Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers

Redacteur monitoren, laptops en mobile

Apple iPhone 13-serie Review

Tussenjaar, maar toch de moeite waard

Conclusie

De iPhone 13-serie trekt niet de aandacht met een nieuw design of killer feature, maar het zou onterecht zijn om de toestellen daarom af te doen als oninteressant. Met een feller, beter afleesbaar scherm, een meer capabele camera en een (veel) langere accuduur ten opzichte van de voorgangers, heeft Apple bij de iPhone 13-serie precies die onderdelen aangepakt die in de dagelijkse praktijk het meeste verschil maken. Dat kan je toch over de streep trekken om nu een iPhone uit de 13-serie te kopen, in plaats van de wachten op de iPhone van volgend jaar. Met name als je nu nog een toestel van de Xs-generatie of ouder bezit, is een overstap naar de nieuwe iPhone interessant vanwege de fikse verbeteringen op camera- en accugebied. Vanaf een iPhone X, 8 of SE is het verschil op beide punten al helemaal enorm, waarbij ook de verbeterde chipset en scherm zullen opvallen.

Van de vier toestellen zijn de twee Pro-iPhones dit jaar het interessantst. Met de extra features hebben de Pro's meer onderscheid gekregen ten opzichte van de goedkopere modellen, waarmee de iPhone 13 Pro zijn meerprijs ten opzichte van de iPhone 13 waard is en onze Excellent-award in de wacht sleept. Beide smartphones hebben een uitstekend scherm dat eindelijk op alle punten mee kan met concurrerende toestellen, gekoppeld aan de geavanceerde A15-soc en gestoken in een fraai vormgegeven maar ietwat zware behuizing met een nogal forse camerabobbel. De camera is veelzijdiger dan ooit en scoort op veel punten goed. Hij blinkt met name uit als het gaat om snelheid en consistentie, kleurweergave en videokwaliteit, maar de selfiecamera is niet zo indrukwekkend. Naast een nog groter zoombereik zou de camera ook een nog groter dynamisch bereik mogen hebben. Behalve een goede camera hebben beide toestellen ook nog een lange accuduur. In het geval van de iPhone 13 Pro Max is die zelfs extreem lang. Alles in ogenschouw nemend is de grootste iPhone daarmee misschien wel de beste high-end smartphone van dit jaar; reden waarom we onze Ultimate-award toekennen, hoewel het uitgezonderd vouwtoestellen ook wel de duurste high-end smartphone van dit jaar is.

De kleinste en goedkoopste van het viertal is de iPhone 13 mini en dat is wat meer een nicheproduct. Als je niet per se zit te wachten op een heel klein toestel zouden we je aanraden om de kleine meerprijs voor de iPhone 13 te betalen. Het grote pijnpunt bij kleine smartphones in algemene zin is de kortere accuduur. De iPhone 13 mini moet ook sneller aan de lader dan de andere drie iPhones, maar wel kan hij een stuk langer mee dan de iPhone 12 mini en andere kleine toestellen. Samen met de andere verbeteringen heb je aan de iPhone 13 mini het beste compacte toestel op de markt.

Voor de meeste mensen blijft de iPhone 13 de beste keus. Deze smartphone is het minst verbeterd ten opzichte van de 12-serie. Dat betekent dat het 909 euro kostende toestel nog steeds geen 120Hz-scherm heeft, zoals Android-smartphones die een kwart van deze prijs kosten, en ook is er geen telecamera die je voor dit bedrag normaal gesproken echt wel mag verwachten. Aan de andere kant: de belangrijke goede eigenschappen van de 13-serie, zoals de uitstekende accuduur en de capabele hoofdcamera, zijn ook bij dit toestel present. Dat maakt de iPhone 13 onder de streep nog steeds een aanrader - en daarmee ontvanger van een Excellent-award.

  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Apple iOS 15.0.1 Download van 1 oktober 2021
Apple iOS 15 Download van 21 september 2021

Reacties (260)

Wijzig sortering
Hoe kan het dat jullie buren (hwi) een andere batterij capaciteit rapporteert voor de 13 pro (3125) en bij jullie 3095 mAh? Ik zou eigenlijk verwachten dat jullie de zelfde cijfers zouden hebben. Niet dat 30 mAh nou echt een giga verschil is. Maar waar zit het verschil in testen/calculeren?
Zoals in de review te lezen staat :
De capaciteit wordt door Apple niet officieel vrijgegeven, maar is via keuringsinstanties en teardowns van sites als iFixit inmiddels uitgekomen.
En die teardowns van iFixit en Wekihome laten zien dat het om een 3095 mAh accu gaat.
Hoe komt zustersite Hardware.info dan aan een andere capaciteit?
Geen idee. De redacties van Tweakers en HWI zijn gescheiden en zeker in Coronatijd lopen we elkaar zoals je zult begrijpen weinig tegen het lijf. 😉

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 4 oktober 2021 09:37]

Ik dacht dat er door de samenvoeging van de redacties geen producten meer dubbel gereviewd werden? Of zijn dat alleen de resultaten?
We weten allemaal dat iets over Apple clicks oplevert, dus nu even niet :) Want je hebt gelijk.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 4 oktober 2021 16:18]

Die capaciteit wordt links er rechts op allerlei sites vermeld. Wat de bron is weet ik niet. Maar bijvoorbeeld op iPhoned wordt ook die 3125 genoemd. Ik zou ook eerder ifixit geloven.
Ik ben geen fan van Apple, maar ik zou "Lader niet meegeleverd" niet perse als minpunt zien. Je kan beter zeggen dat het minpunt is dat de lader geen gratis optie meer is. Laders standaard niet meeleveren is opzich niet slecht.
Iedeereen heeft thuis wel zo’n lade in de kast. Vol met oude telefoons en laadkabels ;)
Ik heb USB-A laders liggen, geen USB-C laderblok, oftewel ik moet een nieuwe laderblok kopen voor deze iphone. Extra verpakking en een extra pakketje dat bezorgt moet worden. Want ja, ik ga dan wel kijken waar ik het goedkoper kan krijgen. Dus voor het milieu heel goed.
Oh ja, jij draagt bij aan het milieu in je eentje, en daarom moet iedereen inclusief de 90% van de mensen die het niet nodig hebben een oplader bij de iPhone krijgen, want stel je voor een handjevol mensen zou het milieu kapot maken door de mediamarkt binnen te lopen en een oplaadblokje te kopen.

Nee,
Opladers, oordopjes en kleinere verpakkingen; 800000 ton aan koper, zinc en kunststof is daarmee bespaard, niet niks toch?
Uit het Environmental Progress Report 2021;
https://www.apple.com/env..._Progress_Report_2021.pdf
We’re also focusing on the accessories we ship with each
product. In 2020, iPhone 12 and Apple Watch Series 6 devices
shipped without power adapters in the box. The change allowed
for smaller, lighter packaging. It also allowed us to fit up to
70 percent more products on a shipping pallet—which, in turn,
helps reduce emissions associated with shipping. This change
also eliminated the need for significant quantities of plastic
and zinc since power adapters comprise our largest usage
of these materials.
Wat een hoop onzin, als het zoveel uitmaakt en je krijgt minder in je doos mag die prijs ook naar beneden, nee het omgekeerde je betaalt nog meer voor minder. Over het milieu te beginnen is een puur broodje aap. Wat apple weg laat ben jij weer aan het los kopen bij een ander en wat spaar je uit, niks.

Die usb c lader heb ik ook niet dus dat wordt een nieuwe, een stel oordoppen die heb ik ook niet wat wordt het een nieuwe, je bereikt juist niks want je koopt alles opnieuw op het einde van de reis. Wat een ander uitspaart ben je bij een ander aan het halen en je staat even ver hoor. Tim cook is gwoon op je geld uit en ze worden creatief. Dat begon al met de iphone 7 en 7 plus door die hoofdtelefoon poort weg te laten, koop maar peperdure draadloze waardeloze oordoppen die zo leeg zijn ook zo n weg werp product van hopen geld want eens de batterij leeg is is t troep. Mega milieu vriendelijk of je koopt weer een andere hoofdtelefoon met een andere lightning plug, weer een nieuwe voor geen grondige reden. Denk aub na ipv dit soort onzin uit te kramen, apple naait je iedere keer en daar mag je voor betalen ieder jaar opnieuw. Je hebt die macbook s en pros met butterfly toetsenbord blijkbaar ook nooit meegemaakt. het was dikke troep en wat doen zij zij houden 5 jaar stand dit soort rommel te verkopen en goed weten dat het een designfout is. Tim cook heeft bakken geld verdiend om dit soort rottigheid uit te halen en ze vallen er allemaal voor ieder jaar opnieuw. Ook zo milieu vriendelijk hoeveel kapotte toetsenborden op de afvalberg belanden door Tims grollen en grillen. En zo kan ik nog doorgaan. Apple staat voor niks sinds steve jobs zijn hoofd heeft neergelegd. Een bedrijf met devices die je niet kan herstellen, vastgelijmde en vastgesoldeerde troep en adapters. Tim is er alleen nog maar om je te kloten sinds hij aan de macht is, wat m ook verzint jij betaalt de prijs. Apple heeft niks te zien met het milieu maar ieder jaar rommel naar je kop gooien voor een zieke prijs. En wat ze hier niet beseffen dat heel de technische wereld die Tim volgt, de rest krijgt die troep ook dankzij hun. Apple is pure evil.
Man, het is duidelijk dat jij niks met het milieu hebt en vind dat klimaatverandering enkel bestaat om mensen geld uit de zakken te kloppen, dat hebben we nu al vaak genoeg gezien in je comments het afgelopen jaar. Maar roep dan geen generaliserende waanbeelden op van mensen die volgens jou hypocriet bezig zijn en niet deugen om een probleem waar van jij zegt dat het niet bestaat.

Echt elke reactie die uit jouw koker komt is er een te veel, en gaat enkel over hoe alles en iedereen slecht en hypocriet is, omdat je hen niet begrijpt of wilt begrijpen. Zoek hulp. Of ga naar Nu.nl om daar de te pennen over de wereld.
Als het voor het milieu was hadden ze er wel een usb-a kabeltje bijgegeven ipv de usb-c.

Ik kom van android en daar heb ik op de nexus 6p na nooit een usb-c blokje meegekregen. Ook zijn dit allen snelladers welke niet ideaal is voor je gsm snachts. Dus ipv een usb-c 5w blokje mee te geven in de doos kan ik nu een 5w blokje + usb akabel kopen omdat die niet beschikbaar zijn in usb-c om dan nog eens een apart blokje te mogen kopen voor het snelladen.

Heb je toch weer evenveel metalen (of zelfs meer) verbruikt. De 3 verpakkingen samen zijn ook niet zo efficient qua shipping. Het enige voordeel is apple die lekker verdient op accessoires.

Wil je iets voor het milieu doen maak dan een snellader die ook traag kan laden op usb-c en breng een versie uit zonder en met deze lader. Zei die alles hebben nemen wel diegene zonder met alle voordelen van dien. Maar voor diegene die de lader nodig hebben vergroot je de afvalberg teminste niet nog meer.
Je bedoelt die 0.1% van ewaste die bespaart word? Zet niet echt zoden aan de dijk.

“De impact van de stappen van Apple en Samsung specifiek zijn nog lastig te overzien, maar er is een rekenvoorbeeld te maken. Als alle telefoons in 2021 zonder laders en oortjes zouden komen, scheelt dat 150 miljoen kilogram aan e-waste. Op de jaarlijkse berg van 50 miljard kilogram aan e-waste is dat geen enorm verschil.”

Transport is super leuk die 70% dat geld misschien voor schepen en vliegtuigen maar daarna als het vervoerd met PostNL bv maakt het grote van het pakketje ook niet zoveel uit. De verpakkingen van de telefoons en iPads.

reviews: Niet meeleveren van adapters, wat levert dat op?

Tuurlijk moeten we ergens beginnen. Maar dit is zo een kleine druppel.
Nu steeds meer fabrikanten volgen is het geen druppel meer ;)
Als alle het al doen zou 150 miljoen op 50 miljard schelen. Dat is nog steeds een druppel.
Heel veel kleine druppels vullen ook een emmer
Of je gebruikt je oude USB-A laadblokje, en koopt alleen een ander kabeltje erbij (als je die niet meer had liggen...) Kosten een paar euro bij het Kruidvat of Ikea ofzo.
Het begint bij de blokjes voor de telefoon en eindigt met de blokjes bij je laptop want ook die stappen over naar usb-C laden.

Dus waarom zou je dan bij een laptop een nieuwe lader leveren als de ouwe lader nog goed is. Scheelt ook in verpakking etc.
Je doet alsof dat een probleem is… het zorgt juist voor een standaardisatie van die anders veel te dure proprietary laders. Alleen maar prima!
Brandgevaar. Let maar op. Meer branden door gebruik van versleten apparatuur.
Nee hoor. Ik heb 1 reservetoestel en een paar laders met laadkabels, maar echt geen lade vol. Oude zooi is netjes ingeleverd bij de milieustraat.
En precies de reden dat jij werkende opladers naar de mileustraat brengt is een goed argument om mensen niet extra van producten te producten te voorzien die nog werken.
Behalve dat vroeger (zeg tot 2 jaar geleden) elke handleiding met koeienletters je wist te vertellen dat je vooral de originele lader dient te gebruiken. En er zijn ook zeker argumenten om een bijpassende lader te gebruiken want de kabel mag dan tegenwoordig hetzelfde zijn, de achterliggende vaak slimme techniek is dat zeker niet.
Dus ja, je kunt deze telefoon opladen met je oude Nokia USB adapter en een mooi kabeltje ertussen, maar erg vlot zal het niet gaan.
Maar als jij je telefoon hoofdzakelijk 's nachts oplaad is het helemaal niet erg dat het niet vlot gaat, het is zelfs beter voor de accu die in het toestel zit. Ik heb bewust bij mijn nachtkastje een oude oplader.

Nu zitten er bij de meeste slimme oplaad technieken ook wel een temperatuur parameter ingebakken maar toch wordt de accu dan vaak warmer dan wanneer hij lekker langzaam aan het opladen is.
Klopt, een beetje Tweaker houdt daar rekening mee, maar als we het hebben over 'Jan met de pet' dan zie ik om mij heen een ander beeld. De helft van de mensen heeft nog ergens opgeslagen dat een accu helemaal moet ontladen voordat je h'm weer mag opladen... Er is nog veel te halen op het gebied van voorlichting. Maar als je dus de nieuwe telefoon even snel wilt opladen voordat je de bus in stapt kom je bedrogen uit. Ook al staat er groot op de doos dat het toestel snel kan opladen.
Ik ben groot voorstander van minder afval! Maar dat de EU roept dat het een USB-C stekkertje moet zijn vind ik te kort door de bocht. Het is koren op de molen van de producenten die nu geen laders meer hoeven te leveren maar niet die kostenmindering transparant doorrekenen in prijs van de telefoon èn de hoofdprijs vragen voor een nieuwe lader.
Goed punt, mijn toen nieuwe galaxy S8 begon te roken/smoren na gebruik universele lader voor de auto (snelladen stond toen aan in de menu). Gevolg geen data over usb en enkel “vlot” draadloos kunnen laden.

Sinds ik de iphone se 2020 heb ook mijn eerste USB C lader moeten aanschaffen. Orgineel apple. De oude laders waren van voor USB C, en laadvermogen van max 5 tot 10 watt. Werken deden ze nog maar helaas niet goed genoeg voor modern spul.
Ik ben ook niet tegen het niet-meeleveren-van-een-oplader hoor. Mijn Samsung A52 had ook geen oplader in de doos, en dat vond ik geen enkel probleem. De lader van mijn Poco F1 doet het nog prima en heeft ook snellaadtechniek die compatible is met de A52 (althans, als ik de melding in het scherm tijdens het laden mag geloven).
Raar, Ik heb ook een A52 gekocht en daar zat wel een oplader bij. Weliswaar de 5G versie. Zou dit afhangen per land?
Geen idee. Ik heb de gewone A52, gekocht bij Coolblue.

Edit: of ik heb het doosje niet goed bekeken :+

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 4 oktober 2021 18:40]

Dat wel, maar niet iedereen heeft een usb-c lader om de bijgeleverde kabel in te steken. Natuurlijk kun je de oude lader en lightning kabel gebruiken, maar het doel is natuurlijk dat je de 20w lader van apple gaat kopen.
maar het doel is natuurlijk dat je de 20w lader van apple gaat kopen.
Sinds de 11 Pro reeks is het kabeltje standaard een USB-C naar lightning kabel. Ik heb thuis:

(1) Macbook Pro met 4 USB-C poorten en bijbehorende lader
(2) Anker dual-port USB-C lader
(3) Anker lader met 1x USB-C en 4x USB-A
(4) Anker powerbank met USB-C PD en nog eentje zonder USB-C PD (maar met USB-C)
(5) Apple USB-C lader die meegeleverd werd met mijn iPhone 11 Pro Max
(6) 2 Qi draadloze laders

het helpt natuurlijk dat ik een aantal jaren (2017) al al mijn kabeltjes met USB-C naar lightning kocht. Het meerendeel van bovenstaande laders kan 20w laden of meer, enkel de Qi laders blijven steken en de Apple USB-C lader die werd meegeleverd is 18w volgens mij.

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 5 oktober 2021 11:26]

Het laadblokje dat werd meegeleverd met mijn 11 Pro Max destijds is 18w, die van mijn iPad Air 2020 is 20w.
En dan heb ik nog het ouderwetse 5w laadblokje die bij mijn series 5 watch zat.
Voor een Android toestel kan ik me dat wel voorstellen vanwege de standaardisatie op USB-C en andere apparaten dat ook gebruiken. Maar toen ik mijn iPhone 6 had verkocht deed ik dat inclusief lader. Dus bij mijn iPhone 12 moest ik er toch 1 bijbestellen. Ik denk dat dit best vaak voorkomt.
In Android land is het ook niet hosanna. Er zijn momenteel 5 standaarden voor snel laden en sommige hebben zelfs aparte kabels nodig. Als je een lader gebruikt die niet de standaard ondersteund die je telefoon vereist dan zal deze ook maar met 10W opladen

Een verplichting van usb pd zou het pas echt compatible met elkaar maken.

Overigens vind ik heel de discussie over snelladers een non issue. Een iPhone pro max 11 of pro max 13 is in de praktijk niet leeg te krijgen op een normale dag. Als je deze vervolgens in de lader gooit als je gaat slapen is je telefoon helemaal vol als je wakker word terwijl deze aan een 5W lader ligt dan
Hier niet. Als je een beetje speelt met bijvoorbeeld Arduino, kun je geen 5V laders genoeg hebben.

Daarnaast worden er steeds meer apparaten zonder lader geleverd, ik gebruik elke lader die ik wel meegeleverd krijg.
Ik vind de lightning connector een groter minpunt dan geen lader mee. Plus dat ie enkel sneller kan laden met die magnetische lader die ze zelf verkopen, ipv met iedere QI lader. Heel typisch weer. Voor mij redenen om zo'n telefoon compleet links te laten liggen.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 4 oktober 2021 08:02]

De Qi standaard gaat maar tot 15W. Alles wat hoger is dan dit is een eigen implementatie van de fabrikant en dus niet compatible met andere telefoons

Bovendien vind ik de Lightning poort makkelijker te onderhouden dan de usb c poort. Na verloop van tijd zal elke poort vol met pluis uit je broek komen te zitten en een Lightning poort is super makkelijk van die pluizen te ontdoen
Dat vind ik een goed punt. Het is onder het mom van besparingen voor het milieu, maar men zo net zo goed een (digitaal) voucher erbij kunnen stoppen zodat je bij een authorized reseller een gratis lader kan halen als je dat nodig hebt.

Maargoed, met het gebrek aan self repairability weten we sowieso dat milieu niet de voornaamste reden is ;)
Zoals eerder gezegd bij de hadphonejack: Tweakers noemt zoiets als minpunt wanneer het afwijkt van de norm in de productklasse. Momenteel leveren andere toestellen van deze prijs wel een alder erbij, dus als je daarmee vergelijkt is dat een minpunt. Dat vind ik erg logisch om dan te vermelden.

En zoals bij elk minpunt moet je voor jezelf uitmaken hoe zwaar je er aan tilt: als je nooit muziek luistert op je telefoon is de headphone jack die mist geen probleem, als je nooit foto's neemt is een slechte camera geen issue, enzovoort.
Ik ben wel 'fan' van Apple producten.
Jammer dat het er niet bij zit omdat ze het toch presenteren als luxe product met nooit doosje enzo. Zou mooier zijn als ze dan vanuit milieu oogpunt de telefoon symbolisch een tientje goedkoper doen en er een kortingsoptie bij bestellen er bij doen als je bij Apple besteld of een coupon in de doos als je bij third party koopt. En dan met keuze voor ietsje hoger bedrag de wireless charger.

Dat gezegd hebbende, wel of geen adapter blokje zou echt geen factor in mijn keuze overwegingen zijn een smartphone te kopen van die prijsklasse.
Over tijdje zie je dit niet meer tijdens reviews. Net als Jackplug; zag je eerst ook als minpunt en nu opeens niet meer...
Nou… opladers leven niet voor eeuwig en zijn toch wel een vereiste om het product te gebruiken. De 3.5mm Jack werd door heel veel mensen toch al niet gebruikt (op een vocale groep tweakers na)
Nou… opladers leven niet voor eeuwig en zijn toch wel een vereiste om het product te gebruiken. De 3.5mm Jack werd door heel veel mensen toch al niet gebruikt (op een vocale groep tweakers na)
De gemiddelde Nederlander heeft denk ik wel een stuk of 6 a 7 blokjes in huis dus voorlopig kan men wel even voort. Daarnaast wordt de kabel wel meegeleverd...

Ik zie het probleem niet zo. Wel uiteraard slecht dat ze de prijs niet iets omlaag zetten. nu is het pure winst marge.
Verder moet het arrogante Apple eens over naar USB C. Hopelijk vanaf 2024.
Dit is zeker wel een probleem het gross van ons heeft geen USB c laders maar oude USB A laders . Bij mijn telefoon heb ik gewoon weer een laders besteld USB A en een kabel . Met Extra verpakkingen. Ook voor mijn vriendin de nieuwe iPhone upgraden van 6s naar 12 gewoon weer een lader gekocht want die had geen USB C laders en daarbij haar USB A laders was gigantisch traag . Kabels en laders zijn bij Apple appart verpakt dus nog meer
Afval .
Jammer dat er nergens in het artikel aandacht wordt besteed dat er ook in deze serie iPhones weer PWM op het OLED scherm wordt toegepast, waardoor een grote groep mensen deze toestellen niet zonder vermoeide ogen of zelfs zeurende hoofdpijn kunnen gebruiken.
Sinds de iPhone X lijkt dit probleem al te spelen, maar er lijkt weinig aandacht aan besteed te worden. Jammer, ik zou zelf graag weer eens een nieuw flagship model willen gebruiken, maar dat kan vanaf de iPhone 11 eigenlijk al niet meer.

[Reactie gewijzigd door GertJan2012 op 4 oktober 2021 07:04]

PWM wordt zo ongeveer alle OLED displays gebruikt (alleen LG is waarschijnlijk een uitzondering).
Ik zou overigens niet "een grote groep" mensen benoemen. Mensen die gevoelig zijn voor flikkeringen van ~ 240Hz zijn een uitzondering als je bedenkt dat het oog bij meer dan 30Hz een beeld al als vloeiend ziet.
Als je er gevoelig voor bent kan je het wel beperken door de helderheid op maximaal te zetten.
Immers een lage helderheid wordt bereikt door de pixels aan en uit te zetten. Het dimmen kan namenlijk niet omdat dan de kleur van de pixel verandert.
Uiteraard is alles relatief en is het inderdaad een kleine groep tov de hele gebruikers community, maar gezien het op het macrumors al een dusdanig langlopend topic is geeft het aan dat het geen handjevol mensen is ;
https://forums.macrumors....iphone-x.2085427/page-164

Daarbij kun je je ook afvragen hoeveel mensen er problemen met ogen hebben zonder dat ze de eventuele link liggen met het veelvuldig gebruik van een telefoon mét OLED scherm.
Die hele kleine groep (percentagegewijs) kan zijn toevlucht zoeken bij Android toestellen waarbij je middels software het kan minimaliseren zoals reeds beschreven.
Het is onmogelijk iets te maken dat werkt voor iedereen op deze planeet.
Dan is het de prijs, dan is het smaak, dan is het het display, en zo zijn er nog 100 andere variabelen.
Ik snap je probleem, maar welke OLED telefoons hebben het niet? Ik las dat enkel een paar chinese merken aan DC dimming doen, de rest is allemaal PWM. Ik heb zelf ook nog een telefoon met LCD, heb er niet ontzettend last van, maar liever DC dimming dan PWM.

Edit:
Hier is een lijstje. Nog meer reden om mijn asus te vervangen voor een asus.
https://www.epey.co.uk/phone/screen-features/dc-dimming/

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 4 oktober 2021 07:04]

Voor Android is er de app "Oled Saver". Die dimt softwarematig met de hardware-helderheid op 100%, zodoende wordt de PWM wordt dan buitenspel gezet.
Super, bedankt voor de tip!
De vorige generaties van Oppo en Oneplus hadden het volgens mij ook, naast de toestellen die op dit lijstje staan. Maar de Find X3- en 9-series weer niet.

[Reactie gewijzigd door deepvreezo op 4 oktober 2021 15:19]

Heb een zeer zeldzame hersenziekte (54 mensen in heel NL), kan minder goed scherp zien en niet meer scherpstellen. Heb geen problemen met kleuren en helderheid, en kan de Brightness goed aanpassen. En met IOS 15 kun je per programma de font grootte instellen. (Controlcentre =>font size controle toevoegen)

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 4 oktober 2021 09:28]

Dat vergroten van de tekst vind ik helaas tegenvallen op iOS omdat niet alle apps dit ondersteunen terwijl mijn ervaring met een Galaxy is dat tekstgrootte aanpassen systeembreed ondersteund wordt.
Nog niet alle apps ondersteunen dit, maar voor mij, de belangrijkste apps werkt dit wel (Contacts, Calendar, System settings, whatsapp, Coronachecker). Mogelijk "werkt" mijn ziekte anders.
Check Zollotech, het is op de 13 Pro in ieder geval vrijwel niet merkbaar, wellicht dat dat door ProMotion komt. De normale hebben het wel, net zoals alle OLED schermen van 60hz :)
ja ik denk ook waarom is er nog geen goede gsm met een e reader scherm te krijgen? leest 10x prettiger
Toch jammer dat de iPhone 13 geen 120Hz scherm heeft. In die prijsrange mag je dat wel verwachten, helemaal gezien de concurrentie dit al op mid-end toestellen heeft geïmplementeerd.

Hopelijk wel ik de iPhone 14. Nog jaartje extra doorzetten.
Je ziet dat het bij Apple lang geduurd heeft voordat 120 Hz geïntroduceerd werd. Wat je ook ziet, is dat het fenomenaal werkt en geen enkele invloed heeft op de accuduur, vergeleken met de iPhones van vorig jaar zonder 120 Hz. Dat is de manier van Apple: niet als eerste willen zijn, maar pas een technologie invoeren als het echt goed werkt. In diverse draadjes op tweakers lees je namelijk regelmatig dat mensen hun 120 Hz Android maar weer op 60 Hz zetten omdat de accu anders niet eens een dag meegaat. De accutest in deze review laat zien dat iPhones gewoon een uitstekende accuduur halen met 120 Hz.

Kortom: wat wil je: snel de nieuwste technieken, al zijn ze nog niet zo verfijnd en perfect: kies een Android. Wil je zorgeloos alle nieuwe functies kunnen gebruiken: wacht wat langer en kies een iPhone.
Maar hoe was de accuduur geweest met 60hz? S21 haalt ook prima accuduur met VRR, maar is toch net wat langer zonder. Dus heb het standaard aan staan, tenzij ik weet dat ik de telefoon veel nodig heb en niet zonder kan bijvoorbeeld op reis dagen met trein/vliegtuig.
Dat is toch echt wel een doodgeslagen paard hoor inmiddels.
Leuke theorie maar het gaat niet altijd op. Hoe leg je in dit licht b.v. Cinematic Mode en het nieuwe video format uit? Dat is namelijk een totaal nieuwe techniek die nog geen enkele andere fabrikant heeft, en hij is niet bijster goed uitgewerkt.
Samsung heeft Portrait Video. Zelf geen ervaring mee, maar het lijkt inmiddels vergelijkbaar met Apple's Cinematic Mode dacht ik.

Hier is een vergelijking te zien:
https://youtu.be/i8_7aklV9lo?t=616

Toen Samsung dit een paar jaar geleden introduceerde werkte het nog zeer slecht.

[Reactie gewijzigd door GeorgeMichael op 5 oktober 2021 12:10]

Batterijtechnisch werkt het misschien goed, maar ik vind de android telefoons met 120 Hz veel vloeiender. Het is maar net waar je meer waarde aan hecht.
Dat is wel des apples. Lang geleden had ik een Galaxy S2 met super amoled scherm. Apple kwam 10 jaar later pas (als het niet nog later is) met een oled scherm. Vanaf de HTC one ben ik overgestapt naar Apple met de iphone 6. Vanaf dat moment niet meer teruggegaan naar Android. Mij boeit het niet zo heel erg wat er in een telefoon zit als het maar altijd fantastisch werkt. En dat doen mijn iphones al een jaar of 6/7 nu. Nog nooit een hapering of vastloper gehas. Mijn ervaring met de android toestellen (ik had altijd highend toestellen) was gewoon dat ze niet altijd fantastisch werken. Nu wellicht anders, een jaar of 6 geleden was dat niet zo. Bij de samsungs moest ik altijd batterijen trekken om te resetten….. dus ik ben blijven plakken bij apple. Ondertussen ook een apple watch gekocht en dat werkt mooi samen.

Mijn volgende telefoon wordt ook gewoon weer een apple. Mss niet het nieuwste model, maar die van het jaar ervoor.
Hier herken ik me volledig in. Ben vanaf de Samsung galaxy advanced (ofzoiets) overgestapt naar de Iphone 4s. Nadat ik op mijn Samsung de geweldige mogelijkheid kreeg te updaten naar Jelly Bean en mijn telefoon om het half uur vast hing (zelfs bij vergrendeld scherm met achtergrond muziekje). Ik begrijp dat ik in het begin meer betaalde (tegenwoordig is dit verschil eigenlijk zo goed als verdwenen), maar nooit en te nimmer problemen gehad met een iPhone. Enige telefoon die me ooit heeft doen twijfelen was een Pixel van een aantal jaar geleden, maar vanwege de zekerheid toch bij Apple gebleven.
Precies de omgekeerde ervaring... Ipad die na 1.5 jaar niet meer geupdate werd.. Ook veel vastlopers, en weer op internet zoeken hoe je in godsnaam een harde reset van apple doet.. Zal wel toeval zijn. Heb nu apple en android spullen, werkt allemaal goed. Ervaring is wel: Hoe goedkoper, hoe meer problemen ;-)
Dat is k@t zeg, heeft de mini geen 120hz? Nouja geen deal breaker voor mij. Maar goed. Had wel "eens' gemogen anno 2022
Inderdaad en dat voor die prijs. Er is helaas geen compacte Android telefoon meer en dit is voor mij ook niet echt een optie. Ik val tussen wal en schip helaas.
De 13 Mini is qua features gelijk aan de 13, dus waarom zou die prijs niet oké zijn? Het is geen budgetphone met mindere specs, zoals de iPhone SE was bijvoorbeeld.

Je kunt altijd gaan voor een iPhone 11/12 serie, die zijn qua specs echt nog lang niet slecht, op wellicht de camera na. Blijven ook nog jaren updates krijgen. Dat is echt een prim alternatief.
met een beetje geluk zit het ook op de mini 14 anno 2022 :p

Misschien niet genoeg displays leverbaar in de gewenste kwaliteit/kosten om het nu al op alle niet-pro modellen door te voeren.
Volgens mij waren de 6S en de iphone 8 ook echt heel minimale upgrades. Je kan wel zeuren over klein de upgrade is, maar dan kan je mooi het model van vorig jaar kopen tegen lagere kosten. De iPhone 8 was in die zin ook een cadeautje.
Onder de motorkap viel dat wel mee. De A9 in de 6S is 70% sneller dan de A8 die in de 6 zit en op grafisch gebied is de 6S zelfs 90% sneller. Ook heeft de 6S flink verbeterde camera's en veel snellere touchid.
Dat klopt, en datzelfde was het geval met de 7 en de 8. Mijn vrouw had een 7, en ik een 8, en het was opvallend hoeveel sneller die 8 was in ongeveer alles. Zoals vaker bij Apple gaat het om de gebruikerservaring, en niet om rauwe benchmarks.
De 6s leek wellicht een kleine upgrade, maar de 6 krijgt al een tijd geen IOS upgrade meer, en de 6s juist wel. In dat opzicht was dat dus blijkbaar een heel zinvolle upgrade.
Ik heb net een Poco F3 gekocht van 289, met een prachtig 120fps scherm, dat bovendien responsiever is en groter dan dat van een iPhone 13 Pro. Met snellere hardware dan de flagships van een jaar geleden. De camera is een stuk slechter, maar doet niet onder voor een iPhone XS. Een betere telefoon dan de iPhone 13 als je het mij vraagt (tenzij je perse betere foto's wil maken dan je kon met een iPhone XS), en dat zeg ik als Apple fanboy vanaf het eerste uur. Xiaomi doet er netjes een hoesje bij, een screen protector, oplader, usb-c naar 3.5mm adapter. En dat voor een derde van het geld. Apple fanboy no more.

[Reactie gewijzigd door hattorihanzo op 4 oktober 2021 08:20]

Voor sommige mensen is iOS en het Apple ecosysteem het geld waard. Al moet ik zelf zeggen dat veel argumenten best wel verouderd zijn. Veel zaken zijn op Android gestandaardiseerd en dat zorgt er voor dat randapparaten veel beter samenwerken tegenwoordig, zonder gekkigheid. De veiligheid van iOS is ook niet meer wat het geweest is ten opzichte van de concurrentie. Wat je vooral merkt is dat Apple niet zoveel gedaan heeft en niet echt achteruit is gegaan, maar dat de concurrentie met grote sprongen vooruit is gegaan op de vlakken die voor Apple ooit de unique selling points opleverde. Apple doet met hun nieuwe telefoons iedere keer niet zoveel spannends. Ja, de SoC is iedere keer wat sneller, maar kwamen we nou echt performance te kort? Ik niet. De camera is net iets beter, maarja, dat is die van de concurrentie ook. Het is niet iets waarmee ze voorop lopen. Soms doen ze iets unieks, zoals op de accuduur letten. Dat is wel fijn, maarja, ook daar is het meer een inhaalslag dan een innovatie. Al merk je wel dat nu de Kirin socs weg zijn, je minder concurrentie hebt voor efficiënte socs.

Ik heb zelf ook jaren met een iphone en macbook gelopen, maar achteraf vraag ik mij wel of dat 't geld waard is geweest. Zeker omdat veel zaken achteraf eigenlijk ook tegenvielen. Dat het aan Apple lag had ik op dat moment niet door. Ik werkte veelal op plekken met veel nieuwbouw en dan was het bereik van een iphone zeer zwak tot gewoon niets. Na een keer een leen Huawei te hebben meegemaakt en daar wel overal bereik mee te hebben, was dat wel een opvallende situatie. Nu was dat rond de tijd van de iphone x, die sowieso de minste generatie van Apple was op dat vlak, maar toch. Er waren wel meer van die randzaken die vies tegenvielen achteraf, na kennismaking met de concurrentie.
Herkenbaar!

Ik werk beroepsmatig met Apple en heb daarom even de iPhone (Xs) uitgeprobeerd, maar na 6 maandjes weer van de hand gedaan. Wegens

- gouden kooi
Binnen Apple werkt het allemaal vrij tot heel vlot (tethering, iCloud, Spotify schakelen, notes, photos ...). Tegelijk zijn native apps niet zo denderend als je zou hopen, en gebruik je third party apps die je ook in Android vindt. Bv. Spark. Dus waarom honderden euro's meer uitgeven als ...

- autonomie
Wat de tests niet laten zien, is de mate waarin je Android batterijgebruik op je eigen profiel kan fijnstemmen, Apple wil het voor jou doen, maar da's ook beperkt door gemiddelden en compromissen om ten alle tijde 'de meest efficiente ervaring' te willen geven.
Heel concreet: deze zomer ging ik een weekje into the wild, waar geen bereik was. Ook niet na enkele uren. In Android configureer je dit, en dat is het dan. In iOS ... kan je dit 'aangeven', maar enige tijd later beslist iPhone 'voor jouw goed' om toch es alle signalen uit te proberen. En opnieuw. En opnieuw. Gevolg: de Android heb ik één keer die week moeten laden. iPhone: elke dag opnieuw, welke kunstgreep ik ook probeerde.
Was voor mij ook een beetje de reden om het los te laten. Blijkbaar vinden Applegebruikers het keinormaal dat je mobiliteit beperkt is tot één etmaal zonder stroomvoorziening (zie ook de Watches), ik vind dat een enorm manko tav Android en andere. Terug naar af met mijn OPO 1, maar ook niet, want die haalt nog altijd vlotjes 2 dagen, met alle antennes aan. En mijn 'prul' Amazfit Bip S kostte me 40 euro en heeft +- een week autonomie, incluis meest frequente hartmeting en 12-tal uur GPS gebruik. Sorry, maar daar heeft Apple nog heel wat te leren, hoe goed hun theoretische testomgeving optimalisatie van accu vs verbruik ook is.

- duurzaamheid
Om te huiveren. Hoe onherstelbaar alles ook wordt gemaakt. ENige signaal dat je als consument kan geven is geen Applespul te kopen zolang het niet herstelbaarder wordt. Hopelijk werkt de démarche van de EU hier toch vruchten af (los van de discussie of het innovatie zou beperken, ergens wil ik wel wat aan innovatie-tempo inboeten als het tegelijk wel duurzamer wordt)

En toch, toegegeven, na deze lichtjes positieve review blijf ik ergens twijfelen om toch geen mini aan te schaffen. Puur om het formaat, dat dezer dagen 'niche' is, om onbegrijpelijke redenen. Want binnen de gouden kooi, en na tig aanpassinkjes en aanschaffen van appje A-B-C en nog wel een honderdtal euro's aan accessoires etcet... Heb je wel een fijn werkend geheel. Al blijf je heel afhankelijk van stroomvoorziening.
Heb wel wat aanvullingen op je verhaal:

-gouden kooi
En laat nu net de third party apps een stuk beter en sneller werken dan op Android. Het is namelijk gewoon een feit dat third party apps bij Android veel meer verschillende hardware types en Android versies moeten ondersteunen, neem dan nog de beeldformaten en resoluties erbij en je ziet dat het voor Apple een stuk minder moeite kost. Zo upload Instagram een stuk hogere kwaliteit dan op Android en gebruikt Snapchat bijvoorbeeld de echte camerafeed en niet zoals op Android een screenshot van het beeld...

- autonomie
Dat is imho gewenning, je kunt nog altijd je wifi / 4g / bt en alles uitzetten via het menu. Tja, Apple heeft een andere denkwijze over het gebruik van de snelkoppelingen in het menu, het wordt daar tijdelijk uitgeschakeld (op airplane modus na). Dat is wat mij betreft niet echt een reden want je had het met 2 stappen echt uit kunnen zetten voor de hele week dat jij in de wildernis was.

- duurzaamheid
Hier heb ik vrij weinig op aan te vullen en ben ik het mee eens. Alleen dat als je je oude iPhone inlevert bij Apple bij aankoop van een nieuwe bijvoorbeeld ze ervoor zorgen dat het 100% gerecycled wordt.

Ik snap nog steeds niet je referentie naar je 'stroomvoorziening' niet. Dat ben je bij Android toch veel minder? (Daarnaast is de stand-by tijd van een iOS apparaat vele malen beter en betrouwbaarder dan bij een Android)..
Ik vul nog even verder aan:

- THird party apps draaien misschien vlotter (hier kan ik momenteel niet vergelijken), maar het gouden kooi gevoel gaat mij ook om de zachte/ harde druk om alles binnen Apple universe te houden, omdat het geïntegreerder is. Op zich mooi, daar niet van, maar toch ook vermoeiend. Enfin, ik snap ook wel jouw punt hier.

- Tijdens mijn weekje wildernis heb ik echt alles geprobeerd om mijn batterijverbruik te minimaliseren, geen achtergrondverbruik, met Shortcuts een 'blackout' ingesteld, opdat alle antennes effectief uit zouden blijven, en zgz in airplane modus, maar da's niet zo strikt als Android, soms kwam er plots een whatsappbericht of weatherupdate doorgesukkeld. En wat stond à 33-38% op één in mijn batterijverbruik? 'No mobile reception' of zo. Ik herinner me de specifieke frase niet meer, alleszins, het is een gekend probleem, cf https://www.reddit.com/r/...sing_battery_even_though/ .Hier bots je op de grenzen van Apple-logica. Aangeven dat signaal zoeken geen enkele zin heeft, bestaat niet bij Apple.
Waar ik wel akkoord met ben, is dat het % bij iPhone veel realistischer is, met een paar procent kan je het nog wel even trekken; bij Android keldert het daar plots heel snel.

- Maar algemeen ervaar ik Android als zuiniger; mijn OPO1 ging aanvankelijk tot 4 dagen op één lading. Weliswaar met nodig getweak en minimaal verbruik. En zelfs met versie 11 draait het ding nog redelijk lang op één lading. Nog altijd langer dan de XS (icm vergelijkbaar 'alle antennes aan'). Je kan het gewoon beter naar je hand zetten, terwijl iOS na je aanpassingen eigenzinnig energie blijft verbruiken.
duurzaam vind ik apple anders wel. Mijn iphone se 2016 werkt nog gewoon en ik vraag me af of samsung ook zijn gsm zo lang ondersteund. probleem is dat reparaties veels te duur zijn bij apple
Ik mis kirin eerlijk gezegd ook was top processor.

Zit nu maar tijdelijk op poco te wachten tot Huawei weer gewoon de app store mag draaien en weer eigen processor mag maken.

Nog nooit zo lang met een telefoon gedaan en was echt een super goed ding
Mij vriendin had een iPhone 11 ingerolen, omdat ze constant wifi verlies had. Telkens moest ze haar telefoon opnieuw opstarten om WiFi weer aan de praat te krijgen. Telefoon heeft ze toen mogen omruilen voor een iPhone 12, maar daar moet ze haar telefoon ook af en toe opstarten. Wel is waar minder dan bij haar voorgaande iPhone, maar het is gewoon bizar dat dit wekelijks gebeurd. Ik heb een one plus Nord en ik ben nooit tegen een probleem gelopen. Dat ding heeft mij 399 gekost bij release
Hoe weet je eigenlijk dat de F3 responsiever is dan de iPhone 13 Pro? Heb je dat geprobeerd?

Persoonlijk vind ik de Poco F3 totaal niet te vergelijken met een iPhone. Qua 120fps ,of beter gezegd hertz denk ik :) , zit er al verschil in het adaptieve gedeelte. De goedkopere Androids draaien continue 120hz en de iPhone past dit aan het programma wat je draait. Nu kan die 120hz me gestolen worden want ik vind dat echt totaal niet interessant (enkel voor scrollen) maar meer voegt het niet toe.

Waarom ik het verder niet te vergelijken vind is alleen al om de bouw van de telefoon. De poco ziet er al plastic fantastic uit en met de iPhone heb je wel een solide telefoon in je hand. Persoonlijk vind ik de vergelijking van de Poco met de iPhone 13 pro alsof je de goedkoopste tv van LG met een OLED vergelijkt met de flagship van Panasonic met een OLED. Dat zijn 2 compleet andere ervaringen en producten die niet met elkaar te vergelijken zijn.
Android en IOS kan je in geen enkel geval vergelijken. Ik had de Z Fold 3 besteld en was echt verliefd. 120hz, super handig klein scherm aan de buitenkant wat je stiekem best vaak gebruikte, heerlijke kleine tablet size bij openklappen. Savonds in bed youtube filmpje, beetje facebooken ernaast, daaronder nog een chat gesprek open en dat allemaal op 1 telefoon scherm! Echter na 2 weken was de roze wolk compleet weg, omdat ik zoveel zaken gewoon mis op android en ik kon voor de meeste dingen helemaal geen waardige alternatieven vinden, of als het wel lukte, kreeg ik het niet meteen werkend. Even een lijstje:

- Om de 1 of andere reden werkte one drive niet voor het back-upen van foto's, na samsung gebeld te hebben en belsimpel kwam niemand eruit waarom dit niet werkte. Na een paar uur en veel googlen verder was het even gelukt om vooruitgang te boeken die meteen weer stil viel. Hup weer 2 dagen van me tijd weg. Ben maar tijdelijk overgegaan op google photo's want dat leek wel te werken.

- In de gmail app als je een outlook mail verwijderd, hopt hij meteen weer als ongelezen terug in je inbox. Dit probleem is bekend en valt op te lossen, maar ook dit was na een paar uur niet gelukt. Dit probleem had niet eens iets met apple te maken, want microsoft staat daar weer los van (op de iphone werkt dit dus wel zonder gezever).

- Dezelfde apps, van dezelfde makers leveren gewoon een heel andere ervaring. Weatherpro (betaalde versie), instagram, facebook. Het werkt gewoon allemaal net niet, of niet goed.

- De calendar app van samsung had ook problemen om alle agenda's te combineren van verschillende providers, dus ook daar weer zoeken naar een alternatief, wat daarna wel werkte van de providers naar de app, maar niet van de app terug naar de providers, zodat ik het weer niet op de laptop kon openen.

Ja ik ga er heilig vanuit dat als alles eenmaal een keer werkt dat android dan net zo geweldig is, maar bij een iphone haal je dat ding uit de doos en na 5 minuten is alles overgezet en werkt alles zoals het hoort zonder dat je ook maar 1 keer hoeft te googlen.
Leuk experiment. Ik ben benieuwd hoe je hier over een jaar of twee over denkt. Keep us posted!
Ik wil wel even eerlijk reageren. De 120hz op zowel iPads als de iPhone 13 Pro is smooth as butter. Daarnaast hebben alle touchscreen Apple apparaten een samplerate van 120hz waardoor de aanmaakgevoeligheid al erg hoog is.

Ik gebruik al jaren Apple apparaten, puur omdat het gewoon waanzinnig goed werkt, snelle updates en de software blijft lang onderhouden.

Dat wilt niet zeggen dat ik nog nooit een Huawai of Xiami geprobeerd heb. Behalve dat ik 2 browsers meegeleverd krijg, 2 kalender apps, 2 stores etc hebben mijn Huawai en Xiami maar 3 updates in de lifespan van 3 jaar meegemaakt... De telefoons voelen ongelofelijk traag aan, het zijn dan wel 60hz smartphones.

Het hoesje dat meegeleverd wordt is van een ongelofelijk slechte kwaliteit, de screenprotector wil je in de regelmaat gelijk eraf halen en vervangen met een glazen protector etc.

Nee voor mij is xiaomi en huawai echt geen alternatief.
Ervaren android gebruiker hier. Ik stap binnenkort over. Ik heb het gehad met Android. Mijn vriendin heeft sinds een klein jaar de iphone 12 pro max. Damn... Men galaxy s9+ verbleekt in alle opzicht en er is geen andere android die me kan bekoren.

Lang bij android gezeten omdat het zo open is. Jarenlang geroote gsm's gehad, sinds s9+, welke ik nooit geroot heb, wil ik gewoon een gsm die goed werkt, geld maakt niet uit. Dat doet iPhone beter imo. Geen pocophone die mijn gedachten gaat veranderen.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 4 oktober 2021 08:34]

Je vergelijkt een S9+ uit begin 2018 met een iPhone 12 uit eind 2020, bijna 3 jaar verschil.
Daar ben ik me van bewust. Er zijn in mijn ogen ook geen noemenswaardige verberingen geweest in die laatste 3 jaar.
Dan heb je behoorlijk wat gemist denk ik. Alleen al op het gebied van veiligheid heeft Android iOS ingehaald. Best netjes van ze. Support is langer geworden bij, in ieder geval, Samsung. Android zelf is vlotter, schoner en gestroomlijnder geworden, ook op Samsung toestellen. De nieuwere One UI versies van ze zijn best goed te noemen. Features zoals Chromecast zijn uitgebreid en beschikbaar op veel meer hardware.
Er zijn in mijn ogen ook geen noemenswaardige verberingen geweest in die laatste 3 jaar.
Met je ogen dicht zie je nou eenmaal niet zoveel.
Die zijn absoluut niet dicht, ik heb in men omgeving een aantal mensen die met recentere S serie toestellen rondlopen. En ik hou de veranderingen zeker bij. Dit ding draait android 10, ik neem aan dat de sprong naar 11 niet zo gigantisch is. En voor een nieuwe One UI die hier en daar details veranderd... Sorry. Daar kan ik het echt niet voor doen.

De overstap heb ik in mijn hoofd een jaar geleden al gemaakt. Nu wacht ik tot dit ding dood gaat.
Binnenkort pixel 6
0Anoniem: 501293
@stx4 oktober 2021 13:37
Nou, niet alleen 3 jaar verschil. Het hele systeem Android gaat denk ik gewoon terrein verliezen.
Denk je? Ik denk dat Apple wel aan z'n max zit qua aantal klanten dat het budget heeft of uit wil geven aan een smartphone. Dat is ook de reden dat het marktaandeel al jaren stilstaat en Apple stiekem bij de iphone 11 de prijzen wat verlaagd heeft.

Voor mij ook. Kan ik 't betalen? Ja hoor. Wil ik 't betalen? Nee, want ik zie geen reden om voor iOS te kiezen. Dan kan ik minder en het kost mij meer. Beetje raar.
precies dat..als apple/ios beter is dan wat ik nu heb stap ik wel over. Zolang het niet meer kan dan een midrange android stap ik niet over .
Ik denk dat je teveel naar je eigen bubbel kijkt, ik heb mensen zat in mijn omgeving die android best wel moe zijn. Het is maar een mobiel OS. Dat ding moet werken, wij passen niets aan van launchers of dailers of weet ik veel wat, dat was leuk toen we 20 waren, nu we 30 zijn en geven om andere dingen dan smartphones willen we gewoon een werkend mobieltje...

En dan kan je niet beter dan bij apple zitten. Die toestellen zijn allemaal gelijk aan elkaar, iOS hoeft maar zoveel apparaten te ondersteunen.
Ik denk dat je teveel naar je eigen bubbel kijkt
Iets met de pot verwijt de ketel.

Ik kijk naar het marktaandeel van Apple dat stabiel blijft. Niet naar mijn eigen bubbel. Dat doe jij wel, dat geef je zelf aan in je reacties, zoals hier;
ik heb mensen zat in mijn omgeving die android best wel moe zijn.
Bubbeliger gaat het niet worden denk ik zo.
.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 4 oktober 2021 20:47]

Ik geloof dat ik me als tevreden Apple gebruiker maar fanboy ga noemen; als geuzennaam.

Mijn 11pro voor een mooi bedragje verkocht; 13pro Max erin. Installatie van ca. 150Gb aan data/ betaalmiddelen/ Apple Watch in < 20 minuten. Werkt als een trein. Voor mij is dit meer dan het dubbele waard.
Er is ook geen reden om direct ontevreden te zijn en dat was ook het punt helemaal niet van je voorganger. Het punt was dat je voor beduidend minder geld eigenlijk toch niet zoveel inlevert op je ervaring dan je zou verwachten, dat was vroeger wel anders. Maar tegenwoordig, zeker in 2021, niet meer. Ook op een Android apparaat heb je binnen de kortste keren NFC betalingen en backups restored als je wilt. Of in ieder geval apps teruggezet. Natuurlijk niet als je overstapt van iOS naar Android en andersom.

De zaken die je opnoemt waren vroeger weleens gemakkelijker op iOS dan op Android, maar in 2021 is die kloof er eigenlijk niet meer. Tenminste, niet in mijn ervaring als ik van de ene Android telefoon naar de andere switch. De wereld draait door en Apple draait behoorlijk langzamer. Dat is fijn, want daardoor voelen Apple apparaten vertrouwd aan en is er nooit een leercurve, aan de andere kant mis je wel wat innovatie buiten de paar voor de hand liggende zaken. Maar je merkt de laatste paar jaar dat de concurrentie ook snapt dat een beetje vertrouwen in apparaten goed is voor klantenbinding, dus ook andere telefoonbakkers richten zich steeds meer op een uniforme werkwijze. Zo lijken de Samsung skins, stock Android, Huawei EMUI, ColorOS of hoe dat tegenwoordig ook heet, enzovoorts steeds meer op elkaar (en worden ze steeds lichter) en werken ze steeds naadlozer samen, ook met Windows apparaten.

De voorsprong die Apple had door hun integratie, is fors gekrompen. Vooral ook omdat ze heel lang niets gedaan hebben aan iOS (en macOS). Behalve wat features erop geplakt.
Sja hetgeen je mooi omheen draait is dat ik reageerde op hattorihanzo waarin hij stelde voor 1/3 van het geld een gelijk (of betere?) ervaring zou heben met een Poco nog wat. Qua geld is dat niet hard te maken in mijn geval (korting op de kostprijs/ zakelijk dus geen BTW/ verkoop etc.) maar belangrijker is dat voor mij gedoe voorkomen belangrijkst is. Apple Watch/ Apple TV/ Ipad integratie is voor mij zeer belangrijk voor een apparaat. Geen idee of je met een Poco phone zonder diensten van Google (ik ben niet voor niets Duckduck/ FF gebruiker) eenzelfde ervaring hebt maar ik weet zeker dat ik mijn huis/ auto/ fiets/ lampen/ creditcards prettig kan gebruiken zonder dat ik uren moet puzzelen en servicedesks moet bellen.

Los daarvan over welke innovatie heb jij het dan? Wat mis ik bij mijn voor mij perfect werkende apparaat?
Natuurlijk, jij zit gewoon in het Apple ecosysteem. Dan lekker blijven zitten. Met een Android ecosysteem kom je tegenwoordig ook een heel eind - en waarschijnlijk goedkoper. Dat is denk ik de strekking.

Alleen is overstappen met de hele handel, welke kant dan ook op, voor veel mensen geen aantrekkelijke optie.
Waauw fap, je verbaast me enorm. Die Apple tag heb je gekregen door android te prijzen op apple artikels. Hilarisch gewoon.

Je zit heel de tijd af te geven op mensen alsof ze niet verder kijken dan hun neus lang is. Maar je blijkt het zelf zeer moeilijk te hebben om voorbij je eigen bubbel te kijken.

Ik heb 11 jaar android gebruikt. Ik ga een dikke mep betalen om er vanaf te geraken en met mij nog velen anderen, deal with it.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 4 oktober 2021 20:32]

Die Apple tag kwam toevallig omdat ik mij iets bovengemiddeld verdiept heb in waarom iOS minder veilig is dan Android op dit moment en de ontwerpfouten die eraan ten grondslag liggen. Dat uiteenzetten helpt blijkbaar. Ook ken ik iOS, macOS en de overige Apple producten zowel zakelijk als privé heel goed. Ik werk er op beide vlakken dagelijks mee. Wel heb ik een andere mening over de producten omdat ik wat veeleisender ben.
Oke, ik snap je. Maar ik ben net van veeleisend naar gewoon gebruiker gegaan in de laatste jaren. En aangezien ik al 11 jaar android gebruik ben en nooit problemen heb gehad met beveiliging denk ik niet dat ik bang ga worden van iOS.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 4 oktober 2021 20:48]

Het ligt eraan wat je onder 'ervaring' verstaat. Ik gebruik meerdere Apps waarvoor geen Android versie is, daardoor is Android dus een minder goede ervaring voor mij persoonlijk. Ik gebruik regelmatig de mogelijkheden van Apple Continuity, dat heb ik niet op Android.
Dat ligt natuurlijk (grotendeels) aan Apple en software ontwikkelaars voor Apple, maar dat kan ik ze (commercieel) gezien niet kwalijk nemen.

Daardoor zit ik inderdaad in de zogenaamde 'gouden kooi' van Apple, maar daar heb ik de software en functionaliteit waar ik het prettigst mee werk. Ik kan me dus ook niet voorstellen dat ik met een Android telefoon ineens meer innovatie en integratie mogelijkheden zou krijgen.

Dat gezegd hebbende: ik heb helemaal niets tegen Android telefoons, het is goed dat er keuze is en ik weet zeker dat het prima toestellen zijn.
Ik heb net een Poco F3 gekocht van 289, met een prachtig 120fps scherm, dat bovendien responsiever is en groter dan dat van een iPhone 13 Pro. Met snellere hardware dan de flagships van een jaar geleden. De camera is een stuk slechter, maar doet niet onder voor een iPhone XS. Een betere telefoon dan de iPhone 13 als je het mij vraagt (tenzij je perse betere foto's wil maken dan je kon met een iPhone XS), en dat zeg ik als Apple fanboy vanaf het eerste uur.
Ik vind de schermen van de laatste iPhones en premium Galaxy's allemaal mooi. Ik snap de 120 Hz hype eigenlijk niet. Misschien, als je uren achterelkaar naar je telefoon zit te loeren, dan valt er nog wat voor te zeggen, maar de enige keren dat ik langer dan een paar minuten naar het schermpje staar, dan kijk ik een serie, en die is op 30 of 60 Hz.

Groter is niet noodzakelijk een pluspunt.

Dat een telefoon van €289 (want ik neem aan dat je dat bedoelt) een snellere SoC heeft dan de top iPhones en Galaxy's van een jaar geleden geloof ik niet. Dat hij soepel aanvoelt geloof ik wel. Er zijn ook verschillende China phones van rond de €300 die goede hardware hebben, wat een knappe prestatie is.

Dat een Poco F3 voor jou beter is dan een iPhone 13 of Galaxy S21 geloof ik zo, qua prijs/kwaliteit verhouding zijn de meeste China phones erg goed, en de Poco F3 (die ik nergens onder de €300 heb gezien, maar dat terzijde) is ook goed.
Xiaomi doet er netjes een hoesje bij, een screen protector, oplader, usb-c naar 3.5mm adapter. En dat voor een derde van het geld. Apple fanboy no more.
Heel netjes! Maar nu de hamvraag: hoe vaak heb je de de usb-c naar 3.5mm adapter gebruikt? Nooit? Hoe vaak denk je 'm te gaan gebruiken? Ook nooit? En die nieuwe adapter, was die nodig, of deed de oude (of degene daarvoor, of die weer daarvoor) het nog gewoon?

Met andere woorden: heb je er weer wat e-waste bij?

Ik koop wel Apple spullen, maar ik koop nooit de telefoon die net uit is, ik wacht altijd minstens een jaar. Scheelt behoorlijk. Bij Apple betaal je veel geld, maar je betaalt niet met je privacy. Ja, wel als je Google diensten gebruikt, maar dat is een keuze. Bij Android heb je die keuze niet.

Het verhaal is niet zwart-wit. Een F3 kost niet een kwart van een iPhone 13, er komt meer bij kijken. Wat de schaal welke kant doet omslaan is voor iedereen verschillend.
Toch jammer dat de accu bij de mini als minpunt genoemd wordt, de testen wijzen uit dat deze het gewoon net zo goed doet als de iPhone 12 (Pro) van vorig jaar. Nu heb ik de review van vorig jaar niet meer voor ogen maar toen werd de accu duur van de 12 en 12 pro niet slecht genoemd volgens mij.

Je weet gewoon als je een kleiner device koopt dat daar een kleinere accu in zit, dus dat hij niet kan tippen aan de normale 13 en de Pro Max lijkt mij logisch. Zelf hartstikke tevreden erover, haal met gemak 6 uur screen on time op een dag en heb dan nog 30% over.
Ik heb ‘m ook expliciet benoemd als ‘minder dan iPhone 13’, slecht is hij inderdaad niet. Maar voor slechts €100 meer maak je bij Apple de overstap naar een smartphone met dezelfde features en een duidelijk betere accuduur. Als je dan geen fan bent van een klein toestel zou ik het wel weten.
Maar eigenlijk moet het juist een pluspunt zijn dat je op die kleine formaat een betere accuduur hebt dan de grotere toestellen van het jaar ervoor hadden. Want dat is het voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de mini, volgens mij kijkt de gemiddelde Apple producten koper niet naar 100 euro meer of minder. De meeste mensen die een mini kopen doen dit bewust vanwege de formfactor.

De mini wordt vaak negatief weggezet als het mindere kleine broertje maar dat is het echt niet. Voor mensen die niet vastgekleefd zitten aan hun telefoon is het wat mij betreft juist de beste keuze. Ik kom zelf van een Galaxy S10+ en heb juist de mini gekozen omdat ik het grote lompe ding wat niet lekker in de hand lag wel een beetje zat was.
Dat heb ik ook zo opgeschreven in de conclusie, als je een klein toestel wil is de 13 mini het beste wat er is. Ben overigens met je eens dat hij een fijn formaatje heeft - ik typ dit nu vanaf mijn iPhone 12 mini. :)
Klopt helemaal, zoals ook door Mrwhosetheboss wordt aangetoond is de mini dit jaar beter dan de normale maat iPhone 12
https://www.youtube.com/watch?v=IQQCoJiZj8w
Jammer geen USB C. Toch wel belangrijk als je raw bestanden moet downloaden van je telefoon. Hoop volgend jaar dan ga ik hem zeker kopen.
Je iPhone synchroniseren ook gewoon Via WiFi5 en WiFi6 met je computer. Daardoor heb eigenlijk nooit meer een kabel nodig.
WiFi 6 (802.11ax) is de opvolger van WiFi 5 (802.11ac) en kent op diverse vlakken flinke verbeteringen. Zo is WiFi 6 stabieler en biedt het gebruikers een veel hogere WiFi-snelheid, die theoretisch kan oplopen tot wel 9,6 Gbps. Ter vergelijking: bij WiFi 5 is deze snelheid slechts 3,5 Gbps.
Van mij hadden ze de Lightning aansluiting helemaal weg mogen laten en hem Draadloos laden only mogen maken.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 4 oktober 2021 13:15]

En als je dan in de auto wilt laden? Of connecteren met carplay?

Ik heb toch nog graag een kabel hoor, het blijft toch altijd efficiënter dan draadloos.
Mij auto lader is ook draadloos net zoals CarPlay. Weet je wat pas inefficiënt is? Die usb lader in het stopcontact die van wisselspanning gelijkspanning moet maken dan kan je beter draadloos laden met gelijkspanning direct van je zonnepanelen of auto dynamo;-)

[Reactie gewijzigd door xbeam op 4 oktober 2021 10:09]

Mooi dat jouw auto Carplay heeft en draadloos laden.
Maar veruit het merendeel van de mensen heeft geen draadloos laden in de auto denk ik.
Ik zeg toch ook dat het van mij allemaal draadloos mag zijn :P
Lijkt met dat een draadloze oplader gewoon AC gebruikt in de coils.

USB lader stopcontact: AC -> DC
Draadloos stopcontact: AC -> DC -> AC -> DC
Nope. Zonnepaneel-DC> poe switch-DC > POE++ usb output- DC
https://www.topsectorener...g-dc-de-gebouwde-omgeving
Gelijkspanning (DC) in de gebouwde omgeving
Al ruim honderd jaar vormt wisselspanning (AC) de basis van ons elektriciteitssysteem. Inmiddels is ons energiesysteem drastisch veranderd en vindt er een transitie plaats van centrale opwek naar decentrale opwek. Hierdoor krijgen we te maken met steeds meer gelijkspanningstechnologieën (DC) zoals bijvoorbeeld batterijen en zonnepanelen. Daarbij heeft DC een aantal voordelen boven AC. Daarom is TKI Urban Energy van mening dat DC-netten potentie hebben om een rol te spelen in de energietransitie. Echter zijn er nog wel een aantal knelpunten om DC-netten succesvol in te voeren.
Koop zo’n soort switch https://dl.ubnt.com/qsg/U..._EN.html#_idTextAnchor005
En koop dit soort laders voor thuis
https://store.ui.com/coll...nt-802-3af-to-usb-adaptor

[Reactie gewijzigd door xbeam op 4 oktober 2021 13:43]

Ja, maar een draadloze oplader gebruikt intern ook AC voor de inductie.
Jij doelt op de inductie van draadloos laden zelf maar die usb stekker die aan zit heeft toch echt dc nodig.

Dat scheelt 2 keer onnodig transformeren normaal ga eerst van zon_dc naar 240_AC en weer terug usb_Dc en dan pas draadloos laden.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 4 oktober 2021 13:51]

Je auto dynamo is ook gewoon wisselspanning, de ingebouwde diodes zorgen voor gelijkrichting ;)
Weet je wat pas inefficiënt is? Die usb lader in het stopcontact die van wisselspanning gelijkspanning moet maken dan kan je beter draadloos laden met gelijkspanning direct van je zonnepanelen of auto dynamo;-)
Een USB lader is 80-90% efficiënt, draadloos gebruikt bijna de helft meer energie dan kabel.
https://www.techspot.com/...has-efficiency-issue.html
Boeit dat iets in de auto waar je constant energie /stroom in het niets dumpt omdat de dynamo veel meer stroom opwekt dan je gebruikt ?

[Reactie gewijzigd door xbeam op 4 oktober 2021 13:53]

Hoe gaat dat "stroom in het niets dumpen" precies in zijn werk volgens jou?
Ja dat boeit zeker iets. Het is niet ondenkbaar dat de fysieke connector de weg van de 3.5mm jack bewandelt.
Ga daar maar vanuit de externe MagSafe accupacks vervangen nu al de usb accu”s, de vraag is of het zin heeft je zelf er tegen te verzetten:-)
https://www.rtlnieuws.nl/...e-12-batterij-accu-extern

[Reactie gewijzigd door xbeam op 4 oktober 2021 17:18]

Niet iedere auto kan ondersteund draadloos laden en/of carplay zonder kabeltje.
We hebben een BMW die beiden doet en een Volkswagen die beiden niet kan zonder kabelverbinding.
De "oude" USB-A/ Lightning kabel is dus nog steeds nodig voor de VW.
Ja goed punt. Misschien dan toch maar kopen.
Maar wanneer we allemaal de Pro variant met 1 TB aanschaffen en in ProRes gaan schieten (6 GB per minuut) dan duurt het niet lang tot je de Lightning poort wilt vervangen door USB-C. Draadloos is in dat geval ook niet snel genoeg.

Daarnaast ga je de aangegeven theoretisch maximaal haalbare snelheden niet halen in de praktijk.
Draadloos laden is nogal inefficiënt dus waarom zou je dat willen?
Ach, inefficient, als je het vergelijkt energie verbruik in kWh vergelijkt op jaarbasis met de gemiddelde desktop computer kun je daar toch wel zo'n 300 iPhones tegenover zetten, misschien 200 als je draadloos laad.
Vreemd argument. We willen met zijn allen 1000'en miljarden betalen aan 'Green deal' / Parijs etc. maar als het gaat om efficiencyverlies dat oploopt tot wel 47% dan valt het reuze mee ten opzichte van 'gewone computers'? https://debugger.medium.c...ng-to-happen-48afdde70ed9
Ja, dat valt inderdaad reuze mee ten opzichte van gewone computers, zoals ik zei 2-300 iPhones tegenover 1 computer met gpu. Dat is flink wat, zeker als de psu maar een efficientie heeft van zo'n 80%. Het is heel makkelijk wijzen naar smartphones, maar er zijn boosdoeners waar veel meer valt te halen, veel, veel meer. Dit is spaarlampen om vrieskisten.

MagSafe op een iPhone 12/13 doet trouwens zo'n 75% efficiency.

[Reactie gewijzigd door We.are.cake op 4 oktober 2021 13:59]

Dat er elders grotere winsten te behalen zijn betekend toch niet dat het oké moet zijn om elders ineffecientie toe te voegen? Je kan wel wijzen naar PCs die meer gebruiken maar dat is hetzelfde als wijzen naar vliegtuigen of industrie om het verbruik van een auto goed te praten. Je verdedigt onder ditzelfde artikel notabene het niet langer standaard meeleveren van een oplader (waar je van mij ook gewoon een +1 voor hebt gekregen) vanwege de enorme verspilling die het bespaart (zelfs als is dit in het totaal plaatje verwaarloosbaar).
Ik blijf het kromme redenatie vinden: 500 miljoen mensen die draadloos laden gooien 500 miljoen keer energie weg. Dat is zonde
Ook hier weer; waarom verkwisting aan de ene kant goedpraten als argument om het andere dan maar te laten liggen?
Wat wil je anders met die overtollig stroom doen doe je wel auto wel op wekt maar plof zo laat oplossen in het niets dat is pas verkwisting
Die stroom wordt niet opgewekt en verdwijnt ook niet. Onzin 10x herhalen maakt het niet waar.
Volgend jaar hebben ze de poort waarschijnlijk volledig weggelaten en gaat het opladen draadloos (geruchten).
De adaptive refreshrate van de iPhone's is niet traploos, het zijn 12 stappen incl. de genoemde 24Hz. En de programmeurs moeten er ook rekening mee houden en he 'inbouwen'. Het is zeker jammer dat ze dit niet op de 'gewone' toestellen hebben gerealiseerd. Het is bijna standaard op elke Android toestel. Aan de andere kant, uit een 'test' van Joshua Chang (https://www.youtube.com/watch?v=17bjQQWXE44) blijkt dat bijna geen enkele iPhone gebruiker het verschil opmerkte zonder hints en zonder hun huidige toestel er naast te houden. Uit andere tests blijk dat als ze het een poos gebruikt hebben de meeste mensen niet meer terug naar 60Hz willen.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 4 oktober 2021 08:27]

Zeg je nou dat VRR bijna standaard is op elk Android toestel? Volgens mij bedoel je enkel de high end versies van Android flagships.
Ik bedoel dat 90 en 120Hz refreshrates al bij Android toestellen van rond de 200 euro voorkomt en telkens meer toestellen ook VRR ondersteunen, niet alle nieuwe toestellen nee maar zeker wel de flagship toestellen. 90 of 120Hz is al 2 jaar op veel toestellen beschikbaar.
En de programmeurs moeten er ook rekening mee houden en he 'inbouwen'.
Dat is enkel zo voor oa. games. Bij tekst (bvb Twitter timeline, Facebook, Telegram, etc) wordt het automatisch toegepast, bij games moet de dev zelf aangeven of 120Hz nut heeft. Bvb een spelletje patience of sudoku heeft geen baat bij 120Hz, trekt je batterij alleen maar sneller leeg, maar dat kan Apple niet zelf gaan bepalen (de spelontwikkelaar kan dit het beste beoordelen).
Ik begreep dat het ook bij andere toepassingen dan games waarin veel gescrolled wordt (Snapchat, Instagram) niet vanzelf werkte en er daarvoor is een aanpassingen nodig waren (gebruik API). MKBHD heeft het daar ook over in zijn review.
Apple has confirmed that developers can in fact use 120Hz on the iPhone 13 Pro and Pro Max, but that they have to opt their apps in to using the feature.

On Friday, some developers noticed that not all apps were taking advantage of the iPhone 13 Pro's 120Hz refresh rate. The feature would work for scrolling or full-screen transitions, but that all other animations in third-party apps were capped at 60Hz.
bron
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True