat zou denk ik ook helpen. (of indien minder een verplichte zekering, zou mooi zijn)
"behalve wat brak ontworpen audio apparatuur, daar wil het omdraaien van een stekker in een zeldzaam geval een brom verminderen"

Ik heb van een kennis gehoord dat een kundig luisteraar het verschil per apparaat in een hifi-installatie kan horen na het ompolen van de stekkers.

Het resultaat van deze actie voor de gehele installatie is vervolgens zeer goed waarneembaar.

Of het slecht ontworpen apparatuur betreft weet ik niet.
Haha, wat een onzin. In uitzonderlijke gevallen hoor je verschil in een bromtoon als die al aanwezig is. Verder heeft goed ontworpen audio apparatuur een hele hoge PSRR. De netvoeding zit daar nog eens voor en geeft ook helemaal niks om hoe die aangesloten is fase/nul nul/fase. Het probleem zit hem in EMC filtering die aan het verouderen is en niet meer puur symmetrisch is. Dat is die nooit maar dat is zo weinig dat je er met een gemiddelde PSRR al geen last meer van hebt.
Ik heb de informatie van een hoger opgeleide electronicus.
Hier kun je er meer over lezen.

https://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=605.0
Er zijn vooral in de audio wereld veel mensen die het beter denken te weten. Ik vind het ultieme voorbeeld nog steeds een 5cm dikke schijf van een boomstam met 4mm stekkers er in als 'aard plaat' voor je audio apparatuur.
Ik heb niet de hele forum thread gelezen maar al genoeg gezien waarbij ik zie dat ze niet voldoende begrijpen hoe elektrotechniek/apparaten werken.
Blinde A-B test is enige manier om er achter te komen. (en statistiek toepassen, je hebt 50% kans om goed te gokken)

Als je waarde hecht aan de opleiding van iemand, ik heb een master in elektrotechniek afgerond in de richting van vermogenselektronica waarbij ik onderzoek (theorie+praktijk) gedaan heb naar harmonische vervorming in klasse D eindversterkers.
Dan heb je er ongetwijfeld meer verstand van dan ik! ;)

Zover ik weet ging het ompolen ook op het gehoor. Die kennis van mij geloofde er niet zo in (als nuchtere electronicus) maar het resultaat overtuigde hem.

Ik moet wel zeggen dat in de hifi wereld (in het algemeen) religieuze overtuiging ook een belangrijke rol speelt. Kabels van €1.000 en dat soort dingen.
Ja en het is (in tegenstelling tot wat CEx beweert) met onze stekker niet mogelijk om de pinnen onder spanning aan te raken mits je een stopcontact hebt van deze tijd. Bij oude ongeaarde stopcontacten is het wel mogelijk maar die breng ik mooi naar de milieustraat zodat deze niet hergebruikt worden.
De smallere euro stekkers hebben een plastic hulsje om de pinnen zodat het daarbij ook niet mogelijk is om het metaal onder spanning aan te raken.

In de VS werken ze ook op de helft van de spanning dus iets minder risico op elektrocutie (maar nog steeds hoger dan onder normale condities veilig aanraakbare spanning). Daardoor is echter ook de stroom veel hoger t.o.v. in Europa en is er dus meer brandgevaar en verspilling van koper door dikkere geleiders.
Een probleem in de VS is ook dat ze vrijwel alle stopcontacten ondersteboven monteren. In een ziekenhuis in de VS zitten alle stopcontacten met de aardpin omhoog. Het idee is dan dat als de stekker maar half ingestoken is en er valt iets bovenop dat het dan eerst aarde raakt voordat het kortsluiting kan maken.

Maar in de gemiddelde woning in de VS zitten de stopcontacten met de aardpin omlaag, omdat het stopcontact dan uitziet als een gezichtje en mensen dat leuk uit vinden zien. Dat het minder veilig is boeit niemand.
Haha, als de stekker er maar half naar-beneden-hangend in zit met de aardpin boven dan maakt die dus geen contact..
Die amerikaanse wandcontactdozen zijn wel gammel, maar niet /zo/ gammel dat je de stekker er zo schuin uit kan laten zakken op zo'n manier dat L/N wel contact maken maar Aarde niet.

Voorzover ik heb meegemaakt iig, al zou het me niet verbazen als een of andere yank een flexibel stopcontact vol weekmakers heeft :P
Tjah. Ook de stekker is niet universeel. Stopcontact met randaarde is zelfs verboden in België!
UK heeft een totaal andere vorm...
De helft van Europa zit met totaal verschillende stekkers/stopcontacten.
Elektrische standaarden zijn nationaal geregeld en elektrische installaties moeten aan die standaarden voldoen. Een stopcontact met penaarde is op die manier in Nederland net zo min toegestaan als een stopcontact met randaarde in België. Niet omdat er iets mis is met de stekker, maar puur omdat installatie voldoet niet aan de nationale standaard voldoet. Verboden is daarom ook een beetje een zwaar woord: Er is geen wet die specifieke stopcontacten verbiedt, wel een wet die zegt dat elektrische installaties aan nationale standaard xyz moeten voldoen.

De verscheidenheid aan stekkers is inderdaad een goed argument om van de oude standaard uit 1925 af te willen stappen, maar het tegengestelde gebeurt: De Duitse randaarde en de Franse penaarde zijn één geworden: Een stekker past tegenwoordig op beiden. In Italië zie je steeds meer stopcontacten opduiken die zowel randaardestekkers als Italiaanse 3-pin-stekkers accepteren. Dus ondanks dat de nationale standaarden in stand zijn gebleven, beweegt heel Europa juist toe naar de oude standaard uit 1925.
De randaardestekker gebruikt in Nederland is niet zo'n goed voorbeeld.

Die kan er namelijk op twee manieren in.

Je kunt hierdoor nooit zeker weten of een schakelaar de fase onderbreekt of de nul.

In sommige uitzonderlijke situatie is dat gevaarlijk.

In veel andere landen, is dat veel beter geregeld.
Niets is uit ontwikkelt.

Misschien is de wandcontactdoos niet veranderd sinds 1925, maar de back-end wel degelijk.

Een aansluiting kan wel standaard zijn voor laders maar ook hier is vooruitgang. Toegegeven dat USB-C met verschillende laadprofielen helpt zal er binnen nu en 5 jaar wel weer een nieuwe standaard zijn.

Een standaard is goed, maar dan moet het wel een open standaard (royalty free) zijn, want anders wordt de consument straks gedwongen om kabels van 10-15 euro te moeten kopen om het te laten functioneren. Als er een nieuwe standaard komt moeten alle fabrikanten unaniem eens zijn met die standaard. Zo niet blijft de oude standaard. Up to them om vooruitgang tegen te houden of niet.

Irriteer me mateloos aan Apple en hun we doen het altijd anders mentaliteit. Heb voor werk een iPhone en het is echt klote als je kabel (best snel) stuk gaat en niemand heeft een iPhone. Miniusb, usb-c in overvloed altijd.
Je kunt in de wetgeving natuurlijk ook opnemen dat er elke x jaar naar gekeken moet worden, waarna een nieuwe standaardaansluiting wordt gekozen (of de huidige behouden blijft). Je hoeft niet eens USB-C (of een andere stekker) in de wetgeving op te nemen, maar de grote marktpartijen de opdracht geven om binnen een bepaalde tijd een standaard te kiezen.

En volgens mij gaat het hier alleen om de stekker. Verschillende versies van USB zijn compatibel, zolang ze maar van dezelfde stekker gebruikmaken. Als de volgende versie van USB sneller is, hoeft de standaardstekker niet te veranderen.
Het protocol is maar één zijde. Als de fysieke aansluiting evolueert is het een ander verhaal, je wil niet vastzitten aan dezelfde aansluiting terwijl je iets veel strakkers kunt bouwen maar het niet mag van de regeltjes. Apple is irritant koppig en de motivatie voor Lightning valt vraagtekens bij te zetten, maar het is wel een véél betere aansluiting dan mini- en micro-USB. USB-C is goed, maar groter dan Lightning.

En hoe zit het met fabrikanten die een volledig aanslutingsloze telefoon willen gaan maken? Zit er zelf niet op te wachten, maar ik weet zeker dat het bij een aantal bedrijven op de tijdlijn staat.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 22 juli 2024 17:35]

de USB-C stekker, mits juiste implementatie, laat de volgende dingen toe:
- 40Gbps datacommunicatie
- zowel USB als PCI-E doorlussen
- tot 100W laden
- alternate modes zoals displayport of analoge audio output
- draaibaar (past altijd)
- universeel en relatief goedkoop beschikbaar (niet elke kabel ondersteunt al deze features)

Lightning daarentegen:
- 5Gbps
- enkel USB3
- tot 29W laden (?)
- analoge audio output, daar stopt het
- draaibaar
- Apple wil monopolie houden

Lijkt me dat je wel een paar millimeter kan opgeven voor de technische verbeteringen.
Nee die paar milimeter heb je dus niet in de bezel van een telefoon. Daarmee maak je een enorm zwak punt in het toestel. De huidige iPhone 11 pro’s zijn ontzettend sterk en zijn met de hand niet te buigen (vraag maar aan JerryRigEverything). De usb C stekker is dusdanig dikker dat je met de huidige toestel en erg zwak punt krijgt in de behuizing op dat punt.

Je vergeet overigens dat lightning ook beeld uit stuurt met het airplay protocol. Sure dat is geen directe displayport aansluiting, maar dat ondersteunen ontzettend veel apparaten ook niet.

En ja USB-c kan tot 40Gbps, maar dat is alleen omdat Apple en Intel besloten hebben thunderbolt 3 over USB-C te laten gaan (want dat is mooi op de macbook pro).

