Onderzoekers waarschuwen voor risico's bluetooth bij uitzetten iPhone

Duitse beveiligingsonderzoekers hebben gewaarschuwd voor beveiligingsrisico's omdat vanaf iOS 15 bluetooth aan blijft als gebruikers een iPhone uitschakelen. Bovendien is de bluetoothfirmware niet gesignd en niet versleuteld.

De onderzoekers van TU Darmstadt beschrijven in hun paper dat ze door het gebrek aan beveiliging van de bluetoothfirmware die hele firmware konden aanpassen en naar de telefoon konden sturen. Doordat het besturingssysteem is uitgeschakeld, krijgt die firmware dan toegang tot de Secure Enclave. Dat maakt in theorie malware mogelijk.

De aanval is nu pas mogelijk, omdat onder iOS 15 functies als Find My iPhone, Express Cards en Digital Car Key beperkte tijd beschikbaar blijven. Die moeten zo lang mogelijk werken en dus werken ze ook als de telefoon zichzelf uitschakelt wegens een gebrek aan resterende accucapaciteit. Daarbij gaat het om NFC, Ultra Wideband en bluetooth. Hoewel Apple niet precies zegt hoe lang die functies beschikbaar blijven, gaat het volgens de onderzoekers om vijf uur.

Apple bracht iOS 15 vorig najaar uit en het gaat vermoedelijk om een van de eerste onderzoeken naar de beveiligingsaspecten van de functionaliteit. Apple heeft nog niet gereageerd. De onderzoekers raden aan om een fysieke switch in iPhones te zetten die de stroomtoevoer vanuit de accu uitschakelt. "Dat zou de situatie voor gebruikers die om privacy geven, en voor slachtoffers van surveillance, verbeteren." De onderzoekers presenteren hun bevindingen deze week op de ACM-conferentie over beveiliging van draadloze netwerken. Die conferentie vindt deze week plaats in de Amerikaanse stad San Antonio.

Actieve functies na uitschakeling iPhones Firmware gesignd Firmware versleuteld
NFC Ja Ja
UWB Ja Nee
Bluetooth Nee Nee

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-05-2022 • 14:50

153 Linkedin

Submitter: Peter_Utrecht

Reacties (149)

149
143
79
7
0
42
Wijzig sortering
Blijft Bluetooth ook aan staan als de gebruiker zelf de telefoon uitschakelt? Of alleen als de telefoon "uit gaat" vanwege dat de accu bijna leeg is?
Bluetooth blijft ook aan als jij de telefoon uitschakelt. (tenzij je de functie uitschakelt in het menu)
Geweldig. Doet me denken aan een quote uit de Simpsons over Apple devices: "x: But the light is on. y:That indicates that it's off."

[Reactie gewijzigd door MartijnHavinga op 16 mei 2022 15:21]

Volledig uitschakelen van BT kan via de instellingen, dan gaat het ook niet aan als het toestel uit gaat met een lage batterij.

Na het uitzetten komt er wel een extra tekst bij dat het nodig is voor AirDrop, AirPlay, Zoek mij en locatievoorzieningen.
Het zou beter zijn (denk ik) als de iPhone GPS zou gebruiken in plaats van BT ervoor.

Veel preciezer en dan had je deze issue niet.

Nu maar hopen dat Apple dit fixed.
De iPhone gebruikt BT om met andere iPhones in de buurt te communiceren en dan de lokatie door te geven aan jou. Dit wordt ook gebruikt door de airTag.
Als er genoeg andere iPhone gebruikers in de buurt zijn dan kan je tot op minder dan een meter nauwkeurig bepalen waar je mobieltje/sleutelhanger is...en hoewel ik zelf geen iphone heb schijnen er toch best wel veel in omloop te zijn :)

GPS werkt niet onder alle omstandgheden en is ook niet altijd nauwkeurig.

Het standaard aanstaan grenst in mijn opinie aan inbreuk op de privacy, maar je zal er wel mee instemmen als je "akkoord" gaat met de (ongelezen) voorwaarden.
GPS werkt niet onder alle omstandgheden en is ook niet altijd nauwkeurig.
De Bluetooth van AirTag en Find My iPhone gebruikt ook gewoon GPS hoor, alleen dan die van de toestellen om het bluetooth baken heen.
Yes sir, het is een hybride systeem.
Het zal ook beter werken als er meer iPhones in de omgeving zijn, omdat dat de triangulatie veel preciezer maakt, en omdat het hybride is werkt het ook als er geen GPS signaal aanwezig is (bijvoorbeeld in een gebouw, metro station, enzovoorts).

Zo zijn er nog een aantal handigheidjes die het een (op zich) goed systeem maken.

Het beste is toch nog steeds om je telefoon of sleutels niet te verliezen |:(
Maar dan moet ook wifi of de mobiele data verbinding actief blijven anders kan het toestel de locatie niet doorgeven. Met BT kan het andere apple apparaten in de buurt gebruiken om dit te doen.
Het zou beter zijn (denk ik) als de iPhone GPS zou gebruiken in plaats van BT ervoor.

Veel preciezer en dan had je deze issue niet.

Nu maar hopen dat Apple dit fixed.
BT moet o.a. voor CarKey aan blijven.
En als je helemaal geen auto hebt? Dan heb je dat ook niet nodig.
[...]

Dan moet je geen BMW nemen dus.
BMW was een launch partner voor Apple CarKey in 2021 en heeft het aanbod van ondersteunde modellen inmiddels flink uitgebreid maar het is niet exclusief voor BMW.

Hyundai en Kia hebben inmiddels ook modellen met CarKey beschikbaar, waaronder de in Nederland relatief populaire Kia Niro.
Als je hem handmatig wilt uitschakelen dan krijg je een melding dat zoeken tijdelijk nog mogelijk is na het uitschakelen. Om dat te omzeilen kun je eerst "zoek mijn iPhone" tijdelijk uitschakelen.
Zoek mijn-netwerk*. Toch een subtiel verschil. De iPhone biedt inderdaad aan om dit uit te schakelen als je je iPhone uitzet. Overigens is dat enkel voor die functie, voor NFC (Oa voor OV-/en toegangskaarten als je die express functie aan hebt gezet) en je autosleutels (ook BLE) wordt dat niet aangeboden; dus als je die naast je ZM aan hebt staan zal ZM ff uitzetten denk ik niet als effect hebben dat heel je Bluetooth en/of NFC uitschakelt.
Voor wie een Raspberry Pi heeft liggen en het interessant vindt:
Draai deze code (Github) maar eens, en dan kan je zelf zien wat er wanneer gebeurt.
Ik vind het zeer storend hoe Apple met dit soort draadloze connecties omgaat.
Ik bewaar mijn iPhone bij het parkeren, vaak in mijn auto, omdat ik het als dedicated Spotify speler gebruik. Als bluetooth dan aanblijft, of aan gaat, verhoogd dat de kans op inbraken. (Criminelen willen namelijk wel eens zoeken naar radiosignalen, om te bepalen of er in een auto nog een telefoon of laptop ligt.)

Ook storend is dat als je bijvoorbeeld wifi uitschakeld het automatisch de volgende dag weer aan gaat 8)7
Dit hebben ze een keer in een update er doorheen geramd. Wifi is wel helemaal uit te schakelen als je helemaal naar de Wifi instelling gaat, maar omdat ik het vaak aan/uit schakelen, is het storend dat het niet meer via de snel optie kan. Belachelijk is dat als ik kies om iets uit te schakelen Apple denkt: ik weet beter voor je wat je wilt dan jezelf, dus ik schakel het morgen weer zonder je toestemming aan. Het aanzetten van Bluetooth terwijl je zelf expliciet je telefoon uitzet, is weer zo iets dergelijks.
Maak gewoon een optie, zodat de gebruiker zelf de keuze heeft.
Je hebt toch ook gewoon de keuze? Je kan zoek mijn netwerk gewoon uitschakelen (tijdelijk of permanent), express cards moet je zelf eerst aanzetten voordat dit überhaupt werkt en er is niemand die je verplicht om een sleutel van je auto toe te voegen. :P

Als je wil kan je trouwens een shortcut maken die regelt wat je wilt (evt met 3 tikjes op je iPhone’s achterkant). Niet wat jij exact wil, maar het merendeel wil nu eenmaal graag de manier waarop het nu werkt. (Dus WiFi “uit” in control center is equivalent aan “verbinding verbreken, maar nog wel AirDrop functies e.d. actief houden”. Helemaal uit moet je idd naar instellingen.)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 16 mei 2022 15:33]

Waarom is uit niet gewoon uit?

Geef mij desnoods een melding wil je Wi-Fi & Bluetooth weer aanzetten naar x tijd?

Misschien denk ik te moeilijk maar waarom is het zo moeilijk om dingen uit te zetten en uit de houden?

Als je Bluetooth toch aanblijft bij "uit" zetten. Gooi dan de knop weg. Bluetooth staat aan en dat is het.
Waarom is uit niet gewoon uit?
Uit is wel gewoon uit... De knop in control center is echter geen aan-/uitknop, maar een knop om de verbinding met het netwerk te verbreken. En dat zegt de knop ook netjes als je hem aantikt.
Misschien denk ik te moeilijk maar waarom is het zo moeilijk om dingen uit te zetten en uit de houden?
Dat is helemaal niet moeilijk, het is zelfs extreem simpel. Maar je moet dan wel de aan/uit knop gebruiken en niet de “verbreek verbinding” knop. Wil je WiFi en/of Bluetooth uitzetten, dan moet je de aan/uit schakelaar overhalen. En die zit in instellingen, niet in Control Center. Ik zie er weinig moeilijks in, het werkt precies zoals geadverteerd en de knop doet precies wat hij zegt dat hij doet.
Als je Bluetooth toch aanblijft bij "uit" zetten. Gooi dan de knop weg. Bluetooth staat aan en dat is het
Nee, als je Bluetooth/WiFi uitzet dan staat het ook echt uit en niet aan. Het probleem is hier dat sommige mensen blijkbaar de “verbreek verbinding” knop beschouwen als de “uit” knop. Maar dat is het niet, dat zegt de knop ook netjes als je hem aantikt en dat staat zo ook beschreven in de handleiding en documentatie.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 16 mei 2022 20:55]

Uit is wel gewoon uit... De knop in control center is echter geen aan-/uitknop, maar een knop om de verbinding met het netwerk te verbreken. En dat zegt de knop ook netjes als je hem aantikt.
Niet meer ja, voor dit werd veranderd was het wel gewoon een echte aan/uit knop.

Het is een van de vele gevallen waar ik vind dat Apple soms het tapijt onder de gebruiker vandaan trekt door in iOS updates opeens dit soort dingen te veranderden. Opeens werkt je telefoon niet meer zoals je wil, en je moet het er maar mee doen want Apple vindt het het beste voor je.

Apple heeft dit door de jaren enkele keren gedaan met macOS wat uiteindelijk een van de redenen is geweest dat ik er vanaf ben gestapt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 mei 2022 06:31]

Het zou ook kunnen dat Apple, via feedback, heeft begrepen dat de meerderheid liever een 'verbreek verbinding' heeft in het control center. Het is niet zo dat de 'hele wereld' zich ergert aan die 'verbreek'-knop, maar slechts een deel van de gebruikers.
Het zou kunnen, maar ik verwacht eerder dat er commerciele belangen achter zitten (promotie van hun functionaliteit als AirDrop, AirTag/FindMy etc).

Maar zelfs als een meerderheid het wil, zou het ze sieren om ergens een optie te maken om het aan te passen zoals het was. Dat is precies wat me stoort aan Apple, het is te 'opinionated'.

Zelfs als de mening van een bedrijf als Apple overeen komt met je eigen mening, dan is het alsnog vervelend als ze die na aankoop veranderen en daarmee je workflow negatief veranderen als je dat niet wil. Omdat me dat meerdere keren gebeurd is met macOS vermijd ik dat soort software steeds meer.

Mijn desktop is nu KDE en het was echt een verademing om weer opties te hebben om dingen aan te passen zoals ik wil. Achteraf gezien ben ik veel te lang bij macOS gebleven :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 mei 2022 07:40]

Inderdaad geeft Apple in zijn documentatie aan dat AirDrop en dergelijke door blijven draaien als je alleen de verbinding verbreekt. Wel zo handig (voor de gebruiker van die functie's).

Één constante interface. Geen meerdere manieren om iets aan te passen (zoals in Windows, bijv het configuratie-menu). Dat het een 'beperking' inhoudt van de tweak-mogelijkheden is voor sommige jammer, andere zitten daar niet mee.

Jarenlang met CentOS mogen werken. En met nog wat besturingsystemen. Vandaar dat ik in mijn privé situatie voornamelijk op OS X zit. (Naast windows voor games). Geen zin meer in het urenlange (moeten/kunnen/mogen) aanpassen van een computer aan mijn wensen.

Zit sinds de jaren 80 in de IT en als er één ding is wat ik geleerd heb is dat er niets constant is, en dus regelmatig je workflow moet aanpassen. Voorkwam dat ik vastroestte in 'we doen het hier altijd op die manier, geen idee waarom'.
Ja verandering ansich heb ik geen probleem mee. Maar het moet wel een vooruitgang opleveren voor me. Verandering "omdat Apple vanaf nu nou eenmaal zo werkt" is net zo erg als "we doen het hier altijd zo". Sommige van Apple's veranderingen zijn een achteruitgang geweest voor me. Met name omdat ze zich steeds minder op power users richten en meer op de rijkere consument die compleet in het Apple ecosysteem zit. De laatste grote updates bevatten vooral regressies voor me, en de meeste nieuwigheden kon ik niet gebruiken omdat ik niet volledig in Apple's ecosysteem zit. Bijvoorbeeld, iCloud keychain heeft geen zin als je er alleen vanaf Apple devices bij kan. AirDrop is leuk maar vanaf andere OS'en kan je er niets mee. Idem met facetime, mesages, Safari (bookmarks sync) enz.

Overigens gebruik ik nog wel Mac voor werk maar niet meer als prive daily driver (dat is nu FreeBSD). En ik heb ook Windows voor gaming :) Ik vind het vooral jammer omdat Apple in de 10.5 tijd een super OS was, krachtig met unix achtergrond en toch een gelikte gebruikerservaring. En het was nog niet zo'n gesloten ecosysteem.

Juist het steeds meer richten op lock-in en functies die alleen op Apple apparatuur werken zijn me een probleem geweest. Al was dat niet het enige, de hardware was ook een probleem (te weinig poorten en te weinig travel op het butterfly keyboard met name). Dat is inmiddels opgelost maar toen was ik al helemaal over :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 mei 2022 09:19]

Los van de knop die doet wat hij zegt als je hem aantikt, het feit dat een significant deel van de gebruikers deze functionaliteit anders begrijpt wil alleen maar zeggen dat het gebruik van deze knop weinig intuitief in gebruik is. Een gebruiker ziet een aan/uit knop en beschouwt 'uit' ook effectief als 'uit' en blijft ook 'uit' tot ik anders beslis, idem voor 'aan'. Niemand wil een schakelaar omzetten, die later op een willekeurig moment zichzelf terug omschakelt.
Bovendien was het uitzetten van de wifi en Bleutooth via het control center in eerdere versies van iOS ook echt 'uit'. Apple heeft in recentere versies van iOS deze functionaliteit aangepast, maar veel gebruikers moeten hier klaarblijkelijk nog steeds aan gewend raken.
99 van de 100 mensen zetten de WiFi uit omdat ze een klote experience hebben op een ander netwerk dan thuis (bijv de captive portal in de Appie).

Als uit echt uit was, zo de gemiddelde gebruiker hun hele 4G abonnement opstoken wanneer ze savonds gaan Netflixen.

Dit gedrag van die knop is de juiste voor een overgrote meerderheid van de mensen. Als je WiFi echt uit wilt, zit er 2 tikken verder de echte aan/uit knop.
Dan leert men dat ze WiFi niet uit moeten zetten.. hoe zo bepaalt Apple voor de gebruiker wat goed of fout is? Misschien wil ik mijn 4G abo helemaal leeg trekken?
Apple bepaalt. Dat is het hele idee van een iPhone. Als je dat niet wilt, moet je geen iPhone nemen.
Uit is wel gewoon uit... De knop in control center is echter geen aan-/uitknop, maar een knop om de verbinding met het netwerk te verbreken. En dat zegt de knop ook netjes als je hem aantikt.
Maar vervolgens word je verbinding weer na X uur opnieuw aangezet.. ??? |:(
Je moet het meer zien als een verbasterde manier net als private browsing in safari. De albert heijn scanners in de winkel zullen je waarschijnlijk niet zien (zover ik het begrijp 🫣).

3e malifide partijen kunnen alsnog vervelen. Zet hem uit als je hem uit wil hebben.

Btw helemaal met je eens dat het leip is dat het vanzelf weer aangaat als mijn apple meuk toch al met elkaar blijft praten.

[Reactie gewijzigd door mare op 17 mei 2022 15:49]

Ik denk dat je iets te ver meegaat in de logica van Apple in deze.

Je hebt waarschijnlijk gelijk dat de huidige oplossing 'het beste werkt voor de meesten', maar dat maakt het nog niet per se logisch/makkelijk/duidelijk voor de gebruikers.
En die zit in instellingen, niet in Control Center.
Als je met je vinger “force” touch op de knop drukt dan kan je in naar de instellingen vanuit control center.
Ik heb geen problemen met het “fake” uitzetten van Bluetooth en terug automatisch inschakelen van WiFi.
Ik vind dat juist heel erg handige features!
Ik wil soms eens bewust van mijn WiFi om iets te testen. Als ik zou vergeten de WiFi terug zelf aan te zetten zit ik op het einde van de maand over mijn datalimieten. Gelukkig zorgt mijn iPhone dat WiFi vanzelf terug aan gaat de volgende dag zodat dat niet voor komt.
Soms wil ik Bluetooth uitzetten zodat iemand anders makkelijker kan verbinden met een bt speaker, maar dan heb ik nog steeds verbinding met mn Apple Watch, ideaal gewoon!

Ik persoonlijk heb nog geen nadelen van die beide switches ondervonden (want ik kan het alsnog volledig uitzetten in de instellingen wanneer ik dat zou willen)

Waarschijnlijk zijn er meer mensen met ene use case zoals ik dan mensen die dit niet willen. Dan is het toch logisch dat Apple dat als default kiest?
Ik snap wat je bedoelt, ik doe hetzelfde als jij maar ik denk dat het overgrote merendeel van de smartphone gebruikers dit niet of nooit zal doen.

Uit betekent gewoon uit totdat je het weer aanzet, dit is analoog aan praktisch alle andere apparatuur die je gebruikt.
Maar de verwachting dat het 'knopje' indrukken 'uitschakelen van WiFi' betekent is een aanname. Zo heb ik in mijn auto ook kopjes voor bijvoorbeeld "start/stop tijdelijk uitschakelen' en ook een knop voor tractiecontrole, als ik het contact uitschakel en weer inschakel gaan die standaar weer aan. Dat is hoe de fabrikant het bedacht heeft en in zekere zin ook logisch omdat je die functies vaak tijdelijk uitschakelt (in de wasstraat bijvoorbeeld).

Dat er dan een verwachting is dat het knopje indrukken permanent uitschakelen betekent heeft meer met gebrek aan kennis van de gebruiker te maken, soms is de handleiding lezen toch verstandig :). In het geval van de iPhone krijg je ook een melding dat de WiFi tijdelijk is uitgeschakeld, in mijn auto krijg ik die melding overigens ook.

Ik moet bekennen dat ik me in het begin ook afvroeg waarom WiFi steeds weer aanging, dus ik kan eventuele frustratie begrijpen, maar nadat ik heb gelezen waarom het is was het duidelijk voor mij.
Zo heb ik in mijn auto ook kopjes voor bijvoorbeeld "start/stop tijdelijk uitschakelen' en ook een knop voor tractiecontrole, als ik het contact uitschakel en weer inschakel gaan die standaar weer aan. Dat is hoe de fabrikant het bedacht heeft en in zekere zin ook logisch omdat je die functies vaak tijdelijk uitschakelt (in de wasstraat bijvoorbeeld).
Start stop systeem zet ik juist bewust uit. Het is rete irritant. Vooral als je een automaat hebt en de motor al uitgooit als je bijna stil staat. Via een tussen stekker nu default uit weten te krijgen, nou ja een arduino die na starten motor hem gelijk uit zet en ook als de auto anders vind hem direct weer uitzet tenzij de knop daadwerkelijk gebruikt wordt.

Wat een verademing, maar wat een schandalige omweg…
Als je uitzetten zegt moet je ook uitzetten doen, net als in het echte leven.
Als die logica niet meer opgaat verliezen we allemaal ( 2+2 = apple )
Dat het voor jou een feature/worst is is duidelijk en prima.
Maar Apple: Geef die feature een passende naam ... 'smart offswitching' of 'stay sneaky connected' of iets anders wazigs a.u.b.
De iPhone geeft aan: "WiFi losgekoppeld tot morgen" lijkt me duidelijk dat het dan tot morgen is. De functie heet dan ook: "Disconnect from WiFi-networks. https://support.apple.com/en-us/HT208086
Als ik mijn TV uitzet, dan gaat hij ook niet helemaal uit. Om mijn TV uit te zetten moet ik de stroom er volledig afhalen. Ik zeg dit om aan te geven dat er meer voorbeelden zijn waar uit <> uit is.
Maar als je de volgende ochtend dan benden komt staat hij niet weer te tetteren, dan moet je zelf eerst echt op aan drukken.
Dus uit is dan wel degelijk uit.
Wat jij doet met de stekker is spanningsloos maken.
Punt blijft: uit is niet uit. De TV gaat bijvoorbeeld spontaan aan voor onderhoud of updates.

[Reactie gewijzigd door jmvdkolk op 18 mei 2022 08:42]

Waarom is uit niet gewoon uit?

Geef mij desnoods een melding wil je Wi-Fi & Bluetooth weer aanzetten naar x tijd?

Misschien denk ik te moeilijk maar waarom is het zo moeilijk om dingen uit te zetten en uit de houden?
Omdat je het dan op de verkeerde plek doet waarschijnlijk, uitzetten van zowel Bluetooth als WiFi via de instellingen op een iPhone is ook gewoon uit, dat gaat niet aan na een bepaalde tijd weer aan.
Dat is van hetzelfde niveau als een aantal jaar geleden toen de iPhone 'verkeerd werd vastgehouden'.
Dat is van hetzelfde niveau als een aantal jaar geleden toen de iPhone 'verkeerd werd vastgehouden'.
Nee hoor dat is helemaal niet hetzelfde niveau.
Kom op joh, die knopjes zijn gewoon verwarrend. Ze zijn niet logisch en niet intuitief. Apple probeert hier iets op te dringen wat in hun voordeel is, niet in ons voordeel.
Misschien ben ik naïef want je kunt wifi en bt twee keer uitzetten. Als je dit doet via swipen dan gaat wifi en bt na een dag vanzelf aan. Als je dit doet via de settings dan blijven ze beide uit.

{zoeken naar beschikbare netwerken uitzetten bespaart batterijen} ;)

Ben eigenlijk ook benieuwd naar ‘airplane mode’ en je vanwege veiligheid helemaal geen wifi of bt aan mag hebben. Worden de wachttijden binnenkort verlengt op het vliegveld naar vijf uur zodat je telefoon helemaal uit is en controle op naleving. Dan zie ik een toename in telefoons waarbij je de accu er uit kunt halen :X of een afname in vluchten.
Airplane mode is uit. Net een reis van 36 uur achter de rug. (Ik had geen wifi of bluetooth bij de overstap-luchthaven).
Als je wil kan je trouwens een shortcut maken die regelt wat je wilt (evt met 3 tikjes op je iPhone’s achterkant). Niet wat jij exact wil, maar het merendeel wil nu eenmaal graag de manier waarop het nu werkt. (Dus WiFi “uit” in control center is equivalent aan “verbinding verbreken, maar nog wel AirDrop functies e.d. actief houden”. Helemaal uit moet je idd naar instellingen.)
Hoe weet je dat het merendeel dit wilt? is er onderzoek naar gedaan?
Ik zou eerder stellen dat het merendeel niet weet wat ze willen en/of niet weet wat de mogelijkheden zijn en dus 'onbewust' alles accepteren wat Apple (en ook andere fabriekanten) doet.
WiFi kan o.a. worden uitgezet om te voorkomen dat het toestel verbinding maakt met onveilige netwerken of getraceerd kan worden. Dan moet een OS dat niet vanzelf weer aan willen zetten!
Zeker in bepaalde landen/omgevingen kan het voorkomen dat een hacker een WiFi netwerk opzet dat vertrouwd lijkt. Zou lekker zijn als je dan sochtends wakker wordt en je telefoon een "update" heeft binnengehaald omdat de WiFi vanzelf aan ging |:(
Alleen zet het OS het ook niet zomaar vanzelf weer aan. Het gaat kijken of er bekenden netwerken in de buurt zijn en enkel dan schakelt het wifi terug in omdat het er van uit gaat dat je het zelf vergeten aan te zetten bent en je zo dus wil helpen om data op je mobiele abbonement te besparen.

In de basis niets mis mee, maar men moet het wel goed uitleggen en zeggen hoe je wifi wel uit kunt zetten op een manier dat deze uit blijft.
Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan dat toch niet echt goed uitgelegd vinden: Onder het hoofdstuk "De verbinding met wifinetwerken verbreken" wordt vervolgens genoemd "Wanneer wifi is uitgeschakeld...." Maar wifi is toch juist niet uitgeschakeld, alleen de verbinding is verbroken? Apple maakt het onnodig complex door onderscheid te maken tussen Uitschakelen en Helemaal Uitschakelen

Van Dale: uit·scha·ke·len (schakelde uit, heeft uitgeschakeld)
1 door schakeling buiten werking stellen (tegenstelling: inschakelen)

[Reactie gewijzigd door pdidi op 17 mei 2022 14:51]

Doen ze ook, maar niemand volgt de tutorial/leest de handleiding/kijkt in de documentatie. Eg: https://support.apple.com/nl-nl/HT208086
Als ik het goed lees is de kwetsbaarheid het grootst als het, toestel een iPhone of iPad of AppleWatch of AppleTVos en ook de m1 en m2 MAC draagbaar, eigenlijk helemaal uit zal zijn vanwege het nieuwste OS.

Kwestie van een sleutel erop en fysiek uit te kunnen zetten, als optie een swipe?

ACM investigate, don’t shoot hour privacy up where te sun won’t shine.
k zou eerder stellen dat het merendeel niet weet wat ze willen en/of niet weet wat de mogelijkheden zijn
Precies en dat is de reden waarom Apple het voor ze vast legt. Anders krijg je weer klachten dat bepaalde zaken niet werken omdat de mensen die niet weten wat de mogelijkheden zijn ze gaan aanpassen.

Wil je dat allemaal wel aanpassen dan ben je bij iOS simpelweg niet aan het juiste adres en daar is helemaal niets mis mee. In het Smartphone landschap kan je prima ergens heen waar dat allemaal wel mogelijk is.
“Some people say, ‘Give the customers what they want.’ But that’s not my approach. Our job is to figure out what they’re going to want before they do. I think Henry Ford once said, ‘If I’d asked customers what they wanted, they would have told me, ‘A faster horse!’ People don’t know what they want until you show it to them. That’s why I never rely on market research. Our task is to read things that are not yet on the page.”

---Steve Jobs
Dus je moet zelf een geautomatiseerde zaak middel een shortcut uitzetten?
Je moet zelf het menu induiken?

Gewoon omdat Apple denkt dat de meesten dit schijnbaar zo willen?

En wie zegt dat de meesten dat zo willen? Waar is de bron dat dit zo werkt?
Dus je moet zelf een geautomatiseerde zaak middel een shortcut uitzetten?
Je moet helemaal niets natuurlijk. :)
Je moet zelf het menu induiken?
Is dat iets vreemds…? :P Dat is immers waar de knoppen zitten om de boel aan/uit te zetten, dus dat lijkt me erg logisch en alles behalve vreemd. Je lijkt echter haast te (willen) suggereren dat het uitschakelen absurd veel werk is vergeleken met verbinding verbreken, dus laten we even vergelijken:

De manieren om WiFi geheel uit te zetten:
- “Hey Siri, zet WiFi uit”
OF
- Long-press aan-knop en zeg “zet WiFi uit”.
OF
- Long-press op Instellingen
|-> WiFi
||-> Zet schakelaar uit.
OF
- Tik op instellingen
|-> Tik op Wifi
||-> Zet schakelaar uit.

De flow om de WiFi-verbinding te verbreken:
- Swipe-down om CC te openen
|-> Tik op WiFi-icoon.
Er is naar mijn weten geen alternatieve flow om enkel de verbinding te verbreken, de CC-knop is de enige dit dit voor je kan regelen.

Via Siri kan je dus heel erg snel je WiFi of Bluetooth volledig uitzetten. En als we het over via schermaanraking hebben zonder te praten: het verschil tussen de verbinding verbreken met behoud van alle overige features en het geheel uitschakelen van WiFi is dus letterlijk één extra tikje op het scherm.

You tell me, puur even kijkend naar via schermaanraking: is dat ene tikje extra om uit te zetten ipv verbinding te verbreken werkelijk zo rampzalig dat daar een probleem van gemaakt moet worden of het zelfs “niet gebruiksvriendelijk” te noemen? En ik maar denken dat ik lui was. :P

En als dat dus al teveel gevraagd of verschrikkelijk lastig is, dan kan je (niets moet) dus eventueel een shortcut maken als je dat wilt zoals ik suggereerde. Die kan je koppelen aan een actie, bijvoorbeeld 3x tikken op achterkant iPhone. Dan schakelt ie het voor je uit. :)
Gewoon omdat Apple denkt dat de meesten dit schijnbaar zo willen?
Dat is niet denken, maar weten. Mensen willen dat AirDrop, Apple Pencill etc. etc. gewoon blijft functioneren ongeacht of ze verbonden zijn met netwerk of andere accessoires. Nogal logisch ook. Daarom is er een knop in control center waarmee je snel en gemakkelijk de verbinding kan verbreken met het netwerk zónder enig effect op al deze functies, om die mensen te voorzien van een makkelijke optie om dit te bewerkstelligen.

Wil je WiFi echter helemaal uit? Ook prima! Dat kan dus snel en gemakkelijk op de vele manieren die ik hierboven heb beschreven. Zijn er mensen die willen dat de CC knop ook “WiFi helemaal uit” inhoudt? Evident, maar die hebben dus pech: die knop daar is puur voor verbinding verbreken/weer verbinden. Om de chip te toggle’en moet je dus de daar voor bedoelde knop of Siri gebruiken, simple as that en voor ieder wat wils. Geen noodzaak voor drama lijkt me? Maar dat kan aan mij liggen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 17 mei 2022 02:26]

Dus omdat de meerderheid een bepaalde functie op hun toestel op een bepaalde manier wil hebben mag iemand die het anders wil geen andere keuze maken en bepaalt de fabrikant na aankoop hoe het toestel gebruikt MOET worden? Ik heb het hier al vaker gezegd, ze kunnen beter toestellen gaan verhuren dan ze te verkopen.
Euh, nee. Dat hoor je mij niet zeggen en dat slaat ook helemaal nergens op. Nee, die “verbreek verbinding” knop werkt zo omdat de meerderheid wil dat functies als AirDrop beschikbaar blijven ongeacht de verbinding met een willekeurig WiFi netwerk. Derhalve verbreekt die knop de verbinding met het netwerk, maar laat de chip aanstaan. Dit wordt je ook netjes verteld, staat zo in de handleiding én in de tutorial die je krijgt bij setup. Wil je WiFi helemaal uitzetten dan kan dat ook, dat is echt geen enkel probleem, maar dan moet je dus de aan/uit schakelaar overhalen ipv op de “verbreek verbinding” knop te duwen… :+ Waar cyb over klaagt is dat de “verbreek verbinding” knop niet de “zet wifi helemaal uit” knop is. Tja, dat is nu eenmaal hoe de UI in elkaar is gezet, de aan/uit knop zit ergens anders en die zul je moeten gebruiken wil je WiFi uitzetten. Is dat werkelijk zo vreemd? :+ Is een beetje als klagen dat de volume omhoog knop niet volume omlaag is terwijl jij dat wel zo wilt hebben. Zo steekt het nou eenmaal niet in elkaar. (Al verwacht ik nu dat er een bijdehand komt die zegt dat je dat misschien wel kan doen via de Toegankelijkheids-instellingen, maar alé, t gaat om het idee. :P)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 16 mei 2022 20:50]

het merendeel wil nu eenmaal graag de manier waarop het nu werkt.
Is dat zo? N=1 natuurlijk, maar voor mij is dit dus een reden waarom ik nooit aan iPhones begonnen ben.

Ik kan wel een andere verklaring vinden waarom bluetooth altijd aan moet zijn van Apple (wat al langer zo is). De artikelen erover die ik terug kan vinden linken het eerder aan (geo)marketingdoeleinden (x, y), tracking-beacons (x, y).

Ik hou me natuurlijk aanbevolen voor bronnen/uitleg waaruit blijkt dat het het merendeel het graag zo zou willen hebben!
End daarom is het ook geen uitknop maar een verbreek verbinding knop, zoals de iPhone zelf aangeeft EN in de handleiding staat.

Als de gebruiker het uit wilt zetten, dan moet je dat uitzetten in het menu. Uit = uit, verbreken = verbreken.
Dat is hoe de wereld werkt, het knopje doet wat het knopje zegt/
Sorry maar de wireless data knop rechts erboven zet ook de slider om in de settings van de wireless data.
Waarom zou die van de WiFi dit nu weer niet doen?

Inconsistent design is het probleem hier. Mensen verwachten dat de knop de WiFi uitzet omdat de andere knoppen in dit menu dat namelijk ook allemaal doen.
Alleen de WiFi knop niet.

Het maakt niet uit wat er in de handleiding staat, dit is slecht ontwerp wat niet voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker.
Inconsistent design is het probleem hier. Mensen verwachten dat de knop de WiFi uitzet omdat de andere knoppen in dit menu dat namelijk ook allemaal doen.
Alleen de WiFi knop niet.
Dan kloppen jouw verwachtingen niet van de Control Center, want de Bluetooth wordt ook niet volledig uitgeschakeld. Airdrop knop is ook geen aan/uit toggle.
Dat jij een onjuiste verwachting van iets hebt betekend niet per definitie dat het een slecht ontwerp is :)

De laatste keer dat ik Android gebruikte kwam ik niet eens door het menu heen. Betekend dat de usability van Android volkomen ruk is? Of verwachtte ik iets van Android wat het niet is? ;)
Wel om het aan te zetten, beiden zetten de slider aan in de settings.

Uit is een ander verhaal inderdaad, dan zetten ze hem niet altijd volledig uit.

Dus aan doen ze exact wat verwacht zou worden en uit doen ze wat Apple logisch vind maar wat niet logisch is ten opzichten van het aanzetten.
Inconsistent ontwerp dus.
Ik vind het zeer storend hoe Apple met dit soort draadloze connecties omgaat.
Ik bewaar mijn iPhone bij het parkeren, vaak in mijn auto, omdat ik het als dedicated Spotify speler gebruik. Als bluetooth dan aanblijft, of aan gaat, verhoogd dat de kans op inbraken. (Criminelen willen namelijk wel eens zoeken naar radiosignalen, om te bepalen of er in een auto nog een telefoon of laptop ligt.)
Kan mij eigenlijk niet voorstellen dat de iPhone dan zichtbaar is als je zoekt naar BT signalen. Heb je dat wel eens getest toevallig? Mijn iPhone is bijvoorbeeld alleen detecteerbaar als ik onder instellingen naar Bluetooth ga. Daarbuiten niet.
Ook storend is dat als je bijvoorbeeld wifi uitschakeld het automatisch de volgende dag weer aan gaat 8)7
Dit hebben ze een keer in een update er doorheen geramd. Wifi is wel helemaal uit te schakelen als je helemaal naar de Wifi instelling gaat, maar omdat ik het vaak aan/uit schakelen, is het storend dat het niet meer via de snel optie kan. Belachelijk is dat als ik kies om iets uit te schakelen Apple denkt: ik weet beter voor je wat je wilt dan jezelf, dus ik schakel het morgen weer zonder je toestemming aan.
Nou dat doen ze dan ook niet. Jij gebruikt een knop die voor wat anders bedoelt is, wat je doet via het bedieningspaneel is je toestel loskoppelen van het netwerk waar hij dan mee verbonden is, wifi gaat dan niet uit. Wifi zet je wel volledig uit (ook na 24 uur) via instellingen > wifi.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 16 mei 2022 15:40]

Jij gebruikt een knop die voor wat anders bedoelt is
Ligt er aan vanuit welk perspectief je het bekijkt. Apple heeft opeens vanuit het niets de functionaliteit van een knop gewijzigd: van in het begin zoals je verwacht "uitgeschakeld is uitgeschakeld", naar "uitgeschakeld totdat Apple vindt dat het weer aangeschakeld moet zijn, namelijk verplicht de volgende dag". Dit soort maatregelen leidt dan ook terecht tot veel vragen en irriraties bij gebruikers.
Je kan dus zeggen "je gebruikt het anders dan bedoeld", maar veel gebruikers zouden eerder vinden: "Apple verandert de functionaliteit naar anders dan bedoeld".
uitgeschakeld totdat Apple vindt dat het weer aangeschakeld moet zijn
Maar je schakelt het dus niet uit, dat is juist mijn punt. Die knop is niet (meer) om je wifi uit te schakelen. Dat het vroeger anders was blijft een feit maar een beetje aanpassen kunnen we toch wel?

Apple heeft dit gedaan omdat mensen anders bijvoorbeeld geen AirDrop meer kunnen gebruiken en dan daar weer klachten over komen.
Van Apple zelf.

De verbinding met wifinetwerken verbreken
Open het bedieningspaneel op uw iPhone of iPod touch, of iPad en tik op de wifi-knop het wifisymbool. Het symbool wordt grijs en uw apparaat verbreekt de verbinding met alle netwerken waarmee u bent verbonden.

Wanneer wifi is uitgeschakeld, is de functie voor automatische verbinding met wifinetwerken in de omgeving uitgeschakeld totdat:

U wifi inschakelt in het bedieningspaneel.
U verbinding maakt met een wifinetwerk via 'Instellingen' > 'Wifi'.
U naar een nieuwe locatie loopt of rijdt.
Het 5:00 uur lokale tijd is.
U uw apparaat herstart.

Het is dus het verbreken van het op dat moment verbonden netwerk. Doe je dat bijvoorbeeld thuis en je gaat naar je werk dan verbind je werk wifi gewoon met je telefoon. Ik vind het een handige functie, soms zit je op zo een baggere wifi dat je er vanaf wil maar je wil niet dat als je thuis bent je op 5G verder gaat maar dat die gewoon op wifi zit.
Het is dus het verbreken van het op dat moment verbonden netwerk. Doe je dat bijvoorbeeld thuis en je gaat naar je werk dan verbind je werk wifi gewoon met je telefoon. Ik vind het een handige functie, soms zit je op zo een baggere wifi dat je er vanaf wil maar je wil niet dat als je thuis bent je op 5G verder gaat maar dat die gewoon op wifi zit.
Ja precies, daar gebruik ik hem ook regelmatig voor inderdaad.
AI zou kunnen leren dat ik alleen thuis op wifi ben of onderling tussen mijn devices.

AI zou ook kunnen leren dat SIRI in z’n geheel uit zou moeten gaan, maar dat doet het niet.

BT zou uit moeten gaan als je of via swipe je bt uitschakeld maar dat doet het niet. Ook niet al je dit via settings doet en ook niet als je je apparaat uit zet.

Volgens mij weten we dit eigenlijk al heel erg lang }:O
dan connect ik niet met zo'n netwerk en/of 'vergeet' ik dit netwerk in de wifi instellingen zodat die niet steeds automatisch connect. daar hoef je toch niet wifi voor uit te schakelen/tijdelijk te disablen? want dan heb je de volgende keer weer dat gezeur
Dus de knop is nutteloos? Verwijder hem dan ook meteen helemaal....

Als ik een quicktoggle heb om Wi-Fi uit te zetten ga ik er vanuit dat die uit is en niet verbinding verbreekt met mijn netwerk en in de ochtend meteen weer aangaat.

Je kunt ook gewoon als mensen AirDrop gebruiken je Wi-Fi kort aanzetten data transferen en weer uit.

Omdat Apple denkt mensen niet willen iets uitstaat want je mist misschien een functionaliteit betekent dat je werkwijze niet goed is. Pas of de manier hoe AirDrop werkt aan. Of geef een melding.
Dus de knop is nutteloos? Verwijder hem dan ook meteen helemaal....
Nee hoor, want je verbreekt er dus de actieve wifi verbinding mee.
Nee hoor, want je verbreekt er dus de actieve wifi verbinding mee.
Ja, en als je dat vroeg in de morgen doet, omdat je 's nachts werkt, of omdat je vroeg opstaat (of omdat je laat naar bed gaat :-), kan het zijn dat hij een kwartiertje later weer aan is, omdat het dan ineens 5 uur is.

Leuk...
[...]

Ja, en als je dat vroeg in de morgen doet, omdat je 's nachts werkt, of omdat je vroeg opstaat (of omdat je laat naar bed gaat :-), kan het zijn dat hij een kwartiertje later weer aan is, omdat het dan ineens 5 uur is.

Leuk...
Yup, Als dat een ding voor je is dan WiFi uitzetten via de instellingen, dat is wel echt uit.
Als ik een quicktoggle heb om Wi-Fi uit te zetten ga ik er vanuit dat die uit is en niet verbinding verbreekt met mijn netwerk en in de ochtend meteen weer aangaat.
"ga ik er vanuit" is vaak niet de meeste betrouwbare manier om ergens zeker van te zijn ;)
De knop is nutteloos voor jou. Maar voor mij is de knop heel nuttig. Dus omdat de knop voor jou nutteloos is, moet hij ook bij mij weg?
Als je een BLE scanner op je telefoon zet kan je gewoon alle iPhone vinden hoor
Ooh dat is een goeie test voor wanneer mijn iPhone leeg is, dat ga ik even onthouden.

Ben wel benieuwd of en hoe de iPhone dan gevonden wordt.
Kan mij eigenlijk niet voorstellen dat de iPhone dan zichtbaar is als je zoekt naar BT signalen. Heb je dat wel eens getest toevallig? Mijn iPhone is bijvoorbeeld alleen detecteerbaar als ik onder instellingen naar Bluetooth ga. Daarbuiten niet.
Ik weet niet of het tegenwoordig nog zo is maar met wat professionelere Bluetooth apparatuur kon ik voorheen vaak nog prima Bluetooth apparaten zien, ondanks dat ze “uit” waren. Net als bij WiFi wordt alleen de vlag “hidden” er aan toegevoegd waardoor gewone gebruiksapparatuur ze niet meer toont. Ik heb helaas deze apparatuur niet meer dus kan het niet testen. Maar logischerwijs ga ik er nog we vanuit.
Mijn iPhone is bijvoorbeeld alleen detecteerbaar als ik onder instellingen naar Bluetooth ga. Daarbuiten niet.
Maar "niet detecteerbaar" is natuurlijk heel wat anders dan "zendt geheel geen signalen uit". ;] Je kan met een niet-detecteerbaar Bluetooth-device nog steeds met een andere verbinden. Dat moet op een of andere manier via de lucht en dát signaal kun je dus opvangen. Het detecteerbaar zijn van een device is gewoon een feature van het BT-protocol zelf (simpelweg: negeer alle verzoeken), terwijl het signaal iets natuurkundigs is.
Maar als je WiFi via de toggle aan zet gaat hij de volgende dag niet vanzelf weer uit.
Naar mijn mening wilt Apple het liefst dat je je WiFi altijd aan hebt staan. Waarschijnlijk voor hun eigen belang ipv voor die van de gebruiker.
...
Belachelijk is dat als ik kies om iets uit te schakelen Apple denkt: ik weet beter voor je wat je wilt dan jezelf, dus ik schakel het morgen weer zonder je toestemming aan.
...
Het is ook belachelijk. Net als de volgende zaken:
  • Geen mogelijkheid bieden tot uitbreiden van interne opslag met SD-kaartjes, maar wel het vijf- tot tienvoudige vragen bij meer intern geheugen.
  • Het creëren van een monopolie qua reparaties door middel van serienummerregistraties.
  • Het creëren van een monopoliepositie door middel van de Appstore.
  • Het ongevraagd terugschroeven van de CPU-performance als de batterij oud wordt.
Deze fenomenen zijn niet bepaald een trend. Dit soort keuzes zijn inherent aan Apple.
Ik ben te veeleisend en weiger (hierdoor) Apple te kopen. Zonde, want ze maken prachtige producten. Gelukkig komt het steeds vaker in het nieuws, hopelijk stoppen we massaal met het verdedigen van Apple en ondernemen we een keer actie. Bij gaming wordt er moord en brand geschreeuwd als er lootboxen worden toegevoegd of dat de kwaliteit ondermaats is. Maar bij Apple gebeurt dat niet. Sterker nog, ik verwacht zelfs dat er een aantal reacties volgen die het proberen goed te praten. Maar wat mij betreft: de feiten liegen er niet om. Al jaren niet.
Maak u niet druk, u heeft het niet en maakt er geen gebruik van.
Snap al die ophef niet, nooit Android gebruikt , wat wel en niet kan zal mij een zorg zijn.
Je gaat toch ook niet aldoor klagen date r andere auto’s zijn die beter zijn of minder hard rijden
Gedeeltelijk heb een punt. Waarom klagen over een situatie waarin men zich niet bevindt?

Maar het is een gevaarlijke trend in een landschap met slechts 2 OS aanbieders. Bij auto's ligt dat iets anders - daar is de keuze veel groter.

En ook lees ik wel dat het wel zo is dat de rest van de Apple/iPhone wel wordt gewaardeerd maar dat dankzij een bepaalde cultuur bij Apple men toch niet op Apple wil vertrouwen. En daar mag je wel over mopperen natuurlijk.

Daarbij komt: ook al woon je niet de Oekraine, dan nog kun je zeggen dat Rusland zich niet fijn gedraagt en er ook over mopperen.
Ja maar de post waar ik op reageer is gewoon iemand die gefrustreerd is.
Verwisselbare sd kaarten is natuurlijk niet nodig, en waarom sd, toen Apple begon had ik nog genoeg andere formaten. De prijs per Gb is wel belachelijk, in het verleden kocht ik dan ook gewoon een met 16gb of 32.
Dat je een iPhone niet kan repareren is gewoon onzin, zelf heb ik door een collega met twee linker handen een een 4 en 5 later repareren. Natuurlijk is het in het begin van een nieuw model lastig om deze zelf te repareren, dat werkt overal zo, liever complete toestellen verkopen, dat is niet anders dan 30 jaar geleden toen ik op een afdeling van een importeur van computers werkte.
Monopolie van AppStore is goed, en bijna niemand neemt op Android de moeite om een andere te kiezen, zelfde bij MS , je kan wel siteloaden, maar zelfs ik moet dan weet even kijken hoe dat werkt.
Onzin verhaal over batterij, iedere processor in een computer maakt hier gebruik van, nog nooit iemand horen klagen. Sterker nog je kan amd of Intel processor kopen die dat niet standaard doet
Geen sd kaart: niet iedereen wil afhankelijk zijn van de cloud. Maar er zijn ook genoeg android toestellen die de keuze niet bieden.

Reparatie: Als je de laatste ontwikkelingen hebt gevolgd, dan weet je dat de laatste jaren het voor nieuwe modellen hardware matig onmogelijk is gemaakt dat onderdelen worden vervangen door iemand anders dan apple zelf. Zelfs als die externe reparateur aan originele apple onderdelen zou kunnen komen, wat vaak al bijna onmogelijk is gemaakt, dan zijn de onderdelen (accu, scherm, usb-poort/lightning poort/laadpoort, kapot geheugen etc.) allemaal voorzien van een eigen digitale id code en daarmee hardware matig gekoppeld aan een individueel toestel. De mogelijkheid om nieuwe onderdelen aan het toestel te koppelen is voor externen niet aanwezig. En er zijn talloze verhalen van mensen die dan met een kapot onderdeel naar apple toegaan om te repareren en daar te horen krijgen dat ze maar een nieuw toestel moeten kopen. Terwijl vervanging van het betreffende onderdeel technisch mogelijk 100 euro of minder. Het nieuwe reparatie programma is een verbetering maar kost nog steeds veel meer dan nodig is voor de onderdelen die aangeboden worden. Het gaat Apple niet om het milieu en niet om de veiligheid maar om geld. En nee, veruit de meeste Android fabrikanten passen deze praktijken niet toe.

Een monopolie is nooit goed en al helemaal niet als dat gebruikt wordt om kleinere externe ontwikkelaars tegen te werken als die functionalieiten willen ontwikkelen die grote bedrijven wel mogen gebruiken. ze krijgen dan vervolgens alleen te horen dat hun app niet aan de voorwaarden voldoet, terwijl een ander precies hetzelfde wel mag doen en nooit wordt gewezen aan welke voorwaarde dan niet is voldaan. En de mogelijkheid voor side loaden of een andere bron wordt missschien maar door een fractie van een procent van de gebruikers gebruikt, maar als het onmogelijk wordt gemaakt is dit weer een voorbeeld van Apple dat zegt dat het beter weet dan de gebruiker zelf wat die nodig heeft, goed voor hem is, dan de gebruiker zelf.

En het terugschroeven van de prestaties bij slechtere accu prestaties een paar jaar geleden was natuurlijk niet handig, omdat de gebruiker er niet van op de hoogte werdt gesteld dat deze optie werdt toegevoegd en werdt aangezet zonder dat de gebruiker ervan op de hoogte was.

Maar als jij je gelukkig voelt in een ecosysteem dat in veel opzichten actief normale consumente belangen tegenwerkt, dan moet je dat vooral blijven gebruiken. Je kan alleen niet zeggen dat mensen met de genoemde bezwaren tegen apple ongelijk hebben. Je kan wel zeggen dat die voor jou niet zwaar wegen. Maar laat anderen dan vrij om hun eigen afweging te maken.

[Reactie gewijzigd door jellebaris op 16 mei 2022 19:33]

Ik snap niet dat u zich druk maakt over iets wat u nooit zou kopen, wat u gewoon bagger vind .
En gewoon onzin uitkraamt, en niet eens de moeite neemt om serieus te reageren.
Misschien zou u een beter leven hebben als u zich niet druk maakt over zaken die u niet interessant vind.
Ik ben niet geïnteresseerd in Android eco systeem, maar het interesseert ook niet dat wat wel en niet goed is.
Ik heb ooit eens een iPhone 3G gekocht voor mijn vrouw , ze was zeer teleurgesteld omdat die veel ingewikkelder was dan haar pebbels. Nooit meer iets anders gekocht, en waarom , omdat ik toen u niet wist wat smartphone was al 1000,- gulden uitgaf in 2001 of zo. En dat was een Nokia , die na een paar maanden geen ondersteuning had voor html e-mail.
Ook nog wat andere Windows ve modellen gehad , dat was het ook niet echt.
Koop vooral geen Apple , een heel goed advies, laat die rommel maar door domme mensen zoals ik kopen
Ik overweeg hier een iPad, maar dit maakt de keuze moeilijk, en al de punten wist ik al, nog wil ik toevoegen dat je stel je batterij is slecht/kapot en je stuurt hem op naar Apple een heel andere iPad krijgt (zelfde model).
En daar krijg je dan 90dagen garantie op.
Dus laat dat even doordringen, je krijgt een 2dehands toestel, met maar 90dagen garantie, omdat je batterij kapot was. En al je data moet je eerst backuppen.

Bij Samsung bvb loop ik de winkel in (die officieel reparaties uitvoert voor Samsung/Huawei/mss nog wat toestellen) en vervangt die enkel de batterij, niet de hele galaxy tab, en het kost de helft als bij een iPad.

Als Apple mij dezelfde service kon geven als Samsung dat kan, aan dezelfde prijs, was ik al lang over, maar nu maakt het het moeilijk.
Totdat je een item vervangt van je iphone en hij het niet meer doet. Dat was toen ook met die fingerprint / homebutton. En helemaal met de T2 chips. Prachtig om te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8
Maak u niet druk, u heeft het niet en maakt er geen gebruik van.
Snap al die ophef niet, nooit Android gebruikt , wat wel en niet kan zal mij een zorg zijn.
Je gaat toch ook niet aldoor klagen date r andere auto’s zijn die beter zijn of minder hard rijden
Ik maak me wel druk: Apple is alom vertegenwoordigd en wordt gezien als voorbeeld, terwijl het langzaam een aaneenschakeling is van dubieuze keuzes die het nieuws bereikt. En erger nog, mijn reactie wordt gedownmod en daarmee initieel onzichtbaar gemaakt, terwijl het een valide punt is. Offtopic, prima, maar mijn reactie is niet beledigend, geen flamebait, noch een trol-reactie.

Android geniet overigens ook niet mijn voorkeur, gezien het (al jarenlange) ondermaatse updatebeleid, overmatig vertonen van reclame en gegevenshonger.
Logisch als u niet veel te zeggen heb, maar welk os heeft uw voorkeur, veel anders is er niet meer
Is dit met alle bluetooth carkits nog een issue. Volgens mij is mijn auto een groot WiFi en Bluetooth device geworden met alle integraties waardoor ik mij eigenlijk niet meer zorgen maak over mijn telefoon op dat punt.

Daarnaast vraag ik mij serieus of of ik mijn telefoon zou uitschakelen als ik deze (structureel) in de auto zou laten liggen. De WiFi tijdelijk uitschakelen vindt ik persoonlijk dan weer een goede implementatie met die opmerking dat ik dan ook geen reden heb om deze in zijn geheel uit te schakelen. Ik verbind wel of niet met de WiFi op een locatie maar de WiFi op mijn telefoon kan daarvoor altijd ingeschakeld blijven.
Dit vraag ik mij ook af. Veel wagens hebben ook een actieve 4G-verbinding bijvoorbeeld. En wie weet wat nog meer? Digitale autosleutel via bluetooth?
Om die reden heb ik een Bluetooth-device wat veel in de auto blijft liggen: iPhone 5S genoemd. Daar slaan ze vast geen ruitjes meer voor in ;)
Ja dit was irritant in dat control center, vroeger kon je wifi en bluetooth daar echt uitzetten, nu is het alleen nog maar een tijdelijke optie waarbij hij ook nog blijft ontvangen.

Je kan het nog wel helemaal uitzetten maar dan moet je helemaal naar de instellingen elke keer. Geef de gebruiker gewoon de keus wat hij in het control center wil hebben.
Tjah, dat je geen baas bent over je eigen telefoon als je apple kocht, dat was je toch wel duidelijk voordat je een iphone kocht?

Net als je weet dat je bij een samsung bixby mee krijgt of bij een slimme speaker een microfoon die constant zoekt naar het activatiewoord.
Hoe gaat dat dan met vliegtuigen waarin alle draadloze apparatuur uit moet?!
Daar hebben ze dus de ‘Vliegtuigmodus’ voor uitgevonden.
Je kan gewoon wifi, bluetooth, NFC gebruiken als vliegtuigmodus aan staat. Het wordt uitgeschakeld maar je kan het weer aan doen. Alleen het mobiele gedeelte blijft echt uit.

Overigens geloof ik niet dat wifi en bluetooth nog verboden zijn in vliegtuigen. Ik zie zo veel mensen met BT hoofdtelefoons op.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 mei 2022 02:05]

Bluetooth is al jaren niet verboden in vliegtuigen en er zijn voldoende vliegtuigen die on-board wifi hebben (voor hun entertainmentsysteem), waarbij je dus films kunt kijken op je eigen device via de vliegtuig wifi.
Vijf uur voor een vlucht toestel uitzetten of anders de trein nemen.
Moet dat tegenwoordig nog steeds ja…? Wat is dan het nut van WiFi aan boord van het vliegtuig? En wat BLE betreft ook interessant, ik heb medische apparatuur die ik niet uit kan schakelen die over BLE communiceren met elkaar. Is allemaal gewoon toegestaan om mee te nemen aan boord. oO
Dat opent mogelijkheden voor de Jailbreak scene.
Volgens mij niet echt. Als ik het zo heel vluchtig lees (later even uitgebreid doen, dus pin me nergens op vast) kan je Bluetooth firmware aanpassen (patchen) in het RAM van de chip. Die blijft actief als de stroom nooit onderbroken raakt. Maar daarmee kan je niet opeens unsigned firmware of een unsigned bootloader in de Secure Enclave plaatsen ofzo of opeens een kernel module inladen binnen iOS. Over dat laatste staat ook eea opgemerkt in de paper van de onderzoekers. Ik zie zo 1,2,3 niet op basis van hetgeen ze hier beschrijven hoe dit ruimte voor een jailbreak oplevert?
Ligt eraan. Wat is er allemaal nog meer actief, en wat voor permissies heeft dat residente BT-proces?
Ik was mijn Apple Watch kwijt in huis na de verhuizing. Ik was stom verbaasd te constateren dat zelfs na drie maanden hij schijnbaar nog de locatie had doorgegeven. Dit terwijl hij dan echt al heel lang leeg was.
Of je was vergeten dat hij op de lader lag haha. Maar zonder dollen, in principe geeft een ander apparaat de locatie van je Watch door. Dat is hoe Zoek Mijn-netwerk werkt. Als een willekeurige Apple device, niet eens perse die van jou, met een internetverbinding je Watch “hoort”, dan wordt de locatie ge-update in iCloud zodat je hem kan vinden. Dit verbruikt nauwelijks energie.
veiligheid moet naar gekeken worden maar het wordt steeds minder aantrekkelijk voor dieven om een iphone te stelen. Wel fijn dat ze dit dus doen.
Gewoon met bluetooth dus die enclave uitlezen, telefoon de volgende 5 uur in een ijstas en dan heb je een nieuwe phone. Cool toch?
Wel handig, als je toestel gejat wordt oid en gelijk uitgeschakeld wordt zou die functie anders nutteloos zijn.
Dus ook bij smartphones is uit niet meer werkelijk uit.
Waarom Is dit het geval?
Waarom het aan blijft? Aanname; Het blijft aan omdat het kan worden gebruikt voor het terugvinden van je iPhone. Stel je voor dat je telefoon gejat wordt en uitgezet wordt, dan kan je het toch nog terugvinden.
Zou prachtig zijn als de gebruiker het zelf mag bepalen dan dit op te leggen, zelf heb ik bluetooth ook altijd uit want ik gebruik het niet, dat het terugvinden van de smartphone belemmert is jammer dan.
Staat in het artikel, zo blijven Find My, CarKey, en Wallet kaarten beschikbaar zelfs als je telefoon leeg is. Helpt tegen diefstal, geeft toegang tot je auto, en je kaarten.

Je kan dit overigens gewoon uitzetten waardoor dit niet zo is, als je dat wil. Een fysieke switch lijkt mij dus onnodig, zoals geopperd wordt door de onderzoekers.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 16 mei 2022 14:58]

Dus bluetooth uit op je iPhone = ook uit wanneer ik de iPhone uitschakel?

Zelf zet ik de BT altijd uit als ik deze niet gebruik (automatisme van vroeger betreffende de accu maar ook gezeik met andere apparaten), dus BT staat alleen aan als ik naar muziek luister buiten de deur.
Best merkwaardig dat Bluetooth aan blijft staan. Dat is namelijk nergens voor nodig als het toestel is uitgeschakeld. NFC en UWB kan ik me nog wel iets bij voorstellen, want dan kun je nog steeds betalen en het toestel opsporen, maar waar precies is Bluetooth voor nodig?
Best merkwaardig dat Bluetooth aan blijft staan. Dat is namelijk nergens voor nodig als het toestel is uitgeschakeld. NFC en UWB kan ik me nog wel iets bij voorstellen, want dan kun je nog steeds betalen en het toestel opsporen, maar waar precies is Bluetooth voor nodig?
Bijvoorbeeld voor CarKey. CarKey is gebaseerd op Digital Key 3.0 en gebruikt daar o.a Bluetooth LE voor.
Ultra Wideband

The Digital Key 2.0 Specification was released in May 2020, and the Car Connectivity Consortium followed it up with the a Digital Key 3.0 specification based on Bluetooth LE and Ultra Wideband in July 2021.

The 3.0 specification allows for passive, location-aware keyless access. With Ultra Wideband support, an ‌iPhone‌ can be left in a pocket and can still be used to unlock or start a vehicle without direct NFC contact and authentication. The iPhone 11 and later feature Ultra Wideband support and are compatible with this functionality.

BMW said that its first vehicle with support for Digital Key 3.0 would be available in Europe starting in late 2021.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 16 mei 2022 15:03]

Maar niet iedereen heeft dat. En dus is het niet zomaar redelijker om aan te laten.
Maar niet iedereen heeft dat. En dus is het niet zomaar redelijker om aan te laten.
Vast niet iedereen heeft dat maar dat was hier het punt ook niet.
Bluetooth is nodig om te kunnen connecten met andere iPhones/iPads om zo de locatie te kunnen bepalen, ook als de iPhone is uitgeschakeld. Handig bij diefstal.
Om via je telefoon vanaf je AirBook je mail op te halen. Kan via wifi maar ook via bt. Als alles uit is, soms wat wispelturig, dan werkt alles nog gewoon.

MAC magic!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee