Gerucht: Apple test Face ID-sensor die werkt met mondkapjes voor iPhone 13

Apple test mogelijk verbeterde Face ID-hardware voor de komende iPhone 13. Met die sensoren zou de gezichtherkenningsfunctie onder andere moeten werken wanneer gebruikers mondkapjes dragen of een beslagen bril op hebben.

Jon Prosser van FrontPageTech schrijft dat Apple de sensoren test in een soort prototypehoesje voor de iPhone 12, waarin de verbeterde Face ID-array zit verwerkt. Hij benadrukt daarbij dat dit hoesje alleen is ontwikkeld voor interne testdoeleinden. De hardware die gebruikt wordt bij deze tests, zou overeenkomen met de Face ID-sensoren in de aanstaande iPhone 13.

Apple-medewerkers worden volgens Prosser gevraagd om de vernieuwde Face ID-hardware uit te proberen. Medewerkers moeten Face ID volgens de analist instellen zonder een mondkapje op, om de gezichtherkenningsfunctie vervolgens te testen met 'obstructies' als mondkapjes en beslagen brillen. Het is dus niet zo dat gebruikers Face ID moeten instellen met een mondkapje op om dit te laten werken.

Momenteel werkt Face ID nog niet met mondkapjes op. Apple bracht eerder al wel een feature uit waarmee gebruikers Face ID kunnen uitschakelen wanneer ze een mondkapje dragen. Ook kunnen iPhone-gebruikers hun toestel sinds iOS 14.5 ontgrendelen via een Apple Watch. In de iPhone 13 zouden deze work-arounds mogelijk dus niet meer nodig zijn, als de nieuwe Face ID-hardware inderdaad in dat toestel wordt verwerkt. De iPhone 13 wordt naar verwachting in september uitgebracht.

Een render van het prototypehoesje met de vernieuwde Face ID-hardware. Afbeelding via FrontPageTech en RendersByIan

Door Daan van Monsjou

Redacteur

25-08-2021 • 18:44

115 Linkedin

Submitter: robcoenen

Lees meer

Reacties (115)

115
115
38
4
0
62
Wijzig sortering
Interessant, ik had het idee dat Face ID langzaam leerde met mondkapjes om te gaan. Een paar maanden geleden was ik geïrriteerd dat dat niet werkte, nu unlockt hij meestal ook met een mondkapje op.

Blijkbaar is dat een bug en geen feature…
Dat heb ik ook de laatste tijd gemerkt. Door regelmatig met het OV te reizen herkende de telefoon mijn wasbaar mondkapje met opdruk en kon ik hem gewoon met Face ID unlocken terwijl ik dat ding droeg. Een college suggereerde dat het met mijn Apple Watch te maken heeft.

Op vakantie in het buitenland heb ik het horloge thuisgelaten en heb ik wegwerpmondkapjes gebruikt. In het begin herkende hij me niet, maar na een keer of drie handmatig unlocken in een supermarkt werkte Face ID wel weer.

Volgens mij zit er stiekem toch iets adaptiefs achter dat in ieder geval herkent welk gezicht de pincode ingetoetst heeft en dat onthoudt.
Er was sowieso een nieuwsbericht dat je met een Apple watch Face ID minder strikt kon instellen en het dan zou werken met een mondkapje:
nieuws: IOS 14.5 laat Apple Watch-gebruikers iPhones ontgrendelen met mondkap...

Ik heb alleen geen Apple Watch.
Bij mij is het nog nooit gelukt om met mondkapje mijn telefoon te unlocken. Ook heb ik nergens een technisch artikel gelezen dat faceID door de tijd heen leert en het mondkapje op een gegeven moment accepteert.
Wel heb ik gezien dat het mogelijk is om FaceID te foppen door je gezicht te laten scannen met een half mondkapje, maar dat is natuurlijk iets anders dan leren door de tijd heen.
jammer dat de mondkapjes zoveel de aandacht krijgen,...

Had liever gezien dat ze de zowel faceID als touchID konden laten mee orienteren met de positie van je toestel ( landscape of portrait, zowel linksom als rechtsom )

mega storend als je een toestel gebruikt die je op tafel hebt staan in landscape mode
Lijkt er op dat Apple denkt dat mondkapjes here to stay zijn... :|

Vraag me af hoeveel onbetrouwbaarder het hiervan zou worden? Blijft toch weinig gezicht over met een masker op, zeker als je dat combineert met een beslagen bril, of is het of/of?

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 25 augustus 2021 18:55]

In sommige Aziatische landen dragen mensen een mondkapje als ze verkouden zijn en naar buiten gaan.
Het zal met de rest van de wereld ook wel die kant opgaan, want Corona blijft gewoon en hoestende mensen zullen zelf ook anderen niet aan willen steken, met alle aandacht en framing die daar nu op gezet wordt.
Op zich wel lekker hoor als mensen wat doen om het doorgeven van virussen via de lucht te beperken.
“Het zal met de rest van de wereld ook wel die kant opgaan”

Dat zou je denken en is ook heel sociaal. Helaas zie je intussen hier bijna niemand meer met een mondkapje, ook niet als ze verkouden zijn, en toen ze verplicht waren had je allerlei hysterische idioten die beweerden dat het je vergiftigde of dat het extreem moeilijk ademen was. Ook handen goed wassen/ontsmetten en winkelwagentjes schoonmaken is nauwelijks nog aan bod.