Het probleem met USB C is dat je aan de connector niet kunt zien wat er allemaal ondersteund wordt. De kabelmarkt is ook een groot mijnenveld. Het had allemaal universeel moeten zijn, maar zoals je zelf ook al aangeeft, de ene kan wel thunderbolt de andere kan weer maximaal 20W aan. USB is geen standaard meer, maar een framework voor implementaties.
Ik ben niet zo thuis in de USB-C kabels, maar het is inderdaad zo dat die erg onoverzichtelijk zijn qua wat ze ondersteunen. Lightning heeft daarin ook wat probleempjes, wat vooral in chinese kopiën zit (mensen willen toch het goedkoopste).

Je moet er gewoon vanuit kunnen gaan dat een bepaalde aansluiting betekent dat het ding ook echt alles, dat bij die aansluiting mogelijk is, kan. Een (officiële) lightning kabel kan alles wat Lightning kan, zonder uitzondering. Bij USB-C moet je ook bij officiële verkopers heel goed opletten wat de specs zijn. Niet handig. Dit soort fratsen is precies waarom Apple zo'n sterk merk is. Daar valt voor het USB-C kamp gewoon nog gigantisch veel winst te halen.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 22 juli 2024 17:35]

Klopt dat het onoverzichtelijk is, maar de meeste USB-C implementaties/kabels zullen Lightning toch wel (nagenoeg) evenaren lijkt me. Vergeet de 150-euro GSMs die er USB2 over draaien of de x-cent kabels die enkel de laadpinnen aangesloten hebben dan even.
Ja chinese kopieen. Dat is altijd makkelijk praten. Ik heb het hier nu over first party acc en het feit dat je al daar al niet van kunt weten wat er wel en niet ondersteund wordt.

En met je laatste alinea stip je dus precies het punt aan wat USB C dus al niet meer kan bereiken vanwege de veelvoud aan protocollen die wel of niet worden ondersteund.
Die discussie iedere keer dat je niet weet wat er over een bepaalde kabel kan en dat, dat afhankelijk is van de apparatuur is altijd al zo geweest.

VGA -> DVI -> HDMI allemaal kabels die o.a. verschillende resoluties konden ondersteunen wat je altijd niet aan de buitenkant van de kabel kon zien.
UTP -> Verschillende snelheden, tuurlijk er stond bij de uitgebreide specs wel meer info maar zonder dat labeltje weet je het ook niet.
Stroomkabel, als je de diameter van de kabels niet weet, weet je ook niet hoeveel ampere er maximaal overheen mag.

Dus bovenstaande dat je dus niet weet wat er met een USB-C aansluiting kan en dat je daarvoor de handleiding moet lezen voordat je zoiets weet is niks nieuws aan de zon... Dan toch is het handig dat het in elk geval 1 type kabel is. Dat je daar dan niet het maximale uit kan halen maar b.v. wel altijd kan laden al dan niet traag is altijd nog beter dan een kabel die niet past.
Onzin. In principe kan iedere VGA kabel binnen een bepaalde lengte de maximale resolutie aan tenzij het echt een hele cheapo kabel is. Zelfde voor dvi en HDMI.

UTP heeft zijn categorie vrijwel altijd direct op de kabel geprint staan waardoor je daar direct de snelheid van af kunt lezen.

Stroomkabels hebben spanning voltage en oppervlakte ook op de kabel staan en zijn vrijwel allemaal standaard goed voor 220V 16A.


Met USB-c kabels kan je helemaal nergens vanuit gaan anders dat ze 5V 1A kunnen handelen met USB2.0 snelheden. De rest is allemaal optioneel en staat niet op de kabel geprint.
Helemaal geen onzin, daar is het ook afhankelijk van aan welk apparaat het wordt aangesloten en wat dan ondersteund werd. Dat is in principe met zo'n usb c kabel niks niet anders...
Nee dat is het dus niet. Als jij een VGA scherm FHD op een videokaart aansluit die FHD uitstuurt dan maakt het niet uit wat voor vga kabel je gebruikt. Dat werkt gewoon. Zelfde met HDMI en stroom.

Again met UTP is het dus een ander verhaal maar daar staat eigenlijk altijd op de kabel wat er ondersteund wordt.

Met USB-C moet de kabel het echter ook ondersteunen alleen die zijn vrijwel altijd ongelabeld je moet op de doos maar uitzoeken wat er wel en niet ondersteund wordt. PD 100W is bij bijna geen enkele kabel ondersteund tenzij je er specifiek naar zoekt. Dan zijn ze wel prima te vinden. Echter zijn er veel meer haken en ogen dan bij jouw genoemde standaarden.
Dat is dus niet waar. HDMI heeft meerdere versies, waarvan de oudere kabels geen 4K en HDR ondersteunen.
De USB-C connector is niet hetzelfde als USB 1.x/2.x/3.x standaard. Het zijn twee verschillende dingen. Ja, gebruik van de USB-C connector door Thunderbolt maakt het niet overzichtelijker vanwege de naam van de connector, maar het heeft verder niet zoveel met USB te maken.
Dat heeft het dus wel voor de gemiddelde consument die door de bomen het bos niet meer ziet.
En ja USB-c kan tot 40Gbps, maar dat is alleen omdat Apple en Intel besloten hebben thunderbolt 3 over USB-C te laten gaan (want dat is mooi op de macbook pro).
De USB 4 gebruikt de USB-C stekker, is standaard 40Gbps en is vrij te gebruiken.Deze is backwards compatible met alle voorgaande USB standaarden en Thunderbolt 3.

Bron

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 22 juli 2024 17:35]

Ik ben het helemaal met je eens, Lightning is dan ook veel ouder dan USB-C dus het is niet zo raar dat die een betere doorvoert op veel gebieden kent. Het hele punt van m'n verhaaltje was dat fysieke specificaties anders kunnen worden over tijd en je daarom niet één fysieke aansluiting moet willen.

Maar, een paar mm is best veel in de moderne telefoonbehuizing. Sommigen willen misschien die keuze maken, maar vast niet iedereen. Vervelend om het daarop dan weer vast te leggen.
Ik heb hier twee toestellen naast me liggen, beide USB-C. De dunste heeft zelfs met afgeronde randjes nog redelijk veel plaats voor de aansluiting.. ik zie het punt van een mobiel toestel met de dikte van een bankkaart niet echt, tenzij je het ook écht snel wil zien breken. Stevigheid en autonomie vereist ergens ook een minimum dikte.
Inderdaad. Ik snap dat hele dunne gedoe ook niet. Gaan die mensen ook de muren van huis verdunnen omdat dunner beter is? Of hun traptreden? Of minder bekleding op hun autostoelen want dunner?
Sorry. Had wiki snel bekeken, er staat idd via DAC.
En hoe zit het met fabrikanten die een volledig aanslutingsloze telefoon willen gaan maken?
Daarom dus 2 standaarden verplichten, 1 voor bedraad (USB-C) en 1 voor draadloos (Qi), en dan mag de fabrikant zelf beslissen of die alleen USB-C doet, of alleen Qi of beide (voorlopig zie ik dan graag beide).
OF een nieuwe 'USB-L' standaard, de connector van lightning maar de specs verder van USB, maar ik denk dat er meer rek in de usb-c connector zit dan in de lightning..
Zolang in iedergeval Apple maar ook verplicht wordt om dezelfde aansluitingen te gebruiken als de rest, en dus ook het gebruik van converters moet dan verboden worden (ofwel dat apple wel een standaard usb-c => lightning dongle mee zou leveren), het gaat hier dan dus wel om nieuwe modellen.
Dat kan toch gewoon? Als er geen stekker aan hoeft, hoef je hom ook niet te maken. Als je dock er maar een heeft. Die is niet draagbaar dus hoeft de stekker niet universeel, maar het zou wel netjes/praktisch zijn als hij dat is.
Voorbeeld-casus: Stel dat om de 5 jaar gekeken wordt of er een nieuwe standaard moet komen, en 1 jaar na besluitvorming komt een nieuwe aansluiting die we nog beter vinden. Dan zitten we 4 jaar nog aan de oude standaard. Daarnaast is hebben we al een aantal jaren gedaan met de 'oude' aansluiting, en er zijn tig apparaten met de oude aansluiting. Is het dan wel wenselijk om over te stappen?

Hierdoor zullen bedrijven niet snel meer inzetten op innovatie hierop en blijven we stil staan. Kijk alleen al naar hoe snel de afgelopen jaren de mensen van MicroUSB naar USB-C zijn geswitched qua mening. Dit zou dan niet meer zo makkelijk kunnen omdat het vastgelegd wordt.

Liever de verplichting om dmv adapters een universele standaard te ondersteunen dan het standaard in apparaten in te bouwen.
Via adapters is er al. Micro USB <-> UCB-C adapters en Apple heeft er al 1 voor lightning om al hun apparaten geschikt te maken.
Klopt, maar waarom deze regelgeving dan veranderen vraag ik me af?

Daarom ook mijn laatste zin in mijn eerste post :)
Alles zou gewoon USB-C moeten worden. Dit doet Apple al op hun Mac’s waardoor je meerdere apparaten op één USB-C slot kan gebruiken. Zoals een externe monitor, FireWire icm Thunderbolt, super snelle externe HDD bays, etc.

Dus die adapters moeten gewoon weg, alles moet gewoon USB-C draaien.
Ja maar dat bekent wel dat alle host apparaten dan dus alle alternate modes, power profiles en thunderbolt moeten ondersteunen anders heb je er nof steeds geen zak aan.
Maar is dat zo’n slecht idee? Als iedereen dezelfde communie protocollen gebruikt kan t toch alleen maar beter worden?
Nee klopt, maar dat gaat dus gewoon niet gebeuren. Dergelijke kabels zijn namelijk ontzettend duur om bijvoorbeeld op grotere lengte te krijgen. Apple was tot voor kort iig de enige die een 2M Thunderbolt 3 kabel had die 100W ondersteunde. En die kabel kost los volgens mij €30. Beetje duur als iedere kabel in de uitvoering moet komen.
natuurlijk niet - dit betreft helemaal geen 'host apparaten'; enkel de lader.
Waar @xoniq het over heeft wel.
Die praat over alles. Dus niet exclusief laders.

