Door Mark van der Kruit en Arnoud Wokke

Tweakers Update - Apple komt met o.a. Mac Studio, Display en nieuwe iPhone SE

08-03-2022 • 22:05

81 Linkedin

In Nederland konden we alweer carnaval vieren, maar Apple hield dinsdagavond nog ouderwets een online evenement. Het had een stoet aan nieuwe producten meegebracht om te laten zien: de Mac Studio met Studio Display, de nieuwe iPhone SE en een nieuwe iPad Air.

Reacties (81)

Wijzig sortering
Dan moet die studio versie wel meer dan geschikt zijn voor Video editing en illustrator en photoshop werk. Wel jammer dan je er eigenljk dan ook gelijk een scherm bij moet nemen (niet perse die apple schermen) maar toch. Weer een extra investering voor mensen die bv zoals wij met intel i-macs werken uit 2015/16 en graag willen overstappen omdat het wel echt merkbaar wordt dat ze niet meer echt mee kunnen.

Ik wacht nog braaf even op de aankondiging van M1/2/ultra-imacs 27 inch, of met andere woorden een waardige all-in-one vervanger van de huidige intel i-macs van 27 inch. Anders wordt het een dure/te dure investering ben ik bang.
Waarom moet je er gelijk een scherm bij nemen? Er zit gewoon HDMI en Thunderbolt op de nieuwe mini. :)
Op de nieuwe Studio. Ik denk dat hij bedoelt dat je er geen gelijkwaardige AIO is (iMac), dus dat je meer geld kwijt bent omdat je een scherm erbij moet regelen (tenzij je al een geschikt scherm hebt). Zie ook ArsTechnica: Apple’s 27-inch iMac disappears from its store with no fanfare or replacement. Het is natuurlijk geen toeval dat ze tegelijkertijd de Studio Display uitbrengen zodat iedereen nu die combo gaat kopen. Over een tijdje komt men alsnog met een iMac met dit keer een M2 Max en krijg je weer een verschuiving richting de AIO. De schoorsteen moet ook blijven roken natuurlijk :Y)

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 9 maart 2022 13:45]

Mooi verwoord. Dat is inderdaad wat ik bedoelde kwa aanschaf kosten. Wij willen liever een all-in-one systeem. Dus wachten op een nieuwe imac
my two cents: wanneer je in de markt bent voor dit soort top hardware dat je ook geen probleem hebt om er een top-scherm bij te kopen. Dit zijn zakelijke aankopen. Wanneer je tegen beperkingen van hardware aanloopt ben je wat blij mee dat het sneller kant. Immers het levert je voldoende geld op business wise...
Dat is onjuist.
Apple draait zeer grote winst en perst nog wat extra winst uit ieder hoekje en gaatje. Bij alle contracten tot op het uiterste onderhandelen. Etc
De app store draait prima, en kan zeker wel overleven met een paar procent minder. Toch gaat Apple tot het uiterste om bv andere betalingsmethodes te blokkeren.

Veel bedrijfjes staan op het randje v/d financiele afgrond, dus jouw opmerking dat de kosten niet uitmaken want op lange termijn betaald het zich terug is, sorry dat ik het moet zeggen, een opmerking van iemand met nul komma nul zakelijk inzicht. Sterker nog een extra hoge prijs verdien je echt nooit terug. Nooit. Het waarom is zeer simpel. Zelfs als met de nieuwe hardwardware je inkomsten een miljoen per jaar hoger liggen, neemt dat niet weg dat het bedrijf met een goedkoper systeem extra winst draait.
Een duurder systeem is zakelijk pas een goede aankoopt als het ook meer omzet mogelijk maakt. En zelfs dan verdien je het nooit echt terug als je een even productief systeem kunt kopen voor minder.

