Zwitserland wil vanaf medio 2017 universele opladers voor smartphones

Zwitserland heeft besloten dat vanaf de zomer van 2017 alleen nog maar smartphones verkocht mogen worden die via een universele kabel opgeladen kunnen worden. Daarmee volgen de Zwitsers een Europese richtlijn die eveneens in 2017 van kracht moet worden.

De Zwitserse autoriteiten stellen dat de telecomwetten in het land worden aangepast om fabrikanten te kunnen dwingen een universele oplader te ondersteunen. De bedoeling is om de wetgeving in lijn te brengen met die van de EU en om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen. Volgend jaar gaat de nieuwe wetgeving in, maar producenten van mobieltjes krijgen dan nog een jaar de tijd om aan de wetgeving te voldoen.

Eerder werd in de Europese Unie al afgesproken dat een universele oplader verplicht moet worden gesteld. Net als in Zwitserland is het de bedoeling dat de wetgeving in 2017 ingaat. Overigens moeten daarvoor nog wel de nodige politieke struikelblokken worden gepasseerd. Zo moeten lidstaten nog nationale wetgeving opstellen voordat de nieuwe regels daadwerkelijk geïmplementeerd kunnen worden. Zwitserland is het eerste land dat al nationale wetgeving heeft, waarmee de Europese regels van kracht worden.

Zwitserland hoopt met de regelgeving de technologische vereisten voor smartphonefabrikanten te harmoniseren met die van de EU. Zo kunnen producten voor de Europese markt ook automatisch toegelaten worden in Zwitserland, en andersom. De Zwitsers zijn namelijk geen lid van de EU, maar zij erkennen vaak wel elkaars wetgeving om markttoegang te versoepelen.

Een van de fabrikanten die mogelijk in de problemen komt met de nieuwe regels is Apple. Die houdt vast aan zijn eigen technologie met de Lightning-poort. De meeste andere fabrikanten gebruiken micro-usb, en deze standaard maakt goede kans om uitverkoren te worden als de connector die bedrijven moeten ondersteunen. Overigens heeft Apple in een eerder stadium al eens aangegeven waarschijnlijk een soort lightning-naar-usb-converter mee te leveren om aan de regels te kunnen voldoen.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

27-12-2015 • 12:19

344

Reacties (344)

344
329
174
5
0
17
Wijzig sortering
9 van de 10 mensen die op dit topic reageren weten blijkbaar niet het verschil tussen een oplader (lees: het apparaat wat je in het stopcontact steekt) en een kabel (wat voor verbinding met het device, zoals een telefoon, zorgt).

De opladers zijn (ook bij Apple) gewoon voorzien van een standaard USB aansluiting. Het is alleen de kabel welke verschilt: het meest gangbaar is micro USB, echter is het voor deze kabels in theorie onmogelijk om meer dan 5V (1.8A) over de kabel te krijgen. Tablets vereisen meer, dus o.a. daarom heeft Apple zijn lightning connector ontwikkeld. Naast deze hogere belasting is de aansluiting ook omkeerbaar en zijn er meer sporen beschikbaar o.a. voor het bi-directioneel sturen van signaal.

In tegenstelling tot oudere (o.a. Nokia dumb phones) met de ronde pennetjes, en zo zijn er nog wel meer oudere telefoons die hun eigen opladers hebben.

Het feit is dat de EU, en nu ook weer Zwitserland, enorm achter de feiten aanlopen met deze wet die er al jaren ligt, en inmiddels al door de realiteit is ingehaald.

Bovendien heeft de nieuwe USB-C standaard een behoorlijk aantal voordelen welke Apple ook al in de lightning connector had ingebouwd, dus het is aannemelijk dat alle toekomstige mobiele devices met deze standaard zullen worden uitgerust, dus ook Apple devices.
De EU stelt ook helemaal niet dat het een USB-aansluiting moet zijn (micro-, mini- of iets anders) maar dat het een universele aansluiting moet zijn. Als Apple zijn lightning-connector vrij beschikbaar stelt, dan zou dat ook prima zijn, maar Apple vraagt daarvoor misschien teveel of ze staan het niet toe die te gebruiken op telefoons en tablets. Er zijn immers zat 3rd-party accesoires verkrijgbaar voor Apple en de fabrikanten daarvan hebben waarschijnlijk allemaal licentiecontracten moeten afsluiten met Apple maar telefoon- en tabletfabrikanten vertikken het om hun devices met een lightning-connector uit te rusten en daar moet een reden voor zijn.

Dat de EU en Zwitserland achter de feiten aanloopt is niet waar. Eerder is een soortgelijke wet aangenomen en toen zijn alle fabrikanten overgestapt van een propriëtaire laadaansluiting naar micro-usb, inclusief Nokia en met enige uitzondering Apple. Deze wet die in 2017 ingaat is ook al jaren geleden aangekondigd. Fabrikanten hebben uiteraard ook tijd nodig om een standaard te ontwerpen en overeenstemming daarover te bereiken en usb-c is misschien daarom juist hun antwoord op de wet.
onjuist wat je stelt.

het universele van de lader zit in het feit dat er een standaard aansluiting op moet zitten en dat de lader bv. 12 volt, 2.1A af moet geven. Bij telefoonladers zit er al een standaard universele USB-A aansluiting op.

Alle devices die ermee opgeladen/gebruikt kunnen worden moeten dus in de toekomst voldoen aan deze waarden. Bovendien moeten de laders voldoen aan bepaalde waarden qua afgegeven radio frequentie en straling:
For radiocommunications equipment, the powers and the frequencies used will also have to be indicated, in addition to any restrictions on use.
er staat letterlijk in het Zwitserse artikel:
The standardisation efforts specified in the new legal basis concern, among other things, mobile telephones and other devices which will have to be compatible with a universal charger by mid-2017 at the latest. This measure will reduce the quantity of chargers and therefore the amount of electronic waste.
het gaat niet over de kabel, maar over de lader.....die moet universeel zijn, om voor meerdere soorten devices te kunnen voorzien van stroom/opladen, waaronder mobile telefoons, maar ook andere devices.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 26 juli 2024 03:46]

Deze "vorige wet" was geen wet maar een richtlijn:

nieuws: Raad van de Europese Unie keurt richtlijn voor universele telefoonlader goed

Als het een wet was, had Apple hem niet zomaar kunnen negeren.

(edit: was bedoeld als reactie op @BeosBeing)

[Reactie gewijzigd door freekvd op 26 juli 2024 03:46]

EU kan wel eisen maar universeel is niet altijd de beste oplossing of soms wellicht helemaal geen mogelijke oplossing.

En hoe vaak kopen we nu een nieuwe telefoon? welke overigens al standaard met een oplader geleverd worden.
Dat is geen universele waarheid. Bijvoorbeeld bij de moto g wordt geen lader meegeleverd. Er zijn vast meer fabrikanten die dit in de toekomst toe gaan passen.
1 voor thuis, een voor in de auto en een voor op het werk.

Dan raakt er eentje zoek en koop je een nieuwe maar vind je de oude plots weer.

Zo heb ik al 4 laders ligggen....

Doe ik dat elke 2 jaar omdat er geen universele aansluiting is dan tikt het aardig aan.
Eénmaal in de 5 jaar?
Als Apple zijn lightning-connector vrij beschikbaar stelt, dan zou dat ook prima zijn, maar Apple vraagt daarvoor misschien teveel of ze staan het niet toe die te gebruiken op telefoons en tablets.
lightning-connector bijna ideaal. Het past altijd, nooit zoeken van zit hij op de kop echter heeft 1 nadeel. Heb regelmatig klachten hij laad niet meer goed op. Connector zit volstof en stof is lekker aangestampt. Met micro-usb nog nooit dit probleem gezien.
Nadeel 2: kabels kosten bijna op het criminele af een godsvermogen.(relatief met usb gezien).
Nadeel 3: apple only. Apple weigert de connector aan andere fabrikanten te geven.
Weet je waarom deze kabels zo duur zijn? Zit een chip ingebouwd, waardoor de prijs van een kabeltje flink duurder wordt. De chip zorgt namelijk voor dat de apparaat waarmee het aangesloten is een signaal krijgt van "Ik ben deze kabel met deze specificaties". Als het een officiële kabel is en goed gebeurt is door Apple dan kan deze kabel gebruikt worden om de iPhone op te laden. Vroeger was namelijk het probleem dat er iPhones kapot gingen door een goedkope Chinese rotzooi (kabels). Dit probleem heeft USB-C ook, laatst nog een artikel naar buiten gebracht door Google dat goedkope USB-C kabels het apparaat kunnen slopen. Gelukkig heeft Apple hier een oplossing voorbedacht en vandaar dat de kabels een stuk duurder zijn.

Meer weten over de chip? Zie link: http://appleinsider.com/a...ffer-just-enough-security

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 26 juli 2024 03:46]

Leuk dat je in de marketing van Apple trapt, maar een eenvoudig chipje in een kabeltje gaat natuurlijk de kostprijs geen €10 of zo opdrijven, waarschijnlijk heb je het in bulk meer over een paar cent maar al zou het een euro zijn, dan verklaart dat nog niet waarom de prijs zo hoog ligt.
Je vergeet even dat de kosten voor het ontwikkelen van zo kabel ook geld en tijd kost? Die kosten moeten uiteindelijk ook terug verdient worden, logisch dat Apple zijn kabels dan een stuk duurder verkoopt. Apple is niet enige fabrikant die deze kabels mogen verkoopt. Er zijn verschillende bedrijven die goedkeuring van Apple hebben gehad om deze kabels te maken en voor goedkoper te verkopen, Ik zie het probleem niet.
Inderdaad, in de action koop je een lightning kabel voor 1,79euro als ik me niet vergis. Het grote probleem voor apple is ook niet zo zeer de kabels maar de lader.

Lees de volgende link maar eens:

http://www.righto.com/201...ipad-chargers-pricey.html

Nu wat ik de laatste dagen vooral begrijp uit het nieuws is dat er inderdaad standaard opladers verwacht gaan worden. Dus voor apple ('en andere fabrikanten') veranderd er an sich niks omdat deze allemaal een standaard lader op usb leveren die aan alle veiligheidsvereisten voldoen.

De goedkope chinese ladertjes echter gaan wel in de problemen komen en hoogstwaarschijnlijk van hogere kwaliteit gaan zijn en stijgen in prijs (alhoewel de chinezen kennende gaat dit weer het absolute minimum aan veiligheid zijn...).
Je vraagt je af welke ontwerper dit verzonnen heeft.
Het is van de zotte dat bij USB-c (of zoals je aangeeft bij Apple) de electronica (chip) die laadstromen bepaalt in de kabel zit.
Dit zou in de laadelectronica van de apparaten bij de accu zelf moeten zijn aangebracht. Dan kan het nooit misgaan.
Hooguit kan je dan een wat lagere laadstroom krijgen als een adapter niet meer kan leveren, dan duurt het wat langer voor je apparaat geladen is.
De kabel moet het ook zelf aangeven.
Als jouw lader en apparaat zelf (theoretisch) 10A aankunnen en het kabeltje is chinees dun en kan maar 1A aan, dan smelt hij gewoon weg.

Ideaal zou zijn dat:
  • De lader aangeeft wat hij kan leveren
  • De kabel aangeeft wat hij kan verplaatsen
  • Het apparaat aangeeft wat het wil hebben
Of zoals de Samsung telefoons dat blijkbaar doen... De Note 2 in ieder geval probeert 1.8A te trekken, zakt de spanning hierbij te hard in (door een lader die die stroom niet aankan of een kabel met teveel weerstand voor die stroom), dan zal hij de gevraagde stroom verlagen, tot hij iets vindt dat geen probleem is voor de lader en/of kabel.

Helemaal geen chip nodig, maar appli wil graag nog wat licentiegeld ontvangen van de fabrikanten.
Anoniem: 302359 @Smithrs28 december 2015 13:13
Je vraagt je af welke ontwerper dit verzonnen heeft.
Het is van de zotte dat bij USB-c (of zoals je aangeeft bij Apple) de electronica (chip) die laadstromen bepaalt in de kabel zit.
Dit zou in de laadelectronica van de apparaten bij de accu zelf moeten zijn aangebracht. Dan kan het nooit misgaan.
Hooguit kan je dan een wat lagere laadstroom krijgen als een adapter niet meer kan leveren, dan duurt het wat langer voor je apparaat geladen is.
Ik ben geen slimme jongen als het op stroom aan komt dus correct me if I'm wrong, maar even simpel gedacht: Lang niet iedereen gebruikt altijd origineel spul om de boel mee op te laden. Vaak worden de originele kabels wel gebruikt maar die steekt men overal in, denk eens aan auto-opladers bijvoorbeeld. Je hebt zwaardere opladers die eigenlijk voor tablets zijn, men sluit ook zonder probleem de telefoon daar op aan. Nu is dat geen probleem want de kabel bepaald niet de oplader.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 26 juli 2024 03:46]

Nee, de chip zeg vooral:over mij is vet veel licentie kosten betaald en ik ben flink overpriced, dus mag je me gebruiken.. Verder is er echt geen enkele technische reden als ieder zich aan de specificaties houd..

[Reactie gewijzigd door Standeman op 26 juli 2024 03:46]

Probleem is dat niet iedereen zich aan de specificatie houdt (m.n. de Chinezen niet) en denken ik kan iets goedkopers maken dat ook werkt. Met die chip kan men eenduidig aanwijzen welke fabrikant de regels overtreed en kan Apple of een ander optreden.

Wel is die chip duur (door de licentiekosten of om een andere reden?)
polthemol Moderator General Chat @BeosBeing28 december 2015 00:07
dus het is apple zijn taak om te beslissen welke kabel ik gebruik (en vooral van wie). Want ze konden ook wat bedenken om op de telefoon zelf hoeveel stroom kabel x levert om maar wat te noemen, of een chipsysteem in de lader zelf (goed genoeg om te kijken of de bedrading klopt qua layout).

Het is een kabeltje, niets meer, niets minder. Dat is geen rocketscience. Maar, een chip van een euro of wat dan ook erin knallen, wat ~10 euro of meer extra oplevert, dat is natuurlijk altijd interessant :)
Dat de kabel eventueel ook voor 2 euro verkocht kan worden is toch geen argument?

Ja een BMW kan ook eventueel voor 10.000 euro verkocht worden, dan verdient BMW er niks aan maar hey jij hebt dan wel je BMW.

Waarom denk je dat al die fabrikanten laatste tijd in financiele problemen komen?

Toshiba, Sony, Samsung stopt met laptops, Sony verdient geen droog brood met hun smartphones, AMD in problemen enz enz.

Apple is juist gezond omdat ze proberen op zijn minst iets te verdienen op hun producten.

Zelfs al zou 99% van een 2 euro kabel winst zijn dan nog stelt dat toch niks voor?

Dat er tegenwoordig Chinezen zijn die vaak ook inferieure kabels op de markt gooien voor 1 eur wilt niet zeggen dat het oplichting is als een ander fabrikant wat meer vraagt.

Wat moet je nou met een 50 cent of nog minder winstmarge? Al verkoop je er miljoenen dan nog schiet je er weinig mee op.
Chip kan toch ook in het apparaat, lijkt me een logischer plek.
Micro usb dit probleem ook gehad op een HTC One M7, wilde geen contact meer maken, met een spelt stof er uit, en ging weer vrolijk opladen.
Het feit is dat de EU, en nu ook weer Zwitserland, enorm achter de feiten aanlopen met deze wet die er al jaren ligt, en inmiddels al door de realiteit is ingehaald.
De EU heeft eerst gevraagd of de industrie het zelf wilde regelen. Na wat gesputter is er toen besloten om allemaal mico-usb te gebruiken. Dat hebben ze allemaal gedaan, alleen Apple doet nog een beetje moeilijk, Nu maakt de EU er een wet van. Bedrijven die hebben meegewerkt aan het plan (iedereen behalve Apple) heeft geen enkel probleem, zo voldoen al aan de nieuwe wet.

Alleen de paar bedrijven die dwars zijn blijven liggen hebben last van deze wet. Voor ons consumenten is het alleen maar handig dat alle telefoons compatible zijn.

Ik verwacht dat de standaard vroeg of laat wel wordt geupdate naar USB-C en in de tussentijd zullen we het met verloopkabeltjes moeten doen maar ik vind het hebben van een standaard veel belangrijker dan welke standaard er precies gekozen wordt.
Hebben ze allemaal besloten om micro-usb te gaan of hebben de meeste gewoon de laatste USB aansluiting geïmplementeerd? Volgens mij het laatste, er is nooit iets officieel gekozen, wel pogingen.
Micro-usb had gewoon onoverbrugbare problemen voor Apple, en men zou hun huidige klanten en leveranciers van accessoires verloochenen als men hun eigen aansluiting zomaar over boord zou gooien.
De lightning kabel is aan te sluiten op bijna elke USB lader en is daarmee compatible.

Voor consumenten is het misschien handig om alle aansluitingen compatible te maken, maar dan moet de aansluiting vooruitgang en gebruiksgemak niet blokkeren, exact wat micro-usb wel deed. Die aansluiting loopt mijlenver achter op Lightning.
Dat er geluiden opgingen om micro-usb als de standaard te benoemen was van het zotte, dat zou men voor een inferieure techniek kiezen en een groep gebruikers met een probleem opzadelen.

USB-C is ontwikkeld door een grote groep waaronder Apple en daaruit is een aansluiting gekomen die een enigszins fatsoenlijk tegenhanger voor lightning is. En deze lightning zal zeker als voorbeeld gebruikt zijn bij het ontwikkelen van USB-C.
Daarom ben ik ook direct terughoudend met het toejuichen van 1 standaard. Het kan remmend werken met allerlei compromissen. En we moeten nu niet weer in dezelfde valkuil terecht komen wat de USB standaard uiteindelijk wel was. (een rommeltje aan zeer matige connectors)

Wat mij betreft blijft Apple lekker bij een convertor. Aan 1 kabeltje heb ik nu genoeg voor al mijn Apparatuur en ik heb nog geen moment Micro-usb gemist.
Micro-USB is eind 2010 voorgesteld door de EU, iedereen deed braaf mee en sinds midden 2012 ofzo gebruik 95% van de telefoons Micro-USB, maar een bepaalde partij (Apple) wou niet mee doen, dus is er nu een wet in de maak waarmee ze wel moeten meedoen. (zijn ze al jaren mee bezig trouwens)

cnet.com artikel uit 2010 over dat de EU wil dat iedereen Micro-USB gebruikt
cnet.com artikel uit 2013 dat er een wet van word gemaakt omdat Apple niet meewerkt
Allemaal voorstellen welke godzijdank nog niet tot een wetgeving zijn gekomen.
De impact voor Apple gebruikers zou met micro-USB groot zijn een enorme stap terug. Dat Apple niet meewerkt is volledig terecht.
Daarbij lost het niks op, want de tablet gebruikers blijven met andere kabels zitten omdat de standaard specificaties van micro-USB gewoon niet geschikt zijn voor het snel opladen van een tablet. Nu zijn er fabrikanten die de specs hebben opgerekt, maar dat is geen standaard. Maar afijn Apple heeft meegewerkt aan USB-C dus wie weet. Al vermoed ik dat Apple gewoon een convertor gaat meeleveren.
En die snellladers oa. Samsung geven 9V bij max. 1.67A af. De tijd dat er max 5V DC over USB gaat is voorbij.
En dan is het in een keer geen universele usb lader meer. Cirkel rond, lader afgekeurd in zwisterland. :+
Dat hoeft helemaal niet. Bij alle laders van dat caliber die ik ken gebeuren dergelijke spanningsverhogingen (high power mode) pas na communicatie tussen het device en de lader.

Dan pas is het bekend dat beide apparaten compatible zijn en mag de hogere spanning er komen. Anders zou je elk ander apparaat opblazen als je per ongeluk dit stekkertje pakt.

Is jouw apparaat niet compatible, dan laad hij gewoon met 5v
Waarom niet een wereldwijde wireless charger zoals bij Samsung? Ben je meteen van allerlei stekkertjes en de daaruit voortvloeiende toestelproblemen op lange termijn af. Bij mij werkt de Samsung wireless charger in combinatie met de Samsung S6 voortreffelijk!
Draadloos laden is inefficiënt, net zoals draadloze communicatie (bv internet) inefficiënt is in vergelijking met kabels. Je verliest gewoon een heleboel energie.
Toch kan draadloos laden net zo efficiënt zijn als met draad:

http://www.wirelesspowerc...e-for-wireless-power.html
Draadloos laden heeft zeker voordelen, maar ook bedraad kan voordelen hebben. Ik heb een 4-kanaals lader die tegelijk mijn telefoon, fotocamera, tablet en mp3 speler kan opladen. Een draadloze lader voor alle vier zou vrij groot zijn. Thuis niet zo'n bezwaar maar op vakantie wel ;)
Omdat dit het komplete punt van milieu ontlasting onderuit haalt. De efficientie van dergelijke laders komt niet in de buurt van bedrade laders.
In theorie maar 5volt/1.8 ampère?

Heb een Dell tablet (Venue pro 8) en die laad op via micro-USB, maar laad alleen op een minimaal 2 ampère en 10 volt lader. Zelfs als de blok er aan voldoet laad hij soms nog steeds niet. Alleen de meegeleverde lader en die van mijn iPad air 2 (2,1 ampère; 12volt) werkt, de rest gewoon niet (zelfs waar 2 ampère op staat en 10volt). Ook niet de lader van een iPad 4.

Heb een tweede Dell tablet (Venue pro 11) en die heeft zelfs 19.5volt (24 watt) nodig en laad alleen met het meegeleverde lader. Ook via micro-USB.
Anoniem: 445439 @xavalon27 december 2015 14:48
Maar snap het eve niet dit gaat over smartphones niet over tablets dus begrijp jouw hele verhaal over tablets niet sinds dat hier niks mee te maken zou moeten hebben.
Tenzij natuurlijk de Headline verkeerd is geschreven of dat je tegenwoordig met een tablet zou kunnen bellen.
het gaat over universele laders die o.a. gebruikt worden om mobiele telefoons op te laden, maar ook andere devices, zoals tablets, headsets etc.

De lader moet universeel zijn en niet de kabel, dat is de verwarring die tweakers hier (niet voor de eerste keer, trouwens) zaait.
Anoniem: 391502 @xavalon27 december 2015 15:32
Je vergist je. Er bestaat geen Apple USB lader die meer dan 5V levert. Waar jij het over hebt is watt. De Apple lader levert 12W bij 5V. Hetzelfde geldt voor de andere laders die jij noemt (je eerste voorbeeld: 5V x 2A = 10W). Het type USB dat jij voor je apparaten gebruikt is gestandaardiseerd op 5V en elke fabrikant die zich daar niet aan houdt (binnen bepaalde marges), levert een product dat potentieel schadelijk is voor andere apparaten. Bij watt is dat niet het geval. Echter, zit er een grens aan het aantal ampere (en daarmee watt) dat gebruikt mag worden volgens de USB specificatie en dat is waar de discussie over gaat. Het vastgestelde maximum van 2A/10W wordt vaak genegeerd, onder andere door Apple, maar de USB specificatie die veelal voor micro-USB wordt gebruikt is er niet op ontworpen. USB Type-C en USB-PD doorbreken deze grens door een hoger voltage en amperage toe te staan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 391502 op 26 juli 2024 03:46]

Nog voordat de usb c standaard ed er waren zijn er al laders uitgebracht met dergelijke features. Na wederzijds toestemmen gaat hij over op hogere spanning. Overige apparaten krijgen gewoon de "standaard" 5v
Jij hebt het artikel niet goed gelezen. Het gaat erom dat Zwitserland en de EU vanaf 2017 een universele kabel willen hebben.
laat maar zien waar dat staat? er staat charger.

Het artikel en wetsvoorstel is er op gericht om tot een universele lader te komen, die niet alleen voor mobiele telefoons, maar voor allerlei apparatuur gebruikt kan worden (b.v. ook modems, externe harde schijven etc.) en dus daarin universeel is.

Op dit moment heb ik thuis bv voor media players, externe harde schijven, modems, telefoon laders, tablets, huistelefoon etc. allemaal verschillende laders, met verschillende Amperages/voltages aan de output kant.

Het doel van dit wetsvoorstel is om te komen tot een universele lader die ik in de toekomst voor al deze apparaten kan gebruiken, om zo te borgen dat ik de lader kan blijven gebruiken als het apparaat is afgedankt, zodat de afvalberg gereduceerd wordt.

Het artikel van tweakers is een enorme verwarrende vertaling omdat er hier gesproken wordt over zowel kabels als laders, terwijl het gaat om laders.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 26 juli 2024 03:46]

Het staat foutief in het artikel:
Zwitserland heeft besloten dat vanaf de zomer van 2017 alleen nog maar smartphones verkocht mogen worden die via een universele kabel opgeladen kunnen worden.
Het originele artikel praat alleen over chargers.
dat zeg ik net...... |:( |:( |:( |:(
Hoe je het ook went of keert, de EU probeert al sinds 2010 'alle neuzen dezelfde kant op te krijgen' en alleen Apple doet niet mee, waardoor ze nu al jaren bezig zijn met een wet die aan de ene kant Apple verplicht gewoon mee te doen, en aan de andere kant ook weer niet te streng is, want ja, Apple brengt ook voor de EU geld in het laatje.

Als die wet er uiteindelijk doorheen komt dan zal het misschien een USB-C aansluiting zijn, betekend niet dat Apple het beter weet of voor de feiten uitloopt, betekend gewoon dat ze zo lang tegen hebben gestribbeld dat er tegenwoordig andere standaarden zijn, hoef je de EU niet op aan te kijken, die hebben dit immers in 2010 al voorgesteld (waarna iedereen braaf meedeed, behalve dus Apple) toen Micro-USB nog nieuw was.

Ik zie trouwens eerder gebeuren dat we een soort Micro-USB-C aansluitingen krijgen, die USB-C kan nog wel kleiner
Nee een oplader is niet slechts iets dat je in een stopcontact steekt. Om de accu van een smartphone op te laden heb je systeem nodig dat hem oplaadt, dit noem ik een lader.
  • Dit apparaat moet ervoor zorgen dat er een DC spanning van 5 volt aan het apparaat wordt aangeboden
  • De 5 volt behaal je door de 230 volt wisselspanning die men in Nederland thuis als netspanning beschikbaar heeft om te zetten naar 5 volt DC spanning
  • Met alleen een 5V spanningsbron kan niemand een smartphone opladen
  • Dus krijg je er een kabel bij met twee connectoren
  • Alleen met deze twee onderdelen kan je een smartphone opladen.
Overigens levert Apple bij Apple TV 4 ook een lightning kabel om de Siri Remote op te laden. Er zit echter geen adapter bij. Ik laad hem dan ook op via mijn Mac(Book). Volgens jou definitie is dat dan dus zonder lader, tenzij mijn mac dan de lader is, maar dat is een laptop. Als je een universele lader koopt voor een laptop dan krijg je meestal een adapter met een kabels en verschillende connectors zodat je dus je laptop kan laden of voeden. Het universele aan deze adapters is de instelbare spanning en zijn de connectors. Die connectors maken kennelijk deel uit van een universele voeding/lader.

Overigens zie ik Apple niet zo snel naar USB-C overstappen omdat ze dan inkomsten voor hun kabels gaan mislopen en nog belangrijker, hun hele ecosysteem voor accessoires wordt dan ook goed bruikbaar voor andere apparaten. Daarnaast is de USB-C connector 1,53 keer zo dik als een lightning connector.
Het wetsartikel gaat over de lader die universeel moet worden, niet over de kabel. De kabel moet aangesloten worden op een universele adapter. Deze kabel kan verschillende connectoren hebben aan een kant, maar hebben aan de kant van de lader wel allemaal dezelfde aansluiting. Zodoende kun je voor verschillende behoeftes korte of langere kabels aansluiten en ze gebruiken met verschillende devices.

Apple garandeert door de chip alleen dat de kabel goed werkt, in tegenstelling tot goedkope Chinese rommel die niet fatsoenlijk kan laden omdat de stroom (ampère) die er doorheen loopt hoger is. Hierbij loop je dus risico bij het opladen van je kostbare apparatuur als je inferieure laders en/of kabels gebruikt.

Zoals al eerder vermeld kan een micro USB kabel volgens de specificaties maximaal 1.8A aan op 5 volt terwijl Apple met lightning al meer aankan.