Neemt niet weg dat iedere lader dan dus 100W zou moeten ondersteunen volgens jou?
Het grootste probleem momenteel is het ontbreken van USB-C-muizen, zowel bedraad als draadloos. Ja, er zijn er wel wat, maar zelfs veel nieuwe muizen zijn nog steeds de oude, grote USB 3 (of USB 2) i.p.v. C.
Een computer mag wel gewoon een oude USB hebben zodat je je USB muis met vaste kabel kan aansluiten, maar alle client devices zouden gewoon op USB-C moeten kunnen draaien. (In get geval van draadloze muizen die je met USB laad, zouden deze ook gewoon met USB-C moeten laden.)
Probleem is sowieso dat het vaak een aantal jaar duurt voordat een nieuwe connector gemeengoed wordt. NU pas zien we USB-C langzaamaan gemeengoed worden, maar nog steeds worden een hoop devices met micro-usb geleverd.
En nee, ik zie dus liever dat er geen adapters nodig zijn.
Hij had ‘t ook over kleiner (en compacter maar dat slaat volgens mij op hetzelfde). Dat zou denk ik wel iets minder snel gaan
Hoeveel kleiner kun je nog gaan voordat de stekker te fragiel wordt? De krimp is daar wel een beetje uit, denk ik.
Hee simpel. Terug naar een magsafe oplossing. Geen fysieke insteek meer maar gewoon magnetisch. Hoef je alleen maar connection pads op je behuizing te hebben en een paar magneetjes aan de binnenkant.
Precies! Het idee is leuk, maar als we een paar jaar terug micro-usb als standaard gebombardeerd hadden zat je nog altijd te prutsen met die k*t stekker.

Je kan zeggen wat je wil maar Apple had helemaal gelijk om lightning te maken. Het is zo veel makkelijker in gebruik. Bijvoorbeeld voor mensen met minder goed zicht, hoe vaak ik die wel niet met een micro usb stekker heb zien prutsen omdat ze niet goed kunnen zien wat boven en onder is. Terwijl die zelfde mensen bijna zonder te kijken een lightning inprikken.

Leuk dat het niet standaard is, maar laten we wel wezen die standaard gaat niet gemaakt worden op gebruiksgemak, maar economische belangen spelen een veel grotere rol.

Het is fijn dat we nu USB-C hebben, maar het is maar afwachten hoe snel die geintroduceerd was als Apple niet eerst met lightning gekomen was.
De ontwikkeling van USB-C drafts was al bezig toen Apple met de vervanger kwam van hun 30 pins socket. De wens was al uitgesproken bij het opstellen van USB 3.0 en formeel gemaakt in USB3.1.
Dat Apple ze heeft ingehaald laat weer zien dat dergelijke gremia enorm langzaam kunnen zijn.

Ik deel dus de mening van jou en degenen boven je; goed idee maar hoe houden we het modern?
Apple heeft de lightning connector zelf ook aangedragen voor de standaard.
Welja, kunnen ze er geld voor ontvangen van elk toestel dat ermee is uitgerust.
Apple heeft zelf meewerkt aan de ontwikkeling van de USB C connector (waarschijnlijk om hun ervaring met Lightning te kunnen delen) en vangt daar ook geen geld voor. Soms is vooruitgang bedrijfseconomisch verstandig zonder dat er een directe inkomstenbron voor is, standaardisering is daar een goed voorbeeld van.
Klopt, goede toevoeging.
Allemaal goed en wel, maar nu loopt apple zelf achter met lightning. En toch blijven ze bij de iPhone koppig vasthouden aan lightning. En dit terwijl apple met voor zo ver ik weet alle andere producten wel is overgestapt naar usb-c. Lighting brengt waarschijnlijk nog veel te veel voor hen op?
Ik denk dat het ook is omdat er een heel eco systeem van accessoires is die op lightning werken
Daar hadden ze anders geen probleem mee toen ze van de 30-pin overstapten op lightning... apple licence naar apple licence.
ja dat is waar, maar van 30 pin naar lightning was een hele verbetering.
van lightning naar usb-c is niet zo'n grote verbetering.
Misschien stappen ze wel af van connectoren en gaan ze volledig draadloos. En dan kan je een dongle kopen om je lightning accessoires op aan te sluiten zodat die draadloos met je iPhone kan communiceren 8)7
Apple heeft mss wel geholpen via MacBooks om usb-c poorten in andere devices te krijgen zoals pc's en laptops maar voor smartphones hebben ze er weinig mee te zien.

En ik ben ook niet helemaal mee hoe dit afvalberg zou verkleinen ik heb voor alle kabels en wat nog voor mijn macbook pro dongles mijn dagelijkse dongle heeft usb a poorten en hdmi voor een extra scherm en dan heb ik nog een dongle voor ethernet indien wifi niet beschikbaar is. Thuis hebben we dan nog lightning -> 3,5mm dongles en usb-c -> 3,5mm dongles. Dat lijkt me meer afval als voorheen.
Ik heb al mijn oude USB kabels vervangen door USB-C kabels. Tweederde van mijn oude kabels heb ik naar de oud ijzerboer gebracht.

En dat is dus het probleem; bij elke overgang naar een andere standaard worden ineens massaal die oude opladers weggegooid. Het zou beter zijn om een standaard te hebben en dat er bij electrische apparaten geen oplader wordt geleverd; die je of los kan kopen of niet hoeft te kopen omdat je thuis al voorzien bent.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 22 juli 2024 17:35]

Precies wat @Shark.Bait zegt: bij elke overgang hou je kabels over. Na 10 overgangen heb je bergen kabels die je nooit meer gebruikt. Als je wat langer met computers werkt: SCSI (in letterlijk *tig varianten), parallelle kabels (D-SUB en centrontics), seriëel (9 en 25 pins D-SUB), video (3/4 componenten, CVBS, SCART, VGA, DP, DP andere stekker, HDMI), PS/2, bandkabels, etc.

Oh, coax netwerkkabels met alle splitters en terminators die daarbij horen ;)

Om over proprietary kabels maar niet te beginnen. :'(

Wat dat betreft hebben USB en SATA al veel verbetering gebracht. Het mooie van de USB-C is dat deze in principe alle andere kabels overbodig maakt voor consumenten-ICT: combineert hoge stroomvoorziening voor laptops (power delivery) met hoge bandbreedte (o.a. voor video). Nadeel is dat niet altijd alles wordt ondersteund. Maar: een goede (en dus dure!) kabel kan in alles voorzien, en een kabel die een bepaald kunstje kan (bv opladen) kan dit inmiddels op elk apparaat.

[Reactie gewijzigd door Zwartoog op 22 juli 2024 17:35]

Als er behoefte is aan een nieuwe standaard kan die altijd ontwikkelt worden.
De USB-C aansluiting is een behoorlijke vooruitgang tov oudere standaarden. Er kan een maximum van een watt of 100 doorheen, waarmee de aansluiting geschikt is voor low en mid-range notebooks, het wordt gebruikt op telefoons, computer/notebook, koptelefoons en nog een hoop andere producten. En het kan gebruikt worden tot, op dit moment, in ieder geval 40Gb aan data doorvoer, waarmee het zelfs geschikt is als video in/uitgang.

De uitdaging is om fabrikanten dusdanig te laten samenwerken zodat er 1 standaard is die voor iedereen werkt, om (kabel) afval en frustratie te voorkomen. De USB-C standaard die we nu hebben is juist een gigantische vooruitgang waar ook nog steeds wat rek in zit.
USB-C zegt alleen iets over de connector, het vermogen en datadoorvoer ligt vast in de USB 3.1 spec.
En ja die snelheden kan je ook halen over een Type A connector, moet je wel de hardware daar voor vinden/bouwen.
De connector moet nog steeds gebouwd zijn om een voltage/amperage veilig door te geven, evenals de data signalen. De connector moet dus wel degelijk voldoen aan bepaalde standaarden.

Type-A connectoren zijn ook veranderd sinds het begin, er is de standaard Type-A en de Superspeed Type-A welke we nu volgens mij allemaal gebruiken. Deze is officieel gelimiteerd to 20 Gb, de USB-C connector kan 40Gb aan.

Bron:
https://en.wikipedia.org/wiki/USB
Klopt, dat zijn de (vaak) blauwe connectors of blauwe accenten op de connector.
Voor de USB 3.1 spec geldt echter dat datadoorvoer en vermogen hetzelfde is voor Type A als C.
Pas vanaf USB4 wordt alleen nog Type C ondersteund, zie ook je eigen link.
De USB3.1 standaard is compatibel met zowel de USB Type-A als C standaarden (en nog anderen). Maar dat veranderd nog steeds niets aan het feit dat de connector zijn eigen standaard heeft, wat het punt was dat ik probeerde te maken.
Het is inderdaad een vooruitgang, maar wanneer is die grens bereikt en is dat niet meer. Als er een standaard is dan zijn mensen vaak geneigd daarop te blijven zitten, want 'het is zo makkelijk en de meeste apparaten werken ermee'. Probleem is dan dat er geen/moeilijk een opvolger komt, omdat dit 'niet de standaard is'. Als we dit laten zoals het nu is blijven bedrijven wel doorontwikkelen (meerdere bedrijven, niet alleen het USB consortium) en dmv een simpele adapter kan je altijd terugvallen op de standaard als je dit wilt.
Ik weet niet of ik dat met je eens ben eerlijk gezegd. Ik zou juist stellen dat het feit dat zoveel fabrikanten zich achter 1 standaard scharen een enorme vooruitgang is.
En geloof me dat de standaard uitgebreid zal worden of zelfs vervangen zal worden wanneer dit nodig is, dat is al gebeurd, en zal blijven gebeuren.

Maar we zullen het zien :).
USB-C en alle andere USB-standarden zijn ontwikkeld als standaard door het USB Implementers Forum, dat al bestaat sinds 1995.

Het zou bv een goed idee zijn als wetgevers een zekere basis in regelgevingen voor zulke consortiums geven, en zo een extra drukmiddel aan die consortiums geven om te voorkomen dat bedrijven teveel 'spelletjes' spelen ermee....

Hooguit zal men dan enige ruimte moeten houden om te voorkomen dat zulke bedrijfs-consortiums bv zulke standaarda weer gebruiken om bv open-source toepassingen te hinderen, als men dure licentie-verplichte implementaties tot standaard maken en zo open-source toepassingen eerder hinderen kan.
Een consortium streeft eigenlijk voornamelijk de belangen na van haar leden. Het zou jammer zijn als andere fabrikanten niet meer hun eigen weg kunnen inslaan omdat grotere spelers in een bepaalde industrie besluiten dat een bepaalde techniek standaard moet worden.
Micro-USB komt van dezelfde werkgroep als USB-C. Mijn OP3T gebruikt een dash charger, de Samsung Tab S6 gebruikt een Samsung fast charger, de Kobo heeft geen snellader, maar heeft ook een relatief kleine accu, terwijl deze dagen lang mee gaat.. Allemaal gebruiken een USB-C kabel, maar de adapter is wel anders..

Opladen via een reguliere USB(-C) port dus een stuk langer dan via een fast charger.

In plaats van zich bezig te houden met USB opladers, kan de commissie zich misschien beter bezig houden hoe we het stroom net gaan voorbereiden op echte uitdagingen zoals massaal zonnepanelen, elektrisch verwarmen (warmtepompen, elektrische CV ketels, inductie koken) en het opladen van elektrische auto's. Maar waarschijnlijk kan bezig op deze grote belangrijke vraagstukken geen overeenstemming bereiken, dus houd men zich vooral bezig met relatief issues zoals het vermogen van stofzuigers, telefoonopladers en gloeilampen..
Maakt toch weinig uit, als het maar compatibel is? Als je 5% over hebt, je lader vergeten bent op een je onbekende plaats maar toch met *een* lader iets kan, in plaats van "ohja, dat type hebben we niet".. Ik zou al blij zijn met een 5W lader.
Ik ben het hier mee eens, maar ik vind ook dat USB in welke versie dan ook de standaard moet zijn. Iedereen heeft een USB kabel, of deze nu B-mini, B-Micro, C of E is. Dat dan een minder duur toestel maar een USB B-Micro heeft en een €1000 toestel een C/E met fast en wireless charge is dan om het even. Sowieso vind ik niet dat we over moeten na het verplicht stellen van wireless charging want daar is geen standaard voor.

Maar telefoons, tablets, tablet-pcs die allemaal een eigen connector hebben (Apple, Samsung, BlackBerry) hebben/hadden daar een handje van) in verband met een ander pinnetje voor data overdracht of wat voor een onzin dan ook moet afgelopen zijn. Ik wil geen 30 verschillende kabels nodig hebben om alles te kunnen opladen terwijl er een zeer goede universele standaard is.
Het huidige systeem met elk apparaat een eigen aansluiting en oplader beter? Absoluut niet mee eens.

Misschien komt het voor dat ontwikkeling in enkele gevallen wat later doorgevoerd wordt, maar dan weet je wel dat het ook op alle apparaten van dat moment gaat werken en heb je direct de juiste connectie. Aan de andere kant kan het ook ontwikkeling bevorderen, denk maar aan apparatuur wat nu nog met oude verbindingen uit komt. En de idiote Apple aansluitingen en dongels etc eindelijk de deur uit, de winst is veel groter dan het verlies.

Het is inderdaad wel zaak dat er goed word gezorgd voor innovatie en de implementatie daarvan.
t gaat natuurlijk om de exponentieel groeiende afvalhoop van niet compatible adapters, niet om innovatie tegen te houden...

van mij mogen ze dan ook pleiten voor een verplicht micro-sd slot en een zelf vervangbare batterij voor elk mobiel apparaat, daar dat de voornaamste reden is dat vrijwel elk mobiel apparaat op de afvalhoop terecht komt. minimaal 5-6 jaar verplicht updates idem...
Apple wilde toch overgaan naar draadloos laden.... geen gezeur meer over stekkertjes :)
Je hebt gelijk. Daarom ook dat bijv. onze randaardestekkers met ontwerp uit 1925 niet meer van deze tijd zijn. Ik wacht op je ontwerp van de opvolger daarvan!

Ik bedoel maar te zeggen: innovatie houdt een keer op. Soms zijn dingen gewoon niet of nauwelijks meer te verbeteren.
Een wet kan je ook weer veranderen als er een opvolger nodig is.

Het is gewoon duidelijk dat de industrie hier steken laat vallen. Er worden nog steeds telefoons met micro-USB gemaakt. Ik vind het een heel goed idee.
de insteek is juist wel goed....

iedereen eet drinkt, plast en poept, én vrijwel iedereen heeft een mobiele telefoon met oplader...voor de rest heeft iedereen zn eigen ding/interesses...

wil je wat aan t milieu doen zijn juist dit de zaken waar je een verschil mee kan maken...minder afval en productie van de dingen die iedereen gebruikt.
Er is al een hele stap gemaakt door de lader en het laadsnoer los te koppelen. Allemaal met usb te koppelen. Hierdoor maak ik gebruik van verschillende laders door mekaar heen. Alleen het snoertje is nog dedicated. Met een koppelstukje kun je dat ‘probleem’ ook verhelpen.
Ook het snoertje is al de facto standaard USB-C inmiddels. Slechts 1 fabrikant werkt dit tegen, daarom lijkt deze wetgeving toch nodig te zijn.
De fabrikant 'werkt het niet tegen'. De fabrikant had al ver voor USB-C al een betere oplossing bedacht en geinvesteerd in R&D hiervoor. Dan snap je hopelijk dat die niet zomaar over gaat stappen.

Overigens is het verplichten van standaarden per definitie een slecht idee. Want er is geen fabrikant die nog geld gaat investeren in een beter alternatief.

Laat de markt hier lekker zijn werk doen, UBS-C is al defacto en zelfs Apple is hier nu langzaamaan naartoe aan het overstappen (iPad Pro).
Overigens is het verplichten van standaarden per definitie een slecht idee. Want er is geen fabrikant die nog geld gaat investeren in een beter alternatief.
Fabrikanten doen dit al jaren niet meer joh. Hoe vaak heb jij de afgelopen 5 jaar nog een telefoon gezien met een andere connector dan micro usb, usb c of lightning? Al deze fabrikanten maken al lang gebruik van een van deze 3 opties omdat het makkelijker is. Die beter alternatieven kunnen gewoon bedacht worden door USB-IF zoals zij nu ook al doen.
Check je tijdslijnen, Apple was niet bewezen eerder met het bedenken (drafts), wel met het introduceren. Ook was deze standaard niet beter dan USB3.0 (USB-C is alleen de connector) en dat is ook de reden dat vanaf 2015 Apple ook die richting in is gegaan.
Het is toch nog niet helemaal standaard, je ziet bij goedkopere telefoons (helaas) nog wel eens dat er micro-usb op het toestel zit ipv USB-C... Nokia, Samsung, Huawei en Motorola hebben het afgelopen jaar nog <€200,- toestellen uitgebracht die micro-usb hadden. Zonder twijfel zal dit zijn om de kosten te drukken...

Oftewel, het is niet alleen Apple die met hun telefoons nog een 'afwijkende standaard' gebruikt... alhoewel hun 'pro' apparaten wel USB-C hebben inmiddels.
Grappige is dat dit juist in kosten letterlijk niks scheelt dan 0,0001 ongeveer dan. Helaas heb ik de bron niet meer.
Is helemaal niet nodig, de huidige situatie werkt prima. M'n vrouw heeft een iPhone en laadt met lightning, ik heb Android en laad met usb-c. Poe poe, wat een probleem zeg. Wat mij betreft volslagen onzinnig dat de EU zich bemoeit met de stekkertjes op een lader.
Ik heb een LG met usb C, mijn moeder had tot voor kort een Huawei met micro-usb, mijn zusje heeft een Apple met lightning, dus nee, erg handig is het niet. We gebruiken 3 verschillende laders, nu nog steeds is dat zoeken als iemand weer eens een lege telefoon heeft. Oh, en mijn vader heeft nog echt een ouwertje, met geen idee wat voor connector. 4 soorten laders binnen 1 gezin.

Niet bepaald eem goedwerkende situatie hier. Is regelmatig rot zoeken naar een passend snoertje. Maar met 2 soorten is het makkelijk te doen ja, met 4 niet kan ik je vertellen.

Als iemand van ons een telefoon met een andere aansluiting koopt en er valt eentje weg, kunnen we inderdaad gwn al die laders weggooien. Is ook zonde, met een universele standaar hoeft dat niet
Ik heb een LG met usb C, mijn moeder had tot voor kort een Huawei met micro-usb, mijn zusje heeft een Apple met lightning, dus nee, erg handig is het niet. We gebruiken 3 verschillende laders, nu nog steeds is dat zoeken als iemand weer eens een lege telefoon heeft. Oh, en mijn vader heeft nog echt een ouwertje, met geen idee wat voor connector. 4 soorten laders binnen 1 gezin.

Niet bepaald eem goedwerkende situatie hier. Is regelmatig rot zoeken naar een passend snoertje. Maar met 2 soorten is het makkelijk te doen ja, met 4 niet kan ik je vertellen.

Als iemand van ons een telefoon met een andere aansluiting koopt en er valt eentje weg, kunnen we inderdaad gwn al die laders weggooien. Is ook zonde, met een universele standaar hoeft dat niet. Zo kan de EU dus elektronisch afval berminderen toch?
Ja, alleen heeft mijn nieuwste laadblokje nou ineens een USB-C ingang, met een C-to-C kabel erbij. Leuk, maar daar kan ik dus geen enkele micro-USB kabel meer insteken.
Tuurlijk wel,moet je alleen een C naar mini kabel hebben.
Waardoor de oude kabel weer op de afvalberg kan |:(
Of weggeven aan mensen die het wel nodig hebben? Het is iig al een stuk beter als pak m beet 20 jaar terug toen opladers een vaste kabel hadden, die kon letterlijk alleen 1 apparaat opladen.

