Nou gelukkig hebben we met jou wel een expert in huis dan, (Wel een expert die denkt dat Vendor lock-in en monopolie positie niet (erg) verschillend zijn..)
Ik gebruik liever het autoriteitsargument niet, maar inderdaad ik heb hier voor gestudeerd en houd me hier nog steeds incidenteel mee bezig (hoewel mijn expertise inmiddels elders ligt).
Met Vendor Lock-in is wettelijk helemaal niets mis, zolang het niet voorkomt dat andere partijen de markt ook kunnen betreden. Het idee achter Lock-in is dat je het te duur en/of onhandig maakt voor de klant om te switchen naar een andere leverancier.
Ook een monopolie is bij wet niet verboden.
Wat verboden is is om misbruik te maken van een economische machtspositie. Er is geen limitatieve opsomming van wat dat is. Een machtspositie is "een economische machtspositie van een onderneming, die deze in staat stelt de instandhouding van een daadwerkelijke mededinging in de relevante markt te verhinderen doordat zij sterk genoeg is om zich in belangrijke mate onafhankelijk van haar concurrenten, afnemers en uiteindelijk de consumenten te gedragen"
Nogmaals, met alle respect, je brengt het heel overtuigend, maar wat jij zegt klopt gewoon juridisch helemaal niet.
Wat eigenlijk moet gebeuren is dat we even kappen met al die rechtszaken her en der en dat de politiek aan zet is om een beleid op te zetten wat op deze tijd is gericht.
Hier komt het uiteindelijk op neer, er zullen regeringen moeten zijn die hun marktmeesters bewapenen en instrueren om misbruik aan te pakken en vervolgens zal er een lange juridische strijd gevoerd worden, waarbij elke tweedejaars rechten student de juridische argumentatie van beide kanten zal weten uit te tekenen, maar wat het resultaat is kans niemand zeggen, jij ook niet.
Sterker, volgens de monopolie richtlijnen is Apple zelfs geen monopolie, ze bezitten ~15-20% v/d markt met hun producten.
Om hier nog even op terug te komen, ik weet niet wat jij bedoelt met "monopolie richtlijnen", maar er is
jurisprudentie die zegt dat je met 20% marktaandeel al dominant kan zijn. Het hangt van veel meer factoren af dan marktaandeel, waarbij je markt (1) en marktaandeel (2) ook nog op schier oneindig veel manieren kan bepalen.
Een belangrijk component om een economische machtspositie te bepalen is hoe gemakkelijk het is voor klanten om over te stappen naar concurrentie. Het netwerkeffect is al een aantal keer in mededingingszaken behandeld en kan een sterke aanwijzing zijn van een economische machtspositie. Met dezelfde logica is duidelijk dat de de vendor lock-in ook schuurt.
Waarbij het nogmaals veel ingewikkelder en genuanceerder ligt dan ik in 3 minuten in in een reactie kan typen en ik ook zeker niet zeg dat een vendor lock-in per definitie een economische machtspositie betekent. Wat ik wel zeg is dat jouw verhaal juridisch in ieder geval niet klopt.
(1) Bijvoorbeeld, wereldwijd/nationaal/lokaal, zakelijk en consumenten apart of samen. Misschien slechts een bepaald onderdeel van de zakelijke (bijv. financiele klanten) of consumenten (bijv. jongeren) markt. Alleen smartphones, of alle mobiele telefoons, of alle mobiele apparaten, of alle elektronica, etc. Kijk je naar software (OS) of hardware (telefoons)
(2) Bijvoorbeeld, bijv. % van het aantal klanten, % van verkochte apparaten, % van de in de markt behaalde omzet, % van in de markt behaalde winst, etc.
Als Apple mij zou inhuren zou ik de markt en het marktaandeel heel anders bepalen dan als een potentiele marktwaakhond mij inhuurt. En dan is maar de vraag hoe de rechter er mee om gaat.
[Reactie gewijzigd door ph4ge op 20 augustus 2021 14:00]