Daarom hebben de meeste tablets ook andere laders. De Apple lader van de iPad is al 12W en middels de lightning kabel wel in staat om zowel iPad als iPhone op te laden.
Ik ben erg begaan met het milieu, maar zijn telefoonopladers nou echt een hele serieuze bijdrage aan het electronisch afval, en zo ja, gaat deze wetgeving dat significant verminderen?
De EU doet hele goeie dingen, maar soms slaan ze imo nogal door. De bemoeienis met telefoon laders (of het vermogen van stofzuigers) is zo'n punt....
Sinds de EU enkele jaren geleden de fabrikanten min of meer heeft gedwongen hun laders te harmoniseren (door te dreigen met wetgeving) is het een stuk makkelijker geworden je smartphone op te laden als je niet thuis bent, aangezien de meeste niet-Apple-telefoons tegenwoordig van micro-USB gebruik maken. En je kunt een oudere usb-lader gebruiken als die van je nieuwe kapot gaat. Het scheelt dus afval maar vooral een hoop ergernis.

Wat de stofzuigers betreft: het vermogen is in de loop der jaren gigantisch gestegen zonder dat dat noodzakelijk is voor de zuigkracht; probleem is alleen dat veel consumenten denken dat een stofzuiger met meer vermogen beter zuigt. In werkelijkheid kost het vooral veel energie. Nu de wetgeving eraan zit te komen zijn er veel stofuigers op de markt gekomen met veel minder vermogen, maar zonder in te leveren op zuigkracht. (Sla de laatste stofzuigertest van de Consumentenbond er bijvoorbeeld eens op na, in de gids van januari 2016 staat er één. In dat artikel wordt ook ingegaan op het nut van veel vermogen.)
Alle Apple laders maken ook gebruik van USB, dat schijnt niemand hier te begrijpen. Je krijgt er een USB naar Ligthening connector bij.
En dat is dus precies waar ze nu van zeggen dat ze het niet meer accepteren.
Wat accepteren ze niet meer? Micro-usb, usb-c of Lightning?
Dat je een adapter nodig hebt van lightning naar 'normale' USB. Tenminste, ik hóóp dat at straks niet meer geaccepteerd wordt.
Als je extreem dure adapters op de markt brengt om het oplaadprobleem op te lossen, dan is dat natuurlijk geen echte oplossing.
Maar dan hebben we nog naast Lightning de micro-usb en usb-c aansluiting. Ook daar is een verloop voor nodig.

Kortom, Lightning van Apple verbieden lost het probleem niet op.
lekker nuttig. Hoeveel mensen hebben die adapter bij zich ? weinig, kan ik je verklappen. Ding raakt zoek etc (jeej kan je em weer bij apple voor veel geld terugkopen). Nog leuker, het raakt de kern van de hele wetgeving niet : minder afval en nodeloos dubbele laders. Aangezien een verloopje aan de telefoonkant dus níet het zelfde is als een telefoon met native aansluiting als die van elke andere.

Apple moet gewoon weer eigenwijs zijn, met name om veel geld uit de aftersales te kunnen slepen. Accesoires e.d. zijn een voornamewinstpoot van Apple.
Anoniem: 583079 @majic27 december 2015 19:55
Je snapt het blijkbaar niet, het gaat niet om een adapter, maar om een kabeltje. Mensen met een iPhone hebben een kabel, zoals mensen met een andere telefoon een kabeltje meehebben bij hun lader. En het kabeltje van een iPhone lader past ook op een (recente) Samsung lader.
Iedere oplader (dus gewoon het blokje met trafo, gelijkrichter en afvlakcircuit) heeft in 2015 een usb-a aansluiting zo ongeveer.

Wat niemand hier kennelijk snapt is dat het helemaal niet gaat om de kabel, maar om het blokje. En niet alleen voor smartphones, maar alle externe computer apparatuur die een lader nodig heeft. Dan hebben we het dus over laptops, modems, routers, harde schijven (extern), mediaspelers, smartphones, tablets, ditigale fotolijstjes en whatever nog allemaal meer.

Als je dan Apple wil gaan bashen over dat ze eigenwijs zij. Doe je research dan goed. Apple levert hun apparatuur vanaf 2001 standaard met een losse kabel en een los blokje zodat alles universeerl bruikbaar is. Samsung daarentegen heeft ook een tijd opladers met een vast micro usb kabel geleverd. En samsung is overigens de ergste als het gaat om proprietaire standaarden wat betreft aansluitingen. De afgelopen 10 jaar hebben ze er ongeveer 5 gehanteerd. Apple heeft er in 10 jaar eentje gehad en die is altijd volgens de huidige wetgeving geweest.

Ik zou zelf ook graag een USB-C / lightning achtige constructie zien waarbij data en stroom over 1 poort gaan, maar het liefste heb ik een goede vermogens upgrade van de thunderbolt spec.
Ja, maar dat ze in 2017 nog micro-usb als standaard willen hebben is zeer slecht, met de opkomst van usb-c.
Dat zeggen ze ook niet. Er ligt geen eis voor micro-USB specifiek, er ligt een eis voor gestandaardiseerde opladers. Tot vorig jaar was micro-usb daar prima voor, tegenwoordig is USB-C misschien een beter alternatief.
Men moet ergens beginnen en een smartphone heeft ondertussen bijna iedereen. Dus heel handig als je het ding overal kan opladen en niet een 10 in 1 adapter set nodig hebt zoals vroeger het geval was.
Bij laptops kunnen ze dit ook nog eens gaan verplichten ja. Daar zijn ook van die 10 in 1 adapter sets om verschillende merken (Acer, Asus, Dell etc.) op te kunnen laden. En dan heb ik het nog niet eens over verschillende voltages (12V, 16V, 18V) waardoor het hergebruiken van een oplader niet eens kan!
Grotere probleem bij laptop zit hem eerder is het verbruik. De ene laptop heeft aan een paar watt voldoende terwijl de ander 50 watt nodig heeft.

Daarnaast zijn er veel minder laptops in verhouding tot smartphones.
Neemt niet weg dat het daar ook handig zou zijn. Iedere pc heeft tenslotte ook een standaard 220 kabel naar de voeding.
Tjah een pc heeft zijn transformator-deel ook ingebouwd (de voeding!)
een laptop heeft dat niet, dat is namelijk dat dikke blok in de kabel.
Met voltage alleen ben je er nog niet. Een HP lader past op een Dell laptop. Lader wordt niet herkend en dus wordt er niks geladen en je laptop speedstept naar standje baggertraag, maar doorwerken terwijl de batterij leeg is kan je.

Dat zijn dan Dell en HP die al tig jaar dezelfde adapters en aansluitingen voeren. Erger is Lenovo: elk jaar een nieuw model met weer een nieuwe aansluiting.
Leg dan ook uit waarom ze doorslaan volgens jou? Simpelweg een universele lader vereisen is nou niet bepaald een verregaande maatregel lijkt me zo.
Dat elke lader een standaard (female) USB-aansluiting heeft, zodat je er elke telefoon mee op kan laden, is toch genoeg? Alleen het juiste snoertje gebruiken. Of moet Apple er dan ook een micro-usb snoertje bijleveren zodat je je Android er ook mee op kan laden?

Zoals eerder gezegd gaat dit pas milieuvoordeel opleveren als je niet standaard een nieuwe lader bij je telefoon krijgt.
Kip-ei verhaal natuurlijk. Zodra er genoeg opladers in omloop zijn, komen er meer telefoons zonder oplader. Die zijn er overigens al wel. Los daarvan is er op meer punten te winnen natuurlijk. Er zijn zat situaties waarbij je nu elkaars oplader kan gebruiken ipv een extra te kopen.
De lader is blijkbaar niet het probleem, maar de kabel. Die verschilt per toestel. IPhone heeft 2 standaarden, Android heeft 2 standaarden.
Android is een OS, naar mijn weten legt Google geen regels op qua lader bij gebruik van Android of wel?
Ik bedoel dus: Android apparaten.... :+
En ik bedoel dus dat dat niet klopt :+ ook niet met die smiley.
Ik bedoel dus dat je op een Android smartphone een micro-usb of een USB-c connector aan kunt treffen.

Begrijp je dit, of behoeft het nog verdere uitleg? Ik ben de beroerdste niet. :+
Dat klopt deels (USB A kan ook, en vast nog anderen aansluitingen). Maar je beweerde dat het een standaard is en daar reageer ik op. Naar mijn weten heeft Android dus geen enkele standaard wat dat betreft.
Het OS zegt idd niks over de connector.
OK. Standaarden dus.
Maar wat is nou precies je punt? Of ik niet goed ben in begrijpend lezen, of jij fuzzy schrijft, laat ik even in 't midden.
Anoniem: 455646 @Aikon27 december 2015 14:04
Hoezo moet dat geeist worden?
Als jij telefoon x koopt, dan weet jij dat je lader x nodig hebt simpel.
Ook kan je hierdoor moeilijker innoveren.
het feit dat ik nu mijn telefoon van 4 jaar oud nog steeds overal kan opladen is andres wel een direct gevolg van de EU wetgeving.

maar die wetgeving was zo geformuleert dat fabrikanten er eerst zelf uit moesten komen. en dat heeft iedereen behalve apple gedaan. en nu, dankzij apple, moet het verplicht worden ipv vrijwillig.
Wat denk je van usb-c en micro-usb? Twee Android standaarden.
Android is een OS, USB-C en Micro-usb zijn hardware standaarden die overigens ook niets te maken hebben met Google, de maker van Android.
Ik bedoel natuurlijk standaarden voor het formaat van een connector die zich bevindt op smartphones waarop het operating system met de naam "Android" is geïnstalleerd. :+
Grappig dat je twee verschilkende connectors noemt, klinkt niet echt als één standaard?
Nee, inderdaad, zo klinkt het niet.
Nee hoor... juist dankzij de werkwijze van Apple kan ik met 1 Apple macbook lader alle macbooks opladen.
Heb van de week een Apple TV4 gekocht en kan die remote met mijn iPhone lader opladen.
Apple hanteert juist 1 lijn... andere fabrikanten juist weer niet.
Nu oefent Apple met USB-C.. een USB poort dat toch klein is en toch veel aankan en niet boeit hoe je een kabel erin steekt.
Wat een onzin, het overschot van de fabrikanten gebruiken consistent dezelfde connector in al hun apparaten om te kunnen opladen. Dat is echt niet uniek aan Apple. Mijn verschillende Acer laptops die gekocht zijn tussen 2005 en 2013 kunnen bijvoorbeeld allemaal met dezelfde adapter worden opgeladen.
Dan heb je blijkbaar MacBooks van dezelfde generatie, want de formfactor van de MagSafe connector is in de afgelopen 8 jaar 3x gewijzigd. En ik weet uit ervaring dat generatie1 en 2 Niet op Elkaar passen. Ook die witte opladers van apple werken niet op ieder apple apparaat; Mijn iPod classic laad alleen op een iPod lader, en niet op nieuwere laders en Mijn iPhone weigert weer op de iPod lader IPads laden (begrijpelijk) alleen in druppelstand. Gek genoeg lukt het 3rd party fabrikanten wel om die beveiliging te omzeilen want ik heb hier een paar dubbele 10W laders die gewoon ieder apparaat weet te laden behalve mijn Sony ereader.
Meestal zijn dit soort zaken dan ook meer bedoeld om de consument te dwingen dure merk assesoires te laten kopen dan om het dure apparaat te beschermen. Ook laptopfabrikanten als Dell zijn in mijn ervaring erg bedreven in het afschermen van opladers van andere leveranciers. Zo heb ik hier een Dell laptop die wel wil werken maar niet wil opladen op niet- Dell opladers. Hij geeft dit dan vervolgens aan in een pop-up waarin ze aangeven niet de kwaliteit van niet Dell producten kan garanderen

Kabels voorschrijven lijkt me onzin omdat dat innovatie tegengaat, bovendien zijn de huidige kabels kwetsbaar, en daardoor meestal zijn ze binnen een jaar stuk. Daarentegen de fabrikanten dwingen een gezamenlijke standaard voor de oplader zelf, zonder nare truukjes lijkt me een hele goede zaak. Wel regelmatig blijven checken of de gekozen standaard nog voldoet aan de stand der techniek.
"de formfactor van de MagSafe connector is in de afgelopen 8 jaar 3x gewijzigd": je overdrijft volgens mij, er is gewoon de MagSafe connector (rechthoekig of L-shaped, beiden compatibel) en de Magsafe2, die geschikt gemaakt is voor de dunnere Macbooks (Air/Pro). Dus één keer gewijzigd, en niet drie keer, en met een goede reden!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 26 juli 2024 03:46]

Ze moeten die wetten wel logisch aanpassen aan de tijd waarin we leven. Ik bedoel dus dat ze regelgeving iedere zoveel jaren update. Dus van micro usb naar USB type C enz. anders kan de technologie gehinderd worden door de EU. En dat wil niemand toch??!
Het eerste wetvoorstel was dat er een universele lader moest komen.
Welke werd niet vastgelegd, maar aan de industrie overgelaten.
Wat boeit dat dan ? Voor je apparaten thuis heb je ook geen keus; is allemaal 230watt met een 2 polige stekker van een vast formaat. Gelukkig maar, nu kan ik mijn lampje overal in europ zo "in de muur stoppen". Je hoeft er niet over na te denken, niet bang te zijn dat het niet werkt.

Universeel is zoveel handiger; niet meer hoeven te zoeken in je la waar nu allemaal verschillende adapters/kabels liggen; heerlijk!

[Reactie gewijzigd door Madrox op 26 juli 2024 03:46]

Euhm ....
Italië, GB en Franse "230V" stekkers zijn toch wel verschillend van de onze.
Zelfs mijn achterbuurman ( België ) heeft een ander type ge-aarde stekker dan mijn diepvriezer
( er steekt een plug uit het stopcontact, waar onze contacten de aarde in de rand hebben zitten )
Zelfs mijn achterbuurman ( België ) heeft een ander type ge-aarde stekker dan mijn diepvriezer
( er steekt een plug uit het stopcontact, waar onze contacten de aarde in de rand hebben zitten )
Gelukkig werkt de .nl stekker prima in een .be stopcontact omdat het gat van de aardpin ook in de .nl stekkers zit.
Apple heeft er net als de andere producenten voor gezorgd dat je:
- met een Apple lader een andere telefoon kan opladen (mits de juiste kabel voor de telefoon)
- je met een lader van een andere telefoon een iPhone kan opladen (mits de juiste kabel voor de iPhone).
Het is dus niet zo dat Apple zich niet geconformeerd heeft. Hier thuis liggen overigens een tiental niet-Apple laders die nergens nog gebruikt kunnen worden: van de tijd van voor de EU-wetgeving...
Hoezo dankzij de wetgeving? De wetgeving is nog lang niet in voege.
Het is niet alleen het milieu wat hier meespeelt. Vroeger had iedere telefoon een andere aansluiting en had je na 3 jaar ontelbaar veel verschillende kabels in je la liggen. Het is nu toch echt heel erg handig dat je met 1 type kabel bijna alle apparaten kan opladen, telefoon, tablets, e-readers, alleemaal micro-usb en maar 1 kabel nodig.
En nu heb ik ontelbaar veel USB opladers in mijn lade liggen. Ik zie liever dat ze de lader niet meer standaard mogen meeleveren.

Verder valt er denk veel meer winst te halen als laders en adapters standaard 5, 12 of 24v zijn een daarbij enkele inplug formats zijn.
Die dag zal nog wel komen, je ziet vandaag al toestellen verschijnen waar alleen nog een laad/data kabel word meegeleverd. Toestellen die gebruik maken van USB-C komen dan weer sneller met een lader omdat er daar veel minder van in omloop zijn.
Ik heb nog geen enkele telefoon in handen gehad waarbij alleen een usb kabel geleverd werd, zonder het laadblokje zelf. Tevens denk ik dat dat ook niet zo gauw zal gebeuren, elk toestel/accu heeft weer zijn eigen mAh nodig.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @MartijnAbel27 december 2015 13:33
Uhm, nee. Daar is de USB power spec voor. Kan zijn dat en toestel met een krachtige lader niet snel op laadt maar iedere telefoon is gewoon op te laden met en oude slappe lader. Misschien duurt het eeuwen (en weet hij alleen te laden als hij uit is) maar laden doet hij.
Mijn Moto E heeft geen lader in de doos, enkel een kabel. Heb ook helemaal geen extra lader nodig, die heb ik al voldoende.
Bijvoorbeeld de Motorola Moto G wordt zonder lader geleverd.
Inderdaad ik heb er ook één en dankzij de Europese regelgeving laders genoeg. In mijn electronica-afvalbak stikt het nog van fabrikantgebonden opladers (NOKIA in 2 generaties, SONY ERICSSON, Philips, Siemens..etc)
Dat er überhaupt druk staat op harmonisatie is m.i. een goede zaak, nu is micro-USB toevallig de beste over alle modellen heen, over een tijdje kan dat een andere zijn. Aan fabrikanten om dan te zorgen dat die nieuwe "downwards compatible" is met de eerdere (denk aan USB1, 2 en 3).
Grappig van Apple's financiële dominatie op smartphones (niet op unit sales), dat zij defacto Lightning op witte snoertjes afdwingen. Gelukkig produceren Chinese fabrikanten van alles, ook oprolbare witte snoertjes met Micro USB :)
De LG L40 had alleen een kabel, en de Moto G kwam zonder iets. En dat betreft enkel toestellen die ik in huis heb, er zullen er vast meer zijn.
Nee want hoeveel mah nodig is zal de telefoon bepalen, niet de lader.
Ja en nee.
Ze zullen overleggen wat er nodig is en wat de lader kan leveren.
Als de telefoon graag 3W heeft, maar de lader maar 2W kan leveren wordt het dus 2W
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @Blokker_199927 december 2015 13:37
Uhm, ja, graag. Dat heet USB C... Daarmee kan je gewoon tot 100W leveren en onderhandelt zelf over het voltage. Daarom zou ik het een slechte stap vinden als nu micro USB de verplichte standaard zou worden. Dat was de afgelopen jaren leuk maar met de introductie van USB C is dat een veel beter alternatief. Snel laden mogelijk, net zo klein als micro, beeld mogelijk, bidirectioneel mogelijk, omkeren mogelijk. Gewoon een upgrade van de micro zodat de plug weet enkele jaren mee kan. En lader standaard voor 10-20 jaar is gewoon niet reëel.
Bij de moto g wordt geen opladen geleverd.
Er zijn er vast nog wel meer, dus koop dan een telefoon zonder oplader.
En nu heb ik ontelbaar veel USB opladers in mijn lade liggen. Ik zie liever dat ze de lader niet meer standaard mogen meeleveren.

Verder valt er denk veel meer winst te halen als laders en adapters standaard 5, 12 of 24v zijn een daarbij enkele inplug formats zijn.
Kan me nog heel goed herinneren dat je een verlengsnoer had voor je stopcontact met daarop meerdere aansluitingen.
En ik lieg niet als daar allemaal wel een adapter inzat. Laptop, printer, telefoon, desktop, monitor, speakers, wekkerradio en nog wat andere stekkers.

Allemaal sluipstroom, en bij je broer of zus daarnaast hetzelfde verhaal, bij je ouders ook, en onder in de woonkamer hetzelfde maar in tweevoud maar dat zie je niet omdat die vaker netjes verborgen waren.


Het lijkt te idioot voor woorden en politici misbruiken dergelijke wetjes maar al te graag om alles belachelijk te maken. Maar als je het op een schaal gaat doen ter grootte van Europa met ruim 450.000.0000 inwoners, dan maakt het terdege wel verschil.
Vraag naar grondstoffen wordt sowieso minder, verbruik wordt een stuk minder omdat je dezelfde adapter gebruikt voor meerdere toestellen, etc, etc.

Enkele jaren geleden was er een ander wet ingevoerd in verband met stand-by verbruik, meer dan enkele watts is helemaal niet nodig,
vandaag hebben we die adapters,
binnenkort de stofzuigers. Zuigkracht is afhankelijk van meerdere factoren en niet alleen een getal. Kijk bijvoorbeeld naar een goedkope motor met borstels ( vaak kooltjes ), en een borstelloze motor.


Zo nu en dan komen er wel goede ideeën uit Brussel die goed onderbouwd zijn,
maar weigeren we ons als samenleving iets verder te kijken dan ons neus lang is.
Dat lijkt zo, maar intussen hebben we tablets die met 2,1A geladen worden en we hebben draadloze laders met verschillende systemen.
Intussen hebben we zelfs al telefoons die met 2,1A opladen! (OnePlus One bijv.), dus met die oplader kun je ook gewoon een iPad (niet Air!) retina vrijwel even snel opladen.
Als je zo begaan bent weet je heus wel dat alle beetjes helpen en meer dan welkom zijn. Neen, deze maatregel zal er niet voor zorgen dat we morgen 30% minder elektronisch afval moeten verwerken. Dat de maatregel impact zal hebben, dat hoop ik wel. Op harde cijfers zal het helaas nog een aantal jaren wachten zijn.
Ik vind het wel al opperbest dat onze gedachtegang stilaan aan het wijzigen is, dat zie je aan dit soort maatregelen. En al bespaard deze maatregel ons van slechts 1.000 opladers, dat zijn er al 1.000 die het milieu niet zullen belasten. Ben er wel van overtuigd dat er ook andere maatregelen genomen kunnen worden die ons milieu nog verder kunnen sparen en beslist op een grotere schaal. Denk bijvoorbeeld aan (luxe) verpakkingen van producten...
De Fairphone is hier al mee bezig door niet standaard een oplader mee te leveren. Van de eerste editie zijn er 60.000 verkocht, dus dat heeft al 60.000 opladers gescheeld. Laten we hopen dat dit doorzet naar andere fabrikanten.
Anoniem: 310408 @ari27 december 2015 14:09
Van de eerste editie zijn er 60.000 verkocht, dus dat heeft al 60.000 opladers gescheeld.
Wel, 59.999 want ik had geen goede lader meer en heb er een moeten kopen. En geloof me, tussen al de goedkope kuttige laders was het goed zoeken naar een kwalitafief acceptabele lader. Koste ook 17 euro.
nouja...elke willekeurige simpele 1a samsung sony of htc lader voldoet hoor. En die vind je voor een paar euri..ff ebay bestellingkje 2 dagen later thuis voor 4,99...
Tja, aan de andere kant... Niet weggooien betekend nog niet een besparing. Mensen houden dan de lader als reserve, niet gebruikt dus, als het niet nodig is... Ligt het stof te happen... Denk dat dat eerder slecht is voor het milieu dan het opruimen....
Ga maar eens zoeken in huis, hoeveel opladers liggen daar die je nooit meer gebruikt? Zeker als je begaan bent met het milieu is dit een goede regelgeving.
Heel veel, maar toch krijg ik bij elk product gewoon weer een nieuwe lader, mede daarom dat ik mijn twijfels heb.
Anoniem: 455646 @Takenzo27 december 2015 12:38
Nee... vooral omdat laptops en alle andere apparatuur eigen laders mogen hebben.
In de toekomst misschien niet meer. Met USB3.1 (of was het USB-C?) word het mogelijk om een laptop via de USB poort te laden. Dus ook daar kan in de toekomst de meegeleverde lader weg.
Deze wet geld enkel voor telefoons... niet voor laptops.
Laptop fabrikanten hanteren dan weer dezelfde oplader voor een hele serie met als enige verschil het wattage dat de oplader kan leveren. Met het fastcharge gebeuren moet de oplader wel eerst een handshake doen met de accu om schade te voorkomen.
Dat gaat natuurlijk alleen maar schelen als phone en oplader apart besteld kunnen worden. Dus als je al een oplader hebt kies je alleen voor de phone. Scheelt ook weer in prijs.
Doen de producenten waarschijnlijk direct een hele euro van de prijs van het toestel af. Daarna mag je de oplader weer voor een tientje erbij kopen.

Ik denk dat fabrikanten zich echt dood lachen als dat gebeurd.
Doen de producenten waarschijnlijk direct een hele euro van de prijs van het toestel af. Daarna mag je de oplader weer voor een tientje erbij kopen.
Volgens mij leveren fabrikanten geen laders meer bij telefoons. Er zit een USB kabel bij waarme je hem kan opladen op aansluitingen die gangbaar zijn.
Sinds wanneer zou dat zijn :? Toen ik 9 maanden terug (Maart dit jaar dus), een nieuwe telefoon kocht, zat daar nog netjes een nieuwe oplader bij.
Behalve dat je niet de oplader van de fabrikant hoeft te kopen. Want het idee van een universele oplader is dat iedereen ze kan maken en dat ze ook op elke telefoon werken. Bovendien heb ik thuis nu drie micro-usb-opladers. Als er daar eentje van stuk gaat hoef ik überhaupt niks te kopen.
Behalve dat je niet de oplader van de fabrikant hoeft te kopen. Want het idee van een universele oplader is dat iedereen ze kan maken en dat ze ook op elke telefoon werken.
Behalve dan dat 90% van die unversele laders frutsels zijn met namaak EC logo's, hoge lekstroom en lage efficiency. Sommige zijn gewoon ronduit gevaarlijk. Ik begrijp de bedoeling maar er zitten ook nadelen (en gevaren) aan. Goede universele laders zijn in Nederlandse winkels op dit moment met een zaklantaarntje te zoeken.

Overigens zij bij (in mijn persoonlijke en geheel niet representatieve geval) mijn laatste 4 telefoons de laders eerder stuk gegaan (of verloren) dan de telefoon zelf.
Er bestaan geen namaak EC logo's!
De importeur staat alleen garant dat de verkochte apparatuur aan de eisen voldoen van EU en daarom aansprakelijk gesteld kunnen worden wanneer dat niet zo is of natuurlijk als er een ongeluk gebeurt.
Is natuurlijk geen 100% garantie.

En tot mijn grote ergernis heb ik moeten constateren dat spul met CE keurmerk, rechtstreeks uit China besteld, in de meeste gevallen bagger is. Ook als het "genuine" een bekend merk is.
Nou imo is het China Export logo toch een behoorlijke "fake" CE certificering. Het lijkt er zo erg op dat veel mensen het niet zal opvallen en dus denkt dat het echt CE is.
Nagemaakte CE logo's bestaan wel degelijk, ze zijn herkenbaar omdat de uitvoering van het logo subtiel anders is.

Overigens geeft een CE logo alleen maar aan dat het product voldoet aan een aantal eisen opgesteld door de EU, het verteld niets over de werking van het product.bij wijze van spreken kun je gewoon massief betonnen zwemvesten op de markt brengen met een CE keurmerk :-)

Meer info, inclusief namaak logo: https://nl.wikipedia.org/wiki/CE-markering

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 26 juli 2024 03:46]

Zoals sokolum01 hierboven al schrijft en zoals ook in het door jou gelinkte artikel staat: het CE-logo is geen keurmerk!

Iedereen mag op zijn producten een CE logo plakken. Dit is omgekeerde gedachtengang met hoe het in Amerika gaat. In Amerika mag je pas een UL-logo op je product plakken na (dure) keuringen. In de EU hebben we besloten dat de fabrikant zelf verantwoordelijk is voor het voldoen aan de regels. Als nu achteraf blijkt dat dat niet zo is kun je ze vanwege het onjuist gebruik van het CE-logo achteraf aanklagen. Een groot voordeel van de Europese aanpak is dat fabrikanten niet bij elke kleine verbetering aan hun product opnieuw de dure testprocedures hoeven te doorlopen, zij mogen zelf inschatten of ze denken dat dit nodig is.

Jouw vergelijking met de betonnen zwemvesten is ook incorrect, die vergelijking werd gemaakt voor de oude ISO-9001 regels over (productie)processen. In de vernieuwde ISO-9001:2000 is dat niet meer mogelijk. Het CE certificaat heeft hier niets mee te maken, dit betreft producten waarvoor altijd duidelijke eisen hebben bestaan.

Jouw gelinkte artikel is wel interessant omdat ik niet wist dat China een zogeheten 'China Export' logo heeft dat nauwelijks is te onderscheiden van het CE logo. Deze producten voldoen mogelijk niet aan de CE-eisen en mogen mogelijk ook niet in de EU verkocht worden.

[Reactie gewijzigd door carlo op 26 juli 2024 03:46]

Ik denk dat het toch best veel uit maakt. Bijna 90% van Nederland heeft volgens mij een telefoon. (Heb geen preciese cijfers).