Nu kun je bijna alles opladen via een usb kabel.
Natuurlijk ben je iets flexibeler met 2 losse componeten, maar zoals de overgang van USB micro naar C bij aanschaf van een nieuwe telefoon alle oplaadkabels onbruikbaar maakt op een nieuwe telefoon, maakt een overgang van laders met usb a naar usb c de kabels onbruikbaar op de nieuwe lader.

Gezien het aantal mensen dat oude telefoons en laders bewaren of weggooien (ipv weggeven/verkopen) kun je niet anders spreken dan van het vergroten van afval.
Helemaal niet, je kunt prima nog een usb micro naar usb c opzetstukje gebruiken om je oude kabels nog te gebruiken. Dat men daar geen zin in heeft zal geen technische oplossing veranderen. Dan moet je het gedrag en mindset veranderen van mensen.

Je zult ook nooit een standaard verzinnen die alles kan en altijd mee gaat.
Dan krijg je universele standaard 1. En 10 jaar later universele standaard 2. En dan is je standaard 1 spul weer nutteloos. Zelfde verhaal.

[Reactie gewijzigd door MenN op 22 juli 2024 17:35]

opzetstukje is de apple manier om "bijna" aan de standaard te voldoen.
Hoezo, ik gebruik ook gewoon mini naar micro usb opzetstukjes. Hoef apple me niet mee te helpen ;)
Is allicht minder afval dan een compleet nieuwe kabel, maar opzetstukjes is moeilijk te definieren als 1 standaard.
Beter alleen de kabel dan kabel en laadblokje
Plus dat tegenwoordig bijna alle telefoons USB C gebruiken, het is lang niet meer zo'n drama als vroeger waarbij ieder merk wel 3 verschillende laders had voor al zijn telefoons.
Ik ben best tevreden met de huidige manier. Ik hergebruik de oude lader van mijn vorrige telefoon als 2e lader voor mijn nieuwe omdat ik er voor een paar euro een usb c kabeltje bij heb gehaald. Wanneer het overgrote deel van de fabrikanten zich gewoon aan de usb standaard houd is er niets aan de hand en hoef je dus ook geen omslachtige eu wetgevingen door te voeren die onnodig veel geld kosten om te implementeren.
Bijna alle? Android misschien maar Apple houd vast aan eigen kabels met ingebouwde chip. Ik heb alsnog 2 kabels nodig. 1 voor mijn Android en 1 voor mijn zakelijke iphone.
met bijna alle bedoel ik inderdaad android, apple heeft tenslotte ondertussen nog maar ~10% marktaandeel en op een paar uitzonderingen na heeft iedere nieuwe android telefoon een usb c aansluiting. Ook zijn er sterke geruchten dat Apple over gaat stappen op USB C voor een nieuwe iphone. Een logische stap gezien de macbooks.
Gaan we straks wel weer chaos hebben als ook de laders overstappen op USB-C. 'Noodzakelijk kwaad' I guess en gaat geen enkele wetgeving mee helpen, maar zal zeker weer een flink aantal jaren duren voordat 'alles' op 'alles' past.
heeft het niet ook te maken met de manier van opladen zelf?
bijna iedere fabrikant heeft weer een eigen manier van fast charging geloof ik waardoor laders van verschillende fabrikanten nou niet direct uitwisselbaar meer zijn...
Hierdoor maak ik gebruik van verschillende laders door mekaar heen.
Niet alle laders zijn gelijk aan elkaar. Sommige laden sneller dan andere.
Snoertjes en Koppelstukjes..... Apple's manier om onder afspraken uit te komen zonder dat ze er zelf ooit last van zullen hebben.

Iedereen heeft een oplader in huis. Niemand heeft een kabeltje bij. En toch kan niet iedereen overal opladen. En dat alleen maar omdat Apple weigerde mee te doen en zich er met "snoertjes en koppelstukjes" vanaf maakte.

En zelfs dat wordt nu een probleem. Tof dat ik de oplader van m'n iPad Pro bij heb maar m'n iPhone kan ik er niet mee opladen. Zelfs niet als ik m'n iPhone kabeltje bij heb want die past niet in de stekker van de iPad lader!! Wat nu?!
Ik heb een USB-C naar Lightning kabeltje gehaald. Daarmee hoef ik nu in de praktijk minder mee te slepen elke dag... Alleen de oplader van m'n iPad Pro, maar ik kan nu ook kiezen de oplader van m'n Macbook te gebruiken om de iPhone en iPad Pro op te laden. Of m'n iPad de telefoon te laten laden, of de laptop dat te laten doen...
Laten we ook de milieu aspecten niet vergeten, 1 kabel voor veel van mijn electronica scheelt heel veel afval en ik hoef ook maar 1 keer te betalen voor een kabel omdat hij niet meer standaard meegeleverd hoef te worden. Het valt mij tegen dat tweakers hier blijkbaar helemaal niet mee bezig zijn.
https://www.rtlz.nl/tech/...n-smartphone-lader-europa

[Reactie gewijzigd door Tweakerhenk op 22 juli 2024 17:35]

Ik begrijp dat wel, maar in de praktijk verwacht ik toch bij elk nieuw apparaat dat ik aanschaf in principe ook een oplader. De levensduur van mijn kabeltjes zijn namelijk korter dan die van de apparaten die ik er mee moet opladen. Laatst verdween er bij mij zelfs eentje in de printer......en dat liep niet goed af. Tevens vraag ik mij af in welke mate de kabeltjes qua e-waste in verhouding staan tot al die grotere apparaten, van kleine modems/settopboxen tot complete PCs.
Ben gepensioneerd maar bij mij is nog nooit een aansluit of verbindingskabel stuk gegaan. Ben het met je eens dat ze bij andere apparaten dikwijls ook veel teveel kabels mee leveren. Heb dozen vol in mijn schuur staan om naar de kringloopwinkel te brengen. Zie daar nog regelmatig mensen zoeken naar specifieke kabels.
Ik zal dan ook zeker niet ontkennen dat ik voor een groot gedeelte zelf debet ben aan de korte levensduur van mijn kabeltjes. Echter een nieuw apparaat zonder oplaadkabel is toch een beetje hetzelfde als nieuwe schoenen zonder veters. Ik vraag mij ook af of er als beleidsmaatregel wel zoveel winst te behalen is, immers het aantal standaarden is toch in principe nog maar twee (als we het nieuwe USB-c zien als doorontwikkeling) ?

Waar ik mij bijvoorbeeld veel meer aan erger dat zijn die zinloze kabels die meegestuurd worden als je een nieuwe internetprovider heb. Dan zitten er altijd twee van de utp-kabels in die te kort zijn voor een zinnige bekabeling naar bijv. boven of de woonkamer en veel te lang om een apparaat ergens aan te pluggen. Van die dingen heb ik er zeker 10 liggen met allemaal het koordje nog er om heen.
Laten de telefoonleveranciers eerst maar eens beginnen met het niet meer meeleveren van kabels en vooral opladers om het e-afval tegen te gaan. Los erbij verkopen is prima.
Als ik nu een telefoon koop haal ik de lader en het snoer al niet eens meer uit de doos.

Idem voor laders bij Chromecast. En zo kan ik wel meer verzinnen.
Nintendo was een van de eersten (voor zover ik weet) die bij zijn producten (3DS XL) geen oplader meeleverd.
Dit was in 2015.

Toen ik in 2018 een New Nintendo 2DS XL kocht als upgrade van mijn oude 3DS kreeg ik een oplader er bij.
Dus commotie zal voorlopig wel zorgen dat opladers gewoon meegeleverd worden
Leuk die duurzaamheidsplannen, maar ik ben toch echt voor de Lighting connector en niet USB-C.

Ik heb enige tijd bij Ivizi (Nu Amac) gewerkt, waar het schoonmaken van een Lightningpoort zeer eenvoudig was met al die aangekoekte stofdeeltjes: simpinnetje gebruiken en hoppa. Klaar ermee.

Nu werk ik voor KPN en als een klant binnenkomt met een toestel welke niet meer wilt opladen, is dit ook 9 van de 10 keer aangekoekte stof in de poort. Maar het lukt mij niet om deze zo eenvoudig schoon te maken zonder ook maar 1 contactje te beschadigen. Zeker als deze stof onderop zit aangeduwd en de klant nog eens 10 keer harder heeft geprobeerd om de connector erin te proppen.

De duurzaamheidsfactor van Lightning is dus echt even een geweldig stuk hoger dan bij USB-C...
Dat is waar. Maar Lightning is niet zo toekomstbestendig als USB-C. Het kan maximaal USB 2.0 aan, en heeft geen dingen als alternate modes. Apple's display adapters voor Lightning hebben een hele SoC er in zitten om een videostroom te decompressen. Daarom zijn die Apple adapters zo duur. Terwijl je met USB-C gewoon alternate-mode displayport hebt zonder enige compressie. Die ook echt gebruikt wordt door fabrikanten zoals Samsung voor hun DeX docks.

Dit is een probleem dat verder gaat dan alleen telefoons, het wijd verspreid maken van een techniek heeft alleen maar voordelen. Ik kan nu bijvoorbeeld met mijn MacBook lader mijn Samsung S8 opladen, en nog met de hoogste snelheid ook! Dus een standaard die toekomstbestendig is, is belangrijk hierbij.

Bovendien is Lightning ook gewoon geen reeele optie omdat Apple dit nooit zou toestaan.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:35]

Het terugdringen van e-afval zal hiermee niet worden opgelost lijkt me. De telefoons worden soms vaker vervangen (minstens elke 2 jaar) terwijl de oplaadkabeltjes vaak bewaard worden voor de auto/slaapkamer/enz.

Om e-afval terug te dringen kunnen ze beter kijken naar verplichtingen als vervangbare accu's, repareerbare telefoons, geen elektronica uit China, enzovoort.
Alle accu's zijn vervangbaar; er is een complete industrie geboren die diensten aanbieden om je accu's en kapotte schermen te vervangen.
En tegelijkertijd is het moeilijker dan ooit om een accu te vervangen. En planned obsolescence is ook een ding want na max 3 jaar kun je fluiten naar updates terwijl de hardware nog prima in orde is.

Ik ben 100% voor het vervangen van accu's in telefoons maar laat ze fabrikanten eerst maar eens een schop onder de kont geven en verplichten dat er weer een batterij klepje geplaatst wordt.

Het is echt schandalig hoeveel het milieu moet lijden voor een telefoon die 1mm dunner moet zijn of zogenaamd waterdicht is (iets wat met een klepje ook prima mogelijk is). Oh jah, en die ondersteuning van max 3 jaar mogen ze ook wel eens aanpakken (mijn Windows laptop krijgt ook al 10 jaar updates).
En tegelijkertijd is het moeilijker dan ooit om een accu te vervangen. En planned obsolescence is ook een ding want na max 3 jaar kun je fluiten naar updates terwijl de hardware nog prima in orde is.
Planned obsolescence--ik denk eerder convenient obsolescence; men wil zo graag het nieuwste van het nieuwste dat het behouden van onderdelen ter reparatie van wat oudere apparatuur financieel niet interessant is.
De realiteit tegenwoordig is dat het apparaat minder lang mee gaat dan zijn accu. Dus een standaard om je oude accu in een nieuw apparaat te zetten is dan nuttiger...

Ik moest pas een nieuwe elektrische tandenborstel kopen omdat ik er geen opzetborsteltjes meer voor kon kopen, de accu was nog prima, alleen de fabrikant vond het niet nodig om hem langer mee te laten gaan dan een paar jar.
Dit houdt dus in dat allen Apple een stap zet naar USB C en dan zijn wij er? Ik kan begrijpen dat dit in de jaren 90 en begin 2000 een issue was, echter is het overgrote deel van de telefoons nu USB C, of USB B als daar nog gebruik van wordt gemaakt.

Waar hier nog wel een verbeterslag in is te halen, is de laptop markt. Die waren de vorige keer dacht ik niet mee genomen, dat zou nog wel eens een mooie winst zijn voor de consumenten.
Het gaat hier dus niet alleen om telefoons.
Mijn bluetooth headset heeft Micro-USB
Mijn fietsledjes hebben mini-USB
Mijn Google Home Hub heeft een eigen barrel-plug
Mijn laptop heeft een andere eigen barrel plug, de laptop van mijn vrouw ook terwijl daar ook USB-C op zit.
De ene iPad lightning, de andere USB-C
De BlueTooth en Sonos speakers ook weer allemaal net een andere aansluiting
Dat gaat ook al wel veranderen. De MX master serie heeft bijv al usb-c, maar ook bij headsets heeft de Sony WH-1000XM3 bijv usb-c. Nu mijn telefoon ook over is let ik er iig wel op als ik nieuwe accessoires koop.
...en hier gaat het dus om! Zodra er 1 standaard gestimuleerd wordt dan treedt een sneeuwbal effect op. Steeds meer apparatuur voldoet aan die standaard, consumenten kopen apparatuur die aan die standaard voldoet meer dan andere apparatuur, apparatuur die niet aan die standaard voldoet wordt minder gemaakt, standaard wordt goedkoper om te maken dan niet-standaard, consument verwacht/vereist dat apparatuur aan de standaard voldoet en uiteindelijk denkt niemand hier meer bij na en is het gewoon zo.
Onverwachte gevolgen kunnen dan zijn dat je voortaan geen lader meer bij al je apparatuur meekoopt maar er alleen een paar loskoopt. Goedkoper, gebruiksvriendelijker en beter voor het milieu
Ik denk dat het hier om gaat, zelf op je aankopen letten. Nieuwe omslachtige regels met minimale verandering zorgen niet voor een mega verandering in consumptie en dus afval. Wanneer iedereen eigen verantwoording neemt en toch ieder bedrijf laat innoveren, volgt de consument de beste oplossing.

Een delegated act is wel een goed idee. Stimuleren, maar niet domineren.
Accuboormachines, zaklampen, batterij opladers, USB koffiemokwarmer... Er zijn nogal wat draagbare apparaten. Ik vrees voor veel vaagheid en uitzonderingen.
Ik zou er best mee kunnen leven als alles een USB standaard moet hebben, dus: Micro-USB, mini-USB of USB-C. Al het andere weg.
Gewoon USB-C. Laat de rest maar weg. USB-C heeft veel meer voordelen zoals groter stroom doorvoer, je kan er (indien het apparaat het ondersteund) er een monitor op hangen zonder verdere kabels (dus beeld en stroom gaat dan via één kabel).
Anoniem: 120539 @Arnaud14 januari 2020 10:43
De ... en Sonos speakers ook weer allemaal net een andere aansluiting
Sonos speakers hebben een (gestandaardiseerde) 230v aansluiting.

Verder heb je wel een punt; dit probleem is breder dan telefoons alleen.
Eigenlijk zou (bijvoorbeeld) USB-C verplicht moeten zijn, tenzij dat in conflict is met de afmetingen van het aan te sluiten device. (te klein)
Of stevigheid. De standaard 8 stroomaansluiting zit wel wat steviger vast dan een microusb aansluiting.
Laptops zullen nog hun eigen standaard blijven houden, dit komt omdat thunderbolt maar 100W opladen ondersteunt. Mijn Lenovo laptop kan met usb-c laden maar dat gaat dus een stuk langzamer want de normale lader laadt met 135W.
Arnaud, plus 1. Goede opmerkingen!
Letterlijk de twee regel uit dit artikel: Naar aanleiding van het debat maandagmiddag stemt het parlement binnenkort over een motie voor het verplicht stellen van een universele oplaadstandaard voor 'mobiele telefoons en andere draagbare apparaten'. "Een algemene lader zou op alle mobiele telefoons, tablets, e-boeklezers en andere draagbare apparaten moeten passen", schrijft het EP.
Mijn Macbook Pro heeft alleen maar USB-C/Lightning aansluitingen, zijn die op de iPhone niet ook door beide te gebruiken? Best of both worlds so, vind het wel fijn.
Ik heb een iPhone 8 van mijn werk en die heeft een apple aansluiting (geen flauw idee hoe dat heet).
Lijkt me een weinig effectieve maatregel. Er zijn toch wel betere en veel effectievere maatregelen te bedenken die innovatie niet belemmeren: Right to repair. Bijv. ieder verkooppunt moet naast 2 jaar garantie ook 5 jaar reserve-onderdelen en reparatie kunnen bieden tegen een redelijke prijs.

Merk op dat, net als bij garantie, de winkel hoeft dit niet zelf te doen. Ze mogen ook de fabrikant erop aanspreken, of een 3rd party bedrijf. Voor de consument is de winkel echter het aanspreekpunt, net als bij garantie-claims.
Right to repair. Bijv. ieder verkooppunt moet naast 2 jaar garantie ook 5 jaar reserve-onderdelen en reparatie kunnen bieden tegen een redelijke prijs.

Merk op dat, net als bij garantie, de winkel hoeft dit niet zelf te doen. Ze mogen ook de fabrikant erop aanspreken, of een 3rd party bedrijf. Voor de consument is de winkel echter het aanspreekpunt, net als bij garantie-claims.
Wat je hier benoemt gaat echt veel verder dan right to repair, right to repair houdt in dat je niet onredelijk wordt belemerd in het repareren van je eigendom, denk aan software die het aparaat permanent uitschakelt als het merkt dat je er aan hebt gesleuteld etc zodat je 'verplicht' naar een verkoper moet gaan voor reparaties.
Maar het verplichten aan een verkoper / leverancier / fabrikant om onderdelen te blijven maken of reparaties te bieden gaat wat mij betreft te ver, dan leg je ineens allemaal verplichtingen op, verplichtingen die overigens concurentie tegenhouden omdat lang niet alle bedrijven deze kosten kunnen hebben.
Maar het verplichten aan een verkoper / leverancier / fabrikant om onderdelen te blijven maken of reparaties te bieden gaat wat mij betreft te ver, dan leg je ineens allemaal verplichtingen op, verplichtingen die overigens concurentie tegenhouden omdat lang niet alle bedrijven deze kosten kunnen hebben.
Welke kosten? Ik zeg toch niet dat de bedrijven deze diensten gratis moeten aanbieden?

Kleine bedrijfjes kunnen gewoon aanspraak maken bij bijv. de fabrikant, of een derde partij gespecialiseerd in reparaties en reserve-onderdelen. Deze partijen zijn er al voor de garantie-claims. Het primaire verschil is dat reparaties niet langer alleen aangeboden worden onder garantie, maar ook wanneer de consument zelf het product sloopt (op kosten van de consument)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 17:35]

Wat dacht je van de kosten voor het in stand houden van de productie van reserve onderdelen voor reparaties, of de opslag van die onderdelen. Dat de onderdelen dan betaald worden door de consument is prima, maar de hele logistiek er om heen moet ook betaald worden.
Dat wordt dan of aan iedereen doorgerekend bij verkoop, of je er gebruik van maakt of niet, of je krijgt wellicht situaties waar de kosten voor vervangende onderdelen toren hoog zijn omdat ze on-demand gemaakt moeten worden, lijkt mij niet te doen dit.
Wat is het probleem precies? ER zijn nu twee opladers, Lightning voor alles Apple en USB-C voor de rest. Lijkt mij prima oplossing? Ik gooi zelf nooit oplaadkabels weg want micro Usb kan je altjid nog wel voor iets gebruiken.

Er zijn toch wel grotere vissen te vangen zoals het makkelijk vervangen van een scherm of batterij bij apparatuur. Vroeger kon elke telefoonbatterij vervangen worden bij elke telefoonboer op de hoek van de straat.
Wat dacht je van alle snellaad standaarden?
Je steekt je kabel in, de chips erin kijken of je kan snelladen en doen dat zo nodig. Anders duurt je opladen wat langer.

Snelladen is ook relatief nieuw lijkt me niet handig om hier al een standaard in te forceren en de rest uit de markt te duwen.
Of juist wel. Hoe sneller je een standaard stelt des te gemakkelijker kan deze geïmplementeerd worden.
Totdat er weer een nieuwe standaard komt en dan mag je de opladers volgens de zojuist geïmplementeerde standaard weer gaan vervangen.

https://xkcd.com/927/
De smartphone laders zijn toch al universele, je kan gewoon een iPhone lader gebruiken voor een Android smartphone, die hebben gewoon (de laders) een USB aansluiting, waar je gewoon een USB kabel in kan doen!?

Dus snap het niet helemaal wat ze nou willen, ze willen dus nu Apple verplichten om ook de kabel die los is, ook USB-C moet wezen voor iPhone smartphones, en dat dus de iPhone een USB-C aansluiting krijgt?

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 17:35]

Gewoon alles draadloos laden... dan heb je geen stekkers en kabels meer nodig. Dan maakt de aansluiting ook niet meer uit
Alleen wel jammer dat de efficiëntie dan maar 50% is. Voor een paar telefoons niet zo erg maar bij alle telefoons toch behoorlijk.
Er is al een standaard voor, deze is geïntergreerd in de USB standaard en werkt best wel goed. Genaamd PowerDelivery, kan op verschillende wattages laden voor verschillende telefoons.
Dat gaat ook niet opgelost worden door deze wet. Alle snellaad standaarden maken gebruik van bestaande USB-C of apple's lightning. Als ik mijn snellaad adapter + een kabel inplug in een andere telefoon dan laad deze gewoon niet snel op wanneer de telefoon het niet ondersteund.

[Reactie gewijzigd door tekken4111 op 22 juli 2024 17:35]

Dat is natuurlijk niet zo gek.

Als de telefoon het niet accepteert (aka, niet compatible is), kun je het er moeilijk bij in gaan beuken
Met niet ondersteund wordt hier natuurlijk bedoelt dat de telefoon snelladen niet ondersteund :+ Een adapter kan dus prima passen maar geen snellaad mogelijkheden bieden ook al kan het stekkerblok dat wel.
Maar wanneer je telefoon snellaadstandaard A ondersteunt en je oplader snellaadstandaard B dan ondersteunen beiden snelladen, maar wordt je telefoon nog steeds maar langzaam volgedruppeld.
Snelladen heeft vooral met de kabel te maken. Ik laad bijv. snel met een USB type C aan de telefoon kant en een Type A aan de adapterblok kant.
Of het vliegt in de fik
Er zijn amper verschillen meer, alles gaat naar USB PD (Power Delivery).
Want ook mijn Samsung A5 (2017) met USB C en Quick Charge 2.0/Adaptive Charging ondersteunt al USB PD.

Daarnaast doen de meeste al 5V 2.4A (10+W), wat bij de meeste telefoons al vrij rap gaat. Het is misschien geen 80% in 30 minuten, maar in een uur of 2-3 vol is voor een nachtkast oplader natuurlijk prima.
De techniek gaat harder dan mogelijke wetgeving.
Straks is micro-usb verplicht terwijl alles al USB3.1 of hoger heeft. |:(
Maar waarom zou Apple een speciale status moeten krijgen? Alles USB-C of alles Lightning, en dat laatste zie ik niet gebeuren sinds Apple flinke kosten rekent voor het gebruik ervan.

En overgens is nog niet iedereen over op USB-C, sommige goedkopere Samsung's komen nog gewoon met een micro-USB kabel.
Vreemde bij Apple vind ik dan nog, dat de laptops ook allemaal USB-C zijn, en de lader die bij de telefoon komt is een USB-C lader, maar alleen de telefoon gebruikt lightning, dus een USB-C naar Lightning kabel komt er bij. Ze zijn zo dichtbij...
Oftewel: Het idee dat je de lader niet hoeft weg te gooien voldoen ze al aan.
Sterker nog, dat is al jaren, bij alle fabrikanten.
Je krijgt een 230V -> USB converter (de lader) en een USB (A/C) naar telefoon kabel die eindigt in een USB (mini-B/micro-B/C) of Lightning stekker.

Wat is dan het probleem?
Het probleem is dat de iPhone gewoon een usb-c aansluiting zou moeten hebben, zodat alles universeel is.
Dat is simpel te verklaren: accessoires. En dat werkt 2 kanten op:
- huidige accessoires werken niet (zonder verloop) meer
- het wordt lastig om Apple-tax te vragen voor nieuwe accessoires als het gewoon via een universele USB-C connector werkt.
Nee, ik vind dat Apple zich maar moet conformeren aan de standaard die de rest van de wereld ook gebruikt. Wat mij betreft worden er 2 standaarden verplicht, USB-C voor bedraad laden en Qi voor draadloos laden. Apple wil puur hun eigen standaard blijven gebruiken zodat ze daardoor nog meer extra geld binnen krijgen vanwege licensering aan thirdparties, dat valt natuurlijk compleet weg wanneer ze verplicht worden om USB-C te gaan gebruiken.
Lightning op een telefoon is imho ook gewoon superieur. De connector waarbij de kabel het mannetje is ipv andersom is veel slimmer. Je kabel kan slijten of verrot gaan (eg: afbreken), maar je poort blijft in orde.

Maar ‘t maakt niet uit, als de geruchten waar zijn gaat Apple helemaal geen poorten meer op hun iPhone zetten.
De poort zelf kan dan net zo hard slijten hoor, ja dat er intern iets afbreekt is een stuk kleiner, maar ik heb bij usb-c (of micro-usb) in iedergeval nog nooit meegemaakt of gehoord dat daar wat was afgebroken, IMHO moet je toch wel heel HEEL lomp bezig zijn om dat de slopen.
Wat bij een connector het meest slijt zijn de buigende contacten. Bij lightning zitten die in de telefoon. Bij USB-C in de kabel. Dit is juist een van de verbeteringen geweest van USB-C ten opzichte van USB-A, waar dit wel zo was. Dit maakt dat de poort een langere levensduur heeft dan de kabelconnector.

USB-A was maar berekend op een levensduur van 1500x inpluggen! Bij USB-C is dit 10000.
Idd en de garantietermijn oprekken naar 3 of 4 jaar (incl. Batterij) zou mijn inziens een hoop e-waste voorkomen.
Gewoon de accu makkelijk te verwijderen verplicht stellen, gaan veel mensen langer met hun toestel doen (veel zullen al snel de accu de schuld geven terwijl het gewoon te wijten is aan te veel actieve rotzooi op de achtergrond).
Het zou een voordeel zijn maar dan kan je ip67 en ip68 Waterdichtheid wel vergeten.
dat hadden telefoons vroegâh ook niet en dat was volgens mij niet zo'n groot issue (behalve voor die paar lompzakken die hun telefoon in het toilet, in een bierglas of iets soortgelijks lieten vallen).

mijn oudere telefoons zijn altijd vervangen omdat ik gewoonweg een nieuw toestel wilde (meestal na een jaar of 3) en niet omdat ze gesneuveld zijn door waterschade o.i.d. Kwestie van netjes met je spul omgaan. Ik hoef niet zo zeer dat ding te bedienen in de regen, in de badkamer of weet ik wat allemaal.
Vroeger hadden we nog veel meer dingen niet.. die ook gelijk allemaal maar afschaffen dan? Tja vroeger was alles beter hè..
Kwestie van tijd voor ze daar ook wat op vinden.
Probleem is dat die ene fabrikant de boel tegen werkt, verder is iedereen mee. Je kunt al het spul uit de winkel nu met USB-C opladen op eentje na.
de iPad Pro uit 2018 is anders gewoon met USB-C :*
Nu noem je een toestel van de vele, de meeste andere van hen weigert die aansluiting gewoon.
Het probleem is dat bij elk apparaat een oplader komt die vroeg of laat weggegooid zal worden. Het verschuift alleen het weggooien. Men zou eerder een losse telefoon moeten verkopen en laders apart.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 22 juli 2024 17:35]

Maar meestal heeft men meerdere opladers.
Eentje in de keuken, eentje bij het bed, eentje bij de bank, eentje in de tas voor onderweg/ op het werk. Met een beetje mazzel loopt de aanwas door de aankoop van een nieuwe telefoon ongeveer gelijk met het afdanken/ zoekraken van oudere opladers. Je hoeft niet elke twee jaar een complete set nieuwe opladers te kopen.

Ik kan me de tijd nog herinneren dat bijna elke telefoon een andere aansluiting had (de een vaak nog brakker dan de andere). Iedere nieuwe telefoon betekende een nieuwe oplader. Eén exemplaar werd meestal bijgeleverd, maar een extra exemplaar, of een oplader voor in de auto moest je er iedere keer zelf bij kopen. En had je partner een andere telefoon, dan had je dus twee verschillende laders. Gelukkig waren dat nog telefoons die makkelijk een week met een volle accu deden, dus was één oplader op één plek in het huis en één in de auto vaak al voldoende. (Of twee of meer opladers op één plek wanneer meerdere huisgenoten een telefoon hadden.)
Je hebt nu dus genoeg laders dat je geen nieuwe behoeft, en ik ook. Waar ze liggen maakt niet uit. Maar omdat bij elk nieuw apparaat een oplader zit heb ik dus een halve la vol opladers.
Er zijn nog een heleboel laptops en tablets die je niet via usb-c kan opladen, maar waarvoor een speciale connector nodig is. Of waar je een micro-usb voor nodig hebt. Of een verlengde micro-usb stekker omdat het socket verdiept in de telefoon ligt.

En het verplichten van een standaard connector zorgt er ook voor dat apparaten ook gewoon via usb opgeladen kunnen, en niet enkel via een draadloze, niet gestandaardiseerde, mogelijkheid.

Of dat de connector wel een usb-c vorm heeft, maar dat het (snellaad) protocol closed is. Dus als je geen compatibel telefoon en lader hebt je simpelweg helemaal niet kunt laden; dus ook niet op de 5V1A snelheid. Of dat een Apple device detecteert dat je lader niet van Apple zelf is en daarom niet zal gaan laden.

Dus ja; ik zit best te springen op een standaard. Één standaard voor alles...
Het probleem zit hem echter ook in de USB-C maximum wattage. HP heeft zijn eigen USB-C lader met 220w ontwikkeld, maar dit is boven spec. Officiele maximum van USB-C is 100W en dat is niet genoeg voor alle laptops. De meeste PC's draaien op ~350-450Watt met powersupplies die vaak wel tot 500-600 gaan.
Laptop adapters zijn meestal max 90W
Asus heeft ooit een Gaming laptop gemaakt die in een waterkoeling kon pluggen en echt achterlijk veel stroom kon verbruiken. Had twee laptop adapters ofzo.

Ultrabooks en normale laptops kunnen zeker wel onder 100W, maar gaming laptops is meer
Kunstmatige levensduur is ook een probleem. Als het functioneren af hangt van de software van de producent, deze verplichten die voor een lange periode beschikbaar te houden of zorgen voor een alternatief zodat de eigenaar zelf iets kan regelen. Geen van beide komt dicht in de buurt van oplichten en zou geen optie mogen zijn.
Als ik mijn telefoonlader vergeet mee te nemen wanneer ik mijn ouders bezoek, en vraag of ik daar een kabeltje kan lenen, krijg ik de opmerking: "Oja, jij hebt die rare aansluiting toch?" Dit gaat dan over USB-C, uiteraard geen kabeltje te vinden. Er zijn nog steeds een aantal telefoons met de micro-B stekker, ook die actief verkocht worden.

En dan nog niet te beginnen over de laadmethode: gaat het nou om Power Delivery (/Programmable Power Supply), Quick Charge (/Adaptive Fast Charging), VOOC (/Dash Charge), Pump Express of SuperCharge? En dan is er nog kans dat ik er een paar mis.
Goed punt. Ik denk dat er nog veel meer te halen valt bij het verplicht repareerbaar en/of upgradable maken van apparatuur. Niet-repareerbare apparatuur kan dan als "disposable" worden aangemerkt met bijvoorbeeld een extra importbelasting als gevolg.
Ze mogen wat mij betreft ook wel eens wat doen aan de repareerbaarheid en de vervangbaarheid van batterijen bij telefoons (en andere apparaten).

Nu zijn het in feite wegwerpproducten geworden.
Dat zit helemaal goed, welke telefoon of laptop kan je niet makkelijk laten repareren? Zelf doen, misschien niet meer zo’n goed idee als alles kleiner wordt.
Telefoons zitten dichtgelijmd of dichtgeklikt. Schroefjes ontbreken. Bij laptops hetzelfde verhaal. Daar krijgen ze ook een handje van het vastsolderen van geheugen, cpu's en ssd's. Zijn ze stuk of wil je upgraden, dan mag je een nieuwe gaan kopen en je oude op de afvalberg dumpen.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 17:35]

Nee, je mag je oude gaan recyclen, of laten repareren. Upgraden is niet een recht, en je kan genoeg apparaten kopen waar je wel aan je trekken komt.
Alleen kost repareren vaak een vermogen. En te veel apparaten zijn nog steeds ontworpen om net precies lang genoeg mee te gaan voor de garantie (of zelfs korter dan dat, als men er mee weg kan komen grotendeel van de tijd). Levensduur wordt het niet echt op ontworpen&gemaakt.

Ja, ik weet dat veel apparaten laatste decennium steeds gevoeliger worden, maar dat verklaart niet de enorme terugloop in levensduur bij normaal gebruik voor veel producten.
Ja maar dat klinkt als onderbuik gevoel, heb je cijfers dat producten steeds korter meegaan? En zou dit samenhangen met lagere prijzen van producten? Ik vind het een raar verhaal.
Helaas een onderbuik gevoel, dat klopt. Maar uitgezonderd de iPad die ik bruikleen heb, moet ik veel technische producten (vooral ICT-gerelateerd) vaker vervangen dan eigenlijk zou moeten. En ja, merendeel daarvan zijn lagere prijs-producten (bv telefoons van 60-90 Euro. Enige waar ik wel in investeer zijn de custom-build PCs die ik koop, maar zelfs met goed onderhoud lijken die binnen 5 jaar meer mankementen te gaan vertonen dan zou moeten :( )
Milieutechnisch gezien zouden ze upgraden en vervangbare onderdelen dus in de wet moeten verplichten. Zodat het wel je recht is.
Als we dan toch over het milieu beginnen, weten we wat voor voordelen het oplevert wanneer fabrikanten enkel chips inkopen en solderen, ipv hele ram sticks, ssds, etc.
Je bedoelt de extra connectors en printplaatjes? Dat staat toch niet in verhouding met de rest van het product. Dat is nog geen 5% extra materiaal als we de extra dikte meenemen. Als dat ervoor kan zorgen dat telefoon en laptops de helft langer meegaan is dat een dikke win voor het milieu.
Ooit een surface of iphone open gehad? Alles vol in de lijm, je kunt nog geen batterij vernieuwen tegenwoordig.
Dit bedoel ik. Het wordt actief tegengewerkt i.t.t. hoe het vroeger was toen je gewoon een klepje open kon maken en zelf de boel kon vervangen.
Als dat hiervoor nodig is worden jouw apparaten dat wat mij betreft dus wel, of je dat nu wil of niet. En daarom zou ik dergelijke regelgeving toejuichen.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 22 juli 2024 17:35]

Een verloopje bleek in het verleden voldoende te zijn. Ik hoop dat we snel draadloos gaan, dan zijn we van dit hele gedoe met kabels en connectors af. Wat betreft het repareren van dingen, alsjeblieft geen regelgeving om het onderbuikgevoel van een kleine meerderheid, rekening ermee houden, waarom niet, maar geen regelgeving.
De trend lijkt niet op "rekening houden met". De trend lijkt meer op "hoe meer lijm hoe beter". Verder is het wel belangrijk dat de omvang de groep die bijvoorbeeld een batterij zou wisselen sterk afhankelijk is van hoe makkelijk of moeilijk het gaat. En ja, ik zie ook dat een design dat niet open hoeft te kunnen voordelen kan hebben.

Maar ik vind het zelf nogal decadent om esthetische redenen voorrang te geven op de afvalproblemen die onze berg afgedankte spullen veroorzaakt. Recycling is geen antwoord. Slecht te repareren is meestal namelijk ook slecht te recyclen. Aangezien er dus mensen zijn die hun eigen kortetermijnbelangen laten prevaleren boven gemeenschappelijke langetermijnbelangen vind ik regelgeving op z'n plaats.

Om het wat lomp te zeggen: dit vind ik gewoon belangrijker dan of jij je telefoon mooi vindt of niet.
Oprecht de vraag:
Wat doe jij met je oude telefoons? afhankelijk van de telefoon zijn ze zo oud dat niemand ze meer wilt kopen, en zijn ze ook amper nog iets waar bij recycle diensten. Dan gaan ze bij mij thuis in een la om een "backup" toestel te houden, maar ondertussen liggen daar 4 telefoons in die totaal niet gebruikt worden en niks meer waard zijn. Zou niet weten wat ik er mee moet doen.

Realitisch; naar de mileustraat brengen zou goed zijn, maar kost mij tijd & geld. Het zou op zo'n manier moeten dat het voor de normale consument interessant is zodat ze de moeite ook echt ervoor willen nemen.
Ik ken een aantal mensen met bijvoorbeeld een oudere iPad die, op de batterij na, nog prima werkt.
Ga jij een iPad van 3 of 4 jaar oud voor ~€100 laten repareren? Ik niet... en hij is ook niet meer te verkopen op marktplaats o.i.d, dus wordt het afval. Onnodig afval.

Zelfde met telefoons. Mijn vorige telefoon was een note 4. Dat ding werkte prima en heb er 2 keer een nieuwe batterij voor gekocht. Dat kan ik met mijn nieuwe galaxy s9 niet meer. Nu moet ik de batterij laten vervangen voor 2, 3 of 4 keer de prijs (van mijn note 4 batterij) omdat heel de bende vastgelijmd zit.
Klopt. En wat is nu eigenlijk het nadeel van een vervangbare batterij? Waarschijnlijk dat de batterij iets kleiner wordt of de telefoon iets dikker.

Daar staat tegenover dat je makkelijk en goedkoop elke 2 jaar weer met een nieuwe batterij aan de gang kan. Ook goed voor de restwaarde van de telefoon. En natuurlijk het milieu.

De enige die er onder 'lijdt' is de fabrikant. Aan de andere kant koos ik vroeger juist voor een LG telefoon omdat de batterij te vervangen was.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 17:35]

Je kan ze gratis bij de apple store inleveren en dan worden ze gerecycled. Ze nemen zelfs oude rommel van andere merken in.

https://www.apple.com/be-nl/shop/iphone/reuse-and-recycle
Dat is maar net hoe je het bekijkt. Voor de gemiddelde consument is het moeilijker om zelf een batterij te verwisselen, maar je kan ze meestal bij een of ander service center laten verwisselen. Kost iets meer dan het vroeger kostte, dat geef ik toe, maar om nou gelijk een goede telefoon daarvoor weg te gooien is ook wat overdreven.
Een midrange telefoon van 3 jaar oud kan maar 75 a 100 euro waard zijn. Als de batterij dan voor 60* euro moet worden vervangen eindigt die sneller in de prullenbak. Met een vervangbare batterij van 10 euro is het veel aantrekkelijker om de telefoon een tweede leven te geven.

*Bij een Galaxy S8 kost het tussen de 45 en 75 euro: https://www.google.com/se...&sourceid=chrome&ie=UTF-8

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 17:35]

Dit is precies mijn punt.
Die dichtgelijmde telefoons van tegenwoordig zijn vaak gewoon een total loss als je de batterij moet gaan vervangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.