Apple blokkeert reparatie van telefoons die als verloren zijn geregistreerd

Apple Stores en officiële reparatiepunten gaan reparaties weigeren als de iPhone geregistreerd staat als verloren. De beslissing van Apple staat in een intern memo. De maatregel moet de reparatie van gestolen iPhones tegengaan.

Uit een memo dat in handen is van MacRumors en die Tweakers ook heeft ingezien, blijkt dat Apple in zijn winkels en servicepunten voortaan gaat waarschuwen als iemand een verloren iPhone voor reparatie langsbrengt. Als een iPhone is geregistreerd in het GSMA Device Registry, verplicht Apple medewerkers om de reparatie te weigeren. In deze internationale database kunnen consumenten een gestolen of verloren apparaat registreren.

Volgens het memo krijgen medewerkers die de reparatie willen uitvoeren, voortaan een melding als de iPhone in kwestie voorkomt in het register. Apple wil met deze maatregel voorkomen dat Apple-winkels of officiële servicepunten gestolen iPhones repareren. Het memo is gedateerd op maandag 28 maart.

Het is op basis van het uitgelekte memo niet duidelijk voor welke regio's de maatregel gaat gelden. Aangezien het GSMA Device Registry internationaal is, kan het wereldwijd worden ingezet. Nederland heeft ook een nationaal register voor gestolen spullen; op stopheling.nl kunnen gebruikers gestolen items registreren.

Het is een nieuwe stap van Apple om gestolen iPhones niet langer te ondersteunen. Reparaties werden al geweigerd als de klant geen Apple ID aan de iPhone had gekoppeld en 'Zoek mijn iPhone' niet kon uitschakelen.

Update, 13:11: Tweakers heeft de memo's zelf ingezien en het artikel is daarop aangepast.

Door Robert Zomers

Redacteur

30-03-2022 • 09:41

131

Reacties (131)

131
127
45
3
0
47
Wijzig sortering
Hopelijk houden ze wel de admin goed bij want ik had voor mijn vriendin een refurb Iphone 8 gekocht bij Amac en die ging kapot. Toen we hem ter reparatie aanboden bleek hij in de admin als gestolen te boek te staan. Hoop gedoe en koop overeenkomst moeten laten zien om het eruit te krijgen.
Waar gewerkt word vallen spaanders!
Natuurlijk is het beter om het te voor komen dan genezen.
Zo lang ze hun fouten maar eerlijk toegeven dat ze fout zaten en daar vindt ik dat er op ze minst een vergoeding tegen over mag staan.
Of vraag ik nu iets te veel ?
Eerlijkheid duurt het langst.
Daarom vindt ik dat dit soort dingen/fouten actief moet proberen te voorkomen daar word jou dienstverlening alleen maar beter van als de klant tevreden naar huis gaat!
Alleen 3 weken erop moeten wachten voor dat ze pas wat gingen doen (toen kwam pas de bevestiging dat hij NETJES gekocht was en NIET gestolen) terwijl je zelf niets fout doet is wel heel erg vervelend. Vooral omdat je het bij een officiele reseller koopt dan mag je verwachten dat het snel(ler) is opgelost.

Ik kan dus niet zeggen dat ik tevreden was hierover.
Als je een gejatte telefoon aanschaft bij amac moet je ook bij amac zijn om hem te vervangen, niet bij Apple zeuren om hem toch gerepareerd te krijgen.
Volgens mij lees je niet goed! Niets gejat! Hij was om wat voor reden dan ook VERKEERD op de lijst gezet bij Apple. Als ik Amac niet had gehad was hij nooit gerepareerd, door hun houding werd het uit eindelijk recht getrokken bij Apple. Puur een administratieve fout bij Apple die Apple had gemaakt en helaas zelf niet wilde oplossen want tja..... Computer zegt dat het zo is.

Amac was juist top !!!
Hij was vermoedelijk gejat *voordat* ie bij amac terecht gekomen is om "gerefurbed" te worden. Soms duurt het wel eens een tijd voordat mensen melden dat iets gestolen is. Either way is het amac's verantwoordelijkheid om dat te fixen, niet Apple's. En dus ook als dat betekent dat amac jou gewoon een andere moet geven en dan verder zelf met Apple gaat vechten over die eerste. Amac is de enige waar je een contractuele relatie en de enige die verplicht is om jou te leveren wat je gekocht hebt. Apple heb je niks mee te maken.
Daar dacht Amac heel anders over aangezien zij die toestellen rechtstreeks van Apple hadden overgenomen. Kort verhaal toen ik zelfs met de recht verzekering dreigde kwam Apple over de brug en hebben ook excuses aangeboden.
Nog steeds Amac's probleem om op te lossen. Je hebt geen contract met Apple. Amac heeft dat wel.
Daarom kreeg ik indirect van Apple via Amac excuses omdat Apple had aangaven dat het idd de schuld van Apple was :-) Maar goed ik hou er nu over op. Het was een fout gemaakt door Apple waarmee ze Amac en mij eerst mee opzadelde dat is punt wat ik wilde maken. Ja geloof het of niet maar Apple maakt ook fouten!
Kun je meer details geven over dat "te boek staan als gestolen"? Zover ik weet flagged Apple alleen gestolen toestellen die van Apple zelf zijn (serienummers van devices die in beheer zijn bij Apple zelf). Consumenten kunnen hun telefoon bij Apple niet laten aanmerken / flaggen als zijnde gestolen.
Indirect kunnen consumenten zelf wel het Activeringsslotaanzetten via iCloud, maar dat is niet hetzelfde als 'flagged as stolen'. Voordat service kan worden aangeboden moet het activeringsslot worden uitgezet, ongeacht de status hiervan. Mocht dat het geval zijn maar geen toegang meer hebben tot het iCloud account, kan er inderdaad via een 'proof of purchase' de koppeling tussen het serienummer en het iCloud acocunt worden opgeheven (MITS het toestel niet eerder op afstand als 'verloren / lost' is opgegeven).
Ook hierom geen iphone.
Worden gestolen telefoons dan niet op afstand geblokkeerd d.m.v. IMEI, MAC of wat dan ook? Óf kan alleen de eigenaar de iCloud lock inschakelen?

[Reactie gewijzigd door Macboe op 23 juli 2024 17:25]

Ik vermoed dat een toestel met een icloud lock, voor apple ook als gestolen zal worden gezien. Mogelijks kan je uw eigen toestel dus onherroepbaar stukmaken door loemp te zijn.
Je kan een activatie lock ook door Apple laten verwijderen: https://al-support.apple.com/#/kbase

Je moet dan uiteraard een proof of purchase hebben om je als eigenaar te kunnen verifiëren, maar dat lijkt mij logisch. Hetzelfde kan ook bij een overlijden als ik mij dat goed herinner.
Alleen als je per ongeluk je eigen telefoon blokkeert en vervolgens je iCloud gegevens vergeet, en ook nog eens de factuur kwijtraakt (in de meeste gevallen online te zien bij je provider). Het is wel een opeenstapeling van onhandigheid.
Voorbeeld: Bij iemand geboren voor de jaren 60 die telefoon gebruikt voor net datgene dat door de kleinkinderen is uitgelegd, zie ik de opeenstapeling van "onhandigheid" nog wel gebeuren.
Hopelijk kan het kleinkind dan ook helpen.
Tja, dat is natuurlijk ook een afweging. Voordat Apple hard ingreep tegen het verkopen van gestolen iPhones waren mensen als die 60 jarige die jij beschrijft voorkeursdoelen voor (geweldadige) dieven. De kans dat je zonder opzet je iPhone lockt en dan niet meer kan unlocked is miniem. En hoewel je zelf misschien het bonnetje niet meer hebt is de kans toch groot dat je via de winkel waar je hem hebt gekocht alsnog een bewijs kunt krijgen. Ook na drie jaar zijn die transacties gewoon opgeslagen. Tenzij je contant in een winkel betaalt moet dat in het gros van de gevallen helemaal geen probleem zijn. Bovendien heb jij natuurlijk ook controle over de iCloud account die gekoppelt is aan die telefoon. Ook daarmee kun je redelijk bewijzen dat het inderdaad jouw telefoon is en was en dat het om een ongeluk gaat.

Dit bezwaar van jou is niet meer dan een storm in een glas water. Het gevaar van diefstal en handel in iPhones is van een heel andere dimensie.
@sn33ky Hopelijk zijn de kleinkinderen dan wel van voor 1960 en hebben ze voor oma en opa wel de bon digitaal of bewaard. Of tegenwoordigheid van tijd gehad om de wachtwoorden op te schrijven van de Apple account. ;)
Wat een onzin dit, het is niet alsof je je telefoon niet meer kan gebruiken als je het bonnetje kwijtraakt. Het gaat hier om telefoons met iCloud lock en die als gestolen geregistreerd staan die geweigerd worden. Als jij een auto langsbrengt bij de merkgarage zonder dat je de sleutel hebt en het voortuig als gestolen bekend is, gaan ze hem toch ook niet voor je repareren? Worden auto’s dan ook uitgeleend?
Ik wilde eigenlijk zeggen dat dit een goed voorbeeld van TaaS is (Telefoon as a Service), maar over die service valt volgens mij ook nog wel een en ander aan te merken.
De wet vindt het prima dat Apple voor jou niet een lock eraf haalt als jij niet aan kunt tonen dat jij de eigenaar bent.
Is het niet andersom? Hebben is eigendom tenzij het tegendeel bewezen is.

Rechtsprincipe: onschuldig totdat schuldig bevonden.
Het niet meer hebben van een bonnetje is geen bewijs van diefstal!
Nee, jij wilt iets, dus jij moet rechtmatig eigendom aantonen. Apple staat volledig in zijn recht om dergelijke voorwaarden te hanteren.
Mijn vader heeft zo idd zijn iphone en ipad gebricked. Leuk dat de boef er niet mee aan de haal kan, maar ik denk dat nogal wat (oudere) bezitters zo aan n nieuwe iPhone zijn 'geholpen'.
Mijn buurvrouw had hetzelfde, door haar gebrekkige administratie was het even lastig om de factuur erbij te zoeken, maar na het tonen van de factuur konden ze zo de boel weer openzetten.

als je zo onvoorzichtig bent dat je én je icloud gegevens, én je geheime vragen, én je factuur kwijt bent, dan vraag je er wel een beetje om.
In dit geval een jaar eerder gekocht, verhuisd en geen bon te vinden. Apple winkel had ook geen gegevens en wilde niets betekenen.
Dom allemaal, ik geloof het. Maar apple apparaten zijn voor zover ik weet de enige die je in zo een geval niet terug kan zetten met een factory reset. En dat verwacht je niet.
Ik ben blij dat het erop zit, want op deze manier wordt het stelen van iPhones en iPads onaantrekkelijk gemaakt, doordat het de dief niets oplevert. Als je met een factory reset een lock eraf kan halen heeft het toch geen enkel nut? Het minimale risico dat je uit onhandigheid jezelf uit je device locked weegt niet op tegen de voordelen die het biedt.
Tenzij je via find my iphone het apparaat zelf kunt blocken.
Het gaat mij erom dat als je een stuk hardware hebt gekocht , de fabrikant niet de laatste zou zijn die bepaalt hoe je dat gebruikt, zeker als er geen enkele warning gegeven wordt
Ook op Android telefoons kun je jezelf in de problemen brengen met Google's FRP lock. Als je zo'n telefoon een factory reset geeft en je hebt de Google account login niet meer dan kom je dat ding ook niet meer in zonder de trucendoos te openen.
Is it not a requirement of the Tax Authorities that vendors retain their records for inspection for several years? If so, then the vendor of a ( )Apple device must, surely, have access to the sales invoice(s) for any ( )Apple device during the period that the Tax Authorities require such records to be retained?
Why did the purchaser not scan the sales invoice he/she received along with all the documentation that accompanied the ( )Apple device purchased?

To address the matter of ( )Apple not removing the "lock" applied to ( )Apple devices reported lost/stolen, I can understand ( )Apple not removing the "lock"(s) when the device is submitted for repair by the Person(s) that, originally, reported the device as lost/stolen. In the case(s) where the Person(s) submitting the ( )Apple device(s) for repair is/are not the Person(s) that reported the ( )Apple device(s) as lost/stolen, those Person(s) should be advised that her/his/their device(s) will be available for collection at the address of the local Police Station and that he/she/they must present her/his/their Proof of Ownership. Also, those Person(s) must be advised that failure to collect her/his/their device(s) will be made available for sale at a market value plus the charges for the repair of the device(s).
Ja en nee. Een kennis van mij is 86 en - laat ik het mild formuleren - niet zo handig met apparatuur. Tegelijk is ze zeer slechthorend en mede daarom is haar iPad haar connectie met de wereld; nieuws, email en zaken regelen.

Omdat ze niet zo handig is, had ik voor haar de pincode uitgeschakeld, maar bij een van de updates is dat automatisch aangezet en kan (voor zover ik kan zien, ben zelf geen Apple-gebruiker) niet uitgezet. Gevolg: ze ziet na de update het scherm voor de pincode en gokt een aantal keer wat en haar iPad is gelocked. De eerste keer moest ik hem helemaal resetten, de tweede keer was ik zo slim geweest backup in de cloud aan te zetten en na de derde keer heb ik er een briefje bijgedaan dat de pincode "0000" is.

Als Apple nog strenger gaat worden, vrees ik dat ze elk jaar een nieuwe iPad moet gaan kopen.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat na een update van Apple de manier van inloggen opeens gewijzigd was. Zou het niet gewoon kunnen dat die mevrouw dit uit eigen onhandigheid dit heeft aangezet? Bovendien als je op een iPad een aantal keer gokt is hij eerst vergrendeld voor een minuut, dan 5 minuten, half uur, uur etc. Dus voordat je hem helemaal hebt vergrendeld ben je wel een hele poos plus heel veel pogingen verder….

[Reactie gewijzigd door Av- op 23 juli 2024 17:25]

Ik heb meegemaakt dat oudere mensen dat rustig blijven doen totdat hij inderdaad gelocked is.
"Morgen nog maar eens proberen"
"Als ik hem een tijdje laat liggen dan doet hij het vast wel weer"

Ze hebben gewoon een ander begrip van hoe apparatuur werkt.
Helaas zijn computers nog steeds geen strijkijzers, het is niet zo dat je de stekker in de stopcontact doet dat het gelijk werkt.
Enige basis kennis kan nooit kwaad !

Veel mensen van tegenwoordig krijgen dit steeds vaker deze technieken mee.
Omdat er steeds meer dingen via computers of apps te regelen zijn en scholen/bedrijven er mee werken en dan maak je ook kennis met dit soort apparaten!
Geen idee wat ze gedaan heeft, maar wat @RogerWilco2 zegt: ze heeft een heel ander begrip van apparaten. Als haar mail het niet doet of als ze een mail kwijt is dan moppert ze weer dat "ze" aan haar mail hebben gezeten.

Ik heb alles zo simpel mogelijk ingesteld, maar dan nog is het lastig voor haar. Je zou zeggen: hoe moeilijk is mailen, maar ze zet de wildste dingen in de mail-to (waardoor haar mail dus regelmatig niet wil versturen) en haar volledige mail in de subject. In de body staat vervolgens niks. Blijft moeilijk.
Dat is heel makkelijk. Na elke update van mijn iPad wordt ik tot vervelends toe bijna verplicht om een pincode in te stellen. Je moet moeite doen om het niet in te stellen.
Een pincode instellen en dus je manier van inloggen wijzigen is dus heel gemakkelijk gewijzigd na een update.
@P_Tingen Wellicht kan jij dan je buurvrouw van 86 helpen door een kopie van haar factuur naar je zelf te e-mailen of daarvan een foto of kopie voor jezelf te maken ;)
Is de groep 86 jarige buurvrouwen groter dan de groep die zonder de blokkade gedupeerd zou zijn ?
Kun je uitleggen wat je bedoelt? Wat heeft hij dan gedaan?
een iPhone of iPad 'bricken' door foutieve pincodes of zo? Ik snap niet helemaal hoe je dit voor elkaar krijgt, daarnaast kon je (met je) vader ook even naar een apple winkel gaan waar ze waarschijnlijk in enkele seconden hem weer aan de praat kregen voor hem.
Vziw kun je met je apple id via icloud.com ook prima devices beheren ? Belangrijk daarbij is wel dat het gekoppelde email adres werkt ...
Ik denk dat het wel meevalt, de meeste gestolen iPhones zullen toch wel vergrendeld worden waardoor je er niks meer mee kunt.
En hoe heeft je vader zijn iPhone en iPad gebricked? Als je het wachtwoord van je Apple ID bent vergeten kun je deze vrij eenvoudig resetten.
Nee hoor. Als je eigenaar bent, en dit kunt aantonen d.m.v. een bonnetje bijvoorbeeld halen ze gewoon de lock van je toestel af (je bent uiteraard als je data kwijt).

Of bedoel je iets anders met bricken?
Dat vraag ik mij ook telkens af als je hoort dat er hele vrachtwagens of magazijnen vol i-Devices worden geroofd. Blijkbaar weten ze dat Apple er niet zoveel mee kan als de telefoon niet (juist) is geinstalleerd.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 17:25]

Maar die zijn dan weer wel bruikbaar voor herstellers die niet meegaan in Apple's draconische eisen aangezien Apple ook zelden onderdelen levert. Het roven van een container telefoons kan nog steeds interessant zijn om alsnog aan nieuwe schermen en behuizingen te komen.
Dat zou inderdaad een optie kunnen zijn dat ze het daarvoor gebruiken. Maar is in principe niet meer nodig nu iedereen, zelfs consumenten, alle onderdelen kunnen bestellen en reparaties mogen uitvoeren.
https://www.rtlnieuws.nl/...en-macs-makkelijker-maken
Dat is een plan, dat lijkt vooralsnog - in elk geval in NL voor zover ik dat kan vinden - niet daadwerkelijk zo te zijn. Op dit moment zie ik op de site van Apple enkel opsturen voor reparatie, een Apple gecertificeerde reparatiewinkel dan wel een Apple-store opzoeken.

En daarna is het nog maar afwachten hoe voordelig je via Apple aan reserveonderdelen kan komen. Ik gok dat het illegale circuit met gestolen iPhones nog lang interessant zal blijven als onderdelenbron.
(( even los van iedereen z'n mening over Apple z'n reparatiebeleid ))

Nou heb ik al niet zo'n heel warm gevoel bij die reparatiewinkeltjes (die in sommige (veel?) gevallen 'kloon onderdelen' verkopen als 'originele onderdelen', adapters zonder CE-keurmerk verkopen, enz. enz. enz.), maar ik hoop serieus dat ze ook niet gestolen goederen inkopen.

Ik zeg niet dat ze dat allemaal doen natuurlijk, maar je ziet het net iets te vaak.
Tsja, maar je hebt de nieuwe batterij dan voor 2 tientjes minder in je 1000 euro kostende toestel zitten.
Niet alleen die twee tientjes, je hoeft ook niet het halve land door naar die ene winkel die apple heeft. Ze doen echt onnodig moeilijk over het herstellen van gekochte toestellen.

[Reactie gewijzigd door Andros op 23 juli 2024 17:25]

je hoeft ook niet het halve land door naar die ene winkel die apple heeft. Ze doen echt onnodig moeilijk over het herstellen van gekochte toestellen.
Onlangs kapotte airpods pro. Gekocht bijna 2 jaar geleden in Spanje bij een third party retailer. Woon nu in Denemarken.

Apple Support Denemarken gecontacteerd op maandag in de late namiddag (rond 17u) via livechat. UPS stond op dinsdagochtend om 10u voor de deur met een pick-up order. Woensdagochtend waren de Airpods Pro in Breda bij een logistiek bedrijf en donderdagochtend weer gerepareerd vervangen onderweg naar mij. Vrijdag had ik nieuwe AirPods pro, nog voor de middag rond 11u.

Op geen enkel moment is me een aankoopbewijs gevraagd voor garantie, en binnen 4 dagen was alles afgehandeld (binnen garantie, kosteloos). Apple weet prima de datum van eerste activatie als je de originele koper bent (en dat is dan weer gelinkt aan je Apple id)

N=1, maar mijn ervaring is dus wel heel anders.
Dat is ook de opzet van Apple ...
Ze zijn ook 100% tegen the-right-to-repair ...

Apple is er opgericht zoveel mogelijk van hun (extreem dure) hardware te verkopen ...
Niets meer en niets minder ...
Daar is ieder bedrijf toch op gericht? Of denk je dat bijv. Samsung een filantropische instelling is? Daarnaast, iedere flagship telefoon is tegenwoordig zeer lastig te herstellen, doordat het allemaal meer, beter en sneller moet in een kleinere behuizing. Probeer maar eens een Galaxy Fold te repareren 😂 is echt niet makkelijker te doen dan de concurrentie.
Neehhor. Onzin reden die jou is aangepraat door de commercie. Alles valt prima te repareren, als er maar de wil is. En dat is de crux: ze willen niet. Goed, dan komt er dwang. Terecht.
Vorig jaar een iPad Air van een familielid naar Coolblue gebracht om de batterij de vervangen.
De iPad bleef na het opladen slechts 10 minuten werken.
Eerste wat die Coolblue pipo deed, was met een liniaal op achterkant van de iPad zetten.
Die was een beetje bol geworden om dat de batterij waarschijnlijk was gaan uitzetten.
Door die bolling gaf hij aan, niet de batterij te mogen vervangen.
Wel kon hij ons enkele tientje korting geven op een nieuwe iPad, als we de oude zouden achterlaten :)

Toen ben ik maar naar een winkeltje gegaan, waar ze voor € 59 + €20 extra voor originele batterij de iPad konden vervangen. Bij Coolblue (officiele Aplle dealer) had dit mij het dubbele gekost.
Enige knagend gevoel, is dat de de winkel waar ik uiteindelijk de batterij had laten vervangen:
  • probeerde meer te vragen voor de reparatie (gelukkig zei hun website anders)
  • probeerde van te voren te vragen dat als het niet de accu was, zij tegen meerkosten meteen andere onderdelen mochten vervangen (jaja)
  • ik dus niet weet of we voor die 20 euro extra inderdaad een "originele" Apple batterij hebben gekregen
Echter de iPad doet het sindsdien weer 100%.

[Reactie gewijzigd door Jemboy op 23 juli 2024 17:25]

Is voor Apple wel fijn. Hoeven ze heb niet meer te repareren. En moet een eerlijke vinder ook een nieuwe kopen.

Maar wat hebben wij daar aan? Ik geloof niet dat er dan ineens minder gestolen of meer terug gebracht gaan worden.

Het zit in je, of niet.
Een van de dingen die Apple toch wel goed doet is de opties die je hebt om gestolen (of verloren) toestellen te blokkeren. Dat maakt diefstal gewoon een stuk minder aantrekkelijk. Dat het nu nog een stapje lastiger wordt gemaakt voor (malafide) reparateurs om hierin te faciliteren is wat mij betreft alleen maar prima.

Helemaal sluitend zal je zo'n systeem nooit krijgen, maar elk beetje helpt.
Malafide? Onlangs m’n iPhone laten maken zonder uit te loggen of vind mijn iPhone uit te schakelen. Was overigens een bijzonder grote speler.

Bij een vorige reparatie, ander iPhone, bij een ietsje meer Mac winkel was dit wel vereist.

Het is maar net hoe een toestel gerepareerd gaat worden lijkt me. Volslagen willekeur in dat geval, en niet waterdicht.

Als Apple nu meerdere reparateurs, op papier wel ja, erkent en onderdelen gaat leveren. Anders is dit alleen van toepassing op de grote Mac stores.
Het woord staat niet voor niks tussen haakjes. Maar ik zie het probleem niet, we hebben het hier over toestellen die expliciet door gebruikers als verloren of gestolen zijn gemarkeerd, niet over toestellen die niet op fabrieksinstellingen zijn gezet.
Als ieder zich aan de regels gaat houden is er geen vuil aan de lucht. Er is nu een tweede optie die gestolen of geheelde toestellen kan opsporen. Verloren of op een ander manier kwijt geraakt heeft toch de aandacht in dit item.

Je kunt het registreren op twee manieren doen, dat is positief. Nu nog de routine van de plekken waar de toestellen toch een keer voorbij komen een reparateur. Wordt de routine om te checken op verlies of diefstal ‘normaal’ gevonden.
Tja, het idee kan wel goed zijn, de gevolgen minder. Namelijk een groot bedrijf welke de regels maakt hoe zij vinden dat de wereld moet werken. In het begin weigerde ze juist deze mogelijkheden (het was voor hun een extra handel) en nu gaat het de andere kant op. Met als gevolg dat straks ook de onderdelen niets meer waard zijn. En telefoon die stuk is kan niet worden afgemeld zou ik zeggen bijvoorbeeld. Een telefoon die al enkele jaren ergens ligt kun je dus niet gewoon doorgeven maar moet je van alles mee gaan doen. Sorry maar dit onderdeel is afkomstig uit een gestolen iPhone. Oh sorry er is per ongeluk een verkeerd nummer in de database gekomen. Diefstal ontmoedigen prima, maar is dat de taak van een bedrijf om de regels te bepalen.
Het toestel hoeft daarvoor niet te werken, het staat in je Find My netwerk, en dat kan je gewoon bereiken via de website of een ander Apple toestel. Daar (de-)activeer je het verlies.
Waar baseer je dit allemaal op? Verkeerd nummer in de database bijvoorbeeld is extreem onwaarschijnlijk aangezien de registratie op basis van je Apple ID werkt. Je logt in op je iPhone met je Apple ID en dan pas komt hij in de database op jouw Apple ID. Er uit kan ook weer alleen nadat je inlogt op je Apple account en dan kun je alleen kiezen uit de daar geregistreerde hardware.
Diefstal ontmoedigen prima, maar is dat de taak van een bedrijf om de regels te bepalen.
Tja, de overheid verplicht niks, dus wie moet dan de regels bepalen? Ik ben oprecht benieuwd wat het probleem is met de huidige gang van zaken. Je moet zelf actief je telefoon als verloren opgeven, dus zelfs dat heb je dan toch helemaal zelf in de hand?
Een telefoon die stuk is kan gewoon aangemeld worden via icloud.com als verloren / gestolen en zal niet meer bruikbaar zijn. De rest van je comment zit goed vol met aannames, maar de kans dat er een verkeerd nummer in de db komt is zo klein dat het een non issue is.

Mocht het wel gebeuren kun je gewoon met je aankoopbewijs de lock laten verwijderen.
Hoeveel "gevonden" meldingen gaan er dan volgen?
Dat maakt diefstal gewoon een stuk minder aantrekkelijk
Oh ja, want Apple toestellen worden steeds minder vaak gepikt :+
Ik verwacht wel minder dan wanneer de telefoons niet geblokkeerd kunnen worden.
Die (malafide) reparateurs zullen er gewoon in blijven faciliteren. Juist de officiele reparateurs zullen het dan gaan weigeren.
" ... om zo het toestel weer bij de rechtmatige eigenaar te krijgen" althans dat zou er moeten staan.
Het is ook een manier om meer nieuwe toestellen te verkopen. Niet elke verloren telefoon is automatisch gestolen natuurlijk.
Aangezien de eigenaar degene is die aangeeft dat het "verloren" is, zie ik niet echt een manier waarop dit een wijze is om nieuwe toestellen te verkopen. De gebruiker kan het vrij simpel weer unlocken in Find My op dezelfde wijze waarop hij het eerder gelocked heeft, immers. Het is geen onomkeerbaar proces.
Een verloren telefoon beschouw ik als gestolen op het moment dat jij hem vindt op straat en besluit zelf te houden vooral omdat, net als een portemonnee met inhoud, er manieren zijn om deze te herleiden naar de eigenaar.
Ik vermoed meer dat er bedoelt wordt dat Apple de telefoon niet terug geeft aan de echte eigenaar zodat die dus weer een nieuwe moet kopen.
Indien deze wordt ingeleverd in een Apple store dan traceren ze wel degelijk de eigenaar en contacteren ze hem/haar. Dat is mijn moeder gebeurt toen ze haar iPhone verloor op het Leidseplein en iemand deze in de winkel inleverde :-) in haar Apple ID stond d'r vastenummer en deze hebben ze toen gebeld (of ze hadden hem uit haar noodoproepen lijst)

Apple kan verder als deze niet in hun bezit komt natuurlijk deze ook niet teruggeven.
Dit dus.
Wat doen ze als iemand zijn telefoon verkoopt maar het als gestolen laten registreren met een procesverbaal waarin het imei nr is aangegeven.
Diegene kan naar Apple gaan en het dan laten blokkeren?

Als de koper dan gesprekken laat zien van verkoop wordt het toestel dan gedeblokkeerd?
Dat is een juridisch geschil van oplichting bij tweedehands verkoop, dus rechtsbijstand bellen en de verkoper aansprakelijk stellen.

Maar deze situatie is vrij onwaarschijnlijk, zodra je het toestel koopt controleer je of de andere gebruiker het uit zijn account heeft verwijderd door het ter plekke te activeren. Daarna is het toestel van jou en kan alleen jij het als verloren markeren. De enige manier waarop dit mogelijk is is als de gebruiker het toestel niet gereset heeft voor de verkoop, daar dus op controleren voordat je het geld overhandigt (en uiteraard nooit ongezien met verzending kopen).
Dat is digitaal en tuurlijk controleer je het of het nog geregistreerd staat in iCloud.
Of wat als de verkoper het net daarvoor als gestolen opgeeft en het dan verkoopt. (ja dit is heling, maar daar gaat mijn punt niet over.)

Je kan altijd nog de doos hebben waar het IMEI nr opstaat.

[Reactie gewijzigd door crzyhiphopazn op 23 juli 2024 17:25]

Theoretisch kun je bijvoorbeeld ook een auto verkopen en daarna nog als gestolen opgeven, maar wat schiet je er in ‘s hemelsnaam mee op?

Je krijgt er alleen maar een hoop gezeur mee.
Iemand die kwaad wilt doen kan het via deze manier doen zou ik zeggen.
Het brengt ellende op voor de koper in 1e instantie als je je iPhone voor reparatie brengt omdat jij potentieel niet weet dat het als gestolen is opgegeven.
Sta je dan bij de genius bar.
OK, maar dat is dus niet uniek voor deze functie van Apple of zo. Als je iemand per se dwars wil zitten, kan dat op eindeloos veel manieren.
Klopt.
Vandaar mijn vraag dan hoe gaat Apple hier mee om.
Hoe actueel: Las dit in de krant. Betreft de koop van een auto en nog voordat je hem op je eigen naam kan zetten meldt de 'eigenaar' zich. Je moet tegenwoordig ook overal aan denken..
Op de doos kan een andere nummer staan. Zo heb ik een tweedehands een MacBook Air gekocht. Deze was door de verkoper gereset en was schoon toen ik hem kocht. Thuis zag ik pas dat het serienummer van de laptop niet overeenkwam met het serienummer dat op de doos werd genoemd (model 2017 vs model 2015). Omdat er functioneel niet wat aan de laptop mankeerde heb ik er verder geen acht op geslagen; maar kan een risico zijn dit te negeren. Ik heb er van geleerd...
Goed punt.
Ander IMEI op de doos -> Check check dubbel check
Als de verkoper het net voor de verkoop als gestolen opgeeft zul je dat zien als je het gewoon ter plekke controleert. En is dat heling? Heling is toch het verkopen van gestolen goederen? Als je zelf de eigenaar bent (want alleen die kan de telefoon als gestolen opgeven) zou het oplichting zijn.
Ten eerste waarom zou de verkoper dat doen en ten tweede koop je meestal een telefoon zonder een gekoppelde account eraan. Zodra de Apple ID eraf is kan hem niet meer als verloren opgeven.
ZIe reactie op Laptopleon
Dat kan niet meer, het toestel is in feite een brick.
Dus teruggeven heeft weinig zin.
Teruggeven heeft wel degelijk zin. De originele eigenaar kan zijn verloren/gestolen iPhone locken via Find my ... , maar na terugbrengen ook weer vrijgeven. Daarna kan je, indien nodig, data uit een backup terugzetten en het toestel weer gebruiken.
Werkt dat? Naar mijn weten is het one-way, dus als je hem opgeeft als gestolen (activeert in iCloud), dan kun je hem niet meer restoren.

Als dat inderdaad wel het geval is, dan neem ik mijn comment terug. :)
Heb het zelf nooit getest, omdat ik mijn telefoon niet kwijtgeraakt ben tot op heden. Maar ik heb altijd begrepen dat je de lock ongedaan kon maken als eigenaar, omdat je via find my network de lock ongedaan kan maken. Ik heb ingesteld dat bij 10x foutieve pincode de telefoon gelocked en gewiped wordt. En na unlocken, moet je dan wel een backup terugzetten. En volgens mij geef je hem ook niet via iCloud/Find my ... aan als gestolen, maar als verloren.
Yess, terug te vinden op de site van Apple:
You can also turn off Lost Mode on iCloud.com or from your iPhone, iPad, iPod touch, or Apple Watch by entering the device’s passcode (the one you use to unlock your device). For iPhone Leather Wallet, you can turn off Lost Mode by attaching the wallet to your iPhone.

If you forget your device passcode, you can recover it using Find My iPhone on iCloud.com. See Use Lost Mode in Find My iPhone in the iCloud User Guide.
##Reparaties werden al geweigerd als de klant geen Apple ID aan de iPhone had gekoppeld en 'Zoek mijn iPhone' niet kon uitschakelen.##
Dat lijkt me niet correct. Ik heb ook vorige week nog een iPhone X, die die bij inlevering niet aan een Apple iD was gekoppeld, ingeleverd bij de Apple Store om de hoek ter vervanging batterij en dat was zeker niet de eerste keer dat ik een ongekoppelde iPhone bij de Genius bar heb aangeboden ter reparatie.
Denk dat de combinatie “en find my niet kon uitschakelen” het sleutelwoord is. Een lege iPhone zonder activation lock zou dan geen probleem moeten zijn.
Dat denk ik ook idd.
Het kan best dat het voor een gewone reparatie ook geen probleem is. Ik heb altijd gedacht dat dit slechts was omdat ze toestellen vaak omruilen voor nieuwe (of refurbished) toestellen, en het dan wel prettig is als het oude toestel leeg is zodat ze er geen gezeur mee hebben bij het refurbishen daarvan.

Maar de exacte reden voor deze regel weet ik ook niet, is slechts een vermoeden van mij.
Maar waarom moet ik elke keer find my iphone uizetten bij reparatie ? Dan weiger ik dat wel de volgende keer !
Maar waarom moet ik elke keer find my iphone uizetten bij reparatie
Mogelijk wil Apple niet dat je kan zien 'waar' het toestel wordt gerepareerd?
Dan weiger ik dat wel de volgende keer !
En dan weigeren ze misschien de reparatie? (ik zou het niet weten)

De reparatieservice van Apple is natuurlijk heel erg ondermaats. Je bent je toestel in veel gevallen minimaal dagen lang kwijt (tot op 6-8 dagen), omdat het aantal servicepunten waar ze reparaties mogen uitvoeren nou niet echt fantastisch groot is, waar je bij het reparatiewinkeltje om de hoek in veel gevallen eventjes kan wachten.

(en dan even los van het bedrag wat ze er voor vragen t.o.z. van de reparatiewinkeltjes om de hoek)
Op de pakbon staat al waar hij gerepareerd wordt, meestal is dat Tsjechië of Ierland en kan je volgen met UPS. Dus dat is geen reden. :) Het grootste probleem is vziw dat als Find My aanstaat, de telefoon activatie weigert en ze geen adequate diagnostische tests kunnen uitvoeren in de normale modus van het toestel. Die lock kunnen ze evt zelf verwijderen, maar gok dat ze dat niet willen doen om juridische redenen.
De reparatieservice van Apple is natuurlijk heel erg ondermaats. Je bent je toestel in veel gevallen minimaal dagen lang kwijt (tot op 6-8 dagen), omdat het aantal servicepunten waar ze reparaties mogen uitvoeren nou niet echt fantastisch groot is, waar je bij het reparatiewinkeltje om de hoek in veel gevallen eventjes kan wachten.
Onzin. ;) Je kan hem laten ophalen thuis, dan heb je hem in de meeste gevallen 2 dagen later gerepareerd terug; woensdag opgehaald is vrijdag terug in huis. Of je kan een afspraak maken bij een premium repair center als je graag je toestel wil brengen en wil wachten op de reparatie. Of je kan idd naar een toko op de hoek, al weet je dan niet wat je krijgt (ook niet qua garantie).

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 17:25]

Je zegt dat de telefoon naar Tsjechie of Ierland gaat, maar als ik hem woensdag aan huis laat ophalen heb ik hem vrijdag terug? Dat is wel erg knap. (en sowieso erg slecht voor het milieu als Apple ze steeds buiten t land stuurt)

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 23 juli 2024 17:25]

het is zoals met garnalen die in de Noordzee gevangen worden en naar Maroc om gepeld te worden en retour : nog steeds goedkoper dan ze hier te pellen.
Yup. UPS pikt hem bij je thuis op, dan gaat ie overnight naar Tsjechië. Dan wordt ie gerepareerd en meteen weer aan UPS mee terug gegeven en komt ie overnight weer naar jou en biedt UPS hem aan. Van ophalen tot retour in je handen is dus zo'n 48 uur. Paar uitzonderingen daargelaten, heb een keer een SE gehad waar ze het probleem niet goed konden vinden; dus die lieten ze tal van tests doen. Toen duurde het 3 dagen, maar kreeg ik wel een gloednieuwe iPhone SE omdat ze het probleem niet konden vinden. :+ Die extra dag wachten wel waard.
Het grootste probleem is vziw dat als Find My aanstaat....
Dat klink inderdaad wel logischer :)
Onzin. ;) Je kan hem laten ophalen thuis, dan heb je hem in de meeste gevallen 2 dagen later gerepareerd terug; woensdag opgehaald is vrijdag terug in huis.
Nou ja.. Onzin. Ze zeggen het zelf. Mogelijk met een flinke disclaimer er omheen natuurlijk qua tijdsduur. Ik vind overigens twee dagen je telefoon kwijt ook niet echt fijn. (of krijg je een gratis vervangend leentoestel?? Is ook niet optimaal, maar je kan dan in elk geval verder)
https://support.apple.com/nl-nl/iphone/repair/service
Hoeveel tijd neemt de reparatie van de iPhone in beslag?

De Apple Store en veel van onze erkende Apple serviceproviders repareren in sommige gevallen uw apparaat nog dezelfde dag, bijvoorbeeld bij een schermreparatie. Als de technicus uw iPhone naar een Apple reparatiecentrum moet sturen, kunt u uw iPhone meestal binnen ongeveer 6-8 dagen ophalen.
Of je kan een afspraak maken bij een premium repair center als je graag je toestel wil brengen en wil wachten op de reparatie. Of je kan idd naar een toko op de hoek, al weet je dan niet wat je krijgt (ook niet qua garantie).
Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar dan moet je er wel toevallig één in de buurt hebben. Dit wordt volgens mij wel beter over de jaren heen, maar het is niet zo dat je overal en nergens die service centers hebt. Ik zou het zelf al vervelend vinden als ik langer dan 30-40 minuten moet reizen (van deur tot deur) om m'n telefoon te laten repareren.
En begrijp me niet verkeerd: De reparatiewinkeltjes om de hoek heb ik overigens ook nul liefde voor. Wat ik al ergens anders schreef: Ze verkopen kloons als origineel (wees er gewoon eerlijk in denk ik dan?), verkopen adapters zonder CE-keurmerk (is verboden), enz. enz. enz. (uiteraard doen ze dat niet allemaal!) Maar als die reparatiewinkeltjes nou gewoon toegestaan worden om de basale (of meest voorkomende) reparaties te doen, dus zaken als een accu vervangen e.d. dan ben je al een heel end natuurlijk.
Op de pakbon staat al waar hij gerepareerd wordt, meestal is dat Tsjechië of Ierland en kan je volgen met UPS. Dus dat is geen reden. :) Het grootste probleem is vziw dat als Find My aanstaat, de telefoon activatie weigert en ze geen adequate diagnostische tests kunnen uitvoeren in de normale modus van het toestel. Die lock kunnen ze evt zelf verwijderen, maar gok dat ze dat niet willen doen om juridische redenen.
Apple ontwerpt het ding helemaal vanaf 0 dus zoiets moeten ze zelf maar kunnen oplossen. Als je toestel niet terug komt is het nog steeds jouw eigendom dat je mag opsporen, nota bene met de tools die zij ook gemaakt hebben.
Dat lossen ze ook op, door bij het inplannen van je reparatie te zorgen met de klant dat Find My uitstaat en als ze het weer terug aanzetten de reparatie te weigeren. Het is zo te lezen niet de oplossing die je wenst, dat is weer een ander verhaal. :) De beveiliging zit zo in elkaar en ik denk met hele goede reden ivm re-association.
je moet het verschil leren tussen solution en workaround. Als het bij auto's kan, dan moet het bij een telefoon ook kunnen en anders zal de functionaliteit gescheiden moeten worden van de herstelbaarheid
Apple reparatie ondermaats? Ik had dezelfde avond nog een UPS bezorger die mijn Airpods ophaalde met een doos (hoefde ze niet eens in te pakken), en 2 dagen later ontving ik de nieuwe.

Airpods waren overigens ook gekocht in Amerika en had de bon niet eens, dat zie ik je graag doen met een ander merk.

[Reactie gewijzigd door Rzarect0r op 23 juli 2024 17:25]

In jouw geval inderdaad niks mis mee. Zeker voor oordopjes, die je in principe wel een paar dagen kan missen. Dus dat is inderdaad netjes opgelost!

Een maat van mij had een nieuwe iPhone gekocht. Apparaat ging na drie weken ‘dood’ (kan gebeuren natuurlijk. Domme pech). Na 6 werkdagen in de reparatie kon hij een refurbished apparaat bij de winkel ophalen. (“Je hebt toch geen nieuw apparaat ingeleverd” kon hij het mee doen).

Andere kennis van me. SSD van een iMac ging stuk. Z’n apparaat werd opgehaald (na twee werkdagen na de melding) en na 8 dagen kreeg z’n apparaat terug, leeg, want nieuwe SSD. De defecte mocht hij niet terug krijgen om zelf te kijken of hij er nog iets mee zou kunnen.

Bij mijn Dell laptop kwam er de dag na de melding (op een zaterdag) een monteur een monitor van m’n laptop thuis vervangen

Mijn Dyson luchtreiniger ging na 9 maanden ‘fluiten’. Ik kreeg een nieuwe opgestuurd en kon de defecte in de doos van de nieuwe aan de koerier meer teruggeven (( ook UPS ))

Mijn weber barbecue kwam beschadigd aan. Ik belde, kreeg de dag er op een nieuwe. De koerier nam m’n kapotte mee (( DPD ))

Edit: typos en laatste aanvulling:
Al met al zijn er zat bedrijven die goede service verlenen. Mijn ervaring met Apple is dat op z’n best middelmatig tot ok is. En dat vind ik voor de prijzen die zij vragen zeer ondermaats.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 23 juli 2024 17:25]

Dit is vaak het geval als je een reparatie bij Apple zelf, of bij een premium reseller zoals Amac laat uitvoeren. Er zijn meer ASP's zoals Fixers welke binnen 1 tot 2 uur het toestel gerepareerd hebben.
Je maakt er kennelijk geen gebruik van, ik doe 't via de Appstore, dan is 't gewoon dezelfde dag of nieuw toestel...
Volgens Apple:
* Als u Zoek mijn iPhone niet kunt uitschakelen, kan Apple wellicht geen service aan uw apparaat uitvoeren. Wij hanteren dit beleid om te voorkomen dat onbevoegde personen zonder uw medeweten service uitvoeren aan uw apparaat. Ga naar iForgot als u uw Apple ID en het wachtwoord niet meer weet.
Lijkt me op zich geen slechte reden. Ik neem aan dat Apple zelf ook wel 'find-my-iPhone' kan uitzetten als ze dat willen, je hebt alleen maar jezelf ermee als je 't niet doet :)
Wat heeft dat te maken met "zoek mijn iphone"? Ik zie de link niet..?
Als zoek mijn iphone is ingeschakeld kan het toestel niet geactiveerd worden zonder het Apple ID dat gebruikt is om die functie in te schakelen en zal het na een reparatie niet mogelijk zijn voor Apple om het toestel volledig te testen.
Staat in de quote:
* Als u Zoek mijn iPhone niet kunt uitschakelen, kan Apple wellicht geen service aan uw apparaat uitvoeren. Wij hanteren dit beleid om te voorkomen dat onbevoegde personen zonder uw medeweten service uitvoeren aan uw apparaat. Ga naar iForgot als u uw Apple ID en het wachtwoord niet meer weet.
Zoals @svane aangeeft is het inderdaad om niet-geauthoriseerde reparaties te weren.
Het is voor Apple Technicians onmogelijk om een reparatie uit te voeren zolang FMI ingeschakeld is. De knoppen in het systeem zjin greyed out totdat FMI is uitgeschakeld.
Zodat ze de reparatie kunnen testen voordat ze de gebruiker aangeven dat het klaar is. Zat reparateurs kunnen het prima zonder dat het uitgeschakeld moet worden. Voor een grote speler is het alleen veel efficiënter om aan de lopende band te repareren en zo elk mogelijk hindernis te voorkomen.
oh, ik dacht dat ze dit al deden, werd tijd dus.
Hoe weet je zeker dat het gestolen is?

Hoe weet je wie de eigenaar is?

achter op mijn samsung staat mijn IMEI kan ik daarmee iemand verschrikkelijk naaien?
De eigenaar is degene die via Apple het toestel gekoppeld heeft aan zijn account. Deze is degene die het toestel als verloren markeert via zijn Apple account, iemand anders kan dat niet doen. Slechts de persoon die het toestel origineel geactiveerd heeft.

Bij verkoop deactiveer je de koppeling en activeert de nieuwe eigenaar een koppeling op zijn of haar account. Het is niet mogelijk dat te doen zonder dat de eerdere eigenaar een deactivatie heeft gedaan. Het is dus altijd de eigenaar die het toestel als gestolen/verloren markeert.
Theoretisch ja. Toch is het niet altijd het geval. Ik wordt vaak genoeg gevraagd om een telefoon te installeren omdat ze het zelf niet kunnen of durven. Ik krijg dan het account en wachtwoord te horen of moet een nieuwe account aanmaken. Van sommige mensen weet ik dat ze dit niet onthouden. Meeste van deze mensen zullen geeneens deze functies kennen off de geheime vragen weten, vooral niet als ik het niet zou zeggen terwijl ik aan het installeren ben. Ik zou hier makkelijk misbruik van kunnen maken. Ja dit zijn natuurlijk wel uitzonderingen op de regel maar ik zal vast niet de enigste zijn die dit moet doen voor andere.
Of de persoon die "ingebroken" is op uw account :P
Dit is een goede stap, maar de vraag die ik heb is.. waarom hebben ze dit 10 jaar geleden niet al gedaan?!
Je kon al laten blokkeren op afstand / als gestolen opgeven, maar blijkbaar was/is er ook nog een optie om op te geven als verloren. Voor de verzekering en voor de wet zijn dit uiteraard schillende situaties.
Anoniem: 39993 30 maart 2022 12:49
Ik laat reparaties nooit bij Apple uitvoeren. Mijn vrouw sloopt nog weleens wat, maar op de een of andere manier is bij Apple laten repareren nooit echt een "zinnige keuze" voor ons. Ik ga daarvoor naar een third party. Apple is veel te duur met reparaties buiten garantie. Heb ooit eens geinformeerd naar een screen replacement voor een iPad bijvoorbeeld. Dat was bij Apple enkele tientjes goedkoper.... dan een nieuwe iPad kopen. Elders kon het voor veel minder. Keurig uitgevoerd, nog lang plezier van gehad.

Zal wel aan mijn vrouw liggen, maar de devices die hier in huis stuk gaan zijn over het algemeen Apple. Ik gebruik alles behalve Apple, maar mijn devices gaan meestal pas stuk als ze al afgeschreven zijn. En dat is dan geen probleem, want dan bestel ik een nieuwe telefoon op kosten van de baas. :) De iPhone van mijn vrouw ziet er na een jaar al niet meer uit. Ze moet 'm draadloos opladen, want de ingang voor het kabeltje was binnen 4 maanden al stuk. Ze heeft hem 1x uit haar handen laten vallen (50 cm hoogte), dus de achterkant is ook al stuk.... De meest recente iPad wilde ook al niet meer opladen (gelukkig pas na een jaar of 3). Het kwartje begint bij haar nu langzaam te vallen: ik kan beter wat goedkopere spullen kopen, dan kost het me niet zoveel geld elke keer. De iPad is niet vervangen. Daarvoor gaat ze binnenkort iets anders kopen (ze zit te denken aan een convertible Chromebook ofzo). Hopelijk bevalt dat goed en kan de iPhone er over een tijdje ook uit. Ze roept telkens dat ze "iOS zo ontzettend fijn vindt", maar tegelijkertijd kan ze er eigenlijk helemaal niets mee en mag ik het elke keer oplossen (terwijl ik iOS persoonlijk gewoon "ruk" vind). De vraag "waarom ze het dan zo fijn vindt", wordt dan beantwoord met 1 totaal onbelangrijke feature die ook gewoon in Android zit (maar dan met een andere gesture geactiveerd moet worden dan ze nu gewend is).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 39993 op 23 juli 2024 17:25]

Goed verweer tegen diefstal van soms toch flink dure apparaten met veel privé-gegevens is op zich lovend. Helaas doet Apple ook moeilijk om een gevonden telefoon terug te bezorgen bij de eigenaar, ook vanwege privacy. Bij de aanschaf van een nieuwe (tweedehands) auto vond ik tot mijn verbazing onder de achterbank ingeklemd een iPhone van iemand uit Amsterdam. Er stond als melding alleen een adres waar helaas niemand te bereiken was. Inleveren bij Apple wilden ze niet hebben. Het is weliswaar een wat ouder model, maar ik kon op geen enkele manier achterhalen wie de eigenaar is om terug te bezorgen. Nu ligt hij dus loos, want niemand kan er echt geen ene klap mee (behalve via vage en dure tools misschien hacken). Ik kan hem hooguit inleveren in de milieustraat, maar dat is toch zonde, omdat hij nog gebruikt zou kunnen worden (zo oud is hij ook weer niet). En dan bedoel ik niet gebruik door mezelf, uiteraard.

Als iemand nog tips heeft hoe mogelijk toch de eigenaar te achterhalen is... Via koppelen met iTunes kon ik wel nog een alias achterhalen, maar daar kwam ik ook niet mee verder (e-mail of enig sociaal id).
Kon je de vorige eigenaar van de auto niet achterhalen?
Nee, het adres was een beveiligd appartementencomplex zonder centrale hal met bellen (was iets van revalidatie voor mensen met een rugzak) waar niet binnen te komen was (ik heb het geprobeerd). Het enige wat ik qua alias kon terughalen was dat het waarschijnlijk om een Amerikaanse ging, dus dit samen deed me vermoeden dat ze daar weer opkrabbelde. Maar ik weet ook niet hoe lang de telefoon in de auto heeft gelegen (ik heb de auto via een dealer gekocht) en of ze er überhaupt nog woonde of in Nederland was.
Ik vind het vooral zo stom dat je zo dus een stukje hardware (t was een iPhone SE 2e of 3e generatie, dus niet echt top notch, en wegens zijn verblijf onder de bank verre van mint) alleen kan afdanken. Dat frustreert mijn milieu-ego :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.