Herinner je nog het tijdperk voor de Android smartphone, waar je Samsung had met een platte kabel voor in je telefoon, of Nokia met hun rondje. Dat verward natuurlijk, maar al zou je nou 1 bepaalde stekker gemeengoed maken, dan hoef je op een bepaald punt gewoon geen stekkers meer weg te gooien of in een doos mee te leveren aan de koper, omdat ze die toch al hebben vanwege de telefoon ervoor. Al hoewel hoop ik wel dat USB c er wel bij kan komen, aangezien dat in opmars is, en je wilt geen USB c telefoon als je heel vaag moet doen met: stopcontact -> USB A -> micro USB -> USB c.
Ik heb hier (oude) dikke Nokia opladers, (minder oude) dunne Nokia opladers, verschillende kleine USB opladers, custom opladers van een pocket camera die op USb lijken, maar enkel passen op 1 specifieke Samsung camera, een brede Apple kabel (ipod mini), een dunne Apple kabel (ipad) en dan vergeet ik er waarschijnlijk nog een paar....
(edit: dunne platte Samsung kabel!)

Ja voor mij mag dat gerust 1aansluiting worden!

[Reactie gewijzigd door Warpozio op 26 juli 2024 03:46]

Ik ben erg begaan met het milieu, maar zijn telefoonopladers nou echt een hele serieuze bijdrage aan het electronisch afval, en zo ja, gaat deze wetgeving dat significant verminderen?
Gartner schatte de totale verkoop van smartphones over 2014 op meer 1.2 miljard. Als je de verspilde resources van al die in feite nutteloze laders optelt bij de afvalproblemen (er zitten behoorlijk schadelijke spullen in) lijkt het me inderdaad een serieus probleem.
En wat lost dit wetsvoorstel dan precies op?
Als je dit begrijpt, dan kun je met slechts 10 cent winst per product miljonair worden. Als je dit niet begrijpt, dan heb je 10 cent.
Wel ja, een enkele adapter maakt misschien geen verschil, maar als je die allemaal bij elkaar gooit? Zeker wel.
Laat de EU liever een verbod op goedkope telefoons van onder de honderd euro uitvaardigen. Die vaak binnen een jaar worden weggegooid omdat ze ofwel al kapot zijn ofwel onbruikbaar traag.
Anoniem: 642623 @Frank-L27 december 2015 17:14
Ja leuk maar dan graag ook ondersteuning en updates verplichten want mijn Nexus Prima zit nu op 4.3 forever.
Volgens mij wel:
Stap 1: Maak de laders universeel
Stap 2: Lever geen lader meer mee met elk apparaat.

Voordelen: Je gooit niet telkens een (nog werkende) lader weg bij elke nieuwe telefoon, en er hoeven minder laders gefabriceerd te worden. Je hebt immers aan 1 voldoende.
Ik ben erg begaan met het milieu, maar zijn telefoonopladers nou echt een hele serieuze bijdrage aan het electronisch afval, en zo ja, gaat deze wetgeving dat significant verminderen?
Dat zal zeker zo zijn. Er is een enorme berg oude mobiele telefoons die niet meer gebruikt worden en elk van die telefoons heeft een lader.
Koop een Motorola (Moto G bijv.) of een Nexus apparaat en tegenwoordig wordt de oplader niet meegeleverd. Wel oplaadkabel . Dus als je zo begaan bent met het milieu kies voor merken die geen oplader meeleveren

[Reactie gewijzigd door aliberto op 26 juli 2024 03:46]

Een converter voor Apple is natuurlijk geen oplossing. Die zeul je niet altijd met je mee, en het idee is juist om delen van laders te bevorderen zodat er minder nodig zijn. Met een converter krijg je nog steeds vaak de situatie dat je je iPhone wilt opladen en er alleen een USB-kabel voorhanden is. Aangezien je de converter niet bij je hebt werkt dat niet.

Apple wil alles zo "strak" mogelijk vormgeven maar introduceert daarom voor vrijwel elk poortje een converter / adapter. Eerder met mini-DVI, mini-displayport, nu met UTP en lightning. Daardoor wordt je device een zwaar afhankelijke kerstboom van adapters. Verschrikkelijk.

Laat ze USB-C maar als standaard kiezen en Apple dwingen zich er volledig aan te houden: de smartphone moet rechtstreeks en zonder converters op een universele lader aangesloten worden. Net als alle andere smartphones.
Wat is er dan met UTP voor speciale Apple connector? En waren mini DP en mini DVI niet al bestaand voor dat Apple er mee aan de slag ging? Lighting, MagSafe zijn echt Apple, net als ADC, ADB en AAUI uit 1990. Apple wil niet perse alles zo 'strak' mogelijk hebben, maar wel zo 'goed' mogelijk. Qua design kan dat strak zijn, qua poorten maken ze een tradeoff tussen interoperabiliteit en duurzaamheid. USB-C en Lighting zijn gewoon beter dan USB-A en USB-B. Ze zijn steviger, simpeler en makkelijker in gebruik. En door mini DisplayPort te gebruiken voor Thunderbolt (samen met Intel bedacht uiteraard) hebben ze geen nieuwe poort hoeven introduceren.

De 30-pins dock connector is vooral door historische redenen zo lang gebruikt, in 2003 kwam daar een iPod mee, in de tijd dat USB2 net hot was en eigenlijk alle draagbare apparaten nog non-standaard poorten hadden. Gezien er ook audio en firewire over dezelfde poort moest was het logisch om daar ook een eigen poort voor te maken. Dat die poort dan 10 jaar gebruikt wordt op diverse apparaten is juist goed, dan zit je niet na een paar jaar met externe apparaten die je niet meer kan gebruiken. Alles wat je in die periode dus gekocht hebt werkt gewoon met elkaar. 10 jaar is voor een custom poort een redelijke periode om te leven, en al helemaal als je het vergelijkt met de onzin poorten die je op digitale cameras en diverse tablets vind.

Kortom: het idee dat Apple alles 'lekker anders' wil doen is te makkelijk, het zit een stuk beter in elkaar dan je denkt. Daarnaast is de kans groter dat Apple hun apparaten met een adapter verkopen in Zwitserland of gewoon helemaal niet meer verkopen in Zwitserland dan dat ze als bedrijf dat meer geld heeft dan dat hele land opeens z'n producten wereldwijd gaat aanpassen.

Het is een stuk logischer dat als Lightning aan het eind van z'n levenscyclus vervangen wordt het USB-C of de opvolger van USB-C wordt. Die poort bestond nog niet toen Lightning bedacht werd, maar zo'n poort was wel een noodzaak om een robuuste poort te maken voor een nieuwe generatie toestellen. Een mini/micro USB poort voldoet gewoon niet, en het slaat ook eigenlijk nergens op dat andere fabrikanten met die brakke poort aan komen zetten op hun toestellen van honderden euros. Ze gaan makkelijk stuk en zijn voornamelijk vaak defect geraakt door gebruikers die hem verkeerd om in het toestel probeerden te duwen of simpelweg mechanische stress. Bij USB-C (en Lightning) heb je dat niet om dat de stekker aan de buitenkant in een chassis kan vallen en daardoor de kracht niet meer op de connector of op de PCB over hoeft te brengen maar dat op een stevig stuk metaal kan doen.
Wat is er dan met UTP voor speciale Apple connector? En waren mini DP en mini DVI niet al bestaand voor dat Apple er mee aan de slag ging? Lighting, MagSafe zijn echt Apple, net als ADC, ADB en AAUI uit 1990. Apple wil niet perse alles zo 'strak' mogelijk hebben, maar wel zo 'goed' mogelijk. Qua design kan dat strak zijn, qua poorten maken ze een tradeoff tussen interoperabiliteit en duurzaamheid. USB-C en Lighting zijn gewoon beter dan USB-A en USB-B. Ze zijn steviger, simpeler en makkelijker in gebruik. En door mini DisplayPort te gebruiken voor Thunderbolt (samen met Intel bedacht uiteraard) hebben ze geen nieuwe poort hoeven introduceren.
De nieuwe macbooks hébben geen UTP-poort meer. Of eigenlijk RJ-45. Anyway, om een netwerkkabel in te kunnen pluggen moet je een thunderbolt naar RJ-45 adapter hebben. Een converter dus.

Mini-DP en mini-DVI bestonden dan misschien wel, maar werden door géén van de concurrenten gebruikt. Dit kwam Apple goed uit omdat ze hierdoor hun gebruikers konden aanzetten tot het aanschaffen van een (prijzige) converter bij hun nieuwe laptop. Hadden zij een laptop van de concurrent gekocht dan was dat niet nodig geweest. Mini-DP en mini-DVI hebben nagenoeg geen voordelen op een laptop. Voor op je telefoon zijn DVI en DP wat groot natuurlijk, maar op de laptop past dat prima. Er is plek zat voor de grotere stekkers en bovendien zijn die wat steviger. Het kwam ze dus gewoon wel goed uit.

Dock-connector was inderdaad mooi van Apple, jammer dat ze er vanaf gestapt zijn, en al helemaal dat ze overgestapt zijn op weer iets nieuws wat ook niet compatibel is met vergelijkbare producten. Geheel logisch van Apple: ze willen helemaal een interoperabiliteit met concurrerende producten. Vanuit de consument gezien een onnodige beperking, die concurrerende producten niet hebben.
Dus eigenlijk mogen poorten alleen gebruikt worden als concurrenten ze eerst gebruiken? :s En USB dan? Apple was daar toch een van de eerste mee.

Dat er geen UTP poort is lijkt me ook niet zo gek, dat ding is de hoog voor de behuizing. Verder is Apple daar ook helemaal niet nieuw of uniek in, en je kan ook prima gewoon een USB naar Ethernet adapter gebruiken als je dat wil, geen Thunderbolt voor nodig. Dit is trouwens ook oud nieuws, de MacBook Air heeft er ook geen, en tegen het ultrabook tijdperk aan waren de meeste laptops die verkocht waren ook al gewoon zonder ethernet poort.

Het idee dat Apple mensen lekker gaat 'aanzetten tot het kopen van' is ook een beetje zwartkijken vind je niet? De meeste mensen sluiten helemaal geen externe beeldschermen of beamers aan. Nu misschien wel, maar in het DVI tijdperk was dat echt een stuk minder. Bovendien had je (en heb je) sowieso weinig aan DVI in de meest voorkomende situaties (namelijk: beamers bij bedrijven en scholen) om dat alles in 1970 is blijven steken met VGA aansluitingen. Los daar van was de DVI poort natuurijk ook gewoon te hoog. Nu waren er ook dikkere laptops zoals de PowerBook die wel een volledige DVI poort had. De MacBook Pro waar de Intel switch mee gemaakt werd had dat ook nog (een echte Dual-Link DVI poort, de meeste laptops die je nu kan kopen met een DVI poort hebben single link... 10 jaar achterlopen enzo).

Verder hebben mini-DP en mini-DVI vrij veel voordelen: het is kleiner, de kabels zijn kleiner en de stekkers zijn makkelijker te bevestigen. Stel dat je een PC hebt die op een vaste plek staat, dan kan het minder relevant zijn om ruimte te besparen en gemak te hebben, maar ik schroef liever niet elke dag acht keer schroefjes in en uit om een video aansluiting te realiseren. Verder zijn de converters allerminst 'prijzig'. Sure, als je 20 euro veel vind om een goede adapter te kopen dan kan dat, maar als ik zo'n adapter dan 6 jaar gebruik vind ik dat best meevallen. De adapter die ik overigens het meeste gebruik zijn de DisplayPort naar Mini-Display port adapters, want meestal als ik met een Dell ergens ga zitten moet ik juist miniDP hebben en heb ik alleen DP, terwijl ik met een Mac vaak DP moet hebben maar juist miniDP heb. Misschien neem ik de verkeerde laptops mee naar de verkeerde locaties ;-)

Wat ik eerder wonderbaarlijk vind zijn de fabrikanten die hele speciale connectors verzinnen om bijvoorbeeld ethernet op hun ultrabook aan te sluiten. Dat zijn bijna docking station connectors, maar dan op de zijkant van je laptop, waar dan 5 verschillen de verbindingen uit komen :s

Wat dacht je van deze slechte grappen:

http://store.hp.com/us/en...-vga-adapter-p-g7u78ut--1

http://www.amazon.com/Sam...-AE2N12B-US/dp/B007W1KEFG

Die heb je voor elk merk eigenlijk wel.
Daar gaan we wel erg off-topic nu ;-)

Apple was daar niet een van de eersten met USB, ze zetten hard in op Firefire. De iPod werd initieel ook hard ingezet op Firewire. USB werkte wel, maar alleen via USB 1 (en dus traag) en daar kon ook niet opgeladen worden. In de loop der jaren zijn ze over gegaan op USB, en mijn huidige iPod Classic kan helaas zelfs niet meer opgeladen worden via FireWire (ik gebruikte al tijden USB voor de verbinding met de PC, maar de lader had de FireWire kabel die ik verder toch niet gebruikte).

Toen bleek dat de FireWire te duur was voor consumentenproducten, hoewel technisch superieur, zijn ze overstag gegaan en meer en meer USB gaan toepassen.

De voorbeelden die je geeft zijn dramatisch, zeker. Maar een oplossing voor een m.i. niet bestaand probleem: maar verdorie die laptops gewoon wat dikker en er is geen probleem met ruimte. Asus heeft het ook nog wel netjes opgelost, wmb: http://cdn.liliputing.com...oads/2013/05/ethernet.jpg

Maar ik zou liever gewoon wat dikkere laptops zien. Mijn MBP is 2,5 cm en is daarmee zeker niet dik. Toch past de RJ-45 aansluiting er gewoon in. VGA had er ook prima ingepast. Het is wat outdated, maar een gangbare aansluiting als HDMI was ook welkom geweest. De meeste beamers ondersteunen dat inmiddels ook wel. DP is een leuke techniek, maar helaas verre van standaard.

Converters zijn duur (want ja, 20 euro voor een accessoire die niet nodig zou zijn vind ik veel geld) en bovendien heb je ze meestal niet bij je als je ze nodig hebt. Tenzij je je leven volledig vooruit plant. Ik doe dat niet in ieder geval en kom genoeg situaties tegen waarin ik mijn MBP graag zou aansluiten op een beamer of een monitor maar dat niet kan omdat ik geen gangbare aansluiting erop heb. Ik vind dat een groot nadeel aan Apple-hardware.
Tsja, ik heb altijd een setje adapters, ook voor poorten die ik niet direct heb of nodig heb, zit in hetzelfde vak als m'n whiteboard stiften en USB-Serial en USB-Centronics adapters. Heb ook altijd USB2-Ethernet, USB3-Ethernet en Thunderbolt-Ethernet bij me, en een Cisco-RJ45-Serial kabel en een RS232-Null-Modem kabel. Past allemaal in een etui...

Het lijkt mij wel handig om een seriële poort te hebben op m'n laptops, maar dat heb ik ook al heel lang niet meer, en toch gebruik ik het bijna elke dag wel. Daarnaast gebruik ik eigenlijk elke dag de DisplayPort aansluitingen en misschien een of twee keer per maand VGA of DVI nog. Ik denk dat het misschien aan je omgeving of werkveld ligt welke aansluitingen je nodig hebt/gebruikt.
De eerste iMacs hadden alleen USB en geen FireWire,... ;)
Toen der tijd vond ik het heel jammer van FW niet zo veel gebruikt werd.
Ik had expres firewire kaarten in mijn pc gezet voor de externe schijven en de camera.

FW 800 was op elk vlak behalve de kosten superieur aan USB 2!
Nog steeds zou het mijn voorkeur hebben op USB 3 waar latency de grote issue is.
Anoniem: 583079 @MadEgg27 december 2015 13:29
Lightning was er natuurlijk vooraleer USB-C er was, èn het was op dat moment een superieure connector. USB-C is overigens mede door Apple ontwikkeld. Trouwens vind ik het geen enkel probleem, deze USB naar lightning connectoren: ze worden bij elk Apple toestel bijgeleverd dus er liggen er hier in huis diverse, dus met gelijk welke recente oplader kan je de Apple toestellen opladen.
Lightning was er natuurlijk vooraleer USB-C er was, èn het was op dat moment een superieure connector.
Waarom is er dan geen enkele andere telefoon/tablet/laptop-fabrikant die een lightning-connector in zijn apparaten inbouwt? Waarschijnlijk staat Apple dat niet toe of zijn de licentiekosten daarvoor zo hoog dat het voor fabrikanten niet interessant is.
Dit waarschijnlijk ja.

Apple zag dat het allemaal hetzelfde moest worden ontwikkelde de usb-c als beste oplossing en geeft die aan het platform om het door iedereen te laten gebruiken, worden ze er zelf iig niet slechter van. Dat de andere een betere poort krijgen is voor de andere mooi meegenomen.
Dat is net de wisselwerking tussen innovatie en standaardisatie: eerst moet er innovatie zijn vooraleer er standaardisatie kan zijn. En geen innovatie zonder een stuk exclusiviteit: geen enkele fabrikant innoveert zonder dat dat hij zich kan verzekeren van financiële return.
Tja, ik heb bij mijn Macbook Pro ook 3 mini-DP naar VGA-adapters. Toch heb ik al diverse malen er verlegen om gezeten omdat ik op een onverwachts moment mijn laptop op een beamer wilde aansluiten. Vrienden of collega's met een "normale" VGA-poort op hun laptop (alles behalve Apple dus), kunnen dat wel.

Converters zijn leuk maar nooit voorhanden als ze je nodig hebt.

Overigens voldoet micro-USB prima natuurlijk. Leuk dat je de lightning-connector kunt omdraaien, maar dat komt vanzelf wel. Apple's bemoeienis met USB-C is de juiste weg om dat te bewerkstelligen, tegen regelgeving ingaan en koppig je eigen standaard blijven gebruiken niet.
Anoniem: 583079 @MadEgg27 december 2015 13:48
Tja, ik vind dat Apple met de Macbook Pro voldoende connectors biedt. Ik heb een hekel aan al die laptops met al die verschillende poorten, waarvan de meeste eigenlijk nooit gebruikt zullen worden - pure verspilling. Ik heb in mijn laptoptas 2 connectoren: mini-DVI naar VGA en Thunderbolt naar Ethernet en dat werkt prima (heb ze schat ik twee keer per jaar nodig). En als ik mijn laptop vervang kan ik ze blijven gebruiken...

On-topic: Micro-USB is een povere connector in vergelijking met Lightning. Dat zie je zo als je beide gebruikt...
Stel Apple had gewoon VGA and Ethernet op hun laptops in plaats van mini-DVI en Thunderbolt. Kun je nu nog eens je verhaal uitleggen?
Anoniem: 583079 @vinx7727 december 2015 16:36
Dan hadden ze dikke laptops die niemand zou willen kopen. VGA en Ethernet zijn oude poorten, die zet je niet meer op een innovatieve laptop. Een kabeltje voor het geval dat voldoet ruimschoots.
Gezien je de feiten niet hebt opgezocht, heb ik het voor je gedaan. RJ45 is 8,3 mm en HDMI is 4.45 mm hoog. De Magsafe 2 is 5.5 mm en Thunderbolt 5.4 mm. HDMI zou daarom wel passen en UTP inderdaad niet. Veel ultrabook-bouwers hebben dit opgelost met een externe USB->UTP connector, wat vergelijkbaar is met de oplossing van Apple - behalve dat er standaarden gebruikt worden.

Een discussie die ik, in tegenstelling tot "Waarom alles van Apple beter is", wel interessant vindt, is waarom UTP in veel gevallen niet vervangen moet worden door bijvoorbeeld USB 3.0 (of USB-C).

[Reactie gewijzigd door vinx77 op 26 juli 2024 03:46]

Anoniem: 583079 @vinx7728 december 2015 23:32
"Gezien je de feiten niet hebt opgezocht, heb ik het voor je gedaan": dat heb je dan behoorlijk slecht gedaan:
- Je verwijst naar een Macbook Pro van vele jaren geleden. Een Macbook Pro heeft al 3-4 jaar geen DVD drive meer en is tegenwoordig ongeveer 6mm dik aan de zijkant.
- Een Macbook Pro heeft ook wel degelijk een HDMI aansluiting (alsmede 2*USB, 2 *Thunderbolt en een SD card slot)!
- De opening van de Magsafe connector is ongeveer 4.5mm en zeker geen 5.5mm
- De opening van de Thunderbolt aansluiting in de Macbook Pro is ongeveer 5mm, zeker geen 5.4 mm.
Maw er past in geen jaren een ouderwetse aansluiting in zoals RJ45 of VGA en ik vind dat Apple absoluut de juiste keuze heeft gemaakt door die aansluiting te supporteren via adapters in plaats van compromissen te maken voor hun laptops. Anderen zijn hen daar trouwens in gevolgd. Net zoals toen Apple besloot niet langer DVD-drives ingebouwd in hun apparaten aan te bieden: iedereen sprak er schande van maar uiteindelijk bleek niemand die ouderwetse dingen te missen.

Los daarvan: klopt de rest van je betoog evenmin:
- er zijn ook USB->UTP connectoren voor Apple computers, als je dat zou willen;
- wat is er minder standaard aan een Thunderbolt->UTP connector, die uiteraard véél sneller is?

Apple was één van de eerste computerbouwers die USB-C implementeerde (in de Macbook) - dus het ligt in de lijn der verwachtingen dat de volgende Macbook Pro refreshes één of meerdere USB-C poorten zullen hebben.
Stel dat de Macbook alleen USB-C heeft...oh wacht...
Anoniem: 696390 @MadEgg27 december 2015 14:24
Ieder bedrijf waar ik ooit een presentatie heb moeten geven hebben gewoon draadloze beamers. Dus ik mis VGA en DVI ook niet.
Tjah mijn laptop heeft ook geen VGA-poort hoor.
Wel DVI-d en HDMI. VGA-beamer zijn oude troep.
Nu spiegel je een situatie die voor een Apple gebruiker helemaal niet hoeft te bestaan.

Ik heb zoveel Lightning kabels dat ik nooit mis grijp, juist als ik nu een iPhone 7 zou krijgen met een nieuwe standaard heb ik een probleem want dan werkt de lader op kantoor niet meer zonder iets nieuws te kopen, de auto niet meer, de soundbar thuis niet meer enz enz.

Nee dat is voor een Apple gebruiker geen stap vooruit.
Dan levert Apple toch lekker converters de andere kant om mee? Sowieso heeft backwards compatibiliteit Apple nooit tegen gehouden om een rigoureuze overstap te maken op andere hard- of software. Mini-DP, mini-DVI, thunderbolt, lightning, en bij de nieuwe MB de USB-C waardoor je je magsafe laders weer weg kunt mieteren. Kunnen ze meer adapters en convertors verkopen, alleen maar goed (voor Apple dan he).
Nou ik heb toevallig een 2015 Macbook en mis maar zelden dat ik geen scherm of UTP kabel kan aansluiten. Het is vooral een probleem van de groep die de machine toch al niet ging kopen.

De 12" Macbook is geen powerhouse waarop je al je apparaten aansluit, daarvoor hebben ze andere modellen in het gamma.

Het argument van de nieuwe usb-c lader houd ook niet echt stand. Ik werk zakelijk veel met HP en daar hebben ze de afgelopen jaren ook al een aantal keer een nieuwe oplaad stekker geïntroduceerd, dat is niet iets waar alleen Apple zich schuldig aan maakt.
UTP is veelal zakelijk voor mij. Voor mijn werk heb ik de noodzaak tot een snelle, stabiele verbinding. Wifi heeft mij keer op keer daarin teleurgesteld. Leuk voor casual gebruik, maar voor zwaar werk (en ook gaming overigens) absoluut ongeschikt. Ik gebruik dus zowel thuis als op kantoor altijd UTP. Alleen onderweg wijk ik nog wel eens uit naar wifi.

VGA is doorgaans prive. Met vrienden of collega's opeens zin om een filmpje te kijken op tv of beamer. Ik kan het niet faciliteren want op die ongeplande momenten heb ik 5 van de 10 keer geen converter bij me.

Met name het gebrek aan UTP / noodzaak tot adapter is voor mij een reden om geen nieuwe Macbook aan te schaffen. Ik zou het graag willen, het touchpad van de MBP is ongeevenaard, maar zonder fatsoenlijke UTP-poort is het apparaat waardeloos voor mij. Geen idee of Apple mij wel of niet als hun doelgroep ziet maar ik vind het eeuwig zonde.

Wat betreft de lader: Apple is inderdaad niet de enige. Hun lader is echter wel een stuk duurder en een stuk fragieler. Dus iets meer continuiteit daarin zou wel welkom zijn.

Ik vind het prima dat Apple zich wil richten op innovaties maar naar mijn gevoel gebruiken ze het label innovatie wel iets te vaak om incompatibiliteit met zowel andere fabrikanten als hun eigen eerdere modellen goed te praten.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 26 juli 2024 03:46]

Anoniem: 455646 @MadEgg27 december 2015 14:20
Daarvoor gebruik ik dan Airplay :-)
Daarnaast levert Apple standaard een convertertje bij de nieuwste macbook waardoor je de standaard aansluitingen nog steeds bezit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 455646 op 26 juli 2024 03:46]

En nog meer het Apple-eco-systeem ingezogen worden? Misschien ben ik inderdaad gewoon niet de doelgroep van Apple, maar ik vind het enorm jammer. De laptops zelf zijn nog steeds mooie apparaten, al zijn de laatste paar wel te licht en te dun naar mijn smaak.
Anoniem: 455646 @MadEgg27 december 2015 14:35
IK vind het een geweldige eco-systeem... het pakt elkaar direct zonder dat ik daar moeite voor hoef te doen.
Kan zelfs zonder moeite het OS via het internet opnieuw installeren.
Maar wat Apple nu doet is een product 30 euro duurder maken omdat er een lightning kabel bij zit. Kijk naar de nieuwe muis en keyboard.

Ik heb ook genoeg van die verschrikkelijk dure kabels. Geef me liever een keuze. Scheelt ook weer afval.
Anoniem: 310408 @MadEgg27 december 2015 14:16
Daardoor wordt je device een zwaar afhankelijke kerstboom van adapters. Verschrikkelijk.
Tja, of je neemt als Apple gebruiker gewoon je eigen kabeltje mee in plaats van de adapter... Lijkt me ook wel iets meer voor de hand liggen.

Ik zie veel Apple apparatuur en zie nooit een kerstboom en hoor gebruikers ook niet klagen. Nu neem ik aan dat jij geen Apple gebruiker bent, dus je hoeft je ook niet plaatsvervangend te ergeren. Probleem opgelost!
Helaas wel dus. Ben zeer content met mijn MBP maar de noodzaak tot meesjouwen van een Mini-displayport naar VGA kabel stoort mij nog steeds enorm.
Anoniem: 583079 @MadEgg27 december 2015 14:59
Al eens een VGA-poort bekeken??? Die past gewoon helemaal niet in een slanke laptop, het is dan ook een poort van de IT-prehistorie...
En nog steeds in veel gebruik. Doet ook prima waar ie voor bedoeld is. Ik heb hier nog een netbook liggen, die had ook gewoon een VGA-poort. Het past ook prima.

Het past inderdaad niet als je de laptop 3mm dik wilt hebben. Ik zie die noodzaak niet; de laatste generatie macbooks is naar mijn smaak véél te dun en véél te licht. Van mij mogen ze wel wat body hebben: het voelt steviger aan en staat steviger op je bureau. Het lijkt een race te zijn om alles lichter en dunner te maken, maar zonder nut want je schiet er (naar mijn mening) niets mee op. Mijn MBP is 2 kilo en 2,5 cm dik en dat is klein zat. Kleiner hoeft echt niet. Voor een tablet wel natuurlijk, maar voor een laptop?
Anoniem: 583079 @MadEgg27 december 2015 20:02
Geef toch eens toe dat een VGA-poort een gedrocht uit het verleden is. Ze zit dikwijls niet meer op monitoren (ze kunnen de datastreams van hoge resolutie niet aan) en ook projectoren hebben tegenwoordig alternatieven. Waarom zou je dat in godsnaam op een moderne laptop willen?

De Macbook Pros zijn al een tijd minder dan 2cm dik: jij hebt nog een oud exemplaar? Ik begrijp niet wat je bedoelt met "het voelt steviger aan" en "het staat steviger op je bureau": de aluminium unibody van de Macbook Pro is onovertroffen qua stevigheid en een laptop koop je nu eenmaal om mobiel mee te zijn, dus dun en licht is een grote troef. Ik ben wat blij dat ik af ben van die lompe bakbeesten die HP en Dell nog altijd als "zakelijke laptop" op de markt durven brengen.
VGA en HDMI zijn veelgebruikte standaarden. VGA is een standaard uit het verleden, dat zeker. Maar je kunt er nog steeds vrijwel overal mee terecht. Ook op nieuwe monitoren. Dan kun je ze inderdaad niet op 4K aansturen, maar FullHD gaat er zonder problemen over. HDMI is ook prima, maar ook daar heb je een verloopje voor nodig op een MacBook.

Ik heb inderdaad een wat oudere MBP, een uit 2009 om precies te zijn. Ook aluminium unibody. Degelijk, doet het nog steeds prima. Qua snelheid begin ik wat meer tegen de beperkingen aan te lopen, daarom zou ik hem het liefste vervangen door een nieuwe MBP met wat betere specs. Echter, die lichte dingen die bij het eerste het beste briesje het raam uitwaaien, dat zie ik niet zitten. Dun en licbht is troef tot op zeker hoogte. Wat mij betreft is daar het optimale al bereikt bij mijn MBP. Lichter heeft voor mij geen meerwaarde, en dunner zeker niet. Het past allemaal makkelijk en het gewicht is geen enkel bezwaar, en laat het gewoon allemaal net wat steviger en meer solide aanvoelen. Een prettig gevoel. De nieuwe kunnen net zo goed van papier zijn en zo voelt het ook aan.

Die business laptops van HP en Dell zijn wel het andere uiterste, die wegen zo 5 - 7 KG met bijbehorende afmetingen. Prima voor hun doel, maar draagbaar is het zeker niet.
Andere laptop kopen die voldoet aan je eisen
Tja, daar zit ik nogal in een onmogelijke spagaat, aangezien een van de "eisen" een dual-boot laptop Linux/Mac OS X is, en er bovendien geen enkel touchpad wat ik op een laptop gezien heb zich kan meten met die op de MBP.

Een MBP uit 2009 maar dan met een courante CPU en GPU zou ideaal zijn, maar dat zit er helaas niet meer in.
Al sinds 2010 is besloten om VGA uit te faseren. En jij wil hem nog terug zien op een nieuwe laptop? Weg met die legacy troep een adapter voldoet dan prima. Tijd dat bedrijven zich aanpassen en die oude meuk weg doen

http://newsroom.intel.com...nology-phasing-out-analog

[Reactie gewijzigd door AlphaBlack_NL op 26 juli 2024 03:46]

Prima, waar is de HDMI-poort op de MBP dan? Oh ja, daar heb je ook een adapter voor nodig. Dát is het probleem. Er zit géén gangbare poort op de MBP. Noch VGA (wat nog steeds op elke beamer zit), noch HDMI (wat inmiddels ook op elke beamer, monitor en TV zit). Voor álles heb je een adapter nodig, behalve, natuurlijk, Apple's eigen Cinema Display.
Wat? Er zit gewoon hdmi op de MBP's hoor gewoon fullsize.

https://support.apple.com...ro/notebook_ports_mul.png

[Reactie gewijzigd door AlphaBlack_NL op 26 juli 2024 03:46]

je hebt gelijk, I stand corrected. Na wat nazoeken blijkt Apple in 2012 de HDMI-poort toegevoegd te hebben aan de Macbooks. Rijkelijk laat, maar inmiddels alweer een aantal jaren geleden. Helaas is het toevoegen van HDMI gepaard gegaan met het verwijderen van de ethernet-poort, welke ik aanzienlijk vaker gebruik dan de HDMI/DP/VGA-poort.
Sinds wifi AC mis ik die eigenlijk ook niet meer eerlijk gezegd. Haal er praktisch dezelfde snelheid mee als 1gbit ethernet
Tja, ik dus wel. Snelheid is onregelmatig, delay is ook onbetrouwbaar. En al helemaal als er meerdere mensen van hetzelfde AP gebruik maken. Het is bruikbaar maar niet efficient en niet geschikt om optimaal productief te zijn. Bovendien haal je zelfs onder optimale omstandigheden bij lange na geen Gbit. Voor mijn werkzaamheden totaal onpraktisch. Ik gebruik dus overal waar het even kan een kabel: snel, stabiel en betrouwbaar.
En wie beslist dan wat de beste technologie is voor deze opladers?
Met USB 3.1 en de C connector in de aanloop, mag deze dan ook niet gebruikt worden?
Lijkt mij een probleem voor innovatie.
Net zo'n groot 'probleem' als dat elk stopcontact 230V, 50Hz is.
Dat er meerdere standaarden zijn, is juist het probleem.
Nou, dat er verschillende standaarden voor stekkers zijn, zelfs binnen de EU, vind ik inderdaad een probleem. Alleen de platte "EU" stekker zonder aard-aansluiting is standaard, van de aarde bestaan nogal wat varianten helaas.

Maar het standaardiseren van deze aansluiting heeft minder impact op innovatie dan het standariseren van de aansluiting op telefoons. Die poort heeft namelijk veel meer functies dan alleen energie leveren voor laden. Dan standariseren op micro-USB beperkt inderdaad de mogelijkheden nogal. Apple heeft met haar lightning aansluiting weldegelijk innovatie getoond, en volgens mij behoorlijk veel impact gehad op USB-C en USB-3.

Bovendien: waarom zou een telefoon überhaupt een aansluiting om te laden moeten hebben? Zou een fabrikant niet een telefoon uit mogen brengen die alleen maar draadloos te laden is zodat hij geen poorten heeft en daarmee stof- en waterdicht kan zijn bijvoorbeeld?

Als de EU dan toch wil gaan standaardiseren, richt je dan op belangrijker zaken zoals de laadaansluiting op elektrische auto's. Daar kan je nu nog een impact hebben om te voorkomen dat de transitie naar elektrisch rijden straks gehinderd wordt door incompatibele aansluitingen.
Apple heeft met haar lightning aansluiting weldegelijk innovatie getoond
Je bedoelt dat ze het weer eens vertikte om een algemene standaard te gebruiken en/of hier aan bij te dragen?

Het zou in ieders belang zijn als alle bedrijven eens zouden samenwerken aan dit soort dingen.

In plaats daarvan maakt Apple een eigen (IMHO best mooie) connector/aansluiting en patenteerd deze zodat niemand anders hier gebruik van kan maken.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 26 juli 2024 03:46]

Anderen mogen er prima gebruik van maken hoor, het gebeurt gewoon niet. Daarom heeft Apple z'n R&D van Lightning in het USB-C type connector gestoken met als resultaat dat USB-C nagenoeg net zo goed is als Lightning. Een beetje op dezelfde manier als Thunderbolt en mini-DisplayPort.
Anderen mogen er prima gebruik van maken hoor, het gebeurt gewoon niet.
Apple gebruikt chips en past de software zo nu en dan aan, zodat anderen dus niet zomaar (althans niet zonder licentiekosten te betalen) ook die aansluiting kunnen gebruiken.
Misschien als je een Lightning-addon voor iOS devices wil maken ja... en dan nog is het lang niet zo gek dat je moet betalen als je gekeurd wil worden. Je kan natuurlijk ook gewoon zonder keuring werken, maar dan loop je tegen een aantal problemen aan:

- Je product kan opeens nagemaakt worden en als de namaak dan slecht is gaan mensen de slechte kwaliteit met jouw product verbinden

- Je klanten weten niet welke producten betrouwbaar zijn (klinkt als een marketing zin, maar als mensen in de media markt een kabeltje kopen en er staat geen logo op weten ze echt wel dat het een of andere Chinese ripoff is, want als iemand nepspullen met logo'tjes gaat importeren komt de douane daar wel achter of gaat de merkhouder de winkel/importeur voor de rechter slepen)

- Je weet niet of dat wat op de verpakking staat ook is wat je koopt als niemand het controleert

- Apparaat weet niet wat er nou weer aangesloten wordt

Dit gelt allemaal natuurlijk voornamelijk voor iOS devices, maar stel dat je het ergens anders voor gebruikt is het in meer of mindere mate ook van toepassing. Zelfs voor ethernet kabels moet je oppassen dat je niet met CCA thuis komt terwijl je toch echt cat5e of beter gekocht had. Dit krijg je dus door gebrek aan controleopties. Sure, als je CCA wil kopen moet je dat doen, maar als een gigabit ethernet verbinding wil hebben met een kabel van meer dan 10 meter moet ie wel aan de juiste specificaties voldoen, anders gaat het gewoon niet werken. Maar niemand is echt de 'eigenaar' van commercieel verkochte cat5e specced kabels, dus je kan gewoon roepen wat je wil en dropveters in de verpakking stoppen zonder dat iemand daar wat aan mag doen.
Nee, ik bedoel dat het een aansluiting is die veel meer kan en kon dan USB op dat moment en bovendien een veel handigere connector had. Soms gaat design by committee gewoon te traag en moet je zelf stappen maken om te laten zien dat het kan.
ja, ze vertikte het om een aansluiting te nemen die niet voldoet aan hun eisen. De micro USB is een verschrikking van een aansluiting. Voor de jonge mensen wellicht minder, maar hoeveel 'oudere' heb ik al minuten lang zien kutten(er komen zelfs zaklantaarns bij) omdat dat die k*t stekker er niet in gaat.

Dat micro usb de standaard is een bezopen idee. Dat er veel fabrikanten maar klakkeloos gebruik van maken maakt het niet gelijk de beste aansluiting en dan maar door de strot van iedereen gedrukt moet worden.
Ook voor het stopcontact zijn er wel degelijk meerdere standaarden. dan wel vastgelegd per land / werelddeel maar toch.
Punt is alleen dat veel van deze mobiele opladers meer doen dan alleen stroom oversturen.
Wat nou als we over 5 jaar 8k beeld over deze stekker willen sturen? Dit is dan niet mogelijk omdat we niet of nauwelijks kunnen innoveren.
Persoonlijk ben ik wel blij dat Apple niet besloten heeft om geluid niet via de stekker te versturen.
De politiek beslist schijnbaar. Dat wil dus zeggen dat er straks een standaard wordt vastgelegd en dat de ontwikkeling daarvan compleet tot stilstand komt. Na een jaartje of 5 a 10 evalueert de politiek dan en wellicht dat er dan weer wat anders gekozen wordt. En we weten allemaal hoe up to date de politiek is met technologie... Gelukkig zal er in landen buiten de EU nog wel (door)ontwikkeling plaatsvinden.
De politiek beslist omdat de bedrijven dat niet doen.
Ze hebben hun kans gehad!!!
Anoniem: 181786 @Pim_t27 december 2015 13:23
De bedrijven hebben het prima gedaan. Alle opladers zijn nu gewoon universeel er hoeft slechts een ander kabeltje ingestoken te worden. De politiek heeft zich gewoon niet te bemoeien met dit soort aangelegenheden waar ze zelf geen kaas van gegeten hebben. De intentie mag dan goed zijn, het zal rampzalig aflopen voor de innovatie.
Alle bedrijven, behalve Apple. Ik vind het een prima initiatief. Geen probleem meer van welke lader nu ook al weer voor welk apparaat was.
Ik kan mijn Apple laders anders gebruiken gewoon voor mijn HTC gebruiken en ik kan mijn Apple producten gewoon met andere laders opladen.
Da's leuk, maar deze wetgeving gaat over het hele oplaad gebeuren van poort aan je GSM tot aan het stopcontact, niet alleen over de adapter.
Anoniem: 181786 @Loller127 december 2015 14:59
Dat is fraai dan. Dan neem ik aan dat er eerst wetgeving komt over een universeel (geaard) stopcontact in de EU en Zwitserland. O wacht, na decennia zijn ze nog steeds niet zo ver in de politiek.
Hoezo heeft de politiek zich hiermee niet te bemoeien? Denk je echt dat de industrie zelfstandig tot de juiste oplossingen zal komen. Als de politiek zich niet ermee bemoeide -overigens gewoon de door ons gekozen vertegenwoordigers- zaten we nu in Europa nog met allerlei verschillende maatvoeringen en maatsoorten. Lijkt me geweldig, elk land zijn eigen spoorbreedte, elk land zijn eigen maten en gewichten, elke fabrikant zij eigen stekkertje en ga zo maar door. Standaardisatie is een zegen voor de consument, en biedt producenten juist de mogelijkheid door te ontwikkelen en derde partijen de mogelijkheid zelf volgens een standaard te produceren. Allemaal ten voordele van ons als consument. En vlak het milieu niet uit, ik denk dat je onderschat wat de gevolgen van niet standaardiseren op dat vlak is.
Je overschat zwaar de invloed van politiek. Standaardisatie komt er ook prima zonder overheidsbemoeienis en regelzucht. Kijk bijvoorbeeld naar opslagmedia, de computerwereld, de autoindustrie enz enz. Aangezien we niet in een communistische staat leven heeft de overheid zich maar gedeisd te houden en zich te richten op haar kerntaken. Daarin faalt ze al hard (helemaal op Europees niveau) laat staan als ze nog meer naar zich toe willen trekken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 26 juli 2024 03:46]

Nee, in de richtlijn staat alleen dat er een universele oplader gebruikt moet worden, niet welke dit is.
Dit houd dan dus wel in dat alle fabrikanten tegelijk moeten overstappen.
Dat betekent dat de fabrikanten moeten samenwerken voor een universele standaard, niet dat de ontwikkeling stil staat.
De meeste fabrikanten maken al jaren gebruik van micro USB en zijn stilaan aan het overschakelen op USB-C. Het is dan ook aannemelijk dat USB-C de nieuwe standaard zal worden. Een gelijke overstap zal nooit gebeuren, er is altijd een periode waarin de overgang gerealiseerd moet worden en die zal na het invoeren al snel 1 tot 2 jaar bedragen.
Ze hebben nog tot 2017 (met daarna 1 of meer overgangsjaren)!
En wie beslist dan wat de beste technologie is voor deze opladers?
Met USB 3.1 en de C connector in de aanloop, mag deze dan ook niet gebruikt worden?
Lijkt mij een probleem voor innovatie.
Daar heeft de wetgever in voorzien. Er wordt niet een bepaalde aansluiting voorgeschreven, maar er wordt gezegd dat de aansluitingen gelijk moeten zijn. De industrie kan zelf bepalen welke aansluiting dat is.
Als er nu voor micro-usb wordt gekozen, maar over een paar jaar de hele markt ervan overtuigd is geraakt dat usb-c voortaan logischer zou zijn, dan kan alsnog overgestapt worden op usb-c.
Voorwaarde is dan wel dat de hele markt die standaard dan omarmt.
De lobbyisten van de fabrikanten ;-)
Misschien maken ze usb type c meteen de standaard
Haha type b, het lachertje van de usb standaard. Misschien is het ook wel handig, dan hebben ze voortaan iets nodig om de ruimte in de telefoon op te vullen, een accu misschien. Vergeten ze tegenwoordig wel eens erin te stoppen.
Eigenlijk is de enige fabrikant van telefoons die pertinent in de weg ligt Apple toch? Voor de rest is iedereen al meegegaan in de micro-USB revolutie. Zie ook de reacties hier. Apple, Apple.

Een lader van een Blackberry of Lumia kan ik ook lenen van vriend of vriendin om mijn Android op te laden, want gewoon zelfde stekker. Behlve dan weer die rare Samsung stekkers voor bijvoorbeeld S4.
Nou revolutie?
Lightning (en nu USB-c) zijn zwaar superieur aan Micro-USB als het aankomt op de mogelijkheden.

En daarbij verkoopt Apple al vier jaar dusdanig veel Lightning producten (IPod/iPad/iPhone/Pencil/appleTV remote) dat Lightning zelf ook best wel een belangrijke standaard is geworden. Het is niet meer die marge aansluiting van 4 jaar geleden.

Ik zit in ieder geval niet op een nieuwe standaard te wachten, liggen hier in huis tientallen Lightning kabels maar geen enkele micro-usb kabel.
Als 1 fabrikant een aansluiting voert is het dus geen standaard, hoeveel kabels je ook in je huis hebt liggen. Vraag eens rond bij je kennissen hoeveel kabels zij hebben. Ik heb er in ieder geval 0.

Misschien als Apple lightning niet had afgeschermd voor gebruik door andere merken had het een standaard kunnen worden. Nu is het een verkoopargument en een methode voor vendor lock-in, en daarmee in de toekomst een deprecated aansluiting. Zoek de schuld niet bij de wetgever die een oplossing voor algemeen belang wil, maar bij de fabrikant die winstmaximalisatie nastreeft.
Vooruitgang vereist innovatie. Innovatie leidt tot betere producten en op termijn tot betere standaarden. Standaarden helpen vooruitgang op kortere termijn, maar zijn altijd conservatief, bewaren het status quo en zijn dus op lange termijn remmend voor vooruitgang...
Leg mij eens uit hoe een M-boutje, het romeins alfabet, en het metrisch stelsel op lange termijn remmend voor de innovatie zijn geweest? Want volgens mij leven we niet in hetzelfde universum..
Standaarden bewaren toch per definitie het status quo?
Om maar één voorbeeld te geven: computers zouden een héél stuk problematischer geweest zijn als men het metrisch stelsel in plaats van het binair stelsel als uitgangspunt had genomen voor logische circuits...
Standaarden zijn uitstekend om dingen die al bestaan beter te laten functioneren, maar ze leiden niet tot innovatie.
Innovatie doorbreekt standaarden om betere oplossingen te zoeken, die op termijn leiden tot betere standaarden.
Anoniem: 583079 @HMC27 december 2015 13:31
Je kan een iPhone opladen met gelijk welke lader, mits je de Lightning connector gebruikt. Ik zie het probleem niet. Vooral niet als je micro-USB noemt want dat is echt een inferieure connector tov Lightning.
Het ligt hier thuis overigens vol met Nokia en Samsung opladers die nergens meer bruikbaar zijn...
Vooral niet als je micro-USB noemt want dat is echt een inferieure connector tov Lightning.
Inderdaad, dat bedoel ik. Als ze toch een USB-standaard willen, dan hoop ik dat het USB-C wordt.
Qua gebruiksgemak is lightning een stuk beter dan micro USB hoor. Ik heb nooit problemen met mijn iPad, wel met mijn telefoon.
Ik heb een S4 en die heeft gewoon micro-usb?

Welke rare stekker bedoel je dan?
Waarschijnlijk doelt hij op het feit dat de Galaxy S5 USB 3.0 gebruikte. De micro USB versie darvan heeft een bredere plug. Daar kan je ook een "normaal" USB 2.0 kabeltje in steken, maar de plug werkt dan weer niet in andere telefoons.
Maar dit toch geen ruimte voor verbetering? Stel dat er over 4 jaar een aansluiting bedacht wordt die beter is Dan USB3.1-C? Die mag dan toch nooit gebruikt worden omdat die buiten de algemene standaard valt?
Idd, politiek die zich gaat bemoeien met dit soort dingen. Ik weet het niet. Voelt niet goed.
Standard is opzich goed, maaruhhh.

Kijk naar Apple, de voeding is een voeding met een USB uitgang, terwijl de iPhone een eigen standaard heeft.
Dus wat wil men dan afdwingen? Dat elke telefoon dezelfde aansluiting krijgt, of dat je met een voeding elke telefoon kunt opladen. Verloopkabeltje en je bent klaar?
In die zin doet Apple het juist goed, ik heb diverse voedingen liggen met een kabel die je niet kunt loshalen, tja, dat is idd niet handig. Geen probleem mee dat ze dat verbieden.

Blijft een "gevaar" als de politiek teveel dingen gaat bepalen. Balans moet goed zijn. Hoop dat ze niet te ver doorslaan.
Standaardisatie is altijd goed voor iedereen geweest. Heb begon bij Ford. Zonder dat had je nu nog elk boutje met de hand moeten laten maken.
Standaarden zijn altijd al door een instantie bepaald. NEN? ISO? W3C? Ik zie daar nooit demonstranten op de stoep. Hoe is dit anders dan de EU zegt dat er een standaard moet komen?
Met een standaard weet je wat je krijgt, kan verwachten en waar je aan toe bent. Hoe kan je daar op tegen zijn?
Idd, maar er is een verschil tussen een standard afgedwongen door de politiek of een standard uitgedacht door het bedrijfsleven of een onderzoek faciliteit zoals bv een universiteit of iets dergelijks.
Ik zeg nergens dat ik tegen standarisatie ben?

Mijn "slecht" gevoel zit hem vooral in het afdwingen van een standaard vanuit de politiek. Er is dan altijd een gevaar dat de standard om politieke redenen wordt afgedwongen. De politiek heeft mij nog nooit kunnen overtuigen dat ze alles puur uit goedheid doen.

M.a.w. de balans moet goed zijn.

[Reactie gewijzigd door smitae op 26 juli 2024 03:46]

Het zou best kunnen dat in de wet de standard als USB wordt genomen en met een richtlijn dat telkens de huidige courante versie of de nieuwste versie mag worden genomen . Dan kun je dus telkens wel nieuwe versies daarvan gebruiken. Je hebt dan inderdaad nog wel een compatibiliteitsissue met nieuwe USB versies maar dat is te overzien en beperkter dan verschillende standaarden met telkens nieuwe versies.
Al maar goed dat USB altijd vrij goed achterwaarts en voorwaarts compatibel is gebleven.
Je hebt dan inderdaad nog wel een compatibiliteitsissue met nieuwe USB versies maar dat is te overzien en beperkter dan verschillende standaarden met telkens nieuwe versies.
Zolang de industrie niet van C naar B naar A naar Micro naar Mini naar ... springt is dat geen probleem daar USB binnen eenzelfde reeks altijd probeert backwards en forwards compatibel te zijn.
Anoniem: 455646 @keranoz27 december 2015 12:42
Klopt... daarom ben ik ook tegen deze wet... daarnaast kiest de consument zelf voor fabrikant x.
Maar goed... wij zijn voor altijd kleine kinderen blijkbaar.
Ik mag hopen dat de EU snapt dat USB type c rond 2017 toch echt een meer voor de hand liggende universele standaard is. Als we dan weer terug moeten naar micro USB dan gaat iedereen er op achteruit.
Ik hoop ook op USB C, ik vind micro USB erg lastig om goed aan te sluiten zonder leesbril.
Al meermaals gezegd: De EU gaat de standaard niet bepalen, die stelt alleen dat er een moet komen.
En wie bepaalt dan wel wat de standaard wordt?
De fabrikanten samen.
Leuk, en vervolgens komt Apple met zo'n lightning naar USC-C verloop kabeltje... "omdat het moet"
Aan de kant van de lader gebruikt Apple nu al USB-A, dus met een Apple lader is het prima mogelijk andere telefoons op te laden, en met laders van andere telefoons is het prima mogelijk om Apple telefoons op te laden.

Dat in de toekomst de kant van de lader overgaat op een USB-C stekker lijkt me inderdaad wel logisch, ik vermoed dat dit zowel bij apple als bij andere fabrikanten zal gebeuren.
wat de regering eigenlijk naar toe wil is dat elke voeding bv zo is:

5.00V 1A
en niet
5.01V 1.05 A

daarbij word elke kabel ongeveer hetzelfde.
De (minimale) voltage en stroom verschillen lijken me juist niet interessant. Een apparaat zal helemaal geen verschil merken tussen die 5.0V en 5.01V. Dat een lader 1A, 1.05A of 2,5A levert aan stroom, is al helemaal niet relevant.
Het gaat juist om de connector. Er is al een behoorlijke slag gemaakt doordat de meeste (android) telefoons en tablets via microUSB opgeladen kunnen worden.
Nu nog iets dat wat betrouwbaarder is en minder gevoelig voor kapot gaan.
Verder heb ik liever een of twee echt goede laders dan tig van die goedkope Chinese meuk die onbetrouwbaar in gebruik zijn.
Ik gebruik nu voornamelijk een aantal opbouw wandcontactdozen met USB aansluiting. Verder de USB poorten van mijn laptop. Aparte laders gebruik ik al bijna niet meer.
Dat een lader 1A, 1.05A of 2,5A levert aan stroom, is al helemaal niet relevant.
Nou niet helemaal waar, ik ken Windows telefoons die gebruik maken van een 5v en 0.5A lader, en die werken niet op een telefoon die 2A gebruikt (snel laden), heb het geprobeerd met mijn OnePlus One en hij wou niet opladen, een 1A lader is geen probleem, alleen het duurt 2x zo lang om hem op te laden dan een 2A lader.

Maar ja het zou heerlijk wezen als alle apparaten een USB-C stekker alleen nog gebruiken.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 26 juli 2024 03:46]

Die lader is dus veel te zwak om andere telefoons te laden. Dat kan inderdaad.
Waarschijnlijk zal het wel werken bij een telefoon die 1A wilt hebben (50% vermogen), maar niet bij telefoons die 2A willen (25% vermogen).
verloopje van apple voor € 10,- :)
Ik gok dat Apple ooit ook over gaat op USB-C en dan zijn alle problemen de wereld uit.
Bij de nieuwste macbook is dat al het geval.
Apple heeft zo een Lighting-naar-usb-convertor in zijn gamma: http://www.apple.com/shop...icro-usb-adapter?fnode=91
Het kost wel een veel geld maar je kan hiermee wel elke andere kabel gebruiken.

Apple laat immers geen kabels toe van derden zonder certificaat. Soms werken die wel maar kan je niet synchroniseren met uw laptop, of krijg je boodschap op uw scherm dat uw lader niet compatibel is.

Vroeger werd er gezegd dat laders van derde schade konden toebrengen aan uw toestel maar Apple laat nu grappig genoeg wel een USB charger toe van Samsung zolang het kabeltje of der convertor die er tussen zit maar van Apple is. Erg vreemde en banale redenering.

De nieuwe standaard is 100% zeker USB type-C. Anders had apple dat niet in zijn nieuwe Macbooks zitten ;-) Dat wil zeggen dat Apple's Tablets en Iphones 9,5/10 zullen overstappen naar USB type-C. En de reden is eenvoudig:

USB Type-C is king: Vermogenoverdracht , dataoverdracht, sleeky design, duurzaamheid van de connectoren USB-c doet het allemaal en op te koop toe beter dan de lightning adaptor.

Dus vanaf 2017 kan je met een gerust hart vragen 'Heeft iemand een lader?' Want dan kan je elke telefoon via een Open Source standaard lader opladen : USB-C.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 26 juli 2024 03:46]

Ik hoop ook dat USB type-C het gaat worden omdat je daarmee in een klap af bent van tig verschillende kabeltjes voor van alles en nog wat. Het is alleen de vraag in hoeverre er brede ondersteuning voor is, een jaar van nu. Voorlopig komt er nog heel veel elektronica op de markt zonder USB type-C en de life-cycle daarvan is toch echt meer dan een jaar. De kans is groot dat micro-USB dan het compromis wordt en we dus door deze regels in Europa nog jaren met een connector blijven zitten die feitelijk overbodig is.

Waar we meer mee op zouden schieten is wat mij betreft een verbod op het verkopen van laders bij een apparaat. Dat voorkomt al een groot deel van het probleem, namelijk as-cheap-as-possible laders bij elk stuk elektronica dat je koopt. Ik heb bv. hier een Anker lader liggen met 2 high-power poorten en 2 standaard poorten. Daardoor is bijna alles altijd snel op te laden...alleen als zowel de tablets als de telefoon van m'n vriendin tegelijk aan de lader moeten duur de telefoon wat langer (mijn telefoon staat in een wireless charging dock, dus die lader is sowieso nutteloos).

Door laders te verbieden, voorkomt je ook veel slecht materiaal dat in omloop raakt; fabrikant of zelfs type-specifieke laders die niet goed werken op andere apparaten met dezelfde connector. Er zijn standaarden voor de power en voltage ranges, laten we die eens gaan handhaven. Als dat nou eens gedaan wordt in Europa, komen er goede laders op de markt die dan ook bewust gekocht worden door consumenten...dan worden er ook eisen gesteld aan duurzaamheid, gebruiksgemak, etc. De goedkope zooi die in no-time bij het afval ligt ben je dan kwijt en dat is wat het beoogde doel met deze regels is. Het doel is wat mij betreft goed, de gekozen oplossingsrichting niet.
Tegen die tijd is USB type D gangbaar en moeten we vanwege deze regel alleen voor telefoons nog type C converters meeslepen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.