Dus ik vrees dat je geen gelijk krijgt, mondkapjes worden hier in Nederland geen gemeengoed. In België en Duitsland is de kans een stuk groter.
Terecht dat het geen gemeengoed wordt. We zien nu al allerlei effecten van een te steriel leven. De menselijke afweer is gebouwd om regematig in contact te komen met ziektekiemen om zo een schild op te bouwen. Als je mondkapjes blijft dragen verstoor je dat gigantisch. Het is prima om tijdelijk mee te werken aan maatregelen om een pandemie onder controle te krijgen maar op een gegeven moment moet je terug naar normaal.
Dat valt heel erg mee. Té steriel is inderdaad een probleem. Een mondkapje opdoen als je ziek bent om zo anderen te beschermen is helemaal geen probleem, maar juist het sociale om te doen en bevordert de gezondheid. Ook omdat mensen weliswaar alsnog met virale deeltjes in aanraking kunnen komen, maar niet in de enorme getalen die een zieke verspreid zonder enige maatregelen. Hygiëne is gewoon belangrijk, punt.

Ik vind het juist zeer triest dat het geen gemeengoed wordt en mensen super smerig en extreem asociaal lekker de hele supermarkt of kantoor onderhoesten, snotteren en alles dat ze aanraken nodeloos infecteren. Altijd al belachelijk gevonden, COVID onderstreepte simpelweg het probleem. Ten eerste moet je gewoon lekker thuisblijven, maar áls je toch weg moet: met een mondkapje en je handen netjes ontsmetten beperk je dan tenminste je impact nog.

Té steriel is een probleem, maar doelbewust iedereen onderrochelen wordt niemand beter van. M.u.v. wellicht een aantal kinderziekten. Onze definitie van normaal en sociaal is denk ik wat anders. :)

Overigens stel ik dus niet dat we, buiten pandemische momenten om, allemaal constant mondkapjes moeten dragen. Maar dus wél als het er toe doet. Blijf dus thuis als je ziek bent en draag anders als je perse weg moet tenminste een mondkapje en was die handen! Gewoon sociaal en hygiënisch en raar dat dat geen gemeengoed is in een ontwikkeld land.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 25 augustus 2021 21:50]

Helemaal eens. Sociaal een mondkapje aan doen als je ziek bent van iets is op ten minste cordiaal en dat dit het immuunsysteem verzwakt is grote onzin zonder onderbouwing.
Er wordt helemaal niemand doelbewust ondergerocheld. De blootstellingen die je krijgt door die normale omgang met elkaar in supermarkten of op kantoor is JUIST van belang voor de afweer. ook als daar een keer iemand heel hard hoest.
Ik kan echt heel weinig respect opbrengen voor mensen die roepen dat mondkapjes in openbare ruimten een blijvertje zouden moeten worden.
En toch is het fijn als je bij de kassa in de rij staat of bij de parkeerbetaalautomaat of whatever, dat er niet meer in je nek gehoest of geniest wordt. Dat heeft ook met fatsoen te maken. Dus hou je afstand als je loopt te rochelen, draag een mondkapje als je perse op iemands hakken moet staan omdat je denkt dat het dan sneller gaat of blijf lekker thuis.
En als je graag weerstand wil opbouwen lik dan even aan het liftknopje ;)
Het hoort al duizenden jaren bij de menselijke interactie dat je door anderen met virussen en bacteriën besmet raakt. Mede daardoor hebben we nu evolutionair een behoorlijk goed werkend en ingenieus afweersysteem in ons lichaam. We hebben als mensheid al regelmatig gezien dat wanneer we dat soort systemen gaan verstoren met technische maatregelen er ergens anders weer (desastereuze) problemen kunnen ontstaan.
Het kan niet fris aanvoelen als iemand achter je in je nek niest, maar qua overdracht maakt dat heel weinig uit tegenover iemand die zijn neus afveegt en daarna een deurklink vastpakt of de ziektekiemen die achterblijven op de met koud water gespoelde glazen in de horeca. Het feit dat je het niezen ziet gebeuren en de andere overdrachten niet is geen reden om dan maar mondkapjes te gaan dragen.
In de kern klopt het wat je zegt, maar juist door je een beetje fatsoenlijk te gedragen kunnen bijvoorbeeld immunogecompromitteerde mensen iets makkelijker naar buiten.

Overdracht gebeurt sowieso wel in privésituaties en op het werk als je langer bij elkaar bent, en bij kinderen op school en in opvang (moet dat wel doorgaan), dus het is echt niet zo dat er anders ineens een probleem is.
Als je immuunsysteem fucked is (als in dat het niet meer zo goed werkt) moet je niet eens buiten willen komen, je wordt letterlijk van vrijwel alles ziek en straks kom je thuis met 3 nieuwe aandoeningen. Zulke mensen moeten juist in een (over)steriele omgeving zijn.

Daarnaast is het gewoon "gezond" dat je af en toe een beetje vies wordt, juist daar bouw je afweer mee op. Vroeger aten kinderen wel eens modder met misschien een worm, tegenwoordig "mag" je "niks" meer en moet alles 1000% schoon zijn. Denk je dat dat goed is voor de """groepsimmuniteit"""?
Mondkapjes dragen, puur uit voorzorg, omdat je potentieel iets bij je zou kunnen dragen, dat is idd niet goed voor de algehele weerstand. Maar als jij echt iets onder de leden hebt, een verkoudheidsvirus bij je draagt, loopt te hoesten ed dan is het eigenlijk wel zo sociaal als je een mondkapje draagt. DAT zou wel gemeengoed moeten worden. Het is nergens voor nodig om anderen willens en wetens ziek te maken.
Niet mee eens. Afweersystemen hebben baat bij regelmatige triggering. Gewone verkoudheidsvirussen moeten verspreid worden om de afweersystemen van de mensen op peil en actief te houden. We zien nu al dat door de steriele levenswijze van de afgelopen anderhalf jaar bijv. baby's een probleem krijgen doordat hun ouders nauwelijks nog ziektekiemen meenemen.
Mondkapjes dien je alleen te gebruiken om een pandemie onder controle te krijgen. Daarna weer terug naar normaal.
Welke ongewenste effecten van een te steriel leven gerelateerd aan het gebruik van mondkapjes zien wij dan?
Veel meer baby’s die met het levensgevaarlijke RS-virus opgenomen moeten worden, geen antistoffen tegen seizoensgriep en jaarlijkse verkoudheidsvirussen. E ris een goede kans dat de griep flink zal toeslaan als de maatregelen afgeschaft zijn. Daarnaast wordt het immuunsysteem nauwelijks getriggerd om zijn werk te doen. Zeker voor ouderen is dat funest.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 26 augustus 2021 11:59]

Bedoel je het RSV virus?

Dat deed ook al elk seizoen endemisch de rond onder de kleine kindjes en op school en op de opvang. Ik denk ook niet dat er heel veel kindjes van die leeftijd met een masker hebben rondgelopen, en dat de weerstand van de ouders de kinderen beinvloed zal hebben lijkt mij onwaarschijnlijk.

Ik lees heel veel, maar weinig onderbouwing/bronnen waardoor in deze tijden mijn anti-vaxxer senses beginnen tintelen.

Wat mij betreft mogen er gerust aparte ziekenhuizen komen voor dat doelpubliek, waar de chirurg geen mondmasker draagt en enkel homeopatische middelen worden voorgeschreven. Het probleem lost zich dan wel vanzelf op.
Ja, RS-virus. Autocorrect...
Het gaat dus juist om de steriliteit van de ouders. Kinderen die geboren zijn sinds zomer 2019 hebben een aanzienlijk minder actief afweersysteem omdat ze niet of nauwelijks in contact zijn gekomen met ziektekiemen. Daardoor kan een grotere groep dan normaal geen weerstand bieden tegen het RS-virus.
Ik heb het nergens over chirurgen die geen mondmasker zouden moeten dragen. Die overdrijving verzin je zelf. Ik heb het erover dat het niet standaard moet worden om in publieke ruimten een mondmasker te dragen.
Ik ben juist geen anti-vaxxer. Ik stond vooraan in de rij toen ik het kon krijgen, maar ik ben wel van mening dat je de samenleving niet eindeloos beperkingen kan opleggen vanwege een virus. Niet vanwege de individuele vrijheid en niet vanwege de gevaren voor andere epidemieën. Er is geen viroloog of epidemioloog die voorstander is van het definitief aanhouden van mondkapjes in publieke ruimten.
Het is een feit dat het nu opvallend veel opduikt deze zomer vanwege de maatregelen afgelopen winter.
Een simpele google opdracht:
https://www.nu.nl/binnenl...p-wat-is-dat-precies.html

Overigens zie ik dit verder niet als probleem. Het is niet zo dat kinderen het RS virus op jonge leeftijd moeten krijgen om weerstand op te bouwen omdat het op latere leeftijd ineens dodelijker is. Het is juist gevaarlijker op jonge leeftijd. Uiteindelijk hebben jonge kinderen afgelopen winter dus voordeel gehad.

Ook seizoensgriep antistoffen zie ik niet als probleem. Als we een heel seizoen overslaan, dan maakt het toch niet uit dat we voor dat seizoen geen antistoffen hebben opgebouwd? Nieuw seizoen, nieuwe variant, dus moet je toch weer nieuwe weerstand voor opbouwen.

Je laatste opmerking is opmerkelijk. @bytemaster460 geeft enkel aan dat mondkapjes in openbare ruimtes geen blijvertje zouden moeten worden. Ik vermoed dat hij wel gewoon voorstander is van mondkapjes in operatiekamers..
Het probleem is dat jonge kinderen door het steriele leven van de ouders en het weinige contact met anderen geen actief afweersysteem opbouwen. Het systeem moet in de eerste maanden opgebouwd worden doordat het getriggerd wordt door relatief onschuldige virussen. Dat is nu niet gebeurd waardoor baby's of peuters nu minder opgewassen zijn tegen ziektes. Dat verklaart ook waarom er meer in het ziekenhuis belanden.
Ook het feit dat er geen griep is geweest kan wel degelijk een probleem zijn. De antistoffen tegen griep zijn door het overslaan vermindert. Als we nu dus weer in contact komen met een griepvirus zijn vooral ouderen het haasje. Goede kans dat na een winter zonder beperkingen we een record aantal doden aan de griep krijgen. Het blijven dragen van mondkapjes gaat dat effect in stand houden.
Het probleem is dat jonge kinderen door het steriele leven van de ouders en het weinige contact met anderen geen actief afweersysteem opbouwen. Het systeem moet in de eerste maanden opgebouwd worden doordat het getriggerd wordt door relatief onschuldige virussen. Dat is nu niet gebeurd waardoor baby's of peuters nu minder opgewassen zijn tegen ziektes. Dat verklaart ook waarom er meer in het ziekenhuis belanden.
Het aantal RS virus gevallen was dit jaar bijna gelijk aan het gemiddelde van voorgaande jaren, alleen was het in een kortere (en andere) periode waardoor er een grotere piek was. Het is dus niet zo dat het nu een groter probleem was. Enkel andere timing:
https://www.rivm.nl/rs-virus/stand-van-zaken-rs-virus

Heb een dochter van 10 maanden. Haar eerste levensmaanden afgelopen winter dus valt precies in die groep waar je het over hebt. Zij is meer ziek (verkouden) dan gezond geweest in haar eerste half jaar dus opzich viel het hier reuze mee met gebrek aan weerstand opbouwen. ;)

Ben het met je eens dat we qua seizoensgriep waarschijnlijk een inhaalslag gaan maken. Dat zal waarschijnlijk komende winter meer problemen dan gemiddeld opleveren, maar tegenover het lage aantal afgelopen winter balanceert dat weer.

Maar jarenlang door gaan met mondkappen lijkt mij ook geen goed idee om de redenen die je aandraagt.
Ik hap vandaag wel

Wat is je punt nu dan? verplichte ''mondkapjes'' als je verkouden bent? of voor het sociaal aanzicht?
Aaangezien we het voor sociale gedeelte eigenlijk altijd al deden. Dat was namelijk heel normaal.


