Door Mark van der Kruit en Arnoud Wokke

Tweakers Update - Apple kondigt nieuwe iMac en iPad Pro aan

20-04-2021 • 22:30

330

Als er een rode draad was in het Apple-evenement van dinsdagavond, dan was het kleur. Waar de iMacs van de afgelopen jaren vooral saai grijs waren, verschijnt de nieuwe versie in zeven veelal spetterende kleuren. De iMacs waren sowieso de opvallendste aankondiging van het evenement. Ze hebben natuurlijk de M1-soc, Apples eigen op ARM gebaseerde system on a chip. Het gevolg? De behuizing kan een stuk dunner en dankzij kleinere bezels past er een 24”-scherm in een behuizing die nauwelijks groter is dan de iMac met 21,5”-scherm van vorige generaties. Het scherm heeft 4480x2520 pixels en komt tot 500 nits, zo zegt Apple.

De nieuwe grote iPad Pro moet beter beeld geven dankzij een miniledscherm. In plaats van 72 leds zitten er nu 10.000 leds achter het scherm, verdeeld in 2596 zones die apart dimbaar zijn. Dat werkt natuurlijk hetzelfde als fald-backlights die je wellicht in je tv hebt zitten. Dat miniledscherm zit alleen in de 12,9”-versie van de iPad Pro, in de kleinere variant moet je het met een gewone lcd doen.

Reacties (330)

330
313
124
12
0
160
Wijzig sortering
Mooie update. Betekent het nu dat de tags niet zullen werken op telefoons die geen "UWB" ondersteunen, dus pre iPhone 11? Of werken ze dan alleen op Bluetooth en allicht minder goed?
Kunnen niet exact lokaliseren, dus werken iets minder op iPhone XS en ouder
Apple is wel consistent. Toen Steve Jobs ongeveer 10 jaar weg was in de jaren 90, kwam Apple uit met gekleurde iMacs, en toen ging het hard(er) bergafwaarts. Nu is Steve Jobs ongeveer 10 jaar geleden overleden, en daar zijn ze weer; gekleurde Macs, en een veel groter productportfolio dan in het verleden. Een van de dingen die Jobs heeft gedaan in 2001 is alles gelijktrekken, en het productportfolio heel klein maken, en dat heeft Apple geen windeieren gelegd... maar als het nu misgaat, is er niemand meer om het bedrijf nogmaals te redden.

Misschien een beetje dramatisch qua post, maar ik zie een paar gelijkenissen met het verleden.
Al eens gekeken wat de omzet van Apple is nu, tov 20 jaar geleden?! We spreken over ongeveer 50 keer meer omzet! Met de product portfolio van toen ga je het echt niet redden?!
Ik dacht even, 50x omzetgroei over 20 jaar is natuurlijk exponentieel niet zo boeiend. Maar 50^(1/20) is gewoon 20% omzetgroei op jaarbasis voor 20 jaar aan een stuk. Dat is best indrukwekkend eigenlijk.
20% omzet groei per jaar gedurende 20 jaar = beginomzet * (1,20)^20. Daarmee stijgt de beginomzet 38 maal. Met 21,6% per jaar kom je in de buurt van 50 maal ( (1,216)^20). Omzet groei, winstgroei en bedrijfswaardegroei zijn absurd hoog. Dit laatste heeft echter ook te maken met het economische klimaat. In feite rust een groot deel van de bedrijfswaardegroei op hyperinflatie bij bedrijven. De marktwaarde stijgt veel sneller dan de winst rechtvaardigt.

Gelijkenissen over 10 jaar afwezigheid van Steve Jobs en rampen rusten in ieder geval op bijgeloof. Steve zou tevreden zijn, naast vernieuwer was hij ook zeker retecommercieel en glashard. Zijn erfenis wordt goed in stand gehouden en Apple is nog steeds een innovatief bedrijf. Neem de M1-processor. Ik ken geen ander bedrijf die zo een fundamentele omwenteling zo rigoreus zou durven doorvoeren. En de processor zelf is ook een pareltje waar Apple de komende jaren flink van gaat profiteren. Ooit leek Google Apple in innovatie voorbij te streven, maar het is al lang geleden dat ik Google iets innovatiefs heb zien doen.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 24 juli 2024 02:16]

Apple heeft de keuze gemaakt om design hoog in het vaandel te hijsen. Cook houdt die lijn stevig vast.

Je kunt vinden van Apple wat je wilt, maar dat heeft ze geen windeieren gelegd. De techniek erachter zal menig Apple gebruiker een wordt wezen.
maar het is al lang geleden dat ik Google iets innovatiefs heb zien doen.
En nog langer geleden dat Google iets innovatiefs heeft gedaan en het vervolgens niet in hele korte tijd weer de nek omgedraaid
De iMac in kleuren was juist in de tijd van Steve Jobs en verkochten erg goed, het was het begin van Apple als lifestyle brand i.p.v. fabrikant van beige towers
in mijn eerste baan kreeg ik met die dingen te maken, met OS9 nog. Werkte best aardig en minder frustrerend dan de win2000 pIII800 die er naast stond. (daar stond al heel snel Mandrake op, tot frustratie van het systeem beheer destijds). Uiteindelijk heeft dat geleid tot een voorliefde voor macs en Linux daarnaast. Mijn eerste eigen mac was de oranje clamshell met wel 800x600 scherm en OSX, gevolgd door een MacMini, MacBook en nu al weer een paar MBPs. De oudste witte MacBook doet het nog steeds (OSX10.7 geloof ik) en ik tik dit op de bedroom MBP uit 2014 (best snel nog)
Zo slecht hebben ze het niet gedaan dus
Toen Steve Jobs ongeveer 10 jaar weg was in de jaren 90, kwam Apple uit met gekleurde iMacs, en toen ging het hard(er) bergafwaarts.
Vrij universeel worden de gekleurde iMacs, het design-kindje van een samenwerking tussen Jony Ive en Steve Jobs zelf, juist als de *redding* van Apple gezien!
Niet alleen dat, maar het was destijds zelfs een enorme invloed op het ontwerp van andere gadgets/apparatuur: opeens zag je óveral gekleurd doorschijnend plastic verschijnen zoals dat in de iMacs gebruikt werd.
Is die niet veel ouder? Misschien was dit wel een inspiratiebron voor Jony Ive ;)
Klopt, ik heb die als ik me goed herinner al in 1994 aangeschaft.
Daarnaast waren ze bij heel veel tv programma's te vinden. Geen idee of dat reclame was of dat dit gewoon hip was en ze er dan als show bijhoorden maar overal vond je ze ineens.
Anoniem: 377399 @Keypunchie21 april 2021 16:22
Gek om het design te noemen eigenlijk, want de gekleurde iMacs leken precies op de Lear Siegler ADM-3A terminal uit 1976, alleen met transparant plastic. Geen origineel ontwerp dus.
Beter goed gejat dan zelf bedacht.

"Geinspireerd" zullen de heren Jobs en Ive het wel hebben genoemd.

Hoewel juist over Ive altijd gezegd wordt dat hij vooral Dieter Rams als bron zag. Ik zit niet zo in de design-wereld, maar zowel de oorspronkelijke iMac, als de zonnebloem-versie, als de huidige zien er gewoon goed uit.

Die kleurtjes vind ik helemaal eigentijds. Maar goed dat is mode. Kleuren zijn in, dan weer zwart/wit, dan weer kleur.
De enige overeenkomst die ik zie is dat het scherm en de hardware in 1 unit zit.

Gek om het design te noemen? Als je het zo ruim neemt dan is er in de afgelopen 50 jaar niet 1 auto ontworpen zeker? Ze hebben tenslotte allemaal 4 wielen.
Snap die kleuren ook echt niet, dat je misschien nog een keer een blauwe koopt, of een roze als vrouw zijnde (zijn helemaal gek van de roze iPhones) mua. Maar die andere kleuren, vooral groen en geel, foei lelijk… :X
Als je elke seconde een computer verkoopt, kom je zelfs bij minder populaire kleuren al gauw aan genoeg omzet, dat de extra moeite voor die kleur toch wel terugverdiend wordt.

Ik vind de paarse het mooist, maar de meesten zullen daar anders over denken. Ieder zijn meug.
Ik vind die.paarse ook gaaf! Ik ben ook een persoon die het liefste gekleurde elektronica koopt, omdat ik er gewoon blij van word en het lekker opvallend is. Denk dat die kleuren goed aan zullen slaan. Ik moet wel zeggen dat ik vooral vrouwen ervoor aanzie om voor de kleuren te gaan, als ik zo in mijn omgeving kijk.

En voor de comment boven de jouwe: heel veel vrouwen zie ik juist met blauw rondlopen en niet met roze eigenlijk.
De iMac was al de ideale receptie-PC. De receptionisten hebben doorgaans niet veel meer nodig dan een browser en email (die laatste vaak ook *in* de browser!).

De Mac is lekker gebruiksvriendelijk en stabiel, redelijk bestand tegen malware. En zag er met zijn afgeronde vormgeving representatiever uit dan een hoekige kast.

En nu, met leuke kleuren, wordt het alleen maar geschikter. Als je er op let, zul je zien dat prakitsch elke receptie een bos bloemen heeft staan. Zelfs al is er in de rest van het pand geen sprietje groen te bekennen.

De reden is om een kleuraccent en voorkomendheid uit te stralen. Ideaal dat je met de nieuwe iMac dat kunt gaan matchen.

Denk dat zodra de kantoren weer opengaan je de gekleurde iMacs als paddentstoelen op receptie-balies zult zien opspringen!
Als ze echt alleen maar browser en webmail nodig hebben is dit een hele dure receptie pc. Dat kun je ook doen met een chromebook of chromebox voor een vijfde van de prijs en daar kan ook weinig stuk aan.
Ze kunnen ook zonder bos bloemen hun werk doen.

De eenmalige kosten (en een bedrijf betaalt geen BTW) zijn niet zo relevant, tenzij het een echt klein bedrijfje is.

Overigens, die bloemen zijn mogelijk zelfs duurder. Vanuit beedrijfsperspectief. De goedkoopste iMac is 1450 euro. Met een afschrijfperiode van 4 jaar, voor het rekengemak 52 weken/jaar: 1450/208 = 6,97. Dus als dat bloemstukje meer dan 7 euro kost dan is het duurder dan de uitgaven voor de fleurige computer. En dan heb ik nog niet eens meegerekend dat het bedrijf geen BTW betaalt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 02:16]

Een Chromebook voor een vijfde van de prijs gaat niet zo lang mee als een instap-iMac. Naast de Chromebook of Chromebox zul je nog een monitor moeten aanschaffen = meer kabels en ziet er niet zo 'fancy' uit als een iMac. De receptie is tenslotte meestal het eerste wat bezoekers/klanten zien.

[Reactie gewijzigd door BelovedAunt op 23 juli 2024 12:13]

Lifestyle. Mode. Je knalrode/gele/blauwe Mac met een passende wallpaper tegen eenzelfde kleur muur. Het heeft wel iets toch? Niet telkens in je huis tegen die grijze/zwarte bak aankijken die je continu herinnert aan al je ongelezen e-mails, je deadline volgende week en die irritante betweterige collega op Zoom. In plaats daarvan gaat het gewoon op in je decor, gecamoufleerd als je wilt.

Het zwarte/grijze maatpak, de zwarte/witte/grijze auto, Steriel witte muren in huizen, grijze tegels, zwarte TV/computerkast/laptop/beeldscherm enz. Het is allemaal niet meer van vandaag. Het is eigenlijk allemaal functioneel, steriel en stiekem ook gewoon erg lelijk.

Ja dit is misschien even wennen, net als die kekke kleurtjes op de Macs van vroeger. Of de iPhone 5C waarvan ik nooit gedacht had dat ze er zoveel van zouden verkopen.
Goed gezegd. Ik ga geen iMac kopen, maar de kleuren vind ik wel tof voor in een interieur! Zeker die gele. Zo is het voor mij nog meer elektronica design dat niet misstaat in een passende woonkamer.
Geheel mee eens met uitzondering van je opmerking over auto’s. Helaas is de trend daar nog steeds gewoon meer grijs, zwart, wit en als je heel hip bent misschien donkerblauw. Er zijn wel merken die het proberen en op frisse kleurtjes inzetten, en die vallen dan gelijk ook erg op, maar getalsmatig zijn het er maar weinig.

Ik vind het een prima zet om meer kleur in apparaten als iMacs te introduceren, kan me ook niet voorstellen wat iemand er op tegen heeft als er voor hem/haar ook maar een kleurtje bij zit.
Snap die kleuren ook echt niet
Laten we vooral allen grijze muizen blijven... kijk ook eens op de weg; 80% is grijs of zwart (=donkergrijs). Allesbehalve vrolijk.
Ja, want mensen kopen het liefst dat soort dingen in kleuren die overal bijpassen; zwart, grijs en wit past overal bij. De meeste piano's zijn bijvoorbeeld glanzend zwart. Als optie heb je soms, maar zeker niet altijd, een glanzend witte. Dan zijn er nog mat-zwart en mat-wit, maar die zijn al zeldzamer dan glanzend wit. Alle houtkleuren worden gezien als ouderwets door de jongere generatie.

De reden is dat een glanzend zwarte piano in elk interieur past, behalve antiek. De meeste mensen zetten tegenwoordig geen antiek interieur meer op.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 24 juli 2024 02:16]

off topic: onderschat het marktaandeel bruine piano's niet ;) Heb er nog een (maar ben dan ook iets ouder.....)
on topic: kleurkeuze op zich is toch positief? Restwaarde is wel een ding (analogie auto's)
Alle houdkleuren worden gezien als ouderwets door de jongere generatie.
Even er van uitgaande dat je met jonge generatie de generatie bedoelt die nu bezig zijn met eigen huizen inrichten (dus de mensen die werkelijk een plek hebben voor een piano) dan zit je er echt compleet naast. Hygge, Scandinavisch en industrieel is echt helemaal in. Het handgemaakt industriële meubilair is niet aan te slepen, hout en natuur/aardse tinten voeren de boventoon. Waar de oudere generaties (50+) nog wel eens linoleum of tapijt wilde neerleggen is een houten vloer nu wat mensen willen.

Wat alleen nog steeds uit is zijn schrootjes tegen je plafond en houten muren in de badkamer. De jaren 90 en 00's wilt zijn woonadvies terug ;)
Ben ook anti zwart.
Zwarte auto's; zo wie zo niet practisch.
Je ziet alle krassen en vuil op.
En warm in de zomer.
Bovendien betaal je ook meer verzekerings premie.

Dan de zwarte kleding.
10 jaar geleden moesten mensen in de klerenkast gaan zoeken als ze een uitvaart hadden.
Nu hoeven ze niet eens om te kleden.
Ok smaken verschillen dus. Ik kan die kleuren ook niet echt waarderen en snap vooral die pastel kleuren niet maar moest ik een gekleurde kopen zou het die gele zijn. Blijkbaar zit er voor iedereen wel een kleurtje tussen
Ik vind dus juist die gele heel mooi.
Als ik een desktop zou willen waar ik niet veel bijzonders op kan draaien en alleen media consumeer zoals videos en beeldmateriaal zou ik dat wel een interessant apparaat vinden.

Het moet 'n beetje in je huisstijl passen denk ik, ik heb persoonlijk heel veel gele apparaten, zoals het retro koffiezetapparaat van DE, wat kasten, kussens, dekens bestek.

Ieder zijn ding?
Over smaak valt niet te twisten. Ik vind dat zeegroen juist wel erg mooi, en zou die paarse iPhone ook zeker overwegen.
Ik werd juist enthousiast toen ik de kleuren en nieuwe look zag. Totdat ik bedacht dat die dingen schreeuwend duur zijn en er MacOS op zit, maar toch: een beetje kleur in je leven is toch ook leuk? Mijn eigen laptop is ook blauw in plaats van standaard grijs/zwart/wit.
Ja, hier hetzelfde! Geef mij maar een kleurtje hoor. Mijn eigen laptop was alleen verkrijgbaar in het grijs, maar had liever een blauwe gehad. Ik heb dat ding volgepakt met stickers, om toch nog kleur te hebben ipv het saaie grijze.

Nu hopen dat andere fabrikanten met Windows/Linux/andere besturingssystemen volgen.
ik snap ook niet waarom het 7 kleuren moeten zijn. 3 lijkt me genoeg, maar smaken verschillen. misschien zijn er mensen die die kleuren wel mooi vinden.
Ik zou dan weer eerder voor geel of groen gaan en niet voor roze, paars of blauw. Lekker neutraal kleurtje dat gender onafhankelijk "kleurrijk" is.

Maar goed, daar mikt Apple dan ook op. Assortiment voor ieder wat wils.
Het is maar net welke steunkleur je interieur design heeft, Apple heeft er een pc voor ...
Kleurt leuk bij het behang van de groene zaal of voor alle bedrijven die een groene uitstraling willen.
Ik denk dat Apple nu wel een beetje too big to fail is geworden. Ze hebben nu een heel ecosysteem met vanalles en nog wat. Meeste gebruikers blijven dan toch in een ecosysteem.
Nee dat is echt niet zo. Apple is echt niet too big to fail. Toen Steve Jobs er nog was had je meerdere kroonprinsen. Tim Cook, Jony Ive. Toen Steve Jobs stierf wist ik dat Apple in goede handen was. Die situatie is er nu niet. Wie is de gedroomde opvolger voor Tim Cook? Als morgen Tim zijn jet crasht zou het snel bergaf kunnen zijn. In de huidige situatie zullen ze Jony Ive moeten laten terugkeren als een icoon om het aandeel niet te doen kelderen.

Er zijn de laatste jaren heel wat belangrijke figuren verdwenen en dat is geen probleem met Cook aan het hoofd maar dat zou het wel eens kunnen zijn met zijn opvolger. Tim Cook is doorspekt met de filosofie van Apple. De opvolger van Tim Cook zou iemand kunnen zijn die Steve Jobs nooit persoonlijk gekend heeft.
Wat een onzin, er zit echt een werk paard achter apple! Dar hangt echt niet alleen af van 1 designer en 1 groot onder leider. Ie moet beseffen dat in zo’n groot bedrijf alle mensen die niet in beeld zijn ook al reten lang bij het bedrijf werken. Ook de mensen die met steve werkten.
Ik denk dat je de kracht van de walled garden dan toch een beetje onderschat... inmiddels zitten er genoeg mensen in de rabbit hole die er echt niet zomaar even uitstappen, wie er dan aan het roer staat zal ze denk ik niet zo veel uitmaken.
Ik denk dat jij de kracht van de consument onderschat. En vooral het werk onderschat dat ze bij Apple leveren. Ik heb een Apple TV, ik heb een MBP, een iPhone, een iPad, heb een Apple One abonnement en ben een fervent verdediger van de walled garden. Ik denk dat je eco systeem bedoelt. Het eco systeem dient de klanten te behouden de walled garden dient om ze te beschermen. De walled garden is een onderdeel van het eco systeem.

Tuurlijk zal het de massa niet boeien wie er CEO is en het gros van de Apple klanten zal zelfs nog niet weten wie Tim Cook is. Maar die massa is er echt niet omwille van een eco systeem, die zijn er vanwege de producten die Apple vandaag maakt.

Als morgen er een CEO komt geplaatst door de aandeelhouders dan zeg ik Apple direct vaarwel. Ik zal niet de enige zijn. De massa zal niet direct volgen maar het is niet zo dat Apple gewoon wat producten kan schijten en de mensen kopen het toch. Ik weet dat dat het idee is dat hier vaak wordt heerst maar dit is echt niet zo. Daarom zeg ik dat Apple zeker niet too big to fail is. De filosofie van Steve Jobs was altijd dat als je een goed product op de markt brengt ga je altijd kopers hebben die het tegen elke prijs willen kopen. Eens ze geen goede producten meer maken gaan mensen geen €800 meer neertellen voor een iPhone. Ongeacht of ze dan moeten overstappen van iCloud naar iets anders.
Hou eens op met het vergoddelijken van Steve Jobs en Tim Cook, beide erg goede CEO’s gebleken voor Apple, maar net als men dacht dat het met Apple klaar zou zijn toen Jobs overleed, zal Apple gewoon blijven bestaan als Cook weg is. Begrijp me niet verkeerd, ik zit ook volledig in het Apple Ecosystem met zo’n beetje alles en dat bevalt top, maar ik maak me geen illusies dat dat alleen de verdiensten van Cook zouden zijn. Iedereen is vervangbaar en zoals je al zei, 99 v/d 100 Apple-consumenten boeit het niets wie er aan de top staat, zolang er ieder jaar maar een nieuwe iPhone op de markt komt met een paar kleine verbeteringen.
Hou eens op met te doen alsof Apple gewoon wat marketing is en klaar. Ik denk dat Steve Jobs goed genoeg bewezen heeft waarom hij onmisbaar was bij Apple. Hetzelfde kunnen we zeggen over Tim Cook. Zonder Cook had Apple nooit zoveel geld kunnen verdienen. Maar goed jij denkt dat elk jaar een nieuwe iPhone uitbrengen volstaat om Apple voor eeuwig en altijd te laten bestaan. Ik laat je in je waan.
Apple is deels marketing, mensen lopen graag met het appeltje over straat, maar vooral goede software en degelijke hardware met naadloze aansluiting op elkaar, vooral als je in het hele Apple ecosysteem zit. Waarom kopen mensen een iPhone / MBP / Apple Watch etc. “Omdat het gewoon werkt zonder gedoe”. Niet omdat een Tim Cook de CEO is. Deze handelswijze kan een ander gewoon doorvoeren. Daarbij is Jobs zeker wel misbaar gebleken, hij is er namelijk helaas niet meer en Apple draait beter dan ooit tevoren. Iedereen is vervangbaar op de werkvloer.
Nee zonder Jobs was er geen Apple meer geweest. Zoals ik al eerder aangaf heeft Steve Jobs ervoor gezorgd dat de juiste persoon op de juiste plaats zat eens hij er niet meer zou zijn.

Ik denk dat jij je een beetje meer moet inlezen over Tim Cook.Tim is onmisbaar gebleken in het succes van Apple. Het is hij die heel het productieproces en logistiek zo heeft kunnen ontwerpen dat er op een toestel ook echt goed verdiend kon worden. Zonder Cook was Apple nooit zo rijk geworden. Dat is wat men bedoelt met too big to fail. De illusie dat Apple too big to fail zou zijn is dus vooral te danken aan hem.

Als de volgende CEO ziet dat er geld te rapen valt bvb in data omdat dat gemakkelijker en winstgevender zou zijn voor Apple dan hardware want productie en logistiek evolueren natuurlijk mee dan heb je plots een totaal ander Apple.
Je bent vast Bill Gates vergeten die op 6 augustus 1997 met een investering van 150 miljoen, geen stemrecht als aandeelhouder en de verzekering dat MS Office op de desktop zou komen en ondersteund zou blijven Apple van de financiële ondergang redde in nieuw leven in het bedrijf blies.
Zonder Steve Jobs had Bill Gates dat geld nooit gehad dus nee ik was Bill Gates niet vergeten ;)
Ik kan me niet heugen dat de marketeer Steve Jobs ooit iets aan Windows bijgedragen heeft?
Waar denk je dat Bill Gates begonnen is? Met software maken voor Apple
“Omdat het gewoon werkt zonder gedoe”. Niet omdat een Tim Cook de CEO is. Deze handelswijze kan een ander gewoon doorvoeren.
En toch is dat simpelweg doorvoeren nog geen andere soft/hardware fabrikant gelukt zoals ze dat bij Apple hebben geflikt. Wat je veelal ziet is dat ze (andere bedrijven) niets uit eigen ontwikkeling produceren, maar eerder successen van andere bedrijven opkopen en krampachtig proberen te implementeren in het eigen 'eco-systeem'. Wat het alleen maar meer een zooitje maakt.
Steve was tegen een App store of windows iTunes....Onder Cook maakt apple nog meer winst dan onder Jobs.
Dezelfde store die hij later met hand en tand verdedigde. Waaronder ook de toen al geldende 30% cut.
"Als morgen er een CEO komt geplaatst door de aandeelhouders dan zeg ik Apple direct vaarwel."

Wat een onzin! Welk alternatief heb je dan waarbij de producten van dezelfde kwaliteit is en de CEO niet is "geplaatst door de aandeelhouders"?
Jij gaat er vanuit dat een CEO geplaatst door de aandeelhouders dezelfde kwaliteit kan garanderen? Als die geplaatst wordt door de aandeelhouders dan wil dat zeggen dat Apple in functie van de aandeelhouders gaat werken. Tim Cook moet zowat de enige CEO van een groot bedrijf zijn die tegen de aandeelhouders zegt dat als je er enkel voor de winst zit je je aandelen moet verkopen.
Je geeft geen antwoord op de vraag. Wat is je alternatief dan? Je neemt afscheid van Apple, zeg je. Waar ga je dan heen?

Daarnaast: welke auto rijd je? Moet wel een Tesla zijn, want dat is ongeveer het enige bedrijf waar de CEO niet door de aandeelhouders benoemd is. Welke streamingdienst gebruik je? Moet wel Amazon Prime zijn en niks anders. Welke radio heb je? Welke tv?

Tot slot: je bent wel heel erg naïef als je denkt dat Apple niet in dienst van de aandeelhouders werkt...
Een eerste alternatief is Linux. Smartphone weet ik niet of ik dat nog nodig ga hebben tegen die tijd.

Noem me niet naïef, dat jij niet geïnformeerd bent moet je niet af doen als naitviteit van mijn kant.
Linux is geen alternatief. Linux is een OS. Linux maakt geen apparatuur. Dus nogmaals: waar ga je naartoe?

En de andere zaken? Die heb je allemaal van een bedrijf waar de CEO ook populaire uitspraken doet dat "als je aandeelhouder bent voor de winst, moet je ergens anders naar toe"? Klinkt hartstikke leuk en het gaat er makkelijk in bij het naïeve gedeelte van de bevolking (o.a. jij dus), maar inhoudelijk slaat het nergens op.
Waarom denk je dat ik op Mac zit? Toen ik in 1999 op zoek ging naar een computer die niet constant een BSOD gaf of allerhande problemen veroorzaakte werd ik er op gewezen dat het niet de hardware was waar ik naar op zoek was maar naar een OS. Zo ben ik bij Apple terecht gekomen. Dus het eerste alternatief voor mijn vlucht zou dan Linux zijn en vanuit die basis zou ik verder kijken hoe ik met Linux verder ga.

Ik hou niet elk bedrijf aan dezelfde standaard als Apple en dat komt omdat geen enkel ander bedrijf zo diep verweven zit in mijn dagelijks leven als Apple. Het is een vertrouwensbasis op basis van veiligheid, privacy en goede dienstverlening.

Mij gaat het er niet om dat een CEO voor aandeelhouders werkt bij bedrijven maar bij Apple is dat voor mij heel belangrijk. Ik gebruik bvb niets van Google omdat er geen vertrouwensband is op dat vlak.
Goed, dit gaat nergens naartoe. Blijf jij maar denken dat Tim Cook tegen Vanguard, Blackrock en Berkshire Hathaway bij aanvang van een aandeelhoudersvergadering zegt: "Als jullie hier voor de winst zitten, dan moet je je aandelen verkopen".
Natuurlijk gaat dit voor jou nergens naar toe omdat je me niet de dingen kan laten zeggen die je graag zou horen omdat ze dan in jouw framing zouden passen.

Alsof Tim Cook ook maar genoodzaakt zou zijn om enige verantwoording af te moeten leggen. Moest Tim Cook niet steeds record winsten kunnen voorleggen zou de situatie totaal anders zijn. Maar nu is het zo dat Tim Cook tegen aandeelhouders kan zeggen "niet tevreden met hoe ik het doe, rot dan op"
Je verandert steeds een klein beetje aan je verhaal. Daarom gaat het wat mij betreft nergens naar toe. Zoals het tweede gedeelte. Zeggen "als het je niet bevalt hoe ik het doe, ga je maar ergens anders heen" is TOTAAL wat anders dan zeggen "als je er enkel voor de winst zit je je aandelen moet verkopen." TOTAAL wat anders. Nog afgezien van dat Tim Cook dit niet kan zeggen tegen de aandeelhouders van Apple. Zij zijn de baas, niet Tim Cook. Een CEO die zoiets zegt tegen z'n aandeelhouders (de mainstream, niet de extremisten) staat zo op straat.
Oh je bent er zo eentje. Denkt een autoriteit in iets te zijn en als je dan met je smoel tegen de muur loopt ga je huilen over de details :)
Ik denk helemaal niet dat ik een autoriteit ben. Ik zeg het nergens, ik doe nergens alsof. Maar je reactie spreekt boekdelen over jou. Ik ga mij niet tot jouw niveau verlagen.
Als morgen er een CEO komt geplaatst door de aandeelhouders dan zeg ik Apple direct vaarwel.
Vergeet niet dat de aandeelhoudersvergadering indertijd Jobs teruggestemd heeft. Dus dat hoeft niet altijd slecht uit te pakken. Sowieso zijn er zoveel aandelen en zoveel aandeelhouders dat dit nu niet zo makkelijk zou kunnen.
Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik wordt al 30 jaar blij van Mac OS / macOS. Ik doe er niets aan af dat Macs dure apparaten in aanschaf zijn, maar ik heb dat geld er voor over, met of zonder ecosysteem.

Alles bij elkaar zijn Macs niet duur. Je moet alleen niet elk jaar een nieuwe kopen. Laatste die ik kocht is nu 8 jaar oud en heeft € 2.500 oftewel € 312 per jaar gekost, tot nu toe = € 0,86 per dag. Kan er niet wakker van liggen.
Mijn vorige macbook is na 6 jaar dienst als dev machine doorgeschoven naar mijn vrouw als office/webbrowse laptop. Hij is bijna 10 jaar oud en doet het nog steeds prima. Mijn huidige macbook is nu bijna 4 jaar oud maar voldoet ook nog voor development werk. Bij vervanging schuift die ook gewoon weer door dus qua TCO is dit voor ons veel goedkoper dan iedere 2-3 jaar een nieuwe windows laptop.

Ik word persoonlijk heel erg blij van macOS omdat het qua cli heel erg dicht op linux zit terwijl er toch een hele nette grafische schil bijzit. Compatibility met photoshop en lightroom is ook wel zo fijn.

Overigens zit ik verder helemaal niet in het apple ecosysteem. Smartphone is Android, Smartwatch van Withings, thuisserver/NAS draait ubuntu server, TV hangt een chromecast aan, smarthome met z-wave loopt via Home Assistant, multiroom audio met Sonos.

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 24 juli 2024 02:16]

Waarom zou je elke 2-3 jaar een nieuwe windows laptop moeten kopen? Ook die doen het na zoveel jaar nog prima, mits je geen low-spec gekocht hebt. Met SSD en >= 8GB RAM kom je echt een heel eind.
Wij gebruiken op kantoor MacBooks en Dell Precision laptops. De Dells overleven de MacBooks bijna allemaal. Mensen vergelijken vaak Windows laptops van onder €500,- met MacBooks van minimaal €1000,-... tja ergens moet het verschil zitten natuurlijk.
Ja dat dus, en in plaats van van een 500 Packard Bell naar een 2500 MBP te upgraden, had je dat ook in een 1800 pro laptop kunnen steken met vergeljikbare specs.
Accu's gaan snel stuk of verliezen snel hun capaciteit bij de meeste windows laptops, mijn 8 jaar oude macbook had toendertijd nog 70% van de originele capaciteit.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 24 juli 2024 02:16]

Mja, voor 2500-1800 kun je best wat accu veroorloven. Maar los daarvan heb ik daar zowel positieve als negatieve ervaringen heb gehad.
Er is geen walled garden op een Mac, misschien vandaar de minnetjes.

Edit: Verder is kritiek natuurlijk prima, maar je hoeft geen karikatuur te maken van de zaken of personen waar je het niet mee eens bent. Daar worden je argumenten niet sterker van. Integendeel zelfs zou je kunnen zeggen, want waar je misschien gelijk in hebt wordt dan minder helder gezien. Succes daarmee.

[Reactie gewijzigd door SMRF op 24 juli 2024 02:16]

Hoe zit het met reparaties aan je Mac met T-2 chip?
Dat is wel minder ja. Walled reparatie is wel sprake van. Dat kan beter en moet beter. Mijn reactie ging over het idee dat Apple bepaalt wat je wel of niet doet op een Mac. Dat is niet zo, je kunt net als op een Windows of Linux bak overal vandaan software halen en installeren. In die zin zijn er geen beperkingen. Wel grenzen aan wat mogelijk is. Geen exe bestanden bv, maar dat is een architectuurbeperking/consequentie, die op hun manier op een Linux of Windows machine evengoed gelden.

Blijkbaar denken sommigen dat een Mac dezelfde beperkingen heeft als bv een iPhone met zijn semi-exclusieve appstore, wat je wel degelijk een walled garden kunt noemen. Die beperkingen gelden dus niet voor een Mac.

[Reactie gewijzigd door SMRF op 24 juli 2024 02:16]

In mijn optiek is het dus juist breder, het feit dat je alles mag installeren, maar vervolgens niet kan kiezen waar je heen gaat voor een reparatie maakt het dus nog steeds een walled garden.
Oke dat aspect is niet oke van wat Apple doet. Hopelijk zijn ze onder de indruk van de right to repair wetgeving die in de VS en de EU eraan zit te komen. Zou mooi zijn, want naast dat ik zelf wil kiezen waar je laat repareren, is het ook een gegeven dat veel reparaties (door Apple, maar zeker ook door andere fabrikanten) eindigen in vervanging en dat is natuurlijk heel schadelijk voor het milieu.
Die zijn niet mogelijk. Vervangen is de enige optie bij een defect. Garantie is dus zeer belangrijk.
Ook zijn de SSD en het RAM geheugen niet te vervangen, repareren. Dus een iCloud abonnement is onvermijdelijk. Of een extra externe HD.
Het blijft een hardnekkige leugen die verspreid wordt. Zelfs hier op Tweakers, waarvan je zou moeten kunnen verwachten dat de mensen iets meer onderzoek zouden doen.
perceptie is alles... zolang je niet de vrijheid hebt om zelf te bepalen waar je je apparaat laat repareren lijkt de tuin misschien groter maar loop je uiteindelijk toch weer tegen het zorgvuldig geplaatste hek aan.

Dat kun je een leugen noemen, maar volgens mij is dat gewoon een feit.
Echter ging het, zoals ik het las, niet over reparaties maar over de software. Er is niets of niemand die mij tegenhoudt om wat dan ook op m'n Mac te doen.

Reparaties heb ik gelukkig geen ervaring mee en hoor ik inderdaad enkel slechts verhalen over qua beleid. Iets waar Apple heeeeeeeeeeel hard en snel in mag gaan veranderen. Echter is dat voor mij geen reden om geen Apple producten te kopen.
Kritisch zijn is prima, maar geen excuus voor flamebait. Het is geen walled garden en er is geen rabbit hole, dus noem het dan ook niet zo. Noem het dan ecosysteem en goede marketing.

Heel dat Ajax/Feyenoord-achtige sfeertje van elkaar opnaaien is zó kinderachtig.

‘Fanboys’ is ook gewoon een scheldwoord. Die jaagt discussies eigenlijk alleen maar de verkeerde kant op. Dan lok je minnetjes en negatieve tegenreacties uit en eigenlijk wil niemand dat lezen.
Ik mocht een nieuwe laptop uitzoeken. Ik ben overgestapt van een Apple MacBook Pro 2017 i7 16GB naar een HP i7 laptop met 48GB. En het bevalt me prima. Not to big to fail.
Ik herinner een bedrijf met de naam Nokia, Blackberry en nog een paar andere bedrijven. Sony was groot op vele marktsegmenten maar moet behoorlijk inleveren. Zelfs in Japan is Sony niet groot meer.

Inderdaad Apple heeft een wijder ecosysteem maar zegt niks over rendabiliteit en continuïteit van een bedrijf.
Ik herinner een bedrijf met de naam Nokia, Blackberry en nog een paar andere bedrijven. Sony was groot op vele marktsegmenten maar moet behoorlijk inleveren. Zelfs in Japan is Sony niet groot meer.
Ik kan me nog wel een paar dingen bedenken op het gebied van fotografie.

Veel mensen kunnen zich nu nog steeds niet indenken dat er iets anders zou kunnen zijn dan Canon en Nikon, maar Sony is op fotografiegebied tegenwoordig zeer groot. Vroeger (1920-2000) had je in verschillende periodes merken die enorm groot waren, waar nu niets meer van over is behalve de naam, of een niche:

- Pentax (nu onderdeel van Ricoh)
- Yashica (bestaat enkel nog als naam)
- Contax (van Zeiss, bestaat enkel nog als naam)
- Voigtländer als concurrent van Leica (bestaat enkel nog als naam)
- Zeiss (heeft wel nog geweldige lenzen, maar geen camera-systemen meer)
- Minolta (nu Sony)

Zo zou ik ook lijsten kunnen maken op bijvoorbeeld het gebied van piano's, of vulpennen... waar van enorm grote bedrijven niks anders meer over is dan de naam die onder beheer van een conglomeraat valt. Parker en Waterman vallen tegenwoordig onder hetzelfde bedrijf (Newell, dat voornamelijk groot is in schoonmaakartikellen...), Sheaffer is het 'luxe merk' van Bic, Esterbrook en anderen hebben 30-50 jaar lang niet bestaan, maar ze zijn opeens weer terug als naam.

In de computerwereld zijn er ook zat bedrijven die echt enorm groot waren, die nu niet meer bestaan.

Geen enkel bedrijf is zo groot dat het nooit zou kunnen omvallen.
Top reactie.

Je noemt een paar merken die ik inderdaad nog ken maar eigenlijk bijna of helemaal niet meer zie.

Klopt, Sony is groot met de fotografie, maar andere segmenten zijn behoorlijk gekrompen. Bijvoorbeeld tv, telefoons etc.
Minolta bestaat nog als bedrijf in de optica-SONY heeft alleen de camera divisie overgenomen; Minolta heeft Nikon geholpen om veel van hun Z objectieven te ontwerpen.
Volgens mij was de release van de originele iMac (onder Steve Jobs) juist het begin van de enorme groeispurt naar het meest waardevolle bedrijf op de wereld dat het vandaag de dag is...
Wat je zegt klopt niet helemaal. De eerdere gekleurde iMacs kwamen juist uit toen Jobs weer bij Apple was teruggekomen. Hij koos ervoor om een streep te halen door de uit de hand gelopen productdiversificatie en alles terug te brengen tot een overzichtelijk geheel. Daar kwam de iMac uit voort. Inderdaad in allerlei kleuren.
Die gekleurde imacs waren fantastisch, ik had zo eentje via werk thuis staan. Heb er best veel plezier aan gehad.
Mijn kinderen noemden het de 'aardbeicomputer'. :-)
Kan wel raden welke kleur jij had haha
Bergafwaarts? Huh? Die gekleurde imacs waren juist het begin van de opleving van Mac... ik weet niet onder welke steen je gelegen hebt, maar kennelijk is het een nogal grote steen geweest.

Ok die imacs waren mooi maar de Macbooks in die tijd vond ik altijd maar een 'model WC-bril'...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 24 juli 2024 02:16]

Ik vond die paralellen eigenlijk niet meer te trekken.
Tijden zijn veranderd. Consumenten willen meer keuze en hebben ook meer kennis dan destijds.

Ze hebben eigenlijk alleen 1 nieuw product toegevoegd sinds het overlijden van SJ en dat is de Apple Watch. (En nu die Air tags dan) en ze zijn min of meer gestopt met de iPod.
Verder bieden ze nu alleen meer keuze per product categorie in afmetingen, uitvoering en kleur.
Ehhh, de gekleurde iMacs kwamen NADAT Jobs weer bij Apple kwam. Het was juist zijn geesteskindje.
Deze ronde geen dalmation of flower power variant variant. Nog niet :) ...
Huh wat jij zegt klopt niet. Steve Jobs heeft juist de gekeurde iMac G3 op de markt gezet. En dat was voor het Apple van toen het begin van het succes.
Je snapt dat de gekleurde iMacs de eerste gang naar "mainstream" en toegankelijke producten heeft ingezet? Dit is zo een beetje de redding van Apple geweest, dus wat wil je hier precies mee zeggen?
Als ik eerlijk ben verbaasd het me dat niemand het erover heeft dat de iMac er niet in 27 inch is.

Ik baal daar best van. Want dat was een heerlijk formaat. Baal er best van dat er alleen een 24 inch is.
Ik hoop altijd op een 40' iMac, een A3-formaat iPad en de terugkomst van de 17' MacBook – liefst een nog grotere – maar blijkbaar vindt Apple de markt daarvoor te klein of zo. Zelfs het 'Pro Display XDR' beeldscherm is maar 32 inch. Jammer, vind ik. Ik begrijp dat niet iedereen dat wil maar een 40 inch scherm is geeft zoveel ruimte. Letterlijk, maar ook gevoelsmatig; het werkt prettig en overzichtelijker als je rustig je mail, tekstverwerker, foto's, Finder-vensters, etc. tegelijkertijd naast elkaar kunt zien.
Ik geloof dat de 27” Intel iMac nog steeds te koop is, net als de ‘high end’ modellen van de MacBook Pro.
Waarschijnlijk krijgen deze uitvoeringen pas een update zodra er een “M1X” variant komt die door middel van meer CPU/GPU cores dus gericht is op high end iMacs en MacBooks Pro. Helaas lijkt het er op dat dit pas in het najaar zal worden...
Als je iets duurs als een 42.5"/43" scherm koopt, wil je niet dat de PC is ingebouwd. Doodzonde van de andere helft als de ene helft stuk gaat.
Dus lijkt me een Mac minitowertje + los 42" scherm mij een veel betere keuze.
Hoe groot is de kans dat een helft binnen vijf jaar defect raakt? Ik heb nog nooit een computer of beeldscherm weggedaan vanwege een defect. Niet-mobiele hardware is vrij betrouwbaar.
Ik heb wel beeldschermen gehad die meerdere computers hebben overleefd. Ik weet niet of je het beeldscherm van een iMac nog kan gebruiken nadat de computer overleden is.
Ik gebruik thuis een 27" iMac uit 2010. enkel dit jaar de koel pasta vervangen en een ssd laten inbouwen. Verder werkt hij nog super. Jammere is alleen dat je geen os updates meer krijgt.
Tijd voor Linux op die bak als je een besturingssysteem met updates wilt.
Hoe groot is de kans dat een helft binnen vijf jaar defect raakt? Ik heb nog nooit een computer of beeldscherm weggedaan vanwege een defect. Niet-mobiele hardware is vrij betrouwbaar.
Niet iedereen kan elke 5 jaar een nieuwe PC kopen.
Modulairiteit is óók beter als je apparatuur wilt doorgeven aan iemand anders. En beter voor het milieu.
Op mainboard/CPU/GPU na, kan een PC heel lang mee. Het zou mooi zijn als je na 5 jaar alleen mainboard/CPU/GPU hoefde te vervangen; en de rest van de kast (en monitor) nog 5 jaar langer. Alleen dat al zou kilometers hoge bulten met electronisch afval schelen...
Als je iets duurs als een 42.5"/43" scherm koopt, wil je niet dat de PC is ingebouwd. Doodzonde van de andere helft als de ene helft stuk gaat.
Dus lijkt me een Mac minitowertje + los 42" scherm mij een veel betere keuze.
Dat is ook ongeveer wat ik nu heb, een oude Mac Pro (minitowertjes bestaan nou eenmaal niet van Apple) en een 40” monitor en dat is prima, maar qua laptop gaat het niet groter dan 15”.

Ja, natuurlijk kun je daar ook een los scherm aan hangen, maar dat neem je niet even mee naar de keuken, de bank, je werk en dat is nou net het idee van een laptop.
Grootste MacBook pro is 16”
Wat voor werk doe je op je Mac dat een 40 inch scherm meerwaarde heeft? Denk dat dat redelijk niche is en Apple niet zo snel zoiets uit gaat brengen...
Zo heel bijzondere dingen doe ik niet, maar daarom kan het nog wel prettiger zijn om meer ruimte te hebben. Ik denk dat het vooral een kwestie is van 'onbekend maakt onbemind'.

Ik doe heel verschillende werkzaamheden en het is bij heel verschillende werkzaamheden heel handig :)

Als ik een product op een wordpress site bijwerk, is het ideaal om tegelijkertijd vensters op te hebben van:
  • Mail of whatsapp (desktop app) met instructies en aangeleverde tekst van de opdrachtgever
  • Finder venster met foto's van het product
  • Fotobewerkingsprogramma
  • Venster met Wordpress dashboard / editor van de bewuste site
  • Venster met Wordpress 'gewone' pagina die de bezoeker ziet van de bewuste site
Als ik aan het boekhouden ben, kan ik vensters met
  • lijst inkomende facturen-pdf's
  • lijst uitgaande facturen
  • Pdf-viewer voor daadwerkelijk openen facturen
  • Mailclient
  • Browser met bankafschriften, voor opzoeken ontbrekende facturen
gewoon tegelijkertijd open hebben staan.

Voor het geld hoef je het niet te laten want mijn eerste 40" scherm heeft iets van € 450 gekost en anders neem je een gebruikte. Geen topkwaliteit voor gaming of cinema, maar prima voor soho.
Ok, maar dan heb je toch hooguit 4k resolutie of zo? Behalve dat dat voor letters weer redelijk terug naar onscherp is vraag ik me af of het nou echt veel productiever is: er is natuurlijk ook een maximaal aantal dingen die je in je gezichtsveld kan hebben. Als ik moet gaat verzitten om een ander deel van het scherm te bestuderen kan ik net zo goed even naar een andere workspace swipen...
Ja, laten we doen 'hooguit 4K' .. alsof het weinig is! :+ LoL Minder dan 5% van de desktop-gebruikers heeft een UHD resolutie. Minimaal 95%, ook binnen Nederland trouwens, heeft een scherm op zijn desktop wat nog geen 2K haalt, laat staan 4K. Waarschijnlijk is het nog veel minder maar dat toont de grafiek niet.

Trouwens wel leuk op eens op te zoeken. Van alle internetgebruikers wereldwijd heeft maar 0,14% 3840 × 2160 en maar 0,01% (dus 1:10.000) 4096 × 2160 aan staan. De 5K en hoger resoluties komen maar 0,02% voor.

UHD van 3840 is nog altijd 110 ppi op een 40" en aangezien je er 90 - 100 cm vandaag zit, is dat meer dan genoeg, vergelijkbaar met een iPhone op 30 - 35 cm.

Je hoeft niet te gaan verzitten maar je beweegt wel (iets) meer met je hoofd. En dat is alleen maar gunstig, net als dat je er iets verder vandaag zit.
Minder dan 5% van de desktop-gebruikersheeft een UHD resolutie
Hmm ik zit hier achter een 27" 5K imac met 2 apple cinema 30" schermen, zit ik ver achter de komma ?

MIjn ervaring is als je eenmaal een groter/gedetailleerder scherm hebt, dat dat snel went en je niet meer terug wilt. Het gevoel bij een kleinere setup dat je door de gleuf van een brievenbus naar je beeldscherm moet kijken..
Multi-monitor setups worden niet meegenomen zo te zien, maar als dat zo was, zou het ongetwijfeld een extreem laag aantal zijn. :+

Ik denk dat de browser sowieso alleen de schermresolutie kan uitkezen van het scherm waar het op dat moment aan hangt, maar dat weet ik niet zeker.

Toen ik ooit een grotere monitor kocht, bleek dat de oude, kleinere ‘ernaast’ aangesloten en te gebruiken was, omdat elke Mac (jaren negentig al) een dubbele monitoruitgang had. Sindsdien heb ik altijd twee monitoren gehad :) Lang met 2 x 21” CRTs gewerkt tot grote flatscreen betaalbaar werd. Op één 40” 4K heb je meer pixels en meer oppervlakte dan op twee 2K schermen.

In het begin ben je gewoon je muis-cursor kwijt, zo groot is het haha, maar het went snel. Wat je zegt, je wil echt niet meer terug. Maar dan moet je het wel eerst meemaken en dat is denk ik de oorzaak dat mensen het niet kopen: Ze kennen het verschil gewoon niet.
Dat veel mensen het of niet uitmaakt of oude/goedkope spullen hebben is natuurlijk geen argument dat het beter zou zijn.

De resolutie bepaalt twee dingen: hoeveel informatie je kan tonen en hoe scherp. Als je genoegen neemt met een 8x8 font kan je vreselijk veel data op een beperkt aantal pixels tonen, maar de ergonomie van zo'n lettertype is vreselijk. Voor 'mooie' letters heb je gewoon meer pixels nodig.

Als je de "Apple retina definitie" er bij pakt (pixels mogen niet onderscheidbaar zijn op normale kijkafstand) is 110ppi op 40" te weinig. Een iPhone heeft >400ppi tegenwoordig.
Ik zie zelf nog pixels op een 28" 4k scherm op 90cm dus ik vermoed dat je genoegen neemt met minder scherpe letters of dat je minder goede ogen hebt (no offence). Ik zie de noodzaak van een groter scherm waar ik verder van af moet gaan zitten dan ook niet zo.

Uiteindelijk is er dan ook nog de wet van het afnemende voordeel. Een 84" scherm zal niet 2-4x zo productief zijn als een 42". Ik vraag me af waar het optimum zou liggen.
Dat mag je best zeggen hoor, dat mijn ogen minder scherp zijn, want dat is gewoon zo. Sterker nog, met bril zie ik meer dan 100% (kan natuurlijk niet maar zo drukt m’n opticien dat uit) en dat is beter dan de meeste mensen met of zonder bril, dus ik klaag niet. Alles wat je zegt is waar.

Alleen heeft vrijwel iedereen nu nog een (veel) lagere resolutie dan 4K. En een veel kleiner scherm. En lang niet iedereen heeft haviksogen en die mensen hebben toch niks aan een monitor met een zeer hoge resolutie.

Mijn punt is ook niet dat goedkope schermen beter zijn, maar dat ze betaalbaar, dus bereikbaar zijn.

Mijn punt is dat voor de meerderheid van de mensen een groter scherm met een hogere resolutie binnen handbereik is, al jaren, waarop ze vaak prettiger zouden werken, als ze zouden weten hoe dat ‘aanvoelde’.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 24 juli 2024 02:16]

Als ik eerlijk ben verbaasd het me dat niemand het erover heeft dat de iMac er niet in 27 inch is.

Ik baal daar best van. Want dat was een heerlijk formaat. Baal er best van dat er alleen een 24 inch is.
Deze iMac is als vervanging voor het basis instap model voor de niet tech enthusiast/ familie computer. 100% dat de 27 inch later dit jaar komt in de vorm van een "Pro" model met de kleur zwart/ space grey
ook 100% dat deze pro versie een M1X gaat hebben.

Ik zit zelf ook op deze M1X variant te wachen (met meer ram) maar zal helaas nog even geduld moeten hebben.
Dit denk ik dus ook. De 27"-inch iMac word tegelijkertijd met de Mac Pro aangekondigt.
Zijn er toevallig beelden (gelekt) hoe de nieuwe mac pro eruit gaat zien? :)
<humor>10mm dik, 1mm dunner dan de imac, geen beelscherm, wel velcro om deze onder je buro te bevestigen</humor>
Er waren rumors over een mini versie van de huidige Mac Pro.
Ja ik zit ook te wachten op de imac 27 inch en het liefst het pro model. Ik had wel verwacht dat ze met een grotere macbook pro zouden komen maar waarschijnlijk valt dit dan ook onder die zelfde pro lijn die hopelijk snel gaat komen.
"Getrapte" onthulling, en ik denk dat COVID en chip tekort elke computer fabrikant parten speelt. (gerucht => 30" of 32")


En er is een soort "chin" aanwezig voor bv goede geluid-weergave.

Platte schermen staan niet echt bekend om hun "goede geluid"

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 23 juli 2024 15:29]

[...]
En er is een soort "chin" aanwezig voor bv goede geluid-weergave.
[...]
Sterker nog, praktisch de gehele computer zit in de "chin" weggewerkt :p Als ik zo op de video kijk is er niet zo gek veel meer wat er achter het schermpaneel zelf zou moeten zitten, afgezien van wat antennes etc.

Desondanks wel jammer hoor, die kin had voor mij niet gehoeven. Dan maar iets dikker. Die kin is wel erg aanwezig.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 24 juli 2024 02:16]

Alle warmte-genererende hardware zit nu echter in die kin, best een stuk weg van het LCD-paneel, wat weer beter is voor het scherm. Had het achter het scherm gezeten, hadden ze de warmte harder weg moeten werken, zodat het scherm niet aangetast werd, wat weer zorgt voor meer fans e.d.
Net zoals ze de ethernet poort in de powerbrick hebben gestopt, hadden ze wat mij betreft de compute module daar ook mogen plaatsen, een soort TAM
Dat zou inderdaad een mooie zijn! Ook nog eens veel beter voor het milieu als je de computer wil upgraden of de computer kapot, maar het scherm nog prima is (of andersom).

Wanneer begin je de Kickstarter?
Niet nodig, deze is er al, macmini er aan en je hebt een mini setup met maxi pixels :) Werkt erg goed, 'voor erbij'
Komt nog wel. Er is ook geen zwart of “space grijs”. Dit is overduidelijk de consumentenversie.

Ik weet zeker dat er nog een pro aankomt tussen de 27-32” met 5-6K scherm en in het zwart en met hopelijk 16GB ram op zn minst
De imac pro krijgt wellicht een cheesegrater look :) ?
Nah denk dat ze die look niet houden. Ik denk dat het een saaie zwarte “space grey”
Plaat wordt
Ik gok dat ze op de WWDC een nieuwe iMac aankondigen die voor de power user bedoeld is. Als dat niet het geval is, gok ik dat ze wachten op de M2 met die aankondiging.
Ik ben die opgenomen AppleEvents ondertussen wel beu nu. Ik heb het er echt moeilijk mee om ze te zien. Het is allemaal wat te perfect zo. Het zijn echte megaproducties en ik hoorde vroeger veel commentaar op die Amerikaanse wijze dat Apple op Keynotes praat maar ik vind dat in zo'n opgenomen situatie veel prominenter aanwezig. Ik mis toch de spanning bij de mensen in beeld die je wel hebt op zo'n podium waar niks verkeerd mag lopen.

De producten zelf ben ik dan weer wel tevreden over al snap ik die iMac kleuren niet. Hoeveel denken ze er zo te verkopen dat ze die in zoveel verschillende kleuren willen aanbieden? Ik vraag me ook af wat Jony hier van denkt want iets is echt wel fout aan het design. De iPhone 12 vond ik een mooi retro design maar dit lijkt echt op een collage van oudere iMac's
De producten zelf ben ik dan weer wel tevreden over al snap ik die iMac kleuren niet.
En ik snap al die standaard grijs/zwarte apparatuur niet. Over saai gesproken... Ik weet wel dat zwart en met name grijs populair zijn, maar god mag weten waarom... om vooral met de massa mee te gaan, en niet op te willen vallen? Mensen horen liever bij de grootste groep? Jakkes.
Saai? Grappig dat je dat zegt. Jij bent vast nog zeer jong. Men moest beige terugbrengen dan zou je pas weten wat saai is. :+

We hebben dit al eens gehad en ik geef je nu al mee dat je binnen 2 jaar geen gekleurde computers meer zal kunnen zien. De kans dat we het komende jaar dit zelfde kleuren palet overal gaan zien is groot. Ze zijn bij Apple niet voor niks lange tijd overgeschakeld naar wit.
Je bedoelt dat lichte beige dat na verloop van tijd verkleurde tot een rare soort geel? Mooi toch :+
Overigens liggen een zwart plastic Dell van de opdrachtgever en mijn (ok, helaas) grijze MBP dagelijks naast elkaar op mij bureau en dat verschil is al enorm qua ontwerp en esthetiek. Ik zal nooit zelf zo’n lelijke plastic stoeptegel kopen als het niet hoeft.
Als de MacBooks in die hippe kleuren uitgebracht worden koop ik die, zeker weten.
Verkleurde die dingen vanzelf geel of werden ze geel doordat iedereen aan het roken was? :+ . Laatst nog een muur en plafond geverfd, omdat de vorige bewoner lekker aan het roken was en alles geel was geworden...

Bij een telefoon boeit mij de kleur niet echt, er komt toch een hoes omheen. Maar bij een laptop/PC heb ik liever niet dat het al te schreeuwerig is en deze kleuren vallen wel mee.

Ik ben dan ook niet echt een fan van de RGB in de pc, maar zonder RGB was destijds duurder dan met RGB, dus toch maar gegaan voor de RGB. Ach ja ik hoef de verlichting zo niet aan te doen alles wordt toch voldoende verlicht :D .
Dat plastic verkleurde vooral vanwege de brandvertrager (broom) die erin was verwerkt. En ja, roken had zeker ook z'n effecten.
Vziw onder invloed van zonlicht gaat het verouderingsproces extra snel. Diverse beschrijvingen zijn te vinden hoe je de vergeling weg kunt krijgen en als nieuw het uiterlijk kunt maken.
Waarom zijn zwart, grijs en zilver populaire auto kleuren? Mijn inziens omdat die redelijk neutraal zijn. Niet iedereen hoeft een felle en vreemde kleur auto. Hetzelfde geld voor electronica. Ik zou nooit een gekleurde laptop of telefoon kopen.
Ik heb begrepen dat die lakken net wat goedkoper zijn, minder verkleuren (ook zwart/grijs is een kleur) en vergevender bij fouten. Koop no never een rode auto, deze wordt na verloop van tijd quasi roze en gaat veel rood/roze variaties vertonen...

[Reactie gewijzigd door tweazer op 24 juli 2024 02:16]

Deze 21 jaar oude rode auto's hebben daar anders geen last van:
https://www.gaspedaal.nl/...bmax=2000&klr=10&srt=df-a
Kwestie van (lak)kwaliteit, lijkt me.
Humor, dat zijn leuke rugzakjes voor die prijs ! Deze lijkt alleen wel last te hebben van mazelen ?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 24 juli 2024 02:16]

Waarom zijn zwart, grijs en zilver populaire auto kleuren? Mijn inziens omdat die redelijk neutraal zijn. Niet iedereen hoeft een felle en vreemde kleur auto.
Ik vind het juist vreemd dat mensen bewust kiezen voor grijs. In die zin vind ik grijs/zilver juist een vreemde kleur-keuze. Juist ook omdat bijna iedereen er al eentje heeft. Ik begrijp wel dat als men niet zo goed kan rijden, men liever in een onopvallende auto rijdt... ;) (Daarbij dan vaak ook de fout maken geen dimlicht aan te (willen) doen; maar dat terzijde.)
Vraag me dus echt af of alle kleuren in de etalage staan. Of alsnog besteld moet worden.
Dat is inderdaad best wat stock dat ze in de winkel moeten hebben. ja ik vind het redelijk bizar. Bij de eerste iMac moest er echt opgevallen worden en alles op alles zetten om Apple terug op de kaart te zetten maar nu zou je toch verwachten dat meer op kosten zou letten en dan zijn die meerdere kleuren best bizar naar logistiek toe
Ik zou juist zeggen doordat er nu minder opties zijn voor de hardware dat je toch wel een deuk slaat in de hoeveelheid voorraad. Niet meer 2-4 verschillende Intel processors, enkel 2 opties RAM.

En sowieso, heeft Steve er niet zijn taak van gemaakt Apple weer een gezond groot bedrijf te maken dat zich dit soort dingen kan veroorloven.
De intel iMac heeft net als de nieuwe iMac 3 standaard modellen, de rest is BTO. Maar met die kleuren is het dus nu wel 7 kleuren x 3 modellen dus 21 verschillende modellen.
Meeste verkoop gaat waarschijnlijk on line.
Klopt, ik denk dat je in de winkel enkel de beismodellen zal kunnen vinden om direct te kopen maar het zijn toch nog steeds 7 verschillende kleuren
Blijkbaar hebben die kleurtjes succes bij de iphones, en voeren ze het nu door bij de imacs.Bijna alle vrouwen die ik ken met een iphone willen een kleurtje in plaats van dat saaie zilver.
Dus ik weet wel waarom de imacs nu in die kleurtjes verkocht worden.
Dat gedeelte snap ik ook maar iPhones gaan met miljoenen over de toonbank zijn ook veel kleiner om te stockeren. iMacs gaan met duizenden over de toonbank en zijn heel grote toestellen dus groter ruimte nodig voor stockage. Mij verbaast dus al die kleuren omdat het qua productie en logistiek een grote operatie lijkt.
Het zal zeker een logistieke nachtmerrie zijn...maar naar ik me herinner wat Tim daar Koning in.Ford wist ook al dat Zwart het beste was; de kleur droogde het snelst, en geen extra kosten met verf opslag, logistiek en administratie.
Ik lees een de volgende dag de uitgeschreven impressie wel en voordat de buidel getrokken wordt wacht ik ook nog even wat testresultaten en gebruikerservaringen af. Dat spaart enorme tijd op het volgen met van superlatieven gevulde strak geregisseerde Apple evangeliediensten (tenzij er intussen wat veranderd is bij die terugkerende promopraat). Wat goed is krijgt vanzelf een goede reputatie en ook verkeerde zuinigheid leidend tot fabricagefouten wordt zo niet ten koste van mijn vrij besteedbare inkomen gefabriceerd.
Je laat je mening graag vormen door anderen dus. Wat zei er van denken zal je als je eigen mening aannemen. ;)
Zie ik hier nou echt een computer die in 2021 word verkocht voor bijna tweeduizend euro met maar 8GB aan RAM?
Zie ik hier nou echt een computer die in 2021 word verkocht voor bijna tweeduizend euro met maar 8GB aan RAM?
Eigenlijk is 16 GB al vrij standaard... behalve voor de lichte user. 8 GB Is echt wel het absolute minimum. En dat verwacht je inderdaad niet voor 2000 ballen. Apple wordt gigantisch rijk van de extreem dure accessoires en uitbreidingen.
Ik merk niet zoveel van dat 16GB standaard is, bij alle bedrijven waar ik kom is 8GB nog steeds de standaard en dat lijkt op korte termijn niet te veranderen. Voor de gemiddelde gebruiker is het voldoende blijkbaar. Ook bij mijn werkgever (IT consultancy) is 8GB de standaard en voor de meesten voldoende, alleen developers vragen weleens 16GB.

Persoonlijk zou ik voor een werkmachine ook eerder voor 16GB gaan.
16GB is niet echt de standaard, dat is 8GB daarentegen wel.
Alleen gebruikers die meer eisen van hun systemen dan het gebruikelijke zullen wel 16GB gaan.
Dit heeft mijn voorkeur ook, maar meer vanuit future-proofing oogpunt.

Maar voor het gros van de mensen die een iMac koopt is 8GB meer dan voldoende, al helemaal wanneer je er de nodige software optimalisatie's bij rekent en het feit dat dit geen Intel/AMD systeem is die op windows draait.

[Reactie gewijzigd door w4v3g0d op 24 juli 2024 02:16]

Ik snap dat Apple-fans graag de 'optimalisatie!'-kaart spelen, maar wat je zegt slaat nergens op: werkgeheugen is werkgeheugen: als ik in photoshop 6GB geheugen gebruik is dat simpelweg omdat ik aan een groot project werk met veel layers en grote assets, en het OS kan niets doen om dat te verminderen. Als Chrome 4GB geheugen inneemt is dat omdat ik veel tabs open heb die veel afbeeldingen en andere assets bevatten, en wederom heeft het OS daar geen invloed op.

Het operating system en de CPU architectuur veranderen hebben heel, heel weinig invloed op je geheugengebruik als je voorbij het bare minimum (2 tot 4 GB) kijkt: die png en die video blijven veel ruimte innemen in je geheugen.

Punt is dat de 8GB Macs veel gaan swappen als je ze wat zwaarder belast.
Punt is ook dat de M1 macs allemaal een snelle nvme SSD hebben waardoor swappen helemaal niet zo erg is.
Punt is ook dat die snelle SSD los staat van ARM vs Intel or Windows vs MacOS: Apple koos zelf voor het gebruik van goedkope logge trage rommel door tot in 2021 fusion drives in Intel Macs te stoppen, in een tijd waar een 1TB SSD helemaal geen drol meer kost. Ook een Intel Mac kan dus prima met 8GB uit de voeten (zelfs een Windows Intel machine kan dat zonder problemen) want swappen naar een SSD (Zelfs een trage SATA SSD) is helemaal niet zo erg voor gewoon gebruik.

[Reactie gewijzigd door kiang op 24 juli 2024 02:16]

Je zit al compleet fout door mij een Apple fanboy te noemen, dat ben ik namelijk zeker niet.
Lekker ongefundeerde rant weer.

Je gaat compleet voorbij aan het feit dat hoe die specifieke 8GB geheugen word gebruikt door besturingssysteem A niet te vergelijken is met de manier waarop besturingssysteem B dat doet.
En dan hebben we het nog niet eens over de programma's die binnen dat besturingssysteem draaien.

Ja ik weet ook dat Apple tijden lang hun iMac heeft verwaarloosd en veel te hoge prijzen vraagt voor basale upgrades, vertel eens wat nieuws.

Daarnaast heb je overduidelijk mijn comment niet goed gelezen.

[Reactie gewijzigd door w4v3g0d op 24 juli 2024 02:16]

16GB is niet echt de standaard, dat is 8GB daarentegen wel.
Als ik op Coolblue kijk en filter op 1449 euro of meer zijn er slechts 22 van de 222 laptops die maar 8GB aan RAM hebben.
Tussen de 1000 en 1449 zijn er bijna 3x zo veel laptops met 16GB dan met 8GB.

Dus nee, het is verre van de standaard tegenwoordig.

Daarnaast vind ik dit sowieso een slecht argument. Dit is het excuus "Maar de andere auto's reden ook te hard" als je wordt aangehouden. Dat andere bedrijven ook te veel in rekening brengen voor te weinig specs betekent niet dat Apple vrijuit gaat.

Als laatste is, voor zover bekend, dit RAM niet uit te breiden. Dus zelfs al heb je op dit moment genoeg aan 8GB, als je later toch use-cases gaat hebben die meer nodig hebben, of die zogenaamde optimalisatie van Apple gaat achteruit door software updates, moet je dus een heel nieuw systeem kopen.
Nu je het zegt idd. Nu krijg ik eerder het gevoel dat ze een iPad Pro hebben opgeblazen naar 24 inch en that's it. Temeer omdat je (vooralsnog) niet het geheugen kan aanpassen.
Ik ken weinig mensen die de hoofd computer op het aanrechtblad naast de gootsteen hebben staan.
Ik vermoed dat dit bedoeld is als extra apple computer (wat dus eigenlijk een gepromoveerde tablet is)
Hij draait niet op Windows, het is een heel ander besturingssysteem en hij loopt niet op Intel, zou zo maar kunnen dat het beter is geoptimaliseerd?
Nee, 8GB is ook voor Mac echt onvoldoende. Apple heeft hier een handje van helaas. Ander voorbeeld: iMacs hebben heel veel te lang standaard non-SSD schijven gehad (=traaaag), en veel te lang had de instap MacBook Air 4GB mem (al die dingen zijn nu traaaag)

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 24 juli 2024 02:16]

Voor jou als tweaker/super user is 8GB onvoldoende.

Ik verkoop meer dan 1000 zakelijke toestellen per jaar en 90% daarvan is 8GB.
Voor de doorsnee officegebruiker is dat voor de komende 4 à 5 jaar nog ruim voldoende.
Die zakelijke toestellen zijn meestal wel te upgraden maar daar knelt het schoentje bij Apple.

[Reactie gewijzigd door Citroen op 24 juli 2024 02:16]

Dat is wel zo, maar zo’n Mac koop je meestal langer dan 4 of 5 jaar toch. En dan is het wel écht onvoldoende.
Met die chip en dat OS ruim voldoende. Bij andere chips en niet zozeer daarop afgestemde OS’en geheel ander verhaal. Maar blijft u vooral bij Intel en Windows zweren.
Maar blijft u vooral bij Intel en Windows zweren.
Ik gebruik Ryzen, dus die burn is behoorlijk gefaald.
Staren tweakers zich anno 2021 nog altijd blind op specs?
Deze specifieke spec (RAM) bepaalt wat je allemaal met zo'n ding kan doen. Met name browser tabs vreten enorm veel ram deze dagen, en als je daarnaast nog een paar CAD programma's of IDE vensters open hebt zit je nog voor je goed en wel begonnen bent al over die 8GB. Dus ja 8GB is verdomd karig voor elke desktop, laat staan eentje die bijna 2000 euro kost.
Op M1 is het verassend goed geregeld, misschien door de snelle storage of misschien omdat de M1 gewoon zo snel is iets ppnieuw in te laden, vergeleken met mijn 8GB Intel merk ik het echt.
Ja ik zit ook aan de opslag te denken, die kan de ram al aardig bijhouden om even wat van de ram over te nemen om data te parkeren, op de achtergrond
Nee. Opslag heeft tot nu toe altijd een orde van grootte hogere latency dan RAM, wat weer een orde van grootte meel latency heeft dan cpu cache.
Vreemd. Mijn Macbook Pro M1 8GB is toch aanzienlijk sneller met renderen dan mijn Macbook Pro i7 16GB.

Sterker nog, de i7 kan je het best maar niet lastig vallen tijdens het harde werk (Browsen/Facetime), de M1 heeft er geen last van. De fan springt ook zelden aan.

Misschien dat videobewerking op de M1 minder last heeft van een zware overhead? Wellicht is het ram geheugen geen beslissende factor voor deze SOC en de specifieke apps. Dat zien we immers ook op iOS?
Mijn Macbook Pro M1 8GB is toch aanzienlijk sneller met renderen dan mijn Macbook Pro i7 16GB.
Daarvoor zou ik dan toch echt eerst naar de GPU en CPU kijken en dan pas naar de hoeveelheid RAM. Wat een redelijke minimum hoeveelheid ram is voor renderen weet ik niet, dat is nl niet iets dat ik veel doe.
Die hoeveelheid werkgeheugen zegt alsnog niks over de algehele snelheid waarmee taken afgehandeld kunnen worden.

Dat ze 8GB als enige optie bieden vind ik wel een domme zet, maar karig is het zeker niet.
Het zal echt meer dan voldoende zijn voor 99% van de mensen die zo'n iMac aan gaat schaffen voor thuis of kantoor, en dat weten ze bij Apple ook donders goed.

Het zijn geen spec-snob machines (muv. de M1 chip) en ze zijn dan ook niet voor enthousiastelingen gemaakt.

Voor de doelgroep die ze proberen aan te spreken is dit gewoon dikke prima, en dan gaat die 8GB of 16GB je FaceTime echt niet beter van lopen.
Dat gaat pas echt verschil maken als je in plaats van 60 tabbladen er tegelijkertijd 120 gaat openen, maar wees even heel eerlijk; dat ga je toch niet doen.
Die hoeveelheid werkgeheugen zegt alsnog niks over de algehele snelheid waarmee taken afgehandeld kunnen worden.
Wat je zegt is waar maar irrelevant, want daar gaat 't helemaal niet over. Het gaat over de vraag "is in 2021 8GB RAM een redelijke hoeveelheid, gegeven de prijs?". En het antwoord wat mij betreft is nee.
Ja dat ben ik met je eens.

Als die 8GB nou alleen voor het basismodel was dan had ik er wel begrip voor gehad, maar het feit dat een optie voor meer RAM er simpelweg niet is vind ik wel heel raar.
Een iMac is niet de computer die je koopt voor CAD programma's, daarvoor heeft Apple andere modellen. Je vergist je helemaal van doelgroep.
Nee jij vergist je, nl in het punt dat ik aan 't maken was. Dat waren voorbeelden van work flows die veel RAM vragen. Het zijn tevens workflows die een machine die 2000 euro kost moeiteloos aan zou moeten kunnen, want zo bizar bijzonder en schaars zijn ze niet. Of kopers dat dan vervolgens doen of niet is aan diezelfde kopers.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 24 juli 2024 02:16]

Eens. De M1 chip mag misschien revolutionair zijn maar zolang deze max 16 gb kan hebben (en maar 1 extern scherm) pas ik, al zal dit voor de normale gebruiker geen probleem zijn. Of zijn er hier M1 (power)users die geen hinder ondervinden van deze lage ram specificaties?
De huidige M1 machines zijn ook instap modellen, niet voor de "ekte ekte" pro-users. Die versie komt nog wel, verwacht ik.
Dit doet lijken alsof het oké is om instapmodellen te verkopen voor bijna tweeduizend euro aan mensen die niet beter weten.
Ja, dat is het want 1) die dingen zijn behoorlijk krachtig en 2) Apple positioneert ze duidelijk als instap. Als een consument te beroerd is om 30 seconden onderzoek te doen... Tja. Is Apple daar verantwoordelijk voor, of hebben we nog zoiets als 'eigen verantwoordelijkheid'?
Een iMac is niet bedoeld voor powerusers.
Wat dat betreft is geen enkel product van Apple (muv. Mac Pro) bedoeld voor powerusers.
Het zijn vooral consumentenproducten. Niks meer, niks minder.
lol, 90% vd developers die ik ken of tegenkom op conferenties of die je ziet op youtube heeft een mac. Kan je verklappen: redelijke powerusers..
Je zal waarschijnlijk 8Gb kunnen bijkopen voor 200 euro :+
Dit is geen intel maar een M1. Voor 99% van de doelgroep meer dan genoeg, voor de rest: nog even geduld hebben op de opvolger chip.
Dat miniledscherm zit alleen in de 12,9”-versie van de iPad Pro, in de kleinere variant moet je het met een gewone lcd doen.
Het zijn toch allebei dan gewoon LCD schermen? In mijn beleving betekent een miniledscherm ook gewoon een LCD scherm met heel veel kleine ledjes als achtergrondverlichting.
Klopt, dat wordt vrij vaak door elkaar gehaald. Het is inderdaad een LCD met mini-LED backlight. Het is geen mini-LED scherm. Volgens mij bestaat dat ook (nog) helemaal niet.
Het is wel een mini Led scherm. Jij verwart met micro LED.
neen, het is wel degelijk een lcd scherm met daarachter mini-leds voor de backlights. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je het allemaal noemt en benoemt :-)
Compared to a traditional LCD that uses multiple LEDs, a panel light with mini-LEDs uses many more LEDs, which means there are more total dimming zones to work with. A traditional display might use hundreds of LEDs, but a mini-LED display could have more than a thousand. Apple, in fact, is said to be exploring mini-LED displays that use 10,000 LEDs, each one below 200 microns.
Though the names are similar, there are notable differences between micro-LED and mini-LED displays. Mini-LED is the same as LED backlighting that's used today but with many more LEDs for more dimming zones, while micro-LED is similar to OLED with self-emissive pixels that can each be independently lit

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 24 juli 2024 02:16]

Dus je bevestigt met je quote dat het een mini LED scherm is |:(
neen, ik maak een opmerking over hoe je het ding noemt. voor mij is het nog steeds een lcd scherm :-)
neen, het is wel degelijk een lcd scherm met daarachter mini-leds voor de backlights. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je het allemaal noemt en benoemt :-)
het ding een mini-led scherm noemen is gewoonweg consumentenmisleiding. Of gaan we een lcd scherm met edge-backlight vanaf nu een edge scherm noemen? en diegene met geen mini-led backlight gaan we vanaf nu een direct-led scherm noemen.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 24 juli 2024 02:16]

Er is werkelijk niemand die beweert dat het geen LCD is, waar haal je dat toch vandaan? Dit LCD scherm wordt gewoon miniLED genoemd, of je dat nu wil of niet. Zelfs je eigen quote bevestigt dit.
Uit jouw quote:
there are notable differences between micro-LED and mini-LED displays.
Het zijn wel mini-led schermen. Alleen bestaat zo'n scherm niet uit leds als pixels, maar als achtergrondverlichting.
Ik vraag mij af hoe mooi het beeld is (ten opzichte van OLED) als de achtergrond leds (veel) groter zijn dan de pixels. Zelfs met 10.000 leds, want die worden achter miljoenen pixels geplaatst. Dan zou je toch altijd een gloed moeten krijgen bij beeld met hoog contrast, zoals witte letters op een zwarte achtergrond. Dat zou alleen te voorkomen zijn als het LCD scherm dat licht helemaal kan blokkeren. Maar als dat zo zou zijn, dan was een dimmende achtergrondverlichting met 10.000 leds überhaupt niet nodig.
is dat niet micro-led?
Micro-led panels op dit moment (as far as I know) hebben een pitch van 0.8 mm dus bij een 12.9" scherm heb je 280 mm breed > 350 ledjes. Dat is voor dit soort schermen bij lange na nog niet wenselijk.

Micro led op dit moment is veelal toegepast bij LED panels voor reclame zuilen oa. En deze zijn verhoudingsgewijs erg prijzig. Een vierkante meter scherm kost snel 6.000 USD bij een 1.5mm pitch zonder drivers etc.
Ik moet bekennen, het ziet er kek uit qua design. De kleurtjes spreken weer wat meer de doelgroep aan, de huiscomputer voor iedereen. De machine lijkt intussen intern meer op een laptop, een smalle strook PCB waar alles opgesoldeerd zit. Een display en PSU en klaar. Maar als je SSD kapot gaat, dan kan het hele ding in de kliko.
Maar als je SSD kapot gaat, dan kan het hele ding in de kliko.
Hoewel ik ook zelf liever een user raplaceable SSD had gezien hoeft het niet meteen te betekenen dat het hele ding in de kliko moet, Apple kan de SSD vervangen.
De SSD zit vastgesoldeerd op het moederbord, die gaat Apple dus niet voor je vervangen.
Die zullen je dus gewoon laten betalen voor een "logicboard vervanging" en de iMac voor je omruilen.

Probleem wordt wel dat je voor deze optie niet naar een onafhankelijke partij kan gaan omdat de SSD cryptografisch gekoppeld is aan de T2 chip.
Zodra je iMac of MacBook dan "vintage" is zijn er helemaal geen opties meer.
Momenteel zijn bijvoorbeeld de 2013 en 2014 MacBooks (die momenteel nog door tig studenten en andere mensen gebruikt worden) vintage, en kan je dus niet meer laten repareren via Apple.
De SSD zit vastgesoldeerd op het moederbord, die gaat Apple dus niet voor je vervangen.
Die zullen je dus gewoon laten betalen voor een "logicboard vervanging" en de iMac voor je omruilen.

Probleem wordt wel dat je voor deze optie niet naar een onafhankelijke partij kan gaan omdat de SSD cryptografisch gekoppeld is aan de T2 chip.
Zodra je iMac of MacBook dan "vintage" is zijn er helemaal geen opties meer.
Momenteel zijn bijvoorbeeld de 2013 en 2014 MacBooks (die momenteel nog door tig studenten en andere mensen gebruikt worden) vintage, en kan je dus niet meer laten repareren via Apple.
Ik geloof dat zolang de t2 chip zelf nog werkt je ook kan booten van een externe schijf, dat is niet zo handig voor portables maar kan nog altijd een uitkomst zijn voor een desktop mac. Als de t2 chip echter kapot is dan is het einde verhaal vrees ik.

Ben zelf ook niet echt blij met de situatie maar probeer alleen aan te geven dat er in iedergeval altijd wel nog opties te bewandelen zijn en dat je niet per definitie het hele ding in de kliko hoeft te gooien.
Let maar op, tijd zal het leren. Apple zet er een prijs op, voor het complete PCB te vervangen voor de prijs van een hele nieuwe machine. Doen ze nu al met laptops met kleine issues. Die gaan geen SSD op mainbord oversolderen. Trackrecord laat al zien dat hun AIO vaak problemen geven met het scherm, stof, of gpu die door inadequate koeling kapot gaat.

Als je een iMac ergens in een stoffig hoekje ziet staan kun je 90% zeker zeggen dat de videokaart kapot is. Probleem van generatie C2D tot nu ;-)
Hoe vaak gaan SSD’s stuk?
Het moet nog blijken, maar bij m1 macs (met meldingen van ongewoon hoge writes) mogelijk veel sneller dan men normaal zou verwachten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 57411 op 24 juli 2024 02:16]

Sinds MacOS 11.2.3 moet dit 'probleem' minder/opgelost zijn. Het had blijkbaar ook met name te maken met niet geoptimaliseerde apps en browsers (behalve Safari) die veel cache schrijven.
Vindt je die balk onder het scherm niet veel te groot? Van de zijkant vind ik het de iMac er heel gaaf uit zien... maar je kijkt tegen de voorkant aan en dan stoor ik me mateloos aan de balk onder het scherm. Misschien hadden ze hem toch beter iets dikker kunnen maken zodat hij er van de voorkant wel modern uit ziet?
Als je goed gekeken hebt naar de interne opbouw, moet die balk er zijn om de electronica te huisvesten. Anders krijg je het met alle wil niet voorelkaar die dunne formfactor te behouden. Vooral bij deze generatie, de vorige hadden ze dat best wel anders kunnen doen. En die was makkelijk 2,5x dikker. De audiojack op de hoek van de powerbutton, vind ik pas lelijk. De usb poorten zitten netjes achterop, en de audiojack moest als een puist op de zijkant :(
Maakt het aansluiten van een koptelefoon wel een stuk makkelijker natuurlijk.
Het is een interessante strategie die Apple gebruikt met de M-serie laptops en desktops, waarbij de nieuwe technologie wordt geïntroduceerd in het lagere segment van hun productlijn. De kleine laptops, de kleine iMacs, MacMini.
Andere bedrijven, zoals fabrikanten van camera's, auto's of TV's, doen het andersom: zij brengen het eerst naar het topsegment, en verspreiden het dan naar het middensegment en tenslotte naar het instapniveau van hun productlijn. Dit om intern geen concurrentie te hebben van de lagere segmenten naar de hogere.
Ik vraag me af of Apple na deze lancering met de mid-range zal komen voordat ze met de high-end komen.
De M1 vervangt de i3 en i5, maar verslaat veel i7 systemen, en ik vermoed dat dit de reden is waarom hij opzettelijk op deze manier wordt uitgerold. De nieuwe onderklasse verslaat de oude middenklasse in termen van prestatie. Extrapolerend zal de M1x uit het middensegment (of M2y, wat dan ook) binnenkort het topsegment verslaan, en dan zal het nieuwe topsegment langskomen en alles op de markt verslaan.

Apple is duidelijk niet bang om zijn eigen producten te kannibaliseren.

Er zijn eenvoudige redenen voor
- de M1 ligt heel dicht bij de A-serie en dus ging de ontwikkeling gemakkelijker en sneller
- Apple heeft hoeveelheden nodig zodat de softwareontwikkelaars aan de slag kunnen, en dat werkt het beste met de instapmodellen.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 24 juli 2024 02:16]

Apple laat inderdaad nog lang niet het achterste van zijn tong zien en toch voelt Intel zich nu al genoodzaakt om de producten van Apple neer te zetten als die van een "lifestyle company". Maar dat is dan wel een "lifestyle company" met een ontwikkelafdeling van wereldklasse, omdat de producten sneller en zuiniger zijn dan alle concurrerende producten op de markt in het instapsegment die ook qua prijs vrij vergelijkbaar zijn.

Het is duidelijk dat Apple een nieuwe minimumstandaard van prestaties wil neerzetten die hoger is dan dat van concurrenten en deze laatsten zullen dan ook alle zeilen moeten bijzetten om de prestaties te overtreffen of ook maar te evenaren.

Ik zie Qualcomm en Mediatek/Nvidia volgend jaar wel concurrentie bieden met hun eigen SoC's en hopelijk een soortgelijk prestatieniveau en zuinigheid als deze M1 chips, maar het zal moeilijk zijn. Intel en tot op zekere hoogte ook AMD zullen moeten gaan nadenken wat ze kunnen doen om te concurreren, want x86 compatibiliteit is het enige wat ik zie en die wordt in de loop der tijd steeds minder belangrijk.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 24 juli 2024 02:16]

Samsung komt ook met een eigen SOC, hebben ze tenminste aangekondigd voor desktop/laptop. Maar Samsung, Qualcomm, Mediatek/Nvidia hebben een nadeel. Ook Google en Microsoft hebben aangegeven een eigen ARM SOC te gaan ontwikkelen. Deze twee hebben het voordeel dat ze eigen een OS hebben en veel kennis van OS hebben. Zij zijn dan in staat om hun SOC en OS horizontaal te integreren. Dit is het geen waar Apple zoveel voorsprong op heeft. Het is niet (alleen) een snelle chip, het is veel meer.
Apple heeft de afgelopen jaren heel erg veel dingen gedaan die de concurrentie niet gedaan heeft.
Een samenvatting van wat apple deed en waarom ze zo ver voor liggen:
- Een eigen SOC ontwerpen, met een eigen GPU Architectuur, een eigen NPU, Video encoding en decoding in de hardware, gedeelde RAM op de SOC (zodat bijv. geen data van en naar CPU/GPU hoeft te gaan maar beide gewoon dezelfde data direct kunnen aanspreken) en nog veel meer slimme dingen.
- Alleen ondersteuning van Metal in de GPU, geen ondersteuning van andere API's zoals OpenGL of Vulcan en daardoor een verdere optimalisatie mogelijk maken, geen noodzaak om de hardware aan te passen om andere API's te herbergen.
- Apple heeft alle ondersteuning voor 32 Bit al enkele jaren geleden weggegooid, alles is 64 Bit, Legacy software draait gewoon niet meer. Legacy ondersteuning is als het fokken van snellere paarden in plaats van het bouwen van auto's. Je kunt je ontdoen van de stallen, het voer, etc etc.
- Hun verschillende besturingssystemen zijn de afgelopen jaren naar elkaar toegegroeid, en is nu op het punt waar iOS software op MacOS draait (vanuit een architectuur standpunt)
- OS en HW zijn geoptimaliseerd op elkaar, ondersteunen zeer weinig Hardware en wanneer over 5-6 jaar of zo de ondersteuning stopt voor Intel CPU en AMD GPU alleen hun eigen SOC. Nog slankere code, nog meer optimalisatie mogelijk
- Apple is erin geslaagd om de meeste SW ontwikkelaars zover te krijgen om dit te ondersteunen, wat geen geringe prestatie is, Adobe, Microsoft, Affinity, Black Magic, en vele anderen.
- Ze hebben Rosetta 2 ontwikkeld waardoor legacy x86 MacOS code software zeer snel draait op hun M series
- Omdat zij één SOC-architectuur hebben voor smartphone, tablets, horloges, Set Top enz. worden de overheadkosten van het ontwikkelen van de kernen erin en de verdere functionaliteit verspreid over een ongelooflijk aantal SOC. Hierdoor zijn de marges hoger dan bij de concurrentie en kan Apple vooraf enorme productiecapaciteiten kopen van TSMC op hun nieuwste productieproces, waarschijnlijk zelfs TSMC financieren om zo nog meer concurrentievoordelen te bieden

Om dit in te halen zullen zelfs Google en MS heel erg hun best moeten doen en dan nog gaat dat jaren duren
Airtags is echt mega uitkomst. Ik las dat de CEO van Tiles het al meteen had over oneerlijke concurrentie, die ziet de markt in één keer voor een groot deel verdampen.
Tja dan hadden ze bij Tile maar een beter product moeten maken. Ik haat mijn Tiles. Ik had een pro voor mijn sleutels en die speaker ging kapot en die in mijn portefeuille stuurt altijd een alarm naar mijn iPhone als ik er op ga zitten Maar ik snap zijn frustratie wel want het zullen vooral Tile gebruikers zijn die zullen switchen naar AirTags. Die kennen het product al en weten hoe het handig het kan zijn.
En weer voor apple prijzen natuurlijk. 35 euro voor één tag, wat een oplichting.
Tiles kosten ook al gauw 80 euro voor vier dus zo gek is de prijs niet. Een beetje Apple premium er op en je zit op 100 euro voor 4. Klopt wel zo ver ik het kan zien
35€ voor de tag en nog eens 39€ voor de houder, dan is het goedkoper van af en toe iets kwijt te raken.
Ligt er helemaal aan wat je kwijt raakt. als ik m'n werk tas met beide laptops kwijt raar zit ik qua verlies op meer dan 5000 euro als je kijkt naar de aanschaf prijs van m'n MacBook Pro en MS surface pro. Dan is 35 euro geen geld. Die houder is extra en niet nodig voor een rugtas.

Maar wanneer het om je sleutels gaat of iets kleiners dan dek je vooral een risico af voor je zelf. Verder heb je nog altijd de keuze voor Ali of een ander merk dat een soort gelijk product aanbied dus het is niet alsof het het enige merk op deze markt is ;)
Ik hoop dat je sarcastisch bent, want een gemiddelde Tile of concurrent zal je ongeveer evenveel kosten. Ik vind persoonlijk €35 ook helemaal geen bedrag voor een nieuw Apple product.
Als dat van Ali ooit aankomt... ik heb er 5 jaar geleden batterijen besteld; die zijn nog steeds niet binnen...
En als je op zo'n Chinese website koopt, is dat slecht voor de Europese economie.
Dat je een product niet op een Chinese website koopt maar via een Nederlandse website zegt niks over of het al dan niet in China is geproduceerd.

Kijk maar eens naar waar Apple zijn producten laat produceren...
Nee, maar wanneer je direct uit China bestelt zorgt dat voor nog meer vrachtbewegingen tussen China en NL èn je schakelt de tussenhandel uit in NL. Leuk voor jou want paar euro bespaard, minder leuk voor NL economie.
Bekijk voor de grap de hangers van Apple waar ze in moeten, die zijn even duur of zelfs duurder dan de AirTag zelf 8)7

[Reactie gewijzigd door Jovano op 24 juli 2024 02:16]

Gewoon je Ender 3 beetje aanpassen zodat je TPU kunt printen en zelf maken, zijn we hier nou Tweakers of niet...
Of € 14 als je een Belkin-houder koopt die er gewoon letterlijk naast staan in de Applestore in plaats van €35 voor die van Apple.

Maar ja, dan is je hele punt niets meer waard.

Leuk hè, bedrijven afzeiken voor hun prijzen.

Dan koop je het toch gewoon niet?
Oh, het hangertje zit er niet bij?
Dat had ik wel verwacht, hoe moet je dat nou zonder hangertje vastmaken.

Typisch..
Ach, 1 geluk, ome Ali weet wel raad met dit soort dingen 😉
Ja maar is dat nu juist niet het geen waar we allemaal over vallen?
Zijn die van Apple misschien een prijs die zonder kinderhand of lage loon medewerkers worden gemaakt?

Ik heb geen bron en misschien is het uitzoeken waard, of de prijs die apple vraagt een prijs is die vair is voor de arbeider die het maakt, of niet.
Die van Apple zijn een prijs waar zowel een lage loonmedewerker alsook een enorme marge bij betrokken zijn.
Hoe zeker weet je dat? In lage lonenlanden krijgen de medewerkers gewoon een conform bedrag voor het werk wat ze verrichten naar de standaard van het land. Het gaat er dus om of de mensen goed rond kunnen komen en of er geen misbruik gemaakt wordt van de arbeiders.
Alle grote bedrijven zitten in lage lonenlanden
Mag ik jouw roze bril ook een keer lenen?

Tweakers artikelen met goede bronnen in de comments waar je kan lezen dat Apple wel degelijk gebruik maakt van dwangarbeid:
nieuws: 'Apple wilde wetgeving voor bestrijding gedwongen arbeid Oeigoeren be...
nieuws: Techgiganten beloven banden met leveranciers te verbreken bij dwangar...
Een typisch Arnoud Artikel
Zijn bron: Artikel in de NY Times dat verschillende bedrijven over wetgeving Lobbyen. Uit dat artikel
"According to a document viewed by The New York Times, Apple’s suggested edits to the bill included extending some deadlines for compliance, releasing certain information about supply chains to congressional committees rather than to the public, and requiring Chinese entities to be “designated by the United States government” as helping to surveil or detain Muslim minority groups in Xinjiang"

Arnoud: "'Apple wilde wetgeving voor bestrijding gedwongen arbeid Oeigoeren beïnvloeden"

Sensationalisme met een verdraaien van het bron artikel dat nog net niet liegen is, maar duidelijk klikbeet.
Handig en mooie complete video! En mooie aankondigingen.
Mee eens, mooie aankondigingen.

Wat ik dan weer echt super slim bedacht vind van Apple is om de frontcamera van je iPhone te kunnen gebruiken om het tv scherm via Apple TV te kalibreren.

Voor m’n computer gebruik ik daar een Spyder van Datacolor voor. Apple weet natuurlijk exact welke camera er in hun phone zit en hoe betrouwbaar die camera is qua kleursensitiviteit enzo.

Alleen zal dat waarschijnlijk een profiel zijn die je AppleTV ‘over’ de standaard weergave (volgens de LUT) van je scherm heen legt, dus daar profiteer je niet van als je ‘gewoon’ kijkt.

Maar toch... vernuftig ☺️

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.