Apple stopt met verkoop van iPhone 14 en SE in Europa na ingang USB-C-wet

Apple heeft de iPhone 14 en iPhone SE in de meeste Europese landen uit zijn webwinkel gehaald, waaronder in Nederland en België. De techgigant doet dat vermoedelijk vanwege een Europese wet die zaterdag is ingegaan. Daardoor moeten nieuwe telefoons een USB-C-poort hebben.

De iPhone 14, iPhone 14 Plus en iPhone SE zijn sinds vrijdag niet langer beschikbaar in de online Apple Store van onder andere Nederland en België, ontdekte MacRumors. In sommige niet-EU-landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, worden deze telefoons met Lightning-poort nog wel verkocht. In Zwitserland zijn de toestellen vorige week al uit de handel gehaald.

Hoewel Apple niet zegt waarom het deze toestellen uit zijn Europese webshop heeft gehaald, schreef het Franse iGeneration eerder deze maand al op basis van eigen bronnen dat het bedrijf dit van plan was vanwege een Europese wet die vanaf 28 december geldt. Deze wet verbiedt aanvankelijk alleen de verkoop van nieuwe 'kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten' zonder USB-C-aansluiting. Laptops moeten pas in 2026 worden voorzien van een USB-C-poort.

Sinds de goedkeuring van deze wet heeft Apple de meeste van zijn apparaten voorzien van USB-C. De iPhone SE is het laatste grote product met een Lightning-poort, al brengt het bedrijf begin volgend jaar naar verluidt een nieuw model in die serie uit.

iPhone SE (2022) Scherm
iPhone SE (2022)

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

28-12-2024 • 11:22

379

Submitter: wildhagen

Reacties (378)

378
373
165
10
0
132
Wijzig sortering
De NOS kopt Vanaf vandaag nog maar één kabel voor alle nieuwe oplaadbare apparaten. Dat lijkt me nogal optimistisch. Als ik zoek bij de EU in de verzameling aangenomen teksten krijg ik deze wet niet boven water. Weet iemand hoe ik de exacte tekst kan zien / waar vind ik een compleet lijstje waar ik kan zien of bijvoorbeeld een oplaadbaar scheerapparaat er ook onder valt?

Update na link van @F_J_K (dank u)
De richtlijn noemt specifiek;
Interoperabiliteit tussen radioapparatuur en accessoires, zoals laders, wordt belemmerd doordat er verschillende oplaadinterfaces zijn voor bepaalde categorieën of klassen radiopparatuur die via kabel worden opgeladen, zoals mobiele draagbare telefoons, tablets, digitale camera’s, hoofdtelefoons of headsets, draagbare videogameconsoles, draagbare luidsprekers, e-readers, toetsenborden, muizen, draagbare navigatiesystemen, oortelefoontjes en laptops.
en heeft het ook over 'radioapparatuur', ik vermoed omdat bijna alles bluetooth en of wifi aan boord heeft.

Baardtrimmer en fietslampjes en dergelijke hebben vaak geen bluetooth maar als 80% naar usb-c gaat en samen met leveren zonder oplader de norm wordt, gaan fabrikanten van dat soort spul met een beetje geluk gewoon meedoen met de usb-c 'norm'.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 28 december 2024 16:22]

Wijziging van Richtlijn 2014/53/EU betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van radioapparatuur: https://eur-lex.europa.eu...TML/?uri=CELEX:32022L2380
Zelfs als het gaat om mobiele telefoons en tablets is het niet 1 kabel. Niet elke USB-C kabel ondersteund dezelfde wattages. Gelukkig kan je dit aan de buitenkant v/d kabel niet zien dus dat maakt het lekker extra verwarrend.

Als je dan al een standaard moet afdwingen is USB-C wel een erg slechte keuze.
Je kan het meestal wel zien of anders voelen.

Een 5-15W kabeltje is namelijk vrij dun en soepel.
Een 50-100W kabel is best wel een stukje dikker, maar belangrijker: Een heel stuk stugger.

Gaat niet 100% op helaas, maar in de praktijk meestal wel. Hoe stugger de kabel, hoe meer specificaties deze ondersteund.
Maar dat zijn niet de enige varianten. Je hebt 10W kabels, 15-27W kabels, 27-45W kabels, 45-100W kabels en 100-240W kabels.

En dan nog zegt de dikte weinig, want afhankelijk van de extra features die er in zitten is de kabel ook beter afgeschermd en dus dikker/stukker. Thunderbolt support, DisplayPort support, snelheid (480MBit, 5GBit, 10Gbit, 20Gbit, 40Gbit, 80Gbit. Je hebt passieve kabels, actieve kabels, actieve optische kabels, enz.

En datzelfde geintje heb je ook aan de kant v/d opladers. De ene USB-C oplader is de andere niet. Met een 10W USB-C lader kan je niet je laptop opladen. Een 240W USB-C lader laad wel je telefoon op, maar een voeding die maar op een fractie van z’n maximale output werkt is vaak niet erg efficient dus een hoop onnodig stroomverbruik.
Dit is wel een beetje overdreven.

Vziw kan elke USB-C-kabel zonder e-marker 60W PD aan, en heb je e-markers voor de hogere wattages. Elke kabel kan dan dus tenminste 60W aan.

Wat je zegt over afscherming klopt maar daar houdt dat ook op. Zolang de hoeveelheid data goed gaat, zal het de kabel worst wezen of het Thunderbolt-, DisplayPort-, USB4- of USB 3.2-data is dat over de SuperSpeed-kanalen gaat.

En aangezien er geen optische USB-C-terminals zijn aan de apparaatkant, is elke optische kabel ook een actieve optische kabel. Scheelt weer een kabelklasse ;)
Zolang de hoeveelheid data goed gaat, zal het de kabel worst wezen of het Thunderbolt-, DisplayPort-, USB4- of USB 3.2-data is dat over de SuperSpeed-kanalen gaat.
Niet dus. Een kabel moet de juiste e-marker hebben om dat te kunnen ondersteunen. Daarvoor moet de kabel gecertificeerd zijn voor de geadverteerde mogelijkheden.
Dank voor de info! Weer wat nieuws geleerd. Opladen was de enige context waarin ik de e-marker tegen was gekomen maar je lijkt gelijk te hebben.
En wie doet die certificatie ? Net zoals CE ("China Export") dat is iets dat je er zelf op plakt en zegt dat jij zegt dat het voldoet aan de Europese standaard. Meer is dat niet.
Nee, het gaat om certificatie vanuit het USB-IF. Alles met een USB logo moet getest worden voordat het mag worden verkocht. Zie voor details hier.

Dat is dus nog een probleem met de EU wetgeving. Nu is er dus een externe partij (gerund door commerciële bedrijven) die bepalen welke apparatuur wel en niet in de EU gebruikt mogen worden. De USB-IF kan om wat voor reden dan ook de certificering van een apparaat weigeren en dan kan je het dus niet verkopen in de EU. De EU zelf heeft hier niets over te zeggen.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 29 december 2024 14:13]

Dat de USB-IF op deze manier een gatekeeper is op product release binnen EU is wel een interessante!

Hoewel ik denk dat het uiteindelijk erg mee valt want de onafhankelijke test labs hebben belang bij het correct uitvoeren van de tests. Het is gewoon volgens de standaard, dus het is geen jury-sport maar gewoon harde feiten. Ze kunnen hooguit het verzoek krijgen van het USB-IF om wat strenger te zijn maar ook dat heeft z'n grenzen. Het USB-IF zou haar geloofwaardigheid snel verliezen als het hier in grof met twee maten zou gaan meten.

Toch blijft het wel een bijzonder concept als een orgaan met dergelijke grote organisaties kan bepalen wie er in de EU (binnen een bepaalde product categorie) mag verkopen. Wat als er een kleine speler komt die in de toekomst een enorm risico kan gaan vormen voor de grote spelers uit het USB-IF? Wie ziet er dan op toe dst het wel eerlijk gaat?
(Edot: taaipoes+)

[Reactie gewijzigd door digigast op 29 december 2024 20:54]

Certificering is niet hetzelfde als het 'gatekeepen' van een product.
Iedere sukkel mag een USB-C kabeltje verkopen, maar als zei het willen adverteren onder beschermde termen zoals 'Thunderolt' moet de kabel hiervoor gecertificeerd zijn. Daarvoor is de USB-IF standaard er.

Je moet het zo zien, Thunderbolt is USB-C maar niet allle USB-C is ook Thunderbolt. En op deze manier zullen er nog meer maatstaven op de markt komen...
Daarom zijn er laadprotocollen en zitten er chips in kabels om te communiceren met de oplader en de telefoon.

Als er geen chip in zit, blijft die hangen op bepaald ampère / wattage. Alle moderne smartphones hebben dergelijk veiligheidsmaatregelen https://www.howtogeek.com...bles-damage-your-devices/

In principe zouden goedkope usb-c kabels niet erger moeten zijn dan goedkope USB micro of Lighting moeten zijn. Tenzij het apparaat altijd 60 Watt wil trekken.
Neem bijvoorbeeld de Nintendo Switch, die had als extra maatregel een weerstand, zodat er nooit een piek belasting op de Switch zelf kon komen. Nintendo had dan ook zijn eigen laadstandaard die iets afweek van het PD-protocol.
Daarom zijn er laadprotocollen en zitten er chips in kabels om te communiceren met de oplader en de telefoon.
Maar die protocollen zorgen er niet voor dat jij de juiste kabel en oplader gebruikt. Die zorgen er alleen voor dat het e.a. niet gruwelijk mis gaat, b.v. door te voorkomen dat een apparaat 240W door een 10W kabel trekt. Als jij je laptop aan een 10W USB-C lader hangt dan laad het nog steeds niet op, daar doet zo'n protocol niks aan.

Je zit straks dus nog steeds met een zooitje verschillende opladers en kabels, alleen nu kan je ze niet meer uit elkaar houden.
Mijn Macbook Air laad toch goed op met een 18W lader van de iPhone.
USB-C PD is geweldig en mensen mogen een beetje moeite doen en zich bevragen wat ze nodig hebben.

USB-C is een heerlijk universele aansluiting.
Ja het kan verwarrend zijn, maar als je mee bent is het een zaligheid.
Je Air wel. Een Pro wordt al een stuk minder enthousiast en zodra je ook nog zwaar aan het werk ben op de laptop houdt die lader het niet eens bij, laat staan dat je ermee kunt opladen.

En dat is dus meteen precies het probleem wat anderen dus ook al zeggen. Ja, de kabels zijn onderling uitwisselbaar qua aansluiting maar niet qua toepasbaarheid. En dus heb je nog steeds meerdere kabels "van verschillende diktes" alleen haal je nu door elkaar welke kabel nu waarvoor was... "vroeger" was dat veel makkelijker want toen had je gewoon een paar verschillende kabels, klaar.

Dus waar zit nu precies het voordeel voor de consument?

Al vind ik het persoonlijk irritanter dat je dus nergens meer stekkers bij krijgt....
Maar dat lost zichzelf toch op?

Werkt die kabel niet met je laptop? Dan flikker je de kabel weg. Net zo lang tot je alleen maar kabels hebt die gewoon goed zijn.

Is dat wasteful? Valt uiteindelijk wel mee denk ik. Zeker omdat die kabeltjss die niet werken waarschijnlijk toch al niets meer waren dan een plastic touwtje. Altijd beter dan 20 verschillende barrel jacks waarbij fabrikanten er elk jaar wel weer een nieuwe van bedenken, en elk apparaat een nieuwe adapter.

Ik heb hier mijn eigen workbench met alleen maar USB Type-C chargers (65W van de Action. Fantastiche chargers) en die kan ik overal op gebruiken; telefoon, smartwatches, bench powersupplies, scheerapparaten, laptops, zaklampen, Arduinos, etc, etc. Moet er niet aan denken dat ik daar allemaal aparte connectoren en adapters voor zou moeten hebben.
En elke degelijke USB-C kabel werkt gewoon zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door digigast op 29 december 2024 21:05]

USB-C is een heerlijk universele aansluiting.
Ja het kan verwarrend zijn, maar als je mee bent is het een zaligheid.
Maar als je mee bent ... Dat is dus net het probleem. Die politiekers zijn zelf niet mee, want ze hebben geen flauw benul wat usb-c is. Ze hebben gewoon naar de connector gekeken. Vraag aan 10 random personen (die niet op tweakers zitten en zelfs dan nog) wat het verschil is tussen 2 usb-c kabels. Zelfs opladers hebben de meeste geen flauw benul van ... en laten we eentje op Ali bestellen of bij de action gaan halen.

Het idee is goed, alleen de uitvoering is niet wat het zou moeten zijn. Ik zeg nou niet dat ze allemaal maximale pluggen moeten leveren. Maar zet ergens op "can charge iphone 16, x en y" et voila het verkoopt wel, dat het niet ideaal is zal deze personen een worst wezen.

Maar voor Henk van om de hoek is het wat gemakkelijker, alleen snapt Henk niet dat de ene kabel of de ene plug niet de andere is en waarom hij zijn laptop er niet mee kan opladen want het is toch universeel.
Dit zal toch nog een paar jaren duren voordat iedereen echt mee is
Goeie merken (neem nu Belkin) heeft dit op zijn doos staan btw ;)
Jouw macbook air verbruikt totaal MAXIMAAL ook niet heel veel meer dan een Watt of 30.

Dat is even een ander verhaal dan de vorige generatie macbook Pro met een i9 en dedicated GPU.

Of een lenovo P16 met een 240W adapter.
Qua gemak ben ik het met je eens (hier op het werk breed scherm, voeding, netwerk, toetsenbord en muis over 1 kabel), maar ik blijf het echt een enorm kwestbare plug vinden.....
Als alle kabels alle features zouden ondersteunen, zouden ze duur en kort zijn. Het nadeel van een universele standaard is dat het wat complexer wordt qua kabel-keuze. Er ontbreekt denk ik vooral een duidelijke eenduige markering op de apparatuur.

De protocollen zorgen ervoor dat je vaak gewoon nog kan opladen of je aangesloten apparaat kan gebruiken - alleen langzamer.
Als alle kabels alle features zouden ondersteunen, zouden ze duur en kort zijn.
Ja. En toch hoor ik hier iedere keer nog een hele hoop tweakers die zeggen dat er lange kabels zijn met hoog vermogen en alle features voor een lage prijs.

Maar zelfs als je ze kunt vinden voor een hoge prijs zijn ze meestal niet feature par. Echt raar.
Ik kwam laatst een video tegen, over goedkope usb-c verlengkabels, die eigenlijk niet zouden mogen bestaan. Dan kan je een dunne verlengkabel gebruiken, waarbij de chip in de originele kabel zegt: je mag een hoog wattage gebruiken. De goedkope kabel doet gewoon mee, tot ie doorfikt.
Grappig genoeg laadt mijn laptop (Asus met PD ondersteuning) wel op met een 15W usb c lader. De originele iader is een 18OW lader.
Het grappige is dat Windows niet herkent dat hij bijlaadt, de oranje led op de laptop zelf licht wel op.
Ik heb toch aparaten die helemaal niet opladen met één oplader en andere niet met een andere oplader.
Dit is simpelweg niet waar. Een usb c kabel die voldoet aan de spec heeft minimaal usb 2 data snelheid en 3A/20V max voor opladen. Dat is dan alleen 2 stekkers en 4 draden, twee voor data en DC plus en min.

Data op 5gbit en sneller vereist meer draden, laden op meer dan 20v of 3a een chip in de kabel die dit communiceert met apparatuur.

"DP support" of "thunderbolt support" is irrelevant voor een kabel. De vraag is simpelweg: kan wat jij wilt binnen de specs van een kabel.

Bijvoorbeeld, 4k60 video is ongeveer 13gbps. Je kunt het dus proberen met een 480mbps usb2 kabel, maar dan ga je niet veel succes vinden. Een 5gbps of 10gbps kabel kan werken, als ie van hoge kwaliteit is, maar als je zeker wil weten dat het ook werkt, dan heb je een kabel met rating voor 20 of 40 gbps nodig.

Zelfde voor opladen: Mijn S23 ultra kan laden op 45w. In de instellingen staat heel mooi "rated DC 10V, 4.5A". Een 60w kabel die rated is op 20V en 3A zal dus niet kunnen laden op maximale snelheid. Daarvoor heb je een 5A kabel nodig, wat bij maximaal 20v een "100w" kabel is of bij 48v een "240w".

Ik ben het wel met je eens dat de labels flink beter moeten. Als je weet wat de spec is voor een poort of kabel, dan weet je bijna altijd voordat je iets in plugt wat er gebeuren gaat, maar zie er maar eens achter te komen waar in de kleine lettertjes de fabrikant alles precies heeft verstopt.

Overigens life pro tips: als je wil dat video werkt, zorg dan dat je een kabel hebt die 5gbps of meer adverteert. De meeste kabels zijn usb2 480mbps en 1080p 60hz is 3.2 gbps. Dat past natuurlijk niet :)
"DP support" of "thunderbolt support" is irrelevant voor een kabel. De vraag is simpelweg: kan wat jij wilt binnen de specs van een kabel.
Nee, dat is het niet. In USB-C kabels zit een chipje (e-marker) die aangeeft aan de computer wat de kabel aankan. Zonder zo'n chipje valt ie terug op de minimum specs. Een kabel die niet specifiek gecertificeerd is voor Thunderbolt of DP zal nooit werken, omdat je computer simpelweg weigert om een TB of DP signaal over die kabel te sturen.
Ach, dat "een hoop" zal wel meevallen. Mijn Anker 67W PD laadt mijn telefoon op zonder warm te worden. Als ik mijn Surface oplaad met dit apparaat wordt hij slechts een beetje warm en dan trekt hij ca. 50W...

Het is niet alsof we over een verbrandingsmotor praten, daar hebben we het over regelrechte inefficientie :+
De gloeilamp is mijn referentie voor slechte efficientie :)
Top van de smid. Bij action heb je kabels met het wattage erop geprint. En natuurlijk ook op Amazon.
Voor usb-c heb je kabels van 3 ampere. En van 5 ampere, met e-marker.
De spanning maakt voor de kabel niet veel uit. Dus met 3 ampere kan je tot 60 watt voor een laptop die 20 volt vraagt via PD.
USB-C gaat dan ook alleen maar over de connector. Het zegt niets over de kabel, het protocol etc... Puur en alleen de connector. Velen kijken niet verder dan hun neus lang is en dan kom je inderdaad met berichten over dat alles dezelfde kabel gebruikt.
USB is een rommeltje aan het worden. Het belangrijkste is dat een apparaat via USB-C oplaadbaar moet zijn. Onderliggende voedingen moeten wel berekend zijn op snelle opladingen van apparaten. Dit is zeer belangrijk.
Nu kunnen stugge kabels een grotere stroom leveren, maar hoe belangrijk is dit? Wil je telkens gaan snel laden dan is een stugge kabel beter, maar heb je iets meer geduld (wat een schone zaak is) dan kunnen bijna alle kabels gebruikt worden en het is ook nog beter voor de bezette Li-ion cel(len).
Toch is deze ontwikkeling een beetje zorgelijk. Li-ion houdt niet van snel laden en zal hierdoor sneller verouderen en snel een hoge Ri (interne weerstand) ontwikkelen en dan ook heet lopen.
USB is een rommeltje aan het worden.
Is het niet aan het worden, is het al jaren.
Nu kunnen stugge kabels een grotere stroom leveren, maar hoe belangrijk is dit?
Voor laptop gebruikers, best wel belangrijk!
Mijn HP Omen 16 laptop trekt gewoon 240W als hij aan het laden is, wanneer hij leeg is, of ik aan het gamen + laden ben.
Wil je telkens gaan snel laden dan is een stugge zware kabel beter,
Kabel hoeft niet per se stug te zijn (wel in verhouding zwaarder en dikker), heb hier een behoorlijk soepele 240W silicone kabel, het gaat vooral om hoe dun zijn de koperen adertjes in je kabel, maar, dunnere aders = duurdere kabel, en de meeste willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, dus stuggere kabels. ^_^
Volgens mij valt het in de praktijk wel mee. Een witte USB-C kabel die met m'n Google Pixel werd meegeleverd is vrij dun en soepel en is prima in staat om met de 30W Pixel lader ook m'n laptop op te laden. Die lader ondersteunt PPS en ik denk dat met die standaard de kabel minder van belang is geworden. PPS levert tot 20 Volt en dan kun je met slechts 1,5 Ampère gewoon 30 Watt aan vermogen leveren. 1,5 Ampère stelt niks voor en daar heb je ook geen dikke kabel voor nodig. Tot 10 A zit je safe met 1 mm2 kabel en als je daar een lader op begrenst dan voldoet elke kabel wel. Goedkoop spul van Ali misschien niet maar ik vraag me af of die rommel überhaupt wel legaal is. Vast niet en dan hoef je daar met een laadstandaard ook geen rekening mee te houden.
Helaas is de ene USB-kabel de andere niet. Ik heb genoeg apparaten die met de ene kabel wel opladen maar met de andere niet. Dit gaat teksten als "alleen met de bijgeleverde kabel opladen" in gebruiksaanwijzingen opleveren. ;)
Het staat vaak wel op de verpakking dus ik hang er meestal een labeltje aan. Maar ik kan me ook wel voorstellen dat de doorsnee European het meestal niet boeit hoe snel het precies gaat. Zelf koop ik een kabeltje alleen als duidelijk is wat ie doet, maar niet iedereen is zo.

Als ik het stuk van de EU lees, is het een bewuste keuze om de usb-c stekker te kiezen, omdat daar al protocollen bestaan waarbij lader en op te laden hardware automatisch het optimale voltage / wattage bepalen.
Als ik het stuk van de EU lees, is het een bewuste keuze om de usb-c stekker te kiezen, omdat daar al protocollen bestaan waarbij lader en op te laden hardware automatisch het optimale voltage / wattage bepalen.
Die protocollen kiezen het optimale wattage voor de gekozen combinatie van lader, kabel en toestel. Ze zorgen er niet voor dat jij als gebruiker de optimale combinatie van lader en kabel kiest.

Ik had liever een standaard gezien waar elk stekkertje anders was, afhankelijk van het type oplader. Een 10W oplader past alleen aan een 10W kabel die alleen in een 10W apparaat past. Een 10W telefoon aan een 240W oplader is niet bepaald zuinig, en een 240W laptop aan een 10W telefoon oplader heb je ook niks aan.
Dan zit je dus weer met 10 verschillende stekkertjes. Ik vind het juist wel handig dat ik in noodgevallen mijn 60watt laptop lader in mijn telefoon kan steken om bij te laden.
Netzoals dat het laden van elektrische auto's ook is gestandaardiseerd en de auto en lader samen bepalen hoe snel er geladen wordt. Netzoals bij een lader en telefoon gebeurd.
Alsjeblieft niet zeg...

Een 10W oplader krijgt een draaiende laptop misschien niet opgeladen, maar wel (vrijwel) alle andere apparatuur. En die 240W oplader is misschien niet zo efficient als je er iets kleins op aansluit, maar VERUIT de meeste laptop-laders zijn geen 240W, eerder 65W (of 90 als je een hele dikke laptop hebt), dus dan is dat verschil al een heel stuk kleiner.

Ik trek regelmatig de kabel uit mijn laptop om mijn telefoon even bij te laden, en ben heel blij dat ik daar geen specifiek kabeltje voor hoef te zoeken omdat mijn telefoon maar 10W doet (bijvoorbeeld). Ik ben net van alle verschillende kabels af, er ligt op mijn bureau nog maar één kabel om dingen mee op te laden (goed, de rest ligt in de lade eronder, maar toch :P ).
Ik heb een laptop die met veel watt kan opladen, maar ook met 65W. Superhandig dat ik daar 1 ding voor kan gebruiken. Als ik snel op wil laden pak ik die dure 120W maar meestal zit ie in een dock of monitor met 65W. Heb nu een 100W oplader met meerdere aansluitingen, een 100W 12V oplader in de auto en een 65W powerbank als ik echt even zonder kom te zitten. Die laatste trekt ie redelijk snel leeg natuurlijk maar meestal is dat wel voldoende om weer een uurtje of twee extra door te werken. En op de camping kan ik tandenpoetsen en even snel de batterij volgooien zonder mijn telefoon 2 uur achter te laten (ja ik heb meestal geen elektriciteit, kano vakanties zijn meestal naar "veldjes").
Behalve dat je dan weer 10 connectors hebt, heb je dan ook weer 10 kabels rondslingeren met verschillende diktes, al dan niet met opties voor data en al dan niet met een chip er in ter beveiliging.

Idealiter wil je gewoon één type kabel voor alles met een accu, maar dan verspil je weer massaal materiaal en geld aan overdreven dikke en onhandig stugge kabels. Dit is gewoon het optimale compromis voor het gegeven scenario.

Behalve dan dat het mooier was geweest als op elke usb-c kabel de eigenschappen zouden staan aangegeven, dat zal iedereen met je eens zijn, maar daar kun je zelf wat aan doen.
240 watt voor een mobiel apparaat is vrij niche. De overgrote meerderheid van de laptops die in gebruik zijn trekken minder dan 100 W of zelfs 60 W, bij vol gebruik.
Welke standaard stel je voor als alternatief, die al door de overgrote meerderheid wordt gebruikt?

Juist ja, USB-C is helemaal niet een "erg slechte keuze".
Geen standaard. De overheid moet zich niet te veel met technologie bemoeien.
We hebben gezien hoe het gaat als we de markt zijn vrije loop laten. Iedereen komt met z'n eigen kabeltje met alle gevolgen van dien. Dit is JUIST een voorbeeld waarbij de overheid WEL het verschil kan maken. Erg goed dat dit gebeurd.

Nu nog doorzetten en meer dingen gaan standaardiseren. Weg met die onzinnige verspilling en monopolie!
Welke gevolgen van dien? Is dat zo'n ramp om 3 of 4 verschillende kabels te hebben dan?
Nu heb je op het oog 1 usb c kabel, maar geen idee wat de kabel aankan aan de binnenkant, terwijl je hiervoor wist welk kabeltje waarbij hoorde.

Ben er niet tegen, maar vind dit nou ook niet een wereld verandering die nodig is/was.

Laat ze eens orde op zaken stellen in de kleding industrie met al die fastfashion, dat is pas onzinnige verspilling van grondstoffen, transport en binnen de korstste keren miljarden kilo's afval. Om over de arbeidsomstandigheden nog maar te zwijgen.
Welk deel van "doorzetten en meer dingen standaardiseren" had je niet begrepen?
Dan ga ik toch voor het feit dat de overheid zich wat minder met dit soort zaken moet bemoeien en zich meer moet focussen op belangrijkere zaken :)
Dat is geen feit, maar een mening.
En het een sluit het ander niet uit, daarom zijn er verschillende afdelingen. ;)
Ik zelf ben erg blij dat de overheid verspilling en monopolie probeert tegen te gaan en opkomt voor de consument.
Je bent niet verplicht een specifiek kabeltje te kopen, als je een USB-kabel wilt kun je op Android terecht.

Daarnaast zien we nu veel forums terug oproepen om een nieuwe verbinding te maken dat USB-C kan opvolgen omdat het momenteel een zooitje is, de hardware is bagger (de mechanische verbinding die gemakkelijkst kapot gaat (de veertjes etc) is niet in de kabel maar aan de kant van het apparaat), de standaard is bagger en iedereen zet er toch zowiezo zijn proprietary protocols erop dus de EU heeft effectief een universele 5W USB2.0 standaard in stand geroepen.

Een USB-D of wat het ook mag noemen mag van mij een beetje dikker zijn om meer wattage over te zenden (zonder naar 48V+ te moeten) en steviger te zijn, de connectors (male/female) omdraaien en de kabel verplicht volledig passief te zijn. Meer richting een omdraaibare mini-DisplayPort of een verdund CAT6e zodat je zelf je kabels kunt maken (Ethernet kan in principe 40G + 100W PoE op korte afstand met passief koper, 10G + 100W PoE over hele (relatief) lange afstanden, dus het is niet 'ongewoon').

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 29 december 2024 01:27]

Wat jij beschrijft is naar mijn mening een vervolgstap.
Deze wet is een goede stap in de juiste richting, maar helaas is de wereld nooit volmaakt.
Vervolgstap zou inderdaad het herzien van de specs kunnen zijn om een zo breed mogelijk spectrum aan devices te kunnen ondersteunen, maar je zult altijd uitzonderingen houden waarbij meer specialistische tools nodig zijn.

Maar een oplaadkabeltje voor je telefoon of laptop hoort daar in ieder geval niet onder ;)
Ik was dat gezeik met ieder apparaat zijn eigen lader zo zat. Nodeloos verspillend en elke keer als er 1 kapot gaat een dure vervanger van de merkleverancier. Errug blij dat de EU heeft ingegrepen op dit vlak.
Zeker een kabel werkt perfect.
Dat zou ook opgelost geweest te zijn met te eisen dat elke 5-48V lader met minder dan 60W een USB-A en/of USB-C female vereist, dan heb je enkel maar zooi met kabeltjes, die dan per apparaat of per standaard van USB-A of USB-C naar USB-C-v1 of USB-C-v2+10G kunnen gaan voor te laden, maar de USB-C moet per standaard update van een andere connector voorzien worden zodat je gemakkelijk kunt zien wat 120W+80Gbps kan en wat 5W+USB2.0 aankan.
Maar...waarom?

Het gross van de apparatuur met een USB-C poort doet het prima met 15-65W, het laad mogelijk alleen wat langzamer op. Laptops komen nog altijd met hun eigen laders. Die paar uitzonderingen voor apparatuur dat 120W of meer gebruikt wordt ook nog gewoon met eigen bekabeling geleverd en dat zal ook nog wel zo blijven.

[Reactie gewijzigd door batjes op 29 december 2024 20:36]

Momenteel is het grotendeels de keuze tussen 10W of proprietary zooi over een USB-achtige verbinding (Anker, Huawei, Samsung, doen het allemaal).

Ik zou liever dat een standaard de standaard vereist en als je iets anders wilt dat je daar maar je eigen kabel moet voor uitvinden. Zo ook snellere USB-C met 120W mag voor mij over meer adertjes (dubbele rij bijvoorbeeld), zodat je verplicht wordt om kabels die niet smelten te gebruiken. Dit kan allemaal backwards compatible gemaakt worden maar de huidige versie met tientallen verschillende combinaties die allemaal een gelijkaardig kabeltje die niet elektrisch, logisch of mechanisch compatibel zijn kan ik wel missen.

Liever zoals ze met USB2/3 deden, je hebt een gewone, micro versie, een mini versie en een bredere/hogere versie van de gewone, micro en de mini, lekker te sorteren voor 6 verschillende soorten apparaten. Maak de nieuwe standaard omdraaibaar en draai de huidige verbindingen om zodat wat mechanisch snel stuk gaat niet in het apparaat zit.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 29 december 2024 23:04]

Bijna elke USB2 gespecte USB-C kabel komt met 1 of andere vorm van fast charge. Die proprietary zooi ondersteund ook de USB PD specs tot zekere hoogte. Die van Moto en Samsung iig, andere heb ik zelf geen persoonlijke ervaring mee.

Het oude USB landschap was een stuk erger met USB-A, B, Micro, Mini en C. Daar komen de stapels aan fabrikanten stekkers nog bij (Originele Xbox bv, was gewoon USB, maar nee hoor, eigen connector duh)

B is dood behalve printers. A wordt ook steeds zeldzamer, maar wat ben ik vooral blij dat we van die USB hell uit het verleden achter ons hebben gelaten en de laatste jaren praktisch alles behalve iPhones met een USB-C aansluiting kwam.

Dat enorm uitgebreide en variabel geïmplementeerde USB spec is soms wat onhandig. Maar in de praktijk valt het allemaal reuze mee en is het nog altijd een gigantische verbetering ten opzichte van 5 of 10+ jaar geleden.
Niet mee eens, want ongecontroleerd kapitalisme zorgt voor de verwoesting van onze planeet (winst boven milieu). Ik denk dat het afdwingen van een universele standaard veel e-waste kan vermijden op de lange termijn, naast dat het gebruikersgemak bevordert.
Alleen is USB-C niet volledig universeel. Daar is wel een oplossing voor: bij ieder apparaat en iedere kabel duidelijke informatie wat er precies ondersteund wordt. Helaas gebeurt dat in de praktijk dus niet.
Ik heb hier een bak (ja een bak, want de la was te klein) met usb-c kabeltjes liggen. Bij ieder device krijg je wel een kabeltje er bij en ze zijn allemaal van twijfelachtige kwaliteit. Ik dacht dat ik al veel micro usb kabels had, maar nu slaat het echt nergens meer op. Qua e-waste weet ik het zo net nog niet.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 28 december 2024 18:47]

Nouja, de lader heb je niet meer en daar zit veel meer in dan in een kabeltje.
Het kabeltje weglaten zou best de volgende stap kunnen zijn, wat mij betreft.
De eu heeft eerst ook gezegd tegen de markt dat ze zelf met een standaard moesten komen om e-waste te verminderen en eenzelfde laadpoort te gebruiken.

Dat lukte niet helemaal vanzelf omdat Apple bijvoorbeeld niet aansloot, dus dan maar een wet. 🤷
Dus dan laadt je eventueel langzamer op. Lijkt me niet zo'n probleem. Daarnaast doet zelf een vrij goedkoop kabeltje wat je vandaag de dag koopt al 60 watt. Het probleem zal dus vrij snel iets uit het verleden zijn op die manier.
Daarnaast is het leuk dat ze naar 1 kabel willen maar ook niet elke lader levert even veel. Of zoals de Samsung van mijn vriendin, die alleen wil snelladen met de eigen lader. Of mijn oude Pocophone F2 die ook alleen met eigen lader snel kan laden. Het is een drama.
Dat ben ik niet met je eens.
Je sluit toch ook niet je oven aan met het snoertje van een led-lamp?
Maar die stroom zal er wel overheen gaan met brand tot gevolg.
Probeer dat met een te dunne usb-c kabel en de stroom zal er NIET overheen gaan. Dus dit is vele malen veiliger zelfs….
Usb-c is een prima keuze hoor. Elke kabel werkt tenslotte ook zal de snelheid waarmee het opladen gaat niet altijd de meest optimaal zijn.
Was ik ook heel benieuwd naar.
Waar ligt de.grens ? Smartphones, headsets en tablets , dat is wel duidelijk, maar inderdaad hoe met oplaadbare huishoudelijke apparatuur. Onlangs een Panasonic baardtrimmer gekocht, zit een redelijk schandalige proprietary USB-Mini connector op, maar dan met een extra keypin, een gleufje zodat deze alleen geladen kan worden met de meegeleverde lader.
Ook in de wereld van 18+ speeltjes is de standaardisatie nogal ver te zoeken. (Maar hebben allemaal steevast een USB-A connector aan de andere zijde van de meegeleverde proprietary laadkabel)
@F_J_K geeft het boven je al.
Aan met de link naar de wet.

Het gaat om "radioapparatuur" en diens "accessoires".

Baardtrimmers en vibrators vallen daar in principe niet onder.

Ik kan mij wel voorstellen dat wanneer je een vibrator-op-afstand-bestuurbaar icm een telefoon hebt, dat het als een accessoire gezien kan worden. Voor dit soort gevallen zijn rechters. Diens uitspraken worden dan als een leidraad gezien, een soort toevoeging op de wet. Al gok ik niet dat het zover gast komen om eerlijk te zijn.
Maar als een apparaat smart is, kan hij zenden en ontvangen. Moet hij dan een USB-C aansluiting krijgen? Zoals slimme tandenborstel met tandvleesdrukanalyse over de week in een app?
Als dingen een usb-C poort hebben om te laden is dat voor mij zeker een pluspunt. Maar om dit nou verplicht te stellen? Lijkt mij prima iets wat de markt op kan lossen.

Mijn tandenborstel heeft wel echt een hele andere aansluiting en die is toch echt handiger als iedere keer een usb kabel gebruiken.
Markt heeft dit nooit opgelost. Dus waarom niet overal USB-C.
Buiten de iPhone hebben verreweg de meeste telefoons al jaren allemaal USB-C en daarvoor micro USB. Mensen doen soms alsof ieder merk z'n eigen aansluiting heeft zoals de situatie was vroeger. Dit is echt al jaren niet meer het geval. Ik ben absoluut geen marktdenker, maar dit soort regelgeving is mijn inziens niet echt nodig. Misschien wil iemand een rugged smartphone uitbrengen met een of andere extreem stevige aansluiting, dat moet imho gewoon kunnen. Je bent er zelf ook bij als je een apparaat koopt met een afwijkende aansluiting.

Kijk ook naar de aansluiting van oral-B tandenborstel. Die is gewoon in dat specifieke geval voor mij handiger als een USB-C stekker. Als ik een nieuwe nodig heb en kan kiezen tussen een model met een USB aansluiting of zo'n voetje kies ik voor de laatste. Misschien slaap jij voor werk 3 keer per week in een hotel en is een USB-C stekker handiger voor jou. Prima toch? Het is beide gewoon te koop.

[Reactie gewijzigd door borbit op 28 december 2024 17:59]

Buiten de iPhone hebben verreweg de meeste telefoons al jaren allemaal USB-C
Iphone 36% markt aandeel Nederland ( 2022 ). Kan nu wat meer of minder zijn. Bron

Laat je het aan de markt over dan zie je dan Apple al jaren voor hun eigen standaard kiest. En denk voor veel Apple gebruikers is Android niet echt een goed alternatief.
Dus? Ik zie het probleem niet zo. Daarnaast gebruikt Apple al een tijd USB-C voor hun andere producten. Zonder regelgeving zie ik ze met de telefoon ook wel overgaan naar USB. Een nieuwe iPad heeft ook al een tijdje geen Apple stekker meer. En nogmaals als iemand een telefoon van een bepaald merk wil kopen met een afwijkende stekker moet ie dat lekker doen.

[Reactie gewijzigd door borbit op 28 december 2024 19:15]

Apple is een tijdje geleden naar USB C overgegaan, specifiek voor deze nieuwe wet. Mocht die er niet zijn geweest waren de huidige iPhones nog steeds met lightning.
Het voetje van de Philips Sonicare heeft tegenwoordig gewoon USB-C.

Ik vind het wel fijn. Want met een USB-C lader met 4 poorten hebben nu altijd alledrie de kids en ik een opgeladen tandenborstel
En vervolgens vraag ik me af of ik zomaar een willekeurige USB-C oplader in vochtige badkamer wil hebben, in plaats van een lader waarvan ik zeker weet dat de fabrikant wist dat hij daar gebruikt zou worden en dus een lader heeft meegeleverd die daar zeker weten tegen kan.
Het voordeel is dat je dat zo heel gemakkelijk nu kan oplossen.
USB inbouw lader
Hoe nat is uw badkamer wel?
Die Chinese telefoons die vroeger alleen konden snelladen met hun eigen oplader ondersteunen nu wel USB PD. Is verplicht door de EU.
Anders zat je inderdaad met 5 watt op die dingen.
Ik gebruik al heel wat jaren rugged android telefoons van doogee. Er zit alleen maar usb op. Wel zit de oplaad poort vaak diep verzonken in het toestel, achter een dop weg gewerkt en dus heb je wel een slanke stekker nodig.
Die tandenborstel mag gewoon beiden hebben, dus dat lijkt me ook niet zo'n probleem. Als we verder ook nog QI de standaard voor draadloos maken zijn we helemaal rond denk ik.
Zolang het minder dan 100W gebruikt, waarom niet? Voor data overdracht mag het ook de standaard worden.

Zo'n beetje alles is bij mij thuis tegenwoordig USB-C... behalve mijn werk-iphone. De zolderverzameling van 30 jaar aan kabeltjes is in de afgelopen ~5 jaar praktisch waardeloos geworden. Behalve een paar van die splitters waar toevallig lightning bij zit.
Waarschijnlijk wel ja, dat is wat ik lees. Al denk ik dat een rechter pas echt antwoord op je vraag kan geven er hiermee iedereen van jurisprudentie man voorzien.
ik vraag me eerder af hoe dat zit met de oplaadkabeltjes van smartwatches, dit valt onder radio apparatuur vermoed ik, maar die oplaadkabeltjes en de connetie hiervan aan de watch zijn er ook bvb om een smartwatch waterproof te maken / houden. Vraag me af hoe je dat gaat doen als die ineens allemaal usb-c aanslutingen zouden vereisen

[Reactie gewijzigd door joyrider3774 op 28 december 2024 14:46]

Dat zit zo:
Devices that are too small for a USB-C connection and devices that can only be charged wirelessly do not need a USB Type-C port.
https://business.gov.nl/a...ndatory-portable-devices/
Dat is denk ik niet helemaal dekkend. Mijn Garmin kan 100 meter onder water zonder dat ik daarvoor nog van rubberen flapjes afhankelijk ben oid. Die aansluiting van de lader (en data-overdracht) zou ik graag houden voor zo’n geval waarbij usb-c gewoon duidelijk minder goed is. Ik weet niet of die nu ook verplicht gaan worden maar dan zullen die eerder helemaal naar wireless gaan.
Weet het niet zeker, maar ik denk het volgende:

Er staat dat apparaten die te klein zijn geen USB-C lader nodig hebben. Smart watches staan echter wel in de lijst van apparaten die binnen de wet vallen. Ik denk dat dit enkel geldt voor smart watches die laden met een reguliere poort (Micro USB bijvoorbeeld), en daarmee aantonen dat ze groot genoeg zijn voor een USB-C poort.

Die zien we in de praktijk niet vaak, maar staan wel een enkele op Aliexpress. We weten dat de meeste smart watches geen gebruik maakt van een reguliere poort, maar juist van pinnetjes/wireless, en waarschijnlijk daarvoor besloten is omdat ze niet groot genoeg zijn. Het laadoppervlak via pinnetjes/wireless is namelijk aan de buitenkant van het apparaat gepositioneerd, wat ruimte bespaard. Met een reguliere poort moet deel van de kabel fysiek in de poort van het apparaat gestoken worden, wat ruimte verspild.

Jouw garmin laad waarschijnlijk via pinnetjes omdat er geen fysieke ruimte is voor een USB-C poort, dus zal deze buiten de wet vallen.

[Reactie gewijzigd door Stronk op 28 december 2024 21:09]

een baardtrimmer zend en ontvangt geen signalen, of is ie smart?
Onlangs een nieuwe Philishave gekocht, word opgeladen met een bijgeleverde USB-C kabeltje en oplader die je zelf heb liggen (vaak in overvloed)
Ik heb ook een philishave gekocht (8000), maar die heeft geen usb-c aansluiting? Wel een verloop kabel naar usb-A. Net zoals een iphone 13 bijvoorbeeld.
Ik heb er ook zo eentje en die heeft inderdaad alleen USB-A, waardoor er toch een extra USB-A-adapter mee moest op vakantie. Dat vond ik best wel een misser eigenlijk.
Die zijn er, ja. Net zoals tandenborstels die je via bluetooth aan een app op je smartphone kunt verbinden.
En die dan volledig onversleuteld met je smartphone communiceren. (Oral-B iO)
Dat zou kunnen. Ik heb er geen, dus ik weet niet hoe dat precies werkt. Ik noemde slechts een voorbeeld waarvan ik wist dat het bestond.
Ja, mijn Philips scheerapparaat is smart. Nog nooit gebruikt trouwens, die Bluetooth verbinding.
Op zich wel een goede zaak voor milieuschade en de monopolieposities in deze markt.

Als draadloos opladen en Bluetooth en Wifi steeds meer voor de data transfer kunnen worden ingezet dan kan het USB-C poortje ook virtueel worden.

De keuze voor een draadloze iPhone lijkt mij uiteindelijk wel de meest ideale oplossing. Uiteindelijk hebben we steeds met innovatie in de technologie te maken, dus vasthouden aan oude protocollen heeft dan geen toekomstperspectief.

[Reactie gewijzigd door Willem_54 op 29 december 2024 20:32]

Apple doet dit toch niet om aan deze wet te voldoen maar om te traineren? Het betreft namelijk geen nieuw product maar een reeds bestaand product en hoeft, naar mijn idee, dus niet aan deze wetgeving te voldoen.
Of een apparaat al langer in de handel is, doet er niet toe. Alle apparaten die vanaf de ingangsdatum van de wet nieuw worden verkocht, moeten eraan voldoen: https://www.europarl.euro...n-wordt-in-2024-realiteit

Edit: ah ik had mijn eigen bron niet goed gelezen, sorry. Dank voor de opheldering @ShadLink
Voor wie dit leest, de volgende uitzondering geldt dus inderdaad: “De nieuwe regels zullen niet gelden voor producten die vóór de datum van toepassing in de handel zijn gebracht.”

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 28 december 2024 12:20]

“De nieuwe regels zullen niet gelden voor producten die vóór de datum van toepassing in de handel zijn gebracht.”
Daarnaast meen ik dat Apple had toegezegd op een standaard over te gaan en, nadat ze die belofte niet nakwamen, moest de wetgeving er alsnog komen

*zoekt op*

"Elf jaar geleden tekenden telefoonproducenten een Europese memorandum van overeenstemming waarin ze op vrijwillige basis beloofden over te stappen op een standaardoplader." schreef Tweakers in 2021 (tweakers.net/nieuws/187182)

De reden zou volgens een daarin gelinkt artikel "volgens TF Securities-analist Ming-Chi Kuo" zijn dat "USB-C voor iPhones [...] de inkomsten uit accessoires met de stap verminderen" (tweakers.net/nieuws/178698)

Het genoemde alternatief met USB-C is er niet alleen nog niet, het is ook een compleet andere (weer grotere) telefoon wat nou net is wat mensen niet willen die dit toestel nieuw gingen kopen: een relatief klein toestel met lange ondersteuning

Wat @dr.simon zei lijkt dus te kloppen

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 28 december 2024 18:57]

Alle producten die nieuw geproduceerd worden. Anders zou je geheel de tweedehands markt de nek omdraaien. Dus je bestaande voorraad mag gewoon verkocht worden. Je mag alleen geen nieuwe produceren.

“ De nieuwe regels zullen niet gelden voor producten die vóór de datum van toepassing in de handel zijn gebracht.”

Apple had prima de bestaande voorraad van iPhone 14 / SE in de EU kunnen blijven verkopen. Ze hebben ervoor gekozen dat niet te doen. Derde partijen kunnen ze nog wel gewoon verkopen.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 28 december 2024 11:48]

Apple heeft 2 jaar de tijd gehad om zijn bestaande voorraad te verkopen en daarna de nieuwe voorraad te voorzien van USB-C
Ze hadden echt niet zo'n grote voorraad dat ze nu nog uit de oude voorraad verkopen
Ze hebben véél langer de tijd gehad. 2 jaar tussen het goedkeuren van de wet en het ingaan van de wet is niet de enige periode. De EU had hen en de rest van de markt al gevraagd om te standaardiseren. Dat USB-C een verplichte poort ging worden was al sinds eind vorig decennium lang bekend. Ze hebben er gewoon hun voeten aan geveegd zodat ze het geld eruit konden blijven slaan.
en dat dus, weten dat je over moet schakelen, maar doelbewust gewoon nog modellen introduceren met je eigen lightning poort. En nu beetje slachtoffer spelen.
Slachtoffer waarvan? Apple heeft zelf aan de wieg van USB-C gestaan…
Slachtoffer? Waar heb je het over. Appel stopt met de productie van telefoons met een Lighting port voor Europa. Conform de EU regelgeving.
Waar heb je het over? Apple levert al sinds de iPhone 15 een USB-C port en geen Lightning connector meer. We zitten inmiddels alweer op de iPhone 16.
Waarom zou je je bestaande producten aan gaan passen met nieuwe connectoren terwijl je nieuwe producten hebt die reeds voorzien zijn van USB-C…? Het is veel simpeler, doeltreffender én goedkoper om meteen over te gaan naar de volledig nieuwe producten. Zie ook niet zo in wat daar mis mee is, waarom zou Apple perse de 14 moeten blijven verkopen?
Wanneer is een product 'in de handel'? Dat het ontwerp is gemaakt? Dat het fysieke product is geïmporteerd (binnen de EU/het land)? Dat het product in een fysieke (of web)winkel ligt? Dat het product door een consument/bedrijf is gekocht bij een groothandel/retailer?

Die zinsnede die je aanhaalt kan net zo goed betekenen dat het nog wel via Marktplaats verhandeld mag worden (als gebruikt apparaat van consument naar consument bedoel ik dan.)
In de Handel is als in te koop in een winkel. Dus bestaande voorraad. Zo staat het ook in de wet.
Helder. Bedankt.

Dus de winkelier mag geen apparaten (die in de wet benoemd zijn) meer inkopen die niet opladen met een USB-C poort? Ofwel. Apple 'mag' de winkeliers niet meer van iPhone 14's voorzien. (en in principe nog wel aan consumenten verkopen via hun webwinkel, maar ze kiezen er blijkbaar voor dit niet meer te doen.)

Maar de winkelier mag nog wel z'n spullenboel opmaken.
Nee, het gaat over het gehele product als één ding, niet elke unit daarvan.
Denk dat je ze nog wel mag inkopen, alleen niet verkopen. Beetje het omgekeerde van ons wietbeleid.
Inkoop mag wel indien de telefoon voor ingangsdatum van het verbod geproduceerd is.

Apple mag dus nog altijd gewoon iPhones 14 leveren aan de handel mits ze tijdig geproduceerd waren. hetzelfde geldt voor de tussenhandel.

Kortom, de impact is echt minimaal. Over een maand of tien is de iPhone 15 alweer het instapmodelletje.
Dat is niet juist. In de handel brengen betekend het moment dat het voor het eerst in de markt wordt gebracht. Dit geldt dus niet voor bestaande apparatuur die voor die datum in de handel is gebracht. Het heeft dus niets te maken met voorraad.

Dat zou ook onzin zijn, want dan zou iedere fabrikant verplicht worden om z'n product aan te gaan passen. Als je eens wist wat dat zou kosten. De PCB moet dan aangepast worden, en ook vaak de behuizing. Je kan fabrikanten niet verplichten die kosten te maken.

Dat geldt voor iedere wetswijziging. Dat geldt altijd voor totaal nieuwe producten die vanaf die datum in de handel komen (dus op de markt gebracht worden).

Zo werken alle normeringen. Ook bijv. de NEN-1010 die voor de elektrische installaties in huis gelden. Daar worden ook met regelmaat nieuwe normeringen aan toegevoegd, maar dat geldt dan alleen voor nieuwe installaties. Anders zou ieder huishouden in Nederland bij iedere wijziging de installatie moeten gaan updaten.
Apple had prima de bestaande voorraad van iPhone 14 / SE in de EU kunnen blijven verkopen. Ze hebben ervoor gekozen dat niet te doen. Derde partijen kunnen ze nog wel gewoon verkopen.
Apple is dan ook wel een hoge boom die veel wind vangt. Ze worden vaak aangeklaagd voor dingen die anderen ook doen maar waar minder te halen is of door overheden om een voorbeeld te stellen.

Zoals hier bijvoorbeeld: nieuws: Congo gaat Apple aanklagen wegens het gebruik van conflictmineralen

Dus ik kan me wel voorstellen dat ze een neiging hebben om roomser dan de paus te zijn en het gewoon via kleine resellers te spelen.
Die aanklacht was gewoon humor te noemen. Het gaat niet over Apple zelf maar Congo is boos op het bedrijf dat de certificeringen doet. Maar ja, dat bedrijf aanklagen levert niks op dus gaan ze achter de bedrijven aan die met dat bedrijf zaken doen. Is gewoon humoristisch, zeker nu Apple allang de koers ingezet heeft richting 100 procent recycling.
Ik denk niet dat Apple's advocaten er om kunnen lachen (nouja misschien wel om de rekeningen die ze mogen gaan sturen :) )

Maar ik kan me voorstellen dat een bedrijf als Apple hierom veel meer op hun tenen loopt dan een klein bedrijfje waar niks te halen is. Want zoals je zegt, daar gaan de aanklachten niet heen.
Apple heeft allang besloten over te gaan op 100 procent gerecycled materiaal. Tot het zover is, werkt Apple, net als de rest van de industrie, samen met bedrijven die de geleverde materialen certificeren.

Congo weet dat Apple per 2025 geen kobalt meer afneemt, omdat ze dan alleen nog gerecycled `kobalt gaan gebruiken. De afbouw is allang begonnen.

Congo is nou niet echt stabiel, dus veranderen de partijen die een gebied controleren nogal vaak. Hetzelfde geldt voor de machthebbers, die wonnen in 2023 de herverkiezingen met 73 procent van de stemmen echter worden beschuldigd van fraude. Toen ze in 2019 aan de macht kwamen, waren de verkiezingen erg rommelig, de uitslag wijzigde vele malen. Volgens de waarnemers van de katholieke kerk had een ander de verkiezingen gewonnen.

En waar zijn deze relatief nieuwe machthebbers in Congo nu ' boos' over? De certificering organisatie, waar bijvoorbeeld ook FairPhone mee samenwerkt, zou niet vaak genoeg audits doen in conflict gebieden, zodra men het te gevaarlijk vind voor de medewerkers.

Maar ja, eerdere rechtszaken in de VS gingen verloren. Dus nu maar een rechtszaak in België proberen.
in de handel gebracht - dus nog niet geproduceerd- alleen voorraad. Zou het kunnen zijn dat Apple nog deze oudere toestellen laat produceren?
In de VS worden beide types nog gewoon verkocht.
Tuurlijk de SE 3de generatie heeft nog geen opvolger, de 14 zal vast zijn geweest zolang de voorraad strekt geweest zijn als leuk alternatief goedkoper instap model.
Apple had prima de bestaande voorraad van iPhone 14 / SE in de EU kunnen blijven verkopen. Ze hebben ervoor gekozen dat niet te doen. Derde partijen kunnen ze nog wel gewoon verkopen.
Je vergeet dat het hier om EU wetgeving gaat. Dat gaat volgens de EU niet over de letterlijke tekst van de wet maar over de 'geest van de wet'.
Het zou mij geen seconde verbazen als de EU verkoop door Apple zelf van de bestaande voorraad SE telefoon weer beoordeeld wordt als een zoveelste consument benadelende schandalige schending van een 'geest van de wet'.
Misschien, maar het zou ook kunnen omdat de iPhone 14 inmiddels een paar jaar oud is. De 15 is al een goedkopere optie dan de 16 en de 16 is het huidige paradepaardje. EU of niet, het heeft ook weer niet zoveel zin om nog lang door te gaan met de verkoop van de 14, vanuit Apples perspectief dan (niet vanuit mijn perspectief). Bovendien kun je de 14 gewoon nog kopen bij retailers, dus het is niet alsof Apple heel de voorraad opeist of zo.
Precies, over negen a tien maanden heb je alweer de iPhone 17. De generaties schuiven elk jaar een treetje naar beneden en vallen er dan vanzelf uit. Dan wordt de 15 het goedkope instap modelletje.
Er komt begin volgend jaar een nieuwe iPhone SE op basis van de iPhone 14, maar dan met USB-C. Probleem opgelost :)
Jammer dat de SE hiermee nóg groter wordt
De SE is voor z'n schermformaat eigenlijk al vrij fors.
12 Mini en 13 Mini bijvoorbeeld hadden een groter scherm en waren fysiek nog steeds kleiner dan de 2020 SE en 2022 SE.
Ja maart / april 2025, dus dat duurt nog wel effe.
Zal wel meevallen, de 14 is al een oud model. Gewoon hier uit de handel halen en elders verkopen lijkt me meer voor de hand liggend. Nieuwere modellen hebben al USB-C dus dit is verder totaal geen "statement".
Niks uit de handel halen volledig, gewoon iedereen zijn voorraad oplaten maken.
Uiteraard geen nieuwe meer importeren, maar dat is ook juist wat er gedaan wordt bij Apple.
Ze halen inderdaad de goedkope optie van de markt om meer van de dure te kunnen verkopen en geven de EU daar de schuld van. Waarschijnlijk is het een fluitje van een cent om een alternatief met usb-c poort te fabriceren, maar dit gaat meer inkomsten genereren, terwijl ze ook de EU nog een hak zetten door klanten tegen ze op te zetten. Voor Apple alleen maar winst, want door de vendor lock-in zullen de klanten niet snel weg lopen.
Waarschijnlijk is het een fluitje van een cent om een alternatief met usb-c poort te fabriceren, maar dit gaat meer inkomsten genereren, terwijl ze ook de EU nog een hak zetten door klanten tegen ze op te zetten.
Ze hoeven alleen maar hun reclame materiaal aan te passen
En de gebruiksaanwijzing
En de verpakking
En een nieuwe behuizing met USB-C poort laten fabriceren
En een aangepast moederbord ontwerp maken
En alle machines aanpassen die de telefoons in elkaar zetten en testen.
En waarschijnlijk als nieuw product registreren en laten certificeren.

Voor een product dat sowieso nog maar een paar maanden verkocht wordt in een relatief kleine markt heeft dat allemaal geen zin.
Ze hadden ook in 2014 (toen de regeling aangekondig werd) kunnen kiezen om dit alvast te gaan regelen ipv. last minute. Dit is gewoon kinderachter apple gedrag.

[Reactie gewijzigd door latka op 28 december 2024 22:23]

ja, want al die dingen heeft apple totaal geen ervaring mee, en dat doen ze niet al elke keer als een nieuw model lanceren. och och die arme apple toch.
Het gaat er niet om dat ze het niet kunnen, het gaat er om dat er geen business case voor is. Apple is geen liefdadigheidsinstelling. Waarom zouden ze al die moeite doen voor iets wat niets oplevert? Bedenk ook dat je de mensen die dit zouden moeten uitvoeren van andere projecten moet afhalen, zoals de nieuwe iPhone SE die er binnenkort aankomt.
Als je kijkt naar het aantal modellen dat andere fabrikanten op de markt zetten die veel kleinere aantallen verkopen, denk ik dat bovenstaande best meevalt.
Aan de andere kant, waarom zou je een model aanpassen als je toch al een nieuwe versie in de planning hebt?
Die paar maand zullen ze wel overleven.
Wat een onzin, een goedkoop model als de SE van de markt halen is geen winst voor Apple, het was het instap model. Apple heeft terecht lang de lightning connector ondersteund. Even snel een nieuw model uitbrengen is geen fluitje van een cent, daar komt nogal wat bij kijken.
Het is waarschijnlijk gewoon een tijdelijke stap, tot het moment dat de nieuwe SE uitkomt,

Apple heeft er geen baat bij en de vendor lock-in moet je ook niet overdrijven. Vendor lock-ins heb je zowel bij Apple en Android, maar het is beslist niet zo dat je compleet gevangen bent.
Het enige wat het makkelijk maakt is dat de iPhone 16 het populairste model is, met of zonder SE.
Het instap model van de markt weghalen, betekent klanten voor het blok zetten om meer te moeten betalen. Je kan je ogen er voor sluiten, maar onzin is het zeker niet!
Moeten? Je bent niks verplicht he.
Men had allang een goedkoper toestel kunnen halen. Je kunt ook altijd een Android toestel halen. Niks moet.
Er komt hoogstwaarschijnlijk gewoon weet een instapmodel, nu met usb c.
Dus wat is moeten en wat is het probleem?
Nu voldoet Apple gewoon aan de wetgeving, stappen ze “gewoon” over naar USB-C, en ook dat is weer niet goed?
Je bent inderdaad niets verplicht, tenzij je telefoon kapot gaat en je geld op is na de aankoop van een Apple watch en een Apple TV omdat je producten hebt gekocht die je in het Apple ecosysteem houden. Van mij mogen ze, maar iemand met een beetje realiteit weet dat de strategie van Apple er niet is om consumenten goedkoop uit te laten zijn.

[Reactie gewijzigd door rko4u op 28 december 2024 14:27]

Dan zijn er nog altijd tweedehands en refurbished toestellen te koop.
De strategie van Apple is inderdaad niet om goedkope producten te verkopen, maar onderschat de effort om de lightning connector 'even' door een USB-C connector te vervangen niet. Als er zoals in het artikel vermeld wordt inderdaad begin volgend jaar sowieso een nieuw toestel aankomt, is dat geen onlogische beslissing.
Precies, ze gaan niet voor die paar maanden nog een USB-C-aansluiting in dat oude iPhone 8-chassis fröbelen.
Als je eigenlijk geen geld had voor een Apple Watch en AppleTV, waarom heb je ze dan toch gekocht…? Heel dom omgaan met je financiën is niet Apple’s schuld. Je hoeft ook helemaal geen Watch of TV te kopen, je iPhone werkt prima zonder en je iPhone werkt ook prima samen met Firestick, Chromecast en ander spul. Dat de AppleTV misschien beter/fijner werkt: tja, daarom kost het ook iets. Maar niemand die je verplicht dat te kopen en er is ook geen noodzaak voor. Je kan zelfs gewoon de settopbox van je provider gebruiken.

En als je eigenlijk geen geld hebt voor een iPhone, koop dan een budgetmodel van een ander merk…? Net als dat je niet het vlaggenschip van Samsung moet kopen als je er het geld niet voor hebt. Het is echt raar hoe mensen het normaal zijn gaan vinden om geld uit te geven dat ze helemaal niet hebben. En daar dan anderen de schuld voor geven.
Gefeliciteerd, u heeft mijn reactie compleet niet begrepen of misschien juist wel. Natuurlijk heb ik geen Apple watch en gaat mijn voorbeeld niet over mij. Het gaat er mij om dat als iemand zichzelf vastgewerkt heeft in het Apple ecosysteem, deze persoom daar niet zo gemakkelijk uit stapt. En als je dan geen budget optie meer aanbiedt, heeft die persoon een probleem, want die spullen werken niet goed met een Samsung.
Je kan jezelf niet vastwerken in het ecosysteem. Maar stel dat het wel zo zou zijn, de opties: 1.) Al je Apple spullen verkopen, Apple behoudt tweedehands vaak erg goede waarde - dus dat komt goed, 2.) eventjes sparen voor een nieuw toestel (van welk merk dan ook). Dankzij de jarenlange ondersteuning die Apple biedt op de toestellen, is er geen enkele noodzaak om vandaag nog iets gloednieuws te moeten kopen omdat je de beslissing hebt genomen uit het ecosysteem te stappen. En 3.) zelfs als die noodzaak er wel is, bijvoorbeeld omdat je je telefoon kapot hebt laten vallen én je wil perse een iPhone: a.) zoals je zelf zegt ligt zelfs de 12 nog in winkels, dus nieuw is er keuze zat; b.) de tweedehandsmarkt is daarnaast volop voorzien van goede toestellen; die gewoon nog mee kunnen dankzij die jarenlange updates vanuit Apple. Er is geen enkele noodzaak om perse een 15 of 16 te kopen als je in deze situatie komt.

Je doet net alsof de iPhone 14 de enige optie was voor alle Apple gebruikers en al die gebruikers het ook nog eens rechtstreeks bij Apple moeten kopen, maar dat slaat nergens op. (Het verschil tussen instap 14 en 15 was overigens €99, het is ook nog eens geen godsvermogen en volgend jaar was de 14 sowieso teruggetrokken uit Apple’s webshop.) Sterker nog; als je op de centjes moest letten was de 14 rechtstreeks bij Apple kopen helemaal niet de goedkoopste route, dus vanuit dat oogpunt misschien zelfs beter dat mensen bij andere webshops moeten kijken. :+

Je verzint allerlei problemen die er simpelweg helemaal niet zijn. Je hoeft niet direct bij Apple’s webshop te kopen. Niemand dwingt dat af. Dus als Apple iets uit hun webshop haalt: boeie, dan koop je het ergens anders of tweedehands. Ook minder e-waste, hopsa.

Hier, als je perse de iPhone 14 nu wil kopen heeft deze site iets moois voor je: uitvoering: Apple iPhone 14, 128GB opslag Blauw Slechts de keuze uit 12 webshops. In het zwart zelfs 17 webshops: uitvoering: Apple iPhone 14, 128GB opslag Zwart Ja echt een ramp dat één webshop (Apple) hem niet meer aanbiedt. :X

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 december 2024 23:26]

Joh over een half jaar ligt de nieuwe SE in de schappen, met USB-C. Niemand wordt voor het blok gezet. En stel dat het wel zo was, zou iemand zo weg kunnen lopen, net of Apple daar wat aan heeft. Niet iedereen is bereid om meer uit te geven. Ik denk zelfs dat de SE gebruikers makkelijker weglopen dan degene die een dure iPhone kopen. De SE is daarnaast ook de perfecte overstap telefoon, daar schijnt hij populair te zijn. Apple wint er niets mee om hun instap model weg te halen.
Dus laten we het niet over dramatiseren.
Ze hebben ook alternatieven met USB-C, namelijk de iPhone 15 en iPhone 16 reeks. En een iPhone 14 kon je beter sowieso al niet bij Apple kopen, die waren bij resellers vaak een stuk goedkoper - en die maken ook hun voorraden op. Dus als je heeeeeeel graag perse een 14 wil: koop er nu eentje. En anders is er tal van keuze aan USB-C varianten.

Vreemd dat het als schandalig wordt gezien dat Apple voldoet aan de wet. :+
IDD, sommige youtubers hebben deze mod al gedaan voor minder dan 1$ in materialen
Iets “modden” is echt wat anders dan een productieprocede omgooien.
En welk voordeel heeft apple om een oud model nu nog te redesignen, het gaat om toestellen die jaren geleden in de markt werden gezet 🤷🏻‍♂️

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 28 december 2024 13:01]

De regeling is ook al 10 jaar geleden aangekondig. Apple had ook gewoon met de tijd mee kunnen gaan ipv. rare lightning stekkers + adapters blijven pushen.
Waarom zouden ze dat doen? Lightning was destijds superieur (en op grote afstand van MicroUSB) en ze hadden beloofd het minstens iets van 10-15 jaar te ondersteunen (in reactie op klachten dat Apple te vaak wisselde van connector). Apple was overigens de eerste die een enorme boost aan, het mede door hen ontwikkelde ;), USB-C gaf door Macbooks uit te brengen met niets dan USB-C. Dat met de tijd meegaan zit dus wel snor.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 december 2024 12:43]

Dat is compleet irrelevant, tenzij die youtubers dat ook op schaal kunnen met bijvoorbeeld 100.000 iPhones voor een zacht prijsje, inclusief logistiek, open maken van gesloten verpakkingen, hardware modificeren, firmware updaten (vermoedelijk), testen, herverpakken, bijwerken van de inventory data en distribueren.

En dan ook nog het bijwerken van de shop- en support-pagina's, informeren/trainen van staff voor het afhandelen van vragen en defecten, de ontwikkeling en verificatie van de mod zelf en van de nieuwe softwareversie die bijvoorbeeld de juiste afbeelding van een laadkabel toont als de batterij leeg is, etc.

Nee, dat is geen positieve business case. Waarschijnlijk al niet als je het vergelijkt met het simpelweg afschrijven van de restvoorraad, en zeker niet als je het vergelijkt met het simpelweg verplaatsen van de restvoorraad naar landen waar USB-C niet verplicht is.
Misschien heeft apple wat "Courage" nodig om hun productielijn aan te passen. :P
Fluitje van een cent? Lijkt me niet.
Er wordt niets van de markt gehaald. Alle voorraad in de EU wordt nog altijd gewoon verkocht en dat zal nog maanden doorgaan. Daarna wordt de iPhone 17 op de markt gebracht en zal de 15 het nieuwe instap model worden.

Welke verdor locking zie je bij iPhone? Je kan echt zo overstappen op het Android eco systeem. Van alle belangrijke apps is er ook gewoon een Android versie beschikbaar.
Sorry, maar dat is een ook wel een reactie die je alleen maar maakt om verontwaardigd te kunnen zijn. Artikel niet gelezen? Apple geeft helemaal “niemand de schuld”, ze hebben de toestellen van de markt gehaald zonder enig verder commentaar.

(En los daarvan is het natuurlijk zinloos om oude toestellen nu een stukje te gaan her-designen voor een ander connectortje. Er zijn genoeg toestellen in de reeks en binnenkort komt er ongetwijfeld weer nieuwe bij).
Trek eens een boekje psychologie uit de kast. In de wetenschap dat ze oudere modellen verkopen aan mensen die de nieuwe niet kunnen financieren is dit strategie. Er lopen immers nog meer zaken om Apples monopolies af te laten zwakken. Uw reactie vertoont slechts dat u deze feiten niet wil zien, wat ik vaker merk bij Apple fans.
Maar uw reactie vertoont dan weer gezochte feiten om te bashen… waarom zou een producent oudere modellen blijven verkopen? De 14 is al 2 jaar achterhaald en de SE nog veel langer. Het gaat niet om het moment van nu maar om de komende jaren. Als iemand nu een 14 koopt verwacht diegene nog 5 jaar ondersteuning én moet Apple nog zeker een jaar of 5 reserve-onderdelen op voorraad laten. Maar hoe lang kun je dat als fabrikant volhouden? Ik kan bij VW ook geen nieuwe Golf7 meer bestellen, hoe graag ik dat ook zou doen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 28 december 2024 13:18]

Of het klopt weet ik niet, maar de timing is wel frappant.
Apple biedt al meer dan 10 jaar een 7 jaar softwareondersteuning en onderdelen na laatste retail verkoop. Beter dan de meeste Androids die 3-5 of in het geval van de FP4 7 jaar na op de markt te brengen.

Met deze EU wetgeving worden heel wat goedkope modelletjes (iPhone 12-14 maar ook niet-Apple apparatuur) van de markt gehaald, overschotten moeten naar de vuilnisbak en begint de ewaste klok op alles ten minste 4 jaar vroeger te tikken.

En dit alles omdat iemand een draadje die 1 functie had en je 10 voor 10 euro koopt liever met een ander proprietary connector ziet waar maar liefst 23 verschillende standaarden kunnen aanhangen (USB3 is een zooitje, om nog niet over Thunderbolt en VirtualLink te spreken) https://www.androidauthority.com/state-of-usb-c-870996/

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 28 december 2024 14:24]

Die iPhone 12-14 (en SE) vinden nog gretig aftrek buiten de EU. Er gaat voorlopig niets naar de e-Waste.
Met deze EU wetgeving worden heel wat goedkope modelletjes (iPhone 12-14 maar ook niet-Apple apparatuur) van de markt gehaald, overschotten moeten naar de vuilnisbak
Sorry maar ik denk dat je niet goed geïnformeerd bent. Bestaande modellen mogen prima verkocht worden, er gaat niks de prullenbak in dat Apple niet zelf kiest erin te gooien - zoals deze modellen nu

Bron: nieuwspagina van het Europaparlement, https://www.europarl.euro...n-wordt-in-2024-realiteit "De nieuwe regels zullen niet gelden voor producten die vóór de datum van toepassing in de handel zijn gebracht." zoals eerder in de thread al geciteerd door @ShadLink

De opmerking over Apples lange ondersteuning vergeleken met veel andere merken klopt natuurlijk wel. Is dat inmiddels zwart op wit trouwens, of is het nog altijd dat je bij aankoop moet hopen dat ze de huidige gang van zaken voortzetten?

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 28 december 2024 16:01]

Het staat al 10 jaar zwart op wit dat dat hun levenscyclus was, Steve Jobs heeft dat nog ingebracht rond de iPhone 4 of 5. Omdat de iPhone tegenwoordig 2 of 3 versies later nog steeds verkocht worden krijg je effectief 10-12 jaar software-updates en onderdelen.

Ivm je opmerking, waarom verkoopt Apple ze dan niet verder.

De wetgeving heeft naar mijn herinnering 2 datums, volgens een snippet van Google van de wet, 28 december is voor de aankoop van alle nieuwe mobieltjes, ereaders, koptelefoons etc er is een ander voor laptops en grote systemen (alhoewel USB een beetje krap zit voor stroom van desktop-vervangers).

Ik denk dat je bedoelt dat bepaalde producten in kleine oplage waar geen nieuwe versies van zijn zoals embedded systemen voor ziekenhuizen mogen doorverkocht worden. Maar eenmaal de nieuwe versie uitkomt (en ik denk dat het argument hier is dat de iPhone 15/16 een nieuwe versie van de iPhone 14 is) mag je de oude versies niet meer verkopen (anders krijg je een loophole waar je vb een modulair systeem kan kopen waar de laadpoort hetzelfde blijft)

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 28 december 2024 19:23]

Ik weet niet wat u niet wilt begrijpen, maar zelfs de iphone 12 ligt nog in de winkels. Dan kan je toch niet zonder te lachen beweren dat de iPhone 14 achterhaald is? Bij Android werken ze met budget en midrange modellen, bij Apple koop je dan een ouder model. En dat kan nu dus niet meer. Ik bash helemaal niets, ik laat u gewoon de feiten zien, en schijnbaar tegen uw zin!
De 14 is achterhaald als in: door 2 nieuwere modellen ingehaald. Je kunt bij Apple gewoon de 15 kopen als je goedkoper uit wilt zijn en niet het nieuwste hoeft. Of een paar maandjes wachten op de nieuwe SE.
Apple gaat die toestellen niet meer verkopen. Andere winkels blijven de voorraden nog wel gewoon verkopen. Iemand die geen nieuw model kan kopen kan dus nog altijd ergens anders terecht.
Het is flauw om iemand te verwijten dat die feiten niet wil zien omdat die Apple fan is. Het kan namelijk ook zijn dat jij er qua opvatting gewoon naast zit.
Ik denk dat je dit verkeerd ziet. De iPhone 14 wordt volgens mij nog steeds door Apple geproduceerd, dus nieuw aangeboden. Deze nieuw geproduceerde telefoons betreft dus geen voorraad en zijn dus aan te merken als nieuw in de handel gebracht. Alle overige verkopers zullen dus vanaf nu ook echt op hun voorraad moeten teren totdat deze op is.
Apple doet dit toch niet om aan deze wet te voldoen maar om te traineren? Het betreft namelijk geen nieuw product maar een reeds bestaand product en hoeft, naar mijn idee, dus niet aan deze wetgeving te voldoen.
Ook nooit goed hè, verkopen ze de oude stekker dan valt iedereen erover, halen ze de toestellen met oude stekker uit de schappen vanwege de nieuwe wetgeving en is er weer commentaar.
Ze hadden ook gewoon de wet kunnen lezen toen die aangekondigd werd en gewoon stoppen met suffe eigen connectoren. Die richtlijn komt uit 2014....
Dit is geen traineren, met kwade wil kun je het eventueel nog op malicious compliance gooien (van de markt halen van de goedkoopste opties), maar ik denk, dat Apple in dit geval er gewoon voor kiest om de discussie over of die toestellen nu nog wel of niet meer verkocht mogen worden uit de weg gaat, gewoon het minste gezeur.
Onzin, wie traineren ze hier mee dan? Ze zouden alleen zichzelf hiermee hebben.
Kunnen ze toch wel kwijt in andere landen, kunnen nu sneller een nieuwe SE hier op de markt gooien die dan 'beter' is en 'beter' verkocht gaat worden.

Niet per sé jij, maar in het algemeen, zou me er niet druk om maken.
Voornamelijk in Amerika, dan. Bij mijn weten zijn de grootste markten voornamelijk Azië, Europa en Amerika (zeker voor Apple) en ook in Azië zijn ze al bezig om USB-C in wetgeving te zetten. India heeft 'm er al in zitten en ik verwacht dat een Japan of een China daar ook al wel mee bezig zijn.
Zeer doordachte reactie, kan je verder onderbouwen waarom het imbicielen zijn?

Ik ben juist erg blij met dergelijke wetgeving. Als consument krijg ik dit niet voor elkaar, maar op EU niveau wel. Zo verminderen we e-waste, is op reis gaan met enkel een USB-C lader voldoende en ga zo maar door.

De EU reguleert veel, maar dat zorgt er ook voor dat veel dingen gewoon werken.

Denk aan IBAN, ook een EU idee waardoor ik nu super makkelijk geld naar een vriend in Duitsland over kan maken, dat kon doorheen niet zo maar.

Ik ben juist blij met de EU!
Zo verminderen we e-waste, is op reis gaan met enkel een USB-C lader voldoende en ga zo maar door.
En zo zitten we over 20 jaar in de EU nog steeds met USB-C poorten te hannesen terwijl de rest van de wereld al lang overgestapt is op de veel betere USB-D poort.
En zo zitten we over 20 jaar in de EU nog steeds met USB-C poorten te hannesen terwijl de rest van de wereld al lang overgestapt is op de veel betere USB-D poort.
Daar maak ik me geen zorgen over, volgens mij is er namelijk niet veel meer te verbeteren.
Electriciteit verandert niet. In mijn huishouden gebruiken apparaten al tientallen jaren dezelfde stekker.

Moderne USB-C kabels kunnen meer dan 200W verplaatsen terwijl onze apparaten steeds zuiniger worden. De beperking is het koper van kabel en daar is eigenlijk niks aan te doen zonder de kabel dikker te maken en eigenlijk ook de draadjes in je telefoon. Dat terwjil mensen steeds dunnere telefoons willen.
Daarnaast wordt de boel bij 200W erg snel warm. Dat gaat al een heel eind richting brandgevaar. Hoe dunner de kabels hoe erger dat wordt.

De enige manier om zo'n kabel echt te verbeteren is door de kabel dikker te maken. Zolang de trend is om alles steeds kleiner en zuiniger lijkt USB-C genoeg te zijn voor de voorzienbare toekomst.

De data-overdracht kan wel nog sneller maar dat stuk heeft de EU niet gereguleerd, dat mag én kan nog worden verbetert en vervangen. Al lijkt het daar dan weer de kant op te gaan dat we alles draadloos doen.

Dan is het ook nog zo dat je niet verplicht bent om alleen USB-C te doen. Je mag ook een betere kabel/stekker gebruiken als je ook maar USB-C ondersteunt (eventueel met beperkingen).
Daar maak ik me geen zorgen over, volgens mij is er namelijk niet veel meer te verbeteren.
Famous last words van iedereen die de afgelopen decennia beweerde dat het niet beter kon of dat iets totaal niet nodig was omdat “wat we nu hebben prima werkt”.
Famous last words van iedereen die de afgelopen decennia beweerde dat het niet beter kon of dat iets totaal niet nodig was omdat “wat we nu hebben prima werkt”.
Je kan aan alles twijfelen. Absolute zekerheid bestaat niet in dit soort zaken, als je daar op wacht kun je niks meer doen in het leven. Ondanks dat kun je een redelijke inschatting maken van hoe waarschijnlijk het is dat er op korte termijn iets gaat veranderen. Electriciteit snappen we behoorlijk goed en weten wat de natuurkundige grenzen en barrieres zijn, zoals de weerstand van een koperen draad. Voor daar iets gaat veranderen hebben we een fundamentele doorbraak in natuurkunde nodig. Zelfs als we die doorbraak morgen ontdekken zal het waarschijnljk nog jaren of decennia duren voor zo'n vinding op de markt komt.

Ik verwacht dat we vroeg of laat kabels krijgen die supergeleiding gebruiken. Dat is in 1911 ontdekt en wordt nu net een beetje in praktijk gebracht. Het zal nog wel decennia duren voor die techniek ver genoeg is om in onze oplaadkabels te gebruiken. Maar.... dat zou nog steeds kunnen binnen de USB-C standaard.

En als het dan echt zo ver komt dat we een techniek utivinden die zo vernieuwend is dat het niet compatible is met gewone stroomkabels dan is de vorm van het stekkertje wel de kleinste hobbel om te nemen. En als het toch niet compatible is dan kan de EU ook wel een nieuw stekkertje toevoegen aan de lijst met ondersteunde standaarden, die mogelijkheid is er gewoon.
De data-overdracht kan wel nog sneller maar dat stuk heeft de EU niet gereguleerd, dat mag én kan nog worden verbetert en vervangen. Al lijkt het daar dan weer de kant op te gaan dat we alles draadloos doen.
Maar data-overdracht is ook afhankelijk van de connector. Als we straks naar 160 of 320Gbit of sneller gaan kan dat op een gegeven moment niet meer door een USB-C connector, en dan?
Ten eerste, daar zijn op dit moment nog geen use-cases voor.

Ten tweede, verder wil USB-D niet zeggen dat USB-C laadblokjes en kabeltjes meteen waardeloos worden.

Ten derde, het is maar de vraag of data overdracht in de toekomst nog via draadjes gaat en niet simpelweg draadloos.

Over de toekomst valt weinig te zeggen. USB-D bestaat geeneens op papier, laat staan dat er enig zicht op de implementatie ervan is. De komende jaren zal USB-C de norm zijn.
Ten eerste, daar zijn op dit moment nog geen use-cases voor.
Maar ook niet over 10 of 20 jaar? Er is nu een standaard verplicht geworden, hoe makkelijk gaat het worden om daar ooit weer van af te komen als die standaard zwaar verouderd is?
Dat weten we niet. We weten nog geeneens of kabeltjes nog gebruikt worden in de toekomst.

Vooralsnog kan USB-C nog vele jaren mee. Dus om je daar nu druk over te maken terwijl er nog geeneens een USB-D standaard bestaat op papier, zonde van je energie,
Kabels blijven altijd sneller en efficiënter dan draadloos werken, dus dat blijft altijd bestaan.
Vooralsnog kan USB-C nog vele jaren mee.
Waar baseer je dat op? Wat is de maximum theoretische snelheid van een USB-C connector? Op het moment is het maximum 80 Gbit wat al aan de krappe kant is. Hoe veel rek zit er nog in?
Ik baseer het op de producten die een USB-C connector gebruiken. Er zijn op dit moment geen apparaten waarbij de 80 Gbit/s aan de krappe kant is.

Je kan niet stellen dat kan kabels altijd sneller en efficiënter blijven. De ontwikkeling in draadloze technologie is niet te voorspellen. Wifi 7 gaat al theoretisch naar 46 Gbit per seconde. Wat zal Wifi 8 of 9 gaan brengen? We weten het niet.
Waarom denk je dat de EU over 5 of 10 jaar niet zou kunnen overstappen op een nieuwe standaard? Het gaat erom dat we niet steeds met 10 verschillende stekkers zitten te hannessen. En over 10 jaar als er iets beters is kiest de EU misschien weer een nieuwe standaard. Ik ben er blij mee, niet iedere keer weer een fabrikant die zijn eigen aansluiting verzint.
Waarom denk je dat de EU over 5 of 10 jaar niet zou kunnen overstappen op een nieuwe standaard?
Want de EU, en overheden in het algemeen, staan er om bekend dat ze altijd zo lekker snel inspelen op technologische ontwikkelingen?
Welke ontwikkelingen? Er is nog geeneens een USB-D standaard op papier. Geen enkele reden om je druk te maken over wat de verre toekomst zal brengen, kan je toch niet voorspellen.
Nee, en dankzij deze wet is de kans groot dat ie er ook nooit gaat komen, wie gaat er nu nog investeren in USB-D?
Je zoekt problemen die er niet zijn, er is momenteel geen use-case voor USB-D. Voor hetzelfde geldt hebben we over 10 jaar geen kabeltjes meer anders dan voor opladen.

Dit is gewoon een prima wet. Blij dat ik straks van die specifieke kabeltjes af ben zoals dat ene specifieke kabeltje voor mijn Surface Go2.
Nee, en dankzij deze wet is de kans groot dat ie er ook nooit gaat komen, wie gaat er nu nog investeren in USB-D?
Wat dacht je van die gasten in West Taiwan? Met tegen het miljard aan inwoners hebben ze een wat grotere thuismarkt dan de EU.
Natuurlijk moet je je daar druk om maken, tenzij de toekomst je helemaal niets interesseert. Vasthouden aan “maar vandaag werkt het dus we hebben niets anders nodig” betekent stilstand. Ik hoop dat niet iedereen denkt zoals jij en de Europarlementariërs.
USB-C is een moderne standaard die nog lang niet aan de limiet zit. Op dit moment kan je de toekomst niet voorspellen.

Stilstand is onzin, USB-C wordt nog lang niet op de limiet gebruikt dus genoeg groei te gaan.

Als politiek moet je juist oppassen om in een veel te vroeg stadium te willen reguleren. Juist dat kan tot stilstand leiden.
Waarom boeit het dat USB-C nog niet aan de limiet zit? Je wil pas gaan innoveren en gaan kijken naar iets nieuws als dat het geval is…? Dat noemen we achter de feiten aanlopen. Die ruk connector alleen al verdient een volledige overhaul.
Als politiek moet je juist oppassen om in een veel te vroeg stadium te willen reguleren. Juist dat kan tot stilstand leiden.
Precies, dat is wat er nu gebeurt met deze rare en onnodige wet.
Het gaat erom dat we niet steeds met 10 verschillende stekkers zitten te hannessen.
Toch is dat een slecht voorbeeld in de context van dit artikel. Met lightning had ik één kabel voor alle apparaten. Gestandaardiseerd. Geen gedoe. Nu met USB-C? Bij de meeste kabels kan ik niet eens zien hoe snel ze kunnen laden en welke datatransferrate ze ondersteunen (surprise: de meesten die snelladen ondersteunen komen niet boven USB2 snelheid uit voor datatransfer).

Ik heb nu veel meer kabels nodig dan eerst, ze zijn vele malen duurder en hebben een fragiele ***connector. Minder e-waste levert het zeker niet op.
Zo'n 5 á 10 jaar geleden kwam elk nieuw apparaat (zelfs van het zelfde merk) weer met een andere connector uit. Ik heb niet zolang geleden opruiming gehouden, je wil niet weten hoeveel verschillende soorten stekkers er gemaakt werden. En als er een breuk in die kabel kwam had je een probleem, compleet nieuwe adaptor kopen waar de fabrikant voor kon vragen wat hij wilde.

Nu kan ik met enkele kabels en adapters vooruit, komt er een breuk in de kabel dan pak ik een nieuwe uit de voorraadbak of bestel even een nieuwe, aanbod genoeg. Maarja, als je volledig in de apple wereld (vast) zit is het wellicht een ander verhaal ;)
We kunnen met Type C al 240W en 80Gbit/s aan. Wat moet je verder willen in de nabije toekomst?
Sure, en 640 kilobyte RAM is voldoende voor iedereen, en wat moet je met internet sneller dan 64Kbit ISDN?

80Gbit voldoet nu nog. Maar over 10 jaar? Of 20?
Over tien of twintig jaar is alles wellicht draadloos. Valt niets over te zeggen. Dus geen reden om je daar nu druk over te maken.
Het gevaar bestaat dat nu niemand meer tijd en geld gaat steken in het ontwikkelen van een betere standaard, aangezien USB-C nu verplicht is. Deze wet houdt innovatie tegen, want wie gaat er nu geld uitgeven aan het ontwikkelen van USB-D als je 't toch niet verkocht gaat krijgen?
Gevaar? Dat zal wel meevallen. Het gaat erom dat er op een gegeven moment een behoefte ontstaan. Als dat het geval is, zullen fabrikanten investeren. Is dat niet het geval, dan geven ze geen geld uit.

Zolang fabrikanten niet tegen de limieten van de huidige standaarden aanlopen, is er geen motivatie om geld uit te geven. Lijkt me zeer gezond.
Dat zullen alleen nooit Europese partijen zijn (behalve van landen buiten de EU misschien). Onszelf volledig afhankelijk maken van innovaties en producten uit andere landen en zelf niets kunnen is een extreem slecht idee.
Tja dan ben je veertig jaar te laat. In de EU wordt nog nauwelijks electronica geproduceerd. Alles komt tegenwoordig uit fabrieken uit Azië. Ook heb je bijna geen merken meer binnen de EU.

Het gekke is, in landen waar minder gereguleerd wordt, zien we juist wel grote merken die afgelopen decennia ontstaan zijn.
Nee, de wet vereist nu USB-C, maar over 10 (?) jaar verloopt die eis en kijkt de EU opnieuw wat de beste optie is. Zit in de wet ingebouwd
Sterker nog, hij is al aangepast. In eerste instantie was er namelijk nog geen eis voor een connector maar is bijna heel de markt op micro-USB uitgekomen (behalve Apple, uiteraard). Dat ging prima. Maar omdat die connector nadelen had en om Apple aan het werk te schoppen is C de uiteindelijke versie in de wetgeving geworden...
Denk aan IBAN, ook een EU idee waardoor ik nu super makkelijk geld naar een vriend in Duitsland over kan maken, dat kon doorheen niet zo maar.
Met IBAN is het makkelijker, sneller (en goedkoper) geworden. Overboeken naar b.v. Oostenrijk deed ik 25 jaar geleden al zonder problemen.
Het gaat er niet om of je problemen had, geld overboeken kon natuurlijk altijd al.
Maar in 1999 was er nog geen Euro en had je behalve wisselkoersen ook nogal wat tijd nodig om het geld in een ander land te krijgen.
Ik reageer hierop:

"Denk aan IBAN, ook een EU idee waardoor ik nu super makkelijk geld naar een vriend in Duitsland over kan maken, dat kon doorheen niet zo maar."

Het kon dus wel.
Nou nee dus, je kon wel geld overmaken, maar niet zomaar.

Je moest een speciale transactie maken die duur was en ook nog lang duurde.
Met de komst van de regels rondom IBAN werd dat dus ineens wel 'zomaar'. Bovendien vielen de koersverschillen weg waardoor het nog gemakkelijk werd.
Nou nee dus, je kon wel geld overmaken, maar niet zomaar.
Kontonummer van de ontvanger en Bankverbindung was genoeg, je hoefde het huis er niet voor uit en je moest iets van 3 à 4 Gulden betalen. Binnen een paar dagen was het aangekomen.
Tsja, in mijn woordenboek is dat wel zomaar. Maar goed da's twisten over een woord.
Als je gelijk wil hebben dan mag dat best hoor.
Wel een beetje kinderachtig, maar ik ben de beroerdste niet.
Dank je ;) Fijne jaarwisseling.
Je moest inderdaad een formulier invullen en daar een redelijk bedrag voor neerplempen. Nu ook nog, vind ik, voor iets wat verder geautomatiseerd is.
Je moest inderdaad een formulier invullen .
Nope, kon gewoon met telebankieren, volledig digitaal.
Eens, is apple beleid. Net zoals ze de AI functionaliteit nog niet in de EU willen uitbrengen.

Ben je wel eens in Brussel geweest? Niets ivoren torens en als je een afspraak maakt kan je gewoon met de europarlementariërs spreken. Persoonlijk vind ik het reuze handig dat je niet meer met allemaal diverse kabeltjes hoeft de slepen maar alles gewoon via USB-C geladen kan worden.
Als je kabeltje maar het juiste vermogen, thunderbolt, videosignaal, netwerk en weet wat er nog meer allemaal overheen kan ondersteunt wat je vaak niet aan de buitenkant kunt zien.
Laden werkt altijd, al kan het zijn dat het maar op lage snelheid loopt. Data is voor deze discussie niet zo relevant, maar het probleem is inderdaad dat je soms van die goedkope brol van Ali of de Action hebt die niet aan de standaard voldoen en dat dus niet ondersteunen. Daar kan niemand iets aan doen, behalve wij zelf door die troep gewoon niet meer te bestellen en niet te gierig te doen bij het kopen van USB-C kabeltjes.
Je mist een groep mensen als je geen goedkopere toestellen meer aanbiedt. Ik denk niet dat dit is wat Apple wilt. Wie geen Apple toestel heeft mis je ook in je ecosysteem en net daar valt de meeste winst te behalen.

Daarnaast zijn er voldoende goedkopere alternatieven in de smartphone markt, dat Apple ook in de EU een goedkoper toestel zal moet blijven aanbieden om die groep te lokken.

Zie het eerder als SKU elimineren en plaats te maken voor een nieuwe variant binnenkort.

Ps: Ik spreek bewust over goedkoper en niet goedkoop.
De toestellen worden nog altijd verkocht. De voorraad is nog lang niet op. De iPhone 14 zal nog tijden goedkoop verkrijgbaar zijn in Nederland en in de EU.

En als later in 2025 de iPhone 17 uitkomt, dan zal de iPhone 15 op zijn beurt het nieuwe goedkope model worden. Het schuift elke jaar een generatie op.

De impact van deze beslissing van Apple zal echt zeer beperkt zijn,
dus je punt is "regulations bad" zonder je argument te onderbouwen.
top man.
Je zou het ook kunnen omkeren en je overigens terechte vraag om meer onderbouwing neer kunnen leggen bij mensen die enthousiast zijn over meer regulatie en daar enkel hetzelfde non-valide anekdotische bewijs voor aandragen. Technisch gezien zijn regulations niet in alle gevallen goed. Sterker nog, in veel gevallen is het een trade-off met onder de streep een nadeel voor inwoners. En dat zeg ik niet omdat ik mn lighting kabels bij aanschaf van een nieuwe telefoon mag weggooien en ik geforceerd wordt tot een keuze die ik als consument zonder de overhead van een gigantisch log en inefficiënt en weinig democratisch overheidsapparaat prima zelf kon maken.
Dat kan je niet toch? Apple maakte die keuze voor jou door je te verplichten de Lightning connector te gebruiken. Waarom is dat wel oke maar nu de Europese Unie de USB-C connector verplicht stelt is het een probleem?
Omdat ik vrij ben om geen Apple te kopen als de specificaties me niet aan staan obviously? Terwijl de EU nu de keuze van specificaties voor me neemt, nog los van de downside van het reguleren op het gebied van macro socio-economische aspecten?
Hoe kom je erbij dat ze traineren? Je zegt het zelf al: het is een bestaand product, en ze vinden het prima als ze hiermee meer mensen op de overpriced nieuwere producten kunnen krijgen. Het product gaat vermoedelijk permanent van de markt, niet tijdelijk. Ergo, er wordt niet getraineerd.
Kan niet wachten tot al het kinderspeelgoed met opladers en intratuin meuk ook usbC krijgt.
Maar batterijen mogen vast nog wel "gewoon"?
Er is EU wetgeving op komst (2027) die verplicht dat batterijen vervangbaar moeten zijn alsook dat de originele batterij te koop moet zijn in de handel voor de gehele life cycle van het toestel.

Die regelgeving is enerzijds vanwege right to repair maar anderzijds heel hard op circulaire economie gericht.

Immers verwijderbare batterijen = consument kan ze apart inleveren na gebruik. In het huidige recyclage proces is het heel lastig om al die vastgeplakte batterijen veilig uit al die toestellen te krijgen, laat staan economisch vatbaar.

Dat men verplicht dat de originele batterij beschikbaar moet zijn tijdens heel de lifecycle is goed voor de consument, wat heb je aan een vervangbare batterij als je geen nieuwe kan vinden? Maar door het expliciet te verplichten tot de laatste dag voor alle toestellen word dit een drama voor fabrikanten. Tenzij ze hun batterijen gaan standardiseren ipv voor elk toestel met een net iets andere vorm af te komen => dit is net wat de EU wil afdwingen, een miljoen batterijen van exact hetzelfde type recycleren is veel meer economisch vatbaar dan continu verschillende types binnen te krijgen.

Edit: bij recyclage moet je denken aan een productieband met zo weinig mogelijk interactie van mensen. Om daadwerkelijk te recycleren moet het gerecycleerde product goedkoper zijn dan het nieuwe product maar toch een vergelijkbare zuiverheid hebben (dus niet vermengd met andere producten die zijn achtergebleven uit de recyclage). Hate it or love it, maar als aan die voorwaarden niet voldaan is = geen recyclage

[Reactie gewijzigd door sprankel op 28 december 2024 12:57]

"gehele life cycle van het toestel" wat houdt dat in? Immers als batterij stuk, apparaat einde life cycle.
Net zo iets als art 1 Grondwet... Geen enkel geval is hetzelfde
Totale onzin en schijn zekerheid
"gehele life cycle van het toestel" wat houdt dat in? Immers als batterij stuk, apparaat einde life cycle.
Ja en dat willen ze dus precies proberen te voorkomen.
Life cycle refereert dan ook niet aan 1 exemplaar dat jij toevallig hebt gekocht, maar het hele model, zolang die op de markt is en nog een redelijke levensverwachting daarna.
Dit vind ik persoonlijk een veel beter idee dan al dat gezeik om een kabeltje wat al 15 jaar een prima doordachte oplossing was.
Dat kan ook al een probleem zijn. Een batterij mag dan wel vervangbaar zijn en gedurende de hele levensduur van het apparaat beschikbaar moeten zijn, maar vaak worden dan die batterijen eenmalig in bulk gemaakt. Je nieuwe is dan even oud als je oude en heeft alleen nog niet veel ontlaadcycli.
Inderdaad, dat zou wat mij betreft ook zo snel mogelijk voorzien mogen worden van usb-c, tot aan de kerstboom verlichting toe.
Ik weet niet in hoeverre het handig is dat alles electronisch moet worden. Waar je vroeger een koperdraadje had (electrisch, niet electronisch) wat 100% recyclebaar was, moet er nu een chip bij zitten om met de muur te overleggen welk voltage het wil en de kabel zelf moet een chip hebben om aan te geven dat het veilig is om de voorgestelde energie over te dragen. Aan de buitenkant van de kabel uiteraard niet te zien of iets gaat werken met waar je het op inplugt, en chip hergebruik (bestaande chip in een ander apparaat zetten) gebeurt zover ik weet nauwelijks en recycling (bijv. smelten en een nieuw product van maken) al helemaal niet

Misschien ben ik te oud hiervoor maar ik zie vooral nadelen tegenover µUSB waar je twee stroompinnen en twee datapinnen had, en je gewoon de 5V op de stroompinnen kon zetten en wist dat dit ging werken voor opladen (het apparaat kan zelf de hoeveelheid stroom beperken dus de lader kan een paar amp aanbieden). Ook een stuk makkelijker te tweaken als je gewoon DC-stroom een apparaat in kan jassen en het werkt zonder dat je chipcommunicatie moet gaan emuleren

Het grote voordeel is natuurlijk dat 1 oplader voor veel apparaten kan werken. Ik snap wel waarom we dit moeten willen, ookal laat de praktischheid te wensen over (ook omdat je nog steeds de kabel moet uitlijnen; het ding is niet rond dus gedraaid insteken gaat nog altijd niet, alleen zijn nu 2 van de 360 graden correct in plaats van 1). Wellicht is USB-C meer gekozen voor het bestaande marktaandeel (dat je niet álles moet gaan vervangen) dan voor hoe praktisch het is
Je hebt geen chip nodig, enkel een of twee weerstandjes, en dan heb je 5V en maximaal 500mA.

Wil je meer dan heb je inderdaad een chip nodig, maar dat was al (of kon überhaupt niet).
Wat is er mis mee om een chipje in de stekker te hebben? Het garandeert dat wat je aansluit, met elkaar overweg kan. Jouw simpele tweedradige device kun je op een veel te hoge spanning aansluiten, zonder dat er een beveiliging is om problemen te voorkomen. Zelfde geldt voor omgekeerde polariteit, waar je je kerstboom-ledjes toch echt mee naar de stront helpt als de beveiliging daarvoor ontbreekt.

Daarnaast, een universeel USB-snoer moet aan allerlei standaarden voldoen om een grotere stroom en/of spanning te kunnen transporteren, en daar zijn kosten aan verbonden. En terecht. Dus wat zijn dan nog de kosten voor een chipje?... Niet veel, is het antwoord.

En om verspilling van resources van de aarde hoef je je ook geen zorgen te maken. De kabeltjes zijn immers herbruikbaar. Dat kun je niet zeggen van die gekke 14.5V trafo die bij de treintjes zat, of whatever. Standaardisatie is goed, ook al kost het wat meer. Het is voor consumenten fijn om de zekerheid te hebben dat als het kabeltje fysiek past, dan het dan ook werkt.
Was die 14.5V trafo niet simpelweg om te smelten naar een ander product?
Ben ook wel benieuwd... Mogen dit soort winkels doorblijven gaan met oude voorraad?
Ja want dat is voorraad, dat mag opgemaakt worden.
Ze mogen geen nieuwe producten meer bestellen, om vervolgens weer te gaan verkopen.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 28 december 2024 13:40]

Is dat zo? Was het niet dat nieuwe telefoons niet verkocht meer mochten worden zonder usb-c? Anders kunnen veel bedrijven de laatste grote partijen opkopen, om zo langer door te kunnen gaan. Of extra veel produceren. KPN verkoopt de iPhone 14 iig vandaag (28-dec) nog wel:

https://www.kpn.com/shop/...hone-14-5g/midnight-128gb
Maar een iPhone 14 is geen nieuwe telefoon, dit is een oud model.Waarvan al vele voorraad is.
Nu gaat Apple dus ook niks meer naar Europa verschepen, aangezien dit niet meer mag(Aangezien dit een toestel is wat nieuw gemaakt is).

De voorraad die er nog is, mag dus verkocht worden. Apple heeft normaal geen voorraad die verscheept alles direct via dhl express(Dan heb je het wel binnen een paar dagen).
Maar een KPN of een Coolblue of mediamarkt heeft gewoon voorraad.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 28 december 2024 21:22]

De wet die e-waste moest voorkomen... als ik zie hoeveel Lightning kabels wij in huis hebben die we de komende jaren moeten vervangen voor usb-c kabels :+
De kabel was zijn tijd ver vooruit, toen hij uit kwam was alles nog micro usb, altijd goed kijken hoe om je hem er in moest steken... en een paar keer zelfs gehad dat de connector afbrak.
Gevoel wat je met usb-c ook wat hebt, want ok die connector is niet heel solide en schiet makkelijk los.

[Reactie gewijzigd door pOZOR jED op 28 december 2024 12:31]

Die e-waste is geheel en volledig aan Apple te danken. Als ze gewoon naar de EU hadden geluisterd in de eerste plaats was Lightning nooit gebeurd en hadden ze met de industrie samen gewerkt om een standaard te kiezen/maken. Ieder jaar dat Lightning is blijven bestaan is alleen maar meet e-waste die enkel en alleen aan Apple toe te schrijven is.
Die e-waste is geheel en volledig aan Apple te danken. Als ze gewoon naar de EU hadden geluisterd in de eerste plaats was Lightning nooit gebeurd en hadden ze met de industrie samen gewerkt om een standaard te kiezen/maken. Ieder jaar dat Lightning is blijven bestaan is alleen maar meet e-waste die enkel en alleen aan Apple toe te schrijven is.
Onzin, toen Lightning ontwikkeld werd was de EU hier helemaal niet mee bezig, dat is jaren voor de USB-C standaard op de markt kwam (waar Apple aan meegewerkt heeft).
Toen Lightning in 2012 werd geïntroduceerd met de iPhone 5, was de micro-USB standaard de meest gangbare aansluiting.
• Micro-USB had technische beperkingen: het was niet omkeerbaar, bood beperkte oplaad- en gegevensoverdrachtsnelheden, en was mechanisch minder duurzaam.
• Lightning bood destijds betere functionaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak dan micro-USB.

2. EU en USB-C standaardisatie
• De EU begon pas in de jaren 2018–2020 serieus te werken aan het verplicht stellen van USB-C als universele standaard voor mobiele apparaten.
• Apple hield vast aan Lightning vanwege de enorme investeringen in accessoires en ecosystemen die daarop waren gebaseerd.
• Pas in 2022 werd de USB-C-richtlijn officieel door de EU aangenomen, met als deadline eind 2024.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 28 december 2024 13:49]

Onzin, toen Lightning ontwikkeld werd was de EU hier helemaal niet mee bezig
Onzin, Apple besloot Lightning te introduceren drie jaar nadat "een Europese memorandum van overeenstemming [was ondertekend] waarin ze op vrijwillige basis beloofden over te stappen op een standaardoplader" (bron: Tweakers, artikel uit 2021 noemt "elf jaar geleden"; jouw citaat noemt 2012 voor het eerste apparaat met Lightning)

Als ik de bron van Tweakers check (de EU-website), linkt die tegenwoordig naar een andere pagina, maar het Internet Archive heeft 'm nog: https://web.archive.org/w...rective/common-charger_en
In June 2009, a Memorandum of Understanding (MoU) was signed in which mobile phone manufacturers agreed to harmonise chargers for new models of data-enabled handsets, coming onto the market as of 2011
Dat ze een nieuwe aansluiting introduceerde zegt vrij weinig over of ze wel of niet aan die voorwaarden wilde voldoen. Sterker nog ze hadden graag gewild dat iedereen die zou gaan gebruiken ( tegen betaling).

Een beetje onzinnige reactie want ook usb-c bestond toen niet officieel.
De laders zijn toen wel allemaal gestandaardiseerd op USB-A en 5 volt. Dat is volgens mij waar het memorandum over gaat. Niet over de aansluiting op de telefoon.

[Reactie gewijzigd door blissard op 29 december 2024 15:14]

Zie de bronlink dan, het letterlijk 1 klik om te vinden dat de Tweakers-bron twee zinnen eerder USB-C noemt als een universele oplader:
De Commissie zou een universele oplader handiger vinden voor consumenten, en beter voor het milieu. Er zou gekozen zijn voor USB-C omdat die volgens de Commissie technologisch het beste zou zijn.

De EC probeert al langer een standaardoplader voor alle draagbare, elektronische apparaten te realiseren. Elf jaar geleden tekenden telefoonproducenten een Europese memorandum van overeenstemming
Het klinkt voor mij alsof dit gaat om de telefoonkant in ieder geval, gezien dat is waar de wet nu ook over gaat. Maar je kan ook op de internet archive link klikken en doorklikken naar het memorandum zelf (directe link naar de download: https://web.archive.org/w...ions/en/renditions/native) en dan staat er
interoperability with a Micro-USB interface to be met 6 month after signing this MoU. [...] The Signatories will progressively introduce the new standards in new Mobile Phones & Micro-USB EPSs appearing on the market after 01/01/2010
Het gaat hier nog over micro-USB maar blijkbaar is het dus de stekker

(Heb vaak het gevoel dat mensen maar wat roepen en 't is niet alsof ik het weet dus dan ben ik weer degene die de tijd in opzoeken steekt)

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 30 december 2024 01:31]

Onzin, toen Lightning ontwikkeld werd was de EU hier helemaal niet mee bezig, dat is jaren voor de USB-C standaard op de markt kwam (waar Apple aan meegewerkt heeft).
Tweakers.net, februari 2009: "EU wil standaardstekker voor opladen van mobieltjes".

Wikipedia, september 2012: introductie lightning door Apple.

De EU was hier dus al 3,5 jaar mee bezig toen Apple lightning introduceerde. In 2009 al was er een vrijwillig akkoord tussen telefoon-fabrikanten om te standaardiseren op één aansluiting. Dat ging toen nog niet om USB-C, maar om micro-USB. Ook Apple had toegezegd hier aan mee te doen. Vanaf 2012 zijn telefoon-fabrikanten over gaan stappen van micro-USB naar USB-C.

Het was dus echt Apples eigen keuze om lightning door te zetten. Ze weten het inmiddels al bijna 16 jaar.
Typisch iemand die van toeten nog blazen weet maar graag klaagt over Apple.
Ik heb tot nu toe maar twee type kabels van hun gezien, en tientallen andere van andere merken.
U wilt niet weten hoeveel verschillende adapters ik hem liggen met mini en micro usb. Nog maar te zwijgen over de voorlopers . Ik heb thuis een kinderstoeltje die je als opbergruimte kan gebruiken, en die ligt helemaal vol met werkende opladers met verschillende aansluitingen.
Maar ik heb geen overbodige Apple kabels en laders liggen. Mijn telefoon werd zelfs zonder lader en kabel geleverd.
Apple is al jaren geleden begonnen met het leveren van USB-C. iPad 2022 kwam met een USB-C lader. iPhone 15 kwam in 2023 met een USB kabeltjes.

E-waste is ook gewoon onzin. Zelfs de iPhone 14 kwam al met een USB-C naar Lighting kabeltje zodat je hem ook gewoon met een USB-C laadblokje kon opladen.

Apparaten die nog de `Lighting connector gebruiken, blijven ook gewoon bruikbaar. Zelfs nieuwe Lighting kabeltjes blijven gewoon te koop. Geen enkel apparaat zal onbruikbaar worden.
Als je een goed inventariseerd wat je nou werkelijk gebruikt hoef je niet zo veel nieuwe kabels te kopen ben ik achter gekomen.
Het is inderdaad even 1x een grote purge van alle micro b en lightning kabels maar dan heb je een minder grote verzameling nodig.
en vervolgens krijg ik nu usb-c - usb-c kabels die ik niet in oude laders, auto's, de trein, etc. kan gebruiken.
Als uit jouw inventaris blijkt dat het handig is dat er een usb A -> C in jouw tas zit of in jouw auto ligt is dat geen probleem toch?
Nu kan je die kabel ook uitlenen aan de persoon naast jou ongeacht het apparaat dat diegene op wil laden.
Er zijn al geruime tijd USB-A naar USB-C kabeltjes beschikbaar. Gewoon een extra kabeltje aanschaffen en je probleem is weer opgelost.
Ja leuk allemaal ,maar ik heb nu mn hele huis vol liggen met USB-A naar USB-C, USB-C naar USB-C, USB-A naar Lightning, USC-C naar Lightning. En dan voor elke variant ook weer aparte laadblokjes

Ik heb nog nooit zo'n bende gehad met kabels. En dan moet ik in de beide auto's ook nog beide bijhouden. En dan is USB-C ook nog niets een echte standaard, alleen een form factor. Wat de capcaiteiten zijn is niet altijd gelijk tussen merken e.d.

[Reactie gewijzigd door Servowire op 28 december 2024 17:37]

Als ze niks deden werd het alleen maar erger. Over twee jaar weet je niet beter meer.
Je bedoelt over 20 jaar? Ik heb vorig jaar nog een nieuwe camera gekocht met usb micro. Heb de iphone se (lightnign), en nog genoeg andere dingen ik regelmatig gebruik met micro-usb en usb-a.
En heb je dat niet een klein beetje zelf gedaan, ik gebruik de kabels van mijn telefoon al bijv nooit.
Mijn defecte iPhone 15 van 1,5 jaar, kabel nog nieuw in de doos. de nieuwe 16 kabel nog nieuw in de doos.
Ipad 2022 kabel nog nieuw in de doos, en oplaadblok welke er nog bij zat ook.
MacBook Air m1 precies het zelfde, oplader nog nooit gebruikt. zit nog nieuw ongebruikt in de doos.

Ook de oplaadblokjes nooit gebruikt van gemaakt, ik heb gewoon 2 blokjes met 3 aansluitingen(1 in de laptop tas van het werk).

uitvoering: Baseus GaN5 Pro 65W

Kan zowel usb A en c kabels in doen, geen zoveel verschillende blokjes nodig.
Voor Lightning gebruik ik gewoon usb -c naar Lightning, voor mijn werk iPhone nog en AirPods(ga geen usb a - Lightning kabel gebruiken).
Dus om het milieu te sparen moet ik nog meer spullen kopen EN gefabriceerde materialen ongebruikt in de doos laten zitten? Geniaal.
Hoezo jij gaat zelf je hele huis laten vol slingeren met kabels, je kan het ook met een kabel of 2 ofzo doen die je al heb.
Eventueel met 2 blokjes die je al heb, een Lightning naar usb - a is helemaal niet nodig, het kan prima met de lichting naar usb - c kabel die al jaren bij de iPhone zit(Scheelt ook weer een stekker).

Ik heb zelf dan 2 usb -c kabels gehaald(En 2 stekkers met meerdere aansluitingen), maar had ook de kabel eventueel van 1 van mijn telefoons kunnen gebruiken(En oplaad stekker die nog bij mijn iPhone 11 toen zat).
Het hele huis vol laten slingeren met kabels en stekkers hoeft ook weer niet, kan prima met wat minder kabels en stekkers :).
Terwijl USB-C natuurlijk beter is voor snelladen en dataoverdracht mis ik wel die klik van de Lightning poort.
Ik verwacht dat we binnen de 3 jaar al een iPhone zien zonder enige poort, waar ik volledig achter sta. Gezien het technisch mogelijk is DFU draadloos te doen is het geen probleem.
Terwijl USB-C natuurlijk beter is voor snelladen en dataoverdracht mis ik wel die klik van de Lightning poort.
Ik verwacht dat we binnen de 3 jaar al een iPhone zien zonder enige poort, waar ik volledig achter sta. Gezien het technisch mogelijk is DFU draadloos te doen is het geen probleem.
Dat mag alleen niet onder deze wetgeving voor zover ik heb begrepen, want dan laad je niet meer met usb-c.
Lijkt me sterk, als je via een kabel gaat laden is usb-c verplicht. Ondersteund je apparaat geen laden via een kabel lijkt me het een beetje onzin om een stekker te verplichten die verder geen functie heeft.
Lijkt me sterk, als je via een kabel gaat laden is usb-c verplicht. Ondersteund je apparaat geen laden via een kabel lijkt me het een beetje onzin om een stekker te verplichten die verder geen functie heeft.
Kan mij eigenlijk niet voorstellen dat ze daar mee weg zouden komen.

Los van alle andere problemen die dat zou geven, CarPlay wat niet meer bedraad werkt, inefficiënt laden terwijl ze zo met het milieu bezig zijn, geen gecertificeerde kabels verkopen, enz.

Gaan ze echt niet doen als het zou mogen.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 28 december 2024 14:41]

Hier boven onze reacties is een link naar de EU maatregelen.
Daar wordt gesproken over een laadkabel en kabels voor randapparatuur.
Voor andere communicatie en laden wordt in de toekomst nog extra regelgeving bedacht.
Je kan dan denken aan draadloze laders die voor alle apparaten met een “ radio” geschikt moeten zijn.
Als ze zouden mógen dan zouden ze nu wellicht niet zo strugglen met de iPhone17 Air die ze niet dunner dan 6mm kunnen krijgen dankzij de verplichte usbc-poort. (Volgens geruchten dan).
Het grootste probleem is nog altijd de camera. De kwaliteit gaat hard achteruit als de telefoon dunner wordt. Dus naar de USB-C port wijzen, denk dat dat niet correct is,
De wet heeft een expliciete uitzondering voor apparaten die draadloos kunnen laden.
Ik hoop op een iphone se release met usbc volgend jaar
Die is onderweg toch alleen die is dan wel groter dan zn voorganger
Die zit er volgens vele geruchten inderdaad gewoon aan te komen in H1 van 2025. Ik vrees echter dat Apple de nieuwe SE vrij hoog gaat prijzen in de EU. De goedkoopste nieuwe iPhone die je op apple.com kan kopen is de iPhone 15 voor € 869. Dat geeft ze de mogelijkheid om bijvoorbeeld € 650 te vragen, wat hoog is voor een SE (historisch gezien), maar goedkoop ten opzichte van de rest van de lineup.
Leuk dat al die apparaten dan een USB-C aansluiting hebben, maar niet elke combinatie tussen lader en USB-C (en kabel) werkt soms.

Ik heb meerdere apparaten en die willen alleen met een USB-A naar USB-C kabel laden, niet met (meerdere) USB-C lader/kabel combinaties die ik door heel m'n huis heb, o.a. Apple, Samsung en Lenovo USB-C laders.
Vooral goedkopere apparaten zoals scheerapparaten of lampjes en dingen. Kunnen alleen met A > C. Heel bijzonder en maakt de standaard niet standaard. Heb allemaal USB-C blokjes, en moet apart A blokjes hebben voor die idioterie.
Ik heb gewoon paar blokjes met 3 aansluitingen, 2 keer usbC erop en 1 keer usbA.
Dat is een incorrecte, niet legitieme inplementatie van USB-C, als ik het me goed herriner. Dat zie je ook weleens op /r/usbchardware voorbijkomen. Ze besparen 0.01 $ om een chip weg te laten.
Klopt, alleen ik heb zo enorm veel devices die daar dus op falen. M'n vrouw is dan ook alweer geërgerd want ik heb dan ook een vaste USB-C kabel naar een MacBook Pro lader, waar ik alles aan hang. Maar allemaal van die simpelere consumenten producten werken er dan weer niet op, moet ik weer een andere kabel zoeken / aansluiten i.p.v. die ene witte kabel die op die witte kast ligt.

Tot zover hetgeen wat we standaard noemen, maar wat eigenlijk toch niet standaard is als het niet met de USB-C spec overweg kan, maar onder water gewoon USB-A pins > USB-C pins is.
Voor apparatuur waar de wet voor geld heb ik in huis daar geen last van.

Dat Apple op het aller laatste moment pas mee doet lijkt het effect van de wet niet zo groot meer.
USB-C zegt dan ook alleen maar iets over de connector. Niets over de kabel, het protocol etc. Je zou de basis functionaliteiten van USB echter wel mogen verwachten. Bij oudere apparaten is dat in elk geval niet altijd zo. Ik heb ook een oudere laptop liggen die enkel en alleen z'n eigen USB-C lader pikt.
Ik heb wat geruchten gehoord of gelezen…. Er komt een nieuwe EU wet over 1 oplaadkabel voor alle apparaten. Dat moet verschillende soorten oplaadkabels moet vervangen. Ik voorzie dat het hele grote problemen kan geven, vanwege apparaat watt anders moeten we erg dure oplaadkabel moeten kopen, omdat het dan geschikt is VOOR ALLE APPARATEN, ook laptops!!!! Denk maar aan dure usb-c thunderbolt kabel.

Maar vooral hoop ik dat het wet beetje versoepeld wordt, zodat een instap kabel wordt verplicht en dat dure thunderbolt kabel slechts een optioneel kabel is.
Die kabels zijn vooral duur als je heel hoge snelheden wilt. Je kan best een USB-C met USB 2 (480 mbps) kabel kopen die geschikt is voor power delivery, da's makkelijk te krijgen onder een tientje, zelfs bij de Action en mooie "braided" kabels van UGreen of Anker voor ongeveer zo'n tientje (100W). Een half metertje PD tot 240W en Thunderbolt 4 krijg je al voor 12 euro, maar dan heb je een Chinees "nepmerk" (wat vroeger waarschijnlijk een "white label" product genoemt zou worden).
Een proces van 15 jaar ...
Nu nog uitwisselbare gamecontrolers en het niet meer mogen uitsluiten van niet merk gecertificeerde controllers en we kunnen onze eigen "game experience" voor de xbox bepalen... Gyros control b.v.
Ipv software matig proprietary hardware verplichten.
Maar tegen de tijd dat dat een feit is, ben ik allang dood
het typische EU snelheid
Daarom wordt EU ook door US en China voorbijgestreefd
Niet voor niets zegt Draghi dat EU innovatie bedrijven moet omarmen en minder
bezig moet zijn met teveel wetgeving.
De EU wordt niet voorbij gestreefd door China. De EU heeft een andere kijk op de wereld. Binnen de EU vinden we milieu schade erg en willen we dat voorkomen. China denkt daar nu nog anders over maar ook daar gaan mensen anders denken.

Die omslag begon al tijdens Corona, toen sommige Chinezen voor het eerst de zon in hun stad zagen schijnen omdat de industrie stil lag en daarmee de luchtvervuiling.
zeker wel
Technologisch gaat China sneller dan in EU.
Met jouw argument zal EU nog verder achter raken op US en China
En over 5 tot 10 jaar kom je daar wel achter.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 29 december 2024 12:17]

Op sommige gebieden. Op andere gebieden lopen ze mijlenver achter. Een schone, fijne leefomgeving is ook heel veel waard.

China zal dat ook vroeg of laat gaan inzien en dan veranderen ook daar zaken. Wordt de productie duurder, wordt het minder aantrekkelijk om daar je producten te laten maken.
China investeert meer in schoon energie dan de EU.
De vraag naar energie is hoog en omslagpunt ligt ergens 2035
China is mede dankzij EU de fabriek van de wereld.
Dus ook jij bent verantwoordelijk voor de vuile gassen omdat je spullen koopt gefabriceerd in China
Dus China vervuilt haar eigen land behoorlijk om goedkoop producten voor de wereld in elkaar te zetten.

Vroeg of laat gaat men daar ook inzien dat dat niet wenselijk is en meer eisen stellen om de enorme vervuiling naar beneden te brengen.

Investeren in schone energie is leuk maar ze vooralsnog weinig zode aan de dijk, ze zijn de grootste Co2 uitstoter van de wereld geworden. Zo stootte het land in 2022 maar liefst 11336 megaton CO2 uit.
Ik vraag jou nogmaals
Koop jij spullen uit china of niet?
Is geen moeilijke vraag

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 29 december 2024 12:29]

Ik koop nooit spullen rechtstreeks uit China. Zo moeilijk is dat niet om te beantwoorden. Maar electronica zit tegenwoordig vol met onderdelen die in China geproduceerd zijn. Zij leveren wereldwijd het allergoedkoopst aan de bedrijven.

Dus China trekt al decennia wereldwijd de productie naar zich toe door spotgoedkoop te leveren. En dat kunnen ze omdat ze geen moeite hebben met milieu vervuiling. De gevolgen daarvan merken ze zelf meer en meer en dat is op de langere termijn niet houdbaar. Nu de gemiddelde Chinees het steeds beter krijgt, gaan ze zelf ook meer eisen stellen aan hun leefomgeving. Dan vinden ze een blauwe lucht met een zonnetje en een schone rivier door de stad ook belangrijk worden.

En zodra ze daar meer en meer milieu maatregelen doorvoeren, kunnen ze niet langer spotgoedkoop produceren en zal de productie daar vanzelf minder worden.
Nooit rechtstreeks?
Nu probeer je je consumenten gedrag klein te houden.
Je argumentatie valt uit elkaar.
Jij bent net zo verantwoordelijk voor de energie behoefte van China als elk consument.
Kleding? Schoenen? Plastic? Interieur spullen? Medicijnen? Aspirine?
Smartphones? Batterijen?

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 29 december 2024 12:49]

China kiest er zelf voor de goedkoopste producent te willen zijn. Het is hun eigen keuze en daarmee hun eigen verantwoordelijkheid.
dus jij moet wel spullen kopen en China is de schuldige
Jij hebt geen keuze. En dan toch wijzen naar China die al meer investeert in zon en wind energie dan EU maar derhalve nog steeds kolen centrale nodig heeft
Sterk argumentatie
Vervuiling gaat wel wat verder dan alleen co2. Van co2 hebben de eigen inwoners in China weinig last anders dat het klimaat op langere termijn veranderd. Het vervuilt niet de directe omgeving.

Maar rechtstreeks afvalwater van (chemische) fabrieken dumpen in de lokale rivier, schoorstenen van fabrieken die rechtstreeks van alles ongefilterd uitstoten, daar hebben de Chinezen zelf last van. Dat zorgt voor het welbekende smog deken boven de grote steden waardoor ze geen blauwe luchten zien. En dat is niet houdbaar. Dat is wat ik beargumenteer.

Zodra (chemische) fabrieken daar ook hun afvalwater moeten zuiveren, filters in hun schoorstenen moeten plaatsen zodat de schadelijke stoffen gefilterd worden, gaat de prijs van productie behoorlijk omhoog. En dan kunnen ze niet langer het allergoedkoopst zijn want de lange transport ketens kosten ook een hoop.
Wat is gyros control? Ik ken gyros namelijk alleen als eten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.