Tuurlijk het oog wil ook wat. Sommige mensen willen een systeem vol met RGB ledjes, andere mensen plakken alles vol met Wuppies van AH, en sommige mensen raken opgewonden van een Apple logo. Maar dat heeft niets met productiviteit te maken, en dus zakelijk gezien geen aankoopargument.
Oh, bedankt om mij er aan te herinneren waarom ik eigenlijk nooit meer iets post op Internet... Zo geen zin een nutteloze discussie met iemand die ik niet ken en mij allerlei woorden in de mond probeert te leggen. Thanx... :Y)
Als een fabrikant opzettelijk de keuze voor de professionele AIO weglaat (27inch iMac gaat uit de handel) en dus mij als werkgever dwingt om 4k-6k per werkplek te investeren voor een Studio + Studio Display in plaats van zo'n 2.5k (prijs van die iMac) dan vind ik dat alles behalve 'geen probleem'. Wat voor een werknemer wellicht buiten z'n perspectief (want 'zakelijke aankopen') gebeurt betekent niet automatisch dat het voor niemand een (met name budgettair) probleem op zou leveren. Kosten laag houden is zo ongeveer de belangrijkste pijler van gezonde bedrijfsvoering. En de prestatiewinst is nou ook weer niet zo extreem ten opzichte van de i7 dat het werk opeens 2x zo snel af is.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 10 maart 2022 10:28]

Dan koop je toch een Mac mini en een 27" scherm? dan ben je voor 1500-2000 euro klaar en heb je een mooie upgrade... Je hoeft toch niet per-se dit super dure scherm en deze Studio te kopen?
Je doet nu net alsof het concept van segmentering niet bestaat en een Mini voor alle taken snel genoeg is. Om dezelfde reden waarom men soms bestelbusjes en soms vrachtwagens aanschaft wisselen de requirements voor werkpleksystemen ook met de specifieke taken die ermee uitgevoerd moeten worden. Anders zou het voor Apple ook geen zin hebben om uberhaupt de Studio te maken nietwaar? Het punt sloeg dus op de situatie in het hogere segment (grafisch werk bijvoorbeeld) en dat daar de profi iMac 27 verdwijnt en dan als enige optie een losse kast + display overblijft, het nieuwe Studio concept. Waarbij de losse kast bijna evenveel kost als die iMac 27 dat n.b. een AIO is.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 11 maart 2022 17:21]

Ja, je hebt gelijk, en de mini zou toch minstens een M1 pro moeten hebben om het gat op te vullen. Maar volgens de geruchten komt dat rond juni :+
De Mini krijgt een M1 Pro en Max, net als de MacBook Pro dat nu al heeft. Oftewel nog steeds halve (M1 Max) of een kwart (M1 Pro) GPU specs, en halve CPU specs ten opzichte van de M1 Ultra. Dus ja het komt op het niveau van het midden-segment, maar niet in het hogere segment en vult dat gat dus ook niet op. Dit is gewoon slim gepland van Apple zodat als je naar Apple silicon wilt in het hogere segment (= M1 Ultra) je een soort 'elke kleur als het maar zwart is' concept krijgt in de vorm van de Studio (+ Studio Display als je er een profi display bij wilt).

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 13 maart 2022 09:15]

Oh, ik wist niet dat de 27inch iMac zulke zware hardware beschikbaar had, ik had altijd het idee dat dat toch vooral een standaard kantoor beestje was, of huiskamer materiaal. Beetje mac mini ingebouwd in scherm. De Studio en Mac Pro zitten naar mijn beleving een klasse boven wat de AIO's aanbieden.

Maar alsnog is het apart om de 27" iMac op te ruimen, ik had eerder een eind gemaakt aan de 24" - da's zo klein... (wij zitten nu op 27" minimaal op kantoor, de meeste mensen hebben een 32")
Aan het eind van het event wordt gezegd dat er nog 1 toevoeging aan de line-up plaatsvindt: de mac pro. Ik verwacht geen nieuwe all-in-one mac.
Pro is dan ook weer wat te, benieuwd wat te toekomst zal zijn dan voor de niet pro i-macs lijn.
Ik zit hier ook met een iMac 5K met een i5 uit 2015. Ram genoeg, maar rekenkracht mis ik nu echt wel.

De studio en het voorgestelde display is met net iets té veel upgrade.
Ook jammer dat de laatste generaties iMac geen target display mode hebben en dus als display kunnen dienen… dan zou ik meteen voor zo’n Mac Studio met M1 Max en misschien zelfs met 64GB ‘ram’ gaan.
De iMacs 5k uit 2015 zijn qua scherm nog prima en kunnen nog jaren mee. Jammer dat je niet gewoon een Mac Mini m1 of Mac Mini Studio aan je iMac kan hangen.
Je kan een iMac gebruiken als 2e scherm voor je MacBook. Kan dat in jouw geval niet?

https://support.apple.com/nl-nl/HT204592
Niet bij een iMac van 2015 of nieuwer.
Hopelijk passen ze dat aan dat je ook nieuwere iMacs als 2e scherm kan gebruiken. Het blijven natuurlijk geweldig mooie monitoren. Zonde om die weg te doen en een mooie manier om trouwe klanten te behouden zou je denken.
... je had natuurlijk in de eerste plaats nooit een AIO moeten kopen, want een goed scherm gaat altijd veel langer mee dan computer hardware. 7 jaar is voor een cpu best veel, voor een scherm net een goed begin.
Ik heb hetzelfde. Je kunt ook die Mac Studio aansluiten op je iMac 5K, dat bespaart weer aanschaf van een duur scherm.

Nadeel daarvan is alleen dat je je iMac 5K niet kunt doorverkopen, alhoewel je je moet afvragen wat je daar nog voor krijgt...
Het is niet alleen wat je ervoor kunt vangen maar ook de moeite.
Adverteren op bv Marktplaats staat vrijwel gelijk aan een eindeloos aantal vragen. Afpingelen. Wachten op de koper die je product komt afhalen, etc.
Voor mij persoonlijk zijn er een paar opties. Direct bij het afval, af (laten) geven bij de kringloop, en soms als het een artikel is waarvan ik weet dat iemand het in mijn kennissenkring het kan gebruiken geef ik het weg. Maar ook dan, slechts 1x vragen en niet leuren. Snel daarna verdwijnt het in de kliko.
Tja, je kunt ook gewoon je Macbook Pro aan een extern scherm hangen ;)
Als illustrator / foto manipulator kijk ik met veel interesse naar Apple en hun M1 line-up. Ik werk nu met een intel / windows configuratie. Ik werk elke dag in Photoshop voor het tekenwerk en fotobewerken. En Adobe illustrator en Affinity Designer voor al het tekenwerk in vectoren.

Ik denk dat de Studio zware overkill is voor tekenaars en fotobewerkers. Dit is een machine die naar mijn inzicht gericht is op productie zoals videobewerking, 3D / render materiaal en audio producties. Ik denk niet dat Photoshop of Illustrator hier bang for your bucks uit gaat halen.

Ik had gehoopt dat Apple ook een update zou doen met de Mac mini's. Een Mac mini met een M1 Pro met 32gb geheugen bijvoorbeeld, klinkt als een BAAS voor illustratoren en fotobewerkers. Of een Mac Studio met een M1 pro. Gewoon een lichtgewicht zeg maar...

Helaas kwam dat niet voorbij en voelt het als een missing link in de desktoppers.

M1: overal vlot
M1 pro: Ideaal voor tekenaars / fotobewerkers
M1 Max: hallo video bewerkers
M1 Ultra: 3D render / audio / video bewerkers.

De Pro / Max is niet verkrijgbaar in een mini. Waarschijnlijk zal ik moeten wachten op een M2

[Reactie gewijzigd door RoyK op 9 maart 2022 09:09]

Er is een Mac Studio verkrijgbaar met een M1 Max, daar heb je dan een “Mac Mini” ;-)
Ik ben niet op zoek naar een M1 Max. De M1 Pro is een prachtige sweet spot voor veel content creators die niet in video bewerking of 3D bewerking zitten, maar vector / pixel werk wegzetten.

De M1 komt niet verder dan 16GB geheugen. Met de Pro kan je naar 32GB geheugen toe.

Grafisch vormgevers gaan de upgrade van Pro naar Max veelal niet benutten wat gewoon zonde is van de investering. Mooie video hierover hier:

https://www.youtube.com/watch?v=_HdRAPFM_0I

Zelfs de gewone M1 schopt veel kont voor een computer van 'slechts' 1250 euro (M1 / 16GB / 512SSD) en nagenoeg stille machine. Echter is van 16gb naar 32gb wel verschil waar je echt over na moet denken. Van de Pro naar de Max is overkill voor 2D materiaal. (my 2 cents)

[Reactie gewijzigd door RoyK op 10 maart 2022 10:00]

K heb een M1 Pro met 16GB en kan daar gerust grote PS files mee bewerken, Unified memory + super snelle SSD maken dat dit ding vliegt, ja 32 zou leuk zijn, maar dat zit meer tussen de oren dan wat anders. En als je echt professioneel je geld mee verdiend dan is die Max meerprijs best te verantwoorden en geeft je een langere levensduur zodat de totale cost of ownership niet hoger zou zijn dan de niet bestaande Pro versie …
Je kunt ook een Macbook kopen he, met de Pro...
Als die mooie 2015/16 iMacs nou nog "target display mode" hadden zoals de 2012, of wat was het, modellen :'( Had ook een hoop e-waste gescheeld.
Koop dan de 24” Imac? Er gaat mogelijk geen grote Imac komen. Er was in de pro doelgroep een gemis aan een krachtige Mac mini omdat iedereen toch een andere screen setup heeft.

En waarom zou de studio versie niet geschikt zijn voor video/photoshop/illustrator?

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 9 maart 2022 11:21]

Toch vind ik het een beetje 'lui' om om het exacte design van de iPhone 8 te gebruiken voor drie 'SE' generaties achter elkaar.
Dat is ook de bedoeling ... Met minimale middelen en ontwikkelingskosten toch een product neer zetten en derhalve meer winst te pakken.
Leuk voor de mensen die verknocht zijn aan dat model en de homeknop met TouchId willen blijven gebruiken.
Qua design is het natuurlijk 3x niks met dat hoge 2016 gehalte.
De A15 is ook enkelt interessant ivm futureproofing. Verder kan je op dat schermpje vrij weinig doen met al die power, om maar te zwijgen over de knaken accu.
Maar goed ze houden een budget (voor Apple begrippen) model in de reeks en dat is belangrijk.
Ja, zeker dat is ook zo en Apple is het enige bedrijf die ermee weg kan komen. Dat je voor een iets lager bedrag toch een moderne iPhone kan kopen met zeer lange updates is zeker fijn. Daarbij was de iPhone 8 ook een geliefd toestel voor velen. Dat weerhoudt het er niet van dat het toch wel lui is om drie generaties lang exact dezelfde telefoon te gebruiken :)
Ja het design dateerd al vanaf 2014 ofzo ... Totaal gedateerd.
Ik heb een SE gen 1 gehad, een iPhone 8 en heb nu een 11.
De oude SE vond ik echt niks, te klein en een waardeloos scherm en dito accu.
De 8 was okay, is in wezen bruikbaar en je kon toch veel doen en het formaat was handzaam.
De 11 is een mooi ding, en komt prima mee met de huidige standaard qua functies en design.
Mijn iPhone 8 doet het nog steeds naar behoren, niets mis mee
Nergens staat dat er wat mis mee is ...
ben blij dat ik ben overgestapt naar samsung. Veel lagere prijs voor een betere gsm. Vroeger kon je nog een leuke iphone kopen voor een aardig bedrag. Nu krijg je een verouderd toestel voor een veels te hoge prijs.
Precies dit. Ik ben van een Oneplus 5 naar de (toen) nieuwe iPhone SE gegaan. Ik zou niet graag de home knop met scanner willen missen. Behuizing voldoet prima en naar mijn mening voelt het niet echt verouderd aan of zo.
Het is verouderd qua design, echt ouderwets.
Scherm is echt zichtbaar bejaard.
En de accu is niet geweldig.
Verder redelijk compleet.
Sorry, maar dat slaat echt nergens op. Dat is gewoon jouw vooroordeel.
Persoonlijk vind ik de 8, se en nieuwe se prachtige telefooons.
Klopt mijn mening en die van vele anderen overigens, getuige de verkoopcijfers van de andere moderne modellen.
Cijfers liegen niet en dat is een feit.