Als aanvullingop bytemaster460:
Terecht dat het geen gemeengoed word.
Ik ben zelf helemaal klaar met die mondkapjes eigenlijk. Ik word er zelf angstig van door een ziekte toen ik klein was, een soort PTSS. Ik ben toen een paar keer bijna gestikt en moest door een stoommachine ademen, wat de associatie met vochtige lucht en stikken heeft veroorzaakt. Ik kan ook absoluut niet tegen een sauna, daar word ik helemaal panisch van.

En we moeten ook niet doen alsof het een geweldige maatregel is. Het beperkt de kans op Coorna wat, het is geen afdoend middel. Risico blijft er altijd. We moeten ook niet allemaal hypochondisch worden. Het ging altijd prima zo.

En inderdaad, het is ook goed met onze afweer als we regelmatig wat virussen tegenkomen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 augustus 2021 13:08]

en toen ze verplicht waren had je allerlei hysterische idioten die beweerden dat het je vergiftigde of dat het extreem moeilijk ademen was.
Wel, ik kan je vertellen dat ik stop met een mondkapje dragen zodra ik sigarettenrook ruik. Wat ik dus regelmatig op het NS station ruik. En, ja, ik heb het benauwder met een mondkapje, vooral als ik rennend nog de trein moet halen is dat duidelijk merkbaar. Toch probeer ik me wel aan dergelijke basisregels te houden. Ze zijn er niet voor niets.
Gelukkig gaat het met de rest van de wereld niet die kant op.
Tijdelijk om een pandemie onder controle te krijgen, prima.
Alhoewel ik me afvraag in hoeverre het echt helpt (buiten al helemaal niet).. met mondkapje verdween bij bijna iedereen het afstand houden… want nu waren ze wel veilig :z

Maar nu het merendeel gevaccineerd is gaan we gelukkig de mondkapjes steeds minder dragen en weer langzaam terug naar normaal.

[Reactie gewijzigd door Daejji op 26 augustus 2021 13:06]

Inderdaad. In bepaalde delen van Frankrijk moest je als je door dorpjes liep ook mondkapjes opzetten, ook al was het niet druk. Dat sloeg echt helemaal nergens op. Gelukkig waren de meeste Fransen daar ook zo helder van geest om dat gewoon te negeren. Als ze een markt op liepen of met anderen op straat in gesprek gingen deden ze het netjes op.
Ook het verschil in besmettingen tussen Nederland en het VK enerzijds en de rest van Europa anderzijds is er nauwelijks, wat aangeeft dat de rol van mondkapjes zeer beperkt is. Het is jammer dat het loslaten van de mondkapjesplicht en het openen van het nachtleven gelijktijdig kwam. Als men eerst de mondkapjesplicht had losgelaten en later pas het nachtleven had geopend was nog duidelijker te zien dat mondkapjes in winkels of grotere ruimten nauwelijks bijdragen aan minder besmettingen.
In het OV of vliegtuig begrijp ik het wel.
Hier in Spanje ook ja, overal op straat moest het, bijna een jaar lang, in het hele land. Of je nu helemaal in je eentje liep of niet. Het sloeg echt helemaal nergens op.
Ja, is gekkenwerk. Het ondermijnt ook het draagvlak voor maatregelen die wél essentieel zijn voor het onder controle te krijgen van de pandemie.
Voor het grootste deel van de wereld is COVID nog lang lang lang niet voorbij. Alleen westerse landen hebben voldoende vaccins. En daarmee is het voorlopig nog een global issue.
Voor verreweg het grootste deel van de iPhone 13-markt zal COVID het eerst voorbij zijn.
maar in china lopen ze al jaar in jaar uit met mond kapjes dus het is ook voor hen dan wel handig als deze feature er uiteindelijk komt
Ook in China zag je voor corona regelmatig (veel?) mensen met mondkapjes op straat en in het OV. Zelf ook daar met een kapje opgelopen in de hoop wat smog buiten te houden en de hoofdpijn te verminderen.
In Japan is het een cultuur dingetje maskers te dragen als ze ziek zijn, verkouden, griep e.d. China vooral vanwege de smog zoals in beijing
Het hangt er maar net vanaf hoe uniek een stukje van je gezicht is.

Uit het verleden weet ik wel dat je alleen op basis van de T-zone (ogen en neus) al heel ver komt, in hoeverre het puntje van de neus daarbij nodig is, geen idee.

Ook zou het meer dan het zichtbare uiterlijk, maar bvb. bloedvatpatronen op basis van temperatuur in het gezicht kunnen meenemen.
Het puntje van je neus is behoorlijk essentieel. Er zijn wat mogelijkheden om FaceID werkend te krijgen met mondkapje maar of het wel of niet werkt hangt af van millimeterwerk op het puntje van je neus.
Er zijn natuurlijk landen waar het al voor Corona heel normaal was om in het openbaar een mondkapje te dragen.
Lijkt er op dat Apple denkt dat mondkapjes here to stay zijn...
Ik hoop ook van niet, maar er zal altijd wel weer een volgende pandemie zijn (we hebben vooral geluk gehad dat SARS en MERS niet meer uit de hand liepen, maar in het westen hebben we ook de mexicaanse-, varkens- en vogelgriep gehad die potentieel schadelijker leken. Ik zou het zelf niet zo erg/raar vinden als mondmaskers daarbij wat normaler worden om te dragen als je zelf iets van verkouden bent ofzo.
Vraag me af hoeveel onbetrouwbaarder het hiervan zou worden? Blijft toch weinig gezicht over met een masker op, zeker als je dat combineert met een beslagen bril, of is het of/of?
Zeker een goed punt. Het hangt er wel vanaf wat voor data er is. Een mondkapje haalt inderdaad visueel veel weg, maar als er wat diepte sensoren bij zitten, dan kun je bijvoorbeeld de grote van de neus nog relatief ok bepalen?
In Zuid Korea en Japan is het al heel lang gewoon om zelf met een beetje verkoudheid al een mondkapje te dragen. En ook werken al tientallen jaren miljoenen mensen standaard met mondkapjes voor hun werk. Dat waren dus al vele miljoenen klanten van Apple. Zelfs als het verder geen gewoonte gaat worden is het dus logisch om niet van je klanten te verwachten dat ze hun mondkapje maar af doen, of zelfs moeten vervangen, om makkelijk van een iPhone gebruik te kunnen maken.
In China en Japan doen ze dat al decennia. Er zijn anderhalf miljard Chinezen, en maar 17 miljoen Nederlanders. Wie doet er hier nou iets fout??
Die anderhalf miljard Chinezen vinden kinderarbeid en onderdrukking door hun overheid ook normaal en Japanners werken zichzelf dood en vinden dat dan een eer.

Kortom: dat meer mensen iets doen, maakt het niet per se iets goeds.
Klopt, maar jouw voorbeelden bevatten dan weer meningen vanuit eigen perspectief. Dat jij het slecht vindt, maakt nog niet dat het slecht is. “Elk nadeel heb z’n voordeel”.

Kinderarbeid voorkomt Snowflakes en lost het probleem van stagiairs zonder arbeidsethos op.

Onderdrukking door de overheid is kwestie van daadkracht. Geen politieke partijen die elke 4 jaar een poppenkast opvoeren om groter te worden. 1 duidelijke richting en bijhorende rust.

Een cultuur waarbij men sterft voor de eer kent blijkbaar nog eer. Gouden handdruk bij vertrek door schandaal bestaat niet, je hebt incentive om het goed te doen op lange termijn.

Kortom: dat jij voorbeelden noemt vanuit westers frame / kennis maakt het nog niet slecht.
Van kinderarbeid naar snowflakes en van je doodwerken naar eer in je werk zien. Vrij rigoreus beargumenteerd, maar ik snap je punt: meningen en waarde-oordelen beïnvloeden argumentatie.

Zo kan je (geen) mondkapjes dragen ook beschouwen. Als iedereen zichzelf beschermt tegen elk kuchje en nooit een keer een verkoudheid of griepje heeft, krijgen mensen een immuunsysteem heeft dat totaal niet actief is. En dan belanden mensen straks ook op de IC door een verkoudheid. Je ziet nu ook dat kinder-IC's vol liggen met baby's met het RS virus omdat de moeders dit door alle maatregelen niet hebben gekregen en hun ongeboren kind tijdens de zwangerschap geen antistoffen hebben meegegeven.

Dat is dus net zo goed een keuze gebaseerd op waarde-oordelen en verschillen in levensvisie. Extreme preventie en strict risicomanagement zijn niet per se de beste oplossing.

[Reactie gewijzigd door Framoes op 26 augustus 2021 08:20]

Ze doen dat uit respect naar de medemens. Ze willen de medemens behoeden voor ziekte en ook dat die medemens eventueel niet zou kunnen werken door ziekte (en dus geen inkomen heeft). Dat klinkt nobel maar of het medisch en biologisch ook een goede oplossing is, is de vraag. De effectiviteit van je afweersysteem hangt juist af van triggering. Als ieder virus maar via maatregelen van je weggehouden wordt, kan je het zwaar te verduren krijgen als je dan een keer besmet raakt. Zeker de zwakkere mensen.
Het is daar meer een traditie dan een effectief middel.
Traditie of niet, feit blijft dat er anderhalf miljard Chinezen zijn ;) het zal toch vast wel érgens z'n nut bewijzen..
Het aantal bepaalt niet de effectiviteit. Zeker niet bij volkeren die traditioneel zeer volgzaam zijn.
In delen van azie zijn mondkapjes gewoon de standaard, dus wat dat betreft win je daar ook weer markt.

Ik zou zelf graag een software matige update die een mondkapje detecteerd en je direct doorstuurd om je beveiligingscode in te vullen. Nu is het echt irritant.
Is FaceID niet sowieso irritant? Of kan het dan nog steeds met je duim?

Ik ontgrendel mijn tel vaak liggend op mijn bureau tijdens het gamen ofzo.
Nee eigenlijk niet, faceid werkt juist perfect en werkt eventueel ook terwijl de telefoon onder me ligt.
Zolang je niet naar het scherm kijkt ontgrendeld hij niet, zodra je er naar kijkt ontgrendeld hij. Ook al kijk je er vanaf een schuine hoek, dit werkt gewoon prima.
Ik heb mijn iPad pro hier naast me liggen (links naast mijn toetsenbord) en die unlocked toch echt niet als ik ernaar kijk. Die zou ik met mijn vinger makkelijk kunnen unlocken. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het erg prettig werken, maar het heeft wel beperkingen.
Dat doe ik dus ook, tijdens een game ofzo, krijg ik een melding, linker wijsvinger (heb 4 vingers als touch) erop en unlock om gauw een bericht weg te swipen ofzo, tenzij interessant, dan lezen.
Hier helaas andere ervaring met de iPhone 12 Mini van mijn moeder, langlopen alleen was al genoeg voor dat ding om te unlocken soms, en als ze aan de keuken tafel zat ging dat ding direct unlocken als de iPhone op de keukentafel lag.

Ze heeft nu een pin erop en faceid uit, waarschijnlijk stapt ze hierna wel over omdat ze touchid veel fijner vond, tenzij Apple deze terug brengt zei ze.

Ik weet dat sommige daar geen last van hebben, zij dus wel.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 25 augustus 2021 19:59]

Ik vraag me af wat dan het verschil is. Overigens, ik moet sowieso het scherm aanzetten om überhaupt te kunnen unlocken. Is dat bij een iPhone anders dan bij een iPad?
Heeft ze a.) een Watch en b.) was aandacht vereist wel ingeschakeld?
Ze heeft geen Watch (overbodig vind ze)

En ja aandacht vereist stond aan, sterker nog uiteindelijk had ik voor de lol de boel aangepast en mijn gezicht getest, en ik had deze issue niet met haar telefoon.

Uiteindelijk een volledige factory reset gedaan, alles zo min mogelijk ingesteld en haar gezicht gescanned en de issue kwam terug.

Ik snap het ook niet, maar het maakt ook weinig uit omdat ze faceid zelfs zonder deze issue niet fijn vond (en ik maak het haar niet anders wijs, ga ik ook niet meer proberen), ze wil pin of touchid, nou dat laatste kan dus niet op een 12 Mini dus blijf pin over.

Maar ik moet het ook verder niet moeilijker maken dan dat het is, ze is *tevreden tot zover en wil geen onnodige extra apparaten zoals een Watch, ik liet het erbij zitten.

*al is ze niet volledig tevreden, ik wou haar nog de SE 2020 aanraden omdat deze wel TouchID had, maar dat toestel beviel haar niet

Moet wel zeggen dat ik liever had dat ze een Android toestel had, dan had ik makkelijker iets kunnen vinden dat naar haar wensen is.

iPhones zijn leuk, maar zij is net als paar andere mensen die ik ken iemand die dan wel graag een iPhone wil omdat het fijn werkt, maar tegelijk het "stom" vind dat functies weg gehaald worden in ruil voor andere functies die haar of dat type mensen niet bevallen.

Het is gewoon onnodig complex in mijn ogen, als het je niet bevalt pak Android of "deal with it" wat Apple dicteert, je weet waar je aan begint als je een telefoon koopt die iets mist wat je graag gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 25 augustus 2021 23:54]

Vreemd, ja gezicht moet natuurlijk wel binnen de range van de camera vallen. In de auto werkt het bij prima terwijl ik links van mijn telefoon zit.

Het is overigens niet zo dat ik mijn telefoon gebruik tijdens het auto rijden maar het viel me op toen mijn scherm vanwege een notificatie oplichtte. Mijn hoofd had ik recht vooruit en ik bewoog alleen mijn ogen naar rechts met een zonnebril op en de telefoon unlockte.
Nee. Face ID werkt veel te soepel. Heb nog nooit zo vaak meegemaakt dat de telefoon unlocked, terwijl ik dat niet wil.
Als jij naar de telefoon kijkt en het schern staat aan word hij unlocked, tenzij je “aandachtdetectie” niet aan heb staan.

Of je bent nu aan het trollen :P
Nee. Het werkt gewoon veel te soepel.
Je pakt je telefoon op om die in je zak te stoppen. Vervolgens unlocked de telefoon en dan raak je weleens het scherm aan en open je weer wat of verwijder je ineens iets oid.
Veel te gevoelig dus.
Gebeurt regelmatig. Zeker als je de telefoon even als zaklamp gebruikt.
Ik druk standaard op de powerknop om de telefoon te locken als ik hem in mijn zak doe. Scherm moet gewoon uit staan voordat ik hem in mijn broekzak steek.

Nooit over nagedacht, doe ik standaard dus dan heb je hier geen last van.

[Reactie gewijzigd door Zackito op 26 augustus 2021 15:04]

Ik heb inmiddels de tilt detectie uitgezet. Dan blijft het scherm uit bij oppakken. Misschien dat dat voor mij beter werkt.
FaceID is normaliter perfect, je hoeft alleen maar naar je telefoon te kijken voor een unlock.
Je hoeft geen knopje in te drukken ofzo? Betekend dat dan niet niet de camera continu aan staat om te scannen of je toevallig naar je scherm kijkt? Heeft dat dan geen (groot) effect op de batterij duur?
Ik denk dat Oef! doelt op het feit dat je scherm aan gaat, en FaceID geactiveerd wordt op het moment dat je je iPhone op pakt. Als je iPhone op een bureau ligt, en je tikt op het scherm terwijl je naar je telefoon kijkt zal FaceID ook unlocken.

De camera staat dus niet continu aan.
Ik zou het niet erg vinden als mensen met een kuchje een masker opdoen in publieke ruimtes of drukke plekken. En sowieso, gemeengoed in Azie, worden ook best veel iPhones verkocht.
Beetje verspreiding van ziektekiemen is juist gezond, natuurlijke training van het immuunsysteem. Voorkomt allerlei ziektes.
Tja, weet niet of die vlieger nog wel op gaat met Corona permanent in ons midden. Denk niet dat de baten groter zijn dan de lasten. Maar goed, je kunt natuurlijk ook altijd even een deurklink likken :+
De deurklink vastnemen zal al genoeg effect hebben.

Je zou ook terug gewoon je handen af en toe kunnen wassen en de ruimte dagelijks verluchten. 🙈
Covid zal inderdaad permanent in ons midden blijven. Dan is het JUIST van belang terug te keren naar een normale situatie waarbij iedereen regelmatig in contact komt met het virus. Dat zorgt uiteindelijk voor een veel grotere weerbaarheid dan wanneer iedereen panisch mondkapjes blijft dragen. Zoals virologen vanmorgen ook in de media zeiden: het zal zich stabiliseren tot het effect van normale verkoudheidsvirussen, maar dan moet het wel gemeengoed worden en juist niet worden tegengehouden door iets als mondkapjes.
Vraag me af hoeveel onbetrouwbaarder het hiervan zou worden? Blijft toch weinig gezicht over met een masker op,
Als ik een leuke vrouw met mooie ogen in de supermarkt zie lopen lijken er meer op elkaar, mooi zijn ze allemaal. Totdat ik buiten het winkelwagentje weg zet en ze hun kapje ineens af zetten. Zegt genoeg lijkt me. Ik miste dus wel degelijk wat meer info van het gelaat.
Voor beveiliging lijkt een iris macro scan wat beter onderhand.

[Reactie gewijzigd door Flooperke op 25 augustus 2021 19:19]

Denk dat dat wel meevalt. Het helpt ook met beslagen brillen, die zijn wel here to stay :-)

Het is altijd goed als ze zaken als Face ID verbeteren, los van de redenen.
Die waren er altijd al hoor ;)
Ik denk dat het vooral gaat om andere delen van je gezicht die gebruikt gaan worden. De bestaande faceid werkte vooral op de neus. Die wordt met een mondkapje afgedekt waardoor het systeem niet meer werkt. Je kon faceid gewoon met mondkapje gebruiken als het puntje van je neus zichtbaar was. Alles onder je neus was dus niet belangrijk.
Ze kunnen faceid dus waarschijnlijk zo aanpassen zonder een concessie te doen aan de veiligheid maar niet meer te focussen op het puntje van je neus.
Ik hoop dat we binnen een jaar uit deze Corona tijden heen zijn. Zou dit nog een nodige feature zijn voor smartphones ? :O
Ik wil gewoon Touch-id weer terug. Veel praktischer! imo
Lijkt er op dat Apple denkt dat mondkapjes here to stay zijn... :|
Hier op werk dragen we nog steeds mondkapjes.
Bovendien... Winter is coming ... dat betekent een nieuwe uitbraak... zoals gewoontelijk in China.
Dus oppassen :P
Ik hoop dat China nu goed heeft geleerd hoe ze een nieuwe uitbraak kunnen voorkomen of stoppen.
"goed" geleerd? Mensen hun deuren dicht lassen etc? Ik zie behoorlijk wat horror beelden voorbij komen.

Hier in Spanje loopt trouwens de helft van de bevolking buiten ook nog gewoon nog met mondkapje, ook waar je meer dan genoeg afstand kan houden en terwijl het niet verplicht is. Toch nog steeds rood op de kaart :|

Begin bang te worden dat het zelfs volgend jaar geen festivals wordt.
Die technologie is niet enkel voor mondkapjes hé. Met deze aanpassingen kan men ook beter facial recognition doen met zonnebrillen, aangedampte brillen (bv. als je in de winter van buiten naar binnen wandelt), wanneer je een (bv als vrouw) een sjaal aan hebt en deze je gezicht bedekt, ...
Het blijft spijtig dat TouchID niet weer fatsoenlijk geïntegreerd wordt in de komende generatie iPhones. Ik vind dat een groot gemis ten opzichte van mijn iPhone 8 die ik eigenlijk dit jaar wil vervangen. (Door de laatste der mini’s)

Mogelijk dat ik toch maar weer naar Android switch hierdoor….

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 25 augustus 2021 20:48]

Gelukkig bestaat er nog een iPhone se 2020. Touch ID was 1 van de mainfeatures van mijn iPhone 6. Gewoon je vinger op die button houden om je toestel te ontgrendelen is gewoon een no brainer. Wat ik nooit heb gehad is 3D Touch op de 6s. Jammer dat Apple die optie er uit heeft gehaald in toekomstige modellen.
Yep eens. Face id is gewoon onpraktisch in veel gevallen.
De SE 2020 is niet anders dan de telefoon die ik al heb, de 8. Ja er zit sterkere hardware in, maar qua prestaties heb ik niks te klagen over de 8. Een iets groter scherm zou fijn zijn, binnen een compacte behuizing. Vandaar de 13 mini.

En 3D Touch is ook op de toestellen waar het op zat uitgeschakeld. Op zich hebben ze het prima vervangen door een tijdgebonden ‘vasthoudfunctie’, maar toch voelde 3D Touch net wat lekkerder. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dat gevoel alweer vergeten ben ;)
Dacht ik eerst ook.
TouchID was zeer leuk, maar na 1week faceID wil ik niks anders meer!
Werkt zo geweldig.
Enkel de pandemie en die mondkapjes waren plots een probleem, gelukkig is dit nu opgelost (wel helaas enkel als je een Apple watch hebt, maar die had ik gelukkig al)
Maar dat is toch gewoon van de gekken? Dat je nóg een Apple device nodig hebt om je telefoon te kunnen unlocken?

De techniek van finger ID, al dan niet onder het scherm, is er al jaren. Het geeft je de mogelijkheid je toestel onder alle omstandigheden te unlocken, ook in het pikdonker bijvoorbeeld.

Dat FaceID een goed werkend systeem is, ontken ik niet. Maar je telefoon moet gewoon onder alle omstandigheden, zonder verdere hulpmiddelen, snel toegankelijk zijn. En dat dat met een pincode kan… dat is me echt wat té 1998…

De combinatie van Face èn TouchID zou gewoon perfect zijn.

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 25 augustus 2021 23:01]

FaceID werkt beter in het donker dan zoeken naar mijn onder scherm fingerprintscanner op m’n Samsung dev toestel.

Apple Watch zie ik meer als een aanvulling op oa mijn gezondheid ; en handig unlock tooltje voor mijn MacBook, iPhone.

Pincode vind ik een prima beveiliging en is goed dat dit blijft. Ongewenste biometrische toegang is nog altijd mogelijk en is makkelijk te voorkomen door bijv je iPhone biometrisch te vergrendelen, vol up/down + lock, cancel > pincode vereist. Die handeling kan je na wat oefening blind.

Van de Watch dacht ik 3 jaar geleden wat een ding… daar ben ik ook van teruggekomen :-)
Eens… in de maanden dat ik geen handschoenen draag :-)
Voila, zo heeft elk systeem zijn nadelen.
TouchID heeft probleem met handschoenen of als mijn handen nat waren ofzo.
FaceID werkt in haast alle omstandigheden geweldig. Zonder pandemie (en wie had dat voorspeld) was dit nooit een issue met die maskers.
Mijn telefoon heeft ook gewoon gezichtsherkenning, maar ik vind de vingerafdrukscanner veel fijner. Beiden zijn zo goed als instant, maar het gevoel dat ik toch zelf de controle heb is het waard, nog los van de vraagtekens over de veiligheid van gezichtsherkenning.

Het beste is natuurlijk gewoon een pincode of patroon, maar ik vind dat gezichtsherkenning helemaal niks.
Waarom vind je biometrische unlock niets? Zolang je niet in je iPhone kijkt unlockt die niet. Als je volume omhoog/omlaag + lock inramt, annuleer > dan lockt je iPhone met eis dat je altijd je code moet invoeren. Dit werkt - volgens mij ook op alleen touch modellen- altijd vertragingstijd is (g)een enkele seconde

Apple is zeer security bewust in mijn ogen en faceID is echt een fijne techniek. Kijk je niet in je iPhone - unlockt die ook niet. Ding is slimmer dan bij introductie. Ook het ontgrendelen met Apple Watch werkt zoals ik zou willen.

Het is allemaal een aanvulling op het Apple ecosysteem, logisch want ze willen gewoon dat je alle producten afneemt.
Zou zeker een iPhone 13 als upgrade voor mijn Huawei p30 overwegen als ze er USB-C en touch ID induwen. Het stomme is eigenlijk dat mijn ruim 2 jaar oude p30 dit (touch ID achter scherm) al heeft en het werkt perfect.
Ik snap ook niet waarom Apple niet de scanners onder het scherm gebruikt. De afgelopen jaren zijn deze flink verbeterd. Zelfs op mijn midrangetoestel uit 2020 werkt het net zo snel, al dan niet sneller, dan FaceID.
Tja, heel leuk allemaal, maakt het weer een stukje minder veilig. Maar ach, zolang je nog gewoon met een pincode een telefoon kan ontgrendelen is een vingerafdruk of FaceID natuurlijk gewoon schijnveiligheid. Toegegeven, de kans om een pincode te kunnen afkijken neemt wel flink af met deze middelen, maar als ik echt in iemand zijn telefoon wil komen dan is dat nog steeds niet zo heel moeilijk.
Het is niet zo moeilijk om in iemand zijn of haar iPhone te komen? Ohw? Je zult dan toch de pincode moeten gokken lijkt me, als je een 6 cijferige hebt zijn het ‘maar’ 1.000.000 mogelijkheden, maar als de PIN langer is, dan gaat het je toch wel wat meer tijd kosten. Als het al werkt (en de foon niet na x keer proberen gewist wordt).

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 25 augustus 2021 20:07]

iPhones hebben tegenwoordig 6 cijfer pin.
Of veel langer als je dat wil :) Je kan zelfs een wachtzin instellen.
Ik vind een PIN van 8 tekens lang zat ;-)
Hangt er vanaf hoe ze de nieuwe faceid gaan ontwerpen. Het hoeft niet minder veilig te zijn. De huidige faceid gebruikt ook de helft van je gezicht niet als herkenningspunt.
Jammer dat het blijkbaar niet software matig op te lossen is. Ik zou graag mijn iPhone 12 Pro unlocken met een mondkapje op, maar koop waarschijnlijk de komende 3-4 jaar geen nieuwe iPhone.
Zal Tim Cook vast niet missen. Hij heeft net z'n laatste bonus in de wacht gesleept.
Ergens wel logisch,maar Apple biedt ook al ontgrendelen met een mondkapje of andere obstructie in combinatie met een Apple Watch.
Klopt en dat werkt prima maar dan ontgrendel je met de iWatch en niet meer met FaceID.
(Het heet een Apple Watch (het heeft nooit iWatch geheten)) FaceID wordt nog steeds gebruikt, alleen accepteert hij een ‘half gezicht’ als je een gedeblokkeerd horloge draagt.

(Ofwel, iemand anders z’n gezicht kan m’n telefoon niet deblokkeren omdat ik er naast sta met m’n horloge)
Nee, FaceID wordt in z’n geheel niet gebruikt en ook aandacht is niet vereist als de Watch je toestel unlockt. Zie HT212208.
Ik heb het even uitgeprobeerd.
Mijn telefoon deblokkeert bij mij met een half gezicht en een horloge, maar niet als m’n vrouw hem met haar (halve) gezicht probeert te deblokkeren (en ik dus mijn horloge om heb) die direct naar mij zit
sorry, verkeerde tread

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 26 augustus 2021 12:12]

Of je koopt een Apple Watch...dan werkt de normale FaceID gewoon met mondmasker.
Dan werkt FaceID dus niet maar unlockt je Watch het toestel op basis van nabijheid. Er wordt niet meer naar je gezicht gekeken, dus in principe kunnen anderen je telefoon ook unlocken. Uiteraard krijg je wel een notificatie op je Watch met een knop om het toestel direct weer te locken, maar toch.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 25 augustus 2021 20:44]

@TheVMaster

Een pincode hoef je niet altijd te raden maar wordt vaak afgekeken. Je kan zelfs aan de beweging van de vinger al het eea afleiden gezien de nummers altijd op dezelfde plaats staan.

[Reactie gewijzigd door Bor op 25 augustus 2021 19:29]

Ja, tuurlijk. Dat is wel de meest voor de hand liggende methode. Als iemand altijd FaceID gebruikt valt er weinig af te kijken, benieuwd hoe hij dan in mijn telefoon zou moeten komen :+
Zo veilig is Face ID is niet, m'n dochter kan gewoon iPhone 12 van haar moeder unlocken.
Werkt niet altijd maar af en toe komt ze er gewoon in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee