Ontwikkelaar van opensource-e-mailapp FairEmail stopt

De ontwikkelaar van opensource-e-mailapp FairEmail heeft zijn app uit de Play Store gehaald en heeft aangegeven de app niet langer door te ontwikkelen. Volgens de ontwikkelaar kon hij niet langer voldoen aan de strenge eisen van Google en de wensen van gebruikers.

Op het forum van XDA maakt de ontwikkelaar bekend dat FairEmail niet langer wordt ondersteund. Hij noemt de vele negatieve reviews en de strenge, onduidelijke eisen van Google als reden voor het stoppen met de ontwikkeling van de e-mailapp. Daarom heeft hij besloten om de app offline te halen en wil hij graag "terug de anonimiteit in".

FairEmail is een alternatieve e-mailclient voor gebruikers van Android-toestellen. FairEmail verzamelt geen data van gebruikers en is daarom populair onder Android-gebruikers die zo min mogelijk gebruik willen maken van Google op hun telefoon.

De ontwikkelaar van FairEmail wil zijn app niet verkopen, omdat hij denkt dat niemand daarmee is geholpen. In de forumpost geeft hij in eerste instantie nog alternatieven, zoals het aanbieden van de app via GitHub of een betaalde versie, maar zijn eindconclusie is dat hij dit niet kan volhouden en de app moet stopzetten.

Door Robert Zomers

Redacteur

19-05-2022 • 07:57

63

Submitter: Munchie

Reacties (63)

63
63
39
10
0
20
Wijzig sortering
Daarom heeft hij besloten om de app offline te halen en wil hij graag "terug de anonimiteit in".

(...)

De ontwikkelaar van FairEmail wil zijn app niet verkopen, omdat hij denkt dat niemand daarmee is geholpen.
Hij verkocht al 'Pro' licenties om bepaalde afgeschermde functies te kunnen gebruiken. Het is niet zo verbazingwekkend dat dat frustreert bij een open source applicatie waar anderen aan bijdragen.
In de forumpost geeft hij in eerste instantie nog alternatieven, zoals het aanbieden van de app via GitHub of een betaalde versie, maar zijn eindconclusie is dat hij dit niet kan volhouden en de app moet stopzetten.
Het is open source. Hij kan het zelf op F-Droid zetten (zie reactie @GertMenkel hieronder), of een ander kan dit doen d.m.v. een fork.

Als je iets gaat verkopen dan verandert het 'spel'. Er komen dan verplichtingen bij vanuit de winkel waaruit je iets verkoopt, en eisen en wensen vanuit je klanten (in plaats van enkel gebruikers). Zie bijvoorbeeld K-9 Mail in contrast, dat gewoon in de Play Store staat, en ook in F-Droid. Die applicatie lijkt geen problemen te hebben, ondanks dat de gemiddelde reviewscore in de Play Store niet geweldig is.

Mogelijk voelt de ontwikkelaar ook de hete adem van Thunderbird. Die is een slag bekender, en velen zitten op Thunderbird als mobiele client te wachten.

Om terug te komen op het initiële citaat, bovenaan deze reactie: ik denk dat niemand zit te wachten om deze applicatie te 'kopen'. De applicatie is uitgebracht onder GPLv3, dus een fork van de laatste vrije versie is zo gemaakt. Bovendien zet het de deur open voor nare rechtszaken als de applicatie plots niet meer open source is, maar nog wel open source code van anderen bevat. Daar wil niemand zich aan branden.

[edit]
Verder is het niet zo charmant om functies te unlocken via een 'donatie'. Dat is gewoon verkopen. Een donatie is iets dat je vrijwillig geeft zonder dat je zoiets ervoor terugkrijgt. Dit is Humble Bundle's "pay what you want" stijl, wat gewoon verkopen is.

[edit2]
Voor de duidelijkheid, dit is geen sneer naar de ontwikkelaar zelf. Het is makkelijk om uitgebrand te raken op een project. Iedereen die een open source project op diens naam heeft weet hoe dit voelt, en ik hoop dan ook dat hij zich nu kan concentreren op zaken die hem blijvend plezier zullen geven. Software verkopen als hobby staat hier haaks tegenover. Daar ga je weinig plezier uit halen, want er komt zoveel ellende bij.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:24]

Ontwikkelaar hier.

De app is volledig gratis: https://email.faircode.eu/donate/#free

Anderen hebben inderdaad met 32 pull requests wat bijgedragen, maar staat dat in verhouding tot de andere 22,824 commits?

We zullen zien wat Mozilla er van terecht brengt.
Waarom zou dit project eigenlijk bestaan? https://www.betterbird.eu/
@M66B heel erg bedankt voor je harde werk aan FairEmail. Soms is het goed om gedag te zeggen tegen een succesvol project als dat je prive situatie verbeterd.

Freelance werk is zo ondankbaar werk. Er is altijd iets niet goed, stuk of niet mooi genoeg volgens anderen. En als je geld vraagt om in je onkosten te voorzien begint ook opeens iedereen te stijgeren.

Wel zou ik niet andermans opensource werk bagitaliseren zoals Thunderbird. Dat doet een beetje af aan jouw eigen harde werk dat je zelf gedaan hebt.
Jammer genoeg zijn er teveel voorbeelden van dingen die niet goed gaan bij Mozilla. Ik ben Mozilla dankbaar voor wat ze gedaan hebben, maar ik ben ook bezorgd over de nabije toekomst.
Ik heb nooit een review achtergelaten en ik heb (misschien helaas) nooit de moeite genomen om je email of firewall programma écht te gebruiken. Ik vond (vind) het werk dat je in deze (en vorige programma's) hebt gestopt echt supertof, maar allebei de programma's vroegen iets te veel tijd voor mij om mee aan de slag te gaan.

Wat een beetje zuur is, is dat ik je al een hele tijd heb willen emailen maar daar gewoon nooit aan toe ben gekomen!

Dus ja...bedankt. Het is tof dat er mensen zijn zoals jij die dit soort dingen doen, maar het is natuurlijk een heel erg tijdrovende en ondankbare klus. _/-\o_
Quote van de developer:
The few euros I receive in return for what's being offered and the fun of developing things are no compensation for the thousands of questions I answer every month, for unfair Play store reviews and for stress about unclear Google requirements.

Alternatives
- Strip down the app: more bad reviews
- Paid support: more bad reviews
- Stop answering questions: more bad reviews
- Bad reviews will shift the balance only in the wrong direction.

Core problem
- Google. There is no sensible way to appeal in case of bad reviews or alleged violations of Play store policies.
- People. They are generally pretty demanding and on the other hand everything should be free.
Dit vat het imo wel mooi samen, groot gelijk dat de developer er de stekker uittrekt. Mensen zijn te verwend. De meeste users zijn gewoon klootzakjes die de hele hand willen pakken als je ze een vinger geeft. Niks is frustrerender dan een lading aan negatieve reviews omdat (met name Amerikaanse) users vinden dat ze recht hebben op alles, terwijl duidelijk in de omschrijving staat wat wel of niet gratis/betaald is.

Dat ook andere developers een keer een regel code schrijven doet er niks aan af en is dus helemaal niet het probleem dat speelt.

[Reactie gewijzigd door Saven op 23 juli 2024 09:24]

Precies dit. Als software ontwikkelaar is dit inderdaad één van mijn grootste frustraties. Veel mensen eisen dat iets (deels) gratis is, al dan niet gevuld met reclame (wat de meeste mensen schijnbaar niet erg vinden). Dat kan inderdaad prima uit als je een goed concept hebt en een grote uitgever met sterke marketing achter je hebt staan: met honderden duizenden zo niet miljoenen gebruikers levert reclame nog best een aardig centje op. Als kleine ontwikkelaar met een veel kleiner bereik levert reclame echter geen steek op, de tijd die je erin steekt is puur uit hobby maar als ik daarvan moest leven kon ik veel beter in de bijstand gaan.
open source applicatie waar anderen aan bijdragen
Misschien moet je even hier kijken, want dat valt nogal mee. Ik denk dat 3rd party commits behoorlijk in het niet vallen: https://github.com/M66B/FairEmail/graphs/contributors
Geaccepteerd werk van anderen blijft geaccepteerd werk van anderen. Of je accepteert pull requests, of je accepteert ze niet. Ergens geld voor vragen en anderen er gratis bij aan laten dragen wordt maatschappelijk niet goed tegenaan gekeken, wat ook een reden kan zijn voor de slechte reviews. De verhoudingen maken daarbij niet echt uit, want daar kijkt men niet naar.

Ook dat het slechts de 'Pro' functies betreft waar geld voor gevraagd wordt maakt niet uit. Zonder de gratis versie is er geen Pro om te verkopen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:24]

Een andere manier om ernaar te kijken is dat the pro versie de gratis versie mogelijk maakt, waardoor anderen de mogelijkheid hebben om er bij te dragen.
Ergens geld voor vragen en anderen er gratis bij aan laten dragen wordt maatschappelijk niet goed tegenaan gekeken
Dat heet vrijwilligerswerk, ik dacht dat de maatschappij vrij goed tegen liefdadigheidswinkels aankijkt.

[Reactie gewijzigd door Justice op 23 juli 2024 09:24]

Liefdadigheidswinkels zijn doorgaans non-profit of steunen een bepaald doel in de lokale gemeenschap.

Als jij een project hebt waar ik aan meewerk, en je gaat dan opeens geld voor dat project vragen, dan mag ik mijn vragen stellen over mijn compensatie. De aanname dat mijn werk vrijwilligerswerk is of was, is niet vanzelfsprekend.
Doen bitwarden (met premium) en home assistant (via nabu casa ook) volgens mij ook en ik hoor niemand klagen...
Ergens geld voor vragen en anderen er gratis bij aan laten dragen wordt maatschappelijk niet goed tegenaan gekeken
Daar valt toch een ieder die iets met Linux danwel een Linux afgeleide doorverkoopt dan ook onder? Daar hebben mensen gratis een bijgedragen, en dan vraag je zelf geld voor het overkoepelende product.
Daar valt toch een ieder die iets met Linux danwel een Linux afgeleide doorverkoopt dan ook onder?
Linux zelf wordt niet verkocht. Enkel (software/hardware-)producten waarin de kernel is verwerkt. Dat is iets anders dan het product zelf.

Verder verkoopt men vaak ondersteuning en niet zozeer, omdat de software ook als broncode aangeboden moet worden op verzoek, wat iedereen weer kan verspreiden onder de voorwaarden van de licentie van die software.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:24]

Eens dat het niet 1 op 1 te vergelijken is, maar nog steeds als ik een apparaat koop met Linux onder de motorkap erop, dan hebben dus andere daar gratis aan bijgedragen.
Software verkopen als hobby staat hier haaks tegenover. Daar ga je weinig plezier uit halen, want er komt zoveel ellende bij.
Dat denk ik ook; ik onderhoud een database-browser tool die redelijk populair is in mijn programmeer-vakgebied (schaamteloze link) en het is me wel eens gevraagd waarom ik er geen geld voor vraag. Het antwoord is precies wat jij zegt: het gratis weggeven op GitHub geeft mij de vrijheid om verzoeken en klachten desgewenst naast me neer te leggen als ze me niet bevallen of als ik geen zin heb om iets te repareren. Het zorgt er voor dat ik het plezier er in hou en het nodigt andere mensen uit om mij te helpen met bijdragen in de vorm van testen en code.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 23 juli 2024 09:24]

Het antwoord is precies wat jij zegt: het gratis weggeven op GitHub geeft mij de vrijheid om verzoeken en klachten desgewenst naast me neer te leggen als ze me niet bevallen of als ik geen zin heb om iets te repareren. Het zorgt er voor dat ik het plezier er in hou en het nodigt andere mensen uit om mij te helpen met bijdragen in de vorm van testen en code.
Ik herken dit. Ook heb ik altijd de optie om mij terug te trekken uit een project, omdat het vrijwilligerswerk is en elke seconde die eraan besteed wordt een cadeau is voor degenen die hier de vruchten van plukken, zonder dat dit in redelijkheid en billijkheid van mij verwacht kan worden. Je weet nooit wat er in het leven langskomt, en het is fijn om te weten dat ik flexibel met mijn tijd om kan gaan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:24]

De app staat ook al op F-Droid dus alternatieve distributie is het probleem niet.

Ik geloof eerder dat het weinige geld dat de app oplevert de moeite niet waard is om ontwikkeling door te zetten. Dat is jammer voor de mensen die betaald hebben maar gelukkig kan de open source-community het werk voorzetten in een fork als ze daar wel de tijd voor hebben.
Iets verkopen wat open source is kan natuurlijk prima als licentie dat toestaat. Better deed iets vergelijkbaars op iOS jarenlang. Het is een mooie manier om de ontwikkelaar te steunen.
Om terug te komen op het initiële citaat, bovenaan deze reactie: ik denk dat niemand zit te wachten om deze applicatie te 'kopen'. De applicatie is uitgebracht onder GPLv3, dus een fork van de laatste vrije versie is zo gemaakt. Bovendien zet het de deur open voor nare rechtszaken als de applicatie plots niet meer open source is, maar nog wel open source code van anderen bevat. Daar wil niemand zich aan branden.
In dit soort gevallen koop je het natuurlijk niet om de code te bemachtigen, maar om de naam te bemachtigen. Op een vergelijkbare manier dat de adoptie van LibreOffice nog steeds gehinderd wordt omdat veel mensen bij gratis office pakket meteen denken aan OpenOffice, dat blijkbaar nog steeds een heel grote naam is bij velen. Nu is fastmail niet van het niveau Thunderbird qua bekendheid, dus denk ik alsnog dat animo voor het kopen ervan niet hoog zal liggen, maar op mobiele platformen zijn Fastmail en K9 vaak de clients die worden aangeraden.

Edit
@The Zep Man Of het geregistreerd is weet ik niet, en hoe dat precies werkt met licenties.

[Reactie gewijzigd door saren op 23 juli 2024 09:24]

In dit soort gevallen koop je het natuurlijk niet om de code te bemachtigen, maar om de naam te bemachtigen.
Dan moet de naam wel ergens geregistreerd zijn voordat deze wordt verkocht.

De naam is overigens 'FairEmail', niet Fastmail. Toont maar aan dat die naam niet zo waardevol is. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:24]

Echt jammer. Dit is een mooie app.
+1 De gratis versie werkt meer dan prima en bevat alle basis functies die je verwacht van een email client.
Lightweight en stabiel.
En dat voor een gratis App met 1 hele kleine advertentie voor de Pro versie...die ook nog voor telkens 4 weken uit te schakelen is.

De extra ´Pro features´ staan duidelijk omschreven in de app. Niet noodzakelijk.
Hij geeft gespecificeerd aan wat je extra krijgt.
Maar de ontwikkelaar voor een 7 Euro te ondersteunen vindt ik het een prima bedrag.
Zelfs al heb je de extra´s niet nodig.

Mensen realiseren zich niet dat het ook geld kost Apps te plaatsen in de App Store. Dit was echt liefdewerk oud papier.

Ga je goed Marcel!
Heel jammer, een van weinige apps waar ik voor betaald heb (niet voor de extra functies, maar puur ter ondersteuning). Het is ook de enige app die ik ken die fatsoenlijk overweg kan met meerdere mailaccounts.

Maar even wachten op Thunderbird. Die gebruik ik ook naar volle tevredenheid op de laptop.
Het is ook de enige app die ik ken die fatsoenlijk overweg kan met meerdere mailaccounts.
Met K9 heb ik geen probleem meerdere accounts (met daarnaast meerdere identiteiten) te onderhouden. Het inrichten ervan is even puzzelen, maar je hebt er daarna geen omkijken meer naar.
Bij K9 had ik heel vaak dat hij alleen de Gmail ophaalde en ik het andere account actief moest selecteren voor hij weer berichten ging laden.
Het lastige is je krijgt geen bericht dat je berichten mist. Dus het gebeurde regelmatig dat ik na een paar dagen tot week dacht, toch even actief kijken. Weer zoveel berichten gemist...
Nu Fairmail naar volledige tevredenheid in gebruik.
Jammer, al was ik geen gebruiker van deze app. Heb er wel naar gekeken, maar hij ondersteunde geen ActiveSync en dat werkt gewoon veel beter op mobiel voor push email dan IMAP push. Ondanks dat het geen open protocol is zoals de developer zegt.

Daarom gebruik ik maar Nine en betaal daar ook voor. Ik heb een google-vrije telefoon maar Nine maakt het gelukkig mogelijk om zelfs zonder google account de betaalde versie te kunnen gebruiken. Als je niet per se open-source wil hebben dan zou ik deze aanraden. Zelf heb ik wel veel liever open source maar dat is er voor wat ik wil gewoon niet. En email vind ik niet echt belangrijk meer.

Ik zou ook de officiele Outlook app kunnen gebruiken, maar die blijft zijn database groeien tot meerdere gigabytes na enkele maanden gebruik en is dan niet meer te harden zo traag.

Ik ben benieuwd of Thunderbird wel ActiveSync gaat doen, zoja zal ik die wel overwegen, ik gebruik ook al exclusief Firefox op al mijn computers en mobieltjes.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 09:24]

Wat is precies het voordeel van ActiveSync ten opzichte van IMAP push? Ik word niet veel wijzer van de wikipedia pagina.
IMAP IDLE is niet echt geschikt voor mobiel gebruik. Het gebruikt veel meer accu dan activesync en raakt vaak de sync kwijt als je even geen verbinding hebt of van IP verandert. Wat mobiele apparaten gewoon vaak doen.

Er zijn wat betere specificaties voor IMAP die hier beter op inspelen maar deze zijn niet breed ondersteund door mailservers. Eigenlijk is IDLE het enige dat je vindt. Voor vaste computers is het prima.

Bovendien gebruik ik nu eenmaal Office 365 dat hier helemaal op geoptimaliseerd is. Ook vind ik de mobiele beheer functies handig.

Open protocollen heb ik ook het liefst maar ze lopen soms een beetje achter zoals nu met de mobiele revolutie.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 09:24]

Heb je hier al eens naar gekeken: https://librem.one ?

Ik kan niet genoeg achter technische specs komen via documentatie, maar uitgangspunt lijkt wel goed en betalen mag natuurlijk (doe je hoe dan ook altijd).

/edit: heb altijd respect & dankbaarheid voor mensen die zoveel tijd in ontwikkeling van (Open Source) echt gratis 'problem solvers' spenderen. Zo ook voor deze!

[Reactie gewijzigd door rookie no. 1 op 23 juli 2024 09:24]

Nee, bedankt voor de tip.

Ik heb wel gekeken naar Protonmail, maar die vond ik te duur en bovendien zegt end 2 end encryptie voor email me niets omdat niemand waar ik mee email dit aan zal kunnen. Voor librem zie ik dat ze dit ook bieden, maar bij proton is het echt de onderscheidende functie natuurlijk.

Maar Librem vind ik ook te duur: De gratis versie heeft geen email. Voor chat heb ik zelf al mijn eigen matrix server. En Office 365 is 5 euro per maand voor email + 1 GB onedrive (gebruik ik Cryptomator bovenop!) en ondersteunt eigen domeinen prima, wat voor mij een must-have is.

Ik moet wel zeggen dat ik 4 users heb en dat maakt Librem's family pack dan wel weer interessant vergeleken met O365, prijstechnisch gezien. Maar zo te zien ondersteunen ze geen eigen domein.

Bovendien was ik beheerder op mijn werk van een heel grote O365 installatie, maar met beperkte rechten omdat elk onderdeel (Azure AD, Exchange Online, Intune wat ik dan deed, Teams enz) door een ander team beheerd wordt. Daarom was het fijn om 1 helemaal eigen tenant te hebben waar ik gewoon kon proberen wat ik wou. Dat punt geldt nu niet meer maar ik ben er aan gewend en email is toch niet echt prive.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 09:24]

Buitengewoon jammer dit, met name de beslissing van Google die dit heeft veroorzaakt! Ik ben Marcel @M66B enorm dankbaar voor zijn enorme inzet en fantastische apps en wil er zolang als mogelijk gebruik van blijven maken, hopelijk wordt zijn werk voortgezet. Tegelijkertijd gun ik hem ook een stressloos hoofd, los van zorgen over reviews door (domme) gebruikers en Google beslommeringen.

Wat onderbelicht blijft in het artikel is dat het niet alleen om zijn app FairEmail gaat, maar ook over NetGuard (firewall die je per app restricties op laat leggen op selectieve verbindingen) en XPrivacyLua (per app monitoren welke gegevens ze opvragen van je toestel en indien gewenst spoofen met valse/lege data). FairEmail zou ik nog wel zou kunnen vervangen (al weet ik niet of de andere e-mail apps even goed zijn in het stoppen van trackingpixels e.d.), maar voor NetGuard en zeker XPrivacyLua ken ik geen (goed werkbaar) alternatief. Het is echt een eye-opener voor iedereen met een Android telefoon om eens te zien wat een willekeurige app allemaal voor verbindingen maakt en wat er allemaal opgevraagd wordt in je telefoon wat totaal niet relevant is voor de betreffende app. XPrivacyLua geeft je die controle die je anders gewoon niet hebt (permissies onttrekken zorgt er vaak voor dat een app niet werkt, valse informatie aanleveren is daarom een beter alternatief).

De discussie over het "verdienmodel" vind ik overigens echt misselijkmakend: de contributies van anderen vallen in het niet bij de tijd die Marcel er als maintainer en supporter in heeft zitten. Support leveren is iets waar contributors zich simpelweg niet druk over hoeven te maken. Er mag echt wel iets tegenover al die arbeid staan, ook al staat het jou als eindgebruiker vrij om de versies van F-Droid te gebruiken. Iemand die slechts sporadisch een bug-fix bijdraagt heeft echt geen recht van spreken of om verbolgen te zijn over een (kleine) financiële kant: er werd geen werk achteraf gemonetariseerd, je kon dondersgoed weten waar je aan bijdroeg. Ben je het er niet mee eens? Draag dan ook niet bij. Los daarvan: de opbrengsten zullen slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn geweest. Als mensen hier al moeilijk over doen, dan zie ik de toekomst voor vrije software (ontwikkelaars) somber in...

Marcel, enorm bedankt! Hopelijk vind je de rust die je zoekt (geen support/licentie request terwijl je lekker aan het wandelen bent ofzo :p).
Oh wow, FairEmail was geen grote voor mij maar NetGuard wel, op sommige toestellen. XPrivacyLua had ik nooit van gehoord.

Wel gek dat hij ook met NetGuard stopt, aangezien daarbij de play store distributie minder van belang is (het wordt volgens mij voornamelijk gebruikt door rootgebruikers omdat het daarbij veel meer mogelijkheden heeft). En bij Xprivacylua is de distributie helemaal niet via de play store mogelijk omdat het een xposed module is die je via de bootloader moet sideloaden. Dus wat google met FairEmail doet heeft daar geen effect op.

Dus waarom is dit punt dan toch een reden om daar ook mee te stoppen?

Inderdaad een heel mooie truc om valse info aan te leveren. Het zou me niet verbazen als Google moeilijk doet met FairEmail om deze reden. Want dat fuckt direct met hun verdienmodel. Ik kan me herinneren dat ze ook addons die op de achtergrond op alle ads klikken (om adverteerders op kosten te jagen) uit de chrome store verwijderd hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 09:24]

Heel erg zonde. Gebruik deze app met heel veel plezier. Echt een pareltje van UX design en functionaliteit!

Ik hoop dat de ontwikkeling wordt opgepakt door de vrijesoftwarecommunity.

Vond het overigens een heel slim model om een Pro-versie te hebben in vrije software. Het bewees 'gratis' echt iets anders is dan 'vrij', Als je er tijd en zin in hebt kan je de check legaal omzeilen, maar voor de meeste mensen die de Pro-versie wilden is het veel makkelijker om gewoon een licensie te kopen. Jammer dat het uiteindelijk op slecht beleid van Google is gestuit. Ik heb de app via F-Droid, maar ik snap dat er niet genoeg mensen dat gebruiken om interessant te zijn.
Met GPLv3 zou je idee inderdaad kunnen
Door een recompile kun je dan de pro functie alsnog gratis aanzetten
Als de vergoeding laag is zullen weinigen dit doen.

Enige punt is dan wel dat je de rechten en inkomsten dan eigenlijk zou moeten onderbrengen in een stichting. Dan kan niet één pipo er met alle donaties vandoor (loon krijgen voor gewerkte uren kan natuurlijk nog wel maar zodra de donaties meer worden dan 1FTE wordt dus het project er beter van ipv jouw banksaldo)
Dat zou voor mij wel een belangrijk criterium zijn om niet te forken maar te betalen. GPL betekent immers comunity based en niet person based anders maak je ook gewoon misbruik van de gemeenschap en van dat soort bedrijfjes hebben we er al te veel

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 09:24]

Jammer dat hij ermee stopt. Ik vind het een fijne e-mail-client. Zeer uitgebreid in de instellingen (gelijk ook een nadeel: je weet dat het moet kunnen, maar waar zit die instelling?). Ik gebruik de betaalde versie omdat ik graag wat betaal (met geld ipv persoonlijke data) voor goede apps. Waarschijnlijk stap ik dan over naar K-9 mail, dat ziet er tegenwoordig ook wel goed uit.
Waarom moet je perse maar iets anders overstappen? Als je m al geïnstalleerd hebt verdwijnt ie toch niet ineens?
Met een email client die niet geüpdate wordt blijven werken is niet aan te raden.

Mocht er later dit jaar geen opvolger voor komen, dan ga ik toch maar kijken voor alternatief.
Want? Als ie nu goed werkt, doet ie dat over een jaar toch ook nog wel? Ik vind het juist geweldig als applicaties niet ieder jaar een redesign krijgen en willekeurige functies verliezen die je gebruikt, onder het mom van "dit kunnen we niet meer ondersteunen want kost te veel tijd" ofzo. Soms is iets gewoon af.

Er zal wel weer iemand aan komen zetten met "security" ofzo, maar dat vind ik altijd een drogreden. Wat je nu gebruikt wat wel geupdate wordt zit ook vol met bugs, en kun je net zo hard mee gehacked worden. Ik denk dat een applicatie die "dood" is verklaart juist minder aandacht krijgt dan de rest. Vooral in verhouding tot de standaard meegeleverde apps. Wat is aantrekkelijker voor hackers: de standaard apps aanvallen, met miljarden gebruikers, of een third party app met een fractie daarvan?
Omdat exploits.

Een (redelijk?) populaire app die dood verklaart is, kan juist wel eens de focus krijgen van hackers.

Het loopt ook wel los, zoveel haast heeft het volgens mij ook niet. Vandaar dat ik later dit jaar er eens naar ga kijken.
Een (redelijk?) populaire app die dood verklaart is, kan juist wel eens de focus krijgen van hackers.
Klopt helemaal, alleen in dit geval denk ik dat de installed base nog veel te klein is hiervoor. Maar het is wel een ding inderdaad.

Probleem is denk ik meer kwetsbaarheden in gebruikte libraries die niet meer gepatcht worden.
Marcel bedankt. Geweldige app maar snap de keuze om de strijd te staken tegen het hongerige internet monster dat nooit tevreden is.
Hoop dat je weer de rust vindt om mooie producten te maken.
Anoniem: 396929 19 mei 2022 08:19
Nou laat dan de thunderbird mail client maar komen. Zag daar zelf niet zoveel brood in omdat ik erg blij ben met fairemail maar er lijkt nu ineens wel ruimte te ontstaan voor een goed werkende en ondersteunde app.

Misschien gaat Marcel wel aan de slag voor mozilla met de eis dat hij met fairemail stopt ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 396929 op 23 juli 2024 09:24]

Misschien gaat Marcel wel aan de slag voor mozilla met de eis dat hij met fairemail stopt ;)
Waarom zouden ze? Ik denk niet dat Mozilla er baat bij zou hebben als er een kleine concurrent uit de markt gaat. Immers verdienen ze toch niks aan Thunderbird.
Jammer. Erg fijne app. In gebruik heerlijk simplistisch, maar toch erg krachtig in features.

Dat het ontwikkeld werd door een Nederlander was ook wel prettig. De meeste Email clients zijn niet-Europees.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.