Dat er altijd mensen zijn die dat andere juist mooi vinden is ook een feit, en dat geeft niks.
Maar gedateerd is het design wel, geen speld tussen te krijgen.
Wat wordt er verstaan onder verouderd? Een smartphone zoals we die nu kennen en een scherm achter een stuk glas met een behuizing er omheen. Elk jaar wordt het randje iets dunner of er kom een lichte afronding omheen.

Als de behuizing van de SE ''echt ouderwets'' is, dan zijn zo'n beetje alle smartphones verouderd. Los van de vouwbare schermen zit er naar mijn idee niet heel veel innovatie meer in.

Accu en scherm daarin tegen zijn niet geweldig, maar daar hoor je mij niet over ;)
Ja in de basis klopt het wat je zegt maar de bezels zijn mega en een menu knop is niet meer van deze tijd.
Je hebt een hele lage scherm/body verhouding.

Denk dat je het zelf ook echt wel weet en er is geen discussie mbt een gateerd design.
Maar jij begint de discussie?
Ik kwam alleen met een menig, en designs zullen altijd subjectief zijn.
Over smaak valt niet te twisten en jouw mening is duidelijk. Die van mij ook.
Maar als we kijken naar de markt dan denk ik dat mijn mening niet alleen baseerd is op mijn smaak maar ook de smaak van de massa.
Beetje hetzelfde verhaal over de kleinere smartphone.
Ja er zijn mensen die dat graag willen en fijn vinden en de keuze is niet enorm maar het is overduidelijk dat de massa groot wilt, getuige de verkoopcijfers en die zeggen genoeg.
Zelfs bij Apple die alle formaten heeft met high end hardware erin dan zie je toch dat de mini helemaal niet goed verkoopt en dat de extreem grote Pro Max het veel beter doet qua verkoop.
Dit geeft wederom aan wat de massa wilt.
En na het is de massa die bepaald.
Gedateerd is een feit, dit design stamt uit 2014 (iPhone 6). Maar wat mij betreft is het een geweldig goed design. Ik heb een iPhone 7 (uit 2016) en een 'bezelless' iPhone XS waarvan het design uit 2017 komt. De 6 is met de bezels een stuk ergonomischer; veel fijner met 1 hand te bedienen. De XS is fijner voor op de bank. Eigenlijk precies goed voor een zakelijk en privé toestel.
Dat is jouw mening en dat is prima.
De massa denkt daar totaal anders over want de SE sales komen niet eens in de buurt van die van de iPhone 10-up modellen.
En dat terwijl mensen tot wel bijna 3x zoveel betalen.

En daarmee zijn we terug bij mijn bericht.
Design is gedateerd (of je het het mooi vind of niet), accu en scherm zijn beneden peil voor de huidige standaard.
Zeker met toestellen die de helft kosten en op die vlakken het een stuk beter doen.
De standaard is niet voor elke situatie het best. Zoals ik zei, voor mijn werk is zon bezelless design een minpunt. Met dit toestel consumeer ik geen content, dus het interesseert me niet dat er geen OLED scherm in zit. Als ik naar mijn wensen kijk, zie ik niet zo snel welk toestel beter zou zijn dan deze nieuwe SE. Ik wil met mn telefoon:
-Bellen
-Foto's in goed verlichte omgeving maken (fabriekshallen, schepen etc.)
-Email versturen
-SAP
-Goed met een hand te bedienen (in mijn andere hand heb ik een mapje beet)
-Zo lang mogelijk software updates. Mijn vorige Samsung (was geen topmodel) kon ik na 2 jaar inleveren omdat ik geen beveiligingsupdates meer kreeg waardoor vanalles geblokkeerd werd |:( als ik een uur niet declarabel werk (dus niet voor een klant werk), dan loopt mijn werkgever €150 mist.

Volgens mij verkoopt de iPhone SE opzichte trouwens echt als een raket (op 1 na best verkocht in de VS in 2020 volgens Omdia, goed wel maar 25 miljoen stuk terwijl het totaal van de iPhones in de top 10 iets van 130 miljoen stuks waren, maar desondanks een zeer goed verkopend model.

In sommige gevallen is progressie niet een verbetering. Ja mijn XS is chiller om content op te consumeren een 13 Pro Max is nog beter, en maakt veel betere foto's, maar dat past niet in mijn zak, dat werkt allemaal minder fijn met 1 hand. Een surface DUO is veel chiller met mail denk ik, maar wederom vind ik dat te groot. Dat een Oppo toestel met 80 watt kan laden (ofzo) is leuk, maar dat heeft geen toegevoegde waarde.
Als ik kijk naar een iPhone 13 dan is die niet echt groter dan een SE qua footprint.
Het opbergen is dus hetzelfde en de bediening ook.

Moet toegeven dat swipe gestures op de iPhone echt veel beter kunnen. Vooral BACK swipes Kent Apple niet en die maken 1 hand bediening veel makkelijker.
Wat dat betreft is IOS waardeloos voor 1 hand bediening toch Android.

Accuduur is veel beter op een 13 en daar kan je NOOIT genoeg van hebben voor zakelijk gebruik en als ik jouw bezigheden zo lees.

Foto's zijn ook veel beter, op alle vlakken.
En het snelladen vind men vaak onzin omdat ze het niet kennen.

Geloof me, als je in 10 minutes 70% kan laden is dat toch echt fijn want iedereen komt weleens in de situatie dat je een keer laag zit op enig moment.
Fijn om te hebben maar je hoeft niet snel te laden. Dit laatste snappen veel mensen niet en verkondigen nog steeds snellaad hoaxes.

Beetje het anti wireless Chargen 5 jaar geleden. Was allemaal gelul en een gimmick. Nu vinden de meesten het best handig, zeker nmet hun nieuwe auto van de zaak. Nu hoor je niemand meer over die gimmick.

Onbekend maakt onbemind. Vooral bij iPhone gebruikers kom je dat regelmatig tegen.
1 basis/matige camera, lage resolutie, 60hz en geen oled zijn wel dingen die je daarbij kan bedenken.
Ik weet niet of de SE's alleen een budget telefoon is voor consumenten. Ik zie heel veel bedrijven die een Google en Apple aanbieden als zakelijke smartphone, waar de Android vaak een Samsung middenklasser is en de iOS een SE exemplaar, of een oudere generatie als een 8, een beetje afhankelijk wat leverbaar is.Ik vraag me oprecht af hoewel van deze toestellen naar consumemten gaan en hoeveel er in het bedrijfsleven gebruikt worden.Ik denk dat er meer naar het bedrijfsleven gaat dan men denkt.

[Reactie gewijzigd door Steenvoorde op 9 maart 2022 00:42]

In het IOS segment is dit de instapper en dus het budget model.
In de Android wereld betaal je voor budget 150-300 euro.
De midrange zit van 300-600.
Apple vraagt dus best wat voor de SE maar goedkoper vind je geen nieuwe iPhone.

Verdeling consument en bedrijven ?
Geen idee en dat boeit Apple weinig. Sales zijn sales.
Oudere mensen die nog graag met een fysieke home button werken gebruiken dit soort toestellen graag.
TouchId voegt voor hun ook echt wat toe.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 9 maart 2022 00:47]

Ja, precies. Mijn bericht werd per ongeluk gepost voor 'ie af was, sorry. Het klopt wat je zegt, maar mijn punt is meer dat ik me afvraag hoeveel iPhones Apple nu eigenlijk aan het bedrijfsleven verkoop. Vroeger kreeg je gewoon een Blackberry of een Android toestel, Apple was veel te duur. Nu mag men bij veel bedrijven kiezen, omdat die SE's toch een stuk goedkoper zijn denk ik. Want de SOC is recent dus de toestellen gaan wel lang mee verder.
Ik heb een 11 van het werk terwijl we eerst de oude SE hadden en toen de 8.
De nieuwe SE is goedkoper dan een instapper met FaceID maar de werknemers willen ook graag wat moderns.
Vooral een groter scherm is toch echt iets wat de meesten graag willen, en die van een 11 is qua fotoprint niet te groot te noemen. Is gewoon een mooi gemiddelde tegenwoordig en kan je mee voor de dag komen.

Een SE is gewoon een bejaard toestel, ongeacht welke soc erin zit, en bedrijven willen soms toch ook wel iets uitstralen denk ik zo.
Dat is precies wat mijn huidige werkgever ook deed. Momenteel de 11, of 12 geloof ik, daarvoor de SE en daarvoor de 8. Maar nu gaan ze wel voor de nieuwe SE, want scheelt toch weer geld. En wellicht zijn er bedrijven die graag iets uitstralen met moderne of mooie apparatuur, maar daar ben ik er nog niet veel van tegengekomen. Budget is leidend op de meeste IT afdelingen, laptops zijn van plastic en telefoons van het goedkoopste model. Wat mensen willen doet er vaak niet toe. Mijn vrouw kon niet eens kiezen, iedereen in het bedrijf kreeg een goedkoop Android toestel en een plastic HP laptop. Zij zou dolblij geweest zijn met een SE, want die snapt ze tenminste.
Met minimale middelen en ontwikkelingskosten toch een product neer zetten en derhalve meer winst te pakken.
Precies, pas één ingrediënt aan en je hebt een nieuw recept. Andere naam, zeggen hoe lekker het is en de mensen willen proeven….altijd.
Zoveel ontwikkelingskosten worden hier volgens mij niet mee bespaard. De nieuwe hardware moet toch allemaal in de behuizing gepropt worden. De grootste besparing zit in de marge van Apple op dit toestel en wil hiermee de onderkant van de markt bedienen, echter moet natuurlijk wel duidelijk zijn dat je tot de onderkant behoord zodat het niet ten koste gaat van de reguliere modellen.

Voor organisaties zijn dit trouwens ook super fijne toestellen voor het personeel. Snel, lang ondersteund en geen schreven gezichte wanneer het nieuwe model uit is en de oude “spontaan” allemaal sneuvelen.

Het behoud van TouchID is ook een flinke doelgroep.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 9 maart 2022 09:35]

Ja, vergeleken met de andere hardware voelt dit erg zwakjes aan.
De eerste SE (2016) was er eerder dan de 8 (2017)..
Iphone 6 is amper verschillend hoor, pak dus maar al 6 generaties/8 jaar
Het is gericht op mensen die juist iets vertrouwds willen.

“ik hoef al die fratsen niet”

Nou, mooi, dan is de SE perfect. Wel je vertrouwde iOS en apple ecosysteem. Nog steeds de TouchID en vertrouwde vormfactor (hoesje hergebruik!), maar wel 5G en meer rekenkracht.
Ik zie de iPhone SE vergelijkbaar met de basis iPad. Moderne specs in een vertrouwd design. Als je de SE veel zou veranderen is het in feite gewoon een iPhone 13. De SE is juist voor de mensen die een hele simpele telefoon willen.
Dat is precies de reden. De doelgroep wil dat gewoon. Kijk bv naar mijn ouders. 72 jaar willen wel graag een iPhone maar liever basic. Ook voor de jeugd ideaal.
Het is gewoon de 5e iteratie van de iPhone 6. Ik had toch gehoopt op een iPhone X-achtig ontwerp.
Beetje als met de XR. Tsja, ik zou een 11 kopen als ik jou was :) Enige nadeel is dat support misschien al over 4/5 jaar stopt in plaats van 6/7 jaar

Zelf vind ik heb privé een XS en zakelijk een iPhone 7 (net een nieuwe batterij erin) en eerlijk gezegd vind ik de iPhone 7 ergonomisch gezien fijner werken. De vingerafdruklezer vind ik ook fijner dan FaceID.
De Mac Pro is niet de laatste Intel Mac; Apple heeft nog steeds de (middenklasse) Intel Mac mini in het aanbod. De Mac Studio heeft deze kennelijk dus niet vervangen.
Men bedoelt de laatste mac-lijn die nog niet met Apple Silicon beschikbaar is.
Denk ik ook. Maar ik ga er een beetje van uit dat ze op ten duur helemaal van Intel af willen, dus ik ben heeeel benieuwd wat ze dan in de Pro gaan gebruiken aan chips, ik kan me bijna niet voorstellen dat ze daar dan een SOC in proppen. Minstens aparte geheugen slots en ik neem aan ook een losse GPU die compatible is gemaakt met Apple silicon.
Ik denk niet dat je aparte geheugenspots krijgt. wat ik begrijp is het geheugen zo razendsnel die M1 SOC's dat men adviseert om de helft te nemen van wat je met Intel Mac's zou doen. Dat komt juist doordat het geïntegreerd is.

Dat ze van Intel af willen is 100% zeker (ok 99.99999). Ze willen over een paar jaar ook SW support voor intel laten vallen natuurlijk. Dit kost relatief veel geld, zowel voor Apple als voor de ontwikkelaars.
@arnoudwokke is ook een carnavalvierder? De hoeveelheid referenties in de gesproken tekst laten in ieder geval lijken alsof dat wel het geval is ;)

Moet zeggen dat de beloofde performance van de Mac Studio wel echt indrukwekkend is. Komt met een prijskaartje uiteraard, maar had de opzet zoals ze deze gekozen hebben niet direct verwacht.
@arnoudwokke is ook een carnavalvierder? De hoeveelheid referenties in de gesproken tekst laten in ieder geval lijken alsof dat wel het geval is ;)
Nee, ik heb niks met carnaval, maar ik heb wel iets met zoveel mogelijk leuke verwijzingen in teksten stoppen ;)
Helemaal gemist dit, thanks voor de update ;)

[Reactie gewijzigd door remzor op 8 maart 2022 22:51]

Er wordt met geen woord gerept over een nieuwe iMac 27”, alleen een Pro die in een apart event zal worden gelanceerd. Is de Mac Studio daarmee de opvolger vd iMac 27”?
Ben ik nou gek of is de display behoorlijk aan de prijs... :?
Vergeleken met de Pro Display is het een koopje ;)
27", 5K, TB3, 600 nits, goede webcam en speakers die voor bijna iedereen voldoen.

Als je TB3 laat vallen en naast 5K ook 5K accepteert, dan denk ik dat het een normaal geprijsd scherm is.

Het goedkoopste scherm met TB3, is bijvoorbeeld van LG en kost ook al €999. Die doet 60W ipv 96W doet maar 4K ipv 5K (wat bij ontwikkelen voor 4K schermen vervelend is), maar doet wel 50 nits meer. Deze LG is 32" ipv 27" en Verder mist die de prachtige behuizing, dikke webcam, speakers, microfoons en processing die het Apple scherm wel heeft.

Dit scherm is wat mij betreft niet gek geprijsd.
Wat denken jullie dat de twee ronde dingen zijn aan de binnenkant van het Studio Display?

YouTube - Apple Event — March 8 (timestamp 49:52)

Het eerste wat ik dacht was actieve koeling, maar dat hoop ik toch niet in een scherm. Of zouden het microfoons zijn van de genoemde array? Speakers verwacht ik niet omdat die elders in de video genoemd werden.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 9 maart 2022 09:16]

Koeling denk ik, er zit een A13 bionic chip in het scherm voor processing van audio en video (dus voor hey Siri, spacial auto, centerstage, ruisonderdrukking etc.). Ik gok dat het om 2 ventilatoren gaat ivm geluidsproductie.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee