Europarlement: universele opladers moeten wettelijk worden geregeld

Het Europarlement wil dat er een wettelijke verplichting komt voor fabrikanten om hun smartphones en tablets geschikt te maken voor een universele oplader. Daarmee kunnen de kosten omlaag en is er minder afval, denken de Europarlementariërs.

Europa vlag EuropeseEen handelscommissie in het Europarlement heeft voorgesteld om de maatregel op te nemen in een nieuwe Europese richtlijn over communicatieapparatuur. Daarmee zouden smartphone- en tabletfabrikanten wettelijk verplicht worden om hun apparatuur geschikt te maken voor een universele oplader.

Eind vorig jaar liep een afspraak tussen de EU om een universele oplader te ondersteunen af. Overigens gebruiken de meeste smartphones en tablets al dezelfde micro-usb-aansluiting; Apple is de enige grote fabrikant die daarvan afwijkt en zijn eigen Lightning-connector gebruikt.

Verder is de commissie tegen een voorgestelde regel om bedrijven te verplichten bepaalde apparatuur te registreren voordat ze op de markt gebracht mogen worden. Volgens de commissie legt die regel te veel druk op bedrijven; met name kleine bedrijven zou het dan onnodig moeilijk worden gemaakt.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-09-2013 • 08:07

198

Submitter: Titan_Fox

Reacties (198)

198
193
122
6
1
25
Wijzig sortering
Anoniem: 378222 27 september 2013 08:33
En dan zijn we nog niet eens begonnen over het topic voedingen. Iedere laptop, harddisk of ander iets groter apparaat heeft een voeding met een andere connector. Ik ben vast de enige niet die zich hier aan stoort.
Elke laptop heeft ook zijn eigen maximum aan stroom dat hij kan vragen. Dus ik denk niet dat je daar rap iets voor ga vinden.

Nochtans kan ik een HP en DELL lader gewoon verwisselen, alleen laad hij dan de batterij niet op.
"Daarmee kunnen de kosten omlaag en is er minder afval"


uhm nee, wat er dan gebeurd is dat elke fabrikant dezelfde lader meelevert, iemand die al zo een lader heeft zal de oude lader net zo hard weggooien. Als de fabrikanten besluiten om geen lader mee te leveren met de nieuw aangekochte telefoon zijn de rapen helemaal gaar want dan leveren ze geen volledig product.


slimme zet europese unie :S
Laders weg gooien... Doet iemand dat? Werkelijk?
In mijn omgeving, en ik werk met telefoons, verdwijnen die dingen altijd alleen maar omdat niemand ooit genoeg laders heeft (nu de laatste tijd begint het langzaam te verzadigen geloof ik omdat we lang genoeg op micro usb zitten). Ik heb zelf ook een lader bij mijn bed, een bij mijn pc, een bij de bank, een op mijn werkplek... en dan slingert er nog wel een rond die handig is om mee te nemen. Nee te veel laders gebeurt niet heel snel.

Als je echter merk specifieke laders hebt en je schakelt over naar een ander merk, en je wil nog steeds meerdere laders hebben, dan zit er niks anders op dan extra laders te kopen... En die oude, tja, die kun je in een doos gooien voor het geval ze ooit nog eens van pas komen, maar vroeger was het ook nog wel zo dat zelfs binnen een merk de laders nogal eens veranderden, dus dan heb je helemaal niks aan je laders en dan flikkeren mensen die dingen inderdaad in de vuilnisbak.

Oftewel, het zal allicht nog steeds wel eens gebeuren dat mensen een lader weggooien, maar omdat het ding nog waarde heeft zal dat minder snel gebeuren dan een lader die alleen maar past op een apparaat dat je niet meer gebruikt, die gooi je bijna gegarandeerd weg.
Je wilt niet weten hoeveel mensen denken dat opladers nog steeds merkspecifiek zijn. Mensen die hun Samsung smartphone bijv. niet aan de oplader van mijn Nokia durven te hangen heb ik (helaas) genoeg meegemaakt...
Helemaal mee eens, en dan is het al helemaal lekker dat je bij de meeste een micro USB kabeltje krijgt, al is het dan zonder Adapter. Er zijn tegenwoordig overal USB aansluitingen te vinden, ik denk dat meer dan de helft van mijn stekkerdozen er al wel een heeft.

Mijn fiets lampjes zijn zelfs per micro USB op te laden. Koop je er 2, krijg je er 2 kabeltjes bij, lekker klein en heb er dus altijd wel wat bij me.
Er zijn tegenwoordig al genoeg apparaten waarbij je alleen een micro-usb kabel krijgt een geen adapter voor in het stopcontact.
En daarnaast zou je aan kunnen vinken wat je meegeleverd wilt hebben als je thet toestel besteld
Dat laatste is inderdaad wat er moet gebeuren. De fabrikanten leveren geen lader mee en de consument koopt een losse lader naar keuze. Die kan je meenemen naar je volgende device en gebruiken voor andere devices in je huishouden. Of de kosten voor de consument omlaag gaan valt inderdaad nog te bezien, maar er zullen inderdaad minder laders op de afvalberg terecht komen.
Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Als een lader kapot is is die kapot, of het een micro usb of een lightning lader is. Dat je micro usb niet voor Apple kunt gebruiken en andersom jammer dan, kiest de Apple gebruiker toch zelf voor. Ik heb voorheen ook altijd micro usb gehad, maar ben overgegaan op een Iphone 5, dan koop ik er toch 2 nieuwe laders bij als ik ze nodig heb. Daar moet je vantevoren gewoon over nadenken bij je telefoonkeuze vind ik.
Ik heb voorheen ook altijd micro usb gehad, maar ben overgegaan op een Iphone 5, dan koop ik er toch 2 nieuwe laders bij als ik ze nodig heb.
Dat is nu net het hele punt... Als jouw favoriete merk smartphone zich gewoon aan de Europese richtlijn zou houden, had je geen twee nieuwe laders hoeven kopen. Daar is, op mondiale of, oké, Europese schaal, best wel een besparing mee te behalen.
We hadden hier in huis zelfs verschillende adapters voor GSM's van hetzelfde merk (Samsung). Nu gebruiken we de laders "door elkaar". Dat is sowieso best wel handig en een volgende smartphone hoeft wat ons betreft geen lader meer mee te leveren. Ook voor tweedehands gebruik van smartphones is de universele aansluiting een gemak. Waar je oude toestel ook terecht komt in de wereld, met een microUSB lader kan men ermee aan de slag.
Juist niet. Ik heb geen zin om overal laders mee naar toe te slepen. Dus ligt er 1 in mn auto, 1 op mn werk en 1 thuis.
Door de universele aansluiting kan ik al mijn devices met die laders opladen. Anders hadden er overal 3 gelegen. En als ik een nieuwe telefoon koop, dan hoef ik ook geen 2 extra laders bij te kopen.

Waar ik me wat eerder druk om maak is dat de USB connector niet erg geschikt is voor waterdichte devices. Mijn smartwatch heeft om die reden bijvoorbeeld een pogo aansluiting. En er komen ook steeds meer telefoon die draadloos laden.
Dus het is beter dat we met z'n allen 4 verschillende adapters hebben, voor elk apparaat een andere...

Als er een standaard is en blijft, dan smijt je de adapters niet weg want je weet dat je hem in de toekomst nog kan gebruiken.

Specifieke adapters daarentegen die gooi je wel weg op het moment dat het apparaat in kwestie stuk gaat, en je hem niet meer kan gebruiken.
"(...)
uhm nee, wat er dan gebeurd is dat elke fabrikant dezelfde lader meelevert,
(...)
Het idee is natuurlijk dat dat dan niet meer hoeft. Telefoons zonder lader kunnen dan een tientje goedkoper, en je koopt één keer een lader voor 15.
Ik denk niet dat Apple hier zich aan gaat houden. Ze zijn wellicht zo koppig om dan het eerste halfjaar te zeggen: Dan maar geen iDevices voor Europa.
Prima toch? Als ze lekker zo arrogant willen doen, dan verkopen ze maar niets hier.

Ik heb zelf ook een 4S, maar ik erger me kapot aan het feit dat er geen Micro-USB op zit zonder een adapter.
Apple gaat nu echt niet meer met hun modellen van hun huidige connector afstappen. Daarnaast gaan ze er ook geen extra poortje op hun telefoon proppen.

Zelf vind ik dat je het prima aan de adapterkant eventueel kan regelen. Als iedereen gewoon een "usb kabeltje" mee levert en de adapter "usb slikt" dan is iedereen blij. Dan kan iedereen zijn kabeltje blijven gebruiken en kan je toch met één adapter werken.

Dan kan je ook direct met dat kabeltje laden in je laptop of ander apparaat met USB aansluiting.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 24 juli 2024 05:08]

Inderdaad. Het is een afwijkend snoertje van Apple. Apple levert al jaren USB laders met hun spullen mee.
Ik begrijp werkelijk niet waarom deze discussie steeds weer gevoerd moet worden. HALLO HET IS EEN ANDER SNOERTJE. HET IS EEN USB-LADER, AL JAREN.

Tevens snap ik niet waarom het altijd de Applebashers zijn die zich druk maken over de lichting connector van iDevices.
het 'snoertje' is dus niet compatibel met andere toestellen.

het 'snoertje' beland dus mooi op de afvalberg als het voor iets anders dan een iphone gebruikt wordt.

het 'snoertje' houd zich dus niet aan de Europese wetgeving. (daar ging het toch om?)

Tevens snap ik niet waarom Apple met zo'n dingen altijd zomaar weg geraakt.
Omdat er nog geen Europese wetgeving is.
Volgens mij gaat het niet over het snoertje. Het apparaat moet met een universele lader opgeladen kunnen worden. Ik lees nergens de verplichting voor een (micro USB) snoertje.
Wat is een "universele" lader als het snoer niet past? Het nut van een universele lader is net dat als je het ding nodig hebt maar het niet bij hebt, je gewoon een andere universele lader kan gebruiken. Als jouw device dan een ander snoer nodig heeft, is er alweer niks universeels aan. Want als je een snoer kan meesleuren, kan je evengoed de ganse lader meesleuren.
Dus het gaat dan misschien niet over het snoertje, maar het is wel degelijk een deel van de lader, welke nu toch weer voor problemen lijkt te zorgen bij gebruikers van een merk die denkt beter af te zijn met het anders te doen (maakt mij overigens niet uit welk merk, ieder merk dat zo koppig anders moet doen maakt dezelfde fout).
Het snoertje is compatible met iPhone 5, 5c en 5s, iPad 4 en iPad Mini. Niet dus 'alleen' iPhone, maar 18% van alle mobiele devices. (Bron: http://phandroid.com/2013...-ios-europe-market-share/)
Heeft niks met Apple bashing te maken. Ik lach me vaak de ballen uit m'n broek als ik weer eens zie dat vrienden en vriendinnen (vooral vrouwen lijken Apple trouwens trouw te blijven) bij je thuis of zelfs in het café met die Apple lader aan komen zetten om hem maar op te kunnen laden.

En de volgende dag blijkt dat ze het ding vergeten zijn mee naar huis te nemen en zitten ze alsnog met een lege telefoon 8)7 . Heb dit al tig keer meegemaakt. Iemand met een Android of WP kan bij mij altijd wel een USB prikkie krijgen, maar heb nu eenmaal niks van Apple in huis.
Dat is eerder een probleem van de gebrekkige batterijduur van de telefoon of het vele gebruiken daarvan dan van de compatibiliteit van die stekkers. Als Apple (of de mensen met een iphone) een convertertje meeleveren is dat probleem ook opgelost (zonder de voordelen van de lightning connector teniet te doen)
Opzich zal een verloopstukje ook nog wel in die handtasjes passen, maar is dat niet verkeerd om geredeneerd? Dan moet je dat ook nog steeds meenemen :) een connector die beide aan kan zou dan toch handiger zijn denk ik, ook al laadt de micro usb dan niet op max snelheid op, dan kan je jezelf in ieder geval redden in zulke situaties
Mee eens. Een adapter is een gemakzuchtige oplossing. Het moet gewoon een ontwerp criterium zijn van een Smartphone om een gangbaar laadcircuit met dito aansluiting te hebben zodat ze is te laden met een universele lader.

Waarom zou de missie van het ontwerpen van een Smartphone ophouden buiten de behuizing van dat ding? Interactie met zijn omgeving (waar opladen ook als functionele eis toe behoord) maakt deel uit van de set van kerncriteria waarmee apparaten als Smartphones worden beoordeeld.

Dekt een Smartphonebouwer (en Apple fans, dit gaat niet alleen om Apple) de connectiemogelijkheid met een universele lader niet af, dan is dit een minpunt voor het apparaat.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 05:08]

Tevens snap ik niet waarom het altijd de Applebashers zijn die zich druk maken over de lichting connector van iDevices.
Omdat ze zo gek zijn op diversiteit en keuzevrijheid... zo lang er maar Android op staat en een microusb in zit ;)

[Reactie gewijzigd door edwingr op 24 juli 2024 05:08]

Aan de ene kant is het inderdaad USB, maar aan de andere kant blijft het een Lighting connector. En voor dat soort kabels en de bijhorende adapters gaat de kassa gewoon weer rinkelen.

Als je denkt dat het om technische redenen is dat Apple voor die connector kiest, dan ben je vrees ik niet thuis in bedrijfsvoering.

Het gaat de EU erom dat je elke telefoon met een standaard USB kabel moet kunnen laden, en dat is bij de iDevices niet zo.
Simpel Apple levert straks gewoon deze standaard mee met hun iDevices :)

Die ze dan wel even 19 euro duurder maken, dat dan weer wel.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 24 juli 2024 05:08]

Anoniem: 514715 @9071027 september 2013 09:29
Nee, want dan blijf je nog het probleem houden dat je voor elke USB charger zo'n converter moet kopen. En dan is het gewoon goedkoper om nog een adapter te kopen. Het is toch gewoon heel handig als ieder merk een charger levert met USB aansluiten en dat elk USB kabeltje het gewoon doet.
En ja in principe is het handiger als je een plugje op twee manieren er in kan doen (zoals de apple connector). Dus eigenlijk zou dat de betere standaard zijn, maar ja, daar is het nu te laat voor.
Het plugje zit dan bij de telefoon, zoals ik zei. Wat vast Apple's manier wordt om het probleem op te lossen. En ik vermoed dat Apple niet graag ziet dat hun connector de standaard wordt. :+
Je kunt ook niet zeggen dat Apple een standaard schroefje gebruikt. Het is een soort Torx, maar toch weer anders. Je zult er apart een pentalobe schroevendraaier voor moeten bestellen.

Op dit moment heb ik mini-usb, micro-usb en lightning adapters om mijn apparaten op te laden, maar ik vind de laatst genoemde toch wel erg fijn. Zou het jammer vinden als deze zou verdwijnen, maar 2 connectors is ook geen mooie oplossing.

Als iedereen een universele connector gaat gebruiken en de fabrikanten nog steeds met elk product een adapter mee gaan leveren, slaat het "daarmee kunnen de kosten omlaag en is er minder afval" nog steeds nergens op. Niet dat het niet handig is, maar iedereen heeft toch wel meer dan één de zelfde lader? (Één op het werk, één in de slaapkamer, één in de woonkamer... :) Altijd één bij de hand)
Apple kan beslist een handige manier bedenken om Lightning en micro-USB met elkaar te combineren. Ik bedoel; mijn laptop heeft ook een gecombineerde USB + eSATA aansluiting. Aangezien zij door velen als een van de meest innoverende techbedrijven worden gezien, moet het ontwerpen van een combi-connector toch een eitje zijn.

Tot die tijd moet Apple gewoon gratis een verloopstukje meeleveren. Met die winstmarge van € 450 per toestel zou dat geen probleem moeten zijn. Dan maken ze maar een tientje minder winst.

http://www.websonic.nl/ni...voor-iphone-5c-16gb-50535

Deze hele zaak is simpelweg het risico dat je loopt als je op alle vlakken anders wilt zijn dan de rest terwijl dit niet gewenst is. Goed, het druist wel in tegen het idee dat er minder afval moet worden gemaakt, maar daar valt verder niet veel aan te doen. Kwestie van de volgende iPhones voorzien van de noodzakelijke wijzigingen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 juli 2024 05:08]

Ik denk niet dat het alleen maar koppigheid is bij Apple. Bij Apple kan je ook veel accessoires aansluiten op die connector. Ik ben niet zo heel thuis in de specs van de micro-usb, maar volgens mij heeft die minder mogelijkheden dan de lightning connector.
microUSB zelf heeft wel minder mogelijkheden, maar samsung heeft al aangetoond dat je een dock-connector kan maken die 100% compatible is met microUSB terwijl het wel geschikt is voor 2a laden, HD video uit, PC aansluiting, en meerdere USB apparaten(toetsenbord, muis, usb stick, etc.) tegelijk.
apple gaat dus liever voor makkelijk dan compatible.
de apple connector kan ook met USB 3.0 werken,terwijl micro USB altijd "maar" USB 2.0 zal blijven.
Dan wrijven Microsoft en Samsung in hun handen. Een jaar technische voorsprong en groter marktaandeel dan Apple, da's gewoon een zak geld gepresenteerd op een zilveren plaat door Apple.

Nee nee, Apple lost dat op zoals ze dat nu al doen: een micro USB naar lightning connector accesoire. (bestaat al, zoek maar op).
Misschien moet deze accessoire in de toekomst wel standaard meegeleverd worden.
En dat is dan weer in strijd met de gedachte 'kosten omlaag en minder afval' waar het in de eerste plaats om gaat..
Dat is idd wel een leuke gedachte.
Probleem is dat ze nu al een x aantal jaar de zelfde lader gebruiken bij de overige fabrikanten, echter word er met ieder nieuw toestel nog steeds een lader meegeleverd.
Weet dus niet echt wat we nu hebben bespaard als dat je nu een 4 tal dezelfde laders thuis hebt liggen ipv verschillende.

Verbied de fabrikanten dan ook een lader mee te leven.
Zodat mensen die er 1 of meerdere nodig hebben deze los moeten kopen.
Dan word er ook echt wat bespaard.
Dan doet apple gewoon wat ze in azie ook al een aantal keren hebben gedaan, dan leveren ze een micro usb - lightning converter mee. Voordat de juristen erover uit zijn of dat voldoende is ben je alweer vele jaren verder hoor..
Tja, maar naar de geest van de regeling is het natuurlijk onzin: meer kabels meeleveren ipv minder.

Wat mij betreft mogen fabrikanten inmiddels wel stoppen met meeleveren van micro-usb laders. Ik heb er nu zat: thuis, kantoor, auto. Alles wat eventueel nog komt is overbodig afval...

Het onderdelen met zeer laag onderscheidend vermogen (ik heb nog nooit gehoord dat iemand een bepaald merk koopt omdat je daar zo'n fijne lader krijgt...) en dus wordt dit tegen zo laag mogelijke kosten ingekocht. Je kunt er dus vanuit gaan dat de productie zeer vervuilend en arbeider-onvriendelijk is.

(Maar ja, niet meer meeleveren betekent weer minder werk...)

@analogworm
Ja, kwaliteit is zeker een issue bij die goedkope spullen. Ik denk inderdaad wel dat je snel onderscheid gaat zien tussen bijvoorbeeld een Belkin en generieke laders.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 24 juli 2024 05:08]

Eens. Het wordt langzaamaan een beetje overbodig. Maar als fabrikanten de laders weg laten groeit de markt voor 3e partij laders. En laat nou net sommige goedkope varianten zich niet aan de specificaties houden. Ik heb wel eens een auto usb lader gehad waarbij mijn Touchscreen tijdens het laden stopte met werken. Dat wil je niet. Maar goed met een beetje geluk wordt vanzelf het kaf van het koren gescheiden.
Ik heb er ook een stuk of drie rondslingeren; twee van Logitech (voor toetsenbord + muis) en eentje van mijn Galaxy S3.

Winkeliers zouden eigenlijk vooraf moeten vragen of je bereids over een dergelijke lader beschikt bij aankoop van een telefoon of ander mobiel apparaat dat een USB-lader nodig heeft. Op die manier komen er dan minder van die dingen in omloop. Wel zou je altijd gratis een lader en / of kabel op moeten kunnen halen zodra de jouwe kapot is.

Echter los je hier het afvalprobleem niet mee op; die laders zullen sowieso gemaakt worden. De grondstoffen zijn verbruikt, het werk is verricht en alle bijbehorende vervuiling is bereids veroorzaakt. Daar doe je helemaal niks aan; of zo'n lader bij de fabrikant in het magzijn ligt, in het rek bij de winkelier of bij jou thuis in de lade.

Het enige dat je kunt doen is je laders door een derde partij laten maken zodat fabrikanten ze niet meer hoeven mee te leveren. Zo kun je het aantal laders ook reguleren. Echter vraag ik me af of dit wel rendabel is als je laders op bestelling moet gaan maken.
Apple zal in de doos gewoon een adapter(kabel) meeleveren om de omzetting naar USB te doen.
De wetgeving zegt specifiek "universele laders", dus niet het leveren van verloopstukjes. Dan zit je met dubbel zo veel afval te kijken; een niet-universele lader én zo'n Lightning -> micro-USB converter. Ik kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling is.

Ik snap wel dat zowel Apple als haar klanten hier niet blij mee zullen zijn, maar wetgeving geldt nu eenmaal voor iedereen. Als er constant smoesjes worden verzonnen en uitzonderingen worden gemaakt voor bepaalde fabrikanten, zul je ze nooit op één lijn krijgen.

Wel vind ik dat ze kans moeten krijgen om de wijzigingen pas door te voeren bij de iPhone 6. Die zal waarschijnlijk volgend jaar of zo op de markt komen. Apple weet nu dat de Europese Unie hier mee bezig is, dus als ze slim zijn kiezen ze eieren voor hun geld en geven ze hun R&D afdeling de opdracht om micro-USB in het nieuwe ontwerp te integreren.
Iedereen heeft het hier altijd over keuze vrijheid, wel een beetje vreemd dat nu plotseling die keuze vrijheid beperkt dient te worden...

Eigenlijk wil ik de keuze kunnen hebben tussen een micro/mini USB, Lightning of een ander type connector en zit er niet op te wachten dat de overheid zich hier ook nog eens mee gaat bemoeien!

[Reactie gewijzigd door Bilbo.Balings op 24 juli 2024 05:08]

En eigenlijk is deze zaak al een eind op weg om achterhaald te geraken. Draadloos opladen, laten ze de fabrikanten dwingen hiervoor een standaard te gebruiken. Ook het commentaar van het registreren en dat het teveel zou kosten. Als men dat groot aanpakt ipv op nationaal niveau, is er niets mis mee, in feite is de FCC ook niets anders dan een combo tan KEMA/TUV/VDE-vulmaaraan en een registratie. Als men dat eens op 1 lijn brengt en daar ook meteen de registratie doet, is men ook klaar.

Nu is er al een hoop geregeld door weerzijdse erkenning, van die certificaten, maar dat is nog steeeds een hoop administratieve rompslomp. Een standaard voor certificering en direct registratie voor de hele EU, is duidelijker en goedkoper.

En Apple zwaait gewoon met een verloopstukje. Maar eigenlijk kan de Apple al met de meeste usbl-aders overweg want aan het andere einde zit gewoon een klassieke usb-aansluiting natuurlijk die je ook in de usb-poort van je monitor of de lader van je android, kindle of weet ik wat kan steken.

Dat de standaard aan de devicekant verplicht wordt gemaakt, kan inderdaad wat voordelen met zich meebrengen t.a.v. de kabels, maar dat valt wel mee. Eigenlijk is dat gedeelte het minst interessant en is niet eens zo relevant, tenzij je misschien bij een fabrakiant als HAMA bent betrokken.
Denk niet echt dat ze dat willen hoor. Ze zijn al marktaandeel aan het verliezen in europa en ik denk niet dat ze zomaar heel europa kwijt willen.
Anoniem: 382732 @Rutix27 september 2013 10:32
Marktaandeel is helemaal niet zo belangrijk. Niemand zeurt over het lage martkaandeel van Mercedes of BMW. Om maar een voorbeeld te noemen. Uiteindelijk gaat het erom dat je genoeg marge maakt op de spullen die verkoopt.

Als marktaandeel voor Apple belangrijk was hadden ze allang low-cost producten op de markt gegooid. Gezien het saldo op hun bankrekening kunnen ze met gemak marktaandeel kopen door een tijdje onder de kostprijs te leveren als ze zouden willen.
Hoewel ik het goed vind dat er een universele oplader is die door (bijna) alle partijen wordt omarmd (micro USB), vind ik dat de politiek dit soort zaken niet wettelijk moet vastleggen.

Het is prima als de EU met fabrikanten om tafel gaat om dit soort standaarden te pushen, maar in de wet vastleggen gaat te ver. Hoewel de bedoelingen altijd wel goed zijn, weet je nooit wat voor innovatie dit soort wetten tegenhouden over een paar jaar tijd.
Eh, blijkbaar wel, de fabrikanten hebben jarenlang de kans gekregen om dit zelf te regelen. Dit lukt niet, dan moeten (de fabrikanten) niet komen klagen!
Vind het trouwens prima oplossing nu!
En wie ben jij of de overheid om mij of Apple te vertellen welke oplader ik gebruik of verkoop? Juist, daar moeten ze zich helemaal niet mee bemoeien, ik wil helemaal geen micro usb of standaard hiervoor, ik ben uitermnate tevreden met de Lightning connector, mag dat? Mensen die dat wel willen nemen lekker zo'n adaptertje mee op stap, prima! Tijd aan betere dingen besteden zou ik zeggen.
Het is een probleem als elke fabrikant zijn eigen opladers heeft (milieu: teveel onnodige opladers, economie: "lock-in" en problemen met concurrentie). Veel mensen ervaren deze problemen ook. Blijkbaar ben jij merktrouw en ervaar jij het probleem niet. Maar dan stop je je hoofd ih zand voor al die anderen.

Overigens is dat de discussie ook niet. De overheden vragen al jaren naar een standaard. Ze wilden dit doen zónder te moeten ingrijpen. Maar blijkbaar lukt dit niet. En ja, dan moet er iets gebeuren, en dan worden er vaste regels opgelegd. Ik zie het probleem niet.
Bij veel phones zie ik wel dezelfde mini USB aansluiting tegenwoordig (uiteraard muv de iPhones).

Maar bij tables wijkt nog wel eens af in de praktijk.

[Reactie gewijzigd door dude88 op 24 juli 2024 05:08]

Klopt, is vaak omdat deze meer stroom nodig zijn dan telefoons (grote accu en sneller opladen). Heb zelf ook een tablet en deze heeft ook een USB-adapter die meer stroom kan leveren, dit kan nog wel eens problemen gaan opleveren als ze van telefoons uit gaan, dan hou je hetzelfde probleem als nu.. of tablets die er heel lang over doen om opgeladen te worden 8)7
Lijkt mij toch slechts een kwestie van het amperage opschroeven, en als je het heel bont maakt misschien wat extra dikke kabels om het extra wattage op te vangen? Kan je verder nog steeds dezelfde connector gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 24 juli 2024 05:08]

Dat is dus nogal een probleem lijkt me, mijn tablet laadt ook op aan de adapter van m'n telefoon en aan m'n pc, maar een stuk trager dan de originele adapter. Ik durf het daarom niet echt aan om mijn telefoon aan de adapter van m'n tablet te hangen, ik weet niet precies hoe dit allemaal zit, maar lijkt me toch niet echt goed voor de telefoon...
De telefoon verbruikt enkel de stroom die het nodig heeft. Het is niet omdat de lader 2A kan leveren dat deze ook 2A naar het toestel zal duwen. Het is nog altijd de verbruiker die bepaald hoeveel stroom er uit een voedingsbron getrokken word.
Yup. Zolang het voltage maar klopt, het amperage maakt niet uit zolang het maar minimaal gelijk is aan wat de verbruiker nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 24 juli 2024 05:08]

Zeggen jullie mij nou dat bij een gelijkblijvend voltage en een verhoogd amperage, dit geen problemen zou leveren met de weerstand en dus opbouw van warmte?

Als ik dat mag geloven dan knikker ik alle 1A adapters weg en hang ik alles aan 2A adapters.

EDIT: Gelijk maar even op internet gezocht. Blijkbaar moet dit inderdaad geen probleem zijn zolang het Voltage maar binnen het juiste bereik ligt.

[Reactie gewijzigd door roelof.zijlstra op 24 juli 2024 05:08]

Inderdaad. De formule:
R = U / I
Weerstand = spanning / stroom

De weerstand is het apparaat, dus die blijft gelijk ongeacht de lader. Een lader is een spanningsbron met constant voltage (USB-standaard: 5 Volt). Stel de weerstand is 10 Ohm, dan is de stroom 0,5 Ampere. Als de weerstand 2 Ohm is, is de stroom 2,5A. Dus de hoeveelheid stroom die de lader maximaal kan leveren maakt niet uit: de hoeveelheid stroom past zich aan, aan de weerstand. Als de lader niet zoveel stroom kan leveren, wordt het wel een probleem: dan raakt de lader 'overbelast' en daalt het voltage en stijgt de warmteontwikkeling. Tegenwoordig is verreweg de meeste electronica hier tegen beveiligd.

Dit is wel sterk vereenvoudigd overigens, een accu is namelijk geen constante weerstand (is afhankelijk van de temperatuur, lading en de eventuele laad-electronica in het apparaat zelf), maar grofweg gaat het principe wel op.
Ik zie juist dat mijn accu's constant in spanning toenemen. Dat kan niet als de weerstand constant is, en de stroom ook. De conclusie is dan ook dat een accu helemaal niet kan worden gezien als een weerstand (ja misschien differentieel maar dat is een ander verhaal).
Dat zeg ik in de laatste alinea ook. Telefoons bevatten allerlei electronica om het laden dusdanig gecontroleerd te laten verlopen, dat de laadtijd, levensduur etc. van de accu optimaal zijn. Echter het 'principe' van een zwaardere lader gebruiken voor een apparaat dat een lagere laadstroom nodig heeft gaat wel op en mijn uitleg is het basisprincipe van electronica wat daar aan ten grondslag ligt.
Prima uitleg :)

Als ik daar vanuit ga kan ik eigenlijk wel stellen dat we in onze huizen slechts één laagspanningsadapter nodig hebben voor alle apparaten die laagspanning verbruiken in plaats van een adapter/omvormer bij elk electrisch/electronisch apparaat in ons huis.

Ik heb het dan niet alleen over een smartphone, tablet, telefoon, mp3 speler, maar tevens mijn electrische tandenborstel, mijn batterijoplader, mijn dymo labelwriter, mijn bloeddrukmeter, mijn mediaspeler, maar ook lampen, engazomaardoor.

In mijn beleving is een adapter, omvormer, toch altijd nog een apparaat wat stroom verbruikt (warmteontwikkeling staat gelijk aan onnodig energieverbruik). Adapters staan doorgaans ook niet bekend om hun efficiëntie... Een enkele omvormer met verschillende aansluitingen voor verschillende typen apparaten zou daarbij een uitkomst zijn. De fabrikanten kunnen dan een aansluittype/plug kunnen afspreken voor bepaalde ampèrages.
Op zich zou het kunnen maar één adapter te gebruiker. Aan de andere kant wil je het liefste een zo hoog mogelijke spanning gebruiken. Formule voor vermogen:
P = U * I
Vermogen = Spanning * stroom.

Stel je voedt een apparaat van 10 Watt met 230 volt:
10 = 230 * I -> I = 0.043.. A

Stel je voedt datzelfde apparaat met 5V (USB)
10 = 5 * I -> I = 2 A

In de formule voor verlies van vermogen:
P = I2 * R
Vermogen = stroom kwadraat * weerstand

Het apparaat hierboven heeft dus een weerstand van
R = U / I = 5 * 2 = 10 Ohm

Het verloren vermogen bij 230V is:
P = I2 * R = 0.043..2 * 10 = 0.019W (afgerond)
Het verloren vermogen bij 5V is:
P = I2 * R = 22 * 10 = 4W

Ofwel: hoe hoger het voltage, hoe efficienter je stroom kunt verplaatsen (daarom hebben we ook hoogspanningsleidingen). Nog even afgezien van het feit dat je voor meer stroom dikkere kabels nodig hebt bij hetzelfde vermogen en dus meer koper. Daarom is het helemaal zo gek niet om met losse adapters te werken voor apparaten: het verlies van de omvormer ligt in veel gevallen lager dan het verlies van het verschil in voltage hierboven berekend (benaderd ...).

Nogmaals: dit is een sterk versimpelde weergave van de werkelijkheid: zaken als electrische laadcircuits, wisselspanning, omvorming, warmte etc. etc. allemaal buiten beschouwing gelaten.
Het apparaat hierboven heeft dus een weerstand van
R = U / I = 5 * 2 = 10 Ohm

Het verloren vermogen bij 230V is:
P = I2 * R = 0.043..2 * 10 = 0.019W (afgerond)
Het verloren vermogen bij 5V is:
P = I2 * R = 22 * 10 = 4W
Zo simpel als jij nu stel werkt het helemaal niet. Daarbij zijn diverse berekeningen verkeerd.

R = U / I = 5V / 2A = 2,5 Ohm (dus geen 10 Ohm)
P = I2 * R = 22 * 2,5 = 10Watt

Bij 230V heb je ook helemaal niet dezelfde weerstand in je voorbeeld. Dus daar kun je die 10 Ohm helemaal niet gebruiken. Die 10Ohm heb je met andere getallen berekend. Bij 230V zul je die dus opnieuw moeten berekenen.

R = U / I = 230V / 0,043A = 5350 Ohm (afgerond)

Dus om de 10 Ohm te gebruiken bij je vermogens berekening klopt niet. Ook bij deze zal je zien dat je met je P = I2 * R formule weer op 10 Watt zult uitkomen.

P = I2 * R = 0.0432 * 5350 = 10Watt

Had je 10Ohm willen gebruiken had je bij 230V een veel hoger vermogen gehad.

I = U / R = 230 / 10 = 23A
P = U * I = 230 * 23 = 5290 Watt (Dus niet 10Watt)

Die formule die je nu gebruikt om verlies te berekenen is niet anders dan formule om weer terug te gaan naar vermogen als je de spanning niet weet.

P = U * I
Kun je ook schrijven als (U kun je berekenen met U = I * R):
P = (I * R) * I
P = I2 * R

Daarbij zal je toch wat meer ingewikkeldere formules moeten gebruiken om al dat soort dingen te berekenen en is het niet altijd zo makkelijk om maar de weerstand te weten. Er komt veel meer bij kijken.

Dus je versimpelde weergave klopt totaal niet. Bij verplaatsen van stroom heb je te maken met de weerstand van de draad zelf. Wat voor de verliezen zorgt zeker bij lange afstanden. In de voorbeeldjes van jou hebben we het over korte afstanden van 1,5Meter dan zijn de verliezen in de draad ook aanwezig maar zijn zo laag dat dit in deze situatie te verwaarlozen is. Dus je voorbeeld met hoogspanning is alleen maar interessant als je de verliezen in de draad wilt aantonen.

Waar je bij Adapters meer mee te maken hebt is de verliezen van om de 230V om te zetten naar 5V. Maar deze zijn allemaal bekent en volgens mij moeten adapters tegenwoordig een efficiëntie hebben van > 80%. Dus is helemaal te berekenen wat verliezen zijn en in warmte op gaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 24 juli 2024 05:08]

Het verloren vermogen bij 230V is...
Let wel dat de 230V wisselspanning is. Hierdoor komt het verloren vermogen hoger uit, want de spanning is een gedeelte van de tijd laag, en een gedeelte van de cyclus zelfs lager dan de spanning van je adapter :)
@twop:

Nee hoor, 230V is de effectieve spanning (toptopspanning/sqrt(2)).

Dat betekent dat 230VAC precies evenveel vermogen afgeeft in dezelfde belasting als 230VDC.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 05:08]

Verrek je hebt gelijk :)
Het is ook alweer een tijdje geleden dat ik met een multimeter in het stopcontact heb gezeten :)
Yup, dat mag je geloven :)

Al zijn het vaak de kabels die, ookal zijn ze niet van elkaar te onderscheiden, geen hoger amperage door laten. Dat wil nog wel eens vervelend zijn. Dan denk je, juiste lader, juiste connector, maar die kabel belemmert de boel.

[Reactie gewijzigd door analogworm op 24 juli 2024 05:08]

Ja? Want omdat jouw stopcontact (meestal) 16A op max 230V continue kan leveren betekend niet dat er ook (230V/5V) *16A = 736A@5V door je telefoon oplader gaat...

Er is geen enkel probleem om een 5V 1A apparaat aan een 5V 2A oplader te hangen.

Het heeft wel voor/nadelen.
Voor:
- Je zit minder snel tegen de maximum ratings van de oplader aan. (Dit gok ik, dit weet ik niet zeker)
Tegen:
- De oplader heeft mogelijk een hogere efficientie bij 80% geleverd vermogen dan bij 40% geleverd vermogen. Waardoor je uiteindelijk opgenomen vermogen hoger ligt bij een 2A oplader dan bij een 1A oplader. (Dit weet ik voor 99% zeker en mijn collega (elektronica gestudeerd) wist mij dit ook te bevestigen, dit is echter wel sterk afhankelijk van het design van de oplader)
Alleen verbruik je dan waarschijnlijk meer stroom, omdat de lader onder z'n optimum werkt. Kan dus best, maar niet aanbevolen.
Dat klopt in principe, tenzij ... de oplaad elektronica in de telefoon geen of onvoldoende rekening houdt met hogere amperages dan de meegeleverde adapter.
Ik mag aannemen dat de meeste fabrikanten hier wel rekening meehouden, echter ik heb een (A-merk) BT headset gehad die je met bijgeleverde micro-USB adapter kon opladen (0,2A max geloof ik). Dit apparaat ging consequent stuk wanneer je hem aan een 'standaard' mUSB 1A lader hing. Helaas besefte ik dat pas na twee defecte apparaten...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 517391 op 24 juli 2024 05:08]

Nee precies, een kerncentrale van weet ik het hoeveel megawatt blaast je energiezuinige lampje van 1 Watt in de huiskamer ook niet op.
Je telefoon bepaald hoeveel stroom die krijgt, niet de adapter :)
Uiteraard wel gelimiteerd door de capaciteit van de adapter.
Veel grote telefoons en tablets worden al geleverd met een extra dikke kabel ;)
Je kan niet opeens het amperage opschroeven met een kleine connector.

Als deze hiervoor niet ontworpen is dan kan de boel verbranden.
Waarschijnlijk zijn er nu gewoon specs voor zo'n connector waar je je als fabrikant aan zal moeten houden.
Mijn oplader van mijn tablet kan 2A aan. De oplader van mijn telefoon (en volgens mij de meeste) 1A. En de tablet heeft ook gewoon micro-usb.
Ja klopt, je kan ook gewoon met je 2.1A Usb lader van je tablet je telefoon opladen. Als ik het goed heb begrepen vindt er tussen lader en telefoon/tablet/xxx een onderhandeling plaats over het te gebruiken Amperage..
Neen, dat is enkel als je een telefoon of tablet aan je computer koppelt, want die heeft immers een intelligente controller voor usb. Een gewone oplader heeft die niet.

Maar het verbruikte amperage wordt natuurlijk bepaald door de verbruiker. Als je telefoon slechts 1A verbruikt, zal die ook maar 1A gebruiken als je er een 2A oplader aanhangt.
Er zijn wel degelijk opladers die met het aangesloten device onderhandelen over de spanning en de stroom.

Zo kan de lader van ASUS Transformer op 15V en 2A opladen indien de onderhandeling lukt anders wordt er slechts met 5V en 500mA geladen.

Sony doet dit ook
Er zit inderdaad een verschil tussen usb ports met datadoorvoer en dedicated charger ports. Maar nog steeds vind er ook bij dedicated charger ports een vorm van regulatie plaats. Enerzijds door natuurkundigheden. Anderzijds door de pinconfiguratie op de lader en(?) telefoon..
http://en.m.wikipedia.org/wiki/USB

Het verbaasd mij wel enigzins dat Usb zoveel verschillende eigenschappen kan hebben en nog steeds als universele standaard gebruikt kan worden. Mooi staaltje techniek!
Of je zorgt er voor dat je met twee poorten tegelijk kan laden. Ben blij dat dat eigenwijs gedoe van Apple eindelijk eens wordt aangepakt.
En Samsung, heb namelijk nog geen Galaxy Tab gezien die een micro USB heeft hoor. Die hangen nog op dat fossiele 30 pins ding
Mooie is ook dat hij op afstand niet verschilt van de oudere iPhone connector maar de pinnen wel andersom in het plasticje zitten. Moet je voorstellen dat de achteloze man/vrouw even het tablet wilt opladen en de verkeerde lader pakt en gewoon door ramt, '...want hij past bijna!'
Idd. Heb de Galaxy Note Tab 10.1 met zo'n verdomde aansluiting :(

Extra kabel is een stuk duurder dan van een micro usb
Mijn tab 3 8.0 gebruikt micro usb.
Ik vind dat eigenlijk niet eerlijk, bij een Apple device weet je: hij gebruikt de lightning connector, en alle apparaten werken daarmee. Dat lijkt mij toch universeel? Natuurlijk kan het USB worden, maar ze hebben toch hun eigen universele standaard voor alle apple devices?
Precies, en dat laatste willen we toch juist niet? Dat elke bedrijf zijn eigen standaard hanteert? Dit doen bedrijven puur en alleen zodat ze hun eigen (veel te dure) kabeltjes kunnen verkopen...
Als het alleen door Apple gebruikt wordt, is het dus geen standaard..
[...] maar ze hebben toch hun eigen universele standaard voor alle apple devices?
_O-
Sorry, maar ik hoop dat je hier zelf het belachelijke van inziet??
Hoe kan iets nu universeel zijn als ieder merk zijn eigen zin doet?

Koop je een iPad en een S4, zit je toch nog altijd met 2 opladers?
Ik vind dat eigenlijk niet eerlijk, bij een Apple device weet je: hij gebruikt de lightning connector, en alle apparaten werken daarmee. Dat lijkt mij toch universeel? Natuurlijk kan het USB worden, maar ze hebben toch hun eigen universele standaard voor alle apple devices?
Ja, zeker universeel ....
Behalve op de ipad2 ... ik kan na de update naar IOS7 de connector nog steeds niet er in krijgen ...
Nee, m'n S4 werd geleverd met een 2A oplader. Moet zeggen dat dat ding ook erg snel is met laden, denk iets van 2 uurtjes ofzo?

Edit: Zie watercoolertje 1.9A zeggen. Echter staat bij mij op de lader 2.0A, dus lijkt mij niet afgerond.

[Reactie gewijzigd door V-rg op 24 juli 2024 05:08]

S4 heeft een 1.9A oplader, de iPad een 2.1A, alsof dat verschil zo groot is?

Nu snap ik dat Apple nog wat andere dingen in heeft gebouwd, maar het argument dat die kabels de stroom niet aan kunnen lijkt me dan wat overdreven :)
De kabel zelf kan er natuurlijk op afgestemd worden, maar de specificaties van een connector zijn wat lastiger te omzeilen. Die 1,9A en 2,1A zouden wel eens precies op of net over de specificaties van specifiek de gebrukte merken en types connector kunnen zijn.

Een datablad dat ik zo snel even kon vinden, spreekt van 1,8A. Jaag je er consequent 2,1A door, dan is niet gegarandeerd dat de connector blijft werken (hij kan bijvoorbeeld warm worden en vervormen zodat hij slecht of geen contact meer maakt). Een andere fabrikant gebruikt bijvoorbeeld net een iets hogere contactdruk of zuiverder materiaal waaroor die 2,1A bij zijn product wèl haalbaar is, maar dat valt niet eindeloos te rekken binnen het ontwerp.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 05:08]

Anoniem: 415197 @dude8827 september 2013 10:08
Mijn stoppenkast kan maximaal 16A aan. Help, hoe kan ik nu mijn tablet snel opladen?
Nee, gewoonweg nee.

Een deftige kabel die 500mA aankan zal iderdaad wel met 1000mA overweg kunnen. Een goedkope kabel van dealextreme en dergelijke is echter net goed genoeg voor 500mA (om kosten te drukken natuurlijk). Die kunnen gewoonweg in brand vliegen ofzo

En wees nu eerlijk, iedereen koopt de goedkoopste kabel
Lijkt me enorm onwaarschijnlijk dat een kabel in brand zou vliegen.
Als de kabel zo dun is dat de weerstand te hoog word vermoed ik dat eerst het koper doorgebrand is waarna die gewoon niet meer werkt.
Nee, jouw vermoeden is onjuist. Zeker als de verschillen niet zo groot zijn, warmt de koperen draad langzaam op, waardoor de isolatie gaat smeulen en uiteindelijk brand kan ontstaan. Ga je bijvoorbeeld het hondervoudige door een draad proberen te jassen, dan zal de draad op het zwakste punt inderdaad waarschijnlijk doorbranden. Ook daarbij kan weldegelijk brand ontstaan, want de temperatuur is tijdelijk heel hoog, maar die kans is wat kleiner. Juist de geringe verschillen zijn hier het gevaar.
De kans is weliswaar groter dat het gewoon niet werkt, maar afhankelijk van diverse factoren behoren hitte-ontwikkeling en brand gewoon tot de mogelijkheden.
Een kabel waar echt niet meer dan 500mA doorheen kabel, is zo dun als een haar ofzo. Het kost minder moeite en geld om één soort ader voor alle kabels te gebruiken, en reken maar dat ze dat doen. Nouja, misschien 2.

Of leg anders eens uit waarom een goedkoop kabeltje voor 500mA even dik is als een voor 5A?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 05:08]

Amperage? Dat heet gewoon "stroom" of "stroomsterkte".
Voltage? Dat heet gewoon "spanning".

Of is afstand ook meterage? :+
Of is gewicht ook grammage? :+
Of is tijd ook secondage? :+

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 05:08]

Stroom en spanning kunnen wel iets anders betekenen dan amperage en voltage (denk een stroom water en de spanning van een veer). Vice versa geld dit niet
sorry voltage en watage zijn vlaamse woordenschat
afgeleid van het frans
Is niks Vlaams aan. In het Frans (en Engels) zijn de juiste termen:

spanning = tension = tension
stroom = courant = current
vermogen = puissance = power

Hoewel het zeer gangbaar spraakgebruik is (en volgens het woordenboek in inconsequente gevallen taalkundig correct) om -age achter een eenheid te plakken, zowel in het Nederlands als in het Vlaams als in het Engels, is het gewoon hardstikke fout.

Maar het urage is alweer klein, dus ik hou het hier weer even voor gezien.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 05:08]

De SGS4 heeft microUSB en een 2.0A lader. De USB kabel van Samsungs is tegenwoordig wel wat dikker dan de vroegere laders (en korter :X) De gemiddelde autolader die je koopt is tegenwoordig ook 2.0A. Ik heb ook een Tab, maar die stekker vind ik echt bijzonder irritant.

Wat ik liever heb, dat ze een stekker maken die onafhankelijk van richting werkt. In het donker probeer je weleens de laadstekker er verkeerd om in te proppen.
Als je gaat kijken naar de Archos Gamepad, Samsung tab 3 7", tab 3 8", tab 3 10.1", Samsung note 8.0 en nexus 7 zie je dat deze toestellen een stroom adapter hebben van 2.1A. De adapter van een Xperia Z Ultra, Note 2, S3, S4 levert evenzeer 2.1A.
In mijn opzicht moet het in dit geval perfect mogelijk zijn om tablets en gsm toestellen gelijk te behandelen. Het enige die hier een uitzondering op is is de Surface reeks, maar die zijn meer pc dan tablet (in mijn opzicht).
De adapter van een Xperia Z Ultra, Note 2, S3, S4 levert evenzeer 2.1A.
De S3 die ik had, had slechts een 1.0A oplader. Misschien is dat verandert nu?

[Reactie gewijzigd door V-rg op 24 juli 2024 05:08]

laatsta apple conector kan je gewoon omgekeerd inpluggen
Wat ik liever heb, dat ze een stekker maken die onafhankelijk van richting werkt. In het donker probeer je weleens de laadstekker er verkeerd om in te proppen.
Heb ik ook, maar of ik me er druk om kan maken? Past het niet linksom probeer je het nog een keer rechtsom :P

Vind het eerder vervelend dat mijn tablet de microUSB op zijn kop heeft ten opzichte van mijn telefoon microUSB :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 05:08]

Wat ik liever heb, dat ze een stekker maken die onafhankelijk van richting werkt. In het donker probeer je weleens de laadstekker er verkeerd om in te proppen.
Dat is er al, bekend onder de naam Lightning Connector...
De nieuwe Samsung tablets (Tab 3) hebben ook al gewoon micro USB aansluitingen. Andere fabrikanten zullen denk ik snel volgen.

Dus voor mij lijkt het bijna dat deze wet speciaal voor Apple in het leven wordt geroepen. aangezien zij elke keer nieuwe aansluitingen er doorheen drukken.

Alle Android smartphones hebben voor zover ik weet gewoon Micro USB laders.

Zelfs de USB 3.0 devices (Note 3) werken met een gewone Micro USB lader.
Daarom vraag ik mij ook af of het wel verstandig is phones en tables dezelfde regelgeving mee te geven.

Een notebook wijkt toch ook af?

Neem bijvoorbeeld de Surface, hier zit weer iets heel anders dan een USB oplader.
In de praktijk een prima connector, en het opladen gaat eigenlijk vrij snel.
Inderdaad, hele fijne connector. Een soort mac-safe idee.
de voeding voor de surface levert 24w 12v*2a dit is ook nodig om zo'n grote accu snel op te laden. Maar de connector is dan ook gebouwd om een grotere hoeveelheid stroom te kunnen verplaatsen(denk aan dikke vergulde pennen)

ga je een telefoon te lijf met 2a dan ben ik bang dat je aansluiting dit niet gaat houden.
de nieuwere galaxy smarphones laden al op 5v 2a via microUSB.
alleen gebruiken ze wel aangepaste kabels, een standaard microUSB kabel komt niet boven de 0.8a.
Ja, maar een Surface heeft ook iets (lees: veel) meer stroom nodig dan bijv. een iPad
Apple zal hier niet blij mee zijn in ieder geval. Ze hoeven hun Lightning-connector op zich niet op te geven, zolang hun apparatuur toch een micro-USB krijgt om opgeladen te kunnen worden. De Lightning-connector kan dan voor alle overige functionaliteit in het apparaat blijven. De vraag is alleen hoe en waar ze die extra connector kunnen wegwerken.

Nu zullen er een heleboel mensen zijn die daarom boos zijn op de Europese Unie. Veel begrip heb ik daar overigens niet voor; dit is gewoon het risico dat je loopt als je willens en wetens voor een afwijkende aansluiting kiest. Bij het overstappen van de oude dock-connector had Apple natuurlijk prima voor micro-USB kunnen kiezen, zoals andere fabrikanten dat ook doen. Echter werd er (zoals verwacht) voor een eigen ontwerp gekozen met al het gedoe van dien.
Misschien maakt Apple gewoon een adaptertje. Iets dat iedereen gewoon weggooit om vervolgens gewoon de lightning kabel te gebruiken. Maar Apple voldoet dan wel aan de voorwaarden van de EU. Zo gaan die dingen meestal.
Nee, want dan kan je dus niet je apparaat opladen met een universele lader. Ze kunnen er natuurlijk een tweede poort naast maken, dan hebben gebruikers de keuze.
Misschien maakt Apple gewoon een adaptertje.
Is gewoon verkrijgbaar; lightning naar micro USB adapter.
Gezeur in demarge, maar:
Blackberry heeft enige tijd Mini-USB gebruikt, enkele andere merken ook, maar tegenwoordig is vrijwel iedere fabrikant over op Micro-USB, die is ongeveer half zo dik als Mini-USB en even breed.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 24 juli 2024 05:08]

Bij smartphones is het wel het geval, behalve bij Apple dan.

Maar bij tablets blijkt het soms anders te zijn.
Bij smartphones is het wel het geval, behalve bij Apple dan.
Apple gebruikt ook universele laders, maw ook bruikbaar voor andere smartphones en tablets

[Reactie gewijzigd door Carbon op 24 juli 2024 05:08]

Zal Apple leuk vinden!

Blokkeren die nu zelfs niet al 3rd party cables?

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 24 juli 2024 05:08]

Nou je krijgt +0 hier ik denk omdat je over apple praat die inderdaad tegen de standaard in gaat (ontopic dus), terwijl ik je wel denk te begrijpen.
Veel 3th party iphone5 kabels werken niet op de ipad 4/ ipad5, sommige zullen wel werken maar niet zoals het hoort.
Dit betekent dus dat Apple de gebruiker min of meer verplicht stel hun eigen, identieke en originele kabel te kopen....
Stel ze gaan over naar de MICRO-USB zoals het Europese Parlement dat wilt, dan zijn ze weer 1 van hun belangrijke inkomsten bron kwijt. Nu zijn de iPhone5 en iPad4 gebruikers min of meer verplicht om een originele kabel aan te schaffen, die een paar tientjes duurder zijn dan een simpele micro-usb kabel, wanneer Apple hun producten voorziet van Micro-USB dan zal niemand meer een originele (overprized) kabel kopen.

Maar wat ik jammer vind is dat we nu al verplicht worden om de techniek niet te verbeteren op het gebied van laad connectors, zelf zie je veelal klachten dat de micro-usb punten loslaten (dat kan nog wel verbeterd worden inprincipe) maar het blijft een zwakke schakel van de telefoon, dat pinnetje in de connector kan makkelijk verbuigen en etc, wanneer dat na je garantie periode gebeurt tsja kom je gelijk genoeg aan het betalen.

Wat als we over 2-5 jaar nieuwe connectors hebben die veel hogere snelheid en degelijkheid bieden? Dan mogen we die niet gebruiken, oftewel heeft het onderzoeken ernaar ook niet zeer veel nut als je het toch niet mag produceren, en staat heel deze techniek gewoon stil...

En dat terwijl de overheid veelal de grootste milieu vervuilers zijn, en niet de burgers met hun telefoon oplader...
En verbuigen en gedoe heb je met lightning niet, en als je Apple gebruikt heb je al dezelfde lader voor alles. Dus de discussie gaat weer nergens over, uiteraard gaat de Europese commissie hier weer duizenden uren aan spenderen. En dus wellicht net zoveel vergadertijd=energie als dat het uiteindelijk oplevert.
Apple had toen ook meegetekend in die eerste afspraak, om micro usb te gebruiken. Maar heeft er daarna niets mee gedaan, dus blijkbaar is bij wet regelen dan wel nodig :)
ik heb begrepen dat binnen de gestelde regels apple's oplossing 100% kon.
Even Hypothetisch, stel dat het inderdaad op regelgeving aankomt. Wat nou als bedrijf X Wilt innoveren door een waterdichte telefoon/tablet te maken zonder connectoren maar met een oplaadpunt komt met draadloosopladen en bluetooth connectiviteit ofzo. Zou bedrijf x dan alsnog een microusb poort moeten inbouwen?
of als bedrijf xx Wilt overstappen op Usb 3.1? Die gebruikt voor de aansluiting op apparaten een andere connector.. Of doe eens gek een tablet met alleen een thunderbolt aansluiting. Is het met deze regelgeving wel mogelijk om als pionier nieuwe aansluit mogelijkheden te gebruiken voordat het tot industriestandaard is gemaakt? Of blijft men verplicht een microusb aansluiting te leveren?
Ze vragen om een universele lader, maar laten open wat voor lader dat moet zijn. In de nu verlopen afspraak was dat micro USB, maar een volgende standaard zou best draadloos kunnen zijn, of iets anders.
Maar het probleem is juist dat zo lang de standaard wettelijk VERPLICHT is, innovatie niet toegestaan is...Zie W3C. Hoe lang bakkeleien ze daar al over de standaarden. En ondertussen innoveert het web gewoon door, want niemand is wettelijk verplicht zich aan HTML 4.1 te houden.
Oke, maar dan heb ik ook nog een tegenvoorbeeld voor je. Toen MS nog erg machtig was op browsergebied was er maar één browser die er toe deed. Er waren geen opgelegde standaarden waar mensen zich verplicht aan dienden te houden en als gevolg was een groot deel van het web IE6-gestandaardisseerd. Nu ben ik persoonlijk bijzonder weinig nostalgisch naar die tijden toe en ik ben dan ook blij dat concurrerende browsers uiteindelijk echte webstandaarden in zwang hebben gebracht. Maar het zou net zo goed anders gelopen kunnen hebben en dan zaten we nu nog steeds vast aan browser-specifieke websites.
Gaat het hier enkel om een universele opladeraansluiting, in de vorm can micro-USB? Of gaat het daadwerkelijk om de ondersteuning van een universele oplader? Daar zit wel een heel groot verschil tussen!

Mijn HTC One heeft bijvoorbeeld een micro-USB aansluiting, maar de telefoon accepteert bijna geen enkele oplader!
Idem dito met de BB 9900, het is een hel om daarvoor nog een lader te vinden. Het ergste is dat de meeste winkeliers beweren dat Micro USB een standaard is en dat alle laders werken... Niet dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.